K-report
 

Archiv do 25.července 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Staré archivy » Archiv do 25.července 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2228
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 13:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doposud jsem si myslel, že se jedná o SZZ pouze 2. kategorie. Zajímalo by mě, jestli se dá konfigurovat jako SZZ 3. kategorie. Pokud ne, zapomeňte na DOZ s Testem.


Test je i třetí kategorie (například TEST 14) a je i dálkově ovládán (někde na Moravě).
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 13:34:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Někdo tady psal o Testu, že je to velmi variabilní zařízení.

Mně by tedy upřímně zajímalo, které jsou ta nevariabilní
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 14:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dálkovina postavená čistě na TEST 14 měla být na konci 90. let Opava - Ostrava, ale nakonec nebyly peníze. Tam tehdy stačilo dodělat TESTy 14 v Háji ve Slezsku a Štítině, protože v žst. Opava-Komárov, Děhylov a Ostrava-Třebovice už byly.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 4-2004


Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 14:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ: a kde na Moravě je dalkově řízený test? Z těch mimokoridorových dálkovin mě napadají pouze Tetčice, ale tam je ESA 11...
V Čechách je dálkově řízený TEST v Litvínově.
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 14:42:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně by tedy upřímně zajímalo, které jsou ta nevariabilní

Test je "variabilní" například tím, že se dá dělat jako zab. zař. druhé i třetí kategorie. Tato "variabilita" je ale spíš na škodu. Naproti tomu RZZ typu AŽD 71 má jasně daná typová zapojení a jedná se vždy o SZZ třetí kategorie - projektant má malou možnost něco zásadního změnit (a zvorat).

Neperspektivní není jenom TEST, ale všechna reléová zabezpečovací zařízení => zkuste reléovku navázat na ETCS.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 4-2004


Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 19:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

signalman: a nešlo by třeba paralérně navázat výstup pro návěstidla nebo soubory pro kontrolu volnosti cesty pro IT ECTS ? Já bych řekl, že to není v dnešní době až takový problém.

přidávám plán Litvínova
application/octet-stream
540898.xls (84.0 k)

Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Zv94
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 21:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dálkově ovládaný TEST je v žst.Pržno na trati 323 je ovládaný z žst.Baška kde je RZZ AŽD 71 obě stanice mají společný ovládací pult viz foto
 
 
 
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 22:51:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano.Baška-Pržno.

Naproti tomu RZZ typu AŽD 71 má jasně daná typová zapojení a jedná se vždy o SZZ třetí kategorie

Existuje i AŽD-71 2. kategorie (v dopravně S8 MUS-ZKD), stejně jako verze bez posunových cest (Choltice, Kostelec u HM), verze pro důlní dráhy (několik dopraven MUS-ZKD).
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 08:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dálkově ovládaný TEST byl nedávno (už to bude asi víc než rok :-D) spuštěn v žst. Město Albrechtice ... ovládání je z Krnova pomocí počítače s JOP.
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 09:55:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad RadekŠ:

On Vážený TEST nikdy nebyl a nebude SSZ 3.kategorie, dycinky jen 2-ka ani varianta TEST 14 ani žádná jiná, když několik dní popřemýšlíte, jistě Vám dojde proč....

Nápověda:

Klíčová slova jsou například "rušení jízdní cesty" a "rozpad jízdní cesty"....
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 12:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Citátor Předpisový:
nevím jestli narážíš na to že je potřeba zásahu obsluhy k zrušení cesty, tak si nejdříve zjisti že to OPRAVDU ŽÁDNÁ varianta TESTu neumí, a potom o tom přesvědčuj ostatní.

cituji z jednoho návodu k obsluze jedné varianty zařízení TEST "Odchylně od standardního provedení TEST 14 se závěr jízdní cesty vybavuje automaticky, bezprostředně
po vyhodnocení průjezdu vozidel, bez spoluúčasti obsluhy."

Z toho mi jasně vyplívá že to zařízení to umí samo a automaticky ... ale nechce se mi ted hledat definice zab zař SZZ 3.kategorie tak nevím jestli toto pro to stačí.

jinak doufám že tento můj výplod nebereš jako utok na tebe, určitě to tak není myšleno, jen moje vyjadřování je někdy divoké

(Příspěvek byl editován uživatelem Noltha.)
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 13:24:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro zájemce. Na webu AŽD http://www.azd.cz/cs/ostatni/ke-stazeni/technicke-podminky-k-produktum/ jsou ke stažení TP.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 18. července 2007 - 15:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TEST nikdy nebyl a nebude SSZ 3.kategorie

Já jsem viděl definic zařízení 3. kategorie povícero a do některých se vešla i elektrodynamika plně vybavená kolejovými obvody.

