K-report
 

Archiv do 11. června 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Autobusy a trolejbusy » Autobusy SOR » Archiv do 11. června 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 22:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares 1: A i tam zjistíš, že salám byl s prasat z polska a mouka ze Slovenska.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 22:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: No když to bereš takhle, tak možná nikdy nebylo nic českýho. I za komunismu byly součástky z RVHP.
Ale zase na SOR se musíme dívat tak, že co byste za tu cenu chtěli? Takový Iveco a Solaris si můžou dovolit pořádnej vývoj. To SOR na to nejspíš nemá. Proto tak dlouho trvají NB. Jinak mám dojem, že ten trolejbus bude mít na východě budoucnost. Deklarovali přece, že mají již kontakty na východní trhy. U nás s tímhle neprorazí, ale kdoví za pár let s něčím ala NB... Bych ho neházel přez palubu. Tedy pokud nepříjde TEDOM s trolejbusem (ten by mi byl sympatičtější). A v úvahu taky může přijít to, že TEDOM koupí SOR.

(Příspěvek byl editován uživatelem Eugen.)
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 22:37:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Sor je docela dost kupovaný,protože tam hraje velkou roli ta cena, Dacia Logan je taky oblíbená jenom kvůli ceně ( a prostor)
http://www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
The best car is Mercedes - Benz ML 500
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 23:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tato diskuze na téma "vtip SOR" je pro tuto značku sice poměrně nelichotivá, jen to kazí jejich prodejní výsledky, kdy od doby zahájení výroby neustále rostou, a prodat v českých podmínkách více než 400 autobusů ročně je, dle mého názoru, velmi dobrý výsledek. A to si ještě přičtěte, co se v licenci vyrobí v Maďarsku, a koneckonců i v Polsku.

Začali tam, kde byl na trhu prostor (pro neochotu Karosy dělat menší autobusy), a to jim pomohlo k tomu získat potenciál i na vstup do světa dospělých autobusů, a to s konstrukcí zajímavou (hrbatý low entry), ale vždy zejména s příznivými provozními náklady, a dnes i solidní spolehlivostí. Jistě, nestojí za nimi žádný světový mamut, který by jim umožňoval investovat do vývoje obrovské částky, aby vše použité na vozidle bylo jen jejich, a ne převzaté. Proto tam najdete kosmetické záležitosti, jako obkladové materiály, lišty, ventilátory atd. z doby poměrně dlouho minulé. Leč, toto není to, co činí autobus uživatelsky zajímavým. To je konstrukce sama, a tam se domnívám, že SOR, resp. pan Černý jako šéfkonstuktér, vždy hledal cestu, jak vyrobit autobus zajímavý, něčím jiný, a přitom pro český trh akceptovatelný jak finančně, tak provozně. A povedlo se.

A totéž platí s NB18. Před dvěma lety to byl prototyp, nástřel, který něco najezdil ve vlastních zkouškách i po dopravcích, a to dalo základ tomuto pokračování. A opět si myslím, že docela úspěšnému, a že tu šanci se uplatnit má. Jistě, do série na něm je
ještě dost k vylepšování, ale to SOR dělal vždy, že krok za krokem na každém svém typu autobusu dělal průběžný vývoj.

K trolejbusu. Ano, je to první krok SORu do této nelhké sféry. Cenné je, že je to, jak napsal Sxman česká konstrukce. Je to potřeba. Opět, je to prototyp, který již svou stavbou ukázal nesporně mnoho indicií, které se musí změnit.
Lidé z branže jej oceňují pro tu převodovku, prostě motor může být méně výkonný při zachování dynamiky, tudíž lehčí, menší, úspornější, což zapadá do filozofie lehkých staveb SORu. I přes převodovku je tato kombinace stále hmotností úsporná. Dále oceňují možnost 4 dveří, pro skutečné zrychlení nástupu a výstupu cestujících.
Tyto trolejbusy již mají kupce, a je to dobře, protože to položí základ vývoji moderního trolejbusu, který je i doma potřeba, aby se vše nemuselo dovážet.

Karosa - Iveco je se svým Crosswayem a úlohou přidělenou koncernem IRISBUS ze hry o města de facto venku.
Solaris ne všude je a bude akceptován, ale jinak kvalitu má dobrou a i cca 1200 autobusů ročně, prodávaných i na západních trzích, hovoří jasně.
Tedom je v počátcích, vycházejíce stejně jako Solaris, z licence Neoplanu (poskytnuté do Itálie panu Maurimu), a složitě se dostavší do ČR k Tedomu, nicméně ten má finanční potenciál na vývoji svých nových typů pokračovat a získat i větší podíl na trhu.

Shrnuto, fandím SORu i Tedomu, potřebujeme, aby se zde dělaly české věci bez vlastnických berlí velkých výrobců ze západu.
To jest můj názor.
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 23:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Jasně máš pravdu motor, no. Tak poslední český bus s českým motorem byla B 932E s LIAZem Euro 2. Ale trolejbus má motor i z Česka.

Martinmarilynmanson: No já netvrdím, že co je české je dobré.

