K-report
 

Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 15. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 15. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 17:51:30    Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Vy jste "chytrej"! Vždyť kdo by katolíkům dělal kněze, kdyby homosexuálů nebylo? Mezi naší majoritní mužskou populací zrovna moc velý zájem o kněžské povolání a dodržování celibátu není. Státem u nás dotovaná církev jim to musí kompenzovat slušnými platy, užíváním církevního majetku, nedaněnými příjmy aj. prebendami. Případy homosexuálního chování se ale často vyskytují "z nedostatku jiné příležitosti": mezi vězni, vojáky v odloučených posádkách, námořníky apod. Občas i "na železnici dějou se věci, na dráze jsou zaměstnáni švarní mládenci" ale to jsou spíše výjimky. Jakmile je možnost mezipohlavních kontaktů, odchylné (homo) chování se zase většinou vrátí do normálních kolejí.
Z výše uvedeného je evidentní, že katolická církev si za většinu svých sexuálních průšvihů může sama - hloupým lpěním na celibátu kněží, mnichů atd. až po papeže. A nuceně omezeným zapojením žen do podnikání "firmy", zvané katol. církev (přitom ženy často jsou lepšími náboženskými fanatičkami než muži ).
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. května 2011 - 22:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Takový dalajláma taky znásilňuje malé chlapečky? Nebo další lidé nekřesťanských náboženství, kteří se rozhodli žít v celibátu? A čím to je, že k sexuálnímu zneužívání dochází v protestantských církvích, kde není celibát, ve větší míře, než v církvi katolické?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 08:51:42    Odkaz na tento příspěvek  

Když tu Všd ustavičně opěvuje katolické Francovo Španělsko, připomenu, že ještě "vzornější" katolíci byli v fašistickém Chorvatsku. U nás se moc neví o tom, co všechno se za války dělo v ustašovském Chorvatsku. Podrobně je to vysvětleno třeba tady: http://jirisoler.tripod.com/vatikan.html (jen pro silné nátury).
To je asi ta pravá "láska k bližnímu".
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 09:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak už se na mne hrnou s výhružkami o podání trestního oznámení.
Drahá pravice z řad ODS a TOP09, můžete mě nechat zabít jako Jana Husa, ale já, tak jako Mistr Jan Hus, taktéž neodvolám!!!!!!!!!!!!!
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 10:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šaškove se přece nezabíjejí . Při nejhorším z toho bude omluva, ale na 95% by to stejně vyšumělo do prázdna. Asi jedinné, co může reálně přijít, je jedno žluté ovoce od redakce. A tedy
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 11:07:45    Odkaz na tento příspěvek  

Raději opět k železnici: Když se tu (spíše v jiných vláknech) kritizuje postoj Kalouska k železniční dopravě v regionech, podotýkám, že v Kalouskovi je třeba vidět především katolíka. Prioritní pro něj je zabezpečit miliardami z veřejných peněz, pozemky a nemovitostmi jeho oblíbenou katolickou církev, vše ostatní je vedlejší. Prorežimní média se sice snaží, seč mohou, ale nutné je zajistit ještě intenzivnější vymývání mozků, aby do vás i vašich dětí byla huštěna stále intenzivnější náboženská a církevní (katolická) propaganda - aby se z občanů Česka staly „poslušné ovečky“, které by neměly tendenci se bouřit. Toto „usměrňování“ lidí sice něco stojí, ale výsledky lze vidět např. v současné Jižní Americe a úrovni tamní železniční dopravy. Latinská Amerika, to je vskutku zázračný příklad křesťanské lásky k bližnímu! Dnes vládne v Latinské Americe, kde žije téměř polovina všech katolíků na světě, analfabetismus, chronická podvýživa, bída, vraždy, zabíjení a hnus. Vegetují tam lidé, kteří žijí na smetištích, kde jiní lidé vysypávají své odpadky. Biskupové ale v Latinské Americe žijí v palácích, ovládají tisk, stávají se politiky vykořisťujícími národ, a využívají majetek, který mají od církve k tomu, aby občas obdarovali svoje upřednostněné „chudé“. Nebo k jiným velice pochybným politickým a církevním účelům. V Latinské Americe duchovní všech stupňů často tráví svůj čas tím, že pořádají peněžní sbírky. Z výtěžku sbírky si část ponechají. Když vyberou např. 10 000 dolarů, osm tisíc si nechají pro sebe a na účely, pro něž se sbírka uspořádala, nakonec zbudou dva tisíce. Co se v náboženských sborech v Latinské Americe vybere, převede se ve velikých sumách do Vatikánu. Kdyby tamní nevzdělaní lidé měli alespoň nejmenší ponětí o bohatství církevních papalášů a náboženských organizací, pak by nikdo, kdo má rozum, nedal církvi jakýkoli příspěvek.
Můžete to popírat, můžete to bagatelizovat, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Předpokládám, že „pánbíčkáři“ naopak budou Kalouskovy kroky a zlovolné záměry chválit a budou Kalouskovi/Kalouska blahořečit (Všd s tím už ostatně začal).
Historií je potvrzeno, že ve „spálené“ – zbídačené, vydrancované zemi se (katolickému) náboženství daří nejlépe. To nás v blízké budoucnosti čeká – osud banánové republiky. Nebo režim jako v Chorvatsku za Ustašovců (viz výše)?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 14:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Ustašovské Chorvatsko bylo církevními představiteli, ať už vatikánskými, tak částí domácích, vč. arcibiskupa Stepinace, kritizováno. Každopádně, máte pravdu v tom, že část duchovenstva se k tamnímu běsnění přidala, narozdíl od Španělska, kde byly násilnosti věcí výhradně vojenskou.

Pokud jde o latinskou Ameriku, tamní duchovenstvo se v mnoha případech chudých zastává, a v jednom případě byl katolický arcibiskup dokonce zavražděn (El Salvádor). Viníkem tamní chudoby velké části místních obyvatel jsou mezi jinými USA.

Pokud jde o Kalouska, toho jsem nikdy nemusel a je to o mně známo. Pokud máme v něm vidět především katolíka, máme také v Řebíčkovi vidět především člověka bez vyznání, ve Schlingovi žida a v Kocábovi protestanta?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 15:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tady něco o chudobě a "chudobě". Pokud jde o mně, já nemám auto, nešel jsem studovat navazující studium, do restaurace chodím jednou za uherský rok a v kině jsem byl naposledy, když jsme se seznámili s dnes již bývalou partnerkou, na Máji. Internet jsem měl vždy sdílený s dalšími lidmi (studenti na kolejích, spolubydlící, rodina), sám si ho platím v mobilu (krutých 124 Kč měsíčně).

http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/186397/Chudoba-po-cesku.html

A představte si, neviním ze své situace ostatní a nehodlám volit levici.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 15:06:22    Odkaz na tento příspěvek  

Rád bych v každém viděl především člověka. Už nevím, který komunistický pohlavár či agitátor řekl: "My, komunisté, jsme lidé zvláštního ražení..." - katolíci o sobě tvrdí totéž.
Všechna "boží dopuštění" - přírodní pohromy a havárie techniky, z nichž se momentálně může zjančit veřejnost a média (viz nedávné paniky kolem ptačí chřipky či jaderné elektrárny Fukušima) se obvykle nějak urovnají a jsou brzy zapomenuty. Kdežto skutečná hrozba pro společnost obvykle spočívá v "nenápadných" jevech veřejností buď nepovšimnutých, nebo nebraných vážně (bolševici, Hitler atd.). Když se konečně projeví v plné hrůze a nahotě, bývá už většinou pozdě. Každý nechť uváží, zda do téže kategorie náleží i plíživě rostoucí zahlcování naší společnosti náboženskou (katolickou) propagandou s doprovodnou poněkud nestravitelnou "omáčkou" a čím dál tím větší zapojování fašizujících katolických "podržtašků" do politiky. Tvrdí-li někdo, že nikoliv, bude si asi muset počkat na výsledek. Moudřejší se mi ale jeví zaujmout obranný postoj už předem, tak se na to aspoň snažím upozorňovat.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 15:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Já Vás opravdu nechápu. Skutečnost, že ve vládě sedí několik platně pokřtěných katolíků a že média občas přenáší náboženské slavnosti, nepovažuje nikdo soudný za ohrožení.

Stejně jako já nevidím ohrožení v tom, že ačkoli je většina občanů buď katolíků, nebo bez vyznání, velmi nadproporční podíl na moci mají husiti, v osobě Víta Bárty, Kateřiny Klasnové, Jiřího Paroubka a Václava Klause.

Dále se Vás ptám, vidíte katolíka i v Bohuslavu Sobotkovi, který se za něj považuje, ale svými činy se z církve sám vyobcoval?
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 17:22:15    Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé, o jakých nesmyslech tu dokážete debatovat celé týdny, a přitom fakt, že aktuálně a reálně hrozí rozpad železniční osobní dopravy (snad kromě rychlíků), vás diskutéry o katolictví nebo plenách vykořisťovaného proletariátu nechává chladným. Kalouskův středeční škrt 2,6 miliardy státního příspěvku do regionálních vlaků představuje zcela konkrétní omezení osobních vlaků od červnové změny o 40 - 60 % se všemi důsledky. Zdá se, že je dnes zcela off topic debatovat o obnovení dopravy na té či oné trati, když např. včera jihočeský hejtman oznámil, že bude patrně nutno od června zastavit osobku na celé Šumavě, na Týnce, z Tábora do Pacova, z Telče do Slavonic... Začíná se řešit, zda se panťáky do Benešova dostanou na takt 60 minut ve špičkách a tak. Ale co, chápu, že pro některé je sice zcela teoretické, leč potenciální riziko infiltrace české populace militantním katolicismem problém zásadnější.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3069
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 17:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Přesně tak, téma "Železnice ve společnských souvislostech" bude možná aktuálnější než kdy jindy.

Cogwheel mívá zajímavé poznatky a jistě má spoustu znalostí i nadhled, ale to jeho vidění rekatolizátora za každým smrčkem jsem nějak pořád nepochopil.

Přitom si od doby, co jsem si jeho "obranného postoje" tady (v různých diskusích) všiml, snažím údajné rekatolizace všímat, ale musím znova napsat, že teda nevím nevím a nic takového prostě nevidím - média sice věnují pozornost kdejaké kravině, politici viditelně či nenápadně prosazují leccos, ale že bych někde zahlédl nějakou výraznou katolickou propagandu...??

A co by našim spoluobčanům mohla ta katolická propaganda nabídnout? Běžný občan u nás spíš přesně vyhovuje tomu pohledu na ČR jako na jednu z "nejbezbožnějších" zemí. Musím i s odstupem zopakovat, že u nás je podle mě problém spíš v absenci všeobecně přijímaných duchovních hodnot, resp. určité pokory. Ty výrazy nemyslím nutně nábožensky, mám jen na mysli, že lidé s pocitem "všechno je jenom moje věc", "věřím akorát tak v sebe" a "nade mnou už nic není" snadno ztratí jakoukoli odpovědnost ke svému okolí a nevidí důvod se zdržovat něčím jiným než tím, co vede k okamžitému osobnímu prospěchu. Současný problém vidím spíš v důrazu na hodnoty pouze konzumní (u občanů i politiků) a odmítání až určité pohrdání hodnotami jakkoli duchovními / ekonomicky hned nevyčíslitelnými.
A to říkám jako člověk, který se nikdy nehlásil k žádné církvi a do kostela vlezl spíš jen jako turista nebo zájemce o architekturu a historii.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 21:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je tak, když moravské Dačice leží v Jihočeském kraji, pak hovádka jim zruší železniční dopravu. Mělo by dojít k nápravě a tato oblast by se měla přesunout z okresu JH do okresu Jihlava. Tečka.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 23:17:44    Odkaz na tento příspěvek  

