K-report
 

Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 18. 12. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Registrační značky - diskuse » Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 18. 12. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5017
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 08:00:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor:
Stačí pohled 20 let zpět kolik se v ČR nově přihlásí ojetin a kolik zcela nových vozů.
Nestačím se hned po ránu divit. Myslíš, že si lidé kupují ojetiny proto, že chtějí znečišťovat ovzduší? Zvyšují se daně, nezaměstnanost atp. a lidé si budou kupovat nová auta?
Chápu, že jsi ten příspěvek psal kolem půlnoci, ale už je ráno, vstávat!

Přitom zcela nové vozy kupují z 50-60%!! firmy - a čímpak to asi je? Stejně jako zlodějina s názvem "ekopoplatek", tak by i tvůj návrh byl jen další buzerací obyčejných lidí. Pojmem obyčejný lid nemyslím samozřejmě Prahu, to je kapitola sama o sobě.

Já myslím, že kdyby se na téma uspořádala nějaká anketa, tak bychom se všichni divili, co si o současných a nových RZ lidé myslí.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7570
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 08:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíš, že si lidé kupují ojetiny proto, že chtějí znečišťovat ovzduší?

Já si navíc nemyslím, že hlavními znečisťovateli ovzduší jsou auta. S oblibou se to na ně hází... A navíc už i 10 let staré auto je na tom dobře - oproti autům z 80. nebo 90. let. Jisté komplikace mohou nastat za mimořádně nepříznivých povětrnostních podmínek v místech z vysokou koncentrací provozu. Proto nemá cenu kvůli tomu buzerovat emisemi stréca z Mrákotína s 20 let starým Favoritem - tam se ten jeho smrad bezpečně rozptýlí.
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2587
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 09:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor:
To, že po silnicích jezdí v době inverze spousta starých křápů a že silnice ničí přetížené náklaďáky, nijak nesouvisí s tím, co ta auta budou mít na "SPZ".
I průměrný policista snad pozná od oka pět let staré auto od dvacet let starého a není snad takový problém vyčíst údaje při kontrole z techničáku. Nebo snad myslíte, že u starého náklaďáku všichni poznají ostatní řidiči ZE ZNAČKY, že nemá na silnici co dělat, vytroubí ho do pangejtu a tam ho zlynčují?
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3015
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 10:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bmc5365:
Céčko sice neanalyzuju, ale přesto se ke mně doneslo, že je to všechno 101 a všechno Budějky, kromě 3C5 6108 - ta je Vltavotýnská.


Martin L.:
Možná je to dané nepřehledností provisorně obnovených příspěvků, ale této tvé větě ne zcela rozumím.
Ano, dá se předpokládat, že je to tím. Protože jinak na mě působíš dojmem vcelku bystrého glosátora .
Mým a nejen mým cílem je změnit způsob uvažování lidí, kteří v ČR o RZ rozhodují.
Přesně takhle měl ten tvůj příspěvek končit a nedošlo by k mému pozastavení se.
Dodal bych jen, že já osobně bych množinu těch lidí rozšířil ze všeho nejdřív o sebe.
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
:-o)
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.186.98
Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 15:56:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,
25A 56C9 je úřednické ptydepe,
napsal jsem ministru dopravy a argumentoval proti.
Přimlouvám se za CAN 5958, LFO 6914
Bmc5365
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 4-2010

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 19:01:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_h (3015):
Díky moc pane, hned si to zapisuju. Seš hodnej :-)
V mé jihomoravské sbírce mi chybějí série značek: 2B0 2B2 6B3 7B4 7B5 7B6 7B8 8B0 8B1 8B2 8B3
V mé jihomoravské sbírce mi chybějí série značek: BM BMB BMD BME BMM BMO BMP BMR BMS BMV BZ BZC BZK
(¯`·.¸¸. > DCCXXXII <.¸¸.·`¯ )
Bratři_grimmové
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 19:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jedná hezká, která mě inspirovala podle počtu koní na Bugatti Veyron. To Clio by takové spřežení nejspíš zabilo

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 21:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: Právě přísná reglementace, která prostřednictvím PZ o technických parametrech vozidla řekne maximum je cesta z téhle bídy. Policista musí mít možnost bez zvláštních technických pomůcek a bez cavyků určit kdo pojede dál a kdo ne (inverze - nekompromisní vyloučení špindírů z provozu, propadlá STK atp.) a snadno poznat, zda je vozidlo přihlášeno a má platnou STK..

Ale vždyť to je absolutní nesmysl... Vezměte si zrovna případ té inverze: Jak chcete vyloučit "špinídry" z provozu? Jedině prostřednictvím živých policejních hlídek nebo automatického čtecího zařízení. A v druhém případě je přeci úplně jedno, jestli ten automat přečte značku GF-23-CJ a z písmene "F" usoudí, že nemá na silnici co dělat, anebo přečte 2AY 4965 / AC 997 EW / ERT 876 a z registru vozidel si k tomu vytáhne údaj o emisní kategorii, kterou vozidlo plní. V případě živého policisty je to ještě markantnější - kontrolovat primárně bude vozidla, která jsou už od pohledu podeřelá, protože jsou stará a kouří a teprve poté se bude zabývat tím, co má vepsáno v poznávací značce.

Zakódovávat maximum údajů do poznávací značky je zkrátka mylná cesta, která se dá jednoduše už v současnosti nahradit kombinací softwarového a hardwareového vybavení.

Trh je kdo - instituce? policajt co to bude honit? Tenhle argument už přestal používat i jeho autor konfrontován s realitou.

Nebudu se pouštět do diskuzí úplně mimo toto téma, tak jen krátkou poznámku. Realita, se kterou je nyní Evropa konfrontována, byla zapříčiněna mj. i nedostatkem "trhu" a přeregulací všeho možného.

Nestle: Vidím, že tady někdo patrně nejezdí taxíkem a nebo je nenáročným zákazníkem.

Máte pravdu jen napůl. Jsem velmi náročným zákazníkem a proto taxíky nejezdím. Pokud to takto udělají všichni, tak taxislužbě nezbyde nic jiného, než se změnit. To je jediný princip, který tady může fungovat.

Londýn, Barcelona, Mnichov, Paříž, Vídeň - všude tam mají taxi přesně jak popsal Minor.

Ano, jenže problém je třeba hledat někde úplně jinde. V žádném z těchto měst neměli do určité doby taxikáři neoficiální punc privilegované kasty obyvatel s nadprůměrnou životní úrovní jako tomu bylo v předlistopadové Praze. Problém pražské taxislužby je v tom, že se mnozí tohoto postavení nehodlají vzdát a státi se běžnou "dělnickou" profesí, jakou taxislužba je. Nevím ovšem, jak v tom mohou pomoci zvláštní poznávací značky.

nebo přijel pro mne pozdě, protože vezl manželku k lékaři

Což je mnohem zásadnější prohřešek, než kdyby uvízl v zácpě s předchozím zákazníkem...

Martin_h: Přesně takhle měl ten tvůj příspěvek končit a nedošlo by k mému pozastavení se.

Dobrá, předpokládal jsem, že z mého vystupování a působení v této diskuze jsi již nabylo dojmu, že věta, kterou jsem měl zakončit onen příspěvek, je považována za samozřejmost.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 22:38:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PROBOHA
Podívejte se někdo laskavě na emisní limity norem Euro 3, Euro 4 a nyní Euro 5. Najděte si laskavě o kolik procent se co mění. Potom si najděte metodiku měření (kde je např. popsáno jak vysoko musí být zkušebna vykachlíkovaná) a něco si o emisích nastudujte. Potom se dozvíte řadu pozoruhodných údajů. Např už jiný olej v motoru, jiná značka pneumatik (místo oblíbených Michelin energy saver) a řada dalších nepodstatných detailů způsobí neplnění emisních předpisů. Proč myslíte že v autech některých značek nejsou rezervy - protože se sníží nepatrně hmotnmost a přes způsob měření se i nepatrně sníží emise.
Pokud nějaké auto bylo jednou schváleno do provozu podle nějakých norem, tak podle těchto norem (s vyjímkou domontování levého zrcátka a zadní mlhovky) může jezdit dál. Tedy pokud je v odpovídajícím stavu a to řeší STK a ME. Pokud to nefunguje je to jiný problém.
Kdo něco ví o dávno vyhlašovaných smogových opatřeních např. v Praze, tak si určitě uvědomí, že tak jako v Německu mají emisní plakety od červené přes oranžovou k zelené tak i u nás byly nálepky S1 (oranžová pro neřízený katalyzátor) tak i S2 pro řízený katalyzátor. Kdysi se podle toho pouštělo do centra.
JENŽE tyhle nálepky zaznamenávají jen normu podle které je auto homologované (jsou napořád) a nikoliv jeho momentální technický stav.
Proto je fungující systém ME a STK daleko potřebnější než dementní přenesení německé nálepky na českou RZ. Opět to nebude nic vyjadřovat o aktuálním technickém stavu vozidla.

Pokud jsem dobře pochopil, tak německý systém nálepek má převzít i Rakousko.

Takže označkujme vozidla cizinců, taxikářů, auta s majáčkem, invalidní důchodce, doporučuji i matky s dětmi a mimo systém budou jen modroocí blonďáci. Tohle je rasismus na silnici a ne ochrana životního prostředí nebo čehokoliv jiného. Někdo si jen honí svoje ego.

(Příspěvek byl editován uživatelem pajda.)
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 23:19:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S autama mám něco společného m.j. i pracovně. Je pozoruhodné, kolik lidí se do nich naváží a má pocit jaké koná dobro.

Od ledna se budou v bytech kontrolovat chladničky, zda jsou ekologické rřídy A+. Pokud nikoliv, budou se muset odvézt z centrálních částí měst a nebo je během smogu příjde policista úředně odpojit od sítě.

Tohle by asi nikoho nenapadlo navrhovat, ale u aut si každý kopista myslí, že on tomu rozumí a logikou policejního státu to vyřeší.
Minore už to snad stačí.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 00:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bmc5365:
Nemáš vůbec z.

Martin L.
...předpokládal jsem, že z mého vystupování a působení v této diskuze jsi již nabylo dojmu, že věta, kterou jsem měl zakončit onen příspěvek, je považována za samozřejmost
Jestli jsem z tebe v této diskuze nabylo dojmu? To bych si vůči tobě nikdy nedovolilo ,...ale jinak je to docela dobrý nápad - jestli chceš, hrň sem tedy své nenapsané samozřejmé věty a já ti z nich budu lepit příspěvky .
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 00:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela by se mi líbilo, kdyby zde po každé negaci cizích řešení automaticky (t.j. ihned) následovalo řešení vlastní, případně klidné, ale jasné vyjádření ve stylu - tohle ne, tím bych se já vůbec nezabýval - tohle bych neměnil,...a tak podobně.

Diskuze by mi hned připadala taková jakoby konstruktivnější - jakože se aspoň někam ubírá.

Napřed se ale měla udělat mezi námi taková malá anketa na téma "Co všechno bych (ne)změnil na současném systému RZ?"
Vyhodnotilo by se, o jaké konkrétní změny je největší poptávka, a teprve až pak by se to tady všechno zhádalo skrzevá jejich nejlepší řešení .
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
gred
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 9-2011

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 01:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zender: po hlávkáči jezdim docela často,dřív když sem tam chodil tak sme tam našel nějakou snad pokaždý když sem tam šel...

jinak moje nedávný úlovky,ta 5A7 ma stk až do příštího července...


hrdý (?) majtel škody favorit :D
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9427
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 07:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pajda:
, koukám, že už tě ta snůška nekomentovatelných nápadů nadzvedla ze židle. samozřejmě 110% souhlas
já se k tomu radši nevyjadřuju, nejen z nedostatku času...

martin_h + martin_l:
...nabylo dojmu...
, krásnej překlep :-)

...nenapsané samozřejmé věty a já ti z nich budu lepit příspěvky :-)
dnes jedna perla za druhou

...konstruktivnější diskuze...
víš, dědku, já se spíš divím, že zrovna ty vyžaduješ takovýhle ideály. jako by ti bylo potřeba zdůrazňovat, že blbce argumentama nepřesvědčíš

člověk se sem dva dny nepodívá a takový věci se tu dějou...
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 09:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2:
já se spíš divím, že zrovna ty vyžaduješ takovýhle ideály

Nic nevyžaduju, jen navrhuju cosi, o čem si myslím, že to povede k příjemnější čitelnosti diskuze. Což já preferuju - ty ne?

Zatím se to stále furt dokola děje stylem ala kucí na pískovišti - "vypadni, děláš hnusný bábovičky", místo - "pojď, jestli chceš, naučíme tě dělat ty naše hezký...nechceš jo? Tak vypadni".
Nechce se mi věřit, že by dotyčné osoby nevěděly, že takový způsob komunikace v dospělém věku není normální. Tudíž lze s úspěchem předpokládat, že se tím prostě baví, a to je asi to nejhorší, co nás mohlo potkat.

Stejně jako ty si myslím, že veškerá hysterie je úplně zbytečná. Akorát, že z úplně jiného důvodu - co myslíš, že udělám, když je v mém zájmu vypadat jako demokrat, ale zároveň si to dál chci dělat po svém? No jednoduše - klidně si nechám předkládat zcela neprůchodná řešení. To vyzvedne mojí vlastní práci na úroveň bezkonkurečnosti, mám klid a navíc i čisté ruce, protože sestřelení za mě obstarají TAM TI DRUZÍ.
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3022
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 09:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli dovolíte, nyní bych se rád zapojil do mnou vyhlášené ankety s názvem:
"Co všechno bych (ne)změnil na současném systému RZ?"

Předešlu, že se považuju za směs staromilce a realisty, bez ambic plánovat změny globálního rozsahu. Narodil jsem se v systému 1960-2002 a společně jsme spolu stárli až do kamarádova skonu. Truchlím dodnes, ale umět žít je třeba i s tím, co je teď.

Takže mně osobně by u běžně vydávaných značek k relativní spokojenosti úplně stačil návrat písmene na první pozici (a stačí mi to jen u stojedniček).
Ve zbytku alfatuberáku nechť je dbáno na čitelnost, rozlišitelnost a když to jen trochu půjde, i na logiku posloupnosti.
Toť vše...

...ačkoliv - snad bych při své vtělené skromnosti mohl dodat ještě jedno takové malé, nepatrné přání - kdyby místo sněhuláka mohl výrobce značek vlisovat a zafóliovat do každé vyrobené stojedničky mojí fotku (...nečekám to, ale už jsem si jí připravil ).
No... a zítra by o tom mohly ïnformovat Lidovky -
ŘIDIČE ČEKÁ REVOLUCE V POZNÁVACÍCH ZNAČKÁCH : SNĚHULÁKA NAHRADÍ DĚDEK.

Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7574
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 10:21:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘIDIČE ČEKÁ REVOLUCE V POZNÁVACÍCH ZNAČKÁCH : SNĚHULÁKA NAHRADÍ DĚDEK.



A jinak: já jsem svého kamaráda, s kterým jsem vyrůstal napřed při změně jeho image v roce 1994 zradil, abych si pak uvědomil po jeho skonu v roce 2002 jak jsem jej měl i takto převlečeného rád. Ale stejně: nejkrásnější období jsem s nim strávil v jeho pubertální osmdesátšestkové podobě.

To bylo tak na odlehčení... Stejně jako Dědek bych našemu systému vinšoval k Vánocům více písmenek a důstojnější místo pro ně.
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 12:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejkrásnější období jsem s nim strávil v jeho pubertální osmdesátšestkové podobě
Já to začal vnímat, když byla drtivá převaha áček a dodneška když nějakou takovou potkám, dýchne na mě takové to kouzlo objevování...trošku za ty roky zvětralo, ale nevyčpí nikdy
A to jsme oba ještě mladý, si představ, že někteří z nás vyrůstali při římských číslicích...to musela být teprve láska. Bych měl byt plnej kukaček.

JO - když tady přejeme značkám k Vánocům, málem bych ohledně Věcí příštích zapomněl ještě jednou připomenout něco podstatného, co k těm všem přáním nedílně patří, a to citaci věty Martina L - coby příslib do budoucna:
"Mým a nejen mým cílem je změnit způsob uvažování"
Předem moc děkujeme a těšíme se .
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7575
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 12:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověk je tím vším hodně ovlivňován. Já jsem zase měl krásně rozdělená písmena takto.

Škoda 1000 - to byla éra BO
Škoda 100 - éra BOA, BOB
Škoda 105/120 - éra BOC
Škoda 105/120 M - éra BOD
Škoda Favorit - éra BOE, BOH
Škoda Felicia - éra BOI, BOJ, BOK
Škoda Fabia - éra BOL, BOM

mezi to se tam ještě stihla vklínit Octavia s érou BOK, BOL, BOM.

Všechno tohle zmizelo. V dnešním všeobecném chaosu už pro tohle nezbylo místo... Nicméně dodnes, když tyto prvoregistarce typické pro svoje písmeno vidím, tak mě jímá dojetí (až téměř objetí onoho veterána).
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3024
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 13:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a jeden čas, když si potkal Š100 vzádu s takovou tou antikóro blejskavou mřížkou, hned to zavánělo reckordem...

V dnešním všeobecném chaosu už pro tohle nezbylo místo
Ano, s jistou nadsázkou se dá říci, že charakter doby se zobrazí i v systému poznávacích značek.
Asi to tak má být?
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7576
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 13:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a jeden čas, když si potkal Š100 vzádu s takovou tou antikóro blejskavou mřížkou, hned to zavánělo reckordem...

Já jen nechápu jak jsi mohl/můžeš stíhat celou republiku (i tu bývalo s nášmi bratmi)?

