K-report
 

Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 04. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 04. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 14:29:53    Odkaz na tento příspěvek  

V Severní Koreji chtějí pozvednout ekonomiku podobně: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/237556-severni-korea-zavrel a-univerzity-studenti-musi-budovat-zemi.html?ref=boxE
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 14:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walzbrych: Neprotiřečí si Váš 3. a 4. odstavec? Ve 3. píšete o absenci údajů, ve 4. o zákoně, který by přece byl jejich zdrojem.
Neprotiřečí. Tady v ČR máme jisté antidiskriminační zákony, které třeba zakazují požadovat v inzerátech na práci specifické pohlaví, věk, nebo rasu; plus tvrdší tresty pro "hate crimes", tedy rasově motivované zločiny, než pro stejné zločiny proti bílým. Ale data o tom, kdo je jaké rasy, se neuchovávají.

Například koluje legenda, jak spousta cikánů má invalidní důchod a že si ho vydobydou tak, že doktorovi pohrozí "gadžo napiš mi ynvalidní duchod nebo si budu móre stěžovat že dyk dyskryminace". Nikdo neví, jestli to tak opravdu je, nebo je to urban legend, protože není databáze, ze které by se dalo zjistit % lidí v ekonomicky aktivním věku v invalidním důchodu u bílých a u cikánů zvlášť.

Etnicita vs. kriminalita. Na jednu stranu třeba Arabové nebo Turci u sebe doma bordel nedělají, ale jakmile se natáhnou do Franice nebo Německa, je s nimi horší než s našimi cikány. Černoši v Africe se asi taky chovají jinak než černoši v USA (i když ne o moc líp). Tedy že ta kriminalita souvisí s bytím etnickou menšinou. Na druhou stranu třeba židi žijou všude po světě, staletí byli perzekuováni, i dnes jsou někteří lidé antisemité, ale neřekl bych, že by sami židi vytvářeli problémy. Podobně Vietnamci, jsou tu taky v menšině, je jich docela dost, problémy nejsou. Závěr... si laskavý čtenář vyvodí sám.

Maďarsko: přece to ale není segregace nezaměstnaných, je to ale kvůli tomu, že stavět přehradu asi těžko budeš v místě svýho bydliště. Těm lidem musí být umožněno si při těch veřejně prospěšných pracech hledat zaměstnání, proto se tam mluví o těch 4 hodinách denně. Jinak by to bylo dost kontraproduktivní.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 655
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 14:56:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Coghweel: Studenti, to je další věc. Vemte si, kolik nezaměstnaných je dnes mezi absolventy. U nás nebo v Maďarsku to sice není oněch španělských 45 %, ale vyhlídkou nemalé části studujících by bylo: po státnicích půl roku na pracáku a pak do lágru. Paráda.

Lukfi: 3. odst.: Arabové nebo Turci u sebe doma bordel nedělají, ale jakmile se natáhnou do Franice nebo Německa, je s nimi horší než s našimi cikány -- za prvé hrozně paušalizujete, za druhé to přece hovoří právě spíš pro sociální podmíněnost než pro etnickou. Jinak by "dělali" stejný "bordel" doma i jinde, nehledě na sociální postavení.
Jinak ten Rooseveltův New Deal -- nejsem odborníkem, ale pokud vím, tak třeba současně posiloval práva zaměstnanců nebo reguloval průmysl. Tady vidím spíš opačnou tendenci. (A na přehrady, obávám se, Maďaři nemají ani moc prostředků, ani moc údolí).
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 15:47:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za prvé hrozně paušalizujete, za druhé to přece hovoří právě spíš pro sociální podmíněnost než pro etnickou.
I tak se to dá říct, to bude asi nejpřesnější. Teď je ale otázka: jak to, že některé menšiny jsou sociálně vyloučené a jiné nejsou, čím je ten rozdíl způsoben a je to opravdu tou diskriminací, na kterou se cikáni pořád vymlouvají?
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 16:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě jsou tu kulturní (nikoliv rasové) rozdíly a ty bychom, v naší multi-kulti společnosti, měli oslavovat, ne?
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 16:41:55    Odkaz na tento příspěvek  

Tam zabírá jediné-sebrat rodičům dávky,když děti nechodí do školy. Tím se tatík postará,aby potomci do ní chodili a naučili se základním civilizačním návykům,když už je to nenaučí doma.
Po zkušenostech s dítětem ve smíšené třídě musím říct sláva, sláva, sláva za každý den kdy byla absence některých dětí ve třídě.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 17:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: kdyby na to existovala jasná odpověď, tak by tahle debata vůbec nevznikla; neznám ji ani já a nejspíš ani antropologové. Hraje v tom roli samozřejmě leccos, od historických událostí přes současnou politiku po "kolektivní identitu" těchto skupin (s ní ale nakládat velmi opatrně -- jinak se dočkáme tak jako v Brazílii toho, že "Češi smrdí", a i kdybyste 1000x voněl, nic nenaděláte). Co tomu určitě nepomůže, je poštvávání (viz Nový Bydžov, Krupka...; ostatně když jsem byl mezi Romy v Novém Bydžově, nikdo si na diskriminaci nestěžoval: měli prostě strach z nácků a kdo mohl, odvezl ženy a děti k příbuzným.)

Ono je sociálně vyloučených skupin víc, v různé míře a na různých úrovních, od tělesně postižených přes chudinu po cizince (včetně těch Vietnamců -- znáte nějakého třeba v politice? -- vietnamská komunita má samozřejmě obrovské vnitřní problémy vizte např. zde), a když trochu rozšíříme optiku, pak existují i ghetta bohatých (např. Jesenice u Prahy a okolí); nicméně pokud jde o Romy, tam několikasetletá tradice xenofobie, zákaz kočování a přesidlování ze Slovenska do paneláků udělalo své.

Kubrt: dneska se lidé typu Vandase, Klause nebo protagonistů D.O.S.T. snaží vsugerovat, že multikulturalismus = především tolerance ke zločinům menšin, ale tak to samozřejmě není. Tolerovat kulturu či náboženství (dejme tomu mešitu, kostel nebo nějaký ateistický kroužek) neznamená tolerovat něco, co by bylo v rozporu s právním řádem. Jenže těmhle figurkám se daří namluvit našemu chudnoucímu maloměšťanstvu, že za jejich chudnutí mohou "ti druzí" a ti ještě chudší.

Ale to už jsem se moc rozkecal a na špatném místě.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 17:59:09    Odkaz na tento příspěvek  

dneska se lidé typu Vandase, Klause nebo protagonistů D.O.S.T. snaží vsugerovat, že multikulturalismus = především tolerance ke zločinům menšin, ale tak to samozřejmě není.
Oni se to snaží svými činy i vsugerovat např. učitelé na základním stupni školy kdy nejsou ochotni sjednat nápravu v základních věcech. Mezi řádky (při rozhovoru s učitelem co bude dělat s odebíráním svačin a kapesného, s narušováním vyučování a neustálým opakováním učiva kvůli jedincům s nulovou domácí přípravou = zpoždění proti jiným třídám/školám, které už vaše dítě nedožene) tušíte strach z obvinění z diskriminace nebo návštěvu několikahlavého komanda, které už učiteli důrazně vysvětlí co si může a nemůže dovolit ke kategorii beztrestných.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 746
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 23:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych 656: 100% souhlas. Zatím "recepty" antikulturalistů problémy spíše hrotí.

Ale data o tom, kdo je jaké rasy, se neuchovávají.
Správně, nejlépe, ať to mají velkými písmeny v průkazu - jako ve Rwandě svého času.
Jinak, Lukfi (508), vy jste fakt nácek.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 02:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Zatím "recepty" antikulturalistů problémy spíše hrotí.

Souhlas. Co tedy konkrétně navrhujete ?
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 08:23:45    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že většinu populace negativně ovlivňuje nerovný přístup ve vymáhání poviností. Navrhuju rovný přístup bez pardonování (ze strachu před odviněním z diskriminace). A jsem si jistý, že názor většiny populace by se změnil. Stejně tak přístup zaměstnavatelů pokud by bylo jasné že pracovník dodržuje a má stejné práva i povinnosti jako ostatní pracovníci včetně možnosti účinného trestu v případě potřeby.

Věčné pardonování prohřešků s odůvodněním diskriminace je v tomto značně kontraproduktivní.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 10:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Správně, nejlépe, ať to mají velkými písmeny v průkazu - jako ve Rwandě svého času.
Jinak, Lukfi (508), vy jste fakt nácek.

Předvádíte tady typický argument ad absurdum a vkládáte mi do úst něco, co jsem neřekl. Jste přesně ten typ člověka, co by po 2. světové válce na návrh vytvořit Židům jejich vlastní stát odpovídal "jo, obeženete je ostatným drátem, ha, vy náckové." Kdyby i tehdejší státníci měli tak zabedněný názor, moc daleko by to nedotáhli.

Ale rád si vyslechnu vaše návrhy, jak byste současnou situaci řešil. Pamatujte ale na to, že nevíte, jestli je mezi cikány vysoká kriminalita, vysoká nezaměstnanost... máte jenom dojem, ale víte h..., protože nemáte data.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 749
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 12:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov, Lukfi: nejsem expert na menšiny. Každopádně vytváření ghet podle Čunkova Vsetína apod. jenom "vyřadilo" tzv. nepřizpůsobivé z očí "většiny", ale reálně problém neodstranilo. Rozhodně volání po represi a poukazování(pouze) na kriminalitu tou cestou není. A "tvrdá data" typu nějakých statistik neřeší vůbec nic, protože problémy jsou lokálně různé.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 13:17:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm.takže nic. Všechno co se dělá je blbě,ale jak by se to mělo dělat..žádný názor.
Pro dnešní dobu docela typické.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 13:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt vs. Mladějov: když něco kritizuju, nejsem povinen přijít s lepším řešením. Můžu, ale nemusím. (Jinak by vám při stížnosti v hospodě řekli, ať si to pivo uvaříte sám.)

Jinak podle mě hodně dělá terénní sociální práce, která je ovšem pro běžného člověka nebo nedej Bože televizního diváka prakticky neviditelná. A většinou velmi podprůměrně ohodnocená. Vizte např. Romodrom. Lze se samozřejmě ptát, nakolik jde jen o hašení problémů a nakolik o celkové, "systémové" pozvednutí, ale kdyby se půlka energie, kolik se vrhlo do nadávání, vrhla sem... škoda si představovat.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 17:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Mkunt: Já jsem nácek a Čunek vytváří ghetta. Já se do vás nechci navážet, ale rád bych na vás ilustroval povrchní postoj, který má hrozně moc lidí, a který ve výsledku přispívá k tření mezi bílou většinou a opálenou menšinou.

Čunek udělal následující (čtěte pozorně, důležité je v té větě každé slovo): přestěhoval neplatiče nájemného. Přestěhoval je samozřejmě do lacině postavených bytů a do neprestižní lokality za městem (do historického centra je asi dávat nebude, že, když jde o nízkou cenu). Noviny napsaly: Čunek vystěhoval Romy. To evokuje, že byli vyhozeni na ulici, a že to souviselo s jejich etnickým původem. Tak to ale vůbec není. Kdyby ti neplatiči byli bílí, nikdo si toho zřejmě ani nevšimne. Jenže. Cikány nemá nikdo rád, ale navrch se tváříme hrozně šokovaní. "Já a rasista? Ani náhodou!"

Je to tento postoj, který naopak je rasistický, ale ti lidé si to nechtějí připustit. V momentě, kdy přiznáme, že tady existuje rasový problém a pojmenujeme, kterých lidí se týká, teprve tehdy ten problém můžeme nějak řešit.}
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 18:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

walbřich: Nojo,ale když sám nic nenavrhnete a vše kritizujete,tak to není diskuse.Akorát si stěžovat-to můžete na patřičných místech,tady jaksi je diskusní forum-takže tady si stěžovat poněkud postrádá smysl.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 658
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 21:27:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: budiž, určitý pozitivní směr jsem ve svém příspěvku naznačil.

Lukfi: pokud to byli neplatiči, pak je to opět problém především sociální, ne "rasový". Navíc šlo o nové vytváření ghett. Čunka bych opravdu nechal spát.

