Autor |
Příspěvek |
Vozejk78 Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61 Registrován: 6-2007
| Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 21:05:35 |
|
Do Klodzka se jezdí bez přestupu, ozkoušeno před pár dny v reálu. Vysvětlení viz. projížděč NAD |
Rop
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330 Registrován: 12-2007
| Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 09:08:01 |
|
Jak to vypadá s tratí Kudowa - Klodzko? Podle polského jízdního řádu tam jezdí vlak. Je to tak?
Llama here, llama there, I see llamas everywhere. |
|
Z F J Neregistrovaný host Odeslán z: 88.100.141.26
| Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 09:57:05 |
|
Rop: podle reality tam jezdí NAD. A ještě nějakou dobu bude. Nicméně, do roku 2013 má bý ta trať opravena. Tolik oficiální zprávy. Jak to bude ve skutečnosti, ví Bůh. Oprava mimokoridorové trati v Polsku se rovná téměř zázraku, ale i ve zbožném Polsku se zázraky občas dějí, tak uvidíme. |
Z F J Neregistrovaný host Odeslán z: 88.100.141.26
| Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 09:59:06 |
|
Rop: tady to máte - v záhlaví vlaků Klodzko-Ku(n)dowa Zdój jsou skutečně ikonky busů: http://www.przewozyregionalne.pl/img_in//SRJP/Zmienione%20tabele% 20SRJP%202010%20-%202011/tabela%20230_z_dn._01.03.2011-zm.71.pdf |
Luboš_ct Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11481 Registrován: 9-2002
| Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 12:52:07 |
|
Dají se někde v blízkosti Poznaně vyfotit nějaké T448p ?
|
S200
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1905 Registrován: 4-2006
| Odesláno Sobota, 16. dubna 2011 - 23:10:37 |
|
V Rejowci Poznańském v skladu pohonných hmot firmy OLPP byla T448p-044, ale mašiny z jednotlivých středisek OLPP byly ve velké míře vykupovány (zpravidla ZOS Zvolen). Ale i pokud tam je a nevyjíždí ze skladu ven, tak vyfotit ji uvnitř tak strategického areálu je v polských podmínkách téměř nemožné. Určitě tam občas nějaké T448p jezdí s vlaky, ale to by bylo velké štěstí. |
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 995 Registrován: 9-2006
| Odesláno Neděle, 17. dubna 2011 - 23:03:10 |
|
Český vyhledávač dává vlaky z Ústí n/O pouze tam a pak přestup Jezdí se bez přestupu v Miedzylesie. Zde důkaz ze včerejška - souprava vlaku Os 15121 v Ústí nad Orlicí tvořená náležitostmi Przewozů Regionalnych.
|
Číslo příspěvku: 11498 Registrován: 9-2002
| Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 12:20:53 |
|
S200: Díky za info.Já myslel, že OLPP mají základnu v Kawicích (omluva jestli špatně skloňuju)...T448p-044 byla před prodejem majetkem OLPP?Které další jsou nebo byli jejich nevíš??