Mě je jenom smutno z toho, kam se všechny tradiční české značky dostaly. Buďto úplně zmizely, nebo splynululy, splývají, či postupně splynou se zahrničními. Je mi samozřejmě jasné, že je to dáno tím, že jsme tu byli 40 let ve vakuu. Možná kdyby nebyl rok 1948, (nebo by třeba i stačilo, kdyby jsme neměli v 68 bratrskou 20letou návštěvu z východu, protože v 60 letech mělo ČS strojírenství dobře nakročeno, viz T 3, RTO, ŠM 11, 9 Tr, Š 1000MB, T 138 apod.), tak dneska není holding Irisbus pod vedením Iveca, ale pod taktovkou fa Sodomka, Volkswagen by patříl pod křídla Škodovky apod.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 23:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná, ale kde by byla česká Karosa bez investic západu?? A ještě něco, do města se Irisbusu hodí ještě Citelis, pro příměsto jsou tu jiní :-) (Crossway atd.)
http://www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
The best car is Mercedes - Benz ML 500
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 23:27:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706rto: Kam se mám pod to podepsat?

máš pravdu, SOR se třeba někomu nelíbí, přijde mu jako "vtip", ale tahle firma se vypracovala od zemědělských strojů poměrně vysoko, to musí uznat každý.

Iveco opravdu začíná být v městech mimo hru, protože má z Itálie přidělené linkové vozy, tak nic jiného nebude. Já jsem byl na Autotecu letos už po 5. (Neodpustím si poznámku, že úroveň hostesek a pánů v oblecích je rok od roku nižší) a na stánku Karosy/ Iveca se jako městký autobus už 12 let prezentuje Agora, akorád pokaždé trochu předělaná. Co jsem mluvil s lidmi od Irisbusu, tak se v nejbližších letech nic jiného nechystá, protože Citelis 1B s překonanou šířkou 2500 mm je vrchol techniky v podání Iveca. Stačí se podívat na ten jejich Crossway LE. Nemá ani jednu NP pevnou sedačku. Co jsem mluvil s tím pánem od Irisbusu, tak to prostě jinak udělat nejde. Zadní uzoučké dveře, s podlahou pomalu vyšší než u B 95X to taky moc nevyhráli. (Ale až budu v Praze tak se musím podívat na ty 2 bílé LE pro vozíčkáře, protože se mi zdá, že ty mají podlahu v rovině). Na podzimním Coach Progresu, jsem mluvil naproti tomu s lidmi od Tedomu, a Ti říkali, že už při vývoji LE počítali s třetími dveřmi a že budou široké. Samozřejmě je to dáno tím, že Irisbus staví LE z vysokopodlažního vozu a Tedom z nízkopodlažního. Tudíž má Tedom značnou výhodu.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 08. června 2008 - 23:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinmarilynmanson: Bez investic by byla tam, kde LIAZ, ČKD..., ale to je přesně to, o čem jsem psal, těch 40 let
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 00:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak hrbaté SORy mi taky zrovna k srdci nepřirostly, ale s příspěvkem 706rto naprostý souhlas.
Jen se usmívám nad tím, jak tady všichni haníte trolejbus od SORu a přitom to nikdo z vás ještě ani neviděl jet, takže s nějakým hodnocením bych na vašem místě počkal minimálně do zkušebních jízd, ale nejlépe až do doby, kdy to bude někde jezdit s lidmi v normálním provozu.
Jinak Sxman taky souhlas. Ať se to komu líbí nebo ne, to kam se SOR vypracoval z ničeho je obdivuhodné. A přeju TEDOMu, aby se jim to také povedlo.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 00:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tyto trolejbusy již mají kupce...

Zajímalo by mě, kdo je tím kupcem (těmi kupci)?
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 5-2006

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 00:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mluví se o zemích bývalého sovětského svazu...
Práce ještě nikoho nezabila, ale nerad riskuji! ICQ: 225-833-748
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 00:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Východní trhy, jasně... Ale když někdo napíše, že tyto trolejbusy již mají kupce, tak z toho si člověk vyvodí, že už byl domluvený nějaký kontrakt. To znamená konkrétní město.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4364
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 00:38:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R-b Sxman Rto.rozhodně neurážím Sor,ale prostě jen říkám,že si bere na svá záda víc než je schopen unést.NB v pořádku,ale již propásli tu nejvhodnější příležitost k nástupu na trh.Navíc jdou do segmentu kde je trošku těsno.Ono jak se říká vyrobit umí kdekdo ale prodat to to už je umění.
Jinak pánové hlavním akcionářem Soru je slovenská investiční spol J&T.Takže moc čeké to asi nebude že?Jinak v Soru je spousta jiných částí z dovozu nejen motor.(převodovky,brzdy,topení,atd)
Dnes už to tak nemůžete brát,svět je trošku jinde.
Na strojírenství z první republiky jsou už jen vzpomínky.Bohužel kormidlo dějin šlo tehdy jiným směrem.Ptejte se svých rodičů prarodičů proč k tomu došlo.
Jinak Arway /Crossway dělali též čeští vývojáři.Ano dělali to v rámci koncernu.Ne nadarmo zní přísloví "koho jidlo jíš toho píseň zpívej".
Dnes už nečekejte velké firmy samostatné,ale nadnárodní koncerny.
Navíc opravdu LE trolejbus je dost nevhodný už svoji povahou určení.Dnes je trend NP vozidel.A v segmentu trolejbusů obvzlášť.
A hodně mě zaráží že mají kupce.Tak pokud jsou z východu tak zájem je věc jedna ale koupě věc druhá.(tady hodím příklad.Před 10 lety jednala česká strana o prodeji autobusů Karosa do Uzbekistánu.Zájem byl na 600 vozů ročně.Víte kolik se jich nakonec dodalo?pár kousků které sloužily jako předváděcí a výstavní.Prostě zjistily že nemají čím platit.Nabízeli Karose Bavlnu.Ale co by s ní dělali že.Takže východu věřte s opatrností pozdravení)A segment trolejbusů má omezené použití.Trošku se o Sor bojím,možná je to spíš předzvěst něčeho jiného.
Ani Sor nečeká budoucnost samostatnosti.Přijde movitý partner a investiční spol.vycítí pach peněz.
Kdo se trošku o věci kolem sebe zajímáte tak např kdysi chloubu českého průmyslu Zetor si prohodily spol z Turecka,Slovenska a dnes?Patří japonskému investorovi.A tak dopadne každá firma která překročí svůj stín.Proto pánové nožky na zem nebude tomu jinak ani u Soru ani u jiných společností.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 08:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já už se těšim na prodejní výsledku toho novýho trolejbusu a celýho Soru kompletně...
Soru fandim proto, že to je "česká" značka, ale to je asi tak všechno proč mu fandím..neřikám, že to jsou špatné autobusy, ale mají pár letitých nedostatků a ty by chtělo odstranit. Je sice hezké vystupovat z davu ( viz třeba hrby), ale ne vždy se to vyplatí. Možná bych toho moh říct víc, ale většinou by se opakovalo to, co vyjádřil Ares1 .
http://www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
The best car is Mercedes - Benz ML 500
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 10:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přečíst.
Já bych je zase v tomhle nepodceňoval. Přecijenom vozy na východě dosluhují a těch měst, kde končí životnost ZIUček je mnoho a rádi šáhnou po něčem levném.
A tady fňukáte nad nějakýma schodama vzadu. To snad nevylezete? No a méně pohybliví lidé mají zbylé dvoje-troje dveře. A SOR ani nepočítá, opakuji nepočítá s prodejem tohoto typu u nás.

No a pokud za pár let příjdou s trolejbusem na bázi 12 NB za cenu o dva miliony nižší než 24 Tr, či Trollino, což je myslím možné. Tak nevím po čem sáhnou třeba Teplice, či na Slovensku...
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 10:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po čem sáhnou? To záleží na úplatku
Doufám, že dneska pojedu na intr Sorkou
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Ufes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 10:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Máš bohužel naprostou pravdu.
A zmiňovaný kšeft Karosa-Uzbekistán se tady opakuje dokonale. Navíc bez těch předváděcích kousků
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3157
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 10:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

eugen : Sice vylezu , ale nebudu se nahore pak plazit po kolenou . Vyska vzadu je snad delana pro mistni sikmooky mensiny, ale ne pro lidi normalniho vzrustu..
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 11:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: Kolik to má vzadu od podlahy ke stropu? Nikde jsem to nenašel, ale odhaduji metr devadesát..
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3158
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 11:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mozna nekde v ulicce , na sedackach to odhaduju stezi na 160cm....
http://fotogalerie.svetmhd.net/index.php?/category/207
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 12:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: No a ty na sedačkách stojíš snad? Tam dle mého 160 bohatě stačí. V autocaru máš nad sebou kolik na sedačkách... Pokud v těch uličkách budou cca ty dva metry, tak to musí stačit. No a pokud měříš nad dva metry, tak jsou pro tebe zbylé 3/5 busu. Já osobně kam se nevejdu, tam se zrovna necpu..

(Příspěvek byl editován uživatelem Eugen.)
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 12:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen : No v zajezdakach se ti lidi na sedackach nestridaji co 5-10 minut.
Ono tech nedodelku a nesmyslu v interieru je povic. Ty sklopny podelny sedacky a ty pricny u 3 dveri , je opravdu nadherna kombinace. Posledni 2 se budou pouzivat opravdu nadherne .
Pristup ke stahovakum, jiste taky oceni kazdej ridic. Sem zvedavej , kam daji ve voze stafle, nebo stolicku.nebo ze by na zadni celo pridelali par schudku ?

Je holt videt ze SOR se od doby co postavil prvni maringotku moc nezlepsil . Akorat ze tady se to hybe (obcas) samo a trochu se tomu propadla podlaha.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1481
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 13:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: Nestřídají, ale princip vylejzání může být stejný. Tak nemusím chodit pro příklad do zájezďáků, stačí linkový autobus se síťkou na tašky.
Sklopný sedačky jsou možná ne věc nádherná, leč účelná. Stáhováky jsem už tady kritizoval, to je vážně nesmysl.
Ale argument, že je to marigontka je subjektivní, neb jak mi vysvětlíš 400 autobusů za rok pro ČR? Prostě jednoduše, za tu cenu nemůžeš chtít zázraky. Osobně netvrdím, že se mi líbí jejich vozy, ale je to pro dopravce rozumný kompromis.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 13:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak ty stahováky opravdu projektoval někdo, kdo opravdu u trolejbusu nikdy nemanipuloval se sběrači, už podle fotky se zdají být dost vysoko.
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
ELEKTRICKÁ TRAKCE - doprava pro 3.tisíciletí
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 14:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Philip: Pod sťahovakmi budu mať seriove vozy rebrík s plošinou ako smetiarske auta
ICQ 199-295-438
e-mail: peto5220@centrum.sk

