K-report
 

Archiv do 15.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » GVD připravovaný » Staré archivy » Archiv do 15.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martyni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 11. srpna 2006 - 11:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, předběžné řazení samozřejmě je dopředu dáno, pochopitelně zároveň se vznikem gvd, jinak by se gvd tvořil hodně blbě. Je jasné, že víme že např. na 173 pojede německá ouprava ale kdo už nyní tvrdí, že třetí vůz od konce bude XXXX, tak ty informace prostě nemůže mít podložené.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 11. srpna 2006 - 16:08:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad zastavování rychlíků v Lovosicích : Samozřejmě, že v době hodinového taktu je spojení s Prahou dostačující, jde však za a) o nedokonalé přípoje v relaci Úštěk (pouze v tomto směru) b) 2 hodinový takt je málo, všechna ostatní "rychlíková" města na 090 mají vlaky min. 2 za 2 hodiny : Děčín, Ústí, Roudnice i Kralupy.
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 994
Registrován: 3-2005


Odesláno Pátek, 11. srpna 2006 - 16:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Řazení vlaků na R a IC/EC včetně konkrétních vozů by určitě mělo být hotovo nejpozději k 1.10. Protože místenka nebo lůžko se dá koupit se 60 denním předstihem, tak už to do toho data musí být v programu IDOS a spol. Je jen otázkou, kdy sedostane na veřejnost.
Štastnou cestu!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 11. srpna 2006 - 22:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martyni a spol.:
Myslím, že jistá nepřesnost v řazení je zřejmá, tím spíš v návrhu. Když mohly být v letošním řazení psány vozy Ampz 2.série, které ještě nebyly dodány může se samozřejmě stát totéž znovu (třeba s Bmz ). Předpokládám, že mnohým zde diskutujícícm je to jasné a počítají s tím.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
dopravák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.222.254
Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 12:32:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Každému, kdo je alespoň trochu soudný, je jasné, že všechno se může změnit. Předpokládám že, jsou zde soudní lidé a proto si informace řádně vyloží a nemusí se stále dokola opakovat naprosto elementární věci.
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 15:30:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechápu proč nebudou rychlíky stavět ve Velkém Oseku, ve Zdicích, když zastavují v daleko větších dírách. A to přitom jde o pár minut, kterých si běžný cestující ani nevšimne. Zrychlování dopravy lze rekonstrukcí tratí a ne nezastavováním, pak tam nikdo jezdit nebude.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 10-2004


Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 15:44:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3×Honzík:
No Velký Osek naopak chápu, stavět v takové díře, kde byl nástup a výstup cestujících minimální, nemá smysl.
ICQ: 202 888 377
Alzon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 16:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dopravák : máš info i o řazení jinejech vlaků , například jestli se budou v Bi na Cassovku přidávat vozy bo když pojede v době Ostravana tak to bude masakr. Bo Ostravan má 13 vozů a pokaždé co sem s nim jel byl nechutně narvanej.
S pozdravem Alzon
ICQ => 310-582-272

Navštivte moje železniční diskuzní forum : <a href="http://forum-jizdnirady.kvalitne.cz/forum"forum-jizdnirady.kvalitne.cz/forum</a>
Díky!
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.55
Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 18:38:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Zastavení v Bohušovicích a Hněvicích ... Co je to slušná frekvence na 3000 městečko?"

"Sice je od žst. Hněvice přes most 5tisícové Štětí, ... mají radši přímé autobusy..."

Štětí 9200 obyv. (r. 2005).
Srovnejte Soběslav 7300 obyv., Stříbro 7500, Duchcov 9000 obyv.

Přímé autobusy jsou velmi pomalé. Rychlíky od Prahy končí v Mělníce a do Štětí nezajíždějí. Couravé busy mají JD 1:20.
Čili železnice má co nabídnout, ale musí to být R a ne Os. Po zrušení přímých Os Hněvice-Ústí jsou R potřeba i pro směr Štětí-Ústí.
Osobně bych žst. Hněvice přejmenoval na Štětí-Hněvice (Hněvice jsou administrativně část Štětí) nebo na Štětí,západ. A zavedl nějaké minibusové přípoje přes most.

Stejně nesmyslná je i averze proti taktovému zastavování R v Přelouči (8500 obyv. + 4900 obyv. Heřmanův Městec).

Hroch, příspěvek 1695: Ať dělám, co dělám, vychází mi jako nejlepší řešení převést všechny R z Chomutova a Mostu do Prahy na tratě 130+090. Za podmínky příslušných tarifních opatření.
Pro lidi jedoucí z Chomutova či Mostu do Kralup či Prahy by šlo o zlepšení. Ostatní lze řešit buď Os+Sp s přestupem v Lužné, nebo dálkovými busy. Podmínkou by byla dobrá návaznost Os na Sp Rakovník-Praha.


"Černý most, jd 19 minut na Florenc. Takže se laskavě rychle uklidněte."

Neklidný jste zřejmě Vy. Vaši výzvu k uklidnění nebudu dále komentovat.
To, že jste použil chybný zdroj informací už Vám napsali jiní.

"Jinak si myslím, jízdní doba autobusu z Černého mostu do HK bude odhadem 1 hod 10 min."

