Autor |
Příspěvek |
Drak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356 Registrován: 10-2002
| Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 20:40:15 |
|
Taky bych zkusil nahodit téma, doufám že se už neprobíralo. Co taxíky na kolejích? Musím tedy dost potlačit svoji averzi k pražským drožkařům, kteří víc škodí než jsou k užitku, a tomuto způsobu přepravy pro mě zcela zbytečnému, to je snad jediný dopravní prostředek který jsem vědomě nepoužil a budu ho akceptovat jako možná přijatelnější IAD, která nezabírá alespoň tolik místa k parkování. V jiných městech jsem spíš viděl, že taxíky sdílejí bus pruhy, což je dáno tím, že zas tak rozsáhlou tramvajovou síť neměly, po kolejích nešlo jezdit, nebo jsem si toho nevšiml. Aby se to zavedlo, tak předpokládám, že to znamená změny v značení, protože jinak by tam nesměl. Pokud se potom hovád rozhodne z pruhu vyjet, musí mu to všichni umožnit, protože půjde o vozidlo, pro které je pruh vyhrazen. Je vůbec schůdné, aby se něco takového, jako je pražský drožkař, řídilo čočkami na křižovatkách a vůbec respektovalo že tramvaj má jiné jízdní parametry než jeho gumové kolo? Jak to bude na křižovatkách, kde je detekce na kolejích jen pro tramvaje? Že by důvod pro trvalé přepnutí křižovatek na pevné fáze? Možná jsou i jiné otázky, které mě zrovna nenapadají. |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17 Registrován: 7-2006
| Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 21:14:40 |
|
Drak: Takové podružnosti nikoho nezajímají. Navíc to vypadá mediálně zajímavě, tak to nekaž. Ono se to vstřebá samo. To bysme furt jen řešili připomínky nějakejch šťouralů. |
Dj_cargo Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236 Registrován: 11-2005
| Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 22:16:07 |
|
Výjimečně zasáhnu do této diskuze. Dnes jsem v Braníku zcela náhodou zachytil míjení obou poršeter. Nejdřív 9111 na l.3. Míjení u smyčky Dvorce. A 9112 bez cestujících. |
Bkp Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2348 Registrován: 8-2003
| Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 12:50:42 |
|
Ty střechy takto mají vypadat i v cílovém stavu, anebo budou něčím překryty?
bkp na K-Reportu již 3 roky .. .. :: 2. 8. 2003 - 2. 8. 2006 :: .. .. "Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..." |
|
Adam_r Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 691 Registrován: 10-2003
| Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 13:10:48 |
|
Bkp> prekryti strechy = dalsi kg navic. A uz ted je problem nahradit 1,5 sedadla za normalni, bo napravove zatizeni je na hranici. |
Mpenc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260 Registrován: 6-2002
| Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 16:51:28 |
|
Ad článek o rychlostech: Dokazuje, že hluk tolik neklesne (budiž) ale že dramaticky (o 10 a více %)stoupne potřeba vypravení a prodlouží se jízdní doby. Článek nic nedokazuje. Maximálně vysvětluje. Jízdní doby se prodloužily a vypravení o 10 % skutečně stouplo. Důsledkem toho prý bude odliv cestujících k IAD a tím větší emise skleníkových plynů (v noci!!!) Když snížím cestovní rychlost veřejné dopravy, poklesne mi v dlouhodobém horizontu frekvence cestujících. Funguje to i opačně. Co je na tom nejasného? Pokud klesne frekvence cestujících ve veřejné dopravě kvůli cestovní rychlosti, nezačnou lidé více chodit pěšky, nýbrž zpravidla sáhnou k IAD nebo k taxíku. I v noci se z aut uvolňují skleníkové plyny. Nebo se snad v noci jezdí na jiná paliva než ve dne? Tak jednak těch míst, kde se jezdilo víc jak 40 moc nebylo, řidiči se stejně courali z důvodu strachu z předjetí i z důvodu spousty pomalých jízd, mezi kterými nestálo za to zrychlovat (Libeňský most). No to záleží na tom, jestli mám v jízdní době rezervu nebo ne. Velký vliv na celkovou jízdní dobu má také obrat cestujících na zastávkách. Prakticky jsem sledoval v minulém týdnu rychloměry tramvají a 90% řidičů jelo v noci v centru spíš pod 30 km/h.,než že by využívali maximum povolené. Ani na okrajích kde to jde, nejeli 50km/h. Tohle je dobrá demagogie. Vybrat si "náhodou" období velkých veder uprostřed prázdnin, kdy se leckdo z pravidelných cestujících tramvají straní a nikdo se nepokouší se v tramvaji ohřát. Čili období minimálních pobytů na zastávkách. Vyberte si jinou roční dobu, až bude víc cestujících a pak hodnoťte. Za druhé vypravení v noci vůbec nemusí vzrůst, stačí, kdyby vozy stály méně na konečných. Navíc zatímco dříve čekaly noční linky na Lazarské 3-4 minuty, teď běžně 5-7 minut - rezervy tedy jsou. Vysvětlovat cosi o systému přestupních bodů asi nemá smysl. Zkuste si něco přečíst o taktovém grafikonu v železniční dopravě. Jistěže může tramvaj přijet na Lazarskou o dvě minuty později, ale s tím, že například nemůže přijet o dvě minuty později na přestupní bod na Hradčanské. Takže pak je lepší, aby stála dvě minuty déle na Lazarské, než na Hradčanské. Myslím že by měl Dopravní podnik hledat pro řešení tohoto omezení především rezervy ve vlastních řadách: OPRAVIT TRATĚ TAK, ABY ZMIZELA TA SPOUSTA POMALÝCH JÍZD a dalo se jezdit po celé Praze plynule třeba tou čtyřicítkou. Možná že by se zjistilo, že se to i tou 40km/h v pohodě vyjezdí a není potřeba nic navíc. Peníze na to jsou (neuskutečnila se řada rekonstrukcí a jen jedna kvůli penězům), a pokud ne, měl je DP nárokovat při jednání o omezení rychlosti jako kompenzaci na opravy tratí. A to měl nárokovat na kom? Na hygienikovi? Jednání byla vedena s hygienikem, pane. To jste se snad dočetl? Mimochodem, jak se dá jet čtyřicítkou do oblouku o poloměru 50 metrů? Nebo 25 metrů? Jako loni na Karláku? A jak má Dopravní podnik opravit trať na Libeňském mostě? To ji má zrekonstruovat a za dva roky se všechno vyhodí, protože se město rozhoupe zbourat most a postavit nový? Dtto Štefánikův most. Jak má DP opravit Zenklovu, když zde nesmí nejméně do podzimních voleb přerušit tramvajový provoz? Za co má zrekonstruovat Olšanskou, když se pro nedostatek peněz očesala i rekonstrukce vjezdu do vozovny Žižkov a bude tam muset být výluka vozovny i příští rok? Další úsporu bude mít DP v tom, že nebude muset vést tři jízdní doby A,B,C, ale jen dvě nebo možná jen jednu. Ušetřené administrativní síly z tvorby grafikonů mohou posílit řady řidičů nebo udržbářů TT. Jednu jízdní dobu ve špičce všedního dne i v osm večer o víkednu? Zajeďte se projet se tramvají do Zwickau, jak se tam vleče o víkendu třicítkou. Sice jede plynule, ale předjete ji i zdatný cyklista. Taky plynule. |
Mpenc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 261 Registrován: 6-2002
| Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 17:06:48 |
|
hlavní problém noční 40 je v tom, že se nestíhají světla - Arbesovo nám., často mezi Andělem a Bertramkou, I.P.Pavlova atd. - to dělá největší rozdíl v časech Ano, to je můj oblíbený příklad. Už jsem to tu myslím psal. Jedu po Evropské. Po první zastávce mám + 5 s., po druhé + 10 s a po třetí + 60 s, protože nestihnu světla. A na Dejvické jsem + 3 minuty. Samozřejmě že kecá. V Praze jsou již léta místa s přikázanou čtyřicítkou dopravními značkami: Seifertka, Vinohradská v úseku Flóra - Olš. hř. Střešovická, Černokostelecká od zast. Č směr ÚD atd., a jsou to dokonce dost dlouhé souvislé úseky. To znám. Střešovická ulice, maximálně 40 km/h. Na tachu tramvaje je 50 a kolem auta: vžum, vžum... Možná to tedy teď v červenci skončilo. Říkám možná, protože novináři orodují za automobilisty, jak velké překročení rychlosti bude policie tolerovat. A na řadě úseků se ta omezení teď ruší. Doufám, že už jste někdo napsal a odeslal nějaká místa, kde se zbytečně zdržují tramvaje. Třeba třicítka u zastávky Plynárna Michle, jak platí i pro tramvaje, i když účelem je, aby to automobilisti nenapasovali do tramvaje stojící v zastávce, nebo do dobíhajícího chodce. Správně by u té třicítky mělo být MIMO TRAM. Když tak kritizujete málo plynulou jízdu tramvají, tak se snažte teď přispět. Máme jedinečnou příležitost. |
Mpenc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 262 Registrován: 6-2002
| Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 17:18:58 |
|
Jen jde o další zátěž na pozornost i na soupravy (zrychlovat - zpomalovat) i plynulost jízdy (pohodu lidí). Proto, když sečtu všechna pozitiva i negativa, se přimlouvám v uvedené době za čtyřicítku celoplošně. Prakticky všechny značky jsou v zastávkách nebo v místech pomalé jízdy, takže zpomalení z 50 na 40 kvůli nočnímu omezení téměř nikde není. Spousta značek je na očích řidičovi, stanicujícmu v zastávce. Naopak celoplošné zavedení by mělo negativní vliv na plynulost jízdy. Jet max. 40 od Čechovy čtvrti do Sídliště Modřany? Pěkně děkuju za tak "plynulou" jízdu. V Trojské by to bylo v rozporu s D1/2. A vážně chcete jezdit 40 tam, kde je vedle na silnici 70? No můžete, nic vám v tom nebrání. Jízdní doby mají podle Káema rezervy. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1177 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 09:19:56 |
|
mpenc: Ach bože, tak vy jste jednali s hygienikem. A magistrátu jste o tom neřekli, co po vás chce hygienik. Komupak ten hygienik patří nakonec? Typický příklad kdy se jeden úředník vymlouvá na druhého. S čekacími body moc neoperujte, jediné, co jste dokázali je, že jste jich řadu zrušili - některá místa přímo volají po tom, aby byly čekacími body, ale vám, vybaveným nejmodernější výpočetní technikou pro tvorbu JŘ to vychází stále méně. Nechápu, jak je možné, že ještě v historicky nedávné době se na Hradčanské potkávaly noční linky V OBOU SMĚRECH! Daleko větší odliv k IAD způsobí zjištění, že ze Zenklovy na Korunní musíte přes Lazarskou. Důchodce s tužkou a gumou dokázal udělat lepší grafikony než vy. Podívejte se na Korunní d.c. ve večerním provozu. Pro zkoumání jsem si vybral naopak období VELKÉHO zájmu o noční dopravu a dlouhého stanicování - v Praze jsou totiž turisté, kteří jezdí i do hostelů na okrajích města, víte? (Nevíte, sedíte v kanceláři a píšete články) - Nikdo po vás nechce rekonstrukce, ale údržby. Jenže vy neumíte udělat údržbu bez nejméně měsíčního vyloučení provozu, aby to byla megaakce. Jeďte se podívat do Brna, jak se dělají malé opravy. Je možné, že s vaším přístupem budou mít tramvaje v pražské MHD časem ten samý význam jako ve Zwickau. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1178 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 09:29:33 |
|
A k tomu nárůstu vypravenosti o 10%: Hned na první pokus jsem našel příklad: 51 do DŠ přijíždí v X.19 a odjíždí v X.21. To znamená, že tam vůz s řidičem stojí 32 minut. Tak tady máte jeden vůz na ušetření (to by byl fofr, průjezdná konečná, co? Aspoň by řidiči nebyli rozespalí) nebo na prodloužení jeho jízdní doby, aby moh někde na něco počkat a nemusel čekat tuto dobu jalově na konečný. A to jsem jen namátkou koukl, kdybych systematicky hledal.... Dotaz pro řidiče nebo pawla: 57 na BH stojí 8 minut nebo 38? Že by mohla počkat i dál na tu 56... A k těm rychlostem - pravda, máte na Evropské na pár místech nově 40km/h, ale už jaksi zapomínáte, že tam máte i 70km/h v přímém úseku (OK, 60km/h, víc tramvaj neumí) Ovšem jízdní dobu tam máte dál na těch 40, že jo. Tak takhle nějak to s tím provozem bude. (Příspěvek byl editován uživatelem Káem.) |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 6887 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 10:34:35 |
|
Tentokrát musím s Káemem plně souhlasit . U nočního provozu mi totiž pořád vrtá hlavou jedna věc - když fungoval 40min interval, tak vycházely po celé Praze krásná sjetí, třeba taková Palmovka se třemi tramvajemi naráz (tehdejší 52, 54 a 55), Hradčanská (51, 56, 57), Štros (54,56 kontra 51, 53). Mám dojem, že dnes je toto vše již historií (Palmovka určitě). A já se ptám proč? To to při 30min intervalu skutečně nejde? A jestliže ne, tak nebylo ve finále lepší zůstat u 40min?
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1180 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 11:02:56 |
|
McB: Mám dnes opět nejkrásnější den. :-) Ano Palmovka vzala za své již dávno, teď i Štross a Hradčanská. Tím ostatně taky mohli argumentovat - že nadměrným množstvím čtyřicítek se sice uklidní spící, ale naserou bdící a dopravu platící občané-v těch tramvajích při rozvázání přípojů. No a ono se ukazuje, že oni to prostě NEUMĚJÍ udělat, nebo se s tím nechtějí PÁRAT. No a nebo při nynějších pomalejších jízdách se ukazuje, že některé trasy a polohy spojů jsou už vedeny nevhodně, koneckonců, jsou z roku 1985. Takže by to asi stálo za to pohnout trasami. Kupříkladu vyměnit 58 za 55 na Flóře. |
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 493 Registrován: 4-2005
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 11:21:48 |
|
McB: počítám, že když to tak hezky vycházelo při 40 minutách, tak by to nachlup stejně hezky muselo vycházet při 20 minutách. A zkušenost se sestavováním různých JŘ mi říká, že 30 nevychází právě proto, že je to polovina mezi 20 a 40 ... či ještě jinak, že pokud 40 (20, 80) z hlediska prokladů byl nejlepší možný interval, pak 30 (60, 90) zákonitě musí být ten nejhorší možný ... snad někdo pochopí, co chci říct, já to takhle brzy po ránu srozumitelnějc vysvětlit neumím ...
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT |
|
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 6889 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 11:25:46 |
|
Já to chápu, mám stejný pocit. Právě proto se ptám, jestli zavedení 30min intervalu byl skutečně krok správným směrem. Podle mě se tím ve skutečnosti noční doprava zhoršila.
|
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 11:40:54 |
|
neřešil bych to, stejně se možná velmi brzo zavede 20 minutový interval ad 40 pro auta - první 2 jsou pryč (asi díky novému silničnímu zákonu) - mezi Želivského a Florou (bohužel naše noční 40 zóna zůstala) |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1182 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 12:38:53 |
|
LV,McB: Odpusťte hloupému, jak závisí interval na jízdní době mezi čekacími body? Vyjede-li tramvaj v 00 z lazarský a na hradčanský je v 15 zatímco jiná vyjede taky v 00 a na hradčanský je kvůli pomalejm jízdám ve 20 tak je jedno, jak dlouho před ní a po ní něco jelo, ne? Obávám se, že 20 min bude znamenat zrušení čekání všude. Něco za něco. |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 6898 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 12:48:29 |
|
U sjetí ve stejném směru je to samozřejmě jedno, ale tramvaje v protisměru se ti potkávají při různém intervalu samozřejmě jinde. Při 40min itervalu to krásně vycházelo, i třeba na Újezd (obě 57 + obě 58). To už je asi taky pryč, že?
|
Drak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361 Registrován: 10-2002
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 15:20:39 |
|
Komupak ten hygienik patří nakonec? Možná se buseš divit, ale ministerstvu zdravotnictví www.hygpraha.cz |
Mpenc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 263 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 17:30:35 |
|
To Káem: ...To znamená, že tam vůz s řidičem stojí 32 minut. Tak tady máte jeden vůz na ušetření... To je žádný vůz na ušetření. Jestli se nemýlím, tak odboráři stanovená minimální doba na obrat v Divoké Šárce jsou 3 minuty. A k těm rychlostem - pravda, máte na Evropské na pár místech nově 40km/h, ale už jaksi zapomínáte, že tam máte i 70km/h v přímém úseku (OK, 60km/h, víc tramvaj neumí) Ovšem jízdní dobu tam máte dál na těch 40, že jo. S Evropskou to byl jen příklad, co by bylo, kdyby. Proto také nebyla jízdní doba prodloužena o tři minuty. Tím příkladem se dá krásně demonstrovat, jaký může mít takové drobné nevýznamné zpomalení tramvají drastický vliv na celkovou jízdní dobu. Tím ostatně taky mohli argumentovat - že nadměrným množstvím čtyřicítek se sice uklidní spící, ale naserou bdící a dopravu platící občané-v těch tramvajích při rozvázání přípojů. Citace z dopisu hygienikovi dne 30.5.2003: "...Úprava jízdních dob tramvají znamená při nutnosti zachování přípojných vazeb též kompletní změnu jízdních poloh všech navazujících autobusových linek. Změnou jízdních dob a poloh spojů dojde rovněž k rozvázání řady stávajících přípojných vazeb..." A vy si myslíte, že pána, který později řekl něco ve smyslu, že v noci slušní lidé spí, to rozbrečelo? Komupak ten hygienik patří nakonec? Typický příklad kdy se jeden úředník vymlouvá na druhého. Drak už odpověděl. I když je primátor MUDr, tak tohle asi nevyřeší. Zvlášť, když ministr zdravotnictví je z jiné politické strany. To vymlouvání jste si mohl nechat od cesty. A vůbec, naznačujete tím, že jste chtěl mocensky zasáhnout do jednání hygienika? Nevíte, sedíte v kanceláři a píšete články To jako píšete člověku, který celý květen a červen projezdil v tramvaji a zaznamenával všechny vlivy na zdržení tramvají? Kde berete tu odvahu se svými dvěma jízdami v noci v jednom týdnu? A abyste dodal svým slovům váhu, tak tvrdíte, že to bylo v době největšího náporu na noční linky... Směšné. |
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 24585 Registrován: 4-2003
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 22:13:16 |
|
odboráři stanovená minimální doba na obrat v Divoké Šárce jsou 3 minuty V noci, nebo celodenně? Pokud celodenně, tak v noci bych se výjimky nebál. (I když věřím, že pro některé je to těžko představitelné.) Kolik minut je na druhém konci?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova World Jumping Day: www.worldjumpday.org |
|
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 22:19:57 |
|
prosil bych o trochu realismu, přece není možné prohnat tramvaj konečnou za 2 minuty! řidič, který má za sebou víc než hodinu jízdy si chce dojít na WC, načepovat vodu,.. nesmíte taky zapomínat na případné zpoždění, vyhazování opilců a bezdomovců a další případné problémy imho je naprosté minimum 6 minut a i to je na hraně (třeba 20 mimo prázdniny, nebo teď 14 jsou v podstatě polookružní linky, díky 6 minutám na konci) |
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 24586 Registrován: 4-2003
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 22:29:33 |
|
prosil bych o trochu realismu, přece není možné prohnat tramvaj konečnou za 2 minuty! Proč? To je smyčka tak dlouhá? Co kdyby to bylo v JŘ prezentováno jako polookružní linka? Stále by to něšlo? Pravda, tato linka je opravdu (časově) dlouhá, ale pokud je ve Strašnicích nějakých dvacet minut, tak bych v tom problém neviděl. V čem jsou vlastně řidiči tramvají tak výjimeční, že nemohou jet dvě hodiny v kuse? Jaktože fíra (na železnici) může jet klidně i skoro 6 hodin bez pauzy? A náročnost městského provozu v noci až tak děsná nebude... A pokud by to opravdu nešlo, nemohl by tam sedět jen řidič a ne i tramvaj? Střídání by se ale už opravdu nestihlo, to je pravda. Mimořádnosti by měly být mimořádné a tedy ne tak časté, aby stálo za to kvůli nim mít o pořadí více. Leda by byla JD ulhaná už nyní a nedala se stíhat dlouhodobě, ale to nedokážu posoudit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova World Jumping Day: www.worldjumpday.org |
|
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 22:43:13 |
|
nedá se srovnávat řízení tramvaje a vlaku - tam je zajištěná vlaková cesta a strojvedoucí má zcela jiné povinnosti v noci sice není takový provoz, ale o to víc je opilců, šílenců s autama atd. - rozhodně to není tak, že jen čumíš do dálky btw ty mi chceš tvrdit, že strojvedoucí jede bez jediné přestávky 6 hodin v kuse? co zákony? 30 a 39 v současné podobě jsou tak akorát, ale nedovedu si představit polookružní linku dlouhou 2 hodiny 11 minut - naštěstí by to přes odbory neprošlo btw po 2 hodinách 11 minutách by na konci bylo jen 20 minut? když se odečte obratový čas, čas na vyrovnání zpoždění tak jsi na méně než 15 minutách - to je fakt zcela mimo mísu ad MU - zase tak časté nejsou, ale téměř každé kolo věnuje řidič tak 2-3 minuty vyhazování opilců a bezdomovců a realitu JD na l. 51 neznám, protože jsem jí nikdy nejezdil |
Číslo příspěvku: 2374 Registrován: 8-2003
| Odesláno Sobota, 05. srpna 2006 - 00:28:03 |
|
prosil bych o trochu realismu, přece není možné prohnat tramvaj konečnou za 2 minuty! řidič, který má za sebou víc než hodinu jízdy si chce dojít na WC, načepovat vodu,.. A to musí s jednou tramvají jezdit jeden řidič? chceš tvrdit, že strojvedoucí jede bez jediné přestávky 6 hodin v kuse? co zákony? Ano. Zákon je holt špatný.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..." |
|
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 24605 Registrován: 4-2003
| Odesláno Sobota, 05. srpna 2006 - 05:01:01 |
|
Dvě hodiny jsou asi už hraniční, ale ono ve špičce si při zpoždění řidič taky moc nedáchne (občas je na tom výrazně hůře) a taky to přežije (a zde to na úúkor pozornosti je). Jak už napsal Bkp, těch dvacet minut by bylo jen pro soupravu (střídání se stihne krásně - a na suplování práce MP při vyhození nepřizpůsobivých cestujících tam budou dokonce dva ), řidič by mohl mít klidně více, bylo-li by potřeba. Těch necelých šest hodin je minimálně na Bezdrevu (s manipulací ve stanicích z depa a do depa (resp. na mostecké nové) je to ještě více...). A podobně je tomu i na Šumavě, kde si fíra místo přestávky ve Volarech a Černým Kříži ještě musí odvěsit a přivěsit mašinu. A že tam med taky nemá, hlvaně když se všude pletou lidi, tak je jednou nohou v lochu.
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21 Registrován: 7-2006
| Odesláno Sobota, 05. srpna 2006 - 22:30:12 |
|
Bkp: A pak se stane, že si řidič "nevšimne" stojící tramvaje před sebou a máme železárnu nebo autobus narazí do mostního pilíře, a nikdo neví, jak se to mohlo stát... Studie o lidském vnímání a pozornosti a vlivu dostatečného odpočinku na bezpečnost dopravy jsou dobře známé, stále se ale najdou, co si myslí, že se dají ošálit. Dopravu je třeba přizpůsobit existujícím zákonitostem. Pokud to někdo zkouší naopak, měl by být souzen pro obecné ohrožení. |
Číslo příspěvku: 2395 Registrován: 8-2003
| Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 00:05:54 |
|
Ale to já nezpochybňuji, pouze narážím na to, že některá ustanovení pracovního práva (teda v praxi skoro všechna) plně neodpovídají skutečnostem, realitě a zdravému rozumu. Nic víc.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..." |
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 21:45:42 |
|
mpenc: OK, četl jsem od vás v minulosti pár pěkných článků, takxem možná trochu přestřelil s tou kanceláří... Sorry. Nicméně na většině dalších věcí si docela trvám - to s těmi odboráři je kouzelné - myslel jsem, že takovéhle věci stanovuje zákon. No nic. Podivejte se, když vidím "proklad" na Korunní dc, tak prostě nevěřím, že ve všech ostatních případech příslušní a odpovědní dělají svou práci jak je nejlépe možné. Je to tak jako vždycky - vyvinete největší možné úsilí, abyste argumenty podložili, že vám tu práci kazí jiný, místo abyste popřemýšleli, jak se vyrovnat se změněnými podmínkami: jestli tedy linkové vedení nočních linek , konstruované v roce 1985 za ZCELA JINÝCH PODMÍNEK (méně návazností na busy, jiné jízdní doby příkladně) vyhovuje ještě dneska a jestli to rozvazování přípojů prostě není právě výsledkem toho, že se mělo hnout s linkovým vedením. Jestli JEDEN centrální přestupní bod vzniklý z kolejové sítě a ne z potřeb cestujících je stále optimální. Co třeba noční páteřní linky, k nim napaječe a okružní linky? Nic? |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 21:50:43 |
|
Ostatní: Lidské možnosti se neustále posunují. Jaxte řvali při loňské průjezdné konečné 10 na Palmě a teď už jste zcela v klidu strávili dvě možná ještě horší polookružní linky. On si noční řidič odpočine i při těch čekačkách na přípoje - to není o tom, že řidič přece musí odpočívat vleže se zavřenýma očima. Odborníci přeci automobilistům doporučují - zastavit, projít se na čerstvém vzduchu (obejít vůz) , zacvičit si (podívat se na magnety) a je osvěženo. Já si neumím představit,když vás tak poslouchám, jakto, že dennodenně už desítky let ten Excelsior dojíždí bezpečně do cíle své cesty... |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 22:53:25 |
|
Káem: Já tomu věřím, že dojíždí bezpečně do cíle své cesty. Tady hraje roli více faktorů: zda má řidič nepravidelnou pracovní dobu, zda jezdí hodně přesčasů, zda jezdí ve velmi strasujícím prostředí a v neposlední řadě množství úkonů náročných na pozornost ve kterých řidič nesmí za směnu udělat chybu (křižovatky, chodci, souběžná jízda s IAD, stanicování, ...). Právě proto, že si to mnoho lidí neuvědomuje nebo nedokáže dát do souvislostí, je u řidičů ED taková fluktuace. Možná by bylo zajímavé srovnat fluktuaci řidičů ED a strojvedoucích na železnici. |
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83 Registrován: 4-2006
| Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 23:56:06 |
|
"Jaxte řvali při loňské průjezdné konečné 10 na Palmě a teď už jste zcela v klidu strávili dvě možná ještě horší polookružní linky." ta 10 byla hrozná, proti ní jsou 30+39 pohodička největší - v čem jsou jako podle tebe horší? prosím přestaň srovnávat práci strojvedoucího vlaku a řidiče tramvaje - opravdu je to něco zcela jiného |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1193 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 10:07:04 |
|
R31: V čem se liší 10 polookružní a 30,39 - délka bude stejná, centrem vede podobně... ? napiš, to mě zajímá. Milky,R31: No nemůžu to přestat srovnávat, protože jde o výkon při řízení vozidla, kdy ani jeden si nemůže dovolit polevit v pozornosti (opravdu ani u toho vlaku to nebude tak, že se to v Praze rozjede a v Ostravě zastaví). Chcete abych to srovnával s řidičem busu třeba Volary - Praha? Milky: Ale jistě, asi bych ve špičce nechtěl průjezdnou konečnou - proto navrhuju střídání na vozech, ale v noci si myslím, že by se to mělo zvládnout. No a nebo kratší směna - výjezd přímo na noční, ale 5 hodin jezdit s minimálními přestávkami. Helejte, nějaké úspory se najít musí a obvykle se najdou, to platí všude :-) |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 6946 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 11:02:39 |
|
KM - On si noční řidič odpočine i při těch čekačkách na přípoje - to není o tom, že řidič přece musí odpočívat vleže se zavřenýma očima. K tomuhle jednu osobní vzpomínku: Když jsem v roce 1995 začínal jezdit noční, tak mojí nejoblíbenější byla 2/53. Na tehdejší 53ce (Vozovna PA - Vozovna KO) totiž jezdily jen tři pořadí, čímž na konečné KO vznikaly pauzy jen 7 minut. Což se mě osobně líbilo, osmihodinová směna obnášela 1,5 kola na tehdejší 14ce, "převlečení" v Kobylisích a 2,5 kola na 53ce. Na Pankráci byl konec asi 15 minut, z čehož jasně plyne, že práce docela ubíhala. Někdy v roce 1997 - 98 (nevím už přesně) došlo k nějakým změnám, a bylo přidáno 4. pořadí. Tím se ze sedmi minut v Kobylisích stalo rázem 47 minut, a celé kouzlo linky 53 pro mě osobně zmizelo. Najednou to začala být nuda, stejně jsem si o tom delším konci moc neodpočinul a akorát jsem se víc rozespal.
|
Arj
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 957 Registrován: 9-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 11:09:03 |
|
nebo kratší směna - výjezd přímo na noční, ale 5 hodin jezdit s minimálními přestávkami Jednou z povinností zaměstnavatele je zajistit naplnění pracovní doby. Průměrných měsíčních 170 hodin při 5 hodinách denně bys naplnil až za 34 dní (a více směn delších než x hodin zakazují zákoník práce a předpisy o době řízení). Těch železničních 6 hodin v celku je ovšem zajímavé číslo (už se to tady někde probíralo) - zejména třeba pro Nohu pod titulkem "Jak bezpečně Vás může vést řidič/strovedoucí, který sedí za volantem 2x více hodin než povoluje zákon". P.S. Co si tak pamatuji ze své nehodářské kariéry, všichni tramvajáci s těžkými nehodami pracovali podle zásady "Hamty, hamty, ať mám víc než tamty" (ne vždy svým přičiněním, třeba jejich vozovna měla základní turnus s mnoha přesčasy). |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 11:12:13 |
|
McB: No vida, i pamětníci potvrzují, že to šlo. Takže chyba bude někde jinde než v tom, že si řidiči neodpočinou. Stále více indicie směřují k práci tvůrců grafikonu a středních řídících článků, že mpenci. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1196 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 11:19:31 |
|
arj: Zajistit naplnění pracovní doby???? Když pro zaměstnance nemám práci? Jseš v Moskvě nebo v Bruselu???? Prostě zaměstnanec ve vyspělé zemi bude pracovat tolik, kolik práce pro něj je. Zvláštní, že si spíš stěžují na přesčasy než na nenaplnění. To budeš asi trochu mimo mísu. Tak prostě ke každé krátké směně přijde jedna dlouhá a ne že budou všchny směny 8-10 hodin i kdyby se mělo zatáhnout uprostřed špičky. 6 železničních hodin by nám měl vysvětlit někdo od vlaků, ale zjevně i ZP umožňuje nějak tu povinnost po 4 hodinách přestávku řešit. O nehodách není pochybnost. Člověk má v práci pracovat tolik (a vydělat si tolik) aby nemusel vedlejšáky a přesčasy. Ale to neznamená, že když je v práci, že má dbát o odpočinek. O ten má dbát, když v práci není. (Taky to znám: měl jsem v jedné práci hodinovou pauzu - počítal jsem s ní a když jsem den předtím šel spát pozdě, říkal jsem si - ráno to dvě hodiny vydržím, pak je hodina pauza, to se vzpamatuju a další tři hodiny budou OK. Náhle po organizačních změnách pauza zmizela a já holt dbám na to abych chodil spát večer o to dřív, protože není kde si odpočinout) (Příspěvek byl editován uživatelem Káem.) |
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 12:37:37 |
|
2 KM - sakra já tady kritizuju tvůj nápad s 2 minutovým obratem a píšu, že minimum je 6-7 minut, Mcbain napíše, že měl někde 7 minut na konci a ty jsi z toho hned na větvi - to fakt nechápu, ty nevidíš rozdíl mezi 2 a 7 minutama? nebo je to tím, kdo to píše? 2 KM 2) mezi 10 a 30+39 není rozdíl v čase? to se mi snad zdá. NNŽ-Biskupcova-Krejcárek-objezd celé Palmovky a zpět na NNŽ - to se ti zdá jako nic? tipuju reálnou jízdní dobu těsně pod 20 minut a to je sakra rozdíl! 2 KM 3)"No nemůžu to přestat srovnávat, protože jde o výkon při řízení vozidla, kdy ani jeden si nemůže dovolit polevit v pozornosti (opravdu ani u toho vlaku to nebude tak, že se to v Praze rozjede a v Ostravě zastaví)." nechci snižovat činnost řidiče vlaku, ale až mu tam každé 2 minuty jeho služby vjede auto/vletí chodec atp. a on to bude muset řešit, tak ho to po 2 hodinách asi moc bavit nebude a po 6 hodinách v kuse by se na tu práci vykašlal nemohou polevit v pozornosti, ale hlídají toho řádově méně než řidič tramvaje - návěsti máme taky, ale oni si nestaví vlakovou cestu, neřeší cestující, dopravu kolem sebe, značky pro auta, které platí i na nás, jiné vlaky (tramvaje často musí jezdit těsně za sebou, nebo za nějakým autem - viz. I.P.Pavlova, jakákoliv kolona - a to je sakra náročné na pozornost) mám v příbuzenstvu 2 strojvedoucí a oba mi neustále říkají, ať se na práci řidiče tramvaje vykašlu, že to je o hubu a že by to dělat nemohli ani na nic (a to bereme o dost menší peníze) |
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494 Registrován: 4-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 12:44:06 |
|
Já jim ty grafikony sestavím ... a zadarmo ... :-) Kdyby někdo chtěl JŘ pro rok 2030, mohu poslat ... pravda, jen autobusové, což je trochu nefér, protože autobusy se mohou na konečných předjíždět :-)
|
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495 Registrován: 4-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 12:54:57 |
|
Btw, když se po KMovsku zavede střídání, spočítalo se už, kolik tramvají se tím ušetří? Můj pocit je, že žádný - přestávky většinou nebývají ve špičkách. (Vozokilometr se neušetří ani jeden a řidič také ne, tím jsem si jist.)
|
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:08:52 |
|
imho ušetří střídání přestávek (dobře udělané) tak 1/10 pořadí ale! podnik se tomu brání jak to jde, protože bude nutné zvednout kvalifikaci řidičů, tím pádem nebudou tak snadno nahraditelní a bude se muset podnik víc starat, aby je udržel (současná fluktuace by asi byla velkým problémem) - proto je jasné, že nejvíc to vítají odbory, které tak budou mít větší moc nad podnikem co by ušetřilo možná ještě víc, je lepší preference tramvají - stačí se projet třeba linkou 7 a zjistíte, že největší zdržení současné tramvajové dopravy nejsou cestující, ani omezené rychlosti (a že jich je neskutečně hodně), ale právě dlouhé minuty jalového čekání na volno - když tramvaj odstojí během 5 zastávek (Strašnická-Oblouková během jen trochu nepříznivé, ale normální situace) 6 minut na světlech, tak je asi někde chyba |
Adam_r Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 695 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:09:10 |
|
pravda, jen autobusové, což je trochu nefér, protože autobusy se mohou na konečných předjíždět :-) V Brne se tramvaje na konecnych bezne predjizdi. (Samozrejme, ze to nejde na vsech konecnych.) Stejne tak prejezdy mezi linkami jsou na dennim poradku. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1197 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:21:18 |
|
adam r: Ne náhodou dávám Brno v mnohém za příklad (redukce linek a nízké intervaly, způsob oprav tratí, srozumitelný jazyk v textech letáků, organizace noční dopravy, operativnost). LV: Podívej se na jakoukoliv konečnou. Stojí tam NEJMÉNĚ 2 soupravy téže linky. Takže 2x26x2=cca 100 souprav. To by se ušetřilo. Slovem "ušetřilo" nemyslím že by to nebylo, ale že by to mohlo jezdit jinde a pod. I stojící vozidlo stojí peníze. R31: Jistě, i ta kvalifikace může být trochu problém. Proto píšu, že žádný výrazný zázrak nelze očekávat zevnitř podniku a že tlak musí být zvenčí. A to jsem já. :-) Jinak souhlas, preference k tomu patřej taky, ale o tom ví každej. O tom že 51 stojí na konečné 32 minut hned tak někdo neví. (PS: Dostals mejl, všim sis ho???) K obratům - 2 minuty byl extrém, ale ani 7 minut by leckdo v noci taky nestrávil. |
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:28:32 |
|
2 KM - jestli to je ten z 1.8., tak jsem si všimnul - a pokusím se přijít (radši nic neslibuju, znám se) 7 minut na konci je v pohodě (pokud to není ve špičce na 20 a nejedu s 5 minutovým zpožděním) - ale 2,3,4 minuty bych radši nezkoušel |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1198 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:28:38 |
|
R31: Jo, odhads to dobře - 30/39 mají 91 minut, 10 na Palmu měla 110 minut. Tak jo. |
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:30:49 |
|
vždyť jsem taky jezdil i tu 10 (měl jsem na ní dokonce zácvik na T6) i teď 39 a nedá se to srovnat (nemluvě o tom, že 10 nemá zrovna odpočinkovou trasu) btw na té 10 se běžně jezdilo o 5 pozdě, zatímco na 39 se odstojí víc než 5 minut v zastávkách, když čekáš na čas |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 6949 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 13:35:51 |
|
KM - Zajistit naplnění pracovní doby???? Když pro zaměstnance nemám práci? No rozhodně jim tu práci musíš zaplatit. Takže zaměstnávat lidi na 20 x 5 hodin (20 = průměrný počet pracovních dní za měsíc) a platit jim 170 (průměrný měsíční fond pracovní doby) je trochu luxus, nemyslíš?
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1199 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 14:38:57 |
|
McB: Ale no tak. Už jsem napsal, že by byl vyrovnán počet delších a kratších směn. Jistě lze také uzavřít pracovní smlouvu, kde bude že za hodinu dostane např. 110,- Kč a nic víc. Kolik hodin, tolik peněz. Nedělej z toho tady socialistickou byrokracii. Daleko větší luxus je honit každej večer jeden vůz z Pankráce na Petřiny a druhej proti němu z Vokovic na Pankrác. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1200 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 14:41:17 |
|
R31: A hele! Už druhej co tu říká, že by šly jízdní doby trochu utáhnout :-) |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 6952 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 16:38:18 |
|
Už jsem napsal, že by byl vyrovnán počet delších a kratších směn. Potom nechápu tvůj spor s Arj. Jistě lze také uzavřít pracovní smlouvu, kde bude že za hodinu dostane např. 110,- Kč a nic víc. Kolik hodin, tolik peněz Obávám se, že naše pracovní právo není tak jednoduché, a už vůbec není proti zaměstnanci. Podle tvého návrhu by třeba zaměstnanec nemusel být povolán do práce vůbec. Prostuduj si to. Nedělej z toho tady socialistickou byrokracii. Jenže my v socialismu žijeme, sis ještě za těch 16let nevšim?
|
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496 Registrován: 4-2005
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 17:12:26 |
|
KM: Takže ty chceš střídat VŠECHNY přestávky, nejen ty bezpečnostní?
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 17:44:53 |
|
Mdyž žije v socialismu státní správa, proč by v něm neměli žít ostatní zaměstnanci. Káem: Nejpozději po čtyřech a půl hodinách na voze musí řidič souhrnně vyčerpat min. 30 min. čistého času přestávek, z toho jedna musí být min. 15 min. vcelku na oddech a jídlo (obratové časy se samozřejmě nepočítají). Jízdní doby a jejich neustálé utahování, a pak zase povolování, je sysifovská práce. Před nedávnem byl den bez jízdních řádů, aby se podle něj nastavily jízdní doby, a teď už se chystá další z téhož důvodu. Mám pocit, že někteří lidé by jízdní doby nejraději upravovali denně. Martýrium se zaváděním střídaných přestávek je krásným příkladem, jak strach ze zvýšení kvalifikace řidičů tramvají, a tím zvýšení jejich úrovně (na kterou se mimochodem tak rádo stěžuje), degraduje zefektivnění podniku jen na šoupání židlemi. A to se, prosím, střídá jen ve všední dny, a jen na pár linkách. Kdo by z nás před transformací řekl, že taková "prkotina", jakou jsou střídané přestávky, bude hlavním kamenem úrazu. A ještě malá poznámka k tomuto tématu: podnik, nebo ti, kteří se za něj vydávají, chytře rozšiřují fámu, že střídané přestávky nechtějí právě sami řidiči. Ty zpracovávají, i přes odborové předáky, hrůzostrašnými zvěstmi, jaká to bude pro ně katastrofa, kdyby se je, nedej bože, někdo snažil zavést. Malá poznámka k rychlostem: Dopravní policie v Praze má odstranit zbytečná snížení rychlostí na silnicích a na vhodných úsecích ji naopak zvýšit. Takže malý dotaz na diskutující: Ví někdo přesně, na jakých úsecích tramvajové trati mohou jet řidiči rychleji než 50 km/h; kde přesně začínají a kde přesně končí? Mám obavu, že nikdo z nás to nebude schopen s určitostí říci. Nemám samozřejmě na mysli úseky, kde je to povoleno dopravní značkou (např. Evropská, Bělohorská). |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 17:50:01 |
|
A ještě doplním, že do 9 hod. pracovní doby je to celkem 60 min. a nad 9 hod. 90 min. celkové délky přestávek. |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 18:03:33 |
|
A do třetice: DPP má obrovský problém zavést střídané přestávky, ačkoliv zefektivnění se prý připravovalo dlouhé roky, jak se kdysi měl vyjádřit bývalý GŘ. A což teprv, kdyby měl mít podnik univerzální řidiče na všechny provozované trakce, jak je to v některých evropských městech běžné . |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 18:14:22 |
|
Arj: Mluvíš mi z duše. Ano, nejtěžší nehody mívají dlouholetí zkušení řidiči s množstvím přesčasů. A pokaždé se musím smát, když se příležitostní řidiči z celého spektra profesí DPP hrozně diví, jak může mít někdo nehodu. Neuvědomují si, že nejde o aritmetickou řadu nárůstu rizika nehody, ale geometrickou. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1201 Registrován: 8-2005
| Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 10:34:55 |
|
McB: No bohužel, žijeme. To se snažím změnit. Aspoň v rámci zákona. LV: Jistě. Buď střídat nebo zkrátit pobyt. Stav, kdy na konečný stojí dva vozy a řidič 20 minut je neekonomický. Milky: OK, přestávky vám neberu, prostě řeším situaci, kdy řidič musí odpočívat, ale tramka nikoliv. No netvrdil bych, že se řidiči střídaných přestávek nebojí - viz vášnivé diskuse před rokem na konkurenčním serveru. Mnozí prostě ve voze těch 8-10 hodin doslova bydlí. Hýbal bych s jízdními dobami pokaždé, kdy by to bylo třeba. Aby jízdní doby byly podle toho jak jezdí řidiči a ne aby řidiči jezdili podle toho , jak jsou jízdní doby. Od toho tam přeci nějaký člověk je placený, ne? Btw (a pro mpence, pokud ještě čte): Včera první noční jednapadesátka od Liboce na Hradčanské čekala 2 minuty. Dneska ráno čtrnáctka (od Výstaviště!!!) už na Vltavský čekala opět dvě minuty. To nebude v řidičích, ale právě v těch úřednících. TAKHLE stanovit jízdní doby (2 minuty na 16, resp 5 minut jízdy) bych dovedl, aniž bych vytáhl paty z postele. Kdyby 56 odjížděla z fronty v Lazarský jako první (tedy i tak přijížděla) a 57 naopak jako poslední(druhá), získáme 3 minuty, rozdíl 5 minut se na Hradče zmenší na 2 a to by už stálo za to počkat. K těm nehodám: Únava bude hrát roli, ale řekl bych, že větší roli bude hrát rutina. Tady to dycky takhle jezdim už 50 let. 32km/h na Karláku nebyla únava ale jistota borce. Kladenskej bus u Středokluk (10 mrtvejch po nárazu do náklaďáku na krajinici čtyřproudé silnice) nebyla únava ale suverenita "po dálnici to jede samo". Převrácená 26 na Špejchaře byla jistota: "tady nikdy nic neodbočuje". Vykolejená KT v Brně to samé. Z únavy vznikají drobné šťouchance. |
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88 Registrován: 4-2006
| Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 11:46:38 |
|
2 KM ad "A hele! Už druhej co tu říká, že by šly jízdní doby trochu utáhnout :-)" pokud vím, tak se vždy! říkalo, že jízdní doby jsou špatně udělané v jednotlivých úsecích a ne jako celek 9 měla vždy (ve špičce) hodně času (snad jako jediná linka, kde to bylo opravdu výrazné) a 39 má samozřejmě stejné jízdní doby (na druhou stranu 9 večer a o víkendu je letecká především přes Žižkov) naopak 10 má problematické úseky a tím vzniká ten rozdíl (třeba ten objezd Palmovky trval asi o 3 minuty déle než byla stanovená jízdní doba) libové jízdní doby jsou třeba Lazarská - Štěpánská v noci za 2 minuty! nebo Újezd - Hradčanská ve špičce za 11 minut 2 Milky - ad 60km/h - je to všude, kde jede tramvaj mimo pozemní komunikaci a příslušný oběžník najdeš na intranetu (tam se to vyjmenovává přesně) |
Arj
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 964 Registrován: 9-2005
| Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 12:02:23 |
|
Radek31: stačí se projet třeba linkou 7 a zjistíte ... dlouhé minuty jalového čekání na volno - Strašnická-Oblouková 6 minut na světlech Zajímavé. Nejsem si jist, jak je to ve směru Strašnice - Vršovice, ale v opačném směru autem (to bylo ještě nedávno tak, že) na většině křižovatek při rychlosti 50 km/h padala červená řádově v půli mezikřižovatkého úseku; při nějaké 80 zřejmě byla šance jet bez zastavení. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1202 Registrován: 8-2005
| Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 12:28:36 |
|
arj: Realisticky udělaná zelená vlna. |
Radek31
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89 Registrován: 4-2006
| Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 13:02:15 |
|
pokud vím, tak ve směru Vršovice - Strašnice je ta zelená vlna (pro auta) docela dobře udělaná tramvaje samozřejmě nikoho nezajímají a v opačném směru je to udělané snad naschvál tak, aby l. 7 stála všude |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1203 Registrován: 8-2005
| Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 14:33:38 |
|
ad.Noční provoz: Taxemse jen namátkou kouknul na linku 51 v roce 2004: DŠ-Radoš: 62min., obráceně 64minut, v roce 2006 60, resp.62 minut. Tak to nevím co se tu zpomalovalo. Linka 52: v roce 2004 Lehovec-Levského 57 minut, opačně 59, v roce 2006 59/61 minut. Dál už mě to přestalo bavit. Dvě minuty na 60 minutách? Tedy +3% a na to je potřeba +10% vypravenost? Tady něco nehraje. To je to delší čekání v Lazarský. No sorry, přátelé a mpenci, ale takhle tu user friendly MHD nevybudujeme. Nezapomínejte, že některá čísla jdou prostě dohledat. |
|