K-report
 

Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 18. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 18. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 11:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Ne, to jsem psal pro případ, že by někdo vlaky v Čakovicích "chytře" ukončil.

Jinak tady jde spíš o četnost rychlíků a používaná vozidla. Loni jezdil rychlík co dvě hodiny, teď je dopoledne 4-hodinová díra, ale i tak to jakž takž jde. Jinak máte pravdu v tom, že na cesty po Praze je 070 opravdu těžko použitelná, s výjimkou cest do okolí Vršovického nádraží.

Pomoci by mohl průjezdný model směr Vrané, ale ten vylučuje použití 854+054. Pokud by tam jezdila hbitější vozidla, potom by se dalo jezdit bez problémů Čakovice-Modřany zast. za 45 minut i s pobytem na hl.n. MHD v této relaci nezrychlí ani stavba D do Písnice.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 11:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnson: Co vím, muži z opravdu rizikových etnik sloužili v SSSR u stavebních a technických praporů.

Každopádně, pokud by se nacisté mohli spolehnout na Rumuny a Slováky, mohli by i v případě, že by Sověti dosáhli popisované linie, podniknout protiútok z jihu, nebo rychle přepravit jednotky soustředěné v Rumunsku a Maďarsku přes Slovensko do Polska a tak obhájit aspoň Horní Slezsko.

Pokud by se ustupujícím nacistům podařilo vyřadit z provozu železnice v Polsku, takže by Sověti museli postupovat pěšky, resp. na tancích a nákladních autech, zatímco Němci by své jednotky mohli přepravit po železnici z jihu na sever, můžeme ztrátu Slezska téměř vyloučit a Sověti by došli NEJDÁL k dolnímu toku Wisły.

K tomu je třeba přičíst mnohem větší vzdušnou sílu Němců, která by ochránila většinu železnic na jimi ovládaném území, ale naopak dokonala dílo zkázy na těch v Polsku, pokud by to nestihly ustupující pozemní jednotky.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 12:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Pokud by se sovětům povedla ta operace nčrtnuta v tém mapě, tak jsou němci rádi že se vůbec můžou bránit a na nějaký protiútok nemají ani pomyšlení. Navíc rusům hezky kryjí bok Tatry a Karpaty.

Ohledně nějakého přesunu vojsk z Rumunska, jak už píšu, Němci tam mají 6 divizí, které tam Hitler ze strachu o ropu nejspíš nechá. Co může Hitler stáhnout, jsou nějaké jednotky z Francie, což mu bude, pokud se Sovětům ona operace povede, k nahrazení těch zničených jednotek. Na nějakou velkou protiofenzívu pomýšlet opravdu nemůže.

Co se týče letectva, tak tam mají Rusové dost velkou převahu, nehledě na to že pokud by byl ruský útok neočekávaný, tak by mohlo být německé letectvo zničeno ještě na zemi.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 12:32:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnson: Jenže ta operace by se SSSR povést nemohla. Zjevně by tam či onde narazili na odpor, který by nedokázali snadno překonat. Navíc by se ani nedotkli Pruska a logicky by tedy tamní vojska začala útočit na sovětské pozide ze severu. Kdyby měli slušnou naději na úspěch, jistě by do té operace šli.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 13:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Ne, to jsem psal pro případ, že by někdo vlaky v Čakovicích "chytře" ukončil.
Tak to chraň bůh.

Jinak máte pravdu v tom, že na cesty po Praze je 070 opravdu těžko použitelná, s výjimkou cest do okolí Vršovického nádraží.
Já jezdím běžně Kbely - Hl.n. a přes koleje na VŠE. Mám ale vyzkoušeno, že s přestupem na metro směrem na jih je to rychlejší, než jezdit k metru (Letňany/Prosek) autobusem. Protažení se zastávkou na Kačerově by se mi líbilo. Proč ale 854 + 054 takhle jezdit nemohou?

S tou RZ nevím, zrovna letos bych to sice při cestách do Hloubětína asi použil, ale přestup na metro tam může být leda hodně krkolomný a málokomu se bude chtít tam přelézat tím navrhovaným nadchodem.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 652
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 13:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd. Ruská vlajka nereprezentuje skutečnost a nemůže reprezentovat ostatní sovětské republiky USSR, BSSR, KSSR apod. Tudíž je sovětská vlaječka na místě. NAvíc to byla tato vlaječka nad kterou lid jásal v 45tém roce. I kdybych měl ruskou vlaječku, tak bych ji nevyvěsil místo sovětské, vzhledem k Ukrajině, Kazachstánu apod.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 13:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnson něco najde na internetu a je z toho u vytržení. A je mu jedno, co na to říkají historici celého světa. Mně je jasné odkud vítr fouká.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 18:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Jenomže oni by do té operace šli, kdyby je němci nepředběhli. Ruský historik Mark Solonin loni vydal knížku 23. červen - Den M. Ten tvrdí že podle původního plánu se Stalin chystal zaútočit v roce 1942, napovídala by tomu chystaná reorganizace rudé armády v roce 41, někdy na jaře 41 (patrně po obsazení Jugoslávie.) se termín útoku přesunul na konec léta 41 a konečně někdy v červnu 41 mělo dojít k dalšímu posunutí útoku, na začátek července 41. Ten Žukovův plán mohl klidně sloužit k tomu aby si Stalin uvědomil nebezpečí ze strany Německa. On totiž patrně existoval rozpor mezi Stalinem, který bojeschopnost rudé armády oceňoval vysoko a ruskou generalitou, která ji zase oceňovala velmi nízko, ten Žukovův plán mi příjde poměrně minimalistický.

3xhonzík: Nejsem s toho u vytržení, tomuto tématu se věnuji delší dobu, ale začal sem se v tom šťourat právě díky tomu článku. Co na to říkají historici celého světa ? Někdo tomu věří, jiný ne, poměrně dost jich zastává názor že SSSR chtěl zaútočit na Německo, liší se ale pouze datum útoku. Mimochodem vyhnul jste se odpovědi, na co se to rusové tedy chystají, když informacím o německém útoku nevěří, na obranu se nechystají, ale cpou vojska na hranice do vyloženě útočných postavení.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 21:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Pokud bydlíte u nádraží, tak se to vyplatit může.

Pokud jde o 854+054 na Pacifik, nesmí tam kvůli protisměrným obloukům, dva dlouhé vozy s malými nárazníky by se mohly do sebe těmi nárazníky zaklesnout. Jinak do Bráníka by mohli, možná i do Vraného, problém bych viděl spíš kolem Žampachu nebo na Dobříš.

Pokud jde o RZ, ten přestup by tam byl snazší, než ve Vysočanech, kde to jsou jedny schody, průchod Rubeškou, přechod přes Sokolovskou, eskalátor do metra a pak ještě pár běžných schodů dole.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 21:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Všechny ty země byly součástí Ruska za cara. Kromě detailů, jako části Ukrajiny, která patřila Rakousku-Uhersku.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 22:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Všd: Na vlak to mám stejně daleko jako na autobus. Zastávka vlaku je umístěná docela příhodně uprostřed obydlených oblastí, ne tedy kdesi v polích za vesnicí, pročež si myslím, že zrovna ve Kbelích má vlak potenciál (bohužel si to kromě mě myslí asi jen dalších 20 lidí ).

Ve Vysočanech je to vskutku na pytel, to vím. Otázkou ale zůstává, jestli by bylo rychlejší přestoupit na RZ, a nebo jet bez zastavení do Vysočan a tam absolvovat ten delší přestup.

S tím Pacifikem, to je zajímavý. Jak se třeba liší B(d)tn a Bmto, to je přece taky dlouhý vůz, ne? A co všechno teda vůbec na Pacifik smí, kromě šukafonů, nějakých Bmx a zmíněných patráků?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 23:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnson: Jak píšu, jsem přesvědčen, že by se vinou technické nedokonalosti a nedostatečné morálky vojáků nedostali tam, kam chtěli a došlo by tedy k vleklým frontovým bojům mnohem východněji, než na popsané linii.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 00:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Pokud jedu osobákem na trati 070, ve Kbelích téměř vždy stavíme, i když to je na znamení. Určitý potenciál tam je. Ale přece jen to mají blízko jen lidé z cca 1/3 Kbel, pro ty ostatní už to je horší. Další nevýhoda vlaku je v řídkých intervalech (Čakovice mají víc vlaků, ale zase dál na nádraží od většiny bytů).

Pokud jde o RZ, jistě by ten přestup byl rychlejší, i přesto, že na Vysočanskou jede metro déle, než z daného místa na nádr. Vysočany. Pokud by tedy přímo neběžel (a že jsem se přes Rubešku něco nachodil i naběhal).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 11:05:17    Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo by lepší, s tou debatou o chystaném drtivém "preventivním úderu" Stalinova SSSR proti hitlerovskému Německu (a pak i zbytku Evropy) plánovaném na léto 1941, pokud ještě neskončila, přesunout se do tématu "Obrněné vlaky"? Ať se to tu netluče s jinými záležitostmi.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3081
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 13:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak máte pravdu v tom, že na cesty po Praze je 070 opravdu těžko použitelná, s výjimkou cest do okolí Vršovického nádraží.

Můj kolega jezdí Čakovice - Pankrác a přestože mu v Čakovicích skoro u domu jede 195, rád používá 070 až na Hl.n.+ M-C (pokud nejede autem a pokud mu zrovna nějaký vlak jede), i když se na nádraží musí kus projít. Prý jsou ty autobusy pořád narvané a občas nepravidelné, kdežto ve vlaku je klid, málo zastávek, může si tam něco prostudovat atd.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 13:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Sorry, ale ruská vlajka nemůže reprezentovat národy SSSR bojující proti režimu, který měl v plánu vyhladit český národ. Je ostuda, že se slaví konec války jen v Plzni a popírá se osvobození ČSR rudou armádou. Tyto nehorázné lži a devastace pomníků našich osvoboditelů mi už pijou krev. popírači histoire by se měli z médií už konečně stáhnout.
Johnson. Drahý Johnsone, taky jsem dřív mylně věřil této původně německonacistické propagandě "v boji" proti našemu "nepříteli" na Východě. Naštěstí jsem zmoudřil a lživou antiruskou a antokomunistickou propagandu bývalých předních členů SSM, KSČ aspol. jsem totálně zavrhl.
Jen bych chtěl upozornit naše domácí amerikánofily, že v dobách, kdy jsme prý "úpěli" pod sovětskou botou vládl v USA otevřeně rasistický režim a ne náhodou podobný tomu nacistickému druhé poloviny 30. let. Afroameričané by mohli vyprávět.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 14:08:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Vy se překonáváte.
Mimochodem, pořád jste mi nevysvětlil, proč stojí ruské vojska nacpané na hranicích, když informacím o útoku němců nevěří a podle jejich postavení se rozhodně na obranu nepřipravují.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3082
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 15:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm oslavám osvobození - to si asi každý všimnul, jak se nejdřív vždy a všude mluvilo výlučně jen o hrdinné Sovětské armádě, která porazila Třetí říši, načež se najednou mluví jen o americké armádě, postavil se pomník "Děkujeme Ameriko!" atd.

Působí to trochu ode zdi ke zdi, nicméně ono je to tak nějak na každé obci nebo městě, jestli slaví, jak slaví a koho si zve... a věřím, že v Plzni se jim mezi sběrateli džípů a západními veterány prostě slaví poněkud jednodušeji a uvolněněji.
Žádnému městu osvobozenému Sověty nic nebrání uspořádat si oslavy s Rusy, ale tak nějak jsem si nevšiml, že by to někdo zkusil.... Nějaký ten sovětský pamětník by asi našel dost sil a přijel, ale možná by hostitelům akorát vysvětlil, že v roce 1968 to "přece" bylo osvobození taky... pamatuju si televizní anketu v roce 2008 mezi náhodnými Rusy v Karlových Varech a pak rozhovor s nějakým starým generálem - jen jedna vzdělaně působící paní projevila nějakou sebereflexi, jinak se všichni starší Rusové usmívali, jak nám SSSR v roce 1968 hrozně pomohl, mladí to neřešili vůbec a generál plamenně kázal o kontrarevolucionářích skrývajících těžké zbraně v pražských sanitkách, kteří blbnuli hlavu hrstce výrostků a které bylo třeba zneškodnit, ale že jinak byli všichni Češi za intervenci hrozně rádi ...

V Rusech je bohužel pořád přítomný mindrák zjednodušeně vyjádřený jako "Musíme zase být silná země - za Stalina to bylo dobrý, sice nebylo co do huby a skoro z každé rodiny šel dřív nebo později někdo na šibenici nebo aspoň na Sibiř, ale svět se nás bál a ovládali jsme skoro půl světa", sebestřednost a neochota zkusit se na dějiny podívat z jiného úhlu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 16:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: To, co dělal Hitler u nás za Protektorátu není srovnatelné s tím, co dělal na dnešním území SSSR. Stalin, ať byl jaký chtěl, byl minimálně pro etnické Rusy podstatně lepší alternativa, než Hitler, a vítězství nad Hitlerem se proto vysoce cení. V Pobaltí je to obráceně a na Ukrajině panují dost smíšené pocity.

Pokud jde o rok 1968, ti lidé se nikdy nedozvěděli pravdu. Maximálně ti, kteří se sem dostali, pochopili, že to asi tehdy v Srpnu 1968 tak ostré nebylo, ale nikdo si nepřipouštěl, že by se konkrétně na Československo útočilo jen tak, zvláště když v Maďarsku k tomu důvody skutečně byly (z pozice SSSR).

Je to pro ně samozřejmě těžko pochopitelné, proč sem vůbec šli, když Československo bylo vždy z nejvěrnějších spojenců. V nejlepším případě uznají, že "nemuseli dělat takový humbuk" a "nemuseli tu mít tolik posádek". Existují i teorie, že se sem nacpali spíš kvůli přístupu do jižní části západní Evropy. Prý sem chtěli už za Gottwalda a ten je v tom brzdil.

Na koho vzpomínají v dobrém mnohem víc, než na Stalina, byl Brežněv. Pragmatik, který jim dal relativně vysokou životní úroveň. Podobně, jako dnes Putin.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 16:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Žádný americký černoch by své bídné postavení v tamním slumu nevyměnil za pryčnu v Osvětimi či Terezíně. I když lze mít k USA dané doby výhrady, s nacisty jej srovnávat nelze.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 16:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Ano, ve vlaku si sednete a máte jakž takž klid. Konkrétně na S6 a R6 jsou však problémem řídké intervaly. Ale právě proto si myslím, že by měl existovat přestup vlak<=>metro na více místech a hlavně hustší interval vlaků.

Kdyby měly vlaky mezi Čakovicemi a Modřany jezdit co půl hodiny, stále by vozily víc cestujících, než spoje ve venkovských oblastech. Je to kruté to takhle napsat, ale investice do železnice v Praze se vyplatí více, než do vlaků do Horní Dolní (a to nejsem z Prahy). Problém Horní Dolní je obvykle v obtížných přestupech bus<=>vlak a absenci busů o víkendech.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3083
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 17:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádný americký černoch by své bídné postavení v tamním slumu nevyměnil za pryčnu v Osvětimi či Terezíně.

To určitě ne. Taky bych ale řekl, že jen velmi velmi málokterý černoch by své bídné diskriminované postavení vyměnil za hodnotný život rovnoprávného pracujícího ve stalinském SSSR...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 18:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: To asi též platí, ostatně černošských zběhů k rudým v korejské ani vietnamské válce mnoho nebylo.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 15:28:02    Odkaz na tento příspěvek  

Příběh US vojáka (bělocha), který v 60. letech zběhl do Severní Koreje a zůstal tam 40 let, vyšel nedávno jako autobiografická kniha: http://www.knihozrout.cz/kzk-73106-komunistou-z-donuceni-skutecny -pribeh-americkeho-zbeha-v-severni-koreji
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je fakt zajímavé, co tady řešíte. Kolaps železniční dopravy přede dveřmi, Kalousek za nimi...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3774
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cowwheel: No a co? Za druhé světové kde skončily statisíce nikoliv naivně se vzdajících na východní forntě. Na deset let na Sibiři. Němci i sověti! Kdo se vrátil z německého zajetí skončil stejně na deset let na Sibiři vedle německých zajatců. Co chtěl nějaký pomýlený amík vlastně v té Severní koreji vyřešit?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Buďte konkrétní, co nám reálně hrozí?
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:41:36    Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: už jsem se pokoušel diskutéry upozornit, co že se děje a co se na nás žene. Dostalo se mi odpovědi od trojhonzy, že kdyby byly bývaly byly Slavonice na Moravě, bylo by všechno v pořádku a nic se nerušilo. Vždyť ono je to vlastně ani nezajímá. Oni si tu tříbí své politické ideje a to, že jsme na hraně (nebo možná už za ní) jízdy po polské cestě řešení železnice jim vůbec nedochází...
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:46:45    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: to snad nejni možný, vy nečtete noviny? Já vím, podařené taškařice Bártových hladových veverek, Usáma, hokej a stařecká chlípnost šéfa MMF to sice v médiích poněkud zastínily, ale proboha neříkejte mi, že jako účastník fóra o železnici netušíte nic o rozhodnutí vlády pozastavit a následně zrušit státní příspěvek do regionální železniční dopravy, kolik to dělá, co to v mechanismu financování osobních vlaků (nejen) ČD způsobí a jak vypadají scénáře...
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 21:15:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však už jsme tady to zrušení státního příspěvku řešili, nikdo nebyl schopen vymyslet, odkud by se ty peníze měly vzít

Jen tak mimochodem k nejnovější "taškařici veverek": je opravdu zajímavé, že nařčení opět zveřejnila MF Dnes a opět je pod článkem podepsán Jaroslav Kmenta. A pak je tu nějaký dokument, který je zveřejnený jen v textové podobě. Tomu má jako někdo věřit, že to je pravé? Kdyby si alespoň dali tu práci, vytiskli to na hlavičkový papír VV, naskenovali a pak teprve zveřejnili.

Jenže ono tady platí to samé, jako v případě Strauss-Kahna. I kdyby se ukázalo, že obvinění je křivé, Strauss-Kahn má po kariéře tak jako tak. Analogicky: zdá se, že štvavá kampaň proti Bártovi funguje, média včetně veřejnoprávní televize se předhánějí v olympijské disciplíně skok na špek. Naopak kauzám jako Key Investments, kdy Chalupa a Vodrážka prošustrovali stovky milionů peněz daňových poplatníků, je věnován prostor minimální, na ČT možná vůbec žádný.

Kouzelný byl i komentátor LN Zvěřina, který ve studiu ČT sledoval tiskovou konferenci VV. Ani ne minutu poté, co Peake a Bárta svorně řekli, že zveřejnený dokument je snůška hloupostí, Zvěřina okomentoval, že se vůbec nesnažili vyvrátit pravost dokumentu - wtf?
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 21:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: máte pravdu, nemá to tady cenu. Budou tu radši řešit veverky a jejich blechy. Asi bude skutečně potřeba demonstrace, stávka apod. nátlakové akce, aby ta situace lidem došla.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 21:52:21    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, když nikdo nevymyslel, kde vzít peníze namísto státního příspěvku, tak to zabalíme. Hurá do Polska a do Řecka, nebo tam, kde dohody neplatí, zákony se mění s retrospektivním dopadem, memorandum se státem je cár papíru, protože "úřednická vláda neměla mandát" (a mě jako občana to má zajímat?!), stát není schopen administrovat venkov (nebo sídla pod sto tisíc), protože je "řídce" osídlený a jeho správa stojí moc peněz, tak tam zavřeme pošty, zrušíme četníky, lokálky, autobusy a vypneme proud - ostatně na ten také není ústavou zaručené právo. Chceš bydlet na vsi? Kup si od Mountfielda elektrocentrálu, vytočíš si slevu na kole štěstí a budeš happy. K veverkám se vůbec nechci vyjadřovat, člověk opravdu neví, co je hra a co fakt, ale moje životní zkušenost je, že co vypadá jako monstrózní spiknutí je nakonec prachobyčejná tupost, případně mocichtivost. A vzhledem k tomu, co Bárta předváděl na ministerstvu dopravy (znalí - jsou-li zde - vědí, co mám na mysli), bych se pravosti zveřejněného nedivil. Ostatně existuje cesta žalob na ochranu osobnosti, poškození dobrého jména a tak. Pokud by to byla mediální hra takovéhleho kalibru, opravdu se donmíváte, že by se veverky nebránily právní cestou? Ale nebrání se. Zatím to vypadá, že Bárta by zasloužil na pozadí především za to, že zlikvidoval poslední zbytky loajality obyvatelstva s elitami. Mám obavy, že následky budeme pociťovat ještě dlouhá léta; jemu na to stačil necelý rok.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, já o tom něco četl, ale nejdříve se říkalo, že se zruší 40% vlakokilometrů, následně, že to tolik nebude, ale kromě případu Slavonic nevím o jediném konkrétním případu, kde by měla být doprava zastavena či omezena.

Stejně tak nevíme, zda Kalousek sebere opravdu všechno, a zda sRath část nedosype odjinud (konkrétně v jeho kraji by byly následky nejhorší, protože zrušit 40% spojů vedených řadou 471 je trochu něco jiného, než zrušit krabičky, a to nemluvím o přetížení výpadovek z Prahy).

Je tu na FB iniciativa škrtobus, která kritizuje omezování autobusových spojů v StČ kraji. Vznikla nejméně měsíc před rozhodnutím Ústavního soudu. A organizují ji lidé z TOP v StČ kraji.

Myslíte, že jsou v TOP tak hloupí, že něco kritizují, a vzápětí udělají to samé a v ještě větší intenzitě?

