K-report
 

Archiv do 28.dubna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Staré archivy » Archiv do 28.dubna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 19:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.osz.org/index.php?option=com_content&task=view&id=814&Itemid=9
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 32456
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 19:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji. Bohužel tam opravdu vcelku nic podstatného není. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 21:04:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

add Sonic - dekuji, ty "hebla" + palce na tyci predpokladam, ze se jedna o formu zavorniku (ci jak se to jmenuje) vyhybky.
Pavel

(Příspěvek byl editován uživatelem pjp.)
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 21:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo, jestli jsou už hotové nové PZZ na přejezdech mezi Frýdlantem v Č. a Frýdlantem v Č. předměstí? Nebo se na nich stále pracuje?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 23:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp:
Ano, ten třípolohový přestavník má polovinu chodu "naprázdno" (= místní stavění, páka na stavědle je volná, kladka na stavědle šedou půlkou vpředu), proto má taky celkově cca dvakrát delší chod, než 2polohový přestavník s pružinou.
Klepeta s tou pružinou dotlačují přestavnou tyč do krajní polohy, ale nenahrazují závorník ani závěr výhybky. Závorník se dává na protější stranu výhybky, než přestavník.
Sonic: ano, zeshora vypadá 2polohový př. s pružinou stejně, jako ten 3polohový s pružinou.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 20. dubna 2007 - 23:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dekuji vsem zucastnenym za trpelivost se mnou ... ;-)
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 02:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej: Kolik to má stránek? Když tak si jí nafotím foťákem :-)
Prezenční studium by se hodilo, někdy okolo 28.4? (pátek, sobota nebo neděle)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 2-2004


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 08:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V případě prototypu ESy11 v žst. Brandýs nad Lebem-Stará Boleslav s tím běželo paralelně ETBčko. Při stavbě vlakových cest se obě zařízení musela shodnout na povelu. Opravdu nešlo něco podobného na Hluboké tj. třeba tam instalovat jak EIP tak relé a komparovat povely a v případě neshody dát přednost reléovým výstupům? Nevím, ptám se. Samozřejmě toto realizovat jen u prototypů... Dále nechápu, proč musí prototypy hned do ostrého provozu, vždyť třeba AŽD88 byla nejdříve sestavena v AŽD a zkoušela se (necelé dva?) roky, než byla připuštěna do Dřís...
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 10:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad ESA11 EIP a zkušební provoz:
no co vím tak i zařízení konkrétně do Jeřmanic bylo nejdříve zkoušeno ve výrobním závodě... problém je že tam nelze vyzkoušet vše ... přeci jen venkovní prvky nahradíte maketou ale to nejsou stejné podmínky ....
nemyslím že by byl problém s dalšíma stavbama ... je omezen počet ověřovaných zařízení, rozhodně nikdo nedovolí aby se jich ověřoval třeba 10 najednou
podmínky ověřování ESA 22 neznám ... to fakt nevím jak to tam bylo
A jak v Jeřmanicích postavit ještě jednu ESu aby se to porovnávalo, no nevím asi by stála venku na dvoře :-))), málo místa ;-)
no myslím že spousta lidí se těší až bude AŽD88 předěláno na něco rozumnějšího
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 10:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Konopáč:
v tom Frýdlantě už to od ledna nebo unora běží. Jsou tam PZS AŽD RE/230 AC (nebo jak se to jmenuje, se mi to nechce hledat.)
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 10:29:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale ne vsechny. Prejezd "I" je stale typu VÚD.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 11:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No necháme se překvapit, třeba se pokorně zase vrátíme k relátkům jako k výstupním prvkům.
Takovej dotázek: co za výhody přinesou schválené EIP panely pro provozovatele a majitele ZZ? Předpokládám asi úsporu místa, ale víc mne nenapadá.
Pak mne napadají otázky u kterých nevím...
Třeba cena, co má nižší pořizovací náklady jestli modul s relé nebo elektronickej? No a pak je tu otázka samotného provozu, je jasné, že se relé musí po nějaké době měnit a tato doba je jasně danná (aspoň si myslím). No a co elektronické moduly, zda se také musí měnit a nebo se čeká až odejdou. Že odejdou, to je naprosto samozřejmá věc, otázka je kdy. No a když občas odejde prováděcí PC po 5-7 letech, tak tady to nebude asi lepší.
No a poslední otázkou je doba trvání poruchy. Relé je schopen vyměnit udržujicí zaměstnanec, ale s EIP panelem si nejsem jist a čekat třeba 1-2 hodiny až přijede pohotovost výrobní firmy a ještě si naúčtuje vysokou částku za opravu no nevím...
Ale jak říkám jsou to jen mé laické názory a skutečnost může být úplně jiná a růžová.
Prostě by bylo zajímavé vidět ekonomickou rozvahu SŽDC, která je vede k pořizování této novinky
Zdraví Martin
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 32479
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 11:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A mne by ještě zajímalo, zda opravdu cosi jako EIP nelze vyzkoušet (a nejlépe i schválit) někde na stole v laboratoři, protože mi nějak uniká, co se může projevit na prvku nahrazujícím relátko jinak v provozu než někde mimo něj.
Rád si to nechám vysvětlit.