|
projížděč NAD Neregistrovaný host Odeslán z: 83.208.181.23
| Odesláno Pondělí, 18. dubna 2011 - 15:23:06 |
|
Ad "Hamták" = 10 + "Čsad_zastávka" = 995: Už je to v pořádku i v IDOSu - jak na základě toho původního upozornění slíbil správce některých dat IDOSu, k dnešnímu dni byl nedostatek v propojení databází odstraněn a informativní poznámky doplněny o příslušnou "lomenici", takže teď už ani IDOS ("on-line" i "off-line" po dnešní aktualizaci) "nelže": platí to samozřejmě pro pravidelný a "bezporuchový" provoz, nikoli pro případ náhlých neplánovaných mimořádností ... |
Jan Svoboda 1 Neregistrovaný host Odeslán z: 217.170.101.192
| Odesláno Neděle, 24. dubna 2011 - 22:14:26 |
|
Zdravím dnes lokomotiva EU 07-511 byla na techto 2 vlacích a to osobní 13015 Šumperk-Zábřeh na Moravě. Přijezd do Zábřeha v 15:11 a druhý vlak osobní 3748/9.Zábřeh na Moravě-Nezamyslice odjezd 15:49 a příjezd 17:33 Nezamyslice.Dál už nevím kam to jelo. |
Wałbrzych
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594 Registrován: 4-2004
| Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 11:23:07 |
|
Jenom taková drobnost z Kladské kotliny: těleso trati Ścinawka Średnia -- Radków (neprovozní od poloviny 80. let) u bývalého přejezdu mezi Wambierzycemi a Radkowem: Jsou tam patrné zbytky pražců. Byl to nejvyšší bod trati a na obě strany bylo strmé klesání, zřejmě přes 20 promile. Na nádraží v Radkowě dosud nebyly vytrhány koleje a dokonce tam funguje nádražka (další fotky nádražky jsem dal na nádražkové stránky):
|
Miropiro
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47 Registrován: 5-2010
| Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 23:35:05 |
|
Byl by někdo zdejší (nejlépe z Brna a okolí) mi vzít z polských EC (tedy Sobieski a Polonia) tak tři kousky časopisu "wpodrozy"? Obvykle se nachází i v druhé třídě, pokud není, je stopro v jedničce. Můžu si sice pro časopis dojet do Břeclavi, ale nějak se mi tam nechce :-D Díky moc za ochotu dobré duši ;-) |
Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10184 Registrován: 8-2005
| Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 10:52:40 |
|
Opsáno z novin: Celkem o skoro 16 let se za loňský rok zpozdily vlaky v Polsku. Vyplývá to z výpočtů Úřadu pro železniční dopravu (UTK), o kterém informují polská média. O kolik času přišli cestující polskou železnicí, UTK letos zjišťoval poprvé, v příštích letech v tom chce pokračovat. Na tratě v Polsku v roce 2010 vyjelo okolo 1,47 milionu vlaků. Z toho asi jedna čtvrtina dojela do cíle později než měla, nejčastěji se zpožděním do jedné hodiny. "Celkové zpoždění vlaků bylo 140.100 hodin, průměrně se spoje zpožďovaly o 22,6 minuty," uvedl UTK. Velká zpoždění loni vlaky v Polsku nabíraly například v zimě kvůli silným mrazům, v létě zase v důsledku několika vln záplav. Na to, že se cesta může nečekaně protáhnout, ale musejí být cestující připraveni každý den. Naprostý chaos zavládl na polské železnici v prosinci při zavádění nového jízdního řádu. Vlaky v Polsku jsou také zastaralé. Lokomotivy mají v průměru více než 26 let, vagony často pamatují ještě více: v průměru byly vyrobeny před skoro třiceti lety. Polské vlaky loni převezly 261,7 milionu cestujících, o necelých osm procent méně než v roce 2009.
|
S200
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1913 Registrován: 4-2006
| Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 11:36:18 |
|
Luboš_ct: OLPP má svoje "bazy" po celém Polsku, viz http://mapy.olpp.pl/ Naftobazy (dnešní OLPP) měly podle mých záznamů lokomotivy T448p čísel 024, 025, 044, 045, 049, 073, 077, 078, 088, 102, 110, 111, 112, 136, 157 a 161. Už to moc nesleduju, ale určitě už byly prodány stroje 025, 044, 045, 049, 077, 102 a 157. Naposledy opustily Polsko stroje 044 a 049 (červen 2010). |
Číslo příspěvku: 11568 Registrován: 9-2002
| Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 19:20:31 |
|
S200: Díky moc pane
|
Číslo příspěvku: 11569 Registrován: 9-2002
| Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 19:24:13 |
|
S200: Jinak máš ode mne mejl..
|
Jezisek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 662 Registrován: 4-2004
| Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 18:46:18 |
|
dobrý den. Mám prosbu na znalé. Začátkem května pojedu do Polska. Kde se v Polsku nechají vyfotit české šestikola a polské stroje ze škodovky? Děkuju
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory... |
|
2m62u
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 440 Registrován: 12-2006
| Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 19:04:19 |
|
Řekl bych, že je to šestikolům celkem jedno, jestli je někdo fotí. Takže všude. |
Pepa_l
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1804 Registrován: 9-2005
| Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 19:31:24 |
|
Těžko říct. Šestikola jsou poslední dobou častým návštěvníkem i na trati Wrocław - Kłodzko - Miedzylesie. Ale všechno jezdí podle PP.
