Autor |
Příspěvek |
Welek Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 10:02:34 |
|
Nestle No tak Itálie má snad formát AA-000-AA a Francie bude mít taky tak. A to je rozšíření kapacity o desetinásobek OMYL kolego - AA-111-A pro motocykly a AA-11-AA pro ostatní vozidla viz FRANCOPLAQUE
|
Číslo příspěvku: 155 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 10:18:47 |
|
NESTLE System NESTLE KOLEGO - klobouk dolů poctivá práce! Je vidět, že tu máme borce, kteří obětují čas, mačkají mozek a předloží materiál, nad kterým se MUSÍME vážně zamyslet. Nejsem bohužel z časových důvodů sám schopen takhle přehledně a vizuálně poutavě MMX+ představit ale systém NESTLE si s chutí prostuduju Kéž by další borci šli s podobnou kvalitou do kotle! |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28 Registrován: 6-2007
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 10:39:56 |
|
Ad Welek: Rozumím Vaší linii, kterou od začátku držíte (někdy zuby nehty...). Myslím si, že před Vaše teze A až E však je zapotřebí postavit obecnější teze - např. I. - značka je pouze registrační, tedy především pro styk stát (a podobné instituce) vs. uživatel vozidla - registované vozidlo, zaplatcené mýto, pojištění, nepropadlá STK atd... nebo II. - značka i poznávací (poměrně rychle zapamatovatelná) a použitelná i pro vztah mezi ne zcela anonymními uživateli Domnívám se, že obecně svět spěje k technokratickému a necitlivému vnímání - "registrujeme Tě, zaplať daně", avšak tento pohled nepatří mezi přívětivé prvky všedního dne. Anonymita, povinnosti, odtažitost atd. Z tohoto pohledu má blíže k realitě teze I. a pak MOŽNÁ např. Vaše teze A až E. Není to však jediné vnímání světa, ostatně i v EU existují snahy bránit se šedivé úředničině - zjednodušeně "ne na vše evropské suché studené normy, ale pestrý život - např. Evropa regionů a individualit. Proto se domnívám, že i RZ, jak zde někdo uvedl, patří k symbolice naší země, tak ať něco "prolidského" vyjadřuje. (Švejk - "každej je vodněkud".) Haška moc nemusím, ale něco na tom je - proto mám zájem na tom, aby značka řekla i něco "lidského": Auto patří někam na Králicko, no ten se projel, než dojel do Domažlic. Z lidského hlediska mi to je bližší, než jestli bylo auto poprvé registrováno v ORP Pardubice před 7 roky. Pro někoho může být můj příspěvek OT - těm se omlouvám, chtěl jsem naznačit s jakými pohnutkami lze také ke tvorbě nového systému přistupovat. |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29 Registrován: 6-2007
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 10:47:27 |
|
Ad RUL 1023 V mém systému první ostravák může vyfásnout např. tyto značky - viz příloha. Je tam První jednořádek, první dvouřádek, první Solaris U 12 z DPO a také jedna značka na přání, když si Rul přijede s Volgou pro novou značku. |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30 Registrován: 6-2007
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 10:53:59 |
|
Pardon, kvůli zobrazení ještě příloha převedená do RGB |
Martin_l
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1425 Registrován: 5-2004
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:00:05 |
|
že_by, systém ZEBY 007: Po grafické stránce je to opravdu krásné, skvěle provedené. Po kódovací stránce mám několik výhrad: Samostatné serie pro dvouřádky: To mě přijde skutečně zbytečné. Dvouřádky se dají řešit rakouským způsobem, tedy že do první řádky se dá to, co se tam vejde a zbytek do spod. Vozidla vyžadující dvouřádkové značky nejsou ničím zvláštní než ostatní a tak by neměly mít svoje serie. Kromě toho dvouřádky vymírají: Posledním vozidlem, které vyžadovalo typ 103 nové z výroby byly autobusy Škoda 21 Ab, jejichž výroba skončila před pár lety. U offroadů se taky postupně přechází na jednořádky. A počet U.S formátů bude úměrný chuti Čechů dovážet exotiky ze zámoří. Jedinými perspektivními dvouřádky jsou typy 118, 119, 155 a 158 a jejich deriváty. Trvale manipulační: Myslím, že praxe rozlišování po krajích je plně dostačující a já bych to tak ponechal. Serie "DP": Je to typický příklad ničeho proti ničemu. Zkrátka když to bude, nepřinese to nic, stejně jako když to nebude. Navíc městskou autobusovou dopravu už dnes neprovozují jen místně příslušné DP, ale spousta subjektů organizovaných do PID, ODIS, IDS JMK apod. Já bych to tedy posunul do roviny, že si podnikatelský subjekt může pro sebe za nějaké hříšné peníze vyhradit serii. Například kohosi v T-Mobilu napadne, že by bylo pěkné, kdyby všechna jejich vozidla měla značky A xxxx TM. Tak si těch 9999 pozic pronajmou... Pražské motocykly: Ale tady je trochu problém s duplicitou, že? Serie A A 1234 ještě ne, ale později to koliduje... Většinu ze zde doposud představených systémů si dovedu představit v praxi. Některé jsou mi milejší, jiné méně, ale žádný by nezpůsobil to, že bych na RZ zanevřel a začal se věnovat třeba chovu holubů. Všichni máme nějakou představu o systému, nikdo zde ale ještě nenastínil, jak chce změny systému docílit. Je samozřejmě možné a pravděpodobné, že zodpovědní úředníci toto fórum čtou a dělají si poznámky a třeba za pár měsíců bude ministr Řebíček na tiskové konferneci představovat nové české RZ, nicméně jsem přesvědčen, že ke změně je třeba učinit aktivní kroky.
|
Vámos Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1787 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:21:13 |
|
Martin L: Všichni máme nějakou představu o systému, nikdo zde ale ještě nenastínil, jak chce změny systému docílit. K tomu Ti něco napíšu mailem. Důvod se dozvíš.
|
Číslo příspěvku: 1788 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:47:34 |
|
Něco k vojenským. Včera v Praze na Prašném mostě
|
Číslo příspěvku: 1789 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 16:27:29 |
|
Nestle: Tak jsem aspoň letmo prostudoval Tvůj systém. Kapacitní problémy bys rozhodně neměl Nějak mi uniká smysl kódování toho týdnu první registrace. Je to tam totiž zakukleno dost neprůhledně a průměrný člověk z toho stejně pozná jen které ze dvou aut je starší/mladší. Dopočítat se nějakého datumu bude velice složité a tím pádem mi to nepřipadá moc smysluplné. Jen se tím komplikuje zapamatovatelnost - má to vlastně 4 skupiny znaků (sdružené po dvou). A to je druhá věc, co se mi nelíbí, zapamatovatelnost podle mě nic moc. Barvičky nehodnotím, stejně na nich netrváš Jako velmi pozitivní nápad hodnotím sloučení úřední nálepky s nálepkami TK a ME. Ale opět se mi nelíbí netransparentnost. Kdo se má podle té byrvy dopočítávat platnosti TK. Nebylo by lepší volit barvu podle konce platnosti TK? Bylo by pak na první pohled jasné, kdy platnost končí a kdo to už prošvihl. (Navíc znak Prahy podle mě vypadá jinak) Ta jedna nálepka je podle mě fakt dobrá, na jiných návrzích se mi nelíbí právě "příliš mnoho nálepek"
|
3260
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 16:30:39 |
|
Nestleho systém neberu - moc písmen - málo zapamatovatelné. Graficky OK. Ad 3260.2 Nějaké chyby tam mám - viz pár duplicitních kódů. Praha - 7 znaků - OK asi by to pomohlo Kódy stejné jako platné okresní (např PS): duplicita nehrozí, protože je jiné kódování - písmena na konci. Rozhodně považuji za menší zlo než uměle zavést PX apod... okresní RZ mizí závratným tempem - i s povědomí lidí časem zmizí ono PS či PJ Některé záměny (např HU-HP) beru, historii moc neznám.
|
Číslo příspěvku: 1790 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 16:41:14 |
|
Docela by mě zajímalo, jestli na ruského velvyslance vyšla 020 CD20 náhodou. Dost bych se divil.....
|
Číslo příspěvku: 1791 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 16:44:59 |
|
Tuhle modrožlutou PZK 70-00 vídám celkem často.
|
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 17:15:42 |
|
Nestle: Tak jsem aspoň letmo prostudoval Tvůj systém. Kapacitní problémy bys rozhodně neměl Nějak mi uniká smysl kódování toho týdnu první registrace. Je to tam totiž zakukleno dost neprůhledně a průměrný člověk z toho stejně pozná jen které ze dvou aut je starší/mladší. Dopočítat se nějakého datumu bude velice složité a tím pádem mi to nepřipadá moc smysluplné. Jen se tím komplikuje zapamatovatelnost - má to vlastně 4 skupiny znaků (sdružené po dvou). A to je druhá věc, co se mi nelíbí, zapamatovatelnost podle mě nic moc. Barvičky nehodnotím, stejně na nich netrváš Jako velmi pozitivní nápad hodnotím sloučení úřední nálepky s nálepkami TK a ME. Ale opět se mi nelíbí netransparentnost. Kdo se má podle té byrvy dopočítávat platnosti TK. Nebylo by lepší volit barvu podle konce platnosti TK? Bylo by pak na první pohled jasné, kdy platnost končí a kdo to už prošvihl. (Navíc znak Prahy podle mě vypadá jinak) Ta jedna nálepka je podle mě fakt dobrá, na jiných návrzích se mi nelíbí právě "příliš mnoho nálepek" Tady bych si dovolil (narozdíl od mých barevných SPZ)tuto fičůru bránit: úpřimně řečeno - co je koho do toho, kdy přesně bylo moje auto RZ: E14 XX88 zaregistrováno...a já, jako majitel, si to najdu v TP. Takže se určitě k tomu nebude vydávat "kódovací příručka pro běžné občany". Běžný občan - i se základním vzděláním - umí skutečně pouze určit, že auto E14xxxx je mladší, než auto E11xxx a o hodně novější, než auto A55xxx. Ale to myslím v zásadě běžnému občanovi stačí. Tady ale začíná ta story s barevnými nálepkami TK/EK: je jasně napsáno, že žlutá platí do 4. roku věku vozidla - takže auto s registrací např. B11 dosáhne tohoto věku po cca 205 týdnech - v té době se budou vydávat E48xxxx. V následujícím týdnu E49xxxx bude žlutá nálepka na autě B11xxxx, stejně jako všechny nižší registrace (A11xxxx - A99xxxx) NEPLATNÁ - měl by tam mít zelenou.... 99.7% populace to sice ani tušit, ale stačí, když tuto skutečnost zjistí (a) policie nebo (b) automatický monitorovací systém. Zní to komplikovaně, ale věř mi, je to úplně primitivní. |
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 17:25:53 |
|
Jedna technická poznámka: v těch ukázkách je malý šotek, opravím to - ale celkový smysl to nijak nekazí. Zároveň UPOZORNĚNÍ pro ty, kteří se k Nestle 99 ještě nedobrali: toto není systém (pouze) pro Českou republiku, ale pro libovolný stát zhruba velikosti ČR. Jestli teda čekáte, zda bude kód pro Rohovládovou Bělou RHB nebo RB nebo 145 nebo ERB, tak s tím Nestle 99 ani nestrácejte čas. Stejně tak, jestli má mít Praha na značkách znak o třech věžičkách a praporech 13 městských částí, siluetu Hradčan nebo obchodní logo... k té zapamatovatelnosti by bylo dobré nastudovat nějakou odbornou literaturu a teorii - jestli se lépe pamatuje 4A9 nebo A49 nebo 49A. |
3260
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3262 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 17:42:44 |
|
4A9 nebo A49 nebo 49A. anebo AKA
|
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 34297 Registrován: 4-2003
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 18:21:01 |
|
Kam se ztratil Dědek?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
|
|
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 18:28:15 |
|
3260: nebo taky YJF, YFJ, SNM, SMN, OPT, PTO, OTP - to si člověk musí pamatovat, i kdyby ho vzbudil ve tři v noci ale nač vlastně? |
Číslo příspěvku: 1792 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 20:07:07 |
|
Nestle - zapamatovatelnost: Nevím jestli zapamatovatelnost je to nejlepší slovo. Jde hlavně o to, aby si náhodný svědek dobře pamatoval RZ auta, co viděl na místě činu - zjednodušeně řečeno. Nebo třeba i to, abys to při rychlém průjezdu správně přečetl a stihl si zapsat. Střídání písmen a číslic Tě totiž nutí víc myslet na to, co je číslo a co písmeno a stejný počet znalů čteš déle. Pokud se vozidlo rychle vzdaluje, tak je dobrý každý zlomek vetřiny.
|
3260
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 21:18:26 |
|
Nestle: třeba na identifikaci. Já vím, že v Praze se ve velkém počtu aut a při kódu A xxxyy kanárková Fabie ztratí. Ale třeba v ORP Kuřim máme kanárkové Fabie jen tři. Dovedu si tedy představit, že při pohledu na tuto Fabii ujíždějící z místa činu bude stačit říci barvu a kód KU.
