K-report
 

Školy se zaměřením na dopravu  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv 8. května 2010Ostravák60 08-05-10  21:57
Archiv 1. června 2010Statistik60 01-06-10  17:20
Archiv 27. června 2010Šari60 27-06-10  13:30
Archiv 29. srpna 2010Naroznej60 29-08-10  16:58
Archiv 31. října 2010Ythomas_ct60 31-10-10  17:30
Archiv 22. listopadu 2010Naroznej60 22-11-10  20:20
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 08:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímalo by mě, co sa jako "silničáři" chcete v technologii učit. Pakliže nechcete zabřednout do vysoké matematiky a teorie chaosu, myslím, že se nic rozumného (mimo signálního plánu křižovatky) nenajde.
http://kubickaparabola.wz.cz/
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 16:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrv: aby použili vlastní rozum a zopakovali si základoškolskou fyziku!
Dobře, přiznávám, že mě taky občas udivilo, jaký problém bylo pro některé počítat se základními vzorci pro rychlost, zrychlení, dobu jízdy a to nemluvím o aplikaci těchto vzorců na stoupání/klesání. Na tom vážně žádná věda kterou v tom někteří hledali není. Nicméně pochopení staničních a traťových intervalů vyžadovalo již větší dávku "schopností". Neříkám že je to něco extra těžkého, jen že zatímco železničáři stačilo namlátit do hlavy pár vyhlášek ohledně provozu na PK, silničáři museli trochu zapojit mozek a svoji fantazii (což rozhodně není na škodu). Můj příspěvěk berte čistě jako srovnání obtížnosti předmětů ŽD vs. SD - neberte to tak, že si myslím, že ŽD by měla svou náročností klesnout na úroveň například naučit se hledat spojení v KJŘ .
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 17:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej: Já osobně (UPCE jsem navštěvoval v letech 93-98) považuji za velký problém této školy (nevím , možná se za dobu co jsem pryč dost změnilo) "vzdálenost" od praxe.
Nezměnilo se vůbec nic (teď nevím kterýho smajla tam dát - nebo ?)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.103.54
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 14:48:41    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
S těmi odborníky z praxe máte i nemáte pravdu.

Pokud by železnice fungovala, jak má, jsou přednášky odborníka z praxe přínosnější než přednášky teoretika. Bohužel v Česku zrovna TŘD nemá praxi, kterou je možné se chlubit (byť jsou i země, kde je to horší...).

Takže v této situaci byl "nejmenovaný pedagog", který na železnici předtím nepracoval, ale za to oplýval zkušenostmi ze Švýcarska (kde to podle té teorie opravdu JEZDÍ), určitě větším přínosem.

Pro rejpaly: Uznávám, že ze Švýcarska nejde přenést do našich podmínek bezezbytku všechno, ale i část jejich přístupu by naši železnici velmi pozvedla.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 15:47:20    Odkaz na tento příspěvek  

Víte, já mám především zatraceně silný pocit, že celá fakulta sedí na zadku ze ztaktovaného Švýcarska. Ano, je to úžasné a krásné vidět, jak z řití světa jako je např. Bonfol odjíždějí a přijíždějí vlaky v hodinovém taktu.
Ale ještě nikdo mi nijak nevysvětlil, kde budeme brát prachy na dotování (nejlépe v ITG) té hromady spojů, jedoucích v úžasném taktu, zcela v duchu teoretických pouček.
Já tedy žiju v kraji, kde se díky taktovému grafikonu v železniční dopravě podařilo téměř úplně vyhubit poslední zbytky cestujících. Dnes už zbývají jen režisti, studenti a geronti. V produktivním věku nikdo. Dělňas i úředník dávno sedí v autě, příp. autobuse, jelikož mu pracovní dobu nikdo ze 6,00 neposunul a neposune, zatímco vlaky zastavují přímo u elektrárny (ETI) na zast. Hlavno v 6,11 a 6,10. Kupodivu téměř prázdné.
Důsledná aplikace akademických pouček o úžasném taktu akorát nasrala stovky bývalých cestujících a možná přivedla pár úředníků na kraji k šotoorgasmům, že už se tomu Švýcarsku blížíme alespoň trochu.
Nedivte se pak, že jakmile mi někdo na akademické půdě začne přednášet teorii o taktových skupinách, osách symetrií apod., mám chuť začít vraždit. Praxe je totiž někde úplně jinde.
A především se to dopravní plánování vůbec nezakládá do určitého finančního rámce. Aneb kde vzít a nekrást. Co je a co není dlouhodobě ufinancovatelné.
Já například zcela zodpovědně tvrdím, že hodinový takt do Bečova nad Teplou je ekonomicky neodůvodnitelný nesmysl a pouhé vyhazování peněz z okna --- i když by to bylo tisíckrát podle nejlepších švýcarských teorií. Srovnejte např. kolik franků musí do svých výborných systémů nalejt Švýcaři a kolik bysme museli my. A kde na to vezmem (když se hroutí nemocnice, silnice a kdovíco ještě).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7086
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 21:45:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:
Na Vás přesně sedí označení: "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde."
Teorie ITJŘ přeci vůbec nic neříká o tom, že se musí uplatňovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu 365 dní v roce. Také nic neříká o NUTNÉM počtu vlaků.
Mimochodem Hlavno leží zrovna v kraji, kde (mám dojem, nechce se mi to hledat) kdysi takt krátce měli, ale dneska až na "ministerské" rychlíky a "německé" vlaky vpodstatě nic v taktu nejezdí a když už, tak rozhodně ne ve striktním celodenním taktu. Zrovna osobáky přes Hlavno jsou vedeny čistě podle tzv. "potřeby". Z tohoto je patrné, že a) asi vůbec nevíte, co ITJŘ obnáší a b) hledáte viníka na špatném místě (poradím Vám podívat se do kanceláří na příslušném krajském úřadě).

Dále bych uvedl, že na jeden vlak cca po dvou hodinách dneska krom režistů, možná školáků a naprostých "sociálů" nikdo není zvědavý. Takže alternativy jsou dvě - buď se na VHD vykašlat a řici si, že je pro lidstvo výhodnější, budou-li všichni jezdit autem NEBO se pokusit nabídku zatraktivnit a tedy jezdit častěji a ekonomickou otázku řešit především vhodnou volbou kapacity dopravního prostředku. Že se dneska leckde prohání po hodině mašina s třema vozama je věc neschopného národního dopravce a věc politická, že je tento dopravce vybírán pro zajištění výkonů. Stejně tak je nikoliv odborná, ale veskrze politická záležitost, že se někde drží za každou cenu železniční doprava, ačkoliv by za stejný nebo i nižší peníz lepší službu udělaly autobusy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7087
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 21:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad TŘD - SD:
Já bych si dokázal představit jako jednu z hlavních náplní tohoto předmětu linkotvrobu v autobusové dopravě, tj. praktičtější uplatnění některých metod z teorie grafů a dalších předmětů. Zatím je ITJŘ zmiňován téměř výhradně při železniční dopravě a jeho aplikace pro autobusy chybí. Přitom v silniční dopravě je důležité podle mě třeba právě propojení jednotlivých obcí tak, aby byly podchyceny všechny důležité směry (nejdůležitější přímo, jiné s přestupem), současně byly obslouženy všechny obce a aby to přitom nestálo majlant (tj. zabývat se třeba možným nasazením midibusů na některé linky atd.). Na železnici je ITJŘ spojen s jinou problematikou, neb síť je dána a otázka linek je tak dost omezená.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6126
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 23:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bohužel kolega W. moc dobře ví, o čem mluví... tu teorii ITG/ITJŘ (která je jenom teorie a bez znalosti provozu se do praxe převést nedá) nechápou právě ti lidi, co se v tom nejvíc šťourají a vyrábí tenhle bordel, ale protože to zní zrovna vznešeně, tak bordel vydávají za integrovaný ztaktovaný provoz a cokoliv se těmhle politikařícím hulibrkům a egomaniakálním honimírům řekne, že v praxi nefunguje, je bráno jako osobní útok, ne-li pokus o vraždu... konkrétní aktuální příklad jejich totální neschopnosti a nekompetence jsem popisoval v naší komoře celkem nedávno.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 08:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W:
100% souhlas.
Máme taktovou dopravu , vlaky nám najezdí pomalu nejvíce km v hitorii a počet cestujících je nejmenší v historii. Už z tohoto srovnání vyplývá , že někde něco nefunguje.
Proč provozovat "tvrdé" taktové rameno v dálkové dopravě , když vybrané jízdné ani nepokryje variabilní náklady ?

Situace v ČR mi tak trochu zavání absurdnem. Na jednu stranu tento stát krátí dávky nemohoucím lidem z almužny na méně než almužnu . Přemýšlí o tom , jak sebrat mzdy lidem , kteří o tyto lidi pečují a kterých mzdy jsou na úrovni takřka minimální mzdy a na druhou stranu nám zde jezdí v taktu mraky zbytečných vlaků.

A kde na to vezmem (když se hroutí nemocnice, silnice a kdovíco ještě).
To je jedno. Zavřeme nemocnice,nebudeme nic opravovat ani stavět , ale hlavně , hlavně musíme zachovat takt

Dále bych uvedl, že na jeden vlak cca po dvou hodinách dneska krom režistů, možná školáků a naprostých "sociálů" nikdo není zvědavý
Na vlak v pražské příměstské dopravě určitě ne. Ale v dálkové dopravě totálně v pohodě.
Velikost měst,hybnost obyvatelstva, kvalita infrastruktury , rychlost a cena přepravy neumožňují efektivní využití vlaků v dálkové dopravě po méně než dvou hodinách.

že se někde drží za každou cenu železniční doprava, ačkoliv by za stejný nebo i nižší peníz lepší službu udělaly autobusy.
To je případ tak 80% výkonů železničních dopravců.

linkotvrobu v autobusové dopravě, tj. praktičtější uplatnění některých metod z teorie grafů a dalších předmětů
Dopravní situace každého místa v republice je natolik odlišná , že vymýšlet nějakou univerzální metodu použitelnou všude dle mého názoru není možné.

Ale když si vzpomenu na svoje studium , na asistenta Kleprlíka , dělali jsme poměrně zajímavá cvičení , které i dnes , po letech,tak trochu využívám. Byla to cvičení typu , mám odvozit x tisíc tun nákladu za 2 dni , kolik na to potřebuji řidičů a aut. Jaké budu mít jejich využití.
Jestli v některé fázi bude lepší jezdit s přepřaháním(bez přepřahání) návěsů.
Pravda , ty pavlíčkovy přednášky byly docela zbytečné. Ale TŘD v SD nabízí spoustu zajímavých témat.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6128
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 12:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kleprlííík a Dr.Dla jsou asi tak jediní, kdo tam mají k silniční dopravě co říct (Dr.Dla tedy spíš k osobní dopravě a integraci, Kleprlík k silniční nákladní dopravě obecně, z těch mladších se tomu snad věnuje Rathouský, což je mmch. můj spolužák, ale dle doslechu se dlouhodobě profiluje jako pěknej parchant). Ono tenhle stav asi tak odpovídá tomu, co se po silniční dopravě vyžaduje a představě, co to asi tak může obnášet za teoretickou přípravu - pak to samozřejmě vypadá i v praxi, kde je spousta znalých lidí s dlouholetou praxí, ale s nulovou schopností inovovat a aplikovat dopravní teorie, pak spousta teoretiků, kteří jsou všeobecně k ničemu, protože znají jenom poučky o "prospěšnosti taktu" a "švýcarským modelu", a samozřejmě mraky lidí, kteří o tom nevědí vůbec nic, ale mají pod palcem prachy a zcela otevřeně kurví trh.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Bublifuk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.87.195
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 17:56:21    Odkaz na tento příspěvek  

považuji za velký problém této školy (nevím , možná se za dobu co jsem pryč dost změnilo) "vzdálenost" od praxe.

No , po dlouhé době jsem se podíval na internetové stránky dfjp a myslím , že se něco změnilo. Dle jmen vyučujících , dle mé znalosti těchto vyučujících mohu prohlásit , že škola se více přiklonila k teorii a odklonila od praxe.
Když si vzpomenu na své studium. Technologii železnice nám přednášel Doc. Vonka , což byl člověk , který měl praktické zkušenosti z železničního provozu. Dnes ji přednášejí lidi bez praktických zkušeností.
Koukal jsem se dále a narazil jsem na jméno Doc.Soušek a předmět "Přeprava nebezpečných věcí". Zkusil jsem jej nalézt na internetové databázi bezpečnostních poradců pro přepravu nebezpečných věcí, kteří mají státní zkoušku a jsou tudíž pro tuto práci kvalifikovaní. Nenašel jsem. Jakou má tento člověk kvalifikaci pro výkon této práce ??
To je stejné , jako kdybych si dnes přečetl , jak se správně vyrábí fusekle a zítra už to někoho učil.
A tak bych mohl pokračovat. Vedoucí oddělení zasilatelství-Chlaň. Co ten ví o zasilatelství ? Vždyť mimo školu nikdy nikde nepracoval.
A mohl bych pokračovat dále.

Když jsem studoval , říkali nám , že dnešní doba je turbulentní a že každý musí počítat s tím , že několikrát v životě změní zaměstnání. Že bude obvyklé , že lidi působící na fakultách půjdou do praxe a na jejich místa přijdou lidi z praxe. Že dojde k promíchání. Lidi z praxe obohatí školu a lidé ze školy obohatí praxi.
Nicméně , když se kouknu na složení zaměstnanců naší fakulty nevidím tam za posledních cca 5 let prakticky žádné změny.
Na druhou stranu se není čemu divit. Lidi , kteří praxi nepoznali a už tam pobývají déle než 10 let jsou dnes mimo akademickou oblast obtížně použitelní. Lidi z praxe se do školství nehrnou , neboť začínat na VŠ znamená prakticky začínat od nuly. U pracovníků VŠ se cení tituly, vydané publikace,napsané články. Člověk s balíkem praktických zkušeností ale bez titulů je na součastné univerzitní půdě takřka nula.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 19:47:19    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Teorie ITJŘ přeci vůbec nic neříká o tom, že se musí uplatňovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu 365 dní v roce. Také nic neříká o NUTNÉM počtu vlaků.
To jistěže ne. Pak mi tedy ovšem popište nějaký srozimutelný přístup jak tedy ITJŘ budete aplikovat např. jen ve 70% dnů v roce (třeba v "kladiva") a o víkendech budeme jezdit v komerčním grafikonu? Jinak o prázdninách a jinak ve školním roce? A vybírat se nakonec bude stejně přesně ve stylu, který popsal Petr_k.
Z tohoto je patrné, že a) asi vůbec nevíte, co ITJŘ obnáší a b) hledáte viníka na špatném místě (poradím Vám podívat se do kanceláří na příslušném krajském úřadě).
a, vím
b, Do těch kanceláří občas chodím, my jsme tak malý kraj, že tu skoro každý zná. Blejt se mi z toho chce stejně jako Petrovi_k.
Stejně tak je nikoliv odborná, ale veskrze politická záležitost, že se někde drží za každou cenu železniční doprava, ačkoliv by za stejný nebo i nižší peníz lepší službu udělaly autobusy.
Ano, tady se zcela shodujeme.

Jinak ovšem musím opakovat to co zde zdůraznil Narozenej. Totiž mě vůbec nevadí ta teorie jako taková. Mě zcela zásadně vadí, že se k ní nepřednáší ekonomické souvislosti. Totiž CO/KOLIK TO BUDE STÁT, KDE NA TO VEZMEM a tedy kolik si toho vůbec můžem dovolit vzhledem k omezeným krajským rozpočtům (dovoluji si zde zjednodušení na regionálku). Co je a co už není dlouhodobě ufinancovatelné a za jakou cenu. Když dovolíte, tak mě to zajímá (krom odborného hlediska), také z pohledu regionálního politika, který musí politicky obhájit rozpočty takových systémů jako jsou např. pronájmy nemocnic, existence muzeí či jiných organizací závislých na krajských penězích, dotace na ZDO, škol, atd. Protože když přidám na ZDO, tak mi logicky budou chybět prachy jinde. A to je třeba u voličů nějak obhájit a odborné argumenty mi můžou pomoci. Pokud ovšem škola neumí/nedokáže/nechce/nedělá ITJŘ v ekonomických souvislostech a soustředí se výhradně na teorii, pak je to málo.
Švýcarský model je úžasný, ano. Ale Švýcarsko je jednou z vůbec nejbohatších zemí světa a může si to dovolit. Až budeme na daních vybírat to co švýcaři, tak asi bude po řadě problémů i jinde...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 21:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bublifuk: Mě učil železniční TŘD taky Vonka. A kdo to učí teď? Měl jsem za to, že to dnes učí Molková, která jisté zkušenosti z praxe taky má.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7088
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 21:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:
Pak mi tedy ovšem popište nějaký srozimutelný přístup jak tedy ITJŘ
Svůj přístup k ITJŘ jsem tu už párkrkát porůznu popisoval, takže se pokusím stručně (snad srozumitelně): ranní špička může být mimo takt; poslední spoje mimo takt; lze dělat rozdílný JŘ na kladiva a víkendy (umíme, viz např. 210 nebo 173 - ale do tohoto bych šel "s mírou"); jsem pro půlení až čtvrcení základního taktu ve špičkách (nikoliv celodenně stejně často); dlouhodobě preferuji tzv. uzly ve 30., nikoliv v 00. minutu, což se mi jeví v menších městech (ne Praha, Brno,..) uživatelsky přiajtelnější, žel jsme v tomto směru trochu "ve vleku" Německa. A taky si dokážu představit, že v rámci ITJŘ nepojede po dvouhodině vlak, ale po hodině autobus (samozřejmě s přípoji).

Pokud víte, co ITJŘ je, udivuje mě, že přičítáte současný úbytek cestujících jemu, když zde nyní není takřka žádný taktový JŘ aplikován (soudím dle Hlavna na KV-kraj). Zrovna vlaky přes Hlavno nejsou vůbec v taktu, natož integrovaném s případnými takty vlaků na dalších tratích. Tyto Vaše dedukce byste mi měl asi trochu osvětlit.

ad ekonomické souvislosti: Ano, souhlasím, že o kalkulaci nákladů na železnici jsem se na VŠ nedozvěděl prakticky nic. Při denatách o ITJŘ se třeba píše o tom, že vyšší tržby z četnějších jízd jsou vyšší než variabilní náklady spojené s tímto zvýšeným rozsahem. Ale dozvědět se nějaká čísla nelze čekat. Na druhou stranu je jasné, že nestojí každý km stejně, jak se dnes systém tváří a jenž není politická vůle změnit. Obávám se, že KDMML na tuto problematiku dlouhodobě není sto reagovat.

Pokud ovšem škola neumí/nedokáže/nechce/nedělá ITJŘ v ekonomických souvislostech a soustředí se výhradně na teorii, pak je to málo.
Málo pro školu to nejspíš je. Na druhou stranu dnes se o ITJŘ učí takřka výhradně technologové a nemyslím si, že je vhodné jim nabalovat další ekonomické předměty (spíš třeba trochu změnit skladbu stávajících). Spíš je potřeba, aby se základy ITJŘ dozvěděli i "manažeři" (DMML) a Ti si rozebrali ekonomickou stránku více.

Co se týče Švajcu, obávám se, že někteří jedinci dělají tímto poukazováním ITJŘ zbytečnou negativní reklamu - stejně jako svými megalomanskými nápady (dotyční jistě vědí koho myslím).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7089
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 21:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Ale v dálkové dopravě totálně v pohodě.
Otázka, co je dálková doprava. 99% dnešních rychlíků je regionálka a její frekvence je ta podstatná. Praha-Ostrava, Praha-Brno a Brno-Ostrava alespoň ráno a odpoledne smysl po hodině má a co zbývá???

Dopravní situace každého místa v republice je natolik odlišná , že vymýšlet nějakou univerzální metodu použitelnou všude dle mého názoru není možné.
Od teorie jsou předměty jako operák. Samozřejmě, že síť a požadavky jsou všude trochu jiné, ale jde mi o to, aby studenti rozvíjeli svého tvůrčího ducha a dokázali právě převést tu teorii do praxe. Dneska si to (podle mě, možná podceňuji) dokáže převést jen někdo, spíš měnšina.

Já měl Kleprlíka na přednášky a nedozvěděl jsem se proti SPŠD téměř nic navíc. Akorát tak asi dvě stránky vzorečků, které jsem musel (mimo další bláboly) umět ke zkoušce zpaměti. A výpočty podle těchto vzorečků byly hlavní náplní cvičení.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 7-2005

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 21:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdo to učí teď? Měl jsem za to, že to dnes učí Molková, která jisté zkušenosti z praxe taky má.

S200: Ano, máte pravdu. A i někteří cvičící zkušenost z praxe mají.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5660
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 22:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: TŘD-ŽD už TM nepřednáší. Přednáší ji PM.
MHD Ostrava
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 23:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PM - to je Pavel Mazač? Tak toho neznám, ten je tam asi nějaký nový.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5661
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 23:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo. A je z praxe!
MHD Ostrava
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 15:24:41    Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jen stručně - bo neni čas.

Se zaváděním ITG/ITJŘ v ČR je pouze ten problém, že byl "vytřžen z kontextu". Že jediné, co jsme si od Švýcarů vzali, je takt.
A zaplaťpánbůh za něj, bez něj bychom měli GVD slovenské kvality :-(. Cestující pouze neubývají - třeba na trati 090 díky "rychlému hodináči" jezdí spousta lidí vlakem denně z ˇUstí do Prahy (doloženo z důvěryhodného zdroje).

Přístup Švýcarů k veřejné dopravě se dá shrnout slovy "nekašlou na to".
Je to samozřejmě mentalitou - kromě pořádnosti se řídí i zdravým rozumem a vytváří tak kvalitní a uživatelsky příjemný systém - to je právě to převedení teorie do praxe.

Ale vysvětlujte tohle modrým gumám - ať starým či mladým.

Problém české železnice není v teorii ani v penězích (aspoň primárně ne), ale v rozkrádání spojeném s nedostatkem snahy či přímo arogantní tupostí. Nesvádějte to na "posedlost Švýcarskem".

Tímto zdravím Hrocha...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 15:29:46    Odkaz na tento příspěvek  

A samozřejmě uznávám, že na dvě vrstvy v hodinovém taktu na tratích typu Č. Lípa - Liberec dlouhodobě ani náhodou nemáme.

Ale odvozuji si z toho trochu jiný závěr než mnozí diskutéři:
Protože pomalá a rychlá dvouhodina dohromady je úchylnost a železnice musí zrychlit, aby nevozila vzduch, znamená to likvidaci osobáků na hlavních a vedlejších tratích mimo aglomerace (a obsluha zapadákovů busy). Několik málo středně velkých sídel lze řešit střídavým zastavováním (zastavovací politika závisí hlavně na systémové jízdní době).
Část děr může být obsloužena ráno, odpoledne a večer, pokud se špičková poptávka nevleze do busu.
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 16:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravák: Jasné, já spíše odpovídal na tu praxi u TM
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 16:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: Tak TM minimálně získala nějakou praxi jako výpravčí v Šelpicích. Netuším však, jak dlouho tam dělala (možná jen autorizovala a konec) a zda získala praxi i v jiné stanici, či v jiné funkci.
Javorina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 18:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco o Tatianě

Z této diskuze mi připadá, že tady má někdo snad až fobii z výuky švýcarského taktu na DFJP Jinak si totiž neumím vysvětlit, proč k těmu celá diskuze o školách sklouzla.

Jenže problém školy není v tom, co učí, ale jak to učí. Kdyby aspoň ten "švajc takt" učili pořádně, tak by to byl úspěch.
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 23:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200: Ano, minimálně o té praxi ve funkci výpravčí vím.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 03. prosince 2010 - 08:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro všechny zájemce o STUDIUM SE ZAMĚŘENÍM NA KOLEJOVÁ VOZIDLA sem dávám odkaz na aktualizovanou verzi informační brožury tohoto studijního oboru na Dopravní fakultě Jana Pernera. Dále bych rád upozornil, že Den otevřených dveří na DFJP se tentokrát uskuteční ve čtvrtek 13. ledna 2011 v Pardubicích - viz také například tento článek. Případným zájemcům o studium kolejových vozidel však rádi poskytneme potřebné informace i mimo den otevřených dveří, a to na Oddělení kolejových vozidel, které sídlí na Dislokovaném pracovišti DFJP v České Třebové. Neváhejte nás proto v případě zájmu kontaktovat. Konec hlášení...
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 04. prosince 2010 - 16:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem byl na SOŠ Nové Město na Moravě. Velmi mě láká zdejší obor Železniční provoz + ČéDés. Doporučili byste mně tuto nebo si myslíte, že je zbytečné na ni chodit? Díky.
Matthis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2010
Odesláno Sobota, 04. prosince 2010 - 17:15:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Fiala:

To záleží na tom, jakou máš představu o své budoucnosti v železniční dopravě.
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 04. prosince 2010 - 17:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčí. Až zruší v okolí Třebíče ty venkovní, možná bych zkusil strojvedoucího.
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 23:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo že je tady z okolí Třebíče?
Jedině trať ..240.. (Brno-Jihlava)
Ať žije Bondovka-854 007-2:-o)
Ale na 754 041-2 B-)nedám dopustit...
Krokoušům ZDAR!!!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 09:40:25    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Máte pravdu v tom, že "takt" na t140 se od doby jeho zavedení postupně "rozmělnil" a "rozházel" až do dnešního stavu, nicméně v principu to vychází pořád ze zhruba stejných časových poloh. Pro názornost ovšem můžeme pohlédnout jen o kousek dále:
t148 Cheb - Aš město - (Hranice): Zde asi těžko budete vyvracet fakt, že je tato linka "téměř" v taktu (minutové odchylky zde vynechávám a též ignoruji GVD 2011). Přitom řada spojů jede sice krásně v taktu na sudou do Chebu, nicméně skutečný potřeby lidí jsou zcela jinde - z drtivé většiny skutečná ZDO, tedy do škol do Chebu (naroste ještě výrazněji po uzavření ašského gymplu), do fabrik v Hranicích, Aši, Hajzlově, Chebu, sem tam též někdo spočitatelný do balneoprovozů ve FL apod. A jsem vůbec nezačal řešit firmu AKV a jejich obsluhu celýho výběžku a provázanost se železnicí. Čili ve zjednodušení - chybí spoje ve špičkách a naopak např. Os 17206/209 je typický muchovoz (ale v taktu! )
Pokud bych chtěl z KVK ukázat skutečně extrémní případ, tak např. taktová doprava Plauen - Vojtanov - Cheb zatím neindukovala téměř nic.

MD: A samozřejmě uznávám, že na dvě vrstvy v hodinovém taktu na tratích typu Č. Lípa - Liberec dlouhodobě ani náhodou nemáme.
Řekl bych, že budeme zatraceně rádi, pokud bude dlouhodobě ufinancovatelá (fuj, to je hnusný slovo...) i ta jedna vrstva.

Přístup Švýcarů k veřejné dopravě se dá shrnout slovy "nekašlou na to".
Já bych to zjednodušil jinak: Prostě na to mají a můžou si to dovolit (a je celkem zcela fuk, jestli je to tím, že nejsou v EU, offshore, mírou rozkrádání (které jste také zmínil) nebo čímkoliv jiným).
Až se v ČR vybere na daních podobně jako ve Švycu, tak si nepochybně budeme moci dovolit i větší luxus ve veřejné dopravě.
Omlouvám se, že reaguji až se zpožděním, ale fakt nemám čas na každodenní diskuze. Dnes se mi náhodou vygenerovalo trochu volna, jelikož jsem upřednostnil vlastní zdraví na úkor zk. u K613 a následný jízdě 200km v bílým svinstvu. Moderní kapacitní železniční dopravu pro spojení KVK a Prahy pochopitelně nelze využít - i kdyby jezdila naprosto včas, tak bych začátek pracovní doby skutečně nestihl. ...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 16:52:57    Odkaz na tento příspěvek  

W.:
Špičkové spoje mají být k taktovým NAVÍC.
Takt je tu od toho, abychom se z Chebska dostali do zbytku republiky - po celý den, každou hodinu se stejnými zajištěnými přípoji.
Dvouhodinový takt je O NIČEM. Buď hodinový, nebo zavřít trať (alternativou může být snad jen kombinace rozumného objemu nákladky s osobkou jen ve špičce, pokud je dostatečný potenciál pro ND, aby trať měla smysl).

SŽDC a kraje dostávají na železnici tak málo peněz proto, že dostatečně neřvou. A neřvou proto, že železnici neberou vážně...

Ke Švýcarům:
Že na to mají, jsou kecy. Šetří, nerozkrádají, aplikují svoje patenty a vychytávky, mají kázeň a věří ve smysl své práce (určitě víc než čeští zaměstnanci pod permanentně reorganizujícím managementem).
Rozežranost bych spatřoval snad jen v pomalé i rychlé vrstvě v hodinových taktech na vedlejších tratích - podle mě by stačila ta rychlá.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7109
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 18:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:
ad 148) Zrovna pro školáky bych čekal, že spoje 17204/05 jsou téměř ideální. Pokud to tak není, asi organzátor/kraj poněkud zaspal - beztak tyto spoje takt moc nedodožují (zejména ten sudý). Taktéž pokud chybí spoj pro nějakého dominantního zaměstnavatele. Nicméně souhlasím s Michalem v tom, že by měla být alespoň ve špičce kladiv hodina (plus minus), jinak je to na autobus.
Že nejezdí spoje do Hranic šotouše možná tíží, já si myslím, že Hranice nejsou natolik velké, aby generovaly alespoň v té špičce co hodinu tak 100 lidí (a nic jiného za Aší není). Když k tomu připočtu, že to není zrovna nejrychlejší. Ale třeba tomu tak není a kraj by tam vlaky objednat měl, nejsem místní.
ad mezinárodní doprava) Obecně si myslím, že i přes EU a všechny možné projekty je význam přeshraniční dopravy nižší, než se dělá.
Jinak mám pocit, že jsme to trochu mimo téma ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 19:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek:
Vy jste vážně fanatik. Uvědomte si , že tady to kvantum klientů,které oslovíte nabídkou taktu prostě NENÍ.
Osobní vlakotvorba by měla být řízena tak , aby pokud možno co nejvíce vlaků bylo optimálně vytížených (cca 50-80%) . Jenže skutečnost v tomto státě vypadá tak , že 80% vlaků jede buď poloprázdných nebo narvaných.
Hodinový takt v dálkové frekvenci má smysl pouze jen na několika (na prstech jedné ruky spočítatelných tratích). Ostatní zavřeme ??
Nebo tam načáráme zbytečné vlaky a budeme kingové , jak máme využitou a vytíženou železniční síť ?

Osobně si myslím , že SŽDC a kraje dostávají na železnici až dost. Problém je , že s těmito penězi neumí hospodařit , takže jakákoliv vyšší částka má velkou pravděpdobnost "vypaření"
Pro mě jako daňového poplatníka je lepší pokud kraj bude sypat peníze například do zdejší nemocnice , než do nějakého zbytečného taktu.

Ale chápu , že pro Vás takt je tím nejdůležitějším v životě.
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3638
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 22:37:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo si hraje, nezlobí, aneb využité volného času na dnu otevřených dveří na SŠ Čichnova, Brno

Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 9014
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 15:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To my někdy svým spolužákům opepříme dopravní situaci...



FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 15:25:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo si hraje, nezlobí,

Ale co ty MU .. takhle se zachází s tak křehkým materiálem,fúůj .. to u nás v Zababově by Vás hnali ...

Šari

A kde je faustofka,když už Tě tam vpustili ..??


ICQ 237-113-861
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6172
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 18:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3ari - hr. (T)Hodrá je mezi elmech a reléofkou?
875, 020, 079. 5423.8
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 9018
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 18:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

L:
Ta nemá kulatá okýnka

P: Jo.
FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 19:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šari: Nj, pak to tak nemá vypadat! Vyhnat by Vás od tama měli
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 12:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: tak tak a já nastoupím na elektromechaniku. Však počkej ve čtvrtek zas ty zvěřky
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.218
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:00:46    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Ale no tak.
Vysvětlete mi teda, proč ve Švajcu několik let po zavedení taktu začali lidi jezdit vlakem jak vzteklí (nad odhady prognostiků!). A to je jejich největší velkoměsto - Curych - o něco menší než Brno.
Takt mám sice hodně rád, ale na některých tratích se obejdu i bez něj.
Úvaha, že trať "uživí" pouze osobáky ve špičkách, je asi dost akademická. Takže tam nejspíš budeme potřebovat nějakou větší nákladku než 1 vůz/den, abychom tu trať nemuseli zavřít.
Samozřejmě, že mezi Budějicema a Pískem se nikdo nebude trmácet osobákem, byť by jezdil každou hodinu. Ale s rychlíkem bych to viděl jinak. Prosaďte, vydržte to 2-3 roky neměnit, a pak se můžeme bavit...

Teorie, prakticky ověřená v civilizovaných zemích (Švýcarsko, Nizozemí, Německo v regionálce) zde:
http://techno.kvalitne.cz/Prezentace 1 UVOD PHA.pdf

Uvědomte si , že tady to kvantum klientů,které oslovíte nabídkou taktu prostě NENÍ.
Jak kde.
Pro začátek doporučuju vyjít z krajských map zatížení silnic (2005)
http://www.scitani2005.rsd.cz/start.htm, vynásobit to řekněme 1,5 os/auto a tento součin vydělit deseti (to je zhruba dnešní podíl VHD na přepravní práci), dále 20h a 2 (směry). 20 h proto, že mezi půlnocí a čtvrtou ráno prakticky nikdo necestuje. Výslednou hodnotu ovšem musíte nejméně zdvojnásobit, abyste se dostal na "špičkovou hodinu".

Z naší praxe připomínám pronikavý nárůst počtu cestujících na relaci Ústí/L. - Praha po zavedení "projíždějících" rychlíků z Podkrušnohoří, tvořící spolu s EC hodinový takt rychlé vrstvy. Denní dojížďka vlakem do Prahy dokonce stoupla až z Teplic!

Obecně díky taktu narostly počty cestujících vlakem zejména v pásmech nad 100 km. Na některých relacích díky zlepšené nabídce o 40-50%.

A pak mě klidně kamenujte...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.218
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:21:03    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Hodinový takt v dálkové frekvenci má smysl pouze jen na několika (na prstech jedné ruky spočítatelných tratích). Ostatní zavřeme ??
Ano.
Snad kromě tratí příměstských, tratí, které uživí nákladka, a tratí, kde je i pro osobáky tak vysoká frekvence, že se ve špičkách nevejde do kloubového busu.

Na většině jednokolejek z ekonomických důvodů zůstane jen "rychlá vrstva" v hodině. Říkejte si jí R, Sp, či RE - podstata zůstává stejná. Pokud i ta bude příliš pomalá, nahradíme (třeba taky rychlíkovým) busem v hodině. Pokud na to bus nepostačí, bude SŽDC (na základě tlaku kraje, tj. voličů) muset zainvestovat do rekonstrukce, tj. zrychlení tratě.

Osobně si myslím , že SŽDC a kraje dostávají na železnici až dost. Problém je , že s těmito penězi neumí hospodařit , takže jakákoliv vyšší částka má velkou pravděpdobnost "vypaření"
Já to rozkrádání rozhodně neobhajuju.
Pro to "až dost" mi chybějí čísla, možná jste na tom líp. Každopádně podudržovanost tratí, stanic i vozidel mě o tom úplně nepřesvědčuje.
Proč příznivci kanálu Dunaj-Odra-Labe dostávají miliardy ročně, když na dráze není ani na ten "normový stav" a o prachy na veřejnou dopravu a údržbu se každý rok potupně licituje?

Pro mě jako daňového poplatníka je lepší pokud kraj bude sypat peníze například do zdejší nemocnice , než do nějakého zbytečného taktu.
S tímhle se naprosto ztotožňuju. Zbytečný takt dělá ostudu tomu potřebnému . Jen je třeba vydržet pár let se stejnou nabídkou JŘ, aby si lidi zvykli, a ne ji zbrkle měnit 2x do roka...
A na tu nemocnici bych si být vámi taky posvítil - ve zdravotnictví se točí, a tedy i rozkrádají, zhruba 10x větší prachy než ve VD. A když sestry kmitají od nevidím do nevidím a mladí doktoři utíkají, nebude to málo penězi v systému...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58637
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkaz jsem opravil, snad už funguje.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.218
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:27:28    Odkaz na tento příspěvek  

Když jsme v té "školské" diskuzi, tak ještě doplním odkaz na přednášku, kde se zhruba uprostřed řeší souběhy vlak - bus včetně praktických příkladů:
"http://techno.kvalitne.cz/Prezentace 5 AUTOBUSY.pdf"
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.218
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:35:18    Odkaz na tento příspěvek  

Šotouši, pozvedněte se od hospodského nadávání k činům. Kdo můžete, studujte, pokud potřebujete práci či brigádu, zkuste hledat nejdřív v oboru, učte se německy a anglicky, jeďte na Erasmus do nějaké civilizované země, projděte si běžně dostupné statistiky o dopravě (ČSÚ - dojížďka, ŘSD - Sčítání dopravy), a až získáte trochu odborný rozhled, důsledně pruďte své místní a krajské odbory dopravy, KCOD, ČSAD, DP atd. Bude-li vás dost, dočkáme se do 10 let určitě aspoň drobných změn k lepšímu.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 09:12:00    Odkaz na tento příspěvek  

MD souhrnně:
A to je jejich největší velkoměsto - Curych - o něco menší než Brno.
No jo, ale podívejte se na jeho bezprostřední okolí a srovnejte s Brnem.

Takže tam nejspíš budeme potřebovat nějakou větší nákladku než 1 vůz/den, abychom tu trať nemuseli zavřít.
Tohle bych raději přenechal spedicím, resp. dopravcům, ať si to např. ponechají jako vlečku. Není důvod, aby zde stát jako majitel bránil Cargu v obchodu.

Z naší praxe připomínám pronikavý nárůst počtu cestujících na relaci Ústí/L. - Praha po zavedení "projíždějících" rychlíků z Podkrušnohoří, tvořící spolu s EC hodinový takt rychlé vrstvy. Denní dojížďka vlakem do Prahy dokonce stoupla až z Teplic!
Vzhledem k tomu, že zrovna tyto spoje velmi dobře znám a využívám, tak musím potvrdit. Dále bych řekl, že došlo i k mírnému nárůstu u t140 ve spojení KVK a Ústeckého. Ale zase nemůžete míchat dohromady relativně hustě zalidněné Podhrušnohoří na severu a zde na západě. Mimochodem také rychlíková vrstva v taktu na t140 je něco co jsem zde vůbec nenapadal, považuji to za výbornou a fungující věc, díky za to. Ovšem debata byla především o ZDO v závazku krajů. A tak jsme úplně někde jinde.

Šotouši, pozvedněte se od hospodského nadávání k činům. Kdo můžete, studujte, pokud potřebujete práci či brigádu, zkuste hledat nejdřív v oboru, učte se německy a anglicky, jeďte na Erasmus do nějaké civilizované země, projděte si běžně dostupné statistiky o dopravě (ČSÚ - dojížďka, ŘSD - Sčítání dopravy), a až získáte trochu odborný rozhled, důsledně pruďte své místní a krajské odbory dopravy, KCOD, ČSAD, DP atd. Bude-li vás dost, dočkáme se do 10 let určitě aspoň drobných změn k lepšímu.

Ó děkuji za zařazení mezi šotouše
Mimochodem tohle nestačí. Vizte např. zmanipulovanou soutěž na t149, kde byla zadávačka jednoznačně ušitá na míru jediné firmě, která to posléze vyhrála. Autor zadávací dokumentace dostal trafiku u výherce, celé to připomíná fRašku a vůbec nepomohlo, že úředníci jsou otitulovaní šotouši - inženýři......
Můžete prudit jak chcete, ale zkorumpovaný systém veřejných zakázek prostě nenabouráte - na tom se prostě točí mnoho peněz.
Víte, do (i komunální) politiky se nevstupuje, tam bývá vytahováno. A systém si vytáhne zase zkorumpovanou svini, která ty krádeže pokryje (pokud se nebude přímo spolupodílet). Já se např. hluboce stydím za to, že starostou Sockolova je dement, kterého kdejaký lepší gymnazista strčí do kapsy (chováním, vystupováním, znalostmi a možná i schopnostmi). Vyjímek typu nová politická elita ve Varech je minimum.
Proč o tom píšu? Protože jedinou šanci na čistý soutěže na ZDO v krajích vidím v tom, že radní bude mít politicky zvrchu zadaný, že to bude čistý - fair play. Zatím tomu tak (alespoň u nás) není.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 10:24:10    Odkaz na tento příspěvek  

W.
No jo, ale podívejte se na jeho bezprostřední okolí a srovnejte s Brnem.
Námitka je naprosto na místě. Proto nebude příměstská doprava tak hustá jako kolem Curychu. Půlhodinový interval "S" si nicméně dovolím považovat za minimum. Můžeme se pak bavit o tom, kde (ne)má smysl ty vlaky zastavovat. Plus "rychlé" zahuštění rychlíků do půlhodinového taktu ve směru Vyškov, Břeclav, Blansko (-Boskovice?) a Tišnov (-stará Tišnovka?).

Tohle bych raději přenechal spedicím, resp. dopravcům, ať si to např. ponechají jako vlečku. Není důvod, aby zde stát jako majitel bránil Cargu v obchodu. Pro mě za mě.
Snad jen poznámka - kde se to spedicím nevyplatí, může do toho ještě vstoupit stát a udržovat trať ze strategických důvodů (ropný zlom?)

Díky za podporu taktu v Podkrušnohoří!
Ale zase nemůžete míchat dohromady relativně hustě zalidněné Podhrušnohoří na severu a zde na západě.
Já to beru, ale hodinový takt R mi přijde jako nutné minimum. O nutnosti Os přesvědčen nejsem.

Ovšem debata byla především o ZDO v závazku krajů. A tak jsme úplně někde jinde.
Tam záleží, kdo sedí na krajském odboru dopravy či objednateli. A taky na papaláších, jestli si aspoň trochu dají říct. KVK asi úplně nejpokrokovější nebude. A pánové z IDS JMK, před kterými tímto smekám, by bez politické podpory mohli akorát tak přednášet na konferencích... Možná svou roli sehrála snaha předehnat Pražáky. A vidíte, zadařilo se...

Vizte např. zmanipulovanou soutěž na t149...
Vím, o čem píšete. Tohle je běžný folklor . Jedinou naději vidím v generační výměně. Nezapomeňte, že za 20 let budou v těch ředitelských křeslech sedět i naši známí, kolegové či spolužáci. A je jen na nich, jak se za těch 15 let v praxi (ne)nechají zkazit. Je to každého osobní volba.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 11:01:16    Odkaz na tento příspěvek  

Postupně:
- K JMK se raději nebudu vůbec vyjadřovat - jsem z druhého konce země a tamní situaci znám leda z mapy a pár návštěv.

může do toho ještě vstoupit stát a udržovat trať ze strategických důvodů (ropný zlom?)
To už je čistě politická rovina. Teoreticky samozřejmě může. Pokud na to bude mít. A ty peníze musí někde vzít.

Já to beru, ale hodinový takt R mi přijde jako nutné minimum. O nutnosti Os přesvědčen nejsem
Ano. Když to převedu zase na Karlovarský kraj - tady byla značná "zastávková" mánie jistých vlivových kruhů (HSRS apod. Mimochodem lidí naprosto odborně nekvalifikovaných, téměř negramotných, ale zato s vlivem) budování nových zastávek.
Jediná smysluplná a využívaná nová zastávka je Aquaforum ve FL (v rámci ZDO dojíždění zaměstnanců do balneoprovozů), hodně na hraně je Cheb - Skalka (nádražáci domů ze šichty). Pomezí je úplnej průser a Kr. Jez rovněž tak. Na Šabinu (u vjezdu do žst. Dasnice) snad už nedojde.

Nezapomeňte, že za 20 let budou v těch ředitelských křeslech sedět i naši známí, kolegové či spolužáci. A je jen na nich, jak se za těch 15 let v praxi (ne)nechají zkazit. Je to každého osobní volba.
No, toho se docela děsím. Protože těch nezkorumpovatelných, morálně odpovědných (min. zodpovědnému hospodaření), je naprosté minimum. A další průser jsou platy. Málokdo schopný, odborně zdatný půjde sedět na KÚ (například) za tabulkový plat, když pouhým házením vexlí na nádraží má znatelně víc a přestupem do čistého privátu už podstatně víc (vím, oborově se to dost liší...). Protože za 20 let může karierním postupem u slušné firmy se vyhrabat z middle managementu do vyššího či top managementu a bude on a jeho rodina zabezpečený až do hrobu a svůj životní boj může úspěšně vyhrát. Vyšší úředníci (např.) krajů se mohou po 20 letech pohybovat např. kolem 50 kKč - jenže to je furt na vojetý V70, baráček za pár mega někde ve Smurfendorfu a furt nějaký závazky.
Ale možná jsem jen příliš ovlivněný regionem s nejnižšími platy v zemi a jednou z nejvyšších nezaměstnaností.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6176
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 11:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co je na vojetý V70 špatnýho? Tedy kromě toho, že si tyhle auta kupují mimo jiné blbci, protože to má kchůl nadupanou motorizaci nesmrtelnýho fauvé dvaapůl v tedéýčku?

W. - Schönwehr Hp. má aspoň logiku, na rozdíl od Skalky a Pomezí, kde je mezi lidma jasná priorita chebskýho MHD, bohužel je to tam taky snaha politicky omezit v rámci džihádu proti tzv. souběhům (kde se v těchto místech výrazně nadržuje majoritnímu drážnímu dopravci). Že ale odpovědným nevadí souběhy všeho s linkama firmy Magneta, protože majitel je politickej kamarádíček s vedením kraje, to je jenom dokreslení všeobecnýho zatmění rozumu za komínem.

Jinak mě jeden takyspolužák právě nadřízenýho dělá. Stručná charakteristika: kariérista, anální alpinista, svině, odborností a rozhledem nula.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
875, 020, 079. 5423.8
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 11:47:20    Odkaz na tento příspěvek  

tyhle auta kupují mimo jiné blbci, protože to má kchůl nadupanou motorizaci nesmrtelnýho fauvé dvaapůl v tedéýčku?
No, asi tak nějak...

kariérista, anální alpinista, svině, odborností a rozhledem nula.
Jojo, takhle to u nás chodí. Jako vyšitý z D-fense.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Úterý, 14. prosince 2010 - 16:13:17    Odkaz na tento příspěvek  

W.
Já si o vrchnostenských manýrech papalášů a jejich pomahačů a o některých takystudentech dopravních VŠ rozhodně nedělám žádné iluze.

Chtěl jsem spíš naznačit, že je třeba studovat tak, abychom něco uměli, a měli tak vyšší cenu na trhu práce. Pak můžeme jít dělat do oboru (když o nás bude zájem, tak nám i někdo zaplatí), a když si udržíme díky své kvalifikaci relativní nezávislost, můžeme zmíněným jedincům říkat do očí, jak je jejich dopravní pseudokoncepce na dvě věci.

Tímto zároveň apeluji na všechny "drážní" studenty, kteří chtějí vyjet do zahraničí, ale nevědí, jak na to, nebo se pídí po nějakých zahraničních odborných materiálech, aby se nestyděli a napsali mi. Jde mi o to, podpořit ty nemnohé, kteří mají zájem na svém odborném rozvoji, podle hesla "přičiň se a bude ti pomoženo". Za ručičku nikoho vodit nebudu, na to nemám čas ani chuť, ale nasměrovat můžu.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Úterý, 14. prosince 2010 - 16:19:00    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
S názorem na ITG/ITJŘ v zásadě souhlasím, pokud je to myšleno pro současnost.

Já se spíš dívám do budoucnosti. Myslím si, že i to je potřeba - vždyť ani Ministerstvo dopravy nemá vůbec jasno, kam ten beton vlastně lít...
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 15. prosince 2010 - 18:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka: Ne z okolí, ale přímo odtud - já. Omlouvám se, že reaguji trochu se zpožděním, ale nějak jsem přestal diskuzi v tomto vlákně sledovat poté, co mi přišla odpověď emailem.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7112
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 15. prosince 2010 - 20:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek:
studovat tak, abychom něco uměli, a měli tak vyšší cenu na trhu práce. Pak můžeme jít dělat do oboru (když o nás bude zájem, tak nám i někdo zaplatí), a když si udržíme díky své kvalifikaci relativní nezávislost, můžeme zmíněným jedincům říkat do očí, jak je jejich dopravní pseudokoncepce na dvě věci
Tak to by bylo docela fajn, kdybych se něčeho takového dožil, ale moc tomu nevěřím.

S názorem na ITG/ITJŘ v zásadě souhlasím, pokud je to myšleno pro současnost.
A v budoucnosti bude co? Předpokládám, že reaguješ na můj příspěvek 7088.

vždyť ani Ministerstvo dopravy nemá vůbec jasno, kam ten beton vlastně lít
Nevím, zda má nebo nemá (otázka, kdo se tím myslí), ale pokud má, tak určitě nemá ta představa trvanlivost >4 roky a pokud se nezmění politický systém (a to bych celkem nerad), tak nevidím ani nějakou vyhlídku, že se to změní.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 15:08:52    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
A v budoucnosti bude co? Předpokládám, že reaguješ na můj příspěvek 7088.
Ano, reaguju.

ranní špička může být mimo takt; poslední spoje mimo takt
V budoucnosti ranní špička nebude narušovat takt, tedy buď vložáky, nebo přizpůsobení začátku vyučování taktu - co se v konkrétním případě vyplatí. Dopravu do závodů řešit individuálně, ale pokud je zaměstnavateli i zaměstnancům posun o +/- 30 min v zásadě fuk a o VD stojí, mohou se taky přizpůsobit. Jde mi o čistotu (a tedy atraktivitu) systému a taky o dostupnost i ve vzdálenějších relacích každou hodinu po celý den.
Úplně poslední spoje mohou být mimo takt, jinak bych byl opatrný.

Rozhodně jsem pro zdravý rozum a řešení místních problémů s místními lidmi, ale zároveň bych se rád snažil posouvat systém dál. Jsem v tomhle mírným optimistou - my Češi jsme šikovní - když chceme. A jak jsem už psal, trochu doufám v generační výměnu.

Pochopte, že i ti arogantní, všehoschopní a dutí občas potřebují odborníky a kdo studujete, mějte oči otevřené a vzdělávejte se i mimo školu, aby se k vám manažeři/funkcionáři měli důvod chovat s respektem a občas si třeba i dali říct. Já jsem taky léta trpěl fatalismem ("stejně se o tom rozhoduje jinde"), ale teď znám odborníky, kteří už do lecčeho trochu mluvit mohou. Takže to nevzdávejte a dokud vás nikdo neposlouchá, zkuste méně mlátit prázdnou slámu a víc se zajímat o železnici/VD na Západě, abyste ji mohli kriticky zhodnotit a ne pouze slepě převzít, jak to činí nejmenovaný národní dopravce s koncepty od DB.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7119
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 14:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V budoucnosti ranní špička nebude narušovat takt, tedy buď vložáky, nebo přizpůsobení začátku vyučování taktu
A co když se nevyplatí ani jedno? Jak bys přizpůsobil vyučování, když z jednoho směru přijíždí vlaky třeba v X:10 a zdruhého v X:50 (a do toho třeba ještě nějaké autobusy kolem X:30)?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 10:43:05    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
No tak pak se nedá nic dělat - musíme být po ránu netaktní. Ovšem je třeba to vnímat v procesu plánování jako úplně poslední možnost.
"Něco jako takt" je už v téměř celé (hustě osídlené) západní Evropě. Ale rozdíl mezi JŘ Francouzů a Švýcarů vězí právě v čistotě, a tedy uživatelské přehlednosti systému.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 10:54:21    Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, teď si rýpnu trochu obecněji:
Železnice je ze své podstaty hodně složitý systém. Jelikož v tom hrají stěžejní roli lidi - odborníci i laici - nelze ho komplexně matematicky modelovat.

Jediným řešením je tedy zajistit co nejjednodušší a nejpřehlednější toky informací mezi nádražáky navzájem i směrem k cestujícím a veřejnosti vůbec.
Současný stav v ČR není způsoben pouze "firemní kulturou", ale taky podceněním řekněme informačního managementu.
Jak ukázalo nedávné sněžení, balast a zastaralé informace asi nejsou to pravé ořechové, zvlášť když cestující s internetem vědí o aktuální situaci víc než zaměstnanci...

Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, ale proto to píšu do diskuze Školy. Píšu to zejména budoucím odborníkům. Tímhle směrem - ke zjednodušování a zpřehledňování - by se měla ubírat železniční informatika a návrh systémů vůbec. Ano, systémy budou dodávat specialisté, ale někdo z vás se bude možná jednou podílet na formulování jeho požadavků. Je tedy třeba být důsledný, myslet v souvislostech, ale přitom to zbytečně nekomplikovat (což je Achillova pata našich germánských vzorů).
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 11:07:24    Odkaz na tento příspěvek  

(hustě osídlené) západní Evropě.
No právě. Podstata je v tom slově hustě osídlené! Kde jezdí žabožrout jak noty na buben? Právě v těch oblastech, které se hustotou a strukturou osídlení podobají našim.
Jinak ve Francii je "uživatelsky nepřátelských" věci podstatně více než jen JŘ, ale to je spíš dané jejich kulturou, mentalitou, než že by se nechtělo/neumělo.

A jak jsem už psal, trochu doufám v generační výměnu.
Já tedy ne, protože kvalita (nejen vzdělání) jde docela do kytek. I když v pátek jsem byl velmi příjemně překvapený. Čekal jsem nějaký vopruz, ale FSB a V.J., prostě celkově pojaté PTBŽ vyčnívalo nad obvyklým průměrem a bylo vidět, že to má nějakou úroveň. Zbytečně bych tu nechtěl zacházet do detailů, ale takhle nějak by mohla/měla výuka vypadat. Jak propastný rozdíl, když jsem o pár hodin později dorazil na nějaký pseudohumanitněmanažerský test soft-skills, který sestával v zaškrtávání a-b-c- a slovíčkaření (celkově na cca 10min.) A přitom jsou oba kreditově a časově srovnatelně ohodnoceny....

že je třeba studovat tak, abychom něco uměli, a měli tak vyšší cenu na trhu práce. Pak můžeme jít dělat do oboru (když o nás bude zájem, tak nám i někdo zaplatí), a když si udržíme díky své kvalifikaci relativní nezávislost, můžeme zmíněným jedincům říkat do očí, jak je jejich dopravní pseudokoncepce na dvě věci.
No, to je hezká představa. Ale například v našem regionu je pouhých pár desítek slušně placených míst (řekněme cca od 60-80 kKč brutto) a rozhodně nejsou všechny v dopravě. Mě osobně například 15 let praxe a 6 let na FD nepřinese na platu nebo pracovním zařazení vůbec nic. Naopak, pokud upustím "lopatu" a půjdu do varů do kanclu, tak se sice odborně "realizuji", nicméně si platově výrazně pohorším (a žena mě vyrazí z domu, jelikož nebude děti živit sama...).
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 11:16:43    Odkaz na tento příspěvek  

Jak ukázalo nedávné sněžení, balast a zastaralé informace asi nejsou to pravé ořechové, zvlášť když cestující s internetem vědí o aktuální situaci víc než zaměstnanci...
Pokud myslíte českou rozkulačenou železnici, tak za řízení provozu nevidím problém. Zastavil jsem dopravu a šlus. Co je sakra problém, je střední a vyšší řízení nejrůznějších obskurních spolků typu KCOD/RCVD/BFLMPSVZ/SŽDC.... Do podrobností bych nerad zde zacházel, ale pokud si provozovatel dráhy nedokáže operativně přesunovat pluh+náležitosti mezi kritickými místy, tak je to manažerský problém a ne potíž toku informací.
Ono totiž to husté sněžení/kalamita byla řádně nahlášena meteorology dopředu, takže milá SŽDC mohla být připravena.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 12:38:22    Odkaz na tento příspěvek  

W:
FBS (Fahrplanbearbeitungssystem), ne FSB (Federaľnaja služba bezopasnosti?).
To jsem rád, že aspoň něco z výuky se Vám líbí .

Já právě vkládám naději ve zvídavé studenty, kteří se nepodvolí českému stahování do průměru a vyjedou třeba i do zahraničí... Samozřejmě, že ta masa Boloňských inženýrů to nevytrhne...

Podle toho, co píšete, budete asi dálkař. V tom případě Vám přeju, abyste si časem našel místo v oboru, či aspoň něco, co Vás uživí a ještě bude bavit. Jak říkám, ani "elita" se čas od času neoobejde bez odborníků...

... tak je to manažerský problém...
Já to neřek
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 13:41:46    Odkaz na tento příspěvek  

a vyjedou třeba i do zahraničí...
No, hlavně aby se také vraceli. Co znám z doslechu a z blízkého okolí mé ženy (z oboru chemie), tak když už ti chytřejší, nadanější a zvádavější vyjeli na nějaký ten erasmácký program, tak se jim tam začalo náramně líbit. Eurochechtáky pokryly zhruba tak bydlení+jídlo+obden zábavy či vejlety. VHD v obvodu cca 30km obvykle na nějakou školní průkazku víceméně zdarma nebo za symbolický poplatek. K tomu vynikající pracovní prostředí (ve srov. s ČR) + podmínky pro výzkum a závěr? Postupně si prodlužovali smlouvy a nejeden tam zůstal. A ono se i pak třeba po 25ti asi blbě vrací, když mladé slečně s Ph.D. v náročnějším technickém oboru nabídnou český fabriky nástup za 20 hrubýho...(Synthesia apod.).
Přiznávám, mě být 25, tak jedu hned. Ale sakra bych se rozmýšlel s návratem. No nic, jdu raději prohánět v taktu R 6xx.
FBS (Fahrplanbearbeitungssystem) jasný...
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 11:28:25    Odkaz na tento příspěvek  

W.:
S odlivem mozků máte naprostou pravdu...
Ale žít v zahraničí natrvalo, to není pro každého - dobrá práce, plat a životní standard jsou sice pěkné, ale nejsou všechno. Je tu taky nějaký ten volný čas, kamarádi atd. Takže bych to neviděl úplně černě, snad nám tu nějaké mozky zbudou...
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 21:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_fiala- Taky jsem z Třebíče a divím e,že je tu i někdo jiný odsud...:D:-)
Jedině trať ..240.. (Brno-Jihlava)
Ať žije Bondovka-854 007-2:-o)
Ale na 754 041-2 B-)nedám dopustit...
Krokoušům ZDAR!!!
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6486
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 15:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, že vstupuji do rozběhnuté diskuze, ale obracím se sem s prosbou. Již nějakou dobu se rozhoduji, kam jít studovat, a výběr se zúžil na FS a FD ČVUT. Mým oborem zájmu je zejména doprava městská, popř. příměstská, sic celkově, ale s určitým větším zájmem o dopravní techniku. Aktuálně dokončuji studium technického lycea se strojírenským zaměřením. Toto vlákno již nějakou chvíli sleduji a pozoruji zde účast lidí z oboru, ba dokonce přímo od zdroje, a proto bych vás chtěl poprosit o jakoukoli zkušenost, či radu. Na FS bych se teoreticky později profiloval směrem k podoboru dopravní techniky, na FD mě zaujal program DOS/DS. Co tyto směry studia dají do života, jak to tam chodí, jak to je s obtížností studia, jaká na fakultách panuje atmosféra, jak vypadá pozdější uplatnění? Budu velmi vděčen za jakoukoli odpověď, obzvláště za takovou, která dokáže vnést světlo do nějaké z těchto otázek. Archivy diskuze mám pročtené, ale moc chytrý z toho nejsem a poměry se navíc jistě s postupem času mění. A návštěvy DOD mě v obou případech teprve čekají.
Profil autora na phototrans.eu
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 16:12:49    Odkaz na tento příspěvek  

Sergeilbc:
Co se týče (pří)městské dopravy, mohu doporučit FD, obor DS.
S tou dopravní technikou buďte trochu konkrétnější.
Pokud jde o kolejová vozidla, doporučil bych buď DFJP-Třebovou nebo strojárnu ČVUT, i když z té nemám moc reference, co se tam dělá.

Hlavně si rozmyslete, zda chcete být spíš konstruktér oné techniky či plánovač (pří)městské dopravy...
Pokud máte nějaké podrobnější dotazy na FD, napište mi mail.
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6487
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 23:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám blíže k vozidlům silničním, nejlépe autobusům a trolejbusům, omlouvám se, že jsem to neupřesnil.
Otázka, co tedy nakonec chci dělat, je složitá na zodpovězení a proto si ji nechávám až na konec, po rozvážení všech ostatních aspektů. A nejvíc by mě právě zajímalo, co absolventi takového oboru, jaký jsem si vyhlédl na FD, obvykle dělají, zda jsou někde se svým vzděláním skutečně žádáni, setkal jsem se totiž i s tvrzeními, že končí obvykle na pozicích, na které VŠ ve výsledku nebyla ani potřeba.
Otázky konkrétně na FD bych určitě měl, takže je zkusím ještě trochu promyslet, sumarizovat a případně se ozvu, určitě děkuji za nabídku.
Profil autora na phototrans.eu
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.129
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 23:31:33    Odkaz na tento příspěvek  

Sergeilbc: Jak píše Michal Drábek, je potřeba si rozmyslet, jestli mě zajímají spíš autíčka, vláčky, letadýlka, tramvajky z hlediska konstrukce a nebo jestli se chci v životě věnovat spíše dorpavnímu plánování a organizování. (řídit, jak se ty všechny dopravní prostředky budou s lidmi a věcmi pohybovat v čase a prostoru.)

Pokud mohu mluvit ze zkušenosti z FD ČVUT, tak tam se konstrukci dopravních prostředků v podstatě nikdo nevěnuje, protože ústav, který měl toto v popisu práce defacto končí.

Jinak obor DOS je asi v případě zájmu o VHD dobrá volba (pozn. Jeho zkratka je DOS, DS se jmenuje v případě dobíhajícího 4letého bakaláře, nový bakalář je 3 letý a je to ještě větší paskvil než čtyřletý, ale to je na jinou diskuzi. Náplní učiva se zásadně neliší něco ubylo a něco přibylo)

Ohledně atmosféry na škole. Pokud Tě MHD a celkově VHD zajímá, nečej, že se na FD ČVUT setkáš s více lidmi se stejným zájmem. V ročníku je jich tolik, že by se dali na prstech spočítat. V tomhle ohledu mi přijdou lepší Pardubice, ale tam situaci moc nezmám, tak to nemohu hodnotit.

Obtížnost studia: Kdo přežije první ročník (event. 2.), tak vydrží. Matice, fyzice, mechanice se nevyhneš ani na FD ani na FS. Orientačně to vychází, tak že k bakalářským státnicím se dostane cca 35 % přijatých. Přijímací zkoušky jsou vpodstatě formalita, berou každého(letos přes 400 lidí), ale prosijí to během prvních 2 let na matice a hlavně fyzice.

Uplatnění po škole: Záleží jen na Tobě, kam se dostaněš, ale ve škole Tě toho stejně moc neaučí, co by se Ti potom v praxi hodilo. Na FD ČVUT je velké plus to, že diplom z ČVUT je lepší marketingová značka než z DFJP UPCE.

FD ČVUT se hodně chlubí projektově orientovanou výkou, což je ale jen chytrý marketingový tah. Celý projekt spočívá v tom, že si vybereš vedoucího BP/ DP, což na jiných VŠ je samozřejmě taky, akorád se tím ostatní VŠ neumějí tolik chlubit, tak si nedělej iluze, že se něco z toho, co o projektově orientované výuce píši na webu školy, opravdu děje.

Na DOD myslím nemá cenu moc jezdit, tam Ti toho moc nepoví. Před x lety jsem se tam dozvěděl, jak učí piloty, jak učí letecké mechaniky a ukázali nám simulátor auta + nějaké ty úvodní řeči o tom jak jsou dobčí jak mají 300 let tradici, kolik brou studentů apod.

Abych to shrnul. V odoru DOS je pár dobrých předmětů, které se týkají praxe ale 50% předmětů (nepočítaje povinnou matematiku+fyziku) Tě bavit nebude a bude o ničem. Mám na mysli všemožné IT předměty, ekonomie apod.
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 6-2009

Odesláno Středa, 29. prosince 2010 - 21:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já si myslím, že pokud máš zájem o určitý obor, tak důležitý je hlavně vydržet, aby si se vůbec dostal k dané problematice...Třeba na DFJP na oboru DP-KV ty první dva roky v Pardubkách jsou více méně takové všeobecně technické předměty. Vlastní problematika kolejových vozidel se řeší až někdy od 3. ročníku v České Třebové...Takže vláčkaři musí vydržet, aby se něco zajímavějšího dozvěděli ze svého oboru Ať mě kolegové z vyšších ročníků opraví pokud to není pravda, ale podle složení předmětů mě to tak příjde...
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. prosince 2010 - 15:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Trainfun: Přesně tak. Na Konstrukci vozidel (I a II), Projekt z konstrukce vozidel, Mechaniku dopravy a Provoz, údržbu a opravy vozidel musíte počkat do třeťáku. Na druhou stranu nutno podotknout, že bez všech těch mechanik, částí strojů atd. by se ta problematika asi celkem těžko vysvětlovala...