K-report
 

Archiv do 22. listopadu 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Autobusy a trolejbusy » IDS - Integrované dopravní systémy » Archiv do 22. listopadu 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 21:28:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co Blansko? Jinak ta Břeclav s 18 kč pro příležitostné cestující je fakt nefér..
Nésu žádné šotouš!
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1900
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 13:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslím si ale, že by to měl být zas až takový problém při integraci. Přece jenom, kdo jezdí v Břeclavi MHD aspoň jednou týdně, ten tu čipovku určitě má a ti ostatní buď jdou pěšky, nebo jedou příměstským autobusem. Pochybuji totiž, že si Bors může dovolit dát na příměstských linkách zákaz cestování po Břeclavi. Otázka je, zda budou podobně uvažovat i zodpovědní lidé na Břeclavské radnici.

Ale ani v Hodoníně zjevně nemá IDS na růžích ustláno. Teprve po té, co se schválilo přistoupení Hodonína k IDS a to včetně MHD, se pan starosta probral z letargie a v diskusním fóru na webu města odpověděl naštvanému občanovi města, že je zděšen z (teď už téměř konečných) návrnů JŘ na webu Kordisu a že hodlá s Kordisem vyjednávat a pokud tento nepřistoupí na návrhy města, zapřemýšlí o odstoupení města od IDS. Je otázka, jestli to do toho fóra nenapsal jenom proto, aby otravný občan dal pokoj. Pokud to ale pan starosta míní vážně a hodlá postavit Hodonín do pozice Kuřimi v rámci E5, pak je to přinejmenším alibistické. Dle mých informací byl totiž Hodonín jedním z nejméně aktivních měst, pokud jde o IDS a na nějaké změny v jízdních řádech prostě kašlali. Obávám se, že teď, když už se to horké kafe vylilo do páně starostova klína, je trochu pozdě volat "bacha na to kafe". Na druhou stranu, pokud město tímto odporovým způsobem prosadí třeba jen minimální změny k lepšímu, stěžovat si nebudu. Obávám se ale, že teď od prosince už asi žádné výraznější změny v JŘ čekat nelze. To spíš až na jaře.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 18:47:29    Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor na integraci MHD v rámci IDS JMK:

Pokud se kraj rozhodl vytvořit kvalitní IDS a na jeho provoz vynakládá nezanedbatelné fin. prostředky, měl by se zajímat i o integraci MHD a na její provoz přispívat; a to hlavně v případě, kdy MHD plní fci návozu na regionální linky IDS – tedy v případě, kdy vzniká pro objednatele největší ztráta, jak psal Dopravce (např. zmiňované případy Mor. Krumlov, Adamov). Jinak se totiž může stát, že regionální doprava je na velmi dobré úrovni (což odpovídá objemu vynaložených fin. prostředků), ale chybí rozvoz cestujících od regionální linky (většinou žel. st.) k místu bydliště, které i v menších městech nemusí být zrovna nejblíže. Ani sebelepší fungování regionální dopravy tak nemůže vytvořit skutečně celistvý atraktivní systém. Pak je ovšem otázka, jestli fin. prostředky vynakládané na regionální dopravu jsou využity opravdu efektivně, když pro nezanedbatelnou část lidí je těžko dosažitelná.

Nejlépe je to vidět na příkladu Adamova nebo Blanska. Regionální doprava spojující Adamov a Blansko s Brnem (S2) je určitě na velmi dobré úrovni. Ale šplhat z nádraží v Adamově na Horku asi není pro každého. Takže za atraktivní spojení z Brna do Adamova lze považovat jen to, kdy je možné přestoupit v Adamově na MHD, což v sedle není ani u každého druhého vlaku. Podobně v Blansku. Půlhodinový takt Os vlaků na S2 určitě není zadarmo, takže by měl být zájem, když už se na to našly fin. prostředky, zajistit pro všechny dobrou dostupnost. Platit půlhodinový takt vlaků, na které se ale řada lidí nedostane, mi nepřipadá úplně efektivní.

Myslím si, že zajištění navazujícího autobusu ke každému vlaku by ve srovnání s tím, co stojí provoz S2, neznamenalo nějak výrazné zvýšení nákladů (ve smyslu % nárůstu za celý systém, ne jen v rámci MHD). Přínos pro cestující by však byl určitě velmi významný.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 23:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad úskalí integrace MHD v rámci IDS JMK:
Napadlo mě jedno možné řešení, jak by bylo možné cenově odlišit např. cestu Brno - Břeclav (nádraží) od cesty Brno - Břeclav (nádraží + použití MHD), a to takto: aby MHD byla samostatnou "vnitřní" zónou, tedy vlastně zónou navíc. Asi by to byl i "spravedlivější", i když, chápu, asi i nepopulární krok.
Hladík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 10-2008

Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 08:16:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdo neví, Bors má dva Citelisi. Oba dva se potkali předevčírem před vlakovým nádražím.
Ředitel DADO Trans Lanžhot-Břeclav a.s.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 11:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:Tím bys popřel jednu z hlavních výhod IDS-JMK.Alespoň co jsem vypozoroval zejména ve Vyškově ale i jinde.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 12:40:58    Odkaz na tento příspěvek  

David

Pokud by MHD byla jakoby další zóna, znamenalo by to zvýšení jízdného při přestupu na MHD o 5 – 6 Kč, což už je zanedbatelný rozdíl ve srovnání se 7 Kč za jízdenku pouze pro MHD. Tím se do značné míry ztrácí výhoda integrace MHD.

Nejde jen o zvýšení jízdného při přestupu na MHD – zde by byla nevýhoda hlavně v té nepopulárnosti. Další problém vidím v tom, jak do toho zahrnout regionální autobusy a přitom zachovat srovnatelné podmínky při dojíždění vlakem i autobusem?

Pokud by regionální autobusy do „vnitřní zóny MHD“ nebyly zahrnuty:
– rozdílné podmínky pro cesty po městě v MHD a v regionálních autobusech = 2 „neintegrované“ systémy na území města
– kdo dojíždí autobusem už mnohdy na MHD přestupovat nepotřebuje, takže zvýšení jízdného by pocítili hlavně ti, kdo dojíždí vlakem

Pokud by v regionálních autobusech „vnitřní zóna MHD“ platila, bylo by nutné dodržet tyto podmínky:
1) zůstala by zachována možnost dojet regionálním autobusem z mimoměstské zóny kamkoli do města s jízdenkou na „zónu bez MHD“ (aby se neúměrně nezdražilo dojíždění autobusem nutností zakoupit ještě jednu zónu)
2) v kombinaci s regionálními zónami by „vnitřní zónu MHD“ nebylo možné zakoupit bez „zóny bez MHD“, resp. z regionální zóny do „vnitřní zóny MHD“ by se jelo přes „zónu bez MHD“ s tím, že „zóna bez MHD“, by přikrývala i „vnitřní zónu MHD“ (to je nutné aby dojíždějící autobusem nezískali „zadarmo“ „vnitřní zónu MHD“, která by nahradila „zónu bez MHD“ bez které by se neobešli dojíždějící vlakem)

Třetí možností jak tento problém řešit, je zavést ve městě dvě překrývající se zóny: levnější bez zahrnutí MHD a dražší i s MHD (podobně jako je to v ODIS v Opavě). Tím se ale tarif stává složitější (což je dobře vidět právě na složitosti tarifu ODIS, kde se „městské zóny“ počítají u různých měst různě).

Ve všech případech ale zůstává jeden z původních problémů: kdo dojíždí autobusem už mnohdy na MHD přestupovat nepotřebuje, na rozdíl od těch, kdo dojíždí vlakem (takže potom je otázka, jestli by toto řešení bylo opravdu spravedlivější).



Vzhledem k tomu, že z regionálního autobusu lze snáze dosáhnout cíle ve městě než z vlaku, měla by tuto nevýhodu kompenzovat právě MHD, která kvůli tomu musí být ve stejné zóně jako ta, do které se přijede jak vlakem tak i autobusem (tedy jako teď).
K tomu je nutné, aby rozsah dopravy MHD odpovídal rozsahu té dopravy, na kterou navazuje (jak jsem psal dříve) = zvýšení nákladů.
Pokud MHD slouží hlavně jako návazná doprava od vlaku (např. dříve zmiňovaný Adamov) = zaintegrováním dojde logicky ke snížení tržeb (pro dojíždějící je MHD „zadarmo“).
Takže za nejlepší řešení považuji dohodu příslušného města a kraje na společném financování. Když to šlo ve Vyškově nebo v Ivančicích (jak psal Dopravce) mělo by to jít i jinde.
Hladík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 10-2008

Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 13:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 292-3: to už by mohla být jízda mhd s jízdenkou čd zdarma

(Příspěvek byl editován uživatelem Hladík.)
Autodoprava Lubomír Hladík
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 13:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 292-3: Vámi uvedené argumenty jsou natolik pádné, že tato mnou navržená možnost opravdu rozumná není. S tím znevýhodněním vlaků oproti autobusům kvůli tomu, že bus jede v cílovém městě přes více zastávek a netřeba již použít MHD (tento problém však existuje právě i nyní, ještě před integrací) mě to vůbec nenapadlo. Děkuji za vysvětlení.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 6-2002
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 16:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznatků:

Kuřim na tom, že dělala problémy celkem slušně vydělala (různé dotace od kraje).