Není to spíš tak, že chtějí dokopat hejtmany, aby víc platili ze svého a méně chtěli od státu? Případně, aby část vlaků, objednaných narychlo u ČD, nahradili vlaky soukromých dopravců?
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:05:07    Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Bohužel. A skoro bych s Vámi souhlasil i v tom dalším. Víte, jsem spíše pravého zaměření, pohybuji se mezi podnikateli, a tak s jistým úžasem smíseným se škodolibým uspokojením sleduji, jak se naprosté neztotožnění se s politickou reprezentací šíří společností výš a výš. To už není o vystoupení odborářů nebo levě smýšlející části společnosti; mám pocit, že se stav blíží do situace, kdy bude stačit impuls - třeba stávka, co já vím - a do ulic vyrazí téměř celé společenské spektrum. Třebas tím stimulem budou drastické redukce dopravy vyvolané pozastavením memorandových peněz, třebas něco jiného. Ale nas...... je obrovská a napříč společností. Na konec si dohlédnout netroufám.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1354
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

https://www.facebook.com/skrtobus

Pravda, organizují to SaN a ne přímo TOP 09. Ale domnívám se, že pokud by Kalousek daný plán skutečně zrealizoval, že by měl hodně velké problémy se starosty s velkým i malým s.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:24:39    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: jenže nevyplacení memorandových peněz (květnová tranže už krajům nepřišla) se nedotkne jen ČD, ale i ostatních několika dopravců - pěkně v poměru. I ti totiž dostávají od krajů v rámci vyrovnání prokazatelné ztráty státní příspěvek. To nebude ono. Vracím se k jednomu ze svých předchozích příspěvků: osobně se utěšuji ideou, že Kalousek tentokrát rychleji konal, než domyslel důsledky. A že by byly široké - širokánské: stát by de fakto likvidoval vlastní firmu (co je ČD jiného), ty by přišly o nedávno pracně vymodlený rating a stát zpětně o dílek mezinárodního kreditu jako ten, který nedrží vlastní závazky - a memorandum závazkem je. Průšvih by pokračoval prostřednictvím neufinancování ROPových programů na obnovu vozidel regioální dopravy směrem k dodavatelům těchto vozidel, a to nejen tuzemským. Odhad snížení stavu zaměstnanců ČD je okolo 5 - 7 tis. osob, což je pěkný zásek do nezaměstnanosti. Navíc by se jim muselo vyplatit odstupné. Cena vlakokilometru by stoupla, a to poměrně výrazně (ekonomům doufám nemusím vysvětlovat), což by železnici učinilo dále neúnosně drahou. Kraje by byly nuceny vlaky alespoň částečně nahradit busy, což jsou další peníze. Na konci jsou dopady politické, což může vést dále až k radikalizaci venkova. Máte ale pravdu v tom, že i topka má starosty a ti svoje voliče, kteří jezdí vlakem. Samozřejmě že sleduju, že Kalousek už poněkud couvl a hrozby rozpadu dopravní obsluhy se zjevně lekl. Taky sleduju, že Šmerda vyhlásil v této věci s Kalouskem boj (uvidíme...) a že vlastně není definitivně rozhodnuto, výplaty jsou pouze pozastaveny. Nicméně samotný ten nápad je nebezpečný z podstaty a podle mého soudu je to jeden z důkazů naprosté bezkoncepčnosti politické reprezentace a vlastně i její bezradnosti. Ohánění se reformami je podle mého soudu dnes už prázdnou floskulí a vláda promrhala (za účinné podpory veverek) jistou ochotu alespoň pravicově orientované části společnosti nepopulární reformy akceptovat.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Jo, když nikdo nevymyslel, kde vzít peníze namísto státního příspěvku, tak to zabalíme. Hurá do Polska a do Řecka, nebo tam, kde dohody neplatí, zákony se mění s retrospektivním dopadem, memorandum se státem je cár papíru, protože "úřednická vláda neměla mandát"
Mně je jasný, že je to mega průser, ale nenapadá mě, co bych tady k tomu měl psát, nebo lépe řečeno jak to změnit.

Můj názor je, že kraje nakonec uhnou a k tak výrazné redukci počtu spojů nedojde, ale ty peníze budou zákonitě chybět někde jinde. Nejmenší zlo by asi bylo, kdyby to odnesly populistické výmysly jako děti zdarma, důchodci zdarma, kola zdarma... jenže to od socialistů asi nelze čekat.

Je to škoda, no. V době, kdy je drahý benzín a je šance, že by někteří lidé vyzkoušeli hromadnou dopravu, asi není nejvhodnější jim ji rušit.

A vzhledem k tomu, co Bárta předváděl na ministerstvu dopravy (znalí - jsou-li zde - vědí, co mám na mysli),
Myslíš tlak na stavební firmy a vyvzdorování si slev na již uzavřených smlouvách?

bych se pravosti zveřejněného nedivil. Ostatně existuje cesta žalob na ochranu osobnosti, poškození dobrého jména a tak. Pokud by to byla mediální hra takovéhleho kalibru, opravdu se donmíváte, že by se veverky nebránily právní cestou? Ale nebrání se.
Protože by to bylo k ničemu. Než takové soudní řízení dojde konce, už mohou být VV dávno neparlamentní stranou a očištění nikoho zajímat nebude.

Je mi divná spíš jiná věc. Bárta po své rezignaci sliboval, jak se teď musí očistit, jak údajné úplatky vysvětlí, už je to asi měsíc a pořád nic. Ani na předsedu strany nakonec kandidovat nebude, což je podle mě chyba - kdyby byl předsedou, nemusela by média pořád psát o "faktickém šéfovi VV". To je vůbec zajímavý: faktickým šéfem TOP 09 je Kalousek, ale nikdo ho tak netituluje. Faktickými šéfy ODS jsou nějací kmotři jako Hrdlička nebo Rittig, a taky je tak nikdo netituluje. Zase ten dvojí metr, o kterém jsem tu psal už mnohokrát.

No a pokud by VV zvolily za předsedu někoho jako Peake, tak to můžou rovnou zabalit. V čele musí být výrazná osobnost, to splňují jenom John a Bárta, nikdo jiný takový tam není.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Kalousek je samozřejmě nebezpečný šílenec, který především nedělá, co má (viz http://www.novinky.cz/finance/233222-statu-se-nedari-vybirat-dane -vlada-nevi-proc.html?ref=zpravy-dne).
Já se ale domnívám, že problém je i v krajských smlouvách, kde se nastavily jednotné ceny/vlkm a tím je deformována skutečná nákladovost regionální dopravy.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 23:36:21    Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: zásadní souhlas. Leckdo (zejména socialisti a Matka Dráha) si memorandum vykládal jako výlučnou pomoc ČD, ačkoliv ve skutečnosti jedním z momentů jeho vzniku byla snaha státu převzít alespoň část odpovědnosti za obsluhu území státu osobními vlaky - což si kraje stejně vyložily po svém a vidět je to na neprůjezdných krajských hranicích i na diametrálních rozdílech v samotném chápání termínu dopravní obslužnost mezi jednotlivými kraji. Druhým momentem byla snaha zabezpečit čerpání evropských peněz na obnovu vozidel, což má samozřejmě poměrně významný pozitivní dopad na průmysl a ekonomiku země (pomiňme na chvíli dnes už víceméně zmařený pokus Romana ovládnout prostřednictvím Škody český železniční průmysl a nakrmit jej zakázkami od ČD). Bez státních peněz a následného zvýšení úhrady prokazatelné ztráty by totiž žádný dopravce na eurodotace nedosáhl, protože by mu nevyšla CBA čili cost benefit analýza, která je nedílnou součástí žádostí o dotace. To neplatí jen pro ČD. S tím se pak spojila snaha krajů nepustit do regionální dopravy Jančuru a další. Možná si diskutéři vzpomenou na to, jak se plzeňský kraj pokusil prolomit jednotnou linii pro-ČD a vyhlásil výběrko (mimochodem skvěle koncipované, tak má výběrko vypadat) na dopravce na vybraných tratích. Těsně před otevíráním obálek bylo zrušeno, protože Martínek a Hašek to Emmerové na poslední chvíli zatrhli, protože ČD forever. Každopádně na stránkách MD visel (a možná ještě visí) metodický pokyn ředitele odboru veřejné dopravy Michalčíka, kde zdůrazňuje, že memorandové státní peníze přísluší VŠEM železničním dopravcům. V některých krajích tomu na základě usilovné politické masáže dodnes nevěří. Platí ale, že vysoutěží-li teoreticky kraj jiného dopravce, přísluší mu též v rámci kompenzace ztráty podíl na státním příspěvku. Takže tudy se s průšvihu nedostaneme. Fakt je, že v podání ČD se o průhlednosti výpočtu prokazatelné ztráty příliš mluvit nedá, vyhláška nevyhláška.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 00:10:12    Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: jak vidíte, ohledně státních peněz a vztahů ve veřejné dopravě se toho dá rozebrat poměrně dost. Snad máte pravdu a skončí to nějakým kompromisem. Ale co se týče vlivu cen benzínu na veřejnou dopravu, ten už se projevuje teď. ČD hlásí za první tři měsíce meziroční růst frekvence okolo 10% (přesné číslo si nepamatuji), a někde jsem četl analýzu o tom, že řada lidí z nižších příjmových skupin už nechala stodvácy a žíga stát doma. Zkrátka už to funguje, a my to poděláme v rámci rozpočtových úspor. Jeden krajský politik používá větu "proškrtáme se až do Řecka". Jinak s ním příliš nesouhlasím, ale tohle bych podepsal.
Co se veverek týče, nemylte se, mě se zpočátku taky celkem líbily (hlavně ty bloncky :-)). Pak začal Bárta rušit tratě, protože mu to poradili experti ze SŽDC, a já chodil jako konzultant na MD na "pracovní skupinu" k tomuto tématu. Seděl tam první náměstek Sýkora, který působil dojmem vzorného žáčka velikého guru a zajímalo ho jediné "číslo", které donese Velikému Vojevůdci. Když mu někdo řekl, že to tak podle zákona nejde, popuzeně odvětil: "Na zákony s..., máme většinu v parlamentu, do týdne je změníme." To byly první signály, že je něco špatně. Pak se Bártovi "manažerským řízením z bytu" podařilo během dvou tří měsíců paralyzovat ministerstvo, protože řídil za Johna vnitro a na dopravu (takovou brnkačku!) mu stačil den v týdnu, jak se chlubil. A tažení proti stavebním firmám? Nenechte se vysmát, nebo spíš ponechte si svoji víru, která hory přenáší! Třebas vám někdo ze SFDI v hospodě u piva povypráví, kolik stálo konzervování a odkonzervování staveb a o kolik víc se kvůli téhle líbivé mediální bublině prošustrovalo - ostatně Šmerda už to opatrně naznačil. Víte, stav korupce a klientelismu v dopravním stavebnictví je katastrofální a dosahuje takového rozsahu, že u nás o tom, co se bude stavět, nerozhoduje investor, ale dodavatelé, kteří prostřednictvím svých lidí přímo tvoří dopravní koncepce pro sebe. Ale Bártův teatrální zásah byl totální výstřel do tmy, ba co víc, mám důvod domnívat se, že to byl pokus, jak nakrmit hladové veverky. Znalci - třebas ze zmíněného fondu - to naznačovali už vloni, ale teprve to, co Vy nazýváte téměř novinářskými podvrhy, mi umožnilo vidět v souvislostech některé Bártovy kroky, které jsem nechápal. Mimochodem četl jste slavnou Bártovu "Superkoncepci" dopravy? Tak diletantský materiál vydávaný za základní strategický dokument dopravy do roku jánevimkolik, takový nebezpečný blábol, to tu snad ještě nebylo. A Bárta a John osobnostmi? Jak pravím, nechte si svoji víru... Platí, že byznys a korupce prolézá všechny partaje, snad kromě roajalistů a podobných pábitelů. Ale politickou partaj vzniklou jako součást byznysplánu, to jsme tu ještě neměli, to je fakt nová dimenze.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 00:22:05    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak mají financovat kraje dopravní obslužnost z nějakého jiného zdroje, když skoro veškeré jejich příjmy jsou stejně regulované centrálně (pořád máme u většiny daní centrální přerozdělení přes státní rozpočet)- něco jiného by bylo, kdyby kraje (potažmo sídla) vybíraly daně podle toho, zda na jejich katastru mají firmy výrobní kapacity (nebyl by výběr podle papírového sídla firmy).
Dokud bude přerozdělení financí v rámci státního rozpočtu fungovat jak nyní (systém porcování medvěda), nebude možno ani reálně vyčíslit kam kolik peněz má spravedlivě přitéct.
A to se nemusíme bavit o soustavném vyvádění finančních prostředků pomocí předražených zakázek a pod.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1355
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 00:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Veřejná doprava podnikatele moc netrápí.

Čemu by se dost ostře bránili, by bylo zvýšení odvodů pro živnostníky. To navrhoval kdysi Kalousek a doporučovali to i PWC a SB nebo MMF. Ono by to bylo i logické, zvláště u zdravotního pojištění, ale politicky naprosto neprůchodné, zvláště kdyby se to vztahovalo i na sociální.

Potom tu jsou ne-opravy silnic nižších tříd. Většina lidí by spíš oželela pár km dálnice, než si ničit auto na výtlucích.

Každopádně, jsou i takoví, kteří píší, že korupce je mediální fikce: https://www.facebook.com/profile.php?id=1522717081

http://simonik.blog.idnes.cz/c/191639/Korupce-je-medialni-fikce.h tml

"Korupce je naprosto ideální věc. Na ni lze svést vlastní neschopnost, úspěchy druhých, všechny „nespravedlnosti“ světa. A především se dá neustálým žvaněním o boji proti ní nastartovat slušná kariéra. A taky ve jménu proti ní perfektně těm svobodomyslnejm přistřihnout křídla."
http://simonik.blog.idnes.cz/c/171711/Zvitezi-idioti.html

"Proti současné vládě stojí v opozici komunisti a ještě horší komunisti."
http://simonik.blog.idnes.cz/c/189216/Uz-trapne-hloupa-opozice.ht ml

Pokud vím, dělá na státních zakázkách: http://www.firmy.cz/detail/2499587-ing-bronislav-simonik-brno-cer na-pole.html

Dříve s ním byla celkem rozumná řeč, ale teď se chová spíš jako negace Trojhonzíka.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1356
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 00:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o ty peníze, které dostávají kraje ze státního rozpočtu NAVÍC (tedy kromě peněz určených krajům) na krytí ztrát z provozování dopravní obslužnosti, tak ty by měly jít na železnice. Jinými slovy, busy kraje dokáží zaplatit z vlastních zdrojů (nižší náklady na kilometr spoje), ale vlaky ne.

Alespoň tak jsem to pochopil. A tedy, že by v případě výpadku byly kraje nuceny šetřit, buď přímo škrtáním spojů, nebo přesedláním z ČD na jiné dopravce (autobusové i vlakové), nebo škrtáním v jiných oblastech (k tomu chce donutit hlavně Ratha).
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 01:17:56    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Najděte si někde to citované memorandum. Ty peníze od státu jsou účelově vázány na železnici, kraje dělají jen pošťáka a pokud sníží objednávku, přijdou o alikvótní podíl příspěvku. Autobusy jsou financovány výhradně kraji.
Korupce neexistuje a žirafu vyšlechtil Mičurin, když zkřížil jezevce a smrk. Všichni, kdo nežerou Klause, Kalouska, Nečase a Bártu jsou ne komunisti, ale přímo stalinističtí bolševici. To je taky argument jak prase. A nejhorší ze všech je Kočí, protože je přebarvená.
A 11. září zavinil Aštar Šeran, protože si přihnul a neuřídil svůj koráb - říkal to inženýr Benda, a ten je s Aštarem jedna ruka. To píšu proto, že extrémní názory se objevují na všech stranách a idiotů je všude plno, neb jejich výskyt ve společnosti je konstantní napříč společenskými vrstvami a vzděláním. Ostatně k té korupci - pokud ji někdo přijme jako společenskou nutnost, nenazývá ji už korupcí.
Trochu vážněji: i okolo železnice existuje podnikatelský sektor, a ne úplně bezvýznamný. Podívejte se, kdo kromě obcí intenzivně brojil proti rušení některých tratí: kupodivu místní firmy, a ne zrovna malé. Veřejná doprava konkrétně začne podnikatele trápit v okamžiku, kdy si postaví někde fabriku, lidi ze široka tam začnou dojíždět vlakem a ten někdo zamázne. Kapitalista pak řeší svoz vlastními busy a podobně, což ho stojí peníze. Pokud by došlo k redukci dopravy v rozsahu desítek procent, začalo by to zajímat celou řadu podnikatelů. Podnikatel neřeší veřejnou dopravu, protože řeší svůj byznys. V okamžiku, kdy mu nefungující veřejná doprava začne ten byznys kazit, ho to začne zajímat. Víte, že HK ČR má dopravní komisi, která se mimo jiné právě tímhle zabývá?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1357
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 02:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Takže na železnici vázány jsou, ale konkrétně na ČD ne. Nedivil bych se, kdyby už teď ležel Kalouskovi na stole děkovný dopis od Jančury. A protože nemá potřebné náležitosti, šlo by zpočátku o vlaky vedené vozidly ČD, personálem ČD, ale na účet Jančury a s jeho jízdenkami. Takhle se to dělalo (a možná ještě dělá) v Rumunsku.

Tomuhle chlapovi nejde o to, že by se s korupcí smířil. On bojuje proti boji proti korupci. Buď se bojí o sebe a své kamarády, nebo chce být zajímavý a čtený, a tohle vidí jako příležitost.

"V okamžiku, kdy mu nefungující veřejná doprava začne ten byznys kazit, ho to začne zajímat. Víte, že HK ČR má dopravní komisi, která se mimo jiné právě tímhle zabývá?"

Věřím a chápu, ale přesto, zvláště s rostoucí nezaměstnaností, nemusí být takový problém hledat si zaměstnance výhradně s vlastním autem, nebo v docházkové vzdálenosti od pracoviště.

Nemluvě o rozsudku tuším NSS, že komplikovaná doprava není oprávněným důvodem k odmítnutí nabídky práce pro nezaměstnané. A nejspíš ani vysoké náklady na dopravu. Takže bude možné chtít po lidech, aby dojížděli 4 hodiny denně a za 1/3 denní čisté mzdy.

Pak je tu další možnost, najmout si tak zoufalé lidi, že budou ochotni přespávat přímo na pracovišti (pokud se tam nedělá na směny), nebo v nějaké boudě s deseti dalšími nešťastníky.

A právě to je asi cíl těch různých Trojhonzíků naruby. Uvrhnout lidi pod takový tlak, že budou ochotni dělat jakékoli práce, za sebemenší peníze a za sebeméně příznivých podmínek.

Vedle Šimoníka doporučuji ještě názory starosty Brna-Starého Lískovce, Vladana Krásného, to je další podobný krasoduch. (Přesvědčoval mne, že by většině voličů ČSSD vyhovovalo zrušení státního důchodového zabezpečení, protože by víc dostali okamžitě a na budoucnost nemyslí.)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1358
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 02:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Toto je jeden z návrhů, který je dlouhodobý, ale může přinést krátkodobý volební efekt.
Po krachu snahy Ing. Jančury o vstup na regionální tratě považuji za správné toto téma zvednout a použít jej ve volebním programu. Záležitost se zpupným chováním socilaistických hejtmanů nadzvedla mnoho občanů. Přijde -li ODS ve volebním programu s úmyslem uzavřené smlouvy přezkoumat, následně zkrátit či zrušit úplně a vypsat výběrové řízení na provozování dopravy, věřím, že tato iniciativa přinese úspěch."

Zdalipak uhodnete, kdo je autorem textu?

A není to náhodou tak, že právě současný Kalouskův tah by mohl více či méně napomoci naplnění této vize?
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 08:10:53    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: ano, názory některých na to, že doprava do zaměstnání je výhradně věcí zaměstnance a když je mu přidělena práce na druhém konci země, je to jeho problém, protože v Americe se taky stěhují za prací, bydlí v přívěsu, žádné kořeny nemají a to je ten správný motor ekonomiky, znám. Naštěstí jsou nepříliš významné a proti nim stojí teorie spokojeného zaměstnance, protože (většinou) i kapitalistovi dojde, že odpočatý a dobře naladěný pracovník odvede lepší výkon, než nasraný zoufalec nebo polootrok. A s tou nezaměstnaností to u nás není tak horké, jak nám leckdo pořád vnucuje: otevřte si provozovnu a zkuste si najít kvalifikované dělníky - zámečníky, soustružníky a mnohé další profese. Váš pohled na nezaměstnanost se rychle změní a bláboly několika pravicových teoretiků, pocházející někdy z první poloviny 19. století, vám s tím nepomohou. Pak začnete řešit, proč nefunguje ta zatracená lokálka, která by vám aspoň někoho z vesnic a sousedního městečka přivezla. Samozřejmě že existuje vrstva jedinců přesvědčených o tom, že ten správný život a ta správná společnost je ta mezi golfíkem, fitkem a Toskánskem, hlavní je mít růžovou vilu s balustrádou a nápisem Beach Life ve štítě a kdo to nemá, je póvl a šit. A že spousta takových je zalezlá v politice. Ostatně Kalousek kdesi pronesl, že kdo nevydělává šedesát měsíčně, je neschopnej.
K Jančurovi jen tolik - nevěřím vazbě Kalouskův nápad - Jančura. Jeho záměry, názory a postavení znám celkem dobře, teď má plnou hlavu a firmu snahy o rozježdění toho Žitného ostrova, protože šlo z tlustejch do tenkejch a najednou už to nejsou teoretické výkřiky, ale reálný provoz na spadnutí, a ono to vypadá úplně jinak, to už vám Ondrůj nerozjezdí :-).
Ten citát je půvabný, ale autora se ani nesnažím hádat. Kdopak to je, můžete-li prozradit?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 655
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 10:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrbe, Slavonice samozřejmě na Moravě jsou i nadále. Bavili jsme se tu o krajích. A řečeno bylo, že kdyby místo Jihočeského kraje byly součástí kraje Vysočina, tak jako Jihlavského k. 1949-60, tak by osobní dopravu v úseku Telč-Slanvonice asi těžko JČ kraj zrušil. Ten úsek tratě nemá z pohledu typického úředníka pro JČ kraj žádný smysl, neb z pohledu úřady v ČB vede od nikud nikam. Naopak z pohledu Jihlavy je to přímá spojnice na rakouské hranice. Takže pokud by kraj Vysočina chtěl mít přímý přístup k Rakousku a to dřív měl, tak nejlogičtějším přístupem je tato oblast. S daleko větší pravděpodobností by se konala i obnova tratě, neb by to byla věc kraje Vysočina a spolkové země Horní Rakousy. Takto je to věc i JČ a pro toho to nikdy zajímavé nebylo. Už se to tu řešilo dávno. Již dneska řada vlaků nesmyslně končí v Telči a taky se tam přesedá a to jen kvůli tomu, že to jede přes hranice. I dnešní provoz na této trati a její parametry jsou lakmusovým papírkem zhovadilosti v myšlení poslaneckých a senátorských lenochů, kteří při vytváření nových VÚSC za několik let jen slepily několik stávajících okresů k sobě. To by uměl každej včetně dítěte. Již tehdá měla být reforma jasná. Vytvořit nejdřív obvody s rozšířenou působností z těchto nových obvodů slepit kraje a podle toho zároveň upravit i okresní hranice. Pak by logicky Telč i Slavonice tvořily jen jeden obvod v jednom kraji a nikoliv dva obvody ve dvou krajích. A takto je to i v řadě ostatních případů, kdy jeden obvod se musí zdvojovat či ztrojovat dokonce.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1359
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 11:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: "otevřte si provozovnu a zkuste si najít kvalifikované dělníky - zámečníky, soustružníky a mnohé další profese"

Takhl oni neuvažují. Něco tak zaostalého, jako kovovýrobu, tihle chytráci nikdy dělat nebudou. Pro ně existují buď hi-tech pracovníci, hlavně v IT, nebo lidé se základním vzděláním, nic mezi tím (do jisté míry tomu tak je právě v anglicky mluvících zemích).

"i kapitalistovi dojde, že odpočatý a dobře naladěný pracovník odvede lepší výkon, než nasraný zoufalec nebo polootrok"

To dochází i těmto, ale mají pocit, že práce za slušných podmínek je něco výlučného, zatímco míst pro polootroky lze vytvořit nekonečné množství.

Autorem je právě ten Šimoník. Jinak, i kdyby to tak Kalousek nezamýšlel (to bych viděl 50:50), musí se toho někdo chytit. A nemyslím teď ani tak samotného Jančuru, jako anti-ČD fanatiky. Ten provoz náležitostmi ČD, ale na účet RJ, Arrivy, Veolie či JHMD není zas takový nesmysl, šlo to v Rumunsku, a co vím, i v Německu.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 17:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Jeden krajský politik používá větu "proškrtáme se až do Řecka". Jinak s ním příliš nesouhlasím, ale tohle bych podepsal.
Je to sice protimluv, ale pokud se bude škrtat tak, že lidi budou houfně přicházet o práci a pak budou na podpoře, tak tím schodek rozpočtu opravdu nesnížíme, to je fakt.

Pak začal Bárta rušit tratě, protože mu to poradili experti ze SŽDC
To by se podle mě stalo, ať by tam byl kdokoliv.

No jinak takové zákulisní informace jako vy samozřejmě nemám, řekl bych ale, že ani vy nedokážete posoudit, jestli Bárta řídil za Johna vnitro, nebo to byla jenom další z řady mediálních provokací.

Superstrategii jsem bohužel nečetl. Že je to diletantský dokument, vám jsem ochoten věřit. Jenže: je lepší mít strategii alespoň diletantskou, nebo žádnou a stavět úplně nekoncepčně?

Jinak tento citát: "Proti současné vládě stojí v opozici komunisti a ještě horší komunisti." je bohužel pravdivý. V ČR neexistuje slušná levicová keynesiánská strana. ČSSD svou populistickou politikou docílila toho, že dvacátníci a třicátníci - na západě tradičně voličská základna levice - volí strany jako TOP 09.

A mimochodem na VV zase vyplavalo další svinstvo:
http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-51871270-skryty-sponzoring-spr atelene-casopisy-nadelily-vecem-verejnym-43-milionu
Jestli se to teda svinstvem dá nazvat. Kdo a jakými částkami stranické časopisy zasponzoroval evidentně není tajné a krom toho bych řekl, že u ostatních stran to bude úplně stejné (ale zase, dvojí metr).
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1360
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 18:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o časopisy, myslel jsem, že už prasklo zatím pouze MOŽNÉ propojení mezi Koželovými STIPlist a Studenta a právě VV
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 18:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to (zatím?) neprasklo (popravdě to slyším prvně). Momentálně se jedná o časopisy Věci Veřejné a Pražan, čili stranické časopisy.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 18:44:41    Odkaz na tento příspěvek  

Trojhonz: Vaše vidění problému je velmi zjednodušené. Podstatou vašeho omylu je to, že případ Slavonice - Fratres nestojí a nepadá s tím, zda leží dotyčné území v tom či onom kraji, či že si Čechy ukously kus Moravy, ale v tom, že propojení do Rakous zabila rakouská strana. Nalistujete-li si rozpočet SFDI tuším dva devět, najdete tam isprofinovou položku asi 40 mil. na zahájení stavebních prací. Přesně v tom okamžiku, kdy hrozilo, že projekt přejde z roviny poplácávání se po zádech a společných deklarací do roviny konkrétních kroků, ohlásila Landesregierung NÖ in St. Pölten, že od projektu odstupuje. Dolnorakouský hejtman Pröll je velký nepřítel železnic a v té době se už připravovalo převzetí necelých 1000 km lokálek zemí a podle všeho už existoval tichý záměr to skoro všechno porušit a upravit za euroeura na cyclostezky. Situace je taková, že z převzatých tratí zůstane do budoucna v pravidelném provozu v režii NÖVOG pouze Mariazell Hauptstrecke, krátký úsek Ybbstalbahn z Waidhofenu do Ybbsitz (zbytek cyklostezka už letos, super, ne? Jen muzejní Yb Bergstrecke je dovoleno natáhnout se asi o 8 km po opuštěném úseku po proudu) a jedna asi 12 km lokálka 1435, kterou jsem zapomněl. Jako turistický provoz zůstanou Waldviertler Schmalspurbahnen a normálněrozchodný lokál, propojující Waldviertel a Weinviertel. Zbytek - asi 500 km - cyklostezky. Máte radost, jak to Rakušáci vedou? A myslíte, že kraj Vysočina s panem Jouklem by jim tyhle záměry rozmluvil? Přitom vím, osobně Zimola z Jč se snažil tu věc u Prölla se Slavonicemi zvrátit. Takže vaše teorie je zcela mimo reál.
Ostatně případná redukce dopravy, která nastane v Jč kraji v případě totálního výbuchu jednání s Kalouskem, postihuje především celou Šumavu, což není taky moc v souladu s vaší představou úmyslně opomíjené Moravy. A nakonec: Slavonice patří historicky na Moravu. Kamenice nad Lipou, Černovice nebo Pelhřimov taky? No vidíte, a na JHMD jezdí přes krajskou hranici mezi J. Hradcem a Kamenicí nejvíc vlaků. Jak je to možné? Nebude to spíš kvůli neschopnosti jednotlivých KCOD uhájit smysluplnou dopravu mezi kraji, než v tom, co je a co není na Moravě??
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 18:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V podstatě, Studenta, dříve STIPlist je časopis rozdávaný zdarma před budovami VŠ a vydávaný právě Adamem Koželou. A Adam Kožela chodil nějakou dobu s Kočí.

Jak STIPlist vznikl a kdo to vše zainvestoval, je obestřeno tajemstvím, Kožela se to sice snaží vysvětlit, že to žádné velké vstupní investice nechtělo a že je to výdělečné, ale moc lidí mu to nevěří.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 19:13:43    Odkaz na tento příspěvek  

Všd 1359: jasně, souhlas. To je o těch pitomcích, co považují za jediný jich hodný lajfstajl ten green, fitko, Toskánsko, černý SUV BMW a růžovej barák za třímetrovou zdí bez zvonku za bránou v private resortu. Naštěstí zatím nepřevažujou, ale v openspacech v Praze se podobných mladých dynamických junior office managerů či customer managerek v kostýmcích na jehlách, co v rámci kariéry tráví víkendy se svými firemními teamleadery na teambuilding campech, pinoží dost, aby nám to pěkně ukázali. Viz D-Fens: Zmrdi, vohnouti a my.
Co se týče provozu nějakých nízkonákladových firem s náležitostmi ČD, upřímně řečeno v tom zas nevidím nic tak závadného a možná byste se divil, jak se na takovou možnost dívají někteří šéfové ČD. Taková praxe není jen z Rumunska, ale je běžná třeba i u leteckých společností a jde zpravidla o "přátelské" spojení. Jde o to, že velká firma s vysokými režiemi, svázaná kolektivními smlouvami a bůhvíčím dalším, svěří část svých aktivit nízkonákladové "spřátelené" firmě, protože je pro ni výhodnější zakázku zachovat, udržet síťový efekt a jeho synergii, ale zároveň se zbavit výše uvedeného. Nic nového pod sluncem. Ale jsem si betonově jist, že takovéto úvahy jsou hluboko pod Kalouskovou rozlišovací schopností. Lidé výše zmíněného a vámi popisovaného druhu ostatně pohrdají jakoukoliv činností, vyžadující veřejné zdroje, ať je to kultura, památky, veřejná doprava nebo třebas i školství. Vzpomínám na výrok "politika italského typu" Macka, že mateřská je přežitek, protože zda mít děti nebo dělat kariéru je svobodným rozhodnutím jednotlivce. Pak nejsou děti a máme problém, protože kdo nás na starý kolena bude živit? A dělají se reformy - a i "reformy".
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 19:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čechy nic neukously. Slavonice jsou stále na Moravě a Kamenice nad Lipou jsou stále v Čechách. TO jen vy přepisujete geografii.
Vedla se diskuze o tom, jak dostat kraj Vysočina na hranice s Rakouskem a vymýšlely se hovadiny, jak část okresu Znojmo kvůli tomu připojit ke kraji. Jako kdybych to dneska četl. Jen jsem to komentoval. Ostatně kraj Vysočina jako neexistující SG region s mikroregionálním centrem Jihlavou, která je ve stejné hiearchické úrovni jako třeba Třebíč je sám o sobě vtip.
Já osobně bych tuto šarádu nedělal. Představa, že čím menší stát tím musí bejzt benší a více VÚISC je padlá na temeni. Víc než 2 větší meziregiony se u nás prostě nenachází. stačí se podívat na mapu a umět z ní číst.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 19:43:07    Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi 308: Ona ta sentence s tím Řeckem zas až takový protimluv není, když se nad tím zamyslíte. Stačí to s těmi škrty přepísknout. A k tomu stačí řídit své kroky ideologií a nikoliv ekonomikou potažmo analýzami NERVu. A mám obavy, že právě k tomu tu čím dál častěji dochází. Lpění na reformách za stávajících okolností už nějaký čas není důvěryhodné.
No, myslím že s rušením tratí kýmkoliv taky nemáte úplně pravdu. Nechci se pouštět do obsáhlého výkladu, ale problém Bártova rušení tratí byl ten, že on vzal za svou od počátku špatnou ideu šéfů SŽDC, že "úspora" vznikne v tom, že se zruší fůra tratí, ale peníze pro SŽDC z příslušné kapitoly SFDI potečou stále stejné, aby se bumbrlíčci napapali. Rozhodl dokonce, že zcela zarazí příspěvky nestátním provozovatelům lokálek, ale nakonec to vzal zpět a "jen" je zkrátil o čtvrtinu. Rozumíte, oni mu vnukli představu, že se ušetří tolik a tolik stovek mega, ale ve skutečnosti o žádnou faktickou úsporu státního rozpočtu nešlo. Bárta to nepochopil (fakt!!) a zahájil tlak na kraje, aby neobjednávali na tratích určených SŽDC na odpis dopravu. Těchto kratochvílí jsem se osobně účastnil, jak jsem už psal. Kraje někde přizlomil, někde ne, zapomněl ale na starosty z míst. Nějakou dobu se snažil různými tlaky a úhyby obcházet či nerespektovat zákon a likvidovat silou, ale odpor byl takový, že nakonec rezignoval a tiše téma opustil. Ne tak SŽDC, jejíž vedení se podle všeho dodnes řídí dávno neplatnými příkazy Bárty ze září či srpna dva deset. Chyba byla od počátku v jeho opojení mocí a touze se mediálně předvést jako tvrďák. Jednak ale vůbec netušil, jakou odezvu vyvolá, neboť nikoho neposlouchal a nenechal si vysvětlit drážní reálie, jednak jeho naivní představa papouškovaná jeho věrnými, že za týden změníme zákony, případně že na zákony seru, se ukázala býti zcela mimo. Alespoň v tom je zrnko pozitiva: zákony ještě jakž takž platí. Kdyby byl chytrý, domluvil by se s kraji na programu náhrady lokálek autobusy, spustil by vysvětlovací kampaň v místech a byl by býval podle všeho daleko úspěšnější a nestačili bychom se divit, co se všechno zastavuje. Takhle akorát všechny postavil proti sobě.
Se superstrategií opět nesouhlasím. Zgruntu špatný strategický dokument vede přímo do Řecka (a jsme zase tam :-)), zatímco operativní řešení problémů tam nutně vést nemusí. To je myslím jasné každému.
A z vašeho citátu o komunistech bych se s dovolením chytil jedné věty, kterou mírně upravuji do stavu odpovídajícího realitě: "V ČR neexistuje slušná strana.". To je ten průser. Pak vám třebas nepřijde divné, že v jistém kraji jedná socdem hejtman pravicověji, než jeho koaliční ODS náměstek a tak. Že jakékoliv ideje, pravice či levice, jsou vlastně všem jen pro smích a krmením pro voličstvo.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 19:46:44    Odkaz na tento příspěvek  

Trojhonza: ale já o tomhle vůbec nediskutoval. Já jen vyvracel vaše tvrzení, že kdyby byly Slavonice v kraji Vysočina, jezdilo by se už po kolejích do Rakouska. Tady jste zcela mimo. Územní členění ČR jsem nikterak nehodnotil, nevelebil ani nehanil. Nevím, proč mě napadáte.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: naprosto přesně. Jen bych dodal, že rozvrat veřejné správy je takový, že to směřuje k opravdovému průšvihu. Nejnovější nápad na centrální živnostenský úřad do toho zapadá.
Pokud jde o veřejné zakázky něco o tom vím. Bohužel, většina nápadů NERV a podobných "odborníků" spíše destruuje ty zbytky reality, které ještě fungovaly a zlodějnám stejně nebrání (nápad NERV hodný naprostého debila bylo použití datových schránek). NIPEZ je kromě toho ve hvězdách, závěrečná pracovní skupina k národnímu plánu elektronického zadávání VZ se už ani nesešla (jsem jejím členem).
Realita na MD je Vám asi známa daleko přesněji, ale dá se vyjádřit "šetříme koruny, utíkají miliony." Ale možná nebyl špatný tah natahat tam půlku Ministerstva obrany (se Šmerdou v čele). V 70. letech vojáci v civilních fnkcích pomáhali zachránit naše civilní letectví před naprostou ostudou...
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:34:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad "superstrategie":
"Na druhou stranu železnicní sít obsahuje radu tratí, které jsou z historických duvodu
velmi obtížne využitelné, a je proto treba rešit jejich další budoucnost. V soucasnosti bylo
zahájeno správní rízení ve veci zrušení nekolika tratí. U tratí, u kterých byl následne
zaznamenán nesouhlas s jejich rušením, popr. zájem o jejich provozování nebo koupi bude
následujícím krokem nabídka odprodeje techto tratí jiným zájemcum k dalšímu provozování a
správe bez úcasti verejných rozpoctu. Proces byl zahájen u tratí Aš - Aš státní hranice,
Broumov - Otovice zastávka, Bruntál - Malá Morávka, Celákovice – Mochov, Cejc -
Uhrice u Kyjova, Cížkovice – Obrnice, Hevlín - Hrušovany nad Jevišovkou, Královec –
Žaclér, Kralovice – Mladotice, Krásný Jez - Loket predmestí a Libochovice – Racineves."

Může někdo zakýázat účast veřejných rozpočtů? To jsou třeba rozpočty obcí (na cyklostezku můžete, na dráhu ne...). Patří do strategické koncepce vyjmenování několika tratí bez jakéhokoli smyslu?
Superstrategie je prostě blábol, který vůbec nesnese být koncepčním (neřkuli vládním) materiálem.