Autor |
Příspěvek |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:12:23 |
|
Ví někdo, jaký je poměr výkonů a počtů zaměstnanců ČSD a ČD. Možná nula od nuly pošla. Já jen vycházím z toho, že např. v Německu, podle publikovaných čísel DP kontaktem, města dopravní podniky zefektivnit dokázala. Asi to umí lépe . |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:17:56 |
|
Ale já vidím to, že na provoz podniku i jeho investice se musí vydělat vozením zákazníků. Proto se snažíme zjistit, kolik a za jakou cenu je vozíme. |
Bkp Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2954 Registrován: 8-2003
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:18:27 |
|
...města dopravní podniky zefektivnit dokázala. Asi to umí lépe. Města (vlastníci DP) a stát (vlastník svých drah) jsou v poněkud jiné politicko-ekonomické situaci.
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..." |
|
Číslo příspěvku: 2956 Registrován: 8-2003
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:22:25 |
|
Ale já vidím to, že na provoz podniku i jeho investice se musí vydělat vozením zákazníků. To jako že na chalupoidu by si město, resp. DPP, měl(o) vydělat z jízdného, jinak by nebyla? Nic proti...
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:24:22 |
|
Tak to rozveď trochu sofistikovaněji, v čem je to tak jiné. |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:31:00 |
|
Pokud podnik nevytváří zisk, nemůže pochopitelně ani investovat. Může maximálně přežívat z něčí milosti. Tady je uměle vytvářeno nerovné postavení a jeden se vymlouvá na druhého. |
Číslo příspěvku: 2957 Registrován: 8-2003
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:36:42 |
|
Tak to rozveď trochu sofistikovaněji, v čem je to tak jiné. Co?
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:39:26 |
|
Dnes je to symptomatická diskuse - výročí boje za svobodu a demokracii, ve velice požehnaném věku také předevčírem zemřel guru liberalizmu - Milton Friedman..., tak jsem si myslel, že to není na dnešek vůbec špatné téma. |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 14:41:01 |
|
Města (vlastníci DP) a stát (vlastník svých drah) jsou v poněkud jiné politicko-ekonomické situaci |
Číslo příspěvku: 2958 Registrován: 8-2003
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 15:09:25 |
|
Jo toto. Uveďme si to na příkladu Prahy a ČR. Jiné případy mohou být (poněkud) odlišné. Naprostá většina rozhodnutí politiků jsou směřována k dobrému výsledku v nadcházejícím volbám a zde je rozdíl, co od koho voliči očekávají. Od státu očekávají řešení sociálních problémů (snížíme nezaměstnanost, zvýšíme platy, a pod.), zatímco problematika (železniční, veřejné) dopravy je okrajová, ale v případě města je to naopak. Od pražského magistrátu nikdo neočekává vyšší mzdy, anebo pokles nezaměstnanosti, ale řešení problémů s dopravou je klíčové volební téma.Z těchto rozdílů vycházejí odlišné přístupy státu k ČD a města Praha k DPP. Když v nějakém hypotetickém případě bylo třeba propustit 10 % zaměstnanců, tak u ČD by byl problém v dobách, kdy vrcholní politici slavnostně otevírají továrny, které zaměstnají 600 lidí, propustit od ČD 6 000 lidí. V Praze by odbory kvůli propuštění 2 000 lidí sice dělali trochu bordel, ale pokud by z toho nebyla týdení stávka, tak by to veřejnost při volbách příliš na vědomí nevzala. Rozdíl je i v potřebnosti. Zatímco Praha by bez MHD zkolabovala, zatímco stát by se bez ČD (zejm. v osobní dopravě) víceméně obešel. No a jde i o praktické detaily. Případné reorganizace, či jiné potřeby v rámci podniku třeba u DPP znamenají, že někdo přestane pracovat v Motole, ale bude pracovat ve Vokovicích, což nepředstavuje žádný závažnější problém, zatímco u ČD by to mohlo znamenat, že by někdo byl přeřazen ze Strakonic do Náchoda, což je změna bolestivější, a tedy i hůře proveditelná.
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 15:51:42 |
|
Až tak rozdílně to nevidím. Vláda se změnila, i když celostátně hosodářství roste a nezaměstnanost klesá. Na druhé straně doprava v Praze čím dál víc kolabuje, přesto se stále větším rozdílem vítězí stejná strana. Voliči se až tak racionálně zas nechovají a na rozhodování politiků mají daleko větší vliv bezprostřední osobní zájmy, než nějaké globální perspektivy . |
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 7861 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 17:04:47 |
|
Fanfán - kolik na vožení vzduchu v neděli ráno kdekoli, anebo metrem do Depa Hostivař kdykoli. To je to tam opravdu tak tragické a myšlenka svatého Metra selhává? Co to, kde se stala chyba? Jestli to nebude tím, že tam bylo porušeno první přikázání Svatého Metra: Metro budiž vedeno vždy hluboko pod povrchem zemským.
|
Drak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 487 Registrován: 10-2002
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 17:40:46 |
|
Nechci vám do toho kecat, ale zkuste se podívat do ročenky DP http://www.dpp.cz/download/VZ_2005_CZ.pdf ať se bavíte v trochu reálnějších číslech. Myslím že tam najdete vše co zde bylo dotázáno. Fanfán: Nějak tam nevidím investice Nějak se ztrácím v tom, kam ta diskuze míří, ale struktura dotací a nákladů DP je složitější než že by někdo nasypal jednorázově prachy do štrozoku. Základní je asi investiční dotace, provozní dotace, což je hrazení provozní ztráty z objednaných výkonů + ještě několik účelových dotací, které nemusí být jen od města, ale i státu a EU. V ročence to myslím je taky rozpitváno. Milky: Ale já vidím to, že na provoz podniku i jeho investice se musí vydělat vozením zákazníků. Proto se snažíme zjistit, kolik a za jakou cenu je vozíme Nikoli, ivestice jsou to města i když DP figuruje jako investor. Dnes už se musí vykazovat zvlášť jednotlivé nákladové položky. K tomu směřovala i transformace, aby vlastně byly oddělitelné náklady na jednotlivé základní činnosti. Pokud by DP nevykonával investiční činnost a údržbu dopravní cesty, případně údržbu vozidel a jiné činnosti, tak by náklady na vozokm byly vzhledem k objemům přepravených osob příznivější. |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 18:15:38 |
|
Ale to já nezpochybňuji. Do svých výrobních prostředků (tratí, vlaků) musí investovat každý podnik a tyto investice musí zhodnotit svým produktem - konkrétně přepravou cestujících. Je celkem šumafuk, jestli jsou oddělené nákladové položky na provoz, údržbu, administrativu či investice. To mi neřekne vůbec nic o tom, která z těchto složek pracuje efektivněji, respektive zda ta práce, kterou za dané peníze odvádí, za to vůbec stojí. Pak by se třeba mohlo stát, že provoz by si kupoval např. energii, výstavbu, údržbu nebo administrativní služby u jiného dodavatele. Jinak je celé slavné rozškatulkování po transformaci jen poněkud předražená komedie . |
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173 Registrován: 7-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 18:24:33 |
|
A povzechuješ si, že nevíš kam ta diskuse směřuje. To mě u tebe překvapuje. Sám musíš vědět, že diskuse na toto téma za současného řízení DPP nemůže nikam směřovat. Chci jenom na diskutovaném tématu ukázat na fakt, že jakékoliv slekulace na téma DPP ohledně nerentabilnosti, předimenzovanosti, neefektivnosti, přezaměstnanosti, přeplacenosti, nevýkonnost a já nevím čeho všeho ještě, jsou postavené na čirých spekulacích. |
Drak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 488 Registrován: 10-2002
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 18:58:28 |
|
Pak by se třeba mohlo stát, že provoz by si kupoval např. energii, výstavbu, údržbu nebo administrativní služby u jiného dodavatele. Však jo, včetně toho provozu. K tomu potřebuju v prvé řadě znát za kolik to dělám vlastními silami. Transformační očištění od balastu bylo zřejmě takto míněno, i když blbě podáváno. Že to dopadlo jak to dopadlo je věc jiná, protože osobní vztahy jsou silnější než ty ekonomické a provozní. Sám musíš vědět, že diskuse na toto téma za současného řízení DPP nemůže nikam směřovat. No vidíš jak si mé povzdechnutí pochopil |
Tramvajak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80 Registrován: 4-2006
| Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 21:55:56 |
|
Dobrý večer, měl bych obrovskou prosbu na všechny: Potřebuji opravdu nutně fotografii výrobního štítku vozu 6102 nebo jiného stováka v původním barevném provedení, kdyby se našel někdo, kdo by tuto měl, byl bych opravdu vděčný! Všem děkuji. Nebo alespoň popis - jde mi o to, jakou barvou byly provedeny takové ty přiletované pásky s rokem výroby a ev. číslem a jakou barvou text na nich vyražený...
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174 Registrován: 7-2006
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 00:09:12 |
|
Drak: Ano, pro lidi v podniku nebo opravdové zájemce to není nic neznámého, tím spíš pro ty co ho financují a řídí. Museli by to být jinak opravdoví hlupáci. Můžeš mi ale říci, co má znamenat, když každoročně opakují svým zaměstnancům jako kolovrátek, že nemají nárok ani na inflační nárůst mezd, aniž by byli meziročně schopni poukázat na konkrétní chyby a udělat kroky k nápravě? To totiž hraničí s totalitní arogancí - "nemáte nárok, protože jsme se tak rozhodli". Co si pak myslet o takových lidech, a jak se lidé mohou cítit pod takovým "vedením". Popírají tak samu podstatu svobodné společnosti, že práce slouží k rozvoji a růstu. |
Absolut
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1065 Registrován: 6-2005
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 09:26:38 |
|
Tramvajak: Není to v té Robertově knížce o 6102? Já jsem si tedy detail štítku nefotil
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš. |
|
Tramvajak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81 Registrován: 4-2006
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 09:59:35 |
|
Absolut: no tam to je, jenomže já tu knížku teď doma nemám a hned tak ještě mít nebudu... proto se ptám, kdyby se na to někdo mrknul, nebo mi to oskenoval.
|
Nin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633 Registrován: 8-2003
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 11:32:03 |
|
tak včara jsem viděl 14T čísla 9113 samozřejmě na zkušebni jízdě pred tím byla v ÚD Hostivaři.Na výrobním štítku má v.č.9406/2005 jinak v ÚD v Hostivaři čeká dodělaná T3R.P 8511 na převoz do vozovny Kobylisy. T3M čísla 8104 Karlín žije dál již nežije jde na reko. |
Fanfán
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114 Registrován: 11-2005
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 11:40:44 |
|
Mcbain: To je to tam opravdu tak tragické a myšlenka svatého Metra selhává? No, pokud vím, tak obsazennost Skalka - DH je tak deset, patnáct kusů - ve špičce na vůz - jindy na vlak
Liberté! Égalité! Sexualité! |
|
Kulihrášek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70 Registrován: 6-2006
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 11:48:56 |
|
V knížce o 6102 jsem barevnou fotku štítku nenašel (je tam pouze černobílá) a při prolétnutí textu jsem na barvu výrobního štítku také nenarazil. Ještě se po tom kouknu.
Méně spojů, méně cestujících... |
|
Drak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 489 Registrován: 10-2002
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 12:08:11 |
|
Můžeš mi ale říci, co má znamenat, když každoročně opakují svým zaměstnancům jako kolovrátek.... Rozpočtový folklór. Oni nemůžou říct že budete mít míň protože jste si na to letos nevydělali, oni musí říct že budete mít míň protože na to nedostanem. Nejsou tak drsní aby řekli budete mít víc, když si na to ušetříte. Bohužel top management není schopen v DP nastavit odpovědnost a motivaci nižších složek vedení za efektivní fungování jimi řízených útvarů. V trafo příloze DPK se jednou psalo, že každý vedoucí bude hodnocen za to, kolik lidí ušetří. Naštěstí k tomu nedošlo, protože podle mě je to totální kravina. Nikdy jsem nestudoval management, dnes jsou na to školy z nich vycházejí experti, ale podle mě hodnocení musí být na základě velikosti personálních a finančních vstupů versus množství a kvalita odvedeného výstupu. Jak to udělat jistě experti vědí. Protože je v DP rozsáhlé spektrum činností, nepředpokládám že posouzení efektivity je v silách jen nejvyššího vedení (externí firmy už vůbec ne), ale musí být přeneseno do celé organizační struktury včetně příslušné odpovědnosti a motivace. Podle mě pokud k tomuto nedojde a budou se peníze a lidi ubírat pouze plošně, a to ještě jenom z výkoných složek, bude DP ve stejnym srabu každej rok. Co je příčinou že to u DP nejde zavést nevím, ale podle mě tou hlavní bude obsazovaní nejvyššího vedení aby vyhovovalo politicky a ne na základě manažerských schopností. Přesuňme se do vhodnějšího chlívku ať nekydáme hnůj DP v tramvajové diskuzi. |
Zdenek1 Neregistrovaný host Odeslán z: 82.113.53.123
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 12:19:11 |
|
Každý zákazník, který si zakoupil roční kupon do 17. prosince, obdržel malý dárek a dárek navíc byl připraven pro prvních 1 000 zákazníků ve Střediscích dopravních informací. Oni se nestydi ty rozinky dat do vyrocni zpravy Jinak je vyrocni zprava vyborne cteni, doporucuji vsem. Pokud sve slovo psal opravdu pan Jilek a ne nejaka jeho sekretarka, tak potes pambu. |
Zdenek1 Neregistrovaný host Odeslán z: 82.113.53.123
| Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 12:53:32 |
|
jeste z te zpravy vytahnu toto mzdove prostredky vyplacene ridici MHD tis/rok/clovek tis/mes/clovek metro 179400tis/516lidi=347.674 = 28.972 tram 373718tis/1360lidi=274.792 = 22.899 bus 659076tis/2319lidi=284.206 = 23.683 provozni a obsluh. prac metro 6369/36=176.916 = 14.743 tram 39978/222=180.081 = 15.006 bus 59595/273=218.296 = 18.191 red 46796/191=245.005 = 20.417 THzam metro 371160/1239=299.564 = 24.963 tram 199110/627=317.559 = 26.463 bus 104557/353=296.195 = 24.682 reditelstvi 319668/1002=319.029 = 26.585 |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 07:12:43 |
|
K tomu Depu Hostivař - včera (volný den mezi dvěma volnými dny) mezi 16,30-17,15 z každého vlaku cca 50 lidí. Tak nežvaňte. K ostatnímu později.
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1614 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 07:44:57 |
|
Tak to bude rychlejší, než jsem čekal. Koukněte se na stranu 59 výroční zprávy DP a tam to máte jasně a nemusíte potit ty rozumy, co tu byly během mé dvoudenní nepřítomnosti: metro 99 Kč/km (včetně vlivu povodní) tramvaj 48 Kč/km (KOLIK JSEM ŘÍKAL? TOHLE JE RADKU31 TO ČÍSLO, KTERÉ MUSÍŠ UVAŽOVAT A NE NĚJAKEJCH 3,80 nebo 14,-!!!) bus 37,6 Kč/km Z toho logicky plyne i to, že největší úspory se dosáhne největším naplněním metra. Opusťme tedy toto téma konstatováním mého dalšího vítězství a pojďme se bavit o tramvajích :-))) Dobrý den.
|
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 27560 Registrován: 4-2003
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 11:27:59 |
|
Ne, tady pomůže jen vyzobávač rozinek!
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz |
|
218
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 614 Registrován: 5-2003
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 11:50:37 |
|
Káem: Nakonec nejlevnější je ředitelství, to jezdí jen za 15,80 Kč/km (viz VZ, str. 59)
Celý život je jako střední škola. Jen se tomu říká jinak. |
|
Kulihrášek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71 Registrován: 6-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 12:56:30 |
|
KM: Údaje jsou ve vozokm, tedy přepočet na klasické "soupravové" km: Souprava metra (M1): 495Kč - 1240 osob - 0,4Kč/os Souprava 2xT6: 96Kč - 300 osob - 0,32Kč/os Krátký Citelis: 37,6Kč - 97 osob - 0,38Kč/os Bráno při brutálním obsazení 8 osob na metr čtvereční. A najednou máme nejlevnější tramvajovou dopravu. Mimochodem v roce 2005 vložilo do nákupu a rekonstrukcí tramvají 378 milionů a do rekonstrukce kloubáků a nákupu Citelisu jen 26milionů. Tedy kdyby se nakupovalo a opravovalo více busů, byl by rozdíl ještě větší (ve prospěch tramvají). (Příspěvek byl editován uživatelem Kulihrášek.)
|
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 7877 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 15:30:00 |
|
KM - tramvaj 48 Kč/km Co to je za "tramvaj" - KT, dvojice T nebo sólo T? Mnohem objektivněší jsou samozřejmě Kulihráškovy údaje. A ty říkají něco trochu jiného.
|
Martin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2323 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 15:56:26 |
|
Kulihrášek: A co trolejbusy? Ty by ekonomicky dopadly ještě lépe, nemýlím-li se? |
Kulihrášek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72 Registrován: 6-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 17:23:58 |
|
Mcbian: Dík za uznání. Pokud by se jednalo o KT, tak by na tom tramvaje byly ještě lépe. I když předpokládám, že vozokm T a KT jsou smíchané, stejnětak jako u kloubových a standartních busů. Martin: O tom se můžeme jen dohadovat. Museli bychom mít číselné údaje a ty nemáme.
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1615 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 17:39:38 |
|
Ach bože, vy neumíte číst? Vozokilometr - vůz na kilometr. Tedy obyčejná T3/T6. Jedna. (Jak se šetří vozokilometry? Vypustí se v neděli ven sólo a jsou poloviční). Není to soupravokilometr (taky tato jednotka existuje). Není to osobokilometr (i ta existuje). Čili Kulihrášek to akorát pomotal a McB ho ještě pochválil. To ste šotouši??? Doufám že nikdo z vás nestuduje žádnou dopravní školu. To by se ten podnik po vašem nástupu už neubránil vůbec. Trolejbusy by byly mezi tramvají a busem - čili tak 43Kč/km 218: Údaj za ředitelství by se měl rozpočíst k trakcím poměrem podle ujetých km, protože je v závorce uvedeno, že to jsou náklady na zajištění provozu (řízení, dispečink a pod.)
|
Kulihrášek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73 Registrován: 6-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 17:52:13 |
|
KM: A co KT? Kapacitně je to 2xT, ale je to jen jeden vůz. Mimochodem "soupravokilometr" je u tramvají označován jako vlakokilometr. Určování výhodnosti tramvají či busů z vozokilometrů rozhodně není objektivní, to byl jediný důvod, proč jsem přepočítával ceny na jednoho kaštana. Níc víc, nic míň.
|
Drak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 490 Registrován: 10-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 18:17:03 |
|
Museli bychom mít číselné údaje a ty nemáme. A co si je třeba najít u podniků které šrákoplazy provozují? Ostrava, Plzeň i Brno výroční zprávy na stránkách mají. Blíže jsem je nezkoumal. |
Martin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2325 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 18:20:22 |
|
Podle všeho, trolejbusy na linkách s intervalem <10 minut jsou levnější, než provoz autobusů. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1617 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 18:21:30 |
|
Kulihrášku, KT jsou dva vozy. Výkonem, spotřebou, kapacitou (správně! :-))vozokilometrama. Všimni si, že požadavky na dopravu (třeba u Ropidu) zní: 2xT nebo KT. Víš, objektivní/neobjektivní. Ono se to používá, co je doprava dopravou. Takže asi něco na tom bude. Ony totiž osobokilometry by u vyjíždějícího nepravidelného vozu z vozovny ( a tady ten spor začal) vyšly ještě hůř. Jistěže existuje taky ukazatel osoby/kilometr/koruny - jenže ten je proměnlivej právě v té položce osoby.
|
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 7883 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 18:53:00 |
|
KM Není to soupravokilometr (taky tato jednotka existuje). Není to osobokilometr (i ta existuje). Čili Kulihrášek to akorát pomotal Kulihrášek nic nepomotal. Kulihrášek jen přepočítal "vozokilometry" na "místovevozidlekilometry". A já ho za to pochválil. Prostě nám ukázal, jak drahá či levná je přepravní nabídka každého dopravního prostředku.
|
Kulihrášek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74 Registrován: 6-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 18:53:15 |
|
Drak: U Brna a Ostravy jsem údaje na jeden vozokm trolejbusu nenašel. KM: Ve vozových JŘ pořadí, na které je vypravováno KT, jsou si vozové a vlakové kilometry rovny. Tak nevím nevím. A co vůz ve kterém není ani jeden člověk? Jak známo, tak nulou se nedělí ani v neděli! No nic, vzdávám to a odcházím do lesů.
|
Tramvajak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85 Registrován: 4-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 19:02:45 |
|
KM: dovol, abych ti připomněl, že Ropid nedává požadavky na dopravu, ale na přepravu. To jsou dva zcela odlišné pojmy, tak je nezamněňuj! Jinak Mcbain - zcela přesné vysvětlení.
|
Demon3
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266 Registrován: 2-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 20:24:18 |
|
Teda pánové, to jste se ty tři dny činili... Takže popořádku: Fanfán a deset patnáct kusů. - To jsi počítal kdy ? Jezdim tam v různou denní dobu, ale pod 50 kusů na vůz jsem se ještě nedostal! Tady se musim Káema zastat. Kulihrášek a "místovevozidlekilometry" - bravo, po třech dnech konečně někdo přišel s reálnými čísly, že já to nezačal studovat od konce... Martin a trolejbusy - i kdyby to číslo bylo reálný, tak platí jen v případě už zavedenýho trolejbusovýho provozu, ne v Praze! Tady by se v případě zavedení dostalo díky vysokým pořizovacím nákladům až někam k číslům Metra. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1618 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 20:46:14 |
|
Tramvaják: Ale to je úplně jedno. McB a Kulihrášek: Celkem můžete vymýšlet jakékoliv nové jednotky, důležité je, podle čeho se ekonomika provozu sleduje. Ty vaše jednotky se kromě vašich příspěvků nikde neobjevují. Zato ty "moje" v té výroční zprávě jsou. Kdybyste energii na dokázání, že tramky jsou nejlepší, spotřebovali na přemýšlení, jak udělat, aby byla MHD efektivnější, tak.... tak vás samozřejmě taky nikdo neocení :-) Ale nakonec, ona ta kulihráškova jednotka taky nemluví dobře pro tramvaje, že jo. Poté co už ví, co je vozokm, tak ta jeho jednotka je 0,64, že.
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1619 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 20:49:24 |
|
Demon: ad metro: děkuji. ad jednotky: Moje vozokm jsou lepší!!! :-)
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:03:34 |
|
Z fyzikálního hlediska má kolejová doprava menší valivý odpor než automobilová, životnost je také daleko větší, zrovnatak přepravní kapacita, náklady na údržbu minimální. Logicky tedy bude nejekonomičtější tramvaj (v ZDŠ jsem se učil, že ještě levnější je lodní doprava). Otázka bokem pro znalce: Neví někdo, proč se nenajde společnost, která by přepravovala kamiony po železnici, když se zavádí mýtné. |
Tramvajak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86 Registrován: 4-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:06:24 |
|
KM - to je úplně jedno? Tak víš co, běž za nějakým odborníkem na dopravu nebo na nějakou VŠ / VOŠ dopravního zaměření a řekni jim to tam. Jsem zvědavý, co vše ti přistane na hlavě. Jedno je pouze kolečko u trakaře.
|
Milky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176 Registrován: 7-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:11:07 |
|
Káem: 1. Zefektivnit pracovní činnost zaměstnanců DPP a polovinu jich přesunout do Kolína a Ostravy, nebo lépe na magistrát. 2. Zpoplatnit každý nástup do vozidla MHD na průměrných 5 Kč, namísto současných 2,5. A rázem se dostáváme na vysněnou 20% dotaci. |
Kulihrášek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75 Registrován: 6-2006
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:12:03 |
|
KM: 0,64? Prosím, vyděl si 150 48mi a potom 300 96ti. Matematika úrovně první, možná druhé třídy základní školy.
|
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 27591 Registrován: 4-2003
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:24:49 |
|
Neví někdo, proč se nenajde společnost, která by přepravovala kamiony po železnici, když se zavádí mýtné.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz |
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1620 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:28:46 |
|
Milky - to je záhada , co? Inu investice. Ono se to samo nenapíská. Odpověď bokem: protože po součtu všech nákladů a celkového zdržení bude furt lepší promítnout mýtné do cen zboží. Proč umřela Rola? A to jí dotovali horem dolem... Zefektivnění: nesmí ti ovšem při tom poklesnout počet cestujících. to je sakra problém, to zpoplatnění. Já ty rezervy vidím jinde. Kulihrášek: Jo tys to už vonásobil. OK, tudle chybu lze přiznat :-) Tramvaják: vystačím si, děkuju.
|
Martin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2327 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:35:46 |
|
Demon3: Pak by byla otázka za jakou dobu uspořené náklady oproti autobusům zaplatí alespoň investované peníze do zavedení? Pokud by studie ukázala, že za 7 let by rozdíl v nákladech na naftu v. na elektřinu+mzdách lidí navíc kvůli elektřině byl stejný se započítanými náklady na výstavbu, pak by každým dalším rokem částy na provoz byly nižší a nižší. Jde o hypotézu, neříkám, že by tomu tak bylo. |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1621 Registrován: 8-2005
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 21:44:02 |
|
Martin: obávám se, že nikoliv. Bez výpočtu to tipuju spíš na 20-50 let. A pak i samotný provoz je furt dražší - viz Banská Bystrica, kde umřely, Teplice,kde umřou, a Mariánské Lázně, kde neumřely jen díky masívní masáži ze strany šotoušů. Ty náklady (fixní) klesají s velikostí sítě, proto mohou přežít v Ústí, Plzni či Brně. A platí to odjakživa - viz Praha, Děčín, kde zemřely za jinak zcela odlišných ekonomických podmínek.
|
Dandy
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 23:16:06 |
|
Káem: Je hezké že uvádíte města typu Marianské lázně, Teplice nebo Bánskou Bystrici jako případy kde trolejbusy se dostaly do existenčních problémů. Ale že za těma problémy nestojí jen náklady na provoz, ale i to že trolejbusová doprava byla v těchto městech hozena na bedra čistě soukromých společností a města na MHD jako celek měly těžce u pr****,to už radši ticho po pěšině. V případě BB je tu ještě skutečnost že zdejší trolejbusová síť nebyla nikdy dostavěna a tak se nemohla i efektivně projevit. Já jsem jen zvědavej co vyvede Praha z tramvajema, není to tak dávno co celé pražské tramvaje mohly následovat pražské trolejbusy.Bohužel mě poslední dobou připadá že řada pražských radních básní o nákupu nových tramvajích za miliony korun a bude dost zajímavé až zjistí že minimálně stejné miliony budou muset vložit infrastruktůry tramvajové dopravy.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno |
|
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 7887 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 23:26:11 |
|
KM - Celkem můžete vymýšlet jakékoliv nové jednotky, důležité je, podle čeho se ekonomika provozu sleduje. Ty vaše jednotky se kromě vašich příspěvků nikde neobjevují. Zato ty "moje" v té výroční zprávě jsou. Ty "naše" jednotky vznikly jednoduchou úpravou úrovně 2. třídy ZŠ z "tvých" jednotek. Takže mají stejný obsah, ale jen trochu jinou formu.
|
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 7888 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 19. listopadu 2006 - 23:33:50 |
|
A KM podruhé - A platí to odjakživa - viz Praha, Děčín, kde zemřely za jinak zcela odlišných ekonomických podmínek. Myslím, že pražské trolejbusy ještě čekají na pořádnou historickou analýzu. Málokdo si asi uvědomuje, že "normální" trolejbusový provoz v Praze vlastně nikdy neexistoval. Období 1936 - březen 1959 je obdobím soustavného rozmachu, a období 1. červenec 1959 až 1972 je obdobím soustavné a cílené likvidace. Takže v plném rozsahu byla pražská T-busová síť provozována pouhé 4 měsíce... A například trať do Velké Chuchle po tehdejší ultramoderní Strakonické byla provozována jen šest let, 1954 - 1960.
|
Absolut
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1068 Registrován: 6-2005
| Odesláno Pondělí, 20. listopadu 2006 - 08:26:01 |
|
McBain: Odpověď je POLITIKA
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš. |
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1622 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 20. listopadu 2006 - 09:16:38 |
|
Dandy: no když se to dalo soukromým subjektům, tak se projevila "ekonomika" provozu v plné síle. Komunál leccos skryje když chce, měli jsme tu komunál 40 let, že. Já netvrdím že je to dobře, ale ukazuje to v praxi na nesmysl řečí a eskamotérských výpočtů jen aby se dokázalo, že by něco mohlo být levnější než busy. Nic jiného moje poznámka neměla za cíl - samozřejmě že v určitých podmínkách (typicky Ústí nad Labem) nezbývá než přijmout vyšší náklady a provozovat trolejbusy. A podobně je to s tramvajemi. McB: Jo, ta druhá třída by odpovídala. To jo. Tak až budete v osmý, taxe přihlašte :-)))
|
Mcbain Administrátor
Číslo příspěvku: 7890 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 20. listopadu 2006 - 09:28:37 |
|
Absolut - Odpověď je POLITIKA To je sice hezký, ale myslím, že podrobnější studii by si to zasloužilo. Něco jako "Vzestup a pád pražských trolejbusů". KM - Jo, ta druhá třída by odpovídala. To jo. Tak až budete v osmý, taxe přihlašte :-))) Tak tohle se ti moc nepovedlo. Jak ti ukázal Kulihrášek včera ve 21:12, tak i tahle "náročná" matematika byla na tebe moc... Protože z těch čísel naprosto jednoznačně vyplývá, že provoz tramvají je v PRAZE levnější, než provoz autobusů. A to i přes masivní investice do rekonstrukcí tramvají a naopak skoro nulových do autobusů. To je prostě fakt. Náklady vztažené na jedno nabízené přepravní místo jsou podle mě nejobjektivnějším měřítkem. Další věcí potom je, jaxe daří nabídku využívat.
|
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1623 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 20. listopadu 2006 - 10:05:39 |
|
McB: Tak. A to co nazýváš "další věcí" je bohužel to, kde tramvaje mají rezervy a co jejich provoz prodražuje a co tedy nakonec devalvuje ukazatel, který máte tak rádi. Nabízené neznamená využité - a to je zatracenej rozdíl. Není umění vyrobit, ale prodat. No a o zlepšení i toho vašeho oblíbeného ukazatele se snaží má teorie bagrů a ne linek odevšad všude nad metrem a poloprázdných, jak by rádi šotouši, neuvědomující si rozdíl mezi nabízený a využitý. Jinak samozřejmě vím, že jakékoliv statistické číslo lze interpretovat nejméně dvěma protichůdnými způsoby - ale to je až za tou osmou třídou, takže vám nebudu brát radost z vynálezu :-)
|