1:10 je dnešní jízdní doba při volnější silnici. V JŘ většina dopravců uvádí 1:15 u spojů jedoucích mimo Poděbrady. Silně pochybuju, že dálnice zkrátí JD pouze o cca 5 min.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 21:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Napadl jste mne první Vy - za mlžení. A jak jste si evidentně nevšiml, tak zdroje dpp udávají odchylné infomace ( zastávkový jízdní řád vs. idos pro Prahu na www.dpp.cz ). Už to tu také někdo vysvětlil.
dopravák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.222.254
Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 21:30:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ovšem musíš počítat, že to jsou naprosto nepodložené informace (přiznávám, ničím je nepodkládám). Toto bude na dlouho poslední info, páč tu nebudu. Snad Martyniho moje nepřítomnost potěší.
Od Košic dorazí auto+3xWL+Bc+3xBmee(vše ZSSK) a v Bohumíně se přidá ČD Bpee+2xBee+BDbflmpsvz+2xAee+Ds(pouze v L). Pro úplnost, z konce se odpojí WL do Budějek.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.206
Odesláno Sobota, 12. srpna 2006 - 22:09:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: 16 nebo 19 min. metrem považuju za podružnost. Víc jde o to, že autobusům nelze konkurovat jejich podceňováním a bagatelizováním. Z pohledu spousty běžných cestujících jsou busy rychlejší, spolehlivější, čistší. Železnice, bude-li vnímána jako méně spolehlivá, pomalejší a špinavější alternativa, nemá budoucnost. Zejména v případě, že taková opravdu bude. V současnosti sice odjíždějí vlaky z Prahy směrem na Hradec poměrně vytížené, ale ve všední den většina cestujících vystoupí v Nymburce nebo Poděbradech. Rozhodující část cestujících HK-Pha ve všední den odvezou autobusy.

Jak píše Bkp, trasa Hradec-Praha nikdy nebude v centru pozornosti železničních dopravců. To je pravda. Ovšem s ohledem na dopravní situaci v ulicích Hradce i Prahy, ekologii atp. přesto považuju za důležité, aby ve zmíněné relaci železnice odvezla většinu cestujících. A nabídla dobrou alternativu těm, co dnes jezdí autem.

Na jedné straně považuju za potřebné zastavit os. dopravu na mnoha nanicovatých lokálkách. Na druhé straně mě hodně rozčiluje neschopnost železnice podchytit silné relace, kde se cestující počítají v tisících za den.
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 08:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No při srovnávání ekologie vlaku a autobusu bych byl hoodně opatrný.

Všichni víme, že vlaky Praha - HK brzdí hlavně úsek Osek - Hradec, ale zlepšení nečekám. Takže se s tím asi budeme muset smířit. Myslím, že tato relace bude dlouhodobě patřit mezi takové středně vytížené. Teď se alespoň zvýší atraktivita spojení 040 - 020, takže snad pár lidí navíc.
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Richard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 5-2006


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 09:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když vidím spoustu motoráčků, kde jede pár cestujích tak si vždycky říkám, že to fakt není ekonomický provoz. A vůbec už se nedivím snahám zrušit některé tratě. Kvůli železničním nadšencům se snad nejezdí, nebo ano? Já osobně bych vypravoval pouze spoje kterými jezdí více cestujících a místo návazných spojů kde jede těch cestujících málo by se vyplatily autobusy, které mohou během své cesty obsloužit daleko víc vesnic než vlak. Ale aby tohle fungovalo tak musí být zajištěna návaznost BUS x VLAK což funguje maximálně v oblastech okolo Prahy nebo Brna díky KORDISu nebo ROPIDu. Díky tomuhle by dráhy ušetřily z zbytečné spoje a bylo by víc peněz na údržbu vozů a na nákup nových a ve svém důsledku by toto opatření přilákalo k železnici více lidí. V případech dálkové dopravy si musí železnice uvědomit, že má konkurenci v podobě autobusů a taky se tomu přizpůsobit. Například směrem do Liberce neznám snad nikoho kdo by jel vlakem, a řešení? Dlouho se mluví o rekonstrukci a elektrifikaci tratě Praha-Liberec, ale místo toho se obrovské peníze poztácely v nenávratnu při budování nesmyslných koridorů. Já si myslí, že místo koridorů budovaných na závratnou rychlost 160 km/h by bylo lepší opravit více tratí aby se po nich jezdilo 100-120 km/h. Hlavní tratě by tahle rekonstrukce mnoho nestála a ušetřené peníze by se mohly dát na rekonstrukci jiných aby byly konkurenceschopné například 240, 070, 120, 030, 292, 316,180.
Vždycky když jedu úsekem Česká Třebová - Brno tak přemýšlím proč se této trati říká koridor a proč stála takové peníze když se po ní jezdí 90 -120 km/h...
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 09:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha - Liberec je pro železnici mrtvá relace. Aby dokázala konkurovat, musela by to být v podstatě novostavba na rychlost minimálně 120 km/h, současné trasování a směrové poměry nemají šanci. Myslím, že tu jsou mnohem smysluplnější projekty.

Právě koridory na 160 jsou jedinou šancí, jak konkurovat v dálkové dopravě. Při rekonstrukci ČT - Brno ještě nebyly dostatečné zdroje peněz a víc se počítalo s naklápěním než teď, proto ta menší rychlost.

Nemáte někdo návrh řazení ostatních vlaků do Košic?

Nevíte, jestli bude existovat přípoj v Košicích na Duklu od některého z nočních vlaků z Prahy?

Asi se ptám moc
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Kříž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 10:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Rozhodující část cestujících HK-Pha ve všední den odvezou autobusy.

Možná ano, možná ne. Já jenom, že jsem už pár-x jel z Prahy do HK spolu asi s 5-ti lidma (busem, v prac. den). Pravda je, že busů jezdí více.

