Autor |
Příspěvek |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 08:12:34 |
|
EE bude nedostatek už v blízké budoucnosti a nebudeme soběstační, jako dnes.. A na co tedy budem jezdit, ropy je taky nedostatek! Myslím že díky možnosti vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů bude časem ropa daleko dražší, protože ta u ni takováto možnost zatím není |
Kubrt
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795 Registrován: 9-2004
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 10:51:33 |
|
díky možnosti vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů bude časem ropa daleko dražší Kriste pane, 18 let po plyšáku a někdo stále nechápe princip tržní cenotvorby To jste neměli nějaký ekonomický předmět ve škole? A zdravý rozum taky ne? Ještě jednou. Elektřina se možná bude vyrábět s nižšími náklady než nafta, ale nikdo vám jí levněji neprodá, protože ENERGIE bude nedostatek a její cena bude určovaná trhem, nikoliv náklady výrobce. Takže se eventuelně dá předpokládat, že výrobci elektřiny budou vydělávat víc, než zpracovatelé nedostakové ropy, ale cena energie pro spotřebitele bude nějaká - stejná, bez ohledu na její zdroj. (Příspěvek byl editován uživatelem kubrt.) |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 10:57:45 |
|
Kubrt: myslím že jsem ekonomický předmět na škole měl a ne jeden ale i přes to s tebou nesouhlasím :-) Ale to je jedno, sejdem se zde za deset let a můžem si napsat o kolik procent vzrostla cena ropy a elektřiny. P.S.: dle tvého vyjádření předpokládám že jsi profesor, MBA na VŠ ekonomicky zaměřené skole :-)) |
Kubrt
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1796 Registrován: 9-2004
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 11:16:10 |
|
Tak mi teda vysvětli, jak se tvoří cena v tržním prostředí? Já si doteď myslel, a stále myslím, že na základě nabídky a poptávky. V našem případě nabídky a poptávky po energii. Té je už dnes nedostatek - tedy poptávka převyšuje nabídku - a ceny jdou nahoru. Kdyby energie bylo dost, nabídka bude převyšovat poptávku a cena půjde dolu. Kde dělám chybu? MBA ani profesor (zatím) nejsem, na ekonomické VŠ už vůbec ne. Jen se snažím aplikovat obecné principy fungování světa na oblast šotoušingu |
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1336 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 11:22:07 |
|
Hm teoreticky. Co rozjezd, brzdění? Na to jsou při stavění jízdních dob nějaký ty kofeciyenti, nie? Dobrej postřeh,elektrická lokomotiva je na tom o dost lépe i ve srovnání s nějakým Herculem.I toho totiž strčí lamina hravě do kapsy ad Kubrt: čez má monopol a pokud se nepletu je z velké části majoritním vlastníkem právě stát.Tudíž stát může velmi solidně upravovat ceny.U benzínu či nafty to takto jednoduše nejde.Používání elektřiny k pohonům je totiž víc než ideální,nebo jste snad viděli fabriku,kde by soustruhy točil spalovák??Elektřina je výhodná a to již zjistili třeba dávno švýcaři a myslím,že pohledy pár odpůrců drátizace výhodnost závislé trakce nijak neohrozí...
mrtvej šukafon,dobrej šukafon |
|
JirikP Neregistrovaný host Odeslán z: 83.208.36.163
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 11:44:33 |
|
Kubrt: kdyby na fungujícím trhu došlo k situaci, jakou popisujete, tak se objeví noví dodavatelé (protože na tom trhu se dá dobře vydělat), tím se zvýší poptávka a cena klesne, a to až do doby kdy by cena na trhu odpovídala rozdílu nákladů (v ideálním případě). Elektřina a ropa jsou totiž substituty jen velmi omezně (auta za elektromobily se asi vyměnit jen tak nepodaří, z elektřiny PET nevyrobíte...) Jestli se trh s elektřinou blíží spíše ideálnímu trhu, nebo monopolu, je jiná pohádka. |
Kubrt
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1797 Registrován: 9-2004
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 12:34:19 |
|
z velké části majoritním vlastníkem To je dobrá věta Jinak věcně: stát prostřednictvím MF kontroluje 2/3 ČEZu. Je otázkou, jak dlouho ještě, ale to je celkem fuk. Ať bude vlastníkem ČEZu stát nebo čistě soukromý kapitál, je v zákmu vlastníka, aby firma vydělávala co nejvíce - protože vysoké dividendy, růst ceny akcií na burze. Dá se předpokládat, že v evropských podmínkách bude i nadále nějak regulovaná cena elektřiny pro domácnosti (i přes současný trend k deregulaci - viz plyn). Ale pro velké odběratele zádná regulace nebude - koupí ten, kdo víc zaplatí. Ať bude akcionářem kdokoliv, vždy mu půjde o zisk. Elektřina je výhodná Ano, je. Právě proto po ní je a bude vysoká poptávka ženoucí cenu vzhůru. pohledy pár odpůrců drátizace výhodnost závislé trakce nijak neohrozí To máte konečně v něčem pravdu, my o tom fakt nerozhodujeme kdyby na fungujícím trhu došlo k situaci, jakou popisujete, tak se objeví noví dodavatelé Ale vzdyť to se děje, rostoucí poptávka po energii indukuje budování nových zdrojů (dnes hlavně Čína a Indie) a zvyšování těžby energetických surovin. Ale nemám dojem, že by tohle horečné budování elektráren a dolů vedlo k nasycení jejich trhu elektřiny, nebo k nadbytku uhlí na světovém trhu (to se na rozdíl od elektřiny dobře transportuje). Tempo růstu rozvíjejících se ekonomik je dneska takové, že absorbují prakticky všechno. Možná za 10 let se tempo jejich růstu zpomalí, ale to už bude právě pod vlivem nedostatečné nabídky energie. Elektřina a ropa jsou totiž substituty jen velmi omezně No jo. Ale co když se na to podíváme z pohledu skutečných energetických zdrojů - jak se vzrábí elektřina. Tam už se s výjimkou uranu a vody dostáváme k dokonalým substituentům - ropa, plyn, uhlí - velmi podobné a chemicky navzájem konvertibilní materiály. Kolik energie ve světovém měřítku je dnes z jádra a renewables? Kolem 15 %, zbytek je uhlí, ropa, plyn. (Příspěvek byl editován uživatelem kubrt.) |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1716 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 14:20:20 |
|
Happy: ... proč by se při modernizaci trať nemohla i elektrifikovat... - Kurňa!!!, kdy vám dojde, že SŽDC nemá prachy nazbyt, aby si mohla jen tak "i elektrifikovat". Ty miliardy za dráty se dají využít efektivněji jinde. SŽDC tak zaplatí vychcaným českým dráhám použití výkonnějších vozidel. A já takovéhle sviňárny ze svý kapsy platit nechci. Je zajímavý, že při studii modernizace (novostavby) trati Hr.Kr. - Turnov došli autoři studie k závěru, že místo elektrifikace stávající trati 041 s přeložkami se vyplatí místo drátů radši postavit trať celou novou, jednokolejnou s dlouhými výhybnami, peronizací a traťovou rychlostí 120 až 140 km/h. Divný, co? Víte vy vůbec něco o návratnosti (aspoň částečné) vynaložených prostředků? Co SŽDC bude mít z drátů? A co z polodvojkolejky, kterou postaví místo těch drátů? Nevíte? Já vám to řeknu: Zadrátováním nenaroste kapacita trati vůbec o nic. Částečným zdojkolejněním i o několik set procent. A co z toho plyne? Že když trať zadrátuju, nebudu moct na ní mít víc vlaků, tudíž nevydělám nic navíc za poplatky z použití DC. Kdežto když trať místo drátování zkapacitním několikanásobně, může se mi zvýšit na trati počet vlaků a já získám víc na poplatcích za DC. TOHLETO je to, čím se rozumný hospodář řídí. Obzvlášť když má holou prdel, jako SŽDC.
|
Dj_tisíc_sluncí Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240 Registrován: 7-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 14:25:18 |
|
kdy vám dojde, že SŽDC nemá prachy nazbyt, aby si mohla jen tak "i elektrifikovat". Ty miliardy za dráty se dají využít efektivněji jinde. SŽDC tak zaplatí vychcaným českým dráhám použití výkonnějších vozidel. Obávám se, že tyto akce SŽDC z velké části nefinancuje. SŽDC je v takových případech jen průtokáč peněz z jiných zdrojů. A ČD bych do toho tak moc netahal. Což ovšem neznamená, že jsem pro elektrizaci tratě 240, veřejné peníze se dají pro*ebat i jinde.
...dnes večer v Klubu 19 na Kladně... |
|
Fýra
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229 Registrován: 6-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 14:30:23 |
|
Než takhle vyhodit peníze, to radši ať zdvojkolejní přes den pro náklady neprůstřelnou 300, tam je to potřeba daleko víc... Elektrizujte, elektrizujte, neb elektfifikace zvýší kultůru cestování, elektrika, ta prostě je Elektrické hodiny do každé rodiny |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 14:43:26 |
|
Qěcy: myslím že většina lidí souhlasí s názorem že to jsou celkem vyhozené peníze, ale lidi kteří opravdu využívají tuto trať volají po jejím zlepšení a kdo se o to zajímá trošku déle tak ví že už to několikrát už za soudruhů bylo slíbeno a nic se nestalo. Když si porovnáte čísla přepravených osob na této trati, hlavně kolik jich nastoupí/vystoupí, tak se může hodně jiných tratí styděť i když se tam investují peníze?! Když úplně odbočím, nedávno jsem jel autem z Brna do Zlína, jel jsem po dalnici, za Vyškovem jsem odbočil na novou dálnici a byl jsem v šoku, jednalo se o pracovní den cca 10:30, od Vyškova až po Kroměříž jsem potkal v protisměru PĚT aut a v mém směru JEDEN kamión a DVĚ osobní. Zpočátku jsem měl strach že jsem vjel na neotevřený úsek ale ne vše v pořádku. Můžete mi prosím vysvětlit jak je to možné? Cena této dálnice by stačila na zdvojkolejnění, přeložky, elektrifikaci trati 240!!! Takových to staveb je strašně moc a nikdo se nad tím jak koukám nezamyslí, že??? |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1717 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:20:57 |
|
Hanz-11: Ale drátama na té trati NAPROSTO NIC nevylepšíte. To si myslí jen vymyté mozky. Je pravda, že tohle neplatí SFDI ani SŽDC z vlastních zdrojů. Ale stejně, jak může někdo dát prachy na takovouhle zbytečnost? Takže se těšte na to úžesné zlepšení. Po zadrátování tam budete jezdit furt v Btmee a 460kách, v Béčkách, Áčkách a Bpečkách s obutými koly. Akorát to pojede rychlejc, což není vlastností elektrifikace, ale výkonnosti vozidla. kdybyste zapřáhli Btmee Eurorunnerem (tím s novým topným alternátorem, aby mohl napájet i v ČR), tak to pojede stejně rychle, jako s plecháčem. Samo, že se prachy vyhazujou všude možně. A já to neschvaluju nikde. Místo dvou paralelních dálnic od brna do Ostravy se mohla postavit třeba jiná dálnice tam, kde žádná není a auta se tam nevejdou na silnice (východní Čechy - SZ Morava aleternativa k D1). Takže argumenty "jinde se taky prošustrovávaj prachy" absolutně neuznávám. Tady se bavíme o železnici, nikoli o silnici. Koukněte na www.ceskedalnice.cz, tam se tyhle nepřístojnosti z výstavby nesmyslných silnic diskutují velmi živě. A když jsme u těch tratí: Přijeďte se, vážený, podívat na trať 171 (kde sloužím jako výpravčí), 300 nebo 231. Tyhle tratě potřebují investice několikanásobně více, než tr. 240. Např. tr. 171 má kolejnice v některých úsecíh v takovém stavu, že se rozsypávají. Hlavy sjeté do poloviny, lezou z toho několikametrové špony. Po té trati jede denně 160 vlaků, z toho dvacet nákladních. Je na ní elektromechanika s hradlovým poloautoblokem ve stadiu pokročilého rozkladu. Denně se zavádí telefonické dorozumívání kvůli poruchám. Každých 14 dní je několikahodinová výluka kvůli rozpadu kolejnic, někdy kvůli vybočení koleje. Cestujících po ní projede denně několik desítek tisíc. Koridorizovat se nebude.
|
Baile_atha
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132 Registrován: 7-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:23:23 |
|
qěcy: elektrizace znamená vyšší rychlost a tím vyšší kapacitu. Elektrizace dále sebou nese možnost autobloku, tudíž zase vyšší propustnost. Nelejte nám do hlavy nesmysly. Tahle debata je stejně o ničem, když už je 10 minut po dvanácté. To, že se v terénu ještě nic nemontuje neznamená, že se nic neděje. Do přípravy se podle mých informací nalily těžký milióny, nedokážu si představit, že by to ještě někdo zastavil. |
Kubrt
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1798 Registrován: 9-2004
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:37:07 |
|
Elektrizace dále sebou nese možnost autobloku Je to marný, je to marný, je to marný. Nic nepochopil. Fýra, Qěcy: naprostý souhlas. |
Baile_atha
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133 Registrován: 7-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:48:04 |
|
U trati 171 snad platí záměr tunelu Praha - Beroun, ne?? Tento nesmysl bude řádově 10x dražší než reko 240. Buďte rád, že se peníze lijou i jinam než do okolí Prahy. I na Vysočině žijí lidé pro které je zvláště v zimním období železniční doprava jedinou alternativou. |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1719 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:54:23 |
|
Baile átha: Lžete. 1)Autoblok funguje víc jak dvacet let na trati Plzeň - Stod a Přelouč - Prachovice 2)Automatické hradlo (pokud má stejný počet oddílů jako autoblok) a samoststné předvěsti, má propustnost VĚTŠÍ, NEŽ AUTOBLOK. To jest propočteno. 3)elektrizace neznamená vyšší rychlost nikdy, protože rychle může jet i vlak parní, turbínový, dieselový a třeba i bezmotorový, když jede s kopce Zřejmě myslíte vyšší zrychlení. Jenže to stejně není pravda. Výkon vozidla, převody a tažná síla naprosto nezávisí na tom, jestli je elektrické, nebo motorové. Nesnažím se tu zabránit elektrifikaci tratě 240, tak naivní blbec nejsem. Ale snažím se vyvrátit ty vaše lživé mýty, že elektrifikace zvyšuje kulturu cestování a rychlost. To jsou bohapusté lži, které byly pravdivé někdy v první polovině minulého století, kdy neuměli výrobci vyrobit dostatečně výkonnou motorovou lokomotivu, kterou unesou tehdejší tratě. Dneska doba pokročila a není problém vyrobit motorovou lokomotivu čtyřnápravovou o hmotnosti cca 90 tun a výkonu 2700 kW. Proti ní je brejlovec se svými 1455 kW úplný hovno. PS: říká vám něco poměr "výkon na hmotnost vlaku"? To je totiž kýžená veličina, kterou se řídí rychlost rozjezdu vlaku.
|
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1720 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 15:58:56 |
|
Baile átha: VRTunel Praha - Beroun trať 171 neopraví. Takovou hovadinu snad ani nemůžete plácnout. Já jsem rád, že se trať 240 modernizuje. Ale nejsem rád, že se drátuje. (jinak po trati 171 se přepraví denně v příměstské dopravě několikanásobně více lidí, než po trati 240. Takže i kdyby byly tratě 171 i 240 ve stejném dezolátním stavu, tak prioritu v rekonstrukci má která, žáku fíku? No přece ta využívanější)
|
Fýra
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230 Registrován: 6-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 16:00:50 |
|
elektrizace znamená vyšší rychlost a tím vyšší kapacitu. Elektrizace dále sebou nese možnost autobloku, Super dogmata, takže když natáhnou nad vaší obdivovanou štrekou dráty, rázem můžete na Rapotičák valit 160, protože vzroste rychlost na trati? To je ale kosočtvercovina, co? Dále nechápu, jak souvisí elektrizace s autoblokem?? Já viděl elektrizovanou trať, kde byly ještě mechanický návěstidla, jak to, že nepostavili autoblok? Buďte rád, že se peníze lijou i jinam než do okolí Prahy Aha, takže když se investují na Moravě, tak je fuk co čeho, byť i sebenesmyslněji, hlavněže jsme to Čehůnom ukázali, že taky máme? Chápu, že na Vysočině žijí lidé, to žijí všude |
Rozsutec
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111 Registrován: 1-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 16:05:52 |
|
elektrizace znamená vyšší rychlost Niekto má rád zmysel pre humor |
A_S Neregistrovaný host Odeslán z: 213.191.111.1
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 16:31:07 |
|
Hanz11: Dálnice Vyškov - Mořice zatím končí v polích. Brno - Ostrava je to nadále lepší přes Olomouc, Brno - Zlín přes Hradiště. Auta se tam ve větší míře "natáhnout" až po dokončení dalších úseků. Nicméně dvě paralelní R/D z Vyškova do Lipníka také nechápu. |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 16:48:51 |
|
Qěcy: Zrovna tunel na trase z Prahy do Plzně je blbost že jsem větší neslyšel, teda za ty prachy. Jel jsem několikrát EC z Prahy do Plzně, ani jednou nebylo plno, řekl bych že nebylo plné ani z 50% plné, nač tedy tak monstrózní investice? Za ty peníze by bylo zrekonstruováno hned několik tratí najednou! Nejde porovnávat počet osob přepravených do Prahy, to nemyslíte vážně? To já Vám mohu taky říct že příměstská rail z NY Queens do NY Central převeze daleko víc lidí než nejaká lokálka 171 Beroun - Praha! :-)) Musíte porovnávat porovnatelné. Na to kde se trať 240 nachází tak vykazuje velmi slušnou přepravu lidí, aspoň čísla tak hovoří. |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1722 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 17:10:38 |
|
Hanz_11: To víte, to byste si musel pročíst všechny ty studie pořádně, včetně i nezveřejněných připomínek. Pak byste pochopil, že VRTunel do Berouna je nejlevnějším a nejkoncepčnějším řešením třetího koridoru (vůbec koridorů) a zároveň nedostatečné kapacity trati 171. Koridor údolím Berounky by měl stejnou traťovou rychlost, jako tam je dneska, protože jednak směrové poměry, zástavba, CHKO, řeka, skály. A jednak proto, protože kdyby se rychlíkům zkrátila jízdní doba, musely by taktově předjíždět panťáky, což je silně nežádoucí. Do VRTunelu půjdou veškeré projížďáky a čisté nákladní vlaky. Na trati 171 se zahustí pantografy ze 70 párů na sto párů, což dnes nelze a poptávka neustále roste. A víte proč z Prahy do Plzně jezdí vlakem minimum lidí? Protože je to po dálnici rychlejší a levnější busem. Což po dostavě koridoru rychlejší nebude. Až se postaví celý koridor DMB (Praha - Beroun - Plzeň - Domažlice - mimo Schwandorf - Regensburg - Mnichov, který bude celý na 140 až 200 (v budoucnu 300) km/h (pouze v Praze bude rychlost 60 až 100, v Plzni 80, v Regensburgu 100), tak se obsazenost vlaků ještě zvýší. Vizte toto: http://bwb.webgarden.cz/file/1828932 toto: http://bwb.webgarden.cz/budoucnost-prestavba toto: http://bwb.webgarden.cz/budoucnost-prestavba/priprava-stavby-noveho-spojeni-2.html toto: http://vrt.fd.cvut.cz/index.php?file=sit_vrt&action=show a Železniční magazín 4/2007
|
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 18:01:39 |
|
Qěcy: Uznávám že jsem všechny materiály nečetl takže je možné že existuje studie která říká že tunel je nejlevnější varianta. Co jsem já četl tak příliv lidí tak velký nebude a tunel se vžádném případě nevyplatí. U těchto studií bejvá dost důležíté jak se na ten výsledek kouká a jak se nastaví budoucí parametry. Jedno je jisté že u vlaků jedoucí 300 km/h bude tučné jízdné čili vlaky se asi jentak nezaplní. Nemůže následovat nic jeného než konstatování že jsou to vyhozené peníze protože tam není téměř žádná navratnost. |
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 18:28:39 |
|
Jel jsem několikrát EC z Prahy do Plzně, ani jednou nebylo plno, řekl bych že nebylo plné ani z 50% plné, nač tedy tak monstrózní investice? Lidé těmi vlaky nejezdí, protože jsou moc pomalé. Současná trať údolím Berounky je dlouhá, pomalá, má malou kapacitu, vede hustě osídleným údolím a CHKO. Narovnat, ztrojkolejnit, efektivně odhlučnit a odstranit úrovňové přejezdy tam prostě nelze. Tunel je na první pohled monstrózní a zbytečná stavba, po detailnějším pohledu a nastudování fakt je ale mnohem smysluplnější, než věšení drátu na 240. |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 18:40:28 |
|
Souhlasím, ale pokud to vemu z hlediska návratnosti jak se u trati 240 používá tak u toho tunelu je ta návratnost horší než u trati 240, protože se bavíme o jinejch penězích a o velmi krátkém úseku. Čili je dle mne jde o úhel pohledu, pokud chci z Prahy rychlodráhu tak je tunel jediné řešení, pokud chci zlepšit kvalitu cestování na 240 tak to bez investic nepůjde, ale základem je že se někdo rozhodl a na tom bych to stavěl. Vždy se najdou pro a proti, je málo staveb kde by se proti téměř nenašlo. |
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 18:55:48 |
|
Zajímalo by mě, jak velká část z těch 4 mld. na "elektrifikaci" 240 je samotná elektrifikace a kolik výměna svršku, sanace spodku, autoblok, zabezpečení přejezdů, přestavba stanic, zdvoukolejnění do Zastávky a další investice, jejichž smysluplnost tady, narozdíl od "věšení drátů", téměř nikdo nezpochybňuje. |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 18:59:59 |
|
A ještě k VRT, jak jistě víte tak od některých členských států EU je vyvýjen tlak aby páteřní VRT přes ČR nešla, první vlaštovka je žě se Francie, Německo, Rakousko a Slovensko dohodli na společném projektu, takže v nejhorším se může stát že se bude tunelem prohánět panťák 160 km/h z/do Prahy a tím to skončí!!! |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1724 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 19:10:23 |
|
Hanz_11: Ony se ty investice do infrastruktury nemusí navrátit, tedy splatit, někdy to ani nejde, přestože ta investice je velice užitečná. Tahání drátu na tr. 240 užitečné není a ani se to nesplatí. Kdežto modernizace té trati se vyplatí (na ušetřených mzdách, případně i na výběru vyššího počtu poplatků za DC). Tak a teď ten VRTunel do Beruna: To je strašně složitá a komplikovaná věc. Nejdůležitějším závěrem je toto: VRTunel se bude muset postavit tak jako tak, protože dál z berouna na norimberk časem bude VRT. A trať 171 se bude muset zmodernizovat taky. No a teď si každý řekne, proč nezmodernizovat tr.171 jako první a VRTunel postavit až kdyžtak potom. Tak se to původně plánovalo, ale zjistilo se, že by se musel na celé trati 171 postavit autoblok, v každé stanici dvě předjízdné koleje a čtyři nástupní hrany. Doprava by se stejně vůbec nezrychlila a na úseku Smíchov - Řevnice by nemohl být přesný čtvrthodinový takt osobáků, protože rychlíky. A kdyby se tam nandaly i nějaké EC, tak by v době jízdy toho EC musel být vynechaný jeden osobák. Tím se znepřehledňuje jízdní řád, narušují oběhy vozidel. No a až by se pak postavil ten VRTunel, tak najednou by na trati 171 zůstaly jen osobáky ve čtvrthodinovém taktu a náklady. Předjízdné koleje by zrezavěly, protže by se nepoužívaly, jelikož nákladní vlak jede po trati 171 rychleji než osobák, takže tyto kategorie se vzájemně nepředjíždějí. Autoblok by měl najednou zbytečně moc oddílů. ŽST Zadní Třebaň by byla úplně zbytečná (stačila by odbočka). Tedy ve finále bychom měli jeden VRTunel a jednu strašlivě naddimenzovanou (tedy o několik miliard prodraženou) trať pro osobáky. Tak se řeklo, uděláme to opačně. Napřed VRTunel, pak do něj odkloníme EC, IC, R (do Plzně a navíc do Písku, Sp (navíc do Hořovic a Příbrami) a několik osobáků Praha - Plzeň a některé náklaďáky. Na trati 171 zůstanou jen osobáky a pár náklaďáků. A tak budeme moct trať 171 zmodernizovat levněji - dáme do každé stanice jen jednu předjízdnou kolej, tři nástupní hrany, ze Třebaně uděláme jen zastávku s odbočkou, nebudeme muset dělat protihlukové zdi, nadjezdy a podjezdy (ty se totiž dělají podle dopravního momentu (počet aut krát počet vlaků), místo autobloku nasadíma automatické hradlo. Takže v tomto případě budeme mít zase VRTunel (stejný jako v případě prvním) plus mnohem levněji zmodernizovanou trať 171 ale dimanzovanou přesně pro příměstskou dopravu. Další varianty prakticky neexistují. Ještě dodám, že si nedokážu představit modernizaci trati 171 bez předchozího odklonění projížďáků. To by se nevyjezdilo vůbec nic, dojížděči do práce by se z toho posrali. Bylo by to ještě horší, než nynější průsery na benešovské trati a tam to je katastrofa.
|
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50 Registrován: 5-2007
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 19:54:39 |
|
Qěcy: Jasný, souhlasím s tím jak jsi to napsal. Ale zase je to jen jeden z pohledů na věc. Já neprosazuji dráty na 240 ja bych chtěl aby se cestování zlepšilo, zkvalitnilo,zrychlilo. Dráty dle studie přinesou jen částěčné zrychlení, ale myslím že lidé z Vysočiny nejsou zvyklí na příliv velkých investic, takže budou určitě rádi za jakékoliv změny k lepšímu což tak elektrifikace aspoň trochu bude. Když někdo zvládne vypracovat jiný projekt a proinvestovat ty peníze jinak a líp tak honeeem. S VRT aspoň co jsem na stránkách EU četl není nic jasné takže s tím bych byl opatrnej, ale i bez ní si trať na Plzeň zaslouží zlepšení, ale to i plno jinejch tratí . . . |
Fýra
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232 Registrován: 6-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 20:20:32 |
|
ja bych chtěl aby se cestování zlepšilo, zkvalitnilo,zrychlilo. To chce asi každej a na všech tratích naší železniční sítě. Ovšem sama elektrifikace vždy tohoto fakt není žádná záruka. Na 240 by stačilo popravit svršek, kouknout, kde by šel narovnat nějakej ten oblouk (i když asi ne, leda tunel pod Rapotičákem ) nějaký to automatický hradlo, aby větší propustnost a v neposlední řadě nasadit vozidla mající výkon na to, aby udržela traťovou rychlost ve všech úsecích tratě. Elektrizace je naprosto zbytečná, nepomůže ničemu. |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1727 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 20:22:13 |
|
Hanz_11: Dráty nepřinesou žádné zrychlení. To je prostý fakt, a je jedno, co je v tamté studii napsáno. Dráty prostě dopravu neurychlují. Zvětšení rychlosti a zvětšení zrychlení může nastat jedině zvýšením výkonu na hmotnost vlaku. To je jednoduchá fyzika ze základní školy. Elektrifikace má význam pro zrychlení vlaků nad 160 km/h, protože je potřeba mít na takové rychlosti výkon lokomotiv přes 3000 kW. A takový výkon už jednodílná motorová lokomotiva nedokáže a dvoudílná je moc drahá. Elektrifikace není změnou k lepšímu. Na této trati ne. Projeďte se po Německu. je tam spousta tratí dvojkolejných s rychlostí 160 km/h a bez drátů. A nikdo tam dráty nehodlá tahat (třeba hnedle v Marktredwitz u Chebu). S dalšími úseky VRT to jasné není, každopádně výstavba VRTunelu do Berouna v první fázi a modernizace tr. 171 ve fázi druhé, je jediným možným řešením. Mj. i proto, že město Řevnice a CHKO Český kras odmítlo protihlukovou hradbu a Černošice se postavily proti rušení přejezdů a výstavbě nadjezdů i přeložkám trati 171 při koridorizaci. Bez těchto opatření by ale nebylo povoleno modernizovat jakoukoli trať za účelem zvýšení počtu vlaků.
|
Baile_atha
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134 Registrován: 7-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 21:49:37 |
|
Všem škarohlídům: faktem je, že na trati 240 elektrizace pomůže, protože zrychlí vlaky, to je nezpochybnitelné. Argumentovat tady moderními jednotkami a lokomotivami je scestné, protože nejsou a nebudou. Nikdy jsem nepsal, že elektrizace zvýši kulturu cestování - pokud ano, prosím o číslo příspěvku. Názory "antielektrofilů" jsou sice zajímavé, ale pokud bych je měl vzít doslova, tak bych doporučoval sundat dráty i z trati 171 i z trati 300 a nasadit tam "motorovou lokomotivu čtyřnápravovou o hmotnosti cca 90 tun a výkonu 2700 kW", protože dráty jsou přece na ho.no . Až se dostanu k projektu rekonstrukce 240, tak sem umístím odkaz na zdůvodňovací zprávu této investice, to bude určitě zajímavé |
Bkp Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4138 Registrován: 8-2003
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:00:35 |
|
tak bych doporučoval sundat dráty i z trati 171 i z trati 300 a nasadit tam "motorovou lokomotivu čtyřnápravovou o hmotnosti cca 90 tun a výkonu 2700 kW Jenže vy stále odmítáte pochopit (ze zatvrzelosti, z blbosti - ???) fakt, že významově jsou tratě 171 a 240 úplně někde jinde. A nejde o rozdíl relativní, ale absolutní. Vybagrovat jámu pro patku stojí stejně, ať už po dané koleji za den projedou dva tisíce cestujících, či osm, o nákladech nemluvě.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...! |
|
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1728 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:26:05 |
|
Bkp: Nemá cenu diskutovat s někým, kdo ignoruje, nebo není schopen pochopit základní fyzikální vztahy a základní pravidla hospodaření, s někým, jako je Baile átha. On odmítá pochopit, že když chce majitel dýchavičného mopedu po silnici s rychlostí 90 jezdit rychleji než čtyřicet, tak že si má pořídit silnější motorku, auto, nebo autobus a nikoliv požadovat po správě a údržbě silnic, aby mu přidělali na silnici troleje, aby mohl jezdit trolejbusem. Naposledy pro Baili: Trať 240 má rychlost nízkou, ale ty stávající vlaky, co po ní jezděj jí stejně nedosahují. A může za to dopravce, nikoli SŽDC. Takže to zrychlení vlaků si má zaplatit dopravce, nikoli SŽDC. Hotovo, konec. Elektrifikace dopravu neurychlí. I kdyby to psali ve všech zdůvodňovacích zprávách elektrifikací přibližně od roku 1970 (kdy se začaly vyrábět dost výkonné dieselové lokomotivy). Nezrychlí, i kdybyste se rozkrájel. Fyzikální zákony nezměníte. (Příspěvek byl editován uživatelem qěcy.)
|
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:30:30 |
|
elektrizace pomůže, protože zrychlí vlaky Vlaky nezrychlí elektrizace, ale nasazení výkonnějších lokomotiv. Lokomotiva výkonnější než brejlovec může být elektrická i dieselelektrická. |
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1337 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:30:39 |
|
Kurňa!!!, kdy vám dojde, že SŽDC nemá prachy nazbyt, aby si mohla jen tak "i elektrifikovat". Ty miliardy za dráty se dají využít efektivněji jinde. Kurňa,kdy Vám dojde,že drátizaci zaplatí EU v rámci projektu.EU dává peníze na projekty,nikoliv sždc,ať si s nima hospodaří. Ale drátama na té trati NAPROSTO NIC nevylepšíte. To si myslí jen vymyté mozky No asi bych změnil tón.Urážet dokáže opravdu každý... elektrizace znamená vyšší rychlost Niekto má rád zmysel pre humor Ach jo,co sem komu udělal... Že se dnes opravdu vyrábí fůra dieslů pro 200 km\h s 6 MW... Takže se těšte na to úžesné zlepšení. Po zadrátování tam budete jezdit furt v Btmee a 460kách, v Béčkách, Áčkách a Bpečkách s obutými koly. Akorát to pojede rychlejc, což není vlastností elektrifikace, ale výkonnosti vozidla. kdybyste zapřáhli Btmee Eurorunnerem (tím s novým topným alternátorem, aby mohl napájet i v ČR), tak to pojede stejně rychle, jako s plecháčem. Krávovina a lež.Elektrika bude mít vždy větší akceleraci při stejném výkonu (to v tomto případě není plech vs.Eurorunn.).To je prostě dáno vlastností pohonů.Takže plech prostě strčí Eurorunn. do kapsy.Nehledě na to,že elektrický pohon má vyšší životnost a nižší náklady na údržbu A na závěr nutno říci,že pokud použiji peníze na opravu svršku a přetrasování (na to EU tolik nepřispívá),tak sice zvednu rychlost,ale okamžitě nastane problém s tím,že není k dispozici tak výkoný diesl,který na velkých sklonech (vznikly by přeložkama větší) utáhne sedmivozový rychlík traťovkou.Prostě unreal.A jelikož jste argumentovali spojení s Libercem,kde se o eltrzaci neuvažuje,tak je nutné dodat,že se tam počítá pro provoz s jednotkama lehké konstrukce.To v našem případě nelze.Jednotka by šla použít v relaci Br-Pl pouze v případě drátizace 240.Už to pochopíte?? Jo a ještě poprosím,abyste přestali argumentovat návratností.Já taky nekritizuju pražákům olympiádu a knihovnu na letné a brňákům jejich maloměšťácké výmysly.
|
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1338 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:37:23 |
|
Vlaky nezrychlí elektrizace, ale nasazení výkonnějších lokomotiv. Lokomotiva výkonnější než brejlovec může být elektrická i dieselelektrická Tam ,kde výkony dieslů dnes končí cca 3 MW ,tak tam dneska začínají nejslabší elektriky.Prostě elektrický pohon je výhodnější a hotovo!!Na tomto není co diskutovat,toto je holý fakt.Vždyť i ty účinnosti jsou úplně někde jinde.Rozdíl je kolem 40 procent,tzn,že u dieslu skoro polovinu energie promrháte!!!Vždyť to jsou ročně miliony při takovéto frekvenci vlaků s poměrně velkou zátěží!!
|
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1729 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:43:42 |
|
Happy: El pohon není vždy výhodnější. To je holý fakt. A dokonce mnohdy není ani ekologicky šetrnější a dokonce je i občas účinnější. Nesmíte přemýšlet pořád o brejlovcích a jiných starých kraksnách. Je vidět, že jste nikdy nezažili pořádný rozjezd vlaku s dieselovou pořádnou lokomotivou (třeba 216 DB) To byste takhle nekecali.
|
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:44:13 |
|
Naposledy pro Baili: Trať 240 má rychlost nízkou, ale ty stávající vlaky, co po ní jezděj jí stejně nedosahují. A může za to dopravce, nikoli SŽDC. Takže to zrychlení vlaků si má zaplatit dopravce, nikoli SŽDC. Hotovo, konec. Elektrifikace dopravu neurychlí. I kdyby to psali ve všech zdůvodňovacích zprávách elektrifikací přibližně od roku 1970 (kdy se začaly vyrábět dost výkonné dieselové lokomotivy). Nezrychlí, i kdybyste se rozkrájel. Fyzikální zákony nezměníte. sždc nic neplatííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí!!!!!!!!!!!!!!!!!!! elektrizace bude skoro celá za evropské peníze!!!!! To jestli to bude lokálka nebo hlavní trať,to závisí na našich penězích a asi jen z 30% na penězích z EU!!!Chápejte to jako dva projekty!!Jeden skoro celý za naše,tj. kolejiště a jeden skoro celý za evropské a to je drátizace. Takže jestli to bude s drátem nebo nebude,tak to pro čr vyjde skoro šul nul. Tímto končím,protože mně stoupl neuvěřitelně tlak!
|
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1730 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:49:00 |
|
Jo a Happy, akcelerace závisí kromě výkonu taky na rychlosti náběhu výkonu, na adhezní hmotnosti, a tažné síle. Takže bych si vůbec nebyl jist, jestli plecháč strčí eurorunnera do kapsy. A kurňa, i když ty dráty platí EU, tak to naprosto nic nemění na tom, že jsou to vyhozené peníze.
|
Číslo příspěvku: 4139 Registrován: 8-2003
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:49:14 |
|
Kurňa,kdy Vám dojde,že drátizaci zaplatí EU v rámci projektu.EU dává peníze na projekty,nikoliv sždc,ať si s nima hospodaří. Zcela mimo keramiku. Nehledě na to,že elektrický pohon má vyšší životnost a nižší náklady na údržbu A nehledě na to, že dieslová lokomotiva stojí polovinu toho, co elektrická (Herkules, vs. Taurus). Když už chcete uvádět ekonomické argumenty, tak VŠECHNY! Jo a ještě poprosím,abyste přestali argumentovat návratností. Zamítá se. Prostě elektrický pohon je výhodnější a hotovo!! Jo, nyní při rychlotech od cca 160 km/h, do budoucna se tato hranice opět o něco posune. Bavíme-li se o trati 240, tak zde "spor" elektřina vs. diesel nehraje roli. Na nějaké VRT by to bylo jinak. Vždyť to jsou ročně miliony při takovéto frekvenci vlaků s poměrně velkou zátěží!! Zatímco dráty jsou za miliardy... Happy, už jsem vám to říkal několikrát, ale evidentně zbytečně, tak znova: Nepouštějte se do věcí, kterým nerozumíte, v tomto případě čímkoli, co byť jen vzdáleně zavání ekonomickým myšlením. Tomu evidentně nerozumíte.
|
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1340 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:51:19 |
|
ještě prosím o něco.Mohli byste mně někdo ukázat lokomotivu dieslovou,která má 4 MW a je určená pro osobní dopravu s dvojnápravovými podvozky minimlní účinností přenosu výkonu 50 %.Hoďte sem odkaz.Díky
|
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1341 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:53:18 |
|
ad BKP: Hlavně,že vy rozumíte všemu....Něco asi jak brouk pytlík
|
Číslo příspěvku: 4140 Registrován: 8-2003
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:56:21 |
|
Mohli byste mně někdo ukázat lokomotivu dieslovou,která má 4 MW a je určená pro osobní dopravu s dvojnápravovými podvozky minimlní účinností přenosu výkonu 50 %.Hoďte sem odkaz. A k čemu ji potřebujete?
|
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1731 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 22:59:01 |
|
Happy: Bkp i já jsme psali, že trakce nerzhoduje do ryachlostí kolem 160. Jak se budou výkonné spalovací motory dále vylehčovat, tak tato rychlost bude stoupat. Nad touto rychlostí už lze rozumně použít pouze elektrická vozidla. Proto ti žádnou 4megovou dýzlovou mašinku neukážeme. Není. Určitě tomu Bkp rozumí líp, než vy. Nechci vás štvát, ale tak si to nechte vysvětlit. Jestli odmítáte, tak je to váš problém a my ztrácíme zbytečně čas. A pak jen doufám, že nikdy nebudete rozhodovat o železničních infrastrukturních projektech.
|
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1342 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 23:01:14 |
|
No asi aby tahala sedm vagonů po vaši nově tvarované trati 240 s velkými sklony.Protože ,aby ta trať byla rovnější ,tak bych jí musel táhnou více po gradientu,tzn vyšší sklony
|
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1343 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 23:05:50 |
|
No nemá to cenu,každej tady meleme svou.Ať rozhodnou kompetentní.
|
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 23:06:55 |
|
že se dnes opravdu vyrábí fůra dieslů pro 200 km\h s 6 MW... A že je na trati 240 fůra úseků s TR 200 km/h... Vždyť i ty účinnosti jsou úplně někde jinde.Rozdíl je kolem 40 procent,tzn,že u dieslu skoro polovinu energie promrháte!!! A elektřina se v elektrárnách vyrábí se 100% účinností? Nehledě na to,že elektrický pohon má vyšší životnost a nižší náklady na údržbu Zato elektrifikace se udržuje sama a zadarmo. elektrizace bude skoro celá za evropské peníze!!!!! No a? |
Qěcy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1732 Registrován: 9-2005
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 23:12:24 |
|
Eurorunner se v pohodě rozjede na 80 se sedmi klasami ve dvacetipromilovém stoupání. Větší rychlost na 240ce není a bohužel díky drátům nebude.
|
Fýra
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233 Registrován: 6-2006
| Odesláno Středa, 24. října 2007 - 23:42:06 |
|
elektrizace bude skoro celá za evropské peníze!!!!! Co k tomu říct? Ala z cizího krev neteče co? Když je to za Evropské peníze, můžeme je promr*at sebenesmyslněji? Krom toho, dráty se od jejich pověšení samy udržovat nebudou... |
Baile_atha
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135 Registrován: 7-2006
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 00:13:44 |
|
Dobrou noc. Fakt mě ta diskuse baví |
David_jaša
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202 Registrován: 5-2004
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 09:31:08 |
|
Happy: Slyšel jsi někdy pojmy jízdní odpor a trať konstatního odporu? Pokud ne, doporučuji nastudovat, možná ti pár věcí dojde... |
Happy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1344 Registrován: 9-2005
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 12:44:27 |
|
Ala z cizího krev neteče co? Když je to za Evropské peníze, můžeme je promr*at sebenesmyslněji? Krom toho, dráty se od jejich pověšení samy udržovat nebudou... Z cizího??co to furt máte z cizího!!!Vždyť čr víc do EU dává,než z ní bere!!Tak mně sakra vysvětlete důvod,proč jim ty prachy tam nechat,ať si je třeba prožerou Poláci na svoji infrastrukturu. trať konstatního odporu No dobré,tak za třicet miliard si ji klidně na vysočině postavte... Eurorunner se v pohodě rozjede na 80 se sedmi klasami ve dvacetipromilovém stoupání No neviděl jsem diagram,nebudu komentovat.Ovšem co za 20 let??Pokles výkonu bude znatelný a pochybuji,že čd budou mít zase na nové loko.Elektrika táhne prostě stejně po celou dobu životnosti (skoro),diesl je rozhodně náchylnější na opotřebení a na údržbu. Navíc nechci,aby byl zakonzervován současný stav traťě,ovšem jak sem napsal tak to spíše záleží na našich penězích než na těch evropských.Prostě NELZE převést peníze z drátizace na opravu svršku. Navíc EU bohatě podporuje elektrizaci a to i v rámci se zbavení velké závislosti na ropě.Jihočeši si takto zadrátují obě velenické.Proč taky ne ,že.
|
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51 Registrován: 5-2007
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 13:55:48 |
|
Fýra: Ty chceš říct že investovat do 240 je promr*at sebenesmyslněji? |
Hanz_11
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52 Registrován: 5-2007
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 13:59:48 |
|
Ano trať 240 není koridorová ale na to že není koridorová tak se přes ní přepraví celkem hodně lidí na krátkém úseku, moc takových tratí (když vypustím tratě do PRahy) neznám! Vždy se najde názor proti u jakékoliv akce, ale vždy i pro a nazývat to tak jak Fýra mi přijde přehnané, protože takto jako on jde nazvat téměř každá stavba! |
Fýra
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238 Registrován: 6-2006
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 14:08:08 |
|
Vždyť čr víc do EU dává,než z ní bere No opačně by to asi nešlo, tedy zřejmě by takové organizace neměla smysl. Elektrika táhne prostě stejně po celou dobu životnosti Vy si furt nedáte říct, ač vám tu už několikrát vysvětlili, že elektrika v tomhle nemá žádný výhody, diesel (pořádný současný, ne vyrobený v socialistickým státě v 70tých letech) dneska dokáže to samé co elektrika. Navíc elektrifikovaná trať má tu nevýhodu, že je nutno udržovat to trakční vedení, jinak vám bude padat na hlavu a to rozhodně dřív, než když stejnou dobu nebudu vůbec udržovat svršek i když ho budu mít řídně osázený pomalými jízdami, s dráty na zemi se jezdit nedá. Takže je udržovat musíte, nejde to odkládat a není to vůbec zanedbatelná částka, vše je složitější, výluky s vypnutím TV, potřebujete kromě traťovky MVTV a elektroúsek a taky jeho pohotovost, když vám na ty vaše dráty třeba, zvlášť v té vaší Vysočině na to napadají stromy. Co mě dál pobavilo, jsou kecy o účinnosti dieselu 40% a podobně. Ale v drátech ta elektrika je, co? Nemusí se zřejmě vyrábět kdesi v elektrárně a jakýmsi vedením se vést až k trati, kde je třeba postavit napájecí stanice.... Diesel tu elektriku vyrábí přímo na místě, takže vezmeme-li v úvahu tohle, kontra nějakou tepelnou elektrárnu, ze které se přivede elektrika, natáhnou se špagáty nad štrekou, na na tom dieselelektrická lokomotiva s účinností daleko lépe, protože ztráta, mezi kopou uhlí v elektrárně a až hnacím vozidlem na trati je úžasná. Proti tomu stojí vozidlo, které má kopu uhlí (naftu) sebou a jediné vedení je vedení od HG k TM, čili pár metrů, nikoli kilometrů Nevím jak Č.Budějovice-Velenice, tam to neznám, jel jsem do Velenic jen z Veselí a podle 240 je toto slušná rovná štreka (jak co by do sklonů, tak i oblouků), kde už za dieselu byla 100vka a věřím, že by tam mohlo být i více, ale nepřítomnost autobloku. Čili tohle srovnání je taky o ničem. |
Fýra
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239 Registrován: 6-2006
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 14:09:58 |
|
Hanz_11 Ano, chci říct, že investovat do elektrizace 240, je nesmyslná investice. |
Vmorry
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158 Registrován: 6-2006
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 16:21:11 |
|
Navrhuji to celý zadrátovat a na Os 4829 nasadit polovinu pendolína, který bude nakláněním skříní kompenzovat nerovnosti a vysokým zrychlením likvidovat jízdní doby, který se s brejlema skoro nedají udělat. Polovinu soupravy bych viděl z toho důvodu, aby si ta naleštěná ludra v některých obloucích sama nepolíbila prdel :o))) |
Jerry
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6 Registrován: 8-2007
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 16:32:47 |
|
Dotaz: kolik litrů nafty spotřebuje brejlovec táhnoucí rychlík v úseku Jihlava-Brno(samozřejmě že po trati 240)????? |
M_g Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46 Registrován: 6-2006
| Odesláno Čtvrtek, 25. října 2007 - 16:51:55 |
|
Já si taky zablouzním... Co tak Rapotice zahrabat třeba 10 m do zářezu? Proč mají být na povrchu, když to na obě strany padá prudce dolů? |
|
|