Ekonomická stránka může být jistě též zajímavá. Jak je vlastně ošetřené takové ověřování, které jen na rozjezdech vlaků už muselo stát miliony?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 12:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mne to není ošetřeno nijak, prostě si výrobce schvaluje zařízení za částečného podílu uživatele, kterému se to do ceny nepromítne. Je zde krásně vidět, jak se dá využít státní firmy ku prospěchu komerční firmy.
Zdraví Martin
P.S. být soukromou firmou, tak blbosti a kostnatosti státní firmy také mile rád využiju
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 13:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_zlivský:
Uvedomte si, ze skutecny provoz se od laboratore nebo simulatoru znacne lisi. V laboratori nedosahnete takove siroke skaly menicich se podminek jako v provozu a diky tomu uz byla odhalena spousta zavad, ktere maji malou pravdepodobnost, ze by se v laboratori projevily. A vydat technicke schvaleni pro UTZ jen na zaklade laboratornich zkousek a bezpecnostniho rozboru bez overovaciho provozu? To mi doslova zacal behat mraz po zadech.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 14:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no souhlasím že vše nelze vyzkoušet někde v laboratorní podmínkach.... třeba otázka jak by se zkoušelo v laboratorních podmínkach, zatečení vody do ná věstidla (voda na trafech, na x metru vzdáleném náv.) ano jistě by se dalo, ale koho to napadne, že ... atd atd atd

dále firma MUSÍ za ověřovací provoz zaplatit, a hlavně ten ověřovací provoz není výmysl firmy ale drážního uřadu (potažmo asi našich zákonů) aby se vubec mohlo zařízení zavést do provozu na dráze.

a s tím servisem a rychlostí oprav ... hmm tak tam bych se raději já osobně ani nepouštěl do debaty :-)))
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 19:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám laický návod, ako vyskúšať vodotesnosť návestnej dosky. Popoludní vložiť dovnútra náv. telesa papier, alebo handru, strčiť samotné teleso , bez stožiaru do vane, alebo patričnej nádrže, s vodou. Ráno, po príchode do práce vytiahnuť. Otvoriť a vizuálne zistiť, či je tam voda . Viete ako sa skúša tesnosť olejovej vane u osob. aut v garáži ? Podobne, že sa pod časť, kde je motor na podlahu položí čistý papier a ráno vidíte, či je motor tesný, alebo nie !
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 21. dubna 2007 - 19:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky jsem nemluvil o tom, že by ověřovací provoz neměl existovat, ale vadí mi jeho délka a přísnost. Denně zde 20 projíždějicích R vlaků mění rychlost 100-40-100 a dál tu určitě projede 10 nákladů, kde hmotnost jde přes 1000t.
Pak se jeví naprosto směšně, že jsou strojvedoucí popotahováni, že v zimě mají nastartovanou mašinu, aby jim nebyla zima protože nemá oběhové čerpadlo.

No a komu musí firma zaplatit za ověřovací provoz? Pověřené osobě, která pak dá razítko nebo i ČD za zbytečně zmařenou trakční energii...

A s tím servisem výrobního podniku to bylo myšleno jak? Ironicky a nebo, že je to naprosto dokonalé...:-))
Zdraví Martin
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 32505
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 00:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer:
To jsem napsal trochu nepřesně. Je mi jasné, že téměř všechno se musí ověřit i v reálném provozu. Jen se mi prostě nechce věřit, že to musí být zrovna (rovnou) na takto exponovaném místě a v takové míře.
Samozřejmě nevím, co vše předcházelo nasazení na Hlubokou, ale asi toho nebylo dost, když se ověřovací provoz takto neúměrně protahuje.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 15:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
no ten ověřovací provoz firma platí provozovateli, a sazby jsou někde stanoveny.

Je mi jasné že ten ověřovací provoz není nic ideálního z hlediska provozování drážní dopravy, ale musí se to nějak ověřit .... některé věci se dají ověřit s žádným nebo minimálním vlivem na dopravu, jiné bohužel ten vliv mají ... a ta délka, prostě to tak někdo stanovil, a asi by bylo zajímavé vědět proč.

s tím servisem to bylo myšleno tak, že se raději nebudu vyjadřovat, nechci tu na něco nadávat :-)))
rozhodně si nemyslím že je to dokonalé ;-)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 17:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Noltha: takže pokud tomu dobře rozumím, tak je někde stanoveno, jak dlouho ten ověřovací provoz potrvá? To je hrozně zajímavé, protože všichni co s tím mají něco společného se tváří, že žádné pevné datum není. Prostě dokud VUZ nedá razítko, tak se nic nezmění. Pokud AŽD nedostane razítko, tak bude muset teda ZZ asi upravit?
Zdraví Martin
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 17:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V podminkach overovaciho provozu je stanovena jeho minimalni doba.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 22. dubna 2007 - 22:23:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
no doby trvání jsou určitě stanoveny .... a s tím placením jsou i stanoveny ceny za ten ověřovací provoz i za jeho prodloužení ... ale konkrétní podrobnosti o těchto stavbách neznám ... nemám k nim vubec přístup ... takže říkám jen co vím, tedy tak co je dáno obecně ruznýma vyhláškama a zákonama apod.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 11:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: od zkušebního provozu EIP jsou u nás v baráku jiní. Obecně ale můžu říci, že dokud nebude razítko, tak se bude jezdit 40.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 13:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To nám je vcelku jasné, že dokud se neprokáže bezpečnost panelů, tak se bude stále jezdit 40 a nevěřit návěstidlům...
Už se těším, až se bude jezdit 40 i jinde, kde se s nima počítá
Zdraví Martin
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 15:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Každý ověřovací provoz má svá specifika. Je totiž závislý na ověřovaném zařízení a jeho druhu určení a vlivech prostředí (tj. např. klimatické podmínky, otřesy, elektromagnetické vlivy, vlivy obsluhy atd.). Bohužel tyto vlivy se nedají v laboratorních podmínkách simulovat a proto se ověřovací provozy zřizují. Nikde nenajdete přesný návod o tom za jakých podmínek a jak dlouho se má zařízení ověřovat. Ale povinnost zřizovat ověřovací provozy nařizují harmonizované ČSN EN. Za sestavení podmínek ověřovacího provozu je zodpovědný dodavatel se schvalovatelem, ale schválení provádí provozovatel dráhy. Z toho vychází, že jestliže se v Hluboké jezdí 40 km/h tak je to plně se souhlasem provozovatele a případné nepředvídané vedlejší náklady nese na svých bedrech provozovatel. Jinak náklady spojené se samotným ověřovacím provozem (vícepráce provozních zaměstnanců, práce spojené s průběžným vyhodnocováním ověřovacích provozů atd.) hradí dodavatel.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 18:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli tomu dobře rozumím, tak kdyby se SŽDC potažmo ČD blokla, tak se neschávlí žádné nové zařízení.
Jsem myslel, že zařízení musí schválit i nějaká nezávislá osoba... Asi jde taky o UTZ nebo to schválení opravdu dělá jen provozovatel dráhy?
Všechno je sice hezké a souhlasím s tím, ale nic z toho neomlouvá, že jsou vlaky zpožďovány moderním zařízením. A ještě ke všemu za peníze z Únie, která je dala aby se provoz urychlil
Zdraví Martin
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 19:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: To je menší nedorozumění. Já jsem mluvil pouze o schválení těch podmínek ověřovacího provozu. Samozřejmě samotné technické schválení provádí notifikovaná osoba a jeho nedílnou součástí je ověřovací provoz. Berme to tak, že je to jistá daň za to, že tady chceme mít moderní zabezpečovací zařízení. Někde se to prostě ověřit musí. Otázkou však zůstavá zda podmínky (zmíněná 40tka) bylo nutné nastavit tak ostře nebo jestli se nemohla nasadit nějaké DTO, která by jednoduše doplnila ověřované zab. zař. a odstranila toto omezení.
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 20:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minulý týden mě překvapila jedna informace od udržujícího pracovníka z Hradecké distance o tom, že v případě poruchy návěstního měniče (což je nouzový zdroj) se i v případě přítomnosti sítě coby hlavního napájení nařizuje obsluze používat nouzové JC s PN. A prý je k tomu vede jejich školař a je to kvůli tomu aby v případě výpadku sítě nedošlo k ostrému padáku a projetí návěstidla. Mě osobně to velice překvapilo. Nemáte k tomu někdo nějaké vysvětlení ?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2007 - 23:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nebo to nasadit ve stanici, kde by rozdíl rychlostí nebyl tak velkej. Třeba trať Veselí-Jihlava. Jo to tu někdo psal, že ESA byla kontrolovaná ETBéčkem...
Zdraví Martin
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6106
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 08:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to EIP je co?
jsem neznalý new trendů...
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 09:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
tak to omezení je dočasné, tedy psát že jsou vlaky zpoždovány moderním zab zař, a že unie dala peníze na urychlení ... promin toto mi přijde jako pěkná hloupost
je pravda že dočasně je rychlost omezena, a není to jen rychlost ale několik dalších opatření.
mi s tím mužem nesouhlasit, ale to je vše co s tím uděláme, podmínky ověřovacího provozu jsou takto stanoveny.