Stále totiž platí: Nežli jedna cesta s ČSAD BUS Ústí nad Orlicí, tak 10 cest v rozhrkaných B..-(č)kách.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 12:20:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Richard: Problémem je, že rychlost 100-120 km/h nebude v relacích mezi krajskými městy (největší potenciál) do budoucna (dostavěná dálniční síť) v osobní dopravě dostačovat ke konkurenceschopné JD. Např. na trase Praha-Plzeň je třeba srazit JD pod hodinu, což při současném trasování a tebou navrhovanou rychlostí není možné. Po dostavbě hlavních dálničních tahů, nebudou za součastného stavu žel. infrastruktury, ani po "lehké" modernizaci, konkurenceschopné ani relace jako Brno-Ostrava či Praha-ČB. Proto těch 160 km/h a přeložky.
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 12:52:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak ty osobní vlaky jezdí na přání objednavatelů krajů a ČD s tím nemá už co dělat. Není to na nich. Ale na krajích, takže ČD nenadávejte, ta za to dostane zaplaceno.
A pak k těm vozům. Kupují ČD vozy Bmz 2. třídy a Ampz 1. třídy? Mohli by je kupovat a nemuseli by siemense ne?
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 12:55:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HHH: Může třeba zkusit "komerční" expresy Pha-Pardubky-HK s 471 Nemyslím, že by to bylo marné.
carloos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.165.130
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 13:25:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím proč se tady řeší pořád nějaké rychlíky a expresy do Hradce přes Pardubky. Každý si snad umí spočítat že by jízdní doba Pha-HK přes Pardubice byla kolem 85min. A každý kdo se podívá do JŘ zjistí že Ex Krakonoš jezdící přes Nymburk má jízdní dobu Pha-HK 85min!!! O kolik je tedy rychlejší spojení Pha-HK přes Pardubice? ani o minutu.
Kdyby ČD chtělo zrychlit spojení Pha-HK, udělá v příštím GVD více "Krakonošů". ČD nám ovšem i toho jediného Krakonoše zruší.
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 13:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

carloos: no, něco takového jsem tu chtěl právě napsat, zrovna jsem si ty jízdní doby počítal

No a že by Krakonoš jezdil nějak narvaný, takovou zkušenost teda nemám (kromě studentů v pondělí tam a pátek zpět). V týdnu býváme v kupé maximálně dva. Pohodlí soupravy je v součtu tak srovnatelné s 471 (chybí klimo, ale zase více místa a pohodlnější sedačky, i když je to věc názoru).

Dokážete někdo odhadnout, kolik lidí skutečně přepraví denně busy HK - Pha?
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 14:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

carloos: Nevím proč se tady řeší pořád nějaké rychlíky a expresy do Hradce přes Pardubky.

Protože JD by mohla být cca 75 minut a hlavně jde o to, že by takový expres zajišťoval dvě "expresní" relace, tedy Pha-Pardubky a Pha-HK, což by mu mohlo přinést vyšší a stabilnější obsazenost.
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 15:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže Pce mají už teď velmi dobré spojení do Prahy (přes den 2x R/IC/EC za hodinu), takže by byl příspěvek z Pardubic příslušně menší.

Těch 75 min bych viděl spíš jen teoreticky .
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.214
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 16:45:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kříž: předpokládám, že ten opakovaně nevytížený bus byl ve všední den ráno z Prahy

Hrubyv: odhad průměrné vytíženosti dálkových busů se dělá blbě, nějakými odhady by snad mohlo disponovat Oredo.

Od 6 do 14 hod. odjede ve všední den z Phy do HK 13 bus spojů, lze přepokládat že nepříliš vytížených. Od 14 do 20 hod. odjede z Phy do HK 19 spojů, lze předpokládat že víceméně vytížených.
"Odhad odhadu" průměrné vytíženosti pro úterý a středu by mohl být 25% míst k sezení dopoledne a 65% odpoledne. Pro pátek řekněme průměrně 50% míst k sezení dopoledne a 100% odpoledne. S tím, že v pátek je i o něco víc spojů.
Průměrnou vytíženost v pracovní den bych odhadl na 50%. U spojů jedoucích přes Poděbrady bych odhadoval při odjezdu z Florence o něco vyšší průměrnou vytíženost.
Odhad průměrného odpoledního špičkového výkonu ve směru z Prahy do HK bych viděl průměrně tak na 100-120 lidí za hodinu v úterý a cca 250 v pátek.
Ve směru z HK do Prahy bude ranní špička nahuštěnější, odhadoval bych cca 150-200 lidí za hodinu v úterý a cca 200-300 v pondělí.

Problém Krakonoše je ten, že je jen jeden za den. Čili že "obvyklý vlak" má JD cca 1:45.
Mimochodem Krakonoš má JD 1:26-1:28 a ne 1:15. A nejede ani tak moc ve špičce, protože špička do Prahy je dřív a z Prahy později.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 17:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hrubyv: 75 minut bych řekl bez problému, zvláště po dostavbě NS. Ten rozdíl mezi JD možného spojení přes Pce a JD vlaku "ala Krakonoš" je poměrně podstatný, protože po dostavbě D11 bude bus jezdit akorát těch 85-90 minut. Jinak pro Pardubice by to bylo další zahuštění frekvence spojů a pro vlak jistých pár desítek lidí navíc (nejen do Prahy, ale i HK).
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 18:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: díky, to mi pro představu stačí.
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 19:31:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: no tak jo, ustupuji . Pak ovšem vzniká otázka, jak koncipovat dopravu na 020/231.
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hrubyv: Osobně bych si představoval 2-hodinový takt R Praha-Lysá-Nymburk-Poděbrady-Chlumec-HK s návaznostmi na R po 071 a 072 (pro relace Ústí/MB-HK) + Sp po 040 (a 061). A pak 2-hod. takt Ex Praha-Pardubice-HK s návaznostmi v HK směr Trutnov (Sp, ve vybr. dny přímé vozy z Phy) a Týniště (R na Brno, nejlépe spojený s Sp na Letohrad).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Krakonoš:
Myslím, že špičku o něco lépe vystihoval R "Náchodský primátor", kterého ale s poukázáním na stavbu NS zrušili pro jistotu už loni.

carloos, Hrubyv:
viz Dejvice

Hrubyv, č.178; Richard, č.110:
Praha - Liberec je pro železnici mrtvá relace. Aby dokázala konkurovat, musela by to být v podstatě novostavba na rychlost minimálně 120 km/h, současné trasování a směrové poměry nemají šanci.
To určitě. O smysluplnosti už můžeme polemizovat. Já bych flintu do žita úplně neházel. Přeci jen oříznout nějaké lokálky typu 125 a krajské město je podle mě rozdíl.

V případě existence souběžné dálnice jako třeba do té Plzně 120 km/h nestačí, ovšem některé transverzální trasy alá Budějice-Jihlava-Brno jsou děs a bída, tam by i ta 100 docela stačila. Ale není tam..
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.82
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:16:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: to by se ovšem značně zhoršilo dost využívané rychlé spojení Poděbrady-Nymburk-Praha. Zvlášť Nymburk-Praha, kde není souběžná autobusová linka. Hodinový takt R nebo Sp Poděbrady-Nymburk-Praha považuju za nutný, zvlášť ve všední den a v neděli odpoledne.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Vaše teorie jsou sice krásné, ale postrádají tu základní věc - a to pravděpodobnost možné realizace. Považuji to spíš za zbožné přání, než na myšlenku, která má šanci být v nejbližších letech naplněna. Někdy bohužel.

ad Štětí:
Tady si nejsem vůůbec jist, zda má naději na existenci ten Váš návozný autobusík z centra. Pokud by byl je otázkou, zda by ho lidi využívali (není jisté - nutnost přestupu a změna směru cesty, což mnohým jde hroozně těžko - prostě jsou na něco zvyklí).
Mmch, co říkáte nově na takovou Lysou nebo Zdice? Tam by také měly R stavět, ne? Alespoň podle mě. Za ně bych bojoval víc.

ad R na trati 120:
Dvě vady:
a) Příslušné tarifní úpravy stále nejsou a nejspíš jen tak nebudou, ale spojení se zhoršuje. Nemělo by to být třebas naopak?!
b) Co se týče dalších relací - např. obyvatel Kladna, doporučuji Vám jediné: cestu z Chomutova do Lužné v 810-ce a pokračovat minimálně do Kladna v 021-čce. Třeba po absolvování této cesty změníte názor. Myslím, že takto by cestoval opravdu jen cvok.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Stačí třebas dvouhodinový takt R do HK a ve špičce dvouhodinový takt Sp do Poděbrad.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.163
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:43:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Autobusy jezdí a budou jezdit max. 100 km/h. Zácpy přes Prahu nebo přestup na metro jsou taky danost. Z toho plyne, že 120 km/h po celé trase by bylo pohodlně dostačující pro konkurenci busům. Za podmínky přiměřené kvality a čistoty vozů a přiměřené ceny.
Například v trase Plzeň-Praha se 4 zastávkami, hypotetickou rychlostí 120, by byla JD cca 1:10. (V praxi je 120 v celé dnešní trase jak známo nemožná, protože v údolí Berounky prakticky nelze trať na 120 přestavět.)
Busem bez zastávek, s přestupem na metro ve Zličíně, dojedete na Můstek minimálně za cca 1:20.

Dokonce z Brna do Prahy s cca 3 zastávkami rychlostí 120 km/h by byla JD cca 2:20. Aby takhle mohla jet klasika, tak by ovšem musel být jinak postavený koridor z Brna do Chocně.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1729
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 23:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Dokonce z Brna do Prahy s cca 3 zastávkami rychlostí 120 km/h by byla JD cca 2:20. Aby takhle mohla jet klasika, tak by ovšem musel být jinak postavený koridor z Brna do Chocně. No vidíte.

Hrubyv, č.178:
Ráno je přípoj 36 minut od Cassovie, večer je 12 minut na posilový R 1420, nebo 1h 13 minut na Cassovii. Více možno zjistit na http://www.vlaky.net/
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.115
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 00:17:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch, 23:26: "Vaše teorie jsou sice krásné, ale postrádají tu základní věc - a to pravděpodobnost možné realizace."

Nevím o tom, že bych nějakou nerealizovatelnou teorii v poslední době vtesal do této diskuse.
Leda že byste měl na mysli ty nejprostší věci, jako návazný bus nebo tarifní opatření. Taková opatření jsou totiž tak snadno proveditelná, že jsou u molochů ČD,MD,KÚ až nemožná.

ad Kladno-Chomutov: Kolik xakru jezdí lidí vlakem z Kladna do Chomutova? Vždyť jde většinou jen o několik lidí, maximálně v pátek několik málo desítek lidí za celý den!!! Pro ně by přece bohatě stačilo, kdyby vybrané autobusové spoje měly návaznost ve Slaném (Kladno-Slaný-Chomutov). Nepovažuju za normální, aby pro těch několik lidí za den MUSELO být přímé vlakové spojení! Bohužel návaznost mezi busy taky patří mezi jednoduchá "nerealizovatelná" opatření.

Jaké xakru zhoršování spojení??? Kdyby jezdil vlak CV-MO-TP-Pha ve špičkách každou hodinu, tak půjde o zhoršování spojení? To by mě vždycky čert vzal, když někdo kvůli tomu, aby nějaká zanedbatelná menšina mohla jezdit jako dosud vlakem, žene většinu na autobus.

ad Zdice, Lysá: Lysá-Praha a Lysá-Nymburk jezdí courák. Zdice-Praha jezdí bus, Zdice-Plzeň courák.
Zastavování R má výraznější význam jen kvůli přípojům. Ty můžou být řešeny i jinak než přestupem ve Zdicích či Lysé. Jak jsou přípoje vyřešené jsem se zatím nedíval, takže zatím nezaujímám žádné stanovisko.


ad Poděbrady-Nymburk-Praha: mimo špičku chcete jít z hodinového taktu R na dvouhodinový? To bych zase já považoval za zhoršování spojení.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.159
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 00:37:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

doplnění ad Štětí: Na zkrácení JD z 1:20 (bus) na cca 0:45 (R) se dá zvyknout velmi rychle.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 01:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Hodinový takt R nebo Sp Poděbrady-Nymburk-Praha považuju za nutný, zvlášť ve všední den a v neděli odpoledne.

Ano, řešil jsem jen rychlíky. Souhlasim, že by bylo třeba v kladiva proložit rychlíky Sp vlaky Praha-Čelákovice-Lysá-Nymburk-Poděbrady.

Autobusy jezdí a budou jezdit max. 100 km/h.

V relacích jako Praha-Plzeň by bylo podle mě dobré nabídnout konkurenceschopnou variantu i pro motoristy. A k tomu je třeba rychlost vyšší než-li 120 km/h (myšleno jako TR, nikoli průměrná rychlost spoje).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 01:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Taková opatření jsou totiž tak snadno proveditelná, že jsou u molochů ČD,MD,KÚ až nemožná. Myslím, že teď jste to trefil. Toto jsem přesně měl na mysli.

když někdo kvůli tomu, aby nějaká zanedbatelná menšina mohla jezdit jako dosud vlakem, žene většinu na autobus. Kterou většinu ženu na autobus???

Jaké xakru zhoršování spojení???
Nelíbí se mi, že poslední R z Chomutova po 120 pojede jen 5,6,+. Nelíbí se mi, že R na 110 dospěly v pracovní dny do stádia 1 pár denně. To považuju proti minulým letům (nikoliv nutně letošku, změny jsou postupné) za zhoršení a nevím, jak mi to chcete vyvrycet. V této relaci to prostě zhoršení JE. Jak je relace využívaná je druhá věc. Já myslím, že při lepší nabídce (víc vlaků, lepčí vozidla, lepší dochvilnost, lepší trať na Kladno,..) by se lidi našli. Jezdit do Chomutova přes Ústí působí už jen od pohledu dost ujetě. Na to nikoho nenalákám.

Lysá-Praha a Lysá-Nymburk jezdí courák..a Lysá (nebo třeba to vaše Štětí)-HK jezdí také courák, co. A že by R v relaci Praha-Lysá nebyly využívany, to tedy rozhodně není pravda. Taktéž třeba úchvatný přípoj Příbram-Beroun-Plzeň - to je také pěkné.
Ještě nějaké nápady?
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1731
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 10:03:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Nu zhodnotím to:
Myslím, že na tom Štětí jsme se shodli, jen mám já obavy, kdo ten bus objedná a zaplatí a pokud i toto vyjde, kdo na něj (a ten vlak) lidi naláká. Howgh.

ad zhoršení spojení:
Fascinuje mě, jak na jedné straně bojujete za zastavování ve Štětí - Hněvicích, Přelouči a pod. diskutabilních sídlech, nelíbí se Vám zřídnutí taktu R do Nymburka v sedle. Na druhé straně přitom takové obyvatele Kladna, Rakovníka nebo Zdic od rychlíků klidně odstřihnete úplně a vůbec Vám to nevadí a jako horšení nepřijde. I do té Lysé má takt na 2-hodinový, někdy i horší zřídnout.
Lidi z Kladna do Chomutova (např.) odkazujete na humusné osobáky, přitom osobák z Nymburka do Prahy Vám nejspíš nevoní, když potřebujete hodinový takt i v sedle. Já neříkám, že je hodinový takt super, ale proč jen pro někoho a jiní ať nemají klidně nic. Lidi ze Zdic posíláte na autobus, přitom jste sám napsal, JD vlaku by byla (a myslím, že už je) konkurenceschopná - minimálně do Plzně (do Prahy to není žádná sláva, ale také to není úplně mimo). A hlavně - lidi už zde ty vlaky využívají, zejména ti přestupující z tratě 200. Taktéž v Lysé jsou využívány třeba dojíždějícími z Milovic, ale i přímo z Lysé. Oproti tomu ze Štětí to je zatím spíš přání a jsem zvědav, jak by si lidé na případný minibusík zvykli.
Na trati 200 nebo 070 je také už pár let solidní takt a drží se a přitom by se mohlo říct, že po R4/R10 by to leckdy bylo rychlejší. Nemusí to přeci nutně jezdit 6-vozová souprava. Myslím, že při lepší nabídce by totéž mohlo v klidu platit i o trati 120.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 11:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad příspěvek od Hrocha z: 13:8. 23:26:52

Co se týče cesty z Chomutova Kladna, já letos jel hned 2x ze Žatce na Masnu, respektive do Zábřeha a ještě k tomu s kolem, ale nemyslím, že jsem cvok. Prostě mi nic jiného nezbylo. Ano, byla tu možnost jet do Chomutova, jenže návaznost v Ústí to je bohužel hooodně slabé. Buď cestu z Chmutova doˇÚstí abslovovat Os nebo čekat v Ústí nevim jak dlouho:-((Tak už mi zbývala jediná možnost a to již vámi zmíněná 810. Řeknu vám, že takovou cestu jsem ještě nezažil. Jediná 810 na tolik lidí a ještě moje kolo bylo trošku moc. Průvodčí musel operativně pár lidí ode dveří vyházet abych se tam vůbec s kolem dostal, jenže nechtějte vidět tu tlačenku lidí, která kvůli tomu vznikla:-))a takhle to šlo až do Lužné-zde přestup na 854 či co tobylo-teď si nejsem 100%jist. Tady už naštěstí fungovala služba úschova během přepravy:-)Pak přejezd z Masny na hlavák, nalodění sebe i kola do Šohaje a hurá domů:-)) Vím, že to trošku šílenství připomíná, ale když to prostě jinak nejde...
Kříž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 11:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Z Prahy ano, ráno ne (dopolední a odpolední spoje). Ty Vaše odhady; no dejme tomu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1732
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 16:15:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nádražák:
S tím cvokem jsem to myslel hlavně obrazně. I když myslím, že jste byl dost pravděpodobně výjimka. Buďte rád, že jste z Lužné pokračoval tak kulturním vozidlem - stává se z toho dost výjimka. Kámoš to jel z Chomutova až do Prahy v 810/010 a měl cestování vlakem na dlouho plné zuby - a to je to také šotouš. Nic proti Vám, ale "normální" člověk, pokud by to jednou takhle absolvoval, tak vícekrát už by do vlaku nevlezl. Aby takováto cesta člověka od vlaků nadobro neodradila musí být svým způsobem cvok/blázen/šotouš/.. (říkejme tomu každý dle svého).
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 17:38:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když tak prohlížím ten konečný návrh, tak se v něm objevily i další nové nepřípoje. Třeba osobák z Kadaně do Kaštic přijede v 15.07, ale "přípoj" na Blatno a Plzeň odjezde už ve 14.43 (teď jezdí hned za 2 minuty). To už tím vlakem teprve nikdo nepojede. A zpátečním obratem asi taky ne, když odjede z Kaštic bez přípoje a ve Vilémově na Kadaň taky přípoj nebude...
A co se týká zastavování a nezastavování v Lysé, tak jediný "přínos" nezastavování některých vlaků v Lysé bude to, že tam nebudou "překážet" cestující do Lysé - na jízdní dobu to nebude mít žádný vliv, jízdní doba zastavujících i nezastavujících vlaků je z Vysočan do Nymburka a zpět stejná.
K vedení vlaků Praha - HK přes Pardubice: Myslím, že to teď není aktuální, bude se dělat kolínský uzel, trať Úvaly - Libeň, navíc alespoň částečná dvojkolejka mezi HK a Pardubicemi je zatím taky v nedohlednu. Spíš bych se zamýšlel nad tím, jestli je optimální rozložení rychlíků na tratích do Trutnova a Letohradu, myslím, že tam to šlo udělat lépe.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bureš.)
ICQ -> 21 65 33 068
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 18:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš:
jestli je optimální rozložení rychlíků na tratích do Trutnova a Letohradu, myslím, že tam to šlo udělat lépe
Určitě by to šlo lépe, alespoň podle mě.

Myslím, že to teď není aktuální, bude se dělat kolínský uzel, trať Úvaly - Libeň
Spíš Běchovice-Libeň. Z Úval do Běchovic už trojkolejka je, takže je tam pata nepálí.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 19:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Však podle mě to šlo taky udělat líp - když jsem byl v tomhle grafikonu několikrát fotit klasiky na 032, tak moc velkou obsazeností neoplývaly. Naopak když ještě jezdil Primátor, tak v pátek odpoledne jsem ho viděl několikrát v České Skalici a byl obsazený na cca 90 %. Jako by ho nemohli nechat jezdit alespoň v pátek. Stejně tak se jde z extrému do extrému na trati Týniště - Letohrad. Teď tam jedou dopoledně denně dvě klasiky po hodině, v příštím GVD má jet první Sp vlak z HK do Letohradu až v 11 hodin. Jako by nemohl být aspoň o víkendech některý z pražských rychlíků protažen až do Letohradu.
ICQ -> 21 65 33 068
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 20:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Hroch:
Nebojte, pochopil jsem že toho cvoka myslíte jen obrazně, ikdyž musím uznat, že jsem si tak taky připadal když jsem tuto cestu absolvoval podruhé:-))
Nevím, proč jezdit s R až do Letohradu, popřípadě aby tam tyto R končili. By mě zajímalo, jak velký je potenciál do Letohradu. To už bych ty R protáhl přes Hanušovice buď do Jeseníku nebo do Zábřeha/Šumperka.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.215
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 20:48:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Nabídka v silnějších přepravních proudech by se podle mě měla posílit. I za cenu domnělého zhoršení spojení ve slabých přepravních proudech. Domnělého proto, že slabé přepravní proudy, zvládnou busy nebo Os. Taky je možné někde ponechat výhradně páteční/nedělní posilové R. Udržování celotýdenních R v nevytížených trasách je pitomost.

ad 110, 120: Nikdy jsem netvrdil, že chci rušit Sp do Rakovníka. Naopak, po zrušení R Lužná-Chomutov by se spojení Rakovník-Praha mohlo zlepšit. Při zachování počtu R a Sp v úseku Lužná-Praha by vzrostl počet přímých Sp Rakovník-Praha. Bylo by možné optimalizovat časové polohy Sp.
O ušetřené "vlakokilometry" na 110 a 120 by se daly posílit "rychlé R" Chomutov-Ústí-Praha. Zejména by se měl zkrátit interval ve vš. dny v ranní špičce ve směru do Prahy na hodinový.

Rychlíkové vlakové spojení Louny-Praha a Žatec-Praha nemá cenu řešit, protože zde je vlak mimořádně nekonkurenceschopný. Na různé slabší relace typu Kladno-Chomutov apod. není možné se příliš ohlížet, neboť pro pár lidí denně je rychlík dost drahý špás.

"Jezdit do Chomutova přes Ústí působí už jen od pohledu dost ujetě. Na to nikoho nenalákám."

Vlak přes Ústí má nepopiratelné výhody. Každý vlak Chomutov-Praha obslouží zároveň zastávky Chomutov,město, Jirkov,zast., Most, Bílina, Teplice. Stačí tedy jediný vlak v daném čase. Jízdní doba ze všech zastávek do Prahy je při projetí úseku Ústí-Praha lepší, než přes Louny nebo Kladno. Na rozdíl od dieselu lze mluvit o ekologii. Nemělo by hrozit klasické jednokolejkové řetězové zpožďování. Z dlouhodobého hlediska lze právě na toto trasování nalákat lidi, protože ve špičkách lze klidně jezdit v hodinovém taktu. Moc romantické to přes Ústí není, to uznávám. Na každodenní rychlíky je ovšem třeba se dívat pragmaticky.
Jediný problém je zde (ne)uznávání jízdenek pro nejkratší směr směrem delším.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.215
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 20:51:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Lysá: Rozdíl v jízdních dobách rychlíků a couráků z Lysé do Prahy bude po zprovoznění NS minimální, tak cca 5 min. To považuju zhruba za hranici, kdy nemá cenu zdržovat rychlík z Hradce do Prahy. Pro Nymburk-Praha je to už 10 min. a pro Poděbrady-Praha u některých vlaků ještě podstatně více, neboť čumí v Nymburce. Proto pro Nymburk a Poděbrady zastavování R ano, a pro Lysou třeba i ne.