A ještě jedna (a už nejspíš poslední) poznámka k těm Vámi požadovaným raso-krimi statistikám: připadá mi to asi tak efektivní jako zjišťovat (když jsme na dopravním webu), jestli náhodou vlaky tažené červenou lokomotivou nenabírají větší zpoždění než vlaky tažené lokomotivou zelenou. Přetřením nazeleno se to nevyřeší, to je potřeba hledat v systému (čili analogicky v sociální sféře).
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 22:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že je Lukfi hnědá síla jsem dávno narozdíl od vás odhadnul již z dřívějších příspěvků, kdežto vy jste museli čekat až na příspěvky nedávné.
Vsetín. Ve Vsetíně došlo k přestěhování slumu do izolovanějšího prostředí. Kultura chudoby se tím neřeší.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 23:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walzbrych: A ještě jedna (a už nejspíš poslední) poznámka k těm Vámi požadovaným raso-krimi statistikám: připadá mi to asi tak efektivní jako zjišťovat (když jsme na dopravním webu), jestli náhodou vlaky tažené červenou lokomotivou nenabírají větší zpoždění než vlaky tažené lokomotivou zelenou. Přetřením nazeleno se to nevyřeší, to je potřeba hledat v systému (čili analogicky v sociální sféře).
Ač máte pravdu, že problémy jsou z velké části sociálního rázu, a jako tady máme cikánská ghetta nebo v USA černé čtvrti, jsou třeba v Brazílii slumy stejně barevných, ale chudých lidí, tak jednoduché jako s těmi lokomotivami to zdaleka není. S etnickou příslušností to souvisí jednak tím, že si menšina ráda stěžuje na diskriminaci, a jednak tím, že menšina (ať už cikáni u nás nebo Arabové/Turci ve Francii/Německu) je jiný národ s jinými zvyky a jiným hodnotovým žebříčkem.

Proč třeba tolik cikánů končí ve zvláštních školách, přestože nejsou retardovaní? Protože rodičům je školní prospěch dítěte úplně ukradený a dítě samo nechápe, proč se musí učit, tak ve škole propadá. Něco takového je v bílých rodinách taková anomálie, že s tím systém vůbec nepočítá. U cikánů je to ale zcela běžné a ten systém, který vytvořili bílí pro bílé, selhává.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1509
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 14:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škoda brání vyššímu komfortu pro cestující na železnici - odkaz
Dlouhá_trakce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 14:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tady vysokorychlostní tratě nebudou, protože nejsou prachy. a max. rychlost je u nás 160 a to ještě jen někde. A ty kecy, že třeba v roce 2020 se začne, to se určitě nezačne. Tady se pořád jen něco opravuje a když se dělá nový koridor tak mám stejně věčně problémy se ZBZ. A stavby jsou předražené.
MHD a vlaky fotoweb: http://doprava-cr.webnode.cz/
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2630
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 15:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DT: to je zacyklující se přístup, konzervující koňskou tramvaj jako vrchol MHD. Dále, Viaggio není vozidlo pro VRT, nejezdilo by ze Zdic do Protivína, ale na tratích, kde vyšší rychlost je technicky a ekonomicky reálná. Tahle aféra se už diskutuje jinde, osobně si myslím, že tak průzračné a jednoduché, jak to prezentuje samomluvný prezident Vyka, to není, ale to je celkem jedno, tady to nevyřešíme.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 750
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 20:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi 516: tak jste si sám dovodil, že problém nemá vlastně s cikány nic společného. Tak co se o nich tady furt mele?
Mladějov: já jsem se pouze ozval v okamžiku, kdy už se mi to zdálo opravdu moc (pracovní tábory, statistiky podle ras atd.).
Kubrt: kdyby soutěže na nové lokomotivy nebyly "krajově specifické", tak si Škoda se svou mašinkou jakou svět neviděl ani neškrtne a jezdí tu (levnější a osvědčené, se zajištěným servisem po celé Evropě) Taurusy. V Plzni jsou ti poslední, kteří by měli proti Railjetům protestovat.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 20:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak jste si sám dovodil, že problém nemá vlastně s cikány nic společného. Tak co se o nich tady furt mele?
Tak teď nevím, jestli hrajete blbýho, nebo ne. To že "kauza" přestěhování cikánů ve Vsetíně nemá nic společného s rasou, ještě neznamená, že jiné problémy ano.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 753
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:02:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná hraju blbýho, ale vy máte problém s porozuměním textu. Přečtěte si laskavě příspěvky okolo. Jinak na toto téma končím, nepatří sem.

Spíše bych načal jiné: jak je možné, že není regulován dostatečně výkup druhotných surovin a různé existence likvidují za zlomek ceny kdeco. Když pokus o regulaci nastal, začali křičet různí Římanové, že jde o zásah do svobodného podnikání.
Ovšem vrcholem byla sběrna vykupující kradené "železniční" kovy - na pronajatém pozemku dráhy.
Myslím, že omezení podnikání v tomto oboru by bylo žádoucí.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:14:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, bylo toho napsáno dost.

jak je možné, že není regulován dostatečně výkup druhotných surovin
Regulován v jakém smyslu? Jako nějak kontrolovat, jestli se nevykupují kradené kabely nebo dopravní značky?
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 755
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Regulován v jakém smyslu?
Výrobu lihu také nemůže dělat každý, i když ji zvládne. Myslím, že by stačila koncesovaná živnost a za prokázaný výkup vybraného zařízení trvalé odebrání koncese. Postihovat ty existence nemá valného smyslu, i když pár už jich také šlo sedět.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:23:35    Odkaz na tento příspěvek  

Klasika. Místo poctivé práce policie při odhalování a dostatečně vysokých trestů. Přeneseme odpovědnost a administraci na výkupce druhotných surovin.

Ale co chtít po policii kterou majitel stavebních trámů přivede až k pozemku beztrestných u kterých je na dvoře přívěsný vozík i s naloženými trámy. A policie prohlásí že nemůže nikoho stíhat a zasahovat, protože pachatel je neznámý.

Za takovou poctivou práci je potřeba policistům plošně přidat na platech minimálně 100%.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2631
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: já rozhodně neobhajuju chování Škodovky v této aféře, ani nestandardní vztah ČD-Škoda. Jen si nemyslím, právě pro ten nestandardní vztah, že prostě ČD chtěli něco koupit a jejich kamarád to jen tak zčista jasna nezávisle napadne, právě proto, že k tomu nemá ani reálný důvod. Ale jak říkám, to je jen můj názor, pocit, a nemá smysl ho tady nějak probírat.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 756
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takymamvlakyrad: asi jste taky jeden z těch, co si myslí, že všechny problémy světa vyřeší policie a kriminál (počty vězňů v Česku jsou na světové úrovni). Jenže ono to nefunguje. Chyba je v systému.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:37:16    Odkaz na tento příspěvek  

A toho majitele výkupny půjde předvést k výslechu lidová garda? A místo kriminálu ho vyhostí na sibiř?

Ne on je jenom jednodušší terč než beztrestní. A pánové policisté zas můžou chrápat v lese a sem tam si zajít stávkovat za vyšší plat.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:42:20    Odkaz na tento příspěvek  

Prakticky vy chcete, aby majitel výkupny nahrazoval policii a prověřoval jestli náhodou tam ten na kousky roztřískaný šrot nebyl součástí vybraného zařízení. Ještě by měl taky najmout alespoň 10 soukromých detektivů, kteří před každým výkupem budou prověřovat jestli to náhodou nebylo někde ukradené.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 757
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, problémy koncese apod., o které jsem mluvil, Policie fakt neřeší. Vůbec nejde o trestní řízení - to je vyhraženo konkrétním zlodějům, kde to (jak jsem psal) někdy dokonce i funguje (pokud se mu podaří prokázat obecné ohrožení, což již většinou ano).
Prakticky vy chcete... Ano, chci. Jsou prostě obory, kde je nutné nést určitou odpovědnost. A tohle je jeden z nich.

Kubrt: možná je problém, že je to od Siemense. Jinak viz http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/drahy-dostaly-dru hou-sanci-opce-na-railjety-trva-az-do-konce-zari-678135
A dopadne to tak, že až rozhodne ÚHOS, tak to půjde k soudu a budou se natahovat do alelujá...
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 21:59:41    Odkaz na tento příspěvek  

Já vidím hlavní problém v tom, že potencionální konkrétní zloděj nemá protiváhu v pečlivé práci policie a dostatečně vysokém trestu.

Bylo nebylo. Majiteli domu se dobývali po půlnoci do domu zloději (do garáže pod domem pro auto). Manželka volala 158. Manžel je vyrušil a pronásledoval přes ploty přes tři zahrady než mu zmizeli. Když po půl hodině přijeli páni policisté ze 7 kilometrů vzdálené okresní policejní centrály byli zloději samozřejmě nenávratně pryč a nikdy je nenašli. Pánovi doporučili ať je nikdy v budoucnu sám nepronásleduje, protože by mohli být ozbrojení a ublížit mu. Na jeho dotaz jak se má tedy bránit při případném dalším pokusu o krádež mu odpověděli, že nejúčinější obrana proti krádeži je nic nemít.
A když po takovém výsměchu do očí ze strany policie jsou vidět páni policisté v ulicích s transparenty..... škoda slov.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 22:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: za prokázaný výkup vybraného zařízení trvalé odebrání koncese
Jediné, čeho byste docílil, by bylo vytvoření fakticky nevynutitelného právního balastu. Když přinesu do sběru kradenou dopravní značku, tomu provozovateli musí být jasný, že jsem to někde vzal, ale nechce přijít o kšeft, tak to prostě hodí na hromadu, tam se to schová a už se to nikdy nenajde. Nebo má policie preventivně prohledávat hromady kovového šrotu, nebo jak?
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 23:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: a co třeba zabavování padělků? Tam je to přece obdobný problém (pravda, tam je jenom zabavení a pokuta). Proč policie? Od toho je ČOI.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 23:26:47    Odkaz na tento příspěvek  

U padělků je přímo prodejce pachatelem. Pokud prodává závadné zboží a nedokáže doložit jeho původ.

Aplikovat by to šlo jedině snad, že by každý dodavatel šrotu dal majiteli výkupny k dávce šrotu i fakturu s řádným označením dodaného zboží. A pokud by majitel výkupny měl "na skladě" i něco mimo faktury mohl by být postižitelný. Jenže magneti nemají živnosťáky.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 23:35:53    Odkaz na tento příspěvek  

A například nefunguje zabavování padělků tvrdého alkoholu v prodejnách nebo restauracích.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 00:05:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ke sběrnám: http://www.profit.cz/clanek/srot-je-vynosny-obchodale-jak-pro-koh o.aspx
Když je u padělků prodávající přímo pachatelem, nedá se u výkupu na vykupujícího použít příslušný paragraf jako na spolupodílníka?
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 09:05:38    Odkaz na tento příspěvek  

Když je u padělků prodávající přímo pachatelem, nedá se u výkupu na vykupujícího použít příslušný paragraf jako na spolupodílníka?
Ano dal. A měl by se do důsledku využívat. Pokud se prokáže úmysl. Tj. že dotyčný majitel výkupny věděl o tom že konkrétní kus je např. kradený.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 09:09:32    Odkaz na tento příspěvek  

Protože zase v opačném případě kdyby bylo aplikováno spolupodílnictví i při neprokázaném úmyslu tak pokud by jste například prodával ojeté auto koupené normálně před dvěma lety v bazaru a ono by se náhodou zjistilo, že bylo předtím kradené byl by jste automaticky spolupodílníkem se všemi právními následky.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 10:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nám další město ovládla velká koalice: http://www.domavmb.cz/2011/07/velka-koalice/

Dopředu neposoudím, jaké to bude mít následky na veřejnou dopravu, ale myslím, že rozhodně ne dobré.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 13:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Mkunt: Ať policie, nebo ČOI, váš nápad se mi zdá velice naivní.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 22:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: možná to naivní je.
takymamradvlaky: http://www.zsr.sk/buxus/docs//obrazkovy_katalog/katalog_080812.pd f
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 23:23:05    Odkaz na tento příspěvek  

Každému zloději okamžitě přišít obecné ohrožení s patřičným dostatečně důrazným trestem. Dokud si z bezzubosti policie, soudců a výše trestů budou dělat někteří jedinci srandu tak nepomůže nic.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 13:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takymamradvlaky: Divíte se? Mají hlad, tak to kradou. DO té doby než tu bude jistota jako ve Skandinávii, že nikdo nespadne až na dno, tak se to bude dít nadále. Je zajímavé, že stovky miliard za nic nedělání vydané státem vám nevadí. Tady jsou ty problémy. To je totiž obecné ohrožení celé společnosti a státu a netrestá to nikdo, naopak politici a zpolitizované státní zatupitelství takovému okrádání, které mnohonásobně převyšuje veškeré zlodějny ve státě, toto vyhovuje.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2638
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 14:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mají hlad, tak to kradou

Ale no tak, nedělej z ČR Bolívii. Je tady dost lidí, které živí jen sociální systém a nemusí krást. Tady je rozdíl spíš v mentalitě jednotlivců a jejich ochotě upravit potřeby možnostem.

I ve Skadinávii se krade, přestože to není "nezbytné". Pár let jsem žil v Trondheimu. V 90. letech nebylo potřeba zamykat kola na ulici, dnes je to nutné. Zkuste domyslet, co se za tu dobu změnilo. Sociální systém to není, mentalita Norů to není.... Statistiky krimanilty s rasovou kolonkou tam určitě taky nemají, ale stačí sledovat své okolí a nelze si toho nevšimnout.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:04:04    Odkaz na tento příspěvek  

Mají hlad, tak to kradou.
A to má být k..va jako omluvenka?

Jestli mají hlad ať si pronajmou někde půl hektaru. Zaplatí nájem a daň z pronajatého pozemnku. Nakoupí sadbu brambor. Chodí okopávat. Sbírat mandelinku (nebo koupit postřik a likvidovat chemicky). A na podzim budou mít tolik že nebudou mít hlad celý rok.

Pěstuju si vlastní eko brambory. Až už mi tam nějaká k..va zlikvidovala 5x7 metrů. No nic. Nástražný systém proti "polní zvěři" už se chystá.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 03:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmysl, pokud má někdo hlad musí se najíst okamžitě. Do podzima by umřel hlady. A navíc podle církevních učenců je krádež, která řeší hlad jedince možná. Podle křesťanské nauky mají bohatí zamezit hladu kohokoliv. Pokud by se podle toho řídili, nemusel by být hlad. Takže zase vedle jak ta jedle. Když mám velký hlad a umřel bych hladem, tak se můžu krádeže dopustit. To říká sv. Tomáš. Takže asi tak.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 09:31:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ano. Jednoho takového chudáka z vedlejší vesnice, který by do podzimu umřel hladem vlastnícího dvě auta a celkem slušný dům s batohem kukuřice jsem před lety hnal traktorem 10km. V té době ještě traktory běžně nejezdili přes 40km/h. Neoral, nesel tak alespoň řádně propotil triko zběsilou jízdou na kole jak se snažil zmizet.

Škoda, že to stihnul zmizet i s kolem (téměř nové a z lepší kategorie)z kukuřice. Asi bych mu ho "nedopatřením" v 1,5m kukuřici přejel a ještě couvnul.

No ale poučen vaším přspěvkem se v budoucnu budu muset krotit. Chudák by pravděpodobně do podzimu umřel hlady.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 09:36:27    Odkaz na tento příspěvek  

V historii, zejména, když šlo o krádeže, "hrabání pod sebe" a jiné zločiny páchané ve jménu "pravé víry" - to si katolická církev vždycky dokázala zdůvodnit a považovat to za "oprávněné".
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 13:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trojhozík: vy se somníváte, že je tady někdo v takové situaci, že by umřel bez krádeží hlady? Tím nepopírám, že systém umožňuje generovat bídu, se kterou si pak "ví rady" jen pomocí policajtů apod. represe. Každopádně za každých okolností budou lidé, kteří budou krást "z principu", což se nedá nijak odstranit.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 15:22:11    Odkaz na tento příspěvek  

Před časem vyšel časopis Reflex s tímto obrázkem na obálce:
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 20:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Pokud tu bude nadkritické množství lidí hladovět, nebo sice mít dost peněz na náhražkové potraviny, ale nulovou perspektivu, bude represe naprosto neproduktivní.

Vidíme to na USA, s jejich 2-milionovou "armádou" vězňů, ani tam nejde o absolutní chudobu a hladomory, ale rozhodně o nulovou perspektivu velmi vysokého % obyvatel (ve srovnání s ČR).
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 20:15:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Z Vašeho výroku vyplývá, že mimo dosah katolické církve (Rusko, asijské země, původní obyvatelstvo Afriky a Ameriky), se nikdy nekradlo, nebo alespoň mnohem méně. A například muslimská Indonésie by musela mít ve srovnání s katolickými Filipínami podstatně menší míru kriminality.

Je tomu skutečně tak?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 20:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tady něco o tom, jak se krade ve velkém a proč není na investice do železnic. http://www.domavmb.cz/2011/07/cunek/
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 22:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VŠD 1484: souhlas
VŠD 1486: odkaz nefunguje
Stránky MB ("historie"): krokui 1974 - V čele Sovětského svazu stál generální tajemník Nejvyššího sovětu (rady) Leonid Brežněv Brežněv byl gen. tajemník ÚV KSSS, předsedou prezídia Nejvyššího sovětu byl v roce 1974 někdo jiný.
Byl jím
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.103.13
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 22:45:13    Odkaz na tento příspěvek  

Nikolaj Podgornyj
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 03:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Omlouvám se, napsal jsem, že byl generální tajemník, ale Nejvyššího sovětu, a taková fce asi neexistovala. Jinak ten zmatek, kdo je vlastně hlavou státu, trochu připomíná EU.

Odkaz už funguje.