no je pravda že ESA byla (možná ještě stále je) kontrolována ETB, ale jen by mě zajímalo kdo v tomto případě hradil to ETB .... pokud ho hradil provozovatel, tak je to ještě horší než omezení provozu ... a třeba v těch Jeřmanicích by asi nebylo kam dát.

Já se rozhodně nezastávám omezování provozu, ale nové zařízení je potřeba, a ověřit se musí ... jinak by jsme stále jizdili na žezla a max 40
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 09:10:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ale nic z toho neomlouvá, že jsou vlaky zpožďovány moderním zařízením. A ještě ke všemu za peníze z Únie, která je dala aby se provoz urychlil
ETCS se už buduje :-)))
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 10:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha: Jakékoliv DTO jsou vždy plně v režii dodavatele. Já jsem však nemyslel, že by tam kluci z ŽMF měli dát celé ETBčko. Měl jsem na mysli třeba nějaký lehký releový šelmostrojek, který by na potvrzení výpravčího (tlačítko) zapnul volnoznak nebo něco podobného. Jestli to dobře chápu je problém v tom, že EIP ovládá výstupy pro návěstidla a hrozí tam nebezpečí vícepovolujícího znaku. Nebo něco jiného ? A jaká jsou tam další opatření ?

Aleš Lisk.
Buduje no, ale to bude trvat déle než půl roku ověřováku v Hluboké. No a ve finále na to bude taky ověřovák.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 10:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ramsák:
To s tím nařizováním JC s PN je podle mne extrémní demence. Ono je totiž spousta ZZ takových, že při výpadku sítě určitým způsobem k ostrému padáku dojde. Například v Dobřichovicích při výpadku jedné fáze napájení (ze sítě). To by pak výpravčí museli jezdit na PN furt, aby to náhodou nespadlo. To zase je někdo připosranej, nebo nechce řešit MU-projetí návěstidel, což bohužel v nové D17 je.
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 11:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy. No tak to si přesně myslím taky. Ono podle jejich metodiky by byl problém už jen výpadek sítě, protože co kdyby se náhodou při chodu na nouzové napájení ´posral´ měnič ? No je to postavené na hlavu. Ale všichni to tak dělají aby náhodou to nebylo na něm. A to, že tam těmi PN dělají ještě více nebezpečnou atmosféru je nenapadne. A pak to svedeme na výpravčího a je to. Né, že bych chtěl výpravčí bránit, ale toto je podle mě pěkná blbost.
Bílý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 12:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

snad má výpravka taky svuj rozum, a že mu ňákej školař něco řekne snad nehraje moc roli, néééé? si myslím, že škoaři ani nešetří MU nebo se mejlím? a když mu zařízení fachá tak nevim pročby mněl jezdit na pšivolávašku
Na některé lidi je lepší vzpomínat, než je ještě pořád potkávat
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 14:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ramsák:
no třeba konkrétně v Jeřmanicích je provizorních tkačítek dost ... nevím kolik jich bylo, jen jsem sledoval jak je přidávala a přidávali, a drátovali a drátovali :-)))
jenže ne vše jde ošetřit tlačítkem, že....

dneska celej den sedím nad výkresama "jen" přejezdů, a už mi z toho hrabe jak je to složité ... a stanice je o dost složitější a musíme vydržet a počkat zž se to schválí pak to bude v pohodě
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 14:46:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rams: moderní systémy (nejen v zabzař, ale obecně) mívají delší doby, než něco dovolí. Ony totiž kontrolují spoustu podmínek, které starší systémy nekontrolovaly. Na takové elmech šlo na zhlaví posunovat podstatně svižněji - byl tam posunovač a házel si vexle, jak to šlo. Na RZZ musíte většinou dojet o kus dál (schovat se za ranžírku, která je třeba o 4 výhybky dál, než musíte zajet z důvodu vašich potřeb) a vyhodnocení všech volností taky chvilku trvá.
No a má replika byla asi v tom smyslu, že nejsem zcela přesvědčen o tom, že ETCS přispěje k nějakému urychlení činností.
Schvalovací provoz samozřejmě bude, ale bude paralelně se stávajícím schváleným zařízením (a to jak na trati, tak na vozidlech), takže nebude důvodu omezovat někde rychlost.
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 16:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk: Co dělají nové systémy je mi jasné (konkrétně u toho posunu třeba je ještě horší, když se jedná o jednoúsekovou PC - automatické 1min rušení z důvodu propadu detekce volnosti atd.). Ale co se týče ETCS není jeho úkolem zrychlit činnosti (ty možná budou trvat ještě déle - více podmínek), ale úkolem je zefektivnit dopravu a zvýšit propustnost dopravy při zachování míry bezpečnosti a to kompatibilně pro celou Evropu. Já jsem nenarážel na to, že ETCS něco urychlí, ale na to, že než se vybuduje, bude už ESA33 schválena a problémy se 40tkou už odpadnou. Ale samozřejmě až bude ETCS budeme zase o krok před nimy a doufám, že to bude stačit. Se schválením ETCS plný souhlas, tam by se snad provoz nijak omezovat nemusel.
Žlutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 4-2006


Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 18:09:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to EIP je co?
jsem neznalý new trendů...


Jakýsi elektronický bazmek nahrazující světelná relé 1.bezpečnostní třídy. Znalejší jistě doplní.
Velkou knihu přírody mohou číst jen ti, kteří rozumějí jazyku, jímž byla napsána. A tímto jazykem je matematika. (Galileo Galilei)
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 18:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

EIP nahrazuje PRV-cka s relatky, takze zabezpecuje vazbu mezi provadeci skupinou a dalsimi prvky. Nejsou to jen navestidla, ale i prestavniky, EZ, prejezdy, atd.. Zalezi jen na pouzite desce v panelu.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 24. dubna 2007 - 19:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Noltha: je to hodně přitažené za vlasy, ale čistě hypoteticky se může stát, že se neprokáže (nikdo se nezaručí) za bezpečnost těch panelů, která by byla podobná jako u relé. Ta možnost tu čistě teoreticky je, sám si uvedl příklad z praxe (22).
No jediné co můžeme je doufat, že se buď novinka schválí a bude klid nebo neprojde, vyhodí se a nahradí se relé... No a nebo se můžou také zmírnit normy, kdo ví
Zdraví Martin
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 25. dubna 2007 - 09:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
jj možností je mnoho :-)))
no mě je v zásadě jedno co tam bude .... docela jsme si tam s tím užili dost problému (teda hlavně můj kolega) tak hlavně že to nějak funguje .... ted to záleží na schvalovateli

