K-report
 

Archiv do 6. října 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv do 6. října 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
N.Z.Namy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.59.225
Odesláno Středa, 01. října 2008 - 10:03:56    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že se hodnocení tramvaje 15T od Jenkiho nedočkáme. Jenki by totiž musel pochválit konkurenci, což je dost obtížné.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3006
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 01. října 2008 - 11:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pochválit konkurenci mi nedělá problém, když si to zaslouží, což v tomto případě určitě ano :-)

Neměl jsem moc času vůz nějak detailně prolézat, ale snad jsem viděl vše podstatné.

Design - mi osobně se docela líbí, připadá mi dostatečně moderní a zároveň nadčasový, ač z toho vyplývá i pár mínusů (viz dále).

Kvalita montáže je velmi slušná, je vidět, že si chlapci dali záležet. Doufejme, že to vydrží i na sérii. Neměl jsem odvahu nechat si oddeklovat nějaké ty rozvaděče, abych mohl posoudit i to, co je pod povrchem. Ne že by to mělo být špatně uděláno (už na Astře to kvalitativně bývalo docela v pohodě), spíš mi šlo o to, zda se udržela škodovácká tradice "navrženo jako neopravitelné". Ale z toho, co jsem viděl na 109E se zdá, že i nad tímhle už v Plzni umí někdo přemýšlet (délky konců vodičů, umístění svorek a přístrojů apod.).

Naprosto zásadní věcí bude, jak se podaří "rozchodit" pohon a jak se projeví vlastnosti pojezdu, ovšem toto na výstavě odhalit opravdu nejde. Např. vídeňské zkušenosti s kapalinovým chlazením nejsou nic moc - na pendrek mi je super sofistikovaný pohon za statisíce EUR, když mi ho pravidelně zaplavuje fridex, protože praskají jakési hadičky za 5EUR z Baumaxu. No uvidíme, musíme si počkat do ulic na "real life".

Mínusy jsem musel hodně hledat. Pár jsem jich sice našel, ale z velké části nejsou dány ani tak vozidlem samotným, jako spíš očekávanou srážkou s realitou nejkonzervativnějšího provozovatele tramvají v ČR. Takže :

- boční transparenty. Neodbytně se mi vkrádá myšlenka, že se na to prostě zapomnělo. V tuhle chvíli už to je bohužel těžko řešitelné, vestavět panel do vaznice by znamenalo kompletně nový pevnostní výpočet skříně. Může to být vážný handicap při pokusu o průnik západním směrem, kde se na tyhle věci hodně dbá. Snad by pomohly "ultraslim" panely naplácnuté zvenku. V přízemí pavilonu 2 jich bylo na výběr dost.

- vevnitř se tak moc designovalo a displejovalo, až nezbylo skoro žádné místo na letáčky, jak komerční, tak provozovatele. Pravda, asi by tím šly "oplácat" skříně kolem přechodů, nebo lepit plán sítě na strop, jak je na Západě často k vidění.

- většina smyček (obratišť) se točí doleva. Nebudou v tu chvíli řidičovy schůdky moc "zajeté pod kastlí"? Asi přibude pracovních úrazů na téma "při vystupování z tramvaje 15T..."

- prosklená zástěna za řidičem je krásná, ale v konfrontaci s prvním opilcem neobstojí. Radši bych viděl něco v kovovém rámu, ať to má vyšší mechanickou odolnost. Dále tam chybí nápis v češtině "kaštane neklepej, použij intercom" a nápisy v EN/DE/RU/UKR/IT/ESP "řidič vám nic neřekne, mluví jen česky, tak tady zbytečně netřískejte do dveří a na interkom se vykašlete".

- klimatizacokalorifer Faiveley - bojím, bojím, bojím. Na 20% to bude v pohodě, na 80% odhaduji přetechnizovaný nespolehlivý krám, se kterým budou jen problémy, v létě hic, v zimě zima. Ale třeba se pletu.

- stanoviště řidiče s integrovanými tlačítky do pultů je nádherné, ale bojím se trvanlivosti. Jistě, v laboratoři to určitě má naběháno nějaké ty miliony cyklů, ale známe řidiče, občas je to zvěř. V laboratoři určitě nemačkali tlačítka propiskou, čtyřhranem nebo klíčema od bytu, nezkoušeli po panelu psát hlášky typu "službyvedoucí je debil a dispečeři jsou prasata" a pak je neodstraňovali seškrabáváním, a určitě pak celé dílko nezaleli vroucí kávou ze skleničky od tatarky a pak jej nečistili sněhem nasbíraným kolem smyčky.
Ve chvíli, kdy bude provozovatel kvůli takového dobytku měnit jeden "plát" panelu jistě se slzou v oku vzpomene na ceny klasických tlačítek. Navíc když řidič do knihy napíše "blbne otevírání dveří" jak do boha poznám, že ta fólie funguje? Určitě jich nebude 20 na skladě na vyzkoušení, na kontakty v tom neuvidím... já vím, to už je hnidopišství.

- statisticky nejbouranější částí tramvaje je pravý předek. Tam jsou hezky na ráně vystaveny ty tvarově nejsložitější (čti : nejdražší) plasty a světýlka. U cizí viny je to fuk, u vlastní už méně.

- čert vem plasty, horší bude, když autíčko pronikne hlouběji a "zakousne se" pod plentu. V tu chvíli můžu čekat 3 výsledky, vyberte si, který je horší :
- vykolejení
- deformovaná sestava motor-spojka, výsledkem může být netočící se kolečko a co teď s tím?
- deformovaný rám podvozku (uchycení pohonu), aneb ještě větší průser než jsme doufali.

Závěrem : Škoda Plzeň představila tramvaj na vysoké technické úrovni. V laboratorních podmínkách a pro výstavní účely se zdá být dokonalá, ale jak se jí bude dařit v podmínkách východoevropské reality se ještě uvidí.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 01. října 2008 - 12:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu "designovani" v interieru bych jeste dodal, ze se podarilo vytvorit radu potencialnich smetistatek u sedacek za kabinou ridice, u kloubu a na zadnim "namesticku". Trosku mi to pripomnelo trat na Barrandov, kde se taky "designovalo" a pri tom se mimo jine zapomnelo, ze klic a sroubovak vlastni kdekdo a nerezove trubky tvorici zabradli chce vlastnit take kdekdo. Napisy bych neresil, tramvaj jeste neni "olepena".

I u, podle dnesnich meritek, relativne drobne nehody si dokazu predstavit kombinaci vsech 3 nasledku doplnenych louzi Fridexu vytekajiciho okolo motoru. Nasleduji hasici DP-M nakolejujici tramvaj cele odpoledne a pak tahnouci vuz se zablokovanym kolem....
Prouza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 01. října 2008 - 15:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Jenki a fólivá tlačítka: možná pan Tarant upřesní, nicméně myslím, že se asi nebude jednat o tlačítka s vodivou fólií, ale jen potištěnou fólii nalepenou na pevný podklad v němž jsou pod natištěnými tlačítky otvory do nichž zapadají mikrospínače, takže v případě poruchy konkrétního spínače se jen odklopí vrchní deska což umožní přístup ke všem mikrospínačům a ten vadný se vymění.

Na druhou stranu, pokud by to byla fóliová tlačítka u nichž se uvádí životnost přes milion cyklů, tak v hypotetickém případě, že by tramvaj udělala denně 5 kol po 80 zastávkách a jezdila 365 dní v roce, může nejpoužívanější tlačítko na dveře odejít za 7 let.
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 01. října 2008 - 18:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tlačítka jsou skutečně folií pouze kryta. Je vyřešen servis panelů za rozumných nákladů a rozumně rychle.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.12.163
Odesláno Středa, 01. října 2008 - 19:54:33    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: S těmi schůdky pro řidiče ve smyčce, to je dobrá sranda. Tak si řidiči/ky trochu zaskákají...

Taky vidím jako zásadní problém následky kolize, jako první na raně jsou ty světlomety, to bude drahej špáß...
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 01. října 2008 - 21:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiči ve smyčce skákat nemusí, můžou vylezt ven přes salón, pokud se nebudou bát spících bezdomáčů. Co týče světel, jak se dívám, jsou to jednotlivé svítítka Hella, namontované do držáku a zakrytované, stejně jako například Citelis. Takže se bude měnit jen poškozená část, nikoliv celé světlo, jelikož to předpokládám stejně jako komplet ani neexistuje a nedrží pohromadě.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 01:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vevnitř se tak moc designovalo a displejovalo, až nezbylo skoro žádné místo na letáčky, jak komerční, tak provozovatele.

Na podobné účely veľmi dobre poslúžia práve aj tie displeje. Dokonca možno ešte lepšie.

A pri tých bočných paneloch, predpokladám, že sa skôr počítalo s umiestnením ala reko, tzn. v bočnom okne ...}
Glavni kolodvor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 10:20:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: omlouvám se, možná se to sem nehodí, ale lepší diskuze mě nenapadla. Má nějaký důvod, proč se v Praze dávají (vyjma Š14T) pantografy "kolenem" dozadu a skoro všude jinde - i u Vás - "kolenem" dopředu. Už jsem se na to ptal na spoustě míst a ani v Ústředních dílnách v Praze mi nedokázali odpovědět. Moc díky.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5050
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 10:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glavni kolodvor:
Taky by mě to zajímalo. Jen jsem slyšel, že pantografy kolenem do zadu mají svůj přínos na VRT vlacích, kvůli přítlaku na trolej.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45020
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 11:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi pro plánovanou rychlotramvaj na Kladno.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 12:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glavni kolodvor: Psalo se to tu snad stokrát, tak to tu napíšu postojedné. Celý problém začal s kombinací složený polopantec a maximálně otevřená přední střešní klapka na T6. No a DPP už nechal otočený polopantec jako pražské schéma (kromě takových exemplářů jako T3G 7007/8200). Na všech T6 jsou polopantografy otočeny (nůžkáčů - třeba Blava, Košice - se to netýká), na zbylých typech jde jen o rozhodnutí majitele.
Btw: Neměl by ten dotaz spíš jít do "tramvají typu T a K"?
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely...
Glavni kolodvor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 15:20:00    Odkaz na tento příspěvek  

Díky, ale co teda ostravské T6, ty přece mají taky koleno vpředu. Takže nevim nevim...

http://www.dpo.cz/vozy/img/v_t6a5.jpg
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 15:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DPO se z různých důvodů otočený PTG nelíbil, takže se ve verzi Ostrava zrušila přední větrací klapka.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 16:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Z jakych ruznych duvodu?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 16:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polopantograf kloubem vzad - lepší přítlak na trolej.
Polopantograf kloubem vpřed - méně se špiní stěrem z lišty případně z troleje.

A teď si račte vybrat co je pro vás přínosnější důvod.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 16:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych dal kladku, anebo bezdrátový přenos proudu. :D
To je můj názor na tuto věc. :-)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. října 2008 - 17:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3: Prvni duvod bych videl spis jako teoreticky - i vozidla s nasobne vyssimi rychlostmi jezdi s obojim usporadanim, navic vetsi pritlak neznamena automaticky lepsi.

Druhy duvod mi nepripada jako relevantni v situaci kdy jde o prepracovani existujiciho reseni. Takze bych to stejne rad vedel..
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 09:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z jakych ruznych duvodu?

- vždycky se to tak dělalo
- když se to zasekne o trolej tak ji to víc serve a samo se to sešrotuje
- vypadá to blbě...
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 09:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nesouhlasím, PTG kloubem dozadu vypadá imho lépe
ale asi to nebude dostatečný důvod :-)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 10:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Ten prvni duvod vypada jako nejdulezitejsi Mimochodem, jakeze to podvozky maji nizkopodlazni PESA-y? V Berline mi soudruzi tvrdili ze jde o jejich vlastni vyvoj, ale nekde jsem cetl zminku ze vyvijeli nakupem licence. Z venku to pripomina Arpege, je to tak?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3011
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 11:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych taky rád věděl. V podstatě jsou 2 varianty, obě v nejlepších polských tradicích :

- licence za peníze (viz EU07)
- zpětné inženýrství zadara (viz T1).

Obě verze mi přijdou skoro nastejno.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 758
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 18:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ASDF: Ked budu bocne displeje s teplomerom, tak na lepenie plagatov sa pouziju dost tazko.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5057
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 09:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Innotransu jsem sebral prospekt nové tramvaje Siemens Avenio. Ví někdo o co jde? Je to nástupce Combina? A jestli ano v čem se od sebe odlišují?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4592
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 10:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá třeba vylepšenou životnost?
(Tj. potrvá to o rok a dva měsíce déle, než Siemens bude všechny stahovat kvůli odstranění zásadních konstrukčních vad neslučitelných s provozem.)
...to bych s přál být stále mlád, vzepřít se jednou provždy kalendáři...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5058
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 14:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Tarant, Jenki:
Jaká je výhoda použití/nepoužití nerezové oceli na skříň vozu oproti oceli se zvýšenou korozivzdorností? Cena, hmotnost nebo něco úplně jiného?

Pavel Tarant:
Teď když má Škodovka ve své nabídce třífázové synchronní motory s buzením a permanentními magnety na rotoru, neuvažuje s jejich zástavbou i do tramvají koncepce 14T? Stále se najde řada zákazníků, kterým stačí neotočné podvozky, ale chtějí 100% nízké podlahy. Taková tramvaj ale v nabídce Škodovky chybí. Byl by takový prolém podvozky z 15T dodat na tramvaj 14T a její deriváty?
Díky
Rhomosapienc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 16:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všimli jste si toho že původně měla 15t plastové sedáky v prvním článku a čalouněné ve druhém ? Ted' jsem to objevil na stránkách PT kdy je 15t na zkušební trati ještě bez krytů podvozků.
Moje icq 271-046-957
Loco
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.3.167
Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 11:36:59    Odkaz na tento příspěvek  

Já si teda všiml jen toho, že jsou pořád čalouněný v prvním a plastový ve druhým.
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 13:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

Nerez ocel proti jiné oceli je na dlouhý traktát. Volba má důsledky na pevnost, technologie povrchových úprav, technologie a postupy svařování a jiného spojování a bůhví co ještě. Volba tak odlišného materiálu vede v podstatě k vývoji jiné skříně vozidla se všemi důsledky co z toho plynou. Samozřejmě bude zcela odlišná cena i hmotnost.

Motory: pokud bude o takové vozidlo na trhu zájem, je možné technologie zavedené na 15T ForCity použít i pro jiná vozidla.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 14:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem jak nízko se dá jít s podlahou nad konvenční nápravou?
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 545
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 16:20:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loco: Rhomosapienc ma pravdu...na fotkach z konce srpna ma 15T plastove sedacky v prvnim clanku a calounene ve druhem...take na voze chybi kamery, kryty podvozku...pan Tarant mi jiste potvrdi ze se na ni jeste temer tri tydny vselicos dopilovavalo aby na predstaveni byla v plne parade (a doslo take k prohozeni sedacek - duvod netusim)
Chceš-li uskutečnit své sny, probuď se!
Loco
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.3.167
Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 16:45:00    Odkaz na tento příspěvek  

Máte pravdu, díval jsem se na PT, ale zrovna na špatný fotky, bo jsou různě pomíchali a já myslel, že jsou od nejstarších po novější. Jde to vidět asi jen na dvou fotkách a na ty jsem se nedíval.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 18:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

izzy: předpokládám, že většina návštěvníků vstupovala nejprve do 1.článku 15T. no a ono když člověk vleze do tramvaje, co se prezentuje jako špičkové vozidlo, a první co spatří jsou ohyzdné , lacině působící sedačky z vixlajvantu, ještě ke všemu v nesmyslné barvě (neladí s interiérem ani exteriérem vozidla), tak ho to spíš odradí než přiláká. vím, že se to může zdát jako detail, ale prestiž je prestiž.
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 19:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Důvod k prohození sedaček byl jednoduchý. Došlo u dodavatele k chybě při dodávce montážního příslušenství k různým druhům sedaček. Protože jsme potřebovali pokud možno co nejdříve vyzkoušet veškerou montáž, použili jsme takovou konfiguraci interiéru, která se co nejdříve dala dokončit. Poté co jsme dostali všechny komponenty řádně, uvedli jsme tramvaj do plánované konfigurace tak, jak se měla objevit v Berlíně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5059
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 20:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Tarant:
V katalogu z Innotransu jsou u tramvaje ForCity uvedeny možné konfigurace čtyř (41 000 mm) a pětičlánkové (50 600 mm) tramvaje. České normy dovolují maximálně jak dlouhé tramvajové vozidlo? Ptám se, jestli by čtyřčlánková verze jednou v Praze mohla jezdit a jestli by se musela změnit i norma? Pokud vím tak trojičky, které kdysi jezdily v Košicích byly dovoleny jen na základě velkého přimhouření očí DÚ a Policie. Přičemž trojička má délku, nepletu-li se, něco kolem 45 m. V Brně byl provoz Wana+Wajco+T3 také pouze jako zkušební.
Eda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 20:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Provoz dlouhých tramvají v ČR je v současnosti limitován silničním zákonem, který povoluje maximální dělku soupravy 40 m.

(poznámka: S provozem trojčat, respektive dvojčat dvouwan, se v Brně stále počítá, a ne v malém měřítku. Buhužel, je však nyní kvůli výluce Husova provoz souprav delších 30 m vyloučen.)
www.bmhd.cz - vše o MHD v Brně a okolí
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 20:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V ČR je maximum 40 m. Pokud vím, tak trojče má v Brně výjimku. Bylo by dobré už konečně upravit v tomto směru také legislativu, aby podobné soupravy nebyly problém.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5060
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 20:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eda:
který povoluje maximální dělku soupravy 40 m.
S provozem trojčat se v Brně stále počítá
To si buď odporuje nebo DPMB dělá vše proto, aby se ten silniční zákon změnil. Co si mám vybrat?

P.S. Tím pádem je čtyřčlánková 15T pro český trh zatím tabu. Škoda, hodila by se.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 20:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Proč by si to mělo odporovat? Trojčata momentálně nejezdí v souvislosti s výlukou Husova, o výjimku na jejich provoz DP nepřišel.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5061
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 20:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

o výjimku na jejich provoz DP nepřišel.
No právě, já předpokládám, že výjimka se vztahuje na zkušební provoz několika málo souprav. Pokud by se jejich provoz v nemalém měřítku, jak píšeš, rozšířil a uznal za trvalý stav, asi by to na nějakou výjimku jezdit i nadále nemohlo. Já si pod slovem výjimka představuji omezené množství v omezeném rozsahu provozu. Rozhodně ne trvalý stav. A na to se tady právě ptám.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to potom ano, akorát s pochopením slova "výjimka" to bude možná složitější, jinak to můžeme chápat my a jinak Drážní úřad. Pro mě tedy slovo výjimka rozhodně neznamená, že něco musí být časově omezeno. Trojčata už jezdí nějaký ten rok... Z pohledu Drážního úřadu se může jednat o trvalou výjimku, ale to už jsou čiště spekulace, toto by musel osvětlit někdo znalejší. Nicméně během posledního roku se počet takových souprav zvýšil na 4.
Eda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je v plánu dlouhodobě řešit zvýšenou poptávku po kapacitě na linkách d-1 a d-12 právě soupravami nad 40 m. DP by byl jen "rád", kdyby se legislativa změnila. Páku na zákonodárce však nemá, takže se musí spokojit jenom s výjimkou, se kterou se to stejně vždycky nějak uhraje.
www.bmhd.cz - vše o MHD v Brně a okolí
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5062
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepředpokládám, že by DÚ vydal trvalou výjimku na soupravu, která odporuje silničnímu zákonu.
Eda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:10:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wang: btw: Myslím, že výjimku neuděluje Drážní úřad. Drážní zákon s délkou problém nemá.

All: btw2: Reálně teď dělají větší problémy krátké ostrůvky. S výjimkami problém není.
www.bmhd.cz - vše o MHD v Brně a okolí
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eda:
Jen jsem reagoval na příspěvek od Martina (Pokud vím tak trojičky, které kdysi jezdily v Košicích byly dovoleny jen na základě velkého přimhouření očí DÚ a Policie.), nicméně osobně jsem byl také přesvědčen, že toto je v kompetenci DÚ, ale nechám se rád poučit, pokud tomu tak ve skutečnosti není.

Reálně teď dělají větší problémy krátké ostrůvky. S výjimkami problém není.

Toto mi přijde poněkud úsměvné, předpokládal bych, že větší problém bude s povolením, úpravě-prodloužení zastávek by snad, tam kde to z prostorových důvodů možné je, nemělo z administrativního hlediska nic bránit.

Martin:
Už to, že DÚ (případně tedy ten, kdo o tom rozhoduje) vůbec vydá nějakou výjimku, která odporuje silničnímu zákonu, je poněkud s podivem.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5063
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už to, že DÚ (případně tedy ten, kdo o tom rozhoduje) vůbec vydá nějakou výjimku, která odporuje silničnímu zákonu, je poněkud s podivem.
V tom nevidím nic neobvyklého. Pokud by se výjimka vztahovala na vozidlo, o kterém se uvažuje pro schválení, nevidím v ničem problém. Viz. dlouhé tiráky v nočních hodinách na trase Plzeň-Praha-Mladá Boleslav. Tam se ale jedná o zkušební provoz. U trojiček v Brně jsem byl též přesvědčený, že se jedná o zkušební provoz. Že se s jejich rozšířením počítá mě mile překvapilo. A ještě víc mě překvapuje, že DPMB investuje do něčeho, co má jezdit jen na výjimečné povolení. Měl jsem pocit, že žádné wleky se již vyrábět/nakupovat nebudou.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 11-2004

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin: myslím že novým wlekům už snad konečně odzvonilo, Brno má teď novou hračku 2xLF2 :-)

ad Wang: problém je i u zastávek, na zastávky neplňující určitou šířku je zakázáno šahat, nevím jak vy v Brně ale v Ostravě jsou zastávky na které buď nešáhneš, nebo ji budeš muset rozšířit na šířku kterou má splňovat + odsunout ulici atd atd. neexistuje "natáhnem to o metr".
Ostrava: 2008 Wanpíři ztrácejí sílu, porazí je Škododlak?
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není
Fotky nejen dopravní
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 05. října 2008 - 21:58:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Správně je, že DPMB investuje do něčeho, co má jezdit jen na výjimečné povolení, nicméně další vleky již nebudou. Plánují se totiž soupravy Vario LF2 + Vario LF2, které však také půjdou celkovou délkou přes 40 m. Riskantní investice to není, sólo totiž také najdou plnohodnotné uplatnění, pokud by na jejich provoz ve dvojicích DPMB výjimku nedostal.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 11:01:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebyly nahodou pred casem u prilezitosti nejake vyluky nasazeny na Proseku (a Dablicich) soupravy 2xKT8? To je jeste delsi nez trojicky T3 :-)
:-)
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 11:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se nepletu, tak v případě segregované tratě žádné omezení délky soupravy není, tedy alespoň ne těch 40 m.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 11:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p: Na Proseku nikdy žádné KT8 nasazeny fakt nebyly. Ta vyluka Střelničná - Střízkov (Sídl.Ďáblice) byla před 15 lety. Jak to tehdy bylo s povolením na 60 m dlouhou soupravu netuším.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 12:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejezdilo to na pozemní komunikaci.
Vysmáté září se Škodou 15T
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5063
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 12:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak říká Absolut. Když to jezdí po vlastním tělese, tak není problém. To by jinak musely jezdit i vlaky max 40 metrů...
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 13:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravák: Vlastní těleso není na celé délce úseku.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3013
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 13:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byla tam nějaká výjimka na výjezd a zátah do vozovny (jen v určité časy, bez cestujících, určená trasa).
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 14:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Ano.
Slimman: Zvýšené ano. To jim stačilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Absolut.)
Vysmáté září se Škodou 15T
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 15:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se nepletu takpři výluce v Ďáblicích se z a do vozovny jezdilo sólo a spojování a rozpojování probíhalo v Ďáblicích.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2119
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 16:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale určitě byl povolenej odjezd soupravy. Pro případ závady nebo tak. Je fakt, že si teď uvědomuju, že během výluky se tam měnily nějaké vozy a jinak se do vozovny každý večer nejezdilo... Sakra to je let, nefotil jsem to a zapomínám.
Vysmáté září se Škodou 15T
Zdenek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.250.21
Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 17:09:03    Odkaz na tento příspěvek  

Praha 1993 - zátěžové zkoušky, soupravy vyjížděly takto sestavené již z vozoven.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 06. října 2008 - 17:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a jak je tada potom právně ošetřeno odtahování chcíplé soupravy?