PS: Já jakákoliv zařízení posuzuju pokud možno podle jejich technické podstaty, né podle nějaké gumové definice (dělané ještě málem podle toho, jak se kdo vyspal). To přenechávám citátorům.:-)))
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 11-2003


Odesláno Středa, 18. července 2007 - 23:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejni taky dálkově ovládaný TEST v Záboří u Číčenic? Kdysi tam byl i výpravčí, ale pak ho zrušili, a dneska nevím jak to tam funguje... (třeba se jezdí jenom po jedné koleji a návěstidla zneplatnili... ale fakt nevím)
Edite bibite post mortem nulla voluptas
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 1-2007


Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 10:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, v Záboří je TEST dálkově ovládaný z Číčenic.
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2062
Registrován: 11-2003


Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 19:26:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer: díky za odpověď :-)
Edite bibite post mortem nulla voluptas
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 10:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Steamer: s dálkovým ovládáním Záboří nevím nevím...
1) V Číčenicích nemá výpravčí na čem ovládat Záboří
2) Jezdí se mezistaničně v úseku Číčenice-Temelín, což mám potvrzeno i z praxe. Osobák čekal v Číčenicích až dojedu do Temelína a dal jsem mu přes 30minut, protože těsně před Temelínem bylo lezavo sychravo...
Ve schématech stanic je také psáno, že při dálkovém řízení se jezdí v mezistaničním úseku Číčenice-Temelín.
3) Je to nějak pospojované, že jsou do volnosti tratě zahrnuty i staniční koleje v Záboří...

Ale je zajímavé, že se v pláncích píše o dálkovém řízení, i když se neřídí, maximálně přejezdy...
Martin
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.237.142.7
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 12:34:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemůže to být v Záboří asi takto: v případě výluky dopravní služby výpravčího je TEST zapojen do traťového zabezpečovacího zařízení, tak, že se automaticky staví průjezd po hlavní koleji podle směru traťového souhlasu?
Je otázkou jestli to v tomto případě funguje i jako automatické hradlo.

Podobně prý funguje i výhybna Čekanice u Tábora
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 1-2007


Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 13:41:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: Doporučuji přečíst místní předpis pro dálkové řízení Záboří ;-) Plánky bych sem vůbec netahal, jejich aktuálnost a správnost není zrovna dobrá.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 4-2004


Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 13:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TEST: po dobu výluky výpravčího je v žst. Detřichov nad Bystřicou "postaveno" vždy ve směru uděleného souhlasu. Je tam TEST, číslo nemám. Ale nefunguje to jako AHr. Před zbudováním TESTu to fungovalo jako hláska...
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 14:11:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
Tak důvodem k nemožnosti/zákazu dálkového stavění výhybek v Záboří může být třeba absence KO, či PNa, takže při dálkovině nelze zjišťovat volnost kolejí v Záboří, případně i na trati. Nebo také absence álkového ovládání výhybek. Ale neznám to tam, tak bych se docela rád dověděl, jak je to ve skutečnosti.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 14:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

takže při dálkovině nelze zjišťovat volnost kolejí v Záboří,

A není tam toliko fce výluky dopravní služby ?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 15:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ: Pkud se dálkově přes Záboří staví VC, byť to lze/se smí jen po jedné koleji, anebo se staví automaticky podle souhlasu, tak tam VSDZ není.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 17:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No k předpisům přístup nemám, ale dopravnách v Číč. a Temelíně jsem si pár čajíků při čekání dal, než byl čas k odjezdu. A nevšimnul jsem si, že by tam někde měl výpravčí ještě reliéf Záboří, aby ho mohl ovládat. A jízda v mezistaničním úseku Číč.-Temelín je prostý fakt...
Teda pokud to není nějaká horká novinka posledních měsíců, pak se omlouvám za své úvahy.
Martin
P.S. Myslím něco ala Chotýčany, kde je na panelu přimontovaná i výh. Dobřejovice.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 18:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

VSDZ tam určitě není, protože není uvedena v SJŘ. Máme tam uvedenou rychlostní návěstní soustavu a černou tečku.
Prostě je to takové zvláštní, hlavně proto, že nelze mít dva vlaky mezi Číč a Tem a to ani ve sledu.
Martin
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 11-2003


Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 19:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine2, a návěstidla svítí? Nedělám si srandu - prostě se jenom ptám - tedy jestli svítí barva? Nebo jak to tam je?

RadekŠ: VSDZ tam určitě není; tam už několik let výpravčí (ani nikdo jiný) neslouží...
Edite bibite post mortem nulla voluptas
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 19:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No právě to je zajímavé, že to opravdu vypadá jako v normální stanici 3x volno. Na pohled jako Čekanice. Ale už si nevzpomínám co svítí v opačném směru, ale věděl jsem to. Holt ta skleróza jsem už starší člověk. A jak to vypadá po průjezdu také nevím.
Zkusím se zeptat Zbyňdi, až ho potkám, třeba bude vědět víc i jak to funguje, ten zná všechno.
Martin
P.S. Náhodou to je docela zásadní otázka, takže sranda nebo hloupej dotaz to opravdu není, kór od tebe. Jo a líp se koukej, člověk na tebe mává a Ty nic
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 1-2007


Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 19:48:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Normálně se tam staví přes DOV průjezdy po první koleji a k tomu není reliéf potřeba. Stačí panel, na kterém jsou kontroly a tlačítka pro stavění průjezdu, předání na MOV, ... Vjezdová a odjezdová návěstidla (v hlavní koleji) fungují standardně, ale návěstidla ve druhé koleji a ranžírky se dají stavět jen místně. Jediné, co je trvale vypnuto jsou přivolávačky.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 20. července 2007 - 20:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jaký má důvod, že se nedá jezdit ve sledu? Že by zrovna problém s 2. kategorií SZZ?
Takže v Číč. na číslicovce nebo v Temelíně někde na panelu musí být něco pomocí čeho se postaví průjezd Zábořím? Jde postavit samotný vjezd nebo odjezd?
Martin
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 21. července 2007 - 05:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: To je zajímavý. Podle mě, je VSDZ vždy, když ta návěstidla dané dopravny nefungují, prostě se na nich nemění znaky, v případě Záboří by se kvůli tomu mělo jezdit v mezistaničním oddílu Číčenice - Temelín.
Pak je ještě verze, že to není dálkovina, v tom Záboří, ale TEST zapnutý do režimu autobloku.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 4-2004


Odesláno Sobota, 21. července 2007 - 08:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dle GVD se v Záboří u Čič. ani nic nekřižuje a v podstatě tam jede všechno vedeno jako v mezistaničním oddíle Čič - Tem. Není tam třeba trvalá VSDZ?
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 11-2003


Odesláno Sobota, 21. července 2007 - 11:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: díky - myslel jsem si, že to tak nějak je... To ovládání je - jestli jsem dobře pochopil Steamera - v Číčenicích. Zkusím se na to ještě taky pozeptat místních (ale neslibuju kdy)...
Mmch - to víš, já čumím po ženských, kdybys byla štíhlá mladá blondýna...
Ne - ale tedy promiň, no... asi jsem nad něčím přemýšlel...

Qěcy: jenže se tam znaky určitě mění... a VSDZ tam na 99,99999999...% není - to platí i pro Jeziska
Edite bibite post mortem nulla voluptas
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.0.70
Odesláno Sobota, 21. července 2007 - 16:15:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

signalman: a nešlo by třeba paralérně navázat výstup pro návěstidla nebo soubory pro kontrolu volnosti cesty pro IT ECTS ? Já bych řekl, že to není v dnešní době až takový problém.

No, sice by to šlo, o něčem takovém se uvažovalo při řešení pilotního projektu ETCS v ČR. Ale uvědomujete si, jaký by to byl zásah do stávajícího zab. zař.? Např. co když narazíte na relé, které má obsazeny všechny kontakty?

V potaz se musí vzít i ekonomické úvahy. Podle věrohodných informací od kolegů z AŽD by výše zmíněná úprava reléovky vyšla na stejné peníze, jako instalace elektronického stavědla. Datová vaba SZZ na radioblokovou ústřednu je určitě levnější a poskytuje více možností (při obousměrné datové vazbě např. optimalizace předzváněcí doby na PZZ).
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 22. července 2007 - 23:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To mi bylo jasné, že jsi přemýšlel. Že by nad problémem kam po šichtě na jedno dvě...?
Martin
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 05:23:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

malá oprava, krapet jsem se upsal:

...optimalizace přibližovací (nikoli předzváněcí) doby na PZS
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 05:32:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dálkově ovládaný TEST byl nedávno (už to bude asi víc než rok :-D) spuštěn v žst. Město Albrechtice ... ovládání je z Krnova pomocí počítače s JOP.

Noltha:
Lze zadávat přes JOP s Testem i nouzové povely, jako je přivolávačka apod.? Pochybuji... Zřejmě je zde zřízen nějaký panel nouzových obsluh. Pro DOZ nepříliš vhodné řešení.
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 05:47:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Test s JOPkou, Krnov - Albrechtice

Noltha:
Jako přenosové zařízení je zde použit Remote?
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 07:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman: Jaký je rozdíl mezi přibližovací a předzváněcí dobou?
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 08:51:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman:
jj jsou možné i přivolávačky, jedná se o TEST řízený Remote98, a v žst Město Albrechtice je zřízen pouze pult nozouvých obsluh (nevím přesně co vše na něm je, ale možná bych našel fotku).
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 1-2007


Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 09:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jaký má důvod, že se nedá jezdit ve sledu? Že by zrovna problém s 2. kategorií SZZ?
Takže v Číč. na číslicovce nebo v Temelíně někde na panelu musí být něco pomocí čeho se postaví průjezd Zábořím? Jde postavit samotný vjezd nebo odjezd?


Při dálkovém řízení se propojí traťovina Číčenice-Záboří a Záboří-Temelín v jeden oddíl a dokud se celý neuvolní, nedojde odhláška. Panel v Číčenicích je a vypadá takto: http://rail.ic.cz/albums/ftp/ostatni/panel.jpg . V Temelíně je ovládání pro opačný směr (na to jsem zapomněl, omlouvám se) přímo u reliéfu (http://rail.ic.cz/albums/ftp/ostatni/panel2.jpg) a dálkově se v obou směrech staví opravdu jen průjezd.


Signalman: Jaký je rozdíl mezi přibližovací a předzváněcí dobou?

Předzváněcí doba je čas od spuštění výstrahy do okamžiku, kdy se smí začít sklápět břevno závory a přibližovací doba zase nejkratší doba od pokynu ke spuštění výstrahy do okamžiku, kdy smí čelo železničního vozidla vjet na přejezd.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 10:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže k dálkovému ovládání co si asi většina z nás představí to má trošku daleko. Uznávám, že z pohledu zabezpečováka to je dálkově ovládané. Z pohledu dopravy by vyšlo skoro nastejno, kdy tam byla VSDZ a do sousedních stanic byly stáhnuty jen kontroly přejezdů. Snad, jen by se přes stanici jezdilo asi 40.
Martin
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 11:07:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer:
Ta odpověď asi patřila Mirkovim, ne? Jinak díky za vysvětlení, ušetřil jste mi práci.
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 12:30:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ napsal:
Já jakákoliv zařízení posuzuju pokud možno podle jejich technické podstaty, né podle nějaké gumové definice


Jediná a platná definice staničních a traťových zab. zař. 1., 2. a 3. kategorie je v TNŽ 34 2620. Rozdělení podle míry lidského činitele se mně jeví jako logické a vyhovující.

Noltha:
Měl bych na vás několik zvídavých otázek. Umožňuje ten Test v Albrechticích stavění zabezpečených posunových cest? Rušení závěru JC se děje automaticky, bez zásahu výpravčího? Závěr JC se ruší postupně nebo najednou, jak je u Testů obvyklé?
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 12:48:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2 napsal:
Takže k dálkovému ovládání co si asi většina z nás představí to má trošku daleko.


