K-report
 

Archiv do 18. března 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv do 18. března 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 14:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vida, tedy b) je správně (záškodníci z Inekonu)...

Pt: Díky za info, pro Prahu tedy stále platí přelom měsíce ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2514
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 14:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Prahu hrubým odhadem (ale velmi hrubým - nejzrnitější šmirglpapír) platí veselé Velikonoce.
Vysmátý březen se Škodou 15T :-)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2162
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 14:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a ten "velmi hrubý" odhad dělal kdo ?
Protože informace se dost podstatně, řekl bych až řádově liší...

Abs: Není tedy čas změnit heslo v podpisu ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Saminhb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 14:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pavel2
já sem taky plzeňák, právě proto jsem to napsal, jako rýpnutí kde to teda jako bude jezdit...Světovar-Vozovna jenom?
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 14:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3: V plzni plánujeme 2 až 3 týdny podle toho, jak rychle se podaří ladit pohony. Do Prahy se ladění pohonů moc nehodí, muselo by z Plzně jezdit do Prahy moc lidí co k tomu mají co říct.
V Plzni ale nemůžeme jezdit typové zkoušky. Nebudu proto jakkoliv váhat s přesunem do Prahy, když bude vozidlo OK a v Praze všechno připraveno.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2164
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 15:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou tedy děkuji za info, už se nějak nemůžu dočkat.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2515
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 16:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon: Není. Považuju březen za vysmátý měsíc se Škodou 15T, neboť jsem ji viděl, jak se vlastní silou pohybuje :-)
Vysmátý březen se Škodou 15T :-)
x_x_x
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.86
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 18:32:14    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to doufám, že se postupem času ze šmirglu stane krásně hladký papír a na velikonoce se 15T dostane do Prahé, jelikož terazky Plzeň nestíhám. Takže ve středu slintejte i za mě.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 21:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

Ale no tak... vy jste asi nikdy neslyšel pojem vaporware (běžně užívaný třeba v souvislosti s jednotlivými vydáními Microsoft Windows, ale ve větší či menší míře s větší či menší mírou úspěšností při nachytávání novinářů a následně kupců to dělá skoro každý). To neznamená, že daný produkt NIKDY nebude, jak se mi tu snažíte podstrčit, ale že se o něm a jeho báječných vlastnostech píše dlouho předtím, než se třeba byť jen dokončí jeho rýsování na prkně nebo alespoň výroba prototypu (resp. vývoj prvních testovacích verzí). A v tomto okamžiku (pokud to napínání netrvá příliš dlouho) mám spíše sklony říkat: "nebásněme, počkejme, uvidíme..." a když to trvá příliš dlouho tak: "mě už je to podezřelé, podle zvěstí a bubnování to už dávno mělo fungovat a kde nic, tu nic".

Takže zprovoznění prototypu v roce 2009 neznamená, že v hlubinách roku 2008 ještě nemohl být chimérou.

Krom toho, jak jste mě správně citoval. Byl jsem usvědčen z omylu, který jsem i přiznal, protože 15T byla dále, než se mi zdálo.

A stejně jako předtím platí. Já tomu projektu přeji úspěch (když už by to nebylo z jiného důvodu, tak čistě sobecky, abych mé peníze nepřišly nazmar). I když mám k DPP i Škodě a potažmo způsobu řešení zakázek jisté výhrady... přesto doufám v relativně šťastný konec.

Sám jsem člověk věřící, ale výběrově, takže jsem jako správný hnidopich musel zarýt do na pohled nekritických ód upředených kolem směsi domněnek, přání, doufání a divoké lidové zbožnosti. Hnidopich je docela skeptik, a dokud si vlastníma prackama neomatlá, tak věří celkem neochotně a rezervovaně (to už musí být celkem pecka, aby to bylo jinak).
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5554
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 22:39:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mám spíše sklony říkat: "nebásněme, počkejme, uvidíme..."
Kdepak, máte skolny říkat: "je to imaginární chiméra, do které odtekly z obecních rozpočtů JEN ukrutné toky peněz chudáků daňových poplatníků"

Akdyž to trvá příliš dlouho tak: "mě už je to podezřelé, podle zvěstí a bubnování to už dávno mělo fungovat a kde nic, tu nic".
Kdepak, chiméra měla spatřit světlo světa 2008 a poprvé vyjet na nebeskou dráhu v roce 2009. Kde nic tu nic, říkají jen netrvěliví lidé.
Pokud vám někdo slíbí, že laciný mlíko bude na krámu první týden v dubnu a vy už se v březnu ptáte: "kde to mlíke je?". Pak tou chimérou nebude mlíko, ale jistá zanícenost

Byl jsem usvědčen z omylu, který jsem i přiznal, protože 15T byla dále, než se mi zdálo.
A víte, že jsem ale vůbec nic nezaregistroval? A víte, že mě to ale vůbec nepřekvapilo?

Sám jsem člověk věřící, ale výběrově, takže jsem jako správný hnidopich musel zarýt do na pohled nekritických ód upředených kolem směsi domněnek, přání, doufání a divoké lidové zbožnosti
On zájem o informace (od lidí se zájmem pro danou věc) je nazývám divokou lidovou zbožností? A víte, že tu byla (například i z mé strany) lidová zbožnost a přání o informace ohledně tramvají Vario (v době svého vzniku)?
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 00:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdepak, máte skolny říkat: "je to imaginární chiméra, do které odtekly z obecních rozpočtů JEN ukrutné toky peněz chudáků daňových poplatníků"

Nikoliv. Tohle (přesněji tu první část) jsem říkal v době, kdy po ní nebylo vidu ani slechu. Jak jsem se Vám již dnes snažil vysvětlit. To není kvalifikace na věky věků, amen, ale aktuální komentář.

Druhá část je trochu složitější a to bychom se zase nehádali o Nové tramvaje... ve zkratce... buď chci privatizované tržní hospodářství a ať se každý snaží, jak umí a ona už to ruka nějak porovná (včetně zajištění kapitálu). Nebo chci socialistické vlastnictví a centrální plánování a pak je rozhodnutí podporovat třeba výrobu oceli nebo tramvají v pořádku. Kombinace, která bohužel (jak zejména poslední rok dobře vidíme), která vede k privatizaci zisku a socializaci ztrát považuji za přinejmenším problematickou... trochu se obávám, že celá akce s dotací skrze 14T a následnou koupí 15T je trochu podobná: pro Škodu (a její tajemné vlastníky... se skoro divím, že u erárních zakázek není požadavek jisté průhlednosti) žádná nebo minimální rizika v případě neúspěchu a možnost slušného zisku v případě opačném. Erár bude mít z úspěchu relativně málo (tedy slušné tramvaje a na nějakou dobu pár pracovních míst) a v případě neúspěchu díru v rozpočtu a hromadu šrotu. (Ale protože nevidím důvod přát sousedovi "chcíplou kozu" a je to pro všechny lepší varianta, doufám v úspěch.)


Jinak:

Berte to jako pokus o dialektickou rovnováhu proti nadšení typu:

Praha je nejnáročnější provoz a 15T je jediná moderní tramvaj, co to peklo projede bez ztráty kytičky.

Podobně jako kolem železnice výkřiky, které už několik let kolují: 109E nejlepší mašina na světě. Siemens se rovnou může jít zahrabat a stydět, protože 109E natrhne zastaralému Taurovi zadnici (mimochodem, bylo by na pováženou kdyby ne, protože v době uvedení do provozu by to vozidlo mělo být výrazně konstrukčně mladší než v té době letitý sok...

Problémem je, že takový "chimerický" produkt bude vždy lepší (nebo horší) než libovolný jiný konkurent, protože si mohu cokoliv přimyslet. A taková situace ještě v první polovině loňského roku byla.

A víte, že jsem ale vůbec nic nezaregistroval?

Huh? Vždyť jste to sám i odcitoval v příspěvku #5549. Vy jste to vkládal náhodně a bez čtení?

On zájem o informace (od lidí se zájmem pro danou věc) je nazývám divokou lidovou zbožností?

Nikoliv. Tou je zbožňování tramvaje pro její domnělé vlastnosti, které možná i bude mít, ale asi je ještě bude potřeba potvrdit.

Když to někde neprojede Plzní (pro nestandardní profil tratě), jste si jistý, že ten z nejnáročnějších Evropských provozů nebude mít kritická místa? Nebo bude potřeba sem a tam něco upravit?

Abychom si rozuměli, to vůbec nemusí být chyba tramvaje, ale zcela plně sítě, která nemá parametry vyžadované normou a dosud se to přehlíží, protože tank T-3 projede kdejakou divokovýchodní šílenost.

Nicmnéně, ještě bych posečkal s oslavami a s tím, pro kterou vlastnost budu pět chválu... Zatím bych si nechal to, co již mohu říci, třeba to, že vypadá dobře.

Takhle by se tady vyznavači jedné i druhé sekty mohli mlátit po hlavě, jestli 15T vyjede na Barrandov nevyjede na Barrandov, zvládla by nahradit i Petřínskou lanovku, umí jezdit pod vodou, rachotí jako železářství na výhybkách... projede celou sít... bude potřeba stavební úpravy tu a tam... všude... je/není poruchová... odejde to a to po 10000km/ne vydrží to alespoň milión... a všechno to má (zejména kromě pár lidí, co to viděli v akci v Plzni, a i z nich jen se může vyjádřit ke všem nárokovaným "pravdám") zhruba stejnou vypovídací hodnoto... totiž veškerou žádnou.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5555
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 10:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle (přesněji tu první část) jsem říkal v době, kdy po ní nebylo vidu ani slechu.
A byly tyto silácké řeči zapotřebí?

Berte to jako pokus o dialektickou rovnováhu proti nadšení typu:
Praha je nejnáročnější provoz a 15T je jediná moderní tramvaj, co to peklo projede bez ztráty kytičky.
To jste buď špatně četl nebo to blbě pochopil. Ano, jsem přesvědčen, že Praha je složitější tramvajový systém více než kdekoliv jinde. 15T je tramvaj kombinujicí otočnost a hnanost podvozků s nízkou podlahou. Ať jsou mé nadšení a vaše pochybnosti jakékoliv, podobnou tramvaj prostě nikdo jiný nevyrábí. Proto jsou do této tramvaje zvlášťě v Praze vkládány určité naděje.

Podobně jako kolem železnice výkřiky, které už několik let kolují: 109E nejlepší mašina na světě. Siemens se rovnou může jít zahrabat a stydět, protože 109E natrhne zastaralému Taurovi zadnici (mimochodem, bylo by na pováženou kdyby ne, protože v době uvedení do provozu by to vozidlo mělo být výrazně konstrukčně mladší než v té době letitý sok...
Já jsem podobné výkřiky ale nikde nezaznamenal. Naopak jsem z úst člověka ze Škodovky na Innotransu slyšel, že 380 jen Škoda dohání zbytek Evropy. Zatímco 15T je technicky přelomová tramvaj a rozhodující bude, kolik získá s touto tramvají Škoda zakázek v dalších 3 letech, než jí někdo okopíruje.

...která vede k privatizaci zisku a socializaci ztrát považuji za přinejmenším problematickou... trochu se obávám, že celá akce s dotací skrze 14T a následnou koupí 15T je trochu podobná:
A že jste si tak skálopevně jist, že to tak opravdu je? Já vím jen to, že Škoda vyhrála VŘ a ÚOHS potvrdil, že bylo vypsané v pořádku. Ostatní domněnky mě nechávají v klidu. Mimojiné, Siemens a Alstom nejsou protěžované firmy v Německu, resp. ve Francii? Kdo dodává výhradní techniku pro VRT od zabzař až po jednotky v řádech miliard Eur?

Když to někde neprojede Plzní (pro nestandardní profil tratě), jste si jistý, že ten z nejnáročnějších Evropských provozů nebude mít kritická místa? Nebo bude potřeba sem a tam něco upravit?
Jistý jsi nejsem vůbec ničím. Jen vím, že po provozu tramvají T1 nebylo potřeba sem a tam něco upravit, ale dost radikálně do tramvajové sítě zasahovat.
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 10:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopichu, jaké hlubiny (datem) roku 2008 máte na mysli? Osobně jsem 15T uzřel před velkýma prázdninama ve fázi "dosestavujeme skelet" a "začínáme drátovat" spolu s obdobným stavem 109E. Jen jsem to tehdy nesměl moc rozviřovat, natož samozřejmě fotit. Zbytek debaty pomíjím.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2166
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 11:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kalanis: Což ovšem nic nemění na faktu, že 15T má stejně jako 109E poměrně velké zpoždění proti původním předpokladům a fáze "dosestavujeme skelet" a "začínáme drátovat" je teprve naprostým počátkem procesu zrodu nové tramvaje.

Osobně mám tytéž sklony jako Hnidopich říkat "nebásněme, počkejme, uvidíme"..., což je v příkrém rozporu s tím, co předvádí Martin, což ale naprosto neznamená, že bych projektu té tramvaje nefandil, nebo mu dokonce jakkoliv házel klacky pod kola...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5558
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 11:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3:
Což ovšem nic nemění na faktu, že 15T má stejně jako 109E poměrně velké zpoždění proti původním předpokladům
Není rozhodující, to co je napsáno ve smlouvě? Praha měla pro rok 2009 objednány 2 tramvaje. Píše se březen a první by měla dorazit kolem velikonoc.

Osobně mám tytéž sklony jako Hnidopich říkat "nebásněme, počkejme, uvidíme"
Kdyby to formuloval takhle...
Pro srovnání:
Škoda v té době neuměla (a vlastně stále neumí - 15T mi zatím přijde podobně chimérická jako lokomotiva ř. 380)
a
"nebásněme, počkejme, uvidíme"
Pokud nejsi češtinářský analfabet, měl bys v těch větách vidět jisté rozpory.

což je v příkrém rozporu s tím, co předvádí Martin,
Mohl bys to, prosím, blíže specifikovat? Neznamená to snad, že když se nezařadím po bok 90% šotoušů a nebudu tu desetkrát opakovat něco o zkorumpovaném magistrátu, ÚOHS a korumpující Škodovce, že předvádím cosi odsouzeníhodného?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4071
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 11:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...fáze "dosestavujeme skelet" a "začínáme drátovat" je teprve naprostým počátkem procesu zrodu nové tramvaje.

No já nevím, ale stavět něco novýho bez projektový přípravy je dost odvážnej postup...
Inteligence na planetě Zemi je konstatní. Jen počet obyvatel stále roste...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2168
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 11:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Mohl bys to, prosím, blíže specifikovat"

Mohl, šlo mi především o tyhle zjevně nekritické a ničím nepodložené šotosny:

O 15T - "narozdíl od T3 je připravená, aby projela celou pražskou síť bez toho aniž by se musely překopat křiovatky, potkávací místa a zastávky."
O 14T - "jedná se o nejspolehlivější tramvaje, které teď v Praze jezdí a závad je minimálně"

A na závěr bonbónek - "15T je supertramvaj"
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2169
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 11:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"No já nevím, ale stavět něco novýho bez projektový přípravy je dost odvážnej postup..."

Ale jistě, myšlen byl fyzický zrod tramvaje.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5559
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 12:56:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3:
Aha, vytržené z kontextu...

Že 15T je supertramvaj jsem nikde neřekl ani nenapsal!

Napsal jsem, že 15T je tramvaj, která je vyráběna tak, aby splnila průjezdní profil T3. Předpokládám, že jej také splní, pokud to bylo v zadání VŘ.

"jedná se o nejspolehlivější tramvaje, které teď v Praze jezdí a závad je minimálně"
Překrucovat ti jde dobře. Ta věta totiž začínala trochu jinak, a to "slyšel jsem, že 14T..."
Citovat a tvrdit je taky "trochu" rozdíl!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 13:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak...

V prvním případě jde o doslovnou citace tvého příspěvku, žádný vytržení z kontextu.
U druhého pravda chybí ono "slyšel jsem", ale i tak to do "kontextu" tvých příspěvků přesně zapadá.
A třetí - tvůj příspěvek 5391: "15T je super tramvaj a modlím se, aby fungovala."

Zatím jí za supertramvaj nepovažuju, ale modlím (spíš doufám) se též...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 13:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kalanis:

Koukám, to co tady Martin citoval bylo z "15. června 2008". 17. června jsem tu námitku po příspěvku pana Taranta stáhl.

Martin:

A byly tyto silácké řeči zapotřebí?

To nejsou silácké řeči. To je prosím pěkně normální rýpání. Koho nenakopne, že si někdo dá přezdívku Hnidopich, tak se to vysvětluje blbě.

Ano, jsem přesvědčen, že Praha je složitější tramvajový systém více než kdekoliv jinde. 15T je tramvaj kombinujicí otočnost a hnanost podvozků s nízkou podlahou

To samozřejmě nemusí být jenom o Vás (ostatně v železniční sekci a na jiných serverech jsou aktivnější jiní). Zdá se mi, že čáast šotoveřejnosti je rozložena do dvou táboru a jedni vidí triumf a druzí krach 15T/109E a mají samozřejmě hromadu důvodů, proč je tomu tak/onak, aniž by tu tramvaj/lokomotivu kdy viděli v akci... nebo viděli vůbec. A pak se mlátí po hlavě domněnkami, dohady a zbožnými přáními nebo katastrofickými scénáři.

Proto jsou do této tramvaje zvlášťě v Praze vkládány určité naděje.

Abychom si rozuměli, já je tam umírněně vkládám také a doufám, že se vše povede. Dokonce jsem i optimista stran splnění nadějí. Dokonce jsem i celkem optimista, protože omyl 14T nastavil laťku tak nízko, že to snad skoro s jistotou musí být lepší.

Já jsem podobné výkřiky ale nikde nezaznamenal.

Ani bych nepředpokládal, že čtete všechno a všude, to prostě nejde. Takže je slušná šance, že to, co oba zaregistrujeme se nebude ve všem překrývat.

Jinak myslím, že tohle bylo občas docela dobře vidět ze strany docela roztomilé šotoskupiny radikální české cesty, kteří Vám vysvětlí, proč je Desiro proti šukafonu nemožný a nepohodlný šrot a mj. jak 109E zamlátí Taury do země a cizí železniční zprávy jsou hloupé, že to nekupují po kýblech.

A že jste si tak skálopevně jist, že to tak opravdu je?

Obávám se toho. To z VŘ nemá nic společného. To je vůbec otázka nastavení systému. Privatizace zisku a socializace ztráty je např. když v dobách hojnosti úzká skupina velmi vydělává na finančních tocích... a když se přestane tolik dařit, tak přispěchá erár a napumpuje tam to, co odteklo pryč.

Abychom si v této oblasti rozuměli. Já jsem schopen a celkem i ochoten žít v prostředí volné soutěže tržní hospodářství nebo ekonomiky centrálně plánované, ale měly bychom si říci, co chceme a jaká jsou pravidla. Dokonce ta soutěž nemusí být 100% volná (když třeba mocí mermo chcete dotovat české výrobce kolejových vozidel) a ať si do toho erár zasahuje, ale pak se musí hrát (soutěžit) podle daných a pevných pravidel, abych věděl, že když budu dělat tramvaje, auta, raketové motory, tak můžu očekávat miliardy v dotacích do začátku nebo v "záchranách", pokud se mi nebude dařit nebo dokonce něco zkopu. Protože jsme se centrálně plánovaně rozhodli, že tady chceme, aby rostl trh. A naopak když budu montovat jízdní kola, tak jsem na to sám, protože tady vláda nevidí rostoucí trh jako zásadní pro fungování země. A já pak samozřejmě podle toho zařídím.

Mimojiné, Siemens a Alstom nejsou protěžované firmy v Německu, resp. ve Francii? Kdo dodává výhradní techniku pro VRT od zabzař až po jednotky v řádech miliard Eur?

... a třeba kupujte americké zboží, což může předem vyloučit nejvýhodnější nabídku...
A teď mi ukažte jediné místo, kde jsem napsal/řekl, že je to správně. Nebo alespoň, že se máme rozhlednou po okolních zemích, co kde dělají špatně, abychom to mohli dělat taky.

Mě už od mala rodiče učili, že se mám srovnávat výběrově a výmluvy na dvojku nebo dokonce trojku, že ten a ten dostal za pět mi nikdy moc nepomohli (krom toho jiní dostali i za jedna). Možná je to jen tou výchovou, ale zpětně, ospravedlňovat vlastní selhání tím, že někdo udělal stejnou nebo větší chybu mi přijde problematické.

Jistý jsi nejsem vůbec ničím.

Ni ten výrok o kompatibilitě s celou sítí vypadal celkem kategoricky.


A rýpnutí mimochodem:
Ano, jsem přesvědčen, že Praha je složitější tramvajový systém více než kdekoliv jinde.

Ano, o tom, že Praha (resp. často ČR) se do značné míry opájí pocitem vlastní výjimečnosti celkem nepochybuji. Jenom nevím, jestli i Ty dopravní unikáty netkví někde jinde: třeba automaty na jízdenky, které v roce 2009 (!) stále umí jenom mince, to se opravdu jen tak nevidí.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5561
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 13:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 14:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, no. Občas se trochu rozkecám.
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 14:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

njn papírový bankovky bych do automatů možná nedával, i líp uhlídatelný bankomaty dopadaj blbě ... snad něco na karty, ale to je zas u takových částek neekonomické

mnohem lépe počítat s automatem přímo ve vozidle, a nenutit tak prodávat lístky řidiče
Osoba X
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.109.51
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 15:58:34    Odkaz na tento příspěvek  

Jsou nějací svědci včerejšího (dnešního) půlnočního výletu 15T do města, kteří by se s námi chtěli podělit o dojmy?

(A vrátit tak debatu od nezáživného handrkování se o tom, co kdy kdo řekl, zpátky k tématu.)

PS: Tram-fórum nějak havarovalo, nebo je chyba na mém přijímači?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5563
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek p:
Automaty na příjem bankovek, karet i mincí používají DB po celém Německu včetně těch nejodlehlejších stanic a zastávek. Ačkoliv nechápu proč Hnidopich stočil diskuzi od tramvajových tratí k automatům, tohle mě v Praze taky krká... Nemožnost zaplatit něčím jiným než mincemi.
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osoba X:Chyba není na tvém přijímači,mám totiž stejný problém.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5564
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osoba X:
http://tram-forum.prazsketramvaje.cz/download.php?id=5963&mode=vi ew

Ono to nebude s tím chimérickým průjezdním profilem tak žhavé
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin

už nefunguje ani odkaz na 15T !!!

... že by cenzura ?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5568
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně to funguje
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně taky, i když blbě :-)

Hezké fotečky, hezká tramvajka. Vzkaz (nejen) pro p. Taranta : to, že to jede, není konec, ale začátek problémů :-) Užijete si ještě spoustu zábavy, ale to patří k věci.

Hodně zdaru!
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 16:53:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V 16,30 odkaz fungoval, forum mi nejede cca od 14 hod, teď nejede ani odkaz
Matýsek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 8-2008

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 17:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V 17 hodin a nejde nic.
Fricoolinek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 17:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Exploreru nejede T-F vůbec, ve Firefoxu jede částečně, s tim že homepage Tramfora nejede vůbec, obrázek jede.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5569
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 17:31:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Martin Mendl snad odpustí - tímto se autorovi fotografií omlouvám. Vzhledem k nefungujícímu webu sem hodím obrázky místo odkazu
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5570
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 17:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5571
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 17:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5572
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 17:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Mně zas nefachá k-report a posílání obrázků. Pokud pošlu víc jak jednu fotku, kousne se mi celej komp. Takže odhlásit, přihlásit, poslat jedno foto a zase znovu.
Tohle by snad měly být všechny fotky
Smithers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 19:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není rozhodující, to co je napsáno ve smlouvě? Praha měla pro rok 2009 objednány 2 tramvaje. Píše se březen a první by měla dorazit kolem velikonoc.
Drobnost - má jít o schválené vozy. Sranda bude.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 19:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Smithers má VELKOU pravdu. Ale škodovka má podle některých manažerů výborné výpočetní a simulační programy, takže rozhodně nemůže být problém.
Asi jsem z jiného světa.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5565
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 19:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aha, a až to nepojede, taxi managoři vyhrnou rukávy a spraví to
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3195
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 20:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výborné výpočetní a simulační programy bych až tak neřešil, ale 3/4 roku je na schválení typu vcelku dostatečná doba. Pokud se neobjeví nějaký zásadní průšvih.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 20:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jestli bude 100 000 km tak při kadenci +/- 300km denně to je 333 dní + nějaké prostoje na poruchu takže cca 1,5 roku.
Jestli 50 000 km 170 dní cca 3/4 roku.
Tzn. pro dodržení podmínek zmíněných Smithersem musí být vyrobeny ještě před ukončením zkoušek a schvalovacího procesu.

Asi jsem z jiného světa.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3197
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 20:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No spíš bych to viděl na těch 50000, z toho 20000 bez cestujících. Pokud se jezdí 24h denně tak se bez lidí dá najezdit 500km denně (150R+150O+200N). Dokonce se vyskytl jeden člověk, který nepotřebuje jíst/pít/kouřit/čerpat bezpečnostní přestávky a ten dokázal najezdit přes 200 i na odpolední :-)

A kdyby bylo jo zle tak si může Škoda objednat zkušební provoz v Ostravě a vyhnat 15T do Kyjovic, tam je denní proběh na 5/101+201 400km a nějaké drobné
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1785
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co rychlostní omezení?

(Příspěvek byl editován uživatelem boris.)
Nin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brejšín:

ja je to 50000 km tak jak píše Jenki

Jenki:

třeba se jednou dočkáš Boris bude určo rád
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3199
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výše uvedená čísla jsme najezdili s vozem, který to omezení měl. Pravda, na 70 :-) Ale těch 150 na denní a 200 na noční šlo najezdit i bez nějakého velkého honění. Chtělo to jen necourat se po smyčkách (kde člověk furt ztrácí čas) a honit to třeba Martinov - Svinov - trojúhelník Kotase - Místecká - Nová Huť Mittal Steel Klementa Gottwalda und zurück. Když člověk něco dojel tak se za tím netáhnout a uhnout někam jinam a tak.

No a v noci je to úplně lahoda - prostě to rozjedeš na 50 ve městě / 60 na vlastním tělese a jedeš a jedeš a jedeš. Pokud tě nebaví jezdit furt rovně není problém v rozmezí 0:00 - 3:00 udělat 9 koleček do Kyjovic (bez zastavování to za 10 minut v pohodě ujedeš) a hned máš 9x8752m + smyčky = 80km :-)
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, v Pražských podmínkách víc jak 400km za 24h nedáme, to je odzkoušeno.
No a podmínky pro 15T ještě nejsou, teda v pondělí je ještě neznalo vedení DP.

(Příspěvek byl editován uživatelem Brejšín.)
Asi jsem z jiného světa.
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:31:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela by mě zajímaly ty výborné výpočetní a simulační programy, třeba jestli dokážou simulovat vykolejení na otevřeném svršku apod. Případně, jestli ty programy dokážou simulovat i několikaměsíční čekání na předražené náhradní díly, kterých je následně potřeba...
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě taky, a tak jsem učinil nějaké blbé žertíky "co se všechno nemění na 14T" a už se semnou nebavila ani svačina v batohu.
Asi jsem z jiného světa.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3200
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:40:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tyhle simulační programy (nebo zdravý rozum) by měli mít i provozovatelé - zatímco v Seattle si ke třem vozům objednali kontejner narvaný náhradními díly tak v tuzemsku je v módě neobjednat si nic a pak se divit proč to tak dlouho trvá. Samozřejmě další věc je definovat jak dlouho může vůz stát na reklamaci a co z toho vyplývá za sankce, tohle umí dokonce i v Sofii.

U nás je bohužel asi považováno za nemravné obtěžovat dodavatele takovými zlomyslnostmi.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:46:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik zhruba v přepočtu na piva to je v Sofii za 300 dní?
Asi jsem z jiného světa.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3201
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 21:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za 300 dní stání na záruční opravu by byla slušná cisterna piva + prodloužení záruky o těch 300 dní.

Jsou i drsnější odběratelé - třeba když vůz překročí nějaké odstátě dny na garanční opravě tak se záruka prodlouží nejen o ty odstáté dny, ale přidávají se "bonusové" záruční měsíce.

Holt co si kdo napíše do smlouvy to má :-)
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 22:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco málo fotek ze včerejší/dnešní první zkušební jízdy také přidáno sem.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5575
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 22:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen se zeptám Plzeňáků - co hlučnost?
Rhomosapienc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 22:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde jsou schůdky do kabiny ? koukám že na předním krytu podvozku nejsou .
Moje icq 271-046-957
Honzabalak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 23:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

50000? Když se vloni schvaloval typ RT6N1, tak to bylo cca 14500km na 3 měsíce. Nebo je to jiný typ zkoušky?
263.001-0 a 263.002-8 - nejkrásnější princezny z Brna
363.087-8 - nejzajímavější nereklamní eso
plzeňák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.168
Odesláno Úterý, 17. března 2009 - 23:54:09    Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Podvozky rachtají přibližně jako u astry/14T, výzbroj se mi zdála tichá.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5568
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 18. března 2009 - 01:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže množství kurvítek v podvozcích sníženo nebylo?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. března 2009 - 02:06:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podvozky rachtají přibližně jako u astry/14T

a sakra... přitom tu proběhly zprávy o "neuvěřitelně tichém chodu" apod. to doprčic škodovka neumí vyrobit tichou tramvaj? výzbroj by ještě nevadila, tramvaje pískají prakticky všechny, stejně tak metro. ale "příborník" se mi zdá neodpustitelný.

tichá tramvaj by mohla znamenat přelom v tom smyslu, že by lidé neblokovali stavbu/provoz tratí ve svém okolí. v drážďanech mi tramvaj jezdila pod okny v úzkých ulicích vilové čtvrti a člověk o ní ani nevěděl, maximálně byl slyšet určitý šum, ale to je všechno... nechci lamentovat dřív, než něco uvidím/uslyším v reálu, ale stejně si musím povzdechnout: ach jo.