K-report
 

Archiv do 13. května 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv do 13. května 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6623
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 21:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
Otázka je, nakolik je třeba jízda výpravčích na lokomotivě dnes možná (=myšleno, co to obnáší za byrokracii, popř. i platby atd.). Docela by mě to zajímalo.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3559
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 22:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: to už si ovšem ti současní mladí operátoři výpočetní techniky, jejichž pracovní pozice jsou už jen zcela formálně (a spíše omylem) označovány jako "výpravčí", asi těžko vůbec dokážou u obrazovek a klávesnic představit
Generation gap...?
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 02:17:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hroch" = 6623:
V dobách "unitární" železnice se nám podařilo jakousi krátkou "stáž" na pracovištích vzájemně spolupracujících funkcí vnutit v jakési omezené podobě do "výcvikového a zkušebního řádu", ale nyní už to samozřejmě neplatí a současní vedoucí zaměstnanci určitě mají příliš mnoho jiných starostí, než aby se něčím takovým vůbec zabývali - navíc množství i :provozních dovedností" je dnes cvičeno na různých trenažérech a v testech, takže s "reálem" se noví zaměstnanci ve výcviku už málem téměř nesetkají. Přesto si myslím, že záleží především na tom, zda ti mladí mají sami zájem něco takového poznat: pokud by se chtěli sami starat, asi by jim jejich nadřízení většinou takovou "stáž" zařídit dokázali - a osobně jsem jednoznačně a nezratně přesvedčen, že opětovné zařazení nějakého "kolečka stáží a náslechů" na pracovištích různých spolupracujících profesí by bylo všem určitš ku prospěchu a velké finanční náklady by to určitě nevyžadovalo - v podstatě jen MOON na cca několik "zácvikových" směn navíc, protože těch profesí, jejichž činnost by noví zaměstnanci do některé z nich zařazovaní měli "v reálu" poznat, zase až tolik není ...

Ad "Hajnej" = 3559:
Na tak debilní poznámku nelze reagovat jinak než returnem, že od mysliveckého stavu, který jsem vždycky považoval za inteligentní, bych takovou pitomost nečekal: osobně nechápu, proč se výpravčím především v mezilehlých stanicích stále ještě říká výpravčí, když s výpravou vlaku už nemají společného vůbec nic, ze záležitostí souvisejících s řízením dopravy toho za ně čím dál víc dělá zabezpečovací zařízení i bez jejich zásahů, "komerci" už nedělají vůbec, a většinou přitom nejsou ani schopni se na vlak, o jehož bezpečnou jízdu by se měli starat, dojít podívat aspoň do dveří dopravní kanceláře - a ještě se tváří důležitě, jako by to byli oni, kdo ještě o něčem rozhodují. Já nevyčítám jim, že z nich nová organizace české železnice udělala to, co z nich udělala (a stále to ještě prohlubuje), ale s tím, co výpravčí bývali ještě před cca 15 roky, tedy s osobami s nejvyšší dopravní i přepravní kvalifikací, se ti dnešní mladí vůbec rovnat nemohou (ani náhodou) - chápu, že je to pro ně pohodlné, ale přesto mě poněkud udivuje, že jim ta degradace na pouhé "operátory výpočetní techniky" nějak ani příliš nevadí ...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3562
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 08:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: osobně nechápu, proč se výpravčím především v mezilehlých stanicích stále ještě říká výpravčí, když s výpravou vlaku už nemají společného vůbec nic
To se jako má zavést pojem "klikající" ( nebo na staších ZZ "čudlemačkající" či "klikoutočící") a mají se kvůli tomu vydat opravy všech předpisů...?
Jediné pozitivum bych viděl v tom, že by z toho vyplynula formální nutnost rekvalifikace z klikajícího na klikoutočícího a naopak, která by v některých (nikoliv ve všech) případech nebyla od věci.

Jinak se nedomnívám, že by i v dřívějších dobách spočíval hlavní význam výpravčího v jeho účasti na výpravě vlaku. Ten bych si dovolil spatřovat spíš v účasti na organizaci a zabezpečení jízdy vlaku jako takové - a to, že "za něj" čím dál víc práce odvede ZZ, na tom nemění vůbec nic.
Mimochodem, budoucností u vlaků je jednoznačně CZD, co by jako měl výpravčí kontrolovat...?

od mysliveckého stavu, který jsem vždycky považoval za inteligentní, bych takovou pitomost nečekal
Jen si poslužte...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 10:44:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hajnej" = 3562:
Ani žádná změna názvu samozřejmě nevyřeší to, že dnes už výpravčí nejsou osobami s nejvyšší (skutečně dosaženou) dopravní i přepravní kvalifikací a neumějí ani zdaleka to, co uměli jejich předchůdci: rozhodně neodmítám moderní a bezpečnější zařízení, ani využívání výpočetní techniky, ale výpravčí se místo toho, aby jim výpočetní technika sloužila, stávají jen jejími operátory a věnují jí čas, který by měli věnovat přednostně sledování reality "reálné" a nikoli jen zprostředkované - následky toho, že dnes už téměř nikdo nesleduje vizuálně vlaky zvenku (protože modernizace zabezpečovacího zařízení zlikvidovala i další personálem původně obsazené posty na tratích), jsou pak v různých mimořádnostech typu nehody v Lovosicích, mrtvého dítěte u Olomouce, apod., protože výprava vlaku vyžadovala to, že aspoň výpravčí se na ten vlak před odjezdem a za odjezdu podíval "zboku" a z větší vzdálenosti, než jej vidí vlakový personál, a občas třeba uviděl i různé potenciální zdroje problémů, jako například nedovřené boční dveře, které by se pak za jízdy samovolně otevřely. Kromě toho účast výpravčího u vlaku aspoň v podobě jeho sledování má i určitý psychologický efekt u klientely a vzbuzuje větší důvěru k firmě - ale to zde nemá smysl rozebírat.
Jen si poslužte... - no, že bych z takového "posloužení si" měl nějakou radost, to ani náhodou, ale když mě k tomu svými názory a nemístnými jedovatinami nutíte, tak mi, bohužel, nic lepšího nezbývá ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6624
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 11:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
Kromě toho účast výpravčího u vlaku aspoň v podobě jeho sledování má i určitý psychologický efekt u klientely a vzbuzuje větší důvěru k firmě
To si nemyslím.
Zejména mi ale není jasné, proč je tak důležité v některých stanicích chodit ven, když jinde na celé trati v podstatě nikdo není a tedy ani ven chodit jaksi nemůže. Mají snad i na dálkovinách zůstat ve všech stanicích nějací "paňácové", co se budou kochat?
Mmch ty otevřené dveře beztak zkontroluje jen ze strany k výpravní budově, ne z té druhé, kam někde lidé též vystupují. Cílem by podle mě mělo být jednoznačně centrální zavírání a blokování dveří na všech vozech.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 11:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mmch ty otevřené dveře beztak zkontroluje jen ze strany k výpravní budově, ne z té druhé, kam někde lidé též vystupují. Cílem by podle mě mělo být jednoznačně centrální zavírání a blokování dveří na všech vozech.

Třeba všude, kde jsou ostrovní perony a vlak se vypravuje světlem na klacku, že. Se závěrem 100% souhlasím, když to umí šukafony a krabičky od 80. let, nechápu, proč se to postupně nedosazovalo i do dalších vozů.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3076
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 11:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražane, buď tak laskav a nekafrej do práce výpravčích. Ani na JOP není výpravčího nějakým operátorem VT. Pořádmusí umět ZABEZPEČIT jízdu vlaků. A to i když se počítače podělají (to, že se při poruše křemíkovky nejméně hodinu nejezdívůbec, je dáno úplně něčím jiným, než neschopností výpravčího - víš, ono pozamykat osm výhybek na dvou zhlavích trvá minimálně hodinu a odemčení pak taky). Proto se to nedělá a čeká se na servis.
Výpravčí je to proto, protože výprava vlaku ze stanice se provádívždy i bez plácačky a bez čumění na vlak. I na dálkařině. Jenže to bys musel vědět, co to je výprava vlaku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3563
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 11:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: víš, ono pozamykat osm výhybek na dvou zhlavích trvá minimálně hodinu a odemčení pak taky
Podle mě by měly být nejdůležitější výměny opatřeny zámky (ve speciálním provedení umožňujícím uzamknout je nějakým "univerzálním" klíčem v poloze Odemčeno, aby si s tím někdo nehrál), aby se stačilo projít s klíčema a nemuselo se tahat kila železa.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3077
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 13:55:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už aby to bylo, Hajnej. Nevím ale, že by se něco takového chystalo.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 18:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: pokud vím, dnešní osobní nádraží v Libni bylo alespoň do částečného provozu (nepamatuji si už detaily, něco by se možná našlo v dobovém tisku) už ke spartakiádě 1975. Nějakou přechodnou dobu se snad jezdilo tak, že vlaky z Prahy jezdily přes nové nádraží a vlaky do Prahy ještě přes staré.
Jozka001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 2-2009

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 22:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
Díky za poutavou historickou exkurzi do Prahy Libně a okolí.
O práci výpravčího mám poněkud odlišný názor než Vy, ale jsem celkem kliďas, tak si nemyslím, že jste nás chtěl urazit.
Josef
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3569
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 23:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mahel: Nějakou přechodnou dobu se snad jezdilo tak, že vlaky z Prahy jezdily přes nové nádraží a vlaky do Prahy ještě přes staré.
To je víc než pravděpodobné, logika stavebních postupů je celkem neúprosná (loni proběhlo něco podobného, akorát nebylo nové a staré tak daleko od sebe)...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 12:22:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hajnej" = 3563 + "Qěcy" = 3077:
Ano, to by bylo dobré řešení: jen by ten klíč měl být "univerzální" vždy pro každou stanici individuálně (= alespoň více typů "univerzálních" klíčů vzájemně spolu nesousedících), a měl by to být klíč, jehož vyjmutím by se "zamykal" řídící pult zabezpečovacího zařízení, aby po jeho vyjmutí až do opětovného uzamčení do pultu nebylo možno (ani po obnově řádné funkce ZZ) z pultu obsluhovat výhybky, které by byly opatřeny těmi výměnovými zámky v kolejišti - to ovšem je možné jen u "mechanických" řídících pultů (včetně "klasické" RZZ), kde by nebyl "kontrolován" elektronicky, ale jen mechanicky a naopak by elektroniku "kontroloval", u JOP a podobných "moderních" zařízení by to asi bylo obtížnější ...
Pokud si správně vzpomínám, kdysi se o trvalém osazení výměnových zámků na některé výhybky mluvilo (a někde to snad dokonce i realizovali), ale ani já nevím nic o tom, že by něco takového bylo nyní "globálně" aktuální: možná by to ale mohla navrhnout AŽD, aby cestou SŽDC trochu "podojila" státní rozpočet a Chrdle se zase něčím zviditelnil (nějak o něm v poslední době není nic slyšet) ...

Ad "Mahel" = 624 + "Hajnej" = 3569:
Díky za doplnění: je to skutečně velmi pravděpodobné, ale jak už jsem někde napsal, mám pamět už úplně sklerotickou a "vypitou", a navíc jsem v té době působil mimo Prahu, takže na období Spartakiády v roce 1975 příliš konkrétní vzpomínky nemám - mám ale dojem, že šlo jen o provizorní přechodné využití nedokončené osobní části stanice pouze pro "spartakiádní dopravu", po němž přestavba i nadále ještě pokračovala podle předchozích opatření k původním stavebním postupům.
Na oplátku ještě doplním já (podle svého aktuálního zjištění, učiněného při nedávné cestě tramvají), že staniční budovy z doby před přestavbou (úplně "původní" z poloviny 19. století a v původní podobě to už ovšem jistě nejsou) skutečně dosud stojí (a v dobrém stavu), a to zcela přímo naproti jižnímu vstupu do "O2 ARENY" (nízké obkekty s niveletou podlahy v úrovni kolejiště) - od původní Českomoravské ulice byly ovšem poněkud vzdáleny, protože ulice byla mnohem užší, a mezi nimi a ulicí vedla dokonce ještě i nějaká vlečková kolej do ČKD; "Archiv ČD" tam podle tabulky na zdi je umístěn dodnes (přístup do něho je ze strany kolejiště) - co v něm nyní je a jak je dostupný k případnému bádání, to ovšem netuším.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 12:22:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Jozka001" = 17:
Máte samozřejmě pravdu - skutečně jsem nemínil nikoho urážet, i když o nemalé části současných výpravčích příliš valné mínění nemám: ti, kdo tu činnost prakticky vykonávají, mají jen minimální vliv na její "oficiální" pracovní náplň, takže (jak už jsem konečně napsal 30. dubna) nemohou za to, "... že z nich nová organizace české železnice udělala to, co z nich udělala ..." - to ale nic nemění na skutečnosti, že výpravčí teď už NEJSOU osobami s nejvyšší dopravní a přepravní kvalifikací, jako byli jejich předchůdci zejména v mezilehlých stanicích: ve větších stanicích se výpravčí třeba "komercí" pochopitelně nezabývali ani v minulosti, ale ze svých předchozích působišť o ní aspoň něco věděli, zatímco teď už o ní většinou ani nemají kde a jak získat aspoň nějakou představu, a to já považuji za stejnou chybu, jako když neznají okolí své stanice z pohledu strojvedoucího). Pokud toto moje stanovisko někdo bere jako osobní útok a urážku, je to jeho problém - já na hloupé cholerické výlevy kohokoli, kdo se "cítí a vtípí", reagovat nebudu.
Pokud jde o "historickou exkurzi do Prahy Libně a okolí", není zač děkovat - spíše bych já měl poděkovat dalším přispěvatelům za doplnění a upřesnění toho, co jsem třeba neuvedl úplně a správně: třeba to někomu k něčemu poslouží a navnadí jej to k dalšímu detailnějšímu pátrání a vytvoření nějakého kvalitního a hlavně kvalifikovaného díla s minimem nepřesností a omylů (protože úplně dokonale se jim vyhnout, to se obvykle nepodaří) ...
Quenya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 21:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan : Sám jsem ten bývalý výpravčí z mezilehlé stanice a dodnes z toho těžím, že mám přehled o všem. Protože dneska dělat obchodníka znamená pomalu umět všechno ... nekecám!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 22:25:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Quenya" = 150:
Díky za podporu mého názoru: sám velmi dobře vím, o čem jsem psal, protože jsem ve své pozdější pracovní pozici, která už nepatřila mezi "provozní profese", těžil navíc i z toho, že jsem i pak stále chodil dělat "melouchy" do různých provozních funkcí - je mi líto, že dnešní mladí v naprostí většině nemají k železnici a ke své funkci vztah jako k povolání, ale pouze jako k zaměstnání, takže jen těžko mohou pochopit, co jsem se snažil vyjádřit: mají jen zúžený obzor, a i když to sice není úplně jejich vinou, něco jako profesní čest a vztah k firmě zjevně vůbec neznají, a mnozí si asi dokonce ani dostatečně neuvědomují důležitost řádného fungování vzájemné součinnosti a soudržnosti mezi pracovníky různých profesí podílejících se společně na chodu železnice. A podle toho dnešní česká železnice a její "renomé" u veřejnosti dopadá ...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 01:07:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebudu se moc rozepisovat, ale znám dost mladých co se železnicí cítí a pokud jste Pražane "starý", tak jak můžete vědět k čemu máme a nemáme jako "mladí" vztah?! Znám také dost starších kolegů, kteří do práce na dráze chodí 30let hlavně kvůli penězům nebo cestování zdarma, ale nedělám z toho žádné generální závěry jako někdo jiný.

Jinak bych docela rád věděl, kdy byla podle Vás ta lepší doba podle veřejnosti. Železnice má u lidí pošramocené renomé určitě více jak 20let, které jste asi měl a jazyku. Problém se zpožděním, špinavýma vozama a smradlavýma WC je starší jak 20 let. Pamatuji si svojí babičku, která mi v roce 1986 říkala, abych si zašel na záchod zašel ještě doma, abych pak nemusel do toho špinavého ve vlaku, kde bych si ani nemohl umýt ruce, protože tam neteče voda...
Prostě si nemohu pomoci, ale právě až dnes po hodně letech železnice pomalu, ale jistě si to renomé u obyčejné (neželezniční, nešotoušské) veřejnosti získává. Krásným příkladem jsou moji rodiče, kteří po Praze a hlavně do centra jezdí vlakem. Při mých studiích před 15 léty jim jezdili maximálně na výlety a to přitom na naší trati těch vlaků i tehdy jezdilo docela dost a takt zde už v té době byl, pokud mne má paměť neklame.
Martin
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 9-2002

Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 02:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna poznamka ke 105. koleji Cekaci kol. - vjezd: Nejzabavnejsi je to jet nahor (ven z Prahy,) obzvlast, kdyz vas tam donuti zastavit. Je tam totiz nejaky modry ctverec v trolejich a pokud na to nejste zvykli, tak tam zustanete. Dolu uz to neni tak zly, ale je potreba davat si zatracene pozor, kde pred navestidlem zastavite, jinak tam zkejsnete taky (pod tou stahovackou.) Presne v tech mistech se obraci sklon.
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 10:30:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to je pravda. Železnice u nás mnemá dobrou reputaci již z doby monarchie. Četl jsem jeden cestopis 1907 se odehrávající a tam kritizují železniční vozy rakouské oproti těm německým, když se jelo do Hamburku. S tím, že snad se to v budoucnu zlepší. No a vidíte 2010 a stojí to za hovno pořád.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 10:35:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pražan 03. května 2010 - 12:22:41 : nějak nechápu proč je podle Vás problém jakoby uzamknout JOPku a u RZZ tento problém nevidíte?
Klíč bude v EMZ. Jakmile ho vyjmu, tak RZZ někde ztratí napájení a zajistila by aby se nedalo točit s příslušnýma přestavníkama.
U ES (JOPka je dost obecný název, známe i RZZ s JOPkou) se opět vyjme klíč z EMZ a SW to vyhodnotí tak jak má, tedy nepovolí točení příslušných výměn. Takže jediné co je třeba vyčlenit příslušnou část prováděcího počítače pro tento EMZ, který bude v dopravě a upravit program. Když bude fialová smrt, tak stejně PC s ničím nehejbe a když se odstraní, tak mu prostě bude chybět ten klíč a opět s ničím hejbat nebude, dokud se klíč nevrátí.
Nemohu si pomoci, ale právě úprava SW by byla podle mne méně náročná než úprava RZZ. Krásným příkladem je Libeň, kde se právě kvůli náročnosti úprav skoro vůbec neupravovaly návěstní obvody, i když výhybky jsou na vyšší rychlosti a čeká se na nové ES.
Každopádně i tak by se takováto uprava vyšplhala do statisíců až milionů pro jednu žst...
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 10:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ještě dovětek k těm stanicím s ES, máte vůbec představu jaký je poměr těchto stanic ke stanicím s RZZ nebo elmech či klíčema? Když výpravčí nazýváte operátory výpočetní techniky.
Pár údajů ze statistické ročenky společnosti ČD za rok 2008:
stanic s RZZ 429
stanic s hybridním SZZ 39
stanic s ES 181
stanic s mechanikou a elmech. 693

Nevím co jste těmi operátory VT chtěl naznačit, snad né to, že i ve stanici s klíčema či elektromechanikou (kterých je nejvíce) sedí operátoři s VT.