|
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31 Registrován: 6-2007
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:12:03 |
|
Ad Martin I. Samostatné série pro dvojřádky - jsou proto, aby na přední i zadní značce byly vždy logicky uspořádané bloky písmen a číslic. Na nejvyšší priority jsem si dal takové záležitosti, co se moc nenosí: zapamatovatelnost, pohlednost a jistý stupeň logiky. Proto do prvního řádku ne to, co vejde (vyšlizmus - tak to vyšlo...). K zapamatovatelnosti se vyjádřil Vámos v příspěvku 1792 - jako by mi mluvil z duše. Pražské motocykly: Počítám s recyklací uvolněných kódů, proto jsem u motocyklů začal A A 0001 až A A 9999. V dalších sériích si jsem vědom, že dožívají na série AB a výše ve všech kategoriích vozidel. Za 6 let systému MMI jsou motocykly před koncem 3A čččč, tzn. ročně 5 000 registrací. Nemám obavy o dostatek volných kombinací pro registrace v motocyklů v systému ZEBY 007. |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32 Registrován: 6-2007
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:26:36 |
|
Vámos - příliš mnoho nálepek Souhlasím, ale když už jsem se zachoval novátorsky k úpravě fontů, úvahou o červeném "národním" rámečku, kódováním podle ORP s nestejným počtem znaků pro ORP, tak jsem alespoň toho sněhuláka nechal, ať na té značce něco z předchozích systémů zůstane... :-) Myslím si, že alespoň nějaká optická kontinuita s předchozím systémem nazaškodí, je užitečná pro všeobecné přijetí nového systému - aby se u lidí nové značky "opticky chytly" a z tohoto pohledu ten červenozelený sněhulák je jistým národním prvkem na současných značkách. Ovšem nic nebrání tomu, aby znak ORP + termín STK/ME byl sloučen do jedné nálepky "švédského tvaru" Tak by mi vzniklo na značkách místo pro pomlčku nezi 2. a 3. blokem znaků. |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33 Registrován: 6-2007
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 01:26:05 |
|
Ad Nestle "NEPLATNÁ - měl by tam mít zelenou.... 99.7% populace to sice ani tušit, ale stačí, když tuto skutečnost zjistí (a) policie nebo (b) automatický monitorovací systém. Zní to komplikovaně, ale věř mi, je to úplně primitivní." To je právě ono - v detailech mi Váš systém připadá moc technokratický - podobně jako Welkův. Jistě, že se může majitel podívat ve firmě do papírů, do kdy že má na autě technickou. Ale stačí jeden telefonát u auta a podřízená na chodně a už ani nevíte, že jste chtěl hledat šanon s techničákama... Když jsem si chtěl ověřit, do kdy mám platnou TK, tak jsem se před 3. týdnu "juknul" na značku (10 vteřin), než bych něco hledal v papírech (10 minut). Myslím si, že systém má být v prvé řadě přívětivý pro daňové poplatníky - uživatele značek a teprve poté stejně užitečný i pro kontrolu a represe. Když si přečtu, že 99,7 % majitelů vozu z nálepky nevyluští, do kdy má platnou TK, ale zato to odhalí automatický monitorovací systém, tak mi přeběhne mráz po zádech. To ani Orwel nevymyslel... Myslím, že je opravdu užitečné si napřed odpovědět na otázku, zda pohlížet na nový systém podle teze I. (značky registrační) nebo II. (značky poznávací) - viz můj příspěvek č. 28. I když asi jsme si oba odpověděli. Váš systém zcela směřuje k tezi I., můj naopak k tezi II. Současmý systém MMI také vychází podle teze I. - pokud bychom podle této teze měli pokračovat, tak proč MMI měnit? |
3260
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3266 Registrován: 10-2003
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 07:37:43 |
|
Současmý systém MMI také vychází podle teze I. - pokud bychom podle této teze měli pokračovat, tak proč MMI měnit? S tím souhlasím, návrhy plné nicneříkajících čísel jsou defacto pokračovatelé MMI. Máme tu tedy 2 skupiny návrhů: 1. ORPácká frakce a přívětivost kódů - tedy jakýsi návrat do (podle mě osvědčené) okresní doby. Návrhy doplněné o praktické věci jako je recyklace či doživotní kód. Tato skupina také preferuje zapamatovatelnost kódu(sem se nejhlasitěji hlásí 3260, Dědek, Vámos, Že by?...) 2. Pokračovatelé MMI frakce - tedy snahy překombinovávat současný systém a kódovat ve stylu vojenských značek - tedy anonymita a horší zapamatovatelnost (největší příznivec Nestle či Rul a jeho kódy plné čísel) Pak je tu ještě Mcbain, kterému jako jedinému současný systém nevadí. A samozřejmě Welek, jenž vymyslel nejpromyšlenější návrh MMX PLUS Zkusme najít konsenzus a přemýšlet o věcech, na kterých se shodneme. Já myslím, že většina velké dvacítky by se shodla na zachování stávajícího fontu či recyklaci RZ. Napadá Vás něco jiného?
|
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109 Registrován: 5-2006
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 12:43:21 |
|
Zajímavé, že policie zaznačuje postavení vozidel při nehodě PRVNÍMI znaky RZ - např. 6A2 a 1A8. Přitom identifikátor je právě to poslední čtyřčíslí. I my jsme ve firmě říkali: "dnes si beru šedesátdevítku" - služební auto se značkou XXX 5269. Když se srazí dvě auta z Kuřimi, tak se musíme bavit o koncových znacích - v tom mém RM55 pak nevidím problém a rozdíl oproti jakékoliv kombinaci, která bude za kódem Kuřimi KU. |
Martin_l
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1430 Registrován: 5-2004
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 15:16:17 |
|
3260: Máme tu tedy 2 skupiny návrhů Já bych to rozhodně tak nezjednodušoval. Například já. Mohu patřit do první kategorie, protože chci zapamatovatelnější kódy. Dovedu si představit ORP kódování, ale více by se mi líbilo krajské. Jsem pro nový systém, ale smířil bych se i s úpravami toho stávajícího, takže teoreticky mohu patřit i do druhé frakce. Současný systém je podle mě horší než okresní, ale při vzhledových úpravách stávajících tabulek mi stejně jako McBainovi vadit jeho pokračování nebude. Vlastně bych se dokázal smířit i s bezkódovací celostátní soustavou s důslednou recyklací nebo nějakou reminiscencí na období 1953 - 1960. A teď mi řekni, kdo je tu více připraven ke konsenzu? Ještě k návrhům nového systému: V uplynulých týdnech jsem ve svých příspěvcích postupně představil několik variant vývoje. Od úprav stávajícího systému (např. 52A 67SL) po nový krajský systém (P 964 EV). Zbývá představit poslední možnost - kódy dle ORP: Jedná se v podstatě o návrat systému 1960 ve znění pozdějších úprav tak, jak tu s námi byl v letech 1999 - 2001 s nutnou modernizací. ORP, které byly okresními městy budou pokračovat tam, kde skončily. Například okres Plzeň - město vydal (pravděpodobně) poslední značku PMV 65-95. Začne tedy na hodnotě PMV 6600. Okresům zůstavají všechny jejich kódy, zbylé volné kombinace byly rozděleny mezi nové ORP. Všechny kódy jsou dvoupísmnné, přičemž Praha zůstaneu AB - AZ a Aš se spokojí s SA. Jejich seznam existuje a můžu jej na požádání zveřejnit. ORP, které začnou nově, pojedou nejprve bez písmen (Stod SD 0001 - SD 9999, SDA 0001 - SDA 9999, SDB...). Motocykly pojedou odznova všude. Nejprve KT / 001 - KT / 999, KT / A001, KT / A999, KT / B001... Mopedy odzačátku s písmeny: NY / A01... Exportní, stejně jako trvale manipulační a papírové převozní zůstanou stejně jako v současnosti. Veteráni a sporťáky budou mít vždy jako poslední písmeno V nebo R. Například TC 687V, DOA 258R. Diplomaté a spol. se vrátí do běžného formátu CD 0001 - CD 9999, CDA 0001 - 9999... (kód XX bude recyklovat) Dělení podle zemí neuvažuju. Traktory a stroje v běžné řadě s ostatními, žluté tabulky. Přívěsy nebudou mít zvláštní serie a ani přeházené znaky jako v letech 1978 - 2001. Náklaďáky a autobusy dostanou bílou barvu tabulek. Výhodou je stejné rozložení znaků jako doposud, což ulehčí přechod výroby. Některé menší ORP budou dlouhá léta vydávat jen šestiznakové značky, což přispěje k zapamatovatelnosti. Písmena a čísla se nikde nemíchají (kromě vývozních)
|
353
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1849 Registrován: 5-2002
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 15:17:29 |
|
Proč trolejbus, vozidlo to sice drážní, ale také silniční se zrovna u nás neopatřuje RZ sice stále přesně nevím, ale určitě by jim značky slušely: PS: tu značku už má zamluvenou Pajda
|
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34 Registrován: 6-2007
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 17:46:51 |
|
Ad Martin I Celé toto povídání je opravdu (především) hra, kterou svým způsobem dobře odstartoval Welek svým (pře)propracovaným systémem. Ale opravdu většina zde hrajících se (dle mého soudu) formuje do dvou frakcí - ORP a neORP. Pokud upřednostňujete přehledné značky, tak jsem přesvědčen, že po řadě pokusů dříve nebo později můžete zakotvit v ORP frakci :-). V rámci hry jsem dnes skusil, zda je nutné používat i trojpísmenné označení malých ORP a vyšlo mi, že nikoliv. Praha, Brno, Ostrava s jedním písmenem, další 203 ORP po dvou písmenech. Není však (bohužel) možné ve všech případech bývalým okresním městům ponechat jejich kódy, jak navrhujete. Nejhorší to je u skupiny 20 ORP začínajících na písmeno "K". Pokud nechcete přidělovat nesmyslé kódy jako je KB, KF, KX, KW, tedy musíte v něčem uhnout a tak Kroměříž vyfásne KZ místo KM. Je to sice zčásti proti logice přehlednosti, ale značky okresní a ORP jsou jasně rozlišitelné europroužkem, případně nově znakem ORP a jiným uspořádáním alfanumerických bloků PPP čč-čč vs. PP ččč PP. Okresní značky postupně vymírají (stejně jako mizí černé značky v Rakousku), takže by za pár let zůstaly jen milými exoty na našich silnicích a s kódy ORP by se až tak moc nepletly. Navíc těch změněných kódů tak moc není - viz přehled: A Praha B Brno O Ostrava AS Aš BA Bílina BC Bílovec BE Beroun BH Bystřice p/ Hostýnem BI Blovice BK Blansko BL Brandýs nad Labem – St. Boleslav BM Bohumín BN Benešov BO Broumov BP Bystřice nad Pernštejnem BR Bruntál BS Boskovice BT Blatná BU Bučovice BV Břeclav CA Čáslav CB České Budějovice CD diplomati a konzulové CE Český Brod CH Cheb CK Český Krumlov CL Česká Lípa CN Černošice CO Chotěboř CR Chrudim CS Český Těšín CT Česká Třebová CV Chomutov DA Dačice DB Dobruška DC Děčín DK Dvůr Králové n/Labem DO Domažlice DR Dobříš FM Frýdek-Místek FO Frýdlant nad Ostravicí FR Frenštát pod Radhoštěm FY Frýdlant HA Havířov HB Havlíčkův Brod HC honorární konzulové HD Hodonín HE Hustopeče HI Holice HK Hradec Králové HL Hlinsko HO Hořice HP Humpolec HR Hranice HS Holešov HT Horšovský Týn HU Hlučín HV Hořovice HZ Horažďovice IV Ivančice JA Jaroměř JB Jablunkov JC Jičín JE Jeseník JH Jindřichův Hradec JI Jihlava JL Jilemnice JN Jablonec nad Nisou KA Kralovice KC Kopřivnice KD Kadaň KE Konice KH Kutná hora KI Karviná KJ Kyjov KK Králíky KL Kladno KM Kuřim KN Krnov KO Kolín KP Kaplice KR Kravaře KS Kraslice KT Kostelec nad Orlicí KU Kralupy KV Karlovy Vary KY Klatovy KZ Kroměříž LA Lanškroun LB Lysá nad Labem LI Liberec LL Litovel LM Litomyšl LN Louny LO Litvínov LP Lipník nad Bečvou LT Litoměřice LU Luhačovice LV Lovosice MB Mladá Boleslav MC Mohelnice ME Mělník MH Mnichovo Hradiště MI Milevsko MK Moravský Krumlov ML Mariánské Lázně MO Most MT Moravská Třebová MU Moravské Budějovice MV Mikulov NA Náchod NB Nový Bydžov NC Neratovice NJ Nový Jičín NK Nepomuk NM Nové Město na Moravě NN Nýřany NO Náměšť nad oslavou NP Nová Paka NT Nové Město nad Metují NV Nový Bor NY Nymburk OC Olomouc OD Odry OP Opava OR Orlová OS Ostrov OT Otrokovice PB Příbram PC Pacov PD Podbořany PE Pelhřimov PH Pohořelice PI Písek PL Polička PO Přelouč PR Přerov PS Přeštice PT Prachatice PU Pardubice PV Prostějov PY Poděbrady PZ Plzeň RA Rakovník RI Říčany RK Rychnov nad Kněžnou RL Roudnice nad Labem RO Rokycany RR Rožnov pod Radhoštěm RS Rosice RU Rumburk RY Rýmařov SB Šternberk SC Sedlčany SD Stod SI Sušice SK Slavkov u Brna SL Slaný SM Semily SO Sokolov SP Šlapanice SR Stříbro ST Strakonice SU Šumperk SV Soběslav SY Svitavy SZ Světlá nad Sázavou TA Tábor TB Třeboň TC Tachov TD Tanvald TE Telč TI Tišnov TN Třinec TP Teplice TR Třebíč TS Trhové Sviny TU Trutnov TV Turnov TY Týn nad Vltavou UB Uherský Brod UH Uherské Hradiště UL Ústí nad Labem UN Uničov UO Ústí nad Orlicí VC Votice VD Varnsdorf VE Veselí nad Moravou VI Vlašim VK Valašské Klobouky VL Velké Meziříčí VM Valašské Meziříčí VN Vodňany VO Vysoké Mýto VP Vimperk VR Vrchlabí VS Vsetín VT Vítkov VY Vyškov VZ Vizovice XS diplomatická a konzulární mise XX administrativně techničtí pracovníci diplomatické nebo konzulární mise ZA Žatec ZB Železný Brod ZH Zábřeh ZI Židlochovice ZL Zlín ZM Žamberk ZN Znojmo ZR Žďár nad Sázavou číslice armáda Celkem 210 kódů, 4x diplomatické, 206 ORP, z toho: - 3 mají jednopísmenný kód (A, B, O) - 203 mají dvoupísmenný kód + armáda, pouze číslice |
Rul
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1024 Registrován: 7-2006
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 20:56:04 |
|
Že by: Jenom bych poopravil pár kódů z MS kraje, které jsou zde již několik let "zdomácnělé" (zkratky z inzerátů apod.). BC - Bílovec BH - Bohumín BT - Bruntál CT - Český Těšín FM - Frýdek-Místek FO - Frýdlant nad Ostravicí FR - Frenštát pod Radhoštěm HA - Havířov HL - Hlučín JB - Jablunkov KE - Kravaře KI - Karviná KP - Kopřivnice KR - Krnov NJ - Nový Jičín OD - Odry OP - Opava OR - Orlová OS popř. OV - Ostrava RY - Rýmařov TN - Třinec VI - Vítkov |
Gromit
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1673 Registrován: 1-2006
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 21:53:19 |
|
Nevím, jestli tu už náhodou v minulosti nebylo ale včera na haičských slavnostech v Litoměřicích byla tahle dost nízká SPZ:
|
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35 Registrován: 6-2007
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 22:05:40 |
|
Ad Rul: Děkuji za náměty, avšak kódy nestačí ladit jen v rámci jednoho kraje. Pak by nemusela vyjít vhodná písmena na jiné ORP v republice. Pokud se v každém kraji najde doporučovatel místních kombinací, tak se stěží celostátně sejdou do jednoho systému. Pokud jste v mém předchozím příspěvku četl, co jsem psal o tvorbě kódů, tak je to snad jasné. Např. ORP začínajících písmenem "K" je v CZ celkem 20, ve všech případech jsem našel kombinace dvou písmen vycházející z názvů ORP, tedy nikoliv vzor Povážská Xystrica. Volné zůstaly jen kódy KB, KF, KG, KQ, KW a KX. Pokud naleznete v celostátním kontextu lepší kombinace, tak sem s nimi. (Myslím, že by neprošly kombinace KB - Karlsbad nebo KW - Krawarn. :-) Celý seznam jsem zveřejnil ať je na něm celostátně co zlepšovat, tak uvidíme. Kde to šlo, tak jsem u víceslovných názvů upřednostnil počáteční písmena dvou slov (RR – Rožnov pod Radhoštěm) nebo dvou slovních základů (SB – Šternberk). Naopak u Světlé nad Sázavou jsem nedal z pochopitelných důvodů SS, kombinace SZ snad je také dobrá – evokuje slovo SáZava. Pořád si jen hrajeme, ale kdo ví... |
Číslo příspěvku: 1794 Registrován: 6-2002
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 22:42:37 |
|
Gromit: Něco více o tom autě by nebylo? Patří to do historie, takže to přesuneme tam (Příspěvek byl editován uživatelem Vámos.)
|
R_b
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1058 Registrován: 3-2005
| Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 23:01:40 |
|
Tak mě při čtení těch kódu napadlo, že by bylo lepší NY - Nový Bydžov a tím pádem by si Nymburk mohl ponechat NB No a jinak mimo toto už mi léta vrtá hlavou, proč v minulosti Žďár nad Sázavou vyfasoval ZR a ne logické ZS? |
Rul
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 00:56:28 |
|
Rb: NY bych raději dal městu Nýřany, NB Novému Bydžovu a NK Nymburku (NO Novému Boru a NS Náměěšti nad Oslavou). Ad Považské PX: Soudruhové si tehdá nevšimli, že zůstalo nevyužité PK, které by Považské Bystrici sedělo lépe. Kdo ví, proč se zrovna rozhodli pro PX. Nejlepší na tom je, že jedna firma, která nám zasílá objednávky z Považské Bystrice má e-mail ...@px.psq.sk - PX v podvědomí Slováků je více zakořeněné, než současné PB. |
Dědek Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1925 Registrován: 12-2005
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 09:21:19 |
|
Pajda /650/ : 6A9 6470 vyrobeno 23. 10. 2006 Dík Je zajímavé, jak přibližně od druhé poloviny roku 2006 začínají v datech výroby typu 101 nenápadně převažovat termíny mezi 20. až 26. dnem v měsíci. Do té doby to bylo v drtivé většině případů mezi 10. až 16. dnem, vůbec "nejoblíbenější" dny jsou 14ka a 15ka... Uvidíme, jestli to s tím posunem o týden bude trvalý trend. |
Dědek Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1926 Registrován: 12-2005
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 09:28:27 |
|
Martin zlivský /34297/: Kam se ztratil... Jak jsi to ve čtvrtek stíhal? Všechno OK nebo trošku KO? |
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 34369 Registrován: 4-2003
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 11:54:40 |
|
Já to stíhal krásně, včetně demontáže zadního kola.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
|
|
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110 Registrován: 5-2006
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 12:41:20 |
|
LB bych nechal Liberci a Lysá může dostat LY. A další všeobecné doporučení: pro uvolnění některých kódů zvážit u obzvlášť narvaných skupin Kx, Lx, Sx atd ignorování přídomků jako Nový, Velký, nad Něčím, pod Něčím... Existuje Starý Bydžov? |
Martin_l
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1433 Registrován: 5-2004
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 17:25:18 |
|
Nestle, č.110: S tím Bydžovem bychom si moc nepomohli, protože Bx je mnohem narvanější než Nx. Snahy vynechávat různé přídomky už tu byly v letech 1945 - 1953 (např. Vysoké Mýto Č-MY) že_by, č.34: K ponechání původních okresních kódů mě vede určitá přirozená neinformovanost laického obyvatelstva. Vzpomeňme již zlidovělého kolínského 1K0. A to se jedná o úplně nový systém s číslicí na začátku. Pokud se vrátíme k prvním dvěma písmenům zleva jakožto regionálnímu identifikátoru, bude to pro lidi podvědomě znamenát návrat k okresům a tím pádem i návrat k jejich kódům. Samozřejmě můžeme rozhlásit, že europroužek a třeba i jiný seriový formát znamená některé nové kódy, ale u většiny lidí to bude marné. Například v současnoti platí jednoduché pravidlo, že písmeno "O" na značce neexistuje. A přesto - když jsem několika RZ- nezainteresovaným lidem ukázal fotku značky pražského bagru, tak ji většina přečetla jako "á ó ó.... Na Slovensku měli situaci jednodušší - staré značky vymýtili a tak se staré kódy s novými potkávat nemohou. A přesto nechali Trnavě TT a Turčianským Teplicím dali TR, přestože opačně by to bylo mnohem logičtější. A pokud se satré kódy měnily, tak jen tím způsobem, aby neobsazovaly žádný starý (VV - VT) a pokud ano, tak český (PX - PB). Samozřejmě, pokud chceme v Česku ponechat staré kódy, musíme přidělovat zdánlivě nepopulární kombinace. Ale jsem přesvědčen, že kuřimští by se lépe smířili se "svým" KZ (můj návrh) než nutně Kromeříž evokujícím KM. A navíc - "potrhlé" kombinace mají u nás celkem dlouhou tradici. Nejen poválečné Č-PX, M-SF nebo S-KM, ale i BI, BZ, BH, BY a TT v systému 1960. Tedy, když se na novém autě objeví přeštické PS 123AB, bude to všem nutně evokovat severoplzeňský okres. Naproti tomu přeštické PX 2123 bude sice v lidech nejprve vzbuzovat údiv, proč mají tak praštěná písmena (oni nevědí, že to jinak udělat nešlo), ale určitě je to nebude zeměpisně směřovat na druhý konec kraje, nebo třeba republiky.
|
Rul
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1032 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 17:35:58 |
|
Já třebas dodnes nepochopím, proč Slováci dali Snině zrovna kód SV (že by Snina vo Vihorlatoch?), přitom stačlo přetočit kódy tří okresů Skalica SK, Svidník SV a Snina SI a bylo by po problému. |
Číslo příspěvku: 156 Registrován: 4-2007
| Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 21:56:36 |
|
{3260 ad 3266 Zkusme najít konsenzus a přemýšlet o věcech, na kterých se shodneme. Já myslím, že většina velké dvacítky by se shodla na zachování stávajícího fontu či recyklaci RZ. Napadá Vás něco jiného? Ano, font vzor 1953/1986/1994 s některými drobnými estetickými(řezy několika číslic a písmen)a praktickými úpravami (rozlišení nuly a jedničky) by měl být průchodný. Máme tu tedy 2 skupiny návrhů: Myslím, že MMX+ v původní i upravené verzi patří do skupiny 1. |
Pajda
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 655 Registrován: 9-2005
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 00:14:08 |
|
353: Děkuji, že vidím, co mě čeká. Bude to pěkné - tu konečnou si pamatuju z nedávna. Trolejbusy na drátech chápu, ženemají PZ, ale co v Plzni, když se od drátů utrhnou a nahoděj vlastní motor. Tam by se PZ hodila. Malý dotaz - včera jsem viděl motorku s plachtou ABA 47-49 (nebo 49-47) Hodně jsem se divil, že tahle serie byla vydaná.Fakt to tak má být? (Příspěvek byl editován uživatelem pajda.)
hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž. |
|
3260
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3268 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 07:25:37 |
|
ŽEBY: Tvoje kódy se mi velmi líbí, je vidět, že jde najít rozumné řešení. V jednom jsou ale záludné a to ve faktu, že některé dřívější zažíté okresní by měly mít nové ORP. Tam je problém, aby se s tím veřejnost sžila. Ale myslím, že není problém naučit nové kódy nové generace, které tu budou po nás. A odhodit tedy ohled na historii. Vždyť denešním dvacetiletým už je nějaké Československo dávnou minulostí. A hrad Bouzov nám připadá (jako 5. generaci po přestavbě) také normální. Opravdu musím konstatovat, že ŽEBY tu předvedl dosud nejlepší kódování. A jako Kuřimák věřím tomu, že za 20 let by KM u nás bylo naprosto zdomácnělé. Těch KM kroměřížských by už asi moc nejezdilo...
|
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 08:51:01 |
|
To chce povinnou přeregistraci na vzor 2001 (= likvidaci pozůstatků 1960, 1986 a 1994) a pak zavedení ŽEBY 2009+ |
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 08:56:44 |
|
Welek: OMYL kolego - AA-111-A pro motocykly a AA-11-AA pro ostatní vozidla viz FRANCOPLAQUE No já nevím, třeba je nutno číst i dál - na francoplaque v příloze je oficiální tiskové prohlášení ministerstva. Tady je link: odkaz A tam se uvádí vzor AB-123-CD |
Číslo příspěvku: 158 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 12:59:51 |
|
Nestle To chce povinnou přeregistraci na vzor 2001 (= likvidaci pozůstatků 1960, 1986 a 1994) a pak zavedení ŽEBY 2009+ To si děláš (doufám)jen , nebo? |
Číslo příspěvku: 159 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 13:11:27 |
|
Nestle francouzské AB-123-CD Ač to do téhle komory nepatří - ano, ten odkaz je korekt, jenže je to prezentace z r. 2005. Co připomínám já je zcela aktuální informace. Frantíci v tomu mají už teď bordýlek a jak to definitivně dopadne ví možná jen Saro, odpor veřejnosti právě zprava je značný.... Přestopřezevšechno - šestimístný alfanumerák nám bohatě stačí a Kartágo musí být zničeno.... |
Číslo příspěvku: 160 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 13:51:18 |
|
Vámos for Nestle - zapamatovatelnost: Nevím jestli zapamatovatelnost je to nejlepší slovo. Jde hlavně o to, aby si náhodný svědek dobře pamatoval RZ auta, co viděl na místě činu - zjednodušeně řečeno. Nebo třeba i to, abys to při rychlém průjezdu správně přečetl a stihl si zapsat. Střídání písmen a číslic Tě totiž nutí víc myslet na to, co je číslo a co písmeno a stejný počet znalů čteš déle. Pokud se vozidlo rychle vzdaluje, tak je dobrý každý zlomek vetřiny. Ano, ano, ano! Ani náš soused Německo, se svými nej, nej to jaksi v oblasti prosté čitelnosti dodnes nezvládá k plné spokojenosti. Nový evidenční systém si naproti tomu náramně pochvalují rakouští policisté. Jelikož jako jediní v Evropě mají právo pokutovat vozidlo projíždějící vyšší rychlostí než povolenou jen na základě svého "způsobilého" konstatování přihlížejícího diváka (!!!! stálo mě to r. 1997 v přepočtu 2800 Kč!), jednoduché a zapamatovatelné kódování se jim náramně hodí. Proto tedy znovu navrhuji model AA-11-AA nebo AA-AA-11 plus klony a Kartágo budiž definitivně zničeno! |
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 16:36:54 |
|
Welek a zapamatovatelnost: ač nejsem odborník, troufám si tvrdit, že člověk si umí zapamatovat abstraktní řetězec stejně dobře složen (a) pouze z písmen (b) pouze z číslic nebo (c) kombinace obojího. Důležitější je, aby písmena i číslice byly vždycky na stejném místě (byly tam očekávány). Takže ideálně jsou zapamatovatelné značky typu PEPA nebo PRA-SE (speciální série pro vybranou skupinu pražských řidičů), ale taky ABC-123 AB CD 123 AB 123 CD A12 CD34 4A8 5291 ale ne jednou BB-SS-88 a pak BB-55-BB a nebo 88-55-BB. |
Číslo příspěvku: 161 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 21:00:21 |
|
Nestle zapamatovatelnost S pobavením vidím, jak z toho bloku zapamatovatelnosti odpočátku vylučuješ přirozené šestimístné řady AA-11-11 plus již ty zmíněné AA-AA-11, AA-11-AA a další, neřku-li 5 místné řady - fuj že Já úplně chápu, že je to iritující - vymysleli to už jiní (Amíci), fungovalo to a funguje to, je to k nasrání, že to nelze zadupat do země Tak jak se historicky vyvíjely PZ, tak se vyvíjely telefonní čísla a další veřejně důležité číslování, tedy ČÍSLOVÁNÍ vůbec. Moje maminka zažila na svém pracovišti "tvorbu" československých PSČ. Rádoby odborná diskuse otitulovaných blbů argumentující jejich již zavedenými blbostmi (číslování krajů), mamka jim vedla zápis. Když při finální poradě jeden z přizvaných praktiků vznesl dotaz, k čemu Československo potřebuje 5-místný kód PSČ když sousední SRN (tehdy 6x více obyvatel než ČSSR), 8 mil Rakousko a 17 mil DDR si bohatě vystačí se 4 místným kódem, byl seřván, ŽE PRÁVĚ PROTO! Další debilitky různé ráže z naší vlastní produkce následovaly. Jedna opravdu přetrvávající, obtěžující, zrůdná a velmi drahá - pomlčka v čísle bankovního účtu nad 9 znaků (není-li uvedena, operace se zpravidla neprovede) zůstává a národ drží hubu v domnění, že jinde je to taky tak....vóť my znájem len pa růsky...mimochodem IBAN je taky dílo jednoho přivandrovalýho no nemůžu do 4. cenové.... |
Nestle
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115 Registrován: 5-2006
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 22:32:09 |
|
No to jsem nevědel, že se dá do toho zaplést politika, bankovnictví, poštovní směrová čísla, telefonní čísla a zapisovatelství tvé mamky. Podle mě je MMX plus nedomyšlená blbost, která se zapomněla někde v 50. letech minulého století. |
Číslo příspěvku: 162 Registrován: 4-2007
| Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 22:45:44 |
|
Nestle Podle mě je MMX plus nedomyšlená blbost, která se zapomněla někde v 50. letech minulého století. Díky, ušetřil jsi mne práce vyjadřovat se k tvému geniálnímu návrhu... |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37 Registrován: 6-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 07:34:14 |
|
Pánové, díky za jisté hodnocení mnou navržených kódů ORP a za další návrhy. Debata nad jednotlivými kódy ORP je trochu nesystémová (a debatu jsem poněkud nesetémově odstartoval sám zveřejněním mého návrhu kódů...), protože si myslím, že první by měla být debata o tom, co od nového systému očekáváme. Možná ne krásné, ale výstižné slovo zapamatovatelnost si zastánce našlo - odpůrce nikoliv. Takže si myslím, že zapamatovatelnost by mohla být jedním z požadavků na nový systém. Z toho se odvíjí další požadavek, aby v jednom bloku (povětšinou) nebyla písmena s číslicemi v kupě - narozdíl od systému MMI. Až pak je asi na řadě debata - zda kódy ORP, okresů, krajů, NUTS2, historických zemí nebo bez územního kódování, nebo s kódováním něčeho jiného. Teprve po takto vzniklém konsensu může vzniknout návrh systému, s nímž se (snad) většina zdediskutujících ztotožní nebo alespoň smíří. No, a pak to celé necháme zapadat prachem...... :-) |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 9440 Registrován: 5-2002
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 10:15:58 |
|
Jedna opravdu přetrvávající, obtěžující, zrůdná a velmi drahá - pomlčka v čísle bankovního účtu nad 9 znaků (není-li uvedena, operace se zpravidla neprovede) zůstává a národ drží hubu v domnění, že jinde je to taky tak. Cože?? Snad nad deset znaků. A jedná se o velmi vzácný případ, většina účtů si s max. deseti znaky vystačí (bez pomlčky).
|
Číslo příspěvku: 163 Registrován: 4-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 11:50:40 |
|
Mcbain Cože?? Snad nad deset znaků.A jedná se o velmi vzácný případ, většina účtů si s max. deseti znaky vystačí (bez pomlčky). Ano, překlep jsem se, pomlčka se aplikuje nad 10 znaků. Drtivá většina, hlavně firemních účtů, si už dávno s 10 místy nevystačí. "A i kdyby", jako že to bohužel není ten případ, povinnost pomlčku uvádět, která stála už mraky lidí zbytečná penále za různě zpožděné platby, je protiprávní a v jádru zhovadilá. Veřejnost vůbec neví PROČ MUSÍ být a mě trvalo chvíli, než jsem to v ČNB vypátral. Ale tohle není server o bankovnictví.... Já jsem tím předchozím příspěvkem chtěl jen upozornit, že snaha o vytvoření optimální nové evidence PZ je nutně ovlivněna celou řadou psychologických i praktických zvyklostí, návyků při aplikaci ČÍSEL a ČISLOVÁNÍ. Tak jako Číňané přistupovali od počátku k této problematice tradičně konfuciánsky, nesovětští Rusové vynalézavě a dost originálně, tak jiní, líní, třeba jen kopírují, či "vymyslí" šrot. Tak jako tento server není o bankovnictví, politice ani psychologii, tak někteří účastníci těchto debat dozajista chápou, že to poslední má rozhodující roli. Stačí pozorovat vývoj PZ v jednotlivých zemích, nejen funkčně (alfanumerický kód), ale i esteticky. A to je o veškeré vizualitě, kde se lidská psýcha jedinečně demonstruje (posprejované domy, agresivní ostrý design auta, potetovaný homo sapiens "sapiens" etc). |
Číslo příspěvku: 164 Registrován: 4-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 11:53:16 |
|
že_by Že bych něco prošvih - on existuje nějaký konkrétní návrh ŽE BY? |
Číslo příspěvku: 165 Registrován: 4-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 12:29:28 |
|
Vámos for Nestle Jako velmi pozitivní nápad hodnotím sloučení úřední nálepky s nálepkami TK a ME. Nevím jestli to neuniká všeobecné pozornosti. Vedle tanečků okolo kódů ORP, alfanumerického uspořádání atp. je tu i dost důležitá otázka LEGALIZACE oprávnění k provozu vozidla. Já jsem se při návrhu MMX+ držel při zdi abych neprovokoval (nálepky STK+E zůstaly) oponenty s argumenty "je to tak, vyhovuje to tak, nelze měnit". Jakékoliv změny v oblasti verifikace provedených STK+E formou typických nálepek budou narážet na tuhý odpor úřednictva. Švédský model, kde JEDNA NÁLEPKA sdružuje vše, by byl samozřejmě ideální. V našem konkrétním případě by to byly tyto prvky: 1) oprávnění k provozu vozidla na veř. komunikaci - zatím neexistuje, vázalo by se identicky jako v Německu na prokázané uzavření povinné pojistky; vizuálně by to představoval erb ORP/kraje, a jeho kód (v MMX+ to je Registrační emblém) 2) nálepky STK+E - zde by bylo nutno provést legislativní úpravu aby den provedení STK byl i dnem provedení kontroly E, průchodné asi ztuha, nevím... 3) verifikační prvek že oprávnění k jízdě ad 1) je pravé (hologramové provedení nálepky) 4) kontrolní nálepka na předním skle vozidla zevnitř (viz současné Maďarsko a MMX+ str. 71) Shrnuto - na poznávací značce by nebylo zbytečných nálepek - de facto jen JEDNA funkčně dvoudílná - se shora kód ORP/kraje s erbem, pod ním STK+ E. Stejně jako v Německu by zneplatnění oprávnění k provozu představovalo zničení (odškrábnutí) horní části. Z hlediska vizuality a celkové estetičnosti nepochybně krok vpřed. Bylo by dobré získat pro toto řešení většinu hlasů diskutujících...... |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38 Registrován: 6-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 12:55:26 |
|
Ad Welek: Konkrétní návrh existuje už dlouho, ale pořád ho dopilovávám. Ven jsem zatím vypustil jen pokusné balónky kvůli zpětné vazbě - a také (hlavně) protože nestíhám návrh doladit do celkově koukatelného stavu. Nicméně v cca posledních 10 až 14 dnech v archivu příspěvků naleznete vše, co jsem pustil ven. Byla to většinou reakce na jiné příspěvky. Můj návrh nemůže překvapit, teze jsem tu už psal x-krát: zapamatovatelnost, ORP, upravené stávající fonty. Kódování jsem původně vůbec neřešil, předpokládal jsem, že tu bude nějaký ucelenější návrh k použití. Pak se ukázalo, že nic šikovného a alespoň trochu dotaženého tu není, proto jsem si našel čas i na kódy ORP (také viz výše) a k mému překvapení mi vyšlo, že všech 203 ORP se vejdou do dvoupísmenných kódů + A, B, O - jednopísmenné kódy. Původně jsem předpokládal, že pro malé ORP bude nutný třípísmenný kód, stačí-li 2 písmena, tím lépe. Také jsem inovacemi nenarušil sněhuláka (TK+ME) i když poté, co se Nestle vytasil s jeho návrhem, jsem mu "švédskou nálepku" chválil. Kompletní návrh ZEBY 007 do celkové prezentační podoby snad dotáhnu v červenci, zatím pouze ty útržky... |
že_by
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39 Registrován: 6-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 13:15:31 |
|
Ad Welek - "švédská nálepka" Zavedení této nálepky není žádná legrace... Protože kromě nových značek (MMX+, ZEBY 007 či cokoliv jiného) by musela jít nalepit i na stávající typy značek. Největší problém je se vzorem ´94, resp MMI a jeho plastickým sněhulákem. Přes něj lepit "švédskou nálepku" je blbost - deformace na nerovné ploše, kvalita přilepení, životnost úřední nálepky atd. Takže na vz. ´94 by musela být nálepka umístěna až za poslední číslicí (estetika jde blejt), aby tam trochu držela. Z toho vyplývá max. šířka 33 mm. Výška by byla dána místem na motocyklové RZ, resp. US formátu. Proto jsem raději nechal sněhuláka - i když uznávám sjednocená samolepka má něco do sebe. |
Martin_l
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1436 Registrován: 5-2004
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 13:42:02 |
|
Welek, č.161: Československý systém PSČ zavedený od 1. ledna 1973 považuji za jeden z nejlepších vůbec. Srovnáme-li si jej například s britskými směrovacími čísly, které mají třeba formát 5VC D6X, pak jsem přesvědčen, že naše praxe s trojčíslím a dvojčíslím odděleným mezerou je plně postačující a zapamatovatelná. Stejně tak devítimístná telefonní čísla zavedená v září 2002 jsou mnohem lepší řešení, než předchozí analogový systém s předvolbou.
|
Číslo příspěvku: 166 Registrován: 4-2007
| Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 13:53:20 |
|
že_ by švédská nálepka Pokud by majitele starších vzorů PZ nikdo nenutil k výměně PZ, a kdyby, bylo by to pěkné zvěrstvo (tento rezolutní požadavek tu už padl), tak by švédská etiketa byla problém u vzorů od MMI, to je fakt. Evropský formát PZ má včeské aplikaci dost místa zcela vpravo, takže tam by se ta etikea určitě vešla...a kde je řečeno, že se nemůže vyrábět v několika velikostech? Stejně by to dopadlo tak, že nové emise PZ by určitě zaujaly jak esteticky i funkčně a mnoho lidí by se pod různou záminkou rádo zbavovalo MMI -už jen z titulu BÝT IN |
|