K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 30. 07. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Automobily, lodě a letadla » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 30. 07. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 5-2014

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2014 - 18:47:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek

Držím palce, protože nabývám stále silnějšího dojmu, že tvá snaha je upřímná a nezištná, což se cení. Snad bude někdy i reálně naplněna a něco platná.

Nicméně právě proto, že dokud nebude ze strany odborníků vidět snaha o šíření, či už přímo šířena osvěta, jde stále jen o takové to "běžné virtuální hudrování" uzavřené skupinky hudristů vůči těm "zlobivým a hloupým lidem, co nám stále ještě neumějí správně pomalovat služebák".
Moc bych za to nedal, že někteří výtečníci vám to dokonce dělají schválně a jsou schopni testovat průchodnost vaší aorty Sněhurkou a sedmi trpaslíky na hauptně, drze tvrdíce, že vždy šlo a jde o služební originál.

No a v těch souvislostech mi právě připadá, že na to jdou oba tebou odsouhlasení pánové ani ne tak špatně (já s nimi také souhlasím), jako poněkud pomýleně - napřed má být osvěta (nevzdělaný a neposlušný pachatel se musí nejlépe tváří v tvář od odborníka dozvědět, co konkrétně páše a co se po něm požaduje za nápravu) a teprve po případném nesplnění pokynů může nastat (teď už zcela oprávněné) hudrování - ale to opět nikoliv zde, virtuálně, ale z ryze praktických důvodů nejlépe tváří v tvář pachateli.
Jinak to k žádné velké pozitivní změně nepovede, spíše naopak - příště je na srazu někdo schopen tvrdit, že hasiči byli vždy i zelení (protože mi odloňska zbyla z okapů, že), ale zase na druhou stranu (a to se vracím na začátek) - neubude jeden z důvodů, proč sem psát.
Tak jsem docela zvědav, jak si kdo vybere a jestli se kromě tebe alespoň někteří ze zdejších virtualistů propříště zhmotní v misionáře, šířící mezi nevzdělaný lid nauku o správném laku a správných majácích.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2014 - 20:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napřed má být osvěta a teprve po případném nesplnění pokynů může nastat hudrování? On už se definitivně opustil koncept svéprávnosti a odpovědnosti za svoje činy? Kde se ten pokrok zastaví?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2441
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2014 - 20:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá diskuse - pokud se "Hynkovi" podaří dát historii hasičských vozidel dohromady, bude to záslužné. Jen bych mu i já poradil, aby na ty pamětníky tolik nespoléhal ... třeba tvrzení
Červené majáky byly již v sedmdesátých letech určeny pro pohlaváry (ministerstva + ÚV)
bych bral hodně s rezervou. Absolutní přednost byla zavedena vyhl. 136/1978 od listopadu 1978 pro "některé řidiče vozidel SNB". Takže bych ty pamětníky poopravil, že červenou-modrou kombinaci majáků mohla mít vozidla v barvách VB, která byla používána pro doprovody.
Docela by mne zajímalo (pokud pamětníci pamatují), zda ty 2 majáky měly i nějaké vozy na krajských správách mimo AB a BA a kolikrát se to v praxi používalo. Podle mých vzpomínek se to (v Praze) řešilo spíš "postavením trasy" (přičemž auto v čele mělo navíc ty 2 majáky)

Ale pak bych i dovolil jednu připomínku k té "hasičské Octavii Combi" na fotce - jestli dobře vidím, je to (podle chybějících křidélek) poslední model 1968(?)-1970. Nelze vyloučit, že se takové auto dostalo i do "státních služeb", ale moc se mi to nezdá (rozdělení distribuce bylo v zásadě Octavia Combi pro maloobchodní prodej, Š1202 STW pro velkoobchod).
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4485
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 18. července 2014 - 00:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je to s červenými majákmi v ČR dnes? Používajú sa? Na slovensku už tak nejak stratili "vážnosť" (myslím tým, že ich malo fakt len pár áut papalášov s absolutnou prednosťou v jazde) keďže červený maják už má každé policajné auto a aj civilné auta dopravnej polície ktoré sú vybavené tzv. "kojakmi" ich majú červenej farby. Alebo z tej druhej stránky pohľadu nám zvážnela celá polícia keďže hasiči a záchranári majú stále povolené iba modré majáky.

Karosa ŠL 11 1312 - 1974
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 18. července 2014 - 11:33:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky vám za podporu, samozřejmě nespoléhám jen na pamětníky, důležité je pro mě dohledat dobové předpisy. Bohužel jsem narazil na GŘ HZS ČR, kde mi (spíše než že by tam ty předpisy nebyly) nejsou ochotni pomoct ani poradit, i když strojní službu vede člověk, který taky "pamatuje Šemíka jako hříbě". Takže hledám, pátrám, kupuju dobové knížky vydávané pro interní potřeby hasičů a tak podobně. Nemám ambice tvrdit jedinou správnou pravdu, chtěl bych prostě položit nějaký textový základ pro renovace tak, jak by to auto mělo vypadat když bylo vyrobené a dodané hasičům do užívání a jak asi mohlo vypadat v proměnách času. Větší bordel, než v druhé polovnjě 90. let však podle mě nikdy neexistoval, to si dělal každý co chtěl a objevily se zajímavé variace [coze]

Add Peto5220: Červené majáky naše legislativa aktuálně nezná. Pro základní a některé z odstatích složek IZS jsou určeny majáky modré, pro vozidla vykonávaící činnost v jízdním pruhu pak oranžové. Ale červené majáky se občas objevují na hasičských autech tam, kde to nikdo moc neřeší - správně by to auto nemělo projít STK. Ony jsou ve tmě a v mlze mnohem viditelnější, byla snaha odborné veřejnosti je do legislatovy prosadit (v modročervené kombinaci), taky jsem se tehdy ve skupině navrhovatelů byl, ale GŘ HZS to smázlo s tím, že by si to lidé pletli s brzdovými světly - dodnes se směju když si vzpomenu jak to se zcela vážnou tváří říkala tisková mluvčí GŘ HZS v televizi...

Add Májnejmis: Bohužel s bláboly v knihách uznávaných autorů je to jak píšeš... Občas mi přijde že je to jen z(ne)hodnocení papíru jeho potištěním...
Laik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 5-2012
Odesláno Pátek, 18. července 2014 - 20:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K diskusi o barvě majáčků chci dodat, že je zcela pochopitelné, že hasičské předpisy byly podrobnější a je pochopitelné, že např. duplicitu modrých a červených světel neuváděly. Sporné je ovšem tvrzení, že hasičské normy a předpisy jsou nějak nadřazeny celostátně platným vyhláškám MD.
Pokud jde o červené majáčky papalášů, tam to je zcela jasné. Zavedeny byly vyhláškou 136/1978 Sb. a zrušeny po přímé intervenci pres. Havla vyhláškou 24/1990 Sb.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 18. července 2014 - 22:48:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Laik: červené majáčky papalášů ... zrušeny po přímé intervenci pres. Havla vyhláškou 24/1990 Sb.

Aby jim to ovšem nebylo líto, tak zanedlouho získali nárok na vlastní majáky (vč. provedení "Kožak") všichni ministři a jim rovní ... z jaké právní úpravy to vlastně vychází?
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Pátek, 18. července 2014 - 23:13:42    Odkaz na tento příspěvek  

by si to lidé pletli s brzdovými světly

No to mi neříkej že někdo něco takovýho vyplodil [crazy]
Přijde mi to podobná kravina, jako když se navrhovalo, že by u nás byly zavedeny semafory s blikající zelenou. Prý to nejde, protože by se úprava musela provést v jeden den a to je technicky nemožné.
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Pátek, 18. července 2014 - 23:35:58    Odkaz na tento příspěvek  

Za dotaz nic nedám. Malá pravděpodobnost, ale přecijenom. Nemáte někdo bližší, klidně i kusé, informace, fotky nebo "vzpomínky" na tento konkrétní vůz?


foto vygoogleno z internetu

Zimmer Golden Spirit. Vozidlo je v majetku TM Brno, s bratrem se na to chystáme vlítnout a zvelebit do původního stavu. Vůz pochází údajně od jakéhosi ředitele? tišnovské? policie, který jej získal darem? úplatkem?, následně jej údajně? vlastnil brněnský porevoluční podnikatel p. Hošna. Ten se dostal do více či méně známých problémů, který vyvrcholily jeho zatčením a exekucí majetku. Vůz pak skončil v policejním skladu, odkud byl po uplynutí jekési lhůty bezplatně převeden pod muzeum.

Auto jsem zatím viděl jenom jednou, a to když bylo předloni vystaveno v Řečkovicích při DOD. Odtud jsou i fotky, které jsem našel na netu.

Kdyby někdo měl nějaké informace, i typu JPP, tak sem s nimi, historie vozu bude patrně jedna z cenných věcí na něm a chceme se tím nějak prohrabat.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 19. července 2014 - 06:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Laik: Hasičské předpisy jsou závazně pro jednotky požární ochrany, nesmí být v rozporu s jinou platnou legislativou, nicméně ji může zpřísnit, tzn. mohly s okamžitou platností zakázat hasičům červené majáky. Ostatně i dnes existuje rozbor ministerstva dopravy, že když si hasiči udělají na své barevné provedení a použití reflexních prvků svou vyhlášku, může být zcela v rozporu s předpisem pro použití reflexních prvků na vozidlech - třeba vozidla Policie a ZZS dle prováděcích vyhlášek v přímém rozporu s touto normou jsou - umožňují reflexní polepy vozidel i jinými barvami a na jiných místech než říká "Écéčko"...
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 19. července 2014 - 20:05:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony jsou ve tmě a v mlze mnohem viditelnější, byla snaha odborné veřejnosti je do legislatovy prosadit

To môžem z vlastnej skúsenosti potvrdiť.

Karosa ŠL 11 1312 - 1974
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 9-2012

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 12:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychnov nad Kněžnou,21.7.2014.
Tak konečně se poštěstilo,být u toho Lidlu dřív,tak mám vyfocenou ještě Ladu Samaru..



(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 13:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Transite, hezký fotky - za ty snad už nikdo nadávat nebude.

Akorát dotaz na znalce - ty zadní světla na tuto verzi patří? Nebyly (takhle velký) až na verzi s velkým zadním oknem?
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 3-2011

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 16:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mne sa dnes tiež podarilo sfotiť veterána: Holice, 21.7.2014

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4925
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 16:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj přesně tak oválový zadní lampy byly jen malý červený oválky kde vlastně byla jen jedna dvouvláknová žárovka na obrysovku a brzdovku blikače v tý době byly ještě mávačky v B sloupkách.


(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 17:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100: Super obrazok [ok]

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
E?V - maximá
RZ - maximá
FordPolicia.sk
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 19:05:13    Odkaz na tento příspěvek  

Tady ty "evoluční" obrázky se mi taky líbí


je to samosebou z netu
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4926
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 20:25:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obrázek by byl supr kdyby tam druhej brouk v evoluci byl vyfocenej správně. To co tam je má mít oválný malý okno ale očividně je to fotka auta překopanýho na větší okno z tzv dědka ktewrej ho evolučně následoval. Taková překopávka se dělala dokonce ofiko v některých servisech.

zde na obrázku omlazenej brouk velkym oknem a novějšíma lampama jako ten z transitovo fotek

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 20:37:12    Odkaz na tento příspěvek  

Odkazy od kamaradu:
Zavody Tour de Evrope 1980: http://www.ewrc.cz/ewrc/fotogalery.php?events=18215&fotograf=352

Takhle se jezdí Tourist Trophy na ostrově Man, tam jezdil i náš legengární Franta Šťastný, kterého pak s velkými problémy ve střešovické nemocnici "zdrátovali", aby vůbec držel pohromadě.Tak se mrkni, jak taková "projížďka" vypadá:
http://www.angelfire.com/ak2/intelligencerreport/insane_race.html
Carula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 1-2013

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 21:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7360
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 22:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děti rostou, Moskviče zůstávají...
Fotky z let 2008 a 2014, stejné auto, stejné dítko a dokonce i stejné místo focení, i když se nám ten dvorek trochu změnil.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 5-2014

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 23:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V souvislosti s mapováním historie služebáků je možná zajímavý tento kontakt na občanské sdružení PHS
http://www.phsos.cz/nase-vozy/

...přičemž bych vypíchl zejména toto

http://www.phsos.cz/sekce/sekce-dopravni-techniky/policejni-vozid la/renovace-vozidel-vb/

Sice netuším, zda mají na svých VB vozech všechno historicky správně, ale jejich "Cíle a záměry" jsou sympatické a možná i inspirativní. Skoro to vypadá, jako natažená ruka ke spolupráci na encyklopedii služební techniky...
Jak vypadala nebo vypadají auta některých uvedených složek bych na první dobrou určitě nedal, protože bych si ani nevzpomněl, že vůbec existovaly či existují. Třeba Státní plavební správa - to mi úplně vypadlo, že něco takového je . A například se mi už ani nevybavuje, jestli měli za komandírů svoje vlastní značená silniční přemisťovadla třeba takoví "OSOŽ-áci".
Za podívání tam určitě stojí i osud unikátního bezpečnostního "Tondy" Robura s odkazem na fotku ČTK z roku 1965 (to byl nový a omajákovaný) - pokud už tady byla, tak se omlouvám.



(Příspěvek byl editován uživatelem Májnejmis....)
Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 5-2014

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 23:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 06:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Májnejmis: Předseda PHSOS - kolega Medvěd - sem občas chodí [happy] A musím říct, že se fakt snaží o originalitu...
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 9-2012

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 06:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj: Popravdě,ty světla mi tam přišli origo,vůbec mě nenapadlo,že první verze měli světla menší.Jinak tady ještě běžně v provozu jezdí evoluce 4,parkuje to v areálu nemocnice a nikde jinde to nepotkávám,už jsem ho sem dával ale fotky byly dost na prd,až kolem toho zas pujdu,zkusím lepší.

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Ikarosa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 10:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Známé kousky z Střešovic :

Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2014

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 11:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek

No vida. To je dobře - ostatně, dalo se to předpokládat...

Mně se líbí, že pokud se snaží být originální, pak je to mimojiné snahou být objektivní.
Viz. malý odstavec před závěrem článku "Renovace...".
Za sebe jsem rád, když si někdo i u popisu historie techniky všimne a dá prostor tomu, že se naše skutečná minulost ve všem znormovat nenechala.

Jen pro zajímavost "pohotovostní vůz č.558 DPHMP" ze zdroje www.pragos.cz

Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2014

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 11:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tato evoluce je také vcelku pozoruhodná


zdroj internet, zdroj skoda.virt.cz
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3564
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 12:15:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Májnejmis...: Opat ten STW s cervenymi blinkrami...

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
E?V - maximá
RZ - maximá
FordPolicia.sk
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7361
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 13:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Májnejmis...: No, to není evoluce, čísla patří na stejšnu. Sedan je měl jen půjčené a je to už hodně, hodně dávno, tak snad je to promlčené [happy].


Zdroj: 2 x můj foťák [happy]

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2014

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 14:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmolko, 353

Ano, svět je malý a se zavedením internetu byl komprimován na ještě mnohem menší...
I proto se mnohem snadněji dozvídáme o tom, že někdy spíše, než evoluce, píší dějiny malé lidské (i promlčené) revoluce...
Mně osobně se to líbí - aspoň je ten život o něčem.

Tak třeba zajímavá přestavba na vůz Záchranné služby

zdroj spartaky.cz, zdroj internet

Evoluční kouzelník

zdroj zdroj internet

A nebo třeba...

zdroj spartaky.cz, zdroj zdroj internet

Pro mě, který vždy bral ocejchování vozů těmi plechovými tabulkami jako (bohužel stále ještě úředně nezbytný) násilný akt prznění jejich vzhledu, je překvapující, že se do oněch cedulek někteří motoristé dokáží zamilovat natolik, že si u "té svojí" nějakým způsobem prosadí (nebo alespoň jen tak před garáží vyzkouší) její přenositelnost...nebo je to jinak, odborníci, v čele s mým nedávným ochotným poradcem z této oblasti, Mr. Peugeotem?

Asi, že mám od přírody rád linie některých sporťáků, tak si docela živě dokážu představit, že by tam ty nasvícené prolisy vzadu a ohyzdnosti na předním nárazníku a jeho okolí, u nových aut už být ani nemusely... Všem starším bych tam pak místo cedulek dal vkusné logo výrobce.
Zkrátka - v době různých kosmotechnologií mě udivuje, že už dávno se to celé nesnaží někdo celosvětově přehodit na systém čip / aktivní VIN a univerzální čtečky - pro veřejnost třeba jako součást mozku něčeho, co má dnes venku skoro každý akčně u sebe - tedy různých modifikací mobilních komunikátorů.
Přičemž vzhledu současných autoveteránů by tato změna prospěla ještě daleko více, než autům budoucnosti. Když tak koukám třeba na ten smutný nádor pod nárazníkem F850...
Ale pokud se ani v dnešní elektronické době v tomto směru nic celosvětově neděje, pak nezbývá než to celé uzavřít konstatováním, že to asi nejde... (?)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4955
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 15:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nějakým způsobem prosadí (nebo alespoň jen tak před garáží vyzkouší) její přenositelnost...

Spíš vyzkouší než prosadí[wink], o nějaké legální přenositelnosti u nás samozřejmě nemůže být řeč.
K jakémusi pololegálnímu přenesení SPZ u nás občas docházelo v minulosti, kdy bylo převěšení značky na jiné auto vykazováno jako "přestavba" (výměna karosérie, výměna motoru, změna barvy...), ale dnes k tomu není tolik důvod.
Tohle budou spíš případy, kdy jeden sběratel/skupina má několik vozů, ale menší počet platných dokladů než pojízdných vozů. Tak na ten bez papírů pro nějaký sraz holt pověsí "aspoň něco".


že už dávno se to celé nesnaží někdo celosvětově přehodit na systém čip / aktivní VIN a univerzální čtečky - pro veřejnost třeba jako součást mozku něčeho, co má dnes venku skoro každý akčně u sebe

To mi připomíná dávný výrok "experta" a dnešního poslance Humla, že čitelnost SPZ pro lidi není tak důležitá, že hlavní je, aby značku přečetly radary[crazy] A teď se o tom přesvědčujeme při každé nehodě, od které viník ujede - dřív si svědci pamatovali aspoň trojici písmen nebo okres, dneska si matně vybaví, že tam "asi měl někde háčko"... aby se nakonec zjistilo, že vůbec nebyl z hradeckého kraje, ale měl třeba 1SH...

Ono je možné, že se něco elektronicky čitelného, asi už z výroby, do aut časem přidá, ale jednoznačné vizuální rozlišení jednotlivého vozu to podle mě zcela nahradit nemůže.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 15:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Májnejmis...

Jef to zde již přesně vystihl. Co se mě jako fanouška do problematiky poznávacích značek týká, nechtěl bych se dožít doby, kdy značky nahradí jakési čipy apod. Z takové myšlenky mi není moc dobře...
Já si spíš myslím, že auta by měla mít své dobové značky do konce jejich existence. Třeba taková Velká Británie dokazuje, že tohle možné je. Oni s tím zacházejí tak daleko, že dokonce i dnes odněkud dovezené auto tam dostane registraci odpovídající stáří vozidla. Co se sporťáků týká, tak tam mají povolené samolepky na kapoty apod. (stačí se podívat po netu třeba na ten nespočet Jaguarů E-type, které tuhle vymoženost mají).
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 16:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně mně na autech SPZ nevadí. Naopak, beru to jako součást auta, příjemné poznávací znamení. Jelikož sbírám modely 1:43, tak mě doslova rozčiluje, když nějaký výrobce na model SPZ nedá. Model je pak jaksi prázdný. Ovšem mám vypěstován odpor k novodobým SPZ. Sice nejsem znalec jako Mr. Peugeot, nevím, která značka je z které doby a jakého typu, ale staré okresní značky byly mnohem lepší jak na pohled, tak z pohledu praktičnosti. Stejně tak se mi nelíbí ,,V" na veteránech. Proč prostě nemůžou mít veteráni staré okresní? Véčka a nebo novodobé vypadají na, třeba právě uváděném F850, jako pěst na oko.

BTW: Huml je leda exprd, ale expert určitě ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem mirous.)
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3565
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 18:41:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous: Ja zas zbieram vozidla v mierke 1:18 a ked tam znacka nie je, tak si ju skratka vyrobim. [happy]
Ako napriklad na nasledujuci Mercedes, zavodaky samozrejme ostavaju bez. [wink]

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
E?V - maximá
RZ - maximá
FordPolicia.sk
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 9-2012

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 13:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

23.7.2014,Rychnov nad Kněžnou


Audina byla nádherná,ale neměl jsem čas přebíhat silnici.Když jsem odcházel,přišli k tomu důchodci.
SPZ jsem nepřečetl,ale končila na X

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
George_Dka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 1-2012
Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 16:25:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera dopoledne v Dobrušce.
Chrysler 180 r. v. 1975. najeto 35 620 km.
A na prodej není.[nene]
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4957
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 16:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezký Chrysler!
SPZ má nějakou původní TUA, jestli dobře vidím?!
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 9-2012

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 17:14:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nakonci vidím K....Tipuji TUK.
Jo, a přesně na tomto místě jsem v Dobrušce před prázdniny fotil Tank,někam bych to dal,ale téma pro tanky tu není.Navíc na tom bylo spoustu dětí co si prostě museli zkusit tam jít...
Jinak fotky z návštěvy dobrušky jsem sem už dával kdysi dávno. něco zajímavé se tam taky objevilo,Piáno,Trábi,Tatra,ale pak už jenom různé staré mazdy,toyoty,120cítky...

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2013
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 20:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miluju tyhle Chryslery a dodnes mě štve, že jsem jeden krásnej za krásný peníze nekoupil [sad]
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 22:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to samozřejmě TUA, protože jde o vzor ´53.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 22:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už je tady řeč o těchto Chryslerech, tak zde je jeden, který již asi 3 týdny stojí u Palmovky:

(Kdo by řekl, že se světla ze škodovky tak hezky vejdou do tohoto auta... [biggrin])

+ jedna krásná 1301 Spécial ze Sázavy:
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2042
Registrován: 4-2011
Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 08:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další z majitelů, který se vykašlal na byrokratickou šikanu výměny vzoru 301 za eurovariantu. Onehdá před třemi týdny jsem taky jednoho zachytil.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1930
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 08:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel
Také jsem si toho všiml. Sice by tomu lépe slušela nějaká dobová značka, ale tohle je furt lepší než varianta s EU-proužkem.
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2014
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 09:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona je nějaká povinnost vyměnit nový typ SPZ bez proužku za ten s proužkem?
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 09:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous
Vidíš, třeba celá podstata toho, že jí nevyměnil, tkví v otázce, kterou jsi položil - prostě o tom ani neví. Je to ale tak, bezproužkové "manipulační" RZ-ty se musely vyměnit. Jelikož se ale o RZ-ty moc nezajímám, nevím dokdy. Od toho jsou zde jiní experti. [wink]
George_Dka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2012
Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 09:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta značka je opravdu TUA
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 09:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George Dka
Úžasné. [ok] Už jsem se chystal zeptat, jestli by nebyla i fotka, kde je vidět SPZ-ku. Děkuji!
JohnyTDI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 1-2013

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 12:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jedna už dlouholetá Zlínská stálice [happy]

stále pěkně zachovalá a opečovávaná


Moje album z autovraky ve Zlínském kraji
Laik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 5-2012
Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 12:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin 100: Souhlasím s hodnocením obrázků světel VW včetně toho dodatku. Ještě bych si dovolil doplnit, že v původním a těsně poválečném stavu byla podobně jako u nás do r. 1951 povinná žlutá brzdová světla, což bylo řešeno jedním světlem skupinovým s osvětlením PZ.
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 899
Registrován: 9-2012

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 12:51:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už sem Johny dal tu Ladu,podělím se o dnešní úlovky z HK:

Tmavozelená lada měla tuším SPZ v nějakém plastovém krytu..
Bylo toho tam k vidění docela hodně,př Ford Capri,Trabant,další 2 Lady 2102 a kupa škodovek samozřejmě...no ale i novější Lady:

Nebo postarší VW:


(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 18:14:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr.Peugeot: to je dobrý, na Octavii jsem měl taky značku bez proužku a slyším poprvé, že se měla měnit. Přítelkyně má na Fábii taky SPZ bez EU proužku, dneska jsem potkal minimálně dvě auta bez U proužku. Takže mít novou SPZ bez EU proužku je ,,trestný čin" a trestá se useknutím hlavy? :D resp.můžu za to dostat pokutu?
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 18:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidíš, třeba celá podstata toho, že jí nevyměnil, tkví v otázce, kterou jsi položil - prostě o tom ani neví. Je to ale tak, bezproužkové "manipulační" RZ-ty se musely vyměnit.

Měl by chodit každý rok na testaci. A vyměnit nejenom značku, ale i průkazy. Že by o tom nevěděla krajská komise, která to měla dělat, a dál mu razítkovala staré průkazy, to asi ne. Takže majitel už nebyl mnoho let s autem na žádné technické prohlídce (krajské testaci) a průkazy má propadlé? Bez testace by ovšem auto nemělo jít pojistit, smlouva ale asi běží, tak předpokládám, že se na to přijde, až se něco stane, a pak si na něm smlsnou?

Mirous: přítelkyně nemá snad na fabii "manipulační" značku, takže se jí to netýká. Běžné značky jsou v platnosti -> není to problém proužku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Risan.)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4545
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 25. července 2014 - 18:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celou tu debatu o výměně značek bez EU-pruhu za variantu s EU-pruhem vyvolalo Joelovo (2042) mírně zjednodušené tvrzení:
"Další z majitelů, který se vykašlal na byrokratickou šikanu výměny vzoru 301 za eurovariantu. Onehdá před třemi týdny jsem taky jednoho zachytil."
Tedy na vysvětlenou a polopaticky - prioritně nejde o to doplnit na VETERÁNSKOU značku EU-pruh, nýbrž o výměnu značek série V__:0001 až V__:9999 za značky sedmimístné, na nichž první dvojčíslí vyjadřuje kraj (01=Praha až 14=Zlín), pak následuje veteránské písmeno V a za prolisem na známky TK+ME následuje běžné čtyřčíslí. No, a tyto značky jsou emitovány až od roku 2004, tedy shodou okolností s EU-pruhem. Tolik k malé bouři ve sklenici vody.
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 736
Registrován: 7-2010

Odesláno Pondělí, 28. července 2014 - 15:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám jednu krásku z Olomouce.
Škoda toho zrcátka,ale to není až taková závada [wink]
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9569
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 28. července 2014 - 20:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krásnej Mercedes:

Be clever - use public transport!
Herkules2016l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 29. července 2014 - 08:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera se toto povedlo na Rudoleckého ve Znojmě......

herkules2016l
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 9-2012

Odesláno Úterý, 29. července 2014 - 19:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je luxusní sjetí,už je vzácnost potkat Ladu,Audi,Volvo a oni tam stojí ještě symetricky [jidlo] [wink]

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 29. července 2014 - 20:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdit dneska zachovalou Stodvacítkou je tak trochu retro, ale tady majitel celkově žije 30 let pozpátku, soudě podle toho, že sundává stěrače a anténu [lol] Nedalo mi to nevyfotit..



Ale z druhé strany, každopádně klobouk dolů za technický stav i za detaily, jako např. dobové kryty kol.
[ok]
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3574
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 30. července 2014 - 09:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobesh: A rovnako nepoklada samotne ramienka stieracov priamo na sklo, ale dava na ne tie gumicky. [happy]

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
E?V - maximá
RZ - maximá
FordPolicia.sk