K-report
 

Archiv diskuse 3. koridor do 07. 05. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 07. 05. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8052
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. března 2014 - 16:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si tipnu že se nikomu nechtělo řešit v Plzni křížení s trombelusama.
Vodnihad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 2-2007
Odesláno Pátek, 28. března 2014 - 20:28:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: ano máte pravdu a prto se dělali dráty na klatovské
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 28. března 2014 - 21:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to s tím vlakem versus letadlem není tak černobílé, jak tu mnozí prezentují.

1) letadla létají jen někam / dálkový vlak otevírá větší území (vlak umožňuje rychlé přestupy na regionální dopravu v uzlech po cestě)
2) zejména některé destinace budou letecky vždy dražší než vlakem, pokud započítáte kompletní cenu za přesun


Například, ten zmiňovaný Frankfurt je dnes od Prahy za použití ICE+IC Busu za 6h. Pokud bychom dosáhli alespoň toho, že se dostaneme na 5h při použití ICE do Norimberku a dále Pendolina do Prahy (po nějaké trase), tak to už nebude jen náhodný výstřel, ale systémové řešení. Pokud má někdo BahnCard 50 nebo InterRail, tak letadlo při bookingu do 30 dní nemá šanci. Vždy bude na takto krátkou dobu a zejména ve špičkových časech jako pátek odpoledne a neděle večer dažší než vlak. Že člověk bude cestovat z centra do centra o hodinu déle než letadlem, vzhledem ke garanci ceny u vlaku už nemusí řešit.

Mimo jiné to znamená, že Köln by se tak dostal na 6h od Prahy, což je dnes cestovní čas autem, ale s jakým komfortem a jakou spolehlivostí? Kdo zná dálnici A3, tak ví, o čem mluvím.

Já mám průměrný cestovní čas centrum Kölnu - centrum Prahy letadlem za 4h10, ale cenově to prostě v mnoha případech není použitelné. Takže ani v dnešní době neváhám sedět 8h30 až 9h00 ve vlaku. Kdyby to bylo za 6h, tak to bude fakt super!

Donner au train des idées d'avance...
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 28. března 2014 - 21:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co je na palici, že po zprovoznění VRT Erfurt - Leipzig, novým polohám ICE Frankfurt - Dresden a optimalizaci vazeb v uzlu Dresden Hbf bude o 100 km delší cesta z Frankfurtu do Prahy vrchem, trvat stejně nebo dokonce o malinko méně než spodem.

Donner au train des idées d'avance...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 12:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Inu, každý má samozřejmě právo na svůj názor. Mým je, že Váš způsob rezervovaného uvažování, byť obecně do značné míry zřejmě přiléhavý, je v konkrétním případě spojení Plzeň - Bavorsko (= Praha - západní Evropa) zcela mimo mísu. Toto je prostě, zase podle mého názoru, nedílná součást zcela základních železničních spojení ČR, a nelze na to pohlížet jako na tratě druhého (či dokonce třetího) řádu.
Historie dá jednomu z nás za pravdu, více řešit jednotlivosti nemá asi valný význam.
H.H.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2014
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 13:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček, Vodnihad: Díky pánové, asi máte pravdu. Nicméně mi to zas nepřipadá jako nic neřešitelného. V Prešově se podobně kříží trolejbusová linka s elektrifikovanou tratí, i když pouze systémem 3 kV = . Těch 25 kV ~ by byl možná větší problém, to je pravda.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5097
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 19:21:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mým je, že Váš způsob rezervovaného uvažování, byť obecně do značné míry zřejmě přiléhavý, je v konkrétním případě spojení Plzeň - Bavorsko (= Praha - západní Evropa) zcela mimo mísu. Toto je prostě, zase podle mého názoru, nedílná součást zcela základních železničních spojení ČR

Helejte, pane Záruba a pane R_2005 a co takhle ..realita ?
Myslíte, že český stát bude kvůli úspoře hodiny jízdy mezi Prahou a Norimberkem rvát miliardy do nějaké "vaší" VRT ?