To nemá smysl, ti diskutéři o plenkách jsou ve svých světech úplně mimo. Tady přeci nejde o kraje - co myslíte, trojhonzíku, že zlikviduje jihlavský vicehejtman Joukl? Opravdu jste tak zpozdilý, že vidíte Kalouskův škrt třetiny financí do regionálky jen na území JČ kraje?? Ach bóže, odcházím odsud.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 06. května 2011 - 23:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Pokud by něco takového reálně hrozilo, doufám, že se podařilo soukromníkům vyjezdit to levněji. Ale i tak vím, že skutečně reálně hrozí, že se přestane jezdit na mnoha tratích. Ale samozřejmě, je to tím, že Kalousek je katolík, Bárta husita a Schling žid :-°(

Obecně, kraje se zavázaly k dopravní obslužnosti a nějak budou muset dané spoje vyjezdit. Autobusů není nekonečné množství a v létě zvláště ne. Moc bych si přál, aby příležitost jezdit za méně peněz dostali soukromí dopravci, ale je mi jasné, že během tak krátké doby by to šlo jedině náležitostmi ČD.

Pár Ürdingenů a dalších (polo)historických vozidel by moc vlaků nevyjezdilo a ani posledních pár 810 či jiných vozidel ze Slovenska by nás nevytrhlo. Vozidla třetích zemí jsou až na výjimky neschválená pro provoz v ČR.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 10:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: hlavně by se ukázalo, jaká je reálná cena jednotlivých linek (tratí). Smlouva "na kraj" deformuje nejen ceny... Jak je ale možné, že se mluví pouze o škrtání vlaků a nikoli obecně o snížení dopravní obslužnosti - vždyť na tu kraje platí bez ohledu na dopravní prostředek.

Pokud jde o vedení krajů, jeden za 18, druhý... Jihomoravský Hašek je obzvláště vypečený exot: http://dialog.ihned.cz/c1-51766270-cvicny-urednicky-vystrel-z-brn a-do-toho-co-delame-vam-nic-neni.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 11:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Samozřejmě, že se zastaví trať i do Telče od KOstelce, právě proto, protože to zastaví jihočeský kraj. Ta hranice kraje rozdělující jeden mikroregion na 2 části skutečně ovlivňuje dopravu a činí ji problematickou. Pro Jihočeský kraj je to trať od nikud nikam. Pokud nejste slepý, tak to na mapě vidíte. Neexistuje jeden jediný racionální důvod, aby tato oblast byla součástí okresu JH. V roce 1960 tento účelový nesmysl vznikl jen pro jeden jediný pokleslý ideolofgický důvod. Narušit moravskou identitu na českomoravském pomezí a a nalomit mikroregionální vazby. Žádný jiný důvod k tomu skutečně neexistoval. A tento důvod skutečně není dostatečný k tomu, aby i nadále pokračoval.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 12:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: V případě Dačic a Slavonic s Vámi souhlasím.

Ale ukažte mi jediný konkrétní příklad, kde zaměstnaci v hypermarketu nebo na stavbě v ČR nosili pleny a bylo to na denním pořádku a legální, když o tom tak zasvěceně píšete. Mohu se Vás zeptat, kde jste Vy sám vůbec pracoval, že tomu všemu tak rozumíte?
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 12:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A že vám to nevadí v případě Hradec - Obrataň? A co zastavení provozu na Jemnici?
Pokud bychom se drželi důsledně původní hranice, byla by transverzálka Veselí - Jihlava zcela nepoužitelná. Myslím, že v historické zemské veteši problém nebude.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 12:58:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Hradec-Obrataň má soukromník a počítá se, že narozdíl od JHMD provoz neukončí, v nejhorším omezí. Na Jemnici to není přes hranice krajů a je tam mnohem nižší frekvence cestujících. A Veselí-Jihlava, tam dominuje nákladní a rychlíková doprava.
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 13:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xH:

Když tu tak rád vykládáš o vykořisťování, tak mi pověz jak se má žůžo bájo dělnická třída v Číně, kde má moc neochvějně pod palcem komunistická strana. A zda bys chtěl za těch podmínek pracovat
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 15:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pershink: Tu bych z toho celého vynechal, myslím, že je dost jiných otázek, na které soudruh neodpověděl.

Jinak k Číně a jejím ekonomickým ne/úspěchům jsem se rozhodl začít shromažďovat články na delicious.com, ostatní se mohou přidat.

Paradoxně slyším glorifikaci ČLR spíš ze strany pravice, přitom takoví "pravičáci" si obvykle nevidí do úst. Je sice pravda, že Čína má nízké sociální výdaje, což má své výhody, ale není právním státem, což je nutná podmínka DLOUHODOBÉ ekonomické úspěšnosti.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 20:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pershinku. Vy jste asi totálně mimo. Nemám rád kapitalismus, takže nemohu mít rád dnešní Čínu, kde nadnárodní kapitál zavedl otrockou práci.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 21:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunte, to jsou zase kecy. Kdyby ty Dačice byly v JIhlavském okresu, tak nebudou žádné vlaky nesmyslně končit v Telči, tak jako již dnes a již se dávno jezdí vlakem do Rakouska. Opět opakuji, že pro Jihočeský kraj to vede odnikud nikam, ten neměl zájem nikdy.
Nevím co máte se zemskou starou veteší, jak bych spíš vyhodil krajskou bezcenou veteš.
Lokálky jedoucí přes hranice hald bejvají první na odstřel, zvláště pak pokud v jednom celku to nemá napojení na nic.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 21:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd. Proboha vždyť o tom bylo několik pořadů v TV, jak se vykořusťuje pracovní síla a také jsem si toho dost přečetl, jak to probíhá v podnicích v průmyslových zónách, kde řvou na zaměstnance hůře než otrokáři na otroky ve své době a jak se porušuje zákonmík běžně a dochází k vydírání atd. atd. atd. (Psali to i v ultrapravicovém fašistickém tisku MF Dnes a LN ap. A to už je co říct) A takto bych mohl pokračovat. Taky jsem toho dost slyšel přímo od lidí.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6368
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 07. května 2011 - 22:45:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VŠD, 3x Honzík i ostatní: Řekl bych, že se diskuse začíná poněkud vymykat tématu i úrovni, takže žádám všechny zúčastněné o zklidnění, jinak to tu budeme muset pročistit.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 08. května 2011 - 02:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Tak znovu a naposledy. Takové případy (kromě těch plínek, o tom nemám žádné info) jsou, ale jde o porušení zákona. Může se stát, že se stanete jejich obětí, ale máte možnost se proti takovému zacházení bránit.

Oproti tomu v koncentráku v KLDR je zacházení ještě tvrdší, ve srovnání s Hyundai, Sungwoo (též korejská kultura) a podobnými podniky, a především nemůžete z takových táborů odejít (ze špatného zaměstnání fyzicky odejít můžete, problémem mohou být ekonomické následky), ani se dovolávat práva.

Tvrdit tedy, že v některých českých podnicích se dějí stejné či srovnatelné věci, jako v koncentračních táborech v KLDR je hrubá nepravda.

Tímto si dovoluji, také na přání moderátora, ukončit diskusi na dané téma. Budu si velice vážit toho, pokud napříště předem zvážíte, co napíšete do diskuse, a alespoň se pokusíte být objektivní.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 08. května 2011 - 09:17:13    Odkaz na tento příspěvek  

Jeden odkaz pro Všd snad ještě uvést mohu: http://www.novinky.cz/zahranicni/232760-madrid-poprve-zverejnil-m ista-masovych-hrobu-obeti-frankovy-diktatury.html
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. května 2011 - 09:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čekání na nehodu? Malé zamyšlení k protihlukovým stěnám na železnici.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1300
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 08. května 2011 - 21:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Z úcty k administrátorovi nebudu kontrovat odkazy na oběti republiky.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 02:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: To je známá věc. Podle mého názoru jsou dlouhé protihlukové stěny bez vrat nebo snadno rozebratelných úseků následkem myšlení lidí typu Káči Jacques, tedy hlavně aby se minimalizovaly všechny externality z dopravy, na ostatní nedbám ...
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 09:58:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: protihlukové stěny nejsou výmyslem ekologů (ani biomasitých), ale hygieniků. Pokud jsem slyšel, mezi CHKO Třeboňsko a KHS byla v tomto směru jednání velmi ostrá; hyenici vyhráli
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 12:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Já narážím na snahy některých EKOLOGISTŮ, stavět protihlukové stěny či omezovat rychlost dopravy (převážně silniční, ale nezastaví se před ničím) v Praze, o kterých jsem četl na D-Fens.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3072
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 12:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za protihlukovými stěnami všude možně bych spíš opravdu viděl tu stavební lobby - ostatně nejoblíbenější protihluková opatření jsou co nejmasivnější a taková, aby tam muselo natéct co nejvíc betonu. Čímž se výborně podojí veřejné rozpočty na "bohulibou" věc.

Kateřina Jacques nemusí mít rozumné názory, ale nevím o tom, že by prosazovala protihlukové zdi.
D-fens přináší často neotřelé názory, ale vymezuje se důsledně proti "ekologistům", v podstatě až tak, že shazuje nebo zlehčuje jakoukoli ochranu přírody nebo i ochranu zdraví obyvatel třeba před těmi externalitami z dopravy. Asi to bude současným důrazem na individualismus, ale ona je vůbec móda kritizovat omezování lidské pohodlnosti kvůli ostatním nebo dokonce něčemu tak ekonomicky obtížně vyjádřitelnému jako je zdravé životní prostředí a vymezovat se proti ekologii (v čele toho stojí sám Pan Nejvyšší). Té bohužel dělá medvědí službu i řada nešťastných politických kroků z poslední doby (podpora fotovoltaiky, biopaliv, nebo třeba úplně blbý "ekopoplatek" na starší auta), které ale prosadili a případně upravili do zhoubné podoby úplně jiní lidé než ekologičtí nebo zelení aktivisté.

Omezování rychlosti silniční dopravy je přitom náhodou celkem účinné - pracuju poblíž pražské ulice 5. května a když snižovali rychlost na 50, přišlo mi to jako absurdní a že to nikomu neprospěje (že auta při 70-80 jedou na nízké otáčky a motory mají třeba i tišší než při úzkostlivě střežené 50). Teď s odstupem mě to sice jako řidiče pořád otravuje, ale pro lidi z Prahy 4 mi to přijde jako spása - přítomnost magistrály je slyšet výrazně méně. Už z dálky je poznat, když nějaké auto výrazně překračuje rychlost. Čímž nemyslím zvuk motoru, ale hluk od pneumatik, případně i aerodynamický hluk...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 13:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si nedělám o DFensu iluze, holt to jsou skuteční (Kottás) a rádobyautozávodníci, kteří si jdou za svým.

Jsou tam články rozumné (možná většina), méně rozumné (DFensovo dojíždění do práce a "vize" dopravy v ČB na konci) a naprosto hloupé (srovnávání ideální spotřeby Octavie s maximálním výkonem lokomotivy 151), a také jeden můj vlastní.

"Té bohužel dělá medvědí službu i řada nešťastných politických kroků z poslední doby (podpora fotovoltaiky, biopaliv, nebo třeba úplně blbý "ekopoplatek" na starší auta), které ale prosadili a případně upravili do zhoubné podoby úplně jiní lidé než ekologičtí nebo zelení aktivisté."

To je obecně známá věc. Do jisté míry se tak stalo v tandemu Bursík-Řebíček, který byl sice příznivý pro přepravující se osoby, jedno jakým způsobem (ohromné investice do dopravních staveb), ale vražedný pro daňové poplatníky.

"Čímž nemyslím zvuk motoru, ale hluk od pneumatik, případně i aerodynamický hluk..."

To v případě, že se prudce rozjíždí, nebo jede podstatně víc, než 70.

Každopádně, pokud jde o magistrálu, četl jsem doslova zrůdnou vizi ji předělat (po dostavbě okruhu) tak, aby auta musela kličkovat (záhony zařezávající se do silnice tu z jedné, tu z druhé strany), a tudíž lidé jezdili radši MHD, na kole nebo po okruhu.

Na první pohled to zní hezky, ale když vezmeme v úvahu, že je magistrála hlavní příjezdovou trasou do 3 velkých nemocnic (Bulovka, VFN a Krč), začne z takového nápadu mrazit.

To celé může (ale nemusí) souviset s neomalthusiánstvím části Zelených. Takovým koncentrátem zeleného myšlení (spíše než v ekologii v jiných tématech) mezi novináři je Silvie Lauder (měl jsem tu "čest" osobně).


Tvrzení, že jde Zeleným o lidské zdraví, jsou mnohdy pokrytecká, pokud se podíváme na to, jak podporují drogy a další věci veskrze zdraví škodlivé. Ostatně, čím to asi bude, že mají mnohem větší podporu bezdětných třicátníků, než od jejich vrstevníků-rodičů ...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 13:53:54    Odkaz na tento příspěvek  

MNo a pokud jde o PHS, tak to se zelenejma vůbec nesouvisí, spíš v konkrétních případech bejvaj "z důvodů krajinného rázu" proti. nesmíte toho dfense tolik hulit (mně se naštěstí z tamějšího jumoru zvedá kufr, takže mi to nehrozí ..)

A do rychlosti na magorstále už nekecaj vůbec, to jsou nějaká místní sdružení tamních domkářů co postupují podle ideologicky naprosto legální premisy, starat se o svoje. Spíš se ptejte, proč správa tohoto státu neni schopná vyhovět legislativě přijaté parlamentem téhož státu, jakož i mezinárodnim dohodám.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 15:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Já se tam zpočátku snažil polemizovat, později jsem zjistil, že je to tam dost zabetonované. Každopádně, "otiskli" mi i jeden článek, který byl psaný v duchu "pro veřejnou dopravu, ale proti ekologistům", což svědčí o tom, že to zas takoví totální zabedněnci nejsou.

Jinak v souvislosti s magistrálou jde skutečně o aktivity Kateřiny Jacques.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3073
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 17:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem tedy pro omezování magistrály, resp. přeměnu Legerky a Sokolské zpátky na "normální" jakžtakž obyvatelné městské ulice - když budou všechny ty tunely, tak ať si auta hledají cesty mimo centrum. Funkční Městský okruh pomůže hodně, pokud se po jeho zprovoznění zkomplikuje průjezd centrem - je to vidět teď, co se uvolnila Jižní spojka od tranzitu, jak se snížily zácpy i jinde.

Argument s příjezdem do nemocnic je poněkud populistický - jednak Bulovka i Krč jsou až za Městským okruhem, jednak by i "kličkování sanitky mezi záhony" jistě bylo rychlejší než současné proplétání se mezi dvěma či třemi pruhy stojících aut a vytrubování zablokovaných křižovatek.
Dnes jsem magistrálu zrovna projel a je to úplně absurdní - v samém centru města stojí nebo popojíždějí tři pruhy aut jedoucích z jednoho předměstí na druhé tam a ucpané dva až tři pruhy zpátky...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 18:12:32    Odkaz na tento příspěvek  

No a jinde se zase zvedly, tuhle jsem něco vezl od Ohrady přes Vršovice a na Želivskýho vůbec nešlo projet, ani na desátý světla. To za svuj mladej život snad nepamatuju .. ale třeba byla dole na Ruský nějaká halda, jsem nakonec vyměk a zahnul vlevo přes Strašnice. Dtto fronta na "Muzeum" z obou stran magistrály, ta nezmizí ani po dostavě Blanky a Malešic (takovou oklikou z Pankráce do Karlína přece nikdo nepojede). Nejde rozhodně jen o cesty "z předměstí na předměstí", uvnitř MO leží nezanedbatelná část bydlení, služeb, ouřadů i pracovních příležitostí.

Skoro už vidim jako větší problém "zašpuntování" většiny ostatních průjezdů přes město chaotickejma sítěma jednosměrek a pěších zón, který nejen že koncentruje úplně všechno do Ječný a na magistrálu, ale navíc nutí šoféry najíždět po městě zbytečný kilometry navíc. Já vim, zklidňování obytných zón je jistě populární a důležitý, ale jsou jisté hranice, po jejichž překročení systém kolabuje trvale.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 18:19:09    Odkaz na tento příspěvek  

A jako že nepochybuju že se v tom budou dobrodruhyně typu KJ angažovat, nejsou v tomhle sporu hnací silou, ani nejsou typicky "zelený" .. navíc je tu "válka" mezi zklidňovači z Prahy 2 a z Prahy 4 a snad i nějakej ten prohranej soud něsta s pankráckejma o platnost hlukových limitů, pokud se pamatuju. Tady je něco k odkaz ale nebyl jsem tam ani nenašel záznam, jak to dopadlo. Ale ten Vondrášek mluví rozumně. Rozhodně nehrozí, že by se to dalo třeba předepsat pankráckejm svobodnejm investorům k úhradě .. ti maj právo na svuj vejvar, vyvolaný náklady nechť nesou poplatníci.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 19:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Želivského je čím dál tím horší, to mi taky připadá, ale to je přesně místo, kde zatím ty obchvaty chybí - na Průmyslové popojíždějí kamiony z D8 a vnějšího okruhu je na východě jen malý kousek. Trasa Pankrác-Karlín je hodně extrémní (ve smyslu výhodnosti cesty přes Muzeum), to tam opravdu zůstane, ale kolem Muzea se dnes jezdí i trasy Pankrác - D8 nebo Pankrác - Suchdol.

Já jsem teda vlastně jinak kritikem těch předražených tunelů a víry v řešení dopravy přes nějaké megastavby lákající více aut, na druhé straně mnoha místům ten MO ve finále opravdu pomůže. Kromě Letné (kde to o moc horší než před začátkem stavby už být nemůže) i třeba té Ohradě a Želivárně.

O té Praze 2 vs. 4 se tu už diskutovalo v "Dopravních stavbách ve městech" s tím, že ubrání pár desítek metrů jednoho pruhu v Legerce mohlo těžko způsobit Praze 4 takové potíže, jak se tamní snažili tvrdit... nicméně od doby téhle hádky se situace na jihu celkově zlepšila otevřením toho vnějšího okruhu, protože dřív se třeba i při cestách z P4 na P5 objížděl ucpaný Baranďák přes Ječnou/Žitnou...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 09. května 2011 - 21:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: On by tam i tak provoz zůstal, i když jen místní. To už si spíš dovedu představit poplatky za vjezd na magistrálu, nízkoemisní zónu a další možnosti "násilného" omezení jízdy aut, ale rozhodně by měla být zachována možnost jak právě té jízdy sanitek, tak i využití magistrály, jako náhradní trasy, v případě uzavírky na městském okruhu, nebo také třeba pro busy NAD v případě přerušení provozu metra.

A to by právě v případě proplétání mezi záhony nebyla.

Nemluvě o tom, že zácpy nejsou na magistrále po celý den a noc sedm dnů v týdnu, zatímco infarkty a mrtvice ano ...

Další pak kapitola jsou nové stavby na MO v Libni a na Žižkově (podvrtání z Libně na Jarov atd.), když pro tranzit existuje trasa po Průmyslovém půlokruhu, která je ještě dál od centra a po většinu trasy též obytných oblastí obecně. Tady je otázka, zda by neměla být upřednostněna stavba vnějšího Pražského okruhu.

prag: Želivského, to je křižovatka sama pro sebe. Lidem se nechce objíždět přes Jarov nebo dokonce Průmyslový půlokruh, což chápu, mnoho km navíc.

Manžel mé sestřenice říká, že až/pokud se dostaví městský okruh a bude možné plynule cestovat po Praze autem, podíl MHD na celkovém objemu dopravy půjde rychle dolů. Otázka je, v jaké míře.

Podle mého názoru jezdí dost lidí autem i v případě, že si časově nepomůžou, protože v MHD jsou tolerování různí smraďoši. Několikrát jsem se snažil, aby se tato tolerance snížila, a revizoři i MP s tím něco provedli, za což jsem byl panem Markem Čaňkem z Auto*Matu označen za rasistu (aniž bych se vůbec zmiňoval o rasovém původu těchto) a fašistu (přitom o italské MHD jsem se vůbec nevyjadřoval).
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 08:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mého názoru jezdí dost lidí autem i v případě, že si časově nepomůžou, protože v MHD jsou tolerování různí smraďoši.
Přesně tak. V autě vím, kdo seděl na mojí sedačce přede mnou, sám si určuju, kdo si sedne vedle mne a vůbec mám jistotu, že si sednu a do čeho.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 08:52:17    Odkaz na tento příspěvek  

Nevěřte tomu, dneska byla po delší době zas zacpaná Italská a Vinohradská (což je paradox, ale normálně je to od Churchilla k Muzeu rychlejší tudy, než cukánim po "magistrále"), na Nuselák stála fronta až odněkud z Pankráce .. s tim žádnej okruh nehne. Průmyslová je právě jen pro tranzit, ale MO má řešit dopravu ve městě .. a s tim že to znamená větší nájezd kilometrů už vizionáři nepočítaj vůbec. A Želivskýho je holt jedinej zbylej průjezd sever-jih mezi Muzeem a Hostivaří, tam se taky neni čemu divit (Jarov je k ničemu, dokud nemá to propojení na jih skrz Malešice).
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 10. května 2011 - 12:33:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: V tomto směru nemůže být MHD nikdy stoprocentní, ale nemusí to být tragické, jako v Praze. Jenže, jak píšu, podle soudruhů z Auto*Matu je to fašismus a rasismus.

prag: Ona je otázka, zda by se mnohým časově nevyplatila spíš okružní jízda po Průmyslové nebo Spojovací a Dřevčické? Sice by najeli více kilometrů, ale ne v zácpě.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 20:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Evropská komise zveřejnila údaje o sazbách DPH u jízdného ve vnitrostátní dopravě. Čím více na Východ, tím vyšší DPH.
Irsko - 0% DPH
Velká Británie - 0% DPH
Lucembursko - 3% DPH
Francie - 5,5% DPH
Belgie - 6% DPH
Nizozemsko - 6% DPH
Rakousko - 6% DPH
Portugalsko - 6% DPH
Švédsko - 6% DPH
Německo - 7% DPH
Španělsko - 8% DPH
Polsko - 8% DPH
Slovinsko - 8,5% DPH
Finsko - 9% DPH
Česko - 10% DPH
atd.
Nejhůře jsou zatíženi Maďaři - 25% sazbou DPH. Ale ani zlodějské Česko nebude nijak pozadu. Uvažuje se přece o 17%.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 12. května 2011 - 20:44:14    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: měl byste možná částečně pravdu, pokud by se dalo třeba ze Žižkova dostat na tu Průmyslovou bez zácp (a samozřejmě, kdyby nebyly i tam, nebo na trase z Hostivaře na Jižák). Mně to ježdění po městě občas postihne z pracovních důvodů. A ač se to rozložení třeba mezi zimnim a současnym obdobim mění, zacpanost je poměrně stálá a plynulá průjezdnost čehokoli jen iluzí. Třeba bych měl zkusit vozit servis vlakama, abych se vrátil k tématu ..
Arctia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 6-2010

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 21:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze by umera mezi DPH a mnozstvim vladnoucich zlodeju?
Utúlien aurë...
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 00:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano je to tak. Ani vysoké daně Maďarsku nic nepřinášejí, neb Maďaři okrádají stát jak straky. Potřebovali bychom mít na úřadej jen švédské občany a bylo by hned peněz dost.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 01:16:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Napíšu Vám to na rovinu, já bych takovou práci dělat nemohl a vážím si těch, kteří tak činí.

Pokud jde o vlaky v užším slova smyslu (tedy ne MHD), skutečnost, že dosud nestojí vlakové zastávky na Kačerově a Rajské Zahradě vidím jako navýsost politickou, protože technicky proveditelné je a ekonomicky je to ospravedlnitelné snáze, než mnoho jiných staveb.

Typicky ze Zbraslavi na Kačerov, tedy Prahu 4 (a 11) by se lidi dostali za 18 minut, stejně tak by pomohla obyvatelům Vraného, Měchenic, Davle ...

U Rajské Zahrady by byl zase snazší přestup na B, než šílenými podchody na nádraží Vysočany+Rubeškou. To bude poznat na spojení oblasti Neratovic a Čakovic [busy na Letňany (C), vlaky na Wilson(C)] se Smíchovem. Naopak lidé z Černého Mostu, Kyjí a Lehovce budou mít v dosahu vlaky (výhodné zvláště v případě průjezdného modelu).

Za úvahu by stála i obnova nádraží Vyšehrad, což by přiblížilo železnici nemocnice, školy a kanc. budovy okolo Karlova náměstí.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 01:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Nebylo by lepší celou ČR prodat firmě IKEA?

Mohu se zeptat, kde pracujete?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 03:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen je škoda, že se u nás slaví porážka nacismu jen v Plzni. Je to ostuda a neúcta ke všem vojákům, kteří padli v boji proti nacistickým zločincům. Zatímco se v Plzni se opět objevily vlaječky státní a americké, tak v Praze ty sovětské opět chyběly. Já jsem však vedle státních vylepil i ty sovětské, jako dík osvooditeli.
Ale není divu, když je naše společnost vedena přepisovači historie z řad fašistických katolických tmářských kruhů, pro které jsou vzorem Salazarové, Pinochetové, Frankové, Tisové, Hitlerové apod. Je otřesné, jak se u nás vyučuje fašistická historie. Je mi z toho až na blití, jak se urážejí sovětští vojáci a jak se vědomě zapírá největší zachránce našeho národa.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Kdyby se sovětům povedlo realizovat tohle http://www.fronta.cz/zukovuv-plan-preventivniho-uderu-z-kvetna-19 41 tak ty vlaječky nejspíš vylepujeme pořád a nejsem si jistý jestli bychom k nim vylepovali i ty české....
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 09:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Všd: Obávám se, že zastavování na RZ by mohlo S3 pro některé naopak zneatraktivnit, protože při cestě na Hlavní n. (kde vystupuje nejvíc lidí) je to zdržení. A například z Čakovic už dneska vlak nemá moc co nabídnout, autobus + metro je všude rychleji. Musela by se nakoupit hbitější vozidla než 854 + vůz (a pokud by ještě byla zřízena jedna zastávka ve Kbelích, beztak by výsledná jízdní doba byla spíš delší než dnes).
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 10:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnsone. Zase jste mimo. Moskva narozdíl od Berlína žádné plány na VYHLAZENÍ českého národa neměla. Kdyby se naopak Sovětům podařilo přesvědčit mírotvorce z GB, Fr aspol., že skutečným nebezpečým je Hitler. Ani bychom tu vlajku nemuseli schovávat a přestat užívat a Španělsko by si mohlo odpustit katolickofašistickou hrůzovládu frankistů. SSSR samozřejmě zaútočit nechtěl a nejvyšší vedení ani nevěřilo varováním, že Hitler zaútočí.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 11:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tuhle reakci sem očekával.
Když tedy SSSR zaútočit nechtěl, proč nacpe své vojska až na hranici ? Argument že pro obranu je tedy předem vyloučen, když tvrdíte že nejvyšší velení nevěří varováním o Hitlerově útoku.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 03:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Pěkně děkuju, z Čakovic (sypaná nástupiště) jít na bus (přejezd+přechod) a jet do útrob Prahy, navíc přitom stát na jedné noze a ještě ne na své, v některých případech. Pokud jde o jednu zastávku navíc ve Kbelích, jistě by měla menší obraty cestujících, než na RZ.

Pokud jde o hbitější vozidla, jistě by to bylo dobře, hydry nejsou nejmladší, věčně jezdit nebudou. (053 dojezdí s nimi, část 054 bude ještě sloužit s 842 a 843, stejně jako 954.)

3xhonzík: Já k dispozici vlaječky nemám, ale pokud bych vylepoval, tak ruské a ne sovětské, případně i dalších národů našich osvoboditelů (Marijce bych asi vynechal:D). Ti muži nebojovali za komunistickou ideologii, bojovali za Rusko (i když nebyli etničtí Rusové) a proti nacismu.

Johnson: Různých plánů existuje mnoho desítek, ne-li stovek, metrů. A ten Timošenko, nebo to spíš Tymošenko a děda jisté "prozápadní" soudružky, podobně jako děda Džamily byl kazašský zemský ministr školství? Jinak víme, jak část generálů po napadení SSSR dopadla.

A ty názvy měst, s tím si taky mohl dát autor víc práce, Lovač jsem nikde nenašel, pravděpodobně jde o Lowicz, mezi Łodźí a Sochaczewem. Narva má být asi Narew (Narva v Estonsku je též řeka, ale nezapadá do dané linie). Ostrolenka se do češtiny přepisuje bez n. Kreuzburg je Kluczbork, Oppeln Opolí. Konečně Ponevjež na mapě je známá stanice úzkorozchodných vlaků Panevežys. Vypadá to jako několikanásobný překlad názvů měst, autor nejspíš sám neměl představu, o kterým místech píše.

O něčem vypovídá i to, že plán považují za závazný hlavně němečtí historici a naopa izraelští tuto představu zcela odmítají.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 03:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnson: Ještě je tu jedna věc, pokud už by měl SSSR daný plán realizovat aspoň s částečným úspěchem, potřeboval by k tomu určité podmínky, které neměl. Zaprvé nemít na svém území zrádce (proto v té době poslali tolik lidí hlavně z pobaltských zemí do GULAGu, za daných podmínek to lze chápat), zadruhé mít spojence na nepřátelském území (to zajisté měli, v polském a židovském obyvatelstvu) a hlavně moci počítat se zradou alespoň částí slovenské a rumunské armády v takovém případě (a právě zde asi viděli, že nemohou), které by bránily nacistům začít organizovat protiútok s využitím právě území těchto dvou států.

Nemluvě o tom, že pokud by se podařilo SSSR dobýt Jassy, ale i možná v případě, že by se rumunská hranice sice udržela, ale ne hranice mezi sovětským a nacistickým záborem Polska, snažili by se nacisté pravděpodobně přesunout své jednotky z Bukoviny do Malopolska a Slezska. A v tu chvíli by jim mohli pár vlaků vyhodit do povětší povstalci na Slovensku. Jenže právě s tím asi počítat nemohli.

Jinými slovy, ten plán má logiku, pokud je na papíře, ale je zřejmé, že pro použití v praxi má příliš mnoho slabých míst.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 08:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Pěkně děkuju, z Čakovic (sypaná nástupiště) jít na bus (přejezd+přechod) a jet do útrob Prahy
A vy bydlíte v Čakovicích na nádraží? Tipuji, že většina lidí má spíš blíž autobus. A ta sypaná nástupiště nejsou zrovna výhra, co se snadnosti nastupování týče.

Pokud jde o jednu zastávku navíc ve Kbelích, jistě by měla menší obraty cestujících, než na RZ.
To pravděpodobně ano. Já ji zmiňoval, protože v nějakých sci-fi plánech (společně s RZ a ještě Třeboradicemi) existuje a je to další hřebíček do rakve již tak pomalé 070.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 10:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Určitě to nevím, ale ten Timošenko nemá s Tymošenkovou s Ukrajiny nic moc společného.
Ohledně zrádců, Německo na svém území taky mělo národy, které jej zrovna nemilovaly, rozdíl ale byl v tom že Němci je nezařazovali do své armády. SSSR sice ano, ale když se rozředí do různých jednotek, riziko nějakých rozsáhlých dezercí klesá.
Ohledně těch spojenců, Němci ve Francii taky zrovna moc spojenců neměli.

Co se týče toho Slovenska, měl snad vůbec nějaké hranice s SSSR ? Na mapě, nejsou jenomže během let 39-41, se tam ta situace hodně měnila. No a ohledně toho Rumunska, ten Žukovův plán sice nepočítá s nějakým velkým úderem, ale klidně mohl být modifikován, důkazem je že na Rumunských hranicích se rozvinul samostatný Jižní Front a ne Jihozápadní Front, jak je uvedeno v mapě. Jižní Front, měl mít dvě armády, 18. Armádu na severním úseku hranic s Rumunskem a 9. Armádu na jižním úseku hranic s Rumunskem, za nimi ještě stála 19. Armáda, která ale podléhala Záložnímu frontu. Zajímavé je že ona 18. Armáda, měla ve své sestavě tři horské divize. Horské divize, narozdíl od normálních střeleckých divizích, mají v horském terénu, větší mobilitu. Vtip je ale v tom že na Sovětské straně hranice žádné velké hory nebyly, navíc pro obranu a to i v horském terénu se lépe hodí střelecká divize. A ony horské divize se hlavně formovaly ve vedlejším Kyjevském vojenském okruhu (později přejměnovaném na Jihozápadní Front) jehož levé krídlo mělo operovat právě v Karpatech. Jinak ještě co se týče toho Rumunska, tak s okolí města Ploješti pochází většina produkce ropy, kterou jsou Němci zásobování což není od Sovětských hranic zase tak daleko.

A co se týče toho přesunu vojsk do Slezska, Němci v Rumunsku měli 6 divizí, které i kdyby ten úder do Rumunska nepřišel, Hitler posedlý ropou z Rumunska nepřesunul, důkazem může být zničení 17. Armády na Krymu na jaře 44, protože se Hitler bál leteckých útoků které mohly být vedeny z Krymu na ony ropná pole.