- - - > www.KEMHD.wbs.cz < - - -
6381
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 14:30:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm schodum, SOR tam má více místa jak Cross LE. V Soru se se svými 170cm vlezu, ale vzadu u Crosse LE jsem se nevešel. K tomu, že SOR se od traktorů dostal k NP busu, ano dostal, je to pro něj úspěch, ale s proražením na východní trhy nevm, viděl jsem, tuším že ruský, trolejbus na bázi 21Tr, což je myslím pro ně lepší než neplně NP TN 12 A. Stručně řečeno k SORu: měl už i lepší chvíle v provedení designu svých vozů (osobně se mi líbí nejvíc C 12). Vše ostatní jako vylepšování vozů až za sériové výroby apod. tu již bylo řečeno.
www.mestskadoprava.net
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 5-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 14:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares 1: Nevím, proč by si SOR měl brát na záda víc než unese. Investují do rozvoje fabriky, od samého počátku výroby jejich autobusů, stojí nové haly, a další staví, nyní mají novou svařovnu, a dokáží se díky těmto novým prostorům v případě potřeby dostat na produkci 1000 vozů/rok. Ani nerozumím tomu, proč by neměli jít do segmentu nízkopodlažních vozidel. Naopak, kdyby do něj nešli, tak by tu budoucnost mohli mít těžkou. Nic neprošvihli, jenom díky své dosavadní úspěšnosti získali zdroje jít do tohoto segmentu trhu. Skupina JaT byla na Slovensku založena, a sídlí tam, ale je v podstatě natolik propojena s českými firmami, že ji lze dnes majetkově považovat za slovenskočeskou. Akciová společnost, kde akcie znějí na jméno, jsou vždy z hlediska majitelů netransparentní. O tom svědčí i odkazy na sídlo některých částí i na Kypru.
To ale není podstatné. Důležité je, že se zde vůbec vyrábí něco, co vychazí z českých hlav a zdrojů. A prodej SORu před cca dvěma lety? Zřejmě to byl nezbytný krok, aby tato firma zůstala životaschopná dál, právě pro majetkovou roztříštěnost, důchodový věk většiny majitelů, a možnost prosadit se i ve výběrových řízeních, podléhající politickému a jinému lobbingu na radnicích atp.

Pokud přijde movitý partner, tak jistě proto, že se SORu bude dařit, a bude to zajímavá investice. Ať už proto, že se tak dostanu k nějakému segmentu zákazníků, který mne dosud nepatří, nebo proto, že jej chci získat pro vlastní výrobky, a tuto výrobu postupně utlumím. Jenže, pokud nebudu mít ve svém portfóliu podobný (cenově) autobus, tak jen tento segment nechám někomu jinému, takže tudy cesta moc nevede.

Ke komponentům. Žádný výrobce autobusů, který nemá svou vlastní divizi náklaďáků, nemá na vývoj a výrobu vlastních motorů. Na to se autobusů dělá příliš málo. Totéž platí o převodovkách, automatických takřka bezvýhradně. Voith, ZF, ev. Alisson, to jsou převodovky, které v autobusech, až na výjimky dominují. Podobně je to i s nápravami, retardéry... Elektronický manegement motorů, to je BOSCH. Sedadla, čela, skla atd. tam už je však z čeho vybírat na trhu, a ani toto se nevyrábí v továrně na autobusy. Jsou to specializované činnosti, které víc nebo míň potřebují velkosériovou produkci, a tu ani velká fabrika na autobusy nemá šanci pokrýt. A ani to není smyslem. Smyslem je vyrobit autobus, to jest vymyslet ideu, nakreslit jej, vymyslet technologii, vědět, který segment trhu mne zajímá, a jaká tudíž bude cenová strategie produktu, tj. které portfolio odběratelů chci zasáhnout. Ty, co mají peněz dost, a mohou si dovolit koupit autobusy drahé, a jistě kvalitnější, s delší životností a vyšším komfortem, či ty, co volí vozidla levnější nebo nejlevnější...


Trolejbusy SOR by v počtu 60 ks měly skončit v jednom novém členském státě EU. SORu držím palce, aby se jim to podařilo naplnit bez ztrát kytiček. Je totiž potřeba tu hegemonii východního trhu v trolejbusech provětrat.

Domnívám se, že SOR vstoupil na trh trolejbusů vskutku plánovaně poté, co se Škoda rozhodla zrušit výrobu vlastních vozidel v Ostrově (Byla to jedna z mála částí Škodovky, která se udržela, vyráběla, měla vlastní vývoj, a hlavně, uměla platit). Vyklidila tím pole z trhů, které se od té doby snaží docela úspěšně uspokojovat Solaris (s vydatnou výrobní pomocí ostravského dopravního podniku). I Škoda se na něm stále snaží působit v kombinaci s Citelisem, a protože to ne všude je a bude průchozí kombinace, tak se již propojuje i se Solarisem, který na trolejbusové frakci má zřejmě větší zájem než Irisbus.

SOR se z hlediska vývoje trolejbusu spojil s lidmi z bývalé Škody Ostrov, vedenými panem Kouckým, šéfkonstruktérem trolejbusů, kteří byli se zavřením fabriky odejiti. Ti lidé již tehdy ve vývoji měli rozpracované zajímavé věci, ale vše bylo, již cca 2 roky před zrušením výroby, zastaveno, záměr nových vlastníků Škody byl od té doby jasný...
Potenciál tedy na straně pana Kouckého zžejmě je, jak tvůrčí, tak zdrojový, protože v podstatě za Škodu v potřebné míře supluje dodávky nezbytných náhradních dílů dopravcům pro udržování jejich vozového parku, jelikož tu toto již moc nezajímá.


