K-report
 

Archiv diskuse GVD obecně do 19. 12. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » GVD obecně » Archiv diskuse GVD obecně do 19. 12. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10014
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 15. listopadu 2013 - 19:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jednak stabilita systému, každý další vlak navíc ji narušuje
Při tomto uvažování by nebylo možné přidat žádný další vlakový spoj ani po případné modernizaci, bo kapacita Brna hl. n. Při tomto uvažování by nejezdilo mezi Prahou a Kladnem tolik vlakových spojů, kolik jich tam nyní jezdí.
Navíc, i při takto navýšeném počtu spojů by nejméně stabilním úsekem (ze kterého se nejvíce přenášení zpoždění na ostatní úseky) zůstal úsek Zastávka - Rapotice.

I když tento argument přece jen přijmeme jako zčásti pádný, tak zůstává otázkou, proč dosud neexistují vlakové spoje Brno - Zastávka s odjezdem z Brna hl. n. v 13:06 h a 19:06 h, resp. protisměrné vlakové spoje Zastávka - Brno s odjezdem ze Zastávky v 13:59 h a 19:00 h. Existence těchto spojů by znamenala pouze rozšíření období odpolední špičky, nikoliv ke zvýšení maximální hodnoty veličiny "počet spojů, které projedou v největší špičce po t-240 za období 1 hodiny". Navíc by existence těchto dvou párů spojů neznamenala nárůst počtu potřebných souprav. Přesto tyto spoje neexistují. Proč asi?

za druhé, jak jsem již psal, dva vlaky stavící fakticky ve stejných místech jedoucí pár minut po sobě je zbytečný, protože nepřináší to, co navýšená počtu vlaků má přinést, a to je četnost.
Toto platí pouze pro můj návrh posílení dopravy v odpolední špičce. Nikoliv pro ranní špičku, kdy lze na stávající infrastruktuře dosáhnout 15-timinutového intervalu ve směru ranní špičky, a to v rozestupech blížících se ideálu 15 - 15 - 15 - 15.

Ostatně, ani studie proveditelnosti této stavby nepočítá s tím, že by ty 3 regionální vlaky, které tam mají v průběhu 1 hodiny v každém směru jet, jezdily v intervalu 20 - 20 - 20, viz https://www.k-report.net/discus/obrazky/03/60/860360.jpg

Do budoucna, po modernizaci, se dá předpokládat, že se navýší počet vlaků
... který je značně limitován maximálním počtem 18 vlakových spojů (viz studie Sudopu), které mohou během 2 hodin přijet z t-240/244 nebo na ni odjet.

Na kolik se dá předpokládát, že přežijí dnešní linky 405 a 406, které jsou dneska s tratí 240 v souběhu a mají špičkový interval 15 minut?
- Vzhledem k tomu, že linka č. 406 slouží zejména jako spojnice Brna s Ivančicemi a Oslavanami, tzn. městy, na které uvedená "investice" fakticky nemá vliv, tak by bylo nelogické tuto autobusovou linku (která beztak jezdí jen ve špičce pracovních dnů) nějak výrazněji omezovat (čímž neříkám, že se to - bohužel - nestane). Tato linka mimochodem prakticky není v souběhu s tratí č. 240.

- Linka č. 405 mj. funguje i jako "MHD Zastávka + Rosice", tzn. pro jízdy mezi uvedeným městysem a sousedním městem (resp. pochopitelně i v opačném směru). Tuto funkci nemohou vlaky zastat.
Stejně tak vlaky reálně nemohou zajistit kvalitní spojení Brna a té části Rosic, která se nachází i 1 - 1,5 km od vlakového nádraží (zatímco nejbližší autobusová zastávka je výrazně blíže). Navíc, spojení v relaci Zastávka (a okolí)/Rosice - Brno, Nemocnice Bohunice/Univerzitní kampus bude časově i z hlediska počtu přestupů VŽDY výhodnější linkou č. 405 než s použitím přestupu vlak/MHD u "terminálu IDS" ve Starém Lískovci.
Sečteno, podtrženo: linka č. 405 je pouze v částečném souběhu s Os-240 a její zrušení či výrazné omezení by rovněž bylo dost nežádoucí. A to i ve chvíli, kdy by určitým způsobem vzrostl počet vlakových spojů. (čímž opět neříkám, že se toto - bohužel - nestane.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4425
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 18:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znojmo-Retz úbytek spojů ? To je všude přes hranice, po euforii z EUregia a různých dalších akcí "spojování Evropy" se prostě ukázalo, že tím lidé až tak nejezdí a spoje se osekaly - viz třeba na druhém konci republiky vlaky Cheb-Plauen.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 20:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to dost velká škoda. Je nějaká šance, jak ty lidi do vlaku dostat?

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4428
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 21:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Je nějaká šance, jak ty lidi do vlaku dostat?

Namířenou zbraní ? Ježděním zadarmo ?

Proč mám někoho nutit do vlaku a zvyšovat tím zátěž už tak děravé státní pokladny, když plné silnice jsou akorát v okolí velkých měst ?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10028
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. listopadu 2013 - 19:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znojmo-Retz úbytek spojů ? To je všude přes hranice, po euforii z EUregia a různých dalších akcí "spojování Evropy" se prostě ukázalo, že tím lidé až tak nejezdí a spoje se osekaly
- Nicméně je zvláštní, že k tomu došlo přesně v okamžiku, kdy byla dokončena modernizace předmětné tratě.
- V dobách přípravy této investice se s touto pesimistickou variantou nepočítalo, že se v "oficiálních materiálech" předpokládaly ony docela jiné počty (15, podle jiných zdrojů dokonce 22, párů spojů)?

Je nějaká šance, jak ty lidi do vlaku dostat?
Namířenou zbraní ? Ježděním zadarmo ?

Určitě ne tím, když prvním vlakem jedoucím ráno ze Znojma se do Vídně dostanete až okolo 8:45 h; a abyste se dostali zpět do Znojma, musíte zpět z Vídně musíte odjet nejpozději v 16:45 h.

Doplnění tohoto příspěvku - jestliže dnes jezdí v úseku Střelice - Zastávka v odpolední špičce 5 vlakových spojů (v součtu pro oba směry jízdy) za hodinu, tak není nejmenší důvod, proč by se stejný počet spojů neměl na stejný úsek vejít i v ranní špičce (pozn. nyní jezdí v tomto úseku v ranní špičce pouze tři vlakové spoje - myšleno v obou směrech - za hodinu). Tzn. skutečnost, že v ranní špičce LZE navýšit počet spojů v tomto úseku, je jednou z nejnespornějších věcí.

Další věcí, o které není pochyb, je realizovatelnost půlhodinového intervalu Os vlaků mezi Brnem a Zastávkou i v období dopoledních hodin. Například takto (opět jde o "dvouhodinový vzorek"; uvedené časové polohy by se pochopitelně opakovaly ve dvouhodinové periodě po celé dopoledne):

Pozn. stejně jako u mých předchozích tabulek či screenů z nich, platí že menší písmo = čas průjezdu; větší písmo = čas příjezdu/odjezdu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10033
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 04:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozn. v tabulce z předchozího příspěvku jsem neuvedl zcela přesné údaje; u rychlíku jedoucím v sudém směru jsou časy průjezdu Horními Heršpicemi + přes Zhlaví Státní silnice uvedeny o 1 minutu později, než mají být; stejně tak u Os vlaku jedoucího z Brna hl. n. v 9:44:30 h má být průjezd přes "Státní silnici" v 9:50:00 h.

Verze (snad) už bez překlepů + s odlišnými časovými polohami Os-244 (počítajícími s - vcelku logickou - možností, že by k rozpojování/spojování v Moravských Bránicích a tím pádem k vedení přímých vlaků mezi Ivančicemi a Brnem, potažmo v opačném směru, docházelo i v pracovní dny dopoledne):

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10060
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 04. prosince 2013 - 19:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomuto:
dva vlaky stavící fakticky ve stejných místech jedoucí pár minut po sobě je zbytečný, protože nepřináší to, co navýšená počtu vlaků má přinést, a to je četnost.
Ani při "ideálním" stavu, kdy by bylo možné vést mezi Brnem a Zastávkou ve špičce 4 páry příměstských vlaků (2 páry zrychlené + 2 páry zastávkové), nebude docházet k situaci, kdy by intervaly mezi odjezdy vlaků z Brna hl. n. (ve směru do Zastávky) i ze Zastávky (ve směru na Brno) činily ideálních 15 - 15 - 15 - 15.

Resp. pokud by tomu tak mělo obousměrně být, musely by vlaky na této trati jezdit v nenulové symetrii (se všemi nevýhodami, které takové opatření přináší).
A pokud by měl existovat průjezdný model Zastávka - Brno - Letovice/Boskovice (s čímž koncepční materiály v dlouhodobém časovém horizontu počítají), pak by takové opatření bylo o to obtížnějí realizovatelné.

Protože pokud by ze Zastávky odjížděly vlaky např. v X:10, X:25, X:40 a X:55 h (z toho odjezdy v X:10 a X:40 h by patřily zrychleným vlakům), vycházely by odjezdy těch samých vlaků z Brna hl. n. (směrem na Boskovice/Letovice; při shodné době pobytů v Brně hl. n. u zrychlených i zastávkových vlaků) přibližně (soudě z jízdních dob uvedených ve screenu níže) na X:32, X:52, X:02 a X:22 h, tzn. v nepříliš přijatelných mezidobích 10 - 20 - 10 - 20.

Sečteno, podtrženo: ve chvíli, kdy dochází k prokladu dvou linek, kde jedna je zrychlená a jedna zastávková, je prakticky nemožné dosáhnout stavu, aby intervaly mezi odjezdy dvou spojů byly (v obou směrech jízdy) shodné. A čím větší bude rozdíl v počtu zastávek, potažmo v jízdních dobách (srovnání zrychlené vlaky vs. zastávkové vlaky), tím budou ty intervaly nepravidelnější.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9450
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. prosince 2013 - 20:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, mně je jasné, že při prokladu jinak zastavujících dvou linek musí nutně vzniknout nerovnoměrný. Celá diskuse vznikla z toho důvodu, že jsi 4 minuty za spěšňák s mojí zastavovací politikou, tedy zastávky v Tetčicích a Rosicích, napasoval zrychlený osobák, který oproti spěšňáku zastavoval navíc akorát ve Sřelicích a Horních Heršipích. Já prostě pochybuji, že má význam tahat navíc vlak kvůli jedné významné zastávce navíc, předpokládám, že v Heršpicích není nějaký megaobrat, když tam třeba většina vlaků na trati 250 nestaví (a to tam máš pár minut poté vlak do Bránic). Pokud by ten spěšňák zastavoval jenom v Zastávce, či stejně jako rychlík, pak má smysl se o takovém vlaku bavit, ale jinak je to mrhání penězmi, obzvlášť pokud kolem trati jezdí další častá souběžná autobusová linka. Já jsem zastavovací politiku toho spěšňáku volil tak, aby ten posilový osobák jet nemusel.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10061
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 04:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celá diskuse vznikla z toho důvodu, že jsi 4 minuty za spěšňák s mojí zastavovací politikou, tedy zastávky v Tetčicích a Rosicích, napasoval zrychlený osobák, který oproti spěšňáku zastavoval navíc akorát ve Střelicích a Horních Heršpicích.
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=886321.jpg&httpref =28/250659
Nejde o 2, nýbrž 4 zastavení navíc - Brno-Horní Heršpice, Střelice dolní, Střelice a Omice.

Já prostě pochybuji, že má význam tahat navíc vlak kvůli jedné významné zastávce navíc, předpokládám, že v Heršpicích není nějaký megaobrat, když tam třeba většina vlaků na trati 250
1. Zastavení v Horních Heršpicích je u toho vlaku s odjezdem z Brna hl. n. ve 14:17 h (viz tabulka) tak jako tak nutné, a to z důvodu křižování.
2. Zastavovací politika Os-250 v žst. Brno-Horní Heršpice je determinována technologickými/bezpečnostními důvody. Os-250 odjíždějící z Brna hl. n. v X:40 h jedoucí v lichém směru nemůže v HH zastavit, neboť ve stejnou dobu jede po sousední koleji Os-240 (s odjezdem z Brna hl. n. v X:39 h).

V případě směru od Břeclavi je to ještě horší, neboť Os-250 se u žst. Brno-Horní Heršpice v X:15/X:45 h míjejí, tzn. proto není možné, aby Os-250 (spoje základního taktu) jedoucí od Vranovic v Horních Heršpicích zastavily.
Pěkně zdokumentované to je tady (cca od času 0:40): https://www.youtube.com/watch?v=9X5EtPfKZu8
Dokud vložené Os-240 odjížděly z Brna hl. n. v X:43 h (namísto X:40 h), tak v Horních Heršpicích zastavovaly, viz odkaz.

Pokud by ten spěšňák zastavoval jenom v Zastávce, či stejně jako rychlík, pak má smysl se o takovém vlaku bavit, ale jinak je to mrhání penězmi, obzvlášť pokud kolem trati jezdí další častá souběžná autobusová linka.
Každý z té dvojice spojů (zrychlený s odjezdem z Brna hl. n. v S:13 h a "courák" s odjedzem z Brna hl. n. v S:17 h) by měl jinou funkci. Ostatně, podobné odlišení funkcí se předpokládá i v těch "výhledových koncepcích" (tzn. zrychlený vlak jedoucí mezi Brnem a Tetčicemi bezzastávkově; zastávkový vlak obsluhující jednotlivé obce).
Teoreticky by se mohl odjezd toho vloženého vlaku z Brna hl. n. posunout na S:19 h, a to za předpokladu, že by křižování v Horních Heršpicích v S:24 h probíhalo "čely k sobě".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10062
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 06:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava překlepu:
Nikoliv Nejde o 2, nýbrž 4 zastavení navíc - Brno-Horní Heršpice, Střelice dolní, Střelice a Omice, ale: nejde o (co se týče počtu zastavení Os s odjezdem z Brna hl. n. v S:17 h oproti počtu zastavení u Os s odjezdem z Brna hl. n. v S:13 h, viz tady) 2, nýbrž 5 zastavení navíc (kromě uvedených i zast. Troubsko).

Mmch. zřejmě ani nelze dohromady skloubit tyto požadavky:
- Odjezd R (nebo zrychleného Os) a (zrychleného) Os (s cílem Náměšť nad Oslavou) z Brna hl. n. tak, aby se interval co nejvíce blížil hodnotám 30 - 30 - 30 - 30 (zde vychází téměř ideálních 31 - 32 - 28 - 27).

- Proklad vlakového spojení v relaci Brno - Střelice dolní blížící se hodnotě 30 - 30 (zde vychází 37 - 26 - 34 - 23).

- Pokud je možné vést v úseku Brno - Zastávka (v období a směru špičky) 3 příměstské vlaky za hodinu (což platí v současné době i ve "střednědobém horizontu"), bylo by teoreticky vhodné mít proklad 20 - 20 - 20. Tento požadavek ale jde proti požadavku uvedenému v první odrážce (ledaže by ze Zastávky do Náměště pokračoval ten vlak, který mezi Brnem a Zastávkou jede "ultracouravě"; takové řešení ale nedává logiku) a zčásti i ve druhé odrážce.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10067
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 07. prosince 2013 - 11:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě napadá toto:

Mějme zmodernizovaný brněnský železníční uzel (ať už v jakékoliv poloze; tzn. stav odpovídající "dlouhodobému horizontu".
Ve špičce budou příjezdy Os-240 do Brna hl. n. cca v X:01 (zrychlený spoj, vázaný křižováním v Rapoticích v X:30 h), X:16 ("courák"), X:31 h (zrychlený spoj) a X:46 h ("courák").
Odjezdy těchto Os dále na t-260 (průjezdný model přes Brno, se kterým počítá koncepce JMK) z Brna hl. n. tedy vychází cca na X:04, X:19, X:34 a X:49 h. Tyto časy odjezdů jsou docela v souladu s tím, že v X:01 + X:31 by z Brna hl. n. měly odjíždět R-260/EC-260 (R/EC dvojuzel Brno hl. n. X:00/X:30).

Za těchto okolností by ale dávalo logiku, aby dvojicí příměstských vlaků, které po t-260 pojedou jako zrychlené (nikoliv tedy zastávkové), budou ty s odjezdem v X:19 a X:49 h - aby nedocházelo k (z několika důvodů nežádoucím) předjížděním těchto vlaků rychlými vlaky (platí zejména pro vlak s odjezdem z Brna hl. n. v X:19 h, který by byl "stíhán" vlakem EC s odjezdem z Brna hl. n. v X:31 h).

To by ale znamenalo, že ten vlakový spoj, který by jel mezi Zastávkou a Brnem jako zrychlený, by naopak z Brna do Letovic/Boskovic (platí jedna z možností) pokračoval jako "courák"; a naopak - spoj jedoucí mezi Zastávkou a Brnem jako "všude zastavující" by z Brna dále do Boskovic/Letovic (platí jedna z možností) pokračoval jako zrychlený vlak.

Ještě něco k připomínce k tomuto konceptu (odpovídajícímu nynější infrastruktuře + stávajícím typům vozidel). Za předpokladu, že by EC z Brna na Břeclav neodjížděly v X:22 h, ale max. v X:17 h nebo min. v X:25 h, by ten Os-240, který zde má stanoven odjezd z Brna hl. n. ve 14:17 h (resp. obecně S:17 h), mohl z Brna hl. n. odjíždět až ve 14:21 h (obecně S:21 h). Tzn. časový rozestup mezi dvěma Os-240 by se zvětšil ze 4 minut na 8 minut. Což by mimochodem byla doba téměř totožná s mezidobím mezi odjezdem zrychleného Os-240 a couravého Os-240 ze Zastávky v "ideálním dlouhodobém horizontu", který vychází zřejmě na 9 minut (aneb "interval 15 minut", který ve skutečnosti je intervalem 21 - 9 - 21 - 9).

Ovšem vzhledem k tomu, že ten posun časové polohy EC-250 je spíše nereálný až nerozumný + vzhledem k tomu, že u toho konceptu jsem si stanovil podmínku "bez nutnosti změn na jiných tratích", vychází/vyšlo to s tím 4-minutovým mezidobím mezi odjezdy dvou Os-240.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 14:42:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno se tu diskutovalo o tom, co se stane, když rychlíky na 225 přesunou křižování. Například se diskutující obávali rozbití vazeb v Jihlavě. A nenapadlo vás třeba, že se linka o hodinu protočí?

Jak bude Vysočina vypadat po dokončení koridoru do Budějovic? Vidím 3 varianty:

Za nejlepší variantu považuji B.

Možnosti B a C znamenají hodinový proklad vlaků mezi Veselím nad Lužnicí a Budějovicemi a vazbu Jindřichův Hradec-Praha ve Veselí.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 19:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: Obávám se, že ani jedna z vašich variant takto realizována nebude. Nicméně nejreálněji bych viděl C, ale pár věcí vám tam nehraje - např. 241 by téměř jistě byla vázána v Okříškách na rychlíky.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4171
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 21:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex: Okříšky nemají "ž", ale "š". To jen tak mimochodem.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 21:33:36    Odkaz na tento příspěvek  

A: Zkuste se podívat na současné JD osobáků mezi uzly. Jsou poněkud kratší než systémová hodina.
Ale celkem elegantně jste vyřešil současný nesoulad mezi ČB v S:00 a HB v S:00 - prodloužením SJD z 3 hodin na 4.[biggrin]

B: L:00 v ČB znamená odjíždět z prázdného nádraží. Protočit celé Budějovice na lichou by znamenalo rozorat půlku Čech a ještě kus Rakouska.

C: dtto

A i B pak s uzly Bransouze i Kostelec v L:00 znamenají nemožnost rozumného tranzitu přes Jihlavu.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 22:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je celkem úsměvný, jak dlouho se tady stále dokola probírá Vysočina. A čím déle se probírá, tím šílenější nápady se tu objevují...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9521
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 22:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já znovu doporučím to, aby základním kamenem pro návrhy byly existující velké fuknční celky a od těch se postupovalo. Skutečně je nevhodné kvůli jedné změně převrtat půlku republiky zahrnující i ty velké funkční celky.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 23:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No jasně. Jenže to by pak zde někteří neměli o čem diskutovat.
Když máte pevně dáno: Budějice s:00 a Havlbrod s:00 (výhledově dejme tomu po část dne x:00), tak už máte základ celkem jasně daný. (tzn. rychlíky s kříži JH l:00, Kostelec s:00, Okříšky? l:00)

Otázky k diskusi jsou podle mě:
1) trasování přes Jihlavu (co přímo, co s přestupem)
2) kříže rychlíků: Okříšky vs. Třebíč (+ 241)
3) provoz na 252

Vymýšlet tady jakékoliv diametrálně odlišné koncepty je podle mě naprostou ztrátou času.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9523
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 09:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Je tady ještě jědna zásadní otázka: Chce jít Vysočina cestou taktu? Pokud budou v taktu rychlíky, tak ji asi nic jiného nezbyde.

A otázky:
1) To je asi nejmíň jasný bod, ale dí se to vzít postupně: Jak vést rychlíky? Je současný stav vhodný?
2) To není k diskusi, to je asi dané uzlem sudou celou v Budějovicích a to zbylé tak, jak se stihne.
3) Provoz 252 je ve střednědobém horizontu neudržitelný.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 09:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
1) Také je nutné brát v potaz oběhy vozidel apod. Z toho důvodu si myslím, že by bylo rozlomení rychlíků v Jihlavě poměrně dobrým řešením (při protažení obou ramen do Havlbrodu).

2) To je jasné, že na současné infrastruktuře se Třebíč nestíhá. Spíš jde o to, jestli se výhledově o tu Třebíč snažit, či jestli jsou vhodnější ty Okříšky.

3) souhlas (vyjma úseku Křižanov - VM, ačkoliv i ten je nahraditelný busem)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9525
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 10:19:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Pokud však oběhy vozidel způsobí to, že třeba 75% cestujících bude muset přestoupit, tak to zas tak vhodné řešení není.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 15:06:15    Odkaz na tento příspěvek  

Jis: K Vašim otázkám:

1) Tahle linka v současnosti tvoří jediný slušný spojení jižní Moravy a jižních Čech. Její zlomení by do značný míry tuhle funkci zabilo.

2) To je i trochu k diskuzi, protože jde mj. o to naskládat tam rozumně brněnské příměsto. Tzn. může se stát, že by se to do Třebíče stihlo, ale za cenu nevhodného konceptu Os. Takže to je na hlubší zamyšlení. (Mimochodem, v jaké fázi je v současnosti zdvoukolejňování + dráty do Zastávky?)

3) To je vždy otázka, jak se k tomu přistoupí. Pokud by se třeba protáhly ty Os do Náměšti a tam byla vazba na rychlíky od Brna, taky by to bylo o něčem jiném než současný nesystém skoro náhodných výstřelů. Úsek Křižanov - VM pak rozhodně ponechat pro spojení VM s HB, ŽnS, Kolínem atd.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 17:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M 250.0: Ještě k bodu 1) podrobněji:

Důsledky rozlomení (a protažení obou rychlíkových ramen do HB):
+ o jeden přestup méně v relaci Havlbrod - kamkoliv za Jihlavu (Třebíč, Znojmo, Telč,...)
+ lepší oběhy vozidel
- konec přímého spojení JMK a JČK
- nutnost nasazení vratných souprav (ostré obraty v HB)
- jízda pod dráty s dieselem (Jihlava - HB)
- není tomu příliš nakloněna nevhodná konfigurace kolejiště v Jihlavě

Tak co je měnší zlo?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9533
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 17:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Tak co je měnší zlo?
Co je výhodnější pro většinu cestujících?

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 2-2012

Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 17:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: Nejlepší možnost je podle mně C. Rychlíky Brno - Jihlava - ČB - Plzeň jsou nejlepší spojnicí celého jižního regionu ČR a lámat větve podle mně nemá smysl. Přestupem se akorát zneatraktivní. A navíc prodloužení jízdní doby "kvůli číslům" také není zrovna "košer". Navíc - Budějce v lichou - to by jste moc cestujících nepotěšili, když jsou tam "sudé rozstřely". Jsem pravidelným cestujícím v trase Třebíč - ČB a moc bych vám pánové nepoděkoval - tahat se nadvakrát (možná na třikrát (pokud je výluka)) se zavazadly. Nejde o "sudoku", jde o praktičnost věci. A kvůli jedné lince rozvrtat ty ostatní považuji za krajně nešťastné.



(Příspěvek byl editován uživatelem 850.015.)

ŽELEZNIČNÍ VIDEA - Videokanál o železnici
850.021, 850.015, 850.030, 742.047, 742.014, 749.051, 749.100, 749.252, 230.066 [andel] Requiescant in pace.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 17:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je výhodnější pro většinu cestujících?

To kdybych věděl...

850.015: Jasně, to chápu. Na druhou stranu třeba cestující v relaci Telč - Havlbrod by naopak přivítali odpadnutí jednoho přestupu. Záleží na úhlu pohledu...
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1880
Registrován: 2-2012

Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 17:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Jenže Třebíč je větší než Telč, takže zde rozhoduje "právo silnějšího".

Důsledky rozlomení (a protažení obou rychlíkových ramen do HB):
+ o jeden přestup méně v relaci Havlbrod - kamkoliv za Jihlavu (Třebíč, Znojmo, Telč,...)
+ lepší oběhy vozidel
- konec přímého spojení JMK a JČK
- nutnost nasazení vratných souprav (ostré obraty v HB)
- jízda pod dráty s dieselem (Jihlava - HB)
- není tomu příliš nakloněna nevhodná konfigurace kolejiště v Jihlavě

- o jeden přestup VÍCE v relaci České Budějovice - kamkoliv za Jihlavu (Třebíč, Znojmo,...) (A většina třebíčanů cestujcích do Prahy jedou raději s autem nebo TREDOSem, takže opět - otázka priorit)

Když porovnám BUS vs. VLAK (z pohledu nudné matematiky počítání cestujících)
- směr Třebíč - Praha - skoro jednoznačně BUS
- směr Znojmo - Praha - jednoznačně BUS
- Směr Brno- ČB - vlak celkem autobusu hodně konkuruje, skoro ho "válcuje"...




(Příspěvek byl editován uživatelem 850.015.)

ŽELEZNIČNÍ VIDEA - Videokanál o železnici
850.021, 850.015, 850.030, 742.047, 742.014, 749.051, 749.100, 749.252, 230.066 [andel] Requiescant in pace.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 20:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850.015: A kolik lidí z ÚDH dojíždí jako vy do Budějic?

Telč jsem samozřejmě uvedl jako příklad - prostě některé relace se zhorší, jiné zlepší. Jenomže vy jako třebíčák máte jen jeden úhel pohledu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10093
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 14:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš jde o to, jestli se výhledově o tu Třebíč snažit, či jestli jsou vhodnější ty Okříšky.
Tzn. může se stát, že by se to do Třebíče stihlo, ale za cenu nevhodného konceptu Os.

Snaha o stíhání L:00 v žst. Třebíč (u R-240) = prakticky jisté nepřípoje v relaci (Praha/střední Čechy/východní Čechy -) Třebíč (a okolí).
Pokud má být snaha o zachování existujících vazeb (vlak-bus i bus-bus) na Rosicku, tak bude zřejmá i snaha o zachování miniuzlu Rapotice v X:30 h, jehož existence se prakticky vylučuje s R-240 v žst. Třebíč v L:00 h.

Pokud by se třeba protáhly ty Os do Náměšti a tam byla vazba na rychlíky od Brna, taky by to bylo o něčem jiném než současný nesystém skoro náhodných výstřelů.
Os-252 v úseku VM - Studenec jsou ztaktované do stjné míry, jako jsou ztaktované Os-240.
Existence výjimek z taktu Os-240 v zásadě vychází z výjimek v taktu Os-240.

Skutečně je nevhodné kvůli jedné změně převrtat půlku republiky zahrnující i ty velké funkční celky.
Když máte pevně dáno: Budějice s:00 a Havlbrod s:00 (výhledově dejme tomu po část dne x:00), tak už máte základ celkem jasně daný. (tzn. rychlíky s kříži JH l:00, Kostelec s:00, Okříšky? l:00)

Stejně "pevně" je dána Olomouc hl. n. v L:00 (zapojení R od Jeseníku, Krnova, Brna, Břeclavi).
Při změně časových poloh R-240 je možné, že by se přestupní doba mezi R-240 a olomouckými R prodloužila v Brně hl. n. i na hodinu, možná i o něco více...

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 15:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně "pevně" je dána Olomouc hl. n. v L:00

Olomouc je kapitola sama pro sebe. Jenže narozdíl od jiných uzlů je ta Olomouc prakticky neřešitelný problém. Je otázkou, jestli se tam snažit o posunutí Ex, aby dosahovaly Olomouc v celou. Podle mě by to nadělalo víc škody než užitku.

Uzly Budějice i Havlbrod jsou naproti tomu i do budoucna udržitelné. (narozdíl třeba od Plzně, kde nějaké rozhození reálně hrozí)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9542
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 16:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Havlobrod je udržitelný určitě. České Budějovice co se týče linky Plzeň - ČB - Jihlava - Brno asi taky. Otázkou je, jak dopadne 220, protože tady může být prioritou uzle v Táboře v celou, díky němuž jsou třeba vazby Os-201 x R-190 v Ražicích. Tím pak bude příjezd od Prahy spíš blíž k půl, než k celé, já bych to odhadoval kolem X:40, ale může to dopadnout jinak.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 16:52:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jo jo, Budějky by od Prahy měly být cca v x:40. Pak je ovšem otázka, jestli ostatní tratě soutředit nadále kolem uzlu s:00 (tzn. +- současný stav), nebo to celé rozvrtat.
Čekání cca 30 minut v relacích Praha - Vyšší Brod nebo Praha - Krumlov asi není úplně to pravé...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9545
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 17:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Záleží na tom, jaký bude výsledný stav dálkové dopravy do Budějovic. Lze očekávat, že i sem pojedou dvě vrtsvy, expresní, která může být trasována do sudé celé v Budějovicích a rychlíková, která může být trasována do liché celé v Táboře. Celé je to ovšem závislé na penězích na těch taky závisí, jak bude výsledný model vypadat.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10096
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 07:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olomouc je kapitola sama pro sebe. Jenže narozdíl od jiných uzlů je ta Olomouc prakticky neřešitelný problém. Je otázkou, jestli se tam snažit o posunutí Ex, aby dosahovaly Olomouc v celou.
Otázka, kterou jsem nastolil v předchozím příspěvku, není o tom, zda se okolo celé hodiny sjedou do Olomouce hl. n. dvě vrstvy EC/R-270, nebo jen jedna.
Jde mi o otázku "rychlíkový uzel v lichou hodinu" a jeho neměnnost, kdy se s případným uspíšením příjezdu R-240 do Brna hl. n. může prodloužit přestupní doba mezi těmito rychlíky až na hodinu (a po případném zrychlení R-300 ještě více).

Jo jo, Budějky by od Prahy měly být cca v x:40. Pak je ovšem otázka, jestli ostatní tratě soutředit nadále kolem uzlu s:00 (tzn. +- současný stav), nebo to celé rozvrtat.
V tu chvíli by ovšem padla možnost přesouvat křižování R-225/240 do Jindřichova Hradce, Kostelce, Okříšek apod.

Lze očekávat, že i sem pojedou dvě vrtsvy, expresní, která může být trasována do sudé celé v Budějovicích a rychlíková, která může být trasována do liché celé v Táboře.
Otázkou je, jestli by pak JČk nechtěl systémově vázat Os-201/202/224 v Táboře na tu expresní vrstvu (?)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9547
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 07:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázkou je, jestli by pak JČk nechtěl systémově vázat Os-201/202/224 v Táboře na tu expresní vrstvu (?)
Jihočeský kraj je objednavatel rychlíků? Není. Hlavní rozhodnutí tak záleží na MD, jak si rychlíky objedná. Pochybuji však, že dojde k nějakému významnému navýšení výkonů. A pokud ano, odnesou to vlaky jinde.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 07:53:25    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Skutečně je nevhodné kvůli jedné změně převrtat půlku republiky zahrnující i ty velké funkční celky
Já převracím půlku republiky??? [coze] Uzly Tábor, Kutná Hora, Hlinsko, Brno, Znojmo navrhuji beze změny, uzel ČB z S:00 na X:00.

815.015: Nejlepší možnost je podle mně C
Chápu, ale pochopte, že provoz R 225/240 je neudržitelný. Myslím, že je otázka času, než je ministerstvo přestane objednávat a začne spolufinancovat Sp HB-ČB vedené RegioPanterem. Do Jihlavy pojede plný, dále poloprázdný a v Hradci se začne zase plnit. Ve Veselí bude přípoj na Prahu, v Budějovicích na Krumlov a Strakonice (1h interval snad není problém).
Já budu mít se všemi následky přímé spojení do Jižních Čech, ministerstvo bude objednávat docela slušné vlaky za rozumnou cenu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9548
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 09:20:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: Neudržitelný je hodinový proklad skoro CD/CT J.Hradec - H. Cerekev. Uzel v S:00 v ČB je závislý na většině tam vstupujících lokálek i na rychlíku Plzeň-České Budějovice, který má zase své vazby. Neslyšel jsem o tom, že by MD šlo po krku R-225, pouze zvažuje rozdělení v Budějovicích.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10097
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 10:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihočeský kraj je objednavatel rychlíků? Není.
Samozřejmě že není a toto jsem ani nepsal.
Psal jsem o Os 201/202/224, jichž JČk je objednatelem. A může tím pádem případně rozhodnout, že v Táboře bude tyto Os vázat na expresní vrstvu; čímž víceméně nebude potřeba, aby rychlíková ("neexpresní") vrstva sledovala (pokud nepůjde o časovou polohu výhodnou z hlediska vazeb v jiných pozicích) uzel Tábor v L:00 h.

Chápu, ale pochopte, že provoz R 225/240 je neudržitelný. Myslím, že je otázka času, než je ministerstvo přestane objednávat a začne spolufinancovat Sp HB-ČB vedené RegioPanterem.
Kdyby k tomu teoreticky mělo dojít, bylo by potřeba, aby taková linka byla na obou koncích zapojena do celodenně a celotýdenně existujících přípojových skupin, neboli přehození jednoho z uzlů ze S:00 na L:00).

Mmch. RegioPanteři nejsou (minimálně ti, kteří byli pořízeni s přispěním matičky EU) vázáni pouze na území konkrétních krajů?
Pokud by šlo o Pantery pořízené výhradně ze zdrojů dopravce, nenavýšila by se, vlivem vysokých odpisů, cena výkonu tak, že by 1 vlkm byl stejně drahý nebo i dražší než stávající soupravy "lok. 242 + 4 - 5 vozů"?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 11:52:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tu chvíli by ovšem padla možnost přesouvat křižování R-225/240 do Jindřichova Hradce, Kostelce, Okříšek apod.

Nepadla.
R 220:
Tábor x:00
Veselí x:20
Budějice x:40

R 225:
Veselí l:30
Budějice s:00 (Veselí - Budějky zastávkově)

a začne spolufinancovat Sp HB-ČB vedené RegioPanterem

Taky bych to tak viděl. Možné by bylo i protažení přes ČB do Velenic (z oběhových důvodů).

Pokud by šlo o Pantery pořízené výhradně ze zdrojů dopravce, nenavýšila by se, vlivem vysokých odpisů, cena výkonu tak, že by 1 vlkm byl stejně drahý nebo i dražší než stávající soupravy "lok. 242 + 4 - 5 vozů"?

Jde o proběhy vozidel. Pokud bychom se opravdu bavili o lince třeba HB - ČB - Velenice (CD CT v dvouhodinovém taktu), tak by se odpisy rozložily do mnoha vlkm a nijak drasticky dražší by to nebylo. Nehledě na zvýšení komfortu pro cestující.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7688
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 13:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže zapomínáte že v JČ kraji to není dvouhodina ale ten dopolední v 10 nejede vůbec, v poledne jen ve školní vyučování, ve dvě jezdí krom neděle a ve čtyři krom sobot. V šest jako poslední denně a v deset ještě v kladiva krom Vánoc...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10099
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 13:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepadla.
R 220:
Tábor x:00
Veselí x:20
Budějice x:40

R 225:
Veselí l:30
Budějice s:00 (Veselí - Budějky zastávkově)


Tím "v tu chvíli" jsem měl na mysli "ve chvíli, kdy by se rozhodlo - dle vašich slov - 'to celé rozvrtat' (pozn. "to" = časové polohy Os-194/196/199 a tím pádem i R-225, pokud nemá být přestupní doba např. v relaci Brno - Český Krumlov těch cca 30 minut), protože 'čekání cca 30 minut v relacích Praha - Vyšší Brod nebo Praha - Krumlov asi není úplně to pravé'".

Jde o proběhy vozidel. Pokud bychom se opravdu bavili o lince třeba HB - ČB - Velenice (CD CT v dvouhodinovém taktu), tak by se odpisy rozložily do mnoha vlkm a nijak drasticky dražší by to nebylo.
"Nijak drasticky dražší" (v přepočtu na vlkm) při uvážení stávajících, nepříliš vysokých proběhů (byť lokomotiva je účetně odepsána, tak předmětem odpisů mohou být rekonstruované vozy; nemluvě o jiných nákladových položkách fixního charakteru - nejde jen o odpisy), nebo při uvážení "tvrdé dvouhodiny od rána až do pozdního večera"?
(Pozn. nejsem si jist, jestli by 100 % cestujících označilo RegioPantery jako pohodlnějí vozy ve srovnání s tím, co v současné době na R-225 jezdí).

Vůbec, je zvláštní, že první rychlík mezi Brnem a ČB odjíždí z Brna hl. n. až v 7:20 h (do ČB přijede před 12. hodinou). Pro případnou cestu do ČB na 1 den je to dost nevýhodné. Málokterá rychlíková linka "zahajuje denní provoz" takto pozdě.
Totéž ostatně platí i u lichého směru R-240. Příjezd prvního spoje do cílové stanice (Brno hl. n.) až v 8:36 h...

Jenže zapomínáte že v JČ kraji to není dvouhodina ale ten dopolední v 10 nejede vůbec, v poledne jen ve školní vyučování, ve dvě jezdí krom neděle a ve čtyři krom sobot. V šest jako poslední denně a v deset ještě v kladiva krom Vánoc...
"Neděravost" taktu je pochopitelně základem všech koncepčních uvažování.
Totéž platí např. i s "neděravostí taktu" R-225 a jiných.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 14:30:11    Odkaz na tento příspěvek  

Můj návrh
Sp-225: HB S:00 - JH S:00 - Veselí S:30/L:30 - ČB L:00
R-220: Tábor L:00 - Veselí L:20/S:40 - ČB L:40/S:20 - Včelná S:00 - Rybník L:00
R-190: Strakonice L:00 - ČB L:40/S:20 (není to můj nápad)
Os-190: ČB L:00 - Strakonice cca. S:00
Os-194: ČB X:00 - Křemže X:30 - Č. Krumlov X:00

R-200: uzly výhledově Číčenice + Březnice + Beroun.

Co si o tom myslíte?

Mimochodem, co od včerejška jezdí na trati Křižanov-Studenec? 810 nebo 841?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9549
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 17:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Budějice s:00 (Veselí - Budějky zastávkově)
A degradovat tak rychlé spojení Jihlava-J.Hradec-Č.Budějovice.

Alex7: Co si o tom myslíte?
Že se mi to vůbec nelíbí, protože tím padá dnešní uzel v Budějovicích v sudou celou, kdy jsou vazby fakticky mezi všemi rychlíkovými linkami (krom švejků) a osobními vlaky na lokálkách, padá rychlé spojení v dnešních tranzitů přes Jihlavu i Budějovice.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 21:56:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A degradovat tak rychlé spojení Jihlava-J.Hradec-Č.Budějovice.

Myslíte, že budou prachy na extra zastávkovou vrstvu? Navíc těch zastávek mezi Veselím a Budějkami moc nezbyde. Osobně považuji jejich vymetení rychlíky od HavlBrodu za nejlepší možné řešení.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9551
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 22:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Myslíte, že budou prachy na extra zastávkovou vrstvu? Navíc těch zastávek mezi Veselím a Budějkami moc nezbyde. Osobně považuji jejich vymetení rychlíky od HavlBrodu za nejlepší možné řešení.
Nebudou. Zastávková vrstva tam prostě nebude a bude řešena autobusy. Zastávkové či skorozastávkové vlaky bych nechal jezdit ve špičkách PD jako proklad k rychlíkům do Jindřichova Hradce. Myslím si, že i rychlé rychlíky budou mít co dělat, aby stihly dojet v celou do Jindřichova Hradce, pomalé by zřejmě musely zůstat s kříži v Karadašově Řečici.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 22:43:16    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Naprostý souhlas, rozbíjet Budějice je nesmysl. Kromě samotných vazeb v ČB by se tím rozbila Plzeň, která je pro R-190 významným uzlem.


Alex: Myslím, že je otázka času, než je ministerstvo přestane objednávat a začne spolufinancovat Sp HB-ČB vedené RegioPanterem.
Taky doufám, že se ministerstvo domluví s krajem na spolufinancování linky, ale ne na 225 a rozhodně ne Panterem. Jel jste tou tramvají někdy? Na příměsto dobrý, ale jet tím z Budějic do Jihlavy bych fakt nechtěl.
Já doufám ve společnou vrstvu na 220, kde mezi Olbramovicemi a Budějovicemi bude Sp vrstva tvořit nejnižší vrstvu a bude v polohách současných R, tzn. mj. L:00 v Táboře. Při vhodně zvolené zastavovací koncepci by to po dokončení koridoru mělo být vyjezditelné při zastavení ve všech zastávkách s potenciálem (na jižní 220 jich není mnoho).
(L:00 v Táboře je stejně především pro 201. 202 může být vázána na Ex-220 jen od Prahy (za roh tam asi nikdo nepojede) a 224 velmi záleží na jejím druhém konci.)

Chápu, ale pochopte, že provoz R 225/240 je neudržitelný.
Tak tohle asi nepochopím. Byť se situace mění s každým ministrem, tak ministerstvo prohlásilo, že další linky rušit nechce. A pokud jo, tak na porážku půjdou dříve jiné.


David: Při změně časových poloh R-240 je možné, že by se přestupní doba mezi R-240 a olomouckými R prodloužila v Brně hl. n. i na hodinu, možná i o něco více...

Opravdu považujete za důležitější tranzitující cestující přes Brno než lidi, kteří už v tom vlaku sedí? Chcete zpomalovat linku, jenom aby vyšel kratší čas na přestup?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9552
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 08:03:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M 250.0: nejnižší vrstvu bude mezi Táborem a Benešovem objednávat středočeský kraj. Divil bych se, kdyby zrovna ten objednal pouze spoěšné vlaky, které by měly cosi mezi Benešovem a Táborem projíždět.
202 by měla být vázána i směr Budějovice i tím nějaký vztah bude. Budějovice jsou krajské město, kam obce na trati spadají.
A k přestupům mezi R v Brně: Ve velkých městech je podíl tranzitu k cílově dopravě malý. Jako důležitější bych viděl udržení menších uzlů, kde je tranzit vyšší.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10103
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 14:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chcete zpomalovat linku, jenom aby vyšel kratší čas na přestup?
Na takto položenou otázku odpovídám NE.
(To, že podle mě je vhodné uvažovat u této i dalších linek s jinou zastavovací koncepcí a s jiným intervalem, nesouvisí s tím "aby v Brně vyšel kratší čas na přestup".)

Nicméně, kdyby už shodou různých okolností (zrychlení na t-220/225/240, případně i 300) došlo k tomu, že by přestupní doba mezi R-240 a olomouckým R vycházela např. na 1 h 10 min., bylo by nadále rozumné trvat na "nemožnosti" pootočení konceptu o 1 hodinu?
Totéž víceméně platí pro spojnici uzlů HB a ČB (dnes lze zajet za 3 hodiny a pár minut k tomu, ale i při zkrácení cestovní doby např. o 15 minut zůstane systémová jízdní doba = 4 h).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 15:25:02    Odkaz na tento příspěvek  

David:Nicméně, kdyby už shodou různých okolností (zrychlení na t-220/225/240, případně i 300) došlo k tomu, že by přestupní doba mezi R-240 a olomouckým R vycházela např. na 1 h 10 min., bylo by nadále rozumné trvat na "nemožnosti" pootočení konceptu o 1 hodinu?

Já tvrdím, že ano, bo tranzit přes Budějovice i přes Jihlavu (a ve Vašem případě musím dodat i přes Okříšky) má rozhodně větší podíl než tranzit přes Brno.


Orky:Divil bych se, kdyby zrovna StčK objednal pouze spoěšné vlaky, které by měly cosi mezi Benešovem a Táborem projíždět.

Já doufám, že současná krajská dopravní politika tady nebude nafurt. Horší je, že pokud sem přijde koordinátor, tak to asi bude Ropid a ten si taky na Sp moc nepotrpí.
Všechno to závisí na dokončení koridoru a na dohodě. Až bude hotová podstatná část koridoru (tj. především SuVo a NeŠe), tak bude snaha stlačit čas Praha - ČB na minimum - vznikne linka Ex. MD se tak zdvojnásobí náklady, protože současné zastávky R neodepíše.
A teď volný tok myšlenek:
V tuhle chvíli by se mohlo ministerstvo s krajem dohodnout, že tu nižší vrstvu zaplatí společně, JčK něco dohodí a vlaky zastaví navíc dejme tomu v Sudo, Choto, SÚ, Plané a Ševětíně. JčK tak přestane objednávat Os Tab - Sudo. StčK nebude chtít mít Os jen Bene - Mezno, proto taky něco dohodí a vlaky zastaví v Heřmaničkách a Bystřici. No a je to.

Ad 202: Pro mě za mě, ať je to v Táboře vázaný jakkoliv. Ale je to odpudivě za roh, mnohem logičtější by bylo v Bechyni vázat na vlaky bus linku Bechyně - Týn - Hluboká - ČB.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 16:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MD se tak zdvojnásobí náklady, protože současné zastávky R neodepíše.

Očekáváte expresní vrstvu v hodinovém taktu? A očekáváte, že expresní vrstva bude dotována?

Já se spíš obávám, že expresní vrstva (pravděpodobně pendolino) bude ve dvouhodině a ještě možná během dne bude něco vynecháno.

Jinak přidávání zastávek současným rychlíkům nepovažuji za šťastné řešení.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 18:14:23    Odkaz na tento příspěvek  

Očekáváte expresní vrstvu v hodinovém taktu? A očekáváte, že expresní vrstva bude dotována?
Ano (minimálně ve špičce) a ano. Ten koridor se nestavěl pro dva vlaky ve dvouhodině. (Ani pro 3.)
Kromě Ex1 jsou dotovány všechny expresní linky.

Jinak přidávání zastávek současným rychlíkům nepovažuji za šťastné řešení.
Já bez kvalitní expresní vrstvy také ne.
Ale považuji za vhodnější řešení mít vrstvy Ex + Sp než R + Os + možná dvakrát týdně SC.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9558
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 18:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M 250.0: Já doufám, že současná krajská dopravní politika tady nebude nafurt. Horší je, že pokud sem přijde koordinátor, tak to asi bude Ropid a ten si taky na Sp moc nepotrpí.
Dopravní politika středočeského kraje se nijak významně nemění a je skutečně otázkou, jak se změní směřování železnice v případě, že dojde ke sloušení PID a SID. Je však potřeba říct, že současný středočeský kraj se moc nehrne do toho, aby organizaci současný ROPID převzal. Popravdě, já se jim ani nedívím, jak bych s tím nesouhlasil taky. Nemyslím si však, že jakékoliv směřování povede k tomu, že zrovna na 220 bude zcela odstřelena zastávková vrstva. Umím si představit, že ta zastávková vrstva třeba ve špičkách PD pojede jako spěšný vlak do Prahy.

Jis: Očekáváte expresní vrstvu v hodinovém taktu? A očekáváte, že expresní vrstva bude dotována?
Já očekávám, že dotace v blízké době budou zhruba na stejné úrovni jako teď, zároveň však neočekávám, že výběrová řízení přinesou úspory, u linek Liberec-Pardubice a Most-Plzeň díky dumpingovým cenám dokonce dojde k velmi podstatnému navýšení. Domnívám se proto, že k významnému navýšení vlaků jak do českých Budějovic, tak do Plzně po dostavbě koridorů nedojde, samozřejmě pokud nedojde k dalšímu škrtání méně vytížených dálkových linek.

M 250.0: Ano (minimálně ve špičce) a ano. Ten koridor se nestavěl pro dva vlaky ve dvouhodině. (Ani pro 3.)
Bohužel ty vlaky musí někdo zaplatit.

Kromě Ex1 jsou dotovány všechny expresní linky.
Což za 3 roky nemusí být pravda, obzvlášť dostane-li MD Babiš. Dál u soudu leží různé žaloby ufňukaného Jančury, které můžou ledacos změnit.

Ale považuji za vhodnější řešení mít vrstvy Ex + Sp než R + Os + možná dvakrát týdně SC.
Dost dobře se může stát, že po dostavbě koridoru skočí na Budějovice Leoš a dotace na Ex budou zatrhnuty podobně, jako do Ostravy. Další věcí je to, že vlaky se dělí mezi různé objednavatele a každý může mít jinou představu, jak se svými penězi naložit. Pochybuji, že kraje, zejména ten středočeský, připustí (i z politických důvodů) to, aby se nově postavené zastávky systémově projížděly.

Teď je ještě tolik neznámých, co bude, že těžko odhadovat jakou cestou se organizace na trati 220 vydá.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 19:15:04    Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslím si však, že jakékoliv směřování povede k tomu, že zrovna na 220 bude zcela odstřelena zastávková vrstva.

To je o přístupu. Já věřím, že se najde někdo, kdo uzná, že zastavovat ve všech Ješeticích a Doubích u Tábora nemá smysl.

Domnívám se proto, že k významnému navýšení vlaků jak do českých Budějovic, tak do Plzně po dostavbě koridorů nedojde

Necháme se překvapit. Ale doufám, že bude politicky neúnosné postavit za x miliard koridor a pak ho skoro nevyužívat. Co se týče Plzně, tam je to trochu jiná, zastávek po cestě není tolik a rychlost je nižší. Jiná situace by nastala po dokončení tunelu do Berouna.

obzvlášť dostane-li MD Babiš.
No tak to bude prů[zadnice] každopádně, nejen ve vztahu k 220.

Dost dobře se může stát, že po dostavbě koridoru skočí na Budějovice Leoš
Ten bych řekl, že má teď jiné starosti než nakupovat dvousystémové jednotky. Kdyby měl oba systémy od začátku, tak bych tomu věřil, ale takhle ne.

Pochybuji, že kraje, zejména ten středočeský, připustí (i z politických důvodů) to, aby se nově postavené zastávky systémově projížděly.

Toho se taky trochu bojím, ale tady opravdu stačí pohled do mapy. Mnohem lepší je zastavit tam míňkrát (Heřmaničky, Olbramovice, Bystřice) a zbytek obsloužit mikrobusy, a to i oblasti, kam koleje nevedou.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9565
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 18. prosince 2013 - 17:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M 250.0: No tak to bude prů[zadnice] každopádně, nejen ve vztahu k 220.
Tak on přímo asi ne, ale o tom, že to bude ANO, se už spekulovalo.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Středa, 18. prosince 2013 - 21:24:54    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: dnes nabídli ministerstvo dopravy flanďákům. Ale těm se to moc nelíbí, čertí se že by radši zemědělství. Jenže to mají mít socdemáci, takže ho možná s lidoffcema vymění právě za dopravu. Jenže Chovanec má být ministrem vnitra, tak kdo bude vlastně tím ministrem dopravy ? Nikdo neví...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9570
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 18. prosince 2013 - 21:34:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Já víc spekulovat nebudu, počkám si. V návrhu koaliční smlouvy se zase objevuje, jak budou železniční dopravu podporovat, tak jsem na ně zvědav.

Pražská veřejná doprava onemocněla vážnou chorobou - ropiditidou. Hledá se lékař, který by ji dokázal vyléčit.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Čtvrtek, 19. prosince 2013 - 08:49:53    Odkaz na tento příspěvek  

V návrhu koaliční smlouvy se zase objevuje, jak budou železniční dopravu podporovat, tak jsem na ně zvědav.

tak to dělá koalice i v PK, že podporuje železniční dopravu...
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 19. prosince 2013 - 09:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KDU-ČSL se spíš bude chtít za každou cenu zmocnit Ministerstva zemědělství, aby flanďáci mohli ovládat Pozemkový úřad. Souvislost s vydáváním pozemků katolické církvi potažmo mafiánům je zcela zřejmá - chtějí jít i před rok 1948 a docílit, aby jim do toho nikdo nešťoural. [ko] Že by KDU-ČSL měla zájem na zkvalitnění železnice, na to zapomeňte.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4680
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. prosince 2013 - 09:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Souvislost s vydáváním pozemků katolické církvi potažmo mafiánům je zcela zřejmá - chtějí jít i před rok 1948 a docílit, aby jim do toho nikdo nešťoural

Blábolíte.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 19. prosince 2013 - 13:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čas ukáže.