ad Zdice: Byl jsem v minulosti poučen, že idea stavby nové odbavovací haly na druhé straně kolejiště opravdu nehrozí. Že je to moc peněz, které nikdo nedá. Je tedy třeba respektovat, že 90% místních ze Zdic pojede do Prahy busem, kvůli dlouhé docházkové vzdálenosti na nádraží. Ty lidi, které vídáte ve Zdicích na nádraží nastupovat směrem do Prahy, téměř bez výjimky přijeli vlakem od Příbrami. Neboli já nikoho na bus neposílám, místní ze Zdic se na něj už dávno posílají sami. Jak už jsem psal, nikde není řečeno, že přestup od Příbrami na Prahu musí být ve Zdicích, může být v Berouně.
Příbram-Plzeň nejezdí nijak závratné množství lidí, při dobrých návaznostech klidně může být přestup taky v Berouně.

"Lidi z Kladna do Chomutova (např.) odkazujete na humusné osobáky, přitom osobák z Nymburka do Prahy Vám nejspíš nevoní, když potřebujete hodinový takt i v sedle. Já neříkám, že je hodinový takt super, ale proč jen pro někoho a jiní ať nemají klidně nic."

Záleží na tom, kolik lidí v dané relaci jezdí, či může jezdit. Nikdy nebude možné zajistit rychlíkem všechny relace. Na to nikdy nebude dost peněz. Když někde jezdí málo lidí, tak tam prostě musí stačit courák nebo bus. Jiná věc je, že couráky jsou nepohodlné. To je třeba, zejména u delších tratí, časem zlepšit. A ne kvůli nepohodlnosti osobáků udržovat v provozu téměř prázdné rychlíky.
Mimochodem, humusným osobákem jsem už hodně dlouho nejel. Humusným rychlíkem ano.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.71
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 21:05:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: "Ještě nějaké nápady? "

Jediné, co napadlo mě, je že by se překvapivě dobré nápady kohosi neznámého z MD nebo ČD (zast. R ve Štětí-Hněvicích, takt R Chomutov-Ústí-Praha, ...) měly dotáhnout do konce. Tak aby z toho vzešlo něco opravdu smysluplného pro ty, kterým snad mají být zmíněné nápady určeny. Bohužel připouštím že taková snaha je v reálné realitě opravdu legrační ...
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 21:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Každý vlak Chomutov-Praha obslouží zároveň zastávky Chomutov,město, Jirkov,zast., Most, Bílina, Teplice. - proč chcete zrušit rychlíky Duchcovu? Tam mají dokonce i bus přípoje z města (nevím, jestli na každý vlak, ale k některým určitě).

Hroch: Příští GVD nejspíš budou některé osobáky na 231 ve 471, takže se to trochu zlepší. Ale pokud byste tyhle jednotky chtěl nasadit na R Praha - HK, tak mi tam budou vadit "neušaté" sedačky :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bureš.)
ICQ -> 21 65 33 068
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.27.169
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 22:41:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k výše uvedeným návrhům spojení PHA-HK.
Pánové,než začnete vyvíjet nějaké teorie, tak si nejdříve zjistěte všechny zkutečnosti. Nějaké nové přímé spojení HK přes Pardubice je v současné době nesmysl. Když opomenu fakt, že se jaksi nedostává 471 i na jen příměstskou dopravu okolo Prahy, tak ten nejvážnější důvod nesmyslnosti tohoto návrhu je úsek mezi PUD a HK. Už teď je tento úsek ne-li za hranicí, tak alespoň na hranici propustnosti a další zahuštění provozu by již neunesl.
Jediné co může v souč. době, bez velkých investic, ČD dělat je úprava jízdného nějakou relační slevou pod hranici autobusů a čekat na dodělání Nového spojení, které částečně zkrátí jízdní doby. Bohužel v té době už asi bude hotová D11, takže žádná výhoda, jen částečné držení kroku.
Této relaci by pomohlo, jen např. pronájem nových vozidel např. 626 od DB a zrychlení úseku Osek-Hk. Bohužel to co předvádí v souč. době Správa dopr.cesty je cesta do pekel. Měsíční výluka mezi Chlumcem a Hk, která se neprojeví v jízdních dobách jen v úspoře zaměstnanců. A to je špatně. Cestující jsou ochotni tolerovat momentální nepohodlí, ale mělo by se to projevit vyditelně v jízdních dobách. Nikoho nezajímá kolik zam. mají ČD, ale za jak dlouho jsou z místa A v místě B. Když už dělám takovou výluku tak i s dopadem na jízdní doby. Tento úsek je vcelku rovinatý, takže snad určité zvýšení rychlosti by snad až takový problém být nemusel.
Bohužel u nás stále platí: Bylo to tak pořád tak proč to měnit. Kdo se zabývá tím, jest-li by tam nešla dát místo 120 třeba 140 při urč. změnách?
Prostě neustálá konzervace souč. stavu. Takhle to můžou ale ČD brzy zabalit. Koridory nejsou samospasitelné.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.193
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 23:16:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš: "proč chcete zrušit rychlíky Duchcovu?"