nevím sám za sebe řeknu že když tam nevidím tahat relé tak tomu nevěřím ale technika jde kupředu a jistě je to dobře ošetřeno.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 25. dubna 2007 - 09:42:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rams: už je mi blbý se furt opakovat, ale ETCS nám propustnost tratě nezvýší.
Ale vyčkejme, až začne zkušební provoz.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 25. dubna 2007 - 11:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsou to jen navestidla, ale i prestavniky...
Jsem měl za to, že pro bezkontaktní spínání přestavníků byla již vymyšlena tato věcička( viz. 1.příspěvek ve sborníku), kterou lze ovládat rovnou z prováděcího počítače a EIP panel už není nutný. I když možná zpětně na dohledy jo...

http://www.fm.vslib.cz/~kel/research/kod/Sbornik_KOD_2004.pdf

(Příspěvek byl editován uživatelem koudy.)

Nic není jisté...

http://www.brnosim.wz.cz
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 25. dubna 2007 - 11:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenze to bylo na SZZ ESA22, ktere je uz minulosti. Ty menice jsou videt napr. zde: http://rail.ic.cz/displayimage.php?album=35&pos=18

(Příspěvek byl editován uživatelem steamer.)
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 25. dubna 2007 - 11:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer: Díky. Takže ani tato součást "nepřežila"....

Nic není jisté...

http://www.brnosim.wz.cz
Kejml
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 01:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dokument pdf starší leč zajímavé, zvláště pasáž o "vlastní bezpečnosti" a "fail-safe"
NESPOUŠTĚJ OČI Z TRATI!
Kejml
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 11:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechápu proč vadí i těch posledních pár NMŠ co "tahá za vexle". Za chvíli snad bude i v přestavnících místo motoru počítač aby se odstranily "nežádoucí" mechanické prvky.
NESPOUŠTĚJ OČI Z TRATI!
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 425
Registrován: 11-2005


Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 12:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kejml:
nemyslím že někomu vaděj NMŠ, ale myslím že by se to mohlo jeviti i usporněji ... ale ceny fakt neznám, ale když si vezmu kolik relé je potřeba na jednu vexli (při ceně jednoho asi 2500) tak předpokládám že jadna deska zvládne více než jednu vexli.... možná to bude i levnější varianta

je to jen má doměnka možná je to jinak

a hlavně je to vývoj, a ten jde kupředu ... to je jako říci proč někomu vadila elmech, však stačila, se nemuseli stavět žádné reléovky
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 13:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo nad tím už jsem tu polemizoval, zda to je ekonomicky výhodné nebo není. Jak jsem slyšel ceny jiných elektronických komponentů do ZZ, tak ta cenna nebude nejnižší. Desetitisíce to budou zcela jistě možná i více, kdo ví... Jen doufejme, že to SŽDC a ČD mají dobře spočítané, že se cena desky vrátí dřív než odejde, to je do cca 5-8mi let.
Zdraví Martin
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 32688
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 13:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jakou má životnost takové relé (a náročnost na údržbu), že je asi nutné ho vymýtit?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 13:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No elmech není zrovna dobrej příklad. Použitím RZZ se zvýšila bezpečnost. Hlídání obsazení kolejí, zabezpečenej posun a podobně. Je pravdou, že třeba Němci nebo Rakušáci elmech rozvíjeli ještě více než mi.
Ale rozdíl mezi RZZ a el. stavědlem na první pohled není tak velkej. Z pohledu provozu se dá říct, že v určitých situacích dokonce ESA zdržuje oproti RZZ. Třeba křižování je rychlejší, uvolní se zadní vyhybka, zadá se odkud kam a hned se staví a pak hned se rozsvítí volno znak.
Určitě se, ale zvednul konfort obsluhy a údržby, kór když se to doplní přenosem a indikací čísla vlaku a dopravním deníkem. Zřejmě se zmenšily nároky na místo. Zaznamenávání dat je velice dobrá věc. Jen je škoda, že i tohle jde zřejmě obejít, stejně jako záznam vysílaček.
Zdraví Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 14:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bezpečností relé se v určitých intervalech musí měnit a prohlížet, určitě někdo doplní podrobnosti.
Zdraví Martin
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 32690
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 14:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prý se právě v tomto ohledu podmínky velmi rozvolnily... Ale snad to někdo upřesní.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2007 - 19:55:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kejml: naprostý souhlas a dík za odkaz na diplomku.
Je tady ještě jeden faktor - spotřeba energie, která zdá se pořád jen roste. Čím je lepší plné nahrazení úplně celé prováděcí skupiny (zejména části, co tahá vexle) elektronikou by mě taky zajímalo. Kromě (snad) lepší diagnostiky mě žádné pozitivum nenapadá.
Ad Martin2: čím Němci a Rakušáci rozvíjeli elmech? Přenos čísla vlaku a záznam plněného GVD nesouvisí s prováděcí skupinou (viz Holešovice 80. léta).

Nejlepší zabza - elektrodynamika.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. dubna 2007 - 09:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nahrazení reléového Vt-bloku měničem sledovalo mimo jiné možnost soft-startu bez proudové špičky, od čehož se čekal příznivý vliv na dimenzování a tedy i cenu napájecí části. Na druhou stranu tím padla možnost kaskádního řazení přestavníků ve spojce, což se projevilo větším počtem jak těch měničů, tak i žil v kabelech.

Relé se rozhodně musí pravidelně revidovat, ta stavěcí možná i častěji - tím, že spínají větší proudy nejsou tolikrát předimenzovaní jako běžná závislostní relé, přičemž ono předimenzování je (kromě gravitačního odpadu) jednou z podmínek, proč ho lze považovat za relé I.třídy, tedy takové, u něhož nemusím uvažovat neodpad.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 27. dubna 2007 - 18:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak k relé pokud si ještě dobře pamatuju tak u relé NMŠ která nebyla použita v nějakém náročnějším obvodu (kmitač, spouštěcí relé PZS apod.) je lhůta na opravy tuším že 20/10/a potom každých 5 ....tedy postupně od výroby, kmitače jsou třeba každý rok .... je toho mnohem více ale to není až tak důležité, a hlavně si to napamatuju :-)))

s tou elmech jsem to samozřejmě přehnal, to byla jen narážka, ono elektronická stavědla jsou také bezpečnější oproti RZZ, je zde archivace toho co se na zařízení dělo ... lze vyhodnotit zpětně co se dělo.

nevím včem je RZZ rychlejší při křižování ... na zařízení ESA se skoro nedostanu, ale zařízení se kterým se setkávám je jen o obsluze jak je rychlá..... ono JOP má i zásobníky cest apod. použití předvolby u RZZ je omezená

a nemám pocit že by šlo zaznamenávání dat v tomto zařízení nějak obejít .. jedním z hlavní požadavků na zařízení s JOP jsou tzv PDP (povinně dokumentované povely), která zařízení musí vždy zaznamenat.

a ono lze asi říci že i energetická náročnost RZZ kde bude 20 stojanů zařízení bude jiná oproti zařízení kde bude třeba jen 15 stojanů .... ono v zabezpečovací technice jsou obvody řešeny bezpečně, a to tak že při poruše musejí přejít do bezpečnějšího stavu .... proto velká část relé je v základním stavu přitažena .... to jistě nějakou spotřebu energie také bude mít .... u el. desek takovou spotřebu nepředpokládám.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 28. dubna 2007 - 01:51:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo myslel jsem el. dyn. jako nástupce elmech., pak nám na průmce říkali, že se tam zakomponovalo i hlídání obsazení kolejí.
Elektronickému stavědlu několik vteřin trvá než přijme povel (aby obsluha měla čas ho zrušit) a než se po závěru rozsvítí volno znak. Krásně to je vidět u posunu. Výměny se přestaví a pak se několik sec. čeká, než se nasvítí bílá.
Nemyslel jsem obejití, ale ztrátu(nečitelnost) dat.
To je pravda, energetická náročnost mne nenapadla.
Zdraví Martin

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace