K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 08. 03. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Brně » Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 08. 03. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Eda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. února 2015 - 20:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě jsme na BMHD.cz uveřejnili tradiční velkou rekapitulační aktualitu o vozovém parku v uplynulém roce [happy]

http://www.bmhd.cz/aktuality/aktualita.php?1236

www.bmhd.cz - vše o MHD v Brně a okolí
seznam-autobusu.cz - seznamy vozů českých dopravců
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Čtvrtek, 19. února 2015 - 21:20:27    Odkaz na tento příspěvek  

Janatak - mám dojem že v pondělí stála jako záložák a místo něčeho vyjela, ale už fakt nevim kdy a za co [happy]

Eda - pěkná práce, doplnil bych, že to měření možností rekuperace do superkapacitorů, zmíněné v závěru článku, probíhalo na voze 3039 [ok]
ReZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 9-2008

Odesláno Pátek, 20. února 2015 - 09:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě si krásně pohrál s tou vpředu stojící 21Tr (eviďák se nedá rozluštit). Nezapomněl na rezavou špínu nad levým zadním světlem. Dobrá práce... [lol]

Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Sobota, 21. února 2015 - 11:36:17    Odkaz na tento příspěvek  

To je 3033, a ta špína není špína, ale část přelakovaná po nějaké kolizi s bůhví čím, přičemž následně se z bílé barvy asi po měsíci stane taková jakási okrově žlutá. Vidět velmi pěkně i na 3279 pod oknem řidiče. Výsledek práce s "kvalitními" barvami ve spreji, dodávanými do DP pravděpodobně na základě výběrových řízení, kde opět jediným kritériem je cena, pak cena a za třetí cena.
Konkrétně 3033 vypadá jak trolejbus odkudsi z Gruzie. Barvy reklamovány, ale stejně opět ve skladě zase znovu jsou, řešeno několikrát, bezúspěšně, vůbec nechápu kde se ty barvy berou, protože i když půjdu do Globusu a koupím tam tu nejlevnější barvu patřičnýho odstínu RAL, pořád to bude o 1000% lepší než ty spreje co používáme v DP.
Zajímavé je, že dokud to byl všechno Motip, byla nejenom jistota že vrchní barva nezreaguje se základovkou, ale taky to nestýkalo, dobře krylo a i po roce vypadalo pořád jako bílá (týkalo se i šedé, červené, atd), a ne jako vyblitý lečo.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 21. února 2015 - 11:58:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondro, jak se chovají AC na námraze? Mám jen srovnání s 24 a 26 Tr, ale stále si stojím za tím, že do trolejbudu nepatří 3f motor, ale ss sériový. A to klidně i na pomocné pohony, ty měniče jsou za trest, furt to nechce pracovat atd...

Makrelu neumeješ.
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 21. února 2015 - 12:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9_tr: V ÚL máme, jak jistě víš, dvě AC z HK a na námraze bída, jedna musela dostat i zkušebně vyhřívání botek.
Celkově jsou dost poruchové a často za jízdy vypadává pohon u obou. Za tu dobu, co tu jsou, si už hodně odstály. Ale potvrzuju extrémní živost.

ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Odkaz na moje fotoalba © Odkaz na můj YouTube kanál
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8539
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 21. února 2015 - 12:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OndraS - pokud bude hlavním a jediným relevantním kritériem výberek cena, tak se to nezlepší. Bohužel. Snad se dožijem doby, kdy se začne hledět i na kvalitu nebo na provozní zkušenosti...

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 21. února 2015 - 18:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...jak se chovají AC na námraze? Mám jen srovnání s 24 a 26 Tr...

V Ostravě máme poněkud širší sortiment vozidel, ze kterého vyplývá, že problémem není AC motor, ale výrobce DC/AC trakčního měniče. Prostě z toho houfu Solarisů s klackama musí na první ranní spoje vyjet jen kterési, a až pak ty ostatní, jinak to dopadne blbě.

Samozřejmě si v ČR může každý DP poručit trolejbus jaký chce, ale na čumáku toho co dostane bude vždy... hádejte [crazy]

V rámci objektivity je ale třeba uznat, že při hardcore námraze 14/15Tr těžce vítězí.
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 10:05:41    Odkaz na tento příspěvek  

Zbyňďa - u nás s oběma AC zatím bez problému. Nevím teda co myslíš vypadáváním pohonu. Taky si nejsem jist co všechno se u vašich AC dělalo za práce, je fakt že z HK přišly ve stavu "někdy to jede" a dost věcí jsme museli opravovat, tzn pokud se to u vás jenom přelakovalo a přelepily samolepky DPmHK na DPmÚL, tak se celkem nedivím. U 3057 je měněnej jeden Skip v trakčním měniči (střídače jsme prohazovali mezi vozama, tzn je to vlastně střídač původně z 3058), první týden ostrého provozu to má za sebou a zatím se to drží. 3058 co vyjela, tak zcela bez problémů, vrátila se snad dvakrát, jednou něco kvůli vzduchu a podruhé myslím na dveře, oboje banality nesouvisející s odlišností vozu.
Co u vozů nepovažuji za úplně dořešené, je chlazení střídače. Každý Skiip je chlazen ventilátorem, tzn sou tam čtyři. Jsou na 24V, a jsou jištěny každý 7A jističem. Pokud by byl ventilátor ve zkratu, jistič vyhodí a rozsvítí se kontrolka chlazení na přístrojovce. Bohužel případ, kdy ventilátor ve zkratu není, jenom prostě nejede, není nijak vyhodnocován, takže 3058 nám došla s tím, že jeden z ventilátorů byl úplně rozsypanej a nefunkční, ale vozu to nijak nevadilo (kromě toho že díky tomu byl špatnej ten Skip). Tady to ŠO vyřešila až u 22Tr, kde jsou ventilátory, které mají snímání otáček, což poak vyhodnocuje jeden obvod a nepustí vůz vůbec do jízdy, pokud něco neštimuje.

Námraza nevím, jeli jsme po takové ojíněné troleji, bez závad, a pak mám dvě zprávy od chlapů co to mají přiděleno, jeden si to na námraze pochvaloval, a druhej říkal že s tím skoro vůbec nemohl jet a chovalo se to jako 25Tr.

Jinak souhlasím s Jenkim, nicméně musím se přiznat, že při hardcore námraze mě jako technicky založenýmu člověku úplně trhá uši a oči, když vidím jak to dostává při námraze na zadek.
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 10:12:52    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki - mě přijde, že podlední dobou se konstrukce trolejbusů tak nějak řídí na základě hesla Henryho Forda:

Dodáme vám vozidlo v barvě dle vašeho přání, pokud to ovšem bude černá
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4743
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 11:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: už si ze školy moc nepamatuji, ale počítali jsme s takovým vzorečkem, jak se změní Uef při měnění ss na 3f. A z toho vycházelo, že pokud klesnu pod určitou vstupní hodnotu, tak měnič už není schopen vytvořit pro motor něco použitelného. Ale pokud palubní PC vyhodnotí vstupní hodnotu 400V a méně, tak prostě odmítá pracovat (je to o nastavení, ale i tak motor potřebuje nějaké minimum)

Kdežto u sériového motoru, byť je to trochu prasárna, ten motor se točí,když to přeženo do extrému, prakticky od nuly. V nejhorším případě, a to uměly odpoové vozy, propojím trolej s motorem natvrdo a přeber si to jak chceš (motor).

Ondra: pokud nebnastala změna, tak si počkejte na 31Tr, to bude teprve sranda. 24Tr ještě jede...

Čímž se dostáváme k takovému kouzelnému tlačítku (beru příklad z 26Tr), zovoucím se "námraza". Toto tlačítko fungovalo tím stylem, že místo aby měnič dostal nějaký povel na větší shovívavost u vstupních hodnot napětí z troleje, tak se to chovalo jako tlačítko na ovládání proudové výhybky, jen s tím rozdílem, že při ovládání výhybky byla aktivace omezena na cca 15 sec., kdežto námraza je aktivována trvale. Prostě se zařadil mezi sběrače odporník a začal odebírat 120A, což bylo príma při snaze o elektrické brzdění- odporník byl už "zahlcen" námrazou a elektricky to prakticky nebrzdilo.
Teď se ŠE pokoušela o nějakou úpravu, bohužel se mně nepodařilo to vyzkoušet, co ale říkal kolega, tak nic moc, taky to nejelo.

Edit: pokaždé zapomenu- Jak máte, Ondro, řešen průjezd mycím boxem? Viz problémy s minimálním napětím u vozů AC.

Použití tlačítka: "průjezd mycím boxem" byl také zkoušen při námraze, výsledek byl asi o 5% lepší, ale stejně to nejelo.

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)

Makrelu neumeješ.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3312
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 12:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pokud do toho můžu přidat i zkušenosti odjinud, tak 24Tr na námraze prakticky nejede, ale 28Tr jsou na tom ještě daleko hůř. Nevím, jestli se něco měnilo i u 24Tr, ale u Solarisů se v Pardubicích přehrával software, výsledkem bylo to, že vozy na námraze stejně nejely, ale z původních 67 se omezovač posunul na 59, což bylo velice příjemné mezi závodními kamiony při cestě na Bohdaneč. Některé vozy začaly psát různé chyby a některé to dotáhly tak daleko, že při zapnuté námraze vyráží měnírnu. Využití průjezdu myčkou mě taky napadlo, zkusím někde najít návod k 24Tr, tam by to snad mělo být popsáno.

U 28Tr se přehrával software v posledních dnech znova, tak se poptám, jestli se něco zlepšilo.

http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4745
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 13:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trman: ano, taky řveme, omezovač a zrychlení vem čert, co mne ale s..e je, že ubrali EDB. Dřív nebyl problém vše pomocí EDB ubrzdit, teď abych to s její pomocí ubrzdil, tak potřebuji přistávací dráhu pro letadlo. Teď to už jen zpomaluje, takže ano, je to jen zpomalovací motorová brzda.

Vidíš a ve městě, kde už nejsou 14Tr je nejetí 24Tr bráno jako velký luxus, že to jede....

Makrelu neumeješ.
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 16:22:18    Odkaz na tento příspěvek  

To ubrání EDB není (aspoň u 25Tr, jak jinde nevím) nijak souvislé s tím, jestli námraza nebo nenámraza, ale jednak se ubíral brzdný moment kvůli "úspoře" hnací nápravy, a druhak se dělala úprava, že od určité rychlosti EDB nefunguje vůbec. To aby se musely použít kotoučové brzdy. Problém u asynchronů je totiž ten, že EDB funguje fakt až skoro do nuly a tudíž docházelo k zareznutí kotoučů, nefunknčosti brzdových válců a kdoví čeho - brzdy se zkrátaka skoro nemusel použít a nebyly "rozchozené".

Ono se vůbec těch úprav dělalo hodně, támhle cosi kvůli námraze, támhle kvůli tomu aby to tolik "nežralo" nápravu, většinou s tím výsledkem, že bohužel jediným řešením námrazy a také úspory hnací nápravy je, jak známo, stejnosměrný dvoumotorový trolejbus [lol], čímž ovšem nechci vířit diskusi, že DC trolejbus je lepší než AC. Už jenom kolik se do DC motoru naháže během života "uhlí", jaká je práce s údržbou komutátorů, atd. Navíc DC motory jsou prostě "mimo sezónu", poslední DCčko který se pro CZ provozy vyrobilo je ten opavskej Soláč (asi?) nebo dost možná naše 22Tr. Taky čím tyhle motory řídit, všechny ty GTO nebo IGCT regulace jsou minimálně 10 let stará technologie, poslední moderní co jsem viděl, byla 3256, která na řízení klasickýho motoru 14Tr měla ovšem velmi sympatický silový "bloček", který se na ní i leda držel, až loni pukl ten IGBT tranzistor nebo co tam bylo za švába a vyhodnotilo se to jako že to nemá cenu spravovat a dalo se tam zase něco starýho, z jinýho vozu. Nehledě o nutnosti shuntování, trakční tlumivky velikosti motoru do raketoplánu, atd, zkrátka když se to tak vezme, AC obvod je daleko jednodušší, což dokazuje pohled do DC a do AC 21Tr. Prostě je to piksle, do které lezou dva dráty jako trolejový napětí a z ní tři dráty do motoru. když se v té piklsi něco pokazí, tak se to vymontuje a zahodí, nikdo už nemění jednotlivý diody, tyristory a RC členy, byť to asi vycházelo levněji. Doba je taková že se věc, na které je 90% součástí dobrých, zahazuje a hradí novou.

ACčka na 100V (napětí v naší mycí lince, na části TÚ a hlavně i na příjezdovém kanále) jezdí bez problému. Co se v trakčním střídači během takové jízdy odehrává, to nevím, na to fakt znalosti nemám. Jediný s čím byl problém, tak se musel nsatavit parametr pro maximální rychlost na 100V, který byl po příchodu z HK nastaven na 4km/h s tím, že po překročení tohoto limitu se vůz zbrzdil do nuly, takže se s tím prakticky nedalo jet. Vyřešeno vypnutím tohoto parametru, teda resp nastavením na 30km/h - této rychlosti na 100V vůz nedosáhne, takže se ani nezbrzdí [happy]
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4746
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 22. února 2015 - 22:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondra: já to myslel v tom smyslu, že při přehrání nového, "lepšího" SW na námrazu zároveň zkurvili, co mohli, protože tam měli už nastaveny jiné hodnoty.

Jsou možná mimo sezónu, ale čím dál víc se mně začínají líbit. AC je sice hezké, moderní, jednoduché. Něco tak spolehlivého a trvanlivého jako AC motor těžko najdeme, ty staré běhají bez problémů i po 50 a více letech, ale do trolejbusu fakt nee. Buď ať ŠE ukáže, že umí SW na námrazu, nebo aŤ se vrátí k tomu starému.

Mně nejvíce uchvátilo toto
9Tr
ta bedna vpravo s pojistkami ukrývá nejdůležitější a nejporuchovější článek- řidiče.

Makrelu neumeješ.
Kubisz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 25. února 2015 - 16:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Středa, 25. února 2015 - 18:06:21    Odkaz na tento příspěvek  

Zítra v 11:30 "kolaudační" jízdy přes novou blokovou smyčku Nerudova - Konečného nám. na požadavek drážního úřadu. Škoda, že je "objednán" vůz 21Tr a otočení s vozem 25Tr zbyde jako legrace holt až na ostrý provoz.
Kleopatra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.62.103
Odesláno Středa, 25. února 2015 - 20:09:35    Odkaz na tento příspěvek  

Jenda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 25. února 2015 - 21:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OndraS: Šlo by nějak vymyslet, aby rekonstruované 21Tr měly nějak vyřešeno uchycení vnitřních skleněných výplní? Ono to skřípání a vrzání je za jízdy dost nepříjemné (hlavně u prostředních dveří). Jinak si troufám tvrdit, že by vozy jely zcela tiše.

[masinka] Parková dráha Olympia Brno
[tramvaj] Model historické tramvaje 1:8
[tramvaj] Olomoucká tramvajová doprava ve hře Microsoft train simulator
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Středa, 25. února 2015 - 21:36:45    Odkaz na tento příspěvek  

Jenda - šlo, ale za 15 let nikdo nebyl schopnej zajet do Gumexu pro nějakej vhodnej profil, do kterýho by se ty skla vsazovala [lol]
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 25. února 2015 - 21:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kleopatra: jinými slovy - nic nebude.

http://www.youtube.com/paul2no
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8672
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 09:31:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to jen moje zvědavost - kam by se ty trolejbusy na Jírovu vecpaly? Onehdá tam bylo tak plno, že jsem musel parkovat u toho Alberra či Lidlu či co to je, v zákazu "mimo zásobování"... A to byl víkend! Nebo je v plánu s prodloužením trolejbusové tratě z Novošíleňské (což stejně nikdy nebude) nějak omezit autobusové linky v této oblasti?

http://atmosferaci.wbs.cz/
http://zeleznicni.wbs.cz/
Cimrman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.133.61
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 10:43:21    Odkaz na tento příspěvek  

Proč jsou brněnské trolejbusové tratě v tak zoufalém stavu oproti jiným městům? Dráty křivé, pomalé podvěsné výhybky, sice seDP teď zmohl na pár nových takových, ale stejně vypadají nějak divně. Konstrukce typu kruhák ve Slatině, WTF? Když občas jedu do Pardubic a vidím tam jaké tam mají trolejbusové dráty, tak to je proti Brnu jak z jiného světa. V čem je problém DPMP? Ono i tramvajové tratě v Brně jsou často pěkně rozbité. Tady zas srovnávám s Prahou, kde se tratě v jednom kuse modernizují a i staví nové, v Brně o tom politici akorát kecají a kde nic tu nic, jen se to dál všechno pomalu rozpadá. Já to nechápu. Najednu stranu v Brně jsou borci co umějí zgenerálkovat starý šrot na trolejbus co vypadá jako nový, ale to na zoufalých tratích nepomůže.
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 11:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cimrman... v Brně o tom politici akorát kecají a kde nic tu nic
Tímto sis odpověděl sám.Politici jen kecají,ale že by se peníze hrnuly městské kasy do dopravy,se říci nedá.

Možná z prvního pohledu vypadám jako kindermafián,ale věřte tomu,že ten pohled druhý odpoví o tom,že jsem pravý opak :-)
ReZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 11:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za to velkou měrou může duo Onderka a Kotzian a jejich podržtaškové na všech možných pozicích ve všech městských a městu spřízněných firmách. Jen žvanili, občas si zavolali nějakého pisálka z novin, co sepsal PR článek o jejich vlhkých snech, co chvíli někde křtili nějakou novou šalinu, opravený kanál, či pár metrů obecního chodníku a zbytek utek. [ko]

Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8547
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 11:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cimrman - to je jednoduchý, přístup chlapců od vrchní stavby k dílu a objem financí dávaných do drátů. Podle kvality a stavu trolejbusových, ale i tramvajových drátů, sem moc peněz rozhodně nepřichází. Slatinskej kruháč, to je čistě ostuda pánů drátařů, problém tohoto díla rozhodně není v podfinancování.

Jinak srovnání reko tratí v Praze a v Brně, podstatnej rozdíl bude v rozpočtu jednotlivých dp, na Prahu Brno stačit určitě nebude. I když mít správný lidi mhd fandící na magistrátu v Brně, tak by to bylo asi úplně o něčem jiném. Na druhou stranu, v Brně nejsou tramtratě rozmlácené všude, taky se rekonstruuje, malý okruh máš krom dvou úseků komplet předělanej, chystá se Veveří, Minská & Horova, Milady Horákové finišuje, časem bude i Údolní a Benešova. Ono se to postupně dává do kupy, ale pravda, jde to pomalu.

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 13:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak - vrchní stavba a "dráteníci" jsou odlišné profese, vrchní stavba obhospodařuje tramvajové koleje (nebo spíš obhospodařovala, než byla zrušena a zůstal snad jen jeden traťmistr, který zapisuje závady), "dráteníci" (pracovníci střediska Trolejové vedení) obhospodařují troleje (všechny) a objekty k trolejím se vážícím (včetně elektrického ovládání tram výhybek)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8548
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 13:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb - díky za upřesnění.

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 16:15:18    Odkaz na tento příspěvek  

[new] 3060 opapírována, může ven, teoreticky třeba už zítra.
Nippy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 7-2012
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2015 - 18:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co ten včerejší stržený panťák na Konečného nám? Vznikla závada na novém křížení?
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 16:41:08    Odkaz na tento příspěvek  

Sobotní rozhlédnutí po vozovně. Kdyby měl někdo (jistě mylný) dojem, že některé vozy neviděl již dlouho na trati, tak může okem spočinouti na pořízených snímcích, ze kterých je zřejmé, že například takový vůz 3617, který stojí na stejném místě už bezmála 3/4 roku, stále opravdu existuje.



Jak vidno, nestojí tam sám, takže smutno mu určitě není. Z 3613 je rovněž sundána náprava, nedávno dávaná nová. Ujela necelých 50.000 km, kolega se s ní na dílně morduje, aby se nemusela vyhodit do šmelcu.
Mimochodem, ano, komu se zdá že je z 3617 vynán i motor, i ten je v háji, bohužel se nezjistilo, jestli vlivem nějaké "jeby" při poruše nápravy nebo co se vlastně stalo, každopádně má neopravitelně poškozený rotor a bude se za velké peníze kupovat snad nový nebo co.

Úsudek o jednomotorových trolejbusech si z toho můžete udělat každý po svém.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 17:23:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-OndraS: Doplnil bych:
Úsudek o jednomotorových kloubových trolejbusech si z toho můžete udělat každý po svém.

Napadá mě: Nedaly by se použít nápravy z Citybusů, které se budou vyřazovat? - teda za předpokladu šrotace.
Samozřejmě se tím problém nevyřeší, i když rozumnější by bylo dát je do neRábových 21Tr.
LukinT
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 9-2011

Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 18:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 3617: Přikládám pár fotek z léta loňského roku. Kromě chybějící nápravy a trakčního motoru není na trolejbusu spousta dalších věcí (např. boční panel).

Rem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 11-2008

Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 19:11:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-OndraS: Nechcete tu 3617 čenžnout za Blavskou 6401? [proud]

Část poruch se vyřeší přestartováním vozu. Zbytek vyřeší autogen.
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 19:19:00    Odkaz na tento příspěvek  

Nemám ten dojem, že by se v Bratislavě někdo zbláznil natolik, aby na to přistoupil :D
Nippy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 7-2012
Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 19:41:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se zeptám jako idiot, ale není na trhu nějaká odolnější použitelná hnací náprava?

Mimochodem, idea převedení 25Tr na rovinatější slatinské linky je stále živá, nebo ve Slatině o takový prezent nestojí? [happy]
Kondra89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 20:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sranda bude, až s tou stejnou nápravou dorazí 30 Sorek. [lol]
Rem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 11-2008

Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 22:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-OndraS: Se jim ten zbytek z 3617 bude hodit na ND na jejich plečky [biggrin]Ale to bychom jim mohli nacpat i tu 3613 jako bonus [rofl]

Část poruch se vyřeší přestartováním vozu. Zbytek vyřeší autogen.
morgul
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.64.21
Odesláno Neděle, 01. března 2015 - 01:45:21    Odkaz na tento příspěvek  

drříve tu proběhla diskuse o transparentech na 21tr. Nelze použít vytěžené transparenty z autobusů odstavených na letišti v tuřanech? Alespoň některé z nich by dot-led mít měly, ne?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4513
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 01. března 2015 - 08:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se zeptám jako idiot, ale není na trhu nějaká odolnější použitelná hnací náprava?

Určitě je. Když se podíváte, jak pod Alpama lítají jako [cunik] s vozidly značek Hess, Swistrolley, Van Hool nebo Solaris a ono se to nesype...

Ale kromě nápravy je třeba zohlednit více věcí - například požadované úrovně zrychlení / zpomalení (pokud chce DP raketu logicky obsah diferáku zmizí rychleji) a taky správně doladění SW pohonu aby byl k mechanické části vozu co nejšetrnější.

Rozhodně to nebude "jen" nápravou, ať už v dobrém nebo ve zlém.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Nippy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 7-2012
Odesláno Neděle, 01. března 2015 - 20:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: to zní spíš jako úkol pro výrobce. Jak se k tomu staví ŠT?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8550
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 01. března 2015 - 21:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nippy - výrobce není jeden, Iveco dodá kastli, Škodovka výzbroj. Nepamatuju, že by se tu někdy uvedlo, že za problémem nápravy, a to opakovaným problémem, je některá konkrétní firma. Pokud si samozřejmě za to nemůže dp sám, že si ty vozy dovoluje ojíždět...[proud]

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 02. března 2015 - 08:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výrobce není možná jediný, ale dodavatel ano. A ten by to měl vůči zákazníkovi řešit. Třeba začít s tím, že by u svého subdodavatele požadoval jinou nápravu. Pokud to neřeší, měl by zákazník změnit dodavatele.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4749
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 02. března 2015 - 15:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB: což je při vř systému docela problém a nehledě na to, že všichni dávají stejnou nápravu, ZF. Nebo snad někdo z dodavatelů trolejbusů kupuje Rábu?

Makrelu neumeješ.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 02. března 2015 - 18:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle této stránky Rába rozlišuje nápravu trolejbusovou a autobusovou.
Jak je to u ZF?
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 03. března 2015 - 13:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem to tady jednou psal. Není náprava ZF jako náprava ZF - v trolejbusech jsou dva typy. Stejně jako není trolejbus Solaris jako trolejbus Solaris - třeba pod těmi Alpami.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8552
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 07. března 2015 - 18:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak tak koukám, nějakej ten den už jezdí první ojetina z Českých Budějovic ev. č. 3060, a jelikož všici na fotodokumentaci dlabete, tak se toho holt zas musím ujmout sám [happy]...

3060
• Tábor x Zborovská


• Přívrat


Plus nabízím obrázky exhradeckých 21Tr, vesměs tedy z oblasti Přívratu, dnes čerstvě odlovených:



Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Nippy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 7-2012
Odesláno Sobota, 07. března 2015 - 18:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak:[jidlo]
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 07. března 2015 - 21:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OndraS - dotaz, jak budete u těch ácéček řešit ta tónovaná okna, pokud se některý dejme tomu při nehodě rozfláká? Naskladníte stejný odstín, nebo vznikne okenní kočkopes, kdy ruplé okno se vymění čirým, jaké jsou u ostatních 21Tr?

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Pepola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 07. března 2015 - 23:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OndraS - na voze 3607 rachtá větrák chlazení předního trakčáku.
Mour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 04:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3229 - odstaven,prasklý most zadní nápravy.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8554
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 11:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mour - aby bylo ve Slatině ještě s čím jezdit...

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
LukinT
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 9-2011

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 17:34:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mour: Předpokládám, že se jedná o definitivní odstavení. Je tomu tak?
lukas67
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2014

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 19:58:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak to vypadá s 3262 (naposledy venku 17.2.2015) a 3264 (naposledy venku 21.1.2015)?

[ok]3030
[ko]3010
Nippy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 7-2012
Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 20:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LukinT: ne že by na to 3229 už neměl právo...[andel]
Mour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 20:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tipuji že dodávka nových Tbusů se blíží a do provozu také šly nějaké Hradce,takže 3229 se asi vyřadí popř prodej.
Do Slatiny by se mělo něco snad převést,3022 + 3024 CO,3227 + 3229 odstaveny,takže odpoledne prázdná vozovna.
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 22:00:34    Odkaz na tento příspěvek  

Pepola - jo, něco takovýho už jsem o tom zaslech. Asi se na to bude muset někdo [proud] podívat.

Janatak - nepodařilo se mi zjistit, jestli tohle je jedinej tónovanej verk z produkce ŠO, možná jich bylo víc, resp jedině snad ta poslední hradecká potvora co jim tam zbyla, by mohla být. Každopádně 3058 je normální, 3057 tónovaná. Až se to rozmlátí, tak nezbyde samosebou nic jinýho než tam dát normální sklo.

Nové vozy by měly jít do Komína 20ks, do Husovic 10ks. V souvislosti s tím by měl nastat zatím blíže nespecifikovaný přesun většího počtu 21Tr (řekněme třeba 10 kusů, ale to je jenom takový odhad) do Slatiny.

Jak jsem již psal, letošek bude co do odstavování zajímavý, shodit ze skály by se mělo větší množství 14Tr i 15Tr.

Momentálně očekávám přesun 3280, 3281 a 3282 do Husovic, jako reakce na zprovoznění 3054, 3057 a 3060. Na papíry čeká i 3059, takže velmi teroeticky by nás pak měla opustit i 3283. Zásoby 14Tr v Komíně se tenčí, neměly by tu zbýt žádné, letos se Komín stane plně NP vozovnou (nepočítaje 3239 [happy])
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 22:06:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych rád uvedl na pravou míru zprávu z rádia Jerevan, kterou už jsem slyšel od více řidičů a začlo se to šířit jako zaručená informace, a to sice že po dodání nových vozů by se měly do Husovic přesunout 3601 - 3604. Tuto zprávu jsem ověřil u kompetentního člověka, který to zcela vyvrátil, 22Tr zůstanou až do smrti v Komíně. 25Tr prozatím taky (v Husovicích není tolik místa, kde by mohly stát s rozlomenou nápravou [biggrin])
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 22:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeleně tónovaný okna má i jihlavská 58 z roku 2003, která se do Brna s největší pravděpodobností bohužel dostane taky.

Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.g6.cz
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3127
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 22:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hradečáci měli tři trolejbusy tónované, jeden máte vy a dva jsou teď v Ústí. Jsou to ty AC z roku 2002. A pak Jihlava tu 58 jak píše Sxman. Jinak se jich víc nedělalo, bych řekl.

::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě