K-report
 

Archiv diskuse Cyklistická infrastruktura, cykl... do 11. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Cyklistická infrastruktura, cyklistické trasy » Archiv diskuse Cyklistická infrastruktura, cykl... do 11. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 59684
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 14:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aspoň něco pro začátek:
http://www.cyklostrategie.cz/cykloinfrastruktura/prvky-cykloinfra struktury/tema-1/
http://www.cyklostrategie.cz/cykloturistika/dalkove-trasy/koordin ace-site-dalkovych-cyklotras-cr/

Čirou náhodou to přesně odpovídá názvu tématu. :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 16:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://zlin.idnes.cz/cyklostezka-jen-pro-trpelive-dve-ste-metru-l emuje-19-znacek-pan-/zlin-zpravy.asp?c=A110316_1549618_zlin-zprav y_sot

... "Značky sice cyklistu nenutí z kola sesednout, ale přednost autům dát musí."

Jakto? Končí stezka pro chodce a cyklisty, takže je z ní chodník, ne? :-) A na chodníku nemá cyklista co dělat. Mrdkovina novináře, nebo mi něco uniká?
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60263
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 22:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tam to spíš vypadá, že za koncem stezky je přechod/přejezd nebo prostě jen silnice. Na kterou přirozeně vject jde (jako z místa mimo PK).
Tedy pokud nebudeme brát, že chodník je těch pár čísel mezi značkou a začátkem PK (což by mj. znamenalo, že i v případě zvýšené rychlosti v rámci měst musí řidiči od křižovatky po tuto značku zpomalit na 50, resp. 80 na D/R).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2437
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 16:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Honny (6)
"... "Značky sice cyklistu nenutí z kola sesednout, ale přednost autům dát musí."
Jakto? Končí stezka pro chodce a cyklisty, takže je z ní chodník, ne? :-) A na chodníku nemá cyklista co dělat. Mrdkovina novináře, nebo mi něco uniká?"

Jsem tvor omylný, ale domnívám se, že v inkriminovaných úsecích cyklista z kola slézt nemusí. Tam, kde končí cyklostezka, začíná odbočující místní komunikace (přečetl jsem si v článku), terou ta cyklotrasa kříží. A místní komunikaci cyklista napříč přejet snad může. Každopádně na tom přejezdu nemá přednost, ale to tu vnímáme všichni stejně. Protože místní komunikaci nepřekonává po zebře, tak jsem nenašel žádný důvod, který by ho nutil jít pěšky vedle kola. Nebo něco vnímám blbě?

Do cyklistů si rád rýpnu a jestli jsem se tentokrát spletl, tak by měli cyklisti pro změnu příležitost jednou rýpnout do mně.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 20:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně na tom přejezdu nemá přednost, ale to tu vnímáme všichni stejně.

Jsou zde ovšem tací, kteří to chápou jako zásadní nespravedlnost, protože cyklista přeci musí mít přednost před autem, kterému kříží dráhu. Vždyť ve světě to tak funguje. Jinak je to tak, jak píšeš a jak jsem to psal již vedle - stezka končí/začíná na úrovni místní komunikace, bez zebry, tudíž nejde ani o přechod pro chodce. Nic, co by cyklistu nutilo zesednout. Jen to zpropadené dávání přednosti...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1537
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 20:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám tu pár tras z Prahy, které nejsou nějak extra náročné a stačí na ně i starší silnička. Jednotlivé trasy budu oddělovat do zvláštních příspěvků. Fotky nejsou, na tyto cesty jsem foťák nebral. Trasy jsem dost často kombinoval, začátek a konec je zpravidla u metra, kterým lze kolo za přepravovat, nejlépe na poslední plošině posledního vozu ve směru jízdy (původně za dovozné, dneska dokonce zdarma). Pokud se to adminům nebude tady líbit, ať to klidně přesunou.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 20. března 2011 - 10:07:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Martin_zlivský & že_by - máte pravdu, nedošlo mi. :-) Díky.
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 20. března 2011 - 17:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa 1 - Opatov - Braník

Jak jsem na trasu přišel? Hledal jsem nějakou trasu kolem Krče, kde už prý jedna trasa už je. Navíc jsem hledal její možné prodloužení s návazností na metro. Dneska bych to natáhl ještě přes Milíčov (pokud je ta trasa už použitelná). Takhle to bylo jen z Opatova.
Cesta: Začátek byl v západním vestibulu Opatov. Odtud jsem musel přejet přes D1, což řešil most MÚK Opatov. Za kruháčem jsem pokračoval po silnici až na šeberovské náměstí. Cesta je průměrná silnice s hustším provozem (ač v té době ještě nefungovala R1).
Zde jsem zahnul do vilek a dál na Kunratice. V Šeberově to šlo, avšak pokračování za posledním domem je spíš zaasfaltovaná polňačka a na cykloprovoz je to díky prachu slabší.
Za křižovatkou s Kunratickou spojkou není nějaká extra změna až před hráz Šeberáku. Já sice jel zadem, ale tu cestu doporučuju jen pro otrlejší (navíc jsem na ní najížděl z blbé strany, neboť jsem lehce bloudil). Takže doporučuju to vzít středem po normální silnici, stejně si lesní úseky ještě užijete.
U Hornomlýnského rybníka cesta pokračuje na panelačku, která je také žlutou TZ. Po ní si poskáčete až k dolnomlýnské hrázi. Cesta pak pokračuje šotolinou až k rozcestí u Krále Václava, před nímž je mírné stoupání. Od něj to pokračuje pro změnu zpátky do lesa prudkým klesáním a navazuje lesní cesta se všemi nástrahami. Navíc je za Thomayerovkou jeden pěkně prudký kopec, který prostě nejde ani s rozjezdem vyjet (nedozvíte se o něm včas). Pak už je to až k rybníku Labuť pohoda.
Po přejetí hráze, světlech přes Vídeňskou a podjetí trati u Krče následuje v podstatě plnohodnotná cyklostezka A22 až do Bráníku. Zajímavá místa jsou pak už jen u nádraží Krč, kde je trasa natlačená do kraje komuikace, světla a cyklostezka podjíždí Jižní Spojku, a pak od sportovišť, kde je až na nejbližší přechod (ulice Vrbova) šotolina a nakonec hned vzápětí, kde vede po kraji sjezdu z JS a v trase zavazí sloupy osvětlení.
Poslední zábava nastává kolem zakončení ulice Na Mlejnku a u podjezdu, kde prostě není chodník upravený do cyklostezky a z podchodu je rampa poměrně ostře točená.
Pokračovat lze pak po nábřeží po A2.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60334
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 03:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor:
Nepřekrucuj. Nespravedlnost (a hlavně kravina, která pak způsobuje, že po takový stezce málokdo chce jezdit a část pak jezdí po souběžné silnice, když může/i když nesmí) je to v případě, kdy takto jedeš vedle hlavní silnice a dáváš přednost těm, kterým bys při jízdě po silnici přednost nedával.
A krom té přednosti ti pak ještě většina z těch řidičů zastaví na místě, kde bys měl tu vedlější komunikaci, co se připojuje (ale při jízdě po stezce je pro Tebe hlavní), přejíždět, když jich dává přednost více za sebou.

Druhá věc jsou pak obrubníky, které ne vždy jsou úplně přívětivé nebo sloupy/čekárny/lavičky na vhodných místech.
Ale to už bych chtěl asi za ty miliony, které se do takových komunikací vráží, moc.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 20:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa 2a - Smíchov - Palačák přes most IQ - Po nábřežích 1

Tuhle trasu jsem jezdil na několikrát. Je to taktéž kratší varianta (delší je přes Lahovický most a přes lávku na okruhu; ta ale nebyla tehdy otevřená). Dále na ní jsou několikery schody a úzké profily (samotný most IQ).
Trasa začíná výjezdem ze stanice Smíchovské nádraží. Odtud až do Hlubočep vede po silnici spolu s tramvajemi a další dopravou. Provoz na Zlíchov je díky množství busů značný, dále je třeba si dát pozor spíše na zapadnutí do tramvajového žlábku a skákání na panelech BKV. Úsek na Zlíchov se dá projet i po chodníku dále od trati (místa dost), úsek ze Zlíchova do Hlubočep kolem vody (ale ten jsem netestoval a ostatně nemá zatím návaznost dále kolem vody).
Za smyčkou v Hlubočepích je potřeba trefit ten správný podjezd (první má schody, druhý rantl chodníku a až třetí je ten správný).
Cesta dále pokračuje pod estakádou na starou cestu do Chuchle. Ta je asfaltová a vcelku bezproblémová. V pozdější části je i úprava pro blbnutí na BMX. Cestou míjíte i bývalý barrandovský bazén.
Dostat se na most IQ chce trochu hledání. Za mostem IQ trasa pokračuje do podjezdu pod Strakonickou, načež okamžitě za ním se stáčí rampou vlevo na zastávku bus. Schody na most jsou opět na druhé od mostu straně, avšak tomuto výjezdu se nevyhnete, neb dřív to k nim prostě nejde.
Na samotný most pak vedou schody. Na této straně jsou o něco lepší. Cesta přes most je poměrně v klidu, tedy pokud nepotkáte někoho v protisměru. Na cestě prostě není dost místa na vzájemné vyhnutí se. Cestu z něj zpestřují taktéž schody, které jsou ale delší a ještě točité, takže na nich na někoho narazit znamená další překvápko.
Za schody trasa pokračuje do podchodu tram u stanice Nádraží Braník. Jde jet jak kolem smyčky bus, tak kolem čtyřpruhu. Šotouši určitě nepohrdnou zastávkou na smyčce kvůli focení. Je potřeba projet podchodem až na druhou stranu a za ním vpravo. Tady se trasa spojuje s pobřežní A2.
Dál je to levá-pravá a rovno mezi nějakými sklady. Na konci je zatáčka a nějaký zatím opuštěný areál,za kterým začíná zase normální cyklostezka. Zanedouho trasa míjí zastávku Pobřežní cesta a pak je tu jeden prudký padáček na náplavku. Po ní jede jen kousek za Barrandovský most. Za ním je pro změnu výjezd zpátky na úroveň ulice. Ještě před ním je ale příjezd na trasy kolem Kunratického potoka a Jižní spojky z podchodu.
Trasa pokračuje normálně po chodníku se značením kolem vykřížení tram a silnice, benzínky, kde to trochu skáče, a kolem Dvorců/Žlutých lázní, kde bývá běžně značný provoz a značení pak málokdo respektuje. Navíc je tu taktéž pěkná hromádka vjezdů, ze a do kterých je vidět typické prd.
Další zábava je u plaveckého stadionu v Podolí. Zde je to skákaná na vjezdech na parkoviště. Dále je u Kublova zúžení u přístřešku zastávky tram. Pak je zase chvíli klid až k podolské vodárně.
Za vodárnou je křižovatka s kočičíma hlavama a pak pokračování zpočátku po normální cyklostezce na chodníku, později se před tunelem zůžuje.
Tunel pod skálou je dneska dobré projet spíše spolu s auty, tedy pokud nemáte berany a po trase nikdo není. Vlaštovky jsou moc široké. Nájezd je na jihu špatně řešený (žádný není) a na severu je to až u sjezdu na náplavku. Za tunelem se jen trochu motají stromy.
Sjezd na náplavku je poměrně v klidu, navíc na něm začínají extra pruhy pro cyklisty. Taky nejsou až tak OK, neboť mezera mezi směry je na čáře užití a hrozí srážka. Navíc místní chodci s koly absolutně nepočítají a je třeba je vyhýbat anebo vyhánět zvonkem.
Tudy to pokračuje až na Palačák, kde je výjezdová rampa na křižovatku na jižním okraji a pak kolem budov u Emauz a do krtka.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 22:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa 2b - Palačák - Troja - Po nábřežích 2

Trasa začíná tam, kde předchozí končí - pod rampou na Palačák. Pokračuje dále na sever pod most. Zanedlouho se připlete místní restaurace, která na rozdíl od občerstvovací stanice znamená velmi úzký profil s náchylhostmi ke koncentrování lidí. Tady pomůže jen zvonek.
Cesta pak podjíždí další most a stoupá po rampě k Mánesu. Před rampou navíc končí dláždění a výjezd je z kočičích hlav. Pak to jede k Národnímu Divadlu po chodníku. Zde pro změnu zavazí v profilu stromy.
Křižovatka u Národního Divadla značí cestu přes most. Na tom, jak si věříte, závisí jeho přejezd. Pokud málo, tak po chodníku a dlaždičkách, pokud hodně, není problém to vzít krajem vozovky a počítat kanály a auta.
Třetí za mostem vpravo je volba na pokračování. První je totiž slepá, druhá má schody, čtvrá je křižovatka Újezd (moc aut) a tak zbývá jednosměrka v protisměru. U kostela (na té krátké konci) je zase odbočení vpravo k řece. V celém úseku jsou dlaždičky. U řeky se zase trasa stáčí vlevo do parku u mlýnů. Tady je pohodový asfalt a spousta chodců.
Za parkem cesta pokračuje po náměstíčku a pak pod Karlův most. Za ním je ostrá levá do úzkéhoprofilu. To celé na dlaždičkách a za slušného provozu. Následuje další náměstíčko, cesta jednou ze dvou ulic (směr to nemění) a další náměstíčko a pak křižovatka Malostranská.
Z křižovatky je to zpátky přes řeku po Mánesově mostě. Přes ten je to taktéž dle schopností (vozovka nebo chodník). Za ním se trasa stáčí před Rudolfinem zase k náplavce a na rampu.
Rampa začíná ale až za Rudolfinem. Jsou na ní opět cyklopruhy se stejně neinteligentním rozpětím.
Po náplavce jde cesta až k Štefánikově mostu. Zde je trochu úzký profil a tak trochu motání se. Pokračování za ním je zase po hraně původního terénu (na jedné straně nepoužitelná náplavka, na druhé zase těšnovská radiála a tunel). Pak to pokračuje před "domem hrůzy" (Min.Dopravy a ČD) a pod Hlávkův most. Hned za ním je úzké místo a šikana. I průjezd pod je spíše pro otrlejší.
Dále jedeme kolem křižovatky u Hiltonu, kolem samotného hotelu a pak pod viaduktem. Za ním vede dále kolem vody a budov. Odtud je to sypaný jemný štěrčík. Dále jsou na cestě, když jí kříží normální silnice, zábrany, aby na ní nemohla auta. Na mapě to možná nevypadá, ale je to sjízdné až k Libeňáku.
Dále je to pod Libeňákem, kolem ex-loděnic a obloukem na silnici a vlevo k hrázi u ústí Rokytky do Vltavy. Přes hráz se přejede a pokračuje dále vlevo po cestě u nábřeží. Za spojením s Povltavskou a místem s bývalou stanicí bus jsou v cestě lampy a nožičky svodidel, neb trasa pokračuje po bývalém chodníku. Tak to je pomalu až k mostu Barikádníků.
U mostu Barikádníků přechází trasa po pár schodech zase blíže k řece. Po asfaltce vede až k tramvajovému mostu. Kolem této trati pak trasa pokračovala až k zastávce tram. Otrlejší to brali přes Rámusák na metro v Holešovicích, méně pak tramvají do Kobylis. Dneska je třeba dojet až k lávce a přes ní, Stromovku a Výstaviště na Holešovice. Po dokončení nového mostu to bude prostě přes něj na metro Holešovice.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3630
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 22:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"stezka končí/začíná na úrovni místní komunikace, bez zebry, tudíž nejde ani o přechod pro chodce. Nic, co by cyklistu nutilo zesednout. Jen to zpropadené dávání přednosti..."

No pak by na takovým křížení buď měla platit přednost zprava neb se kříží dvě pozemní komunikace nebo cyklostezka není pozemní komunikací ve smyslu zákona a pak po ní může jet cyklista ožralej jak zákon káže neb se na ni zákon o provozu na pozemních komunikacích nevztahuje. Resp. by na konci cyklostezky měl bejt trojůhelník a na křižující silnici hlavní a vzápětí stopka
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3631
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 22:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kalanis: proboha kudy to jezdíte?

Z Opatova vilkama na Chodov, kolem pojišťovny na Roztyly a lesem na křížení Vídeňský u Labutě. Ev. de projet do lesa za nákupním centrem Chodov směrem Qolze.

Ze SN se směr CHuchle řeší tak, že se přejede po přechodu pro chodce u Lihovaru a jede po břehu po solidní asfaltce, navíc s použitelným provozem a celkem bez inlajnistů (jsou na asfaltě boule) až k Bar. mostu. A buď až do Chuchle furt po břehu - od mostu už to je šotolinošmoul - nebo pod skálou po starý Zbraslavský pokud zrovna náhodou nepadá skála. A tahat to po schodech přes IQ by mně teda nenapadlo, to bych přejel normálně přes Barrand...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2458
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 10:43:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře Vlčku, asi máte velký problém porozumět psanému textu. Protože stezka končí/začíná na úrovni místní komunikace, tak se s ní NEKŘÍŽÍ. Proto je tam ten hrůzný les značek, aby k žádnému křížení stezky s místní komunikaci nedocházelo.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3634
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 12:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já nevím. Buď je to křížení dvou komunikací nebo některá z těch komunikací (cyklostezka) není na hraně křížené ulice komunikací (a pak za tou značkou "konec pozemní komunikace" (což se domnívám že modrý škrtlý kolo neznamená, notabene pokud je škrtlý kolo i s chodcem neb logicky dál není ani cyklostezka ani chodník...).

Mnohde takto umístěné značky končící komunikaci vyhrazenou pro chodce i cyklisty by bez problémů umožňovaly odbočit na chodník v té vedlejší (pokud by nebyl osazen značkou "stezka pro chodce".

Prostě a dobře - pokud je ze strany cyklostezky trojúhelník tak je jasno. Pokud tam není nic a jen značkou cyklostezka končí tak pokračuje normální běžná komunikace a tam je jaksi na nerozlišených křižovatkách přednost zprava.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2459
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 16:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře, smiřte se s tím, že u té značky cyklostezka končí. Dále je jen (vůči směru jízdy cyklistů) příčná pozemní komunikace (vozovka), kterou cyklostezka NEkříží, poněvač v tom místě už NEexistuje. Vjet v tomto místě domnělého křížení do vozovky je stejné jako vjet do vozovky z branky vlastní zahrady. Zkrátka tam žádné křížení komunikací není a na přednost zprava tam zapomeňte, pokud je Vám život milý.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3635
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 16:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže cyklostezka je pozemní komunikace. To se asi shodnem. A značka konec cyklostezky znamená že touto značkou pozemní komunikace "cyklostezka" končí a dál již jako pozemní komunikace nepokračuje, protože jinak bych těžko moh vjíždět na pozemní komunikaci z místa mimo ní. Tedy dle vašeho výkladu mohu zcela legálně:
- pokračovat na kole po chodníku je-li např. na jeho části "smíšená" cyklostezka která značkou končí (čímž asi chce autor značení naznačit že dál se má jet normálně po silnici) a dál není značka "stezka pro chodce"?Protože koncem cyklostezky končí pozemní komunikace a dál už tudíž nevede tudíž se na ni zákon o provozu na pozemních komunikacích nevztahuje?
- podobně třeba při cestě od Barrand. mostu do Chuchle (ale i jinde) je značka konce cyklostezky (dokonce smíšené s chodci) a pokračuje normální ulice. Dle vás to ovšem znamená že koncem cyklostezky končí pozemní komunikace (to snad jestli je pokračování "podélné" nebo "příčné" v zákoně taky není rozlišené - nebo snad je?).

Já bych řek že v tom je bordel v zákoně a v užívání značek.

Nebo tedy platí to že cyklostezka není pozemní komunikace ve smyslu zákona a pak tam nemá co kdo dávat komu dejchat nebo kontrolovat nějakou výbavu typu světel v noci....
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 17:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře, vkládáte mi do úst, resp. pod prsty do klávesnice (z mého pohledu) demagogický nesmysl.
Předpokládám, že oba vycházíme ze článku - http://zlin.idnes.cz/cyklostezka-jen-pro-trpelive-dve-ste-metru-l emuje-19-znacek-pan-/zlin-zpravy.asp?c=A110316_1549618_zlin-zprav y_sot.
V odkazu je i fotografie a také dost určující věta:

"Cyklostezku protíná několik odboček z hlavní silnice, v takovém případě se cyklista musí dobře přesvědčit, jestli něco nejede."

Takže pokud chci z jedné cyklostezky přejet na druhou cyklostezku, příčně přejíždím pozemní komunikaci, stejně jako když příčně přejíždím ze své zahrady napoti na fotbalové hřiště. Žádný zákon mi nezakazuje příčně přejet přes vozovku, jen při tom příčném přejíždění si nemohu žádným pravidlem vynucovat přednost. Co je na tom nepochopitelného? Pro ilustraci vkládám obrázek.

Šedá plocha je vozovka s odbočkou, červené plochy jsou dvě spolu nijak (de jure) nesouvisející cyklostezky. Přes tuto odbočku (vozovku) nevede ani cyklostezka, ani přechod - nic. Jen tam jde bezbariérově přejít nebo přejet. Proč Vám to není jasné? Že ten les značek vypadá blbě, o tom nemusíme diskutovat. Spousta záležitostí vypadá blbě, ale de jure to je dobře.

Až dodatečně mi došlo, že v té mnou citované větě z článku je napsáno: "Cyklostezku protíná několik odboček". To je ovšem pitomost hyeny novinářské. To, že z A do B lze rovně a bezbariérově jet na kole, tak to neznamená, že je to jedna cyklostezka. Dopravní značky říkají jasně, že je to x nenavazujících cyklostezek skoro za sebou, jen jsou mezi nimi ty komunikace, při jejichž přejíždění nemá cyklista žádnou přednost. Pokud bych se choval podle toho, co kde vyplodily hyeny novinářské, tak už jsem dávno po smrti...

Značky konec a začátek cyklostezky jsem viděl na mnoha jiných místech také, jen nejsou takhle nahusto za sebou opakované a tak nikoho nedráždí. A všichni, mimo cyklistických zaslepenců jim rozumí. V tomto konkrétním případě ta situace podle fotky opravdu vypadá jako hovadina (na místě to neznám). Nicméně jsem nikde nečetl, že by se v tom Jarošově rozčilovali chodci, že v tomto konkrétním případě nejsou přes odbočky zebry a tudíž že_by tam chodcům chyběla jejich přednost před auty. (A abychom si rozuměli, samozřejmě, že_by ani na té zebře jedoucí cyklista neměl před autem přednost. Cyklista není chodec.)

(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3638
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 18:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom ale nejsme prasata.

Já se jen domnívám že když máme dvě pozemní komunikace tak jak jsou namalovaný s tím že na přerušený cyklostezce cyklista nemá přednost tak:
- to není křižovatka pozemních komunikací ale vjezd z místa mimo komunikaci zase mimo komunikaci. Pak ale zcela logicky cyklostezka není pozemní komunikace a tudíž se na ni ani nemůže vztahovat zákon o pozemních komunikacích.
- cyklostezka je pozemní komunikace ve smyslu zákona a pak to je křižovatka pozemních komunikací s přednostmi dle zákona.

Zajímavý je že třeba v Berouně toto ošetřený aspoň nějak je - na cyklostezce z kusu chodníku jsou u křížení s ulicema nakreslený na zemi trojúhelníky. Pak není co řešit a asi to tam nematlali úplně bez důvodu.

On je třeba bordel i v tom že značka konec cyklostezky v praxi někdy znamená vjezd na komunikaci s běžným provozem a jindy je pokračováním chodník. Tudíž pokud pokračuje chodník tak by měl mít značku "stezka pro pěší", jinak nic neříká že konec cyklostezky je dál chodník.

Prostě ČR je chlívek ve stylu "chceš-li přežít, starej se". Ono i značení na silnicích stojí zato - nejhezčí byla kdysi při nějaké stavbě u přejezdu vlečky za Trněným Újezdem sekvence přenosná "70" - po asi 10 m "stop" u přejezdu a po dalších asi 100 m přenosná "50"...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.178
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 22:16:53    Odkaz na tento příspěvek  

No je to ještě křupavější .. pokud by tam byla stezka pro chodce, tak sesednout a kolo vést, ne? Ale myslim že tahle obezlička s ukončovánim má ten význam, že ke značce to pozemní komunikace je, pak na obrubníku jí být přestává, přejede příčně jinou komunikaci v režimu "země nikoho" a pak se opět komunikací, tedy cyklostezkou, následující značkou stane. Takže na ní nás můžou buzerovat a při přejezdu té příčné jsme "ilegálové" ;-) Fakticky to vyjde nastejno jak s těma trojúhelníkama, protože to znamená dát přednost, akorát si místní eltodo vydělá na dvojnásobnym počtu značek.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1785
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 23:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský: Ale já nic nepřekrucuji, jen konstatuji. To, co uvádíš jako nespravedlnost a kravinu, já jako nespravedlnost ani jako kravinu neberu. Mám-li srovnat rizikovost jízdy na bicyklu po rušné hlavní silnici s jízdou po vlastní stezce, byť s dáváním přednosti případným vozidlům na křížení s bočními ulicemi (s minimálním provozem), druhá varianta jasně vítězí. Beztak bych na křížení, i když bych měl na jízdním kole přednost, zpomalil a rozhlédl se, zda mi je opravdu přednost dávána. Ale je mi jasné, že jsou tu střelci, co by do silnice vlítli bez rozhlédnutí, bez rozmyslu a plnou rychlosti, protože mají tu přednost, stejně tak, jako se dobrovolně cpou ze stezek zpět na silnice. Následky, byť jimi nezaviněné, ale budou bolet jen je. Na blokování přejezdu řidiči stojících vozidel je jednoduché řešení - vodorovné dopravní značení v místě křížení (přejezd, žluté kříže).
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5947
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 10:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Síť cyklostezek v Karlovarském kraji obohatí další úseky
fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2464
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 16:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolega Prag to popsal naprosto přesně, alespoň tak jak si to myslím - a předpokládám, že tak to myslel i projektant (a že postupoval podle platných předpisů). Je dobře, že je to popsáno jinými slovy než ode mně - možná je to takhle srozumitelnější.
Uf, Pragu, děkuji.
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 23:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa 3 - Dalejemi a Prokopákem

Tak tahle cesta vede téměř celá po cestách v okolí Prokopského údolí. Proč? Prostě jsem si ji chtěl pojet. Má jednu podstatnou vadu, neboť v původnim vydání prý není možnost projet kus údolím Daleje a aktuální značení to také nějak reflektuje (je tam sice napsaná trasa, ale ne její linka). V danou chvíli jsem ovšem nechtěl být takový hazardér, abych to zkoušel. Takže jsem vybral trasu s pár přejezdy.
Cesta začíná u metra Stodůlky a pokračuje jižně za stále nehotovou křižovatku s Jinočanskou radiálou. Po souběžné komunikaci pokračuje kolem městečka Řepora a dále na jednu z příjezdovek do Řeporyjí. Po ní pak projíždí Řeporyjemi až před podjezd trati (Hrbatá). Celou dobu se jede z kopečka po asfaltu, takže se šlapáním a špínou není problém.
Za odbočkou u podjezdu se dále jede "podle vody", tedy pokud možno rovně. Na asfaltce vydržíte pouze k jisté zřícenině statku (druhá značí, že jste přejeli). Za ní následuje prudký stoupák lesní cestou v šotolině. (Ač prý by už tato změna nemusela být potřeba a lze jet dále podle vody.) Cesta byla sice značená v terénu zelenou turistickou značku, ale na mapě jede jinudy.
Zpátky na trase se jede po lesní/polní cestě až na smyčku Velká Ohrada. Z ní se jede zpátky na sídliště Lužiny. To znamená z kopce před křižovatku s Jeremiášovou a lávkou přes ní. V samotném sídlišti se téměř vzápětí napojí na normální cyklotrasu. Tuhle trasu ale v sídlišti někdo šil horkou jehlou. Tomu odpovídá i provedení.
Postupně se trasa dokope k rybníku a odtud po kvalitní cestě pod silnicí zpátky k údolí. Za podjezdem ale začíná štěrk. Křížení s asfaltkou lze spíš brát jako esíčko na trase. Pak je to polňačkou se štěrkem k čističce. Za ní se trasa napojuje na panelku a vede k dalšímu rybníku. Po panelce lze ale i přijet z té asfaltky, neboť tvoří příjezdovku k čističce. Stačí odbočit později. Samotná panelka je další pěkný padáček, avšak ze své podstaty hopsavý.
U rybníka může následovat pauzička, ale já jedu dále a u hráze sjíždím do Prokopáku. Lze sjet po obou stranách, já si vybral asfalt na jihu. Dále už je to sranda. Celým Prokopským údolím vede slušná asfaltka, na níž je poměrně slušný chládek. Tak to potrvá až k železnirnímu viaduktu, kde je esíčko. Odtud navíc cesta jede po normální silnici s běžným provozem.
Pokračování jedoucího zavede dále na křižovatku s hlavní mezi Barrandovem, Hlubočepama a Zlíchovem. Po ní už je to v zásadě pohoda až ke smyčce Hlubočepy, kde putování po této cestě končí a navazují starší povídání o cestách po nábřežích.

Addon - Přes Barrandovský most
Na něj se dá dostat z pojednávané cesty obdobně jako kdybychom chtěli jet dále na Chuchli. Avšak na rozdíl od ní jde za mostem vpravo kolem Dalejského potoka. Na straně pod křízením estakád je rampa a schody. Po nich cesta pokračuje po v podstatě chodníku až na druhou stranu řeky. Zavazí tu jen nožičky svodidel, semtam velké tabule a když leje, tak jedna pěkná kaluž, která je s kamiónem zárukou vlhké následující cesty.
Na druhé straně je jako sjezd označen až ten druhý; na prvním, originálním, jsou schody. Z něj vás to vyhodí do ulice Na Mlejnku a do již psaného rozdělení.
Celé prodloužení je v asfaltu a poměrně úzké.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 28. března 2011 - 17:21:51    Odkaz na tento příspěvek  

No "kolem vody" se projet dá, akorát to neni všude pro každý kolo a každýho jezdce .. je tam takový esíčko kamenolomem, nějaký ty schody, místy bláto a hlavně u těch statků může být cyklista odstřelen někym ze srocených painballových commandos ale jinak se tim ušetří dost ztracený vejšky.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 16:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kalanis: Trasu Háje (-Opatov) - Bráník / Modřany / Zbraslav mám dost naježděnou, většinou ale buď cestou nejkratší, kterou dost naznačil Petr Vlček v příspěvku 3631 (tj. z Opatova přes vilky a lávku k metru Chodov, tam hned do lesa a přes něj k rybníku u Vídeňské ulice, pak už po "cyklomagistrále" přes Dolní Krč k Barrandovskému mostu), nebo delší a možná zajímavější, i když příjemnou jižní variantou, kterou mám z Hájů novým podjezdem pod D1 do Šeberova, pak jako vy do Kunratic, v nich ale přes "Zámecký park" a Betáň ulicí U Rakovky a V Lužích k tržnici SAPA (masokombinátu), odkud se dá parčíkem mezi paneláky snadno sjet do ulice Na šejdru a do Modřanské rokle. Tou se dá velmi příjemným pozvolným klesáním v zeleni plynule (není-li zrovna teplé nedělní odpoledne, kdy cesta roklí bývá přeplněná vycházkujícími rodinkami) sjet až k Vltavě do starých Modřan...

Obě varianty lze i kombinovat, např. průjezdem Kunratického lesa klesáním od Chodova k Zeleným domkům a do staré Libuše apod.
Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2010

Odesláno Pondělí, 11. dubna 2011 - 20:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklostezka Brno - Vídeň se dočká doplnění segregovaných úseků...

http://www.cyklobrnowien.cz/cyklostezka/granty.htm

(vč. PDFek se schématy)
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 13. dubna 2011 - 21:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa 4 - Divoká Šárka - Holešovice

Jedna trasa kolem vody pod stromy, to je cesta od Džbánu do Holešovic. Je poměrně snadná, ale jede se v podstatě všem, co se dá v čechách potkat. Od asfaltu turistické trasy, přes lesní cestu, frekventovnější silničku, štěrk až k panelačce a dlážděné kameny.
Cesta začíná v Divoké šárce u smyčky tramvají. Sem vede po Evropské sice cyklostezka, ale všichni známe její stav. Takže doprava sem je pomocí poslední tramvaje v typickém vláčku.
Začátek je poměrně velký sešup do šáreckého údolí. Zdejší serpertiny patří mezi ty zábavnější, když nemáte dobré brzdy. Pokud to neubrzdíte, můžete skončit i ve Džbánu. Naštěstí trasa pokračuje na druhou stranu od rybníka skrz soutěsku a hráz je tak pouze na brždění.
Za soutěskou je poměrně pohodová asfaltka pod stromy až ke koupališti. U samotného koupaliště jsou dvě občerstvovny. Jednou spíš klasická trafika, která ale funguje jak pro koupaliště, tak pro okolojdoucí, podruhé hospoda. Trasa dále pokračuje údolím kolem mlýna.
Pokud mne paměť nemýlí, tak kousek za hospodou je rozcestí, kde pokračuje asfaltka do kopečka. To je špatně, trasa jde po té druhé - kolem vody. Hnedka je to trochu skákání po kamení, ale následuje poměrně klidný úsek lesní cesty Tichou Šárkou až k rozcestí na Jenerálce. Nikam se neuhýbá, ani do kopečka ani přes potok.
U rozcestí je třeba jet po asfaltce na sever k potoku a zámečku a ne do kopce. U samotného zámečku je to trochu do kopečka. Od parkoviště se jede spíše po chodníku přes hráz či mostek přes šárecký potok. Dál je potřeba přejet poměrně frekventovanou silnici do Horoměřic. Na to tu snad ještě zbyl přechod. Za ním je to dále údolím po normální silnici, prakticky až do Podbaby. Po této silnici ale jezdí i busy a je téměř celou dobu v zástavbě, takže na parádění to tu není. Také její kvalita je značně proměnlivá. První "malý" je pak až v Podbabě, kde se jede vpravo pod viadukt.
Za podjezdem je to kolem Suchdolské po chodníku až k jakési fabrice. Tady je dvojice přechodů, kde je potřeba přejít k řece. Je tu průměrná dlaždba. Po nábřeží cesta pokračuje dále do Papírenské ke staré čističce. Kolem ní není zatím cesta v pořádně provozuschopném stavu a tak radím jet po silnici a ne cyklotrase.
Za straou čističkou se sinice stáčí do podjezdu, a dál k nádraží Bubeneč, kudy lze variantně jet, ale já to vzal kolem starého císařského mlýna, což znamená levá a pak pravá. Od mlýna pak po asfaltce kolem jednoho z podjezdů, kolem slepého ramena a až k mostu přes plavební kanál.
Od tohoto mostu směr Troja cesta pokračuje dále po silnici mezi vodou a tratí. Takže žádný podjezd Za Elektrárnou. Za tímto posledním podjezdem je to dříve (pomalu hned za křižovatkou) či později (před výjezdem k nádraží) na náplavku (kamenná, hopsavá). U tramvajového mostu se navíc přidává bláto.
Za mostem tramvaje je dneska stavba mostu nového, což značí komplikace. A ani už neexistuje původní trasa, takže zde lze říct jedinné - je třeba pod most kolem tramvaje a ke krtku.

