Autor |
Příspěvek |
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5386 Registrován: 9-2004
| Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 22:56:24 |
|
Chodci...čerstvou zkušenost s nima mám takovou, že jsem je neosvětlené málem sejmul, vida je na poslední chvíli před sebou. Protijedoucí řidič z mého myškovitého manévru šťastnej určitě nebyl, nejsem si jist, že by je viděl.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání. |
|
Radec5
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 485 Registrován: 2-2009
| Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 23:33:41 |
|
to já zas při jízdě autem v noci potkal osvětleného chodce, ale docela dost to mate pač se ten dotyčný párkrát "motal" a z dálky to vypadalo na cyklistu. člověk v tu chvíli nevěděl. |
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59763 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 15. února 2011 - 12:17:15 |
|
Jezdit se má na dohled, což s tlumenýma je někdy docela problém. Ale dodržet se to dá, když člověk zbytečně nežene, na úzkých silnicích může překvapit nejen chodec.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
|
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5401 Registrován: 9-2004
| Odesláno Úterý, 15. února 2011 - 22:31:38 |
|
MZ - já si zaboha nevzpomenu, kde jsem projížděl, když jsem ty dva neosvětlené potkal, ale vím, že to bylo do mírné pravotočivé zatáčky, takže asi i na dálková světla bych je hned nezaregistroval, navíc se dost jezdilo i v protisměru. A vím, že jsem to nehnal, ono stačí, že je uvidíš těsně před sebou a máš co dělat v poslední chvilce se jim vyhnout.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání. |
|
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59773 Registrován: 4-2003
| Odesláno Středa, 16. února 2011 - 11:32:13 |
|
Jasně, je to na prd, ale v pravotočivý Ti aspoň protijedoucí nesvítí do očí, tak se to dá, i když při takovým potkávání na úzký silnici taky docela dost zvolním. Na většině cest je takových silnic menšina, takže se vyplatí nechvátat. To spíš busy a náklaďáky mají s tímhle problém skoro všude (ale u těch je zase o něco lépe vidět).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
|
|
Tab50
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268 Registrován: 6-2010
| Odesláno Pátek, 18. února 2011 - 01:38:32 |
|
Jeden tulák na dálnici D2.
|
Radec5
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 499 Registrován: 2-2009
| Odesláno Pátek, 18. února 2011 - 23:23:44 |
|
tak to smekám. takovou odvahu jen tak někdo nemá |
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59910 Registrován: 4-2003
| Odesláno Středa, 23. února 2011 - 22:16:01 |
|
V rozhlase dneska říkali, jak policajti chytají lidi přecházející v Budějcích u Mercury Centra. Mohl by mi někdo vysvětlit, čeho se tam chodci dopouštějí? Zákon totiž hovoří jednoznačně, takže naopak by měli být pokutováni řidiči, kteří troubí nebo dokonce na chodce úmyslně najíždí místo zvolnění (ne náhlého): § 54 (1) Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. (2) Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Prostor je vidět tady, případně tady.
|
|
Doktor
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1750 Registrován: 4-2003
| Odesláno Čtvrtek, 24. února 2011 - 21:14:35 |
|
M_z: Bylo to i v TV v reportáži o nehodě, kdy tam byli sraženi dva pubescenti. Že tam není přechod, že je to nebezpečné místo a že lidé tam nadále přecházejí. Doprovázeno záběry, kterak strážníci MP odchytávají ty, co tam přešli. I mně je záhadou, co by s přecházejícími chtěli řešit, anžto se tito ničeho nedopouštějí. Ale dokážu si představit, že v praxi to funguje tak, že MP přecházejícího odchytí, udělá bububu a vyřeší to protentokráte jen domluvou (neznají zákon), protože jsou ti hodní, co pomáhají a chrání naše bezpečí a občan stáhne ocas, pokaje se, že už to nikdy neudělá - zkrátka nechá si nasrat na hlavu (protože nezná zákon). Možná by nebylo od věci poslat dotaz na budějickou MP, cože to tam vlastně řeší.
|
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59935 Registrován: 4-2003
| Odesláno Pátek, 25. února 2011 - 12:48:42 |
|
Asi to zkusím, rád se bavím se vzdělanými lidmi. Bohužel mám smůlu, že jsem tam na ně ještě nenarazil. A naopak i příslušní (byť jiného oddělení) tam samozřejmě pravidelně přecházejí taky (při výkonu a mimo výkon služby). Dotazem se mi je dráždit nechce, nebo bude zařízeno, aby tam přecházet opravdu nešlo, chodci nejsou v ČB zrovna preferovanou skupinou... Ta reportáž byla kde? V regionech na ČT?
|
|
Doktor
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1755 Registrován: 4-2003
| Odesláno Pátek, 25. února 2011 - 22:45:55 |
|
Ta reportáž byla kde? V regionech na ČT? Klíčová slova - dopravní nehoda, sražení chodci, řidič ujel. Máš druhý pokus tipnout, která TV to byla
|
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59949 Registrován: 4-2003
| Odesláno Sobota, 26. února 2011 - 04:56:55 |
|
Na Nově jsem to nenašel, takže asi prima (obě televize neuvádí přehled zpráv ). Jinak dneska tam stáli taky, šel jsem po druhý straně a ulice a jeden tam vypadal, že nemá daleko k inzultaci orgánů.
|
|
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59950 Registrován: 4-2003
| Odesláno Sobota, 26. února 2011 - 04:56:55 |
|
Na Nově jsem to nenašel, takže asi prima (obě televize neuvádí přehled zpráv ). Jinak dneska tam stáli taky, šel jsem po druhý straně a ulice a jeden tam vypadal, že nemá daleko k inzultaci orgánů.
|
|
Tab50
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271 Registrován: 6-2010
| Odesláno Sobota, 26. února 2011 - 12:57:29 |
|
Tady máš odkaz na tu reportáz na Nově: HYENA! Policie dopadla muže, který srazil dva chlapce a ujel |
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 27. února 2011 - 16:03:15 |
|
A to se nesmí, přecházet křižovatka mimo přechod, pokud tam žádný není? Pokud si pamatuju, tak hned zkraje vyhlášky je jasně napsáno (volně), že řidič odbočující na jinou komunikaci, nebo místo ležící mimo silnci, jak vlevo, tak i vpravo nesmí ohrozit přecházejí chodce - což mimochodem ukázkově předvedl ten autobusák v odkazu . Edit: Přesná citace Zákona 361/2000Sb, §5 (2)f: Řidič nesmí bla bla f) ohrozit chodce přecházející pozemní komunikaci, na kterou řidič odbočuje, při odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci, při vjíždění na pozemní komunikaci a při otáčení nebo couvání. (Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.) |
Martin_zlivský
Administrátor
Číslo příspěvku: 59981 Registrován: 4-2003
| Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 20:16:42 |
|
Tab50: Díky za odkaz. Ne že by teda v reportáži bylo něco "podstatnýho"...
|
|
Trupman Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1008 Registrován: 12-2005
| Odesláno Sobota, 11. června 2011 - 18:19:51 |
|
Měl bych na některé zdejší právní odborníky dotaz: Pakliže je na začátku (zdánlivě) normální ulice umístěna dopravní značka B01 "zákaz vjezdu" a k tomu dodatková tabulka s nápisem "zákaz vstupu soukromý pozemek", jaký to má vliv na chodce, pokud: a) přichází do ulice právě po té komunikaci, na které jsou tyto dopravní značky. b) vejde do ulice jinudy, než je umístěná tato dopravní značka. Tou ulicí je Zirmova v Olomouci, pravděpodobně nějaká zvrácená parodie na známé "závorové komunity".
|