K-report
 

Archiv do 18.září 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Staré archivy » Archiv do 18.září 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jonášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 8-2007


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 10:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Máš z morálního hlediska pravdu. Ale roztáčet kolotoč inflace je nezodpovědné. To by ti však líp popsali lidé s ekonomickým vzděláním. Já sice certifikát chci, protože se mi líbí recese, ale stejně před Vánoci si nechám pustit žilou, protože bych nesnesl tu potupu, že by mě někdo chytil při trestním činu či přestupku.
A je fakt, že některé sociálně slabé skupiny toto využijí; se zdražením jízdného by se měl zdražit i postih a to tak, aby se to nevyplácelo.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 3-2004


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechci tu podporovat zdražování jízdného, ale zase to nevidím jako tragédii. Běžný člověk, který denně dojíždí do zaměstnání (= tedy vykoná dvě jízdy) a několik týdnů stráví na dovolené nebo na nemocenské vykoná za rok minimálně 400 jízd. I po zdražení ročních kupónů na cenu přes 5 tisíc, to stále vychází na pouhých 13 korun za jednu jízdu.
Samozřejmě pokud se najdou dva lidé, kteří mají do zaměstnání stejnou cestu a pojedou autem, tak do cca 10 kilometrů se jim vyplatí použijí IAD než MHD.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jonášek:
Kolotoč inflace aneb inflační spirálu vždy začínají roztáčet mzdy. A kdo v poslední době křičí nejvíc? Nejsou to odbory?

Sociálně slabé skupiny toho využívají i dnes a využívaly toho i v době, kdy stála jízdenka 6 Kč. Ten kdo chce jezdit načerno, jezdit bude bez ohledu na výši jízdného. Stejně tak budou taxikáři okrádat dál, i kdyby jim bylo dovoleno účtovat si za kilometr 100 Kč. Vždy toho využijou a budou jezdit za stopade.

Na jednorázové jízdné jezdí po Praze většinou turisté a ti 30 Kč snesou úplně v pohodě. 5 000 Kč je za roční jízdenku stále ještě velice přijetelné, podle mého názoru. Ať si každý spočte na kolik ho přijde roční provoz automobilu a jeho amortizační náklady.

Velký mýtus šotoušů je ten, že cena MHD vyhání cestující do aut. Ti co po Praze dnes autem jezdí, jezdí proto že chtějí, jezdí proto že potřebují, jezdí proto že jim to proplácí zaměstnavatel. Kdyby si každý měl porovnat náklady MHD vs. náklady na auto, tak bude MHD stále výrazně lacinější, i kdyby roční jízdenka stála 10 000 korun.

MHD není charita. Rostou vstupy, jakými jsou nafta, elektřina a mzdy. Samozřejmě, že by s tím ruku v ruce mělo jít i šetření, ale má-li někdo pocit, že pokud se bude šetřit, může jízdné stát 1 korunu, tak se mýlí taky.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:31:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, tady se ale mluví pořád jen o tzv. proměnných nákladech, čili mzdách, energii atd. Ale systém pražské MHD je těžce podinvestovaný díky minulému režimu. Nadáváte na stavby metra, ano mohu mít výtku k technickému řešení vnucenému nám z CCCP, nicméně síť už by dnes měla být nejmíň dvakrát tak dlouhá, stav tramvajových vozidel, tratí atd. Prostě těch 40 let se někde podepsalo. Dnes Praha díky tržnímu systému prožívá takový stavební boom sovnatelný snad za dobu Karla IV když stavěl Nové Město, či možná část období I. republiky. Soukromí investoři valí desítky mld. Kč do staveb jak komerčních tak bytových a infrastruktura zaostává, to je špatně. Podívejte se na jiná města na Západě. Pravdu má Martin - ano normální člověk uvažuje nákladově a optimalizuje své spotřební chování - jsem zvědav jak se podepíše zavedení mýta za vjezd do centra na provozu IAD a MHD zde.
74
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.246.46
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:33:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - ale ta restaurace neni dotovana statem/mestem z nasich dani! Napriklad clovek, ktery sluzeb MHD vyuzije ve meste, v nemz odvadi dane, jednou dvakrat za mesic, si vlastne ve svych danich jizdenku uz zaplatil. O nakupu predplatnich kuponu v tomto pripade samozrejme nemuze byt rec. A at mluvim za sebe: listek za dvacku si nemam problem koupit a stipnout, na cerno nejezdim. Ale po pripadnem zdrazeni na 30,-Kc toto nezarucuji.
Jonášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 8-2007


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Opět s tebou musím souhlasit a rád. Ale jako VŠ učitel bych si nemohl dovolit roční jízdenku za 10 000 CZK; mně zaměstanavatel na toto nepřispívá a ani nemám možnost jezdit zadarmo . Jen jsem si od transformace sliboval lépe investované prostředky, tímto odpovídám i Dalimu. Nechci tady polemizovat, ale na černo se nesmí jezdit a investovat peníze z veřejného sektoru by mělo být transparentní a účelné. Ale je fakt, že už jsem slyšel tolik důvodů, proč vede C do Štajnerových polí zrovna přes Korupční a Lobbistů (či jak se nakonec ty stanice budou jmenovat) a proč chalupoida v podobě linky A má zelenou, že je mi to naprosto jasné a nechápu, proč proti tomu někdo brojí.
Dali: Systém metra ze Svazu sovětských socialistických republik nám nebyl vnucený. Prostě v rámci smluv RVHP se rozhodlo, že metro bude dodávané ze SSSR a tramvaje bude dělat Praha. Taky nám nikdo z NDR (současného Německa) nenadává, že v 70. letech museli ukončit výrobu tramvají.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jonášek.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3300
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:47:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

74:
To co tu popisuješ je socialismus, kterej se ekonomicky koncem 80. let zhroutil a s ním i celé RVHP. Nepopírám, že nejsou sektroy, které by měly být dotovány, neb nejsou výdělečné. Mezi ně samozřejmě patří i MHD. Mám ale snad tvou výtku směřující k dotacím chápat tak, že pokud je zdravotnictví dotováno státem z vybrané nejen DPH, má snad platit pravidlo, že zdravotní pojištění je vlastěn zbytečná blbost?

Nesnažím se obhajovat zvýšení jízdného, ale co mě dokáže vytočit, že si někdo obhajuje svou jízdu načerno na základě ceny jízdného. Proto tady vidím tu souvislost s těmi taxikáři nebo s těmi, co si večer u zpráv zanadávaj nad korupcí svého starosty a pak si jdou na pole nakrást kukuřici a brambory.

Stejně tak nechápu, kde berou šotouši přímou úměru mezi počtem aut a cenou MHD. Výše aut v ulicích je především dána výší platů jejich řidičů, výší zisku jejich zaměstnavatelů (služební autíčka), počtem bezdomovců a jiné chátry v tramvajích a výší ochoty zaměstnanců DP ke klientům. Cena je především v Praze u 90% lidí to poslední co je v MHD trápí.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco je špatně. Martin bude samozřejmě tvrdit, že je to díky našim líným lidem a odborům, které při skoro 7% hospodářském růstu prosadily necelý 3% růst platů (mimochodem letos je plánovaný nárůst jen 1,5%, i při všech zdraženích, která nás čekají).

Já budu tvrdit, že je to kvůli rozkrádání a přebujelé administrativě. V Německu je úroveň mezd 5x vyšší než u nás, ale 5 euro tam jednotlivá jízdenka nestojí ani náhodou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2460
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 11:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - naprostý souhlas.
Milánkové (ostatní), váš přístup je to, co dělá z MHD socku. Že to jako musí bejt lacíný a pro všechny. A pak se divíte že je to i špinavý a poddimenzovaný. Uvědomte si, doprčic, že MHD není ve vzduchoprázdnu - že se zvyšují ceny benzínu, bude zavedeno mýtné a parkovací zóny, že rostou mzdy a pod. Takže on nikdo do IAD nepřejde, protože na to i nadále nebude mít. Nesvádějte to ani na velké stavby. Příštipkaření v podobě 100 metrů TT do Radlic pověst MHD nevylepší. Všimněte si, že ke státní knihovně taky nepřistavěj chlívek na knížky (ekvivalent vašim představám o investicích do MHD - furt dokola rekonstruovat vraky, dělat TT pro jedno sólo a pod.), ale postavěj celou novou budovu a nikdo ničemu nediví se (teda kromě vzhledu :-)))
Úvahy o jízdě načerno jsou úplně mimo - kdo jede na černo, neokrádá DP nebo město, ale PŘÍMO MĚ, jasný?!?!
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3301
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jonášek:
Nevím kolik bere vysokoškolský profesor, ale vím, že moji bývalí spolužáci se dnes pohybují někde mezi 20-25 hrubého, s partnerkami platí hypotéku, někteří si koupili auta typu Fabie na leasing a přesto do zaměstnání autem jezdí. Když se jich ptám proč jezdí autem a ne MHD, nikdy jsem neslyšel, že rozhodujícím faktorem je cena. Mezi řádky jsem hlavně vyčetl, že jezdit autem je prostě dnes in a že je to pohodlnější. Co nejvíc slýchávám od lidí kolem, tak zase jim v MHD nejvíc vadí špína, bezdomovci a přeplněné spoje. Nikdy jsem neslyšel, že je pro ně MHD drahá. Kolega z práce na letišti nemá ani 20 hrubýho, přesto jezdí z Radotína do práce autem. A proč asi?

Ono se dá stejně tak polemizovat na kolik jsou pro nás chalupoidy a metropole tak šíleně nevýhodné. Paradox je ten, že čím větší zakázka, tím více zaměstnanců, dodavatelů a i peněz do obecních a státních pokladem. Tím nechci říct, že by se mi zkorumpované zakázky líbily. Pravda je ta, že města, která více staví a investují a dokonce se i zadlužují, jsou na tom nakonec finančně lépe, než zatrvzelá města, která ani nekopnou. Lepší infrastruktura (třeba i z dluhů) přivede nové investory, nové zaměstnance a zase další peníze.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Já naopak pokládám za naprosto přirozené, že ten, kdo má plat 10 tis. Kč pojede zadarmo. Ti s 50 tis. platy by samozřejmě platit mohli.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2461
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:04:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky - boj odborářů za vyšší mzdy je jedním z těch oprávněnějších, nicméně na inflaci vliv má. Máš pravdu, že na výši nákladů má vliv i tebou popisovaný bordel - za vyšší platy (i ceny) ovšem je možno chtít i vyšší výkony. Za málo peněz nikdo bordel řešit nebude.
Současně se domnívám, že aktuální výlukový provoz linky č.16 je jedním z konkrétních příspěvků k vysokým nákladům na MHD.
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem. Myslím, že jsi úplně vedle. Inflaci nemáme kvůli odborům, ale kvůli volné tvorbě cen. Inflaci bychom něměli, pokud by byla výše cen určována a garantována státem, což jak určitě víš, již pár let nemáme.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3302
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky:
Nevím kde bereš přímou úměru mezi výší HDP a růstem mezd? Přesto je pravda, že naše ekonomika stojí a padá na drobných podnikatelích a živnostnících. Bohužel, když k šéfovi malé firmičky opravující třeba fasády přijde zaměstnanec a požádá ho třeba o zvýšení platu, protože tramvaják bere víc s výhružkou, že odejde, tak to pro mnoho šéfů znamená konec. V důsledku konec i pro dalších deset zaměstnanců a v globálu pro 60% české aktivní populace. Co tím chci říct? Že to co si mohou dovolit velké podniky typu Škoda-Auto nebo DP si nemůže dovolit většina zaměstnanců v celé zemi a mnohdy to pro ně nakonec znamená pád.

Přebujelou administrativu a rozkrádání tu v posledních osmi letech dělali ti, jež dnes nejvíc řvou proti reformám, které se snaží snížit náš již bilionový dluh.

Německo je na tom lépe z několika důvodů. Nejen těch 40 let se podepsalo, ale především obrovský růst tamních firem a podniků, ze kterých se časem staly světoví hráči. A ty nakonec dokázaly zaplatit i ty zaměstnance. Kdyby tomu bylo naopak, nikdy by Německo nedosáhlo takového ekonomického úspěchu.

Stejně tak mohou být pro ně vysoké mzdy dnes velkou překážkou k dalšímu růstu. Nezaměstnanost je za posledních 30 let úplně nejvyšší a mnoho firem balí své kufry a odchází na východ. Jen aby jim ty 5x vyšší mzdy vydržely. Já tomu moc nevěřím.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2462
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: no tak to tedy ne. Čím vyšší platy, tím je možno si toho víc koupit, tím snáze spotřebitelé akceptují vyšší ceny. Žádná garance cen nepomůže, vždyť jsme to viděli v minulém režimu - na trhu nebylo nic, na šedém trhu se dostalo všechno, ale s úplatkem - ten bylo nutno přičíst ke "garantované" ceně.
Budoucnost patří bagrům!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: tak úplně jednoduché to není. Malých firem je sice u nás nezvykle hodně, na tvorbu HDP ale mají vliv odpovídající jejich velikosti, nikoliv počtu. Při dnešní nezaměstnanosti opravdu si mzdu diktuje zaměstnanec, ale taky ne neomezeně - příliv levné prac síly z východu to trochu redukuje.
Jak tak pozoruju události kolem, dospívám k tomu, co někteří tvrdší ekonomové říkají již stovku let - optimální míra nezaměstanosti je 10-11%. Při dnešních 6 si práce a mzdy nikdo neváží.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3304
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky:
Ekonomické souvislosti ti moc nedochází. Inflace tu není protože tu máme volnou tvorbu cen. Ona totiž existuje určitá konkurence, která tyto ceny naopak tlačí dolů. To co žene ceny nahoru je především čím dál dražší pracovní kapitál. A pokud bys podporoval regulaci cen státem, pak nechápu proč tu dáváš za vzor SRN a ne KLDR? Německo (především občané) je bohaté právě proto, že se chovalo přesně opačně, jak to navrhuješ ty.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3305
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Pokud vím, tak největší podíl na HDP mají právě tyto středně velké a malé podniky, které jsou nejdůležitější pro ty podniky velké. Škodovky jsou poskládané z drobných dílů, které se vyrábějí právě v těch menších podnicích.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
hezky jsem to rozjel co?.

Problém je že celá veřejná správa v ČR je neuvěřitelně neefektivní. A ten bordel se táhne z dob "útěku před právníky". Ono udělat vyrovnaný rozpočet když do ničeho neinvestuju (počátek 90-tejch) a investice odsunu "napozdějc" až takový umění není.

A důsledek toho je ten, že ceny mnohého jsou srovnatelné ba vyšší než venku zatímco platy jsou někde na polovině až čtvrtině... . Mimochodem pokud tady má někdo plat dost nad průměrem, řekněme na podobné výši jako v Německu, tak tady na ty prachy musí mnohem víc kmitat. Nevím o moc lidech třeba "středních technickejch kádrů" (projektant a pod.), který by v Německu běžně dělali 10-12 hodin denně.

Dali nebo kdo to psal o podinvestování infrastruktury za komančů. Já si tipnu že to co postavili komanči v podobě metra, D1, kompletní výměny vozovýho parku MHD a pod. je násobkem toho co se udělalo za posledních řekněme 17 let. Nejen v MHD - kdyby se stejným tempem jako za posledních 17 let modernizovaly silnice 2. a 3. tříd který se rozpadaj před očima, tak je jich dodnes půlka prašnejch. Zrovna co se týče dopravy - jak po kolejích tak po silnici - tak stav za komančů byl obecně srovnatelný, mnohde (silnice)lepší. Jasně, někdo (mladej a nadějnej co tu dobu nepamatuje) by měl napsat že jsem rudej bolševik protože to není pravda a vše vzniklo až po 89 a do tý doby měli formani ryto.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3306
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky:
A proč má být člověk, který bere vyšší plat (vydělaný poctivě) trestán za to, že prostě bere víc? Napadá tě třeba to, že určitá část bohatých je bohatých právě proto, že byli schopní a něco dokázali vlastní pílí? Napadá tě třeba to, že pokud těmto lidem tyto peníze vezmeš, že ztratí motivaci a vykašlou se tady na to? Není to nakonec v důsledku pro celou ekonomiku spíše katastrofa? Není lepší těmhle lidem vytvořit tady takové podmínky, aby neutekli do zahraničí a z nás se nestala banánová republika? Vidíš maximálně metr před sebe. Není to o tom, aby ti s deseti tisíci neplatili a ti s padesáti ano. Je to o tom vytvořit podnikům takové podmínky, aby se jim dařilo a ti s deseti tisíci brali nakonec třeba třicet. Je to o tom, aby ti schopní měli takové podmínky, aby tu zůstali, neodešli na západ a pomohli zase těm podnikům být ještě lepší, a tedy zaměstnat ještě více lidí a ty také patřičně zaplatit.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3307
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 12:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr vlček:
Není umění postavit D1, metro a vyměnit vozovej park, když pak v krámu neseženeš obyčejnej hajzlpapír. Nedochází ti souvislosti, které vedle tý Djedničky byly. Protože ten stát dával ukrutný peníze na metro a na dálnice a zapomněl dávat inženýrům, schopnejm podnikům, dospělo to k pádu celého RVHP. A pokud uvádíš to co postavili komanči, proč se nepodíváš ještě dál? Třeba do dvacátých let. Proč byly Škodovka a Tatrovka úspěšnější, než tehdejší Peugeot, Opel nebo Fiat a po roce 89 byla nutnost prodat automobilku do rukou firmě, která v 30. letech vyráběla maximálně sekačky na zahradu? Kdyby tu nejspíš nebyli ti komanči, které tak vehementně obhajuješ, byla by ta naše infrastruktura možná ještě vyspělejší, než třeba ta Rakouská a ta Škodovka mohla naopak vlastnit Volkswagen. Je to jen čistě kdyby, ale pořád ve mně hlodá to ale.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2464
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.Vlček: To je vděčné téma. :-)
No oni u nás (např.) projektanti pracují 12-14 hodin, ale straaaašně neefektivně, neproduktivně a pomalu. To je taky zavádějící číslo, jak dlouho se pracuje. Jde o to, jak intenzívně a co za tu dobu vytvoří (jasně, souvisí to i s technikou, co mají k dispozici).
Martin: zas bych tolik ty komanče neodsuzoval, tady bych spíš souhlasil s P.Vlčkem. Ono to mělo i souvislosti s tím, že jsme si prostě leccos museli po r.48 udělat sami, což zdržovalo, místo aby se koupila licence, nebo se spolupracovalo, jako před válkou (čili ta dvacátá léta nebyl zázrak sám o sobě ale bylo to v tom, že se mohlo bez omezení spolupracovat). a že se muselo budovat postupně, od těžkého průmyslu a infrastruktury a hajzlpapír holt byl na posledním místě.
Budoucnost patří bagrům!
Jonášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 8-2007


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Zřejmě to sem nepatří, ale abys měl představu. 13 - prof., 12 - doc., 11 - Ph.D., 10 - Ing./Mgr., 9 - Bc.
 
Nejsme spolu v rozporu, já si myslím, že MHD je pro střední a nižší stav, neboť si myslím, že top i střední management ze společenských důvodů nemůže v současné době jezdit MHD, stejně jako vláda. Předpokládám, že radní v čele s primátorem jezdí pouze MHD. Ale nevím, zda za to musí platit. Investice jsou dle mého třeba, protože hýbou kapitálem. Jinak tě chci trošilinku poopravit, českou ekonomiku z 90% táhne automobilový průmysl, proto se modleme, aby nenastala recese, jinak jsme v pr... Deli - tyčinka pro 25 hodinový den :-(
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pokud uvádíš to co postavili komanči, proč se nepodíváš ještě dál?...Kdyby tu nejspíš nebyli ti komanči,...
No, vzato úplně do důsledků jsme si podělali už v roce 1918. Mohl být klid:-)).
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
zas bych tolik ty komanče neodsuzoval
A to zas já jo. Ve 20.- 30. letech byla životní úroveň v Čechách srovnatelná ne-li vyšší než v Německu, v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Po 40 letech byla více jak 8x nižší. To je snad jasný důkaz, ne? Co víc, my jsme nebyli výjimkou. Ve 30. letech zdaleka nebyl tak propastný rozdíl mezi východem a západem, jako v letech devadesátých.

To proč to tak dopadlo není tím, že jsme si to museli udělat sami. Bylo to tím, že se všechny soukromý podniky, které tehdy táhly náš průmyslu ukradli (převážně zakládajícím majitelům a rodinám) a začal je spravovat stát a ještě blbě.

Nevím jak spolupracoval Emil Škoda nebo Tomáš Baťa se západními firmami. Každopádně vím, že tyto podniky ve světě něco znamenaly a že svou produkcí a penězi byly tak vyspělé, že hravě tehdy taková Škodovka mohla zprivatizovat celý automobilový průmysl Německa (snad kromě Mercedesu). A že jsme nemohli spolupracovat? Nebylo to náhodou tím, že tu někdo zavřel hranice? A nebyli to náhodou zase ti komanči? Spolupracovat začli až někdy v 80. letech na vývoji Favoritu a to už byla úplná křeč.

Ještě k D1 a k metru: Povodně a rozpadající se dálnice jen dnes dokazují, že kvantita šla tehdy na úkor kvality. Hlavně rychle betonovat k 28. říjnu, i když je -25°.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3310
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:32:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jonášek:
Máma dělá přes 30 let ve zdravotnictví, takže tě chápu
Náš průmysl nejen táhnou automobilky, ale i Skanska, Metrostav, Hochtief aj., které právě budují ty zlé chalupoidy Málokdo zase vidí to kolik českých dodavatelů těmto firmám dodává nejen stavebního materiálu.

218:
A čím prosím tebe? Že jsme se zbavili Rakouska, které jsme před rokem 14 z našeho průmyslnictví tučně dotovali?
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:37:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Petr Vlček. Já si ty komanče pamatuji dobře. Problém nastal pánové v roce 1945, resp. 48. ČSR byla relativně, na rozdíl od třeba Německa nezničená válkou a hlavně měla zdravou strukturu průmyslu. Jenže pak přišli ti rudí blbci a zatímco celý Západ přecházel od těžké výroby k výrobkům s vyšší přidanou hodnotou a tedy zhodnocením lidské práce, my jsme měli Stachanovce a úderníky jež se předháněli v počtu tun narubaného uhlí a vyrobené oceli ..... Prostě ekonomická absurdita. Mimochodem, např. jeden nejmenovaný ministr (samozřejmě člen KSČ) na dotaz bdy budeme vyrábět polovodiče pravil: "Inu soudruzi, na co polovodiče, počkáme na celovodiče!" - prostě génius.
Hluboko uložené metro a tedy i drahé je taky dílo komoušů - rozhodně ing. Belada s Listem a další chytré české slovenské hlavy nebyli žádní blbci - jež soudruzi zaveleli. A tahle bychom mohli pokračovat. Ano byli jsme první ve výrobě oceli na hlavu, jak nám přednášeli na občanské výchově, ale neměli hajzlpapír a po městě jezdilo kostrukčně 60 let staré metro. Tohle je jen důsledek.
Jonášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 8-2007


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:44:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Chce to trochu zabrousit do dějepisu. Německo nebylo na tom hospodářsky dobře mezi světovými válkami, a proto se tam mohlo začít dařit národnímu socialismu a demagogovi.
ČSR byla hospodářskou velmocí a koruna byla uznávanou měnou, ale o tom se po druhé světové válce nemluvilo.
Dali: Je zajímavé, že v BLR se tento výrok o celovodičích připisuje Todoru Živkovovi. Zdalipak se tedy nejedná o socialistickou lidovou slovesnost?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Martin:

čekal jsem kdo vyrazí do spravedlivýho boje.

Nejde ani tak o to, co se udělalo před válkou jako o to, co se udělalo za 41 let komančismu kontra 17,5 let budování kapitalismu. Pořád mám dojem, že českej kapitalismus současnosti nějak kulhá.

Ještě k jízdě načerno - kdo tady si nepálí načerno CD/DVD? Teda spíš kdo to přizná?. Resp. kdo nemá písidlo s vypalovačkou? Taky je to krádež, že.... . A pokud si v Levnejch knihách KMa koupím CD za 49 ba i 99, nějak nemám potřebu si z něho pálit kopii (kupovat CD s krabičkou, dělat obal...) a klidně ho koupím 2x i pro kámoše.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že jsme se zbavili Rakouska, které jsme před rokem 14 z našeho průmyslnictví tučně dotovali?
To průmyslnictví stejně bylo stejně z naprosté většiny českých Němců, kterých jsme se zbavili jen o pár let později.
Ale myslel jsem to hlavně politicky, ekonomicky samozřejmě až po roce 1948. České země byly historicky propojeny vždy s Rakouskem, Německem a Slezskem a vznik Československa tyhle vazby zpřetrhal. Československo byl prostě geopolitický patvar, který moc šancí na přežití neměl... ale to už jsme trochu daleko od pražských tramvají;-).
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3311
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 13:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jonášek:
To vím. Právě proto na to poukazuji.

Petr vlček:
Porovnáváš neporovnatelné. Je to jako porovnávat sousedův honosný dům postavený z půjček a tvůj opelichaný postavený z vlastních ušetřených peněz. A s tím srovnáním. Když jsi vyrukoval s dálnicema nebo s metrem, já zase vyrukuju s památkama, opravenými centry měst, péčí o zeleň, čistšími řekami a Krušnými hory, mnoha fungujícími podniky, které se dokázaly prosadit na vyspělém trhu, nikoliv na trhu 40 let zaostalém, úrovní vzdělání a tak bych mohl pokračovat.

k vypalování - tím pádem mi chceš říct, že pokud to dělá většina, je to tak správné? Neboli pokud bude tvůj kamarád vykrádat auta a byty, budeš to dělat taky? Nebo až ti někdo z Chánova ukradne šrajtofli, omluvíš ho tím, že to dělá většina jeho spolubydlících?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3313
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:17:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218:
To průmyslnictví stejně bylo stejně z naprosté většiny českých Němců
To je samozřejmě hloupost. Většina podniků byla vlastněna českými rodinami. Nevím jak například Ringhoffer, ale Kolben, Daněk, Baťa, Škoda byli Češi jak poleno.

České země byly historicky propojeny vždy s Rakouskem, Německem a Slezskem a vznik Československa tyhle vazby zpřetrhal
Souhlasím, přesto to nemění nic na tom, že to především ekonomice pomohlo, protože ty české podniky přestaly dotovat celé Rakousko-Uhersko.

Československo byl prostě geopolitický patvar, který moc šancí na přežití neměl
Nesouhlasím. Nebýt 2. světové války, přežilo by nesjpíš velmi dobře. Možná by se časem odtrhlo Tisovo Slovensko. To by nám ale tehdy ekonomicky moc neuškodilo.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To martin: Asi jste Petra dobře nepochopil.
Dám Vám osobní příklad, mě. Mám nadprůměrný příjem, manželku na mateřské, hypotéku, topím elektřinou atd... prostě napjatý rozpočet a teď dám za dopravu o 1000 Kč víc se zdůvodněním, že se musí zaplatit zhovadilosti typu C do Letňan a Chalupoida a o tu 1000 Kč ošidím rodinu, navíc jsem neřidič a dojíždím do Phy cca 50 km vlakem. Jsem, aspoň si myslím, slušný člověk a dodržuji zákony, na černo jsem nposledních cca 15 let nikdy nejel (je mi 30, prohřešky z puberty jsou snad promlčené), ael existuje hranice, kdy morální spekt prostě ustoupí do pozadí a já se musím rozhodnout rodina x kraviny na entou alá Steiner, pak pojedu na černo (zvlášť když využívám l.č.181/183 a návazné Uhříněves), jsem zloděj?
Další příklad, když jsem bydleli v Praze tak jsem platil za psa jak mourovatej (myslím poplatky MěÚ), od štěněte jsem jezdil s ním na cvičák i několikrát týdně (chtěl jsem aby byl bezproblémový a zapadl do lidské společnosti) v pohodě jsem pltil 10 Kč za lístek (byl pod mojí hranicí únosnoti) po zdražení na 20 Kč (za něco co se válí v prachu po sedačkama) jsem ho vozil zadarmo a teď dilema - chci aby můj pes byl slušný a neobtěžoval okolí, nebo ho mám nechat doma (protože 40 Kč denně navíc prostě dátnemůžu) jsem zloděj (upozrňuji, že poplatky za psa v Praze nejsou nejmenší)?
Mám pocit, že podobně bude uvažovat více cestujících a výsledkem bude pokles tržeb = další zdražování.
PS. Osobně jsem proti černé jízdě.
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebýt 2. světové války, přežilo by nesjpíš velmi dobře. Možná by se časem odtrhlo Tisovo Slovensko.
= nepřežilo by. Československo bez Slovenska přece není Československo...
Navíc rozpad Rakouska-Uherska (vznik Československa) byl ve svém důsledku jednou z příčin druhé světové války. Prostě po 1. světové válce vzniklo takové uspořádání Evropy, že ta 2. byla takřka nevyhnutelná.

Většina podniků byla vlastněna českými rodinami.
Podle vlastnictví těch podniků to mohlo být tak půl na půl, což ale vzhledem k národnostnímu poměru (7 mio Čechů vs. 3 mio Němců) nic moc. Jedním z nejdůležitějších odvětví byl textilní průmysl a ten byl vesměs v německých rukou.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3314
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Iaya:
Nedáš za dopravu o 1000 Kč víc. Dáš za dopravu o 80-90 korun měsíčně víc. To jsou 4 piva vypitá během jednoho šotosrazu Na Mělníku. Sorry, ale růst průměrnejch mez byl za poslední dva roky v Praze vyšší měsíčně než je těch 90 korun.

Stejně tak si nemyslím, že zaplatíš pouze za chalupoidu. Ona i ta nesmyslná chalupoida zvedne kolem ceny pozemků, přiláká zahraniční investory, kteří tu u stanic postaví svá office centra, zaměstnají dalších X lidí, přijde Milky, ten bude tlačit na růst jejich mezd a nakonec na tom vydělají všichni :-) Zeptej se lidí na Proseku za kolik prodají svůj byt dnes a za kolik by ho prodali před pěti lety. Růst ceny za jejich byt byl mnohem vyšší, než průměrný růst v celé Praze.

Pokud budeme všichni chtít nové tramvajky, nové tratě, čisté vozy, nepoškrábaná okna, musíme si prostě připlatit. Pokud budeme chtít jezdit za pakatel nebrající ohled například na inflaci, pak se musíme spokojit s laminátovejma sedačkama, tétrojkou a békávéčkama.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3315
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218:
Nejdůležitějším odvětvím bylo strojírenství. To táhlo až 80% celého průmyslu.

Podle vlastnictví těch podniků to mohlo být tak půl na půl
Na to jsi přišel jak?

2. světovou válku zapřínil fanatismus, ne rozpad Rakouska-Uherska.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: To je asi pravda, 80-90 Kč jsou také 2-3 čokolády pro mé dítko.
Mě jde spíš o to, jelikož benzín je jíž x let +/- 30 Kč, cena za auta, povinné ručenní a kdovíco ještě se příliš nezvedla, spíš bych řekl, že díky konkurenci se výrobci aut předhánějí co vše za základní cenu nainstalují, nedá mnoho lidí cca 400 Kč raději na benzín a nepojede autem, zvláště když už třeba pojedou dva najednou (to už máme 800 Kč na benzín/měs.)???
Kdy bylo poslední zdražení? 2005? za dva roky je potřeba narůst jízdenky o 50%??
A nakonec asi nejdůležitější otázka, NEKLESNOU V DŮSLEDKU ZDRAŽENÍ TRŽBY DP, co myslíte?
Mimochodem co okolí Prahy, co kdybysme zrušili PID? ČD stejně tremvajenky ve vlacích moc rádi nevidí, StČ už má SID, tak k čemu ho ještě potřebujeme?
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2465
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: To je taková ta oprděná, s prominutím pitomá lidová slovesnost. Netahejte sem tydle báchorky o polovodičích, které jsme si vyprávěli už v sedmdesátých letech. Leccos tu leckdo pamatuje, víte? Přečtěte si nějakou knížku, abyste věděl, že bez průmyslu vyrábějícího stroje (tzv. těžký p.) lehký průmysl (který ty stroje potřebuje) nevybudujete. Dovoz nepřipadal v úvahu.
Iaya: ano, v popisovaném případě jseš zloděj. Třeba bys moh topit elektřinou o 3 stupně méně, ale neokrádat mě svou jízdou načerno.
Martin: No s tím češstvím těch jmenovaných podnikatelů bych si tak úplně jist nebyl... :-P
A podívej se kolik licencí bylo v mašinách E466 a podobně. To jen k těm zlatým českým ručičkám. Po roce 48 už ale bohužel nové licence využít nešlo...
Budoucnost patří bagrům!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:55:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Stejně tak si nemyslím, že zaplatíš pouze za chalupoidu. Ona i ta nesmyslná chalupoida zvedne kolem ceny pozemků, přiláká zahraniční investory, kteří tu u stanic postaví svá office centra, zaměstnají dalších X lidí, přijde Milky, ten bude tlačit na růst jejich mezd a nakonec na tom vydělají všichni :-)"

V čem vydělají? Že budou dojíždět do řiti MHD za drahý peníze zatímco kolem stanic metra již hotových je hafo prázdnýho místa? Třeba celý Vysočany - Libeň, 100důlky, Ratlická. Nechť si tyto ptákoviny v podobě metra do polí platí investoři.

1) tedy po zdražení vymizejí z tramvají smrdící houmlesi? Z M-B ožralý špinavý UK?
2) jak se zlepší třeba spojení z Pankráce kde se buduje o106? Zatím jediné co je vidět jsou úpravy pro větší propustnost křižovatek IAD. Taky není divu když na nábřeží je to zoufalost a na druhej břeh ještě větší.
3) jak poznaj na sídlišti v Letňanech že jede metro do polí? Kromě ceny budou mít stále přestup z busu a cesta do centra o moc rychlejší než via Palmovka nebude. Nebo půjdou na metro kilák pěšky a pak to bude pomalejší. Pravda, za víc peněz.

Jinak qalita práce za komančů a dnes - ono je to tak 50:50. Dnes je tlak na maximální snížení ceny a asi to je i vidět. Třeba rekonstruovaná 1/14 z Jablonečku do Poniklý (zgruntu - nejen povrch ale i zdi a podklad) vypadá jako by se na ni léta nešáhlo, asfalt už asi 3x flikovanej a furt děravej. Je to nějakých 5 let.

Kontrolní otázka - tušíte ze kterýho roku je asfaltovej povrch na magistrále Legerova/Sokolská? Krom pár vysprávek typu praskla voda/plyn?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2466
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:56:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tržby samozřejmě neklesnou, to už se prokázalo asi 4x. Zrušit PID? Ti nejbohatší dojíždějí právě z luxusních sídel okolo Prahy - to byste tu VHD opravdu sockizoval.
Budoucnost patří bagrům!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na to jsi přišel jak?
...,že polovina průmyslu v Českých zemích byla dílem Němců,...
(http://mujweb.cz/www/ceskyexodus/exodus3.htm -asi v půlce stránky)

2. světovou válku zapříčinil fanatismus
Ale ten fanatismus měl taky svoje příčiny. Němci cítili po versailleském míru celkem oprávněnou křivdu vůči reparacím, které si prosadili Francouzi (v podstatě jako odplatu za rok 1871), a vůči ztrátě území na východě. Čili ideální podhoubí pro fanatismus.
Rozpad Rakouska-Uherska s tím taky dost souvisí, protože Německo by asi nerealizovalo "Drang nach Osten" vůči Rakousku. Rakousko (resp. habsburské soustátí) mělo sice svoje mouchy, ale dokázalo udržet mír ve střední Evropě (v podstatě po 300 let). Naopak meziválečné uspořádání střední Evropy se ukázalo jako nefunkční (mír vydržel 20 let).
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 14:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě, že Vás okradu jízdou na černo, bez výčitek svědomí, než abch šetřil na své rodině. Není to nic proti Vám, Vašich názorů na dopravu si velmi vážím.
A nemusíte si bát, prsloužím si taťovku až do Horních měcholup pak už to nějak dojdu pěšky. Takže Vás okrádat nebudu. Mimochodem, při dvou cestáích na černo děnně o kolik jsem bych Vás připravil?
Spíš se pozastavuji nad tím, že se smazávají rozdíly mezi VHD a IAD, takže je někde chyba, jak to řešit?
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano pan Petr to vyjádřil dobře, zdražení vyžene z VHD koho? bezdomovce, notorické jezdiče na černo? smradlavé ostarbajtry? Už se moc těším na nové tramvaje, na poloprázdné Béčko, příjemné svezení 58/59, atd... Dobrá, na to si klidně připlatím a jaké jsou záruky?

S tím zrušením PID to byla samozřejmě nadsázka, to už asi nejde i když .. ;-)
Mimochodem ti nejbohatší jezdí ze satelitů do Prahy PIDem, hm..., kurňa no vidíte, teď už stačí i ty nejbohatší v Praze přemluvit k jízdě MHD a jak se nám tu bude žít dobře...;-)
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že při minulém zdražení se dobře ukázalo, že se nestane nic. Taky spousta lidí "žvanilo", že už MHD jezdit nebude a na počtu cestujících se to neprojevilo. Snad se i Štajner někde chlubil, že počet cestujících i mírně vzrostl.
Ono stejně:
- turisti, ti zjišťují cenu jízdenky až u automatu/řidiče a tam už do auta opravdu nepřesednou:-D
- lidi, co jezdí na tramvajenku, taky nepřesednou; kdyby chtěli, tak to už dávno udělají
- a pak jsou tady nějací nepravidelní cestující a ti budou cestovat nepravidelně dál:-)
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2467
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Vlček: Za korunu jsem rád, že mi něco přijede. Za 30 Kč můžu vyžadovat, aby mě řidič pozdravil.
Ale obecněji, jen zdánlivě off topic: celej den poslouchám v médiích ukázkové představení typické české malosti. Starostové nechtějí radar, jiní starostové nechtějí OH. Až sem vtrhne muslim, taxe starostové z Brd asi ochrání sami, žejo. To poběžej škemrat k amíkum, nebo ne? Až bude celej svět znát Prahu skrz OH, budou starostové říkat - proč k nám nikdo nejede , u nás je taky krásně. Ale aby pro to něco udělali a zviditelnili se třeba jenom tím, že by drželi hubu, to ne. A teď tady čtu řeči v podstatě podobný. Tak přesně tadle malost je příčinou stavu, v jakém Česko bylo je a bude. Nic nedělat, nic neměnit, jen trochu opravovat a přikrádat si. Trocha velkorysosti a schopnosti podívat se do budoucna nám chybí. V tomdle bude příčina toho, že jiné (i stejně malé) národy budou dál. Zajímalo by mě , jestli Londýnští šotouši vedou takovýhle řeči - a to mají OH za 5 let na krku. A jízdný určitě při té příležitosti nezlevní.
Budoucnost patří bagrům!
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218 - To je asi pravda, i když, mám pocit, že to minulé zdražení bylo po delším časovém úseku a tak nějak se to dalo pochopit, ale 50% za dva roky?
Cestujících opravdu moc neklesne:
- předplatitelé zatnou zuby a tu tisícovku navíc dají (roční PID se bude dávat k Vánocům pod stromeček...;))
- Ti jednorázoví si prostě nezaplatí a risknou to, zvláště pokud se zruší 14 Kč
- turistům je to fuk

Jde o to, zda zdražení tramvajenek vyváží úbytek jednorázovek, ale asi ano.
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:14:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kaém - jan aby olympijská Praha nedopadla jako olympijské Athény. Já jsem pro OH, ale při úrovni korupce a bratříčkování se bojí, moc bojím, ale to mimo téma.
Osobně nejsem proti zdražení MHD, jen se bojím aby se zdražilo a stejně na nic nebylo. Nebo byl nějaký kvalitativní posun VHD v Praze od posledního zdražení?
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Iaya:
Moje domněnka je, že je to taková hra. DP navrhuje jízdenku za 30,- s tím, že magistrát to pak "jako" usmlouvá na 25,- a Bém bude zase vypadat jako dobrák.
Těch 25,- je podle mě tak akorát, 30,- by bylo asi na hranici únosnosti. je fakt, že tímto zdražením Praha "utíká" ostatním českým městům, ale vzhledem k rozdílu v průměrných platech bych to jako tragédii neviděl.
Btw. Nevíte někdo, kolik procent rozpočtu tvoří tržby z jízdného u DP Olomouc, kde základní jízdenka stojí 8,- Kč? (To už je skoro levnější než jít pěšky, neboť na chodníku vás osloví bezdomovec a poprosí o 10,- Kč)
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 10-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:31:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Moje domněnka je, že je to taková hra. DP navrhuje jízdenku za 30,- s tím, že magistrát to pak "jako" usmlouvá na 25,- a Bém bude zase vypadat jako dobrák

Tak nejak bych to videl taky.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:32:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, to mě taky napadlo. Vlk se nažere...
Ono je třeba jít tomu štěstíčku naproti ...
Jonášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 8-2007


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

25 CZK je únosných a 30 CZK ne? V čem je rozdíl? Však to je cena bochníku chleba. Myslím si, že jednorázová jízdenka za 30 CZK je dobrá. Ale spíš by mě zajímalo, jak se ty ceny kalkulují. Zda je to jen "profi odhad" a nebo nějaký ekonom opravdu udělá reálnou kalkulaci a město se rozhodne, kolik bude dotovat a zbytek připadne na cestujícího. Myslím si, že takto by se cena měla stanovovat. Mýlím se?
Samozřejmě předplatitelé by měli být zvýhodnění. Což snad i jsou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Olomouci ještě nikdo nevymyslel metro na Svatej Poklopeček nebo do polí mezi Hněvotín a Lutín

KM:
- olympiáda bude v česku děsnej průser. Stačilo jakej bordel byl o spartakiádě a to tehdy IAD nestála za řeč. Krom ouplatků ještě vzpomínky na odkládané MS v hokeji než se postavila Hušákovna, jsem moc zvědavej jak dopadne MS v lyžení pod Libercem. Dluhy z vejstavy té jubilejnové jsou někde v Prase možná ukrytý dodnes

- radar v Brdech by asi byl fajn kdyby to nemělo pár much. Jednak zatím se protiraketa trefí spíš náhodou a vidět že něco letí až tak nepomůže. Druhak to nejspíš povede ke vzniku železné opony uvnitř ČR kdy časem se dočkáme pětimetrovýho plotu s ostnáčem zhruba na linii Hořovice - Mirošov - Mitrovice - Rožmitál - Příbram. Z bezpečnostních důvodů, že. Když si vemu kolik prostoru má zabranýho u nás zdejší miniarmáda co od dob Žižky k ničemu nebyla (a i to byly spíš jen takový předchůdci gangů )....
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:43:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OH je totiž jediný způsob jak konečně rozhejbat to, co mělo být už nejmíň 50 i více let hotové. Dálniční okruh okolo Prahy - plánován ve 30. létech dodnes není, skutečně fukční síť metra - plánována už za I. republiky - dodnes není a takhle můžeme pokračovat dál. To, když se mluví o 500 mld. Kč jako výdajích na OH je v podstatě ze strany kritiků pustá demagogie - jenodúčelové, a tedy přímé náklady budou v řádech max. desítek mld. Kč, zbytek jsou stavby a které je potřeba STEJNĚ realizovat, akorát, pod tlakem velkého průseru a mezinárodní ostudy se přestane kecat a flikovat, ale začne se skutečně dělat. Ty dálnice, metro a já nevím co ještě nám nikdo po OH neodnese. Je totiž pravdou, že obecně a v Čechách to platí dvojnásob, se takovéto věci řeší ve chvíli kdy už nění kam couvnout, ať je to válka, přírodní katastrofa či takováto událost - jinak Čech švejkuje a větší kus bůčku a pivko dnes je mu milečjší než menší bůček a pivko ale velké dílo v budoucnu. Typickou ukázkou byly povodně. Když v roce 1890 vypláchla stoletá voda Prahu, tak se postavila nábřeží. Pak se kecalo dalších 115 let a najednou šlo rychle postavit protipovodňové bariéry - prostě Češi jsou Švejci.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

25 CZK je únosných a 30 CZK ne? V čem je rozdíl?
Jde o porovnání rozdílů 20,-/25,- a 20,-/30,-. Těch 30,- považuji za neúnosné proto, že je to zdražení o 10,- Kč a o 50%, což inflaci a růstu nákladů za poslední 2 roky neodpovídá. Zdražení o 5,- (25%) je podle mě tak akorát.

Zda je to jen "profi odhad"...
Z mediálních vyjádření představených DP to na mě působí jako naprosto "amateur odhad" na základě úvahy "jinde se z jízdného pokryje víc".
Každopádně pokud chce DP pokrýt větší část rozpočtu z tržby na jízdném, neměl by jen zdražovat, ale hlavně snižovat náklady. Na to by mělo tlačit hlavně město, které by pak místo dotování DP mohlo zaplatit infrastrukturu nebo něco jinýho.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_vlček:
Dluhy z vejstavy té jubilejnové jsou někde v Prase možná ukrytý dodnes
Té z roku 1991 nebo 1891? Ani bych se nedivil...
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 16:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

evíte někdo, kolik procent rozpočtu tvoří tržby z jízdného u DP Olomouc, kde základní jízdenka stojí 8,- Kč?
...Odpovím si sám
Výroční zpráva, rok 2006:
náklady MHD = 303,5 mio
tržby z jízdného = 109,9 mio
takže 36%. To není špatné při té láci
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3316
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 16:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Po roce 48 už ale bohužel nové licence využít nešlo
A kvůli komu?

Petr vlček:
V čem vydělají?
Třeba v tom, že cena jejich nemovitosti má po otevření metra dvojnásobnou hodnotu a přes noc se majitelé bytů na Proseku stanou dvjnásobnými milionáři, než majitelé bytů třeba na Barrandově. Ano bohužel je tomu tak. Realitky opravdu tramvaje zdaleka tak neoceňují jako metro. Jestli se to nelíbí šotoušům je věc druhá.

zatímco kolem stanic metra již hotových je hafo prázdnýho místa
Tak to bych rozhodně netvrdil.

Kvalita práce: Neházej vše do jednoho pytle. Někde je práce odfláknutá a někde kvalitní. Netvrdím, že je to dnes úplně super, ale posun tu vnímám. Legerova samozřejmě frézovaná už několikrát byla. Stejně tak tě mohu s bezpečím ujistit, že kvalita paneláků ze 70. let hluboce zaostává za kvalitou domů postavených na přelomu minulého a předminulého století.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3317
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 16:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218:
Meziválečné úspořádání Evropy se moc neliší od toho dnešního. Vybízí snad to dnešní uspořádání k válečnému konfliktu? Ano, pokud přijde podobnej magor a zfanatizuje davy.

Káem:
Souhlas...o tom češství.

Iaya:
ale při úrovni korupce a bratříčkování se bojí, moc bojím
Myslíš si, že uroveň korupce je za našimi hranicemi jiná? Mohu tě ubezpečit, že je úplně stejná. Jen se o ní tolik nedozvídáme, jako se v Londýně nedozvídají o té naší. Nejsem asi takovým zastáncem OH jako Káem, ale je určitě dobře, že má město vizi, ke které směřuje. Že vymezilo pozemky pro sportoviště a pro ol. vesnici a že se tyto pozemky v dalších třiceti letech nezastaví logistickými halami a hypermarkety.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3318
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 16:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr vlček:
O olympiádu se neobávej. Jednak jí Praha samozřejmě nedostane a jesti ano, tak nejdřív v roce 2024. V tý době bude většina infrastruktury už vybudovaná.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 16:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za 30 Kč můžu vyžadovat, aby mě řidič pozdravil

Nepotrebuji, aby mne zdravil (zvlast, kdyz nastupuji zadnimi dvermi). Ale - a to uz za dvacet Kc - by mohli ridici pockat, kdyz vidi, ze z tramvaje za nimi nekdo prestupuje. Viz muj dnesni zazitek - jeste ze 14T ma dvere tak mekke.

Martin 13:25: Škodovka mohla zprivatizovat celý automobilový průmysl Německa (snad kromě Mercedesu).
Tak proc ho nekoupila? Jinak nezapomen, ze dnesni majitel Skodovky vznikl nekdy 1937 jako statni firma a dodnes tento statut ma - tedy aby nekdo nereptal > neni to s.p., ale spolkova a zemska vlada maji "pravo veta" diky "zlate akcii"

Martin 11:17: inflační spirálu vždy začínají roztáčet mzdy

A ty stouply za uplynule 2 roky o +20 % (dlouhodobe jizdenky) resp. 50 % (jednotlive jizdne)? Nemam dokonce ani pocit, ze o podobne procento stoupla cena nafty ci velkoodberatelska cena elektriny.

Inflace je neco, co se v civilizovanych statech pohybuje v radu jednotlivych procent - pricemz v tech opravdu "civlizovanych" se cena (kontrolovana) verejne dopravy zvysuje o inflaci minus kousek, kdyz uz to opravdu nejde, tak o inflaci + kousek.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace