K-report
 

Archiv do 19. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Autobusy a trolejbusy » MHD v Jihlavě » Archiv do 19. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 08:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sisdpmj: Nezlob se, ale reaguješ zde na dobré podněty až příliš podrážděně.
Pro mě osobně je zobrazení na bočním panelu pouze ve formě linky a cíle známkou značného zjednodušování si práce.
Ve všech normálních a vyspělých podnicích je rolování nácestných zastávek standard. Zvláště v případě Jihlavy, kde máte linky vcelku krátké, bych v tom opravdu problém neviděl.
třeba jak roluje "HL.NÁDRAŽÍ ČD - HOTEL JIHLAVA - MASARYKOVO NÁM.DOL - POLIKLINIKA" čekáte na náměstí
Jihlavu sice moc neznám, ale předpokládám, že tím čekáním na náměstí jsi myslel to, co by bylo uvedeno na bočním panelu jako "MASARYKOVO NÁM.DOL".
V tom případě se ptám, proč tam teda mít "HL.NÁDRAŽÍ ČD - HOTEL JIHLAVA", když tudy ten trolejbus už jel??? To by pak vedlo skutečně k matení veřejnosti. Nicméně pokud jezdíte na klasický režim služby, který vyleze z dCB, tak nevidím problém. V konfiguraci stačí mít nastaveno, že nácestné zastávky se zobrazjí povelem přes IBIS pomocí číselného povelu (zD). Po projetí zastávky (předpokládám že zastávky si nějak posouváte - tlačítko, nebo gps), se pak na bočním panelu tato již nezobrazuje. V případě, že vůz jede mimořádně jinou trasou, stačí použít tlačítko "odklon" a zastávky se přestanou zobrazovat. Stejnak nechápu, proč vám okružní linka jede od nádraží s nápisem "HL.NÁDRAŽÍ ČD". Jak se jako člověk neznalý mám orientovat, když na bočním panelu nemám nácestné zastávky? Přitom řešení je vskutku primitivní. Stačí celou jízdu okruhu rozdělit na polovinu a dát to jako dvě samostatné jízdy. Palubák se pak sám ozve a pouze stačí potvrdit další jízdu, panely se přepíší a jedeme dál. U nás pro snazší orientaci na okružních linkách jedeme s cílem té zastávky uprostřed a ještě před ní necháme panely přepsat, aby prostě do zastávky Nádraží nepřijel s cílem Nádraží, ale už Tesco.
Jako ilustrace budiž příloha. Soubor .jr je příklad, kdy je to sice jedna jízda, ale rozdělená na dvě části (odlišné číslo směru). Soubor .sm je pak popis daných směrů. Všimni si, že z konečné jedeme s cílem zastávky, který je až v druhé jízdě. To proto, aby se cestující lépe orientovali a měli jasno, kam to jede. Fyzicky to je těsně před místem, kde se linka skutečně začne otáčet a vracet zpět (objížďkou bloku domů).
Takže všechno jde, stačí chtít. Další věc jsou názvy. Názvy zastávek v jř se mi musí shodovat s názvy zastávek v CISu. Že na panelech použiju zkratky, nikoho nezajímá, resp. jsem se nikdy nesetkal, že by do toho někdo šťoural.

SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3665
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 10:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom případě se ptám, proč tam teda mít "HL.NÁDRAŽÍ ČD - HOTEL JIHLAVA", když tudy ten trolejbus už jel??? To by pak vedlo skutečně k matení veřejnosti.

Třeba u nás to tak bohužel funguje. Používáme computery EMtest EM 216 a bohužel ty to neumí. Zvlášť nastavuje panely a zvlášť pak zadává kurz a podle toho se nám posouvají pokladny, ale bohužel už nemizí zastávky z BUSE panelu. Ale tyto computery by měly zmizet z našich vozů snad do tří let a pak už i tento problém bude vyřešen. Ale v Jihlavě pokud si dobře vzpomínám je BUSE BS100 a ten by s tím neměl mít problém.

Stejnak nechápu, proč vám okružní linka jede od nádraží s nápisem "HL.NÁDRAŽÍ ČD". Jak se jako člověk neznalý mám orientovat, když na bočním panelu nemám nácestné zastávky? Přitom řešení je vskutku primitivní. Stačí celou jízdu okruhu rozdělit na polovinu a dát to jako dvě samostatné jízdy.

