Infrastruktura Železnice

Co s unikátní Bechyňkou? SŽDC zvažuje tři možnosti včetně snesení trolejí

Bobinka, lokomotiva řady E422. Autor: České dráhy
Bobinka, lokomotiva řady E422. Autor: České dráhy

Trať z Tábora do Bechyně je na české železniční síti hned v několika ohledech jedinečná. Zda si ale svou výjimečnost podrží i do budoucna, není jisté. Na vůbec první elektrifikované trati Rakouska-Uherska dodnes funguje stejnosměrná napájecí soustava s napětím 1500 V. Je to zřejmě jediná trať ve střední Evropě s touto soustavou (po zrušení stejné trakce na trati Rybník – Lipno v roce 2003).

Správa železniční dopravní cesty přitom aktuálně řeší, jak s ní naloží do budoucna. „Současné trakční vedení bylo vybudováno v letech 1937 až 1938, je tak v provozu již 80 let a je nezbytná jeho rekonstrukce,“ říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Podle něj přitom přicházejí do úvahy tři možnosti: trolejové vedení snést a na trati provozovat už jen motoráky, troleje zrekonstruovat se stávajícím napětím, a nebo trať upravit na střídavou soustavu s napětím 25 kV. Právě na tuto soustavu má postupně podle plánu konverze přejít celá republika (v severní polovině republiky je stejnosměr 3000 V).

Bechyňka přitom nemusí být pro svou jedinečnost dle rozhodnutí ministerstva dopravy z prosince 2016 do procesu konverze zahrnuta. Správa železnic nicméně argumentuje spíše pro změnu. „Zachování stávajícího napětí znamená pro správce mít k dispozici z pohledu celé sítě atypické náhradní díly, dopravce musí mít k dispozici atypická vozidla z hlediska napájecího napětí a je nutné nově posoudit podle stávající legislativy účinky bludných proudů,“ doplňuje Illiaš. S přepnutím Bechyňky na republikovou soustavu by vyvstal nicméně problém, jak naložit s historickými vozidly, která zda v létě jezdí a zajišťují dopravní obslužnost.

Odpůrcem „přepnutí“ Bechyňky (či jejího odstřižení od proudu) je například Jan Šatava, majitel společnosti Railway Capital, která zachránila a využívá starou Křižíkovu remízu na začátku tratě v Táboře. „Když budu trochu demagog, tak můžeme na zámku Hluboká dát plastová okna, protože lépe drží teplo než ta historická,“ říká Šatava. Snáší ale i další argumenty. Podle něj by změna soustavy znamenala fakticky novou elektrifikaci tratě za stovky milionů korun. „Efekt takové půlmiliardové investice by byl stejný, jako kdyby někdo elektrifikoval lokálku Olbramovice – Sedlčany, dál tam budou jezdit stejné Regionovy a 810,“ říká.

Mnohem smysluplnější mu proto připadá udržovat na Bechyňce stávající troleje. Nezanedbatelná je i historická hodnota tratě. K zahájení provozu na Bechyňce došlo v červnu 1903, u jejího zrodu stál konstruktér a vynálezce František Křižík. Paradoxní je, že na rozdíl od obyčejnějších lokálek není trať Tábor – Bechyně na seznamu kulturních památek.

„Pro rozhodnutí je nutné jednat s dopravci a s ministerstvem dopravy. Kromě problému lokomotiv v případě konverze je nutné použít vozy s přechodností pro tuto trať – poloměry oblouků,“ doplnila SŽDC.

12 komentářů

Klikni pro vložení komentáře

Diskuse pod články deníku Zdopravy.cz slouží pouze ke slušné výměně názorů. Prosíme diskutující, aby se vyvarovali vulgarismů a urážek jakéhokoliv druhu. Za obsah diskusí je zodpovědný vydavatel, který si proto vyhrazuje právo urážlivé, vulgární a jinak nevhodné příspěvky smazat bez dalšího upozornění. Děkujeme, že nemusíme mazat. Vaše redakce.

  • Křížík by se v hrobě obracel 🙂 On to před neuvěřitelnými 100 lety zelektrifikuje. A oni místo aby zelektrifikovali zbytek tak to ještě zruší:-) Za první republiky jezdily trolejbusy.. Přítom například Stadler v Tatrách má jednoduché pružné vozidlo s perfektní hmotností. A samozřejmě Stadler pro regionální Švýcarsko (Allegra) je taky trochu jiná liga než 810, žralok nebo vlastně i Leošův.
    Ale s TSI a de. ními požadavky na srážku s kamionem do 110km/h, měnitelným čelem a podobně..

