K-report
 

Archiv do 7. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » 380 - nové třísystémové stroje ze Škody Plzeň » Archiv do 7. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 20:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak již napsal Jeffer, jak je možné, že konstruktéři se lokomotiv nedokážou plnit

??? Kde, kdo, kdy ?
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 20:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ
No Jeffer napsal řečnickou otázku:
a cim to je, ze nie je problem postavit kamion s motorom splnajucim euro 10000 ale vo vlaku (kde sa sice pozaduje tak 5-10× vyssi vykon, ale miesta je tam podobne viac) to odrazu problem je?

A já jsem se zeptal na stejnou věc jinými slovy.

Tvrdí to ythomas_ct, když říká:

Podívejte se třeba na normy, týkající se lokomotivních spalovacích motorů - kromě toho, že už brzy budou mít konstruktéři např. problém dosadit vyhovující motor do lokomotivy se sníženými představky
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3249
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 21:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že už brzy budou mít konstruktéři např. problém dosadit vyhovující motor


Já hlavně nechápu, proč někdo srovnává konstrukci motoru do lokomotivy, do kamionu a nebo třeba do os. auta.
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 21:45:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ ano, nepochybne konstrukcia motoru do lokomotivy je daleko jednoduchsia - menej vibracii a otrasov ako na ceste, ustalene (pomaly sa meniace) otacky (na alternator) a nie zurive radenie rychlosti, viac miesta na doplnky ako turba, vyfuky a podobne (optimalizacia vedenia potrubi - ziadne uzke slimaky). kde je problem?!
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 995
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 22:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TCM: Možná si procvičte trochu elementární logiky a zjistěte fakta. 10 čtyřosých vozů může pobrat dejme tomu 400 t nákladu. Pokud bych tento náklad, podle Vás, rozdělil na 5 kamionů, tak poveze každý 80 t. Kolik si myslíte, že je nosnost kamionu?

Železniční trať (hlavní) je stavěna tak ,aby maximální stoupání bylo v jednotkách promile (tedy, aby na 1000 m délky převýšení bylo menší než 10m). Hlavní silnice i dálnice mají sklony v jednotkách procent, tedy o řád vyšší. Stejného převýšení dosahují už na 100m délky. Otázka druhá - kdo potřebuje vyšší výkon na jednotku přepravené hmotnosti - kamion nebo lokomotiva?

Součinitel valivého odporu v kombinaci guma - asfalt je výrazně vyšší než v kombinaci ocel -ocel. Otázka třetí - která kombinace vyvozuje větší odporové síly?

Bohužel mám někdy pocit, že i na rozhodujících místech sedí lidé sotva dotčení základním vzděláním... v médiích určitě :-(

Ale abych to nebagatelizoval, je jasné, že ekologické (popř. ekoteroristické) požadavky zvyšují investiční i provozní náklady. Že to jinak asi nejde je jasné, pokud se nemáme otrávit. Ale - mělo by to platit všeobecně, ne jen v Evropě, a požadavky na všechny segmenty by měly být stejné. Dá se sice tvrdit, že lokomotiva je větší producent exhalací než kamion, ale problém by měl být posuzován pro celou množinu lokomotiv vs. kamionův určitém logickém celku (např. na území EU - :-D)
TCM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.186.195
Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 22:45:26    Odkaz na tento příspěvek  

Johny11: Nadhodil jsem jenom doměnku, která samozřejmě nemusí být pravdivá. Vlatsně jsem to tak trochu myslel jako provokaci, aby mi pak někdo vysvětlil, že jsem úplně mimo. Takže díky :-)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 22:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jeffer: Já myslím, že tady vytváříte pseudoproblém. Představa, že na lokomotivě je hromada místa, zatímco na kamionu je ho málo je taky docela lichá a hlavně mimoběžná.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 737
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 06:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak v lokomotivě, ale v občejném "B" bylo při rekonstrukcích v roce 92 tak málo místa, že poznatky v té době získané, mi pomáhají v konstrukční práci dodnes. To je na delší povídání. Jinak 1 cm umí být sakra hodně.
Jaký bude přístup nové hejtmanky Ústeckého kraje k veřejné dopravě ??,
Program útlumu teplických trolejbusů snad přešel do jejich rozvoje.
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.5.19
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 10:05:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Honzasl: Ta "lesní metafora" byla jen reakce na Váš příspěvek č. 2117, kde jste použil obdobné přirovnání...

Ad Jeffer: No, tak pokud jste přesvědčen, že CAT nebo MTU "kašlou na vývoj ekomotorů", asi Vám to rozmlouvat nebudu, nemělo by to zřejmě smysl...

A teď raději trochu faktů:
Pro emisní limity drážních spalovacích motorů platí vyhláška č. 209/2006 Sb. - to abychom se nemuseli hádat o tom, co je a co není "ekologický motor". Do termodynamiky spalovacích motorů tady asi raději zabíhat nebudeme, ale srovnávat lokomotivní motor a motor do kamionu je kvůli velkému rozdílu jejich výkonů opravdu nesmysl - důvodem, proč nové drážní motory (Stage III.A) tak "nabývají na objemu" je především dostatečně dimenzovaný chladič, který je nutný k zajištění kvalitního spalování. Pokud by platila Jefferova analogie, budeme potřebovat i 5 - 10x větší chladič, což už by byl problém - ono toho místa na lokomotivě zase není (vzhledem k tomu, co se tam všechno musí vejít) tolik! Motory, které pak mají splňovat Stage III.B, prodražuje především speciální filtr (bo požadavky na pevné částice). Požadavky na emise CO2 sice ve vyhlášce dány nejsou, ale pro jejich stanovení můžeme vyjít z měrné spotřeby - jelikož má drážní (větší) motor vyšší účinnost (a tím i nižší měrnou spotřebu nafty - obvykle kolem 200 g/kWh), bude mít i nižší měrné emise CO2. No a pokud se podíváme i na mechaniku dopravy (což přímo souvisí se spotřebou paliva), je zřejmé, že kolo-kolejnice vykazuje prakticky o řád nižší měrný valivý odpor než pneumatika-vozovka a co se odporu vzduchu týče, máme tady schopnost tvořit vlak. Analogie vagóny vs. kamiony, kterou uvedl TCM by mohla mít význam možná tehdy, když vozíte polystyren, avšak u hmotnějších substrátů je kamion omezen na celkovou hmotnost soupravy max. 40 t, zatímco u vagónu max. 22,5 t/nápravu...


No, koukám, že bychom se možná mohli vrátit k 380ce nebo alespoň k elektrické trakci...sorry za MM-příspěvek...
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 18:40:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude možné u 380 rekuperovat do pomocných pohonů a topného kabelu? Tj. aby bylo možné například při napěťové výluce napájet vozy, aniž by by motorová lokomotiva byla vybavena topným alternátorem?
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 998
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 19:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježíši Kriste.... to jako , že diesel potáhne a nečinná elektrika v tažené soupravě ho bude brzdit, aby generovala proud pro topení???? Nebo by topila jen na spádech? A jak byste zařídil spolupráci EDB nečinné elektriky s tlakovou brzdou přípřežního dieslu?
Na pomocné pohony, pokud jsou nezbytně nutné, jsou tam akumulátorové baterie a topení takhle nejde řešit z principu. Nebylo by dobré si nejprve něco přečíst o principech a pak se ptát? Neberte to jako impertinenci, ale měl jste na základní škole fyziku?
Nehledě na to, že řešit systémově nepravidelnosti typu napěťová výluka v délce 20 km je blbost. To by tam rovnou mohli instalovat PG500...
TCM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.186.195
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 20:54:57    Odkaz na tento příspěvek  

Johny11: Nemusíte tak ostentativně dávat najevo, že všechno víte. Nejsme tady na odborném semináři, aby každý, kdo chce něco říct, musel mít zjištěná a ověřená fakta.
Vy jste taky měl ve škole např. přírodopis, ale dnes už sotva popíšete trávicí ústrojí láčkovců...(neberet mě za slovo, dávám to jen jako příklad)
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 21:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: Při plánované výluce to stejně potáhne diesel s el. topením, takže se jenom propojí kábel skrz mašinu. No a v případě mimořádností se to ten kousek bez el. napájení bude muset vydržet. Ony ty vagóny zase tak rychle nevychladnou. Akorát nesmí v každém vagónu stát šotouš a čumět u otevřeného okna.
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 21:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na pomocné pohony, pokud jsou nezbytně nutné, jsou tam akumulátorové baterie a topení takhle nejde řešit z principu. Nebylo by dobré si nejprve něco přečíst o principech a pak se ptát? Neberte to jako impertinenci, ale měl jste na základní škole fyziku?

Proč by to z principu nešlo? Ok, asi by se to moc nevyužilo, je to trochu praštěné ale řekněte mi důvod, proč my to nemohlo fungovat.
Pokud vím, tak v pedolinu funguje něco podobného kvůli stahovačkám (jen bez toho topení)

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1633
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 22:20:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raspi:Akorát nesmí v každém vagónu stát šotouš a čumět u otevřeného okna. To bych spíš viděl problém, že bude pařit sluníčko do vagónu se neotevíratelnými okny a klima nepůjde. Zažil jsem jednou v Petrovicích u K. při 40 min. čekání na přepřah, ale naštěstí se dalo chodit ven.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 00:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: aby se dalo rekuperovat do čehokoliv, musí být z čeho budit. Aby se dalo budit, musí být napětí na filtru. Aby ho to buzení nevycuclo, musí se ten filtr doplňovat, což se děje mírnou rekuperací. Aby se dala dělat, musí se jet.
Jak se jednou zastaví a filtr se vybije, je konec (a šmytec a hotovo)...
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.242.116
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 09:40:53    Odkaz na tento příspěvek  

Trošku to tu vypadá,jakoby ta "nová" dost dobře prodělávala porodní bolístky.Jsem fakt zvědav,kdy vyjede....ale už naostro někde mimo okruh.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2126
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 10:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se jednou zastaví a filtr se vybije, je konec (a šmytec a hotovo)...
No a kdybychom filtr nabili? Ok, filtr je velký, baterky málé. Ale principálně to jde, byť je to neužitečné neúčelné......
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2455
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 14:10:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: vzhledem k předpokládané četnosti použití je to zbytečná komplikace.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 14:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rád by som sa spýtal, či tu niekto vie, či už prebehli (výsledok ma nateraz nezaujíma) merania EMC kompatibility na 380?
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 999
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 14:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TCM: Víte, mne strašně štve to, že na netu obecně a K-repu obzvlášť se rozmohlo to, že někdo dostane nápad. A aniž by nad ním přemýšlel, zkusil si něco zjistit a domyslel ho do konce, tak to plácne na net a buď se do krve pře, že by to tak šlo nebo (což je lepší varianta) čeká, že mu někdo shromáždí fakta a vysvětlí, jak to funguje a proč by to nešlo.

Tenhle nápad od Honzasl připomíná jeden zlepšovací návrh z padesátých let, kdy nějaká "soudružka dojička" navrhovala, aby vlak byl na střeše vybaven rourami od kamen, do kterých by byl zaústěn komín lokomotivy. Tím by odpadlo obtěžování cestujících v tunelu kouřem z lokomotivy... Dál to snad nemusím rozebírat.

Ale omlouvám se, ano, nejsem na semináři a bez šotošíleností také dokážu žít. Jen mne děsí, že tento způsob práce a myšlení proniká i do běžného života...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 16:50:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Johny11: z toho si nic nedělej. Bohužel už tento přístup proniknul na dráze i do míst nejvyšších. Zářným příkladem jsou 854, kde je pomalu co kus to originál. Pány na odboru kolejových vozidel stále napadaly nové a nové věci, no a pak se jiné zase musely předělávat, viz třeba chlazní - druh vrtule a jejího pohonu.
V jediné co doufám, že 380 bude i v tomto pohledu moderní lokomotiva a všech 18 kusů bude naprosto totožných... Chápu, že 1 a 2 jsou ověřovací kusy, kde shoda být nemusí, ale bylo by záhodno je po vyrobení dvacáté upravit do sériového provedení, tedy pokud to bude stát přiměřený obnos.
Martin
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 18:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johny11
To máte tak. Člověka něco napadne. Placne to sem a mezitím hledá a druhý den se třeba stydí, co to napsal, leč smazat už to nejde.
Další věc je ta, že člověka něco dapadně, dohledá, poučí se a myšlenku zahodí. Ale prostě má chuť se o nabytou znalost nějak podělit, prodiskutovat - a klidně se i pohádat, i když jde o nějakou blbost. A potom uznat, že protivník má pravdu. Tak se na mě nezlobte, asi mám nějakou divnou auru, vždycky když se na k-repu my dva setkáme, tak se chytneme.....
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 20:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl: Na auru se vykašlete :-). A zkuste si třeba přečíst Švejka, onu scénu se zastavením rychlíku, když Švejka vedli k táborskému přednostovi ... ;-)
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 08:34:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ve včerejších hospodářkách psali, že se ŠT přestěhovala do nových výrobních hal. Kapacita m.j. čítá až 10 ks lokomotiv/rok. 620 zaměstnanců, z toho 500 ve výrobě. Zakázky na 2 roky dopředu, kríze, nekríze.
Přesun výroby může být také jednou z příčin zpoždění projektu, přestěhovat část strojů a rozpracovanou výrobu do nového není žádná
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 09:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kapacita m.j. čítá až 10 ks lokomotiv/rok.
no to si pomohli... a nemaj náhodou stávající kapacitu (+-)200ks lokomotiv/rok? nebo toho už se "výhodně" zbavily?
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 09:13:14    Odkaz na tento příspěvek  

To už se musíte optat příslušného redaktora hospodářek
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 10:06:55    Odkaz na tento příspěvek  

V zaniklé pražské Lokomotivce ČKD jeden rok stihli smontovat přes 500 "Čmeláků" (v drtivé většině na export do SSSR). Ale to už je dávno, takže dnes už to zní jako neuvěřitelný mýtus.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 12:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cowgheel: Kdyby jenom smontovat...k tomu jeste vyrobit podvozky, ramy, vedle ve fabrikach vyrobit vyzbroj, diesely,..... Koneckoncu produkce Skody byla obdobna.
111111111111111
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.213.213
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 12:59:34    Odkaz na tento příspěvek  

Kolik má ČD lokomotiv? Pokud by je chtěly postupně obnovit, tak to ani nebudou stíhat A to ještě chtějí vyvážet
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2465
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 14:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: taky na ten mýtus to ČKD dojelo...
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 14:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČKD dojelo na "povedenou privatizaci" v devadesátých letech. Kolos takového rozměru se sice po pádu SSSR, který byl pro ČKD velké odbytiště, nemohl udržet, ale celá fabrika jít do háje jít nemusela...
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2536
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 15:41:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@jedničky:
u ČD žádný plán obnovy el. lok nehrozí :-)
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 16:38:56    Odkaz na tento příspěvek  

2 Láďa 2
200 ks lokomotiv ročně, proč ne, ale vy víte o nějakém trhu, který by dokázal takové množství absorbovat?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3254
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 06:46:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale celá fabrika jít do háje jít nemusela...

Kolik nových motorových lokomotiv se prodalo ve střední a východní Evropě v posledních cca 15 letech ?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2468
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 08:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJ: to je diskutabilní - velmi významnou část peněz totiž "zcela legálně" vynosili z nevyrábějící fabriky vlastní zaměstnanci ve výplatních sáčcích. No a to, že ta fabrika nevyráběla, bylo do značné míry dáno tím, že neměla šanci včas nabídnout něco konkurenceschopného, protože vyrábějíc tisíce Čmeláků pro Rusko necítila potřebu cokoliv vyvíjet.

Zažil jsem na vlastní kůži jak projekt 843 (pohon ČKD), tak Dm12 pro Finsko (pohon odjinud), a ten rozdíl byl markantní. Přístup "co vy na tom výzkumáku můžete vědět o mašinách, my s nima byli v Rusku, Iráku a kdovíkde ještě" z některých lidí doslova odkapával...
422025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 08:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plzeňská škodovka zítra !
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 12:27:53    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tohle můžu jen potvrdit, co jsem se jen naslýchal řečí " my už to tak děláme 20 let atd."
Jeden můj známý šéfmotér na takové kecy měl odpověď: že když něco dělám 20 let, tak to ještě neznamená že to těch 20 let nek.....ím"
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 13:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: To není pravda, že by se nic nevyvíjelo, mám to z první ruky, bylo nachystáno nemálo věcí, ale nebyl o ně zájem ze strany tehdejších ČSD, například v polovině 80. let se připravovala jednotka s naklápěcí skříní, jenže pokud není zájem, lety se to nemohlo zdokonalovat. Já na to mám tenhle názor, někdo nemusí souhlasit a bude mít jinej, každého věc, já to nevnucuju, každopádně všechno lehnout nemuselo. Koneckonců to byl prófa, který se kasal v povlovině 90. let, jak opouštíme východní trhy, ano ty se opustily a tím pádem se tam nasáčkovaly hned západní firmy. Takhle to chodí. Nebudeme tady svinit vlákno, každý má jiný názor.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 14:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJ: no tak to já mám docela opačné zkušenosti s tím, jakej byl problém na mašinu dostat něco, co zákazník dokonce chtěl...
Dalším problémem ČKD bylo naprosté nezvládnutí přechodu od analogové techniky na digitální - ty party spolu vůbec nekomunikovaly a žárlivě si střežily svoje know-how, de facto si spíš konkurovaly.
To je pak těžký...
OsobaX
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.109.51
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:56:54    Odkaz na tento příspěvek  

Dj:

A kolik mašin na těch opuštěných východních trzích ty západní firmy tedy prodaly?

Obávám se, že východní trhy jsme neopustili na pokyn profesora Klause (za tak mocného se nepovažuje snad ani on sám), ale proto, že 1/ "východ" neměl prachy 2/ my neměli konkurenceschopné produkty.
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 8-2008
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 23:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kapacita m.j. čítá až 10 ks lokomotiv/rok. 620 zaměstnanců, z toho 500 ve výrobě. Zakázky na 2 roky dopředu, kríze, nekríze.


No jinak řečeno, jediné zakázky co Plzeň do budoucna vlastně momentálně má, je těch 20 loko ř. 380 pro ČD.. To je perspektiva...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 08:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Traakční výzbroj pro ešusy (ještě 10 ss, dva st a 10 2systémových) se v ŠT nevyrábí? A co tramvaje?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4749
Registrován: 6-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 09:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc:
To jsi trochu pozapomněl na až 250 tramvají do Prahy, další do Polska a Lotyšska i jinam do ČR. Ešusy asi taky neřekly své poslední slovo a hlavně, cokoliv elektrického se u ČD bude objednávat -

DJ:
O té naklápěcí jednotce z 80. let víš něco víc?
Oranžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 13:15:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ešusy asi taky neřekly své poslední slovo

Ešusy nesplňují TSI Crash.
Petr ots
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.35.162
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 13:20:04    Odkaz na tento příspěvek  

Skodovka ma zakazky udajne do roku 2017. Tramvaje, 109E, metro.
Jinak na Skoda day venku stala 380 001 jako prohlidkova. Hotova komplet je 003. Seriove stroje zacinaji kupodivu pro mne cislem 004.Ostatni jsou rozpracovane do 005. Na dotaz s udajnym problemem 001 jsme dostal odpoved, ze slo o nejaky hlinikovy kus v prevodovce, ktery delal neplechu. Jedna se o celek ktery resi subdodavatel. Udajne taky na okruhu najela do stada muflonu.
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3001
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ve škodovce šlo vidět pravděpodobně šestý kus, který byl hale na druhé straně posuvny a sedmý (to byla v podstatě skříň), který byl zastrčen v hale, kde se chodilo s průvodcem. Něco obrazem určitě bude. Ale abych zmírnil napětí tak:
Do čísla 005 jsou kastle v laku a žádný Najbrt na nich není.
380 001 nemá už samolepky ČD a samolepící číslo na čele, možná to tedy vyřeší nějak více esteticky.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

Láska je jak tramvaj, dva vozy co jsou pořád spolu. Jenže já měl nehodu a tak teď jezdím v sólu.

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johny11: Kážete vodu a pijete víno. Není to zas tak dávno, pár měsíců nazpět v jiné diskusi, kdy jsem si vám dovolil připomenout, že máte jakési chybějící znalosti a ječel jste na mne jak Viktorka.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.120.39
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:50:20    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká vr jednotky ze ŠKODY v 80tých letech, tak je mi známo pouze to, že na papíře byl nějaký návrh jednotky 100E, která by mohla jít ven někdy v druhé polovině 90tých let po vybudování prvních úseků VRT v ČSSR. Že měla být naklápěcí si nemyslím, ale nechci se o to hádat. Uvažovalo se i o výrobě soupravy pro vnitrostátní dálkovou dopravu s dvěmi hnacími vozidly na koncích pro rychlost 160. Psalo se o tom v nějaké Železniční technice cca 1987 či 88. Můj archív Železničářů a Železniční techniky leží stále u mých rodičů na půdě, tak se tam snad někdy podívám až si vzpomenu. Do zemí bývalého SSSR se toho asi tak moc dodat nedá. 500 čmeláků ročně se tam mohlo dodávat jen proto, že fabriky v Savětskom Sajůze byly plně zaměstnány výrobou raketiček, bombiček tančíků atd. a na ostatní přízemnosti jako jsou tramvaje, lokomotivy atd. nebyla kapacita. Dnes se ty jejich fabriky také musí něčím živit a tak si doma udělají co můžou. V ŽM v poslední době vychází mraky článků o produkci ruského železničního průmyslu.
Prádlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.237.8
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 16:48:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ve Škodovce bylo možno vidět 5 kusů 109 E. 001 venku jako prolejzačka, 008 jako hrubá stavba za oknem, která prý jako první dostane Najbrta, 007 je prý v lakovně, dále 004 před dokončením, 005 na kabeláži, 006 vedle montáž?vzduchových rozvodů...určitě mě někdo doplní
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 19:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.: Obrázek té 100E jsem tu kdysi dával. Vzhledově to byla kopie TGV... snad to ještě někde znova najdu...
Sep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak doplňuji obrázky Prádla.

Homer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:48:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sep: dovolím si pokračovat:

Ivw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 3-2009
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 22:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škodovka:
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 23:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jako bych viděl svoje fotky:-) myslím, že se nás tam dnes sešlo opravdu mnoho:-)
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 8-2006

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 07:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fotečky moc pěkné, aspoň jde vidět, jak škodovka má rozpracované další kusy 380 ... pokud teda podle fotek usuzuju, tak je rozpracováno nebo hotovo 6 z zatím 20kusé série pro ČD, nebo je jich rozpracováno ještě více?
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Bobr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 10-2006
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 09:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, jestli jsem dobře počítal tak je celkem 8 ks (2 ks dokončeny, 3 ks v laku, 3 ks v různém stádiu rozpracování).
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4754
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 10:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.
Díky, pro mě je to novinka. Když to zadám do Gůglu, najde mi to jen tuhle diskusi
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 10:35:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady taky ještě něco ze včerejška :




Jinak těch osm kousků souhlasí ...


ICQ 237-113-861
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 10:36:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježiši to jich nadělali tolik, to budou mít celkem práci to pak rozmontovávat zase