Linka 310 je v podstatě městskou linkou v Kuřimi, jenže město ji níjak dotovat nemusí na rozdíl od Adamova, Blanska, Vyškova, M. Krumlova, Ivančic a Brna. Je to správné? Není lepší, aby města stavěla na tom, že přes ně jezdí mnoho integrovaných regionálních linek a jen je nutné se postarat o drobné korekce tras tak, aby regionální autobusy zajížděly na důležitá místa (nemocnice, obchody, aby měly zastávku na každém rohu atd.)
Chci kvalitni IDS, ktery prinasi cestujicimu nove moznosti, ne nove problemy a starosti
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2008 - 19:54:18    Odkaz na tento příspěvek  

Freekey

„Není lepší, aby města stavěla na tom, že přes ně jezdí mnoho integrovaných regionálních linek a jen je nutné se postarat o drobné korekce tras tak, aby regionální autobusy zajížděly na důležitá místa“

Toto by myslím mělo být považováno za nadstandardní obsluhu. V případě, že některá obec požaduje nadstandardní dopravní obslužnost (např. u autobusů takt 1 hod. místo 2 hod.), musí si to zaplatit (nad rámec toho co platí podle počtu obyvatel). Nevím kde, ale někde to tak bylo zavedeno už v prvních fázích zavádění IDS JMK. Proč kraj v Kuřimi je ochotný „MHD“ platit a v Adamově ne, je jiná otázka.

Nemělo by tedy záležet na tom, jestli linka je oficiálně jako MHD nebo regionální. Pak by to bylo jen věcí nastavení podmínek (rámcově) a dohody města s krajem. V každém případě by kraj měl být do určité míry velkorysý, což je důležité zejm. tam kde MHD zajišťuje hlavně návoz na vlak (Mor. Krumlov, Adamov), aby to nevypadalo tak jako v Blansku nebo Adamově, kde přípoj MHD na vlak je jen někdy.
Také je třeba zvážit co bude v konkrétním případě výhodnější:
někdy stačí regionální linky (v Kuřimi jede vše po stejné trase, v Tišnově fci návazné MHD na vlak zajistí 332+333, tím že jezdí přes Tišnov proloženě);
někdy třeba může být využití regionální linky jako MHD výhodné i pro cestující přijíždějící do města právě touto linkou (to pokud je vedena přes ty nemocnice, obchody...);
jindy je lepší linka MHD aby se neúměrně neprotáhla trasa reg. linek a nesnížila přehlednost (např. v Blansku je základem linka 221 a nemá smysl vést po její trase řadu reg. linek).
Tam, kde MHD má význam hlavně pro vnitroměstskou dopravu, a tedy funguje už před integrací, nebude s financováním zásadní problém ani po integraci, protože cestující jezdící jen po městě (kterých je zde asi většina) si budou jízdné platit i nadále.


David

Ještě mě nadadá, že by tento systém („vnitřní zóna MHD“) by byl z celého JMK použitelný snad jen v Adamově, kde jediná bus reg. linka obsluhuje zhruba stejné území jako vlak a cokoli navíc obsluhuje jen MHD. Pak by ale zase nastal problém jak diferencovat jízdné, aby na jedné straně nedošlo k předražení při přestupu na MHD (pokud by MHD byla v zóně navíc), na druhé straně aby nebyl velký propad tržeb u těch, kteří nepřestupují (pokud by se jim zóna „ubrala“ aby při přestupu zůstala stejná cena jako dnes, tj. žel. st. a žel. zast. v zóně 215, MHD v 225).


Hladík

„to už by mohla být jízda mhd s jízdenkou čd zdarma“

Pokud někdo dokáže vymyslet způsob jak rozpočítat tržby, tak proč ne. A není potřeba žádný IDS a může to tak být zavedeno hned a všude .
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 09:08:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810.292-3:velice zajímavý příspěvek na probírané téma. Zauvažoval jsem nad touto možností a nevidím ji až tak nereálnou. Jestliže MHD v Břeclavi teď stojí např. 7 Kč a při přestupu z vlaku na MHD při využití(vložení) další zóny bude přestupní cena vyšší o 5 Kč, je tu stále dvou korunová úspora vůči současnému stavu a nedojde tak k výraznému poklesu tržeb v dané jednotce.Společný souběh dvou zón pro městský a přiměstský autobus bych nezaváděl a i přiměstský autobus bych nechal ve vyšší zóně. Je třeba si totiž také zvážit, kolik cestujících využije vazbu bus-vlak v Břeclavi směr Brno a kolik z toho autobusu co vystoupí u nádraží je samotná Břeclav konečnou stanicí.
Vzhledem k tomu, že právě Břeclav je pro cestující z busu v drtivé většeně případů konečnou, tak bych v zvýšení počtu zón o jednu ve vztahu vlak-bus neviděl až takový politický problém(nazlobení voliči, nejsou hlasy).
Pokud bychom to však chtěli učesat úplně, byla by stanice Břeclav,žel.st.(jak pro vlak a bus) jednou zónou, zatímco vedle ležící zastávky obsluhované jen busy(aut.nádraží, nám.TGM, apod.) by už byli další zónou.
V případě společného dvouzónového provozu, by zcela logicky lidé z vlaku, využili regionální autobus i pro cesty po samotné Břeclavi, cožby zřejmě ve špičkách pracovních dnů, vyvolávalo zcela zbytečné komplikace a nutnosti nehospodárného posilování.
Dnes jsem si všiml, že zmizla z bilbórdu reklama na krávu.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 11:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Opavě a v tzv. příopavské tarifní zóně, což jsou samostatné obce Raduň, Vršovice, Chvalíkovice, Otice a Slavkov, kde zajíždějí linky MDPO to vypadá nějak takhle:

zónaobcedopravní prostředky
30Opavavše
300Opavavše mimo MDPO
35Raduň, Vršovice, Chvalíkovice, Otice , Slavkovvše
350Raduň, Vršovice, Chvalíkovice, Otice , Slavkovpouze MDPO


Jinak ODIS se rovná jednomu velkému chaosu a v případě Opavského okresu to platí dvojnásobně. Vždyť jenom dopravce TQM - holding má 3 tarify (ODIS, TQM v ODIS a speciální tarif pro linku 269). Tarif ODIS by měl být využíván jenom v případě, kdy si u řidiče řekneš, že chceš přestupovat. Tarif TQM v ODIS je používán, když nepřestupuješ na jinou linku a řekneš si o jízdenku, kdy konečná zastávka je na oné lince. Tento tarif se řídí kilometrově. A pak je ještě speciální kilometrový tarif pro linku 269. Nedávno jsem však jel v TQM do Nových Sedlic a i když jsem si řekl, že budu vystupovat na zastávce, kde normálně tento spoj stojí, tak přesto mi byla vydána jízdenka ODIS. Takže chaos je v tom velice dobrý.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 12:56:44    Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček

Chaos v Opavě je dán mimo jiné právě tou diskutovanou snahou oddělit podmínky v MHD (musí být trochu dražší) od příměstské dopravy: proto zóny 30 a 300.
Pak do toho vstupuje používání/nepoužívání čipových karet.
Zóny 35 a 350 jsou také paradoxní, když Podvihov je dál než Raduň, ale protože patří pod Opavu, může být i v opavské zóně; ale obyvatelé těch obcí si asi nesmí myslet, že když k nim zajíždí MDPO, mohou mít i stejné podmínky jako v MHD, přitom ale být samostatnými obcemi (jen ať se připojí k Opavě – jim tím asi vzkazuje město Opava).

S různými tarify TQM jsem v poslední době zaznamenal tyto paradoxy:
– jízdenka z Budišova do Vítkova stojí 17 Kč na náměstí (10 km) a 18 Kč na aut.nádr. (11 km)
– pokud ale jedu nejdříve ze Starých Oldřůvek do Budišova (7 km) a zde přestoupím na spoj do Vítkova (celkem tedy 17–18 km), zaplatím jen 15 Kč za jízdenku na 2 zóny.

– když potom ve Vítkově přestupuju na 231 do Ostravy, dostanu vždy jízdenku podle zónového tarifu (8 zón, výrazně levnější než kilometrický tarif – jen díky tomu tak jezdím). Koupit si jízdenku v zónovém tarifu na celou cestu hned v prvním autobuse však nemůžu: bylo by to 10 zón a to odbavovací strojky TQM neumí vydat, jsou nastaveny jen do 8 zón.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 12:57:35    Odkaz na tento příspěvek  

Dopravce

„...byla by stanice Břeclav,žel.st.(jak pro vlak a bus) jednou zónou, zatímco vedle ležící zastávky obsluhované jen busy(aut.nádraží, nám.TGM, apod.) by už byli další zónou.“

Pak ale nastane problém při cestách z blízkého okolí do Břeclavi (každodenní dojížďka) s cenou jízdného a s projížděnými zónami vlakem X busem. Za současného stavu bude možné např. z Ladné nebo z Mor. Nové Vsi do Břeclavi jet na jízdenku pro 2 zóny vlakem i autobusem (z Ladné S3 + a-574, z Mor. Nové Vsi S9 + a-573); cestující má možnost si vybrat, co mu právě časově lépe vyhovuje. Je tedy nutné zachovat možnost jet např. z Ladné do Břeclavi vlakem přes 2 zóny: 565 Ladná + 575 Břeclav, autobusem je však nutné také nutné jet přes 2 zóny 565 Ladná + 575 Břeclav, aby bylo možné pro oba dopravní prostředky použít předplatní časovou jízdenku na stejné zóny. Pak ale zastávky aut.nádr., nám. TGM a další na trase těchto linek musí být opět v zóně 575.

„V případě společného dvouzónového provozu, by zcela logicky lidé z vlaku, využili regionální autobus i pro cesty po samotné Břeclavi, cožby zřejmě ve špičkách pracovních dnů, vyvolávalo zcela zbytečné komplikace a nutnosti nehospodárného posilování.“

Je tedy žádoucí, aby rozvoz po Břeclavi zajistila přednostně MHD, která je k tomu určena, a ne příměstský autobus. Jenže z výše popsaného důvodu nemůže být příměstský autobus v jiné zóně než vlak, aby bylo možné z okolí do města dojet vlakem i busem za stejných podmínek. Tím však cestující, kteří přijedou vlakem, mají vlastně i jízdenku na příměstský autobus. Stejná jízdenka pak musí platit i v MHD, aby ta mohla plnit svoji fci a nenahrazovaly ji příměstské autobusy.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10191
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 13:20:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Ze včerejší zkušenosti z linky a-310 bych to viděl asi takto. Aspoň v sobotu jsou vytížené jen spoje jedoucí na denní a noční směnu k TYCO, v tomto případě je poměr místních a přespolních cca. 1:1. V ostatních časech jezdí vozem v průměru 3-5 lidí, do a z Vranova jsem vezl celkem 5 lidí, do a z Lelekovic asi 10.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2864
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 15:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 292-3: ODIS se vydává cestou karet, problém je, že už je to delší dobu (a některé projekty zkrachovaly) a MDPO nemá zatím podrobnější informace o tom, jak bude vypadat nový systém. V současnosti máme problémy s pokladnama, které jsou zastaralé a zjevně nedostačující. Problém je v tom, že se neví, co se má koupit. Jak bude vypadat nástup cestujících atd.