To máte recht, uvedené zařízení v Záboří já osobně nepovažuji za dálkově ovládané, protože není umožněna základní (stavění JC) ani nouzová (přivolávačky apod.) obsluha. Ta stanice vlastně pracuje v režimu AH.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 13:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman:
no ted jste mě zaskočil, tolik o tom zařízení zase nevím, přeci jen je pro mě dost daleko, já jsem z Brna. Ty posunové cesty netuším, jistě vím že je tam PSt a z toho lze v části stanice posunovat, a jak jsem koukal tak v menu návěstidel jsou i posunové cesty.
k tomu rušení cesty jsem již citoval návod v předchozím příspěvku "Odchylně od standardního provedení TEST 14 se závěr jízdní cesty vybavuje automaticky, bezprostředně po vyhodnocení průjezdu vozidel, bez spoluúčasti obsluhy." takže je zde rušení cesty bez zásahu obsluhy. No určitě se ruší najednou, protože je to klasický TEST který má jen místo pultu počítač s JOP a je tedy závěr na celé zhlaví. (to je má dedukce, přesnou funkci neznám .... byl jsem tam jen z počátku zpouštění a měl jsem na starost přejezdy, takže o tom TESTU moc nevím.
D–vo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 2-2004


Odesláno Pondělí, 23. července 2007 - 20:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je někde TNŽ 34 2620 na netu ke stažení, případně kdyby ne, mohl by mi ho někdo poslat na mail (uveden v profilu)? Dík
Auta stojí, motorky jedou!                                           Profil
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 4-2004


Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 00:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k navázání RZZ na ACTS... pokud by se mělo použít relé, které má obsazené všechny kontakty, není možné použít pomocné relé a na něho napojit dotčené přebytečné výstupy?
Pokud je má doměnka správná, je v žst. Holešovice DOZ pro Prahu-Vítkov. A to RZZ 71 (modifikace?) původně číslicové volby upraveno tak, že povely zadává technologické PC a na Vítkově jsou jen nouzové obsluhy (PN, nouz. ruš. závěru JC, nouzové přestavění výměn...). Není v tomto případě nahrazena volící skupina PC? Moje myšlenka je, že ACTS by mohla používat data tohoto PC JOP.
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 05:44:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezisek:
ACTS..., patrně jste myslel ETCS (European Train Control System).

Použít pomocné relé jako opakovač? Kam byste ho připojil, když by všechny kontakty kmenového relé byly obsazené?

Radiobloková ústředna ETCS potřebuje od SZZ bezpečné informace o postavených JC, resp. o rozsvícených povolujících návěstech na návěstidlech XY, případně také informace o pohotovostním stavu všech PZS v obvodu stanice. Na základě těchto informací a znalosti polohy vlaků (předává se přes GSM-R) pak radiobloková ústředna udělí povolení k jízdě příslušnému vlaku (Movement authority). Rychlostní profil si pak spočítá palubní jednotka ETCS.

DOZ pro Prahu-Vítkov osobně neznám. Podle vašeho popisu je zde upravena pouze volicí skupina. Na JOP pak nelze zadávat bezpečné (nouzové) povely, ani zde nejsou zobrazeny bezpečné indikace, na základě kterých by mohl výpravčí bezpečné povely zadávat. Pro ETCS zde tedy nejsou žádná použitelná data. U RZZ by obecně bylo nutné data získat přímo z prováděcí skupiny, což obzvlášť u velkých stanic může být problém.

Kromě dat z SZZ radiobloková ústředna potřebuje také data z TZZ a PZS na trati. PZS nejsou problém, do stanice jsou ve většinou staženy bezpečné indikace pohotovostního a bezanulačního stavu (PZS I). Decentralizovaná TZZ však mohou být problém, pokud nejsou do stanic staženy informace o volnosti traťových oddílů.

Pilotní projekt ETCS v ČR probíhá a bude spuštěn v traťovém úseku Kolín - Poříčany. Všechny SZZ jsou zde ETB, TZZ je, tuším, decentralizovaný reléový autoblok, ale bezpečné informace o volnosti TÚ jsou staženy do stanic. Funkci "virtuálního autobloku" pak bude plnit IRI - interface mezi SZZ ETB a radioblokovou ústřednou.

ETCS není moje parketa, proto berte výše uvedené řádky s rezervou. Snad mně lidé zasvěcení do pilotního projektu doplní nebo opraví.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 06:31:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Releové opakovače se běžně zřizují při upravách a není to nic co by byl problém.... mužou se přehodit dva kontakty z kmenového relé na opakovač a na opakovači mám další kontakty.

K té RZZ AŽD 71, no nevím o co se jedná ve zminované stanici, ale bude se jednat o nahrazení volící skupiny počítačem.... je zde otázka co vše to umí a kolik a v jaké formě si bere informace .... lze postavit i RZZ AŽD 71 s JOP kde jsou bezpečné povely a bezpečné informace.... ale to mluvím teoreticky, zmíněnou stanici neznám.
odkaz
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 07:43:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Noltha:
Releové opakovače se běžně zřizují při upravách a není to nic co by byl problém.... mužou se přehodit dva kontakty z kmenového relé na opakovač a na opakovači mám další kontakty.


Díval jsem se na váš web, praktické zkušenosti jsou na vaší straně :-). U malých stanic to snad problém není, i když i tady mám velké pochybnosti. Jeden nový drát natáhnu a deset starých mi jich upadne. Pak si takovou poruchu hledejte a odstraňujte... V případě nových instalací RZZ je el. vazba o něčem jiném, ale ty se dnes staví snad jedině z výzisku.

U velkých stanic by to problém byl, a velký, zvlášť pokud by relé byly umístěny v blocích.

Ještě bych měl jednu připomínku k vašim stránkám:
Remote 98 je jediným, v České republice dodávaným zařízení, které dokáže řídit trať, vybavenou nehomogením zařízením.

Co třeba Elzas, to to nedokáže?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 08:06:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DOZ pro Prahu-Vítkov osobně neznám. Podle vašeho popisu je zde upravena pouze volicí skupina. Na JOP pak nelze zadávat bezpečné (nouzové) povely, ani zde nejsou zobrazeny bezpečné indikace, na základě kterých by mohl výpravčí bezpečné povely zadávat.

Kdysi jsem se na to ptal a bylo mi řečeno, že nouzové povely (nevím zda všechny nebo jenom některé)jdou dávat dálkově, ale je to zakázáno.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 10:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman: TZZ je AB3-88, tedy částečně centralizovaný reléový AB. Takže tam by neměl být se stahováním info o obsazenosti jednotlivých úseků.

Z jiného soudku: Jak to v současné době vypadá se zaváděním REMOTu? Zdá se mi to, nebo jeho instalace nějak vázne?

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 15:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman: co se týče volných kontaktů, tak k dobré štábní kultuře projektanta patří(valo) nevyplácat všechny kontakty a nechat něco for future use. Pochopitelně mohou vzít zasvé při dobastlech, protože doplňovatel je skálopevně přesvědčen, že jeho konáním je již dosaženo dokonalosti a žádné další upgrade již nikdy nebude.
Snad jediné relé z RZZ AŽD71, které mělo sežrány všechny kontakty, bylo zelenosvětelné relé v bloku H. Tam se opakovač (třeba pro kódování VZ) dával místo zelené kontroly na pultě (ovšem jen přes opakovač relé DS, aby nechytal blikavou zelenou indikaci zhaslého návěstidla).
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 24. července 2007 - 21:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman:
no ono abych pravdu řekl, já bych k dotyčným stránkám měl také pár poznámek a výhrad, ale to zatím neřeším .... asi ne vše co tam je je plně aktuální ..... takže je možné že ne vše sedí, a ono jak známe každá firma se snaží upoutat zákazníka, takže se snaží být ta nej, myslím že nelze to mít nikomu za zlé. Ty stránky jsem uváděl spíše jako ukázku toho co lze postavit a co se v tomto oboru je schpna dodat jedna z nenších firem (přiznám jsem zaměstanenc) takže o tom něco vím, o dalších moc nevím .... přeci jen jsem mladej a málo zkušeností je proti mě ;-)

Desiro:
pokud myslíte zavádění REMOTE od AKsignalu, tak odpověd je složitější, je několik druhu aplikací a ruzné použití, ale i tak se aktivuji nová zařízení s REMOTE a někdy i spíše přenosové a měřící zařízení TEDIS které používá REMOTE.
ono na stránkách firmy o tom moc zmínka není, to je z části i můj bordel, a budem se snažit to trochu napravit, snad se povede sem tam napsat nějakou tu novinku z dění firmy
Signalman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.219.134
Odesláno Středa, 25. července 2007 - 05:29:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha, Jezisek, Hajnej:
Takže se asi shodneme, že úprava RZZ pro ETCS L2 principielně možná je. Mě by jenom zajímalo, jak se bude postupovat dál na koridoru mimo pilotní projekt. V mnoha stanicích ještě jsou poměrně zachovalá RZZ. Tipnul bych si, že i ta se zřejmě vyhází a výzisk se použije na mimokoridorových tratích...
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 25. července 2007 - 08:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman:
no nevím co vše by bylo třeba k upravě na ETCS ... ale myslím že kdyby se chtělo tak by to v najaké rozumné míře upravit šlo.
Jak se bude postupovat dále si neodhadnu říci, ale pokud se podíváme na současnou podobu přestavby některých stanic, kde se nahrazují poměrně nová zařízení a jinde není v podstatě žádné zabezpečení, tak by se asi shodl s tvou teorii.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 991
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 25. července 2007 - 11:12:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ono je nutné kromě návěstních stahat třeba i evidenční relé (aby se vědělo, jestli z volnoznaku vyplývající Movement Authority má životnost 3 minuty nebo 5 sekund).
Taky je radno znát polohu všech výměn, aby se omezení rychlosti mohlo "vykreslit" podle jednotlivých výhybek a ne pro celé zhlaví en bloc.
Kromě toho se na RZZ hůř dělá dřívější zrušení cesty, pokud vlak potvrdí přijetí zkrácené MA (tím netrvdím, že na ESA to tak bude, ale ta možnost udělat to je prostě snadnější).
Kočka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 25. července 2007 - 14:02:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V případě řešení zvoleného pro pilotní projekt v ČR se explicitně poloha výhybek do systému ETCS nepředává. Oprávnění k jízdě (MA - Movement Authority) se sestavuje (mimo jiné) na základě informací o stavu jednotlivých vlakových cest (proměnné informace dostupné ve stavědle) a konkrétní rychlostní omezení v jednotlivých částech konkrétní cesty asociovaná se stavem této cesty jsou definována přímo v systému ETCS (pevné informace uložené v RBC).
Co se týče rušení neprojetých vlakových cest povelem obsluhy, budou změny oproti stávajícímu stavu ve stávající infrastruktuře (jak se zdá) poměrně malé. Nepočítá se se zpětnou komunikací ETCS -> Stavědlo (stávající zabezpečovací systémy). Systém ETCS nebude tedy nikterak on-line ovlivňovat procesy probíhající ve stavědle. Dojde pouze k prodloužení přibližovacích úseků pro vlakové cesty k průjezdu po přímých kolejích. Bezpečnost bude založena na době platností vydaného MA a vztahu polohy vozidla vůči začátku vlakové cesty a okamžiku vydání MA resp. skončení podmínek pro opětovné "potvrzení" platnosti MA.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 25. července 2007 - 14:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panove, omlouvam se, ze Vam vstupuji do diskuze o ECTS, ale jako vetsina (si foukam, ze ;-)) touto problematikou nepostizena, teda kdyz vynecham velmi obecne definice - "bez" navestidel, atd. bych se chtel zeptat na vubec zakladni uvahu prinosu tohoto systemu a jeho pouzitelnost.
Beru, ze stavajici navestidla + LVZ/SIFA/KBS/.. maji jakesi technicke omezeni, ktere obcas dost casto prechazi i na lokalni omezeni podle zemi pouziti. Ale jaky realny prinos, vyhody bude mit ETCS v bezne praxi ? Zjednodussi to budovani zabezpecovacich zarizeni ? Zjednodussi a zprehledni organizaci dopravy ? Zuniverzalni ji (platnost navesti ?) ? ci ji i nejakym zpusobem povysi v oblasti bezpecnosti (potlaci/snizi v pripade krize vliv chybneho rozhodnuti cloveka ?) ?
Beru i nejaky vhodny odkaz na dane tema. Nejde me tak ani o moc obecne povidani a ani zase o moc odborne. Jenom pro prehled a utvoreni si usudku.
Dekuji, Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
Kočka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 25. července 2007 - 15:05:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na asi zatím nejlepší ucelený přehled o ETCS v českém jazyce jsem narazil na:

http://cs.wikipedia.org/wiki/European_Train_Control_System

Jsou tam i odkazy na jiné zdroje (většinou však ne v ČJ).
(Část Režimy ETCS je ale myslím poněkud nedotažená ...)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace