K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 21. 09. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 21. 09. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8479
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 17:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to co sem měl možnost poznat v Německu kravina není. Jen to funguje trošinku jinak - tramvaje jsou dvousystémový, tudíž v Prase by to znamenalo 3 kV/600 V. Dále to předpokládá odpovídající síť v tý Prase - s preferencemi atd. a ne aby se podle toho kolikrát padne červená na kterým semaforu dojelo od Anděla do Dřep v rozmezí -2/+5. O kolizi s vláčkem tří devítek a dvou 10/16 ani nemluvě. No a aby to mělo smysl tak by to skutečně představovalo i nějakou tu dostavbu tratí skrz centra - a na to se obávám že ve šmoulovech kde je vydeveloprovanej každej metr asi nebude moc prostoru...

Jinak tu "rychlotramvaj" do brandejsa/St. Boleslavi - tu pamatuju jako nějakou studii už za komárů.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 18:22:51    Odkaz na tento příspěvek  

A jsme u toho - elektrifikace žel. tratě, úprava tramvají (asi nový, přepínatelný trakční měnič - vejde se tam?). Co zab. zař.? Bude se na elektrifikované trati "jezdit na hubu"? Nebo dostanou tramvaje ETCS level 2? Bude dvojí signalizace (vlaková a tramvajová)? Co počítače náprav, započítají tramvajová kola? Co EMC? Nebudou tramvajové měniče rušit traťové zab. zař.?
Ty studie by měli dělat lidi, kteří o tom něco vědí a ne politici se šotoušema!
Smithers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 18:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik nových tramvají se bude muset koupit, aby to pasovalo do oběhů?
A kolik náležitostí vyžadují ty současné S6 a S65? Při vědomí toho, jaká je obsaditelnost jedné 810/814 a jedné 30m tramvaje (300 lidí). O trakčních parametrech tramvaj vs. 810 radši ani nemluvím.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5622
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 18:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HK, PV a ostatní : No v Karlsruhe (ošotoušeno)i leckde jinde jsem byl a všude přišli na to, že to je neúměrně drahá sranda a stojí to tolik, za co by byly jednosystémové tramky v počtu všeřešícím. A navíc střet předpisový atd, atd.

Poslední věta Honzy K. : podpis.
Berte to, pánové, jako jedno z řady předvolebních hesel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 18:41:35    Odkaz na tento příspěvek  

Smithers: trakční vlastnosti tramvají jsou sice NEODDISKUTOVATELNĚ LEPŠÍ, ale vyváží to NEODDISKUTOVATELNÉ problémy, které spolužití vlaků a tramvají přinese? A těch 300 lidí v té tramvaji je docela síla, kupodivu jsem párkrát takovým přístrojem ve špičce jel!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8481
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 19:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jaká je obsaditelnost jedné 810/814 a jedné 30m tramvaje (300 lidí)"

Ta tramvaj by samosebou musela vypadat i trošku jinak v interiéru - tj. nebejt to hlavně dobytek na stojáka. Čímž ovšem narážíme do další zdi a tou je vnitropražská frekvence...

Já si takňák umím představit - tedy funkčně - už hůř stavebně a už vůbec finančně, třeba tu novostavbu do Brandejsa. Ale napojenou nikoli na vlak leč na tramvaj někde u Milicí. S linkou dejme tomu Palmoffka - Brandejs. Možná, ale opravdu jen možná z Florence. Prostě něco jako je třeba v Hannoveru.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 19:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jaká je obsaditelnost jedné 810/814 a jedné 30m tramvaje (300 lidí)
Tam, kde jezdí 810 plná z 80 %, bude tramvaj plná z 20 %. Anebo natáhneme interval z půl hodiny na tři, aby se tramvaj naplnila?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4137
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 20:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těm šotoušům z Ropidu definitivně hrabe. Vypráskat je. To je jak Evropská komise, co vymyslej a schválej, je svatý a nikomu se za to nezodpovídaj, nikdo je nevolí, nikdo je snad ani nemůže odvolat a hlavně ty svoje úchylácký nápady neplatěj ze svýho, ale z eráru.

Jinak zcela chladně řečeno:
VLAKOTRAMVAJ JE INVESTIČNĚ A PROVOZNĚ TO NEJNÁKLADNĚJŠÍ ŘEŠENÍ VHD, JAKÉ MŮŽE DNESKA BÝT, PROTOŽE NORMY. A dneska by to nikdo nestavěl ani v Karlsruhe ani nikde jinde.

Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 21:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně je třeba u těch vlakotramvají rozlišit dvě základní situace:

1) propojení stávající železniční trati s pražskou tramvajovou sítí (Hlubočepy - Nučice, Řepy - Chýně, Kobylisy - Mělník)

2) novostavba vlakotramvajové trati nepropojené s pražskou tramvajovou sítí (napojená pouze na železnici - případ trati do Brandýsa).

Zatímco v prvním případě se jedná o de facto neřešitelnou záležitost (důvody zde již byly několikrát uvedeny), druhý případ je proveditelný. Jednalo by se vlastně o železniční trať s většími sklony a menšími poloměry oblouků, která by ve městě (Brandýs-SB) vedla v některých místech po uliční síti. A jezdily by po ní pochopitelně jen vlakotramvaje.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 21:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: a ta vlakotramvaj do Brandýsa by vyšla nějak levněji, než ta nenapojená na pražskou tramvaj? Konkretizujte,prosím. Kolik by stála jedna vlakotramvaj o délce třeba 30 m? Kolik stejně kapacitní motorák, tramvaj, nebo EMJ? Kolik odpovídající počet busů? A kolik to bude stát provozně? Vadí něčemu třeba rychlobus Brandýs - Praha po R10 v plné integraci PID?

Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 21:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a ta vlakotramvaj do Brandýsa by vyšla nějak levněji, než ta nenapojená na pražskou tramvaj?

Vždyť píšu, že NEnapojená na pražskou tramvaj. Zkrátka železniční trať Kbely - Brandýs, která by však měla takové parametry (poloměry oblouků, sklony,...), že by na ni mohly pouze konkrétní typy vozidel - vlakotramvaje (prostě si představte vozidlo jako je třeba Regiosprinter, pokud chcete zůstat u nezávislé trakce). Teď neřeším srovnání s jinými druhy dopravy, pouze se snažím poukázat na to, že by taková stavba mohla být reálně proveditelná. Už chápete, jak to myslím?
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 22:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ani jsem nečekal, že to tady rozproudí takovou debatu...[happy]

Tak si taky dovolím komentář: kromě evidentních nesmyslů v textu (typu stačí postavit několik desítek metrů tramvajové tratě - a jaksi ještě elektrifikovat a rekonstruovat mnoho kilometrů příměstských tratí, že...; nebo třeba "nejrozvinutější systém" v Saarbrückenu, čítající jednu trať) mě zaráží i poněkud diskutabilní návrh těch čtyř tratí.
Nechci opakovat, co již bylo zmíněno, jen dodávám, že dalším poměrně zásadním nedostatkem je "zastávkovost" - tramvaj, která jede z většího celku, prostě nemůže na kraji Prahy najet na koleje a pak se se zastávkami na každém rohu propracovávat do centra. To by musely být rychlíkové spoje, projíždějící některé zastávky (a to by jistě vyžadovalo systém předjízdných kolejí atd.).
On ten koncept vlakotramvají ani není pro Prahu nijak zvlášť důležitý. Je možné postavit buď příměstskou tramvajovou trať (tedy prosté pokračování nějaké dosavadní TT) nebo lehkou železnici (tedy navázanou na klasickou železnici, jak o tom píše Jis) a není moc v Praze místo, kde by bylo to přejíždění z jednoho systému na druhý nějak zvlášť potřeba. Ta S6 v Hlubočepích možná, ale tahle trať prostě nemá takovou intenzitu, aby se vyplácelo to postavit. Snad jen S8 v Modřanech (tramvaj pokračující třeba do Davle a Měchenic by mohla způsobit navázání autobusů od Štěchovic a tím redukci autobusového provozu), ale tam je zase problém s tou výše zmíněnou zastávkovostí, to se nijak zvlášť nevyplácí časově.

Jinak byl jsem v Karlsruhe i Saarbrückenu, ovšem jako nejlepší mi přišel "vlakotramvajový" systém aglomerace Mannheim/Ludwigshafen/Heidelberg. Ovšem tam je to pozůstatek historických meziměstských tratí, trochu jako na Ostravsku, nikoli novodobé spojení tramvaje a železnice. To právě nemusí moc dobře dopadnout.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 23:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: pardon, upsal jsem se:
Zeptám se tedy jinak: v čem bude výhodnější pořízení vlakotramvaje do Brandýsa, než klasického suburbanního vlaku? Nebo třeba než doprava třístovkovým busem po R10? Kolik stojí ta vozidla v poměru na jednoho cestujícího? To je totiž zásadní otázka. Kolejová vozidla jsou dneska kvůli normám brutálně drahá, například oproti autobusům. A vlakotramvaj bude vždy nejdražší, protože je to atyp šitý na míru a musí splňovat dvoje normy.

Dopraváci vzdělaní v oboru vám dneska řeknou, že vlakotramvaj je slepá ulička. Ano, je pár míst na světě, kde se to hodí, ale vždycky je to brutálně drahé. Především ta vozidla. A ne každý výrobce takové vozidlo umí a chce vyrobit a vypapírovat.

Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2738
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 23:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokálková romantika v Kouřimi, a úklid loďáku do zásmucké garáže


Obsazenost odpoledního vlaku na trati 013 byla podobná časům pravidelného provozu [proud] Z Bošic do Zásmuk jsem jel sám, ze Zásmuk do Bečvár a zpět do Zásmuk se svezli další dva cestující.

Řídící systém INTELO
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6118
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 07:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tramvja do Brandejsa - o té jsem něco četl v roce 1919. Už to bude bezmála 100 let, co se o ní mluví.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 08:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeptám se tedy jinak: v čem bude výhodnější pořízení vlakotramvaje do Brandýsa, než klasického suburbanního vlaku?

Například tím, že vlakotramvají byste výrazně lépe obsloužil dotyčné město (například právě ten Brandýs-SB). Opět říkám, že neřeším ekonomickou efektivitu takové stavby, pouze její proveditelnost.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 11:31:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pod pojmem vlakotramvajovz trat si lze predstavit treba trat optimalizovanou pro provoz nejakych lehkych vozidel, jako je napr. Regiosprinter. Takze lehci svrsek, mensi dovolena napravova hmotnost, vetsi sklony atd. Proste neco, jako jsou v Japonsku nektere soukrome drahy - jezdi to 120kou v triminutovem intervalu, ale jsou tam sklony 30 promile. Kdyz by se mluvilo o klasickem, byt suburbannim vlaku, tak se tu vyroji mnoho pozadavku typu "aby se tam dal cas od casu protahnout naklad", coz bude mit za nasledek takove prodrazeni, ze do toho nikdo nepujde.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 884
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 16:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

QECY: Vadi, ve spicce uz soferi lidi do busu i odmitaji. Jaksi uz nestaci ani desetiminutovy takt, kolik by vlastne mela vlakotramvaj kapacitu? Aby to nebylo stejne, jako busy..
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7682
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 17. září 2014 - 19:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V městě/kraji, kde nejsou schopni se za několik desítek let domluvit na stavbě moderní trati na letiště a do jedné z největších nocleháren Prahy, mi nápad s vlakotramvajemi připadá, jako že si z nás dělají už vážně [zadnice]. Ať se konečně začnou starat o to o co mají a nevymýšlejí kraviny.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 21:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Kladno je nejvetsi nocleharna, ne jedna z nejvetsich... :D . Brandys s Bolkou je nekde na druhym az tretim miste.... :D
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 21:57:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, neurážejte Kladýnko! [wink]
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 18. září 2014 - 07:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V městě/kraji, kde nejsou schopni se za několik desítek let domluvit na stavbě moderní trati na letiště

Co nějaká trať, oni se ani nedokážou shodnout na nějakém smysluplném integrovaném systému, který by fungoval pro všechny noclehárny Prahy...

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4899
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. září 2014 - 08:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, za chvilkou budou komunální volby, tak se s těmito příšernými nápady roztrhl pytel. Praha chce slibuje vlakotramvaj, České Velenice zase obnovení trolejbusu. Škoda mluvit. [crazy]
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 18. září 2014 - 15:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Praze se nějaké "politické recykláty" vytasily dokonce s monorailem na letiště: http://www.65demokratujanakasla.cz/rychle-spojeni-na-letiste-chyt re-ekologicky-s-monorailem-tz-19-8/ [crazy]
Standal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. září 2014 - 15:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte náhodou proč neplatí v Praze SMS jízdenky ve vlacích? Jeden důvod bude asi ten, že je nemá průvodčí jak zkontrolovat. To nemůže být ale takový problém vyrešit.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1588
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. září 2014 - 17:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože SMS jízdenky jsou sóloakce jednoho dopravce v rámci PID, proto platí jen ve spojích DPP (a to ještě ne ve všech).
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.190.214
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 07:48:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ve spojích např. Arrivy (223, 240 apod.) SMS jízdenka neplatí??? [blush]
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 08:39:06    Odkaz na tento příspěvek  

obecně asi platí tam, kde dělá kontrolu dpp, ne? Protože nikdo jinej o nich nemá data.
Jorge
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 09:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dá se už v Bubenči křižovat?
Dnes jsme s Os6903 stáli před Podbabou cca 8 minut, aby pak od Prahy profrčela městská linka. Pak jsme jeli my a nic dalšího jsme nepotkali.

Nechce se mi věřit, že by výpravčí byli takoví xxx, že by nás nevykřižovali v Bubenči...
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 4-2004

Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 10:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se ROPID chlubí, jak stoupají počty cestujícíh ve vlacích na S6 a S65, tak by mohl taky něco udělat pro náhodné cestující bez předplatného.
Protože po 20 letech železnice v PID je stále spousta lidí, pro které je vlak fuj fuj a to ze dvou důvodů:
1. když nastoupím na neobsazené zastávce, tak stále nedostanu jízdenku PID i do metra
2. z nepochopitelných důvodů se za jednu stanici vlakem platí 18 Kč, zatímco autobus to i po delší trase zvládne za 12 Kč

Obě tyto věci jsou snadno řešitelné, ale dokud se nevyřeší, pak pro náhodné cestujcící třeba ze Zbuzan bude stále hlavním dopravním prostředkem 352, kde dostanou jízdenku, která jim platí i v metru a do vlaku prostě nevlezou.
Další skupinou jsou pak cestující, kteří mají předplacenou jen Prahu, ale vnější pásma ne. Znám takových hodně, protože typicky 2x týdně jedou autem k metru, někdy autem až do cíle a někdy nechávají auto doma.
Jakmile však takový člověk chce jet vlakem, tak má opět problém oprtoti autobusu, kde jednoduše dostane jízdenku za 12.

Tam, kde jezdí souběžně bus i vlak a není tam alespoň automat na jízdenky, bude hlavním dopravním prostředkem stále autobus, dokud se nevyřeší tahle tarifní nevýhoda vlaku.

Abych předešel hysterákům zastánců Ublížené - tohle výjimečně není výtka vůči Obětavé matičce Dráze, v tomto případě je opět totálně neschopný ROPID, protože když se chce, tak se místní jízdenka z POPky umí.

(Příspěvek byl editován uživatelem budulinek4.)

ČD jsou problémem, nikoli řešením
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 11:23:46    Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4: posloužím příkladem z jiného "oboru" - lyžování sjezdové. Trvalo strašně dlouho, než se jednotliví provozovatelé ve velkém areálu dohodli na JEDNOTNÉ permici, ze které si pak "ukusovali" podle počtu jízd na "jejich" lanovce/vleku.
V ROPIDU asi bude problém hlavně mezi židlí a klávesnicí...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 14:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4: Ale jsou tu také inkartisti a ti nevlezou do autobusu, protože vlak maj za 9 Kč a ne za 12 Kč (třeba Říčany).
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 17:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zítra bude jezdit přes Branický most ČD railjet -> ROPID

Výtopna Zlíchov | Pronájem historických vlaků
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 13842
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 21:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konečně je na čem sedět zase:

lokomotivy.net
FZF
[vypravci]
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3970
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 07:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: A představte si, že ten hlavní důvod je úplně, ale úplně někde jinde[happy]

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 07:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když nastoupím na neobsazené zastávce, tak stále nedostanu jízdenku PID i do metra

což by se hodilo právě u té S6, když se rozkulačily přípoje na Smíchově na S7 s tím, že tam lidi stejně radši lezou do metra
Snickers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 7-2010

Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 08:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevím co je za problém vydávat jízdenky na PID u čd, když to jde jinde ( arriva,čsad....). Nechápu, nechápu, nechápu...
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 08:01:27    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: takže ještírkové Aštara Šerana? To jsou hajzlové, s těma to má ROPID fakt těžký[biggrin]
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 09:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snickers: nevím co je za problém vydávat jízdenky na PID u čd, když to jde jinde ( arriva,čsad....). Nechápu, nechápu, nechápu...

ne že by to nešlo, ČD umí prodávat PID jízdenky, ale jen časové kupóny a 24 hodinovou jízdenku jen pro P+O+B nebo celosíťovou pro všechny pásma. Bohužel to, co by se samozřejmě hodilo pro jednorázové jízdy nejvíce, tak to se neumí, nechce nebo je to proto, že by to asi lidi zneužívali a jezdili by za výhodnější tarif[ko]. No tak radši jedou busem 3xx a tarif ČD je jim u [zadnice]
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3971
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 11:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: Nikoli za výhodnější tarif, nýbrž za ještě výhodnější netarif[ko][ko][ko] A věřte, že takových koumáků se kolem Prahy už dnes nachází víc než dost a rozhodně není jakákoli touha jim to ještě víc usnadňovat. Bohužel ty praktické zkušenosti s úniky tržeb jsou velmi početné.

Ale možná někdy k změně, která by např. diferencovala vedlejší a hlavní tratě, dojde (pak zas budou chodit nápady, proč to jde ve Zbuzanech a Holyni, ale nejde to v Kolovratech nebo Světicích). Protože na hlavní trati v okolí Prahy to průvodčí nemá šanci uhlídat (na rozdíl třeba od IDS typu IREDO nebo IDSOK). Naopak se stále ozývají hlasy (zatím neoficiální), které by v rámci šetření nákladů dopravce pražskou příměstskou dopravu převedly do režimu nástup výhradně s předem zakoupenou jízdenkou, a to i co se týká tarifu ČD.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 13:14:58    Odkaz na tento příspěvek  

Zastávka Chýně byla dnes dle předchozího slibu kolmo navštívena. Baráků je v okolí neurekom, ale zatím asi jejich obyvatelé jedou spíš autem. Až začnou jejich děti navštěvovat pražské školy, tak by tím vlakem mohly jezdit. Mezi vlakovou a autobusovou zastávkou je cca 500 metrů (Chýně - Háje). Odvodnění protihlukového valu SKRZ PROSTOR PŘÍSTŘEŠKU mi přijde jako hodně špatný nápad. Uvidíme až začne mrznout... Na zemi 8 vajglů, v koši 1 plastová láhev a nějaké papíry.
Díky příjezdu na kole jsem objevil nečekaný potenciál zastávky pro in-line bruslaře! Od zastávky až k památnému stromu 50°3'12.550"N, 14°11'23.073"E (kolem rozvodny) vede PERFEKTNÍ ASFALTKA v délce cca 2 km, na kterou je zákaz vjezdu (mimo dopravní obsluhu). I cyklisté - výletníci si odtud mohou naplánovat nenáročný výlet přes Úhonice, Nenačovice, sv. Jan pod skalou do Srbska, případně podle Berounky zpět do Prahy. Provoz v úseku Chýně - Srbsko prakticky nulový (přes Loděnici trochu bude).
Pochvala závěrem - jednoduché a funkční stojany na kola (10 ks). Ten kdo je vymýšlel evidentně na kole jezdí!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16129
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 13:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi - přečtěte si laskavě tarif, než začnete šířit takový nesmysly. Vidíte pod vámi, jaxetoho další blbci chytaj.
-aa-: No tak jen řekněte, že nejsou peníze na jednoho středoškoláka, kterej by dopsal asi dva řádky programu do POPek, abvy vydaly i jízdenku PID. Nezvětšujte toho komára. Nástup s jízdenkou už zakoupenou by vám zkomplikoval život víc.

Aktuální trasy linek 125,118 a 143 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 13:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože na hlavní trati v okolí Prahy to průvodčí nemá šanci uhlídat

A ČD ne a ne a nezavedou jiný postup kontroly, protože co je na ošklivém Západě, to by u nás nefungovalo. :-/

pozn.: Tím myslím jízdu v režimu "S", s tím že skoro každý vlak je kontrolován více lidmi (typicky 2 na každé patro, jdou proti sobě) v nejzatíženějších profilech, resp. před/za místem největších obratů apod. Oni jsou v tom Curychu (mimo jiné) prostě úplně blbí...
Taky proto, že tamní "karty" nejsou elektronické, to je zaostalost, co? Akorát že jejich kontrola pohledem trvá v průměru něco pod jednu sekundu, ale holt co naplat, pokrok nezastavíme. :-Q
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8488
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 14:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Provoz v úseku Chýně - Srbsko prakticky nulový (přes Loděnici trochu bude)"

No kolem Hájku a Úhonic to je v určitý období vlivem šmoulovů docela frmmol. Ráno na Prahu, odpoledne z Prahy a i třeba v neděli dopoledne do chrámů, totiž krámů.

On PID obecně (ale nejen PID, skoro každá česká parodie na IDS) jednotlivé cestující nechce a proto jsou jízdenky pro jednotlivou jízdu zejména na kratší vzdálenosti v takových cenách, že přímo motivují k cestě autem. Nebo máte pocit že 2-3 stanice povrchovkou v Praze za 24 k použití MHD motivujou?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16134
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 14:42:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: CIT:" proto jsou jízdenky pro jednotlivou jízdu zejména na kratší vzdálenosti v takových cenách, že přímo motivují....." a co když motivují k pořízení si předplatného? zase ta ekonomika. Cena jednotlivého zboží nemotivuje k zakoupení zboží jiné značky, ale k zakoupení téhož ve velkém balení. ach jo. proto na tomhle fóru nejde nikdy nic vysvětlit.

Aktuální trasy linek 125,118 a 143 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8490
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 17:07:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se to předplatný vyplatí. Pro občasné cesty 1-2x tejdně zcela jistě ne. O započtení takové veličiny jako je doba dopravy která se neustále prodlužuje přibýváním přestupů s pěšími pochody ani nemluvě.

A je to super vidět skoro všude mimo širší centrum kde se blbě parkuje.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7687
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 18:49:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snickers: nevím co je za problém vydávat jízdenky na PID u čd, když to jde jinde ( arriva,čsad....). Nechápu, nechápu, nechápu.

Tak jistě to jde, ale nerad bych se dožil toho, že se do vlaku poleze jen jedněmi dveřmi, jako u autobusů.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1728
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 22:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PERFEKTNÍ ASFALTKA v délce cca 2 km, na kterou je zákaz vjezdu
který platí i pro cyklisty, neboť se ta značka jmenuje "zákaz vjezdu všech vozidel".
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 06:46:39    Odkaz na tento příspěvek  

Johny11: já věděl, že se někdo ozve[biggrin]! Proto jsem se jako občan pilný zachoval PŘESNĚ dle 361/2000 Sb, §2, odstavec j, a kolo jsem přes značku zákazu vjezdu PŘEVEDL (a byl jsem v tu chvíli chodec). Další nasednutí zmíněný zákon NEZAKAZUJE!
Že je zákon v oblasti cyklistiky debilní potvrzuje to, že jezdec na in-linech/kolečkových lyžích je pro něj CHODEC, i když často tento jezdec jezdí rychleji než většina cyklistek a na rozdíl od nich nemá použitelné brzdy... Rovněž jízdní kolo s přívěsným vozíkem NENÍ jízdní souprava (361/2000 Sb, §2, odstavec i)
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 10:53:26    Odkaz na tento příspěvek  

Jen taková malá poznámka: fakt kroutím hlavou nad kecy o "zneužívačích tarifu". Jestli to o něčem vypovídá, pak ani ne tak o lidech, kteří si jsou kvůli (podotýkám legálně) ušetřeným třem korunám schopni strčit pravou nohu za levý ucho, jako spíš o neschopnosti zařídit opravdu integrovaný tarif a integraci vůbec. Někde jde jezdit na pid lístek či tramvajenku, někde jen na trmavajenku. Kolo ve vlaku je sice zadara, ale jen s lístkem pid, s lístekm čd je za peníze. Některá tarifní pásma platí za dvě a tak by se dalo pokračovat. V logice výpočtu ceny lístku se často neorientují ani zaměstnanci dopravců, pro českého cestujícího to znamená prostudovat, co asi tak kdo myslel pásmy p, 0 a B, cizinec pak nemá vůbec šanci. Materiály, které znázorňují schéma pid a informace o tarifu, jsou až na výjimky strašné, přeplácané, nepřehledné a nesoucí stopy naprostého grafického diletantství. Automaty na lístky jsou též nepřehledné, nabízející mnoho voleb, ale bez uživatelsky použitelného vysvětlení, co jednotlivé volby vlastně znamenají. A detailní přepravní řád a podmínky jsou většinou psány pekelným ptydepe, kterému rozumí - možná - jen ten, kdo to vyplodil. Bohužel, vše výše popsané se léta neřeší, ač by to nepřineslo žádné náklady navíc...
Snickers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 14:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa : Proč jedněmi dveřmi? Průvodčí na tom svým chytrým udělátku může vytisknout i jízdenku PID ne? a myslím že pro něj jednodužší nastrkat do toho 1 až 10 čísla/písmenka ( P,O,B,1,2,3,4,5,6,7,)než psát stanici kam jedeš. V Buse to jde...
Jpnk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 15:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V okamžiku kdy budou průvodčí ve vlaku prodávat jízdenky dle PID tak si minimálně 1/3 lidí jízdenku/kupon nekoupí. V relaci Černošice - Radotín - Smíchov, Roztoky - Sedlec - Podbaba, Úvaly - Klánovice, Říčany - Kolovraty a moře dalších se prostě vyplatí risknout že průvodčí nestihne odbavit cestující a jet načerno navíc s vědomí že když přijde zaplatím pár drobných a to ještě maximálně párkrát za měsíc. V busu to není problém usměrněný nástup předními dveřmi to řeší, ikdyž jsou dnes a denně vidět chytráci co to zkouší nastoupit zadními a vyhnout se placení.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:05:42    Odkaz na tento příspěvek  

Jpnk: pravdu díš...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7691
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snickers: V Buse to jde...

Jde, ale jak už píše Jpnk, tak většinou jen u těch jedněch dveří u řidiče.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16139
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi ssebou bude muset průvodčí trochu mrsknout, no. Řešení tu bylo napsáno - v pantografech v pásmu P,0,B,1 dva až tři průvodčí.

Aktuální trasy linek 125,118 a 143 jsem předpověděl před více než 10 lety! [ok]
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:27:28    Odkaz na tento příspěvek  

A neděje se náhodou to projíždění "z Černošic" v podobné míře i dnes?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7692
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: A zaplatí se to?

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7693
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z...: Děje se to, ale přeci jen je tam ta hrozba manipulační přirážky, která by vydáváním jízdenek PID asi padla (nebo by to mělo být i s přirážkou?). A zrovna v Černošicích by se jízdenky PID za 18,- asi moc nechytly...[nene]

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Jpnk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 17:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Káem Asi ssebou bude muset průvodčí trochu mrsknout, no. Řešení tu bylo napsáno - v pantografech v pásmu P,0,B,1 dva až tři průvodčí.
Takže se dopravce sám připraví o část tržeb a ještě zvýší náklady. Bravo. Nebude levnější a jednoduší průvodčí zrušit a na výběr jízdného rezignovat? Trochu pak zvýšíme daně a bude po problému. P.S. Průvodčí sebou může mrskat jak chce ale neplatiči si vždy najdou fintu jak ho zdržovat (milionem výmluv,hledáním peněženky a pod.) doporučuji si občas sednout do prostředku MHD a chvíli se pozorně dívat, bude se stydět že jsem Čech.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 19:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honyaklonfar: Na bruslích jste chodec, na segwayi (jak se to píše?) jste chodec, ale na koloběžce jste cyklista. Nejen tady je pěkně vidět, že legislativa nestíhá pokrok. Pokud si dovolím odbočit k jinému druhu drážní dopravy, tak trolejbus s agregátem je drážní vozidlo a trasa, kudy jezdí na lince musí být schválená jako dráha, ačkoliv se tam žádné zařízení dráhy nenachází a je to obyčejná komunikace. [crazy]