|
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1004 Registrován: 9-2006
| Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 23:16:32 |
|
Chtěl bych se zeptat, jestli při nákupu jízdenek musím přesně říct, s jakým dopravcem pojedu. U některých spojení s přestupem mi dokonce vyšlo, že někdy se jede nejdřív s Przewozy Regionalne a pak PKP Intercity a někdy obráceně. Případně tedy ještě, kde je nejbližší pokladna PKP Intercity ve směru z Čech. Podle seznamu na jejich stránkách je to ve Wroclawi, ale třeba je pokladna PR někde blíž a prodávají jízdenky PKP Intercity. Pokladna v Miedzylesie, kde prodávali oboje, je bohužel uzavřena. Díky za radu. |
Hamták
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11 Registrován: 5-2009
| Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 11:43:50 |
|
Určitě je nutné říct, kterým dopravcem se jede. A nejen to, ale i druhem vlaku (KD; KM; u PR: Regio, RE, IR a u IC: EC, EIC, TLK...). Nejsem si jistý, jestli se dá koupit v pokladně lístek i na kombinaci dopravců, ale myslím že stále ano. Celková cena je něco jako lomené jízdné, součet jednotl. úseků a vyjde dráž, protože u obou dopravců se platí samozřejmě víc za km u kratší cesty. Třeba ještě dražší jízdenka než PR+TLK je třeba PR+TLK+PR na stejnou trasu. Ale co mě překvapilo, že ve vlaku u průvodčí teď nelze koupit jízdenku na jiného dopravce a ani tedy tu lomenou! Teď jsem měl zážitek, jelikož bylo málo času na přestup ve Wrocławi natož na pokladnu IC na TLK, tak jsem si radši koupil ve vlaku z Międzylesie jízdenku do Poznaně rovnou jen na PR osobáky a ve Wrocławi se 2h prošel. Ale jak to dělají cestující přestupující na jiného dopravce aby nemuseli doplácet za nákup ve vlaku toho druhého dopravce v obsazené stanici, to netuším. (Příspěvek byl editován uživatelem Hamták.) (Příspěvek byl editován uživatelem Hamták.) |
Liberečák2 Neregistrovaný host Odeslán z: 147.230.26.231
| Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 12:12:46 |
|
Údajně průvodčí vystaví jízdenku s dodatkem "dalej" a ta pak opravňuje k nákupu jízdenky u jiného dopravce bez přirážky... |
Pepa_l
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1807 Registrován: 9-2005
| Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 00:39:29 |
|
Když se tu nakously ty škodovácké elektriky na síťi PKP, tak si dovolím ještě jednu archivně vzpomínkovou na rok 2005. R 332 Goral směřující do Katowic projíždí stanicí Pszczyna (fotografováno ze stavědla).
