Autor |
Příspěvek |
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74 Registrován: 7-2005
| Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:59:58 |
|
Tak nám přibila další reklama ve vozovém parku, a sice na B 931 ev. č. 115 na Milux ( plastová okna ), Vypadá solidně |
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75 Registrován: 7-2005
| Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 18:01:08 |
|
A jeste k tem wanam, newim jak by to udejchal DP, ale ja bych preferoval ty 3 clankovy vozy |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1637 Registrován: 3-2004
| Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 18:24:17 |
|
Dík za info B741. Tak DP to vydejchá, pár wan má být už letos. Tříčlánkový taky fajn, ale ty nemůžem rozpojit na dopolední provoz. První dodávka by měla být ve wanách. Až jich bude dost, tak tříclánkové vozy. Hlavně už ne další Astry. Jsou to moderní a fajn vozy, ale pro nás kapacitně trošku mimo. Ještě nutné pochválit stav kolejí mezi Mostem a Litvínovem. Nevím jak ostatním, ale mě se zdá, že to výrazně méně hází, a to i v krajních článcích Aster. Třeba je to jen subjektivní, ale to si nemyslím. Ještě něco. Ono asi více nutné, než kupovat wany (ale těch alespoň osm, by to opravdu chtělo) je modernizace současných vozů. Málo sedadel a absence moderních prvků je velkou slabinou! |
Orlí_spár
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241 Registrován: 8-2004
| Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 21:06:18 |
|
Ahoj, dneska je ve zkratce. -Obě Astry už jezdí: http://www.denikmostecka.cz/most/zpravodajstvi_mo/SM20060117000019.html -něco staršího k těm dotacím: http://www.denikmostecka.cz/most/zpravodajstvi_kraj_mo/SY20060113000006.html -jedna zajímavá nehoda: http://www.denikmostecka.cz/zpravodajstvi_mo/SM20051205000009.html -v DP pracují slušní lidé: http://www.denikmostecka.cz/zpravodajstvi_mo/SM20050924000001.htmlhttp://www.denikmostecka.cz/ most/zpravodajstvi_mo/SM20060117000019.html opravdu musím naše řidiče a řidičky pochválit (většinou).když se něco semele,tak jsou u toho jako první-pomoc cestujícím,hašení požáru auta,pomoc při nehodě,nebo např. ohlášení na prasklý hlavní vodovodní řad (a tím zabránil škodě min. 2mil. Kč)atd.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály. Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz DĚKUJEME |
|
Orlí_spár
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242 Registrován: 8-2004
| Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 21:13:29 |
|
Vladass. psal jsi tu někde o tom že ve špičce jsi jel Astrou a napočítal jsi v ní 35 stojících lidí.V tom případě ti doporučuju svezení dvojčetem na z Mostu a je ve 14:14 na nádraží v Litvínově,mám dojem že tam napočítáš 35 lidí taky,ale jen ty stojící na schůdkách ,ne opravdu ,to je jeden z nejnarvanějších spojů (v pátek je to nejhorší).Doporučuhju se svézt.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály. Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz DĚKUJEME |
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1639 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 00:36:18 |
|
Orlí spár: Astry už jezdily v pátek obě, ale nějak jsem to zapoměl napsat. Dneska jsem jel 202 a je zadní článek trochu vyčištěn. Díky za zajímavé odkazy. K těm Sorkám. Na Hradecký diskusi píšou, že jsou pějně poruchový, ale zase málo jetý a už je maj pryč přes měsíc. Tak snad si je u nás dali do kupy Cena by měla být cca 500 tis. Kč za kus. Tenhle spoj znám. Mezi roky 1995-2000 několikrát týdně využíván, ten jen někdy. Ve zmiňovaných letech jsem někdy ani nestavěly od Chemopetrlu až na nádraží. Jezdí to šíleně narvaný. Tam by to chtělo posilu hned za touhle soupravou. Jenže ta jede až za chvíli a lidi mají tendenci se rvát do prvního spoje! Jinak nám pěkně nasněžilo, ale doprava v pohodě. Jen musím přiznat, že dnes už taková tepelná pohoda v tramvajích nebyla Topilo se, ale nějak málo. A abych napsal taky nějakou novinku. Během února bude po všech obcích, kde jezdí spoje DP jezdit předváděcí autobus (bude vždy upřesněno kde a kdy) a předvádět lidem nový odbavovací systém. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1640 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 00:38:33 |
|
Jinak tou Astrou se stojícími 35 lidmi jsem jel kolem půl jedný, to ještě špička moc není a tramvaj hodně hodně narvaná! Prostě tramvaj fajn, ale tady by to opravdu chtělo něco jiného. Jen mě docela baví DP tím, jak pořád opakuje, jak jsou Astry oblíbené. Já bych si dovolil tvrdit opak! |
Orlí_spár
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244 Registrován: 8-2004
| Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 12:50:23 |
|
Tak jsem našel tu zprávu o "ukončení podnikatelských aktivit" čili o zrušení IDS: http://okresy.mojenoviny.cz/ustinadlabem/zpravodajstvi_kraj_ul/SY20051214000008.html
|
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76 Registrován: 7-2005
| Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 17:30:15 |
|
Tak to bude zajimavy co se rozhodne pan Šulc dotovat. Vlak by měli dotovat, protože jede až na Moldavu. Autobus bych nedotoval, protože tramvaj doveze lidi z Litvínova do Mostu a naopak |
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1664 Registrován: 12-2004
| Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 18:15:54 |
|
Pročež DPÚK vykvete, začne cosi vykřikovat, jak jsme potřební, důležitý apod... Čili i já jsem pro zrušení autobusu
Silně nesympatičtí jsou mi: Škoda Electric a Karosa, Vysoké Mýto za neférové jednání při výběrovém řízení na dodávku nových vozidel do Chomutova |
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1641 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 20:33:40 |
|
Orlí spár: Moc díky za odkza. Co dodat, hold Ústecký kraj. Ty souběhy a problematika dotací je zcestná. Vlaky s tramvají si nekonkurují a každej obsluhuje něco jiného, jinou část. A navíc vlak jede úplně někam jikam. Autobusy by opravdu dotaci nepotřebovali. Většina jich jede z Litvínova do Mostu, a pak do Prahy. Některé taky jednou z Litvínova do Mostu. Ale přes Lom nebo Radčice a Braňany. Ale to je pořád dokola. Prostě a jednoduše. Tramvaje jsou životně důležité pro celé Mostecko. To je dopravní tepna. Omezovat spoje prostě nelze, to by vedlo ke konci. Už jsem to psal. Necháme to být a budem sledovat další vývoj DPÚK nemám moc v lásce, ale chápu je. To je prostě ekonomika a kdybych jednal za ně, budu jednat stejně. Ale je fakt, že autobusy vypravované z Litvínova jsou snad nejhorší. Pár zánovních Sorů 10,5 tam je, ty jsou fajn. Ale pár rozhašenejch Karos, ty jsou fakt strašný. Zase se pravidelně objevuje hrbatej dvanáctimetrovej ekobus na lince Litvínov-Teplice před Hroby. V Litvínově ještě DP Sorka není. Kde je nevím! Některý Karosy jsou taky pěkně jedlý, nechápu, jak dlouho s tím ještě chtějí jezdit. Po zimě bude většina busů hodně kvést rezem. Nechci zase kritizovat, ale údržba by mohla být jednoznačně lepší a pečlivější. Stejně tak se občas objeví čmáranice v interiéru. Jde to v pohodě odstranit, ale jaksi se řidiči neobtěžují. Nechápu?!? Já mám jen docela obavy, jak budou vypadat Many za nějakých osm let. Když vidím v Mostě 931 Karosy, jak je problém znovu nalakovat nebo opravit tyče, udržovat lemy atd. Ve vozech, tramvajích i autobusech, se začínají objevovat nové ukazatele pásma a hodiny. Zatím nejsou zapojeny. Také jsem v autobusech viděl nové pokladničky. Nechci sýčkovat, ale na vnitřní buse panely to nevypadá! |
Jaroslav_Č
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:47:14 |
|
Přeji pěkný den, vyfotil jsem nový autobus SOR B 7,5 na konečné u nádraží ČD. Odkaz najdete zde: http://www.mosteckamhd.unas.cz/a100.htm
http://www.mosteckamhd.unas.cz |
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1643 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 22:53:37 |
|
Jaroslave děkujeme za fotky. Dle informace na http://www.dpmost.cz/web/zpravy.php?kat=21_zprava vyjede druhý Sor z Litvínovské vozovny začátkem února. Dle info z tisku, urvala některá tramvaj kryt podovzku o nahromaděný sníh. Bylo to u zastávky Cesta do Kopist. Můj komentář k tomu. Byl to určitě velký zmrzlý smrazek odhrnutý ze silnice. Jen mě tak napadá, jaký trouba to řídil, to byl takový problém vystoupit a tu hroudu odhodit. Vždyť smrazky odhrnutého sněhu jsou všude po městech! ------------------ Celý týden jsem několikrát denně používal několik linek a vozidel MHD na Mostecku. Bylo to po dlouhé době, co jsem takhle často musel cestovat MHD. Orlí spár tady chválil řidiče. Nemají lehkou práci, to uznávám a většina jich je naprosto O.K. Jen mě přišlo, zdůrazňuji oblast Litvínova, že jsou v autobusech někteří řidiči pěkně odrzlí. Nebudu jmenovat spoje, nechci nikomu přitížit. Člověk by takové chování pochopil proti neslušnému nebo jinak negativně výraznému člověku, ale být držkatý na slušné lidi, kteří mají připravené peníze akorát a chtějí lístek, neodpovědět na jejich pozdrava, a ještě se chovat jak ředitel zeměkoule!?! Fakt mě to zamrzelo, teď nemyslím chování vůči mě. Nikdy jsem se s tím tady nesetkal!!! Musím ale přiznat, že v tramvaji nebo v Mostě se mi tohle nikdy nestalo. V litvínovských busech se sem tam objeví čmáranice. Není to nic hrozného, jako jinde. Ale opravdu mě mrzí, že se moc nedbá na to, odstranit to hned. A že to jde v pohodě! Řidiči mi přijdou nezapojení do dění, přitom jsou vozy přidělené. Tohle je všechno špatně!!! Samozřejmě, že to nedělají všichni řidiči, obdivuji ty poctivé, důsledné a slušné Obecně autobusy. Dost dobře nechápu, jak dlouho ještě DP míní jezdit s některými vozy, a proč se o ty perspektivní více nestará. Některé busy jsou jak reklama na rez (na funkčnosti to pochopitelně neubírá), ale po zimě to bude na hodně vozidlech hodně hodně vidět. Je to výrazná negativní reklama. Nemluvím tady o trošce rezu na starších vozech, to je normální, ale o orezlých bočnicích atd. Stejně tak nechápu DP, proč perspektivní a stále atraktivní Karosy 931 neuvede do pořádku. Rez už také není přehlédnutelný. Totéž údržba. Proč se neopravily oloupané rezavé tyče v interiéru při instalaci čipomatů. Jsou to dotčené tyče, které tato zařízení nesou! Neomluvitelné a nepochopitelné Rozhrkané a ošuntělé, záplatované kloubové busy nemá smysl zdůrazňovat. To je pořád dokola! Samozřejmě, některé busy prošly novým lakem, vypadají dobře. Jenže to je kapka. Proč nedostaly plastové lemy, proč nejsou potažené tyče? Proč na vozy s nově instalovaným starším buse nemají jeho funkční osvětlení? To se opravdu musí tak šetřit, když má DP zisk?!?!? Já jako největší problém vidím špatnou práci středního managementu, nechuť něco zlepšit, snahu jet ve vyjetých kolejích. A nejen to, nedůslednou práci na dílnách. Všechno podřízeno rychlosti, a pak to tak vypadá. Za půl roku je to zralé na novou opravu. Škoda, není toho zas tak moc špatného na DP, zlepšení toho nejvyditelnějšího by zas tak velké úsílí ani finance nestálo! Mě pak líto těch snaživých lidí v DP, a že jich tam není málo, když jejich práce se ztrácí v tom špatném. Hold to špatné je vždy víc vidět! Já mám opravdu obavy o to, jak Many budou za pár let vypdat. Schod opravený kusem hnusného plechu v Manu 59 už jsem dříve psal. Třeba už to ale spravili pořádně. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1644 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 23:10:51 |
|
Tramvaje nemá smysl omýlat. Potřebují modernizaci, ta snad přijde, a obnovu vozového parku. Problém pohody cestování, tedy sezení, na meziměstské trati je také vyřešitelné. Napadlo někoho, kolik se při modernizacích tramvají T3 v jiných DP vyřadilo topnic a laminátových sedadel. Ty by se hodily pro naše tramvaje! Dopoledne je to při rozumné skladbě vozového parku (tedy ne už další Astry a jen sóla tramvaje cca velikosti T3 a T3) rešitelné jen zkrácením intervalu na 15 minut. Kraj teď dát nechce, ale snad dá. Je to otázka priorit a jednání. Lidé by to určitě přivítali! Tím končím rozbor. Jen bych měl dodat, proč to vlastně píšu. Inu proto, že všude v EU slyšíme, jak je důležité podoprovat VHD. Ale to lidé musí mít dojem, že VHD jedou za odměnu, ne za trest. Tomu musí odpovídat vybavení vozidel (supertramvaj nebo bus není podmínkou), čisté zastávky (ne supermoderní, ale příjemné a čisté). To se musí změnit přístup. Ono k tomu jednou dojde, ale asi je to ještě daleko. Hold, já jsem idealista Jinak malý nápad pro DP. Udělat všechny zastávky autobusů v oblasti Litvínova kromě důležitých uzlů na zastávky na znamení! Rozhodně by se ušetřilo, lidi by se naučili a zvykli by si a trochu by se doprava i zrychlila. Stejně tak by bylo velmi vhodné zavést v Litvínově v busech nástup přednimi dveřmi! S možností nástupu všemi při špičkách na nádraží a třeba náměstí. Určitě by se snížil nemalý počet černých pasažérů. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1649 Registrován: 3-2004
| Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 01:18:18 |
|
To jsem se ale před tím rozepsal. Pro DP a jeho pracovníky! Nutno přiznat, že je toho také hodně dobrého, co se děje, co se udělalo! To je také nutné říct, ale to hold není tak vidět, přestože je to správné a stálo to úsilí! Všechno co tady já, nebo jiní kritizujem, není systémová chyba, ale jen trošku chyba v přístupu některých zainteresovaných. Když se nad tím člověk zamyslí, je toho dobrého rozhodně víc, než zlého A je také nutné říct, že za spoustu negativ DP nemůže. Bezbariérové autobusové zastávky jsou věcí města (slibů už bylo), neudržované zastávky v Litvínově je také věcí města, nádraží a terminály také. S tím toho DP moc neudělá!! Tedy hodně úspěchů všem z DP naše kritika má mít především pozitivní důsledek, ne negativní buzeraci! K tramvajím. Určitě levnější variantou než trojwana je tramvaj jako bude mít Plzeň nebo má Brno. Tedy K3N. Ze dvou T3 se udělá tříčlánková kloubová tramvaj s nízkopodlažním středním článkem. Na boční články se použíjí T3 kastle. Na naše podmínky by nízkopodlažní střed stačil. Je to také cesta a pro nás asi ekonomičtější varianta. Je to všechno o podrobném studiu dokumentů, které nemáme k dispozici. To musí posoudit jiní a znalí. Ale cesta to také je. Vizualizace:
|
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669 Registrován: 12-2004
| Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 01:36:03 |
|
ad chování řidiče: Pokud se jedná o opakovaný případ, tak bych na to dopravce klidně upozornil. Ten řidič je tam kvůli lidem, těm nebude vadit, když zmizí, ale pokud s ním nebudou jezdit lidi, tak to bude vadit dopravci. ad čistota: No jo, příjemné zstávky. Tak mě napadá, co místo uniformní šedi použít barevné zpestření, každou zastávku v trochu jiných barvách... rozhodně by to ty zastávky zatraktivnilo. k čmaránicím, čím dřív se odstraní, tím menší je pravděpodobnost, že se objeví znova nebo budou přibývat. Rozhodně bych je mazal, hned. Řidiči nezapojení do dění v dopravě máme i tady. Já například nemohu rozdejchat neosvětlené orientace. Několik vozů ve velkém... Dále bych se chtěl zeptat, jak je využíváno BUSE při veškerých jízdách mimo JŘ tj.manipulační jízdy, zátahy apod...
Silně nesympatičtí jsou mi: Škoda Electric a Karosa, Vysoké Mýto za neférové jednání při výběrovém řízení na dodávku nových vozidel do Chomutova |
|
Slayer_
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185 Registrován: 3-2004
| Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 20:04:58 |
|
Tzv: Tak BUSE je v manipulačních jízdách využíváno prakticky vždy. Když jede autobus do vozovny, tak na velkých BUSE panelech je větčinou místo čísla linky, evid. číslo vozidla a místo cílové stanice je nápis ''vozovna'' nebo místo nápisu vozovna je zelený obdélník. A vzadu na malym BUSE je vždy evid. číslo vozidla. Akorát snad u Manů jsem toto neviděl a Many jeli do vozovny jen s rosvícenym evid. číslem vozidla, ale prostor konečné stanice byl zhasnutý, ale třeba se mýlim. Jinak když je nějaká smluvní doprava, tak na Buse panelech svítí jen nápis ''smluvní doprava'' bez čísla linky a čísla linek a zadní BUSE je prázdé. Hojně se toto používá, když si autobus obědná nějaký domov důchodců. Když je nějaký dětský zájezd, tak většinou jsou místo evid. čísla zobrazeny karikatury dvou postaviček a opět místo konečné stanice je nápis ''smluvní doprava''. V zádu na malym BUSE jsou jen karikatury dvou postaviček. A když je smluvní doprava nějaká ''konkrétní'' tak číslo linky je zhasnuté a místo konečné stanice je většinou jen název té organizace, která si bus obědnala (např. DOMES, ASTRA, Důl Ležáky jsem taky vídával) a zadní BUSE je prázdné. |
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670 Registrován: 12-2004
| Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 21:38:11 |
|
Využívá se při přejezdech, nebo nájezdu na linku nápis manipulační jízda nebo něco podobného. Já kdysi viděl na několika najíždějích či přejíždějících autobuseh buď pouze e.č. nebo nápis BUSE místo čísla linky.
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1651 Registrován: 3-2004
| Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 22:38:48 |
|
Tzv: Jestli je to opakované nevím. Nejezdím tak často. Ale mě to hodně překvapilo, nikdy jsem se s tím tady nesetkal. Fakt mě to docela naštvalo! Zastávky jsou důležitý. Ono ač je to součást ( pro mnohé nevyužívané socky) jsou to viditelné stavby ve městě. Tomu by měla odpovídat údržba. V Mostě se myjí, je poměrně často vidět člověk, který je myje. Jenže taky by to chtělo je natřít, když je to potřeba, nalakovat dřevěná sedátka. Počmárané zavřené prodejní stánky jsou také super. Ale v Mostě to jde. Za to Litvínov, to je síla. Zastávky se nemyjí, nezamentají. Přitom by stačil mokrý hadr. Zkoušel jsem to. Na několika už chybí střecha, a ne pár dní, ale měsíců!!! Prostě fuj! Nic se s tím nedělá už léta. Snad se to zlepší až se vyjasní věci kolem Technických služeb. Je to škoda. Opět píši. Je toho více dobrého než zlého, ale to zlé je vidět více. Třeba ty zastávky Rozdílné barevné provedení mě také napadlo. Mělo by to něco do sebe S tím buse je to tak, jak píše Slayer. Často je také buse úplně vypnuté. Manipulační jízda vidět prakticky není, ale už jsem to také viděl. Někteří řidiči také najíždějí na linky už s nastavenou linkou a cílem. Docela to mate lidi, ale teď už to tolik vidět není. Jinak ta K3N by vypadala trochu jinak. Čtvrté dveře by byly o jedno okna blíže ke konci vozu.
|
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1672 Registrován: 12-2004
| Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 23:03:58 |
|
Aha, my jsme mnad tim uvažovali nedávno s jedním z řidičů, zátah by měl být řešen VOZOVNA, nájezd na linku, přejezd apod MANIPULAČNÍ JÍZDA, svozy apod SLUŽEBNI JIZDA atd..., inverzně. Koukám, že řidiči k buse přistupují všelijak i v jiných podnicích.
|
Jaroslav_Č
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63 Registrován: 3-2004
| Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 02:06:35 |
|
Přeji pěkný den, podařilo se mi najít na internetu fotografie ex-hradeckých SORů v tamním provozu. Odkaz je http://fotogalmhdhk.unas.cz/SOR.html Podle informací z této webové stránky byly do provozu zařazeny v roce 1997 a v Hradci byly evidovány pod evid. číslem 215 a 216.
http://www.mosteckamhd.unas.cz |
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654 Registrován: 3-2004
| Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 19:19:50 |
|
Jaroslave: Děkujeme Z Hradecké diskuse nutno doplnit, že Sorky byly údajně dost poruchové, řidiči je neměli moc rádi. Prodali je z důvodů nevyužití. Cena jak už jsem psal, by měla být cca 500 tis. Kč za kus. Na jednu stranu jsem rád, že se konečně udělal první krok k úsporám na nevytížených linkách (a že ty provozní úspory nebudou malé) a chápu, že moc jiných možností nebylo, ale přeci jenom jsou ty busíky dost staré a nejsou na LPG. Jsou to detaily, ale aby se toho nějaký kecal nechytil Tzv: Na buse řidiči dost dlabou. Jsou to také detaily, ale využívat by se to mělo. Nápis manipulační jízda, v Teplicích naprosto normální věc i u cedulových vozů, by měl být samozřejmostí. Bylo upozorňováno i na oficiálních místech (nejednou jsem viděl, jak najíždějící bus zmátl lidi). Přitom tohle by nestálo vůbec nic Cena rekonstrukce dvou T3 na mnou zmiňovanou tříčlánkovou tramvaj s nízkopodlažním středním článkem je cca za 20 mil. Kč. Viz diskuse Plzeň. Ještě jednou díky za info Adamovi_r. Při pěti takovýchto vozech za 100 mil. Kč, dotace z fondů EU (jiné financování je zbytečné, dokud sypou musíme se snažit brát co nejvíc) 75%, to máme 25 mil. Kč ze svého, tedy z DP penízek. To jest o 10 mil. Kč méně než stoují jedna nová Astra/Anitra. K tomu několik wan ve stejném provedení, myšleno cca pět, a je na hodně let vystaráno Domnívám se, že financování by šlo zkombinovat. Tedy pět wan a KT3 prozatím tři. Nutné také přiznat, že v autobusech by další dodávka nových vozů neměla trvat dlouho. Minimálně pět pro každou vozovnu (raději deset) by bylo také potřeba. Jinak jsem zvědav, jak se dnešní a noční silný mráz projeví na MHD. |
Orlí_spár
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245 Registrován: 8-2004
| Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 20:22:28 |
|
Vladass: máš pravdu s tím že senm tam se nějakej blbec najde,pak to ale bohužel kazí jméno celému podniku Buse-hmm,to je bohužel taky pravda,občas to dost mate. V busech i tramvajích jsou už skoro všude krytky kabelů,hodiny a různé jiné přípravné práce pro nový odbavovací systém. Dneska jsem několikrát použil MHD ,tramvaje i busy zimu zvládají úplně v pohodě. Jinak tu teď asi tři týdny nebudu- a) vyplůácal jsem si internet b)učit se ,učit se,učit se c) vůbec málo času. Tak zatím ahoj
|
21272
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 952 Registrován: 9-2005
| Odesláno Neděle, 22. ledna 2006 - 21:20:17 |
|
Mno s ex. 216 si ještě užijete...
WWW: iMHD, Citelis, SimTr, Virtuální DP, MP3 ICQ: 197-331-151 Webmaster Virtuálních DP 1 Citelis = 31,2 osobních automobilů. Co je ekologičtější? Podporujte městskou hromadnou dopravu! |
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1658 Registrován: 3-2004
| Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 22:52:41 |
|
Orlí spár: Hold lidi jsou různí a různí jsou i řidiči. Všechno, od zastávek, vybavení vozidel, chování řidičů (přestože za každou věc nese jiná instituce odpovědnost) tvoří celkovou mozajku VHD. Celkový obraz motivuje nebo demotivuje použít zmiňované přostředky. Můžu mít dopravní podnik s udržovanými T3 a Karosami se spoustou spokojených zákazníků a taky maglev mezi Mostem a Litvínovem, samý nový Many a jméno dopravce extrémně negativní! Tohle by si zasvěcení měli uvědomit. A ač ze strany DP je snaha (zlepšuje se situace, opačný trend to nemá ani v náznaku), mezery vidím zejména ze strany měst, kde je infrastruktura pro VHD nedostatečná!! Dneska už byly v několika vozech ty nové hodiny zapojené. Jenom nějak nechápu, na co je tam ta druhá dvojčíslovka. Svítila tam nula. Nevím, zda to má být pásmo, linka?? Asi pásmo a není to ještě 100% zapojené, protože tam starý ukazatel pásma byl. Nový kombinovaný ukazatel vypadá zajímavě, čitelně a esteticky Já jsem jel dneska. V těch minus 17 nebylo v tramvajích moc teplo. Topení jelo na plnej knedlík, ale té zimě by zabránilo pouze poptávkové otevírání dveří. Konzole sedadel ale příjemně hřáli do zadku, takže cesta v pohodě. Nestěžuji si!!! Tak si ty týdny užij. Já mám taky dost zkoušek. Já jsem vlastně píši, abych myslel na něco jiného než tu školu a věci okolo 21272: V jakém smyslu? Údajně se to u vás sypalo? Ten druhý u nás vyjede až v únoru, takže asi prochází nějakou prohlídkou. |
21272
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960 Registrován: 9-2005
| Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 08:28:58 |
|
ad Vladass: No u nás byla odstavená asi tak půl roku. Jezdila jenom 215. Prý byla 216 velmi poruchová. Mě se ale líbily...
WWW: iMHD, Citelis, SimTr, Virtuální DP, MP3 ICQ: 197-331-151 Webmaster Virtuálních DP 1 Citelis = 31,2 osobních automobilů. Co je ekologičtější? Podporujte městskou hromadnou dopravu! |
|
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77 Registrován: 7-2005
| Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 17:17:42 |
|
Tak se nám rozrůstá počet busů s uninatěrem: B 931 ev č. 88 |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1661 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 00:08:06 |
|
21272: Tak uvidíme, jak budou jezdit u nás. B741: To je dobře. Ty 931 Karosy jsou pořád reprezentativní a ucházející stroje a nový lak potřebují všechny. Snad se letos dočkají Jen ještě chtělo trošku šáhnout na interiéry a především ty oloupaný tyče. |
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680 Registrován: 12-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 10:28:11 |
|
Nojo, nejen Karosy B9321, ale i taková B951E by nevypadala vůbec, ale vůbec špatně. Jinak je dobře, že DP postupně dává svá vozidla do městského nátěru, když jiný dopravce ho pomalu opouští A přitom by městský nátěr nevypadal špatně ani na městských busech...
|
Slayer_
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 13:28:06 |
|
Včera, když jsem jel do Plzně, tak proti nám jela v novém městském nátěru na lince č. 31 i Karosa B931 evid. č. 70. Nátěr je totožnej s 90, 66 a asi i s 88, tedy s bílou střechou. Tzv: Ta B951E je fakt pěknej bus sám o sobě a škoda, že se tu s nim v Mostě nepotkáme :/ Zvlášť kloubáky B961E bych tu velice rád uvítal! Velká škoda, že se tušim někdy v srpnu 2006 končí s jejich výrobou Ještě klidně pár let by se mohli tyto řady vyrábět... Vladass: A hlavně by to chtělo šáhnout na kloubáky 52, 54 a 55 |
Gromit
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36 Registrován: 1-2006
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 14:11:10 |
|
Slayer: třeba se v budoucnu bude dělat kloubový Arway. Ačkoli, upřímně řečeno, o tom pochybuju. Městské autobusy jiné než (aspoň částečně) nízkopodalžní asi nemají v Evropě, tedy ani u nás, budoucnost. Ale přál bych vám kloubové MANYy. V září 2003 jsem si udělal čas, abych si u vás prohlédl a svezl se tím předváděcím a příjemně mne to překvapilo. Navíc, dělá se už i jako LPG, což bude asi u nových autobusů DP Most podmínka, a těch sedm B741, jestli ještě všechny jezdí, vám už dlouho v dobrém stavu nevydrží (ikdyž ten typ mám taky rád). Pro úplnost, na Slovensku (nechce se mi hrabat v archivu ale myslím, že je to v Nitře), už patnáctka MAN na LPG jezdí. |
Slayer_
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 15:29:40 |
|
Gromit: Ale Arway je úplně jinej typ busu, než řady 900. Chápu že ten základ konstrukce je zastaralej, ale mě se prostě celkově ten klasickej design líbí Zvlášť když už se to dotáhlo takhle k dokonalosti (lepená skla, přední a zadní čelo, interier apod.) Tenhle pohled mi prostě Arway nenahradí No v letošním roce se mají koupit tři kloubové nízkopodlažní Many (samozřejmě na LPG) a zřejmě už i s faceliftem předního čela. Já osobně jsem, jako cestující, s Many maximálně spokojen. Jak po designové stránce, tak i po stránce praktické. Akorát by na můj vkus by mohli být míň hlučný. Porovnám-li Many třeba se Solarisem nebo Citibusem (Citelisem), tak Man u mě vyhrál. S 15ti metrovými Many se tu snad už nepočítá. Kapacitně by asi stačili, ale přece jen je tu spousta kruháčů a pohyb s nimi po mosteckých ulicích asi nebyl ideální. Já osobně jsem radši, že sem putujou kloubáci. Už delší dobu jsem neměl možnost pozorovat zdejší provoz, ale jestli se nic nezměnilo, tak v provozu by mělo být všech sedum B741, včetně nejstarších 83 a 93. No tři ''nejnovější'' B741 z roku 1995 jezdí stále v původním laku, jsou dost oprejskaný a mezi novými busy nepůsobí zrovna vábně. A určitě tyto tři kusy tu budou ještě nějakej ten rok jezdit, tak proto novej městskej lak je u nich nutnej, a vůbec celkové omlazení je u nich potřebné. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 17:16:22 |
|
Tzv: Nátěr je dobrej. Cesta vše bílé byla špatná. Hold jsme si to taky musely vyzkoušet Já taky dost dobře nechápu, proč v Chomutově se všechno dělá bílé. Například modrý dolní pruh a střechy by byla pěkná městská barva. Originální. Slayer: Kloubáky vzdávám. To je kapitola sama o sobě. Ty přinejtovaný záplaty jsou parádní. Taková rarita, to se jinde nevidí Gromit: Koubáky nám v dobrém stavu určitě nevydrží. Oni v něm už ani nejsou. Tak možná dva. Zase pravdou je, že interiéry jsou lepší než exteriéry. Naše budoucnost jsou 18ti metrové kloubové nízkopodlažní Many na LPG. Letos snad tři, ale nějak se o tom nemluví. Ona cena bude příšerná! O nitře nevím. Ale je to možné. Ono se jeden čas psalo, že máme ojeté Karosy prodávat nějak na Slovensko, že o LPG je zájem. Nevím, víc jsem neslyšel a nic nevím. Hlučnost Manů je znatelná. Má to zvuk jak tank. Uvnitře je tdy ticho, ale venku to slyšet je. Hold vysoký objem motoru a absence přeplňování. Snad to zajistí dlouhou životnost. 15ti metrový by kapacitně byly ideální. Ale malé kruhové objezdy a hodně zatáčkovitá trasa linky 30 jejich použití nedovolí. Omlácené vybočující zadní části by byly hodně! Jestli všechny kloubáky jezdí nevím. Tak často zase v Mostě nejsem. Ale asi jo. K těm 951 a 961. Zrovna nedávno jsem tak přemýšlel, co dál. Já vím, na teoretické úrovni, oficiálně nemáme kontakty. On DP asi ani nesmí už nakupovat nenízkopodlažní vozidla. Ale napadlo mě tak, že by nebylo vůbec od věci, ekonomicky asi velmi vhodné, několik 951 a tak tři 961 koupit. Přestavba na LPG by neměla být problém. Tlakové lahve, elektronika a vedení by se dalo použít. Možná, nejsem technik, by se daly i použít repasované motory ze starších vozů. Ale to opravdu jenom možná!! DP nemá a nikdy nebude mít na to, ač pán ředitel tvrdil že chce během pár let nahradit vše nízkopodlažními vozy, aby měl 100% nízkopodlažní vozy. Ano, za 10-15 leta asi ano. Momentálně by potřeboval vozvoý park omladit! Několik vozů 951 do každé vozovny by mnohé řešilo. I případné atraktivní vozy na krátké meziměstské linky. Nepřijde mi jako vhodné, dokola opravovat více jak desetileté vozy. 951 stojí já nevím 3,5 mil. Kč. LPG Man 8,5 mil. Kč. |
Gromit
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38 Registrován: 1-2006
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 18:38:15 |
|
Slayer a Vladass: Tak to jste mě potěšili že se opravdu počítá s kloubovými MANy . Já to nevěděl, jen jsem tak uvažoval. Po té předváděčce v 9/2003 s průzkumem veřejného mínění jsem spíš počítal s těmi patnáctkami. Tím spíše to vítám, když nových kloubových autobusů je u nás v posledních letech velmi poskrovnu, většinou právě na úkor patnáctek v MHD Děčín, Teplice, u linkových už Aresy ani nepočítám. Vítám, že DP Most opět aplikuje podnikové barevné schéma. Je ale zajímavé, že v Litvínově má barvy DP značná část vozového parku B731, zatímco v Mostě snad ani jeden. Teď už asi přicházejí na to, že dopravcům prospívá, když jsou (logem, zbarvením) jasně identifikovatelní a vejdou do podvědomí veřejnosti. p.s Teď po sobě čtu předchozí příspěvek a vidím, že jsem to formuloval, jako kdyby v Mostě předváděli kloubák, což je samořejmě kravina. Samozřejmě šlo o 15m. |
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682 Registrován: 12-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 18:54:22 |
|
Ono dle mne se koncepčně patnáctimetrový vůz na městskou trasu nehodí, na dálkovou bych ho zase zařadil spíše, než kloubák. Z hlediska aresů, ono dnešní dopravce moc na výběr nemá... ad městský nátěr u DPCHJ: Gramit - mohl by jsi tuto formulaci: dopravcům prospívá, když jsou (logem, zbarvením) jasně identifikovatelní a vejdou do podvědomí veřejnosti poslat i k nám na dopravní podnik, jak vidno výše i našim vozů sluší mětský nátěr. Linkové vozy mají na boku polep dávající najevo příslušnost k dopravci, chválím - vůz není bílý. Ale už nechávají bílá čela, zatímco dříve tam přišlo logo a název společnosti, na zadním čele pak adresa spol. a logo. Jen doufám, že nové trolejbusy přijdou v městském nátěru, bílou nemoc u autobusů nějak přežiji, ale u trolejbusů mi to docela silně vadí.
|
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78 Registrován: 7-2005
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 18:57:28 |
|
Ad Vladass: ty oloupaný tyče sou taky hrozny, fascinující je taky to, co muze cloveku dat oloupani madla na sedacce |
Gromit
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40 Registrován: 1-2006
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 20:29:22 |
|
Tzv: Pokud jde o Chomutov, taky nevím, proč se na autobusy neaplikoval stejný nátěr jako na trolejbusech. Není to technicky nijak náročné schéma a ikdyž by to něco stálo v Karose by jim při nákupu nových vozů jistě vyhověli. Mimochodem, nedávno jsem na Florenci viděl ten jejich žluto-bílý Ares už bez názvu dopravce na bocích (foto 3.12.05). To už ho chtějí prodat, nebo jen nalepená písmena neměla příliš dlouhou životnost?
|
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684 Registrován: 12-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 20:43:53 |
|
Autobus prošel SO karoserie ve Vysokém Mýtě, původní nátěr je ještě vidět na předních dveřích. Na, to že se vrátil z Karosy v listopadu, se jezdí podezřele dlouho bez bočních polepů. V současné době už má na oknech logo a zřejmě obdrží své nápisy zpět. Proč se neaplikoval? V době, kdy se udělali trolejbusy se nové vozy nekupovali, nouzová posila z HK nikdy nepřišla bílá. Ono jde taky o to, že prý jedna barva je levnější než dvě. O reklamě, kterou si tím dopravce dělá, asi náš DP nemá moc páru. Ono i kdyby udělali tu novější variantu s pouze modrým pruhem dole a modrou střechou, tak by to nebylo na škodu. A argument jako podklad pro CVR se dá použít u části vozového parku, nikoliv u všech vozidel. Navíc mnohdy se dá CVR vhodně zakomponovat i do městského nátěru.
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1663 Registrován: 3-2004
| Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 23:18:59 |
|
Gromit: Ty kloubové Many by měly být letos. Je to z důvěryhodného zdroje, ale oficiálně se to může ještě změnit. Ale jsou více než potřebné! V Litvínově je věčina vozů v městských barvách proto, protože procházely asi velkými prohlídkami. Dostaly černý potah na tyče atd. Původně byly ještě klasicky bílo-červené. Jejich pořízení je před rokem 1995. Některé mezi tím byly i bílé a současný nátěr už je jejich třetí. Zajímavé je, že většina vozů je jedné série a jsou zajímavé tím, že mají všechna okna otevíratelná. V Mostě se starý křápy modernizovaly během přestavby na LPG (Most se dělal až po Litvínovu) a jsou bílé. Většina jich už snad ani nejezdí. V Mostě pamatuji nákup 731 Karos (10 kusů) v roce 1995 (první vozy s buse panely). Jsou to 104, 107 atd., některé už jsou v Litvínově a mají nový městský nátěr. Pak následovaly další rok dalších 10 kusů 731 (také buse a mají už ty nová pípátka nad dveřmi). Dva už jsou taky v Litvínově. Jsou pěkně rezavý, taky bílý. Pak přišlo na řadu 18 kusů 931. Bylo to přelom 1997/1998 nebo pouze 1998. Už jsou taky pěkně staré, osm let provozu se projeví. Původně bílé. Proto jsem rád, že už se také lakují. Mělo to ale přijít tak o rok dřív. První várka určitě. Vozy 75 nebo třeba 79 už kvetou dost a dost. Jak jsou starý kloubáky nevím. 52, 54 a 55 přišli v lednu 1996. Ostatní jsou starší. No, to jsem se rozepsal Ty roky zařazení jsou přehledně na stránkách www.mosteckamhd.unas.cz Barevné řešení má svůj význam. Tvoří vozidlo zajímavým a dopravce identifikovatelného. A je to rozhodně zajímavější a viditelnější než bílá. B741: Ty tyče jsou fakt hrůza. Nejvíce mě to naštvalo, když jsem na nich viděl přípravu pro čipomaty. To je to takový problém. Nemusejí to nově lakovat. Stačí barevná izolepa. Nic moc by to nebylo, ale lepší než teď. No jo no, lidi loupou kde co. Holt vandalismus je nešvar, ale to asi bude pořád. Navíc loupání něčeho je docela automatický zlozvyk |
Jirik
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103 Registrován: 11-2004
| Odesláno Neděle, 29. ledna 2006 - 15:14:55 |
|
Kdo má chut a čas, můžu je přijet tarmvají do zastávky Cesta do Kopist, če ká tam na ně pěkný focení s tramvají a vykolejené cisterny, která trčí z náspu dolů
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1665 Registrován: 3-2004
| Odesláno Pondělí, 30. ledna 2006 - 19:08:07 |
|
Jiriku díky za info. Třeba se tam někdo vypravil V novinách je malá fotka, tuším Deník Mostecka. Prázdné cisterny vykolejily, prorazily zátaras na konci kolejiště a zastavili se až na svahu. Musela to být docela legrace, v přeneseném slova smyslu Jinak ode dneška by už měly být na předprodejních místech formuláře pro Mosteckou kartu. Jiriku, už jsem myslel, že nežiješ. Nějaké zveřejnitelné zajímavé info?? |
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688 Registrován: 12-2004
| Odesláno Pondělí, 30. ledna 2006 - 19:09:27 |
|
Sice trochu off topicc, ale něco podobného jezdí i u vás. Po vychytání fůru detailů spáchám snad i místní variantu. Jinak, co jsem přemýšlel, nad vlakotramvajema, nebylo by lepší radši spojit Chomutov, resp. Jirkov s Mostem tímto způsobem. Ve výsledku by se ušetřil autobus. Spíše dva. Já jen neměl dopoledne co dělat a napadlo mě tohle.
|
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666 Registrován: 3-2004
| Odesláno Pondělí, 30. ledna 2006 - 22:37:52 |
|
Tzv: Papírová skládačka, to mi nikdy nešlo Vlakotramvaj je zajímavá věc a celkově moc zajímavá problematika. A musím přiznat, že už jsem nad tím přemýšlel. Inestice kvůli několika autobusům by to nebyla zrovna efektivní, ale ono by se to dalo rozvést. Teoreticky by mohla na trase Chomuto-Ústí tato vozidla jezdit. Jedno by jelo z Chomutova a druhé by se do soupravy připojilo v Mostě. Obě by pak pokračovala do Ústí. V Chomutově nevím, zda by se dala nějaká vlečka nebo novostavba krátké rychlodráhy dostat k centru. V Mostě by to nebyl vzdálenostní, ale technický problém. Tramvaj od vlaků dělí čtyřproudová teréně odlišná silnice. Jediná šance je asi tunel od zastávky nádraží směrem k trati. Vlakotramvaj by to asi zvládla, ale ta cena! Přínos by to mělo, zataktovat tu trať na hodinku pro osobáky, asi by to něčemu pomohlo. Jenže nevím, jak to řešit v Chomutově. A hlavně, to jsou stamilionové částky, a možná ještě vyšší. Nebudu tady řešit problematiku vozidel, to je jedno a je to to nejmenší. Možná, že to tak jednou bude, ale v současnosti by bylo fajn, kdyby ČD nebo klidně nějaký soukromý dopravce nasadil na této relaci něco jiného než ty obstarožní ne moc čistý vergly, co tam jezdí Jinak vlakotramvaje moc moc dobrý nápad |
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1689 Registrován: 12-2004
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 12:35:46 |
|
To je dobrý, tohle neumím postavit ani já... a to jsem autor... Vlakotramvaj, jediný, čím si nejsem jistej, jak by se to zařídilo s dráty, předpokládm Tramvaj 600, vlak 3 000 a křížení s trolíkem na 750 (vše +/- - třeba v CV míváme i občas docela vyšší). Cosi jako tramvajová smyčka by se dalo zbudovat v Jirkově na AN. Podmínkou by, ale byla úprava jízdních řádů, kde by museli být zrušeny všechny zbytečné prostoje vozů, např. svačinování převedeno na druhou konečnou na trase apod, hlídáno parkování autobusů v odstavném pruhu, né kde zrovna vypadnou. Co se týče zajížďky, teoreticky by se dalo jet na staré Jirkovské nádraží a z něj protáhnout kolej až k autobusáku.Kdysi tam byla trať na Litvínov, takže prostor pro vedení trati by byl. Atobusák není moc daleko a v případě preference, jako klasického vlaku, by ubylo riziko nehody. Případně by stačilo křižovatku předtím osadit semafory, které by na signál dali do tří směrů červenou, aby byl umožněn průjezd soupravy. Akorát by se musel udělat oblouk z Jirkova i směrem do Mostu, neboť v současné době se tam dá vjet pouze od Chomutova. Co se týče stamiliónů, toto kvalitativně nové řešení dopravy by stálo za úvahu, pokud jednou bude IDS, navíc si myslím, že EU by určitě pustila chlup.
|
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79 Registrován: 7-2005
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 14:21:52 |
|
Zdrawim, koukam ze se tu rozmohlo tema vlakotrmavaj. Nezapomente vsak, ze Ustecky kraj nebude dotovat soubeznost linek, a to by urcite byl vlak s tou vlakotramvaji...... |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1668 Registrován: 3-2004
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 17:45:57 |
|
Tak zase něco z provozu. Slayere ta 931 číslo 88 je nalakovaná tak hodně úsporně. Vše v novém laku zdaleka není. Zadní čelo určitě ne, deklík na motor jenom kolem výklenku na SPZ, střecha určitě taky ne, proto je bílá. No nevím, jestli tohle je správná strategie?!?! Jel jsem Manem 80 (ten EU reklama). Jelikož jsem všemi nejel, tak mě docela překvapila absece "karosových" výstražných "pípatek" nad dveřmi kombinovaných se STOP světýlkem. Výstraha při zavírání dveří je přerušované protivné pípání. Co to zase je? To nemáme na pípátka? Co zastávky na znamení, a že jich v síti není málo? To se to tady furt musí omílat. Je to jak s těma letákama, přepravníma řádama apod. na obkladech. Už je to v přihrádkách. Tedy snad se časem dodělá i toto! Ach jo, to jsou ty detaily. A k městu. Alespoň ulice, kde jezdí MHD spravit. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669 Registrován: 3-2004
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 18:03:00 |
|
B741: Ono by asi nešlo o souběhy. Ty vlakotramvaje by nahradily současné osobní vlaky na trasách Chomutov-Ústí. Nic nového by to nebylo. Dálkové vlaky by dál jezily, jak jezdí Ale tady vůbe nejde jenom o tuto trať. Most je celkem křižovatka tratí. Do centra by mohly zajíždět soupravy z Žatce, z Loun, i od jinud. Tzv: V Chomutově to neznám, to musíš posoudit ty, jaký by to mělo přínos prodloužit to někam. Křížení je lehce řeštelný. Ty soupravy by byly dvousystémové. Tedy 600V a 3000V. V Chomutově po městě by také jely už na 600V. Křížení s trolejbusy by bylo v pohodě. V Mostě by to bylo složitější. Tam by se muselel asi postavit nový terminál. Ten zahloubit, aby bylo možné udělat tunel k železnici. Šlo by to i mostem od křižovatky u bloku 100 přes silniční koridor k železnici. Nevím, co by bylo lepší. Oboje má své pro i proti. Ono by toho bylo víc. Někde za centrem by musela být odstavná plocha pro soupravy atd. Asi nejideálnější jak spojit tramvaje s vlaky by bylo toto. Most od současné trati (klidně v místě zastávky Tesco, stačí ocelová konstrukce, na estetiku není osídlení, cena tak do 40 mil. Kč). Před budovou nádraží by se koleje dělily na směr k železnici (tam by jezdily vlakotramvaje a lehké jednotky) a tramvajové koleje by jely kolem nádraží budovy (dnes tam jezdí busy) a končili na dnešní otočce. Druhá možnost je, že by se koleje nedělily, vše by jezdilo po dnešní busové straně nádraží a vlakotramvaje odbočovaly až za ní. Pak přes nevyužívané busové nádraží k vlakům. Nebylo by to tak jednoduché. Ale přínos by to mělo asi hodně veliký. Čím víc nad tím přemýšlím, tím více se mi to líbí |
Dandy Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 595 Registrován: 5-2002
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 18:55:13 |
|
Tzv, Vladass: Nechci se hádat, ale pokud by se stavěla tramvajová trať do centra Chomutova musela by být na napětí 750V. Napajecí soustava je podle mezinárodní normy stanovena na hodnotu 750V, pro jakýkoliv druh el. trakce v MHD. Třeba Pražský Barandov nebo nová TT na střekov v Ustí nad labem jdou postavit na napájení 600V protože jde o rozšíření stávajícího systému. Kdežto v Chomutově by to byla určitě novostavba a tam je nutno použít 750V.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno |
|
Tzv
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1690 Registrován: 12-2004
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 20:37:57 |
|
Což by znamenalo další problém. Nevím, z hlediska využití, dost možná,že pokud by měli jít elektromotory nakonfigurovat, tak aby jeli pod 750 i 600. Navíc by se musel zadrátovat úsek od odbočky do Jirkova. Co se týče samotného Chomutova, ta asi možnost na využití jako táková by moc nebyla, neboť hl. nádraží stojí na drobet nevhodném místě. Spíš by se dalo toto vozidlo dostat až do Jirkova na autobusák, jak jsem napsal výše. Tam by šlo ,,opravdu jen o to natáhnou kolej z hl. nádraží", jestli celkem tři kilometry, tak je to moc. I když teď už asi čtyři a půl, oni tam něco vytrhali.
|
Adam_r Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565 Registrován: 10-2003
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 23:19:29 |
|
Kdežto v Chomutově by to byla určitě novostavba a tam je nutno použít 750V. Na to by sla dozajista ziskat vyjimka, nebot pouziti 600V nijak neohrozi bezpecnost cestujicich, provozu, atd. Naopak pouziti t-bus meniren v Chomutove pro takovouto "tramvaj" neni mozne, nebot by byla snizena bezpecnost trolejbusu. Asi by ale nebyl problem, tu vyzbroj udelat tak, aby umela jet na napeti v rozmezi 600 - 750V SS. Pod 750V to bude mit akorat o neco vetsi vykon. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670 Registrován: 3-2004
| Odesláno Úterý, 31. ledna 2006 - 23:48:09 |
|
Dandy: Víme Nechtěl jsem ty detaily rozpitvávat. Nevidím výraznější problém. Papír snese všechno a výjímky jsou od toho, aby se udělovaly Určitě by to šlo řešit. Jak softwarově ve vozidlech, tak i jinak. Napadá mě třeba rozvoj současné sítě v jiném městě Prostě, to by se při těch nutných investicích a problémech okolo lehce vyřešilo! Adam_r: Souhlas. Tzv: Ber to tak, že by se stejně muselo jezdit přes hlavní nádraží v Chomutově. Nebo kolem něj v blízském dosahu. Odtud pak někam. Asi by neprošlo vynechat hlavní nádraží. Nebo by to muselo z hlavní tratě odbočit, jet někam. A odtud zpět na hlavní nádraží. Třeba by to plnilo i funkci MHD ve směru na nádraží. Jak píšeš. Tedy šlo by to z hlavního v Chomutově na autobusák do Jirkova. Jsou okolo sídliště, je tam nějaký uzel MHD? Nedalo by se to protáhnout někam blíže k centru? Co tam je, není tam nějaká vlečka? Fakt to tam moc neznám. Ono celkově asi takhle. Z Mostu to do Ústí trvá osobním vlakem 58 minut. Je otázka, zda by toto, co tady navrhujeme mělo nějaký smysl pro současné cestující a mělo šanci vytáhnout některé z aut do tohoto systému přepravy?? Současným cestujícím, nebo jejich části, by to určitě pomohlo, ale je otázkou, zda to za ty velké investice stojí?? A já 100% jistej nejsem, jestli by to za ty investice stálo! Ono opravit obě nádraží, v Mostě i v Chomutově. Dostatečné parkovací plochy okolo nich. Nasazení moderních vozidel v krátkém intervalu, naučit lidi kombinovat IAD z VHD. Taky by to určitý přínos mělo a zanedbatelný by také nebyl! |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1671 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 00:16:06 |
|
Jinak smyčka by nikde nebyla. Maximálně úvrať. Vozidla by byla obousměrná. Problém by mohl nastat v Chomutově. Nevím, zda by povolili jednokolejku, tramvaje musí, zdůrazňuji MUSÍ, být dvoukolejné!!! Nechat to jako železnici nevím, zda by to šlo. Průjezd městem, napájení 600V. Ono by se kolem toho vyrojilo problémů! EU by snad penízky dala nebo alepoš přidala, ale to je daleko. To by musel někdo zpracovat, někdo, kdo tomu rozumí. Města by musel spolupracovat. Musel by být jasný definován přínos, který by musel být podložen atd. atd. ------------------------------------------------- Teď tak uvažuji. Já jsem napsal blbost. Na co by se v Mostě stavěl most přes silnici. To jsem se zase ztrapnil Vždyť tam je. Stačí použít druhou část mostu k nádraží. Jeho druhá půlka tak využita nikdy nebyla, ale pro provoz tramvají je přizpůsoben. Stačí kapacitní zastávky a vyřešeno. K železničním kolejím by to bylo kousek. Nově by se muselo postavit do jednoho Km kolejí! No to už vypadá reálněji a hlavně podstatně levněji. Teď už by to mohlo mít šanci na úspěch a realizaci. Teď ještě ten Chomutov! |
B741
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80 Registrován: 7-2005
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 16:30:03 |
|
U tech pipatek u Manu, ted nevim, ktery to tak maj, ale nektery to maj tak, ze se zacne davat vystraha az pri zavirani dveri coz uz je pozde |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1672 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 18:12:35 |
|
B741: To je ono. Ten Man, co jsem psal, to měl právě tak. Není to TO pravé. Pípání při zavírání je opravdu pozdě. Absence podsvětleného STOP nápisu taky není TO správné. A že v síti je zastávek na znamení hromada a Many jezdí i tam! Mám takový dojem, že v Litvínově, tohle Many nemají. Alespoň jsem se s tím nesetkal. Nejsem si ale jistej, že jsem jel všemi! |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1673 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 18:19:29 |
|
Škoda, že je teď Orlí spár mimo. V TV právě říkají, že DPÚK dostal výpověď smlouvy s Ústeckým krajem. Vypadaj pěkně naštvaně, tedy bývalé ČSAD. Výpovědní lhůta jsou tři měsíce. Pokud DPÚK neustoupí a nebude požadovat, podle kraje přemrštěné úhrady, nahradí ho jiní dopravci!! DPÚK kope, vyhrožuje dopady na celou ČR. To jsem zvědav, jak to dopadne. Aby nakonec všechno neodnesl cestující |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1674 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 18:28:27 |
|
Hmm, tak Tzv nám zamrznul, tak nám téma vlakotramvaje stojí. Máme tu v tomto tématu jeden velký problém. Vstupy do vlaků jsou v jiné výši než vstupy do tramvají!! Rozdíl je cca 20-30 cm (výše vlak proti tramvaji)! Vlakotramvaj je pořád spíše tramvaj, tedy má vstupy jako tramvaj. Jako to řeší v Německu s tím ježděním Regiosprinterů nevím? Neví někdo, jak je to tam vyřešený? Zase na druhou stranu, nádraží a zastávky na dotčených místech nejsou zrovna IN, tedy úprava jednoho nástupiště pro nižší vstupy by asi zase nebyla takový problém. Na některých místech by byla jistě možná kombinace. |
Aussiger Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753 Registrován: 1-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 18:52:31 |
|
ad DPÚK. Taky jsem na to koukal. Už je to docela slušná válka. Ale nevěřím, že to obě strany nechají dojít tak daleko, že DPÚK propustí zaměstnance a v kraji se nebude jezdit - možná demonstrativně pár dní. Vždyť kteří dopravci by během tří měsíců dokázali nahradit tolik autobusů? Ani všichni dohromady, co tady jsou. Jinak pardon, je to tady off topic, ale když už to Vladass načal. |
Vladass
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1675 Registrován: 3-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 19:20:06 |
|
Aussiger: Není to off topic. Tady se probírá všechno Já mám dojem, že to tak daleko dojde! Kraj jim to nedá a oni nebudou mít důvod proč jezdit, když nedostanou peníze. Udělal bych totéž. Nechají si lukrativní linky a ty ostatní odstřelí. Vyřadí se ty hajtra vozy, vyhází pár řidičů, kteří přijdou k jinejm dopravcům, a je to!! Faktem ale je, že nevím, kdo by to nahradil. Mostecko je v pohodě, to DP v pohodě nahradí, tady těch linek je pár. Ale ostatní oblasti kraje by byly horší. No uvidíme. Jestli si dobře pamatuji, tak k uvolnění trhu má dojít od 1. 1. 2007. Letos by tedy mělo být výběrové řízení. DPÚK stejně ztratí hromadu linek, a tímhle si zadělává na pořádný propadák při tom řízení. |
Dandy Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 599 Registrován: 5-2002
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 19:38:32 |
|
Vladass: Ten rozdíl výšky nástupiště je třeba v Karlsrule řešen pomocí skládacích schodů. jinak ty vozy mají výšku podlahy tušim cca 900mm. Tady je fotka tamní soupravy z boku při jízdě. Takto vypadá staničení na železniční trati. Další foto najdeš pak ZDE
DH 120 made in Poldi SONP Kladno |
|
Aussiger Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755 Registrován: 1-2004
| Odesláno Středa, 01. února 2006 - 19:41:04 |
|
No jo, jenže ač dělá DPÚK bububu, je na kraji závislý. Vždyť on moc lukrativních = nedotovaných linek nemá. Možná tak nějakou tu Prahu. A vyházenejch lidí by nebylo pár. To přece jako solidní firma nemůže svým lidem udělat, aby kvůli takové blbosti, která přímo neohrožuje jejich fungování ukončili provoz. No tak prostě nedostanou na nové busy no. Stejně by mě zajímalo, kde přišli na ty své požadavky - že autobusy nemohou být starší osmi let. Jinak samořejmě ať dostanou od kraje šanci i jiní dopravci, ale nedá se to zvládnout za tři měsíce. To opravdu odnesou obyčejní cestující. |
|