Jinak v Opavě kdysi byl odlišný tarif a bylo uděláno pásmo I a pásmo II (a v tom II. pásmu bylo všechno mimo nečleněnou část Opavy):

Na EMtestu jsi měl 6 tlačítek, které byly rozmístěné do 2 sloupců (celý a zlevněný).
Když jsi neopustil nástupní pásmo, tak jsi mačkal první řádek, když jsi přejel hranici, tak jsi mačkal druhý řádek a když jsi jel z II. pásma do II. pásma přes I., tak jsi mačkal třetí řádek. V roce 2001 bylo všechno sjednoceno a to i dlouhodobé jízdenky. Pak jsme vstoupili do ODIS a tam už se to muselo změnit právě podle katastrálních území jednotlivých obcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4961
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 19:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Linka 310 je v podstatě městskou linkou v Kuřimi

No, to právěže není ani v posdstatě, neboť obsluhuje i Českou, Lelekovice a Vranov. Na to pozor
RegioMap Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10192
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 20:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: Jistě, ale do Vranova jezdí je šest párů spojů o víkendech a 2 v PD (+ 5 párů do Lelek). Jinak linka obsluhuje výhradně Kuřim a její část Podlesí (výborná "točna" ). Takže v podstatě jde hlavně o Kuřim a návoz lidí na směny do fabrik z nejbližších dědin. A nebýt Vranova, odkud pár lidí do TYCO jezdí, tak by sem být ani nemusela být vedena, neb by stačil vlak s přestupem v Kuřimi. Lelky jsou obsluhovány linkami a-41/71.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 21:36:54    Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček:

Ad čipové karty
Mě osobně připadá, že jejich použití je zatím předčasné, zvl. se snažit takto pokrýt dopravní systém celého kraje. Jestli někdy ve vzdálené budoucnosti budou karty všeobecně rozšířené, tedy nebudou sloužit jen k odbavování v dopravě + v několika obchodech toho města, kde se používají v MHD, ale jedna karta s vloženou hotovostí bude použitelná v podstatě kdekoli (celá ČR), pak to bude něco jiného. Ale to je zatím ještě spíše scifi.

Ad staré členění v Opavě
Členění pásem na tom plánku mi připadá logičtější (mimochodem zajímavá mapka). Jenže to bylo členění jen v rámci MHD Opava a na taková specifika tarif ODIS není přizpůsoben. Tak se dělají výjimky: cesta přes 2 zóny v ODIS obecně odpovídá delší vzdálenosti než 2 původní pásma, takže při použití 2-zónové jízdenky by bylo jednotlivé jízdné příliš drahé (Slavkov–nemocnice za 15 Kč). Zóna 35/350 je tedy taková „půlzóna“.
Řešení, bych viděl dvě:
– vrátit se ke stavu v r. 2001, být velkorysý a kvůli tomu kousku nezavádět další zónu. Např. z Olomouce lze za jízdné na MHD jet do 11 km vzdáleného Lošova (pravda, je to místní část Olomouce) ale i srovnatelně vzdálené Skrbeně (samostatná obec). Sice jízdné v MHD Olomouc je jedna z výjimek v rámci IDSOK (vyšší než obecně v 1 zóně), ale ta by byla i tak. V rámci ODIS by další obce v opavské zóně nebyla žádná výjimka, vždyť běžně leží v jedné zóně několik samostatných obcí.
– relačně-zónový tarif: jízdné mezi libovolnými zónami lze stanovit individuálně, takže z Opavy do Slavkova by mohlo být třeba jen o korunu (přeháním, toto by asi nemělo smysl) vyšší než v Opavě. Navíc by se vyřešila řada problémů v regionální dopravě, kdy nelze mezi dvěma body jet na stejnou časovou jízdenku po různých trasách (z Opavy do Ostravy přes Háj ve Sl., přes Vel. Polom i přes Hlučín)
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2867
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 22:31:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 292-3: V rámci celé ČR určitě by to moc vhodné nebylo - zneužitelnost. Zatímco dnes tam má člověk v průměru 100 Kč, tak častější používání by ho nutilo si tam nahrát třeba 2 000 Kč. A už by to v podstatě byla platební karta nějak nechráněná (žádný PIN). Možná daleko rozumější je přímo vozidla vybavit čtěčkami platebních karet, jako je tomu jinde. Faktem je, že v ČR tomu brání jedna věc a to jsou vysoké "spropitné", které si účtují jednotlivé banky za použití terminálů. Další problém je blokace karet. Tím, že z karty je hotovost odčítána off-line a je na kartě fyzicky (u platebních karet je on-line), tak není jednoduché ji zablokovat. Každý vůz v Opavě má v computeru nahraný seznam karet, které jsou na zablokování. Když taková karta se přiloží, tak až poté dojde k fyzickému zablokování karty. Pokud bych přiložil kartu ke čtečce a neaktualizovánému computeru jinde v ČR, tak z karty klidně mohu čerpat (díky fyzické přítomnosti částky na kartě). Proto nejsem příznivcem toho, aby jedna karta sloužila po celé ČR. Takže by to opravdu mělo zůstat v rámci buď IDS, podniku a nebo ještě (tak jak je to v Opavě mezi MDPO a TQM) k určitému spojení EP.

Zónový systém bude vždycky nespravedliví v MHD. Protože můžu ujet 1,5 km a mít to štěstí, že budu přejíždět hranice TZ a nebo budu mít to štěstí, ujedu 5 km a hranici TZ nepřekročím.

Ale jinak jak říkáš. ODIS na tenhle systém není připraven a v podstatě to ani takto fungovat nemůže, protože by to snížilo tržbu ostatním dopravcům. Takže ono to je třeba takto mít nastaveno. Máš pravdu, že jedna zóna může zahrnovat více KÚ obcí. Jenomže se podívej na to tak, že Opava samotná je velká zóna a její zvětšení by znamenalo značné snížení tržeb.
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2868
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2008 - 22:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jízdné mezi libovolnými zónami lze stanovit individuálně, takže z Opavy do Slavkova by mohlo být třeba jen o korunu (přeháním, toto by asi nemělo smysl) vyšší než v Opavě. Navíc by se vyřešila řada problémů v regionální dopravě, kdy nelze mezi dvěma body jet na stejnou časovou jízdenku po různých trasách (z Opavy do Ostravy přes Háj ve Sl., přes Vel. Polom i přes Hlučín)

To by nešlo. Víš, jak by taková jízdenka byla drahá? Protože, když by jsi udělal časovou jízdenku mezi Ostravou a Opavou s tím, že by si ten cestující mohl zvolit, jestli pojede přes Hlučín nebo přes Háj ve Slezsku, tak by jsi mu otevřel bránu do půlky IDS. Leda, že by si u každé zastávky měl revizora (nejlépe rovnou s pistolí) a ten by kontroloval, jestli ten cestující vystoupil tam, kde na to má právo. Na to je třeba se dívat trošku ekonomicky. Ta doprava se z něčeho platit musí a u toho, co jsi řekl ty by musela ta jízdenka stát šílené peníze.

A co se týče toho prvního řešení, tak to taky není moc ok, protože pak ti ty peníze zase budou chybět a MDPO má jako prioritu obsluhu MHD (= ve městě). Kdyby tam jezdilo TQM, tak se bude jezdit v podstatě stejně a správně by tam i jezdit mělo.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Davidvrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 10:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,

nevíte náhodou někdo, zda se připravuje změna ve vedení příměstských linek PID v oblasti Strančic a Říčan v souvislosti se zavedením 15-minutového intervalu vlaků na trati Praha - Říčany - Strančice od prosince 2008 ?

Díky
ov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.117.120
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2008 - 21:13:16    Odkaz na tento příspěvek  

čipová karta pro celou republiku? nebylo by lepší aplikovat na česko švýcarské general abo, tak jak teď zavádí rakušáci
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45671
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 08:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taková karta u nás už v podstatě existuje...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 11:38:34    Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček

Propadu tržeb u relačně-zónového tarifu bych se určitě nebál

Zdánlivě se tím otvírají neskutečné možnosti cestovat po velmi širokém území. Většina lidí však za den vykoná jednu cestu tam a zpět – do zaměstnání a domů. Málokdo má potřebu ve volném čase jezdit sem a tam jen proto, že mu to umožňuje časová jízdenka. Takové cesty jsou ojedinělé a vybrané tržby zanedbatelné. Lze to dokumentovat na příkladu Olomoucka, kde před zavedením IDSOK byl pásmový systém: vnitřní pásmo = Olomouc, vnější p. = bližší okolí, 2.vnější p. = vzdálenější okolí (Litovel, Šternberk). Kdo měl zakoupena všechna 3 pásma na dojíždění z Litovle do Olomouce, mohl si zajet třeba i do Šternberka, přesto tak téměř nikdo nejezdil – co by tam dělal? Na zónový systém se nepřešlo proto, že by lidé jezdili sem tam, ale protože pro další rozšiřování integrace byl pásmový nepoužitelný.