|
Manemb
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11176 Registrován: 3-2005
| Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 13:07:03 |
|
Dotaz: Leszno Tam to je smutné, co se děje s lokomotivama To se šrotují i ty parní lokomotivy, co tam stojí za depem?Jinak těch elektrických tam bylo hafo..a je zajímavé, jak ty loko jsou z venku kompletní. Liberečák2 Ano, je to tak. Pokud si koupím jízdenku na oný vlak..pak pojedu jiným, tak musím si zas koupit v oným vlaku danou jízdenku, pak mi průvodčí na tu druhou vypíše důvod?nebo tak něco a já ji v pokladně/kase mohu vátit a dostanui zpět peníze. 100% vyzkoušené |
353
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4432 Registrován: 5-2002
| Odesláno Středa, 04. května 2011 - 00:57:28 |
|
Dvakrát z 3.5.2011:
|
Lukáš_DK
Neregistrovaný host Odeslán z: 77.234.248.84
| Odesláno Středa, 04. května 2011 - 20:33:05 |
|
Dal som na vlaky.net, dám aj tu. Dík za predchádzajúce rady. Takže lístky už nakúpené. V sobotu ma čaká úsek Bielsko Biala - Gdansk Oliwa. V utorok Gdansk Oliwa - Warzsawa Zachodnia. V stredu Warszawa Zachodnia - Bohumín - Ostrava - Žilina - Dolný Kubín a domov. A asi som objavil nejakú chybu u ZSSK. 4 vyhľadávače (rozklad-pkp.pl, pkp.pl, cp.sk, cd.cz) poznajú vlak EIC 4500 ako vlak Bielsko Biala - Gdynia. Aj po internete nájdete videá a informácie o tomto vlaku. Vždy ako Bielsko Biala - Gdynia. Jedine rezervačný systém ZSSK ho pozná len ako vlak do Warszawy. Za to však vie o nejakom vlaku EIC 4501, ktorý ide z Warszawy do Gdynia a príde o hodinu skôr. K tomu spoju som sa ale inde nedopracoval. No haluzz. Budem musieť miestenku kúpiť v Bielsko Bialej. |
Lukáš_DK
Neregistrovaný host Odeslán z: 77.234.248.84
| Odesláno Středa, 04. května 2011 - 21:35:10 |
|
Vyzerá to, že problém vyriešený. Vraj stačí len namiesto najrýchlejšieho spojenia hľadať priame. Uvidím zajtra. Snáď to vyjde. |
Pipin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80 Registrován: 8-2005
| Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 19:07:35 |
|
Přeji hezký den, mám dotaz na znalé místních (Polsko) poměrů. Úvodem chci říct, že se chystám někdy na podzim navštívit Polsko vlakem a jsem majitelem j.výhod FIP, které chci využít. Pro cestu do/z Polska chci použít nočního vlaku do Krakowa v lůžkovém voze, tady problém asi moc nevidím, poněvadž lůž.lístky koupím u nás, a v tomto vlaku asi žádný příplatek k FIP navíc nebude ??? Ovšem budu chtít asi 2x přejet nočním vlakem skrz Polsko s použitím lehátka/lůžka kategorií vlaku TLK, tady se ptám, zda-li se dají někde u nás zakoupit na tyto vlaky zmíněné leh./lůž. lístky, nebo, jestli je to možné jen v Polsku, příp.,jestli je to nějaký problém a jaká je cca cena za tyto lístky, a zda-li se ještě něco musí k této kategorii vlaku (TLK) připlatit k jízdence FIP. Je možné, že použiji i vlaku kat. EIC, tady je jasné, že jsou vesměs povinně místenkové, dají se tyto místenky zakoupit také u nás, a co je potřeba ještě k tomu připlatit?? Děkuji za odpovědi. |
| Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 11:23:53 |
|
Ad "Pipin" = 80: Podle přílohy č. 6 předpisu OK 12 platilo (v roce 2008) pro Polsko, že "Cestující v příplatkových vlacích EC IC, Ex nebo v jiných povinně místenkových vlacích označených v jízdním řádu poznámkou „R“ musí zaplatit tarifní příplatek. Cestující si jsou povinni zakoupit příplatek před započetím jízdy, v případě placení tarifního příplatku ve vlaku se vybírá přirážka." (ta přirážka činí nyní 5 - 7 PLN podle délky cesty, za niž se doplácí). Vlastní zkušenosti s cestováním po Polsku na větší vzdálenosti vlaky společnosti PKP-IC z poslední doby nemám (využívám v podstatě jen vlaků jiných "pohrobků" bývalých jediných celostátních PKP), ale aktuální ceník různých doplatků uplatňovaných pro vlaky společnosti PKP-IC je k dispozici zde: http://www.intercity.pl/pubfile/Tabele_op%C5%82at_zrycza%C5%82tow anych.pdf - budete (dost nepříjemně) překvapen jejich výší: podle toho ceníku místenku na vlaky společnosti PKP-IC lze zakoupit jen v (jejích?) osobních pokladnách a stojí včetně příplatku na vlak 10,50 PLN (viz strana 126 ceníku), možná po Vás budou chtít ekvivalent 3 EUR v EC vlaku vjíždějícím do Polska z ČR (viz tamtéž), a lehátko v šestimístném oddílu stojí 61 PLN (viz stana 127 ceníku). Existují ještě jakási "levná lehátka" bez povlečení a bez obsluhy s cenou 25,50 PLN - podrobnější informace jsou k dispozici zde: http://www.intercity.pl/index.php?page=Oferta_krajowa&ph_center_s tart=show&cmn_id=1958 (je tam i odkaz na přehled nočních vlaků, v nichž takové vozy jezdí). Podle § 6. "Taryfy Przewozowej Spółki „PKP Intercity” (TP-IC)" (dostupného na www stránkách PKP-IC = viz: http://www.intercity.pl/index.php?page=taryfa_przewozowa) nejsou vlaky TLK ve 2. třídě vozové místenkové (nejen povinně místenkové, ale vozy 2. třídy snad dokonce nejsou vůbec místenkovány), ale platí se pro ně jízdné s příplatkem - zda je příplatek ve vlacích této kategorie vyžadován i k "FIPkám", netuším. Vlaky kategorií EIC a EC zřejmě vyžadují kromě příplatku na vlak i rezervaci místa předem (jako pro povinně místenkový vlak) - zda úplně všechny, nebo jen některé, toho jsem se nedopátral. Snad Vám tyto informace a odkazy postačí aspoň jako základ - a jistě někdo zkušenější posléze poradí víc ... |
Adam_r Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1300 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 23:07:25 |
|
Pipin> Lehatkove listky na polske vnitrostatni vlaky jde zakoupit na kterekoliv mezinarodni pokladne v CZ (vyzkouseno loni). Akorat to chce mit stesti na obsluhu pokladny, protoze ty nocni vlaky casto nekolikrat behem trasy meni cisla a ne pod vsemi cisly je rezervace dostupna v systemu (a ne vsechna cisla jsou uvedena v on-line jizdnim radu ...). Takove drobnosti, ze cas odjezdu uvedeny v aktualne platnem jizdnim radu se lisi od casu uvedenem na rezervaci, a ten se zase lisi od casu realne platneho v den odjezdu je treba zanedbat ... Cenu si uz nepamatuji, ale myslim, ze to bylo mene, nez uvedenych 61 zlatek. |
W. Neregistrovaný host Odeslán z: 89.102.51.121
| Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 08:06:22 |
|
ale vozy 2. třídy snad dokonce nejsou vůbec místenkovány Ano, podle zprostředkovaných informací od vášnivých Polonofilů to ve k zajímavému faktu. Ve dvojce si sednete (kamkoliv, kde je volno) a jedete. V jedniče je dobrovolná místenka - čili, když jí nemáte a sednete do 1.tř. (například je dvojka narvaná, což je v Polsku věc zcela běžná), tak jste přesazováni postupně dle toho jakou "smůlu" máte na omístenkovaný sedačky (označení se moc nevede). |
Pipin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81 Registrován: 8-2005
| Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 10:12:13 |
|
Děkuji všem za rady a odpovědi, samozřejmě, že to pak v mezinárodní pokl. u nás zkusím, co se týče obsluhy pokl., štěstí mít budu. Já to cestování po Polsku vídím tak, že pojedu trasu Praha-Krakow (noční R lůžkem), pobyt v Krakowě cca 3 dny, tady menší popojíždění místním vlakem (Osvětim, Wielizcka), poté přejezd nočním TLK do Gdaňsku, zde pobyt cca 3 dny, a pak zpět směr Warszava a odtud přes noc do Prahy. Není to žádná složitá cesta, ptal jsem se proto, že jsem naposledy vlakem v Polsku byl asi před 17 lety, a tenkrát se to moc neřešilo, vím, že teď je to tam složitější. Takže ještě jednou děkuji za rady, pokud ještě někoho něco napadne, budu vděčný za info. |
| Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 20:32:16 |
|
Ad "Pipin" = 81: ... pokud ještě někoho něco napadne, budu vděčný za info. No, mě ještě napadá, že v Polsku je třeba ještě podstatně víc než v ČR dávat pozor na vlakové zloděje, kteří se nerozpakují tvrději spícímu cestujícímu třeba i rozříznout svetr, aby se dostali k jeho obalu s doklady a penězi pověšenému na šňůrce na krku: pokud byste chtěl cestovat nočním vlakem (zejména "na sedačku") sám, tak to rozhodně nebudete mít snadné ... |
Pipin
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82 Registrován: 8-2005
| Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 20:37:40 |
|
Ad "projížděč NAD" : Sám nebudu, pojedu se svojí partnerkou, proto to cestování lehátkem/lůžkem , i tak děkuji za upozornění. |
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1017 Registrován: 9-2006
| Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 23:02:55 |
|
projížděč NAD: kteří se nerozpakují tvrději spícímu cestujícímu Jo? A není to jen informace ze zdroje jedna paní povídala (moderně urban legend) typu "z Rumunska se nikdo živý nevrátil"? O noční cestě přes Polsko jsem totiž uvažoval taky. A sám. |
Číslo příspěvku: 11692 Registrován: 9-2002
| Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 23:06:46 |
|
Mám v paměti příhodu kdy kamarádi jeli do Polska fotit, byli dva a v noci je ve vlaku okradly o hodně drahé foťáky..s kudlou v ruce takže to jen tak JPP nebude..rozhodně bych tuto informaci nepodceňoval!!