Nechci zrušit rychlíky Duchcovu. Domyslete si ho do té věty.
Hoh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 11-2003


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 00:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podobně jsem chtěl na rychlíkoexpresy PHA-PCE-HKR reagovat. Podíváme-li se na GVD 031 (stačí úsek PU-HK), tak tam už více vlaků za současného stavu neprorvete, nechcete-li křižovat v P.-Rosicích n/L, Stéblové a i Opatovicích zároveň

Prostě nejprve zdvojkolejnění 031 a pak může začít debata o této variantě, která je samozřejmě rychlejší než přes VOsek.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.118
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 00:42:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že tyhle komentáře ke GVD 2007 v Hradeckém kraji stojí za přečtení:

odkaz

http://www.oredo.cz/cz/archiv/Komentare2navrh0607.html
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 00:49:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dvojkolejku mezi Pce a HK by měli udělat.
Ale teď bych chtěl poprosit. Bručouna, Brama a Hrocha, na kterých tratích by zrušili os dopravu, kde by byla jen víkendová či jen všední doprava a které tratě by eventuálně obnovili(myslím provoz). A pak kde by dodělali dvojkolejku či trojkolejku a které tratě by elektrifikovali.
Dík.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.118
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 01:01:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T 679.1, Hoh: Pokud by se využily časové polohy existujících vlaků, tak by propustnost tratě 031 nebyla vůbec žádný problém. Například vlaky 5603, 5609, 5613, ... a 5610, 5612, 5614, ... (čísla z GVD 2006) jsou zhruba ve dvouhodinovém taktu.
Případné rozlomení ramen v Hradci by asi nebyl problém, podle návrhu GVD 2007 tam prakticky všechny stojí okolo 20 min. Nedíval jsem se ale, jak by se prodloužení těchto vlaků do Prahy vešlo na 010 a 011. Taky by tyhle časové polohy nešly do taktu s nynějšími vlaky na 020, ani s rozhodujícími přípoji v HK.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24870
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 01:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdice by teď měly být vcelku rozumně, tedy rychlík do Plzně zastaví pouze v případě přípoje od Příbrami (a naopak).

Co se propíraného Hradce týče, tak až to bude někdy aktuální (a to by na SŽDC a další úřady, podobně jako v jiných případech, musel někdo tlačit...), tak je třeba si uvědomit, že frekvence Pce - Pha dálkové vlaky od/do MuNu zbytečně přetěžuje a jejich posilování kvůli „pár kilometrům” je nereálné. Pojede-li ale vlak z/do HK, toto odpadne, souprava bude využita v téměř celé trase.
Ale jak už bylo zmíněno, Pce - HK je téměř vyprodáno a takové vlaky by zbytečně omezovaly regionální dopravu (ve spolupráci s tupými předpisy ČD o přednosti vlaků, která je brána jako neměnitelné dogma, spíš likvidovaly).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hoh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 11-2003


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 11:32:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Ano, v tom máte pravdu, já jsem spíše narážel na špičku. A tam, jak psal Martin_zlivský, skutečně vyprodáno je. Třeba se mrkněte na 5659: křižování po 6 km v Opatovicích n/L, po dalších 7 km ve Stéblové. "Škoda", že tam pro ilustraci nevyšlo ještě v P-Rosicích n/L po dalších 7 km.

Jsem pro vlaky HKR-PCE-PHA, ale až po zdvojkolejnění PCE-HRK. Do té doby by to bylo podle hesla "počkej, naproti jede". Podle mě by to ani nešlo ve špičce rozumně namalovat. Mimo špičku (brzičko ráno, po sedmé večer) ano.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 11:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
odstavec 1: Myslím, že tady jsme narazili na problém alá pravice x levice v politice. V této věci se prostě neshodneme. (Viz třeba proč 200 funguje a 120 by nemohla.)

odstavec 2: Zde musím podotknout, že mám dost velké obavy, že kvalita vozidel na oné Sp nasazované by se nezlepšila, tedy - rozšířila by se působnost humusů 021 a hydry by šly kamsi.

odstavec 3: No coment. Viz také odstavec 1.

odstavec 4: Jízdní doba ze všech zastávek do Prahy je při projetí úseku Ústí-Praha lepší, než přes Louny nebo Kladno. Z Teplic, Duchcova určitě. Z Chomutova je dle návrhu jízdní doba přes Ústí a Kladno cca shodná (+ -5 minut) - Holešovice nepočítám, to je nádraží kdesi v (píp).
Moc romantické to přes Ústí není Neberu teď romantiku, ale když někomu (třeba rodičům) řeknu, že jedu do Chomutova přes Ústí, tak si říkaj, jestli jsem normální. Jako bych jel Do Budějic přes Plzeň a pod.
Jediný problém je zde (ne)uznávání jízdenek pro nejkratší směr směrem delším. Tento problém je DOST zásadní a zatím nevidím šanci, že by se v budoucnu cokoliv změnilo (narozdíl od R na 120 ).
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1736
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 12:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
odstavec 5: tak cca 5 min. To považuju zhruba za hranici, kdy nemá cenu zdržovat rychlík Tak tahle hranice je naprosto věc názoru. Já mylsím, že se může k oběma městům přistupovat shodně.

odstavec 6: Příbram-Plzeň nejezdí nijak závratné množství lidí, při dobrých návaznostech klidně může být přestup taky v Berouně. Opět narážíme na problém ze závěru předchozího příspěvku - tarifní úpravy. I když zde bych jejich uskutečnění přeci jen neviděl úplně černě.

odstavec 7: Jak jsem napsal, nemusí tu přeci na tom R jezidt 5 a více vozová klasika. Klidně to může vozit sólo motor. Třeba na té 070, kde to docela znám, by byl ale často sólo 854 málo. Takový R 835 jsem ale také nezažil nikdy moc prázdný (cca 60% obsazenost min.).
Co se týče humusných osobáků, záleží co všechno posuzujete. Já nepopírám, že jsou ty 021 vcelku čisté, ale opravdu Vám vřele doporučuju absolvovat cestu z Chomutova do Prahy v 810 a 021. Myslím, že budete mít do smrti na co vzpomínat.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace