K-report
 

Archiv diskuse LEO Express do 23. 03. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » LEO Express » Archiv diskuse LEO Express do 23. 03. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4243
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 17:52:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr47: Bohužel, když budou dopravci postaveni před hotovou věc, tj. přepnutí napájení mezi Púchovem a Žilinou, tak si prostě a jednoduše nějak budou muset poradit. Co bys radil ty?

Jinak stroje z Bulharska už tu jsou[wink].
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4082
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 19:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:Aneb když relativně malé ušetřené částky pro stát na straně infrastruktury budou stát nemalé výdaje do lokomotiv pro tamějšího národního dopravce, je asi něco někde špatně........


Nedělejte z toho kovbojku.Slovenská osobka již pořizuje dvousystémové Ešusy,Peršingy předělává na ř.360,361.Pro ně nebude přepnutí již dnes problém.
Nákladní doprava na Slovensku má 50 131(35 let starých),které již na tomto úseku nebudou moci jezdit.Tak bude muset slovenské Cargo přestat s pronájmem svých 363 různým dopravcům(např.AWT na stejnosměrnou trať Třebušice-Řečany) a pořídit si nějaké střídavé lok.(např. nepotřebné české 242)a nějaké vícesystémové lok.

Správce infrastruktury ušetří na každých 10 km jedno trafo 22/3 kV,což bude možná více ,než trafa v nových lokomotivách na tomto úseku.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 19:54:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo 17: Rekonstrukce lokomotiv 162/163 na vícesystémové jsou zjevně asi zadarmo, aneb zdroje jsou, respektive nejsou, ale Špidla pořád je[crazy]. Dopručuji zjistit si, co taková sranda stojí. A proto se do přepnutí úseku Púchov - Žilina pouštět v době, kdy není k přepnutí připraven úsek dále alespoň do Spišské Nové Vsi, je spíš lumpárna vůči dopravcům obecně.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4084
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 20:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže ty 35 let staré "Dvojičky",30 let staří "Peršingové" a 45 let staré "Rakaně" by tam měly jezdit ještě kolik let?

A proto se do přepnutí úseku Púchov - Žilina pouštět v době, kdy není k přepnutí připraven úsek dále alespoň do Spišské Nové Vsi, je spíš lumpárna vůči dopravcům obecně.


A jak by jste si představoval připravit úsek "k přepnutí"?To tam mají přestavět trolejové vedení tak,aby bylo dimenzované na stejnosměrné proudy a střídavé izolace,předělat v celém úseku Zab.zař.,aby to umělo fungovat se stejnosměrným a po přepnutí i se střídavým trakčním napájením,vybudoval střídavé nap.stanice a modernizoval stávající měnírny?
A jednoho krásného dne by někdo(bezesporu minister) udělal "Cvak" a přepnul trolej ze stejnosměrné na střídavou soustavu-aneb zdroje jsou,.......[crazy]
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4246
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 20:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo 17: Takže ty 35 let staré "Dvojičky",30 let staří "Peršingové" a 45 let staré "Rakaně" by tam měly jezdit ještě kolik let?

Tak dlouho, dokud je budou dopravci potřebovat, čili aby změna nebyla rychlá. Dopravci nejsou tak bohatí, aby si lokomotivní park mohli obměnit tak rychle, jak jen si provozovatel infrastruktury pískne.

A jak by jste si představoval připravit úsek "k přepnutí"?To tam mají přestavět trolejové vedení tak,aby bylo dimenzované na stejnosměrné proudy a střídavé izolace,předělat v celém úseku Zab.zař.,aby to umělo fungovat se stejnosměrným a po přepnutí i se střídavým trakčním napájením,vybudoval střídavé nap.stanice a modernizoval stávající měnírny?

Přesně tak. Jinak se může také díky tomuhle blbnutí stát, že se vlaky přesměrují na jiné tratě a provozovatel dráhy bude mít smolíka - sníží se mu poplatky za používání dopravní cesty. A finanční dopad to bude mít hlavně na slovenské národní dopravce - jak osobního, tak nákladního. Stát si tedy dá sám sobě facku.

A jednoho krásného dne by někdo(bezesporu minister) udělal "Cvak" a přepnul trolej ze stejnosměrné na střídavou soustavu-aneb zdroje jsou,.......

Hm, jsem zvědav, co způsobí přepínání dalších úseku za problémy. Tenhle úsek je ještě relativně to nejsnažší - přípřež motorové lokomotivy problém s nedostatkem dvousystémových lokomotiv v pohodě zvládne, jsou tu celkem příznivé sklonové podmínky, ale o kus dále na Štrbské rampě to bude daleko zajímavější a hlavně pro dopravce neskutečně nákladnější.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4085
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 21:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak. Jinak se může také díky tomuhle blbnutí stát, že se vlaky přesměrují na jiné tratě a provozovatel dráhy bude mít smolíka - sníží se mu poplatky za používání dopravní cesty.

Taže správce infrastruktury má obnovit infrastrukturu 2x dráž,jen proto,aby dopravce mohl jezdit se starými šroty.
Nebylo by lepší státní peníze dát jako dotaci dopravcům na pořízení nových vozidel?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4248
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 22:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo 17:Taže správce infrastruktury má obnovit infrastrukturu 2x dráž,jen proto,aby dopravce mohl jezdit se starými šroty.

Ano, protože jinak budou zbytečné problémy. Jen pro info - ty šroty vydělávají nejen dopravcům, ale i správci infrastruktury, proto je potřeba k problému přistupovat ne tak radikálně.

Stačí úplně jen drobnost - když dopravce nemá vozidla vybavená ETCS - viz zde: http://www.spz.logout.cz/novinky/novinky.php


A jestli to bude dvojnásobě drahé, tak o tom by se dalo přinejmenším polemizovat.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5000
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 23:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
Blbečkovi se těžko vysvětlí, že je to míněno úplně opačně.
Tak proč to blbeček píše opačně než jak to míní?

No a když už jsme se dostali k blbečkům, tak ač v téhle diskuzi jsem velký laik,troufám si tvrdit, že blábolíš naprostý hovadiny. Čistě logisticky a politicky. Přesně jak to píše Apollo - správce investuje do infrastruktury, ale dopravce nic nebude nutit koupit nové stroje nebo modernizovat, protože ty staré mu bez koruny investice vydělávají. Čili investice do infrastruktury vyhozená komínem anebo s praktickým významem pražské cyklostezky odnikud nikam. Ty važ slova, než někoho označíš za blbečka.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3149
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 07. března 2014 - 00:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Ja myslím, že to trochu preháňate, súkromníci sú snaživci, a ako si doteraz opatrovali šroty na 3kV, tak si v súčanosti opatrujú (dokážu opatriť) šroty aj na 25kV. Vozia sa plecháče z Bulharska, vozia sa licenčné stroje ASEA z Balkánu, občas sa aj prenajatá V43 nájde. A samozrejme moderné stroje. Keď si zoberiem, koľko 3kV mašín sa u nás použije, tak to nebude taký problém. Jediný, kto bude mať utrum, bude PKP Cargo. Tí sa budú musieť vytasiť práve s modernými strojmi, s ETxx to už nepôjde. Alebo s dízlami, ale to po tých horách neni úplne optimálne. Dokonca ani absencia dvojsystémoviek nemusí vadiť. Vytláčajúcu zálohu v stykových staniciach (Žilina, Púchov) môžu zriadiť ŽSR a dopravcovia si ju môžu priobjednávať v rámci poplatku za DC. Akurát na postrky na Lideč (jak bude styk na hranici) by sa museli zložiť na dvojsystémovku/dvojičku dízlov.
Thalys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.35
Odesláno Pátek, 07. března 2014 - 22:37:33    Odkaz na tento příspěvek  

Náklady Žilina (Teplička) -Lideč sa mali riešiť už aj prestavbou rady 131 na akúsi 331 (?), potom tu ktosi navrhoval 4x751 ZSSK Cargo [lol], ale reálne tu (Púchov) v poslednej dobe dosť často vidno stroje 363 ČD Cargo.
245
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2012
Odesláno Sobota, 08. března 2014 - 17:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ferova_konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.114.202
Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 08:26:11    Odkaz na tento příspěvek  

Leoš Novotný: Peníze na expanzi Leo Expressu máme připravené

Ano, peníze na expanzi máme připravené, ale že by si objednali přetahovou lokomotivu pro ohlášenou napěťovou výluku to je ani nenapadne, ačkoli všichni ostatní dopravci tak učiní (vč. takových šetřílků jako je RJ)

No a pak se stane, že švýcarská kvalita zůstane viset v napěťové výluce a to ještě tak dobře, že zablokuje průjezd stanicí.

Naštěstí náš státní dopravce má ještě rozum a na takovou výluku vystaví 5 LNT, takže jedna z nich ho může zachránit. Samozřejmě za řádný příplatek.

Ušetříme korunu, i kdyby to stálo milion. A to jsem si myslel, že tato politika se uplatňuje pouze u státních firem.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 4-2009

Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 09:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ferova_konkurence: Tak to zase prr[pozor][pozor][pozor]
Když se LE poprvé setkal s napěťovou výlukou v Ostravě, tak si nezávislé vozidlo objednal (shodou okolností jsem na něm seděl já[lol]). Tehdy platil mne, ošuntělou 742 a jednoho svého strojvedoucího navíc. A tehdy si také vyzkoušel, že nezávislé vozidlo nepotřebuje. Což se včera také potvrdilo. Uvázl jen jeden vlak, ostatní projely bez problémů. Hlavně, že strojvedoucí "Vašeho" státního dopravce měl kupu blbých keců, proč nemůže soupravu LE vytlačit do Svinova.
Kouzelné bylo také švitoření jiného "státního" kolegy skrz napěťovou výluku, když na nezávislý postrk neustále volal "Můžeš sunout, můžeš sunout."[crazy] Než se dotyčný vyblbnul mezi Ostravou hl.n. a Svinovem tak musel ustat ostatní rádiový provoz s řídícím stavědlem na celém hlavním[angry]

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
751
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 12:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde se odstavují v Praze soupravy přes noc ?

Blog o Autobusech http://www.karosa.blog.cz Icq 492-225-937
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2044
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 12:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

751: Stojí na hlaváku na 1.nástupišti.

FabLok
751
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 12:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale někde musí mít depo ? kde se odstavují, myjí a tak

Blog o Autobusech http://www.karosa.blog.cz Icq 492-225-937
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 12:25:14    Odkaz na tento příspěvek  

No v Bohumíně...
balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 11-2002

Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 13:09:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

751:
Něco mají zřejmě nasmlouváno v libeňském depu.

2koridor.websnadno.cz
Balcancar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.13.62
Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 18:25:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ja slysel ze v Libni koupily tu halu v zadu a tam nocuji..
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5575
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 11. března 2014 - 00:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No v Bohumíně..
Máte tam překlep. "Ne v Bohumíně" se píše s E.[wink]
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 12. března 2014 - 10:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak v zadu se píše vzadu.

FabLok
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.188
Odesláno Středa, 12. března 2014 - 10:58:10    Odkaz na tento příspěvek  

No, když už jsme u toho...
Ja slysel ze v Libni koupily tu halu v zadu a tam nocuji..
Ony to tam koupily nějaké ženy? A kolik jich tam nocuje??? [uhoh]...[biggrin]

Úroveň znalosti mateřského jazyka v psané podobě je u mnohých zde píšících opravdu úžasná! [crazy]
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2014 - 09:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Nejen ženy jsou rodu ženského. Zcela logicky se nabízí výklad, že si to koupily přímo samotné soupravy LeoExpressu, protože soupravy jsou přece také rodu ženského. (Původní dotaz zněl: Kde se odstavují v Praze soupravy přes noc?) No a už se jim nechtělo být nadále bezdomovci (bezdomovkyněmi?), tak teď nocují v té hale.[lol]
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 756
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2014 - 13:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Zcela logicky nabídnut úplně nelogický výklad. [wink]

Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem... :-(

http://nahouby.estranky.cz
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.188
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2014 - 14:03:42    Odkaz na tento příspěvek  

Sokr: to nebyl výklad, to byl VTIP! [wink]
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 14. března 2014 - 21:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu nechápu tu poznámku o přepínání na střídavinu v ČR. Myslím, že v ČR není potřeba celkem nic takhle přepínat. Je potřeba postavit nové moderní tratě, samozřejmě na střídavinu a ty stávající se klidně mohou nechat jak jsou.

Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.53.250
Odesláno Sobota, 15. března 2014 - 13:05:54    Odkaz na tento příspěvek  

Zapomněli jste ale dodat, že ten jediný vlak uvíznutý na napěťové výluce byla chyba výpravčího, který vlak poslal zcela jinudy než byl výlukový plán a skrz celou Ostravu navíc několika vyhýbkami opravdu ani tento vlak není schopen projet, ač chybělo hodně málo, takže psaní o tom, že někdo ušetřil, jsou zcela zavádějící a lživé.
fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.53.250
Odesláno Sobota, 15. března 2014 - 13:16:00    Odkaz na tento příspěvek  

A jinak se v letošním GVD údržba dělá v Praze Libni a tam se i myjí a Leo žádnou halu nekoupil
ferova_konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.114.202
Odesláno Neděle, 16. března 2014 - 01:54:04    Odkaz na tento příspěvek  

Co to tady svádíte na výpravčího. Ve výlukovém rozkaze, který jste dostali, jako každý jiný dopravce bylo jasně uvedeno:

6. Dopravní a přepravní opatření:
a) Předpokládané omezení provozování dráhy
etapa A:
Vlaky E trakce jezdí s přípřeží/postrkem HV nezávislé trakce.
Beznapěťový úsek projedou vlaky E trakce se staženými sběrači.
Jízda E lok. po kolejích 224-262 - napěťově vyloučených je zakázána.
POZOR!!
Dotčení dopravci si zajistí dle délky a doby konání výluky potřebný počet lokomotiv nezávislé trakce.


Pokud by tomu bylo tak, jak se snažíte tady prezentovat, tak by tam byla uvedena věta:
Vlaky E trakce jezdí po kolejích, které nejsou dotčeny napěťovou výlukou.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4273
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 16. března 2014 - 08:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ferova_konkurence: Jen jestli by správně neměla naopak při napěťových výlukách lokomotivy nezávilé trakce zajišťovat SŽDC.

Dopravci (zejména ti v nákladní dopravě) platí za dopravní cestu nemalý peníz a ještě jim je takto situace zkomplikována...........
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5031
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 16. března 2014 - 16:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: správně znamená, že SŽDC musí a nezajistila? Nebo že by to tak podle Vaší logiky mělo být? I když v tomto případě s Vaší logikou souhlasit lze, nic to nemění na tom, že v daném případě to posral dopravce a nikoliv SŽDC.
fira
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.12.252
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 09:15:04    Odkaz na tento příspěvek  

A jak mi tedy vysvetlite, ze ostatni cerne vlaky jiz projely bez problemu? Byla domluvena a odzkousena cesta, kde byla cast koleji pod napetim a to se projet dalo a kde nebyla potreba nezavisle trakce. Jenze prvni vlak projizdel chvili po začátku vyluky a byl poslan jinudy nez bylo dohodnuto. Nekde se stala chyba, ale ne na strane dopravce. Pokud se napr. Konala vyluka v Olomouci, dopravce mel zajistenou lokomotivu, protoze tam se to projet nedalo. Kdyby tady bylo receno, ze nebude usek sjizdny a nebylo predem odzkouseno a domluveno, tak se samozrejmne stroj objednal.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 09:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Obstaranie náhradnej loko je jedno z opatrení, ktoré nejde takto riešiť paušálne, pretože si ho dopravca môže s vyššou efektivitou riešiť inak než, ako by to mohla riešiť SŽDC. Môže napr. pre ušetrenie času robiť príprah v dlhšom úseku, prípadne môže v dané dni viesť dané vlaky nezávislou trakciou v celej dĺžke, prípadne...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5521
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 20:15:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Obstaranie náhradnej loko je jedno z opatrení, ktoré nejde takto riešiť paušálne, pretože si ho dopravca môže s vyššou efektivitou riešiť inak než, ako by to mohla riešiť SŽDC. Môže napr. pre ušetrenie času robiť príprah v dlhšom úseku, prípadne môže v dané dni viesť dané vlaky nezávislou trakciou v celej dĺžke, prípadne...


Pokud je mi známo, tak nejste zaměstnancem SŽDC. Tak přestaňte citovat vysokoškolská skripta nebo snad tuto (jemně řečeno) hloupost máte od někde jinde?
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 20:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tuto (jemně řečeno) hloupost máte od někde jinde?
Po přečtení Btamova příspěvku mě napadlo to samé a ze skript to nemám, na matfyzu jsme nic takového nebrali. V čem je to hloupist?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5522
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 21:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V čem je to hloupist?

Že dopravce platí za určitou kvalitu DC, dokonce i za odběr elektrické energie.

Takže by bylo slušné a rozumné ho buď napěťovkami neobtěžovat vůbec (technologicky vyřešit, aby se to dalo) a nebo poskytnout nezávislou na náklady SŽDC.
To, že dnes SŽDC řeší vše na náklady dopravců je samozřejmě do nebe volající (vzhledem ke státnímu polštáři SŽDC a konkurenčnímu polštáři dopravců).
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 21:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo poskytnout nezávislou na náklady SŽDC
... kterou si promítne do poplatku za DC. Vzhledem k tomu, že SŽDC nic netlačí k tomu, aby optimalizovala náklady (dopravci to přece zaplatí), tak mi stále vychází, že když si to dopravci zajistí sami přímo, tak je to vyjde levněji, než když se to bude řešit přes SŽDC.
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 21:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní cestování Leošem z Ovy do PRG docela fajn. Ale hodně málo místa na 4 sedačce se stolkem. Nakládat 4 lidi na tyhle místa nic moc. Jinak jízda celkem klidná občas se ta jednotka chvěje a naklání. Slušné rychlé rozjezdy..... Ale fakt je to taková luxusní tramvaj[biggrin]. Co tam trošku kazilo atmosféru neustále křičící kojenci a malé děti, pak maminy trajdající s dětmi po vlaku. Prostě kdo chce klid, moc si ho neužije. A službám stewardů není co vytknout...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5523
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 17. března 2014 - 21:44:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... kterou si promítne do poplatku za DC. Vzhledem k tomu, že SŽDC nic netlačí k tomu, aby optimalizovala náklady (dopravci to přece zaplatí), tak mi stále vychází, že když si to dopravci zajistí sami přímo, tak je to vyjde levněji, než když se to bude řešit přes SŽDC.

Ano, samozřejmě. Skutečný náklad živé dopravní cesty je cca 40 Kč/km. Osobka platí něco někde okolo deseti. Takže klidně, ať SŽDC započte tyto výlukové náklady do ceny 40 kČ/km a není co řešit.

Levněji to možná vyjde tomu, kdo má přes napěťovku dvacet vlaků ve směně (a i tam si dovolím pochybovat) a určitě to nemůže ustát někdo, kdo tam má jediný vlak. To pak ta nezávislá stojí třeba 10 tis. Kč (a může i více), zkuste si to pak přepočítat do cen za km.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 07:58:23    Odkaz na tento příspěvek  

a sakra, jak jde o Metrans, musí i teorie "všechno dát soukromníkům" stranou...to by se najednou "státní" loko hodila[proud]
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5599
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 08:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

napěťovkami neobtěžovat vůbec (technologicky vyřešit, aby se to dalo
Poněkud zavádějící.
Technologicky se to dá řešit to objížďkou.
Když má ŘSD někde objížďku, neplatí nikomu benzin projetý navíc ani neorganizují přetahy kamionů přes vadné místo.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3174
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 09:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Vzhľadom k hustote, parametrickým vlastnostiam a kapacite cestnej siete sú až na pár výnimiek (diaľnice, horské priechody) obchádzky bezproblémové. Skúste si ale obísť vlakom napäťovku napr. medzi Hranicemi na Moravě a Přerovom.

Petr_Šimral: Nie, ja len konštatujem, že to (a nešlo mi ani úplne o finančné, do tých nevidím, ale skôr o prevádzkové dôvody) môže vyjsť aj ináč. A pravda, rozmýšľal som primárne nad osobnou dopravou (kde práve existujú riešenia, že sa bude prepriahať o 2 stanice vedľa v uzle, alebo že namiesto syslosúpravy pôjdu v celej trase vlaku 2 spojené 841 a namiesto 841 pôjde ten deň jadiť na lokálku RegioNova). Druhá varianta je, že kto bude mať k nejakému dňu pridelenú kapacitu cez daný úsek dostane obsielku, či si bude loko NT obstarávať sám (a dostane napr. zľavu na DC), alebo mu jú má opatriť SŽDC. A podľa toho SŽDC spočíta, koľko bude treba mašín, určí aký to musí potiahnuť normatív, vyhlási elektronickú aukciu, a kto bude najlacnejší, ten vás poveze. A prípadne ešte náklady na tie preťahy prefaktúruje stavbe. Kto si podá až potom, buď sa tam nejak vleze, alebo je to jeho problém.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 10:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu řeší postoj SŽDC při napěťovce, tak se mi stejně tak nelíbí i kolikrát zbytečné výluky..Např. kácení náletových dřevin, kde by to šlo až na nějaké výjimky udělat klidně mezi vlaky, případně v noci..Takhle se vymyslí výluka, ČD si platí NAD třičtvrtě dne a ten výsledek po výluce..škoda mluvit
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4276
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 10:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: I ČD a ČDC s tím mají výdaje navíc, protože doba, kdy lokomotivy prostě byly (aneb zdroje jsou[lol]) je pryč.

Chtělo by to vidět trochu dál.......

Asdf: Budou li motorové likomotivy na napěťové výluky v režii SŽDC, budou daleko lépe využity, než když si každý dopravce (i ČD a ČDC) tohle zorganizuje sám a bude to pro ně pouze s dopadem, který se jmenuje zpoždění[wink].
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3176
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 10:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Prečítajte si môj príspevok ešte raz. Obzvlášť v osobnej doprave naozaj je mnoho situácii, kedy vlastné riešenie zabezpečenia vozidiel pri napäťovej výluke prinesie výrazne nižšie meškania oproti tomu, že to bude organizovať SŽDC. Či to vyváži fakt, že takto tie mašiny (teoreticky) niekto zaplatí, to už je druhá vec, a ak o nej máte lepší prehľad ako ja, tak prosím...

A ono v reále stejne bude musieť mať tá SŽDC v rámci výluky extra mašiny na osobné vlaky a extra na nákladné, pretože nákladnú dopravu sme sa v ČR presne podľa GVD stále ešte organizovať nenaučili.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5524
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 13:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ono v reále stejne bude musieť mať tá SŽDC v rámci výluky extra mašiny na osobné vlaky a extra na nákladné, pretože nákladnú dopravu sme sa v ČR presne podľa GVD stále ešte organizovať nenaučili.

Zas to s těma čárama tolik nehicujte.

Dá si tam třeba dvě loko, které tam budou pendlovat. A nemusí řešit, kdo je kdo a čí je ten nebo onen.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5525
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 13:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a sakra, jak jde o Metrans, musí i teorie "všechno dát soukromníkům" stranou...to by se najednou "státní" loko hodila

sice normálně na anonymy nereaguji, ale udělám výjimku.

Ano, přesně tak. A to proto, že železniční doprava je organizována za peníze (i když to tak občas nevypadá), nezávislá vystrkovačka násobně zdražuje DC a navíc je úděsně pitomá organizačně.
A týká se všech dopravců bez výjimky.
Takže ANO, takovéto věci přes výluky by mělo zajišťovat SŽDC a to i v případech nenadálých výluk (spadnou někde dráty), kdy je i podstatně rozumnější se tam na jedné koleji motat s jednou mašinou tam a zpátky než tam mít mašin dvacet, které musí strojově přijet a ještě i případně odjet.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 14:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad PŠ: Taky si nedokážu představit, že při napěťové výluce bych měl ve stanici třeba 5 "vystrkovaček" ......Ideální pro mne, jako výpravčího, by byla jedna ( případně dvě) "univerzální -společná" vystrkovačka. Ale to ti, co o tom rozhodují, bohužel nezajímá. Ono stačilo, když při velkých výlukách (přestavba koridoru) se motalo ve stanici několik Lv (+ vedoucích posunu) od pracovních vlaků různých dopravců, když by stačila třeba jen jedna Lv + vedoucí posunu.............[andel][vypravci]
JoVi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2014
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 15:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl:Když má ŘSD někde objížďku, neplatí nikomu benzin projetý navíc ani neorganizují přetahy kamionů přes vadné místo.
Srovnáváte nesrovnatelné.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2373
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 16:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.Š.: A není už něco takového u ŽSR? Jsem někde viděl fotku, kde dělal nezávislou velkej čmelda privátního dopravce...
JoVi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 3-2014
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 16:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to je takový problém, aby si SŽDC najala jednu mašinu? Jo je musela by to zaplatit.
Smithers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 18:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nu, a ono něco brání dopravcům, aby si domluvili společnou vystrkovačku?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3178
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 18:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: S dvoma loko vám ale naozaj nikto preťahy nákladných vlakov robiť nebude, pretože by ho pri prvom čakaní na Lv jazdu dispečeri osobných dopravcov ukameňovali. Ale keď už, môžu sa dopravcovia dohodnúť navzájom. Nie sú predsa malé deti.

Lokofanda: Na Slovensku je to vyriešené maximálne šalamúnsky. Napäťovky idú priamo na vrub objednávateľa výluky. Ten dostane zoznam dopravcov, čo tade v tej dobe pôjdu, a jak sa dohodnú, je už ich vec. ŽSR (ak nie sú pravda objednávateľom výluky) akurát vypnú a zapnú prúd.

JoVi: S jednou mašinou tu a tam nezvládnete ani "vystrkovačku", nieto ešte preťahy. Zaplatiť by mal byť posledný problém, pretože to je potom spravidla komu prefaktúrovať. Viď slovenské riešenie.

Smithers: Predbehol ste ma o chvíľu.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5526
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 18:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S dvoma loko vám ale naozaj nikto preťahy nákladných vlakov robiť nebude

Tak se čtyřmi. Já neřešil nějakou určitou výluku, já řešil princip.

A pak tu jsou i případy zbytečných strkaček, kdy si například zpracovatel napíše do výlukového rozkazu, že je povinnost mít nezávislou i na klesání (třeba Rájec - Jestřebí - Blansko) a podobné.

A pokud jsou napěťové výluky třeba na stavbu koridoru, tak pokud by se přemýšlelo, tak asi není nutné vypnout celou stanici. Přes jedno zhlaví se zpravidla setrvačností dá i odbočkou, přes celou stanici, když je třeba dělení přes km od stanice už ne (Veselí nad Lužnicí).
Ale já vím. Ušetřili jsme úsekové děliče a dopravce ať si škubne.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 10-2012
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 22:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral:

Toto je nejmenší zlo. Při modernizaci se ale ruší i stanice, vynechávaly se kolejové spojky, snižuje počet dopravních kolejí ve stanicích. Ale já vím, ušetřili jsme .....
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3183
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. března 2014 - 22:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Priapos: A to je to v ČR ešte ďaleko lepšie jak na Slovensku.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Pátek, 21. března 2014 - 18:25:56    Odkaz na tento příspěvek  

Smithers : především skutečnost, že nikdo není schopen dopředu říci, který dopravce bude potřebovat tu pomocnou lokomotivu a pak vymyslet vzorec, podle něhož se rozpočítají podíly nákladů, aby se nikdo necítil ukřívděn na úkor jiného ...
Dopravci a provozovatel dráhy nejsou schopní dohodnout se na jednodušších věcech, jako třeba jak se budou finančně podílet na nákladech na provoz místnosti, kterou občas potřebují pro školeních svých pracovníků ...
A to jsou "na jedné palubě" téže lodi a jak by se měli dohodnout ti, kteří jsou na různých palubách ...
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2922
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 22. března 2014 - 06:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravci se hlavně v některých případech nejsou schopni domluvit vzájemné pomoci případě MU a jiných vlivů na kolejích sami mezi sebou za podpory SŽDC.... a za tohohle stavu je nerealné něco zlepšit a u výluk už vůbec ne.
Dokud nebude určitá spolupráce mezi všemi subjekty a nebudou přesně dané podmínky tak to prostě nejde... A nejhorší je to mezi Cargem a ČD. A je to jenom o lidech. Protože na určitých postech si musí furt někdo něco dokazovat a podle toho to vypadá.[uhoh]
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5616
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 23. března 2014 - 09:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strach ze sparťanů?[proud] LE 1366 Ostrava hlavní.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.108
Odesláno Neděle, 23. března 2014 - 22:38:48    Odkaz na tento příspěvek  

A co tak ve Zline nastoupit do trolejbusu a v Otrokovicich prestoupit na vlak ? Jezdi to kazdych 10 minut.
Tak ona většina lidí by na ten střed stejně nejspíš přijela nějakou MHD. [happy]