"nedílná součást zcela základních"- dobré akademické cancy, pane.
Symptomatické je, že vás VŮBEC nezajímá, kolik to třeba bude stát, tahle legrace. Vás zajímá ta hodina [crazy]

Už jsem jaksi nevydržel nereagovat. Tenhle stát nemá peníze ani politickou vůli mít po dvaceti (!!!) letech stavby dokončené "koridory" , "pitomých" 30 km nebo kolik tunelu Smíchov-Beroun nebo opravenou D1, okresky rozmlácené na hadry a vy tady "systémově" řešíte "potřebu" VRT do Norimberka.

Tady nejde ani tak o příspěvek páně Brr 2314, se kterým musím souhlasit, ani o to, že snít je někdy třeba..otázka třeba kolik by taková jízdenka měla stát, zabýval jste se tím někdy, nebo peníze prostě jsou/generují se v Bruselu ?
Uvažujete jako typický akademik nebo státní úředník, pane.

Osobně jsem zvědav, kolik Čechů bude jezdit v současných vlacích Praha-Mnichov, až Bavoráci "zaříznou" Bayern ticket podobným způsobem jako třeba Rakušák Wien Spezial.

Vítejte v realitě, pánové.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 22:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Studený hadr na čelo, po vychladnutí reagovat na skutečně napsané, teprve následně případně polemizovat s nenapsaným, či dokonce opakem napsaného. :-)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Neděle, 30. března 2014 - 12:15:01    Odkaz na tento příspěvek  

Bože, tady se toho zase nasnilo... Takže spolu s Mladějovem zpět do reality, děti:

nedílná součást zcela základních železničních spojení ČR, a nelze na to pohlížet jako na tratě druhého (či dokonce třetího) řádu.
Trapná floskule.

Kdo zná dálnici A3, tak ví, o čem mluvím.

Já mám průměrný cestovní čas centrum Kölnu - centrum Prahy letadlem za 4h10, ale cenově to prostě v mnoha případech není použitelné. Takže ani v dnešní době neváhám sedět 8h30 až 9h00 ve vlaku. Kdyby to bylo za 6h, tak to bude fakt super!

A3 znám jak svý boty. Všechno od Plzně na západ, tj. většina Plzeňskýho, Ústeckýho a celej KV kraj jezdí do Frankfurtu autem (pochopitelně ne po celé A3), Žádná VRT to nezmění, zato až se jednou obtěžujete založit rodinu, tak zjistíte, že bez auta se s dětma prakticky nehnete z domu (nebo ano, ale za šílených vícenákladů, dráž a podstatně nepohodlněji, nebudete stíhat ani WC apod.). 6h nebo 9h ve vlaku s váma vydrží dítě šotoušek, bez zavazadel, ale ne běžná čtyřčlenná rodina. A VRT se doufám staví pro normální lidi, ne pro singl úředníky se služební jízdenkou v kapse za peníze z našich daní.

ne každý má třeba chuť v němčině řešit parkování...
Aha, pan Záruba nikdy v SRN neparkoval. Já v Mnichově naposledy před 3 týdny na Moosachu a nepotřeboval jsem k tomu ani slovo německy. Úžasný argument.

ale jen někam a ne každý chce vstávat ve 4 ráno, když má nějaký lowcost odlet v okrajové hodiny.
Další dětinská představa. Ráno odlétá i řada běžných dopravců a až vás někdo omylem někam pošle na služebku, tak prostě vstanete ve 4 a odletíte v šest. Leisure si na šestou ráno naplánuje jenom magor (ano, je mi známo, že sociálně citliví prostě kupují okrajové časy...).

Takové přímé spojení může na větší dálky být zajímavým impulsem - jednopřestupní spojení do Švýcarska, Francie (jak do Paříže tak na jih), oblasti Porůří... To taky přepravní proudy trochu "povznese".
Ahá. Až na to, že jsme dlouhodobě ve stagnaci, reálné příjmy normálních lidí klesají, domácnosti omezují výdaje a vlakem za současné ceny pojede do F, CH či Porůří leda cvok. A co bude za deset let neví vůbec nikdo. Ale zatím je to tak, že na jednu nádrž dám Schaffhausen a tankuji za české a švýcarské ceny (resp. LUX) a do vlaku ani nepáchnu, jelikož je to i za 50 % NRT DRAŽŚÍ a POMALEJŠÍ. O komfortu v 1,5 h naklápění v trvale přeplněných BR 612 ani nemluvě.
Electrician
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.12.42
Odesláno Neděle, 30. března 2014 - 19:45:51    Odkaz na tento příspěvek  

To W.
A jaká je tedy Vaše představa rekonstrukce této trati z Plzně směr západ?
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 30. března 2014 - 20:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bydlím kousek od dálnice D5 (Beroun - Plzeň) a třeba kolem 2. ráno při venčení psa jsem za 5 minut napočítal 17 kamionů (oběma směry). To mi nepřipadá, jako málo nákladů směr Bavorsko.

Ono by tam těch nákladních vlaků jezdilo i víc, ale má to více vad. Trolej, nízká propustnost, nepříznivé sklonové poměry, VSDZ na německé straně.

Jak píše TZ nějakou reko na 120-160 si také dokáži představit + dvojkolejný úsek aspoň do Nýřan.

Co se týče zahraničí, jak je to cca nyní časově do Norimberka/Mnichova vlakem/Busem/autem?
Mild
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2010
Odesláno Neděle, 30. března 2014 - 20:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha-Běchovice - Úvaly.





W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 09:19:35    Odkaz na tento příspěvek  

Electrician/Spelcr:
Moje představa je zcela irelevantní, dokud se ČR a její politické elity nedohodnou na něčem takovém jako je aktuálně DOHODA MEZI VLÁDOU (S, SF a RV), DANSK FOLKEPARTI a ENHEDSLISTEN VE VĚCI: MODERNÍ ŽELEZNICE – REALIZACE DÁNSKÉHO ŽELEZNIČNÍHO FONDU (TOGFONDEN DK)
(ke stažení např. na http://www.trm.dk/~/media/Files/Publication/2014/Togfond%20janaur %2014/AFTALE%20OM%20TOGFONDEN%20DK%20ENDELIG.pdf , ale očekávám, že český překlad brzy vyjde v nějakém šotoperiodiku),
tedy dohoda nad dlouhodobými investicemi do železniční infrastruktury.
Za pozornost doporučuji nejen samotný obsah - podrobnosti ohledně jednotlivých projektů, ale zejména fakt, že Dánové řeší hodinový takt, zruchlení, elektrizaci apod. a tedy služby pro Dány a Dánsko, nikoliv to jak se bedny asijského šuntu dostanou rychle do tamních supermarketů :-)
Davos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2012
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 11:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W. Dohoda nad investicemi do železniční dopravy by se určitě hodila i České Republice. Ale srovnávat Dánsko a Českou Republiku je trochu mimo.

Když něco vyhovuje dánům neznamená to, že je to ideální i pro nás. Mnohem lepší by bylo vědět jak k těmto závěrům dospěli a mezi čím například vybírali. Jedině to pro nás může být poučné [happy]
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:00:05    Odkaz na tento příspěvek  

Není to mimo. Země jsou srovnatelně veliké, se srovnatelnou strukturou a hustotou osídlení, tranzitní.
A rozumný člověk se učí od úspěšnějších. Švýcarsko je sice pěkný vzor, ale není plně svázáno s regulemi EU, je jedno velké off-shore, má vysokou hustotu osídlení v podhorské oblasti atd. A to jsou tvrdá data.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 4403
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 13:15:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takových dohod můžem mít mraky a nemyslím si, že by to cokoli někam posunulo oproti současnosti. Namátkou, připravuje se víceletá smlouva se SŽDC, vč. návazných parametrů a cílových hodnot. Každá větší stavba je projednávána na všech úrovních nejen v ČR. Jestli chcete něco dlouhodobého: www.dopravnistrategie.cz.

Dánštinu jsem neviděl, ale kdo a jak jim stanovil ty priority a jak vědí, že za 5 let nebudou potřebovat něco jinýho? Mimochodem elektrizaci řešíme taky, od sovětů jsme pravda už upustili [happy].
Vláďa42
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 13:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, mě fascinuje, jak někdo pořád dokola opakuje: nejsme Dánsko, nejsme Švýcarsko, nejsme Německo. Do háje, čím se tak lišíme od nich? Máme víc rukou, nohou? Opravdu by nešlo ze Švýcarska vzít třeba to, jak se investuje do infrastruktury, jaké tam mají přestupní uzly? Tak nějak mám pocit, že každý se chceme nějak slušně dopravovat do práce, do školy, na víkend na výlet, nebo za rodiči. A pokud pochopíme, že tím cílem je mobilita občana, nikoli to jak jede, bude to skvělé. Z tohoto vychází jediné: na delší štreky a denní dojíždění do City vlak, na obsluhu zbylých území auto a autobus. Ano, Švýcaři musí stavět dlouhé tunely. To my nemusíme. Ale není to snad naše výhoda, že mezi PRG a BRQ není Alpenkulm, ale jen Vysočina? A v tom Dánsku, oni by ty výnosy s ropy a plynu taky mohli narvat do proplácení poplatků, nebo na podporu podivných skladů.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 4404
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 14:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě že nejsme Dánsko, ani Švýcarsko. Mimochodem těch skladů tam mají možná víc než u nás. Buďme rádi, že aspoň toto má zájem někdo u nás budovat - jinak si na ty VRT nikdy nevyděláme. A když jsme u toho, zkuste taky nařídit krajům a obcím, ať souhlasí s jejich trasami na svém území.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 16:04:02    Odkaz na tento příspěvek  

Takových dohod můžem mít mraky a nemyslím si, že by to cokoli někam posunulo oproti současnosti.
Aha. Takže pro pomalejší znovu: ta dohoda politických stran není o tom co si kdo nakrade v nejrůznějších trafikách, o rozložení moci a sfér vlivů jako u nás (o rozdělování penězovodů ve statních fondech by se dala napsat nejedna disertačka), ani o obsazování topmanagerských pozic ve státem kontrolovaných společnostech atd. (prostě celý ten náš malý český zajetý systém), ale o stanovení priorit v investicích ohledně dohodnutých politických cílů. Mimochodem, takhle ti hloupí Dánové předpřipravují (a dodržují) ledacos, i podstatně méně finančně náročné záležitosti. A kupodivu jsou jedni z nejlepších na světě, jak v životní úrovni, tak v celkovém bohatství země.
Ovšem nestaví se tam píčoviny typu zastávka pro 4 lidi denně (Pomezí, Skalka aj.), naopak dokument hovoří o nutnosti zrušit mnoho dalších zastávek (pod cca 40 - 50 lidí denně obratu) v zájmu celkového zrychlení dopravy a dosažení hodinového taktu všude. Ale však on to někdo opublikuje.
ale kdo a jak jim stanovil ty priority a jak vědí, že za 5 let nebudou potřebovat něco jinýho? Si to přeložte.
Mimochodem těch skladů tam mají možná víc než u nás.
My jsme zase podstatně průmyslovější zemí. A na VRT si nevyděláme nikdy (pokud se něco zásadně nezmění).
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 4406
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 17:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi jsem tak pomalej, ale nějak mi uniká, v čem je to Dánsko tak fantastický. Ono totiž vlastností těch skutečně velkých projektů je to, že je nelze připravit a zrealizovat v jednom volebním období a bez nějakého konsenzu a dlouhodobé strategie se nepostaví nic. Hodit do něčeho vidle - tj. opačný postup - už samozřejmě problémem není, v tom už taky máme praxi.

O zkušenostech s penězovody ve fondech se klidně rozepište, to mě zajímá [kladivo]
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 17:07:55    Odkaz na tento příspěvek  

že je nelze připravit a zrealizovat v jednom volebním období a bez nějakého konsenzu a dlouhodobé strategie se nepostaví nic.
No samozřejmě, pochopitelně, o tom to také je.
se klidně rozepište, to mě zajímá
Tady v podobě, že vy jste Trainspot a já W. určitě ne.[nene]
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 21:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Pochopitelně, VRT se staví pro zcela normální lidi, kterých vidím v německých ICE i francouzských TGV zástupy. Rozhodně všichni nejsou úředníci a služební cestující. Dokonce těmi DB IC Busy do Prahy jezdí zcela běžní lidé. IC busy jsou poslední dobou tak populární, že už nestíhají a pokud jím chci jet (večer), tak místenka minimálně 14 dní dopředu.

Já nejsem teoretik, já mám praxi, kterou si dokonce platím z vlastního příjmu.

Souhlasím, že pro obyvatele Plzeňského a Karlovarského kraje není letadlo (které letí z Prahy nebo Norimberku) do Porúří alternativa. V lepším případě to bude pro letadlo v rovném čase.
Nicméně dostatečně rychlý vlak, který by zastavil v Plzni, je elegantní řešení.

Auto = musíte si jej pořídit (takové, které je schopné bezpečně ujet trasu Praha - Köln za 6h, a které splňuje minimálně normu EURO 5 kvůli Porúří). To je značná investice rovnající se hned několika desítkám BahnCard 50.
Auto = musíte řídit = riziko, zvláště s opruzujícími malými dětmi.
WC = to v autě nemáte = více zastavení, než je nezbytně nutné pro natankování a odpočinek a posilnění řidiče = degradace cestovního času.

Zpět k VRT Praha - Německo. Kdo s tím bude jezdit? Úplně stejné osazenstvo, které nyní jezdí IC Busy, tedy cca 80% cizinci za turistikou a obchodem do Prahy. Jenže mi přibydou i čeští cestující v relaci minimálně Plzeň - Praha. Dále stáhnu částečně lidi z aut a letadel. Cestovní čas je důležitý. Kdo má na to, aby si vezl zadek sám v autě 300 a více km, tak bude mít zcela s přehledem na to, aby jel VR vlakem, zvláště když to bude rychlejší a pohodlnější.

Donner au train des idées d'avance...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 10:26:16    Odkaz na tento příspěvek  

Pochopitelně, VRT se staví pro zcela normální lidi, kterých vidím v německých ICE i francouzských TGV zástupy. Rozhodně všichni nejsou úředníci a služební cestující.
Jasně. Takže jste si asi určitě povšiml, že běžná rodinka v ICE někde od Rýna dá za týdenní nákup cca 80 euro (nižší mírná socka).
Zatímco já dám za totéž - taky cca 80 euro. Až na to, že ty Němci a Francouzi mají nejmíň třikrát větší rodinej rozpočet, ale skoro stejný ceny (tohle platí hlavně pro SRN, ve F bych musel dost hledat a přebírat). Čili český rodině zbyde na ty teoretický výlety po VRT zatraceně, ale zatraceně méně peněž než těm od Aše na západ. A o tom to je.
kterou si dokonce platím z vlastního příjmu.
A kolik živíte lidí, krom sebe? Připomínám, že průměrná česká domácnost má nejméně 1 dítě, spíš víc.

Nicméně dostatečně rychlý vlak, který by zastavil v Plzni, je elegantní řešení.
NENÍ a nebude! Hodinu a půl (zhruba) na zast. VRT (nebo Plzeň hl.n., kde asi budu parkovat?), za tu dobu jsem před Norimberkem.

uto = musíte si jej pořídit (takové, které je schopné bezpečně ujet trasu Praha - Köln za 6h, a které splňuje minimálně normu EURO 5 kvůli Porúří). To je značná investice rovnající se hned několika desítkám BahnCard 50.
Auto = musíte řídit = riziko, zvláště s opruzujícími malými dětmi.
WC = to v autě nemáte = více zastavení, než je nezbytně nutné pro natankování a odpočinek a posilnění řidiče = degradace cestovního času.

To si musí pořídat každá rodina, pokud nechce riskovat průser v podobě první zdravotní komplikace u mimina. Děti neprudí, pokud jsou elementárně vychovaný a řízení mě občas i baví. WC je u každýho slušnýho parkoviště.

a odpočinek a posilnění řidiče = degradace cestovního času.
Degradace nedegradace - pochopil jste, že je to finančně do SRN nevýhodné? U ONO tankuju za 34,5 nebo kolik zrovna a na jednu nádrž dám jakýkoliv německý cíl.
Třeba ve Švýcarsku jsem byl s rodinou už asi pětkrát, ale ještě ani jednou jsme nejeli vlakem. proč asi. Chjo.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 11:24:43    Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005: a dál budou už jen samá pozitiva a sodiální jistoty? Zvonku to tak vyzerá!!!
Nic proti SMYSLUPLNÉ VRT, ale výhoda auta v cestě "vrata - vrata" je rovněž nepopiratelná a dlouho bude. Nutno totiž řešit i situaci po vystoupení z "rychlejšího a pohodlnějšího vlaku". Tedy jak se dopravit posledních 10 km na jakési předměstí s nezanedbatelnou bagáží.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 11:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Jezdíte na kanystru? Tyhle výpočty mne vždycky fascinují... Jasně, někde se přes hranici vlakem jet nedá (třeba zkuste se dostat od nás = Prachatice do Passau), ale
1) Co je za problém se stávající tratí Cheb - Norimberk?
2) Myslím, že levněji než auto s EURO5 mne vyjde i In100+BC50 na 10 let... (osobně mám auto s EURO2, které většinu doby prostojí před barákem a prostálo by ještě víc, kdyby manželka mohla do práce stejně jako já jezdit veřejnou dopravou - bohužel nemůže, protože naši sqělí jihočeští zastupitelé ještě nepochopili, že systém dopravy á lá JMK je asi tak o 300 % lepší než systém náhodných výstřelů, takže by jí cesta 25 km veřejnou dopravou trvala přes 2 hodiny kvůli hodinovému a většímu čekání na přestup...)
3) Proč všichni okolo (ano, i Poláci) staví VRT, když to vlastně není potřeba a my můžeme používat třeba letadla nebo dokonce auta??
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 11:42:24    Odkaz na tento příspěvek  

bohužel nemůže, protože naši sqělí jihočeští zastupitelé ještě nepochopili, že systém dopravy á lá JMK je asi tak o 300 % lepší než systém náhodných výstřelů,
No a přesně o tom to je. A také o tom, že někdy třeba chybí i těch 20 - 30 minut strávených v VHD navíc oproti autu, i když je auto třeba výrazně dražší.
Proč všichni okolo (ano, i Poláci) staví VRT
Polsko žádné VRT nestaví, pokud vím, tak projekt "Y" byl pozastaven, ale zato masivně obnovují konvenční dráhy ve všech důležitých směrech. Pravda, někdy s diskutabilní kvalitnou prací, ale staví.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 12:40:00    Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005 : měl bych takový malý domácí úkol pro příznivce dálkové vlakové dopravy. A sice POUŽITELNÉ spojení (přes noc) v relaci Praha - Davos Platz. Nedělám si srandu, kdyby to bylo použitelné časově a finančně, tak vyrazím lyžovat na Jakobshorn vlakem!!!
Podmínky: Zpáteční jízdné tak 2 - 2,5 litru, max. jeden přestup v "rychlé vrstvě" a navazující přípoj (asi Chur, Landquart?)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 13:35:38    Odkaz na tento příspěvek  

Hm. Mě by neurazilo ani denní spojení (tedy navečer příjezd do Davosu a šup do hotelu), ale pokud to nebude přes Cheb, tak se nebudu nikam s lyžema a věcma na 3 - 5 dní táhnout autem někam do horoucích pekel na přestup (a pak v CH další přestup/y), když to mám prakticky nepřetržitě po autobahnen až do Alp, k hotelu. Navíc na lyže určitě nepojedeme sami, ale nejméně dva nebo tři, čili cenově by se to muselo vejít do Vámi uváděných 2 - 2,5 kKč/os. A to myslím, při současném rozmachu revenue managementu nehrozí ani omylem (nějaký kontigent pěti míst z pěti set nepovažuju za seriózní možnost volby).
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 08. dubna 2014 - 07:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedostane se teď někdo do úseku Cheb - Mar.Lázně, aby nás tu informoval, nejlépe fotograficky, jak tam jdou "údržbové" práce v rámci aktuální měsíční výluky?

A když už jsme u toho, nemohl by někdo zjistit, jak (a kdy) se konečně začne řešit ten průšvih u Kozolup?

Donner au train des idées d'avance...
Mild
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2010
Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 19:50:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha-Běchovice - Praha-Klánovice





Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7773
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 23:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mild

[ok]
007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 10:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005: průšvih u Kozolup - a všichni už několik let mlčí a Pendolina se plazí. Teď se aspoň maká na Lipové! Dále pomalá u Ošelína - chystá se tady oprava? To je výstavní 3.koridor Plzeň - Cheb na kterém se počítá s rozšířením Pendolin..
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 11:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já pojedu Cheb - Praha Pendolinem asi za měsíc, až skončí ta výluka. Pořádně zmonitoruju každou PJ a podle výsledku patrně napíšu opět peprný dopis na SŽDC a MD. Když jsem to udělal před několika lety s pražskou SDC, patrně to urychlilo alespoň provizorní opravu úseku Úvaly - Běchovice, na který jsem si tehdy také stěžoval. Ona totiž ta stížnost musí jít paralelně a hned na více stran a oficiální cestou. Pak se možná občas něčeho dosáhne...

Donner au train des idées d'avance...
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 10-2012
Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 13:11:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005:napíšu opět peprný dopis na SŽDC a MD. Když jsem to udělal před několika lety s pražskou SDC, patrně to urychlilo alespoň provizorní opravu úseku Úvaly - Běchovice

Pokud je to myšleno vážně, tak takovou krystalickou naivitu hraničící až s hloupostí jsem už dlouho nečetl.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7795
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. dubna 2014 - 00:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R2005: patrně to urychlilo alespoň provizorní opravu úseku Úvaly - Běchovice
Kdepak, ta se dělala kvůli odkladu Úval (obstrukce Brzák & Co.), neb hrozilo, že to už dýl nevydrží...
gp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.95.131
Odesláno Úterý, 15. dubna 2014 - 16:53:00    Odkaz na tento příspěvek  

Zkus vyklučit kus lesa a zapálit ohně, třeba přiletí! Oficiální cesta nevede na SDC ani na MD.
Přečti si zákon o drahách a správní řád. Na MD budeš psát, až se budeš odvolávat proti rozhodnutí Drážního úřadu.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.73
Odesláno Úterý, 15. dubna 2014 - 21:14:05    Odkaz na tento příspěvek  

Rokycany - Ejpovice dnes pohledem z vlaku:
Betonáž propustků a podchodů v zastávkách je většinou hotová, rovněž většina příkopů má položeny betonové žlaby a nad nimi začíná zřizování gabionů, těch bude překvapivě hojně.
Stále probíhají nedefinovatelné práce kolem pilíře dálničního mostu, snad ochrana před poškozením při vykolejení - kdysi to tu někdo psal.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4346
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 06:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail 2005:Já pojedu Cheb - Praha Pendolinem asi za měsíc, až skončí ta výluka. Pořádně zmonitoruju každou PJ a podle výsledku patrně napíšu opět peprný dopis na SŽDC a MD. Když jsem to udělal před několika lety s pražskou SDC, patrně to urychlilo alespoň provizorní opravu úseku Úvaly - Běchovice, na který jsem si tehdy také stěžoval. Ona totiž ta stížnost musí jít paralelně a hned na více stran a oficiální cestou. Pak se možná občas něčeho dosáhne...

Společný koncert naivity a hlouposti[wink].
Glucholazy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 2-2012
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 10:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě proběhla demolice budovy v místě trianglu pražského zhlaví v Plzni, dále v tomto prostoru spousta nasprejovaných značek v kolejišti. To už začíná rekonstrukce pražského zhlaví??? [jidlo]
Paveldacicky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3382
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 11:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glucholazy
Trochu konkrétnějc by to prosím nešlo napsat?Ono tam těch objektů stojí,resp.stálo trochu víc.Děkuju.
Glucholazy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2012
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 11:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Paveldacicky: přesně tyto budovy na foto už nestojí [happy]
Davos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 2-2012
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 15:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na místě zbouraných budov v tringlu bude následně postavena budova pro řízení provozu (omlouvám neznám správný název)

Myslím že min. převzetí staveniště a přípravné práce na pražském zhlaví zrovna probíhají [happy]
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7803
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 16:12:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ta řada křižovatek co je i na fotce vidět tam po rekonstrukci zůstane,nebo bude kolejiště jinak ??
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 18:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolejiště bude úplně jinak, aby se dalo jet v hlavních kolejích 80km/h.
Mild
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 7-2010
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 21:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha-Běchovice - Praha-Klánovice





Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7811
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 09:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolejiště bude úplně jinak, aby se dalo jet v hlavních kolejích 80km/h.

Tohle místo mě zaujalo už co by malé dítko na konci 80 let .... až celkem nedávno jsem s i to zdokumentoval a udělal dobře ...

Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2325
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 10:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jnd > Přesně - stejný obrázek byl totiž v knížce O veselé mašince (krom toho plecháče samozřejmě) [ok]
PepaN
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 22:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co ty nove vytrhane patky na Blatove? Co to ma znamenat?

Můj kanál na YouTube, kde naleznete i železniční videa [wink]

Hašišbedna M27 JHMD v provozu
První jízda U47.001 [masinka]
Videa z JHMD a zahraničních úzkých
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4375
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 30. dubna 2014 - 05:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PepaN: Nejsou náhodou ty patky předem vyrobené a připravené k usazení do vykopaných děr?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3341
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 30. dubna 2014 - 09:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Tie čo sú na fotke nie, prefabrikované pätky vyzerajú úplne ináč. Tieto sa robia do šalungu priamo na mieste (viď ďalšia fotka).
Václavs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 30. dubna 2014 - 21:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podobná řada křížů jako v Plzni stála před rekonstrukcí i v Chebu. Umožňovala přímou jízdu nákladních vlaků od Schirndingu do seřaďovacího nádraží a opačně.

V roce 1981 projelo uzlem Ústím nad Labem průměrně 240 vlaků za 24 hodin a dalších 60 bylo rozřazeno v uzlu. S řazením místní zátěže pomáhaly stanice Střekov a Sever.
V éře ČD Carga se v Ústí nad Labem neřadí vlaky ani v jedné stanici.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7823
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 30. dubna 2014 - 23:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo ten Cheb byl na fotce v nějakém železničním časáku
781 591(2) s uhlím do Německa.

Také pamatuji Děčín,ale na fotce také nemám ..
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 01. května 2014 - 12:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozor ... v Chebu kříže jsou dodnes ... ale směřují do nákladní části osobního nádraží.
Emppu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 10-2011

Odesláno Pátek, 02. května 2014 - 00:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

do nákladní části osobního nádraží

A křižují koleje do osobní části nákladního nádraží. V tom Chebu mají nějaký nepořádek. Ale je máj, lásky čas, to když se nákladní a osobní segment infrastruktury snoubí.

Tratě kolem Hradce Králové na Facebooku
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 04. května 2014 - 15:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vida ty práce Bě - Úv, tak si tuplem říkám, že to mohl být rovnou upgrade na 4K, po vyrubání vegetace lesa na drážních pozemcích tam na 4. kolej místo je, akorát by se muselo slevit ze vzdálenosti stromů a tratě a udělat pár zárubních zdí, aby se těleso tratě nerozlezlo mimo drážní pozenky. Škoda.

Established 1962: Rolling Stones, T3 v Praze. 50 and counting!
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 05. května 2014 - 09:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rečpospolitá: Kdyby to slo tak jednoduse, tak se to mohlo pripravit.

Fotožurnál, toť mé dítko
Joudatfd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 07. května 2014 - 08:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dysina - Rokycany vcera (ztlumte si zvuk, prosim)
https://www.youtube.com/watch?v=6Q3_W_1Z9Ao
ceskolipak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 1-2012
Odesláno Středa, 07. května 2014 - 09:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joudatfd
Pěkné video. Docela čilý stavební ruch..

Nevím, jaký je harmonogram, bude se koncem roku jezdit Rokycany-Ejpovice po novém ?
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 07. května 2014 - 15:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký je důvod toho, že některé úseky koleje mezi Rokycany a Ejpovicemi nejsou vytrhány?

Donner au train des idées d'avance...
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 07. května 2014 - 18:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přesun osy dotcené koleje na druhou stranu, tedy směrem dovnitř

takže nejdřív se musí udělat úseky kolem, pak celá druhá kolej a pak se teprve vrátit a dodělat těch pár kusů ponechaných ve starém stavu