Souhlasím, že výpravčí přišel o velkou komerci, ale nikdo koho znám si nestěžoval, spíše jsou rádi, protože mají o jednu možnost průseru méně. Osobně jednoho kolegu málem stálo jedno přehlédnutí ZANu na přechodu SBB/FS 30tis Kč, protože by musel platit dopravu vozů po Švýcarsku k jinému přechodu. Naštěstí ZAN v době zadržení vozů u SBB končil druhý den, tak jejich majitel rozhodnul, že nepožaduje trasování na jinej přechod a stačí počkat na ukončení platnosti ZANu. Kdo kdy odbavoval nákladní vozy, tak bude se mnou souhlasit, že desky se ZANy bylo to nejhorší co se muselo projít. Nákladní pokladní to měla v PC, ale do toho jsme mi nemohly, ten jí to aspoň roztřídil podle železničních společností.
Martin
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 13:49:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Martin2" = 2092:
Poněkud Vám uniká, že před 15 roky mnoho možností k ježdění vlakem po Praze nebylo: pominu skutečnost, že nebyla určitá "tarifní integrace" s MHD, ale především jízdní řád příliš velkou nabídku neposkytoval - průlomem byly vlastně až povodně, a nelze pomíjet především ohromnou iniciativu několika lidí z ROPIDu (konkrétní jména zde uvádět nebudu, ale mnoho by jich nebylo), protože ze strany příslušných útvarů ČD příliš velká vůle k zapojování železnice do pražské MHD zejména zpočátku nebyla: až když ti "kompetentní" zjistili, že by to mohlo přispět k jejich slávě a upevnění postavení, tak teprve otočili ...
Čistota vozů byla problémem vždy, ale situace se začala měnit právě někdy před cca 15 roky, kdy bylo čištění a úklid vozů "outsourcingováno": narozdíl od mnohých jiných činností to v této oblasti překvapivě funguje lépe, než když čištění prováděli zaměstnanci železnice. Problém je v jiné věci: právě v té době totiž začal silně chátrat vozový park, protože za "panování" generálního ředitele Ing. Sosny (= explzeňského) bylo "v rámci úspor" podstatně omezeno investování do jeho oprav a údržby: to se pochopitelně projevuje dodnes ve vzhledu mnoha osobních vozů - a co je staré a "zašlé", vypadá špinavé, i když je to umyté, protože zašlost nelze umytím odstranit: netvrdím, že vše bylo vždy a stále čisté, to rozhodně ne, ale zkusme být objektivní i v tomto směru.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 13:49:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Martin2" = 2093 + 2094:
Problém v uzamčení "JOP":
Asi máte pravdu, že by to bylo možno řešit nějak tak, jak píšete - já s "JOP", resp. s "ES" vlastní zkušenosti nemám, takže si nedovedu dost dobře představit, jak by do těchto zařízení mohl být ten klíč (resp. zámek) "zamontován".
Úplně levné by ty úpravy jistě nebyly, ale je otázkou, zda je dražší připravit se předem na mimořádnosti (a v jakém rozsahu), nebo pak platit za jejich podstatně větší dopady - je určitě třeba hodnotit to případ od případu, a to asi v tuto chvíli nedokáže ani jeden z nás.
Počet stanic s RZZ:
Záleží na tom, co se mezi ně počítá - pokud tam patří i kdejaký "TEST 10" s klíči v EMZ před DK, zapojenými jako donucovače k optickému zjišťování volnosti vlakové cesty, pak jich asi tolik skutečně bude - jinak se mi to zdá jako příliš velké číslo ...
Operátoři VT:
Nesměšujte zabezpečovací zařízení a zařízení VT: pokud zařízení VT slouží k zabezpečení jízd vlaků a posunu, pak je to v zásadě totéž, co třeba ta "elektromechanika" - jenže to není ani zdaleka jediné použití VT v provozním procesu, a mně se na tom nelíbí, že aplikace VT místo toho, aby výpravčím ubírala vytížení a uvolňovala čas a pozornost k tomu, aby "hlídal stanici" a presentoval firmu kontaktem s veřejností, naopak vyžaduje jeho vytížení a soustředění na převádění reality do prostředí "jedniček a nul" (které by si zařízení VT už dávno mělo získávat a odvozovat z činnosti jiných zařízení automaticky), a že ti, kdo o zavádění zařízení VT rozhodli, místo nastavení toho "optimálního" stavu naopak zrušili mnohé z předchozích činností výpravčích, které byly součástí jejich existence v reálném prostředí a "viditelné zvenčí", takže z nich udělali spíše "hráče Bohumína" a zadavatele dat do různých "IS": ve výsledku tak výpravčí dělají nakonec méně "užitečné" práce, než dříve, ale k žádnému zlepšení "vnějšího vzhledu" železnice to přitom nijak nepřispělo.
Výpravčí přišel o velkou komerci:
Bodejť by si stěžovali, když se nemusejí učit něco, co dříve bylo součástí "všeobecného vzdělání": jen si přitom neuvědomují, že tím vlastně schvalují (a nepřímo chválí) omezení svého vlastního rozhledu, a že to omezení přílišnou specializací na "dopravu" by v budoucnu třeba mohli pocítit naopak jako nedostatek ...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2095
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 15:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On ten čas pražane docela letí, na pražskou tramvajenku je možno využívat vlaky po Praze od 1. 10. 1992, tedy před více jak 15 léty a právě já jsem mluvil především o ježdění vlakem po Praze. Opět opakuji na obou tratích u kterých jsme bydleli jezdilo i tehdy dost osobáků a u té druhé i v taktu. Prostě nasazením 471, zataktováním a zvýšením včasnosti v průběhu posledních 20ti let se ta atraktivita zvedla. Souhlas, že ještě výraznější zlepšení je znát až v posledních 10ti létech. Každopádně dráhy mají problém s čistotou, včasností a kvalitou obecně déle než asi Vámi myšlených 20 let.
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 15:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně jako jsou drženy výměnové zámky v kolejištích. Možná to bude překvápkem, ale i u ES se používají výměnové zámky a klíče jsou drženy v EMZ. Takže vůbec není problém jeden (více) EMZ umístit v dopravě pro možnost pozamykání výhybek při kolapsu ZZ.

Uvedu ta samá čísla trošku jinak:
stanice s ES a hybridním SZZ: 220
stanice s RZZ, elmech a mech ZZ: 1122
Takže si myslíte, že jsou výpravčí spíše operátory VT, když drtivá většina stanic má jako nejlepší ZZ reléovku?
Pokud narážíte na EDD, tak se zeptejte lidí co s ním pracují, co bylo lepší.Zda papírovej nebo elektronickej...

S jedničkama a nulama výpravčí opravdu nepracuje.


V čem by to podle Vás konkrétně bylo časem pro ně horší? Kór, když se pomalu, ale jistě ruší i NL? Bude (je) elektronický.

Martin
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 16:19:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Martin2" = 2095 + 2096:
Nechápu, proč mi pořád vnucujete období nějakých 20 let - já jsem se nikdy nikde o žádných 20 letech nezmiňoval a ani nevím, proč bych se měl soustřeďovat právě na (posledních ???) 20 let: sleduji a hodnotím dění na železnici za celé období, od kdy o ní vím něco víc, než obyčejný cestující, a to je už mnohem víc, než 20 let (byť i proto je současně už leccos zasuto v prachu zapomnění). To ovšem nic nemění na skutečnosti, že jízdní řád železnice až do počátku 21. století nabízel Pražanům podstatně horší služby železnice, než nyní.
Pokud by "EDD" měl být na "zabezpečených" tratích a ve stanicích vybavených "RZZ" a "ES" skutečným přínosem, měl by naprostou většinu relevantních údajů odečítat sám z činnosti technologického (zabezpečovacího, aj.) zařízení a výpravčí by pak měl čas na dohled nad reálným světem: pokud se musí soustředit na zapisování údajů do PC, nevnímá okolí (podobně jako když třeba hraje hry) a v tu dobu "nežije v reálném světě". V případech, kdy EDD dělá určitou část kontroly nad činností výpravčího (nabídka a přijetí vlaků, apod.) a zvyšuje tím bezpečnost dopravy, proti jeho funkci ovlivňované pouze manuálně samozřejmě nic nemám a za přínos jej považuji, protože tuto jeho funkci nelze (zatím) nahradit ničím lepším. Otázkou pakj zůstávají jen stanice s traťovou poloautomatikou a staniční elektromechanikou, protože tam by instalace zařízení spolehlivě snímajících údaje ze změn jejich stavu pro "automatizaci" funkce EDD byla asi příliš nákladná.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 20:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za vnucování a zopakoval bych tedy dotaz: Jinak bych docela rád věděl, kdy byla podle Vás ta lepší doba podle veřejnosti.. Pokud opravdu nějakou takovou znáte a ještě lépe ji pamatujete, tak prosím napište proč a v čem byla lepší než ta současná.

Ano v tom máte pravdu, že asi dokáže i EDD odpoutat pozornost, ale to si opravdu myslíte, že je to odpoutání o tolik větší než u papírového? Sloužil jste někdy s EDD? Co se zkusit zeptat skutečných výpravčích? Mne kamarádi říkají, že když mají pro poruchu pracovat s papírovým tak je to zdržuje a neradi na něj přecházejí.

Druhá stránka věci je ta, že na tratích s TZZ 2. a 3. kategorie někdy spolu výpravčí po celou dobu vůbec nepromluví... EDD má jisté funkce, které by měli výpravčího automaticky upozornit na nebezpečné stavy, alespoň tak jsem to pochopil.
U ES je často graficko technologická nadstavba, která dokáže automaticky vést dopravní dokumentaci. U DOZ je to naprosto běžná funkce, v obyčejných stanicích s ES si nejsem jist.
Ve stanicích bez ES a EDD byl stav takový, že výpravčí vedl papírovej dopravní denník a do PC zadával údaje potřebné pro ISOŘ a CDS, tedy mimo jiné údaje pro dispečery a nebo pro polohu vlaku na netu.

Pokud si to dobře pamatuju co nám říkali ve škole, tak dříve výpravčí všechny/narušené vlaky hlásil telefonicky provoznímu dispečerovi. Nevím, ale tohle bylo docela dost velké odpoutání pozornosti.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3582
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 20:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Poněkud Vám uniká, že před 15 roky mnoho možností k ježdění vlakem po Praze nebylo: pominu skutečnost, že nebyla určitá "tarifní integrace" s MHD, ale především jízdní řád příliš velkou nabídku neposkytoval
No před těmi 15 lety to už tak hrozné nebylo, ale to tu už psali jiní...

mnohé z předchozích činností výpravčích, které byly součástí jejich existence v reálném prostředí
Tak tady se asi nikdy neshodneme. Pruzení výpravčího komercí (ať už Os nebo N) rozhodně za výhru nepovažuji. Leda v podobě dálkoviny s komerčním pracovníkem schopným fungovat jako záložní výpravčí.
Nevylučuji, že můj postoj ovlivňují léta naježděná (nejen) na panťácích, kde čekání na výpravčího tvořilo masivní zdroj zpoždění...

Jinak tím klíčem žádné RZZ ani ES zamykat nemusím, stačí vypnout napětí pro přestavování výměn. Navíc ty zámky mohou tvořit dvojici výměnový+odtlačný, to jedno zamčení navíc už oproti dojití na místo žádné extra zdržení neznamená.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 21:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martin2: to bývalo normální, dispačer měl velkou plachtu před sebou maloval tam co se mu po lince řeklo, pak byl mezistav , že to ťukal do PC, v neděli nebo v sobotu kasírka byla doma , tak sedl v pauze k účtům a jel , je fakt , že byly mustry a podle teho se jelo vnitro aji export nebyl problém taky dvacet účtů
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 22:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak Hajnej, zavedením černých teček se snížila šance zpoždění, že se výpravčí zapovídal, zapoměl a nebo měl cestujicího se složitým požadavkem. Bohužel díky prdlým odborům nejsou černé tečky ve všech stanicích, kde to je technicky možné a pak jsou z toho akorát nepříjemnosti a průsery.

To napětí pro přestavování výměn může vypnout výpravčí? Jak bude zajištěno, že se po uzamčení zhlaví do rovna nebudou točit přestavníky (někdo z vlastní iniciativy zapne to napětí)? Možná mi jen něco uniká:-)

Díky Parmezano, takže i dříve byl výpravčí rozptylován a odtrhován od reality. Jen né PC, ale telefonáty provoznímu plus papírováním, kasou atd. A pak bylo něco podle mustru, ale také ZAN v nesousední žel. správě a výpravčí si mohl vydělat. Pražane, né děkujeme, snad už jsou naštěstí tyhle doby pryč.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3587
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 00:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: To vypnutí by jistě udělat šlo - rozhodně jednodušeji, než nějaké zamykání pultu.
Nicméně pokud zamknu výměnu dvojicí výměnový+odtlačný zámek, mám kontrolu odtažení odlehlého jazyka a tedy i plného zaklesnutí čelisti či háku přilehlého jazyka, což mi stačí. Pokud poběží motor (ale kdo mu dá povel běžet, když zamykám proto, že mám fialovou smrt?), pak se sice bude protáčet na spojce, ale vlak pojede bezpečně tam, kam jsem to zamkl.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 06:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ono tam už de facto dnes je, ukryté pod tlačítkem nouzový závěr výměn na desce nouzové obsluhy :-) Řeže fáze R, S , T pro příslušné zhlaví.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 7-2002

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 09:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Hajnej: Rozhodně to chce odtlačnej zámek, protože tím mám m.j. zajištěno, že se nehne přestavná tyč (nejprve se přibližuje odlehlý jazyk a na přilehlém jazyku se vyklesává závěr - to nepíšu pro Tebe).

Ty klíče by šly udělat tak, že všechny zámky by byly kontrolní: Vyndám klíč "A" z EMZ (tím se vypne napájení příslušných přestavníků), přijdu k výhybce 1, přestavím jí do plusové polohy (pokud v ní není), odemknu výměnový zámek (který by až teprve potom šel zvednout, což by byla změna), zvednu ho, vyjmu klíč "B", ten zamknu do odtlačného zámku, ten zvednu, vyjmu klíč "C", jdu k vyhybce 2, tam jím odemknu výměnový zámek, atd., atd., až se s posledním klíčem vrátím k EMZ, kde ho zamknu. Tím je hotové nouzové zajištění vlakové cesty, které lze navíc dálkově signalizovat, nebo i blokovat "rozboření" nouzové cesty držením posledního klíče v EMZ.

Jedinou nevýhodu shledávám v tom, že se mi vše nevejde na jeden štítek, pokud budu zamykat více než nějaké dvě vyhybky. I postup zamykání by musel být napsaný někde bokem. A musel by se vymyslet nějaký nový tvar, minimálně pro štítek klíče "A", tvar "Dálkové stavění".
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 09:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hajnej: to je v celku logické, že při fialové smrti se těžko bude točit motor. Zas tak blbé nesu. Ale co stav, že se za několik hodin, ještě lépe po střídání výpravčích ZZ zprovozní, výpravčí si neuvědomí, že je to pozamykané, nic jsem nezamykal a prostě postaví na odbočnou kolej. Nevím, nebezpečné to asi není, ale třeba se může něco poničit, nevím, tolik tomu nerozumím...



Přesně tak jsem to Slídile myslel, jen jsem to neuměl takhle jednoduše napsat, klidně by se ten jakoby výsledný klíč dával do stejného EMZ jako ten co řeže napájení, jen by se otočil na druhou stranu. Máš recht, že by ten štítek byl asi povedenej
Martin
trumbera
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 19:11:23    Odkaz na tento příspěvek  

Zámky na ústředně stavěných výhybkách přece nejsou žádnou novinkou, běžně se již desítky let používají na angličanech s PHS. Protáčení přestavníku by minimálně na ESE snad neměl být problém. Pokud se výhybka nechce přestavit, vypne se po chvíli přestavný proud.
Jozka001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 04:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Pražan:
Co se práce výpravčího týká máte samozřejmě v některých ohledech pravdu. Když jsem v roce 1997 sloužil po autorizaci v Praze-Řeporyjích, kde je Test 14, bylo na obě strany telefonické dorozumívání. Lidé v té době jezdili více autobusy, takže práci v pokladně měla spíš pokladní přes den na začátku měsíce z průkazkama. Velkou komerci rovněž obstarávala pokladní.
Od května 1997 jsem přešel do Řevnic. V noci prodával výpravčí lístky. Musím přiznat, že dost často byla u pokladny fronta a já musel odbíhat stavět pro vlaky, takže žádný med. O velkou komerci se výpravčí starali napůl s pokladní. Navíc do toho všeho chodily depeše s výlukama, zanama, atp. dálnopisem. Takže ven na volnost koleje, postavit pro vlak, rychle do pokladny, pak rychle vyhlásit rozhlasem, honem, honem odbavit opozdilce a běda, jak člověk nestál u vlaku. Musím však přiznat, že na berounské byla pěkná děvčata a když byl klid, tak si člověk občas hezky popovídal. Nejstresovější bylo dávat pořád pozor, aby nějaký kretén nevběhl pod vlak.
Postupem času ubývalo povinností z velké komerce, což jsme všichni brali s povděkem.
Později jako lajfka na Smíchově jsem zjistil jak najaté firmy "umí" uklidit ve vagónech.
Od roku 2008 pracuji v Libni a tady potkám cestujícího jenom když jedu vlakem. Konečně nám sem dají EDD. Sice jen než dodělají ESU a bude tu GTN.
Nedomnívám se, že jsem méně výpravčím jen proto, že místo kliky induktoru obsluhuji manipulátor cestovky, nerozčiluji se se signalisty, kteří nezavírají závory, atp., místo dálnopisu sleduji email, místo poslouchání dopravy si ji vytahuji z PC a místo psaní plachty a vyplňování objednávek vozů zajišťuji v součinnosti s Cargem odbavování nákladních vlaků - zapřahání, odstupy Lv, přepřahy, atp. Navíc tu není žádný přejez, což si po letech v Radotíně nesmírně užívám
Jsem na svoji práci a profesi hrdý a na dráze dělám rád.
Přeji všem v jejich práci mnoho úspěchů.
Josef Sýkora, výpravčí
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 11:36:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Slídil" = 882 + "Hajnej" = 3587:
Popsali jste to přesně: ten výchozí klíč by mohl (a musel) jen odpojovat zdroje napájení přestavníků, v kolejišti by všechny zámky samozřejmě musely být kontrolní, a pochopitelně by do toho "řetězu" měly být zařazeny i odtlačné zámky - kdyby ten výsledný klíč z posledního zámku byl uzamčen v nějakém EMZ zapojeném do návěstních obvodů, už by dokonce nebyl ani důvod ke snižování rychlosti na pouhých 30 km/h (pokud by posléze fungovalo i "normální" návěstění), protože ZZ by mohlo umožnit jízdy rychlostí adekvátní takovému zabezpečení výměn (což v případě osazení výměnových a odtlačných zámků bývalo za mých mladých let, tuším, asi 100 km/h - už si to přesně nepamatuji a současné předpisy neznám): to už by ovšem byl dost významný (a tedy i drahý) zásah do ZZ, o který by už proto asi ani nemělo smysl se snažit - ale zase by mohl usnadnit třeba přechodná neobsazení menších stanic (VDS, apod.) ...

Ad "Martin2" = 2097:
Marně hledám, kde jsem napsal cokoli o tom, "kdy byla podle mě ta lepší doba podle veřejnosti." - já jsem psal jen něco v tom smyslu, že výpravčí (čímž míním osobu veřejností pokud možno jednoznačně identifikovatelnou, tedy nejlépe v červené čepici) sledující vlak na perónu nebo aspoň ze dveří dopravní kanceláře (a ještě lépe i nějak přímo účastný na výpravě vlaku, nikoli jen na přípravě a zabezpečení jeho vlakové cesty = aspoň v menších stanicích) je jednak součástí "vnější kontroly" vlaku, ale m.j. i určitým psychologickým prvkem, který železnici před veřejností presentuje jako živý "lidský" systém, nikoli jen jako bezduchý stroj (byť to nejen "Hroch", ale i mnozí jiní nedoceňují): tak je to ostatně běžné třeba v Rakousku, v Německu i jinde. Pokud jde o čistotu, k tomu jsem se snad vyjádřil dost jasně (04.05.2010 - 13:49:34). "Pravidelnost" osobní dopravy za "bezvýlukových" stavů se v posledních 20 letech poněkud zvýšila jednak díky velmi výraznému poklesu rozsahu nákladní dopravy v 90. letech minulého století, jednak díky výraznému zlepšení stavu železniční infrastruktury - a možná k ní přispívá i někdy větší míra nečekání přípojů na zpožděné vlaky. To, jakými "PR" a různými mediálními kampaněmi za velké (státní) prostředky se ČD v posledních letech pokoušejí "vylepšit image firmy", pro mne ovšem rozhodně vůbec není známkou toho, že by současné ČD byly neporovnatelně lepší, než třeba ČSD před Vámi neustále vnucovanými 20 roky - a nemyslím, že by to většina české veřejnosti vnímala jinak, než já, byť mnozí si stále pletou evoluci s revolucí. Musím proto natvrdo napsat, že se raději ani nesnažím pochopit, kam se mě tím opakovaným dotazem snažíte vmanévrovat.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 12:37:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Jozka001" = 18:
Mám (možná neprávem, ale přesto) pocit, že si rozumíme: na ÚS v žst. Praha-Libeň se výpravčí rozhodně nemá zabývat "komercí", protože tam je samozřejmě plně vytížen řízením "práce stanice", tedy především dopravou + prací s IS - ale i tam (a i právě tam) se mu může pro jeho práci hodit, když o "komerci" něco ví i z vlastní zkušenosti. Stanic typu žst. Praha-Libeň rozhodně není v síti SŽDC většina, a přílišná specializace jednotlivých profesí i tam, kde není nezbytná (a tedy ani oprávěná), pozici české státní železnice (a v důsledku i železnice v ČR obecně) oslabuje a zhoršuje.
Situaci (nejen) v Řevnicích jste popsal docela přesně - jen si dovolím dodat, že já jsem v minulosti vždycky považoval za zcela nespravedlivé ohodnocení výpravčích právě ve stanicích typu Řevnice ve srovnání například s ohodnocením radotínských výpravčích, kteří měli (N.B. ve dvou ve směně) neporovnatelně méně práce, navíc na modernějším ZZ, ale platově byli o 1 - 2 třídy výše (jak je tomu nyní, nevím, a upozorňuji, že z mé strany to byl už tehdy v podstatě jen "pohled zvenčí", byť jsem nejen ve všech Vámi zmíněných stanicích kromě Prahy-Libně nejednu směnu kdysi odsloužil jako "melouch" také).
Asi jsem se nevyjádřil dost "průhledně", když jste musel napsat ten odstavec začínající slovy "Nedomnívám se, že jsem méně výpravčím jen proto, že ...": každé pracoviště má samozřejmě svoje "špecifiká" (jak by řekli Slováci) a já rozhodně nechci hodnotu ničí práce podceňovat, ale právě naopak - tím spíše totiž považuji za chybu (a výhledové ohrožení samotné podstaty existence firmy), když současní "služebně noví" zaměstnanci nejen už nemohou získat takovou praxi, jakou jste měl možnost absolvovat Vy, ale většinou ji i a priori považují za nepotřebnou či ji dokonce odsuzují: proto jsem také už v pondělí večer napsal, že "... je mi líto, že dnešní mladí v naprostí většině nemají k železnici a ke své funkci vztah jako k povolání, ale pouze jako k zaměstnání, takže jen těžko mohou pochopit, co jsem se snažil vyjádřit ...". Myslím, že velice dobře rozumím Vaší větě, že "Postupem času ubývalo povinností z velké komerce, což jsme všichni brali s povděkem.": klidně bych se pod ni podepsal také, a rád si ji přečtu od toho, kdo ví, co ta "velká komerce" znamená - železnice totiž ani zdaleka není jen "doprava", jak ji mnozí současní "výpravčí" (v uvozovkách) zjednodušeně a chybně chápou (tedy jako "dopravu pro dopravu" a "zhmotnělý Bohumín") = třeba i proto, že je v době přípravy k výkonu funkce možná nikdo ani neseznámil se základním postulátem železnice logicky a oprávněně tvrdícím, že "finálním produktem dopravy je přeprava".
Upřímně Vám přeji mnoho zdaru ve Vašem počínání a radosti z toho, že se Vám v něm bude dařit.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 01:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z věty: A podle toho dnešní česká železnice a její "renomé" u veřejnosti dopadá ... jsem usoudil, že někdy (je jedno kdy) byla doba z pohledu vřejnosti lepší než je ta dnešní a proto mne zajímá jaká to byla.
Nemohu si pomoci, ale z mého osobního pohledu a pohledu mých blízkých, kteří nemají se železnicí nic společného je ta dnešní doba na cestování po železnici pro ně nejlepší co si pamatují, s tím že dokáží docela konkrétně vyjmenovat co jim dříve na cestování dráhou vadilo a co jim vadí dnes.
Martin
P.S. jsem si vzpoměl na jeden hezký, ale výstižný zážitek, té dnešní doby s propadajicím renomé, který mi kdysi líčila mamka. Jela vlakem a průvodčí každého pozdravil a požádal o jízdenku a když ji vracel, tak poděkoval. Byla z toho celá paf, protože v té době byla zvyknutá na výkřik přes celý vůz typu přistoupili, jízdenky prosím a když ji průvodčí vracel, tak neděkoval, ale říkal prosím... Teď když náhodou někdo takhle přistupuje k cestujicím, tak ho považuje za hulváta a je z toho celá paf

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 02:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár obrázků z reálného světa... :-)
Pendolíno na Sluncové a další postřehy z Nového spojení včetně cyklostezky...
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnicedalnice/novespojeni/2010/ 100507/

nová cyklostezka nabízí nevšední pohledy na pražský Žižkov... :-)
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnicedalnice/novespojeni/2010/ 100507/c/IMG_0734.JPG.html
Fotek je moc a většinou nejsou opopiskovány a roztříděny... Komu to vadí, ať se nekouká :-)
Navštivte také mestskyokruh.cz * kasme.cz * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
Morrison
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 12-2008
Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 19:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kasme: Sice nevšední, ale většina lidí by se bez nich asi obešla
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 23:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morrison: ale jasně... :-)

Orient Express na ONJ a další foto hlavně z mostu Záběhlická http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnicedalnice/vlak/onj/100508/
Fotek je moc a většinou nejsou opopiskovány a roztříděny... Komu to vadí, ať se nekouká :-)
Navštivte také mestskyokruh.cz * kasme.cz * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
Jozka001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 09:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Pražan - platy na západním koridoru
Vyšší platová třída v Radotíně bývala pozůstatek z dob, kdy tam byla stálá záloha, dvě čety posunovačů a ještě jedna záloha tam dojížděla.
Postupně jak šel čas a měnil se katalog prací, stále měli v Radotíně ve dvou o třídu více - odbočka, počet staničních kolejí, odbavených vozů, atp.
Jeden čas byla dokonce i v Zadní Třebani 9-tá platová třída, tedy stejná jako v Radotíně a to kvůli odbočce na Liteň (Lochovice). V té době měla být devítka i v Karlštejně (počet staničních kolejí), ale to neprošlo, kvůli Řevnicím a Dobřichovicím - tedy křiku, který by se ozval
Situace se po změnách v katalogu ustálila na desáté platové třídě pro všechny stanice s tím, že v Radotíně je pouze jeden výpravčí.
Co se katalogu prací týká, tak je snad nejméně "spravedlivý" co pamatuji. Pokud se nepletu, tak existují pouze tři platové třídy 9, 10 a 11, které dle mého názoru dostatečně nereflektují různou náročnost výkonu v jednotlivých stanicích. Takový příklad je třeba Smíchov společné a dejme tomu Řevnice. Náročnost výkonu nepoměřitelná a plat v Řevnicích je jen o třídu vyšší.
Na závěr si Vám dovolím poděkovat za přání.
Josef
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 11:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad JozkaOO1: To také záleží na RCP a jeho vedení, v kterém jednotlivá stanice leží. Například dvě sousední stanice na koridoru, v obou JOPka, v jedné stanici 6 dpravních kolejí a nic víc a slouží dva výpravčí. V druhé stanici cca 9 dopravních kolejí, velká vlečka, záloha, cca 5 končících a 5 vých. vlaků za směnu a slouží jen jeden výpravčí + v deních směnách staniční dozorce. A platová třídá stejná. Malej detail, každá stanice leží v jiném RCP
Jozka001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 12:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Výpravčíxy: RCP v ohodnocení naší práce má jistě také nějakou roli. Velkou roli má i katalog prací. Když jsem v roce 1997 začínal jako výpravčí, tak se výkon přepočítával na vlaky za 24 hodin. Podle počtu vlaků pak byla platová třída. Plus tuším byla jedna na výjimku z GŘ pro stanice s hustým provozem. Do počtu vlaků se započítával posun 60/1 vlak, odbavené vozové zásilky, prodané jízdenky a další. Všechno se to evidovalo a pak propočítávalo, zda je ještě nárok, či ne. Každému je snad jasné, že když trval přepřah 15min, tak se psalo 25, či 30, aby byla třída zachována, atp.
Pak si vzpomínám na katalog, kdy byly dány podmínky - několik cca do deseti, a když stanice stanovený počet splnila, tak byla zařazena do příslušného tarifního stupně. Proto také měli v Zadní Třebani devítku zatím co v ostatních stanicích byla osmička (Karlštejn měl také nárok, ale viz výše) a to pro odbočku na Liteň.
Od té doby co jsou tři třídy, tak je to vůči někerým stanicím opravdu hodně nespravedlivé....
Hansst
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 11. května 2010 - 08:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár dokumentaček z ONJ. První hliník v Najbrtu a Švýcar před zamaskováním :-)



Nejlepší stránky o železnici? no přeci http://www.svetzeleznice.wz.cz
Moderní společenské hry, hrací karty, puzzle a mnoho dalšího na http://www.hranibezhranic.eu
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 732
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 11. května 2010 - 14:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hannst: Ten Najbrt na 471 náhodou vůbec nevypadá špatně.
Od tvůrců filmů jako "Únik z Magistrátu", "Audit č. 47" a "BKV Consulting":
Každý 2. vlak do stanice Motol aneb Nemocnice na kraji metra. Coming soon... --summer 2014--
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2934
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. května 2010 - 16:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se konečně doplácala 471 k nějakému slušnému nátěru, přijde takovej děs...
Hansst
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 11. května 2010 - 17:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě se ten hliník v Najbrtu též páčí :-)
Nejlepší stránky o železnici? no přeci http://www.svetzeleznice.wz.cz
Moderní deskové hry, společenské hry, hrací karty, puzzle a mnoho dalšího na http://www.hranibezhranic.eu
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1159
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. května 2010 - 21:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 471 v Najbrtu:
Nátěr je to sice hezký, ale s koncepcí a nějakým obchodním duchem (zviditelnění produktu - v tomto případě příměstské "S" dopravy (cestujícího = zákazníka veřejné dopravy nezajímá, že jede ve vozidle ČD/DPP/xxxx, cestující by měl snadno poznat vozidlo příměstské dopravy - ideálně vozidlo "své" linky)) to má společného pramálo, obzvláště, když se dosud nové (do čísla 59) i opravené jednotky dodávaly v jednotném vizuálním provedení (které příměstský produkt identifikovaly a zvýrazňovaly dle mého názoru daleko lépe, než nevýrazný šedo-modrý unifikovaný vzhled všech vozidel dopravce).
PEVA
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 12. května 2010 - 00:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hansst: a Švýcar před zamaskováním
Takže putovní výstavka nebude končit ešusem za esem?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. května 2010 - 16:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kasme: cyklostezka - Ta louže byla včera nebrodná
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnicedalnice/novespojeni/2010/ 100507/c/IMG_0734.JPG.html

Doufám, že tam bude i při kolaudaci. Město nechalo paralelně "ozelenit" i Vítkov. Budují se koše, pikniková místa, rozmisťují kadibudky. A také se instalují plány, kde to všechno najít. Jen na těch pláncích jaksi chybí cyklostezka a vyznačené vstupy do parku jsou jen ty, jak byly za provozu železnice. Ať žije koordinace akcí.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 12. května 2010 - 17:11:55    Odkaz na tento příspěvek  

Místama jsou aspoň vylámaný ploty ;-)
Ale moc pěknej je v detailu i ten nájezd na stezku ze staré cesty na Vítkov u Karlínskýho tunelu, pěkně ostrý rohy aby se to fakt nedalo v provozu vytočit a vyhnout se protisměru odkaz .. "cyklisto, sesedni z kola, a proveď vpravo vbok", v reálu to snad vypadá ještě hůř než na fotce.

Funkčně taky hodně chybí spojení s oblastí Ohrady, ale to by se asi musel vykopat přípojnej tunel.

Hlavně že je prostor pro fantazie .. odkaz .. i když to tam vehementně popíraj.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2939
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. května 2010 - 20:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ty dvojkoše to tam dotvořily. Už chybí jen kadibudka na tu spojku .-)

Ostrý rohy tam jsou, ale až tak nevadí. Doporučuji cestu do Mariánek, kde po rekonstrukci hlavního bulváru jsou po stranách cyklostezky superúzké a pěkně s hranatým obrubníčkem. Zato mezi pruhy ve vozovce je vše zaoblené. Jo a trolejbus tam v prostředním úseku už v so+ne také neuvidíte. Jezdí novátorsky mimo troleje (ale to je již do jiné diksuze).
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 08:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag á, vidím, že svetoznáme štúdio Najbrt robilo dizajn aj pre "Žižkov sobě" Mohli by sa naučiť používať aj iné farby.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4149
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 10:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Návrh té lávky už jsem také viděl.
Evidentně asi nevědí co s pěnězma, naštěstí od návrhu k realizaci to má ještě hodně daleko.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12968
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 18:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/seniori-budou-v-praze-jezdi t-vlakem-zadarmo.html
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4154
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 20:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Aneb, jak dostat Opencard mezi důchodce. Ale proč ne, alespoň odpadne dohadování proč nemůžou vlakem zadara, "když je to v PID".
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6648
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 20:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa:
V oranžovorudém Středočeském kraji jezdí zdarma žáci a studenti, v modré Praze zase důchodci. Pak si má člověk v těch volbách vybrat ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)