|
Unipuls
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3281 Registrován: 5-2003
| Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 23:19:26 |
|
Jo jo, taky jsem to absolvoval osobně. A fakt neradím, během 15 minut jízdy mezi dvěma nočními zastaveními vzala parta asi tří chlápků s nožema rychlíkový vůz útokem. Kudla je nepříjemná a SOK je to jedno, ti si honí případy na šotouších :-( Když jsem kdysi předtím ještě nasedal v Čadci do nočního rychlíku z Polska, a kupé bylo na řetězy a ještě šprajcnuté nákupníma taškama na kolečkách, nechápal jsem. Ale po tomhle zážitku mě to už bylo jasné. |
| Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 23:37:10 |
|
Ad "Čsad_zastávka" = 1017: Klidně si myslete, co chcete - já už jsem po Polsku v noci dlouho necestoval, takže aktuální stav neznám, ale to, co jsem naznačil, je osobní zkušenost jednoho z mých známých, s nimiž jsme jeli v téměř prázdném nočním mezistátním rychlíku (takže jsme se rozdělili do několika oddílů, abychom mohli spát vleže) přes Lichkov před asi 10 roky: stalo se to, tuším, dokonce ještě hned někde před Kłodzkem, ale už si na to přesně nepamatuji - rozhodně to ovšem nebyl ani zdaleka jediný případ, kdy byl někdo z mých známých v nějakém polském nočním vlaku okraden. Jeden z mých známých si vozil na noční přesuny po Polsku ocelový řetěz se zámkem (byť nosit jej celé dny v zavazadle nebylo právě příjemné), kterým dveře oddílu "zapevňoval" v zavřené poloze - gumové "tahy" na automobilové zahrádky totiž nestačí, protože ty lze silou překonat a dveře oddílu pootevřít aspoň tak, aby gumu bylo možno přeříznout - a o "kudle" jako o samozřejmé výbavě těch zlodějů už se zmínil "Luboš_ct" ... Možná už se situace i v Polsku také poněkud zlepšila = nevím, ale rozhodně doporučuji možnost okradení nepodceňovat: peníze rozdělit do několika míst a doklady mít uloženy odděleně od peněz a chránit je velmi pečlivě, protože následky jejich odcizení jsou určitě podstatně nepříjemnější, než následky odcizení pouze nějaké peněžní částky ... |
Anatol J. Neregistrovaný host Odeslán z: 90.176.249.35
| Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 13:18:56 |
|
Tak nevím, myslím si o sobě, že jsem se za posledních 10 let nacestoval Polskem i dost, vč.hodně nočních přesunů a naštěstí se mi nikdy nic podobného nestalo. Spíš byl na velkých nádražích nebo naopak zapadlých vsích problém s policií a hlídači "kdo mi povolil fotit vlak". Obzvláště při sprintu na rychlík to i naštvalo.... Spíš byl na místních vlacích problém dojet total neožralý, bo místní se dost často "družili", obzvláště v dny trhů apod. Naopak s okrádáním mám hodně blbé osobní zkušenosti výše zmíněného chaerakteru na ranních vlacích Pardubice-Hradec Král a Pardubice-Přelouč.............. |
Miroslav Zikmund Neregistrovaný host Odeslán z: 82.117.130.3
| Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 15:00:39 |
|
projížděč NAD : další verzí je tyč délky 59 cm, kterou vrazíte mezi madlo a rám a je vystaráno. Jeden známý to dotáhl do dokonalosti ve formě teleskopické, takže si jí mohl prodlužovat a tvrdě zašprajcovat kupé. |
M62
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145 Registrován: 7-2007
| Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 20:05:47 |
|
Já osobně byl v Polsku okraden dvakrát, jednou s kudlou v ruce a jednou pomocí plynu, kdy mi s klidem vzali batoh zpod hlavy, vsechno v něm prošmějdili a pak ho hodili ke dveřím na chdobu. Dva pokusy mě probraly, jednou už měli v ruce pas, naštěstí ho při útěku hodili zpátky a jednou mi už brali bundu.. Jsou to události více jak 5 let staré, loni jsem jel a v poho, ale bůh ví.. Kradlo se hlavně tam, kde vlak staví vícekrát po sobě během krátkého časového úseku. |
Hamták
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12 Registrován: 5-2009
| Odesláno Středa, 11. května 2011 - 08:42:23 |
|
Nyní jsou všechny polské EC a EIC jsou povinně místenkové, ale dá se krásně koupit místenka i u ČD, s RailPlusem za 35 Kč. S mezinárodní jízdenkou se příplatek na vlaky vyšší kategorie samozřejmě nevybírá. Jiná je situace ve Écéčkách BWE s globální cenou. |
Všd
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1327 Registrován: 7-2008
| Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 02:07:08 |
|
S kudlou v ruce byli oloupeni a ne okradeni. To píšu z toho důvodu, že je za to dost odlišná sazba, bez ohledu na cenu lupu. V případě loupeže bych to řešil hodně neodbytně, i po návratu. Čím více cizinců si bude stěžovat, tím spíš s tím Poláci něco udělají. Oproti tomu s krádežmi se nic moc dělat nedá. |
Unipuls
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3282 Registrován: 5-2003
| Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 07:46:45 |
|
Chtějí návrat vlaků z Nysy do Kamienca |
| Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 13:48:57 |
|
Ad "Unipuls" = 3282: Chtít mohou (ale to nestačí) - já bych toho také chtěl ... Podle obsahu "Zmiany ogłoszeń o planowanych zamówieniach" ze dne 10.05.2011 = viz: http://www.koleje.dolnyslask.pl/aktualnosc/zmiana-ogloszen-o-plan owanych-zamowieniach-501/ "Samorząd Województwa Dolnośląskiego" o žádném provozování osobní železniční dopravy na "odcinku magistrali podsudeckiej z Nysy do Kamieńca Ząbkowickiego" svým dopravcem "Spółka Koleje Dolnośląskie SA" v současnosti neuvažuje (zmíněný úsek není ostatně zapracován ani třeba jen jako výhledově provozovaný ve schématu dolnoslezských regionálních tratí z února roku 2010, dostupném na internetové adrese http://www.koleje.dolnyslask.pl/fileadmin/dkd_files/dolnoslaskie2 01002.pdf ) - zajímavé ovšem je, že v seznamu tratí tvořícím hlavní část obsahu zmíněné "Zmiany ogłoszeń o planowanych zamówieniach", na nichž Dolnoslezské vojvodství předpokládá provozování osobní dopravy (svým dopravcem), je uvedena i trať Liberec - Zawidów, nikoli ovšem už jakékoli její "vnitropolské" pokračování ze Zawidówa dále po dolnoslezské železniční síti ... |
T.H. Neregistrovaný host Odeslán z: 46.135.22.11
| Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 15:16:24 |
|
Komitet Obrony Linii je spolek poblázněných šotoušů. To netřeba brát vážně (akorát mají dobré píárko, jako třeba Jakubů s Krkonošským metrem). |
Všd
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1329 Registrován: 7-2008
| Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 02:06:33 |
|
http://www.facebook.com/Zagan24?sk=app_131043160302841 Internetová petice na záchranu trati Lehnice-Zaháň (hlasujte "TAK"). |
T.H. Neregistrovaný host Odeslán z: 90.181.56.8
| Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 09:55:58 |
|
A proč? (Váš příspěvek je příliš krátký. Musí mít alespoň 2 slova, jež jsou alespoň 2 znaky dlouhá. Váš příspěvek má pouze 1 takové slovo.) |
Cogwheel Neregistrovaný host Odeslán z: 194.228.94.242
| Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 13:10:14 |
|
