Autor |
Příspěvek |
Locutus
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1746 Registrován: 5-2004
| Odesláno Pondělí, 22. ledna 2007 - 19:14:32 |
|
Opava - Náměstí Republiky
Mě by jen zajímalo kde pak soudruzi ze Solarisu udělaly chybu? V tom,že místo lžiček začali vyrábět trolejbusy. PŘES 690 FOTOGRAFIÍ OPAVSKÝCH VOZŮ http://www.mhdopava.ic.cz/ |
|
Locutus
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1749 Registrován: 5-2004
| Odesláno Pondělí, 22. ledna 2007 - 19:59:17 |
|
Opava :Praskova -Sněmovní ........Opavská vozovna
Mě by jen zajímalo kde pak soudruzi ze Solarisu udělaly chybu? V tom,že místo lžiček začali vyrábět trolejbusy. PŘES 690 FOTOGRAFIÍ OPAVSKÝCH VOZŮ http://www.mhdopava.ic.cz/ |
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369 Registrován: 9-2004
| Odesláno Sobota, 27. ledna 2007 - 19:36:20 |
|
Kolegáčkové, mám dotaz, k čemu slouží toto udělátko na fotkách?
...nejrychlejším dopravním prostředkem ve městě je beztak bicykl..., ...a automobily do center měst nepatří! |
|
Pjp Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988 Registrován: 12-2005
| Odesláno Sobota, 27. ledna 2007 - 19:47:02 |
|
Predpokladam pevny bod u napinaneho vedeni. Pouzivaj to tusim-li dobre dost v Brne. Pardubice to nemaj, teda zase, aspon si to tam nikde nevybavuji. Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ... Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ... Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne. http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 |
|
Furčan
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330 Registrován: 3-2005
| Odesláno Sobota, 27. ledna 2007 - 22:20:30 |
|
niečo podobne mame v KE,(cvaknem ked pojdem okolo)
|
Locutus
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1773 Registrován: 5-2004
| Odesláno Sobota, 27. ledna 2007 - 22:32:28 |
|
Chtělo by to víc fotek ať mám lepší představu,tedy větší záběr se sloupy. jinak tohle jsem ještě neviděl.
|
Verusha Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1641 Registrován: 5-2005
| Odesláno Sobota, 27. ledna 2007 - 22:50:47 |
|
Je to pevný závěs pro napínané vedení - v Brně velmi častý. Na kterých místech je konstrukčně vhodný, to už by bylo na delší rozbor (sám to nevím). Podobně vypadající věc, ale s pertinaxem vyvýšeným nad izolátory, byla třeba v Žabovřeskách u Rubínu pod nadchodem, aby se troleje nemohly vlimem přítlaku sběračů dotknout stropu - při průjezdu trolejbusu tedy oběčejně o strop třískl ten pertinax .
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375 Registrován: 9-2004
| Odesláno Neděle, 28. ledna 2007 - 21:15:45 |
|
Díky za objasnění situace, měl jsem za to, že se jedná o starší typ armatury vrchního vedení, které není víceméně potřeba, ale to že se objevuje i na novějších tratích mě docela vyvádí z omylu. Locutus - fotku většího záběru nemám, můžu akorát posloužit informací o místě pořízení fotek, a sice jsou samozřejmě z Brna, za křižovatkou Olomoucká x Řípská, v oblouku před zastávkou Černovičky šlapanické linky 31.
...nejrychlejším dopravním prostředkem ve městě je beztak bicykl..., ...a automobily do center měst nepatří! |
|
M_v Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2561 Registrován: 6-2002
| Odesláno Pondělí, 29. ledna 2007 - 17:57:18 |
|
Verusha: Odkdy se v Brně používá napínané vedení? Já si pamatuju "acylpyriny" na Úvoze spolu s "křížením" napínaných konců (takové děravé korýtko, kterým je prostrčený drát) jako naprostou novinku (v době, kdy trať byla nová, tehdy pouze manipulační). Ale možná to tehdy taková novinka nebyla, jen jsem měl malý akční radius kolem domova. Druhý dotaz: Když jsem šel na podzim po Veslařské, koukal jsem, že z "vysokorychlostních" oblouků někdo odmontoval část armatur - hlavně takové ty zdvojené "pohrabáče", které měly z lomené čáry dělat téměř plynulý oblouk. Pročpak? Omlouvám se za použité výrazivo, ale já fakt neznám správné trolejářské termity. |
9_tr
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1528 Registrován: 6-2005
| Odesláno Pondělí, 29. ledna 2007 - 20:33:11 |
|
od doby kdy jezdím do Brna si pamatuji (polo)kompensované vedení. T.j. minimálně 10 let a myslím,že na starších fotkách se toho najde...
Makrelu neumeješ. Tohle mi řekne, no to je něco, já mám naježděno 1,5 mil km bez nehody a tohle mi řekne, já si asi něco udělám, až přijdu domu, tak si asi hodím mašli, tohle mi řekne, no to je něco. Nejdokonaljším přibližovadlem osobním je Škoda 1000MB |
|
Číslo příspěvku: 1653 Registrován: 5-2005
| Odesláno Úterý, 30. ledna 2007 - 00:13:38 |
|
No já se v tom taky terminologicky neorientuju, ale to co bvyo zobrazeno je pevný bod, někde kde je potřeba. No a napínání? Tady skoro na každým rohu. je to tady samej sekčák a "plechy" (místní slangový výraz pro křížení trolejových drátů v místě napínání) - tím jsi myslel to korýtko? Chtělo by to tady nějakýho drátaře
|
M_v Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2562 Registrován: 6-2002
| Odesláno Úterý, 30. ledna 2007 - 00:55:07 |
|
9_tr: Teď jsem našel, že manipulační trať po Kotlářské a Úvozu je z roku 1989. Verusha: Jo, myslel jsem "plechy". U vlaků a tramvají je to jednoduchý, prostě jeden drát jde dolů, druhý vedle něj nahoru a pantograf si to přebere. Ale trolejbus potřebuje "plechy". |
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380 Registrován: 9-2004
| Odesláno Úterý, 30. ledna 2007 - 07:38:03 |
|
Jenom tak pro doplnění názornou ukázkou. Těmi "plechy" je míněno toto: oboje pořízeno, jak svého času policejní domeček napovídá, před slatinskou vozovnou ve směru k městu. Ještě existuje starší typ této armatury, který se však vyznačuje docela slušným hlukem od projetých bidel.
|
Číslo příspěvku: 1657 Registrován: 5-2005
| Odesláno Úterý, 30. ledna 2007 - 16:09:35 |
|
Jak tak na to koukám z detailu, přes tohle se asi couvat nedá . Ten starší typ plechů mám někde vyfocen - přes ty se ale couvat dá.
|
Locutus
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1798 Registrován: 5-2004
| Odesláno Středa, 31. ledna 2007 - 21:42:51 |
|
Janatak:tohle bylo v opavě taky a dělalo to pořádný randál,ale při výměně trolejí to bylo odstraněno,včetně napínacího závaží,které se pravidelně kradlo a to dokonce i to z betonu.
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382 Registrován: 9-2004
| Odesláno Čtvrtek, 01. února 2007 - 19:30:51 |
|
Ty nové armatury jsou co do hluku v pohodě, i když tiché zrovna nejsou, ale ten starší typ dělá podstatně větší randál. Není to složitý, ale schválně kde to je vyfoceno? Podotýkám, že na levé straně ulice relativně nedávno bylo povětšinou pole.....kde jsou ty časy...
|
9_tr
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1535 Registrován: 6-2005
| Odesláno Čtvrtek, 01. února 2007 - 21:33:16 |
|
pevný bod se dělá nejčastěji z důvodu náhodného poškození troleje, tak aspoň se nehne celé napínané vedení, ale jen jeho polovina, též je to možno užíti u polokompensovaného jako "protinapínání"
Makrelu neumeješ. Tohle mi řekne, no to je něco, já mám naježděno 1,5 mil km bez nehody a tohle mi řekne, já si asi něco udělám, až přijdu domu, tak si asi hodím mašli, tohle mi řekne, no to je něco. Nejdokonaljším přibližovadlem osobním je Škoda 1000MB |
|
Číslo příspěvku: 1666 Registrován: 5-2005
| Odesláno Čtvrtek, 01. února 2007 - 23:09:33 |
|
janatak - Řípská, 31čka. Krásná ukázka drátotechny všech možných napnelismů.
|
Locutus
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1801 Registrován: 5-2004
| Odesláno Pátek, 02. února 2007 - 19:30:22 |
|
Janatak:tohle přesně bylo v Opavě dík za foto.
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 389 Registrován: 9-2004
| Odesláno Sobota, 03. února 2007 - 11:11:43 |
|
Veru - jojo, přesně tam to je. Těch napínacích systémů je zde skutečně mnoho, jen ve Slatině na trati 31 je jich kolem šesti. Na 33 jich bude pět. Locutus - není zač.
|
Furčan
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 336 Registrován: 3-2005
| Odesláno Sobota, 03. února 2007 - 23:33:26 |
|
niečo z Košic: prva foto je z 13.6.2006 20.6.2004 prišla burka s vetrom ktora strom vyvratila,strom spadol na trolejove vedenie,no nepotrhal ho,zranena bola jedna osoba aj to reporterka ktora prekračovala trolej v čase ked požiarnik strom rezal,strom povolil trolej vyletela a ženska dostala trolejom cez hubu. 21.6.2004 ako keby sa nič nestalo.
|
Zděna
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255 Registrován: 4-2005
| Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 14:03:44 |
|
ad proudové výhybky: Teprve nedávno jsem objevil tuto diskuzi a při pročítání jsem zjistil, že tady M__r kdysi psal o výskytu asi 2 proudových výhybek v ČB na "širé trati" (mimo vozovnu). Předpokládám že v souvislosti se zavedením ovládání pomocí GPS byly tyto odstraněny (?)... Kde se ale v ČB vyskytovaly? |
Martin_zlivský
Moderátor
Číslo příspěvku: 30197 Registrován: 4-2003
| Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 14:10:47 |
|
Předpokládám, že byly odstraněny ještě mnohem dříve. Původně se proudové výhybky vyskytovaly takřka (úplně) všude.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid! Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
|
|
Peto5220
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 806 Registrován: 5-2005
| Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 22:42:06 |
|
V Košiciach ešte prúdové výhybky máme. Myslim že všade kde máme nejaku výhybku je prúdová.
|
Číslo příspěvku: 1677 Registrován: 5-2005
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 00:03:12 |
|
No svým způsobem buďte rádi, protože lepší funkční proudová vyhýbka než nefunkční Esko na RIS.
|
Chip Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19 Registrován: 1-2007
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 03:44:58 |
|
Verusha: Když zamrzne, tak to nepoznám. Dálková se aspoń nepřehodí a vím že se něco děje ... |
9_tr
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1540 Registrován: 6-2005
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 06:08:41 |
|
to se nepřehodí ani proudová, takže ve výsledku stejně musíš jít přeložit sběrače. A řidič by měl sledovat sběrače a stejně většina ví kde jim to má jak "pípnout" že není šťáva.
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 391 Registrován: 9-2004
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:42:50 |
|
Když už tak čučím nahoru na dráty, tak jsem si nemohl nevšimnout dvojího pojetí oblouku do 90 stupňů: a oproti tomu: Předpokládám, že oblouky na prvních dvou fotkách jsou ohleduplnější vůči rázům do troleje při projetí sběrače jednotlivými obloukovými svorkami (nebo jak se to zove). Pak mi ale není jasné (pokud to není o financích), proč se oblouky na nových tratích - Semillaso, Kníničská - dvojitý oblouk dělají tak, jak je znázorněno na dalších fotkách. Zde bych předpokládal i vyšší podíl poruch, vypadení bidla a podobně...
|
Janatak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 392 Registrován: 9-2004
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:52:05 |
|
A když ještě přidám tohlecto.... ...tady se oba oblouky řeší třemi (první) a čtyřmi svorkami (druhé foto) s dost šíleným úhlem. Podle vlastní zkušenosti, jezdí se tu krokem . Znalci určitě poznají místo činu.
|
Číslo příspěvku: 21 Registrován: 1-2007
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:58:06 |
|
9_tr: Vždycky to nejde najet si tak, aby bylo na sběrače vidět, kor u solo vozu. U kloubáku to je pohoda, tam už to dá docela práci, aby sběrače nebyly vidět ani v jednom ze zrcátek. S tou dálkovou jsem to myslel tak, že když je zamrzlá a chci jí přehodit a ona se nepřehodí, tak zhasne ukazatel, vím že se něco děje a "nevletím" do ní plnou rychlostí, ale pomaličku, nebo si pod ní zastavím a podívám se kam pojedou sběrače. U proudový tam vjedeš a je to buď (jedeš) a nebo (si pro to dojdeš) |
Číslo příspěvku: 1680 Registrován: 5-2005
| Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:38:00 |
|
Chip - to uznávám, zimu jsem nebral v potaz. bohužel Eska se ovšem kazej celoročně a to třeba i do 14ti dnů po opravě. Janatak - inu, Brno. Kde potřebuješ jet rychle, je ten oblouk lámanej přes koleno, kde jedeš krokem, je to luxusní oblouk, jako třeba na tej Jindřichově. Ono se stačí podívat na nejluxusnější smyčku v Brně - hájenku v Kohoutovicích, kde se běžně nejezdí a naposledy se tam jelo snad před rokem s kloubákem po GO. Dodnes nevím, proč ta smyčka je tak precizní, zatímco na jiných konečných jsou dráty jak když je krávě z huby vytáhne. Ostatně řidiči již místa s rizikem vypadení znají a jsou noroticky známá - ale i přes to se s tím nic nedělá. Příkladem je novej kruháč, kde se na jedné svorce za vyhýbkou směr Bystrc/Komín dnes a denně vypadává, ale i přes sliby o nápravu se na to ani nesáhlo. A to by stačilo jenom posunout svorky více dovnitř oblouku a zakrátit dráty.
|
Číslo příspěvku: 23 Registrován: 1-2007
| Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 03:57:31 |
|
Verusha: Ono není jen tak posunout dráty. Nejprve se to navrhne na papír a podle papíru se ty dráty přesně natáhnou. Takže nejdřív se to musí změnit papírově a až pak se může posouvat mechanicky. |
Číslo příspěvku: 1684 Registrován: 5-2005
| Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 14:45:05 |
|
Chip - a proto to vedení taky tak vypadá. Jsme země byrokratů a jak správně píšeš - je problém povolit deset šroubků a zakrátit dva dráty o 20 cm. To se radši budou dál vyplazovat peníze za opravy zlomených sběračů, utržených botek a servaných špondrátů
|
9_tr
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1543 Registrován: 6-2005
| Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 20:42:17 |
|
Chip: no co znám 14 Tr tak jsou vidět vždy. Proto taky nalevo jsou zdvojená.
|