K-report
 

Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 17. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 17. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2641
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 10:23:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: Neuvěřitelné názory. Takže Vy dáte v STK úplatek,a byste nemusel draze odstraňovat závadu, a až se STK dle Vašeho návrhu zruší, pojedete si uvědoměle a dobrovolně nechat zkontrolovat auto do servisu, kde Vám najdou tutéž závadu, a s tou uděláte co? Zase nic, páč by to bylo drahý u Vašeho starýho vraku. Neboli každý občan sám sobě technikem STK. Pěkně děkuju za silnice, na kterých by se tenhle ráj odehrával. Myslím, že se tomu říká anarchie, doporučoval bych současně zrušit vyhlášku o silničním provozu a třeba semafory nebo signalizaci na železničních přejezdech, protože tam kolikrát stojíte na červenou jako blbec a z volnýho směru nic nejede, je to naprostá buzerace.

A když se na to podíváte z druhý strany - za úplatek jde všechno, ale bez úplatku hrozí, že, sotva vyjedete ze STK, na to auto skočí další orgán a technika obviní, že za Vaše potrhaný pásy a poškrábaný okno, nad kterými přimhouřil oko, vzal úplatek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 10:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley: myslím, že k otázce z příspěvku 5116 je v tom samém příspěvku i odpověď. Samozřejmě, že kdo si koupí v krámě jedno tuctový moderní auto, tak zaboha nemůže přijít na to, co by kromě závad na vozidle, které tam mít nikdo nechce, mohlo na STK vadit. Já si to představit dovedu a ve své sbírce mám několik aut, která ohrožují životy takovými věcmi jako přinýtovaný štítek s VIN místo vyraženého VIN do kastle a podobně.

Verusha: z příspěvků není úplně zřejmé, jestli bys chtěl uvolnit buzeraci na STK pro osobní auta nebo nastolit buzeraci pro trolejbusy. U příznivce amerik bych teda čekal tu první možnost (z důvodů legislativních, technických, filozofických), ale jednoznačně to rozhodně nevyznívá . Řada lidí, kteří se necítí bezpečně, by mohla chtít na základě Tvého příspěvku, aby se jim z peněz druhých zafinancovalo zvýšení jejich pocitu bezpečí. A o nic jiného než o ten pocit nejde, protože žádná tvrdá data ukazující, že technické závady u trolejbusů způsobují časté nehody a že to je způsobeno nedostatečnou kontrolou, předpokládám neexistují.
Kapitán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 6-2012

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 11:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan (No.586)
Kdo rozhodne, kde je míra? Každý sám. Proto věřím Ebeneezerovi, že úplatek u STK je pro něj možnost jak odstranit bezpráví na něm páchané státem prostřednictvím jeho blbých zákonů. Věřím, že on nepoužije úplatek proto, aby získal STK na auto, které mu nebrzdí, protože není sebevrah, ale nenechá si dělat obstrukce státem proto, že mu někde nesedí nějaké hloupé číslo.
Naprosto souhlasím s tímto textem a jsem podobného názoru, jako E.G. Textům ostatních mravokárců, kteří zřejmě jezdí jen po měste ve služebích fabiích HTP se nezbývá než zásmát. Ve svém okolí mám dokonce jednu STK, která je známá široko daleko a vždy se vyplatí dojet i 100km na TK bez nesmyslných poznámek o předpisech a bez blbých keců Pánové Risan a E.G., pojem "zdravý rozum" je v dnešní době velmi relativní, jak vidím příspěvky oponentů. Takže Vám dvěma nadále přeji jasnou mysl a logické uvažování, neboť tyto dvě věci se pod tíhou paragrafů i jim podobným pomalu, ale jistě vytrácejí

Slim (No.2641):
třeba semafory nebo signalizaci na železničních přejezdech, protože tam kolikrát stojíte na červenou jako blbec a z volnýho směru nic nejede, je to naprostá buzerace
Souhlasím, pokud stojím na přejezdu 12 minut, dlouho se nic neděje, pak jede vlak, zas dlouho nic a pak se teda semafor uráčí mne pustit, je něco špatně. Klidně mohu jmenovat několik příkladů, kde doba čekání u přejezdů zavání buzerací..
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9582
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 11:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Textům ostatních mravokárců, kteří zřejmě jezdí jen po měste ve služebích fabiích HTP se nezbývá než zásmát." - mohl by mi někdo se zdravým rozumem vysvětlit, jakým myšlenkovým pochodem přišel Kapitán na spojitost problému STK, morálky a ježdění po městě ve služební HTP? Děkuji.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2642
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kapitán: Ale já se nepřu, že dlouhé čekání u semaforů a některé závady, za které Vás vyhodí od STK, nejsou buzerace.
Jen kroutím hlavou nad tím, kdo všechno si osobuje právo rozhodovat, které zákony a vyhlášky bude a které nebude respektovat. Já uznávám, že v legislativě je plno bot, nelogičností a buzerací, ale kdyby se každý z deseti milionů občanů rozhodl, že bude respektovat jen ty, které podle svého zdravého rozumu považuje za OK, mohli bychom to rovnou všichni zabalit a vylézt na stromy...Protože co je podle mne nanejvýš logické a potřebné dodržovat, to je pro E.G. kravina, kterou je možno libovolně ignorovat. Když se my dva potkáme na křižovatce, kde mi on má dát přednost, můžu se jen modlit, aby na tenhle paragraf měl stejný názor jako já...
Kapitán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 6-2012

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq (No.9582):
Tak on to může vysvětlit sám a není to ani tak těžké na vysvětlení.
Za prvé je tam slovo "zřejmě" a za druhé - právě osoby tohoto typo dost možná na STK nikdy nebyly, předhazují-li při přečtení výrazů "úplatek" a "STK" hned poruchy brzd a jiné celkem těžké závady..
Kdyžtak si to přečti celé několikrát za sebou, třeba to bude o.k. a pokud máš vozidlo s Hodně Trapným Pohonem (nezesměšňuji tuto verzi motoru, i přesto je to rovněž auto), tak se omlouvám.
Mimochodem, pojem "zdravý rozum" uvádím v uvozovkách, ty ovšem ne a proto doporučuji tutu stránku na wikipedii - takto nabytá informace ti může být v diskuzním fóru učitečná..


(Příspěvek byl editován uživatelem Kapitán.)
Kapitán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 6-2012

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim (No.2642):
Já uznávám, že v legislativě je plno bot, nelogičností a buzerací
O to právě jde. A dokud tam budou, tak mnozí dál dělat STK na černo, případně jako jeden můj známý, který se svým Nissanem byl na stanici TK naposledy v r. 2006 a neustále se s tím u piva chlubí.. Ovšem platné nálepky na SPZ má, zřejmě je tedy kouzelník.

ale kdyby se každý z deseti milionů občanů rozhodl, že bude respektovat jen ty, které podle svého zdravého rozumu považuje za OK, mohli bychom to rovnou všichni zabalit a vylézt na stromy
To je naprostá pravda, ale vraťme se zpět k STK. Já se svým autem jezdím na STK na dva pokusy - nejdřív tam jedu, vypíší mi závady a já si je opravím (případně nechám opravit), přijedu znovu, vše je ok, dostanu na SPZ nálepku a jedu spokojeně domů s vědomím, že mám auto v pořádku. Ale pokud by mne vyhodili kvůli kravině typu svící kontrolky nebo přinýtovanémů štítku, jehož číslo má být na karoserii a není, tak bych byl notně naštvaný a dal úplatek (měl-li bych na něj).
Člověk nedá úplatek proto, aby mu prošlo auto, mající vůli v řízení a nebrzdící a následně se v něm (minimálně sebe) zabil. No a kruh se uzavírá, protože pokud toto někdo udělá, nemá "zdravý rozum"

(Příspěvek byl editován uživatelem Kapitán.)
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 856
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor je takový - současná frekvence navštěvování STK je dostačující, chyba je spíše v tom, co je jejím předmětem. Kontrola by měla obsáhnout zásadní věci jako brzdy, stav podvozku (vůle, koroze, tlumiče), zda auto svítí a zda je vybaveno dle požadavků vyhlášky - jo a zda nemá zásadně prasklé čelní sklo (drobné ťukance v to nepočítaje). Jinak je věcí každého soudruha, v jakém vzhledovém stavu auto má a zda má štítek nanýtovaný nebo VIN vyražené... Co považuju za zásadní závady jsou ale černé fólie na sklech nebo nehomologované xenony a světla pro denní svícení...
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9583
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:28:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji, už jsem si to přečetl několikrát a pochopil.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zase debata...
Takže jenom ve stručnosti.
Podplácim na STK, protože opravdu nepovažuju auto se závadou typu "rezerva hozená v kufru" za vrak, kterej by měl zmizet ze silnic. Jinak trvám na tom, že lepší žádná STK s tim, že se možná zvýší šance, že mě díky technický závadě někdo na silnici zabije, než STK v takový podobě, jak funguje teď. To považuju za pouhou buzeraci.
Argument ve stylu "Ty nechceš STK, tak to patrně sereš i na přednost na křižovatce." je stejnej nesmysl, jako kdybych argumentoval "Ty chceš lidem kontrolovat auta na STK, tak to určitě budeš souhlasit i s tim, aby ti mohli kdykoliv naběhnout úředníci domu a udělat ti prohlídku jak domovní tak i tělesnou včetně tělních dutin." I když mam pocit, že by se tady našli i jedinci, který by s tim souhlasili, protože i kdyby to mělo zachránit jedinej život...
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: kdyby se každý z deseti milionů občanů rozhodl, že bude respektovat jen ty, které podle svého zdravého rozumu považuje za OK, mohli bychom to rovnou všichni zabalit a vylézt na stromy...

Ale tak to přece stejně je a vždycky bude, dokud někdo nespustí opravdový matrix. Nikde jinde než v hlavě každého jednotlivého občana se to nerozhoduje. Systém může jen zkoušet omezit svobodu jednotlivce se rozhodovat a potom případně z pozice síly trestat ty, kteří se dopustili.

Už jsem to tu napsal několikrát a klidně to zopakuju: tezi, že člověk nemá morální právo se rozhodnout (se všemi důsledky), který zákon považuje za rozumný a který za hloupý, považuji za špatnou. Zatím nikdy v historii se ji nepodařilo naplnit a její nenaplnění považuji za zdroj pokroku. Ovšem pokud se to jednou podaří, bude to konec člověka.

Dostáváme se nyní do situace, že právní řád co do objemu narůstá (snad nikdy v historii lidstva nebylo v platnosti tolik předpisů a nařízení). No a poptávka po dalších řešeních se dále prohlubuje, každá banalita a okrajovost se musí ošetřit, zakázat nebo dovolit. Někteří to vidí a volají po jednoduchých řešeních složitých problémů, někteří to ani nevidí a chtějí složitá řešení. Vždycky to ale dopadne tak, že předpis omezí i ty, které ani omezit není potřeba.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2643
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 13:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: Tu debatu jste rozpoutal Vy. Já jen opakuju - když připustíme, že technický stav vozu si bude řešit majitel a spolehneme se na jeho zdravý rozum, stane se co? I kdyby jeden jediný jedinec zdravý rozum nepoužil, může to být zrovna ten, co Vás zabije.
Váš argument ohledně odmítání STK vs souhlas s prohlídkou tělních dutin je naprosto mimo mísu - já na rozdíl od Vás mluvím o dodržování platných zákonů. Až někdo bude chtít uzákonit prohlídku tělních dutin kdykoli komukoli, udělám všechno pro to, aby takový zákon neprošel. Ale když projde - sorry, nebude mi to vůbec příjemné, ale znamená to, že většinová společnost si takhle nastavila parametry, které já jako jedinec nemůžu ignorovat, byť s nimi bytostně nebudu souhlasit.

Kapitán: tak, jak to píšete, by to bylo OK, zjistí mi závady, nechám opravit a jedu. Ovšem pokud připustíte, že lze STK uplatit, kdo je hranice a kdo rozhodne, že to je za věc ještě přípustnou a již nepřípustnou? Zabít můžete klidně i pomocí nesvítící kontrolky dálkových světel nebo blinkru, když to přeženu. A sám sebe krásně pomocí rezervy za krkem...A k Vám plus Hynkovi - nutno si uvědomit, že STK plní současně roli evidenční kontroly, takže kontroluje i to, jestli všechny identifikátory odpovídají předepsanému stavu. Takový chybějící štítek samozřejmě bezpočnost provozu naprosto neovlivní, ale může umožnit Vasilovi zlegalizovat třeba zrovna Vaše ukradené auto...

A abych doplnil obrázek - potvrzuju, že STK u veteránů dělám taky trošku oklikou a zrovna nedávno mě vyčadili z evidenční kontroly kvůli jinému rozměru disků než jaký má auto v TP, přičemž ty moje jsou pro to auto schválené, jen jsem nedoložil typový list.
Na druhou stranu jsme měl možnost se svézt tranzitem řemeslníků, kteří mi pracují na baráku, a musím říct, že jsme byl šťastný, když jsem z něj po pěti km zpocený vylezl. A věřte, nebylo to kvůli chybějícímu štítku...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2644
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 13:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan:Vždycky to ale dopadne tak, že předpis omezí i ty, které ani omezit není potřeba.

Veliká pravda, ale máte jiné řešení?

tezi, že člověk nemá morální právo se rozhodnout (se všemi důsledky), který zákon považuje za rozumný a který za hloupý, považuji za špatnou.
Rozhodnout se můžu, že jsou špatné všechny, ale naprosto to nelegalizuje jejich porušení, musím vždy počítat s postihem. Jsme zase u té anarchie...
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8092
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 13:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: shrnul bych to asi takto: jako společnost nejsme morálně natolik zdrávi, abychom si vystačili s vlastním úsudkem. Proto jsou zákony a nařízení. Věř tomu, že by to dopadlo podobně jak tady, kde se asi technický stav taky moc neřešil:

Trolejbusy v Kábulu
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 13:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim:
I kdyby jeden jediný jedinec zdravý rozum nepoužil, může to být zrovna ten, co Vás zabije.

Pokud by mi díky tomu odpadla povinnost absolvovat STK a emise, tak jsem tohle riziko ochoten podstoupit.

sorry, nebude mi to vůbec příjemné, ale znamená to, že většinová společnost si takhle nastavila parametry, které já jako jedinec nemůžu ignorovat, byť s nimi bytostně nebudu souhlasit.

Tak v tomhle se prostě neshodneme.


3260: Já jsem toho názoru, že jako společnost bychom si s vlastnim úsudkem, co se týče stavu aut, vystačili. Ale o tom se těžko budeme dohadovat. To by se poznalo leda v případě, že by se STK opravdu zrušilo, jestli by po pár letech najednou po silnicích začaly v nějakym většim množství jezdit totální vraky. Dost silně o tom pochybuju.
Kapitán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 6-2012

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 13:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jestli by po pár letech najednou po silnicích začaly v nějakym většim množství jezdit totální vraky. Dost silně o tom pochybuju
O tom třeba já nepochybuju vůbec, vzhledem k tomu, kam Česko míří a jak se některým jedincům, případně skupinám stále snižuje životní úroveň, ale sociální problémy jsou na jinou diskuzi..
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3686
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 14:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně by se to líbilo, žít ve společnosti duševně vyzrálých jedinců, kteří používají vlastní zdravý rozum, úsudek a odpovědnost vůči sobě, ostatním účastníkům silničního provozu i celé společnosti. Nějak mi ale nepřijde, že bych něco takového kolem sebe viděl... možná takové země jsou, ale u nás to tak fakt nefunguje.

Co si mám myslet o zdravém vlastním úsudku řidičů, když většina vážných nehod se děje na rovných přehledných úsecích a přídomek "křižovatka smrti" vzniká na křížení dvou rovných silnic mezi poli? Tam by snad "zdravý rozum" ve spojení s pudem sebezáchovy neměl žádný problém připustit.

Nebo když vidím manuálně zručné lidi, kteří si na auto nalepí všelijaké spojlery a cingrlátka, ale kolo se jim za jízdy kvedlá a nárazník klape o blatník, že jeden neví, co upadne dřív. A ještě víc je těch, kteří si "vyladí" svůj (třeba) diesel tak, že se jim z auta černě kouří a nejde za nima jet s pootevřeným okýnkem...
Noha z plynu se nesundává tam, kde může náhled vyběhnout dítě nebo vyjet auto z vedlejší zpoza baráku, přibržďuje se tam, kde "občas měřej".
Nevím, já si třeba bezpečnostní pásy, aspoň teda vepředu, zapnu vždycky - je to tím, že jsem si čelo rozbil o přední sklo už v sedmnácti (jako spolujezdec v kamarádově Fiatu 126p...), takže je neberu jako samoúčelnou buzeraci. Spousta lidí si je ale zapíná s odporem proto, "aby neplatili", a jak to jde (třeba na opuštěných venkovských úsecích), tak se jejich použití vyhnou...

Mám obavu, že sama existence represe má, bohužel, v mnoha směrech i kladný dopad.

Třeba nedávno tady byla videa o tom, jak vrtulník naháněl "piráty" předjíždějící na přehledném místě přes plnou čáru. Pravda je, že žádná extrémní prasárna tam vidět nebyla a většina diskutujících počínání policie spíš odsoudila. Ale jak znám některé týpky, tak sama existence policejních vrtulníků teoreticky se vyskytujících nad silnicí může malinko mírnit jejich bohorovnost.
Tak nějak je to i s tím STK - jasně že nevyloučí odpadnutí kusu nápravy dva měsíce po kontrole a jasně že tam asi občas zaprudí za jinak přinýtovaný štítek nebo něco takovýho, ale přece jenom, lidi ten technický stav vozidla řeší mnohem víc, než kdyby se prostě mohlo jezdit tak dlouho, dokud se vozidlo pohybuje vlastní silou.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 14:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kapitán: Tak ono záleží, co kdo považuje za vrak. Ale nemyslim si, že by najednou vozovej park v ČR začal připomínat třeba vozovej park v Afghánistánu. Naopak mi připadá, že lidi jsou na sebe strašně opatrný a dneska se většina lidí bojí sednout třeba i do Felicie, byť by byla ve 100% stavu.

Jef: ad pásy - Pokud si nezapnu pás a v autě se zabiju, tak je to můj problém. To považuju za další nesmyslný nařízení.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8093
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 14:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem toho názoru, že jako společnost bychom si s vlastnim úsudkem, co se týče stavu aut, vystačili.

Otázkou je nakolik by ten úsudek odpovídal realitě. Pro někoho je buzerace rezerva v zavazadelníku, pro jiného větší rozkmit tolerance na brzdách levá-pravá (protože přece smykem nikdy nebrzdí a jezdí maximálně do sousední vesnice) Takže asi tak. Ten Kábul jsem nedal náhodou, trosky trolejbusů po deseti letech provozu nezpůsobila jen válka, ale právě i laxní přístup k technickému stavu. A přesně to je ten důsledek absence toho co ty považuješ za buzeraci. U nás by si většina nedovolila vyjet na silnici s vypadeným světlometem, ale nebylo by to na základě morální vyspělosti, nýbrž právě díky hrozbě pokuty.

Jseš dost naivní ve svém úsudku a měříš vše podle své osoby nebo podle svého okolí...
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8094
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 14:44:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud si nezapnu pás a v autě se zabiju, tak je to můj problém.

Ne tak docela. Pokud si ho nezapneš vzadu skončíš na klíně tomu vpředu, případně můžeš při letu z auta zranit svojí maličkostí někoho jiného (i když se to může jevit jako velká náhoda...)
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 14:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: Já jsem v autě vzadu nejel ani nepamatuju, takže jsem si na tuhle možnost ani nevzpomněl. Teorie o letu těla skrz čelní sklo je z oblasti sci-fi. Možná snad u nějakýho auta, kde ještě bylo čelní sklo obyčejný kalený jednovrstvý. Ale to už je celkem automobilovej pravěk a hromada těch aut stejně ani pásy neměla.
A rozkmit kvůli rezervě v kufru? To snad nemůžeš myslet vážně. V tom případě bych si musel vedle sebe na sedadlo spolujezdce položit nějakou zátěž, když jedu sám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ebeneezer.Goode.)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9584
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 15:04:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Ebeneezer.Goode: Doporučuji také přečíst minimálně dvakrát. Rozkmit se vztahuje už k věci za čárkou.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 15:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Tak to si sypu popel na hlavu, že nedávám pozor.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2645
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 15:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: Jak Vás tak čtu déle a déle a rozvíjíte tady víc a víc sci-fi teorie, jsem docela rád, že Vás, doufám, nepotkávám na silnici...Na většinu Vašich argumentů neexistuje rozumná odpověď bez použití silných slov, a nepoužívám je jen proto, že v této místnosti to není zvykem.
Obecně se dá říct, že přesně kvůli lidem s takovými představami o světě a silničním provozu, jako jste Vy, je jen a jen dobře, že existují zákony a předpisy a že jejich plnění někdo vymáhá a kontroluje, a byť je sám občas porušuju, radši se smířím s pocitem buzerace a byrokracie. Zabijte se klidně sám způsobem dle svého uvážení, jestli to ve Vašich očích vyváží radost, že jste ušetřil STK, ale neberte svému okolí aspoň tu trošku naděje, že ta buzerace aspoň trošku přispěje k tomu, abyste nepobil nás ostatní.

A mezi námi - když se nezabijete rovnou a jen se zraníte, není to jen Vaše věc. Já na Vaše léčení přispívám ze svých daní.
Jinak jste asi jediný v této zemi, kdo otevřeně a naplno napíše, že schvaluje korupci a radostně ji využívá a chce ji udržet a prohloubit. To taky něco napovídá...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2646
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 15:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer. Goode: Teorie o letu těla skrz čelní sklo je z oblasti sci-fi. Možná snad u nějakýho auta, kde ještě bylo čelní sklo obyčejný kalený jednovrstvý.

No k tomuhle už snad fakt není co dodat...nač pásy a airbagy, když máme vrstvený čelní skla, zhusta ještě vlepený do karosérie, že???? Ty Vás podržej i s tou rezervou...To je lepší než babiččiny peřiny...
Máte youtube?
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8095
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 15:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To mě pobavilo, já jsem nehovořil o rozkmitu v souvislosti s rezervou . Ono se to občas stává, že brzdí levé kolo míň než pravé anebo naopak . Třeba mě takto poslali domů z STK s Felicií. Schválně jsem si pak cestou do servisu zkusil zabrzdit ostřeji: auto šlo do smyku a do strany. Zrovna na tuto závadu bych v garáži doma nepřišel. takže i proto se chodí na STK.
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8096
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 15:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem vyletět se dá i dveřma (i zavřenýma) nebo otevřeným okýnkem nebo z auta bez střechy
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 16:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://goo.gl/maps/MXIP

što éto?
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3689
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 16:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupman: To je SMZ S-3D, sovětský vozík pro invalidy. Trochu jako náš velorex...

Podle wikipedie to žere sedum na sto (http://en.wikipedia.org/wiki/SMZ_cycle-car), přitom se tam vejdou jen dva lidi a jeden kufr na střechu...
(ale v SSSR se na spotřebu holt nikdy moc nekoukalo).


Jo a proč má na té fotce z googlu rozostřené poklice a ne SPZ?
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 16:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: když se nezabijete rovnou a jen se zraníte, není to jen Vaše věc. Já na Vaše léčení přispívám ze svých daní.

A vy jako platíte daně podle toho, kolik se ten rok zranilo na silnicích lidí nebo co? Nicméně tento argument je opět nesmysl. Pokud si pás nezapnu, je vyšší pravděpodobnost, že mě rovnou odvezou ve futrálu a tim pádem nebudete na moje léčení platit vůbec nic.
Holt někdo považuje všechny svoje spoluobčany za bandu idiotů, co potřebujou mít na všechno příkazy a nařízení a jejich dodržování tvrdě vyžadovat. Já si naopak myslim, že většina lidí to nepotřebuje a považuju za zhovadilost kvůli pár jedincům, co to potřebujou, buzerovat všechny.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 17:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už na Vás přestávám reagovat, tohle je nad mé síly.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 17:43:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jako společnost nejsme morálně natolik zdrávi, abychom si vystačili s vlastním úsudkem. Proto jsou zákony a nařízení.

Možná zde v citovaném textu je slovo "morálně" příliš obecné, takže ta věta říká velmi málo. Já bych tam spíš viděl něco o tom, že lidé nejsou příliš ochotní domýšlet důsledky svých činů a brát za ně osobně zodpovědnost, takže je bezpečnější vytýčit všem úzký koridor legálního počínání, v němž se mohou pohybovat.

Obávám se však, že všechny ty složité zákony, předpisy a normy tento stav nenapraví, ale prohloubí. Všechny ty zákony, předpisy a normy totiž slouží především k tomu, aby se složitá situace převedla na černobílou vinen/nevinen. Není třeba se zamýšlet nad tím, co má jaké důsledky: splnil jsem normu, tak mi vlezte na záda, jsem čistej. Tak tomu říkám super morálka.

Vychází se zřejmě z představy, že člověk se bude bát zákon porušit, protože a) se bojí postihu (což ovšem není příliš vyspělé morální chování) nebo b) protože se to přece nemá a věří, že daný předpis mu přináší víc užitku než škody (to ovšem vyžaduje o předpise příliš nepřemýšlet).

Zkusím pro ty, které pobuřuje myšlenka zrušení STK, nabídnout ještě jeden pohled, aby trochu pochopili ty, kterým to připadá lákavé: kolik je asi lidí, kterým je to jedno, v jakém vraku jezdí a jen STK je nutí, aby o vůz pečovali? Já si myslím, že jich není mnoho. Kdyby jich bylo řekněme 10%. Pak 90% lidí vyhazuje zbytečně svoje peníze za prohlídky kvůli 10% lemplů. Jsi poctivec? Máš smůlu, plať, protože někdo jiný lempl je. Musíš se smířit s tím, že pro stát jsi automaticky sprostý lempl, takže je třeba podrobit se na vlastní náklady pravidelnému dokazování neviny.

Pokud by se zrušily STK, jak se zde diskutuje, chtěl bych se zeptat těch z Vás, kteří si myslí, že by došlo k nárůstu nebezpečí nehody v důsledku špatného technického stavu: kolik % vozidel, která jezdí, odhadujete, že neplní podmínky STK nyní a na kolik % by to narostlo, kdyby se STK zrušila? Zkuste hodit svůj dojem do čísel, jinak se nedohodneme nikdy na ničem a bude to pořád o emocích.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 18:09:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: Let skrz sklo a scifi? Asi byste se měl rozhlédnout po youtube. Doporučuji zejména video anglické obdoby Besipu - kde je naprosto dokonale vidět, co napáchá nepřipoutané tělo na spolujezdcích - dokonce i vícevrstvým lepeným sklem tělo proletí jak nic a to nemusíte ani jet rychle - doporučil bych nějakou dobu práce u nás hasičů nebo na ZZS, pak byste tyhle bláboly vůbec nemohl vypustit z pusy. A lidi, co nevozí děti v dětské sedačce bych s trochou nadsázky navrhoval střílet pro výstrahu rovnou u silnice - okamžité odebrání ŘP - zatímco za sebe si každý rozhoduje sám, děti jsou obětí blbosti dospělých...
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 10-2006
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 18:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro zastánce pořádku a disciplíny přichystali v Bruseli další sladkej bonbónek na cestě k bezpečnému a krásnému novému světu: EU chce po policistech, aby stavěli každé dvacáté auto

Už se začněte rozpočítávat.

Risan: Už jsem to tu napsal několikrát a klidně to zopakuju: tezi, že člověk nemá morální právo se rozhodnout (se všemi důsledky), který zákon považuje za rozumný a který za hloupý, považuji za špatnou. Zatím nikdy v historii se ji nepodařilo naplnit a její nenaplnění považuji za zdroj pokroku. Ovšem pokud se to jednou podaří, bude to konec člověka.

Skvěle napsáno!
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8098
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 19:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: pokusím se o odhad nějakých čísel. Začnu možná zeširoka. Většina lidí půjde dobrovolně možná vyměnit olej nebo přišroubovat upadený šroubek, málokdo k tomu ale přidá geometrii nebo brzdy, protože ho to bude stát peníze navíc (nikdo to zadarmo neudělá). Právě tyto neviditelné závady lidé řešit nebudou, protože je při cestě nepocítíú/neuvidí. Spousat lidí je natolik motoricky negramotných, že nepozná ani, že má prázdné kolo nebo klepající čepy (řečeno trošku s nadsázkou).

Můžeš si to třeba přirovnat k dobrovolnému chození k zubaři. Spousta lidí nebyla u zubaře 10 let, protože je zuby prostě nebolí (občas jim z nich sice ukápne krev nebo je zabolí při horkém/studeném jídle). Kdyby zašli k zubaři, asi by nezůstal v jejich hubách kámen na kameni a na povrch by vyplavala spousta kazů.

Většinu společnsoti nedonutíš dělat dobrovolné úkony za peníze, ledaže bys jim přihodil geometrii k výměně oleje zdarma - takto prostě lidé zmasírovaní reklamou uvažují... Investují do toho co je in, čili třeba pětistovku za puklice z globusu, aby bylo vidět jakou mají káru, ale do preventivního změření geometrie peníze nevrazí... . Jasně když dáš lidem anketní otázku, ze které vycítí jak by měla znít správná odpověď, tak ti řeknou, že podporují české vinaře a kupují česká vína, pak si ale otevřou leták z Lídlu a nakoupí si tři krabice bordeaux za 39,90 Kč. U mě to vychází takto 80 % tip na ty co na to budou kašlat a 20% na ty, co to dělat budou.
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2649
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 19:40:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: možná jste ještě optimista. Jiný příklad - jsme na špici co do třídění odpadu. Realita - tříděný odpad se odváží zdarma, směsný se platí víceméně dle objemu. Co myslíte, Risane, že by se stalo, kdyby se za tříděný odpad začalo platit, kde by skončila uvědomělost? Podle mne přesně tam, kde dobrovolné kontroly vozů.
A mezi námi - určitě i Vám by bylo úplně fuk, kolika procentům nehod STK zabrání, pokud by při i jediné takto způsobené nehodě zahynul někdo z Vašich nejbližších. Ostatně, když jsme u toho práva odmítnout zákon, který považujete a nesmysl - Hynkův příklad s dětskými sedačkami je přímo školní.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4076
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 20:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusím pro ty, které pobuřuje myšlenka zrušení STK, nabídnout ještě jeden pohled, aby trochu pochopili ty, kterým to připadá lákavé: kolik je asi lidí, kterým je to jedno, v jakém vraku jezdí a jen STK je nutí, aby o vůz pečovali? Já si myslím, že jich není mnoho. Kdyby jich bylo řekněme 10%. Pak 90% lidí vyhazuje zbytečně svoje peníze za prohlídky kvůli 10% lemplů. Jsi poctivec? Máš smůlu, plať, protože někdo jiný lempl je. Musíš se smířit s tím, že pro stát jsi automaticky sprostý lempl, takže je třeba podrobit se na vlastní náklady pravidelnému dokazování neviny.

Ale řešením není zrušit STK, nýbrž vychovat ty lemply...a až pak se může mluvit o rušení STK...

...což ale nepůjde, protože když jde o prachy (nacpané do závady, která není vidět/slyšet), je v česku lemplů víc než dost a jen tak převychovat se nedají.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 20:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: nevím, jestli ten příklad s odpadem chápu, protože já musím s tříděný odpad někam odnášet a kdybych to hodil do popelnice na směsný odpad, za kterou budu platit tak jako tak (platí se od hlavy a množství odpadu v popelnici nehraje roli), ušetřím si cesty ke sběrnému místu. Motivace k třídění tedy není, že to je levnější.

Ten příklad s mými nejbližšími je přesně příklad toho, jak by stát neměl rozhodovat.

Slim & 3260: jinak ale uznávám Vaše argumenty, beru, že pro povinné STK lze najít rozumné důvody. Díky pánové, bylo mi ctí s Vámi debatovat.
Michalsport
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 3-2011

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 20:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nechci provokovat v topicu o veteránech, tak to dávám sem. Docela zajímavý článek (když pominu pár chyb)

http://veteran.auto.cz/auta/skoda-favoritformanpick-up-1987-1995- v-ramci-moznosti/
www.simcacentrum.cz
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 21:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Technická poznámka: Odvoz tříděného odpadu rozhodně není zdarma, aktuálně je horní hranice ročního poplatku za odvoz odpadu 500 Kč, z toho 250 Kč je za tříděný a 250 Kč za netříděný odpad. Podle novely zákona je pak 250 Kč za tříděný a 750 Kč za netříděný. Vše jsou horní hranice, nicméně případů, kdy by si obec odvoz tříděného odpadu neúčtovala vůbec, asi moc nebude (velkou výjimkou jsou Teplice, kde se za odpad neplatí vůbec).
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2650
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, beru zpět příklad s odpadem, vycházel jsem z toho, co mám ve svém bydlišti. já si volím frekvenci odvozů podle naplnění popelnice a od toho se odvíjí i roční cena, přičemž tříděním lze placený objem výrazně snížit. Tříděný odpad neplatím.
Risan: nerozumím sice tomu, proč by stát neměl rozhodovat o tom, že někdo z Vašich blízkých může přežít, tahle cena za svobodu rozhodování mi přijde velká, ale možná jsem jen blbě pochopil. Nicméně oceňuju, že vidíte i plusové důvody pro STK. Já naopak souhlasím s tím, že stát by se do našich životů obecně měl montovat co nejméně, bohužel, jak už tady zaznělo, nejsme natolik vyspělí, abychom se mohli spoléhat na zodpovědnost našeho okolí. A auto je opravdu zbraň...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2651
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: trochu jste mi nasadil brouka o hlavy a zagooglil jsem, nicméně nenašel jsem jiný podklad potvrzující Vaše tvrzení, naopak plno informací potvrzujících, že to, co jsem popsal, není vůbec specialitou mého bydliště, ale obecně platným stavem.
Nenašel jsem jakoukoli zmínku o tom, že by se za odvoz tříděného odpadu občanovi cokoli účtovalo.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já jsem zase ochotnej podstoupit riziko, že mě (nebo někoho z rodiny nebo z přátel) zabije auto bez brzd, pokud to bude znamenat, že bude o jednu buzeraci ze strany státu míň. Holt, každej máme jiný priority.
A nikdo mě nepřesvědčil a nepřesvědčí o opaku.

Ještě jedna krátká poznámka k tomu, co se tady rozebíralo - dětský sedačky. Patrně všichni jsme kdysi jezdili v autech bez dětský sedačky a světe div se, jsme na živu. Jinak já děti nemam. To píšu, abych zase nevyvolal další flame, že jsem největší zločinec pod Sluncem, když riskuju životy dětí a vozim je pohozený někde v kufru.
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:38:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: bol si už niekedy účastníkom nehody?
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eross: Byl. Proč?
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Já vycházím hlavně z toho, co proběhlo před časem v médiích, kdy se právě tohle rozdělení na částku za tříděný a částku za netříděný odpad výslovně zmiňovalo. Jeden článek je třeba zde: Za odvoz odpadků si připlatíme. Poplatek vzroste na tisícovku za rok
Ono je otázkou, jak detailně obecní úřady a radnice občanům říkají, co v je v poplatku za odvoz odpadu zahrnuto...

Zároveň mě ale napadl příklad, který ten odpadový příměr docela hezky podporuje. Netýká se to odpadu tříděného, ale bioodpadu. V Pardubicích totiž někdy před 2-3 lety město nabídlo, že ve vybraných čtvrtích rodinných domů rozdá další popelnice a bude zdarma svážet bioodpad. Zájem byl velký, hnědé popelnice za chvíli stály všude. Před rokem město oznámilo, že biopopelnice bude vyvářet i nadále, ale za poplatek 300 Kč ročně. Výsledek? Ano, dneska je hnědá popelnice před pár domy, zato přibylo nemálo popelnic černých (netříděný odpad). Dokud to bylo zadarmo, občané třídili, jak se to začalo platit, zájem výrazně poklesl. Takže v podstatě ten váš příklad mohu potvrdit, jen to není tříděný odpad.

Omluva všem za odpadkový OT... :-)
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lebo mne stačila jedna zrážka snáď v 40 km/h, keď som dostal náraz zozadu pri odbočovaní na parkovisko. Preskočil som cez obrubník, otočil sa raz okolo vlastnej osi, a tak so mnou lomcovalo, že si neviem predstaviť, čo by sa dialo, ak by sme neboli všetci pevne pripútaní. Celé sa to odohralo asi 100 m od domu. Pripútaný som bol ale pevne so zaseknutým pásom, nie s nejakou rozťahanou žuvačkou.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 22:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No přesně, na webu žádného města ani odpadové firmy jsem o tom nenašel zmínku. Ale současně platí, že zatímco za svoji popelnici platíte podle objemu a frekvence, tříděný odpad platíte bez ohledu na objem nějakou skrytou formou. Takže příklad z Pardubic je opravdu totéž.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2653
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 23:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebenezeer.Goode: mně je do Vaší odvahy prd, klidně to naperte bez pásů a brzd do kandelábru, ale já odmítám být zabit Vaším autem bez brzd.
Znáte ten výrok, že svoboda Vaší pěsti končí tam, kde začíná můj nos? Berte to tak, že mě STK Aspoň trochu chrání před lidmi, kteří si jsou sami sebou tak jisti jako Vy.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5338
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 23:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Risan (příspěvek hodně hodně nahoře): No, jde mi jen o to, jak komický je nepoměr mezi "STK" například na zmiňovaný trolejbus a STK na auto. Rozhodně bych po nějakých přísnějších kontrolách osobních aut nevolal. resp přísnějších ano, ale ne častějších. Přičemž slovo přísný znamená, že STK by se mělo opravdu důsledně zaměřit na:

- celkový stav auta: koroze, poškození, úniky kapalin apod.
- funkčnost osvětlení
- brzdy
- řízení, zavěšení
- legislativu auta (čórka, švindl, apod.)

Nechápu, co má co STK buzerovat kolegu, že nemá na kraksně sklopný zrcátka, nechápu, proč měl jinej kámoš v TP vyjímku na to, že nemá podsvětlený ovladač zrcátek. Co mě má kdo buzerovat z to, že nemám na světlech a sklech a bůhvíčem ještě normu E ale DOT, když konekrétně čelní sklo E a čelní sklo DOT se liší víceméně jenom v tom nápisu. A mezitím, co člověk řeší, jestli přední blinkr je homologovanej pro Evropu nebo pro Mexiko, bude silnicích potkávat vraky, co mají urezlý zavěšení kol, nesvítí a kola jim šmajdají v evidentní rozbíhavosti a výfuk to táhne po zemi.
Tak v tomto případě je úplně jedno, jestli kontroly budou za dva roky nebo za jeden.

Řešení je jednoduchý:

- nebuzerovat na SKT lidi za píčoviny (pardon, lepší slovo pro to není)
- nenechávat projíždět auta "jé ahoj fando, jo dobrý tady máš nálepku"
- a vraky ze silnic zmizí hned. Hotovo.

Já to řeknu jednoduše. Kraksna mi přes STK prošla taky přes známost. Vůz je v pořádku, před STK jsem dokonce měnil čepy na předních ramenech a gufera v zadní nápravě a plus měnil pakny a vpředu desky. Nedělal jsem to proto, že STK, dělal jsem to proto, aby to auto fungovalo.
Auto na STK samozřejmě bylo (vše co je důležité pro provoz v pořádku), akorát, co musíte udělat? Znát někoho, kdo neuvidí právě ty DOT normy a "amerikanismy", i když, popravdě i ty by měly být ošetřeny tím, že auto bylo v ČR registrováno před rokem 2001 a tímpádem se na něj vztahuje pravidlo "jednou to tak bylo registrováno, tak přes to vlak nejede". Jenomže, kdo to ví? Jsou STK, kde vás s americkým autem vyženou hned jenom proto, že to je z ameriky (to si nědělám srandu, můžete mít E normy všude kde chcete a stejně vás nevezmou, protože mají strach (z čeho?)).

A čím víc mě tohle všechno sere, tím víc se ježdění v americkým krámu nevzdám, i kdybych měl na STK chodit jednou za rok - až to nějakej debil fakt schválí.

No a jednou mě třeba zastaví hlídka



a budou mě lustrovat, jako se lustrovalo za komančů, což znám naštěstí jenom z vyprávění svých přátel z US cars scény.

resumé: dřív se to jmenovalo RVHP, dneska EU. Všechno bylo červený s jednou žlutou hvězdou, dneska je všechno modrý s víc hvězdama. Sjezd se jmenuje summit; ono se to všechno defakto jenom přejmenovalo. Co je stejný? Buzerace obyčejných lidí a "páchání dobra".

No a na co dalšího se těším. Třeba na zavedení toho "eko"mýtného na vjezdu do center měst. To je podle mě taky dobrej nápad, jak nasrat další lidi. Jen tak dál. Je to všechno špatně, vidím v tom jedno veliký pozitivum, a to sice fakt v tom, že lidem už fakt něco blikne v hlavě a vzbouří se. Netýká se to ZDALEKA jenom automobilismu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Verusha.)
Jakýkoliv sebemodernější autobus nikdy nebude tak tichý a místně ekologický jako stejně moderní trolejbus.
Karosa_B731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 05:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znát někoho, kdo neuvidí právě ty DOT normy a "amerikanismy"

A kdybych si dotáhl auto z Ameriky (nepředpokládám, že by se normy změnily), tak se tady na něj budu jen koukat, protože nedostanu technickou? Nebo jak se dá legálně získat?
Bus-mafiaDance radiorádio Zlatá PrahaKiss Delta
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8099
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 06:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Patrně všichni jsme kdysi jezdili v autech bez dětský sedačky

To sice ano, ale dnešní provoz se s tím před dvaceti lety srovnat nedá... Představ si, kdyby v dnešním provozu jezdila auta s bezpečnostními prvky Škody 120 (a bez autosedaček) ...

Tady můžeš studovat:
odkaz
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2654
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 08:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha:
přísnějších ano, ale ne častějších.

Tohle patří vytesat. Je to zároveň nejlpší odpověď na ty úplatky, které se tady adorují...STK, kterou lze uplatit, můžeme mít jednou týdně a je k ničemu. Zrovna tak úplatný policajt nás může stavět desetkrát denně.
kapo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2012
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 11:31:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nedám dopustit na Peugeot. Podle mne nejlepší Francouzská automobilka, nikdy nemůže být špatná voba. Bohužel prodávám mého starého miláčka, naštěstí budu kupovat něco novějšího 407 ;-) Kdyby měl někdo zájem: Prodám Peugeot 106
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 13:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ďalšia "múdrosť" politických hláv http://www.auto.cz/na-okreskach-maximalne-65-km-h-navrhuji-velke- britanii-68333
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 14:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Ale to vy mi tady pořád podsouváte, že po silnici jezdim nějakejma nebezpečnejma vrakama. A s touhle vaší domněnkou neustále argumentujete a berete to jako nezpochybnitelnej a neoddiskutovatelnej fakt. Já jsem napsal, že na autě byly tyto závady: poškozenej držák rezervy a rezerva hozená v kufru, svítící kontrolka airbagu, škrábance na čelnim skle a poškozený pásy na zadnim sedadle. Můžete mi napsat, jakym způsobem vás tyto závady ohrožujou? A pokud teda souhlasíte s tim, že vozidlo, který vykazuje jakoukoliv závadu z kategorie B, je nebezpečnej vrak, co patří do šrotu, tak se opravdu nemáme, o čem bavit.

A ještě k pásům... Pokud v autě nevozim nikoho nesvéprávnýho, tak je to snad věc každýho soudruha, jestli podstoupí riziko, že se mu při nehodě třeba přetrhne poškozenej pás. Nebo může prostě říct, že nepojede. Navíc v tom autě vzadu nikdo nejezdí. Klidně by na tom STK mohli do TP napsat, že auto je 2-místný. Nikomu by to nevadilo.
Mimochodem bouračku jsem zažil, kdy to do mě napálila ženská, která měla nejspíš auto v pořádku, ale neměla moc v pořádku mozek, protože absenci brzdný dráhy vysvětlila tim, že si zrovna četla SMSku nebo něco v tom smyslu.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5119
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

který vykazuje jakoukoliv závadu z kategorie B, je nebezpečnej vrak, co patří do šrotu, tak se opravdu nemáme, o čem bavit

Já si myslím, že to vozidlo potřebuje buď úvést do odpovídajícího stavu nebo opravdu odstavit jako vrak.

Pokud v autě nevozim nikoho nesvéprávnýho, tak je to snad věc každýho soudruha, jestli podstoupí riziko, že se mu při nehodě třeba přetrhne poškozenej pás.

Doufám, že každého před nástupem o tomto poučíš a nejlépe si necháš to poučení i podepsat.

Jinak jestli Ty hodláš akceptovat na silnici nebrzdící auta v různém stupni rozkladu za to, že nebudeš muset podstupovat technickou, tak nad tím jen . Podle Tvého uvažování můžeme zavést i to, že každý podle svého uvážení rozhodne o tom, kolik toho může vypít než usedne za volant.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley: Já si myslím, že to vozidlo potřebuje buď úvést do odpovídajícího stavu nebo opravdu odstavit jako vrak.
Tak to se opravdu nemáme, o čem bavit.

Doufám, že každého před nástupem o tomto poučíš a nejlépe si necháš to poučení i podepsat.
Já jsem tady asi 10× napsal, že v tom autě vzadu nikoho nevozim. Já už opravdu nevim, jak jinak to mam ještě napsat.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5120
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to se opravdu nemáme, o čem bavit.

To opravdu ne, protože shvaluješ provoz aut potenciálně ohrožující bezpečnost jiných a zároveň používání úplatků jako rutinní činnost na STK.

Já jsem tady asi 10× napsal, že v tom autě vzadu nikoho nevozim. Já už opravdu nevim, jak jinak to mam ještě napsat.

Vždyť si o příspěvek výše psal, žeje to riziko každého, kdo tam nastoupí. Předpokládám, tedy, že pokud by tam nastoupit přece jen chtěl, bude nálůežitě poučen.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley: To se mě snažíš nachytat někde na slovíčku? Prostě v tom autě se mnou vzadu nikdo nikdy nejel. Tim pádem jsem nikdy tento problém neřešil. Tečka.