Daleko důležitější výhoda, kterou relačně-zónový tarif otvírá je, že mezi místy kde cestující dojíždí může použít právě to spojení, které mu časově nejlépe vyhovuje.
Např. z Chuchelné do Hlučína jezdí nějaké přímé autobusy, spojení po celý den ale nepokrývají. Každou hodinu je však možné jet vlakem přes Kravaře – jiná zóna. Řada lidí než by něco dopláceli, zvolí raději IAD.
Pokud by byl vytvořen systém vzájemně provázaných linek (jako IDS JMK), lze s využitím relačně-zónového tarifu systém dopravy i optimalizovat a spojení oklikou využít k celodennímu pokrytí relace se slabší, přesto však ne bezvýznamnou spádovostí. Např. z Pusté Polomi do Opavy jede jen několik přímých spojů za den (264); při takové úrovni spojení řada lidí zvolí IAD. Více spojů jezdí z Pusté Polomi do Ostravy – přes Hrabyni. Hrabyně má dobré spojení i s Opavou. Stačilo by tyto linky zkoordinovat. Celodenní pravidelné (nejlépe taktové) spojení by bylo zajištěno přestupem v Hrabyni; jen ve špičku, kdy se obsadí i přímý autobus, navíc rychlé spoje 264.

On už i současný ODIS se do určité míry snaží umožnit jezdit v určité relaci po více trasách. Je toho dosaženo „roztahováním zón do šířky“. Je to ale kostrbaté a výsledky nic moc.
Zóny 12 a 32 jsou protáhlé tak, aby se mezi Opavou a Ostravou dalo jet vlakem i autobusem.
Velmi roztažené jsou zóny 36 a 38, aby z Opavy do Vítkova bylo možné jet přes Štáblovice (241), Žimrovice (240) i Větřkovice (242); a vadí snad, že kdo dojíždí ze Štáblovic do Opavy, může si na svoji časovou jízdenku jen tak zajet do Hradce? Jízdenka Melč–Hradec zase umožňuje dostat se třeba do Větřkovic. Kdyby však někdo chtěl dojíždět z Budišova do Opavy, není mu to nic platné a když právě nejede 243 (velmi dobré spojení – na spočítání spojů za den ani nepotřebuju všechny prsty jedné ruky), nelze jet přes Vítkov ani přes Dvorce (časově vše srovnatelné).
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 11:43:05    Odkaz na tento příspěvek  

„Zónový systém bude vždycky nespravedliví v MHD. Protože můžu ujet 1,5 km a mít to štěstí, že budu přejíždět hranice TZ a nebo budu mít to štěstí, ujedu 5 km a hranici TZ nepřekročím.“

Částečně se to dá řešit vhodně umístěnými hraničními zastávkami a třeba i několika hraničními zastávkami za sebou: ze Slavkova by zóna 35 nekončila u Psychiatrické léčebny ale hraniční by byla i Nemocnice a třeba i Horovo nám.
S příkladem Slavkov–nemocnice jsem to záměrně přehnal. Šlo mi ale o to, že 2 zóny nejsou vždy totéž. Např. Opava–Otice a Opava–Hradec jsou 2 zóny i když vzdálenost je jiná; to ale tarif ODIS neumí odlišit, protože za 2 zóny je vždy stejná cena. Pak se dělají výjimky jako zóny 35/350. Přitom univerzálně by to šlo ošetřit zase relačně-zónovým tarifem: různá cena v realaci zón 30+350 a 30+35.

[810 292-3] „ „Vrátit se ke stavu v r. 2001 ... nezavádět další zónu [350]“ “
[Opaváček] „Opava samotná je velká zóna a její zvětšení by znamenalo značné snížení tržeb“

Opava má nějakých 62 468 obyv., obce v zóně 350: 5189, celkem: 67 657. V zóně 350 je tedy 7,66 % obyv. z celku a jen těm by se časové jízdné snížilo o 21 %. Za síť MDPO by tak tržby klesly o 1,6 %.

Ad Karty
Stojí tu proti sobě 2 argumenty:
– na velkém území – zneužitelnost
– na malém území – omezení na místní obyvatelstvo (kdo přijede občas, tomu se nevyplatí; platba hotově je ale znevýhodněna).
Proto mi tento systém připadá zatím předčasný.


ov, MZ

„Taková karta u nás už v podstatě existuje“

Většina obyvatelstva ČR žije ve městech = vlak pravidelně nepotřebují, stačí MHD.
Většina venkovských sídel je obsluhována jen autobusy = k dojíždění do města stačí autobus.

Muselo by to tedy být opravdu takové „general abo“ na vlak, autobus i MHD.
Kolik by ale muselo stát, aby se mohlo všeobecně rozšířit? Jako ve Švýcarsku 1/2 prům. měsíční mzdy na rok?
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2878
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 16:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 292-3:
Propadu tržeb u relačně-zónového tarifu bych se určitě nebál

Já bych se toho i bál. Protože cestujících opouštějící svojí zónu není tak málo, jak si ty myslíš. A myslíš, že by tržby neklesly, když by jsi udělal systém pomocí relací? Ta jízdenka by byla dražší, ať chceš nebo ne a to si myslím, že není zrovna moc výhodné pro cestující. A cestující raději spíše uvídí levnější jízdenku na určité zóny než dražší jízdenku s tím, že si můžou jezdit do cílového místa jak chcou. Víš kolik lidí dojíždí z intrů domů? Víš kolik lidí jezdí o víkendu za svými přáteli, známími do okolí? Tyhle tržby by zmizely a nejsou malé (jak ty si myslíš). Z relace Ostrava - Opava by vznikla celosíťová jízdenka pokrývající půlku ODISu. To co ty říkáš, je krásné, ale maximálně je to použitelné pro malé IDS. Ostatně to, že to zaniklo vznikem IDSOK je toho jasným důkazem a musím říci, že je to logické. ODIS je dnes nafouknutý systém, které pokrývá velkou rozlohu. Na relačním systému by prodělali jedině cestující. Navíc jak by jsi pomocí relačního systému zajistil přestupování? Byl by problém. Těch možností, jak se dostat do Ostravy je nepočítaně a ta možnost je třeba i z Vítkova. Takže já pojedu z Opavy do Vítkova a budu tvrdit, že já takhle jedu do Ostravy? Jak říkám, v malém IDS klidně, ale pokud máš takové velké území, tak relační systém nepřichází v úvahu. Navíc je třeba si uvědomit, že všechny linky nezačínají na jedné zóně.

...a vadí snad, že kdo dojíždí ze Štáblovic do Opavy, může si na svoji časovou jízdenku jen tak zajet do Hradce?

No to vadí. Protože zase ti ubyly peníze. Když to takhle udělá každý (a těch variant je více a lidí je mnoho), tak systém okradeš o spoustu peněz = ta tvoje relační dlouhodobá jízdenka by musela být strašně drahá (v podstatě by jsme se pohybovali v cenách celosíťových jízdenek - a to by si moc lidí nekoupilo).

Ad 35/350:
Zajímavý je tvůj pohled na oné zóny. Jediná zajímavost těchto zón je v tom, že do nich zajíždí MDPO. Jenomže co je na tom vlastně tak zajímavého. Je to přece jenom dopravce, který je částečně integrován do ODIS. MDPO nedělá nic navíc, co by nedokázal udělat regionální dopravce. Ostatně najeď si na http://www.idos.cz/ a najdi si jakékoliv spojení třeba Otice -> Opava (JŘ autobusů, né MHD - ostatně MHD v Opavě tam stejně nenajdeš). Nejčastěji se ti tam bude oběvovat LČ 905219. Rozklikni si ho a podívej se, kdo to zajišťuje. A když trochu pohledáš, tak nakonec najdeš i toto:
application/pdf
L905219_080701_71543.pdf (82.1 k)

MDPO pro tyto obce nezajišťuje nic navíc, kdyby tam jezdilo TQM, tak s nějvětší pravděpodobností by tě vůbec nenapadlo tuto oblast prohlásit za zónu 30. Ale jak sám vidíš, MDPO není nic víc, než zvolený dopravce těchto obcí. Kdyby jsme tedy i zónu 35/350 prohlásili za zónu 30, nechtěly by i ostatní obce vstoupit do zóny 30? Třeba Nové Sedlice, Velké Hoštice? Protože tyto obce by si taky začli říkat: "No jo, proč my musíme být v mimoopavské zóně, když Otice tam jsou a přitom jsou samostatnou obcí".

– na malém území – omezení na místní obyvatelstvo (kdo přijede občas, tomu se nevyplatí; platba hotově je ale znevýhodněna).

Ona ta karta by ani k ničemu víc podle mne neměla sloužit. Pokud chci nakupovat všude možně a nemuset mít u sebe hotovost, tak není nic jednodušího než si zřídit účet a platební kartu.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2879
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 16:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opava má nějakých 62 468 obyv., obce v zóně 350: 5189, celkem: 67 657. V zóně 350 je tedy 7,66 % obyv. z celku a jen těm by se časové jízdné snížilo o 21 %. Za síť MDPO by tak tržby klesly o 1,6 %.

Jediné, co jsi dokázal, tak to, že v území zóny je větší hustota obyvatelstva. V podstatě to nic nedokazuje. A když takhle budeme všude ubírat jedno procento (viz moje vysvětlení o zóně 35/350 a "vyjímečnosti" MDPO), tak to nedopadne zrovna dobře.

Navíc i když tu vysvětluješ, že některé zóny jsou roztažené (kvůli toho, aby bylo možno využívat vlak i autobus), tak se podívej, že i přesto zóna 30 patří k těm největším a teď si to představ, jak by to vypadalo, kdyby k této zóně připadlo i území 35/350.

Někde tu hranici zóny musíš mít a když bych měl postupoval podle logiky seskupování zón jenom protože tam jezdí nějaký dopravce (třeba MDPO), tak za chvíli bych mohl zrušit celý IDS. DPO (MHD v Ostravě) taky zajišťuje obsluhu např. Klimkovic, Hlučína atd. a taky jsou v jiné zóně. To chceš říci, že i tyto oblasti by se měly připojit k ostravským zónám, jenom protože DPO provozuje zároveň MHD v Ostravě?

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2008 - 22:24:51    Odkaz na tento příspěvek  

„Z relace Ostrava - Opava by vznikla celosíťová jízdenka pokrývající půlku ODISu“

„Takže já pojedu z Opavy do Vítkova a budu tvrdit, že já takhle jedu do Ostravy?“


Ale relačně-zónový tarif neznamená, že lze jet po úplně libovolné trase. Základní podmínka je, že nelze jet do zóny, do které je z výchozí zastávky jízdné vyšší, než jízdné do cílové zastávky. A to platí pochopitelně v obou směrech, takže vzniká určité dostupné území mezi výchozí a cílovou zónou. Platí i další, i když méně „exaktní“, omezující podmínky, cituji z tarifu IREDO:

Cestující s platnou jízdenkou IDS IREDO je oprávněn použít k jízdě mezi zastávkami/stanicemi nástupní zóny a cílové zóny libovolné spoje všech zapojených dopravců. Přitom musí postupovat logickou oklikou tedy buď nejkratším směrem, nebo cestou s nejmenším počtem přestupů, nejkratší docházkovou či přestupovou vzdáleností nebo časově nejvýhodnějším spojením. Přitom může přestupovat mezi spoji a dopravci.

Pro cestování nesmí být použity zóny s vyšším jízdným z nástupní zóny než je jízdné do cílové zóny!


V IDS IREDO v Královehradeckém kraji to funguje bez problémů, podobný systém se nově zavádí v Libereckém kraji.


„Ostatně to, že to zaniklo vznikem IDSOK je toho jasným důkazem a musím říci, že je to logické.“

Zanikl pásmový systém, který umožňoval integrovat jen linky vycházející radiálně z jediného střediska – Olomouce. Protože se zaváděl systém plošně pokrývající prakticky celý kraj, bylo třeba integrovat i tangenciální směry. Tím, že téměř celé území mezi Šternberkem a Litovlí spadalo do 2. vnějšího pásma, dostala by se integrací celá trasa mezi těmito městy do jednoho pásma, což je nesmysl (25 km za 6 Kč). Proto ten systém zanikl.


Ad Zóna 350
Zóna 350 mi nevadí. Dokonce bych si dovedl představit, že by v ní bylo celé území, které do r. 2001 bylo podle toho plánku ve II. pásmu. Není mi moc jasné, proč se to muselo změnit zrovna se vstupem do ODIS, když jinde v ODIS mohou být místní části města v další zóně a naopak více obcí v jedné. Původní uspořádání by v rozporu s pravidly ODIS nebylo.
Ale o to nejde. Problémem na který upozorňuju je pouze výjimečnost určení jízdného v této zóně v kombinaci s 30. ODIS totiž určuje pro 2 zóny jednotnou cenu 15 Kč, což by ovšem např. z Otic do Opavy bylo předražené. Ve srovnání s tím Nové Sedlice nebo i Velké Hoštice jsou od Opavy podstatně dál, takže 15 Kč už je akceptovatelných. Tarif je totiž příliš obecný a neumí reagovat na některá specifika. Pak vznikají výjimky a tarif se tím stává složitější a nepřehlednější. A tím jsme u toho, kde jsme začali... Teď jde jen o to shodnout se, jak to řešit.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2883
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 05. listopadu 2008 - 00:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 292-3:
Zanikl pásmový systém, který umožňoval integrovat jen linky vycházející radiálně z jediného střediska – Olomouce.

Ano, už chápu. Bohužel, ten už je vůbec nepoužitelný, protože jaksi těch uzlů je v MSK více.

Není mi moc jasné, proč se to muselo změnit zrovna se vstupem do ODIS...
Protože to nemá se vstupem do ODISu nic společného (tam byl zcela jiný důvodu). Do toho jsme vstoupili v roce 2003.

ODIS totiž určuje pro 2 zóny jednotnou cenu 15 Kč, což by ovšem např. z Otic do Opavy bylo předražené.

Jenomže k oněm 15 Kč dochází velice zřítka, protože valná většina cestujících z těchto oblastí využívá služby MDPO. A ta má svoje vlastní tarifní podmínky.

Ve srovnání s tím Nové Sedlice nebo i Velké Hoštice jsou od Opavy podstatně dál, takže 15 Kč už je akceptovatelných.

No, já jsem vycházel z původního předpokladu, který jsi měl (viz výše), že problémem jsou MČ Opavy, které jsou více vzdálené od centra než některé samostatné obce. Jenomže problém je v tom, že i Velké Hoštice i Nové Sedlice jsou také blíže centru města Opavy než třeba tebou zmiňovaný Podvihov. Z toho jsem vycházel. Takže když by jsme to měli brát tedy takto, tak by tam mohli chtít do té zóny i další obce.

Co se týče toho proč není území města Opavy rozděleno do zón, tak je v tom to, aby nedošlo k "znepřátelení" některých městských částí, které by třeba mohli mít tendenci se odtrhnout (viz situace, která je ve Zlíně - od 1.1.2009 se osamostatňují Želechovice a některé místní části taky už drží varovný prst nahoře). a pak jsou tam samozřejmě i další důvody.
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1901
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 20:29:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Hodoníně na autobusovém nádraží se objevil plakát s informacemi o tarifu IDS (vesměs povšechné informace typu komu se vyplatí předplatní, komu univerzální a komu jednorázové jízdenky plus nějaké info o studentském jízdném), kompletním plánem linek IDS (původní i nově integrované oblasti) a hlavně návrhem ceníku. Ceny jednorázových jízdenek jsou v tom ceníku beze změny, předplatní pravděpodobně také, ale nejsem si jist na 100%, protože jejich ceny neznám z hlavy. Co je ale důležitější, v tom návrhu jsou pochopitelně i výjimky pro MHD zóny. Kromě již zaintegrovaných MHD zón 100, 101, 225, 235 a 740 a také již potvrzené zóny 900 (Hodonín), jsou tam ale zmíněny i výjimky pro zóny 571 (Mikulov) a 675 (Kyjov). Zdá se tedy, že Kyjov a Mikulov nakonec přece jen MHD v IDS mít budou. Zejména Kyjov je překvapením, protože jak již bylo zmíněno, tamní radnice tomu moc nakloněna nebyla a jeden místostarosta dokonce do místního infokanálu ještě začátkem října prohlásil, že je s tím "spousta problémů".

A ještě postřeh o IDS výbavě autobusů na Hodonínsku. U ČSAD Hodonín se už vyskytuje bez IDS výbavy jenom několik C934 a je pravděpodobné, že ji asi ani nedostanou a od prosince se odporoučí k jinému majiteli. To druhý dopravce v okrese, ČSAD Kyjov, v doplňování IDS výbavy trochu vázne. Reálně tak hrozí, že v prosinci vyjedou na IDS linky i busy tohoto dopravce bez BUSE. Ne že by to byla nějaká katastrofa. Osobně ale doufám, že po zaintegrování k nám ČSAD Kyjov začne posílat i Crosswaye, které teď jezdí především na 106.
A ještě jeden postřeh. Kyjovská C744 IDS výbavu (zatím?) nemá a je tedy otázkou, zda nakonec nedojde k jejímu úplnému vyřazení. Hodonínská C943 naopak IDS výbavu už má. Pokud se nemýlím a mám správné informace, tak dnes jezdí v IDS JMK jenom jeden kloubák a to blanenská C744. Hodonínská C943 tak bude druhým kloubákem a prvním vozem svého typu v IDS JMK.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 20:35:18    Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček

nestíhám reagovat...

Současný systém se zřejmě politickým představitelům samospráv líbí: Opava zaplatí protarifovací ztrátu Podvihovu, aby byl klid; Raduň nic takového platit nemusí, cena je přizpůsobena větší vzdálenosti. Plná integrace není možná, protože tarif ODIS neumožňuje reagovat na tato specifika (jízdné mezi cenou za 1 a 2 zóny). To však nikomu nevadí, protože...
„...k oněm 15 Kč dochází velice zřítka, protože valná většina cestujících z těchto oblastí využívá služby MDPO. A ta má svoje vlastní tarifní podmínky.“

Co tedy např. právě obce a jejich obyvatelé v zóně 350 mají z existence IDS? Asi jim nevadí, že nic, když stejně využívají jen linku MHD.

Pokud by však byly skutečně sjednoceny podmínky u všech zaintegrovaných dopravců, otevřela by se možnost k využití volné kapacity příměstské dopravy k obsluze třeba i obcí v zóně 350 (buď jako nové spoje, nebo i náhrada části stávajících změnou intervalu aj. = možnost úspory). Možná zrovna toto území není nejlepší příklad: přes Otice ani Slavkov takových spojů moc nejede – je ale otázka, jak by příměstská doprava vypadala, kdyby ODIS nebyl založen jen na tarifní integraci, ale zároveň docházelo i k úpravám systému dopravy jako v IDS JMK nebo IREDO – jaký by byl třeba interval vlaků do Dol. Životic. Pokud však tarif neumožní skutečné sjednocení, nemá smysl o něčem takovém vůbec uvažovat, protože by jízdné bylo jednou tak a podruhé onak.

A totéž platí o Krnovu a Studénce (spolu s Opavou a Ostravou jediné „integrované“ provozy MHD).
V MHD Krnov/Studénka jsou uznávány časové jízdenky ODIS, jinak má také vlastní tarifní podmínky.
Tím jsou však omezeny jak přínosy pro cestující, tak možnosti optimalizace (co pomůže sestavit souhrnné jízdní řády příměstských linek v Krnově A-C, když v nich stejně neplatí stejný tarif jako v MHD).

V příměstské dopravě se provádí alespoň tarifní integrace (pominu-li výjimky TQM, na Karvinsku), ale tím to končí. Když se neprovádí optimalizace, není možná úspora, ušetřené prostředky nelze využít tam kde chybí. Když se neprovádí optimalizace, jen se „látají“ jízdní řády, jejichž kostra vznikla někdy na přelomu 40. a 50. let, nemusí už systém odpovídat dnešním potřebám. Ale já očekávám od skutečného IDS něco víc.