    • Já myslím že kdyby Křižík žil tak už to dávno přepnul na 25kw. On totiž Křižík byl vizionář a ne památkář…

  • sladlu; Riki; Asdf; Martin Chovanec:
    Tak co dát rychle dohromady petici za prohlášení památkou? Pokud jsou úředníci schopní za památku prohlásit cokoliv a dělat problémy u každého baráku co má sklep ze 17. století, tak takto unikátní trať, která je pro historii elektrické trakce nejen v ČR, ale asi i ve světě, důležitou, si památkovou ochranu zaslouží.

  • není pochyb že je to památka!!! to že doposud trať není chráněna jakýkoliv způsobem mě děsí :/

    A smutné je, že nyní tam ČD provozují motorové žluté vláčky regionova. A smutný je, že nezvládají abnormální stoupání trati 😀 takže z vláčku, kde konstruktéři zapomněli na izolace hluku jakožto na další pohodlí cestující, se rázem v kopci stane buď stojící překážka nebo místo neslučitelné s jakoukoliv normou hluku , protože motor se točí na 130%. Ani „Otíkovo“ sluchátka nepomůžou

  • Má pravdu pan „Budvar“ bude ekonomické nahradit autobusy, s tím si Zimolové a Krigarové poradí a budou jezdit za 18 korun kilometr . No a pak kraj přidá na platy řidičů (nebo ředitelů) a koleje vytrháme a postavíme supermarket, těch máme taky málo a nezapomeneme na cyklostezku, kde zbude místo a kraj rozdá dětem žluté vesty atak…..

  • Asi je třeba rozhodnout, zda to bude muzejní dráha nebo základní dopravní obslužnost. Pokud druhý případ, měla by se v každém případě zvýšit traťová rychlost, směrově by to i ve stávající stopě jistě šlo.

  • Tato trať je v podstatě muzeální a je to turistické lákadlo. Jakákoliv změna je nesmyslná, drahá, kontraproduktivní.

    • Tak co iniciovat aby se úřady rozhoupaly a prohlásily to za památku? Ta trať by měla být v současné podobě, alespoň současné, protože není možné čekat jakýkoliv další rozvoj tratí (podle mne je škoda že nikdy nevzniklo spojení s Týnem). V běžném provozu ať klidně jezdí diselové vlaky, nebo vlaky na baterie, ale nějaké místo kde by se dalo jezdit s 1.5kV vozidly by mělo zůstat.

    • Trať přežila bezuzdné likvidační orgie profesionálních ničitelů veřejné dopravy v JČ kraji, snad ji nyní neudachmají na „nedostatek atypických náhradních dílů“. I když, kdo chce psa bít, hůl si najde. Za argument pro rušení lokálek se v ČR hodí cokoli – od výmluv na „drahý, nezbytný“ soulad s TSI u nových vozidel, přes „nutnost drahého“ GSM-R při rekonstrukcích, „neskutečně drahého“ ETCS, až po „neskutečně drahou“ sanaci sesuvu (který ovšem způsobil někdo jiný). Též bývá oblíbenou frází „za to může administrativa EU“- všeobjímající výmluva pro cílovou skupinu s nižším intelektem. Kreativita likvidátorů nezná mezí.

    • Chachar Budvar:
      To nebude jen výsada JČ kraje, ale bude to spíš nekompetentnost, obecná úředníků. ETCS by se mělo zavádět co nejrychleji a v co největší míře. Otázka je kdo to prodražuje? proč jsou u nás stavby dražší než v Německu?

      Bohužel si u nás úředníci a kdekdo ujede na „specifikách“, ale to je tím že si tu úředníci dovolí kde co, úředníci a další, abych byl přesnější. To je třeba napravit. Možná je třeba se zbavit takzvaných těch „tradičních“ dodavatelů. Toto je třeba změnit, ohlídat a nevím, nejsem si jistý, jestli to lze pokud se na začátku neudělá ten velký risk a neudělá se velký železniční experiment, vlastně i velký dálniční experiment, kdy se kompletně změní přístup k budování a údržbě infrastruktury.

    • Jednoduše a výstižně napsáno. Je to památka a tak by to mělo zůstat , první trať pod drátama na našem území už měly být pod ochranou už dávno a ne vymýšlet békoviny.

Newsletter

Partneři


Výběr editora