Já jsem měl co dělat s BO-okresem... Ale asi to bude tím, že na maloměstě nebyla k dispozici ona magická lávka...
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 15:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freelander
Myslíš, že si lidé kupují ojetiny proto, že chtějí znečišťovat ovzduší? Zvyšují se daně, nezaměstnanost atp. a lidé si budou kupovat nová auta?
Lidé mimo velká sídla jsou kvůli stále se snižující obslužnosti veřejnou dopravou na autech existenčně závislí (dojezd do zaměstnání, děti škola, lékařská pomoc atd.) - navíc mají nižší příjmy. Když jsme testovali vybavenost osobními auty tak se ukázalo, jak panuje díky médiím zkreslený pohled. Každý má za to, že Praha je premiant - není, nikde není tak velký počet OA ve vlastnictví firem (na záda dýchají Černošice). Prahu nedusí zplodiny z fabrik jako Ostravu. Všichni kdo sajrajt produkovali dávno zavřeli. Prahu dusí sajrajt z aut - nic víc nic míň (ve Vltavě se normálně loví úhoři). Myslíš, že na to Pražáci hledí když kupují nový vůz - ani náhodou, jsme idioti. Praha má společně s Ostravou nejvyšší procento mužů ve věku 20-35 let kteří nemůžou zplodit dítě (absolutní sterilita). Jsou to napohled normální kluci, nechlastají nadstandardně, nekouří nadměrně - mají pech - bydlí tam...voda s částicemi z antikoncepce a ovzduší.
Existuje několik osvědčených způsobů jak zakoupit nový-zánovní vůz za přijatelnou cenu i pro rodiny s netto příjmem 1.200 Euro/měsíc. Vymysleli ho Němci v polovině 50.let, používá se ve Francii, Itálii i Řecku. Využívají ho hlavně lidé s nižšími přijmy. Pochopili, že ojetina vyjde ve finále(ke dni sešrotování) na víc než nový-zánovní vůz... V Česku běží jeho zdeformovaná verze od r. 1995 a je doménou nejbohatších lidí...u nás je všechno vždycky prostě obráceně...

Martil_L
..Ale vždyť to je absolutní nesmysl... Vezměte si zrovna případ té inverze: Jak chcete vyloučit "špinídry" z provozu? Jedině prostřednictvím živých policejních hlídek...

Přesně tak se to děje v sousedním Německu, je to rutinní práce. Signalizační zařízení už na dálnicích včas oznamují, že do města určité kategorie aut nesmí. Na vjezdech do měst, kde je vyhlášen smogový alarm se přijíždějící auta zpomalují příkazovou značku na takovou rychlost, aby dohlížející policisté mohli kontrolovat emisní nálepky (velikost byla určena právě s ohledem na to, aby byla dobře vidět i za zhoršených povětrnostních podmínek). Pokuty za nepovolený vjezd jsou tak citelné, že počet idiotů kteří se to rozhodnou ignorovat je minimální, nehledě na fakt, že obyvatelstvo tahle opatření naprosto samozřejmě považuje za správný postup, protože je informovaná.

...Jsem velmi náročným zákazníkem a proto taxíky nejezdím. Pokud to takto udělají všichni, tak taxislužbě nezbyde nic jiného, než se změnit. To je jediný princip, který tady může fungovat.

Taxi musí kvůli povolání používat celá řada lidí, je to samozřejmý doplněk veřejné dopravy a podle toho mají taxikáři v civilizovaných zemích přesně stanoveno co můžou-nemůžou. Tím pádem to tam taky funguje, což není případ ČR. Lidé mimo velké aglomerace kteří taxi také občas potřebují nemůžou nic změnit, rozhoduje masa a to jsou velkoměsta.

Pajda
..Takže označkujme vozidla cizinců, taxikářů, auta s majáčkem, invalidní důchodce, doporučuji i matky s dětmi a mimo systém budou jen modroocí blonďáci. Tohle je rasismus na silnici a ne ochrana životního prostředí nebo čehokoliv jiného. Někdo si jen honí svoje ego.

Každá země si reglementuje PZ podle svých potřeb. Proto mají někde taxi extra PZ stejně vozidla s právem přednosti v jízdě. Značky úřadů (lesnický, přístavní dozor atp.) jsou v některých zemích nezbytné, protože pravomoci jejich pracovníků jsou v některých případech blízké policii. Momentálně se realizuje evropská karta invalidy aby se to nezneužívalo(ČR, Itálie..). Matky s dětmi sice nemají nikde extra PZ ale běžná je samolepka za oknem "dítě na palubě" která říká, ber na mě prosím ohled a zároveň si dej bacha. Pokud je Pajdo rozlišování podle kategorií, roku výroby/prvoregistrace okruhu uživatelů a další spoustě kritérií silniční rasismus, tak hodně vyspělých států na západ od nás jsou silniční rasisti.
Státy navzájem využívají zkušeností z jiných (jsou podle vás tedy kopisti) a pokud vyhovují, zavedou je (viz Rakousko a emisní nálepky). Dělají to tam zřejmě hlavně lidé co si potřebují honit ego...

Samozřejmě že vašemu přání přestat s těmi návrhy nevyhovím. Nicméně ostatní debatéři by měli vědět proč tak neomaleně a nevěcně vystupujete a proč vám osobně tyto návrhy vadí. Ohrožují snad vaše zaměstnání, náplň práce či podnikání protože by něco ztížily nebo dokonce znemožnily? Napište to na férovku. Dost mejlů se zpětnou vazbou od lidí/firem se za půlrok nashromáždilo....

Policejním státem
v Česku od r. 1990 oblbují všichni ti, kteří mají strach, aby se jim nevidělo tam, kam každý stát a daňový poplatník má právo a povinnost vidět. Proto je např. "privatizace" Mostecké uhelné naprosto v pořádku a Česko nám chtějí rozvracet nějací cizáci v duchu policejní šikany jak za Rakouska-Uherska...

3260
..Já si navíc nemyslím, že hlavními znečisťovateli ovzduší jsou auta. S oblibou se to na ně hází...
Vždycky je lepší pochybnosti z nedostatku informací jednoduše nahradit seznámením se s fakty....

Martin_h
Takže mně osobně by u běžně vydávaných značek k relativní spokojenosti úplně stačil návrat písmene na první pozici

Tedy něco na způsob AB : 22222, nebo AB : 22-222 či dokonce ABC : 2222 ve 101?

Kdyby mi teď ministr řekl, že je definitivně průchozí jen jedna z těchto kombinací, zítra to jde do vlády (tam si hodí mincí která) kde jasný souhlas a stejně tak v obou komorách je zajištěn a od uvedení nového IT systému se to bude chronoligicky sekat jako cvičky, tak mu pogratuluju!! To by bylo vítězství kompromisu a možná i zdravého rozumu, když si uvědomím jak je to většině lidí úplně fuk, byť je stávající stav nezapamatovatelnosti štve, kolik existenčně závislých i jinak závislých má vztek a strach (naše návrhy), bude oblbovat obludnýma nepravdama, dehonestovat, zkrátka kompletní program skůtrů a kolik nadšenců v této chvíli připravuje ta nejbizarnější řešení. Netěším se na tuhle "výměnu názorů", ale bude to nutné nějak přežít.
Všechno ostatní z návrhu (výroba a distribuce) už jsou sice dost důležité a místy i klíčové technikálie, ale to laiky netáhne a tam lze v klidu jednat dál a prosadit skutečně ideální a zaplatitelná řešení.
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Nestle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 17:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor 1624: V diskuzích o možné nové podobě RZ se sice odkryly některé typické nešvary související s provozem automobilů u nás (ve srovnání třeba s Německem), ale obávám se, že změnou RZ se to nezlepší.
Určitě není pravda, že současný model 2001 zavedla lobby kolem dovozců ojetin, protože minulý okresní systém nebyl o nic méně anonymní, než ten dnešní. Jestli jsem to správně pochopil, tak to rozhodnutí bylo kvůli tomu, že některé velké okresy vyčerpaly nebo by vyčerpaly "standardní série" rychleji, než se očekávalo (BM/BZ, OV/OS, PM, CB, KI, FM, HK, PU...) a zároveň byly vytvořeny nové kraje a de facto zrušeny okresy.

Díval jsem se na ten Váš návrh a je chvályhodné, že se snaží pojmout případnou změnu komplexně (tzn. ne pouze jak budou vypadat značky, ale i systém distribuce, registrace, atd.). Klidně mohou mít taxíky svou vlastní řadu - když nebudou mít, najdou se šťouralové, kteří budou řešit, proč to nemáme, když budou, tak se najdou jiní, kteří budou zase proti tomu. To je tady (v ČR) takový národní sport (provozuje ho i jeho excelence pan President).

Ale zpátky ke značkám: myslím si, že Vaše diskuze o budoucí podobě RZ s Vaším fanklubem ze SPPZ by se měla odvíjet od toho, jak bude vypadat automobilismus za 20 let: jak například města vyřeší obrovský problém statické dopravy, nebo jestli bude povoleno jezdit do center měst (vůbec, nemyslím pouze s eko-normou EURO5 a výš), jestli se vnímání vlastnictví auta neposune od "znak úspěchu/statusu" přes "nutnost" k "přítěži". Třeba pak bude lidem jedno, jestli mají "lukrativní" značku nebo "na přání" nebo standardní - obyčejnou; je nutné se zamyslet, jestli bude dálková nákladní doprava svou intenzitou růst, nebo klesat (buď z důvodu poklesu poptávky nebo administrativních omezení), jestli nebude prodej "mírných" ojetin (dejme tomu do 5 let stáří / 100 000 km na tachu) podporován stejným způsobem jako jakákoliv jiná "recyklace", protože nový automobil má sice méně emisí při provozu, ale vytvořil hodně velké emise při své výrobě...

Čili, nesnažme se přes RZ změnit společnost, ale najít "nejvhodnější" systém RZ pro společnost, která tady bude za 20 let.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1380
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 18:25:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nestle: emise podle norem musí být splnitelné u Euro 4 tuším do 120 000 km a u Euro 5 do 160 000 km. To je jeden z požadavků homologačních předpisů.
Ovšem a to je podstatné emisní předpis nevyjadřuje faktický stav auta - za ten odpovídá majitel.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2919
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 19:23:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem potkal další do první stovky

1Z0 0048 Renault 19 vínový - řízený postarším pánem, postarší žena seděla na zadním sedadle.. Takže tipuji nedělní vozidlo na nákupy a k doktorovi a proto není v bežném provozu vidět
37. číslo do sbírky


Ilustračně přihodím pěkná čísla Orp Chomutov a 2x Kroměříž..




Plus 2x typ 103 z Olomouce a Prostějova


Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4608
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 21:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: Přesně tak se to děje v sousedním Německu, je to rutinní práce. Signalizační zařízení už na dálnicích včas oznamují, že do města určité kategorie aut nesmí. Na vjezdech do měst, kde je vyhlášen smogový alarm se přijíždějící auta zpomalují příkazovou značku na takovou rychlost, aby dohlížející policisté mohli kontrolovat emisní nálepky (velikost byla určena právě s ohledem na to, aby byla dobře vidět i za zhoršených povětrnostních podmínek). Pokuty za nepovolený vjezd jsou tak citelné, že počet idiotů kteří se to rozhodnou ignorovat je minimální, nehledě na fakt, že obyvatelstvo tahle opatření naprosto samozřejmě považuje za správný postup, protože je informovaná.

Jinými slovy to celé bez problémů funguje, aniž by jakýmkoli způsobem byla emisní kategorie vozidla začleněna do jeho poznávací značky, což jste tedy sám uznal za naprostou zbytečnost. Upřímně děkuji za tento názorový posun. Teď ještě zbývá, abyste došel k poznání, že není podstatné, jakou emisní normu má auto plnit, ale jakou skutečně plní. Ale to je záležitostí fungování a kontroly STK/ME a nijak nesouvisí s tím, co bude na registrační značce.

Vymysleli ho Němci v polovině 50.let, používá se ve Francii, Itálii i Řecku. (...) u nás je všechno vždycky prostě obráceně...

A nezapomínáte trochu na to, že naše země a naše obyvatelstvo má pochopitelně v mnohých věcech skluz? Tento stát více než čtyřicet let systematicky devastovala zrůdná ideologie a to zpoždění za Západem se logicky někde projevit musí.

Nestle: V diskuzích o možné nové podobě RZ se sice odkryly některé typické nešvary související s provozem automobilů u nás (ve srovnání třeba s Německem), ale obávám se, že změnou RZ se to nezlepší.

Ano, přesně tak.

Určitě není pravda, že současný model 2001 zavedla lobby kolem dovozců ojetin, protože minulý okresní systém nebyl o nic méně anonymní, než ten dnešní.

To je také pravda. Pokud se blíže podíváme na vnitřní fungování obou systémů, tak se 1960 a 2001 liší méně, než by se na první pohled mohlo zdát. A v podstatě není ani zásadního rozdílu oproti systému 1953.

Jestli jsem to správně pochopil, tak to rozhodnutí bylo kvůli tomu, že některé velké okresy vyčerpaly nebo by vyčerpaly "standardní série" rychleji, než se očekávalo (BM/BZ, OV/OS, PM, CB, KI, FM, HK, PU...) a zároveň byly vytvořeny nové kraje a de facto zrušeny okresy.

To je víceméně oficiální zdůvodnění. Fakt je ten, že okresy PM, CB, KI, FM, HK, PU mohly ještě mnoho let fungovat se svým druhým kódem a případ Brna a Ostravy se dal obdobně řešit vytvořením kódů nových (BT, BX / OR, OA...). Dále je tvrzeno, že v soustavě ORP nemají zkratky okresů smysl. To také není úplně pravda a když může dnes několik desítek ORP sdílet jednu číselnou řadu kraje, proč by jich nemohlo několim sdílet jednu okresní (obdobně jako ve Slovinsku). Také by nebyl velký problém vymyslet nové zkratky pro nové ORP.
Okresy nikdo nezrušil ani de facto ani de iure, to je jeden z rozšířených mýtů. Celá řada institucí nadále funguje na okresní bázi.
Konec systému 1960 nebyl ani nutný, ani nevyhnutelný, systém se dal s drobnými korekcemi provozovat nadále a pokud by příslušná agenda zůstala pod MV, asi by tomu tak i bylo.

Martin_h: To bych si vůči tobě nikdy nedovolilo

Pardon za to přebytečné "o"...

Napřed se ale měla udělat mezi námi taková malá anketa na téma "Co všechno bych (ne)změnil na současném systému RZ?"

Ano, taková debata by nebyla od věci a jakmile budu mít chvilku času, tak sem základní myšlenky shrnu.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1625
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 23:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nestle/Martin_L

Napřed se ale měla udělat mezi námi taková malá anketa na téma "Co všechno bych (ne)změnil na současném systému RZ?"

Ano, taková debata by nebyla od věci a jakmile budu mít chvilku času, tak sem základní myšlenky shrnu.


Proti tomu musím samozřejmě rozhodně souhlasit

ad 218
To, že po silnicích jezdí v době inverze spousta starých křápů a že silnice ničí přetížené náklaďáky, nijak nesouvisí s tím, co ta auta budou mít na "SPZ".

Když tam budou mít to, co je jasně identifikuje "jako špindíry" (není detailně popsáno v Návrhu, tam je detailně jenom Krajská varianta) tak prostě za inverze nevyjedou. Rozdělení PZ např. tahačů a náklaďáků podle technických parametrů (mimochodem existuje nyní částečně u RZ typu 151) usnadní a urychlí rozhodování jak postupovat za různých situací.
Celá řada zemí má např. speciální značky pro těžké tahače, přípojná vozidla pro nadměrné náklady - proč? Jen tak pro zábavu?

Úspěšnost kontrolní, řídící a represívní (zásahové) úlohy policie v silniční dopravě stojí a padá s kvalitou informací o všem, co má na starosti. Takže vedle označení vozidel (PZ), stavu silnic je to celá řada dalších věcí. Např. němečtí a rakouští policisté mají za povinnost odstraňovat z dálnic veškeré překážky ohrožující bezpečnost provozu pokud na ně při hlídkové jízdě narazí. Už mnohokrát jsem na tahu do Itálie a stejně tak na objezdu Frankfurtu viděl hlídkaře jak odstraňují zničené pneumatiky. Tady v Čechách zatím ne i když to možná mají také v popisu práce.

I průměrný policista snad pozná od oka pět let staré auto od dvacet let starého a není snad takový problém vyčíst údaje při kontrole z techničáku. Nebo snad myslíte, že u starého náklaďáku všichni poznají ostatní řidiči ZE ZNAČKY, že nemá na silnici co dělat, vytroubí ho do pangejtu a tam ho zlynčují?

Pět let staré auto může mít klidně o stupeň horší emisní kategorii než 20 let staré vytuningované na stav TOP FIT 2012 - ten aktuální technický stav může uvádět právě PZ!
Např. ve Švýcarsku, Rakousku nebo Německu by ostatní řidiči na očividně přetížený povoz poslali policajty a ti by si ho odchytli. Prostě normální pud sebezáchovy profesionálů ale i běžných řidičů - přeci se nenecháme na silnicích ohrožovat nezodpovědnými idioty! Jiný kraj jiný brav...
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 00:07:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_L
...Teď ještě zbývá, abyste došel k poznání, že není podstatné, jakou emisní normu má auto plnit, ale jakou skutečně plní. Ale to je záležitostí fungování a kontroly STK/ME a nijak nesouvisí s tím, co bude na registrační značce.

Abysme se případně hnuli dál, tak mi nesmíte podsouvat něco, co vůbec netvrdím. Takže ještě zbývá abyste mě pozorněji četl.
Já navrhuji, aby součástí PZ (ideálně základní identifer) bylo to, na co zákonodárce klade největší důraz a co chce dlouhodobě ovlivňovat a regulovat.

V dlouhodobém výhledu to bude:
1) typ pohonu, čím dál více se budou preferovat jiné než klasické
2) emisní hodnoty = budou se neustále zpřísňovat, tedy vznikat nové
3) využívání vozidel a tedy jejich oprávnění k vjezdu/průjezdu/parkování v určitých oblastech, což dnes známe jako parkovací zóny nebo omezení pro náklaďáky o víkendech; tento trend bude eskalovat a povede možná s nadsázkou k čínskému receptu: jedna rodina, jedno dítě, jedno auto společně se sousedem...

Body 1) až 3) v současném konceptu PZ (podle kategorií) reprezentuje a sdružuje jedno jediné písmeno. Tak jsem to také vyjádřil. Jeho umístění např. v 6 místném kódování je samostatnou otázkou, ale díky dalším evidenčně-bezpečnostním prvkům (KOPR) není ohrožen požadavek, který jsme slýchali prakticky všude - lokální identifikace (kdekoliv na tabulce), co nejméně znaků čitelně seřazených.

Otázku zda PZ na doživotí vozidla nebo neustále dovyrábět tabulky jak bude vůz vandrovat mezi majiteli rozhodne racionalita. V zmíněném systému KOPR a verzi rozlišování podle kategorie je to navrhováno nejúsporněji. K základnímu kódu (AB-12-CD), který zůstane vozidlu trvale, bude přiřazen variabilní, tzv. registrační emblém (PM 12) ve tvaru zlomku. Značí místo registrace (Plzeň) a kontrolní číslo (jádro KOPRu). Tento registrační emblém (validátor) nebude lisován, takže bude snadno úředně (de)aplikovatelný.

Spoléhat jen na techniku by byla ovšem naprostá bláhovost (viz výpadek SAPu u Škodovky kde pak museli ručando vyrábět dodáky...). Rozhoduje vždycky člověk a na toho musí být rozlišování primárně orientováno. Tak jako máme detailně vyřešenu výrobu a distribuci PZ, že ani jednu vyrobenou tabulku nepůjde zneužít (= získat neoprávněnou validaci), tak podobně lze nastavit evidenci vozidel.
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3025
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 09:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260:
Já jen nechápu jak jsi mohl/můžeš stíhat celou republiku (i tu bývalo s nášmi bratmi)? crazy
Ten tvůj smajlík to plně vystihuje - člověk musí být především dostatečně šílený. A tuto podmínku já určitě splňuji .
Hlavně nezapomeň, že šlo většinu těch let jen o 114 nejvyšších "stojedniček". Žádná anča, žádné atypy. A začínal jsem taky jenom na sedmi nejbližších okresech, anektování dalších územních celků se dělo postupnými kroky v průběhu cca prvních pěti let. Komplet jsem to prostě MUSEL mít už kvůli samotné podstatě té činnosti - a tou bylo (a je) možnost vzájemného statistického porovnávání "produktivity" výdejen v závislosti na počtech obyvatel, času, průmyslovosti,..blablabla atd.
No a Maglajz 2001+, to už je úplně jiná kapitola, neboť to kompletně nosit v hlavě nejde a děje se to víceméně domácím seškrtáváním přes den nashromážděných interesů. A co hlavně - teď už jde o kolektivní a komplexně analytické dílo.
Já jsem měl co dělat s BO-okresem...
Předpokládám ale, že jsi ho kompletně analyzoval ve spektru všech existujících typů SPZ ala Jožin. Tím já se nikdy nezabýval.
Ale asi to bude tím, že na maloměstě nebyla k dispozici ona magická lávka...
Ano - pro většinu hub se chodí tam, kde je přiměřeně vlhko. Nemohu předpokládat, že jich nasbírám plný košík na svém betonovém dvorku.
Ale chytl by ses, kdybys měl správné podmínky...
Já jsem přišel na chuť "espézetkovým houbám" mimojiné hlavně proto, že celý život bydlím takřka bezprostředně u velice živého silničního tělesa Praha - Brno. První roky to byla ulice Brněnská v Jihlavě (to ještě dálnice končila v Mirošovicích resp. u Humpolce a tranzit šel přímo přes město), no a pak jsem se jenom "přešoup´" o pár kiláků dál - na Brněnskou v Praze, ke které to mám doslova pár stovek metrů. Mít okna ve správném úhlu, už dávno bych byl vybaven náležitou optikou.... To by byl úplnej hrob.
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7578
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 09:55:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám ale, že jsi ho kompletně analyzoval ve spektru všech existujících typů SPZ ala Jožin. Tím já se nikdy nezabýval.

To právě ne, já jsem se nakonec dopachtil k něčemu podobnému jako ty. Tedy stojedničkovému celostátnímu sešitu a na houby jsem chodil koukat na televizi, ale ty pravé žně jsem míval při rodinných dovolených do Vysokých Tater nebo Krkonoš. Ale jak jsem již v minulosti poznamenal, vystačil jsem si s takovou nafukovací Ančou (bylo mi teprve 13 let). Ukázku můžeš vidět v levém sloupci na mém webu:
odkaz

Pak jsem ještě začal s BO-analýzou všech typů, ale to už se psal rok 1992, bylo mě 15 let a mé zájmy se začaly ubírat jiným směrem. K značkám jsem se vrátil až po vybouření v roce 2002, to už ale byla jiná doba a jiné značky...

Pro případné historiky se toho moc nedochovalo, jen útržky, zrovna tůůdle jsem v diáři z roku 1992 našel záznam o jakési BOH 72-xx jakožto první vzoru O86 v okrese. Je to tam přesně zadatováno, tak jestli chceš pošlu...
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3026
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 10:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L.:
Pardon za to přebytečné "o"...
Ó nikoli, netřeba se omlouvat, mladý pane, mě tvé přebytečné "o" docela mile pobavilo - mám rád různé zdejší "trkatory" atakpodobně. Jsou pro mě živou vodou .
Dokonce mě to tvoje neutrum na pikookamžik vnutilo představu, že bych mohlo být považováno za o.s. a odběhlo jsem tudíž na WC plánovat (v této části bytu mě totiž již tradičně napadají ty nejlepší věci) ustavující valnou hromadu, na které bych, maskováno oholením a parukou, jsa dovedně ukryto pod ubrusem, samo sobě konečně sdělilo své tajné informace...
Doslova v půli plánování jsem si však uvědomilo pomíjivost tvého "o"...a vrátil jsem se k původnímu záměru - vyloučit Poděbrady (...na 1SV) .
Že jsem se rozhodl správně, to mi večer svojí informací povrdil Jannys.

Ano, taková debata by nebyla od věci a jakmile budu mít chvilku času, tak sem základní myšlenky shrnu.
Já bych to s dovolením nejraději napřed ještě víc zobecnil, ať je ze všeho nejdřív jaxi systémově jasno .


MYSLÍM SI, ŽE:

1) DOSAVADNÍ SYSTÉM RZ NENÍ TŘEBA MĚNIT VŮBEC

2) DOSAVADNÍ SYSTÉM RZ BYCH NECHAL BĚŽET DÁL, ALE POSTUPNĚ S MALÝMI ÚPRAVAMI
(např. požadavek na začátek alfanumeriky u nejběžnějšího typu 101 písmenem)

3) DOSAVADNÍ SYSTÉM RZ BYCH NECHAL BĚŽET DÁL, ALE VYŽADUJE CO NEJDŘÍVE ZÁSADNÍ ZMĚNY
(např. vize, nastíněná pro příští rok Lidovými novinami)

4) DOSAVADNÍ SYSTÉM RZ JE NUTNO NAHRADIT JINÝM


Přičemž já osobně píšu první čárku číslu 2.

Myslím, že odborná debata nabývá pravého smyslu až na základě výsledků (budou-li) takovéto všeobecné ankety.

Samozřejmě to neznamená, že by mě JAKÉKOLIV varianty a představy časově vzdálených projektů na systém PZ neměly zajímat. A fakt nevím, proč by tady nemohly mít svůj prostor, úměrný své kvalitě, významu a podtržený mírou zájmu nás všech. Jen houšť, ať je co porovnávat .

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_h .)
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3027
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 10:58:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K značkám jsem se vrátil až po vybouření
Tak to u mě se hovězí roky projevily fůrou nově založených sešitků .
Horší ZVS, to byl půst. Já sloužil na bojováku... .
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7579
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 11:06:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já sloužil na bojováku...

A k vojenské anče jsi za ty dva roky nepřičichnul?
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 11:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depa - ještě větší smetí, než normální atypy.
...ale pravdou je, při nácviku mobilizace jsem dělal ve výdejně
(...do kasína vjeli na povel svými vozy civilové, odevzdávali nám SPZ a od nás dostávali VPZ - jakože dávaj svůj vozový park k dispozici armádě....vlastně taky taková milá hra na NIC... )
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7580
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 12:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ale pravdou je, při nácviku mobilizace jsem dělal ve výdejně

Dával jsi jim VPZ vybrat ze tří nebo Ti něco občas šoupli do šuplíku za dobře zapamatovatelnou?
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 12:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...znáš to - leckteří spíš byli zralí šoupnout nám párfacek. Pro nás to byla celkem vítaná ulejvárna, zatímco oni to dostali jako stranický úkol (i ti, co ve straně nebyli).
Navíc dle "přísně tajného scénáře" si museli své většinou řádně orezlé nebo i stržené šroubky odšroubovat a přišroubovat sami (u některých přibližovadel se tím pádem přišlo na to, že v té shnilotině už nikdy žádnej šroubek držet nebude...) Měli nás rádi, no.
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 12:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ilustračně silnice, kde jezdí jenom modré autobusy s manipulačkama :

ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
http://www.spz.estranky.cz/
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 19:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ilustračně..
M80 63E a M8 063E typ 163 stará V3Ska teď před hodinkou projela Hulínem Škoda že byla tma a V3Ska jela v protisměru v čele kolony.. Nemělo cenu se točit a jet fotit..
Myslím že jsem typ 163 viděl asi prvně na živo, nějak si nepamatuji že bych ho někdy viděl..

Pak budu mít i fotografickou ilustraci A to 38. auto do sbírky:
1Z0 0079 červená Fabia Stála dnes zaparkovaná u Kauflandu v KM. Nikdy dřív jsem jí neviděl.. Foto dodám



Zender: Ty tvé nálezy jako vždy
Já na svůj první zimní zatím čekám..
Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..
Zdeny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 20:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co všechno bych (ne)změnil na současném systému RZ?"
Já osobně bych byl pro sloučení typu 103 a 106 na jeden jediný atyp, použitelný pro oba případy a pro zrušení typu 105, který se stejně příliš nevydává a pokud ano, tak jej povětšinou lépe zastoupí typ 115..
Tabulka relativních rekordů Jihomoravského kraje
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5017
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:25:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co všechno bych (ne)změnil na současném systému RZ?

Z pozice "amerikanofila:

- US rozměr značek udělat tak, aby opravdu do US aut pasoval, tzn 300 x 150 mm, nikoliv 320 x 160 mm
- zlegalizovat samolepící značky na ksicht aut tak, aby třeba ten Veyron viz nahoře nemusel vozit tu plechovou hrůzu!

A ohledně nízkoemisních zón - vážení zákonodárci, běžte s tím do psí prdele. Zajímalo by mě, jestli se to třeba vztahuje na veteránský auta.
800/47
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1381
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:35:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: píšete o něčem, čemu nerozumíte. U nás to není jako v Německu, kde lze jakýmsi kitem předělat emisní předpis. Homologace platí podle výroby. Pokud by si to chtěl někdo zaplatit, tak by musel šáhnout hooooodně hluboko do kapsy.
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4611
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 12:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_h: Ó nikoli, netřeba se omlouvat, mladý pane, mě tvé přebytečné "o" docela mile pobavilo - mám rád různé zdejší "trkatory" atakpodobně. Jsou pro mě živou vodou

Přiznám se, že poté, co jsem si svého překlepu všiml, tak jsem se tomu upřímně zasmál. Ta živá voda funguje i na mě.

Já bych to s dovolením nejraději napřed ještě víc zobecnil, ať je ze všeho nejdřív jaxi systémově jasno

Upřímně řečeno, mám trochu potíž s rozlišením mezi body 3 a 4, tzn. s rozpoznáním, kdy už jsou změny příliš zásadní na to, aby se dalo hovořit o úpravách systému stávajícího a kdy už jde o systém nový. Uvedu to na příkladu: Situace první - způsob výroby a distribuce zůstane stejný, ORP objednávají čtvrtletně hotové tabulky od Hiconu, dovýroba není možná. Ale kód na tabulkách je jiný, třeba celostátní ABC 123. Je to systém nový, nebo úprava stávajícího?
Situace druhá - způsob výroby se podstatně změní, občan dostane na úřadě jen kombinaci znaků, kterou si následně dá vylisovat u soukromníků, ale na značkách bude stále současný tvar 1A2 3456. Je to systém nový, nebo úprava stávajícího?
Protože to sám neumím rozhodnout, zůstanu pro potřeby tvého seznamu čárek někde mezi čísly 3 a 4. Ovšem ještě nedávno bych se řadil spíše do 2, především proto, že jsem nevěřil, že nad případy 3 a 4 jsou zodpovědné osoby schopny uvažovat.

Verusha: zlegalizovat samolepící značky na ksicht aut tak, aby třeba ten Veyron viz nahoře nemusel vozit tu plechovou hrůzu!

Já hlavně nechápu, proč výrobci aut vymýšlejí takovéto hrůzy (viz třeba ten Veyron výše) a pak podle toho chtějí upravovat provedení poznávacích značek. Celá Evropa funguje s plechovou tabulkou rozměru 52 x 11 cm a drtivá většina producentů vozů je schopna s tím pracovat.

Minor: Body 1) až 3) v současném konceptu PZ (podle kategorií) reprezentuje a sdružuje jedno jediné písmeno. Tak jsem to také vyjádřil. Jeho umístění např. v 6 místném kódování je samostatnou otázkou, ale díky dalším evidenčně-bezpečnostním prvkům (KOPR) není ohrožen požadavek, který jsme slýchali prakticky všude - lokální identifikace (kdekoliv na tabulce), co nejméně znaků čitelně seřazených.

V případě šestiznakové poznávací značky nemá pro stát velikosti Česka systém dostatečnou kapacitu, pokud by měl kódovat zároveň místo registrace a body 1 až 3.

Já navrhuji, aby součástí PZ (ideálně základní identifer) bylo to, na co zákonodárce klade největší důraz a co chce dlouhodobě ovlivňovat a regulovat.

Ano, jenže neustále zapomínáte na podstatný argument. Pokud do tvaru PZ zakódujete cokoliv, co může v určitém případě omezovat vjezd určitého vozidla do určitých míst a za určité situace, tak je potřeba, aby to někdo fyzicky kontroloval a vymáhal. Tzn. že i kdyby v PZ bylo napsáno, že řidič tohoto vozidla musí mít na sobě v době řízení oblek s kravatou, tak dokud to policista nebo kamerový systém nezkontroluje, tak je to k ničemu, protože ta značka sama o sobě tomu autu fyzicky nezabrání, aby jelo, když by nemělo.
A jestliže je nutná fyzická kontrola (dálniční známku by si také nikdo nekupoval, kdyby se nekontrolovaly), tak se ptám, proč je nutné, aby v PZ bylo zakódováno mnoho údajů, které se dají vnitřně v databázi přiřadit k dané PZ. Tzn. proč musí být v PZ, že auto má emisní normu Euro 5, když se dá jednoduše vytvořit relace, že (třeba) 2AL 3051 = Euro 5?

Když tam budou mít to, co je jasně identifikuje "jako špindíry" (není detailně popsáno v Návrhu, tam je detailně jenom Krajská varianta) tak prostě za inverze nevyjedou.

To, že "prostě nevyjedou" je chiméra. To, aby nevyjely musí někdo kontrolovat. A o tom vizte výše.

Např. ve Švýcarsku, Rakousku nebo Německu by ostatní řidiči na očividně přetížený povoz poslali policajty a ti by si ho odchytli.

Jenže co to je očividně? Jak já poznám, co je přetížené, když jednak nevím, jaká je maximální hmotnost vozidla a hlavně nevím, co a v jaké hmotnosti veze? Podle PZ?
Váš návrh předpokládá, že lidé budou hromadně nahlašovat všechna vozidla, která podle určitých parametrů jedou, aniž by měla. A jak to ti lidé poznají? Myslíte si, že se deset milionů obyvatel této země bude učit vaší tabulku, co které písmeno na PZ znamená? Vždyť lidé se za deset pořádně nenaučili ani čtrnáct krajských písmen...
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7581
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 12:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jestliže je nutná fyzická kontrola (dálniční známku by si také nikdo nekupoval, kdyby se nekontrolovaly), tak se ptám, proč je nutné, aby v PZ bylo zakódováno mnoho údajů, které se dají vnitřně v databázi přiřadit k dané PZ. Tzn. proč musí být v PZ, že auto má emisní normu Euro 5, když se dá jednoduše vytvořit relace, že (třeba) 2AL 3051 = Euro 5?

Přesně tak

Váš návrh předpokládá, že lidé budou hromadně nahlašovat všechna vozidla, která podle určitých parametrů jedou, aniž by měla.

Naivní představa, dneska je všem většina věcí u

Minor mi svým hraním s kódy trošku připomíná hrdinu abíčkového komiksu, je to až příliš překombinované a navíc zbytečné.

Podle mě musí moderní poznávací značka splňovat roli rychlého identifikátora především tam, kde není nějaká inteligentní čtečka nebo policajt. A to je pouze v souvislosti s trestnou činností. „Vybavíte si typ auta, které jezdilo do mu pana XY nebo aspoň část poznávací značky toho auta?“

V současném systému si zapamatujete možná jedno písmenko, což je v kraji o milionu obyvatel k ničemu... takže já osobně nepotřebuji vůbec žádnou podstatnou změnu, jen chci něco jiného než 7B3 6310. V současnosti už těch okresních aut jezdí podstatně méně než v roce 2001 - dovedl bych si tedy představit návrat k starému kombinování PPP ČČ ČČ s celostátním kódováním, s recyklacemi po dosažení ZZZ 99-99 (alternativně si dovedu představit i zvýšení počtu kombinací formátem AAA 01-AA - ZZZ 99-ZZ) a s povinnou výměnou starých okresních značek vydaných do roku 2001. Krajský pokus bych nechal vymřít...
České registrační značky

14. 10. 2011 – 8 let na K-reportu
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3038
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 12:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L.:
Upřímně řečeno, mám trochu potíž s rozlišením mezi body 3 a 4

Vidíš, a já myslel, že bodem 4 vysílám jasný signál o tom, kam bych to chtěl celé nasměrovat.

Výměna systému za zcela nový podle mého mínění rozhodně není na pořadu dne a - to zdůrazňuji - v této rovině by se měla i odvíjet zdejší debata o návr-hu (-zích) na jeho případnou příští podobu. Nicméně - sci-fi já mám rád, i když to bývá často brak. Rozhodně se jí necítím být ohrožen.

Mám být ještě víc konkrétní, nebo ti to takhle stačí?
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4612
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 13:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_h: Vidíš, a já myslel, že bodem 4 vysílám jasný signál o tom, kam bych to chtěl celé nasměrovat.

Takže to mám chápat tak, že bychom tu měli překládat své návrhy bez ohledu na to, jestli je jejich prosazení reálné, nebo ne?
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 14:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L:

...tak ještě jinak -

1) všiml sis u bodů 2) a 3) těch závorek? Původně byla i pod bodem 4)...a já mám pro tebe hádanku - k čemu konkrétnímu si myslíš, že jsem ten bod chtěl původně přirovnat? Nevím totiž o žádné druhé možnosti - je mi známa prozatím jen jedna, tudíž jsem usoudil, že je tato specifikace zbytečná - všichni o ní víme.

2) čtvrtý bod je tam tedy défacto pro ty z nás, kterým se ona zatím jediná prezentovaná varianta líbí, chtěli by jí uvést do praxe nebo mají svojí vlastní - proč ne? Třeba proti mým předpokladům naopak JE tento bod na pořadu dne. Pokud tedy dostane bod 4) nejvíce čárek, bude mít o to větší smysl nás případně seznámit s dalším-i projekty nebo v zájmu utajení alespoň ohlásit jejich existenci.

3) předkládat konkrétní návrhy má podle mě ten správný smysl až podle toho, který bod bude mít nejvíc čárek - teď tedy, prosím, dej některému z bodů hlas
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3040
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 14:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže to mám chápat tak, že bychom tu měli překládat své návrhy bez ohledu na to, jestli je jejich prosazení reálné, nebo ne?

Teď mě návazně na Marťase napadla jedna ohromně dobrá štiplavá věta, až jsem se při té představě tady nad krávesnicí začal chechtat jako cvok. Schválně - napadne vás něco podobného nebo i stejného?
Ať to není na mě...

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_h .)
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5022
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 18:30:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Z5 0409:
M80 63E a M8 063E typ 163 stará V3Ska .. Myslím že jsem typ 163 viděl asi prvně na živo, nějak si nepamatuji že bych ho někdy viděl..
díky za exportní postřeh, pamatuješ si barvu V3Sky?
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1627
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 00:28:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdeny
Já osobně bych byl pro sloučení typu 103 a 106 na jeden jediný atyp, použitelný pro oba případy a pro zrušení typu 105, který se stejně příliš nevydává a pokud ano, tak jej povětšinou lépe zastoupí typ 115..

Naprosto správně, tak to bylo také předloženo Ministerstvu dopravy (viz str. 9) a v konkrétních ukázkách formátů na str. 10 a 11 prezentováno. Formát 340 x 200 je úplně zbytečný,resp. byl od počátku jasně zbytečný. Rozlišovat kategorie vozidel se má kódováním a ne velikostí tabulky…

Verusha
- US rozměr značek udělat tak, aby opravdu do US aut pasoval, tzn 300 x 150 mm, nikoliv 320 x 160 mm
- zlegalizovat samolepící značky na ksicht aut tak, aby třeba ten Veyron viz nahoře nemusel vozit tu plechovou hrůzu!


Také je součástí návrhu který má MD k dispozici. Konkrétně tam uvádíme rozměr 300 x 160 (str. 9), který by mohl (nechcem hned všecno najednou) při zmenšeném provedení europruhu umožnit co nejdřív jednořádkový zápis znaků a tím pádem zlepšit čitelnost tohoto formátu. Zcela originální US formát by v ČR našel, vedle importovaných aut, ideální uplatnění u celé řady užitkových kategorií vozidel.

Martil_L
V případě šestiznakové poznávací značky nemá pro stát velikosti Česka systém dostatečnou kapacitu, pokud by měl kódovat zároveň místo registrace a body 1 až 3.

Jak už jsem psal, chce to číst pozorně, pak nebudete psát chybná hodnocení…
Ukázkový (fiktivní) příklad: Celostátní evidence podle kategorií vozidel, PZ na doživotí. Vozidlo bude zaevidováno v kateg. do 3,5t, benzin v emisní kateg. E xx.
Přidělený základní evidenční kód bude: KA-22-AA, kde K odpovídá shora uvedeným znakům. Jako variabilní evidenční kód bude registrační emblém ve tvaru zlomku PM 12 (PM=místo evidence Plzeň-město, kontrolní kód registrace 12.
V CRV bude vozidlo evidováno: KA22AAPM12
V případě, že:
a) vozidlo přijde o jednu z tabulek (případně o obě) obdrží novou/nové tabulky kde zůstane základní evidenční kód KA-22-AA ale změní se kontrolní kód – např. bude vygenerován PM 35. Registrační emblém bude ve formě transparentní speciální fólie (psal jsem už na jiném místě).
b) vozidlo změní majitele = změní se pouze registrační emblém, takže náš ukázkový vůz bude jezdit třeba ve Zlíně a v CVR figurovat: KA22AAZL76
Takto bude možné rozlišovat vozidla podle státem určených technických parametrů a přitom vrátit lokální rozlišování = 205 ORP. Kapacita pro potřeby ČR nevyčerpatelná, protože kód kategorie vozidla bude časově pohyblivý, podobně, ale s mnohem delším cyklem, jako jsou v Německu barvy nálepek STK.
Mimochodem KOPR je navržen jako aplikace i pro současné i dosluhující emise SPZ/RZ (2010).

Ano, jenže neustále zapomínáte na podstatný argument. Pokud do tvaru PZ zakódujete cokoliv, co může v určitém případě omezovat vjezd určitého vozidla do určitých míst a za určité situace, tak je potřeba, aby to někdo fyzicky kontroloval a vymáhal…….. A jestliže je nutná fyzická kontrola (dálniční známku by si také nikdo nekupoval, kdyby se nekontrolovaly), tak se ptám….

To nejsou přeci žádné logické argumenty. Na tomhle místě se já ptám, co Vám není ještě jasné? Silniční kontrola nebude zjišťovat, jestli vozidlo XY má k sobě přiřazenou správnou PZ v přidělené kategorii, to je věc běžné STK. Silniční kontrola bude využívat reglementaci podle kategorií mj. k optimalizaci silničního provozu a to tak, že např. prostým okem policista pozná, že některé vozidlo někam nesmí, resp. nemá tam co dělat. Poznávací značky se proto tak jmenují.
Ministerstvo chce zavést úřední značky po vzoru Slovenska. Proč? No aby každý prostým okem rozpoznal, že tady parkuje/jede papaláš a že se podle toho má chovat. Vzor vidí také v jiných zemích s rozbujelou byrokracií a má na co navázat (ČSSR: AA-3x-xx). Jinak řečeno chce vytvořit nový okruh uživatelů.

To, že (špindíry) "prostě nevyjedou" je chiméra. To, aby nevyjely musí někdo kontrolovat.

A proč by neměl??? Pokud bude, podobně jako v Německu, při úředním vyhlášení smogového alarmu stanoveno jaké kategorie nesmí do určitých míst, tak tam prostě nevjedou, to snad chápe každý. Stejně tak vozidlo s propadlou STK je pokutováno, větší vozidlo ohrožující provoz jednoduše nuceně zaparkováno atp.

Jenže co to je očividně? Jak já poznám, co je přetížené, když jednak nevím, jaká je maximální hmotnost vozidla a hlavně nevím, co a v jaké hmotnosti veze? Podle PZ?

Očividně jistá paní včera šněrovala silnici a prásklo ji hned několik řidičů…. Zda nalitá či udrobovaná nehraje roli. Přetížený náklaďák naklonění na stranu, nebo dodávku co courá zadek taky někdo oznámí….
Kódování podle kategorií je pro laickou veřejnost podpůrný markant rozlišování vozidel a podle návrhu této varianty by v následující dekádě jezdilo jen několik písmen.

3AL 3051 a výše?
Pokud takovýhle tvar „jednoznačného zařazení“ např. Euro 5 je pro vás pánové (Martin_L/3260) výrazně lepší, než přidělení např. NA-10-AA a výše s dodatkovým AA 12 (N=Euro5, AA= Praha, majitel vozidla právnická osoba), tak s mým návrhem fakt neztrácejte čas a urychleně vyhledejte kontakt na MD, tam vás přijmou s otevřenou náručí.....

Minor mi svým hraním s kódy trošku připomíná hrdinu abíčkového komiksu, je to až příliš překombinované a navíc zbytečné.
Podle mě musí moderní poznávací značka splňovat roli rychlého identifikátora především tam, kde není nějaká inteligentní čtečka nebo policajt.


Základem návrhu je snadná zapamatovatelnost a ta je prokazatelně v 6 místném kódu. Jeho kapacitnost je bezpochybná a flexibilita a úspornost ve všech požadavcích agendy PZ ve spojení s KOPRem jednoznačná.
Tím neříkám, že využití variant CLA-22-AA (Česká Lípa) a pokračování v okresním(ORP) kódování je špatně, stejně jako možná další varianty. Otázka je, jestli jejich kreátoři berou v potaz požadavky budoucnosti v horizontu 30, 50 let...
Pokud mě někdo vidí jako hrdinu abíčkového komisu proto, že navrhuju jednoduchost z které on ale dělá překombinovanost protože mu to narušuje systém hraček, tak se holt nedá nic dělat, leda snad začít číst věku přiměřená periodika.
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4614
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 01:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: Jak už jsem psal, chce to číst pozorně, pak nebudete psát chybná hodnocení…

Moje pozornost čtení těžce naráží na vaši srozumitelnost psaní. Např. až teprve z vašeho posledního příspěvku jsem se dozvěděl, že chcete kódovat ORP jen v jakémsi postranním proužku podobně jako Italové. Nezlobte se, ale to není "kombinace lokální identifikace a členění podle kategorií", protože ta postranní písmena jsou čitelná na jedoucím vozidle jen velmi omezeně.

Pokud takovýhle tvar „jednoznačného zařazení“ např. Euro 5 je pro vás pánové (Martin_L/3260) výrazně lepší, než přidělení např. NA-10-AA a výše s dodatkovým AA 12 (N=Euro5, AA= Praha, majitel vozidla právnická osoba), tak s mým návrhem fakt neztrácejte čas a urychleně vyhledejte kontakt na MD, tam vás přijmou s otevřenou náručí...

Tvar 2AL 3051 jsem uvedl proto, že je to v současnosti používaný formát registrace, nikoli proto, že jej považuji za optimální. Za optimální považuji, aby byla databázovým způsobem přiřazen k RZ (ať už současné 2AL 3051 nebo "vaší" KA-22-AA, to je jedno) údaj o emisní kategorii, maximální přípustné hmotnosti atd. formou relace, kterou si automatická čtečka značky vyžádá sama a následně vyhodnotí. Udělá tedy vpodstatě to samé, jako když bude analyzovat, co znamená konkrétní znak v dané RZ.

Očividně jistá paní včera šněrovala silnici a prásklo ji hned několik řidičů…. Zda nalitá či udrobovaná nehraje roli.

Stejně tak nehraje roli to, co měla na poznávací značce.

Přetížený náklaďák naklonění na stranu, nebo dodávku co courá zadek taky někdo oznámí….

Samozřejmě, protože je to očividné a ne proto, že je to uvedené na poznávací značce. Houkající sanitce snad také uvolníte cestu proto, že je to houkající sanitka a ne podle toho, že má značku ze série pro sanitky...
Kromě toho, v případě, že tu dodávku, co courá na zadek policie zastaví, tak opět může přes CRV prověřit její přípustnou hmotnost, takže to opět nemusí být na značce uvedeno...

Kódování podle kategorií je pro laickou veřejnost podpůrný markant rozlišování vozidel

A s jakou laickou veřejností přicházíte do styku? Laická veřejnost nebude zkoumat, co znamenají zakuklené údaje ve vaší PZ. Laická vyřejnost je schopná si zapamatovat, že KV jsou Karlovy Vary nebo B Berlín, protože je to logické a intuitivní. Velmi obtížně si zapamatuje to, že E jsou Pardubice nebo FP Trondheim. Ale už vůbec si nezapamatuje, že "K je vozidlo plnící emisní normu Euro 5 uvedené do provozu v roce 2012". To je blud...
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Maxwilien
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1563
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 02:47:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi to bude marná snaha, ale náhoda je blbec. Nenašli jste náhodou někdo v posledních dnech na Trutnovsku rz 4H6 0808? Upadla nám z busu.
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 07:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje pozornost čtení těžce naráží na vaši srozumitelnost psaní. Např. až teprve z vašeho posledního příspěvku jsem se dozvěděl, že chcete kódovat ORP

V zájmu objektivity bych poznamenal, že o úvaze označit na oněch PZ výdejnu v jakémsi pravém postranním proužku vím už od začátku (např. knížečka, str. 77, plus materiál, který tady někdo urgoval na příslušných webových stránkách), takže jenom nesrozumitelností psaní to asi nebude .

Na druhou stranu tato milá pozornost vůči rozlišovatelům "odkud která je" mě osobně svým technickým provedením bohužel nemůže uspokojit natolik, aby pro mě měla nějaký fundamentální význam. Neboť monitoruji v drtivé většině jedoucí vozidla.
Tedy pro mne - pokud kódování výdejen, pak v běžně velké alfanumerice.
Což je ale právě ono kapacitní sci-fi - ovšem představa pěkná...rád sním svoje sny .
Nejvyšší spatřené RZ a regioanalýza krajů J-A-S
Retrograf - nejvyšší spatřené SPZ 1977-2002
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 10:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, to ORP by mělo být co nejlépe vidět. Teď mě spontánně napadá irský model.



Ale to se zase může odmítat s tím, že to je amerikanismus,
cizácký import, atp....každému se holt nevyhoví
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 11:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajda
Minor: píšete o něčem, čemu nerozumíte. U nás to není jako v Německu, kde lze jakýmsi kitem předělat emisní předpis.
Homologace platí podle výroby. Pokud by si to chtěl někdo zaplatit, tak by musel šáhnout hooooodně hluboko do kapsy.


To platí pane, bohužel, v plné míře o vás...

Vůbec neřeším emisní předpisy/homologace apod.
Výhradně navrhuji, jak státem stanovené rozlišovací kategorie siln. vozidel (typ vozidla, pohon, emise atd.)
promítnout do kódování - nic víc, nic míň.

Zároveň moc dobře vím, že to naráží na "oprávněné" obchodní zájmy určitých skupin.
Povinné označování potravin zemí původu také naráželo na tvrdý odpor producentů a spotřebitelé jsou oblbováni dodnes.

Třeba někdo vyrukuje s rozlišením podle úplně jiných kritérií, resp. nakonec projde ta hrůza z novin, kdo ví?
Pokud stát bude (nedejpřírodo) podporovat pohon na pražená ho.na a výrobci se tomu přizpůsobí, tak se to holt odrazí
v předpisech a bude-li platit princip kódování na kategorie, tak to tam bude muset být.
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 20:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"38. auto do sbírky:
1Z0 0079 červená Fabia Stála dnes zaparkovaná u Kauflandu v KM."
Slíbené foto

Pak mám ještě něco pro sebe:
3Z3 0409 101 Uherské Hradiště - modrý Ford Fusion včera v Přerově




Hodonín se vyznamenal
4B8 7613 116 na nákladní Tatře Čitelnost je opravdu ideální Kopnul bych do toho Tatru řídil nějakej mladej borec.. A zrovna ten den jsem po dlouhé době potkal i naši kroměřížskou us modrou Tatru 2Z9 0720 116..




Freelander: "díky za exportní postřeh, pamatuješ si barvu V3Sky?"
V3Ska měla tipickou barvu, vojenskou khaki Jmenuje se ta tipická vojenská zelená barva takhle ne?

Plus přihazuji 2x Přerov 103 a 106 a pak Jesenickej(?) typ 115


Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 20:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ještě včera po cestě z Přerova nás předjížděl nějakej světlej us Passat 2M2 0535 116 ahmi Přerov..
Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5026
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 21:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Z5 0409:
4B8 7613 116 na nákladní Tatře
Tož to měli možná jen slabou chvilku na výdejně, "okolí" této Tatry se jim celkem povedlo


Díky za barvu V3Sky (taky jí říkám "khaki") a ostatní eMka Ten Epaus Multitelestar je z Olomouce

světlej us Passat 2M2 0535
Výborně, tož toto hejno přerovských 116tek mám kompletní
2M2 0531 Audi A4 Quattro černé
2M2 0532 Jeep Liberty modrošedá met.
2M2 0533 Dodge RAM červený
2M2 0534 Ford Mustang GT tm.modrá met.
2M2 0535 VW Passat šedá met.?


(Příspěvek byl editován uživatelem freelander.)
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2936
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 21:34:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já byl přesvědčenej že ho budeš mít Viděl jsem ho ve tmě, napřed nám dával v PR přednost a pak směrem na KM nás docela rychle předjel a ujel nám, řídila moje mila, mě by neujel.. Řekl bych že měl barvu jako Passat na přiloženém obrázku


Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5027
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 21:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Z5 0409:
Takže to teoreticky mohl být on, že?
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 22:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teoreticky mohl, tahle možnost mě také napadla.. Ale težko říct, neměl sem čas v tu chvíli si auto až tak prohlédnout což je škoda:-(
Zlínský kraj - orp Kroměříž, Holešov, Bystřice pod Hostýnem..