Přesně tak. Když jsem byl poprvé v Jihlavě, tak toto mě též zarazilo. Přitom dalším takovým příkladem je Zlín, kdy linky 8 a 9 také jsou okružní a přitom mají na BUSE napsáno "Baťova nemocnice". Když se na tuto zastávku dorazí, tak se na BUSE napíše "Jižní Svahy-Středová" nebo "Jižní Svahy-Kocanda".
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3666
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 10:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se dívám, že mají BS100:

KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4011
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 10:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já jsem od začátku popisoval případ, kdy je palubák BS100. S jinými jsem bohužel/naštěstí neměl tu čest...
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 11:26:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si rolujte, ale my máme větší písmena, hlavně čitelný z dálky a neujišťuj mě, že vy to přečtete ze stejný dálky, což je nelogické, pokud ano, tak jsi nebyl ještě u očního.

To se mate cim chlubit. Bohuzel mne jako venkovanovi z Brna bylo opravdu prd platny, ze uz z dalky jsem videl, jak prijizdi trolejbus s napisem Hlavni nadrazi a pritom z druheho smeru prijizdi trolejbus opet s napisem Hlavni nadrazi, pricemz nikdo me nevaruje, ze at uz nastoupim do kterehokoliv z nich, tak podstoupim okruzni cestu pres mesto... takze jsem nakonec nechal oba ujet, abych nakonec prozkoumal trasu v jizdnich radech (pro jistotu na obou stranach silnice). Dekuji



(Příspěvek byl editován uživatelem b01.)
Scanner Scannerovič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 74.86.60.98
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 12:02:48    Odkaz na tento příspěvek  

Přestaňte se hádat a oslavujte výročí MHD. Tohle fakt nemá smysl, když v Jihlavě nejde nastavit transparenty jinak, tak nejde. Nemá smysl to řešit ve 100 příspěvcích, z nichž navíc třetina vypadá jak od absolventa zvláštní školy...
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3667
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 12:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle fakt nemá smysl, když v Jihlavě nejde nastavit transparenty jinak, tak nejde.

To je právě ten problém, že ono to jde. Jenomže někdo by musel chtít.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 13:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BO1: Doufám, že jste si v těch tištěných jízdních řádech početl. Já je četl již v letech sedmdesátých a i tehdy jsem zjistil, že je úplně jedno, zda pojedu linkou B nebo B1, protože obě končí na Hlavním nádraží. Dokonce i všechny stanice byly stejné, jen v obráceném pořadí. To je halt půvab okružních linek, které mimochodem právě v Jihlavě jezdit v kratších "intervalech" základní trasu: ujede-li spoj jedním směrem, mám ještě šanci jet opačně.
Mimochodem, když jsem se tehdy ptal, jak se dostat z autobusáku na želst., byl jsem u místních za blba - odpověď byla: jeďte čím chcete, jedou tam obě (jenom obkrouží centrum opačným směrem).

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1978
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 13:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Akorát v těch sedmdesátých letech byly tyto linky ještě půvabnější, ale to je na jinou diskuzi, kterou nikdo neovlivní.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
--> 1909-2009 ... 100 let MHD v Jihlavě
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 13:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Jenze ja stal zrovna na Mas. nam., odkud jede primo na nadrazi A, coz jsem tak nejak tusil (resp. tak nejak jsem tusil, ze B a BI jsou okruzni), ale preci jen to a priori nemuze nikdo vedet.

Kdyz jedete z Jihlavy do Prahy, tak taky nejedete pres Liberec, a u nas je zvykem nasedat na to, co nam do cile dojede pokud mozno nejrychleji.

Jinak by me zajimala ta norma, kdyz Hlavni nadrazi se evidentne zkracovat muze

(Příspěvek byl editován uživatelem b01.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 13:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: no jo, mohl jsem si vybrat mezi 8Tr a 9Tr. Nebo bylo něco ješte lepšího? Nevím, tehdy jsem se o MHD staral skutečně jenom účelově: cesta z "A" do "B".
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BO1: Chyba, chyba. Mám dojem, že v Jihlavě se trolejbusová síť tak moc nezměnila. "A" k nádraží nikdy. Jenom B,B1,C. Hádat se tedy nechci, už delší dobu jsem tam nebyl. "C" bylo nejrychlejší (přímé), ale nejezdilo tak často. U B,B1 jste měl na výběr cestu z náměstí buď přes sídliště (Bezručova?) nebo kolem nemocnice. Rozdíl byl pár minut, rozhodně kratší než interval.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3668
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Aha, takže např. když budeš chtít jet od Hlavního nádraží na Hotel Jihlava, tak určitě pojedeš BI, že (doba jízdy 32 minut)? Jenomže B tam je za 8 minut (4× rychleji).

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Takovym stylem muzete sit zredukovat na 1 linku, ktera postupne vymete vsechny zastavky. Pak nebudou potreba ani ty panely Buse a vsude se dostanete bez prestupu
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváčku, lituju. Hotel Jihlava mě nic neříká. Já mluvím o sedmdesátých letech, kdy jsem jako vojáček ZS sloužil ve Znojmě (a Jihlavou občas na cestě do Prahy projížděl - i tím trolejbusem z autobusáku na hlavnádr.)a nebo přímo v Jihlavě sloužil (na výstavbě té raketové základny, která byla tak tajná, že ani projektant nevěděl, kde to je a pro "utajení" nechal postavit třímetový neprůhledný plot v údolí, kde o pár desítek metrů výš byla na protisvahu známá výletní restaurace).
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1979
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Nyní takto..
http://jihlavskymhd.ic.cz/linkyt.htm
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
--> 1909-2009 ... 100 let MHD v Jihlavě
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3669
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:20:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: No jo, jenomže žijeme současností. A ve většině případů je rozdíl, jestli nastoupím do B nebo BI. A i kdyby, tak to furt nemění nic na faktu označování linek, které není šťastné.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:23:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BO1: Já něco redukuju? Já jen konstatuji, že v Jihlavě je stálá trolejbusová síť skoro padesát let. Jakožto osoba tam nebydlící se do trasování nepletu. Jen konstatuji, co vím.Upřímně řečeno, považuji toto trasování pro město s cca 50 tis. obyvateli za rozumné. Má-li někdo jiný názor, budiž mu přáno, budou -li si to přát místní obyvatelé, pro které nakonec ta síť slouží.
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja zastavam stejny nazor, jako Opavacek v prispevku 3668, tedy: Kdyz chci jet z Mas. nam. na nadrazi, pojedu primou linkou (at uz se jmenuje A, C nebo Bž) a ne okruzni linkou pres dalsi sidliste.

Pristup "muzu nastoupit do vseho, casem to tam dojede" mi pro efektivitu MHD prijde zcestny. A s takovymto pristupem by opravdu stacila jedna linka projizdejici celou sit. A ja nerikam, ze sit MHD v Jihlave je spatna. Ano, okruzni linky maji vyznam v relaci sidliste-nadrazi nebo sidliste-Mas. namesti (a predpokladam, ze za timto ucelem byly primarne zavedeny), ale ne v relaci Mas. nam.-nadrazi
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3670
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Schválně jsme si udělal tabulku doby jízdy trolejbusů ze zastávky Masarykovo náměstí dolní na Hlavní nádraží:

linkadoba jízdy
A9 minut
B22 minut
BI13 minut

KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: Tak jsem neměl pravdu. Na vedení linek se skutečně něco změnilo. Díky za novoty. Jinak platí to, co jsem napsal pro BO1 ve 14,23. Pro Opaváčka platí totéž. A trvám na tom, že jako náhodný uživatel jsem systém, který jsem v těch 70. letech poznal, považoval za (samozřejmě pro tehdejší poměry) za rozumný a přehledný i pro cizího. Jen si ho nechat trochu vysvětlit. Samozřejmě, vyberu -li si dvě náhodné stanice, můžu zjistit, že jednou trasou okružní linky je to dál než druhou - jenomže, a to jsem už řekl: je třeba počítat s tím, že když mi ujede jeden spoj, tak možnost cestovat jiným po opačné trase může být s ohledem na interval mezi spoji výhodou. Snad tečka.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváčku, skvělé. A co když Vám jeden spoj ujede, např linka "A" z Masarykova nám. a během 5 min. Vám jede B1 tamtéž. Další A Vám jede za 15 min. Očekávám, že budete čekat na A. A nebo ne?
Zejména když prší a nebo je zima.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Tak na tom, ze sit trolejbusu je rozumne udelana, se shodneme. Nicmene ja tvrdim, ze v relaci Mas. nam.-nadrazi je lepsi si pockat na primy spoj s kratsi trasou nez na okruzni linku, a opravdu nahodny turista nema sanci, jak z oznaceni na panelu poznat, ze A je primy spoj a B je okruzni
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1347
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:48:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BO1: Já bych tenhle problém vyřešil spočítáním zastávek, což mi snadno umožní odhadnout jízdní dobu (v MHD jízdní doba mezi zastávkami zřídka kdy přesahuje jednu minutu). Ale především bych řešil, zda prší či je 10 pod nulou. Ale i jiná řešení jsou možná.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3671
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Ale tak jistě. To já jsem nikde nepopíral. Já jenom říkám, že mezi linkama je rozdíl a proto by to mělo být i na transparentech jako v jiných městech. Jinak souhlasím, že jestli mi ujede A, tak můžu jet BI. Ale pochybuji, že pojedu B, protože A i o víkendu jezdí relativně často = 4 spoje za hodinu. O nic více mi nejde. Mezi těma linkama je pro cestující docela podstatný rozdíl.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Tak treba ja jsem prisel na zastavku a soucasne prijizdel z jednoho smeru B a z druheho BI, oba s napisem Hlavni nadrazi, takze cas jsem mel sotva na prebehnuti silnice, natoz abych zkoumal, jak dlouho budu cekat na nasledujici A, aby se mi to vyplatilo
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváčku, chyba. Pokud mě tarifně nečiní rozdíl mezi 9 a 13 minutami jízdní doby problém, pak pojedu tím, co přijede dříve. To je logika cestujícího,i kdyby byl interval přímé linky 15 minut. I kdyby byl interval bez jakéhokoli zpoždění, pak získám, alespoň psychologicky, na tom, že "už jedu". A navíc jsou tu povětrnostní podmínky (většina roku!). Pokud tvrdíš, že je v nalezení nejpřímějši cesty je pro cestujícího podstaný rozdíl, nemáš pravdu.Většina (nejde-li samozřejmě o rozdíly v násobcích jizdní doby) pojede prvním spojem, pokud cílová stanice je shodná a přímý spoj nevidí "na vlastní oči" přijíždět.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BO1: A čím jste jel, smím -li se ptát. Jste si jist, že jste nemohl být na nádraří dříve?
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3672
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Toto, co jsi tu napsal udělá maximálně pitomec, který neumí číst JŘ. A vím o čem mluvím. U nás taky můžeš jet např. od Východního nádraží k Divadlu 2 způsoby. Jedním je trasa přímo, druhým je přes sídliště Kateřinky. A co myslíš, že většina lidí dělá? No samozřejmě čekají na přímý spoj. Ano, pár pitomců, co neumí číst JŘ nebo si nepřečtou transparent, tak pak se diví a na Holasické nadávají kam to ten řidič jede, ale tak to už je jejich problém. Pokud trolejbus jede (jako že v Jihlavě to není s počtem spojů vůbec špatné), tak zvolí přímou trasu.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Za par minut prijel A. A jist jsem si byt ani nemohl, protoze jsem predtim v Jihlave nikdy trolejbusem nejel, a tudiz jsem nemel ani tuseni, jak dlouho by jizda jinou linkou trvala.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3673
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Konkrétní příklad: O víkendu jede B na Hlavní nádraží z Masarykova náměstí v 12:31, A jede v 12:35. Normální člověk pojede 12:35, protože proč by si měl dělat vyhlídkovou jízdu přes Polikliniku s dobou jízdy více jak dvojnásobnou. Ačkem tam bude stejně dříve i když jízdu nastoupil později. Konkrétně B dorazí na Hl. nádraží v 12:51, ale Áčkem tam je už v 12:44. Samozřejmě toto je příklad, ale takto bych mohl pokračovat na více místech, ale furt bude platit, že mezi B a BI je u cestujících rozdíl. Kdyby totiž nebyl, tak by jsme mohli zrušit BI a tyto spoje přesunout na B a jezdilo by se jenom v jenom směru. Kdyby to cestujícím opravdu bylo tak jedno, jak tady tvrdíš .

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček: Nenadávej těm, kteří jedou delší trasou, do pitomců. Nemůžeš posoudt jejich úmysly. Nemáš prostě patent na pravdu. Máš ovšem pravdu ve slovech "pokud trolejbus jede". Myslím, že jsem jasně řekl " pokud cílová stanice je shodná a přímý spoj nevidí "na vlastní oči" přijíždět". Prostě důvěra vidění vozidla na vlastní oči je větší, než důvěra v jízdní řád.A já se nedivím. Navíc jsi pro jistotu ses ani nesnažil vyvrátit, že za jistých okolností může být cesta oklikou časově kratší, než cesta přímá.Jinak pěknou sobotu a neděli, jdu do práce.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Nenadávej těm, kteří jedou delší trasou, do pitomců. Nemůžeš posoudt jejich úmysly.

Můžeš mi říci, jaký může mít cestující úmysl se projíždět delší trasou a pak najednou vstát a bědovat kam že to ten řidič jede? Cestující se vždy chce dostat z místa A do místa B v co nejkratším t. To, že si nepřečte trasu je vážně jeho blbost. Částečně těmto problémům se dá zabránit tak, že na transparentu problikne třeba Poliklinika.

Myslím, že jsem jasně řekl " pokud cílová stanice je shodná a přímý spoj nevidí "na vlastní oči" přijíždět". Prostě důvěra vidění vozidla na vlastní oči je větší, než důvěra v jízdní řád.

Kdybych tuto situaci neviděl denně, tak ti to možná i uvěřím, ale opravdu lidé raději počkají, pokud mají možnost a obtěžovali se si přečíst aspoň JŘ. Opravdu pro valnou většinu cestujících to není jenom o tom pohledu.

Navíc jsi pro jistotu ses ani nesnažil vyvrátit, že za jistých okolností může být cesta oklikou časově kratší, než cesta přímá.

Jenomže já jsem to ani nepopíral.

Ach jo. Rudolfek se nám zase ukazuje v plné kráse .

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě důvěra vidění vozidla na vlastní oči je větší, než důvěra v jízdní řád

Ovsem ja bych radeji duveroval jizdnimu radu, ve kterem si prectu celou trasu, nez vozidlu, na kterem si prectu "Hlavni nadrazi CD"
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2897
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 18:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jára: a to, že tam chodí učni z učiliště a dělají kolikrát bodel není hazardování...?
Makrelu neumeješ.

1983-2008-25 let od zakoupení posledního vozu Ikarus 280.08 do DP Jihlava
Trolejbusák062
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 20:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska si tak pročítám JL a narazím na zajímavé věci: Na poslední chvíli se Dopravnímu podniku podařilo sehnat dvoupatrový autobus přímo z Anglie. Na seznamu vystavených vozů chyběly 26Tr. A nejvíce mne překvapilo, že tu budou trolejbusy na zemní plyn.. Jak se toto podařilo, anglický dvoupatrák? To už se vyrábí místo dieselagregátu jakýsik plynagregát?
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4022
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 20:50:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plynagregát je hovadina.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:07:18    Odkaz na tento příspěvek  

9_tr:No to máš pravdu, je to hazard a jakej.
Hlavně, když jsi byl mezi nima Ty.
K těm cedulím.
Už jsem psal, že máme všichni ústa? A že by jsme je mohli používat?Protože když něco nevím tak se zeptám a v Jihlavě je většinou na zastávkách lidí dost.
A taky jsem psal,že LÍNÁ HUBA, HOLÍ NEŠTĚSTÍ.
A radši mi někdo napište jak se těšíte na ty hromady zrezlích plechovek?Co se tady bude motat po Jihlavě.
To zase bude opruz co?
POZOR: to je názor ne urážka!
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:34:18    Odkaz na tento příspěvek  


Tak nevím: 9TR nebo TRAMBUS ???
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9 Tr. Trambus měl řízení technometra, a 9 Tr Csepel, toto je Csepel. Dále je vidět V metra a A metr, odpojovač baterie a hlavně zakřivení palubní desky.
Makrelu neumeješ.

1983-2008-25 let od zakoupení posledního vozu Ikarus 280.08 do DP Jihlava
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:45:10    Odkaz na tento příspěvek  

No vidíš a já už sem si myslel, že je to trambus sklopka.
Zase sem tě dostal.
Syky
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:51:34    Odkaz na tento příspěvek  

Pohled jak z náklaďáku zn TRAMBUS
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:57:52    Odkaz na tento příspěvek  


ČLOVĚČE VONO TO MÁ KOZY !!!
NENÍ TO 9TR?
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 21:59:32    Odkaz na tento příspěvek  

Ale jinak dobrá RAKEV.
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 22:08:39    Odkaz na tento příspěvek  


ALE TAHLE NOVOTA, TO JE JINÝ KAFE.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 22:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jára 32: Gratuluji, jste názorným důkazem, že alkohol za klávesnici nepatří.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 22:54:02    Odkaz na tento příspěvek  

Zdá se mi to z té fotky od Járy 32, nebo ten přední trolejbus má červené kryty navíjáků (ty navijáky jsou samozřejmě schované pod deklem dole, ale nevím jak to mám popsat) lan a ten zadní černé?

Jára 32: Kozy mají i všechny jihlavské 14 Tr
Sisdpmj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 23:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si to přečetl a začnu tam, kde jsem včera skončil. K tomu rolování nácestných zastávek na bočním panelu: přijedu do Jihlavy z venkova (t.j. třeba i z Bruselu, v Jihlavě to neznám a neumím česky), budu stát na zastávce "Jiřího z Poděbrad" vystupovat budu "Dům kultury",přijede BI a na bočním panelu ve druhém řádku roluje: "Poliklinika - Masarykovo nám.dolní - Hl.nádraží ČD", to je informace, že? Anebo tam bude rolovat 20 zastávek, což není žádný problém, a než si to přečteš tak ti odjede. Jinak nechápu, jak z toho zjistíš, jakým jedeš směrem, když to tam neznáš.
Sisdpmj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 23:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další M_r: Rozdělit okruh B nebo BI na dvě jízdy by moc nepomohlo, jedině na tři. To by samozřejmě bylo pro cestující téměř 100% přehledné, ALE !!! Řidič by musel na každé změně jízdy 2x potvrdit na BS100 a už slyším ty nářky, že více ťukají do klávesnice než točí volantem (ještě prodávají jízdenky, tam taky musí pak něco naťukat), nehledě na to, když zapomenou potvrdit, jedou někteří zdarma. Stačí, že musí potvrzovat při změně linky. Na zastávce, kde se mění jízda zůstává informace na panelech, dokud řidič nepotvrdí, což zpravidla bývá až cestující nastoupí, takže ty dvě zastávky špatná informace.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3676
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 23:54:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sisdpmj:
přijedu do Jihlavy z venkova (t.j. třeba i z Bruselu, v Jihlavě to neznám a neumím česky)

Je pravdou, že pokud člověk Jihlavu vůbec nezná, tak je mu to k ničemu, ale náhodným cestujícím, kteří aspoň trošku znají město to pomáhá hodně. Hlavně teda lidem, kteří méně jezdí MHD.

budu stát na zastávce "Jiřího z Poděbrad" vystupovat budu "Dům kultury",přijede BI a na bočním panelu ve druhém řádku roluje: "Poliklinika - Masarykovo nám.dolní - Hl.nádraží ČD", to je informace, že?

Ano, to máš pravdu. To je informace k ničemu. Protože nechápu, proč by měla se ve spodní části rolovat konečná zastávka. Ale v případě BI si to dokáži představit takhle: 'Hotel Jihlava' 'Masarykovo nám.dolní' 'Poliklinika' '***'. Hvězdičky značí formu oddělení, tzn. buď se tam může vypsat 'přes' nebo nějaká jiná forma, aby bylo pochopeno odkuď kam to jede. Každý člověk znající aspoň trošku Jihlavu (třeba i jenom z auta) pochopí, jak se jede k hotelu Jihlava. A od hotelu Jihlava jak se zase jede na náměstí atd.

Anebo tam bude rolovat 20 zastávek, což není žádný problém, a než si to přečteš tak ti odjede.

Toto kdesi taky měli, ale už to zrušili a vypisuje jim to zase jenom vybrané zastávky. Samozřejmě vypisovat všechny zastávky je blbost.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Sisdpmj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 00:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další: B01 - ty jsi evidentně mimo, chce to trochu pozornosti při čtení příspěvků. Psal jsem, že na panelech musí být stejný název, jako na jízdním řádu, neptal jsem se proč, protože mi ihned došlo, že asi, když někdo přijede třeba z Bruselu a neumí česky tak aby se v tom trochu vyznal. Například. Na jízdním řádu je: " Hl.nádraží ČD" tak nemůže být na panelu "Hlavní nádr.ČD" Ta fotka jen potvrzuje moje slova.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3677
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 00:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sisdpmj: Však ve předu, ať to klidně zůstane tak, jak je to v JŘ. No a na boku to může být zkráceno. Takhle je to všude jinde v republice a nejen v republice. Zatím si nikdo nestěžoval. Stejně většina lidí se dívá nejprve na přední panel. A boční panel všude jinde má funkci upřesňující trasu.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Sisdpmj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 00:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednak tak jede B, ale i tak, kdo zná trochu Jihlavu, tak nepotřebuje číst nácestný zastávky na voze, máme jedny z nejlepších jízdních řádů (grafika, informace), lehce zjistíš (10s), čím máš jet a jak dlouho to bude trvat.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3678
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 00:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sisdpmj: Věř mi, že přes BUSE panel to je daleko rychlejší, než mžourat na JŘ. Ještě k tomu, když těch JŘ je tam několik. Tak to není vůbec šance.

A nebo ještě lepší než Hotel Jihlava by byla Okružní na bočním panelu. To je úplně perfektní.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Sisdpmj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 00:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z mého pohledu je to jen na parádu, ale když mi nadřízený dá příkaz, klidně to tam bude rolovat, blikat a v editorů fontů na lince 12 udělám berana a na lince 5 třeba rakev, když v Brně mají traktor. Takový ptákoviny pro malé děti.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3680
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 00:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sisdpmj: Tak celou dobu mi tady vytýkáš, jak strašně cizincům by vadila zkratka na bočním BUSE panelu (přitom je to jenom blbá výmluva) a z druhé strany tady nazýváš piktogramy ptákovinou pro malé děti. A víš vůbec k čemu slouží? Právě těm cizincům. Samozřejmě piktogram traktoru je značně diskutabilní, ale například piktogram vláčku je si myslím docela dobrá věc. Z druhé strany to zmenšuje písmena (hlavně v předu to vadí). Takže tady na to nemám až tak úplně jasný názor, ale rozhodně bych to nenazýval kravinkou pro malé děti.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3681
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 01:10:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sisdpmj: A celkově tvoje reakce jsou o tom, co tady už napsal kolega M__r a to je si zjednodušit práci, protože ani jeden argument neměl opodstatnění a problémem je to pouze v Jihlavě. Což je značně zajímavé. A jenom pro tebe to jsou ptákovinky. Jinde je to standard. Ať si každý udělá obrázek.
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 06:34:49    Odkaz na tento příspěvek  

Nejdřív bych zrušil ty starý rakve co tu ještě pořád jezdí a pořídil pořádný nový vozy(což už se děje)a pak bych řešil takoví kraviny jako jsou BUSE.
Ještě před pár lety byly na všech vozech plechový cedule, kde se taky nic nerolovalo a nikomu se nic nestalo.
Řešíte úplný kraviny.
A přitom tomu rozumíte asi jako koza petrželi.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3682
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 07:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jára 32: Další duchaplný příspěvek. Nahrávání do palubáků nemá nic společného se zařazováním nových vozů. A když jsi tady tak pěkně zmínil staré plechové cedule, tak na nich snad jsou také nácestné zastávky. A netvrď mi tady tu povídačku o tom, jak se, můžu zeptat. Případy, kdy ostatní cestující řeknou že neví (ať už nechcou s nikým mluvit nebo opravdu neví) a ještě lépe někteří poradí blbě je mnoho. A nebo se zeptat některých řidičů na něco, tak to je taky kolikrát zážitek. I když ani se tomu nedivím, když kde jaký blb se zeptá kam jede. A to to má v JŘ nebo na bočním BUSE. A, já jsem zapoměl. U vás se na BUSE dočtu jenom konečnou zastávku .
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 11:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se tak dívám tak tato "Diskuze" už není diskuzí lidí,kteří se o Jihlavskou MHD zajímají a "rozumí jí",ale už se semka začínají infiltrovat lidi,kteří patří do skupiny "laické veřejnosti" tudiž nemají právo nás,fandy MHD obviňovat ,že MHDčku rozumíme jako koza petrželi když je to přesně naopak,že Járo32?
Můj VDP je budován v "retro" stylu proto tak "stará" vozidla :-)