„Velké Hoštice i Nové Sedlice jsou také blíže centru města Opavy ... tak by tam mohli chtít do té zóny i další obce“
Kdyby to představitelé samosprávy považovali za velmi důležité, mohli by si to zaplatit z rozpočtu. Ale obecně jsem spíše proti, mohlo by to dělat problémy, kdyby v zájmu optimalizace bylo někde vhodné řešit dopravní obsluhu prokladem linek po různých trasách (v jedné variantě jak bych si představoval ideální dopravní systém – někdo by to nazval „šotopředstavou“, se mi třeba nehodí ta nižší cena Opava–Podvihov než Opava–Raduň).
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2008 - 23:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co tedy např. právě obce a jejich obyvatelé v zóně 350 mají z existence IDS? Asi jim nevadí, že nic, když stejně využívají jen linku MHD.

To je jednoduché: Levnější jízdné. Je třeba si uvědomit, že obce Chvalíkovi, Vršovice a Raduň jsou naprosto závislé na MDPO (jiný dopravce zde neexistuje, pouze TQM má o všední den jeden spoj v každém směru a Chvalíkovice mají ještě jeden spoj TQM v neděli v jednom směru). Otice jsou na tom obdobně (jezdí zde vlak + na Rybníčky TQM - což je průmyslová zóna značně vzdálená od středu obce, pro obyvatele Otic nepoužitelné), ale 99,9 % cestujících zase využívá MDPO a obdobně je na tom Slavkov i když zde jezdí spoustu spojů TQM (a ostatně to je důvod, proč zóna 35 je nutná, kdyby totiž nebyla, tak cestující v Opavě respektivě v celém ODIS by museli se poskládat na všechny spoje TQM projíždějící touto oblastí). Ale vzhledem k tomu, že autobus MDPO je vyhodí přímo v centru města a jezdí se zde v docela solidních intervalech, tak se zde jedná o drtivou většinu cestujících využívající prostředky MDPO. Takže pak se naskytne otázka, proč by tyto obce měly platit za měsíčník tolik peněz, kde by určitý díl připadnul ostatním dopravcům v zóně, které stejně drtivá většina lidí v obci nevyužívá. Bohužel, tohle je věc, která je a s nevětší pravdepodobností bude specifikem této oblasti a ani relačně zónový tarif v tomto ti nepomůže. Bohužel vede to k určité desintegraci IDS, ale je to především iniciativa těch obcí a já být asi v kůži těch starostů, tak se zachovám stejně.

Když se neprovádí optimalizace, jen se „látají“ jízdní řády, jejichž kostra vznikla někdy na přelomu 40. a 50. let, nemusí už systém odpovídat dnešním potřebám. Ale já očekávám od skutečného IDS něco víc.

To je trochu přehnané. To co bylo v 40. a 50. letech (a i mladší) s dnešní dobou nejde vůbec srovnat.

Kdyby to představitelé samosprávy považovali za velmi důležité, mohli by si to zaplatit z rozpočtu.

No a tady jsme udeřily na hlavičku od hrebíku. Tak ať si to i zaplatí Raduň, Vršovice, Chvalíkovice, Otice a Slavkov, když by to teda musely udělat obce Velké Hoštice a Nové Sedlice (které jsou vzdálenostně blíže, než některé MČ).

Ale obecně jsem spíše proti, mohlo by to dělat problémy, kdyby v zájmu optimalizace bylo někde vhodné řešit dopravní obsluhu prokladem linek po různých trasách

To bohužel v regionální dopravě moc nejde udělat. Každá oblast si žádá svoje a z každé oblasti také chcou se lidi dostat v hlavní hodiny třeba do práce. Lehce se řekne, hůř se udělá a v tomhle případě to je absolutně nereálné.

nestíhám reagovat...

Však já nikam nespěchám .

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 17:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodonínský deník: Ubude autobusů do Brna. Výrazně.
Na autobus? Jedině pěšky do vedlejší obce.

Tak se zdá, že nás pan starosta Šimeček přece jen postaví do pozice Kuřimi, byť ten radikální výkřik z diskuse na webu města trošku zmírnil. Na druhou stranu, pokud se podaří zrušit ten závlek do Klobouků aspoň u spojů ve špičce, tak půjdu panu starostovi osobně poděkovat a snad i zapřemýšlím, že ho budu v příštích volbách volit
A mimochodem, ta kordisí argumentace lidmi, přestupujícími v Kloboukách do Hodonína mě docela rozesmála. Na jednu stranu je mi sice sympatické, že se Kordis snaží zajistit i dopravní vazby, které dosud byly kompliikované nebo dokonce nemožné, na druhou stranu ale budou mít tito cestující i jiné možnosti, jak se dostat do Hodonína. V některých případech navíc zónově (a tedy i cenově) výhodnější.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10215
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 20:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Kdopak byl asi ten stěžovatel na radniční diskuzi? :-)
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 21:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vím já? Hodonín není zase tak malý, abych tu znal všechny
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 22:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že ten článek o Uhřicích je tak trochu zavádějící. Podle JŘ na www.idsjmk.cz má většina autobusů linky 660 od Dambořic a Uhřic přípoje buď v Silničné, nebo v Žarošicích přípoj směr Brno; od všech ranních busů (do 7:30) tam ten přípoj je. Pokud někdo jede do Brna k lékaři, tak asi nejezdí později než v těch 7:30.
Z Kyjova jede bus zpátky do Uhřic (z uváděného ranního vyšetření v nemocnici) v 7 hodin, potom v 9 a dále v 11; já nevím, jaký by měl být vhodný čas pro návrat z vyšetření z Kyjova domů?
Možná by obyvatelé Uhřic mohli zavítat do jednoho kraje sousedícího s JMK, kde jedou busy z města na vesnici cca v 6 ráno a potom až kolem poledne. To je teprve návrat od lékaře nebo z nemocnice, kam se hrabou Uhřice...
A s tím Hodonínem - k dojíždění z Hodonína do Brna, jakož i z podobných měst podobně vzdálených Brnu, by měly sloužit především vlaky.

Na závěr bych měl dotaz - ono zvýhodnění pro vlak Brno - Břeclav - Hodonín, kdy se nebude započítávat projetí břeclavské zóny, bude platit jen pro přímé R a Sp, nebo (v rámci časové platnosti) i pro vlaky s přestupem v Břeclavi?
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 08. listopadu 2008 - 00:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: No, v těch Uhřicích vidím ještě jeden problém, totiž že právě jednou je přípoj v Silničné a jindy v Žarošicích. A teď chtějte po průměrném venkovském důchodci aby se v tom vyznal. Toto by se ale mělo, podle informací v článku, změnit a všechny přípoje od Uhřic by tak měly být v Žarošicích. Důležitá je ale ještě jedna věc, Kordis nesmí podcenit informování cestujících a musí jim jasně vysvětlit, kde mají přestupovat.

Pokud jde o Hodonín - Brno, upřednostňování vlaků před autobusy vidím také logicky. Problém je, že by na těch vlacích muselo jezdit něco jiného než staré, přesluhující a (buďme upřímní) špinavé Béčko, aby byly pro cestující, zpohodlnělé čistými a novými (jen zřídka je na lince Hodonín - Brno k vidění C934) busy. Obávám se, že za těchto okolností si lidé spíše zvyknou jezdit do Brna autem než vlakem. Co to udělá s - už tak ucpanými - silnicemi v Brně, nemusím asi dodávat. A to vidím jako ten největší problém. Ale kdo ví, možná to trochu přeháním.

A k tomu závěrečnému dotazu bych s dovolením připojil ještě jeden dotaz: zda bude ta výjimka striktně omezena na cesty Hodonín - Brno, nebo zda bude platit pro všechny cesty, kdy se zóna 575 projíždí, např. Hodonín - Podivín - Lednice.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2008 - 01:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Myslím, že i při cestě Hodonín - Podívín přímým vlakem by neměla být břeclavská zóna započítána, protože podle mapky rozšířeného IDS JMK prostě linka R5 zónu 575 jakoby mine, a pak už je snad jedno, jestli jedu z Hodonína do Brna anebo do Podivína. Přes zónu č. 575 oficiálně nejedu.

Koneckonců přímé spojení Hodonína a Podivína bude zajišťovat i bus linka č. 556 (ovšem s delší jízdní dobou než vlak ve stejné trase), která pojede přes 3 zóny, tak by snad bylo také logické, aby jízda vlakem mezi Hodonínem a Podivínem znamenala také projetí jen 3 zón (tedy bez té "břeclavské").

Ovšem z té mapy lze možná též usoudit odpověď na můj dotaz, a to, že v oné "spojce" z Hrušek do Ladné je uvedena pouze linka R5, což by tedy znamenalo, že "břeclavská" zóna se nebude započítávat opravdu jen u přímých vlaků Brno - Břeclav - Hodonín.

Ale je to jen můj úsudek; uvidíme, jak tomu bude ve skutečnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 00:46:57    Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček

„Levnější jízdné“ ... „ani relačně zónový tarif v tomto ti nepomůže“

Uznávám, že je dobře, že díky této výjimce je jízdné např. do Chvalíkovic nižší než do Hradce, což zohledňuje menší vzdálenost od Opavy. Musí to být ale řešeno výjimkou platnou jen u jednoho dopravce?
Co kdyby:
– Raduň, Vršovice, Chvalíkovice, Otice, Slavkov by ležely v zóně 35 (zóna 350 by neexistovala);
– na hranici zón 35 a 36 bych dal Branku
– Hradec v zóně 36 (v Hradci by nebyly hraniční zast. 35-36, takže na jízdenku pro zóny 30+35 by se sem tak jako teď dostat nedalo, což však neznamená, že by se z Opavy platilo 21 Kč za tři zóny 30+35+36).

– pro relaci 30-35 (Opava–Chvalíkovice) by byla stanovena cena např. 12 Kč (pro všechny dopravce)
– pro relaci 30-36 (Opava–Hradec n. M.) např. 15 Kč
– pro relaci 35-36 (Hradec–Chvalíkovice) např. 10 Kč
– v rámci 1 zóny by stačilo nějakých 7 – 8 Kč (s výjimkou 30 – v městských zónách by se mohlo stanovit individuálně).


