K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 16. 09. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 16. 09. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 5-2006

Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 09:28:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Celých 18 (a půl člověka) v odpolední špičce ? No to je úspěch [happy]
Hlavně, že Arrivou v 15:20 do Kralup jezdilo lidí cca 80 (bez uznávání PID dokladů) a financování se nedočkala. Přitom pokud tím 80 lidí jelo bez integrace, tak je pravděpodobné, že při integraci by jednotka 845 ani kapacitně nestačila.

Stránky o mém modelovém kolejišti
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 09:38:54    Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: jsem už starý a opotřebovaný, takže marně hledám ve svých starších příspěvcích zmínku o cestujících z Chýně. Našel jsem jen obecné "cestující"...
Nicméně uznávám, že chápání psaného textu je u různých lidí různé. Někdy velmi, jako např. teď, kdy se snažím pravdivě vyplnit "Ohlášení stavby" na výměnu zábradlí a dlažby na lodžiích bytového domu[biggrin] Tvůrce formuláře evidentně kdysi pracoval v oblasti železné dráhy...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8457
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 10:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je celej problém asi o kousek vedle než u trati 122. A to v tom, že si pár šotoušů usmyslelo, že co ropid vyplodí je krávovina. Přičemž ač současný ropid je v podstatě generátor krávovin, nevylučuje to že se něco rozumnbýho i podaří vytvořit. No a když se k tomu přihodí moderní školská teze "VHD musí bejt co nejlevnější pro objednatele, na počtu cestujících co ji využívaj nezáleží" vedoucí k téměř úchylný myšlence že v aglomeraci jakou je Praha s okolím s mizernou silniční infrastrukturou ze 70-tejch let ale rostoucíma šmoulovama na každým druhým poli je autobus dopravním prostředkem 21. století - není se až tak čemu divit že se poměrně slušná využívanost vlaku (po tejdnu provozu když předtím tam léta nejezdilo nic a když jezdilo tak nestavělo neb ještě nebylo proč stavět) musí bagatelizovat stylem "sem měl stejně pravdu, mohli jezdit autobusem s přestupama". Už jaksi ale nedochází prostej fakt že s ohledem na satelity spíš autem, v tom lepším případě k nejbližší kolejový dopravě kde de zaparkovat...
Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 11:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela se bavím tady tou probíhající válkou o lidi z Chýně. Než to začalo jezdit, tak jedna půlka tvrdila, že tím nikdo jezdit nebude a druhá půlka (nejspíš ze šotodůvodu) nové zastávky obhajovala. Teď, když to jezdí, tak ta první půlka se nechce vzdát přesto, že s tím přece jen někdo jezdí. Sice nemůže použít argument, že s tím nikdo jezdit nebude, ale argumentuje aspoň tím, že na vyložené finance s tím přece jen jezdí těch lidí málo. A druhá půlka je překvapená, že s tím lidi jezdí a s tou první půlkou bojuje už jen proto, aby "vojsko" oněch negativistů nasr...o. [biggrin]

Jestli jste četli všechna vyjádření Ropidu k zavedení vlaků na této trati, tak nejhlavnější důvod je, že lidí v této oblasti přibývá a na Zličíně už není kapacita pro další autobusy. Domy se sice teď staví trochu pomaleji, než před pěti lety, ale stavět se nepřestaly. Lidí pomalu, ale jistě přibývá, takže kde je ta hranice, kdy už by se měla hledat jiná alternativa dopravy. Až se na vjezd do terminálu na Zličíně bude vytvářet fronta?
Chvíle před volbami je skvělá možnost, jak tuto hranici určit. Možná se mohlo počkat 4 roky do dalších voleb, ale možná by už mohlo být taky pozdě. Za 4 roky se dají postavit 4 satelity a to by se klidně ty fronty mohly už tvořit. A co se týče vyložených financí. nejsou to nějaké předražené prosklené nesmysly, ale jednoduché betonové přístřešky, které snad vandalům nějaký čas odolají. Ty zastávky se nepostavily jen na jeden, dva roky. Fungovat budou i za pár desítek let.
A lidi z Chýně a ostatních zastávek na trati mají svůj mozek a svoje důvody, proč jedou zrovna vlakem. Není to jen o tom, být co nejdřív v cíli.
Třeba se ráno někdo radší 10 minut projde na vlak, protože ví, že si v sedne a pojede 3/4 cesty v pohodě,bez stresu a s výhledem ven. Autobus je sice blíž, možná si v něm i sedne, ale za chvíli už se musí prodírat davy lidí, aby se dostal do metra a urval si zas místo k sezení. A pak jede 20 minut tunelama.
Pokud je rozíl mezi oběma variantami +- 10 minut, tak pro rozhodování kudy jet, jakoby mezi nima časový rozdíl vůbec nebyl.

Jak je vidět, ta bezstresová varianta má své příznivce (snad to ČD nepos..ou častějšími poruchami, nebo zpožděními), tak zakopejte už tu válečnou sekeru a nechte to na lidech z Chýně čím budou jezdit. Vrtejte zas chvíli do S34, tam je už nějak dlouho klid.[proud]
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 11:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeneč: Než to začalo jezdit, tak jedna půlka tvrdila, že tím nikdo jezdit nebude
To NENÍ PRAVDA! Viz tučný text v příspěvku o kousek výše nebo třeba zde.

takže kde je ta hranice, kdy už by se měla hledat jiná alternativa dopravy
Chýně není Jesenice. Z Jesenice jezdí autobusy po pár minutách, stejně nezvládají. Z Chýně jezdí pořád jen párkrát za hodinu i v ranní špičce a zvládají v pohodě, můžu je ještě zásadně posílit (třeba jako jednosměrný návoz, zpět okamžitě manipulačně, bez prostojů na Zličíně). Až pokud by to ani tehdy nezvládalo, je na místě kolejová doprava. Provoz vlaku do Chýně není ospravedlnitelný.

Není to jen o tom, být co nejdřív v cíli.
Třeba se ráno někdo radší 10 minut projde na vlak, protože ví, že si v sedne a pojede 3/4 cesty v pohodě,bez stresu a s výhledem ven. Autobus je sice blíž, možná si v něm i sedne, ale za chvíli už se musí prodírat davy lidí, aby se dostal do metra a urval si zas místo k sezení. A pak jede 20 minut tunelama.
Pokud je rozíl mezi oběma variantami +- 10 minut, tak pro rozhodování kudy jet, jakoby mezi nima časový rozdíl vůbec nebyl.

Já to Chýni ze srdce přeju. Absolutně ale nesouhlasím s tím, aby na to šly veřejné peníze z kraje. Pokud chce obec Chýně alternativní dopravu pro větší pohodlí svých obyvatel, má si ji platit sama. Tady je analogická třeba situace s linkou 334 pro Psáry a Jesenici - na základní dopravě směr metro C se podílí kraj (byť dnes už jen v menší míře), alternativní luxus na Smíchov si hradí obce samy. Byť si o lince 334 můžu myslet svoje, nenamítám ani popel - když si to obce platí, mají to mít. Ale nechápu, proč by to v Chýni mělo být jinak. To je veškerá podstata mých protestů.

honzaklonfar: Omluvte prosím mé nedostatky, protože mi chybí dar telepatie. Přímo jste citoval mou větu z odstavce o cestě Chýně - Anděl a vyvracel jste ji. Jak mám potom vědět, že nepíšete o cestě Chýně - Anděl? Jak může kdokoli vědět, že nepíšete o cestě Chýně - Anděl?[wink]

Petr Vlček: Přičemž ač současný ropid je v podstatě generátor krávovin, nevylučuje to že se něco rozumnbýho i podaří vytvořit.
Ano, na tom se shodujeme.

"VHD musí bejt co nejlevnější pro objednatele, na počtu cestujících co ji využívaj nezáleží"
Podle takových jednoduchých tezí se doprava plánovat nesmí (a já to taky nikdy nedělám). Není od Vás fér tohle oponentům podsouvat, zvlášť když dobře víte, že to není pravda. Např. v nedávné diskusi o rychlíkové autobusové lince ze Sázavy do Prahy, do níž jste se zapojil i Vy, jsem hájil větší využití železnice a právě proti takovým hloupým poučkám jsem brojil. Tam jsme se shodovali, jak je to možné, když jsem takový ideologický zaslepenec?

Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 12:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: [crazy] Když vás to pořád baví válčit, tak si střílejte po kom chcete. [proud] Já s vámi bojovat nebudu, tudíž ode mne žádnou reakci nečekejte.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 12:38:10    Odkaz na tento příspěvek  

Abychom si to princi zcela ujasnili:
"dokud VHD nebude schopná dopravit lidi opravdu kvalitně a rychle tam, kam potřebují"
To jsem opravdu citoval. Ale zmínka o Chýni je AŽ ZA TÍM CITÁTEM!!! Ten citát má (podle mě) ZCELA OBECNOU PLATNOST a proto jsem uvedl absurdní příklad Černošice - Kladno.
Necháme toho, vaším majestátem evidentně cloumá zlost a to není dobré.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8459
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 13:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"absurdní příklad Černošice - Kladno"

proč až tak absurdní? V rámci okolí aglomerace by mělo bejt možný se poměrně rozumně dostávat i z jedný strany Prahy na druhou - ne jen do nejbližšího centra. Mch zrovna tohle spojení je vlakem celkem v pohodě - buď s přechodem hl-masna nebo MB ze Smíchu. A spojka skrz Tchýni má třeba i tu vlastnost, že vlak mezi Kladnem a Berounem je prakticky časově shodnej s autobusem. Což je s ohledem na přímej bus po silnici 2. třídy po kratší trase kontra "echtovní lokálky" docela bídný vysvědčení pro ten bus...
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 13:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: Až na to, že jste si úplně popletl příspěvek, dobrý... Začátek naší konverzace je zde.[kladivo]

Petr vlček: V rámci okolí aglomerace by mělo bejt možný se poměrně rozumně dostávat i z jedný strany Prahy na druhou - ne jen do nejbližšího centra.
S tímhle třeba naprosto souhlasím.

Antar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 15:44:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lidi neblbněte. Ta diskuse o Rudensku je zbytečná. Jezdí to? Jezdí. A celkem plný. Tedy se to chytlo. A hodně brzy, a tak, že to nečekal ani Ropid.
Autobusy se do nekonečna posilovat nedají. Tak proč nevyužít ten vlak, když už tam ty koleje jsou? Kdybych tam bydlel, tak taky radši půjdu na vlak.

Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.132.42
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 18:12:05    Odkaz na tento příspěvek  

Antar: tohle asi většina lidí chápe, ale jak už tu mnohokrát zaznělo, jsou mezi námi i takoví, kteří ve chvíli, kdy jejich názory nekorespondují s realitou, žádají změnit realitu.

Humorný na tom je, že když v Radotíně, odkud je to vlakem do Prahy fakt nejlogičtější, Ropid oříz busy a posílil vlaky, jistá parta tu začla kvičet, že Ropid násilím žene lidi do vlaku a že je třeba nechat kaštanům možnost volby (plus to, že bus z Radotína je do Phy lepší). Nu a u tý Chýně a okolí dost členů tý samý party skutečně "velmi konzistentně" tvrdí, že autobusy na Zličín a šmytec a kaštan nemá právo žádat dotování dalších linek... Inu tak.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 18:50:44    Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: jak říkáme my, inteligenti, "ó nikoliv"!
Začalo to:

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3171942

Nicméně končím definitivně, zařazujíc nick Mašotouš do krabičky "provázky krátké, zcela neupotřebitelné" (Miroslav Horníček mi to jistě dovolí)
Smithers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 19:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak především, ono nejde jen o nějakou Chýni, ale o to, nabídnout díky lepší infrastruktuře něco lepšího než dýchavičnou Karosu k nejbližšímu metru. A ne kvůli Chýni a spol, ale kvůli Praze. Vlak evidentně vytahuje část lidí z aut, a to metropoli dělá stejnou službu, jako záchytná parkoviště.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 21:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antar: Kdybych tam bydlel, tak taky radši půjdu na vlak.
Já taky. Mám vlaky radši než autobusy, Semmering je hezká trať, určitě bych denně jezdil na Knížecí. Ale to pořád neznamená popření faktu, že hrazení těchto vlaků z rozpočtu kraje je nehorázné plýtvání a mělo by skončit. To bych určitě prosazoval i jako obyvatel Chýně.
(A nepřeháním, u nás v obci dělám něco podobného - vyslovil jsem se pro zrušení spoje, který sám využívám, ale musím objektivně uznat, že jeho hrazení z rozpočtu obce je zbytečný luxus.)

jirka z: V tuto chvíli tu za odpůrce argumentuju jenom já, takže pro pořádek uvádím, že třeba v kauze Radotín jsem nic podobného netvrdil, ba naopak. Zrovna u Radotína bych byl pro úplně stejný přístup - máte vlak, a chcete-li luxus v podobě alternativního autobusu (v trase ex-244), plaťte si ho sami, není důvod, proč by Vám ho měla platit Praha. A u Chýně je tomu zrovna tak.

Smithers: Vlak evidentně vytahuje část lidí z aut, a to metropoli dělá stejnou službu, jako záchytná parkoviště.
Tohle tvrzení může být pravdivé, ale zatím není opodstatněné. Mimo jiné je v tuto chvíli téměř celá nová část Chýně (Háje) od autobusové dopravy zcela odříznutá. Tohle bude možné hodnotit až tak za měsíc.

honzaklonfar: Ale vždyť jste právě potvrdil moje tvrzení! Mimochodem - srovnejte si Vaše příspěvky z 12:38 a 18:50. Vzájemně se vylučují.
Pro jistotu: včera v 15:53 jsem napsal odstavec o Chýni, na který jste mi v 17:42 odpověděl. Pak jste začal tvrdit, že jste vůbec nemluvil o Chýni, a dnes ve 12:38 jste ocitoval můj text odněkdy z pondělka. Dnes ve 13:45 jsem Vás upozornil, že naše konverzace začala teprve včera odpoledne a vždy se týkala pouze Chýně, a Vy jste mi teď v 18:50 nesouhlasně ocitoval - ten samý začátek diskuse jako já, tedy tu výměnu ze včerejška, v níž se mluví výslovně o Chýni (v mém prvním příspěvku, na který jste teď Vy hodil odkaz)! Čili mi tvrdíte, že jsem nezačal mluvit o Chýni, a dokládáte to mým příspěvkem, v němž mluvím o Chýni...
Uznejte sám, na čí straně je chyba? Já se nezlobím, přehlédnout se může každý, i dvakrát za sebou, ale pak se prosím nedivte, že ta diskuse nikam nevede. Teď už je to doufám vysvětleno a nemusíme se k tomu vracet.

Ondřej Šindler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.90.78
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 22:29:59    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno zlikvidovaný šturc na IIIA Smíchovského nádraží již nově budován. Zjevně bude použita metoda ztraceného bednění :-)



Jinak na S6 viditelně stoupla obsazenost vlaků. V Rudné stále více lidí přestupujících mezi S65 a S6, spousta lidí teprve objevuje nové možnosti cestování do Prahy.
Adam Hrouda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.134.203
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 22:39:36    Odkaz na tento příspěvek  

Líbí se mi váš pojem "luxus" :-D
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 23:49:37    Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: z rozpočtu se platí mnoho mnohonásobně větších zhůvěřilostí, než je vlak, kterým jezděj lidi. Ale to byste asi musel objevit, že na světě existují i jiné věci, než je VHD [happy].
Quenya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 09:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeneč: hezkej ropovod [happy]
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4595
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 11:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak opět šotodemagogové jirka z... a spol. překrucují cokoliv, co zde bylo vyřčeno. Znovu připomenu: Za mnoho milionů korun naplnit jednu osmsetdesítku u dvou či tří vlaků ráno, je plýtvání nejhoršího kalibru. Obsluha Chýně je prostě na autobus a posílení vlaků na dvě osmsetdesítky je šotoropiďárna, protože ropiďáci chtějí mocí mermo dokázat, jak je linka S65 potřebná a udělají vše proto, aby byla kvůli pěti stojícím osobám jedoucím jednu stanici prohlášena za přeplňovanou. Co metro, třeba linka C, tam v úseku Kobylisy - Kačerov neplatí stejný metr? Proč tam lidem ROPID naopak interval prodlužuje? Aby tam více lidí stálo? Ropid prostě metro a autobusy nesnáší a tramvaje a vlaky zase miluje.

O ničem jiném, než jak zde Mašotouš píše, to není. Já bych také byl rád, kdyby kolem Prahy vznikla další vlaková linka, ale ne v podobě, kdy na její provoz bude stačit samotná řada osmsetdeset. A to stačí i na S65. I řada 810 má místa k stání. Nikoliv jen autobusy a metro.......

Takže S65 je přesně to, co jsem předpověděl - u několika málo vlaků za den zaplněná osmsetdesítka. Nic víc.
Snickers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 14:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj.
Napadlo někoho už zbudovat stanici na Zlíchově u tramvaje? Když už jsme u budování zastávek...Nebylo by od věci taky posunout stanici Jinonice k metru, Stodůlky jsou také zabité. Ještě mě zajímá, zda lze něco vymyslet se zastavováním na Smíchově s S65.
Supr by bylo taky zajíždění S6 Na Knížecí, když už se nedá s ní jezdit na hlavák.
To by ale musel být Na Knížecí inteligentní terminál, což by stálo kompletně překopat Praha - Smíchov, to ale stejně ta stanice potřebuje...
Díky.

(Příspěvek byl editován uživatelem snickers.)

(Příspěvek byl editován uživatelem snickers.)
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 15:21:24    Odkaz na tento příspěvek  

Snickers: najezdil jsem se tam na kole opravdu dost a myslím, že by to TECHNICKY šlo (na straně náspu k tramvaji). Ale použitelná délka je cca 130 metrů (aby se nemuselo stavět nástupiště přes potok). Nevím jaká je norma délky pro kozí dráhy... Na MAPY.cz ještě nové zastávky např. v Chýni nejsou, tak to nemůžu porovnat. A v tomhle počasí bych tam jel jen za peníze[biggrin]
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 16:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: 130 metrů by mělo bohatě stačit, nové zastávky na 122 mají nástupiště s délkou 46 metrů
Jezovec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 18:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Knížecí: zrovna včera jsem si všiml že jsou tam nějaké koleje až ke stanici metra a autobusům před 6enskými domovy (vidět třeba na leteckých fotografiích: http://www.mapy.cz/s/cR33), zjevně vedoucí od Smíchovského nádraží. Tomu by se pak dalo říkat přestupní terminál!
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 18:19:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napadlo někoho už zbudovat stanici na Zlíchově u tramvaje?

Napadlo, ale v současné situaci není možné prodlužovat jízdní doby Řeporyje - Smíchov. (obraty na Smíchově)

Ještě mě zajímá, zda lze něco vymyslet se zastavováním na Smíchově s S65.

Výhledově, až se rozkope Smíchov, by mělo společné nádraží (včetně Knížecí) zcela zaniknout a i semmering by měl být napojen přímo na Smícháč. Realizace? Za deset let?
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 18:32:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jezovec: jestli se nepletu, tak to byla vlečka do Tatrovky Smíchov (Stroupežnického). Párkrát jsem tam provoz viděl (posunovací mašiny)
mot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.84.22
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 19:51:28    Odkaz na tento příspěvek  

Honzaklonfar: nepletete.
Jezovec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 20:33:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za upřesnění! Napadlo mi že to je pozůstatek nějaké vlečky k bývalým továrnám...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8460
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 20:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky se tamtudy vytahovaly hotový tramvaje do sítě DP, ta byla napojená právě na trať co dnes jezdí sedmička.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16103
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 18:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podivat se na den Ropidu v Hostivicích nebyl vocuď nikdo, co? Já jestli mě někdo nemá s M240... [fotic]

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)

Stýská se mi po Poršácích [tramvaj][sad]
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 13831
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 19:10:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sis neřekl o fotku...:-D:-D

lokomotivy.net
FZF
[vypravci]
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 20:15:19    Odkaz na tento příspěvek  

ad Snickers : smysluplnější by bylo vybudovat zastávku u tramvajové smyčky/zastávky v Hlubočepích, jak na 170, tak na 173. Pod kolejemi jsou podchody ...
Řešilo by to jednak přestupy směr sídliště Barrandov, jednak přestupy směr Rudná / Radotín ...

ad Jis : nutnost ostrých obratů na Smíchově je v podstatě dána tím, že se v rámci "optimalizace" zlikvidovala křižovací možnost v žst. Hlubočepy.
Křižování v Hlubočepích by sice stálo jednu soupravu (pokud by se neupravil celý GVD a změnily obraty v Nučicích), na druhou stranu by se prodloužením pobytu na Smíchově vyřešilo přenášení případného zpoždění z jednoho vlaku na druhý ...
XSindy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.90.78
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 20:21:53    Odkaz na tento příspěvek  

Krásná akce, vzpomínka na běžný provoz na 173 a 122 před 15 lety :-)

Foto pouze mobilem.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 20:47:11    Odkaz na tento příspěvek  

XSindy: na ten bus vzpomínám po takových 50 letech! V Praze se na střechu naložily lyže a bágly, ve Staré Pace se před podjezdem sundaly, za ním nandaly a jelo se dál[biggrin]
Miroslav Zikmund: tu hypotetickou zastávku jsem do Hlubočep automaticky situoval, pod kostelíkem na Zlíchově by to byla úplná blbost. Ale i ty Hlubočepy by musely mít fest průzkum využitelnosti. Podle mě by to moc lidí nepoužívalo - zase jenom "čtenáři", kteří by si sedli do prázdné tramvaje na smyčce. Seshora to stejně je plné.
Další mínus by byli bezďáci - je jich tam občas neurekom...
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 23:21:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: nutnost ostrých obratů na Smíchově je v podstatě dána tím, že se v rámci "optimalizace" zlikvidovala křižovací možnost v žst. Hlubočepy. Křižování v Hlubočepích by sice stálo jednu soupravu (pokud by se neupravil celý GVD a změnily obraty v Nučicích), na druhou stranu by se prodloužením pobytu na Smíchově vyřešilo přenášení případného zpoždění z jednoho vlaku na druhý ...

Jste si jistý, že by se stíhalo Hlubočepy - Rudná pod 15 minut? [nene]

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 13835
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 23:57:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


854 027_Praha Zličín_13.9.2014
854 027_Rudná u Prahy_13.9.2014

lokomotivy.net
FZF
[vypravci]
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 00:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šari, co že ta zličínská budova tak padá na stranu? [lol]

Řídící systém INTELO
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 10:20:21    Odkaz na tento příspěvek  

Mašo: "Zrovna u Radotína bych byl pro úplně stejný přístup - máte vlak, a chcete-li luxus v podobě alternativního autobusu (v trase ex-244), plaťte si ho sami, není důvod, proč by Vám ho měla platit Praha. A u Chýně je tomu zrovna tak."

To je zajímavý, takže v Radotíně bys všechny honil na ten vlak, co je k němu odevšud daleko (i několikrát dál proti Chýni), a v Chýni naopak? 244 je tady hlavně pro jiný oblasti než okolí nádraží (sídliště, Vrážská/Přeštínská, Chuchle), u nádraží je výměna cestujících obvykle v několika jednotkách kusů.

Nejvíc se mi líbí, jak tady tyhle školou povinný děcka, co daně v životě neplatily, pořád argumentujou penězma...asi už je na školách učej, co je v babišistánu nejdůležitější :-)
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 12:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: Přijde Vám páteřní dvoukolejná trať, na níž vlak s kapacitními patrovými jednotkami představuje časovou výhodu a váže na sebe návaznou dopravu (železniční i silniční), totéž jako klikatící se vyhlídkový obstarožní motoráček, který horko těžko drží krok s autobusem?
Pokud ano (i to je možné - mašinka jako mašinka, že jo, hlavně když to houká), tak trošku logiky - jezdí přes Radotín vlak? Jezdí. A jezdit tam bude, i kdyby se v Radotíně nestavělo. To znamená není třeba ho extra kvůli Radotínu platit. To znamená, že logicky hlavní obsluhou pro Radotín je vlak a autobus je variabilní doplněk, který může jezdit přímo po Strakonické i přes Chuchli, po pěti minutách nebo třeba jen ve špičkách, prostě různě, tak jak je potřeba či jak jsou finance. Tak, jak je to v současnosti, tzn. kdy je 244 vedena přes Chuchli, takže se s ní stále ještě rozumně dá dojet k metru a zároveň plní roli základní obsluhy cestou, to považuju za vhodný kompromis. Bývalá 244 po Strakonické, o níž jsem psal, ta už je poněkud diskutabilnější a skutečně bych ji označil za nadstandard, který by si měl Radotín eventuálně platit.
V Chýni je to - logicky - naopak. Který z těch dvou prostředků tam jezdit musí? Samozřejmě autobus, bez něj by docházková vzdálenost na vlak byla příliš dlouhá, zajišťuje navíc obsluhu dalších lokalit a kromě toho spojuje Chýni s tím nejperspektivnějším cílem (tím neříkám, že jediným, jen nejperspektivnějším). Vlak je variabilní doplněk, který navíc oproti autobusu nabízí výhody jen nepatrné, quod erat demonstrandum.
Není v tom nic rozporného - nemá se prostě uvažovat prostě v kolonkách typu vlak je vždycky cool a autobus fuj (nebo naopak), já tvrdím, že je třeba obsluhu každé lokality posuzovat případ od případu.

Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 12:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak trošku logiky - jezdí přes Radotín vlak? Jezdí. A jezdit tam bude, i kdyby se v Radotíně nestavělo.

Tak trošku logiky. Jezdí přes Chýni vlak? Jezdí. A jezdit tam bude, i kdyby se v Chýni nestavělo.[proud]
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 14:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeneč: Tak trošku logiky. Jezdí přes Chýni vlak? Jezdí. A jezdit tam bude, i kdyby se v Chýni nestavělo.
Jestli jste to mínil jako vtip, tak budiž, jestli to má být ale vítězoslavný smajlík (jmenuje se "proud"), tak je to samozřejmě lehko vyvratitelný nesmysl.
Pokud byste to tedy náhodou myslel vážně - vlak přes Radotín nejezdí kvůli Radotínu, tzn. jezdil by tam stejně a je dobře, že tam staví. Vlak přes Chýni bez Chýně je ptákovina (byť ona je ptákovina i vlak přes Chýni s Chýní).[proud]

Ale celé srovnávání s Radotínem, do něhož jsem vlastní vinou zabředl, je celkem nevhodné, je to neporovnatelné. Daleko lepší analogie k základní obsluze a "luxusu" v Chýni by byla předtím zmiňovaná linka 334.

A mimochodem:
Vlakotramvaj z Prahy do regionu – úterý 16.9.2014 13:00 – 17:00

Přijďte se svézt zvláštní tramvají na téma vlakotramvaje v Praze a okolí. Podaří se tramvaji s cestujícími vyrazit na železniční koleje? Tramvaj to rozhodně zkusí, buďte u toho. Přijďte diskutovat s odborníky o připravovaných trasách a o zkušenostech ze zahraničí.

Odjezdy z Václavského náměstí ve 13:00, 15:00, 17:00

Trasa: Václavské náměstí – Myslíkova – Anděl – Sídliště Řepy

Příjezdy do Sídliště Řepy ve 13:30, 15:30, 17:30

Akce je pořádána v rámci Evropského týdne mobility.



Těšíme se na Vaši účast.

ropid.cz

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

čísla
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.142.239.72
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 15:24:33    Odkaz na tento příspěvek  

Brame, když se postavily tři zastávky na trati 122, tak se tam bude jezdit. Možná ještě lidi přibydou, zatím je brzo na hodnocení. Jediné, o čem mám zatím silné pochybnosti, je potřeba ranních dvouvozových souprav. Dovolím si mít trochu kritický názor na jízdní řád. Je škoda, že je v Hostivici desetiminutové stání i v případech, kdy tam jedou vlaky na Prahu nějakých 15-20 minut po sobě. Lidem z Chýně i od hostivického hřbitova by se asi víc líbilo, kdyby v těchto případech jely vlaky bez čekání, přesně mezi dvěmi vlaky na hlavní trati, a přestupy by byly okolo 10 minut na obě strany.
Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 15:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl jsem tím říct jen to, že na této trati vždycky osobáky jezdily (i když v posledních pár letech hodně okleštěné). Postavily se smysluplné zastávky a osobáky se zase na tuto trať vrátily téměř ve stejném rozsahu jako před lety. A to, že zatím naplní jen půl 810 neznamená, že nemůžou za dva roky naplnit reginu a za 10 - 20 let třeba něco jako Elefant.
Pořád argumentujete nějakýma vyhozenýma financema. Znovu jen musím říct, že ty vynaložené finance budou sloužit kdoví kolik desítek let. A pro mě je pořád lepší vrazit prachy do prozatím možná diskutabilní dopravy, než aby skončily zas nějakému politikovi v kapse.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 16:08:28    Odkaz na tento příspěvek  

Fííí-ha: žasnu, jaké vášně dokáže vybudit jediná samochvalná tisková zpráva ROPIDu - jako by si nikdo ani neuvědomil, že se blíží komunální volby a i vedení ROPIDu se hodí každý argument, který mu pomůže omezit potenciální ohrožení jeho "kádrů" povolební výměnou ...
Ale zkusím přilít ještě trochu oleje do ohně: linka S65 v relaci Rudná u Pr(.) – Hostivice – Smíchov, Na Knížecí skutečně asi není "to pravé ořechové", zejména pro ty obyvatele Chýně, jejichž cesty nekončí a nezačínají přímo v dosahu toho rádoby terminálu Na Knížecí, protože pro ně je použití stanice metra "B" Zličín asi opravdu výhodnější (především díky možnosti si ještě sednout) - mnohem logičtější a smysluplnější by bylo zavedení linky S56 v relaci (Nučice -) Rudná u Prahy – Hostivice – Veleslavín – Dejvice (- ... = ???, nejlépe asi alespoň Praha-Bubny), protože přímé spojení západu Prahy s Prahou 6 a metrem "A" (a případně i metrem "C") je vlakem mnohem rychlejší (a tedy i atraktivnější) než spojení jakoukoli MHD, a to i v současném stavu železniční infrastruktury. Investovat do infrastruktury i do vozidel je pochopitelně žádoucí, aby železnice byla spolehlivější a její použití místo MHD ještě lákavější, ale i ve stávající podobě a bez nákladných úprav by mohla železnice v Praze už dávno nabízet mnohá atraktivní spojení a účelně tím doplňovat trasy MHD. Linka S65 by pak mohla zůstat opět jen na "semmeringu" (s přípoji v Hostivici), případně zajíždět do Vršovic (což ale asi zatím neumožní propustnost přes vyšehradský viadukt) a jen její vybrané spoje by mohly jezdit do / z Rudné u Prahy nebo případně do / z Kladna(-Ostrovce) (= aby měl radost i "Bram", který to soustavně a neodbytně prosazoval ...).
Klidně se vztekejte, jak chcete, a tvrďte, že je to hloupost, ale já jsem přesvědčen, že na moje slova časem (a alespoň zčásti) stejně dojde - odhaduji, že nejpozději nedlouho po otevření prodloužení trasy "A" metra ...
A ještě něco k dalším zastávkám v té oblasti: pro solidní obsluhu území vlaky samozřejmě chybí (nová) zastávka Hostivice-Jeneček, a pokud si správně vzpomínám, v představách o "revitalizaci semmeringu" bylo také obnovení zastávek Praha-Hlubočepy (přibližně v její původní poloze) a Praha-Konvářka (též někde přibližně v místech, kde bývala), posun místa zastavování v Jinonicích blíže "k civilizaci" (k metru "B" a k obytné zástavbě) a výstavba nové zastávky Praha-Motol (v prostoru zhruba mezi Vidoulí a Motolem, kde je už také obytná zástavba) - pak už by ovšem bylo třeba nasadit tam nějaká výkonnější, "pružnější" a rychlejší vozidla, protože ty stávající "chrchly" by takový "provozní koncept" nezvládaly ...
A ad "Jeneč" = 1169: v zásadě naprostý souhlas ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 16:55:57    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě dodatek:
Připouštím, že zmínka o zajíždění linky S65 do Vršovic je asi spíše "úlet" - Vršovice je asi provozně vhodnější propojit s "Prokopákem", než se "semmeringem" - ale to není hlavním předmětem debaty.
Napadla mě ovšem ještě jiná provokace, která už by ovšem asi nějaké finanční prostředky na úpravu infrastruktury vyžadovala: dovedu si velmi dobře představit prodloužení linky S65 až do Noutonic - to by ovšem znamenalo zvýšit NTR v úseku Odbočka Jeneček - Noutonice na (minimálně) 80 km/h a už asi také zdvoukolejnit úsek Hostivice - Odbočka Jeneček. Ale "Petr_vlček" tady ve svém příspěvku č. 8459 (11.09.2014 - 13:31:50 hodin) velmi správně napsal, že "... V rámci okolí aglomerace by mělo bejt možný se poměrně rozumně dostávat i z jedný strany Prahy na druhou - ne jen do nejbližšího centra. ..." - a takové spojení severozápadních oblastí se Smíchovem by bylo právě něco v tom smyslu = zejména když tam v posledních letech začali budovat skladiště (nejen) AMAZONu ...
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 16:56:37    Odkaz na tento příspěvek  

Mašo: uvědomuješ si, že pořád na ten vlak honíš násobně větší Radotín a v Chýni bys stavěl na každym rohu?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8466
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 17:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No mně se kdysi zdálo o obnovení obou trianglů, umožnění jízdy od Kladna na Jeneč zastávku vložením dvou výhybek (resp. "jednou bude krychlodráha"...) a linek Beroun - Rudná Náves - Hostivice - Dejvice (Buben, Masna) kontra Kladno - Jeneč z. - Litovice - Rudná - Smíchov. Ideálně by se to potkávalo na trianglu v Rudný kde by byly zastávky pro přestup Nučice - Smíchov...
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 18:44:17    Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Opětovné protažení S65 do Rudné vzniklo podle mě kvůli zbytečně dlouhým prostojům v Hostivicích, čili tento obrat lze vyjezdit bez nárůstu náležitostí. I když jsem předtím preferoval spíš otočku do Středokluk, tohle se, zdá se, chytlo. Znamená to, že Vámi navrhovaná relace Nučice - Dejvice zajištěná je, a byť se dvěma přestupy, tak relativně levně. Mít Nučice - Dejvice přímo by znamenalo nárůst náležitostí, další přírůstek vlkm Rudná - Nučice a Hostivice - Dejvice s tím, že mezi Hostivicemi a Dejvicemi by se to možná ani nevešlo. Takže než cpát další linky na stejné koleje, je lepší mít na každé trati jednu linku, která jezdí často, spolehlivě a se systémovými návaznostmi na ostatní linky.

Škoda je, že nelze křižovat S65 v Hostivicích. To by korespondovalo s výhledovou dvacetiminutou na S6 a uzlem Rudná přibližně v X:07, X:27 a X:47.
Šlo by křižovat S65 na Společném a zajet Hostivice - Společné nádraží za zhruba 27 minut i za cenu průjezdu Stodůlek a Jinonic?
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 19:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeneč: A pro mě je pořád lepší vrazit prachy do prozatím možná diskutabilní dopravy, než aby skončily zas nějakému politikovi v kapse.
Hm. To je argument jak noha. Tím končívá na K-reportu devět diskusí z deseti...

Pražan: (Nučice -) Rudná u Prahy – Hostivice – Veleslavín – Dejvice
V zásadě něco takového už jsem tu taky navrhoval. To je jediná forma železničního provozu na trati 122 mezi Hostivicí a Rudnou, která by mohla mít smysl a opodstatnění. Ovšem jen a pouze za předpokladu obnovení rudenského trojúhelníku a tedy rychlé cesty od Nučic a Rudné zastávky (případě od Berouna?) velmi perspektivním a jinak těžko dosažitelným směrem na Prahu 6.

hmmm: Nikdo nikoho na vlak nehoní, přímý autobus z Radotína na Smíchov pořád jezdí a je to tak správně, rušit ho nechci, tudíž je zbytečné se o tom bavit. Radotín jsem vůbec neměl zmiňovat, moje chyba. S Chýní to vůbec není analogický případ.

Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8469
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 20:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, jenže ono by bylo dobrý, kdyby to od Tchýně do Hostivic dorazilo nějak rozumně "do kříže". Třeba proto, aby šlo jet i na druhou stranu na Kladno, což šlo ze Tchýně leda autem. Pak se ovšem nabízí jetí na Dejvice až za R/Sp, no a tím by ten Os sloužil leda Pruzyni. Zejména pokud by se Sp/R naučily stavět v Bubnu až u zhlaví aby šlo kulturnějc projít na Vltavskou na C.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 21:40:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Kladno - Jeneč z. - Litovice - Rudná - Smíchov.

A jezdit by tím měl kdo?

M 250.0:Šlo by křižovat S65 na Společném a zajet Hostivice - Společné nádraží za zhruba 27 minut i za cenu průjezdu Stodůlek a Jinonic?

Zajet by to šlo asi i bez průjezdů, křižovat nikoliv.

Mašotouš: Ovšem jen a pouze za předpokladu obnovení rudenského trojúhelníku a tedy rychlé cesty od Nučic...

Tím ovšem zcela rezignujete na přípoje v relaci Smíchov - Rudná - Chýně.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 07:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Tím ovšem zcela rezignujete na přípoje v relaci Smíchov - Rudná - Chýně.
Samozřejmě. Však jsou taky úplně zbytečné a jejich zrušení nezabolí v podstatě nikoho (ledaže by někdo jezdil z Chýně do Jinočan, Zbuzan, Řeporyjí, Holyně či Hlubočep).

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 09:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě. Však jsou taky úplně zbytečné a jejich zrušení nezabolí v podstatě nikoho

To bych netvrdil.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.165.138
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 11:03:07    Odkaz na tento příspěvek  

Co je to za stavební práce mezi Lysou a Čelákovicemi. U hr. Káraný a dál směrem na Lysou se cosi vybetonovalo. Mám dojem, že jsem něco viděl i u Zelenče. Předpokládám, že je to něco k zabezpečovačce,ale netuším co.
Dnes jsem zahlédl v Čelákovicích Regionovu, která přijela od Brandýsa. To je nějaká mimořádnost, nebo trvalá změna?
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 14:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.: Tak jestli jsou to obdélníkové základy a z nich čouhající roury na kabeláž, tak to bude stejně jak na 171 příprava na stožáry GSM-R. Na 171 je to k vidění v každé stanici, ale třeba i na zastávce v Srbsku.
http://cs.wikipedia.org/wiki/GSM-R

Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2033
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 16:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z webu ROPIDu:

Vlakotramvaje: Budoucnost cestování mezi Prahou a Středočeským krajem

Vlakotramvaje jsou běžným dopravním prostředkem na západ od našich hranic, kde tvoří často nejrychlejší způsob spojení regionu a města. Kombinují výhody vlaku (v tomto případě rychlého spojení do města) a tramvají (možnost průjezdu centrem města nebo obce). V praxi se jedná o tramvaj, která na okraji města vjede na vlakové koleje a rychle jede do nejbližších obcí a měst za Prahou.

Jak budou fungovat vlakotramvaje v Praze

V centru Prahy budete čekat na tradiční tramvajové zastávce, ke které vám přijede po tramvajových kolejích na první pohled běžná tramvaj. Pojede městem po klasické tramvajové síti, bude zastavovat na všech tramvajových zastávkách, ale jakmile dojede na okraj města a přiblíží se k železnici, opustí tramvajové koleje a po speciální spojce vjede na železniční trať. Tady nabere rychlost a odveze cestující za hranice hlavního města

Co je pro rozjezd vlakotramvají potřeba

Vlakotramvaj nepotřebuje mnoho. Dnešní tramvaje v Praze už mají upravená kola tak, aby jezdily i po železničních kolejích. Kromě drobnějších technických úprav zejména v místech výhybek stačí postavit v několika místech krátké kolejové spojky mezi tramvajovými a vlakovými kolejemi a regionální tratě elektrifikovat napájením 600 V, které tramvaje potřebují. Nezbytnou podmínkou pro provoz vlakotramvají je také úprava drážní legislativy z hlediska provozu tramvají na železnici.

Obrovskou výhodou vlakotramvaje je, že dokáže projíždět přímo centry mimopražských měst a obcí bez velkých nároků na další prostor, což klasická železnice nikdy nenabídne. Zejména v těsné blízkosti hranic Prahy je dopravní situace na příjezdových silnicích mnohdy neúnosná. „Dynamický nárůst počtu obyvatel okolo Prahy způsobuje jak přetížení komunikací individuální dopravou, tak přeplněnost autobusové dopravy. Mnohdy přitom stačí postavit několik desítek metrů tramvajové tratě a propojit ji se stávající železniční tratí. Tento systém může zlepšit mobilitu v celém regionu,“ říká pražský radní pro dopravu Jiří Pařízek.

„Jeden z nejrozvinutějších systému vlakotramvají funguje vKarlsruhe, Kasselu nebo Saarbrückenu v Německu. Tímto způsobem bylo zachráněno mnoho regionálních tratí, kterým hrozilo úplné zrušení,“ doplňuje Pavel Procházka, pověřený řízením ROPID. „Lidé se dostanou do centra města rychleji než vlakem, autobusem nebo autem, popularita vlakotramvají v těchto městech je obrovská.“

Kdy a kam vyjedou v Praze první vlakotramvaje

Od první myšlenky, přes ověřovací studie, vypracování projektu, schválení, nalezení vhodného financování až po skutečný rozjezd prvních vlakotramvají v Praze může uplynout i deset let. Je tedy načase ve spolupráci se Středočeským krajem a jednotlivými městy i obcemi začít prověřovat vhodné lokality, kde by bylo výhodné systém vlakotramvaje využít. Mnohde stačí vybudovat několik stovek metrů či pár kilometrů propojky mezi nejbližší tramvajovou a železniční tratí (či železniční vlečkou), což je oproti klasickým kolejovým novostavbám velmi úsporné řešení. V Praze připadají v úvahu tyto čtyři základní trasy budoucích vlakotramvají:


1. Praha, Sídliště Řepy – Hostivice – Chýně: vybudování krátké propojky v tramvajové zastávce Sídliště Řepy na zdejší železniční trať s přímým spojením do Hostivice a okolní rychle rostoucí zástavby i s využitím právě otevřených nových zastávek v oblasti Hostivice – Chýně – Rudná.

2. Praha, Hlubočepy – Rudná – Nučice: vybudování krátké propojky mezi tramvajovou a vlakovou sítí v tramvajové zastávce Hlubočepy s možností přiblížení vlakotramvaje k rozsáhlé bytové zástavbě v Rudné a Nučicích

3. Praha, Kbely – Brandýs nad Labem-Stará Boleslav: jedná se o vybudování nové vlakotramvajové tratě odbočující ze stávající železniční trati Praha – Neratovice za zastávkou Praha-Kbely. Tato vlakotramvaj může současně zajistit i vnitroměstskou obsluhu v rámci souměstí Brandýs n/L – Stará Boleslav.

4. Praha, Kobylisy – Odolena Voda – Neratovice – Mělník: nová vlakotramvajová trať s napojením na tramvajovou síť u Vozovny Kobylisy a také s možným napojením na budoucí letiště Vodochody; trať se propojí s dnešní polozapomenutou železniční tratí Kralupy nad Vltavou – Neratovice s možným pokračováním po vlakových kolejích do Mělníka.

Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7680
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 16:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S65 už neřešte, protože tam stejně bude jezdit vlakotramvaj. [biggrin] Takhle před volbama se člověk fakt nasměje.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Cernosickej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 9-2012
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 16:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zejména výstup z tramvaje do "právě otevřených nových zastávek v oblasti Hostivice – Chýně" bych si chtěl zkusit [rofl].
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 16:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obrovskou výhodou vlakotramvaje je, že dokáže projíždět přímo centry mimopražských měst a obcí
To jako že se vybuduje odbočka do centra Chýně? [biggrin]
Horák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.204.121
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 16:54:37    Odkaz na tento příspěvek  

Babilon
Vidíte že Vám to myslí politicky [biggrin]
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 17:15:21    Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem jen hloupý stařec, a tak se zeptám - kde ta tramvaj vezme např. v Rudné napětí a proud pro svoje motory a pomocná zařízení? To si poveze generátorový vůz? Nebo bude jezdit na solární články a tedy pouze ve dnech slunečných? Kolik nových tramvají se bude muset koupit, aby to pasovalo do oběhů?
K úplné dokonalosti zase chybí jen návaznost na přístaviště kanálu DOL...