SOR to podle mne dělá dobře. Jistě, je co zlepšovat, jenže - Po bitvě je každý generálem. Nebo jinak - Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Tak ať raději dělají.

(Příspěvek byl editován uživatelem 706rto.)
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 14:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V které diskusi se teď nepíše: to mělo být tak a to onak. Je to diskuse. I když poprvé asi ne typu, že Trolino má to a 24 to.

400 prodaných aut je krásná věc, ale např. hrbaté sorky s manuálem - Ráno nelze v klidu řadit, né že by to přes den bylo lepší, ale člověk si zvykne. Problém: Od šaltru do zadu je to táhnuto bowdeny. Proto ta tuhost. Ptal jsem se co s tím hodlají dělat. Zkouší se elektro-pneumatické řazení. Přeloženo: je to ale drahší a tím pádem proč kupovat něco, kde budu řadit normálně. Já s tím celou šichtu nebudu zápasit (dopravce). Takže zase dostaneme s bowdenem a zase...

To je to co mi u Sorky vadí, je velice pružná, ale proč by montovali drahší řazení, když v tu ránu by mohla být zajímavější cena konkurence.

A ono to není jen o řazení, podívejte kolik vozů vyjelo z fabriky než se začly dělat široké dveře a místo pro kočár.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 16:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aresák:
A ono to není jen o řazení, podívejte kolik vozů vyjelo z fabriky než se začly dělat široké dveře a místo pro kočár. To není problém jenom SORu.
Tak je to jasné, myslíte si, že by SOR někdo kupoval, kdyby byl drahej stejně jako konkurence? A právě v tom je pro zákazníka přijatelný. Já myslím, že za tu cenu je to dobré vozítko. A myslím, že ten podnik má v sobě velký potenciál. Jednou se budeme možná divit.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 17:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rád bych se divil.
Dát čumák z NB 18 i s palubkou a dveřma na hrbáč, hned by to bylo pěknější vozítko. Prý nějaký facelift chystají. Doufám, že v dohledné době a né, že se to představí na příštím Autotecu.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 17:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aresák: No to by nebylo špatné. Taky třetinu designu dělá barva. Třeba kdyby ten trolejbus nebyl bílý, ale byl barevný, jako byl na těch vizualizacíh, tak by vypadal dalece lépe.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 17:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: Sklopný sedačky jsou možná ne věc nádherná, leč účelná.
Je vidět, že nejezdíte hrbáči denně (pokud vůbec), jinak byste tenhle nesmysl nenapsal. Je pravda, že důchodci si ty sklápěčky pochvalují, ale jsou jediní. Hodonínští vozíčkáři dokonce proti těm sklápěčkám protestovali. Já tedy nevím, ale pod pojmem „účelné“ si představuji něco jiného. Přitom by stačilo málo, aby se tento problém vyřešil a ani by na to nemuselo padnout moc peněz. Ale proč by se u SORu namáhali, že ano.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4608
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 17:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když to někomu vyhovuje.
ICQ 202376673, Web o prostějovských autobusech s pravidelnou aktualizací
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 17:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neseděl. Ale slyšel, že jsou pěkně šikmé. Ale měl jsem za to, že se ten problém již vyřešil...jestliže ne, tak potom.
Ale asi jak řekl Magiq, když to někomu vyhovuje, zvláště důchodcům. Těžko říci.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 17:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: Nejsem si jistý, jestli se chápeme. Mě (a nejen mě) vadí, že tam ty sedačky vůbec jsou. Nezlobte se na mě, ale podélné sklápěčky v prostoru pro kočárky fakt nemají co hledat. Dnes a denně vidím, jak jsou obsazené důchodci a kočárky pak stojí ve dveřích, protože důchodci pochopitelně nechápou, proč by tam neměli sedět. Ale SOR tohle nechápe a chápat nechce. A to je na tom to smutné. Přitom by opravdu stačilo málo.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 18:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Aha tak to jsme si nerozuměli. Tak o tomhle problému slyším poprvé. OK to beru. Ale příjde mi divné, že kdyby si dopravce objednal sedačky jinak, že by mu je měl SOR dodat. Tak jde o to, kde vázne ta komunikace. Ale asi v tomto případě to vypadá, že to váš dopravce zkoušel a u SORu s tím neuspěl.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3436
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 18:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen dám Penovi tiše za pravdu, přesně ty samé problémy se sklápěčkami jsou i u nás. Nejen v SORech, ale i v Citybusech, případě v tramvajích T3R.PLF (a v těch už je z toho důvodu o dvě sklápěčky méně). Bohužel, pokud někdo dělá vozidlo pro Čechy, musí s bezohledností počítat.
VEB Verkehrsbetriebe der Stadt Dresden - Ihr Partner im städtischen Nahverkehr
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4365
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 19:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706 rto v některých věcech s tebou nesouhlasím a nedá mi než je říci.Vezmu to postupně dle tvého příspěvku.
AD Rozvoj atd.Podívej pokud firma se vrhá do tohoto(NB) pak hned zas do onoho(trolejbus) není to až zas tak obvyklé.Sám to vlastně popisuješ a v tom si odporuješ.Ano lecos udělali,lecos dokázali,úspěchy jim neberu.Ale právě proto je podivuhodné že jdou do projektu,který může znamenat v případě neúspěchu až likvidaci továrny.Právě proto že nemá za zády až tak velkou společnost.J&T je jen překupnická společnost,která čéká kdo nabídně víc už od koupě.
a co se týká zda něco prošvihli nebo ne.No to si piš že ano!Právě největší hloupost byla ukázat konkurenci svůj produkt a pak 2 roky!! nerozjet seriovou výrobu.A to je moc špatně.Ve chvíli když jdeš ven s novinkou(a tady dokonce zásadní novinkou) musíš být připraven k okamžitému rozjezdu.Tohle patří ve světě k základním ekonomickým poučkám.Pak je tu ještě možnost že výrobek nikoho v rámci testování nezaujal.
Tady si dovolím srovnat s firmou jen o pár km dál.Arway/Crossway uvedli vždy poměrně rychle po představení na světlo.(ponechme stranou jestli je kvalita není zrovna uplně ok)Totéž udělal mercedes,který vyrazil do boje se stejným produktem jako Irisbus.
Sor nechal konkurenci eliminovat přednosti které mu z nové koncepce přineslo.Řeknu ti jedno být oni členem jakéhosi koncernu tak vedení letí,že nestačí schody počítat.

ad nový partner no jen to nesmí být překupník,což ovšem nelze ovlivnit.
Pak píšeš že trolejbusy skončí ve státu východním ale je členem EU.no pak mě tedy napadá Litva,Lotyšsko,Estonsko...ale asi si neuvědomuješ problém..Předpokládám že budou chtít využít peněz EU.A tady to naráží.Prvně po nich EU bude chtít výběrové řízení a to si umí moc dobře pohlídat.A pochybuji že by jim dali peníze na LE vozy do MHD na trolejbusy,když EU deklaruje a dává dotace na plně NP vozidla.To je dost velký problém.
Dále pokud znáš mentalitu ruského národa a okolních tak budeš vědět že když oni si něco takového kupují tak klidně přihodí aby měli něco lepšího rádi se chlubí prestiží.
Staré známé pořekadlo praví Rus má podlahu z hlíny,ale v garáži mu stojí luxusní žigulík.
Podívej na dodávky 24tr kde si klidně dovolí objednat klimatizaci na celý vůz.Viděl si to někdy u českého DP?Oni peníze nemají,ale když už je mají tak si zaplatí luxus.
Prosím ber to jako diskusi neuchyl se k prohlášením typu některých.Toto je můj názor a nechci ho vydávat za svatý,ale vychází z relevantních dostupných informací.Tvůj názor může mít podobné zázemí.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3332
Registrován: 12-2004

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 20:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares 1: 706rto napsal, že Trolejbusy SOR by v počtu 60 ks měly skončit v jednom novém členském státě EU.
Tedy Rumunsko, Bulharsko.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4367
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 20:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m-r ano máš pravdu,ale donedávna se tu mluvilo že je to stát bývalého SSSR což by ovšem tebou jmenovaní být nemohli.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1888
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 22:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle mých info mají velmi vážný zájem Bulharská města Plovdiv a Vratsa. V Plovdivu byl hrbáč autobus na zkoušku a nyní má být BN12 na zkoušku právě ve Vratse. Od informátora z BG se mluví do Plovdivu dokonce o 65 kusech.
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 22:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konečně nějaké konkrétnější info. Každopádně 65 kusů, to by tedy byla slušná zakázka.
Slyda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 22:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě malé odbočení ke konstrukci trolejbusu:
O použítí automatické převodovky se uvažovalo již dříve za účelem snížení ztrát při odporovém rozjezdu (motor si drží svůj moment, místo zrychlovače funguje právě řazení.)
Praga Hostivař je stále fungující firmou, třebaže na svých stránkách žádný model aut. přev. nenabízí.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 09. června 2008 - 23:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, kdybyste se místo spekulací o odběrateli trolejbusů obtěžovali podívat do starších příspěvků, našli byste diskusi na stejné téma, a to včetně odkazu na článek na plovdivském informačním portálu:
https://www.k-report.net/diskuse/messages/2484/141931.html#POST956 599
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1889
Registrován: 10-2004

Odesláno Úterý, 10. června 2008 - 00:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo myslel jsem si že jsem to už sem dával ...
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 10. června 2008 - 00:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad spekulace o kupci trolejbusů SOR: Vše jsou neoficiální informace, ale zdá se to být reálné.

Ad Ares 1: Nemám potřebu se hadát a prosazovat svůj názor osobními výpady a vulgaritou. K Tvým názorům tedy napíši nějaký svůj protinázor.
K NB si myslím, že volí správně opatrný přístup. Ono dát na trh nevyzkoušený typ autobusu ve všem nový, to je právě věc, co by jim mohla zlomit vaz v důsledku nějaké fatální chyby v konstrukci, přece jenom podmínky výběrových řízení jsou tvrdé, a vyrobit bez zkušebních km několik stovek autobusů během dvou let, aby pak začalo něco praskat, padat, to by byla velmi těžká rána.