„ „řešit dopravní obsluhu prokladem linek po různých trasách“ “

„To bohužel v regionální dopravě moc nejde udělat. Každá oblast si žádá svoje a z každé oblasti také chcou se lidi dostat v hlavní hodiny třeba do práce.“


Nechci tvrdit, že je to obecně použitelné řešení. Přesto však někdy lze s výhodou využít, zejm. dopoledne, kdy nejsou žádné důležité časy pro příjezd ze všech směrů současně; s jednou výjimkou: návaznosti do dalších směrů (např. do Ostravy), pokud však lze do Ostravy jet každou hodinu, lze návaznost od linek ve 2-hod. taktu řešit střídavě pro jednotlivé trasy.

Funguje to tak mezi Opavou a Vítkovem. Zde lze použít 3 trasy:
– Vítkov – Melč – Štáblovice – Opava
– Vítkov – Melč – Hradec – Opava
– Vítkov – Větřkovice–Hradec – Opava

Příjezdy do Opavy ráno kolem 5:15, 6:30, 7:45 jsou právě kvůli návaznosti na prac. dobu/výuku současně.
Ale dopoledne se jede v 8:00 a 8:45 přes Melč a Hradec, 9:15 přes Větřkovice a Hradec, 11:05 přes Melč a Štáblovice s možností přestupu přes Hradec.
V tomto případě díky tomu dříve diskutovanému „roztažení“ zón do šířky lze na jednu časovou jízdenku jet po všech trasách a tedy kterýmkoli z těch spojů. Jen by to ještě chtěly ty výše zmíněné návaznosti v Opavě do Ostravy a to systémově.

Mezi Opavou a Vítkovem se vždy nějaké spojení najde. Z Opavy do Budišova už je to ale horší. Kromě několika přímých spojů někdy fungují přípoje ve Dvorcích (pominu teď, že v MSK je integrovaná jen 269, 716 ne) avšak navíc by řadu spojení bylo možné vytvořit přes Vítkov (jen umožnit jezdit po všech smysluplných trasách za stejné jízdné a zkoordinovat jízdní řády Opava–Vítkov a Vítkov–Budišov; viz níže).
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 00:48:04    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý příklad využití prokladů nabízí možnost určité optimalizace dopravy v obcích v zóně 350. Dále budu předpokládat, že by bylo zavedeno takové zónové uspořádání, jaké jsem popsal v úvodu – nutnost sjednocení u všech dopravců.

Otice+Slavkov:

Myslím si, že spojení Dolních Životic s Opavou vzhledem k velikosti, malé vzdálenosti, a jednoznačné spádovosti do Opavy, není na dostatečné úrovni (vlak po 2 – 3 hod., bus nepravidelně a to ještě většinou jen na rozc., což je stejné jako chtít po cestujících z Litultovic, aby chodili na vlak). Myslím si že by se zde uživil celodenní hodinový takt s posílením ve špičku podle potřeby. Sice si nejsem jistý, jestli by se na ten celodenní hodinový takt uživil i vlak, ale pro tento příklad přijmu předpodlad, že ano. Pak by polovina vlaků končila zde a do Jakartovic by pokračoval jen každý druhý po 2 hod. (opět možný proklad s linkami 248, 269, 716, protože se vyberou vlaky v hodině, kdy by tyto busy nejely).

Vlaky Opava–Otice–Slavkov–Životice by tedy jezdily v hodinovém taktu, v Opavě náváznosti z/do Ostravy.

U linky 217 by v sedle zůstal hodinový interval s tím, že by se časově zkoordinoval s vlakem tak, aby jezdil v prokladu. I když větší část Slavkova je dosti vzdálená od žel. zast, ke zhoršení by nikde nedošlo, protože autobusy zůstávají ve stejném rozsahu; ti, kteří to nemají daleko na vlak by jedině vydělali – spojení každou půlhodinu.

U linky 219 by interval 40 min. byl prodloužen na 60 min., v prokladu by opět jezdil vlak, který je v tomto případě pro celé Otice docela dobře dostupný. Ze tří busů za 2 hod. se dokonce jeden ušetří. Kapacitní problémy by v busech nastat neměly, protože část cestujících použije vlak (stejné tarifní podmínky). Dva 60-minutové vzájemně proložené intervaly (tedy zhruba 30 min.) jsou myslím dokonce lépe zapamatovatelné než 40-min.

Finanční prostředky vynaložené na posílení dopravy do Životic by se promítly i do zlepšení obsluhy Slavkova a Otic; v případě Otic navíc dochází k úspoře u autobusů, která by částečně kompenzovala zvýšení nákladnosti obsluhy Životic.
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 00:49:43    Odkaz na tento příspěvek  

Raduň+Vršovice+Chvalíkovice

Kdykoliv jsem v Kylešovicích viděl linku 218 (sice to nebylo mnohokrát, do Opavy nedostanu každý den), tak i v sedle byl bus vždy velmi slušně obsazen, ne-li přeplněn. Stejně jako v případě Dol. Životic si myslím, že by zde spojení s Opavou mělo být v sedle každou hodinu. Zavádět nové spoje až z Opavy by ale určitě nebylo zadarmo a z velké části by to asi musely uhradit obce. Nabízí se však možnost prodloužit linku z Chvalíkovic do Branky (2,5 km) a zde ji navázat na něco zpět do Opavy; nejlépe na vlaky – v sedle by se do těch 54 míst k sezení noví cestující nějak vešli. Určitou nevýhodou je, že autobus by se nemohl tak jako teď z Chvalíkovic hned vrátit do Opavy, ale 40 min. by byl blokován v Brance (Hradci); neznám však oběhy na této lince takže nemohu posoudit, jestli by to byl problém (podle JŘ však mám pocit, že někdy musí autobus dlouho stát u koupaliště, protože na ty krátké spoje do centra stačí jeden, místo toho by stál v Brance).


„ „jen se „látají“ jízdní řády, jejichž kostra vznikla někdy na přelomu 40. a 50. let“ “

„To je trochu přehnané“


Při plošném zavádění autobusové dopravy na přelomu 40. a 50. let se nejdříve zavedly spoje dnes považované za ZDO, většinou v rozsahu 4–5 párů za den (např. příjezdy do měst 5:15 6:30 7:45, odjezdy zpět 15:00...). Pak se až do 80. let doplňovaly nové spoje, občas se něco zrušilo, posunulo. Částečně se přihlíželo k návaznostem na vlaky – když to vyšlo.
Vlaky jezdily nepravidelně: kde je dnes hodinový takt, jezdilo se v intervalech od necelé hodiny do 1,5 hod. Např. pro odpoledne byl v řadě případů typický interval něco málo přes hodinu. Např. ještě v roce 2001 jezdily odpolední vlaky z Opavy do Hlučína 14:05 15:08 16:19 17:24 18:28..., podobně jako v r. 1988. Dnes jezdí vlaky většinou v taktu.
A autobusy? Když vypíšu z některé namátkově vybrané linky dnešní odjezdy z Opavy, např. 15:05 16:00 17:00 18:35 nebo 15:05 15:37 16:35 17:13 18:38, jsou zde vidět společné rysy s těmi starými JŘ vlaků – tenkrát to asi navazovalo; ale dnes by bylo spíše potřeba odjíždět z Opavy vždy po půl, neboť před půl přijedou vlaky z většiny směrů a měly by přijíždět i autobusy – čímž by byla zajištěna většina přestupních vazeb.

Sice nemám k dispozici mnoho starých JŘ z Opavska, jen něco málo z okolí Budišova a částečně Vítkova, takže těžko srovnávat (v okolí Budišova bych srovnával nesrovatelné vzhledem k výrazným změnám v osídlení). Pokud si však vezmu např. linku 70855 Budišov–Vítkov–Ostrava z r. 1980, zjistím, že kromě přečíslování a rozdělení na dvě linky 236+231 se toho příliš moc nezměnilo. V dnešních JŘ je zakonzervován stav, jak se vyvinuly od 50. do 80. let, ale třeba výše zmíněná vazba Budišov – Opava s přestupem ve Vítkově je zajištěna jen někdy, když to náhodou vyjde.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2891
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 11:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upřímě řečeno - výše zmíněné obce se drží MDPO jako klíště, protože pro jejich cestující je výhodnější, když se dostanou do centra města, protože většina z nich pracuje ve městě, případně v okolních PZ do kterých jezdí MDPO. Navíc podívej se na geografickou a hlavně demografickou stránu obce Slavkov. Ano máš pravdu, že obyvatele Černé cesty (a to pouze konce této ulice při železniční zastávce) mají výhodnější jít na vlak. I když nutno podotkout, že zase jak kdo. Takže zatímco dnes těch pár lidí musí chodit trošku déle (ale není to nic hrozného, co by se nedalo ujít), tak pak by byly hromadné pochody 4/5 obce na zastávku ČD. Já myslím, že toho, co to vymyslel by asi ukamonovali nebo upálili.

Jako můžu tě ujistit, že všem těmhle obcím přináší autobus daleko více možností, než vlak a přesunout tímhle způsobem lidi z autobusu na vlak je nemožné.

Finanční prostředky vynaložené na posílení dopravy do Životic by se promítly i do zlepšení obsluhy Slavkova a Otic; v případě Otic navíc dochází k úspoře u autobusů, která by částečně kompenzovala zvýšení nákladnosti obsluhy Životic.

Ano, k úspoře autobusů, ale zase potřebuješ vlak. A o tom, že by se zlepšila obslužnost pochybuji (viz výše). Navíc i ten vlak a hlavně ta trať má svoji kapacitu. Když to tak narychlo počítám, tak by jsi nevycházel ani náhodou.

A autobusy? Když vypíšu z některé namátkově vybrané linky dnešní odjezdy z Opavy, např. 15:05 16:00 17:00 18:35 nebo 15:05 15:37 16:35 17:13 18:38, jsou zde vidět společné rysy s těmi starými JŘ vlaků – tenkrát to asi navazovalo; ale dnes by bylo spíše potřeba odjíždět z Opavy vždy po půl, neboť před půl přijedou vlaky z většiny směrů a měly by přijíždět i autobusy – čímž by byla zajištěna většina přestupních vazeb.

Můžu tě ujistit, že ani tehdá všechno nenavazovalo na vlak. Ale to, aby všechny (nebo aspoň většina) spoje navazovaly na vlak je trochu alibismus. Můžu tě ujistit, že i dnes jsou návaznosti na vlak (třeba se podívej, jak vypadá Východní nádraží po 18:30 - což je důležitý čas). Jako tvoje představy jsou pěkné, ale problém je, že většinou nereálné a ekonomicky nepřípustné. Prostě nejde vždy zajistit, aby autobus byl tam kde ty chceš a nebo dokonce byl na dvou místech najednou. Musíš mít řidiče (a těch je nedostatek) a musí se to nějak zaplatit. Protože chcou 3 cestující jet třeba do Žimrovic, tak tam nebudu posílat autobus každou hodinu - a takhle bych mohl pokračovat. A není tu jenom vlak, ale třeba tu máš i různé rozvozy do fabrik atd. A prostě tam ten autobus musíš mít na začátku směny.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 11:29:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že linka 218 je plná velmi často, ale tohle je čistě na bedrech výše zmíněných obcí. Co si zaplatí to mají.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 21:45:40    Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček

„MDPO ... protože pro jejich cestující je výhodnější, když se dostanou do centra města“
„hromadné pochody 4/5 obce na zastávku ČD“
Ze Slavkova žádné autobusy neubírám. Vlak je jen navíc pro toho, komu právě vyhovuje (potřebuje jet zrovna když nejede bus – pro bus zůstává interval 60 min.).
Z Otic by se sice interval prodloužil na 60 min., ale žel. zast. je dobře dostupná. Je otázka názoru, zda je lepší interval 40 min. (hůře zapamatovatelný), nebo 2 proložené po 60 min. => 30 min. (avšak jeden z nich nejede přímo do centra).

„přesunout tímhle způsobem lidi z autobusu na vlak je nemožné“
To se ani nesnažím, pro Slavkov a Otice je to jen něco navíc, co by získali řešením neuspokojivé obslužnosti Dol. Životic.

„Ano, k úspoře autobusů, ale zase potřebuješ vlak ... Když to tak narychlo počítám, tak by jsi nevycházel“
Sám si touto variantou (primárně určena k řešení obsluhy Dol. Životic) nejsem jist. Použil jsem ji jako příklad doplnění dopravy ve Slavkově a Oticích příměstskou dopravou. Dovedl bych si představit i jiné varianty, i úplně bez vlaků na 314.

„Navíc i ten vlak a hlavně ta trať má svoji kapacitu“
Vychází mi to tak, že by zůstala zachována kapacita pro jeden náklad jedním směrem za hodinu.

„ani tehdá všechno nenavazovalo na vlak“
Při tom systému, který byl, to asi ani nebylo možné – přípoj byl když to vyšlo...

„aby všechny (nebo aspoň většina) spoje navazovaly na vlak je trochu alibismus“
...ale dnes když se zavádí taktová doprava by byly možné systémové návaznosti, pokud tomu ovšem nebrání...

... „různé rozvozy do fabrik atd. A prostě tam ten autobus musíš mít na začátku směny.“
Díky tomu, že v zrovna Opavě mají vlaky uzel v půl, vychází většinou obojí zároveň. Ostatně právě v těch důležitých časech vycházejí i ty přípoje.

„Protože chcou 3 cestující jet třeba do Žimrovic, tak tam nebudu posílat autobus každou hodinu“
To určitě ne a ani to nikde nepožaduji. Spíše podle nějakých kritérií (počet obyv., vyjíždějících, přepravní proud) stanovit a odstupňovat nějaké standardy dopravní obsluhy pro různé kategorie sídel v různých podmínkách. Když však někde vyjde třeba nějaký ten proklad, proč to nevyužít.

„linka 218 je plná velmi často ... Co si zaplatí to mají“
Kdyby se však rozhodli, že jsou ochotni něco připlatit za posílení, nechali by si spočítat, co by stály nové spoje. Pochybuji, že by někoho napadlo zauvažovat, zda by nebylo možné využít i jiné možnosti (přípoje v Brance).

„ale problém je, že většinou nereálné a ekonomicky nepřípustné“
Taková oponentura, jako tato diskuse se občas hodí, leccos přehodnotím, ale za řadou věcí si nadále stojím .
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2893
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 22:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taková oponentura, jako tato diskuse se občas hodí, leccos přehodnotím, ale za řadou věcí si nadále stojím .

Jako já cizí názor ctím a myslím, že debata proběhla na úrovni (už ji zde dále ale nebudu rozvádět, větišina zde diskutujících si myslím, že z toho kvanta textu stejně moc nemá - kdyžtak jsem k dispozici na e-mailu popřípadně na ICQ a kdyžtak se třeba i můžeme v budoucnu osobně setkat). Jinak já jsem taky určité názory přehodnotil, ale za spoustou věcí si taky pevně stojím (viz Otice atd.).

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 15. listopadu 2008 - 20:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narazil jsem na absurdní problém - nevím v jakých malých městech a na jakých malých provozech jsou ještě používány klasické jízdenky (tím malé provozy myslím Přerov, Val. Mez., Kolín apod. a klasickýma jízdenkama myslím klasické předem vytištěné (ne řidičem z pokladny)).

Chtěl bych tedy vědět, jestli by mi někdo nemohl sepsat kde všude teď jízdenky jsou a kdo je v jednotlivých městech v rámci IDS provozovatelem MHD.

Také bych se chtěl zeptat, sice to patří do železnice ale, jaké jízdenky jsou a byly používány na Železnici Desná.
Nově spuštěný Web o jízdenkách - jizdenky.org
Katalogy jízdenek
ICQ: 499-501-207

Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9543
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 10:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně Děsné želenice: Začal bych třeba tady a pokud chceš pokračovat, seženu kontakt na autora článku.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 11:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, teď už zbývá jen zbytek
Nově spuštěný Web o jízdenkách - jizdenky.org
Katalogy jízdenek
ICQ: 499-501-207

Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 12:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě bych měl jeden dotaz, jestli by někdo jízdenky z ŽD neměl.
Nově spuštěný Web o jízdenkách - jizdenky.org
Katalogy jízdenek
ICQ: 499-501-207

Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2905
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 20:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl, ale bohužel můžu poskytnou poze scen, protože je mám všechny jednou:

V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 20:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No supeeer. Aspoň vím, co existuje. Myslíš, že to jsou všechny druhy (ty nahoře) ???
Nově spuštěný Web o jízdenkách - jizdenky.org
Katalogy jízdenek
ICQ: 499-501-207

Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 21:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marmar: Nejsou.
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 14:13:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč je jízdenka Kouty - Šumperk vydaná ČD o 2 Kč levnější než jízdenka v téže trase vydaná průvodčím Connexu?
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2907
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2008 - 15:06:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Ty 2 Kč jsou určitou manipulační přirážkou - viz Tarif IDSOK (strana 12).

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

ICQ: 176653451
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 19. listopadu 2008 - 17:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak, opět něco málo o tom, jak pokračují přípravy na IDS v Hodoníně. ČSAD Hodonín už začalo, pomalu ale jistě, dosazovat do autobusů označovače. Trochu dál s označovači je ČSAD Kyjov, kde se už bez označovačů moc autobusů nenajde. A označovače jsou už i na hodonínském nádraží. Tam už, mimochodem, podle slov jedné z pokladních, navážejí i jednorázové jízdenky. Problém je, že tam navezli přenosné předplatní pro Brno ještě za starou cenu a teď je budou muset měnit, protože už jsou prakticky neprodejné Inu, rozhodnutí na poslední chvíli.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2008 - 15:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na webu Kordisu se už objevily nové jízdní řády platné od 14.12.
MHD Mikulov má číslo 581, MHD Kyjov 671-673 a MHD Hodonín už zmíněná čísla 901-904. MHD Břeclav chybí. Zajímavé je, že licenční čísla u MHD Hodonín a Mikulov jsou stejná jako nyní, u MHD Kyjov v JŘ zcela chybí.
Jinak, linka 910 se dostala i do finální podoby jízdních řádů a tedy se s ní počítá. Na Slovensku ale nelze vydat úsekové jízdenky.
Také jsem si všiml, že na 109 došlo oproti plánu k drobné úpravě jízdních dob. A když říkám drobné, myslím tím opravdu drobnou, téměř až nepatrnou. Zkrácení je totiž o neuvěřitelnou jednu minutu ve směru Hodonín – Brno a dvě minuty opačně Díky tomu ale došlo k posunům odjezdů z Brna do Hodonína z x:08 na x:10 a podle tohoto klíče i k posunům odjezdů ostatních spojů.
A všimněte si také, že u linek jedoucích ze Zvonařky jsou uvedena i čísla odjezdových stanovišť, což dosud nebývalo. Linka 109 bude tedy odjíždět ze stanoviště 1 a linka 505 ze stanoviště 6. Přiznám se, že opačně by se mi to líbilo víc, protože na stanoviště 6 už jsem zvyklý z minulosti
A čísla odjezdových stanovišť na hodonínském autobusáku zveřejnilo na svém webu i ČSAD Hodonín a dá se říct, že nezůstal kámen na kameni. Je ale trochu paradox, že do Brna už se nebude v Hodoníně jezdit ze stanoviště 1 jako dosud, ale ze stanoviště 13, což je poněkud nešťastné číslo
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10310
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2008 - 16:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanoviště 1 mi na Zvonařce nepřijde pro takto často jezdící linku velmi nešťastné. Kdyby bylo po mém, tak by tam už ani nebylo.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1946
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2008 - 16:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobyk: Jak to myslíš?
A je taky otázka, jestli bude něco odjíždět ze stanoviště 2. Pokud se nemýlím, tak teď odtamtud odjíždí ICOM do Jihlavy, ale pokud se někam přesune, tak by mohla 109 využívat jak stanoviště 1, tak i 2.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu