K-report
 

Archiv do 24. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv do 24. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 11:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úžasné. Snížení počtu spojů a linek od listopadu na začátku zimy. Tleskám dopravnímu podniku, fakt skvělý nápad.
Proč, proboha neredukujete linky na jaře, kdy jezdí lidí dobře o třetinu méně? Nejvíc lidí jezdí od listopadu do února, tak proč zrovna v listopadu chcete zrušit linku číslo 4, zkrátit trasa některých spojů linky 6 do Polabin, Sluneční, zruší linka 33 atd...
Fakt skvělý nápad. Proč k těmto změnám nedochází třeba od dubna a od listopadu se MHD naopak neposílí?
Ještě čekám, že se od ledna zase zvýší jízdné, jak je v Pardubicích každý rok zvykem. Hlavně, že budeme mít autobusy na plyn, to opravdu jako cestující ocením...
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 11:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravděpodobně to bude linka 80 nebo 89, to ještě není jasné.

Nezlobte se na mě, pane řediteli, ale mnezbývá mi, než se zasmát. Můžu znát logigu toho číslování linek?
Pod číslem 8 je značena jednak linka jezdící z Dubiny k nádraží. Číslo 8 má však také polookružní linka jezdící z Dubiny přes Svítkov zpět na Dubinu. To Vám nevadí, že zde mají dvě dost odlišné linky jedno číslo.
A naproti tomu když se jedná o linku jedoucí z Dubiny k nádraží, tak jednou bude mít číslo 8 a pokud pojede po rychlodráze, tak bude mít jiné číslo?
Když k tomu ještě přidám linku 88, tak je z toho pěkný guláš...
Nebylo by skutečně na čase nějak lépe zpřehlednit číslování spojů původní linky 8 a 88 ?
Pavkub
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 12:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc se nevyjadřuju, jenom pročítám ale teďka se vyjádřit bohužel musím,...
1) Bezva, 8 normální linka, 88 linka ve svítkově opačně, 80 nebo 89 linka přes rychlodráhu, a na každý číslo zvlášť jízdní řád a na zastávkách už pak nemusí bejt nic jinýho, než jř těhle "hybridů". Já do tohodle vůbec nevidím ale! -to je tak těžký nechat osmičku osmičkou a prostě přes rychlodrháu udělat úplně novou linku s novým číslem bez spojistosti s označením čísla 8? Je nutný dělat v hlavách cestujících takovej bordel? Nebylo by lepší dát tý lince číslo 30 (např.) a 8+88 nechat tak, jak je?
2) Ona se bude rušit linka č.4? A zrovna jsem chtěl napsat, že koukám, že s ní jezdí čím dál víc lidí,... to je fakt v p.deli, člověk se naučí něčim jezdit a jak si na to zvykne, tak se to zruší, fakt geniální strategie (jaký vzdělání a plat má člověk, kterej tohle vymýšlí? Není tam volné místo)? Já vím, že se to od stolu krásně říká "tohle zrušíme, tohle bude takhle a voni si na to lidi zvyknou" -ale co se takhle někdy mrknout do terénu, jak to vypadá ve skutečnosti? Nevím sice, z jakýho důvodu se ruší linka č.4 ale dle mého, co každý den vidím, tak jezdí obsazená celkem slušně,...
3) ..., a nakonec trochu mimo téma: na Dubině na křižovatce u "Shell"-ky, chápu to dobře, že se tam plánujou semafory a nebo co se to tam vlastně plánuje? :-)

..., tak jsem to napsal trochu ostřeji, než jsem chtěl ale jinak svoje pocity teďka vyjádřit fakt nemůžu :-) Tak mi na to alespoň prosím někdo odpovězte -díky :-)
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4015
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 12:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení odborníci. Než začnete kamenovat ředitele DP za omezení, zjistěte si fakta. V příjmech město jsou letos brutální propady, a to vše se ve většině měst projeví hlavně na MHD, protože ta sežere z městské kasy nejvíce peněz. Ústí bylo s omezením provozu první vlašťovkou a vězte, že další města budou následovat. Například z omezení u nás mi dobře není už několik dní, dopad na cestující bude dost tvrdý, ikdyž páteřní linky zůstanou beze změn. Ono je mnohdy lepší jít cestou zrušení některých linek, než jít cestou úplného osekání všeho.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 13:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavkub: naprosto souhlasím s Tvým názorem na linku 4. Taky jsem zjistil, že s ní jezdí čím dál víc lidí. Ale jak tu pak posléze psal pan ředitel, mnohé informace zde nebyly pravdivé, takže uvidíme, jak to s linkou 4 bude.

Není mi však jasné, co se myslí tím, že dojde ke sjednocením tras linek 9 a 19. Co je tím myšleno? Že jako linka 19 bude jezdit Husovkou nebo naopak, že linka 9 bude jezdit po rychlodráze?

Já chápu, že mohlo dojít k propadu, ale proč redukovat městskou dopravu na začátku zimy? Vždyť krize doléhá i na městský rozpočet skoro rok? Proč se MHD neomezila třeba už v květnu a v listopadu naopak aspoň trochu neposílila?
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:10:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě majitel (město) nedá do podniku tolik peněz, kolik dát měl (chtěl). A tak se musí něco omezit.

PS: rušit čtyřku ale je fakt kravina, i já mám pocit, že je velice slušně používaná. Pokud by se zrušila, chtělo by to linku 11 směrem do Polabin vést po třídě míru, protože do čtyřky nastupuje většina lidí na masarykáči.
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12059
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 14:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úžasné. Snížení počtu spojů a linek od listopadu na začátku zimy. Tleskám dopravnímu podniku, fakt skvělý nápad.

Já bych nekritizoval, já bych počkal, co z toho vypadne. Opravdu jsou tu spoje, které vozí vzduch a které by se daly zrušit, aniž by to někomu vadilo. Když jsem měl před pár týdny o víkendu ranní 1601, vezl jsem za první dvě hodiny deset cestujících a přes den to (s výjimkou 16 na Kuňku) nebylo o moc lepší. Když by ten autobus třeba vykryl svačinové "díry" na nějaké trolejbusové lince, bylo by to smysluplnější.
A třeba takové sedmičky a jedenáctky mezi Globusem a Umou ... Taky už se mi občas stalo, že jsem jel od Globusu až na Umu prázdný a zpět jsem vezl kolem pěti lidí. Máme tu výpomocné spoje, kterými jede pár cestujících proto, že je to odveze domů či do práce bez přestupu a zbytek do toho nastoupil proto, že přišel na zastávku a ten šejdr bylo první, co přijelo a co jede požadovaným směrem.

proč zrovna v listopadu chcete zrušit linku číslo 4

Podle toho, co jsem slyšel, by trolejbus ze čtyřky snad měl být převeden na linku 11, takže tohle žádné omezování není?!

zruší linka 33

Ta se měla zkrátit jen ke Globusu, ne?
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
S_u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 16:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mel jsem včera čtřku, dodnes se me toči hlava :-). Občas jsem vez i vic než 10 lidi i to z Masarikače do Hotelu
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 17:59:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta se měla zkrátit jen ke Globusu, ne?

Docela mě zajmá, jestli i potom se vůbec bude využívat. Vim, že převážně u Globusu v trolejbuse bylo pár lidí nebo jsem tam byl dokonce sám. Ale to byl směr UMA. Jak to je cestou zpět nyní?

A asi před dvěma lety (už nevim kdy) jsem tady psal o tom, že se ta čtyřka pořádně nevyužívá v žádném směru. Což si myslim, že se opravdu změnilo.
Bus-mafiaDance radio247 Drum'n'Bassrádio Beat
No jo, člověku do hlavy nevidíš, abys věděl, co se mu tam honí...
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 20:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem měl před pár týdny o víkendu ranní 1601, vezl jsem za první dvě hodiny deset cestujících a přes den to (s výjimkou 16 na Kuňku) nebylo o moc lepší.

Jasně, ale před pár týdny byl srpen či začátek září, ale od listopadu do února jezdí dle mého laického odhadu MHD až o třetinu více lidí než v květnu, červnu, srpnu nebo září. Proto bych chápal podobné opatření z důvodu krize již na jaře. Ale pokud takovéto věci udělá dopravní podnik od listopadu, kdy evidentně bude stoupat poptávka po MHD, tak si o ekonomických schopnostech a předvídavosti lidí ve vedení akciové společnosti myslím své...
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 22:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víte, to co teď napíšu možná dost lidí urazí nebo naštve, ale kdyby se tu jízdní řády vymýšlely hlavou, tak by se doprava mohla občas omezit a nikomu by to nevadilo. Proč se občas na některých zastávkách sjedou 3 vozy, které mají společnou velkou část trasy? Proč se na autobusovém nádraží běžně sjede 5 vozů v jednom směru?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12063
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 23:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: Aniž bych chtěl nějak rejpat, uvedu jeden příklad ze západu. Z centra města vede trolejbusová trať, která se někde skoro na konci v zastávce Letná rozděluje na dvě větve. V současnosti tam jezdí linky 11 ke hřbitovu a 13 do Lobez. Linka 11 po 15 minutách, 4 spoje za hodinu, linka 13 po 12 minutách, 5 spojů za hodinu, celkem 9 spojů za hodinu v intervalu 1-12 minut. Z Letné to jezdí 01, 08, 16, 20, 31, 32, 44, 46, 56.

Od 7. listopadu budou o víkendech platit optimalizované jízdní řády. Z téhle zastávky pojedou nově linky 11 ke hřbitovu a 15 do Lobez, celkem 8 spojů za hodinu, odstup mezi spoji 7-8 minut, takže jednoznačně zlepšení při úspoře jednoho spoje za hodinu. Obě dvě linky budou mít úplně stejnou trasu a lišit se budou právě jen cca. 2-3 koncovými zastávkami (zatímco dnes jezdí 13 někam úplně jinam, než 11).

A tak všelijak podobně.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Pavkub
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 3-2006

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 12:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když bych měl navázat na ty 3 vozy najednou a pak půlhodiny nic, tak jedna modelová situace z reálu, což je fakt katastrofický:

> zastávka "Globus" směr centrum >
linka č.03: odjezd 20:12 , 20:42
linka č.07: odjezd 20:06 , 20:36
linka č.11: odjezd 20:12 , 20:42
linka č.18: odjezd 20:10 , 20:38

..., a teď mi někdo nahoře řekněte, jak je tohle možný? :x Tohle je totiž ukázka fakt toho, jak to podle mě nemá bejt :x ,... sorry, nemůžu si prostě pomoct no ;-)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 18:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odjezdy z nádraží o víkendu:
8:59 linka 10, 9:00 linka 3
10:00 linka 3, 10:03 linka 10, 10:05 linka 16
13:00 linky 3 a 17
13:18 linka 16, 13:20 linka 3
16:00 linky 3 a 17, 16:04 linka 16
18:00 linky 3 a 10
18:53 linka 16, 18:55 linka 10
19:59 linka 10, 20:00 linka 3, navíc jede desítka ještě 19:49, takže jedou 2 spoje 10 minut po sobě
22:25 linka 10, 22:27 linka 16, 22:30 linka 3

Tak kde je chyba?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Lutep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 19:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajimavé, pokud jsem spravne cetl na starem webu dpmp v sekci pro ridice dokud jeste toto existovalo tak ze zapisu z porady bylo zrusit linku 4, o tento vuz posila linky 11, linka 33 zkratit na globus, linka 5 celodenne do dubiny krom bezpecnostnich prestavek po cely pracovni den, vic uz si toho nepamatuju.

jak docilit efektivne uspor, par osobnich nazoru:

Zrusit vikendovou linku 7+11 - budu za to kamenovan, ale vytvorit prestupni vazby, popripade jako nahrada o vikendu linka 6 vybrane spoje ke globusu z ohrazenic, linka 13, vybrane spoje ze slunecni na globus.

Uspory pres tyden, vymysly a zbytecne pozadavky obvodu mesta zrusit ktere kradou kilometry a energi , hodiny ridicu a penize z rozpoctu mesta i dpmp napr linka 21, 27, linka 7 misto na globus klidne i do polabin slunecni, ale hlavne misto milionu linek a prazdnych jizdnich radu silne paterni linky a prestupovat, donedavna to nikomu nevadilo ze se prestupuje z dukly k nemocnici, ze slovan do kauflandu a stejne 8 spoju za den v intevalu 60minut, to neni linka mestka na kterou budu spolehat a jezdit s ni pokud me neprijede mimoradne pod nos, za o linka treba jako driv linka 13 ktera jezdila 5 minutach byla porad nabouchana kdyz byla autobusova, proc, protoze mela kratky interval, pevnou trasu a bylo na ni spoleh ze jezdi po cely den, chypu ze je ted situace jina na dubine, berte to jako priklad.

co se tyka zastavky hlavacova dokazeme ji obslouzit lepe a kvalitneji stavajicima linkama naprilad: linka 18 a 24: ... - Nadrazi - Hlavacova - Karla IV - Namesti Republiky - Masarykovo nam - 17. listopadu - ...

Zmena linka 25:

... Vyzkumny ustav - Pichlova - Tepleho - DP ...

zkraceni km a zrychleni linky

Ostraneni soubehu linek v centru: linka 8 spoje koncici na nadtazi konci blokovou smyckou objezdem AFI Palace -, totez linka 12-ve spicce az na nadrazi,14, 16, 17, 22, 23. Svaciny u linek kde to lze jinde nez v centru, u linek kde nelze vyznacit mista pro odstaveni autobusu a dojednat pouzivani WC a zazemi treba afi nebo tesco, nebo vybudovat zazemi pro ridice. Z nadrazi do centra jezdi timto pak pouze linka 2, 3, 6, 8 spoje do svitkova, 9, 10, 13, 18, 19 - dojde k ostaraneni soubyhu zbytecnych.
Typ - 14Tr05
Zařazen - 23.10.1984
Vyřazen - 2003
Výrobní číslo - 9088
Evidenční číslo - 320
Odstaven počátkem roku 2003, prodán do Almaty v Kazachstánu (3080). Před prodejem vybaven asynchronním pohonem posilovače a kompresoru
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12064
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 20:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K otázce souběhů - třeba z centra města do Polabin v prac. dny večer, ze zim. stadionu na Stavařov:

20: 05 05 14 22 25 35 35 36 52 53 55
21: 05 16 24 25 35 49 50
22: 05 18 24 24 31 35
23: 05 18

A našlo by se toho mnohem, mnohem víc.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 12:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé, že ten časový souběh linek se v Pardubicích kritizuje již dobře 30 let. Pamatuji se, že v osmdesátých letech to bylo stejné. Vybavuji si článek v tehdejší Záři cca v roce 1987-88, kdy někdo napadal, jak od nemocnice do města jedou linky 2,11 a 12 těsně za sebou a pak 15 minut nejed nic. Bohužel se za těch 25 let nic nezměnilo...
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 20:32:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý šotoset z Jihlavy zde:



Mnoho štastných kilometrů s vozy PSHŽD přeje Pavel.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3251
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 20:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já moc nešotil, tak jen takto:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 20:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad honzin 111:
Tak jestli-že máte odpovídající kvalifikaci ( nebo šikovnost od přírody ), běžte pracovat na patřičná místa a vše dejte do pořádku. A můžu vám prozradit, že se na vnesený pořádek do jízdních řádů již předem těším.
Jasně že všichni víme, že jízdní řády tady tvoří nějaký odborník, kterého lze přirovnat k mystické postavy "paní Blažkové" , ale co naplat?! jezdit na kole! ( nebo autem ).
Mnoho štastných kilometrů s vozy PSHŽD přeje Pavel.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3252
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 21:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A z Jihlavy ještě linka F (Furt dokola kolem vozovny):

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 22:25:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za tu dobu uz jsem si zvykl na podobné reakce a na kritiku čehokoli a kdykoli.

Víte, neznáte důvody, nejste u toho, když dostanete podmínky, za kterých musíte zajistit nezajistitelne. Ale to je jedno.

Chápu veškeré názory a buďte si jisti, že je to nutné. Propad v tržbách je více než 6 mil, příští rok nás čekají škrty v příjmech o dalších 5 mil a někde se to projevit musí. Pokud uvidíte veškeré změny pohromadě, zjistíte, že je to jen kosmetická věc. Zajistit pokrytí nákladů není žádná legrace a když začneme škrtat v dopravě přivodíme si tím jen opětovné snížení tržeb. Výsledek tedy nic.

A proč změny od listopadu ? Postupný propad chvíli trval a analýza taky. Jestli netušíte, jak je nastaven proces schvalování změn, tak je to návrh - představenstvo - dopravní komise - rada města..... tedy cca 3 mesíce trvá než to projde všude, kde te to nutné a pak musíte mít 2 měsíce náskok, aby ty změny sly udělat. Jestli nevíte, jak dlouho trvá vydání licence a co nám nařizuje zákoník práce, tak proč tu kritizujete termín zavedení změn!

Posouzení začalo vloni v říjnu a výsledek je tady teď. Takže odpovědně říkám, že jsme se tomu věnovali důkladně.

Navíc by bylo dobré si počkat na výčet všech změn a na to, co to udělá v dopravě.

Pokud bude zájem dám je k dipozici.

A proč plyn........ že to cestující nezajímá? To je možné...... mne ano....... 50% úspora na palivu!!!

Jestli je Vám to jedno, DP určitě ne.

A číslování linek? to je to poslední.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 21. září 2009 - 09:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HQ: o plyn možná všichni nejeví takový zájem jak se čekalo, ale úsporu paliva chápe snad každý.

Pokud se na to kouknu čistě z pozice laika, tak omezení dopravy je v "době krize" samozřejmostí, pokud se tedy nedostaneme do stavu někdy z roku 2005, kdy nejezdilo prakticky vůbec nic. Jenže se o omezení dopravy mluví, Vy řikáte, že jsou to pouze kosmetické změny, ale ostatní mimo DP o těch změnách nevědí prakticky vůbec nic, proto mají strach, aby se nejednalo o podobnou optimalizaci jako právě před 4 lety.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. září 2009 - 10:18:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se na to kouknu čistě z pozice laika, tak omezení dopravy je v "době krize" samozřejmostí, pokud se tedy nedostaneme do stavu někdy z roku 2005, kdy nejezdilo prakticky vůbec nic.
Nechci tvrdit, že to před pár lety nebyl dost krutý zářez, ale dalo se to přežít.
Mnohem větší mazec v historii DPmP byla neblaze proslulá redukce provozu v první polovině 80. let (1982, 1983?), kdy se prostě vyškrtala polovina kurzů, bez ohledu na návaznosti, bez ohledu na cokoli. Brutální na tehdejší změně byla zejména skutečnost, že se JŘ psaly ručně (myslím ručně na elektrických psacích strojích) a DP měl samozřejmě v zásobě vyplněné záložní zastávkové JŘ pro případnou výměnu poškozených. Tudíž se redukce provozu provedla tak, že se na těch vyplněných JŘ ručně začernily zrušené spoje. Bohužel to nemám nikde v archivu, ale depresivnější to snad ani být nemohlo. Představte si, že přijdete na zastávku a každý druhý odjezd je začerněný, takže je vám hned jasno, jak málo toho pojede a jak pekelně to bude plné...

Argumentu HQ beru a jako cestující v podstatě očekávám jen jedno - že redukce proběhne za cenu toho, že se zvýší obsazenost spojů, nikoli za cenu toho, že se sníží pokrytí denních a nočních hodin provozem MHD. Nemám problém s tím, že bude ve vozidle místo 50 lidí cestovat 70, ale měl bych problém, pokud by nebylo čím dojet na vlak v 5 ráno nebo čím odjet od vlaku v 11 večer...

(Příspěvek byl editován uživatelem Trolleybus.)
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 21. září 2009 - 13:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
je to trošku mimo mísu, ale čte to tu dost kompetentních lidí, včetně řidičů MHD, tak by někdo vědět mohl
Výpomocné spoje které jezdí ze zastávky Rybitví, stavební škola (hlavně linky 903), je u nich nějak určeno jestli tu "výchozí" zastávku mají projíždět, nebo je to na řidiči? Uvozovky proto, že tam jsou v podstatě dvě zastávky, jedna před vchodem do SOU a druhá za zatáčkou, kde normálně staví linka 18. Vidím tam občas spoj zastavit (již naplněný ze zastávky před školou), jindy vidím spoj projet, jen by mě zajímalo jestli v tom je nějaký systém
Díky předem
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 21. září 2009 - 22:00:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

306:


Záměrně posílám celou sérii fotek a díky Martinovi za spolupráci
Chlouba DPmP: Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28 Tr Solaris
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. září 2009 - 23:08:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lešek - jen by mě zajímalo jestli v tom je nějaký systém
Není, bohužel. Cca před rokem jsem tam zajel s autobusem a postupně srovnal všechny vozové jízdní řády a služby (včetně toho, která zastávka je jak zaměřená) a pokusil se napsat elaborát jak to sjednotit. Ale mám dojem, že se to nějak nedotáhlo...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4921
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 21. září 2009 - 23:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, mám zas nějaký dotaz, prosím. Je možné v zastávce Hostovice za 3 minuty, co se tam linka 28 otočí, přestoupit na ten samý autobus, nebo je výstupní a nástupní zastávka daleko od sebe? Jsou vůbec v Pardubicích nějaké zastávky, kde se takhle přelézt z vozu do vozu nedá? Díky.
WEB o MHD v HK (přes 350 fotografií), WEB o železnici (přes 450 fotografií)
21272 = Hradečák
Vystudoval jsem "Provoz a ekonomiku dopravy" a ne "Český jazyk", tak na to berte, prosím, ohled.
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 09:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Díky, já spíš tipoval že mají tu "běžnou" projíždět, a někteří na ni z lítosti nad tím davem co tam občas (jen občas) stojí i zastaví
Bylo by určitě hezké to sjednotit, dokud se ty dvě zastávky budou jmenovat stejně tak to ale asi nepůjde. Nicméně to je naprosto podružné, jen mě to zajímalo - díky za odpověď!
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 11:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272 - Hostovice: dá se... A dalo by se asi všude. Pokud spoj nemá na konečné minutu nebo nepřijel zpožděný, tak to stihneš všude. Asi jako v Bohdanči, stihneš to z výstupní na nástupní, ale nesmíš dlouho okounět na točně.
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 14:29:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: Pokud se ti jedná o vyfocení autobusu, tak to radši moc nezkoušej, pokud nemáš jistotu, že do autobusu bude nastupovat ještě někdo další. Najdou se tu řidiči, kteří ti ujedou, přesto že stojíš ve správný čas na nástupní zastávce a chceš jet zpátky. Mně osobně se to stalo jednou na Hůrkách, Pumpkin by mohl vyprávět o více případech.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4927
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 18:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: Do Hostovic jsem se chtěl jen svézt. Na vyfocení by to šlo takto: linkou 28 v 16.20 ze
Závodu Míru, v Hostovicích je 16.46 a 16.57 jede do Pardubic linkový autobus :-).
WEB o MHD v HK (přes 350 fotografií), WEB o železnici (přes 450 fotografií)
21272 = Hradečák
Vystudoval jsem "Provoz a ekonomiku dopravy" a ne "Český jazyk", tak na to berte, prosím, ohled.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 20:38:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místní plátek dneska přinesl článek o připravovaných změnách a tam je toto:

1) převedení spojů 9xx do běžných linek


2) lepší provázání 3 a 7, spoje linky 33 převedeny na linku 3 a zkráceny ke Globusu


3) sloučení 9 a 19
i když očekávat pravidelný interval na 9 je asi marné... nebo jsem zbytečný pesimista?

4) některé spoje linky 8 přes rychlodráhu
Tohle je podle mě spíš mínus, jen se v tom vytvoří ještě větěí zmatek, zvlášť když přibude nějaká linka 80 nebo 89. Jinak si myslím, že rychlodrážní linka nádraží-Dubina smysl má, ale chce to pravidelný interval.

5) zkrácení některých spojů linky 6 na Sluneční.
Co si budem povídat, do Ohrazenic to tak plné nejezdí, jen ale doufám, že v Ohrazenicích nebude interval ve špičce 10-20 a mimo špičku 15-30, protože se oblíbeným pardubickým systémem "random" prostě škrtne třeba každý třetí nebo čtvrtý spoj.

Radši bych do toho říznul víc a udělal to třeba takhle:
4: zrušit (v článku to není, tak nevím, jestli k tomu dojde, počítám, že ano)
6: Dukla - Centrum - Nádraží - Dukla (okružní, mohl by stačit i int. 15 min.?)
8: Svítkov - Nádraží - Centrum - Univerzita
10: Nemošice - 17.listopadu - Centrum - (Bělehradská - Sluneční?) - Ohrazenice
11: pravidelný interval! výhledově posílit (aby se lidi naučili jezdit do Polabin 11, nebál bych se přesměrovat min. 2, ale klidně i 13 na Sukovu)
13: posílit, aby nahradila kapacitu 6 a 8. Přes temnou stranu Dubiny bych místo linky 8 vedl linku 9.
21, 27: zrušit
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 21:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místní plátek jsem nečetl, ale podobné informace obsahuje i tiskovka, která už pár dní visí na webu magistrátu: http://www.mmp.cz/urad/radnice/tiskove-zpravy/tz2009/tzisk-090918 .html

BTW, ten nápad se zkrácením linky 6 bych radši nevytahoval na světlo světa. To už tady před lety bylo a skončilo to ukrutnou mediální palbou proti DP. Stručně řečeno šlo o to, že si důchodci z Polabin stěžovali, jak nemohou žít bez přímého spoje z Polabin ke Krematoriu. Že to obyvatelé ostatních částí města (vyjma Dukly) také nemají přímo, bylo zcela irelevantní, prostě z Polabin se ke hřbitovům vždycky jezdilo a musí se jezdit i dál!
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 21:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

218
Zajímavé. Akorát zejména:
1) na "temné straně" Dubiny by podle mě linka 9 v současném intervalu nestačila, a to i při posílení linek vedoucích do zadrátované části Dubiny - do těch "temných" koutů Dubiny je to prostě od drátů dost daleko. Když se na lince 9 interval posílí, bude se zase vozit vzduch v Rosicích.
2) úplně se ztrácí spojení z Dubiny a Drážky k nemocnici (zastávka linky č. 8 na rychlodráze). Netroufám si říct, jak je to významné, ale z prosté zkušenosti řidiče vím, že něco cestujících mezi Dubinou a rychlodráhou jezdí. Jo, asi pro toto spojení není potřeba interval 10 minut ve špičce/15 mionut v sedle, ale úplné zrušení tohoto spojení by podle mě znamenalo značné snížení kvality nabízené dopravy.
3) Zkus na to nasadit nějaké rozumné intervaly tak, aby se linky daly vzájemně proložit a nedocházelo k nežádoucímu shlukování spojů (tím neříkám, že to nepůjde).
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 23:05:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334:
1) Ono nejradši bych tam viděl 5, ale něco tam chybí :-D. A on ten rozumný interval je jen do poloviny (k točně, či jak se to teď jmenuje).

2) Jak jsem zmínil v začátku, ona by nějaká linka přes rychlodráhu smysl měla, ale ne "10 spojů za den", jak tomu bude.

3) Takže intervaly takovéto, snad by se povedlo i něco ušetřit; změnil jsem ještě trasu linky 7:
1 (Slovany - Jesničánky): 15/15/30//20/30
2 (Pardubičky - Polabiny): 15/15/30//20/30
3 (Nádraží - Bohdaneč: 10/15/30//20/30 (Bohdaneč 10/30/30//20/30)
4 ---
5 (Dubina - Dukla): 15/15/30//20/30
6 (Dukla - centrum - nádraží - Dukla): 15/15/30//20/30
7 (UMA - centrum - Teplého - Dukla - [Jesničánky]): 15/30/30//20/30 (Jesničánky 30/30/60//40/60)
8 (Svítkov - nádraží - centrum - Univerzita): 20/30/60//40/60
9 (Rosice - nádraží - centrum - Dubina zadem - Hůrka): 20/30/60//40/60
10 (Nemošice - centrum - Stavařov - Sluneční - Ohrazenice): 20/30/60//40/60
11 (Dubina - Polabiny - UMA): 15/15/30//20/30 (UMA 30/--/--//--/--)
12 (Černá - nádraží): 15/30/60//60/60
13 (Dubina - Sluneční): 7,5/15/15//10/15
14, 15 (centrum - Svítkov - Prům. zóna/Opočínek): vzájemně proložit, stejná trasa do města
16 (nechat)
17, 18 (centrum - Ohrazenice - Srch/Ta druhá Černá): vzájemně proložit, stejná trasa do města - možná by šlo sloučit s 14, 15
19 (Dubina [nevím, jestli by bylo lepší předem nebo zadem] - rychlodráha - nádraží): tady je interval otázkou, dovedl bych si představit třeba 20/30/60//40/60
20, 21 ---
22, 23, 24, 25, 28: neřeším (jde o pár spojů)
27 ---
33 ---
88 ---
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 23. září 2009 - 08:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel 358: Tak jestli-že máte odpovídající kvalifikaci ( nebo šikovnost od přírody ), běžte pracovat na patřičná místa a vše dejte do pořádku.
Žádnou odpovídající kvalifikaci opravdu nemám. Ale jsem řádně platící cestující, který platí stále více peněz za jízdné a proto očekávám od dopravního podniku kvalitní služby, že za mimo jiné i mé peníze a peníze z městského rozpočtu bude zaměstnávat odborníky, kteří umí sestavit jízdní řády tak, aby vyhovovaly především cestující veřejnosti, aby jednotlivé spoje na sebe navazovaly.

Já vím, vy jste tu většinou zaměstnanci či externisté dopravního podniku, tedy máte režijku a nezajímají vás problémy s jízdným. Ale já bych byl rád, kdybych si mohl koupit lítačku třeba devadesáti denní s platností od listopadu do ledna, tedy s přesahem do dalšího roku nebo bych byl rád, kdyby mezi nabídkou jízdného byl tzv. volný tarif, jako mají v Plzni, kde je možné si zvolit koupi lítačky na zcela libovolný počet dní. V Pardubicích je totiž nabídka typů předplatních jízdenek velmi omezená a navíc vázaná na kalendářní rok...
Rád bych se také třeba dočkal toho, že bych mohl při koupi předplatného časového jízdného v jízdenkovém automatu platit kartou. Před lety tu pan ředitel sliboval, že se uvažuje o umístění jízdenkového automatu, který akceptuje platební karty pravděpodobně v nějakém nákupním centru, ale skutek utek...

To jsou všechno problémy běžného platícího cestujícího, proto všechny problémy vidím malinko jinak než Vy a proto mě štve, že se na zimní období provoz MHD redukuje, spoje na sebe benavauzují. Vidím to prostě všechno očima běžného cestujícího, který ročně platí dopravnímu podniku za jízdné více jak 3 tísíce korun...
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 23. září 2009 - 09:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak jsem si porovnal výši jízdného v jiných městech. Je jasné, že lze těžko srovnávat jednotlivé jízdné, protože všude je tarrif nastaven jinak. Porovnával jsem tedy výši ceny časového jízného.
V Pardubicích stojí 90-ti denní "lítačka" 1.080 Kč, roční pak přijde na 3.700 Kč.
Naproti tomu v Plzni zaplatíte za čtvrtletní jízdneku 780 Kč, tedy o 300 Kč méně a za roční tam dáte 3460 Kč, tedy o 240 Kč méně než v Pardubicích. Navíc v Plzni platí roční tramvajenka dokonce 380 dní, tedy s přesahem do dalšího roku.
V Hradci Králové přijde 3-měsíční jízdenka na 870 Kč, tedy o 210 Kč méně naž v Pardubicích, roční tam stojí 3.060 Kč, tedy o plných 640 Kč méně než v Pardubicích!!!
V Olomouci jsem našel pouze čtvrtletní jízdenku, ta přijde na 780 Kč, tedy o 300 kč levněji, roční by pak přišla na 3.120 Kč, tedy o 580 Kč levněji než v Pardubicích.
V Jihlavě zaplatíte za 90-ti denní lítačku 1.000 Kč, tedy o 80 Kč méně, za 365-ti denní pak zaplatíte 3.400 Kč, tedy o 300 Kč méne než v Pardubicích.
V Ústí nad Labem stojí 90-ti denní jízdenka 1.060 Kč, tedy o 20 Kč levněji než v Pardubicích, roční přijde na 3.710 Kč, tedy o 10 Kč více než v Pardubicích.
Vyšší ceny než v Pardubicích mají z okolních trochu srovnatelných měst snat jedině České Budějovice. Tam stojí 90-ti denní "lítačka" 1.120 Kč, tedy o 40 K více než v Pardubicích, roční tam stojí 3.960, tedy o 260 Kč více než v Pardubuicích.

Z toho je tedy vidět, že cestování MHD v Pardubích není zrovna nejlevnější, pardubická městská doprava patří k těm dražším, bohužel ale kvalita služeb není určitě vyšší než v Hradci, Olomouci, Jihlavě či Plzni, kde lidé platí za cestování o dost méně...

Je mi jasné, že tu teď budou zaznívat protiargumenty, že výše jízdního přeci závisí hlavně na tom, jak velkou částkou které město svůj dopranví ponik dotuje. Samozřejmě, jak velké dotace který dopravní podnik dostává a kolik ujede ročně kilometrů, jsem opravdu nezkoumal. To by bylo na obsáhlejší studii...
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 09:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak velké dotace který dopravní podnik dostává a kolik ujede ročně kilometrů, jsem opravdu nezkoumal. To by bylo na obsáhlejší studii...

Obávám se, že tím jsi měl začít...
Chlouba DPmP: Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28 Tr Solaris
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 11:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu řešily souběhy, dneska bych trochu rozebral zastávku Nemocnice.

Všední dny:
5:22 linka 22, 5:24 linka 12
6:14 linka 28, 6:19 linka 22, 6:21 linka 12
7:19 linka 22, 7:23 linka 12, 7:24 linka 28
8:17 linka 28, 8:19 linka 12
14:31 linka 28, 14:32 linka 22
15:35 linka 28, 15:36 linka 12
16:10 linka 12, 16:11 linka 28, 16:13 linka 27, 16:15 linka 2
18:23 linka 28, 18:25 linka 12
19:23 linky 12 a 28
21:22 linka 2, 21:28 linka 12
22:20 linka 12, 22:22 linka 2

Linka 27 jezdí vždy 2 minuty před linkou 2.

Občas bych některé ty souběhy toleroval, neuváděl jsem všechno, ale linky 12 a 28 jezdí dost často v částečném souběhu už někde od Černé za Bory, linky 22 a 28 jedou v jednom případě hned za sebou z Kyjevské až na Závodu Míru.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 23. září 2009 - 12:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzin111: Ta časově variabilní lítačka á la Plzeň je supr nápad. Ta by mi fakt bodla. Snad by pro DP nebyl takový problém vymyslet tarif, který by reflektoval počet dnů, přičemž by byl schopen při každém dalším dnu navíc drobně zlevňovat denní průměr.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 13:10:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji šotoušům sledovat odpolední K152...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 13:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče těch lítaček tak je tu pořád jeden velký problém a to, že DP pracuje s kalendářem, který má jen 360 dní. Nechápu, proč nemůže oficiálně existovat měsíční, tříměsíční a čtyřměsíční předplatné, mně osobně je úplně jedno jestli zaplatím stejnou cenu za 28 nebo za 31 dní, ale to, že se mi během jednoho roku užívání lítačky někam ztratí 5-6 dnů je pro mě daleko větší problém, protože mi nikdy ty nezaplacené dny nevyjdou tak, abych lítačku zrovna nepotřeboval.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 23. září 2009 - 13:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Railfort: Buhužel se tu asi té "lítačky a lá Plzeň", tedy s platností na libovolný počet dní, nedočkáme. Přesně před rokem jsem tu totiž nedostatek typů předplatních časových jízdenek kritizoval. Dokonce jsem napsal stížnost přímo na dopravní podnik, kdy mi zejména vadila skutečnsot, že devadesáti denní lítačku si můžu koupit nejpozději k 5. říjnu, prototže nemůže mít přesah do příštího roku. Když se tedy rozhodnete koupit lítačku třeba od 10. října do konce roku, máte v Pardubicích smůlu. Devadesáti denní Vám již neprodají, takže Vám nezbyde než zakoupit dvě dřiceti denní a zbytek projezdit na elektronickou peněženku. Fakt skvělé služby...
Na tuto mou kritiku a námět na zavedení lítačky na libovolný počet dní, mi pan Martin Hodný odpověděl, že přesah lítačky do následujícího roku není možný, protože se uvažuje o zvýšení jízdného od nového roku (k čemuž od ledna 2009 skutečně došlo). Na tu mou připomínku ohledně lítačky na libovolný počet dní, pan Hodný vůbec nereagoval...
To bylo před rokem. Od té doby se, jak vidno, nic nezměnilo.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5312
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 14:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč by to jako nešlo? V Ostravě není s přesahem žádný problém. Když se zdražuje, tak se dá do 31.12. zakopit dlouhodobé jízdné ještě za starých podmínek. To jsou podle mě služby. V DPMP bych to "službami" určitě nenazýval.
MHD Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 23. září 2009 - 16:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzin111: Ani obecně uznávaný vzor všech nectností, České dráhy, tohle nedělají. Prostě kdo si koupí časové jízdné před zdražením, má to za starou cenu, navíc si to lze koupit dopředu v rámci předplatného. I tak je to za starou cenu. U DPMP bych čekal, že je ČD netrumfnou. Tomu říkám být protizákaznický.
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 16:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodnocení toho, kdo má jaký tarif bych nekomentoval. Jedna věc je za to kritizovat DP a druhá věc, kdo tarif schvaluje a důvod, proč je takový, jaký je.

Jiná věc je vstřícnější možnost nákupu ČJ. Myslím tím nákup přes přelom roku a podobně. Myslím, že je to věc, kterou bychom se měli zabývat. Je ale zajímavé, že jediná kritika je zatím tady. Z jiných míst (předprodeje, stížnosti a podobně) se dájí počítat na jedné ruce.

Myslím, že řešení se najde a navíc něco z kuchyně DP. Prozradím, že již brzo budeme testovat první eshop na jízdenky mezi DP v ČR, tedy zatím časové a na dobíjené EP. A bude to myslím super.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4930
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 16:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také by bylo dobré, kdyby se na naši hradeckou kartu dala nahrát pardubická časová jízdenka - kupovat kvůli tomu další kartu (mimochodem by to byla už 11. čipová karta, co mám) nehodlám. Ale je tu VYDIS, tak se to tím trochu řeší..
WEB o MHD v HK (přes 350 fotografií), WEB o železnici (přes 450 fotografií)
21272 = Hradečák
Vystudoval jsem "Provoz a ekonomiku dopravy" a ne "Český jazyk", tak na to berte, prosím, ohled.
Lutep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 16:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co se týká předprodeje, postačoval by jeden kapacitní který je schopen uspokojit občany, karloviny je lehce z ruky, na nadrží si připádám jak u okýnka na párek v rohlík, dubina ani nevim, mame šikovné automaty bezobslužné, chybý mě předprodej v centru v dosahu zastavky mhd dustojne kvality, treba Grand a mit otevrino jak sobotu tak nedeli, nekomu vyhovuje zaridit si veci o vikendu
Typ - 14Tr05
Zařazen - 23.10.1984
Vyřazen - 2003
Výrobní číslo - 9088
Evidenční číslo - 320
Odstaven počátkem roku 2003, prodán do Almaty v Kazachstánu (3080). Před prodejem vybaven asynchronním pohonem posilovače a kompresoru
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5313
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 16:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Headquarters: Díky za reakci. Pokud by se vyřešilo nakupování dlouhodobých časových jízdenek přes přelom roku, bylo by to super. Pokud by se měnil i tarif, tak klidně i s lomeným jízdným, tzn. do konce roku "poměrně" za starý tarif, pak již za nový.
MHD Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Lutep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. září 2009 - 16:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chapu pana reditele ze se snazi a dela vse co je v jeho moznostech, setrit se musi a bude se i nadale muset a omezovat, ale misto tri predprodeju aminimalne tri zamestnancu by byli vhodnejsi 2 na dustojnem a patricne vypadajicim miste predprodeje.

jinak setrit by se melo zacit nejen ubiranim kilometru na linkach, ale spise lepsi dopravni obsluznosti a odstanit paskvily a doplnkove inky nerikam vozici vzduch, prvni me je fakt na rane linka 21 + 27, dalsi pak linka 7 ktera podle me jiz v semtine straci vyznam cim dal tim vic hlavne je skoro soubezna s linkou 3 ve vetsine trasy, dalsi uspory skutecne bych hledal v autobusove doprave optimalizace obsluznosti dubiny:

linka 8: Dubina tocna - centrum - nadrazi - svitkov interval spicka20/sedlo30/40vecer+vikend
linka 9: Hurka - dubina tocna - husova - centrum - nadrazi - rosice interval spicka20/sedlo30/40vecer+vikend

linky 10: pravidelny interval spicka20/sedlo30/40vecer+vikend

reseni prumyslove zony cerna za bory - zrusit paskvil linky 28 a udelat z toho rozumnou linku, tady je opacny pripad linky 8 a 88, linka 28 jezdi vsude mozne

linka 12: Nadrazi - Barum - Cerna za Bory - Metice nebo Hostovice ( dve vetve )
linka 28: Zavodu Miru - (TMS)- Delnicka - (Drozdice) - Cerna Za Bory - Starocensko nebo Veská ( dve vetve )
iterval na obouch linkach stejny 20spicka/30sedlo/60vecer
Typ - 14Tr05
Zařazen - 23.10.1984
Vyřazen - 2003
Výrobní číslo - 9088
Evidenční číslo - 320
Odstaven počátkem roku 2003, prodán do Almaty v Kazachstánu (3080). Před prodejem vybaven asynchronním pohonem posilovače a kompresoru
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 23. září 2009 - 17:08:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Headquarters: Ono je také otázka, co se k Vám ze "spodních pater" společnosti dostane. Mně také lidi nadávají za kdeco, a když jim říkám, ať si oficiálně stěžují, že pokud jich bude více, tak se tím bude někdo zabývat, tak se na to "zvysoka". Také je otázka, s čím se Vám řadové zaměstnankyně od okénka svěří. Já také neběžím za nadřízenými za každým posláním do... Tolik ze života.
Heleďte, to operativní časové jízdné by bylo fakt super nápad. Kolikrát jsem mimo Pardubice a řeším, jak se s nabízeným časovým jízdným srovnám. Nu což, část jezdím s MHD a část byť v horším počasí na kole, nebo v případě Svítkova i vlakem. Holt má ty moje peníze někdo jiný.
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 00:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je také otázka, co se k Vám ze "spodních pater" společnosti dostane.

Toho bych se nebál ... řekl bych naopak že páně ředitelova pošta obyčejná i elektronická přetéká zajímavými informacemi :-), jak ze spodních pater, tak hlavně od zákazníků...
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12066
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 05:35:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc by bylo dobré si počkat na výčet všech změn a na to, co to udělá v dopravě.

Pokud bude zájem dám je k dipozici.


Zájem by rozhodně byl, pokud na veřejnost pronikají jen kusé informace vytržené z kontextu, nedělá to dobrotu.

Výpomocné spoje které jezdí ze zastávky Rybitví, stavební škola (hlavně linky 903), je u nich nějak určeno jestli tu "výchozí" zastávku mají projíždět, nebo je to na řidiči? Uvozovky proto, že tam jsou v podstatě dvě zastávky, jedna před vchodem do SOU a druhá za zatáčkou, kde normálně staví linka 18. Vidím tam občas spoj zastavit (již naplněný ze zastávky před školou), jindy vidím spoj projet, jen by mě zajímalo jestli v tom je nějaký systém

Pokud se nepletu (dlouho jsem tam nebyl a všelicos se mohlo změnit), tak 18 staví na zastávce na hlavní silnici a všechny ty školní spoje směrem do města staví (aspoň podle počítače) před SOU. Ve směru do Rybitví staví vše na hlavní silnici. Ale můžou být někde nějaké výjimky. Každopádně, nevzpomínám, že bych nabíral lidi na SOU a pak ke mě ještě někdo nastupoval na té druhé zastávce. Pokud jsem tam snad někdy zastavil, nenastoupil nikdo, všichni čekali na 18.

kdyby mezi nabídkou jízdného byl tzv. volný tarif, jako mají v Plzni, kde je možné si zvolit koupi lítačky na zcela libovolný počet dní. V Pardubicích je totiž nabídka typů předplatních jízdenek velmi omezená a navíc vázaná na kalendářní rok...

Ono to není zcela libovolný počet dní, ale 1 - 123 (= 1-4 měsíce). A pokud jde o předplatné přes přelom kalendářního roku, s tím tam byl kdysi problém. Když se zavedly čipové karty (2004-2005), lidé si koupili předplatné na karty od prvního dne platnosti karet. Časem se to nějak rozstrkalo, takže zmizely fronty v předprodejních místech vždy na přelomu měsíce a poptávka po nákupu předplatného byla v rámci měsíce rovnoměrná. Předplatné se kupovalo i přes přelom roku a problém to nebyl.
No a pak se zdražovalo předplatné od Nového roku (2008?) a najednou nebylo možné koupit měsíční předplatné řekněme od 14.12.07 do 13.1.08 a lidé si museli koupit předplatné kratší, jen do 31.12.07, což bylo pro ně nevýhodné (v ceníku si povšimněte, že čím více dní si předplatíte, tím je to levnější - většinou...)
To jen tak ve stručnosti, analýza výhod a nevýhod plzeňského systému by byla na delší povídání.

Další samostatná kapitola (zcela nevhodná k publikování na K-R) by bylo plánované zdražení od nového roku 2010, zatím se ale nedá s jistotou říct, kdy a o kolik se bude zdražovat (je možné, že třeba až někdy během roku), je ale možné, že tentokrát ta možnost koupení předplatného s přesahem přes datum zdražení bude. V případě zdražení v průběhu roku by to byla ostatně i nutnost (přece není možné říct, že kvůli zdažení se nebude v roce 2010 prodávat roční předplatné).

Navíc v Plzni platí roční tramvajenka dokonce 380 dní, tedy s přesahem do dalšího roku.

To je jen kvůli odbourání front v předprodejích, fakticky to znamená, že na legitimaci z roku 2009 je možné jezdit od 1.1.2009 do 15.1.2010, lidé tak mají víc času na nákup předplatného pro další rok. Obdobně tu fungovaly v době předkaretní i měsíční kupóny k legitimacím, vydávaly se na kalendářní měsíc/čtvrtletí/pololetí/rok a platily jeden den před a tři dny po, tedy např. říjnový kupón byl pro období 30.9.-3.11. (... a čtvrtého dne vyrazili do ulic snad všichni revizoři :-) I tak to znamenalo, že během několika dnů na přelomu měsíce se celá Plzeň jako jeden muž vydala do předprodejů. Tehdy byly asi dva předprodeje v centru města (všechny přepážky otevřené, fronta se táhla až za roh), další předprodeje byly v okrajových částech města (obvykle na konečných tramvají v objektech zděných sociálních zařízení pro řidiče, podobných tomu na Židově), které byly otevřené jen cca. od 25. dne v měsíci do 5. dne měsíce následujícího.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 10:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j: Analýzu výhod a nevýhod plzeňského systému neprovádějte. Není třeba dokazovat, že ho máme v Pardubicích delšího. Pokud byste chtěl věnovat čas něčemu podobnému, vypíchněte jen to, čím se dá inspirovat.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 10:33:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vihorlat_snina: Trochu jinak - Já jsem třeba neměl tušení o možnosti variabilních časových jízdenek, dokud jsem si to tu nepřečetl. A když jsem si to přečetl, tak jsem poznal, že je to přesně to, co bych osobně potřeboval. Při rychloprůzkumu mezi nejbližšími jsem zjistil, že nejsem tak úplně sám. Nelze čekat od pardubáků, kteří celý život používají jen 7mi, 30ti atd. denní jízdenky, že začnou houfně vymýšlet nové typy tarifů a bombardovat s nimi ředitele. Takže bych nečekal, až pardubáci sami vymyslí něco, s čím se nikdy nesetkali, ale hodil bych na web dpmp anketu na toto téma.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 13:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že průměrný cestující pardubické MHD toho o tarifu netuší podstatně víc. Kolik procent cestujících asi ví, že tarif mimo jiné obsahuje následující body:
- o víkendech a svátcích je cestující s nezlevněným jízdným při druhé a každá další jízdě ve stejný den odbaven za zlevněné jízdné?
- o víkendech a svátcích může cestující s minimálně 30denní občanskou časovou jízdenkou na tuto dopravovat zdarma 1-2 děti do 15 let?
- ve všech dnech má cestující s minimálně 30denní občanskou časovou jízdenkou právo na tuto zdarma přepravovat 1 zavazadlo nebo 1 psa, za které by jinak podle tarifu musel platit dovozné?
- na PaK lze jít do debetu, pokud před zaplacením jízdného je na kartě aspoň 1 Kč?

Hádal bych, že o slevě na druhou a další víkendovou jízdu bude vědět nadpoloviční většina cestujících (protože to znají z praxe a navíc je to uvedeno ve stručném výtahu z tarifu ve vozidlech), ale ty další tarifní výhody IMO nebude znát ani 10 % lidí.

BTW, koukám, že v tarifu přibyla nová věta - Čl. IV., bod 7 (možnost druhé a další jízdy o víkendech a svátcích za zlevněný tarif): Pokud cestující uskuteční první odbavení v Pardubicích, druhé odbavení v Hradci Králové, ruší se tímto možnost poskytnutí slevy při další jízdě v Pardubicích a tato je opět brána jako jízda první.
Čili v překladu do češtiny: Protože panáčci z nejmenované softwarové firmy konečně přiznali, že ten jejich bazmeg nedokážou nastavit tak, aby byl schopen odbavovat podle platného tarifu, bylo nutno tarif přizpůsobit jim.
Paráda, asi bychom měli být spokojeni, že ten systém generuje nekorektní operace jen při takové drobnosti jako jízda v PA a v HK během jednoho dne. Pořád lepší, než kdyby to třeba chtělo na každé sudé zastávce přiložením karty ke čtečce potvrdit, že se cestující ještě stále nachází ve vozidle...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12068
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 15:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Railfort: Sebekriticky se přiznám, že pardubický tarif zas až tak neovládám, protože po městě jezdím na kole, "na bundu" nebo "na ksicht". Další věc je ta, že pardubický tarif je už od své podstaty postavený zcela jinak, než plzeňský, takže srovnávat jednotlivé jízdné je jako nebe a dudy.

Ale zkusím aspoň něco:

http://www.pmdp.cz/tarify_priloha1.htm

Tohle je ten tarif "po dnech". Povšimněte si, že:
1) dvě jednodenní jízdenky jsou dražší, než jedna dvoudenní. Důvod - za 40 Kč je jednodenní jízdenka z automatu. Když se před dvěma lety zdražovalo (jen předplatné, cena jízdenek z automatů se nechala), cena jednodenního předplatného se nechala a vše další se zdražilo (dvoudenní byla původně za 78). Tahle zvrhlost by měla být odstraněna při dalším zdražování.
2) vždy kolem 30., 60., ... dne je několik dní za stejnou cenu a pak následuje skok. Důvod? Když se zaváděl tenhle tarif, vytvářel se tak, aby ceny měsíčního předplatného zůstaly stejné. No a měsíc může mít 28, 29, 30, 31 dní. Tak proto.
Když bylo v srpnu jednání komise pro dopravu a probíral se tam tarif po zdražení, zrovna tohle tam někdo z členů komise kritizoval a požadoval, aby křivka udávající cenu za jeden den v závislosti na době předplatného měla nějaký inteligentní tvar.
Co se týká vztahu lidí k tarifu: Lidé si obvykle ze setrvačnosti kupují předplatné měsíční nebo čtvrtletní, jako dřív. Na druhou stranu, tenhle tarif má smysl v případě, kdy víte, že v létě pojedete na 14 dní na chatu, takže na těchhle 14 dní nepotřebujete mít zaplacenou MHD, takže si koupíte předplatné jen do dne odjezdu na dovolenou. Mě se to pak třeba hodilo na to, že jsem přijel do Plzně na víkend "čtvrtek - neděle", koupil jsem si 4-denní studentské předplatné a měl jsem to výhodnější, než čtyři dny jezdit na lístky. Dneska už na zlevněné předplatné nemám nárok a při kratších pobytech se mi vyplácejí spíš obyčejné (12 Kč) nebo 24-hodinové (40 Kč) jízdenky koupené na kartu ve vozidle.

Další užitečná věc jsou samoobslužné zóny na dobíjení karet: http://www.plzenskakarta.cz/index.php?id=332 Umí to nahrát na kartu přeplatné nebo peníze do elektronické peněženky, ale pozor, jen z platební karty. Pokud chcete platit dobití karty hotově, musíte do předprodeje v centru města.

Naopak, běžné automaty na jednotlivé papírové jízdenky (staré Merony a nebo původně parkovací automaty Cale) jsou technicky na takové úrovni, že se jim většina znalých osob radši vyhne (mě jednou sežral desetikorunu, tlačítko STORNO nepomáhalo a po několika dobře mířených úderech jsem dostal zpět 80 korun), takže lidé jdou radši pro lístek k řidiči (což je mimochodem vymoženost stará tak asi rok dva, DP se tomu velmi intenzivně bránil). Ostatně, případů, kde by se Plzeň naopak mohla inspirovat třeba od Pardubic, je poměrně hodně - a třeba k tomu nakonec skutečně dojde

Co se mi ale v Plzni líbí, to je možnost zakoupit si na kartu přímo ve vozidle jízdenku třeba na 3 hodiny nebo na 24 hodin.

Trolleybus: Mě se běžně stává, že do vozu nastoupí dva lidé, kteří evidentně cestují spolu. Jeden zaplatí jízdné z elektronické peněženky, druhý si ode mě koupí lístek za 20/25 Kč, aniž by ho napadlo, že kdyby za něj zaplatil kamarád z karty, je to levnější.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4933
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 17:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé taky je, že když si koupím v Pardubicích jednodenní jízdenku, zaplatím 80 Kč, ale když si koupím studentskou, tak zaplatím jen 70 a platí ke všemu 7 dní a ne jen jeden...
WEB o MHD v HK (přes 400 fotografií), WEB o železnici (přes 450 fotografií)
21272 = Hradečák
Vystudoval jsem "Provoz a ekonomiku dopravy" a ne "Český jazyk", tak na to berte, prosím, ohled.
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 17:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak bych Vám chtěl sdělit, že po prověření všeho jsem došel k názoru, že prodej jízdenek přes přelom roku je věc, kterou lze zrealizovat k datu 1.11. Od té doby to půjde u ČJ 30,90,120 a ročních. Další změny jsou složitější a tak se k nim nebudu zatím vyjadřovat.

Oficiálně to DP dá ve známost někdy do 14 dnů cca.