Karosa dodnes svůj nízkopodlažní autobus nezkonstruovala. Solaris i Tedom, které jsou na českém trhu ve hře nejčastěji, vychází z licencí Neoplanu. SOR NB je však první český nízkopodlažní autobus, a NB18 k tomu ještě kloubák. Ty jejich prototypy za ty dva roky něco odjely, aby se zkušenosti z jejich provozu promítli do konstrukce tohoto vozu, který je již blízký k sériové výrobě. Je to dospělý autobus, s maximální možnou šířkou i délkou, přitom stále lehký. Všimni si, že má boční zasklení mírně zaoblené. Není to samoúčelné, naopak to má poměrně velký přínos.

Na konstrukci trolejbusu SOR pracuje skoro 2 roky. Jako základ byla zvolena karosérie již dobře osvědčeného hrbáče, který umí na střeše vozit těžké bomby pro plynový pohon, takže tam umístit značnou část potřebné elektrovýzbroje není z hlediska potřebné nosnosti a tuhosti skeletu problém. Nicméně nejvíce úsilí zcela určitě znamenala elektrovýzbroj sama, svým způsobem revoluční, a nutnost splnit všechny normy platné pro drážní vozidlo. Je to spousta drobností, které na první pohled nejsou vidět. Je na prototypu vidět, že dost věcí není ještě materiálově i dílensky dotaženo, že věci, které vycházely na papíru výkresu se v praxi musely udělat na místě jinak. Ale od toho každý prototyp je. Zcela rozhodně tento vystavený trolejbus nikam prodán nebude, to bude v tuto chvíli laboratoř, sloužící pro výrobu ověřovací série v počtu několika málo kusů.

SOR na trhu nízkopodlažních autobusů o nic nepřišel, protože tam teprve vstupuje. To, jak bude úspěšný, se ukáže.
S low entry pro meziměsto přišel dříve než Karosa, a celkem se mu v českých a slovenských luzích a hájích prodejně daří.
SOR umí prodat i nějaké ty "luxy", pro dopravce, kteří prostě velké a drahé zájezďáky nepotřebují, jak u nás tak v zahraničí.

Skupina JaT je investiční společnost, ale to neznamená, že to pro SOR není přínos. A naopak, SOR jim vydělává slušné peníze. Jistě, mohou ho prodat, v podstatě komukoliv, a kdykoliv se jim zamane. Ale to je ve světě běžné, že se majitelé mění. A ač to nevím přesně a jistě, tak ani Mercedes, MAN, Volvo a tak dále nejsou vlastněny jinak, než přes akciové společnosti a různé fondy. A s nimi se též čile obchoduje.


Sice nejsem kovaný z hlediska dotace na nákup nových vozidel, ale mám pocit, že pro udělení nějaké sumy není nezbytná 100% nízkopodlažnost, pouze nějaká část vozidla, a to by i TN 12 zřejmě splňoval.

O specifiku ruského trhu a nástupnických států není pochyb, a to jak směrem zmíněného luxusu, tak provozování neuvěřitelného skanzenu... Ale to je na jinou debatu.
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 10. června 2008 - 10:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706rto: Dovolil bych si pooprait: "SOR NB je však první český nízkopodlažní autobus,..." První český nízkopodlažní autobus spatřil světlo světa již přer více, než 10ti lety a to v podobě Škody 21 Ab. (Škoda jen že se nikdy nepostavil i 22 Ab) Když pominu všechny jeho mouchy počínaje špatnou antikorozní ochranou, náchylností k přehřívání apod., tak je to pro mě zatím nejlepší NP autobus, kterým jsem kdy jel. Jako jediný má totiž plnohodnotné zadní sklo, a nemá interiér narušený žádnou bednou s motorem. Dokonce mi ani nevadí že není 100 % NP, protože třeba takový Citelis sice 100 % NP je ale za cenu toho že zadní sedačky jsou na 40 cm. stupínku, ze kterého v zatáčce akorád spadnu. To je lepší udělat u zadních dveří 1 schůdek a sedačky pak umístit na další malý shůdek, jak to měly ostatně i Citybusy EURO 2 a do nedávna i kloubové Agory.

Pro Adminy: Nebylo by už konečně na čase přejmenovat komoru na Autobusy a trolejbusy SOR ? (Pro začátek by snad stačilo Autobusy a trolejbus SOR)
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 10. června 2008 - 10:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Sxman: Jasně, omlouvám se, na 21 Ab jsem v nočním rozpoložení u počítače nějak zapomněl. A to i přesto, že opravdu není kompletně nízkopodlažní.

Též se omlouvám bývalým ostrovákům, že jsem na jejich počin nevzpomněl.
Souhlasím s tím, že to byl základ pro dobrý autobus, a docela dost řidičů s ním rádo jezdí, bohužel pak již nebyla vůle dál jej vyvíjet.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. června 2008 - 17:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karosa dodnes svůj nízkopodlažní autobus nezkonstruovala

A už ani nezkonstruje, protože Karosa se přes rok jmenuje Iveco Czech Republic :-)}
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Fitr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 05:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skvělý postřeh
Tvořím kolejiště ve velikosti TT
MANIPULAČNÍ JÍZDA
Mou domovinou je Liberec
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3157
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 15:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No takže, kam jsme v diskusi dospěli (jako vždy) - že nejlepší řešení kastle a interiéru mají nakonec stejně jedna a dvaadvácy .
21Tr 22Tr LIVE
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 11. června 2008 - 15:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele Verusho, Brňáku, byl jsi se tam podívat?
Alespoň jsi mohl referovat o svých postřezích coby u zdroje...
Přístup Hejtmana Ústeckého kraje likviduje vlaky,
Přístup primátora Teplic už nelikviduje trolejbusy
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2490
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 16:25:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě řešení interiéru s bednou vpravo vepředu u řidiče (21tr/ab) opravdu úctyhodné není!
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 16:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý_fotograf: Zatímco ostatní vozidla vo vnutri žádnou takovou prasárnu nemají, že..

Já nevím, ale porovnám-li to s uličkou, roztečemi sedadel a dostupností madel v Citybusu/Citelisu, uvědomím-li si různé komíny v jiných busech, je to opravdu tak podstatná chyba, která by cestujícím pokaždé znepříjemňovala jízdu? Notabene se na to dá odložit bagáž.
Je-li někdo schopen vzít do rukou krumpáč, aby ze země vydoloval kovovej šrot a odnese-li ho pak do sběrny, je očividně schopen pracovat.

Pokud má invalidní důchod a bere sociální dávky za svých deset dětí, očividně pracovat nechce. .. Když pracovat nechce, za co dostává peníze?!
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 1-2005
Odesláno Středa, 11. června 2008 - 17:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a navíc dnešní Scanie má tu bednu taky, jak jste se mohli přesvědčit v Brně.

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 18:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak jsem tu před nedávnem psal, že se musím podívat Cosswaye DP Praha pro vozíčkáře, tak jsem tak dnes učinil. Mají podlahu v jedné rovině v NP části, akorád kolem bočnic je u poldahy takový "hranol" 10x10 cm. Takže by klidně do NP části sedačky s bezbariérovým přístupem dát šly. Ale Iveco je tam samozřejmě nedá, protože potom by to mělo 2x více bezbariérově přístupných sedadel než celá slavná celonízkopodlažní Agora.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3335
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 20:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Iveco je tam samozřejmě nedá, protože potom by to mělo 2x více bezbariérově přístupných sedadel než celá slavná celonízkopodlažní Agora.
Hmm. Než příště budeš nesmyslně odsuzovat Agoru, tak se trochu zamysli. Důvod podest pod sedačkami u klasického Crosse LE je jednoduchý. Pokud by byly na podlaze ve výšce, jako u těch pražských, tak by sedící osoba neviděla ven. Takže důvodem podesty je výhled. Fyzicky pod nimi nic není.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 20:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: Já chápu, že jsi zarytý příznivec Agor, já proti nim v podstatě taky až tak moc nemám, mě jenom v posledí době vadí přístup Iveca. Jak jsem tu psal pán od Irisbusu mi tvrdil, že to prostě bez podest nejde. Když jsem se ho ptal proč, jestli je pod tím schovaná konstrukce skeletu nebo co, tak mi to odkýval, že asi jo. A když jsem se ptal jeslti ani když si to někdo speciálně přeje bez podest tak to nejde, tak už si o mě myslel své. A přitom se ukázalo, že to i bez podest jde. Ale to je už současná filozofie Iveca. oni mají zakázek dost, tak co, že ano. Trochu už mi chvání Iveca připomíná doby minulé, kdy třeba ČKD taky vyrábělo jen T3, bo se to v SSSR líbilo. S tím výhledem mě to nenapadlo, to máš možná pradvu, ale myslím, že těch 20 cm už ten výhled moc neomezí. Třeba v novým Intouru jsou sedačky taky dost utopený a jde. Tak to potom lituju ty vozíčkáře, když jak říkáš z toho autobusu nic nevidí. Ale když už jsme v diskuzi o SORech, tak myslím, že zrovna v TQM Opava mají speciálně prosklený SORky pro vozíčkáře, to by asi Iveco nebylo schopný udělat dodatečný prosklení bočnice.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3337
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 20:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zarytý příznivec Agor. Příznivec ano, ale ne slepě zahleděný. A vadí mi, když se ten autobus nesmyslně odsuzuje, protože špatný není. A ačkoliv třeba na Citelis nedám dopustit, tak si myslím, že umělé prodlužování výroby za každou cenu mu jedině škodí - viz 18m verze, kde spousta věcí byla dělána z nouze, jen aby byl kb celo np. Podle mého názoru by bylo vhodné jej pomalu nahradit zcela nově vyvinutým nástupcem, protože takhle Ivecu ostatní výrobci hodně rychle utečou - a dnes vlastně již utíkají - Iveco nemá 15m verzi, nemá Hybrida, nemá vodíkový pohon, není schopno vyrábět speciály (narážím na různá letištní Citara, SU, apod.). Situaci jsi popsal trefně, takhle to působí i na mě. Důsledkem opravdu bude těžké nestíhání.
Ačkoliv jsem k SORu těžce krytický, tak u něj rozhodně vyzdvihuji schopnost naprosto vyhovět zákazníkovi a provést jakoukoliv konstrukční změnu, viz tebou zmiňované prosklení u těch z TQM.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
6381
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 21:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad prosklení vozu: nebude taky záležet na pevnosti kostry? Nevim jak je to s pevností u Iveca nebo SORu, ale přecijen tam, kde je víc skeletu s výztuží, tak je to pevnější než tam, kde jsou jen příčky kostry mezi okny. Samozřejmě, stačilo by to jen na malé délce...
www.mestskadoprava.net