K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Mladé Boleslavi do 04. 01. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Tratě kolem Mladé Boleslavi » Archiv diskuse Tratě kolem Mladé Boleslavi do 04. 01. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Věra Pohlová
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 00:04:44    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych všechny ty železniční tratě a vlaky zakázala!
Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 00:41:27    Odkaz na tento příspěvek  

to je názor!!!!![biggrin]
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 11:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úvodem bych rád připomněl své příspěvky před několika měsíci - úsek Mladá Boleslav - Mšeno považuji za perspektivní, který si zaslouží další provozování, zatímco úsek Mělník - Mšeno za ukázkový příklad neperspektivní lokálky vhodné k zastavení běžného provozu (maximálně výletní vlaky), což logicky znamená jasné NE velké investici do obnovy tratě. Netvrdím, že mi tento názor uprostřed zdejšího sporu dává právo nějak objektivně hodnotit názory ostatních nebo rozhodovat, ale myslím, že je třeba hi připomenout před následujícími odpověďmi na konkrétní problémy.

Stunts: Rád bych upozornil na jednu podstatnou logickou chybu, kterou ve své argumentaci činíte. Neustále opakujete, že zde existuje názor místních občanů, dožadujících se obnovy železnice, zatímco neexistuje (či se nijak neprojevuje) názor podporující autobusy.
Myslím, že na to existuje jednoduchá logická otázka - dokud vlaky vesele jezdily, byl slyšet názor podporující železnici? Podepisovaly se petice, hlasovala zastupitelstva zdejších obcí? Samozřejmě nikoli.
Názor na obranu něčeho, jako je to současné volání po záchraně vlaků, se projevuje pouze tehdy, kdy je to něco v ohrožení, tedy v časech krize, když se něco ruší. Dokud to funguje a nikdo nic neruší, není důvod jakkoli se projevovat a nikdo to taky nedělá. Jinými slovy - proč by se teď kdokoli měl bít za autobusy, když autobusy nikdo neruší?
Naopak kdyby někdo začal rušit autobusové spoje, viděl byste, že místní zastupitelstva by bojovala úplně stejně a občané by podepisovali petice taky. Tak tomu ostatně při posledním velkém rušení spojů ve Středočeském kraji za Ratha bylo.
Ergo - celý ten argument "boje místních za udržení vlaku" je ve své podstatě nelogický a nesmyslný, respektive ani v nejmenším neprokazuje to, že by snad místní stáli více o vlak než o autobus. Je to prostě logická reakce na rušení čehokoli, jaká se na komunální úrovni často projevuje.

Otto Pospíšil: Stejně jako někteří kolegové nesouhlasím ohledně Vašeho odmítání "provozu na dožití". Existují lokálky, kde je smysluplné (neznamená to, že jde vždycky o nejlevnější variantu, ale že jde o přijatelný kompromis mezi uživatelskou přívětivostí a ekonomickou náročností) udržovat provoz, ale zase se nevyplatí investovat do opravy. Takže dokud ta trať bude sloužit, nechť se na ní jezdí, a až doslouží, zvolí se jiná forma dopravní obslužnosti. Nevidím na tom nic nekoncepčního - každá koncepce může přece počítat s možnými variantami budoucího uspořádání (tak jako koncepce linkového vedení nějaké oblasti může počítat třeba s variantou, že se někde otevře nová továrna nebo naopak zavře a s tím bude souviset změna přepravních proudů, může koncepce počítat i s tím, že někde dožije infrastruktura a nebude se obnovovat).
A chcete-li konkrétní příklad, považuji za něj právě úsek Mladá Boleslav - Mšeno. Tam jsem rozhodně pro zachování provozu, dokud trať slouží (je na tom líp než mělnická půlka), ale nad případnou větší investicí bych velmi váhal.

Obecný dodatek: Celkem vzato obhájci obnovy mělnického úseku používají tradiční škálu argumentů pro zachování provozu na jakékoli lokálce, odpůrci zase trať šmahem odepisují jako celek. Já s tím nesouhlasím - podle mne v dopravě obecně není místo pro ideové přístupy a je třeba posoudit každý případ individuálně, trať od tratě, linku od linky, obec od obce.

P. S. pro Stuntse: Opravdu se to snažím maximálně oddělovat od dopravy, ale nemohu si to odpustit - Vaše chápání principů demokracie (např. 21. 12., 20:49 nebo 29. 12., 21:16) nemá se skutečnou demokracií mnoho společného. Působí to na mne jako takový mix občanské nauky z dob předlistopadové totality a primitivních tezí okamurovského Úsvitu. U voliče zelených mne to překvapuje dvojnásob.
Demokracie není totéž jako tyranie většiny! Teze "nemá-li váš názor 51%, nehraje roli a lze ho ignorovat", několikrát Vámi zopakovaná, se s demokracií přímo vylučuje. Člověk by řekl, že od chvíle, kdy tento problém teoreticky řešili otcové americké ústavy a de Tocqueville už uplynulo hodně vody a že už nikdo nemůže tak naivní, aby tu chybu dělal dál - ale evidentně ano...[sad]

Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3374
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 11:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:Celkem souhlas, jen nevím ,jak to myslíš s tou dopravou na dožití?Jakože kdyby např. úsek Mělník - Mšeno nepotřeboval zásadní opravu, tak bys nehrábl do nynějšího celotýdenního rozložení spojů mezi busem a vlakem?
Nebo to myslíš ináč?
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 15:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Zájem si můžete zagooglit sám. Petici za obnovení tratě najdete, petici za nahrazení vlaků busem jsem nikde neviděl. Na stránkách Mšena najdete avizovaný zájem města o trať (vedení si zvolili místní sami), v jednom videu ho konkrétně deklaroval i hejtman. [happy] A pak tu máme pokles počtu cestujících po náhradě busem.
Naštěstí vám na většinu toho odpověděl Mašotouš, takže já jen poznámku k tomu zájmu - no samozřejmě, že to chtějí lidi i hejtman, protože přesně jak jsem psal, z jejich kapsy to nejde. Kdyby to z krajského rozpočtu šlo a lidi by vnímali, že co se neutratí za lokálku, utratí se v jejich regionu jinak… btw 072 není "trať jinde", je to pro tuto oblast hlavní železniční spojení s Prahou.

Chary: a nevadí, že je tam pešuňk a koleje... éé teda Prosek a Spolana?
Já jsem to původně vymyslel jako takové odlehčené sci-fi. Ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi to líbí [happy]

Tunel pod Prosekem je jediný způsob, jak se vyhnout zajížďce přes Satalice (kde je navíc traťová rychlost 80–90 km/h). Prosecká ulice je široká a nějaké volné prostranství je i okolo, takže pokud by to umožnily sklonové podmínky, částečně by tunel mohl být hloubený z povrchu.

V Neratovicích je pro rychlou trať takový ošklivý oblouk s malým poloměrem a vyhnout se tomu dá jen tak, že trať mine stávající nádraží. Skrz areál Spolany by mohla vést na estakádě, aby nepřekážela vlečkovému provozu na zemi. Ale zrovna tyhle investičně náročné stavby se dají vypustit nebo odložit, jezdit přes Satalice a Všetaty a jen narovnat oblouky na stávající trati. V tomhle je návrh modulární.

Pak mě ještě napadlo, že namísto Mladé Boleslavi by trať mohla pokračovat na Českou Lípu (do žst. Okna a dál po trati 080). Takové trati by na rozdíl od VRT Pha - MB - Lbc mohla "vyjít efektivita" (viz příspěvky -aa- nějaký kus zpátky), protože do téhle oblasti široko daleko nevede dálnice. A stačí do Bruselu poslat fotku smutných diskriminovaných spoluobčanů z České Lípy a Nového Boru, kteří chudáci nemají ani dálnici, ani rychlou železnici, a dotace se jen posypou.

S rekonstrukcí návazných tratí by trasa přes Českou Lípu byla i schůdnou alternativou pro dopravu do Děčína, ačkoliv v členitém terénu Českého středohoří by se rychlá trať stavěla obtížně.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 16:25:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych chtěl dodat k té "infrastruktuře na dožití". Je asi vhodné rozlišovat dvě věci:

a) vys*ání se na údržbu (jako tomu bylo v případě trati 076) - to samozřejmě neschvaluji a souhlasím, že takto nelze situaci řešit.

b) nutnost velké investice z jiných důvodů - sanace mostu/tunelu, oprava po živelné události, nutnost úpravy v souvislosti s jinou stavbou. V tomto případě je podle mě opravdu na místě zvážit případné zrušení tratě. (jako příklad uvedu tratě 097 a 326).
kuna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.106.94
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 17:08:00    Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Na dožití je i 072 v úseku Mělník Nymburk, to je zjevně vidět. Rychlostníky se můžou použít z 072.
097 - to se snad nebude dostavovat legendární D8, že tam ten úžasný sesuv zůstane na věky? Jsem hluboce přesvědčen, že v případě té celé srandy s odstarněním sesuvu a stabilizecí svahu je položení pár set metrů kolejí jen banalitou.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 17:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Jakože kdyby např. úsek Mělník - Mšeno nepotřeboval zásadní opravu, tak bys nehrábl do nynějšího celotýdenního rozložení spojů mezi busem a vlakem?
Nebo to myslíš ináč?

K úseku Mělník - Mšeno viz můj první odstavec.
K principu na dožití obecně: počet spojů nebo rozložení mezi vlak a bus je sekundární záležitost. Řekněme, že vezmeme lokálku a posoudíme, jak moc odpovídá dopravním požadavkům obcí na trase nyní a v budoucnu, jaké jsou docházkové vzdálenosti na stanice a zastávky, kolik provoz stojí a jaké by byly možnosti vedení autobusových linek, kdyby lokálka měla přestat jezdit. A z toho by vylezly lokálky:
a) perspektivní (typ 012, 064)
b) neprespektivní (typ 063, 162)
c) na dožití (typ 016 v úseku Chr - Mor, 222 Vl-TrŠ)
(případně ještě podskupina d) výhradně s potenciálem výletních vlaků)
Svou roli může hrát i i) nákladní doprava (či její potenciál do budoucna), ii) zásadní změny související s budoucími infrastrukturními projekty (především výstavba VRT), iii) další zájmy (strategický význam např. pro odklony, symbolický význam např. u přeshraničních spojení) - každý takový faktor samozřejmě přidává lokálce na perspektivnosti.
No a na základě toho:
- skupina a) by měla být nejenom udržována v provozu, ale i opravována a mělo by být investováno do zlepšování vybavení trati včetně oprav stanic a zastávek nebo výstavby nových (přesuny vzdálených stanic k zástavbě apod.)
- na skupině b) by měl být zastaven provoz a pokud nikdo neprojeví zájem o provoz a udržování na vlastní triko, nechť jsou zrušeny
- u skupiny c) by měla být zpracována alternativní koncepce obsluhy a určen finanční strop, jaký bude do údržby trati investován v následujících 5-10 letech, což lze po jejich uplynutí opakovat (bez výstavby nových stanic a zastávek, bez zlepšování prostředí na starých); jakmile by udržení provozu vyžadovalo vyšší než stropní částku, investovat se nebude a provoz končí
Jsem přesvědčen, že úsek Mělník - Mšeno je ve skupině b), a to zcela bez ohledu na to, že ta trať je navíc nesjízdná. Úsek Mladá Boleslav - Mšeno je a) nebo c) (spíše c).

Jis: [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11280
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 18:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Pokládáte-li za neperspektivní úsek Mšeno-Mělník, pak nezbývá nic jiného, než pokládat za neperspektivní i ten zbytek Mladá Boleslav-Mšeno. Skutečně nevím, kde berete tu jistotu, že ten úsek Mladá Boleslav, tedy spíše Čejetičky-Mšeno lze považovat "za perspektivní", či "na dožití". Už jsem Vám tu jednou psal, že byste se neměl brát v úvahu jen jakousi přímou vzdálenost zastávky a obce, ale i terén, velikost obcí či to, kde ta trať končí. Lidi z těchto obcí nechtějí zpravidla do Čejetiček, ale do Mladé Boleslavi (tedy alespoň do žst. MB město). Tedy odložte dvourozměrnou mapu a pravítko a použijte pokročilejší funkce, které některé mapy mají, zkuste otevřít souhrnné soubory ze sčítání (lze najít počty obyvatel i těch nejměnších částí obcí), zkuste vytáhnout toulavé boty a projít se v té oblasti. Zkuste třeba od trati dojít či dojet na kole do Trnové nebo do Skalska, zkuste si najít počty obyvatel v Trnové či Línech. Zkuste si představit, že budete denně dojíždět z obcí na trati do Škody jakožto největšího zaměstnavatele v oblasti. Až tohle všechno poznáte, pochopíte skutečný potenciál trati.

Co se týče nějaké studie o budoucnosti tratí, tak jsem pro, ale moc bych si nevkládal naděje na to, že ukáže na větší množsví lokálek jako na perspektivní. Obecně veřejná doprava má šanci být úspěšná na směrech, kde dokáže nabídnout krátký interval mezi spoji. Určité zkušenosti z některých krajů (doporučuji prostudovat dokument Analýza dopravy v libereckém kraji, k nalezení na stránkách kraje) ukazují, že zvrátit pokles cestujících dokáže interval kratší než 30 minut. Tam, kde tohle dokáže zajistit železnice (alespoň ráno), tam bych jí pokládal za perspektivní. Tam, kde ne, je spíš na dožití. Tam, kde nelze získat tolik cestujících, aby se alespoň trochu rozumně naplnily spoje v sedlech a o víkendech ve dvouhodině a ve špičkách PD v hodině, je na zavření.
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 18:47:55    Odkaz na tento příspěvek  

tady se taky trhalo[biggrin]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 18:57:02    Odkaz na tento příspěvek  

zlatá éra...
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2078
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 19:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tedy odložte dvourozměrnou mapu a pravítko a použijte pokročilejší funkce, které některé mapy mají, zkuste otevřít souhrnné soubory ze sčítání (lze najít počty obyvatel i těch nejměnších částí obcí), zkuste vytáhnout toulavé boty a projít se v té oblasti. Zkuste třeba od trati dojít či dojet na kole do Trnové nebo do Skalska, zkuste si najít počty obyvatel v Trnové či Línech. Zkuste si představit, že budete denně dojíždět z obcí na trati do Škody jakožto největšího zaměstnavatele v oblasti. Až tohle všechno poznáte, pochopíte skutečný potenciál trati.
I to je pořád málo. Je třeba si zjistit, kam jezdí děti do školy. Je třeba srovnáváním jízdních řádů zjistit, kdy a kam má která vesnice spojení a co je nutné zachovat. Je třeba vytvořit návrhy linkového vedení oblasti s vlakem i bez vlaku a poměřovat jejich efektivitu.
Celkem vzato, Orky, nevím, kde berete tu jistotu, že jsem to neudělal. Od doby, co neztrácím čas v Optimalizaci (nic proti Vám), pracuju hlavně na vytváření konceptů linkového vedení ve Středočeském kraji, a všechno to, co popisujete, se ve svých amatérských podmínkách snažím dělat. A prostě jsem na základě docela dlouhé mravenčí práce vyvodil závěr, že provoz v úseku MB - Mšeno smysl má. Někdo jiný samozřejmě může ze stejných údajů vyvodi závěr jiný - proto ho ještě nemusím shazovat, že to tam zná jen z mapy a nemá data.

S druhým odstavcem souhlasím. Ďábel je ovšem skryt v detailu, takže například to, co jsem zahrnul pod body i), ii) a iii), může být rozhodující, jindy zcela zbytné. A zase jsme u metody "případ od případu". Nikdo nemůže od stolu rozhodovat na základě počtu cestujících a intervalu v JŘ, že se má trať zavřít. Vždycky je třeba udělat to, co sám popisujete.
Já obecně kladu poměrně velký důraz na faktor "koncept linkového vedení". Samozřejmě můžu nahradit autobusem téměř každou lokálku a skoro vždycky ušetřím (to je faktor "cena"), ale někdy je ta náhrada příliš krkolomná, vyžaduje příliš složitou trasu, příliš závleků, které by příliš zdržovaly projíždějící, příliš variant trasy, příliš mnoho autobusů v jeden čas atd. Linkové vedení musí být smysluplné, přehledné, pochopitelné a zapamatovatelné - někdy v něm místo pro vlak je a pak jsem ochoten být pro zachování provozu, i když to nemusí být úplně nejlevnější varianta (pokud není rozdíl extrémní). A celkem často má vlak větší "maximální potenciál" - to je třeba právě to Skalsko nebo Trnová.
Zkusím to vysvětlit: nikdo (téměř) nebude jezdit ze Skalska do Boleslavi vlakem (s tím vůbec nepočítám a to mi předhazujete úplně zbytečně). Skalsko má vlastní autobusové linky, které jsou navíc na vlaku zcela nezávislé (jezdí kvůli Žebicím, Borči a obcím kolem Strenického potoka). Ovšem případný autobus místo vlaku by jel přes Bukovno a Katusice a pak rovnou k Sudoměři, tudíž by Skalsko zcela míjel (zajíždění do Skalska by bylo tak komplikované, že by výrazně zhoršovalo kvalitu primárního spojení MB - Mšeno). Takže vlak má něco, co autobus nemá - nabízí zcela okrajové spojení dvou velkých obcí, totiž Katusice - Skalsko (u tohoto typu spojení se docházka na nádraží snese). Samozřejmě že je to spojení zcela minimální, spíš pro jednotlivce, ale je. Je to malý, maličký bonus, který vlak má. Oproti autobusu to zvyšuje jeho maximální potenciál.
Nebo ta Trnová. Pokud nahradíte vlaky autobusy, tak pojedou jenom přes Kluky (vést je tak, aby vedly přes obojí, by bylo extrémně krkolomné; dva autobusy v jeden čas jsou drahé; navíc nemluvím o rozměrech podjezdu na silnici do Trnové). Jinými slovy - Trnová přijde o vešekerou použitelnou dopravu kromě dvou školních spojů. Samozřejmě, Trnová je miniaturní víska s pár obyvateli - ale pokud vlak dokáže obsloužit vedle Kluků zároveň i Trnovou, je ta Trnová malý, maličky bonus, který vlak má. A zvyšuje to jeho maximální potenciál.
Tím v žádném případě neříkám, že kvůli těmhle dvěma případům stojí za to provozovat železniční trať, to ani náhodou. Jsou to jenom střípky mozaiky. Snažím se jenom demonstrovat, jakou metodou by se podle mne mělo pracovat, jak zvažovat každý, sebemenší faktor, ohodnotit ho, pak vytvořit celkový souhrn a teprve na základě toho se autoritativně rozhodovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 19:20:11    Odkaz na tento příspěvek  

i tady se trhalo [biggrin]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Čtvrtek, 01. ledna 2015 - 19:22:16    Odkaz na tento příspěvek  

...hoďte sem taky radši nějaké fotky,a nechte už těch vašich faktů!!![kecal]
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 03:23:10    Odkaz na tento příspěvek  

1) Na nesmysly se odpovídat nedá. Pseudodebatu o tom, co je a není demokracie, nechť si rozvíjí někdo, kdo o tom má potřebu diskutovat. Já za sebe mám jasno.

2) Bude lepší mé příspěvky vnímat jako "pro radost těm, kteří mají lokálky rádi". Ti chápou smysl obnovy 076 a zanedbatelnost těch nákladů z dlouhodobého hlediska pro stát.

3) Odpůrci 076 se opakovaně snaží podstrčit, že existují 1000ce odpůrců 076ky. To je celé jedna velká demagogie.

Reálně existují miliony lidí, kteří na tu trať mají neutrální názor. Ať už o ní ví či neví, tak mají prioritu šetřit jinde než na železnici. Odpůrci 076 z těhle lidí zoufale zkouší udělat blbce, či je vydávat za jakési teoretické odpůrce, ale to první je zralé na blázinec ("všichni jsou blbci, jen odpůrci 076 jsou letadla") a to druhé je demagogie. Kdyby ti lidé chtěli válčit s 076, tak to udělají. Oni ale mají jinou prioritu a mají k ní důvody. Já názory těch lidí neznám a odpůrci 076 jistě také ne. Člověk, který mi tvrdí, že zná názor za milion, dva, tři, čtyři lidí, je buď demagog, nebo blázen. Člověk, co miliony lidí prohlásí za hlupáky to samé. Chtít sám rozhodovat za miliony lidí a nedat jim možnost vyjádřit své priority (popřít volby) je diktátorství.

Pak je tu něco kolem tisíce lidí (baj voko), co 076 ročně použijí. Od místních jezdících častěji, po ty co jedou jednou za rok. I tito lidé 076 tolerují a mnozí z nich aktivně chtějí.

No a pak je tu 20? 30? Odpůrců té tratě, kteří jasně říkají, že ji chtějí zrušit.

Je demokratické, i kdyby jich bylo 50, to kvůli nim rušit?

Soudnému člověku je odpověď jasná.
Manemb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16813
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 08:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ochhh..to jsou snímečky...[jidlo][satan]

šel jsem kolem[wink]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 09:29:43    Odkaz na tento příspěvek  

víííď!!tak dej taky nějaký!hodně dloouho tu totiž nic nebylo!!!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11283
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 09:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ze škodovky: Na fotky se chodí na Rajče, tady to je diskusní forum [happy]

Mašotouš: Když máte tak jasno, tak bude lepší Vás v tom nechat. [happy]

Stuns: Znáte přísloví "Stokrát nic umořilo osla?". I když se Vám zdá, že z cca 1,1 bilionů, což jsou příjmy našo státního rozpočtu, je pár set milionů málo, tak ve výsledku zjistíte, na kolik těch "mál" chybí. Pochopíte, až se jednou budete muset starat o peníze.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 10:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme u těch půlek bývalé 076. Jako pravidelný uživatel té dnes "mrtvé" části, jsme měl příležitost, díky služebním povinnostem, párkrát na podzim se svést spojem v 17:15 z MBm do Mšena. A musím konstatovat, že počet cestujících byl podobný jako průměrný počet cestujících v vlaku v 17:23 (teď BUS 17:31) z Mělníka do Mšena, docela by mě zajímaly i další čísla na porovnání...

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 11:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Stejně jako někteří kolegové nesouhlasím ohledně Vašeho odmítání "provozu na dožití"
Já jsem nepsal o odmítání. Stále si stojím za názorem, že tratě bychom měli dělit na "je potřeba provoz => udržovat a rozvíjet" a "není potřeba provoz => zastavit dopravu a prodat nadšencům / zrušit a využít jinak / případně konzervovat." V podstatě se ale ztotožňuji s většinou Vašeho příspěvku 2076 a umím si představit krátkodobý koncept založený na dožívající železniční dopravě, tj. bez zásadních investic. (To ale proboha neznamená bez údržby, protože - pomíjím hazard s lidskými životy - postupné zpomalování dopravy vlivem rozkladu tratě vyžene poslední cestující z veřejné dopravy.)

Nicméně jde mi o to, že pokud má být akceptována kategorie "na dožití", pak k tomu dnes nejsou vytvořeny podmínky - chybí odpovědnost, koncepce. Ona kategorie "na dožití" vznikla v praxi jen proto, že SŽDC se o mnohé tratě nestará, což byl případ i 076. Ex post debata o smysluplnosti mi přijde už jen jako alibistické zakrývání toho, že se někdo nestaral o to, o co měl. (Jako sorry, ale nechat si trať rozpadnout za plného provozu lehkých motoráčků, to je opravdu diletantství a omluvou není ani to, jestli vlaky jezdí poloprázdné. Jestli to tak SČK chce, tak za to taky zaplatí... A jestli neplatí adekvátně tomu, co údržba stojí, to je opět problém SŽDC, které si to takto nastavilo.)
Ale jak jsem psal - on ten zájem definovat tratě na dožití není ani na straně SŽDC, ani na straně objednatelů. Všichni (politici) se totiž bojí dopravních teroristů.

Jis:
nutnost velké investice z jiných důvodů - sanace mostu/tunelu, oprava po živelné události, nutnost úpravy v souvislosti s jinou stavbou. V tomto případě je podle mě opravdu na místě zvážit případné zrušení tratě
Jak jsem psal, od toho tu mají být dopravní plány nebo jiné koncepční materiály.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 12:58:47    Odkaz na tento příspěvek  

no...když tomuhle říkáte diskuze...[crazy]je to tady horší a horší...[kladivo]sbohem
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 16:15:23    Odkaz na tento příspěvek  

Na lobování za to, aby kraje pocítily, kolik stojí údržba tratí (tedy v reálu aby byly prostředky určené SŽDC převedeny ze SFDI na kraje, jinak je to nesmysl), by byla zajímavá jiná věc.

Kolik by padlo významných tratí?

Tipuji, že takové tratě jako 114, 087, vše od České Lípy nahoru... vesměs veškeré tratě, které by nebyly celostátní, by byly jedna po druhé rušeny. I na takovou 036 by jednou došlo. Ale 035 by ji předběhla, to jo. [happy]

V duchu likvidace 076 by nám internetoví optimalizátoři zlikvidovali polovinu sítě.

A kraje by za ušetřené peníze mohly více plýtvat v nemocnicích, dalších populistických krajských projektech (třeba zavést school busy konečně) a jejich zadlužení by se nesnížilo.

Ale hlavně, že by se zlikvidovala 076. Pak nevadí, že cena za to bude likvidace půlky české železnice.

Ono by to nešlo naráz samozřejmě, trvalo by to 20 let jako v Polsku, ale výsledek by se dostavil. Po promrhání peněz ušetřených jednou tratí, by šla vždy na řadu další. Dokud by krabka nebyla prázdné, pořád by z ní šlo brát a tak by se kraje chovaly k železniční síti.

A mít to krajům za zlé nelze. I krajští politici chtějí znovuzvolení a nemůžou si tak snadno hrát s daněmi a výběrem peněz jako stát. Tak by se jednoduše chytali každé možnosti, jak získat prostředky, které mohou nalít tam, kde to uvidí více potencionálních voličů.

Aneb... další důvod, proč je lepší nad 076 zavřít oko. A nevymýšlet řešení, kdy pro zlikvidování 076 zrušíme i tratě s potencionálem slušného rozvoje jako 114 či 036.
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 2-2013
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 16:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo je to tady pěkně zamořený..
Zkusim se zeptat, možná si mě někdo všimne..
Znáte někdo časy (nějak orientačně) odjezdů a příjezdů nákladních vlaků do/z Nymburka v pracovní dny....
Předem děkuji za odpověď a přeji vše nejlepší v novém roce
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11289
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 16:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Vydejte všechny ty důvody knižně a výdělek vložte do trati 076. [happy] Mšeno - Mělník se ku spokojenosti šotoušů opraví, pomalu je potřeba šetřit na tu druhou půlku. [happy] Já si myslím, že kolovrátkování už stačilo a je možné obrátit list.

vales8881: A kterou trať? Na 071 je za světla dle NJŘ, dny se z něj poznat nedají:
odjezd 8:30, 9:14, 13:35, 13:54, 14:20, 15:35
příjezd 11:45, 12:18, 12:30, 13:31
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 17:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik by padlo významných tratí?
Ani jedna. 076 ale k významným tratím nepatří.
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 2-2013
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 17:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapoměl jsem se zmínit, že myslím trať 071...
Děkuji
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3376
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 02. ledna 2015 - 18:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Často někdo (nejen tady) píše, že 076 (hlavně Měl-Mšeno) není žádnej zázrak pro kladivový provoz. Ale na víkendoturis. to není tak hrozný a jak si mohla SŽDC dovolit nechat stav tratě zajít tak daleko.

Co si pamatuju,tak už v druhé polovině devadesátých let se po této štrece pokukovalo, jakožto jednomu z favor. na omezení až zavření.
Přece jen ztráta bývala větší a více do oka bijící než u lokálek třeba do 10 - 15km (a zároveň se platilo relat. dost souběžných busů)takže tady je asi jedna z příčin dnešního stavu. Protože ale nebyla politická odvaha, stejně tak jako různě jinde na různý jiný věci (nejen)ve Stč. kraji(ale tady je to markantní)nechávala se trať defakto opravdu dožít.Tady to bylo asi přehnáno, ale na druhou stranu, SŽDC se nemá moc čeho chytit, co se budoucnosti takovýchto tratí týká....
Stala se zároveň vlastně takovou odpovědí fanatickým lokálkovcům, že tyhle tratě "vlastně nic nestojí a jen se po nich tak nějak jezdí s kolejovým busem,který taky skoro nic nestojí".

Na SŽDC je jistě dost chytrých lidí,kteří neprošli Stuntsovým gymnáziem a kteří si uvědomují, že by se prachy z této opravy hodily mnohem víc ouplně jinde(třeba 072)ale tady se rozhodovalo "taknějakjakse rozhodovalo"...no

Není to určitě poslední případ, kdy se bude takto rozhodovat a nakonec asi vždy rozhodne "politika"(viz. 326,314 oproti 162)...
Z tohoto pohledu má u nás výhodu JMK,Ousteckej a Hradecký kraj, páč tam je alespoň nějaká jasnější představa do budoucna ,CO ANO a CO NE...(i když jistota taky ne)...jinde to "bude zajímavější" a možná zahučí trať,kerá by ani nemusela.....



PS:Ještě by šlo omezit busy(popř.zrušit) mezi Mělníkem a Mšenem, protože s těma sice jezdí víc cestujících než vyšší moderní shucaphonovou dopravou,ale lidi je tam stejně nechtějí a vůbec za ně nebojují,ostatní jim už pan Stunts rád vysvětlí...
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 02:01:01    Odkaz na tento příspěvek  

Jis: souhlasím s vámi u 326 a nesouhlasím u 097.

U 326 s vámi souhlasím, protože obce po cestě vlak obsloužil špatně a jediný větší význam trati bylo spojení z Nového Jičína do Valašského Meziříčí na přestup (protože vlak dojel jen na kraje měst). Turistický význam trati nebyl žádný (podél trati nic není a do Nového Jičína či z něj do ValMezu/Frenštátu se stále lze vlakem dostat a trvá to max. o 1h déle, což je jako záloha ok).

Autobus je v případě této trati zlepšením, protože dokáže lépe obsloužit Nový Jičín i Val. Meziříčí.

Nejpodstatnější je to, že se jedná o region se slušným osídlením, kde je na místě poskytovat častou veř. dopravu a obsloužit co nejvíce míst. To vlak vzhledem k trasování trati nemohl. Aby zde měl vlak smysl, bylo by nutné většinu trati přeložit jinudy a pojmout ji jako vlakotramvaj (což by nejspíše narazilo na odpor místních). A pak skutečně nemělo smysl investovat 80 milionů do opravy současné trati, která by dříve či později skončila jen na nostalgické jízdy, protože ani turistický význam by z ní vykřesat nešel. A i v těch nostalgických jízdách by neměla čím být zajímavá (max. průjezd Bludovicemi).

Snad jediné, co 326 mohlo zachránit, by byla role vlečky, ale zde viditelně nebyl zájem a tak živelná pohroma rozhodla. Cyklostezka z ní udělaná na památku stačí. Opravu turistických tratí podporuji, ale plýtvat peníze na údržbu tratí pro 3 vlaky za rok, to je moc i na mě.

097: Zde je situace jiná. Trať nekopíruje silnici jako 326 a nepotřebuje, aby s ní souběžně jel bus. Trať propojuje mezi sebou obce (jsou malé, ale i takové potřebují obsluhu), které by bus nedokázal za stejný čas propojit a je slušně propojená se sítí tratí v kraji (na koncích + křižuje trať 131), v koncových městech i poměrně slušně rozveze lidi (např. nemocnice v Teplicích).

Dále má trať vysoký turistický potenciál, je slušně dostupná z Prahy i Ústí i dalších větších měst a jak sám kraj (Jeřábek) uznal v dokumentu o obslužnosti 2012-2016, náhrada busem za 097 je čistě ekonomická a nebude efektivní a bude to zhoršení veř. dopravy pro místní. Jednoznačná podpora regionu.

Pro zachování trati 097 mluví i to, že do trasování není třeba šahat, maximálně doplnit pár zastávek.

Oprava 097 má smysl, nejspíš i větší než oprava 076, nicméně ty peníze nestojí proti sobě. Oprava 097 není technicky možná bez vyřešení co s D8 a ujetým svahem. Tou dobou už bude 076 dávno opravená.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11431
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 07:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Intelektuální rozměr Vašich příspěvků docela dobře ilustruje představa, že by opravu 097 mělo zaplatit ŘSD. Krom toho že to je jedno (ŘSD či SŽDC jsou jenom pošťáci peněz z našich kapes) by jste se mohl aspoň zkusit zamyslet, zda je to právně schůdné (třeba).
Praktický příklad stavu "kdo zapříčinil opravu/investici, ten ať platí", by tu byl: https://www.k-report.net/koridory/dalsi3.htm

Zatím zde nepadlo toto: Ústecký kraj argumentoval u t-097, že coby projev zájmu o osobní dopravu na celé t-097 musí objednávat "vlakovou" dopravu (= objednat to u ČD, které si následně zajistí NAD) i na nesjízdném úseku (zatímco zajištění autobusové dopravy formou klasické autobusové linky by bylo prý projevem nezájmu kraje o osobní dopravu = SŽDC už by se pak neměla k tomu, tuto trať opravovat).

Co to, že totéž není potřeba na t-064 a že jen pár měsíců po vyloučení tratě tam přestaly "vlaky" (kde "vlak" = skutečný vlak nebo NAD v režii ČD) jezdit úplně?
Tady to v tomto ohledu nevadí?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2079
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 11:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: [happy]. Kéž by. Kdybych měl jasno, tak bych se k jednotlivým oblastem znovu a znovu nevracel a nedělal je z gruntu jinak. To je taky důvod, proč nebudu nejspíš nikdy hotov.[proud]

Otto Pospíšil: umím si představit krátkodobý koncept založený na dožívající železniční dopravě, tj. bez zásadních investic. To ale proboha neznamená bez údržby
To podepisuji.

Stunst: Jen krátké poznámky.
1) S Vaším posledním příspěvkem z dnešní noci o tratích 097 a 326 vesměs souhlasím. Je tedy s podivem, že při aplikaci úplně týchž principů na trať 076 docházíte ke zcela si protiřečícímu závěru. Úplně tytéž teze jako pro 326 platí i pro 076 v mělnickém úseku ("obce po cestě vlak obsloužil špatně", "vlak dojel jen na kraje měst", "autobus je v případě této trati zlepšením"). Dopravními kritérii tedy neměříte. Pokud je rozhodujícím kritériem zájem občanů, pak vězte, že i u 326 se podepisovaly petice za záchranu a vyjadřovala se k tomu zastupitelstva dotčených obcí. Čili výchozí podmínky téměř totožné, Vaše závěry diametrálně odlišné, logiku nevidím.
2) Zato včerejší příspěvek (16:15) je další ukázkou argumentace vnitřně nelogické a v důsledku smysl nedávající. Asi je zbytečné to rozepisovat, protože logické vyvrácení předchozího argumentu jste přešel mlčením a jako kolovrátek melete pořád to samé dokola.
3) Nikdo s Vámi nechce diskutovat o demokracii, na toto fórum to nepatří. Jen jsem konstatoval to, co musí být zřejmé každému absolventovi občanky na gymnáziu, že Vámi hlásané teze demokracii výslovně odporují v samotných jejích základech. To, že Vy "máte jasno", na věci samé nic nemění. Vůbec mi nemusíte odpovídat (koneckonců ani věřit), ale kdybyste byl co k čemu, vygooglíte si třeba pojem "tyranie většiny" a sám zjistíte, že Vaše představy o demokracii jsou - eufemisticky řečeno - poněkud výstřední.

Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9866
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 11:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Kdybych měl jasno, tak bych se k jednotlivým oblastem znovu a znovu nevracel a nedělal je z gruntu jinak.
Stačí, že máte zcela jasno, jak je úsek Ml.Boleslav - Mšeno smysluplnější jak Mšeno - Mělník.[crazy]

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 17:05:56    Odkaz na tento příspěvek  

tak to tu nudnou diskuzi opět trochu okořeníme...[happy]
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 17:09:01    Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Ale já jsem napsal, že 097 je vesměs lepší tratí než 076. Hovoří pro ni lepší trasování, napojení na skutečné hlavní tratě, velmi špatná kopírovatelnost autobusem a poměrně slušně umístěné zastávky. Do trasování 097 není nutnost šahat, stačí jen dodělat 1-2 zastávky na znamení pro lepší místní obsluhu.

Nicméně peníze na opravu 097 a 076 proti sobě nestojí.

Mezi 076 a 326 jsou zásadní rozdíly. 326 vede slušně osídlenou oblastí, kde nehrozí zánik busové dopravy a naopak je třeba tu oblast co nejlépe obsloužit (jezdit v co nejvíce směrech a zajíždět do center). To 326 nemůže v současné trase dokázat a přestavba na vlakotramvaj by stála balík a nejspíš neprošla přes místní a ani by to kraj nechtěl platit.

Shrneme to tak, že 326 nemá turistický význam a má špatný místní význam. Je jen návozem k jinému vlaku. Její role v té oblasti je menší než role 076 v její oblasti.

076 je v oblasti, kde vesměs budeme rádi, když se v budoucnu vůbec nějaká veřejná doprava udrží. A vlak v tomhle bývá snažší udržet. Což je důvod pro trať. Zánik vlaku by znamenal rozpad přestupních vazeb, postupný zánik obsluhy některých vesnic (bus by jel nejkratší cestou, pokud nebudeme chtít ztratit i cestující ze Mšena a do vesnic mimo nejkratší cestu by zajížděl přípojný minibus vozící vzduch a brzo zaniknuvší), zánik propojení těch obcí tranzitně skrz Mšeno, zánik možnosti vzít do každého spoje kolo, zánik větší kapacity pro skupiny.

Při ponechání 076 nehrozí žádná velká busová konkurence (není to oblast, kde je potřeba propojit vše se vším, protože je kolem hromada měst) a vlak zde má roli jasné páteře ZDO (spojuje 2 nejdůležitější cíle, funguje jako spojka tratí) a každý místní ví, kudy 076 vede a že po ní něco pravidelně pendluje. 326 nebyla páteř. To by musela vést do Frýdku a po cestě vymést Kopřivnici.

076 a 326 byly schopné vygenerovat +- stejný počet cestujících ve vlaku. Ale takový počet lze chápat na 076, kde těžko bude víc cestujících veř. dopravou, nelze to akceptovat u slušným osídlením trasované 326.

Výhodou opravy 076 je pak dalších 15-20 životnosti (možná i více) s minimální údržbou a tedy možností zde provozovat turistické spoje. Výhoda je tedy to, že 076 nikdy neklesne na využití 3mi nostalgickými vlaky za rok.

Zdrojem turistů jezdících vlakem jsou dnes převážně větší města (když se nebudeme demagogicky tvářit, že turisté vlakem nejezdí... jezdí, ale ne z vesnic či maloměst, z těch se na hrad či pod kopec jede autem, to ano) a pak na 326 turistické spoje nemají smysl, protože by nimi nikdo nejel. Kdo by chtěl do Nového Jičína z Prahy, Ostravy i Brna, ten to vezme po koridorech + zachovanou horní lokálkou. Kdo bude chtít na výlet na Trojačku, ten to vezme přes ValMez a nebo po 323.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 17:27:02    Odkaz na tento příspěvek  

ad Petice: U 326 dost občanů bylo pro zrušení tratě. Snad krom Nového Jičína byl kraj i zbytek obcí pro zánik. Zde je proti 076 rozdíl. Ale já to chápu. 076 by pro svůj region byla velká ztráta, kdežto 326 ve svém regionu byla téměř neviditelný doplněk a tak se lidé vyjádřili, jak se vyjádřili.

ad Trasování 326 vs 076: Busy ze Mšena nemají za cíl konkurovat Mělnické MHD a rozvážet po celém Mělníku. Končí proto na autobusáku, též pod kopcem, takže je zde rozdíl vlak-bus jen kolem 300 metrů.

Natrasováním busu tak, aby obsloužil to samé co trať 076, vzniká klasický vesnický vymeták po okrskách, pro Mšeno neatraktivní a pro cestující nepohodlný. Zrušit busy po II/273 tedy nelze. Bez zavedení doplňujícího busu po trase vlaku ale řada obcí ztrácí spojení do Mšena a Mladé Boleslavi, kde vlak může jet až ke Škodovce (krásně se ukazuje páteřní role trati). A to nemluvě o tom, že pro některé lidi může být pohodlné jet vlakem ze Mšena do Mělníka. Reálně to bylo půl napůl.

Vytížení toho busu kopírující 076 bude nejspíše mizerné a bude ohrožen zrušením/zkrácením do Lhotka nádraží.

Nádraží ve Mšeně je poblíž školy, takže pro určitou skupinu lidí použitelné je.

Nádraží pro většinu vesniček je v klidu. Střemy vlak neobsluhuje, ale jak píši, nikdo nepředpokládá zrušení busu Mělník-Mšeno po II/273. Vlak a bus zde nejsou totální souběh jako u 326. Byť ano, je to víc souběh než třeba u 097. Proto také beru 097 za významnější než 076. Nikoli ale 326 za významnější než 076.

Samozřejmě je ten úsek Mělník-Mšeno slabší, ale jako páteřní spojení 6x denně je dobrý. A z pohledu kraje je těch 6 párů spojů denně prd úspora. Zvlášt, když provozuje osobáčky do Čisté nebo z Bakova do Dolního Bousova.

Pak je tu i ta přestupní role. V Mělníku i Boleslavi vlak umožní lidem snadno a pohodlně přestoupit na jiné vlaky do celé řady směrů. (tohle 326 neměla, ta na jedné straně končila slepě a na druhé vyžadovala 2 přestupy + ty směry se nedají srovnat se směry, co nabízí 070+071+072).

Z pohledu řady lidí může být pohodlné si na přestup v Boleslavi či Mělníku dojet vlakem, netrmácet se busem a pak jít 400m k nádraží (Mělník) nebo se přesouvat dalším prostředkem (Boleslav).

Z pohledu nemístních, co třeba vyrazí na návštěvu, je pak vždy jednodušší jet vlakem (i s přestupem) a u zastávky/nádraží je vyzvedne někdo autem, než jet busem, kde pořádně neví odkud to jede, kde to staví.

A pak je tu značný turistický význam, který rozhodně nelze nahradit busem. Jednoduše řečeno - po 076 jezdí hodně nemístních.

Cyklobus z Prahy asi denně jezdit nebude a tak vlastně pro turisty do Mšena bude spoj týdně, jelikož vlakem do Mělníka a pak přesun 400m na bus nádraží odkud někde jede bus do Mšena, to je pro většinu lidí neakceptovatelné. A cyklisté to můžou zabalit úplně. Lidé s kočárky též.
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 17:36:16    Odkaz na tento příspěvek  

jedna z prvních větších akcí po revoluci [happy]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 17:39:25    Odkaz na tento příspěvek  

zbytek z 11.6.94
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11432
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 20:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě tak napadlo:

V roce 1997 tedy byla trať Mělník - Mšeno pár měsíců bez provozu.
Jaké opravy tehdy v tomto úseku proběhly, že trať mohla být znovu zprovozněna?
Pokud opravy proběhly, tak se nyní provedlo snesení i úseků, které byly před 17 lety opraveny?
Nebo se tehdy nic nijak výrazně neopravovalo?
Či jak to bylo?

P. S. Doufám, že až se do podobné situace dostane jiná trať na Mladoboleslavsku, tak tu kdosi nebude vyřvávat o tom, jak si ta "jiná trať" zaslouží samostatné téma.
A naopak - že až dejme tomu dojde k obnovení provozu mezi Mělníkem a Mšenem, že si ta trať zaslouží být navrácena zpátky do diskuse o tratích okolo Mladé Boleslavi, z kteréžto ji chce dotyčná osoba nyní vyčlenit.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 21:18:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádná významná oprava v r.97 neproběhla. Na nejhorších úsecích byl vyměněn každý 5. pražec za již použitý (výziskový), některé krátké úseky, kde to stav kolejového roštu umožňoval, bylo provedeno strojní podbití (úprava GPK).Od té doby bylo opraveno několik propustků, občas traťovka dostala "záchvat" aktivity, takže vyměnila několik rozpadlých pražců. Předloni to vypadalo, že dojde k hromadnější výměně - v úsecích, kde loni v létě byly zavedeny pomalé jízdy provedla traťovka odbagrování čel několika stovek pražců. Ovšem tím to skončilo. V roce 2013 provedeno podbití od km 1,5 do km 3,6 - kdy tento úsek byl v poměrně slušném stavu.
Traťovka se tady vyloženě zašívala, byly akce, kdy v síle 2x MUV (z toho jedna s bagrovým ramenem, druhá s mech. rukou) a 7 lidí vyměnili v průběhu celodenní výluky 5 (slovy: pět) pražců !!!

Wodě vale!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11301
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 21:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym_a_stroj: Taková traťovka už měla být bez práce. A jejich nadřízení bez prémií, když si nejsou schopni práci zkontrolovat.
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 3-2012

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 21:39:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ze škodovky: nádherné fotky, nádherná historie !!! [fotic]

Občas za to fakt nemůžu že jdu náhodou kolem... [wink]
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 21:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, tak jejich nadřízení už od léta u SŽDC nepracujou. Domnívám se, že následkem výměny traťmistrů a vedení TS Nymburk je právě zastavení provozu na 076, jakož i velký výskyt pomalých (a jejich následný převod na TONTR) na trati 072 od Mělníka na východ.

Wodě vale!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11436
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 03. ledna 2015 - 22:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČLOVĚK TADY ČEKÁ ZAJÍMAVOSTI A FOTKY
Tak sem nějaké zajímavosti a fotky dejte, namísto toho kravského příspěvku, který jste napsal! [crazy]


http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16544
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 09:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona se ještě bude hodit jako odklonová trasa...
Něco, co tady nikdo ještě ani neslyšel, natož aby o tom přemýšlel a věděl o to je: Co náklady vyvolané zrušením tratě? Co budoucí náklady nutné po zrušení tratě? (Pro dumavé hlavičky: to nejsou nálady na odvezení kolejí a na vyasfaltování cyklostezky.)
prostě tady určitě nejde o to, že by traťovka mohla peníze vydané na opravu této tratě použít jinde. To je opravdu, ale opravdu marginálie,nehrající žádnou úlohu v rozhodování o budoucnost tratě (což ovšem šotouškum přjde nepředstavitelné). [lame]
Tak za tejden přijdu zkontrolovat, kamste s mou nápovědou pokročili nebo zda se ještě stále motáte v kruhu. [biggrin]

Aktuální trasy linek 125,118,143 a 294 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 09:27:07    Odkaz na tento příspěvek  

no,když se tu zmiňuje odklonová trasa...tak nevim,že by tu za těch 25 let nějaký odklon kdy jel...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16545
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 09:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ze š.:fotky máte krásné, ale myšlení jak ajznbón: Nikdy se to tak nedělalo! [biggrin] (ona taky nikdy nebyla větší oprava trati 070, zátěž ze škodovky se taky zatím odvezla jinudy, soukromí dopravci rovněž nebyli - by vás mohlo trrrrrrknout, jaxe soukromí dopravci pokoušeli zachránit 113 a vláčeli tamtudy cisterny, nebo jak jistý nejmenovaný blízkopřítomný posílal soustavně mašinu s vagónem na 132, aby prokázal nepostradatelnost lokálky,a eště si to fotil a vystavoval, kde se dalo, co?)[biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)

Aktuální trasy linek 125,118,143 a 294 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 09:38:11    Odkaz na tento příspěvek  

samozřejmě!že máte pravdu!pracoval jsem u téle instituce 20 let...a někdy se i za to stydím...na druhou stranu už vidím jak tam po těch kotárech nahoru a dolu vláčej cokoliv...[biggrin]
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16547
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 09:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ze š. [ok][happy]

Aktuální trasy linek 125,118,143 a 294 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10227
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 10:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co že? odklonová trasa přes Mšeno pro Škodovku??? Někdo si asi špatně nalistoval kalendář! dnes opravdu apríla není !!! To je stejný jako tvrdit, že ML do Roztok jezdí plná a že obsazenost 10% je lež, aneb každý cestující v žabotlamu má právo na svůj oddíl [happy]

s Ropidem na věčné časy! ámen...
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 10:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: 076 jako odklonová trasa? Si děláte[zadnice], že jo?
Podle počtu Vašich příspěvků bych si myslel, že jste tady lecos odborného pochytil. A vono né.

Wodě vale!
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 10:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Omlouvám se za svou zbytečnou chybu, nechtěl jsem srovnání tratí 076 a 326 rozepisovat do detailu a proto jsem napsal, že je to "téměř totožné" - takže jste mne logicky chytil za slovo a pokusil jste se prokázat, že není.

Ale já jsem napsal, že 097 je vesměs lepší tratí než 076. Hovoří pro ni lepší trasování, napojení na skutečné hlavní tratě, velmi špatná kopírovatelnost autobusem a poměrně slušně umístěné zastávky. Do trasování 097 není nutnost šahat, stačí jen dodělat 1-2 zastávky na znamení pro lepší místní obsluhu.
Však s tím rozhodně souhlasím. Pokud by místo st. Chotiměř v polích byly dvě zastávky v civilizaci (Velemín a Chotiměř), neměla by 097 žádný zásadní problém a byl bych pro zachování provozu. Jejím problémem zůstává pouze ten drobný fakt, že krátký úsek pohřbila nějaká ta tuna zeminy...

A teď už 076 vs. 326:
S popisem situace na 326 v zásadě souhlasím, tvrdím ovšem, že 076 v mšenském úseku se jí velmi, velmi podobá a má k ní tiscíkrát blíž než k 097.

Je jen návozem k jinému vlaku. Této větě nerozumím. 326 není o nic víc "návozem k jinému vlaku" než 076.

Zánik vlaku by znamenal a) rozpad přestupních vazeb, b) postupný zánik obsluhy některých vesnic (bus by jel nejkratší cestou, pokud nebudeme chtít ztratit i cestující ze Mšena a do vesnic mimo nejkratší cestu by zajížděl přípojný minibus vozící vzduch a brzo zaniknuvší), c) zánik propojení těch obcí tranzitně skrz Mšeno, d) zánik možnosti vzít do každého spoje kolo, e) zánik větší kapacity pro skupiny.
Tohle je řekněme klasický výčet důvodů, používaných zastánci provozu na čemkoli kolejovém včetně Kolešovky. Často jde o známé považování nedostatků VHD v konkrétním místě za fyzikální vlastnost autobusu.
a) Že zánik vlaku znamená rozpad přestupních vazeb je nesmysl, i vlak lze navázat na bus a dokonce i ve Středočeském kraji to tak leckde funguje (zároveň lze velmi jednouduše zajistit přestupní vazbu vlak od MB - bus směr Mělník a opačně ve Mšeně - to ad c).
b) Zánik obsluhy některých vesnic je v tomto konkrétním případě jasná nepravda - autobus, jedoucí po silnici, obsluhuje naprosto totéž co vlak s menšími docházkovými vzdálenostmi plus navíc Střemy a Velký Újezd (tam je zajížďka tak minimální, že bych ji akceptoval u každého spoje) s možností přibrat navíc Jenichov (kam ale mohou zajíždět např. spoje z Řepína). Jinými slovy, autobus BEZ ZAJÍŽDĚK obslouží více než vlak. Jedinou "zajížďkovou" obcí je Kanina, kam ale vlak vůbec nejede a staví na stejném rozcestí, jako přímé autobusy (dobře, o pár metrů blíže)!
Argumentovat tím, že pokud by autobus nejel nejkratší možnou cestou, ztratil by cestující ze Mšena, je dost podivné - vždyť vlak přece taky nejede nejkratší cestou a navíc výrazně prodlužuje docházkové vzdálenosti! Rychlejší autobus by tak logicky cestující udržel nebo dokonce ještě nové přitáhl!
(Osobně se domnívám, že rozumný koncept linkového vedení by počítal s tím, že většina spojů v PD by jezdila z Mělníka přímo přes Chloumek a přes Lhotku by jely spoje z Řepína a Kokořínského Dolu. Mšenské autobusy by Lhotku vykrývaly pouze v ostatních obdobích.)
d) To nemusí být pravda - i běžné spoje běžných linek umí v truisticky frekventovaných obdobích vozit cyklopřívěs, a to nemluvím o existenci specializovaných letních cyklobusů, rozvážejících po CELÉM Kokořínsku.
e) To asi pravda je - podotýkám ale, že za účelem přepravy větší turistické skupiny do Mšena existují jiné možné cesty.
Jinými slovy - to, co zní v podobných případech jako argument nejpádnější, totiž b), se (jak prozradí letmý pohled na mapu) vůbec nemůže týkat tratě 076! Právě naopak.

Při ponechání 076 nehrozí žádná velká busová konkurence (není to oblast, kde je potřeba propojit vše se vším, protože je kolem hromada měst) a vlak zde má roli jasné páteře ZD
To právě vůbec není pravda. V nejlukrativnější časy jezdí ze všech obcí na trase autobus, na nějž ani v jednom případě není třeba dlouze docházet a vlak tudíž pouze paběrkuje. Vlakem jezdí místní hlavně tehdy, když musí, tzn. když autobus nejede. Proto má tak chabé výsledky ve špičkách i mimo ně.

076 a 326 byly schopné vygenerovat +- stejný počet cestujících ve vlaku. Ale takový počet lze chápat na 076, kde těžko bude víc cestujících veř. dopravou, nelze to akceptovat u slušným osídlením trasované 326.
Takový počet je tak nízký, že není udržitelné takovou trať provozovat, lze-li ji smysluplně nahradit či nehovoří-li pro ni některé zvláštní faktory zmíněné výše v mém příspěvku 2076. A protože obě dvě tyto tratě lze smysluplně nahradit (ba dokonce bude autobus pro cestující zlepšením) a žádné zvláštní faktory pro ně nehovoří, obě zaslouží zavřít.

Výhodou opravy 076 je pak dalších 15-20 životnosti (možná i více) s minimální údržbou a tedy možností zde provozovat turistické spoje. Výhoda je tedy to, že 076 nikdy neklesne na využití 3mi nostalgickými vlaky za rok.
Ano, turistický provoz je rozdíl mezi 076 a 326. Ovšem turistické spoje samy o sobě jsou záležitostí max. čtyř měsíců v roce, z toho dvou pouze o víkendech, a jejich četnost málokdy přesáhne dva páry denně. Budiž, lze uvažovat o tom, že se kvůli nim trať nezavře (stejně jako kvůli 3 nostalgickým vlakům ročně), ale ne o tom, že se kvůli nim trať nákladně rekonstruuje (stejně jako kvůli 3 nostalgickým vlakům ročně). Protože, quod erat demonstrandum, jakýkoli jiný provoz než turistický na té trati smysl nemá (pro jistotu znovu opakuji, že mluvím pouze o úseku Mělník - Mšeno).

Tolik k první části Vaší odpovědi.

ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:08:36    Odkaz na tento příspěvek  

no..koukám zase voda na mlejn![crazy]tak asi seknem další fotky[biggrin]
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16549
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750 a Jáchym: Další dva, co si nedovedou představit něco, co nevyšlo v předpise nebo už někdy nebylo. [biggrin]
750 navíc ještě lže. Zvu vás na nádraží Podbaba, kdykoliv v kladiva mezi 15-18 hod, abyste přestal lhát.
Mašotouš a busy: Položil si tu někdo otázku, zda to množství busů, které popisujete spolu s těmi auty, co tam jsou, činí té chráněné oblasti dobře a zda snese další navyšování?
Znova: otázka obnovy trati není otázkou obnovy trati, ale zachování chráněné oblasti aspoň ve stavu, v jakém je dnes.
Ze š. : Rači sem dejte fotky [fotic]

Aktuální trasy linek 125,118,143 a 294 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:26:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts (ad druhá část Vaší odpovědi):
Pokud jsem dobře googlil, tak třeba v Hostašovicích podepsalo petici za zachování 326 více než 500 lidí.

Busy ze Mšena nemají za cíl konkurovat Mělnické MHD a rozvážet po celém Mělníku. Končí proto na autobusáku, též pod kopcem, takže je zde rozdíl vlak-bus jen kolem 300 metrů.
Tak tohle je nejen lež, ale nejslabší místo Vaší argumentace vůbec. Zaprvé autobusy ze Mšena samozřejmě jedou až do centra Mělníka (v podobném rozsahu jako autobusy z dalších lokalit - tzn. ranní spoje do města a navíc dopolední pár spojů pro seniory). Zadruhé, pokud to myslíte tak, že nechcete, aby autobusy do centra Mělníka pokračovaly, tak tomu mohu rozumět jenom tak, že rušíte jednu z velkých výhod autobusu prostě proto, že se Vám nelíbí ("busy ze Mšena nemají za cíl konkurovat mělnické MHD a rozvážet lidi po Mělníku" - proč? protože se Vám to nelíbí? i když to tak vždycky bylo a lidé to používají?).

Natrasováním busu tak, aby obsloužil to samé co trať 076, vzniká klasický vesnický vymeták po okrskách, pro Mšeno neatraktivní a pro cestující nepohodlný. Zrušit busy po II/273 tedy nelze. Bez zavedení doplňujícího busu po trase vlaku ale řada obcí ztrácí spojení do Mšena a Mladé Boleslavi, kde vlak může jet až ke Škodovce (krásně se ukazuje páteřní role trati).
To už bylo vyvráceno. Vždyť sama první věta je vnitřně rozporná, nezdá se Vám - pojede-li bus v trase vlaku, stane se pro Mšeno neatraktivním. To logicky znamená, že vlak je pro Mšeno neatraktivní!
Boleslavskou půlku tratě, jak víte, obhajuji, ovšem pro mělnickou půlku to neznamená víc než zavedení přestupních vazeb ve Mšeně.

Nádraží ve Mšeně je poblíž školy, takže pro určitou skupinu lidí použitelné je.
Školní děti těžko můžou jezdit vlakem, když z Nebužel, Velkého Újezda i Kaniny je přímo před školu doveze školní autobus. Vážně myslíte, že některé dítě z těchto vesnic nechávají rodiče chodit pěšky na vlak daleko za vesnici po frekventované silnici?

Nádraží pro většinu vesniček je v klidu.
Ale autobusová zastávka je pro všechny vesničky bez výjimky v klidu mnohem víc. Ohledně vedení autobusů viz výše.

Samozřejmě je ten úsek Mělník-Mšeno slabší, ale jako páteřní spojení 6x denně je dobrý. A z pohledu kraje je těch 6 párů spojů denně prd úspora. Zvlášt, když provozuje osobáčky do Čisté nebo z Bakova do Dolního Bousova.
Osobáky do Čisté jsou úplně stejná kategorie jako 076, tam opravdu nevidím sebemenší kvalitativní rozdíl. Nejlépe by bylo zrušit je najednou. Uznávám, že 063 je co do absurdnosti v kraji šampion.

Pak je tu i ta přestupní role. V Mělníku i Boleslavi vlak umožní lidem snadno a pohodlně přestoupit na jiné vlaky do celé řady směrů. (tohle 326 neměla, ta na jedné straně končila slepě a na druhé vyžadovala 2 přestupy + ty směry se nedají srovnat se směry, co nabízí 070+071+072). Z pohledu řady lidí může být pohodlné si na přestup v Boleslavi či Mělníku dojet vlakem, netrmácet se busem a pak jít 400m k nádraží (Mělník) nebo se přesouvat dalším prostředkem (Boleslav).
Jak už jsem psal, Boleslav nezpochybňuji, jakkoli tam je to trochu složitější. Mělník ale zpochybňuji:
1) autobus, jak už víte, může jet přímo do centra (nemocnice, školy) a také to dělá
2) autobusový terminál má nabídku spojení přece jen podstatně větší
3) co se nádraží týče, jde z Vaší strany o jednu z nejtypičtějších logických chyb na K-reportu. Řeknu-li, že chci nahradit linku 998 linkou 999, vždycky se najde někdo, kdo mi napíše: Ale vždyť linka 999 vynechává zastávku XYZ. Přitom je automatické, že v případě náhrady samozřejmě linka 999 změní trasu a zastávku XYZ nevynechá. A tak je to i s mělnickým nádražím. DNES tam autobus nezajíždějí, ale samozřejmě že v případě zrušení vlaku tam zajíždět budou. Je to velmi jednoduché. Vzorem budiž (mně velmi dobře známé) Opočno. Zrušení provozu na trati 028 = zavedení zajíždění autobusů k opočenskému nádraží. Dnes je tam vybudovaná moderní točna, neboť oproti ušetřeným penězům za zbytečný provoz vlaků je tahle investice pro kraj prkotina. A totéž chci v Mělníku (a pokud by mělo vybudování možnosti otáčení chvíli trvat, lze vytvořit i jednoduchou prozatímní variantu bez točny).

Z pohledu nemístních, co třeba vyrazí na návštěvu, je pak vždy jednodušší jet vlakem (i s přestupem) a u zastávky/nádraží je vyzvedne někdo autem, než jet busem, kde pořádně neví odkud to jede, kde to staví.
No, tohle už je hodně přitažené za vlasy. Na rozdíl od Vás nesdílím názor, že vlak = výborně, jedu, autobus = proboha, jak já to poznám, kde to staví, odkud to jede, já radši nepojedu. Asi takoví lidé existují, ale je jich hodně málo. Naopak zase znám lidi, pro které vlak = České dráhy = špína, hnus, zpoždění = nejedu, zatímco s autobusem nemají problém.
Daleko spíše se lidé dělí na ty, kteří nemají problém s vlakem ani autobusem, a na ty, kteří prostě sockou nejezdí a bez auta nevytáhnou paty.

A pak je tu značný turistický význam, který rozhodně nelze nahradit busem.
Jak už jsem výše psal, z pohledu "zasloužilého" turisty, který má Kokořínsko prochozené, si tohle nemyslím.

Cyklobus z Prahy asi denně jezdit nebude a tak vlastně pro turisty do Mšena bude spoj týdně, jelikož vlakem do Mělníka a pak přesun 400m na bus nádraží odkud někde jede bus do Mšena, to je pro většinu lidí neakceptovatelné. A cyklisté to můžou zabalit úplně. Lidé s kočárky též.
Viz výše.

Sečteno a podtrženo - máte pravdu v tom, že 326 měla ten ortel podepsaný ještě samozřejměji a rychleji než 076, to ale na platnosti ortelu samého nemění nic. Některé z Vaších "lokálkových" argumentů vysloveně neplatí či odporují skutečnosti, a to právě ty nejzásadnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Káem: ano, busy plnící normu EURO V ve srovnání s 40 let starými šukafony oblast bez problémů snese.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: [nene] Busy na trase Mělník - Mšeno samy o sobě do CHKO nevjíždějí a nemyslím si, že jsou nějak škodlivější než motorák v téže trase. Naopak, zlepšení dopravy v této relaci (zrušením vlaku) by mohlo počet aut snížit.
Pokud myslíte busy, které přímo vjíždějí do Kokořínského dolu (zvláště cyklobusy), tak ty hrají pro turistickou obslužnost regionu mnohem větší úlohu než cokoli v trase Mělník - Mšeno. Myslím, že při snaze o jejich zrušení byste teprve viděl protesty zdejších obcí a obyvatel! To by totiž na rozdíl od zrušení 076 skutečně znamenalo krizi pro region, který na turistickém ruchu visí!

ze škodovky: Nic tak neplevelí diskusi jako Vaše neustálé stupidní příspěvky odsuzující to, že "plevelíme" diskusi.[crazy]
Některým dětem by rodiče neměli dovolit internet tak často...

Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Na rozdíl od Vás nesdílím názor, že vlak = výborně, jedu, autobus = proboha, jak já to poznám, kde to staví, odkud to jede, já radši nepojedu.
Někde to tak bohužel je, například dohledat, jak a kudy (natožpak za kolik) jezdí autobusy kolem Českých Budějovic, mi dalo dost zabrat. Nicméně, to samozřejmě není fyzikální vlastnost autobusu a řeší to přehledný systém integrované dopravy. Ve Středočeském kraji už návaznost vlak-bus funguje například ve Všetatech, kde taky před pár lety postavili pro autobusy točnu přímo u nádraží.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přihodím takové malé slovo "do pranice". Bydlím v Újezdě, a když se povídalo mezi lidmi tady, že na reko 076 prý má přispět Škodovka, TRW a snad ještě jiná firma, nepřikládal jsem tomu víc, než že jsou to drby. Předevčírem jsem ale to samé slyšel i ve Mšeně a to od lidí, u kterých předpokládám jakousi informovanost. Jak píšu - toto se tu povídá a lidi toho hodně namluví. Co je na tom pravdy netuším, ale víte jak to bývá... Doufám, že tu zase nebudu kamenován [biggrin]
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 11:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: projel jste se na té 076 vůbec někdy?
Viděl jste ty sklonové a směrové poměry? Znáte užitečné délky staničních kolejí ve stanicích, kde by připadalo v úvahu křižování?
Pokud ano,tak mi jistě řeknete, jaká by byla propustnost té trati.

Wodě vale!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5562
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 12:28:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že na reko 076 prý má přispět Škodovka, TRW a snad ještě jiná firma, nepřikládal jsem tomu víc, než že jsou to drby. Předevčírem jsem ale to samé slyšel i ve Mšeně a to od lidí, u kterých předpokládám

Drby a fámy se holt rychle šíří.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Neděle, 04. ledna 2015 - 13:00:45    Odkaz na tento příspěvek  

stupidní příspěvky...hmm...a na škodovku zapomeňte!ta šetří!!až byste se divili![kladivo]navíc mě to připadá,že polovina lidí tuhle lokálku viděla jen od stolu