Variantně lze použít přívoz a vzít to z Podbaby/Podhoří po trojské straně kolem zoo; či kolem nádraží v Bubenči, Stromovkou a kolem Výstaviště.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 15:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A poslední kousek z Prahy...
Trasa 5 - Bílá Hora - Strahov - Stromovka - Holešovice

Tak tahle trasa má poměrně specifický průběh - 2 padáky a jinak +- rovina. Cesta na její začátek probíhá samozřejmě v Tram (kdo to má šlapat nahoru).
Ze smyčky se jede na sever. Je též možno si udělat zajížďku k památníčku Bílá Hora. Jinak se pokračuje mezi vilkami směrem na východ. Je to tu trochu kličkovaná podle silničního značení.
Do obory Hvězda se vjíždí jižní boční bránou. K ní vede od silnice panelka (či vedle pěšina). V samotné oboře se jezdí po štěrku a po lesní pěšině. Výjezd je východní branou. Oboru lze taktéž vynechat a jet okolo.
Trasa pokračuje po pláni přes frekventovanou silnici z Vypichu na Petřiny, kolem smyčky a pak přes Bělohorskou do parku Ladronka. Zvláštní pozornost zaslouží přecházení obou frekventovaných silnic. Jinak je to klid na asfaltu.
V parku Ladronka již je sestava cyklostezek, s jejichž dodržováním se ale moc lidí neobtěžuje. Navíc jsou všechny cyklostezky u Ladronky přerušeny. Úvodní část je v bezproblémovém soupáku (to, co se slítlo od Hvězdy) a pak prakticky rovinka k Ladronce. Za ní zase rovinka a méně než mírné klesání až na Strahov.
Zakončení parku a přejezd na běžné komunikace je z těch nebezpečnějších. Auta ze zdola na vás nevidí a zeshora nebrzdí. Po silnici je to dále až k prvnímu menšímu. Na něm je to levá okolo nových domů a stadionu; zpočátku mírné stoupání, pak pro změnu mírné klesání, předzvěst velkého padáku.
Na rozdělení je to podle cedulí pravá, za chvíli míjíte vlevo pakoviště, přejedete křižovatku, most a vzápětí je to trefování ostrou pravou na dolní cestu. Padák dále pokračuje až prakticky na Malovanku.
Křižovatka Malovanka není úplně problematická - pokud jedete po chodníku a přes světla; místa je tu dost. Jízdu po silnici bych vynechal (resp. přenechal opravdovým milovníkům adrenalinových sportů). Dále je to po jižním chodníku kolem smyčky Dlabačov, přes další silnici na Strahov a rampou ke Strahovskému klášteru. Tady je to těžce klepavá na dlaždičkách.
Za branou kláštera je to po další rampě, naprosto debilně řešený přejezd náměstíčka a dále po chodníku. Trasa pokračuje dál po hradbách. Je tu jedna specialitka, kterou jsem nepochopil - proč je nutno přejet na ten kousek u Brusnice přejet? Lze si to ale i zjednodušit a prostě to vzít po vnitřní hraně hradeb a kašlat na značení. A jsme na křižovatce Brusnice.
Odtud tato cesta pokračuje dále po chodníku mezi silnicí a Hradem prakticky až k Belvederu. Zásek je však hned za křižovatkou u Hradu. Chodnik se tu u domu zůžuje a cesta po silnici je díky provozu zpravidla vyloučená. Takže přednost má protisměr (stoupání). Jinak je to asfalt a občas dlaždičky
- pohoda.
Za Belvederem následuje esíčko v Chotkových sadech, lávka přes Chotkovu a cesta Letenskými sady. Na esíčko se najíždí první pravou za letohrádkem a u lávky vás kupodivu nevykopne. Průjezd sady je opět v zásadě nuda. Jen je třeba trefit tu horní cestu, kde je značená cyklotrasa a která ústí mezi gymnáziem a ministerstvem vnitra. A právě kolem něj se jede až na křižovatku Letná.
Letenskou křižovatku jde projet přes dvoje světla, otázka zní která. Já preferuji značenou variantu (je to nepatrně blíž do non-stopu na doplnění zásob). Dále se navíc pokračuje tou nejméně frekventovanou ulicí až ke Stromovce. Do ní se lze dostat hned malou brankou nebo později pořádným vjezdem. Záleží jen na vkusu a rozměrech. V každém případě následuje mírný padáček s mostem přes Buštěhradku a pak k Výstavišti. Celé navíc na asfaltu.
U Výstaviště je zpravidla provoz dle počasí a akcí (takže značně proměnlivý). A lidé se motají i na pokračování do Holešovic na poněkud úzkém chodníku (doprava opět znemožňuje užít silnici). Mnohokrát flikovaný asfalt též nepřidá. V každém případě je potřeba se nějak k metru dostat. Variantně to lze vzít Stromovkou a kolem vody. To už je jen na tom, kdo trasu jede.

Tak, to by byl zatím konec, rád bych viděl i nějaké návrhy na cesty jinde než jen v Praze (Polabí, Brněnsko). Začátek a konec vždy někde u funkční lokálky, která kolo převeze.
Dále by to chtělo zdrbání stavu již popsaných cyklostezek a návrhy na zlepšení (normotvůrci ať si políbí).
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3789
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 16:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Che - Polabí toho skýtá. Krom profláklejch a frekventovanejch cest podle Dlabe se nabízej loučeňský lesy třeba.

Vlakem do Kopidlna. Pak dle mapy asfaltkou zpět podle trati (na druhý straně kolejí než je budova). Pokračuje to skrz háj k rybníku za Rožďalovicema. Poté kousek po okresce směr Dětenice, vlevo lesní asfaltkou proplejtající se lesem, posléze křižující červenou značku a vedoucí do silnice od Tuchomi k Prodašicům. Po silnici vlevo a poté zas lesní asfaltkou vpravo mírně dokopečka. Pak jsou dvě verze - pokračovat až do silnice od Prodašic Xeleticím a po ní do Seletic nebo na mírném vršku za zatáčkou u loučky vlevo bláťatkou jako zpátky dokopce a poté po silnici vpravo (hezké výhledy). Na křižovatce silnic rovně lesní cestou do Seletic. Ze Seletic (bejvala hospoda) po červený a pak vlevo zelenou k jabkenický hájovně (pískový lesní cesty) a do Jabkenic. Po červený podle obory, přes silnici a pak kus lesní cestou "furt rovně", vlevo studánka "dobrá voda" až do silnice Mcely - Loučeň. Dál buď vlevo a pak vpravo po silnici via Jíkev do Nbk nebo vpravo via Loučeň do Vlkavy, přes státní a via Straky a Milovice do Lysý.

Výhodou je že se tam neserou až na výjimky davy a nevýhodou nutnost umět číst v mapě neb cyklotras moc značenejch není a pokud jsou tak vedou "nějak divně jinam"
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60844
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 19:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor #1785:

Napsal jsi:
Jsou zde ovšem tací, kteří to chápou jako zásadní nespravedlnost, protože cyklista přeci musí mít přednost před autem, kterému kříží dráhu.

Zde kříží dráhu spíše ten odbočující, který tak jako tak zpomaluje a kterého už to obtěžuje pouze minimálně. V případě, kdy je to skutečně čisté křížení, snad nikdo přednost nepožaduje (teda někdo asi určitě jo, ale to je asi tak vše, co s tím zmůže :-)).
Samozřejmě se najdou místa, kde je takové řešení nevhodné, např. kvůli rozhledu.


Mám-li srovnat rizikovost jízdy na bicyklu po rušné hlavní silnici s jízdou po vlastní stezce, byť s dáváním přednosti případným vozidlům na křížení s bočními ulicemi (s minimálním provozem), druhá varianta jasně vítězí. Beztak bych na křížení, i když bych měl na jízdním kole přednost, zpomalil a rozhlédl se, zda mi je opravdu přednost dávána.

To je sice asi převážně pravda, ale takhle uvažuje málokdo a nemusí to být ani řidič. Leda bys to nařídil, a i pak budeš řešit, že to nebude někdo dodržovat (podobně jako za volantem málokdo jede přes mostní provizorium předepsanou rychlostí/tonáží, protože následky se ho v tu chvíli jakoby netýkají a nic se přece "pro jednou" nestane).
Ostatně pokud chci vyloučit tranzit z města, taky to nedělám zpomalením na obchvatu, ale naopak jeho urychlením a zpomalením průjezdu městem (např. důmyslně zamotaným systémem jednosměrek a parkovacími místy střídavě na různých stranách ulice).

S tím rozhlížením je to pěkné, ale to děláš možná Ty, já a ještě pár procent účastníků provozu (a i za volantem taky spíš jen tam, kde čekám, že mi tam někdo vlítne - typicky třeba křižovatka ve Skutči, kde už se mi to jednou vyplatilo).
Kdybych vždy spoléhal na přednost (nebo zelenou), asi bych sem už nepsal.


Na blokování přejezdu řidiči stojících vozidel je jednoduché řešení - vodorovné dopravní značení v místě křížení (přejezd, žluté kříže).

Našlo by se i jednodušší, respektovat zákon. Jenže to je některým zatěžko i na železničním přejezdu, kde může jít velmi záhy o život (když to např. chcípne), tak co by se obtěžoval kvůli chodcům nebo cyklistům (to nehrozí víceméně nic).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6174
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 09:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Karlovarých Varech propojí cyklostezk podél Ohře s centrem města
fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3853
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 12:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: ještě poznámku - řidič disponuje zrcátkama tudíž vidí při odbočování vpravo zda za ním jede souběžně cyklista. Na kole to znamená ohlídnout se a pátrat zda ti co jedou po hlavní pojedou fakt rovně nebo jsou jen líný hodit (včas) blinkr.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 13:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivsky: Respektovani zakona spociva v tom, ze nezastavim na prechodu pro chodce, prejezdu pro cyklisty, najezdu etc., ktere budou oznaceny patricnym znacenim. Pokud na silnici nebude zebra, prejezd pro cyklisty, zlute krize, tezko budu z kristalove koule vestit, ze bych mohl nekoho blokovat.

Petr Vlcek: Presne tak. Ve zpetnem zrcatku je cyklista maskovany v tmavem obleceni jedouci po stezce kus od silnice perfektne videt. Obzvlaste odrazi-li se v zrcatku slunce, zrcatko a bocni sklo jsou za deste mokre ci je sero/tma. Ono v zrcatku leckdy neni problem prehlednout neosvetlene vozidlo barvy splyvajici s okolim /seda, stribrna/, ale cyklista tam bude videt perfektne...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3855
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 14:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A on je neřešitelnej problém když nevidím tak přibrzdit? Kupodivu třeba v Drážďanech asi nesvítí slunce a na kole v tmavým nikdy nikdo nevyjede.

To je jen a jen "česká klasika" - proč bych měl jet opatrně když můžou zastavit a počkat všichni ostatní.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60952
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 18:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor:
Píšu o případech, kdy tam přechod, přejezd vyznačen je. U železničního přejezdu bydlím (je za ním křižovatka, kde se dává přednost), takže už jakýsi přehled o chování jednotlivých účastníků mám.
Největším extrémem byl asi kamioňák, kterej zastavil za osobákem (takže ještě na přejezdu), vylezl a šel se ptát na cestu; až padající závory ho vyvedly z míry (asi myslel, že to cinká pan Lorenc).


Na kole mám zrcátko taky a docela se divím, že je to stále spíše výjimka (ne že bych měl rád příkazy, ale zrovna zrcátko by se aspoň v doporučené výbavě objevit mohlo).
Že je někdy v zrcátku (i u auta) málo vidět, to vím. Ale nikdy by mě nenapadlo se na to vymlouvat, když třeba vyjíždím z nekolmý vedlejší s tranzitem. Prostě si najedu tak (kolmo), abych viděl. Narozdíl od osobáku se zde i mrtvej úhel řeší docela těžko.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 18:26:27    Odkaz na tento příspěvek  

Tohle mi uniklo .. koukám že "Změna pro Prahu" by se mohla přejmenovat na "Žádná změna". Já bych cyklostezku vedle dvoupruhový komunikace rozhodně využíval, zrovna nedavno jsem sem psal že k tomu Nuseláku skoro neni kudy dojet .. odkaz
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 11:00:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když můžou zastavit a počkat všichni ostatní.
Treba ridici aut jedoucich po hlavni, kteri musi pockat, nez odbocujici ridic ve zpetnem zrcatku zrekognoskuje teren, jestli se po cyklostezce neriti cyklista. A na to pribrzdeni opravdu nestaci. Otazkou rovnez je, zda je v nekterych pripadech vubec realne mit zpetnym zrcatkem pokryty prostor cyklostezky vedouci kus od silnice. Prijde mi logictejsi a prirozenejsi, kdyz v tomto pripade ma prednost vozidlo pred cyklistou, a to z mnoha duvodu. Fyzikalni aspekty - hmotnost vozidla vs cyklista a z toho plynouci akcelerace a decelerace, /ne/viditelnost cyklisty z vozidla oproti viditelnosti vozidla pro cyklistu, horsi odhad rychlosti cyklisty atd. A o tom je ta bezpecnost provozu. Naopak proti bezpecnosti provozu jdou myslenky aktivistu realizujicich se na poli cyklistiky - kuprikladu jizda v protismeru ci vynucena prednost. Kupodivu treba v Amsterodamu jde koupit si legalne fet, kupodivu v Londyne u sebe nemuze mit clovek ani nuz. To je jen a jen "ceska klasika" - co je na zapade, to jedine je spravne a my jsme ti blbecci z vychodu.

Martin_zlivsky: Ja se nedivim, ze zpetne zrcatko na kole je vyjimka. Rychlejsi a ucinnejsi mi prijde otocit hlavu, nez zkoumat obraz v malem a tresoucim se zpetnem zrcatku. Na moznou snizenou viditelnost ve zpetnem zrcatku se nevymlouvam, pouze na ni poukazuji.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60985
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. května 2011 - 19:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Treba ridici aut jedoucich po hlavni, kteri musi pockat, nez odbocujici ridic ve zpetnem zrcatku zrekognoskuje teren, jestli se po cyklostezce neriti cyklista.

To v případě, že nepůjde o stezku, ale spíš o cyklopruh v rámci vozovky. Jenže právě v takových případech paradoxně cyklisti už přednost mají, zatímco pokud je stezka vedena kus od silnice (takže napřed odbočíš a vyklidíš hlavní, a až pak bys měl dávat přednost), přednost nemají.


Zrcátko:
Je vidět, žes´ ho asi nikdy neměl. :-) Tyhle předsudky chápu, ostatně taky jsem ho docela dlouho považoval z týchž důvodů za zbytečné.
Co píšeš, není pravda. Otočení hlavy rychlejší není ani omylem, bezpečnější taky ne (než ji otočíš zpět, ujedeš kus cesty, zatímco když jen mírně skloníš hlavu, tak stále periferně před sebe vidíš). A netřese se skoro vůbec (ani v terénu, kde ale lze využít tak na pohled do výstřihu někoho za sebou, takže je spíš nebezpečné :-)).
Samozřejmě nepopírám, že to není všelék a i tak se za sebe dívám, navíc záleží na kvalitě a tvaru zrcátka.

Doporučuji vyzkoušet.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5612
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 11:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský a zrcátko - já zrcátko měl taky (takové malé rybí oko kombinované s blikačkou) a nemohl jsem si ho vynachválit. A je to přesně jak píšeš, pohledem do zpětného zrcátka ještě periferně sleduješ prostor před sebou, kdežto otočením hlavy vzad a hned zpátky současně ujedeš určitou vzdálenost, během které se může stát ledacos. Nehledě k faktu, že otočením hlavy ne pokaždé držíš přímou linii jízdy.

Bohužel tohle zrcátko jsem rozstřelil a podobné stále k nesehnání.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3100
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 12:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: To není "Změna pro Prahu", ale "Změna pro Prahu 4". Z občanů Prahy 4 podporuje změny ve vztahu magistrále pouze ta hrstka, která bydlí přímo u ní. Zbytek má hlavně obavu z toho, že při sebemenším omezení magistrály se provoz rozlije i do dalších ulic, takže touží po co nejširší magistrále, po které by auta rychle projela na Nuselák a do Legerky (a tam ať třeba stojí a čoudí, ale hlavně ať neodbočují mezi Vyskočilovou a Pakulem...).

Navíc to bude nějaký účelový slepenec s nulovou ideovou vyhraněností, vždyť "sdružuje členy Suverenity, KDU-ČSL a České pirátské strany".

Jinak já patřím mezi ty tisíce pracujících dojíždějící do "kanclokolbenky" podél jižní části metra C a taky bych po 5. května na kole v odděleném pruhu s chutí jezdil - vede to skoro přímo a stoupání je snesitelné.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 14:17:47    Odkaz na tento příspěvek  

Mno von je to asi i důvod, proč pořád u Budějárny chybí čtvrtá větev křižovatky, takže je třeba smrdět důsledně kolem Brumlovky a Kačerova až do Podzámčí k levýmu odbočení na JS a pak ještě zbytečnym průjezdem zatěžovat křižovatku na D1. Stejně kontraproduktivní bejvaj ty chumly jednosměrek a neprůjezdný Vinohrady a Karlíny, zejména pro přespolní, kilometry prosmrděný navíc. Ale co bychom pro ochranu obyvatel neudělali, že ;-)

Piráti se pro mě timhle odepsali ještě před minulejma volbama, zejména pro ně je jakýkoli účelový spojení smrtící. Bobošíková v tom nejede?
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 03:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ, Janatak: Zrcátko je opravdu fajn, pokud teda je.
PV: Uklidit bordel v zákonech a předpisech, to bychom chtěli po vládě asi moc.
prag: Zklidnit magistrálu cyklostezkou považuju za hodně blbej nápad. Stále tu máme nějakou dopravní indukci (existujicí cíle dopravy) a takhle by tu přibylo něco málo odvážlivců, co chtějí inhalovat výfukové plyny ze stojící kolony. Blbej nápad. (Avšak proč cyklotrasy neprotáhnou sousedníma ulicema když už touhle oblastí?)
prag: S pirátama opatrněji, prosím... Hubu si musí namlátit každý mladý seskupení (třeba veverky to mají bohužel pod ještě větším drobnohledem tv kamer). Naopak zkušení matadoři z Tfuj se rovnou zahákli. A odpověď vždy zní - Jistě, pane ministře.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 17:22:25    Odkaz na tento příspěvek  

Mnojo, když já mam takový divný podvědomý spojení, že mladí mívali kdysi ještě nějaký ideály .. dneska asi pragmatismus sajou už s mateřskym sunarem ;-)

Vono by stačilo tam zcyklostezkovat chodníky, na nich určitě neni o nic větší smrad než v těch autech vevnitř a cyklista by tam nestrávil zdaleka tak dlouhou dobu jako kolonující šofér.

Docela kouzelná je ta ofiko cyklotrasa po obou chodníkách na Nuseláku, kde na všech čtyřech koncích chybí doplňková cedulka "cyklisto vznes se .. a jak ses sem hochu vlastně dostal?".
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3912
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 21:18:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tom Nuseláku je paradox že pokud se chce jet aspoň nějak podle předpisů tak se musí jet v protisměru. Neboli po levý straně do města (lze pokračovat kolem Apolináře a dolů na Karlák) a opačně zas jde najet Lublaňskou (ale nejde najet kloudně do Lublaňský...).

Mch po magistrále občas jedu z Pangráce na hlavák na vlak. Všední dny do šestý ráno a v neděli až tak do osmý. Je to totiž dokonce rychlejší než metro a to i bez nějakýho extra makání.

Ostatně na konci u Pakulu se nacházela značka "konec stezky pro chodce a cyklisty", neboli pokračuje běžná komunikace jak praví zdejší odborníci na přerušovaný cyklostezky - stačí dát přednost (komu?) a pokračovat kudykoli i po chodnících...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 13:45:56    Odkaz na tento příspěvek  

No za starých časů jsem z Braníka taky chytal vlaky na Hlaváku trasou Ryšánka-Budějárna nájezd na magi co ještě nebejval Mikrošrot a pak už direkt až do podjezdu u patra haly, což se dalo zmáknout za půl hodiny, ale dneska bych si to už asi netrouf ani o půlnoci.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6256
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 17:07:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na kole nově projedete i pod hradem Loket a kolem zámku Mostov
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 61525
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 15. června 2011 - 14:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkaz z e-mailu:
http://www.cyklokonference.cz/download
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8629
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. června 2011 - 10:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha ucpaná cyklisty?
Jarda Novák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.32.210
Odesláno Úterý, 05. července 2011 - 08:01:54    Odkaz na tento příspěvek  

1/2
Zrovna jsem na tuto diskusi narazil a hned ji využiju. Prosím všechny cyklisty, kteří jezdí po "cyklostezce" v Praze na Rašínově nábřeží (mezi Vyšehradským tunelem a Jiráskovým mostem). Vím, že každému slušnému cyklistovi to dojde a přizpůsobí se, ale bohužel denně vídám že mezi zdejšími cyklisty převládá bohužel většina vysloveně drzých a arogantních dobytků. Jezdí tam totiž jako blázni a kromě svého ne příliš zřetelného úzkého pruhu vprostřed náplavky, o kterém si myslí, že tam jsou hlavní, nehledí vůbec na nic. Přitom ohrožují nejen ostatníé chodce, ale i sami sebe. Patříte-li mezi ně, nebuďte hloupí, jde přece i o vaše drahé kolo, když už o nic jiného. Připomínám: celá náplavka je na všech vjezdech jasně označena dopravní značkou "pěší zóna", tedy 1) max. povolená rychlost v pěší zóně je 20 km/h, nikoliv až cca 50, což tam mnoho cyklistů jezdí. 2) v pěší zóně je třeba počítat s dětmi (i bez doprovodu), které si na pozemní komunikaci hrají a dělají si co chtějí, především že jsou neznalí dopravních předpisů (znalost se sice po cyklistech bez řidičského průkazu rovněž nevyžaduje, ale k dospělému se prostě takové věci vždy nutně donesou). 3) fakt, že cyklostezka je značena velice nevýrazně - mramor, respektive "rovný kámen" vypadá v dlažbě spíše jako ozdoba a značky tam jsou zašlé. 4) cyklostezka je nešikovně vprostřed náplavky. 5) Kdo chce pospíchat a jet rychleji než 20 km/h, může využít horní silnice, kde je již rovněž značen pruh pro cyklisty.
Jarda Novák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.32.210
Odesláno Úterý, 05. července 2011 - 08:02:58    Odkaz na tento příspěvek  

2/2
6) nejdůležitější věc: cyklista je povinnen přizpůsobit jízdu stavu a situaci na pozemní komunikaci, tím spíše v pěší zóně, tedy vidíte-li 50 metrů před sebou překážku (auto, hrající si dítě, psa, ...), nejezděte jako kreténi a přibrzděte. Jste holt v centru Prahy a s tímto musíte bezpodmínečně počítat a nerozčilovat se. To už je v městě tak. 7) to souvisí s bodem 6 - celá tato náplavka je posuzována rovněž především jako přístaviště osobní lodní dopravy. Tedy zcela běžně se tvroří fronty u nástupů na parníky, které jsou zastoupeny mnohdy třeba i 200 lidmi, kteří když stojí na "vašich 20 centimetrech pruhu", nemůžete počítat že uhnou To oni v tom místě totiž ani nemusí. Především si všiměte ve frontě četných rodičů s dětmi. Nešikovná srážka s tříletým dítětem může takové křehké dítě bez problému zmrzačit či i zabít. To snad přece nechcete! A jak by bylo asi vám, kdyby jste vzali rodinu na výlet do Prahy na parník do zoologické a hned po ránu vám sejmul dítě nějaký kretén na kole! Snad jste, do háje, také lidé a jako takoví byste se měli chovat slušně a ohleduplně vůči ostatním. Dále v přístavu osobní lodní dopravy je zcela běžným jevem pohyb zásobovacích vozidel či vozidel zaměstanců lodní dopravy. Rovněž je zde běžná manipulace s rozměrnými kusy nábytku, občerstevním, lodním náčiním, vázacími lany a řetězy atp. Osobní lodní doprava je tam doma a tak se vy musíte uskromnit. To není naschvál vůči cyklistům, ale naprosto zcela běžný jev v přístavech lodní dopravy. Všeho toho si musíte všímat a brát na to ohled.
Děkuji a doufám, že tito neukáznění a drzí cyklisté, kterým je tento příspěvek adresován, se chytí za nos a začnou se chovat slušněji.
Jarda Novák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.32.210
Odesláno Úterý, 05. července 2011 - 08:06:15    Odkaz na tento příspěvek  

3/2
Pardon - ne pěší zóna, ale obytná!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4018
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 05. července 2011 - 09:31:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tudíž v obytný zóně není 20 ale 30 jestli se nepletu.

Mch tamtudy je průjezd na kole použitelnej stejně jen brzy ráno než to zastavěj zahrádkama s opilcema. Aby ta stezka byla prakticky použitelná tak by musela vést podle zdi a bejt oddělená sloupkama aby tam neparkoval kdejakej blb.

Čímž neříkám že tam (ale zdaleka nejen tam - viděl jsem pako co sjelo z Barranďáku místo zatáčkou rovně po schodech...) někteří cyklisti nejezdí jak hovado a jiní pěšáci se zas jak hovádka chovají když na cyklostezce nechávaj bez dozoru psy nebo děti.

Ten problém je stejnej jako všude na silnicích v česku - absence jakéhokoli dozoru v podobě policie ať už státní nebo městské. A když už se tam někdo omylem objeví tak nejde o dodržování bezpečnosti ale o pruzení (viz občasné mediálně známé známé dejchání jestli si někdo nedal ke klobáse pivo). Jezdiči potmě/jako prase nikoho nezajímaj.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 18:10:07    Odkaz na tento příspěvek  

No já teda nevim, ale podle značek je po té náplavce vedena stezka pro cyklisty. Pro obytnou zónu je V obytné zóně a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km.h-1. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. (takže si tam nesmim ani opřít kolo, asi ..) ale zároveň V obytné zóně a pěší zóně musí chodci umožnit vozidlům jízdu. To platí i pro děti hrající si v obytné zóně takže ty paka co tam čekaj na parník by ten proužek neměli v žádnym případě blokovat ;-)

Což nijak nechci stavět do rozporu s požadavkem oboustranný ohleduplnosti. Ale jaksi mi uniká smysl cyklostezky, kam se befehlem naháněj cyklisti ze silnice, a po který pak nemůžou jezdit ..
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 18:17:05    Odkaz na tento příspěvek  

Oprava, neni to stezka pro cyklisty ale značená cyklotrasa. Značky tam jsou opravdu jen s hřištěm a pískovištěm, koukal jsem na to pro sichr v gůglu.
Jarda Novák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.32.210
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 23:00:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, nicméně cyklotrasa je brána jako pozemní komunikace a vztahují se na ní předpisy jako na jakoukoliv jinou pozemní komunikaci a je-li na ní řízen provoz dopravními značkami, je povinností je respektovat, ať jde o chodce či cyklisty. To je k té oboustrannosti. Ale je také pravdou, že ne všichni účastníci provozu - tedy v tomto případě jak chodci, tak i cyklisté nemusejí býti seznámeni s tímto značením a předpisy. Ovšem těch možností se s tím seznámit má každý (obzvláště dospělý) člověk dost a nepotřebuje na to dostat štempl). Pak jde tedy o ohleduplnost. Ale stejně je třeba brát v potaz, že v obytné zóně je povolen a předpokládán volný pohyb chodců v celé šíři pozemní komunikace a stejně opakuji: jednomu se vyhneš a vedle do tebe vrazí druhej. Rovněž se dá předpokládat že malé dítě či pes se v dopravním značení nevyzná. A dále cyklista jakožto i chodec, i když u toho to není tak výrazné a nebezpečné, by měl především přizpůsobit jízdu stavu a situaci na pozemní komunikaci. Což zrovna na Rašínově nábřeží si toho nijak nevšímám.
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 19:00:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražáci,
znáte nějakou pohodlnou a rychlou cestu pro silničku z Černého Mostu do Horních Počernic? Zatím jezdím po Chlumecké a není to úplně ono...

Díky
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 16:05:49    Odkaz na tento příspěvek  

Dírou pod náspem okruhu je to pravda trochu klikatý a hrbatý, ale furt radši než po Chlumecký. Ovšem silnička již dávno zavěšena definitivně na skobu, tak nevim jak to viděj hltači mil
odkaz -- jiná tam fakt nevede.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 00:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gratuluji jihočechům k rozvinuté cykloinfrastruktuře - 5 tisíc kilomterů cyklostezek. Viz reportáž, čas od 17:07. Oops, ony ty mrdky mediální odvádí i na veřejnoprávním kanálu tak dokonalou práci, že je pod jejich rozlišovací schopnosti pochopit rozdíl mezi cyklostezkou a cyklotrasou... Hodinky nebo holinky, obojí se natahuje.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4286
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. srpna 2011 - 06:44:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu to tady rozhýbeme.

Co při jízdě na kole považujete za nejhorší dopravní situaci? U mě vedou tyto:

1) Jízda mezi obcemi, když má člověk za zadkem plně naloženou Tatru a nemá kam uhnout. Náklaďáky a velká auta na silnicích obvykle pouštím tak, že vyjedu ze silnice, zastavím a pustím (těch 20 vteřin zastavení mi opravdu na trase chybět nebude a řidič mě nebude muset zbytečně s tím kolosem objíždět). Ovšem někdy to nejde tak dobře, zvlášť když je tam kraj silnice a hned jakýsi plevel. Zažito na vlastní kůži mezi Rebešovicemi a Rajhradicemi.

2) "Špuntové zastávky" MHD (typ Klusáčkova, Dělnický dům). Taky úžasné, potřeba na ně myslet, vjet si doprostřed pruhu a projet je prostředkem. Nehodlám dělat salta při případné jízdě po kraji, žlábkový koleje jsou zákeřný :-)

3) Téměř jakékoliv odbočení vlevo, s výjimkou toho ze samostatného pruhu. Občas taková loterie... zařadit se na levou stranu pruhu, protože ten za mnou jede vpravo, nebo se zařadit na pravou stranu pruhu, protože ten za mnou jede vlevo a pak můžeme do křižovatky vjet souběžně? A úplně nejhorší je odbočování zpod Grandu od viaduktu na Benešovu ulici a dále na hlavák. Jezdím tudy směrem do školy (nejrychlejší možnost, opravdu to nebudu objíždět přes Komárov) a po ránu to bylo krásné probrání (na zelenou vjet před viadukt, do boku, pustit před sebe auta, prohučet pod viaduktem, vyšlapat kopeček, zařadit se vlevo a teď: kontrolovat šalinu zespod, když není, popojet nahoru, teď kontrolovat šaliny z boků, auta z boků... no, zatím jsem vždycky projel ve zdraví a bez ohrožení ostatních :-)).

4) In-line bruslaři na "chodcocyklostezce", jedoucí ve dvou vedle sebe. I když mnohdy stačí jeden, schopný letět po prostředku a já jsem král. Zde je nádherná analogie s cyklisty, co jezdí po silnici vedle sebe. Obě skupiny zavazí provozu naprosto příšerně Neříkám, že to jsou všichni, ale když už člověk na podobné narazí, tak je to kvalitka. Nedají se předjet (po krajích nedostatek místa na bezpečné předjetí) a při případném vyzvonění ještě nadávají.

5) Důchodci a rodinky na tomtéž. Nevím, co je to za zvyk, korzovat si to prostředkem, ale stává se. To je pak krásný pozorovat, jak reagují vždycky nadávkami: "co na mě ten pablb zvoní, dyť tady má místa tři [obvykle půl metru na straně]", nebo naopak "co mě ten pablb předjíždí tak natěsno?!". Podobné situace už řeším zvoněním, když je někdo moc roztažený, tak ještě zadupnutím zadní brzdy (skřípot, jak kdyby spadla půlka železářství ). To se pak klidí velice rychle Ale to už jsou "krizové situace", většina lidí jde po jedné nebo druhé straně a objet se dají bez problému.

To je tak vše, na co si teď po ránu vzpomenu. Přidáte ještě něco?

Na konec dodávám, že nejsem takový ten "hypercyklista", jací se občas objeví v novinách se sloganem "kolo je boží, jezděte jen na něm! A kdo na něm nejezdí, je vůl". Prostě píšu poznatky, které jsem nasbíral (jakože jich jsou dvě hromady, při těch kilometrech a času na kole stráveném). Kolo považuji za aktivně oddechový prostředek, když mám čas, jedu se projet a ne závodit.