Polákům přece stačí, když se budou usilovně modlit. Co si národ "vymodlí", to má - stejně jako u nás. Co se týče petic, raději bych podpořil obnovu někdejší úzkokolejky v turisticky atraktivním okolí hradu Hunedoara v Rumunsku: http://www.petitieonline.ro/petitie/sa_reconstruim_traseul_mocani tei_hunedoara_govajdia-p25895058.html Tamní hrad má vysoký potenciál přitáhnout návštěvníky z celého světa: http://users.erols.com/jltraut/vda/lair/ |
Libas
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77 Registrován: 2-2010
| Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 11:58:37 |
|
Omlouvám se, vím, že už to tady bylo, ale nemůžu to najít. Potřeboval bych vědět obraty vlaků tažených polskými EU v trati Olomouc - Šumperk o sobotách a nedělích. Děkuji za odpověď. |
tom83
Neregistrovaný host Odeslán z: 90.181.56.8
| Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:14:55 |
|
Pokud někdo jede na akci "SA134 do Leśnej i Zawidowa", tak nabízím spolujízdu autem Liberec - Frýdlant - Wegliniec (přípoj k zvláštnímu vlaku) a zpět. Kontakt mail, zaměnit .cs za .cz. |
W. Neregistrovaný host Odeslán z: 89.102.51.121
| Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:36:38 |
|
Díky. My budem parkovat taktéž asi ve Weglinci a druhý vůz v Zgorzelci. Myslím, že se nepřehlédneme :-) |
Sag
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2166 Registrován: 6-2007
| Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 12:19:37 |
|
tom83 : mohu vedět co je to za akci ? díky |
Halbstadt Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 916 Registrován: 9-2006
| Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 13:10:01 |
|
Ad.Sag Myslím že je to toto |
tom83 Neregistrovaný host Odeslán z: 90.181.56.8
| Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 13:11:31 |
|
Akce je viz titulek - SA134 do Leśnej i Zawidowa. A už je stejně vyprodáno, já sám jsem 113. ze 134 |
| Odesláno Středa, 18. května 2011 - 09:44:45 |
|
Zajímavý článek o vývoji posledních let na úzkokolejkách u našich severních katolicismem zotročených sousedů vyšel na: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/3977-Uzke-koleje-nasich-sev ernich-sousedu-v-uzkych Dopadne to u nás (kvůli Kalouskovi & Co.) podobně? |
Miropiro
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60 Registrován: 5-2010
| Odesláno Středa, 18. května 2011 - 17:04:42 |
|
Cogwheel: je možné, že to tak dopadne, ale rozhodně bych to nesváděl na náboženství. |
Všd
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1363 Registrován: 7-2008
| Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 11:05:08 |
|
Cogwheel: Je skutečnost, že se v Laosu na těch pár km železnice, co tam mají, vůbec nejezdí, dána buddhismem? |
| Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 13:06:38 |
|
Myslím si, že úpadek železnice (i dalších "veřejně prospěšných" zařízení) v Polsku je v přímé úměře se vzrůstem bohatství a politické moci tamní katolické církve. Zřejmě si to tak přejete mít i v Česku. Víra v Boha ale obecně nepřeje technické civilizaci (ať už v Polsku nebo v Laose). |
Miropiro
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61 Registrován: 5-2010
| Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 21:38:54 |
|
Coqwheel: zajímavé, že v Itálii jsou na tom co se týče železnice na první pohled lépe než my (Pendolina). A to je v Itálii i sídlo papeže... A ještě jedna věc: nebýt katolické církve, byli by na tom Poláci stejně za doby totalitní jak u nás. Církev prostě měla a má svoji roli v Polsku. |