K-report
 

Archiv do 07.prosince 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Staré archivy » Archiv do 07.prosince 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 09:34:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Petr_s:
jo, tak to asi jo. Ale ta relátka to stejně odhalej a napaječku vyhoděj.

Ad Bobo:
když děláš na vedení, nestačí vypnout, ale musí být i uzemněné.
Slyšel jsem, že ta relátka tam jsou dnes už opravdu nadbytečná. Kdysi, když je tam tehdejší distribuční společnost s odůvodněním bezpečnosti před zpětným proudem chtěla, dráha na to přistoupila spíš z důvodu, že jim to tenkrát nějak nevadilo. Např. Maďaři vesele rekuperují a zpětného proudu se nebojej .
Hummus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 09:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dekuji vsem za osvetleni problemu. Jeste bych se zeptal, jestli na SS lokomotiva pozna sama, zda je nekde na troleji odber, nebo to musi hlidat fira.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 10:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To ale nešlo o bezpečnost při vypnutí k údržbě, ale při vypnutí zkratem dál od trafačky. Pak by část sítě 110kV mohla být napájena přes dráhu, a to je nevhodné (vysoké proudy).
Jinak, pokud je únosné a ekologicky přínosné platit za větrníky a fotovoltaiku nařízenou cenu, tak by mělo být únosné a ekologické i vykupovat a platit rekuperaci.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 10:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_g: Technicky vzato snad nemůže být problém v případě potřeby odpojovat/vypínat 110 kV linky i na straně měnírny/napáječky ... Ostatně tam, kde je do sítě připojen větrník, nebo MVE to musí být taky nějak ošéfováno, aby jim do toho alternativec necpal proud, když se na vedení pracuje ...
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 7-2003


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 10:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_g :bych chtel videt ty kompenzacni vetve pro stridavinu..
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5618
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 10:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ekologické i vykupovat a platit rekuperaci - jo takže udělat dráhám licenci na výrobu el a pak to musí taky rozdejchat ERU.
a spočítal někdo, kolik tej elektriky z rekuperace vlasně je? vyplatí se to kvůly pár MWh?
jo větrníky a m.vody většinou neumožní ostrovní provoz, takže pokud vypadne 22kV, tak se automaticky odpojí taky.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 13:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomask: ne, to neni problem izolovaneho zdroje. Co si pamatuji, tak jeden 25kV rozvod dráhy je napajen ze dvou distribuci 110kV A a B . Tj ze dvou stran.
Dvojstranné napajení je dáno vyšším požadavkem na zabezpečenost napájení.
Pokud jedna 110 vypadne napr A, ale ne na hranici CD transformovny, tak zbytek teto strany bude napajet druha 110kV B přes sběrnice 25kV a způsobí výpadek i dráhy protože nadproud je téměř jistý. Drahám by tak vznikla škoda z důvodu na straně ČEZ a ten by ji asi musel hradit.
I obecně není dovolen provoz vvn/vn - vn/vvn, protože vn strana není dimenzována na průchozí výkon.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 13:14:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tornádo: Tak jest. Vypnutá vedení VN, VVN se uzemňují. A to nemluvím o práci na vedení.
Kdysi jsme naměřili na krátkém vypnutém a neuzemněném 400 kV vedení špičky až 30 kV.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5623
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 13:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_g - omyl, oboustraně napájené trakční vedení je na střídavině nerealizovatelný.
pokud myslíš rozvodnu 110kV u napáječky, tak ta je napojená na 2 linky 110, nebo na zasmyčkovanou 1 linku nebo na dvojitej potah 1 linky. propojení těchto 110kV stop se realizuje jen a puze vypínačem na straně 110kV.
koukám, že budu muset článek o střídavině už vypusti :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 14:11:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hummus: musí to poznat sama. Uhlídat člověkem to nejde, protože se jedná o reakční doby v řádech desítek milisekund.
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 14:24:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Tornádo:

Ta rekuperace by na všech transformovnách měla být udělána stejně jako je tomu v Břeclavi tj. tuším přemostěné ochrany (zpětné wattové relé ??), jinak pokud vím, tak diskuse se týkala i nějakých reakčních časů ochran na mašině (...v souvislosti s možným nežádoucím napájením případného zkratu trakce při rekuperaci...) a času ochran v transformovně - jako něco ve stylu, co reaguje rychleji - a mašina je prý o nějaký ten řád vpředu nad transformovnou:--))).

No, uvidíme....

Zdravím..
PJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.19.10
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 14:50:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk.: čili podle aktuálního odběru (napětí troleje?) taková lokomotiva třeba chvíli brzdí do troleje a chvíli do odporníků?
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 14:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bobo (Číslo příspěvku: 5618):
Máš pravdu, konkrétně pro to Pendolíno je to spíš taková hračička (slyšel jsem, že na jedno zastavení to dá jen stovky kW.h). Hodilo by se to asi spíše pro osobáky.
ad M_g:
opět souhlasím s "Bobo" (nevím, jak to korektně skloňovat), dvoustranné napájení je u nás jen u SS soustavy (na 16 2/3 Hz to mají taky, protože mají vlastní jednofázovou rozvodnou síť). Jednou prej u nás zkoušeli propojit dvě napaječky a zjistili, že trolejí teče slušný vyrovnávací výkon (řád. MW), který je způsoben rozdílem amplitud a fází sítě 110 kV na vstupech obou měníren.
Elektrodispečer má nějakým způsobem blokované, aby nemohl propojit dvě činné měnírny.
ad Citátor Předpisový:
Přemostění zpětného relé bude pravděpodobně příliš slušný výraz .
Oni to v tý Břeclavi asi jenom něčim podložili, ale oficiálně to není, takže pssst!! . Taurusy teda u nás jakože nerekuperují. Z toho je vidět, že kdyby se jó chtělo rekuperovat, tak není problém.
Co se týče reakčních časů tak jenom vím, že ty Taurusy se přepnou z rekuperace do EDB vpodstatě okamžitě (jen pár period). Takže zkrat by nebyl problém (jako není u SS trakce).
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 15:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Hummus:
SS mašina začne brzdit rekuperací a jakmile vzroste napětí troleje nad určitou mez (tzn. není žádný odběr), přepne se na brzdění do brzdného odporu. U novějších mašin je to prakticky okamžitě, žabotlamy se musely rekuperace vzdát (původně jí měly, ale přeskládání stykačů pro přepnutí z jednoho režimu do druhého trvalo dost dlouho, takže to chvíli přestalo brzdit a fírové se toho - celkem oprávněně - báli).
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 17:51:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tornádo: Co vím, tak i Tauru se podařilo na dvořišťské rekuperací vyrazit napáječku a v ten moment se složila i ESA 11. A o zábavu postaráno.
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 19:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMBČ:
jo, veselo musí bejt. Jak jsem psal o tom Maďarovi, co to kdysi vyhodil, tak to byl osobák z Komárom a vyhodil to v Komárnu (kde zabrzdil rekuperací). A pak se děsně divili, když jim to zakázali.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5625
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 10:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

promojerní napáječek na se zkoušelo v pačejově, a teklo tam řádove n*100A. neni to daný rozdílnýma fázema!!!! to by totiž byl zkrat! ale rozdílem napětí těch 110kV linek a rozmístění zdrojú a odběrů v síti. takže neregulovatelné.

ps ten článek už skoro mam napsanej, schémata jsou, "jenom" to předělat do html.
teda jestli se někomu z redakce s tim chce dělat, tak to pošlu hned :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5626
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 10:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a co se týká ochran, nejrychlejší by měla být na loko z důvodu selektivity, protože zkrat na loko by měl vyhodit loko a ne celou štreku.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 12:06:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: Suchá teorie, zelený strom praxe. Pochybuju, že se v depech při prohlídkách na lokomotivách seřizují (kontrolují) ochrany na selektivitu s ochranami vedení
Za jakou dobu má vybavit třeba ta tolik diskutovaná zpětná wattová nebo nadproudofka?
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 12:17:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: Ještě prosím jeden dotaz. Jaké jsou vypínací časy vypínačů v moderních (dnes stavěných) AC napaječkách a třeba u AC vypínače na 363? Dík.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 12:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo - ten článek stačí normálně ve wordu a přílohy samostatně a na redakční mail.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 12:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo:
S html není problém, stačí poslat nejlépe na redakční mail. Předem díky
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 11-2006


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 12:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také si myslím, že by nejrychlejší měla být ochrana na mašině. Slyšel jsem, že všechny poruchy, co se stanou pod střechou, musí zvládnout ochrana mašiny, zvládnutí veškerých poruch na střeše a nad střechou je na napáječce (měnírně). Jak je to ale v praxi, toť otázka...
I poté co jednou zemřeme
Tornáda budou stále hit.
Leč jen dokud žijem můžeme
tu pakáž sprejerskou vymýtit.

návod na vymýcení pakáže - seriál ČT Poslední sezóna (jen ho přivázat o jednu kolej vedle)
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5637
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 13:35:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMBČ - konkrétní časy nevim, neb na zeleném stromě jsme moc hruštiček neočesal :-(

redakce: článek mám v txt, přílohy bokem. tak nejdýl v pondělí to posílám.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 11-2006


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 16:02:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bobo (Číslo příspěvku: 5625):
na rozdílu fází teda přímo netrvám , ale proč by se to mělo chovat hned jako zkrat? Já nemyslel, že by ty vstupy měníren musely bejt zrovna v protifázi, myslel jsem tak pár stupňů...

a dotaz:
nevíte někdo, jaké všchny předpoklady musí splnit vlak, aby mohl jezdit podle rychlostníků pro nedostatek převýšení? (nemyslím tim Pendolinníky, ale ty obyčejné s vyšší rychlostí, když jsou dva obyčejné nad sebou).
I poté co jednou zemřeme
Tornáda budou stále hit.
Leč jen dokud žijem můžeme
tu pakáž sprejerskou vymýtit

návod na vymýcení pakáže - seriál ČT Poslední sezóna (jen ho přivázat o jednu kolej vedle )
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27934
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 16:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zjednodušeně se ve vlaku nesmí vyskytovat vozy s jinou než kotoučovou brzdou.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

Nevíte, do čeho jdete? Jeďte do Pelhřimova!
V sobotu 9. prosince i s doprovodným programem.


Podrobnosti zde.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 9-2002
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 17:42:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co 209.001 ? Ta prece rekuperovala, jak to ale bylo osetreno papirama mi neni znamo... A jeste poznamka: Pokud se chce rekuperovat stridavina, pak je nutne se dohodnout s provozovatelem (CEPS,) aby na toto uzpusobil svoji distribucni sit, jak se pise vyse. A nebo rekuperovat podobne jako na ss, ale to je utopie, vzdycky poleze na menirne z trafa neco ven.
ICQ 268-987-545
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.36.79
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 20:20:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: S tím stromem to nebylo myšleno vůbec ironicky nebo nějak jinak. Opravdu ne.
Agent: No právě. Stačí, aby ochrany pod střechou lokomotivy byly "nahluchlé" a a přebere to nadřazená ochrana. Problém selektivity ochran je poměrně složitá věc a ne vždy výpočet souhlasí s hodnotami naměřenými ve skutečnosti.
Tím samozřejmě neříkám, že se diametrálně liší.
Výpočet a praktické ověření je nezbytné.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 21:53:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Připojil bych se k názoru BMBČ. Na stejnosměrkách (starých - nové neznám) to bylo také. Někdy měnírnu vyhodil zkrat topení stanoviště strojvedoucího a tím se musela na základě zákazu el.-dispečera mašina odstavit. Někdy bouchlo topení vlaku, TM nebo střecha lokomotivy a zaúčinkovala ochrana na lokomotivě, nekdy i ta měnírna. Někdy to byla rána jak z děla a zaúčinkovala ochrana lokomotivy. Někdy to jen zasyčelo a chytla to měnírna. Nevím, zda to je selektivita nebo či co. Vím určitě, že to proč to bouchlo ví pouze Bůch a to ještě některej.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 02. prosince 2006 - 09:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak se řeší situace, když mám jízdenku do 1.třídy a ten vlak 1.třídu nemá. V Aktuálních postřehách je psáno, že např. Vsacan, R 665 neměli 1.třídu. Co když si ale zakoupím v předprodeji jízdenku právě na 1.třídu? Kdo mi vrátí rozdíl v ceně? Už průvodčí ve vlaku? Nebo musím někam jinam?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27978
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 02. prosince 2006 - 11:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Obávám se, že průvodčí napíše jen hlášenku a musí se pak s tím ještě na pokladnu. :-( Ale nevím, tohle jsem ještě neřešil, obvykle si první třídu dokupuji až ve vlaku, když je druhá nacpaná.

Ale většinou když první třída nejede, tak se to hlásí nácestným pokladnám předem, takže by se to mělo týkat jen jízdenek prodaných v předprodeji a KMB, které lze snadno na místě upravit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

Nevíte, do čeho jdete? Jeďte do Pelhřimova!
V sobotu 9. prosince i s doprovodným programem.


Podrobnosti zde.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5640
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 02. prosince 2006 - 14:59:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tornádo - ten fázovej posun je 120 stupňů.
vyčkej na článek, právě dělám poslední korekce :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 02. prosince 2006 - 20:44:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Tornádo 30. listopadu 2006 - 14:53:24 :
Docela by mne zajímalo, jak Taurus přepíná na EDB, když nemá brzdový odporník...? Pokud se nebavíme o 1216, ale těch k nám jezdí jako šafránu, do Heršláku určitě. Z jihovýchudu žádné zprávy nemám...
Zdraví Martin
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 17:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: Domnivam se, ze Tornado v prispevku c.14 upresnil. 120 stupnu je protifaze, tu samozrejme nelze vyrovnavat.
Pokusil bych se prelozit: posun o par stupnu znamena rychlejsi/pomalejsi cestu proudu pres trolej nez pres rozvodnou sit. Zrejme slo o to, ze si nejaky neposlusny proud zkracoval cestu od elektrarny do fabriky pres napajecky a trolej.

Ze stejneho duvodu se napr. pri vzajemnem propojeni rozvodnych soustav dela jen jedno spojeni sfazovane a vsechna ostatni jako BTB (back-to-back), pripadne jako stejnosmerna.
:-)
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 18:14:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMPČ-wattová ochrana mechanická vybaví do 40-50ms, elektronická v časech o řád minimálně nižších.Rekuperace jde ošetřit jednoduchým způsobem-wattovou ochranu zablokujete přepěťovým relé. Stav kdyby jste rekuperoval a zároveň napájel zkrat je hodně nepravděpodobná a k tomu můžou přistoupit další možnosti řešení(viz dále odkaz)
Rychlost vypínání AC vypínače cca 50 ms (pro provoz vypínače jsou ale důležitější tzv.cykly do zotavení).
Jeden z hlavních problémů rekuperace ale naznačil PVVS v příspěvku č.2186. Asynchronní motor v generátorovém chodu potřebuje pro činnost jalovou energii (a těch vyšších harmonických), tzn v napáječce mít FKS nebo platit distributorovi za špatný účiník.
ad Martin 2- druhá polovina článku https://www.k-report.net/clanek-Z074.htm
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 20:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale potřeba jalové energie je přibližně stejná jako v motorickém stavu. Je o něco vyšší, protože dochází k zvýšení napětí.
Dále vadí nesymetrie, ale ta je daná zatížením také a nebude v generátorickém stavu větší, než v motorovém. Je fakt že brzda mívá kvůli krátkodobějšímu působení vyšší výkon, ale asi né násobný.
Obsah vyšších harmonických v režimu motor - generátor by také mohl být podobný, ale v této oblasti nemám zkušenost.
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 20:39:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Pozorovatel- nemyslím si, že by za to mohla jen selektivita (nastavení) ochran. Ten problém bude taky asi jinde. Při vypínání zkratu vypínačem na AC, zkratový proud (oblouk) sám zhasne při průchodu nulou a úkolem vypínače je , aby mezi kontakty rostla izolační pevnost rychleji než zotavené napětí (jinak dojde k opětnému zapálení oblouku) na DC tuto možnost nemáte a oblouk mezi kontakty musíte uchladit. Když nemáte ve 100% stavu zhášecí komory dojde k jejích destrukci a přetržení oblouku, což je doprovázeno velkými přepětími (hodně jsem zjednodušil).
K ochranám předpokládám, že ochrany byly napájeny z bočníku, takže hodně problematická přesnost , a byly mechanické. V lokomotivě prostředí pro mechanické ochrany nic moc (hlavně vibrace), takže i činnost správně nastavených ochran by byla silně limitována.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.8.94
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 23:28:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: Dík. Spíš mě zajímalo, jak jsou nastaveny ve skutečnosti. Jestli už vypínají na pouhý popud nebo jsou časovány.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 23:35:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad modiat: článek znám, jen nechápu co v něm mám hledat.
Poukázal jsem na to, že Taurus co zajíždí do ČR (1116) nemá brzdový odporník, takže nemůže z rekuperace přepnout na odporník okamžitě....
Jo 1216 je něco jiného, ale zatím se u nás nevyskytuje a i v Rakousku se rozšiřuje pomalu... DB189 do Taurus rodiny neřadím...
Zdraví Martin
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 19:20:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_G-AM vytváří jalový výkon v místě, tzn vykompenzujete ho kondenzátorem pro každý motor nebo skupinově v kompenzačním rozvaděči tak,aby mezi místem kompenzace a měřením (kde platíte za odběr) už byl sjednaný účiník(třeba 0,95). AG pro svojí činnost potřebuje jalový výkon, tzn., že ho bere ze zdrojů jalového výkonu, (kompenzátorů nebo obecně synchronních strojů),tzn že distributorovi odebíráte část kapacity vedení pro přenos činné energie (např. od elektrárny až k AG) a sobě kazíte smluvní účiník. Jednoduše řečeno, elektrárna s AG v ostrovním provozu by nevyráběla el. energii.
Jinak asi souhlas.
BMBČ- vypínají na popud, ale tady nastupuje právě ta vzpomínaná selektivita, protože ochrana na trafu (110kV/25kV) na napaječce bude natažená určitě kolem 1,5-2 vteřiny a napájecí vedení ještě výš, takže tvořivosti v rámci Dispečerského řádu při zájmu o výkup energie se meze skoro nekladou (já osobně bych, ale nevykupoval).
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 19:47:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2-odpověděl jste si sám, brzdí kotoučovou brzdou (v tom článku to je! a v příspěvcích výše o rekuperaci u nás). Ale obecně máte 3 možnosti-EDB (rekuperace nebo brždění do odporu) nebo mechanické (kotoučové) brzdy. Při nižších rychlostech pak k EDB, když klesá její účinnost a samozřejmě ji můžete používat, používáte i kotoučové brzdy na dobrždění.
Zdravím
Bobo- těším se na článek, mám tam určité nejasnosti v jakém stupni napájení jsou napaječky.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 425
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 23:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hmm asi jsem natvrdlej a nebo jedem mluví o voze a druhý o koze...
To moc dobře vím, že 1116 u nás brzdí kotoučema a jestli začne jezdit až do Brna, tak se z tohoto důvodu možná vyskytnou zajímavé problémy ohledně sjíždění obložení...
Zdraví Martin
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 08:40:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Modiat:

S těmi 3 možnostmi el. brzdy nemáte až tak zase úplnou pravdu, tuším, že např. řada OBB 1042 a asi i reko 1142 využívá systém "e-Bremse Dr. Mitsch (e-brzda doktora Mitsche), což fyzicky znamená, že je z výroby nastaven nějaký pevný poměr (!!), kterým se část energie vrací do sítě a část se mění na teplo v odporech loko.

ad Martin2:

Bát se o třecí obložení Taurusu je věc mimo mísu, Taur má dvoustupňovýho rychlíkovýho Knorra, vysoký br. stupeň účinkuje v rozmezí 0 - 160 km/h, nízký pak v rozmezí 161 - 230 km/h právě kvůli tepelnému namáhání kotoučů při velkých rychlostech.

Stejně to má i 680-ka, akorát, že tam jsou jinak nastaveny hranice "přepínání" a to 0 - 170, 171 - 230.

Zdravím...
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 09:26:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad.Citátor: Pane kolego, nemáte to trošku pomotané? Vysoký brzdící stupeň účinkuje při vysokých rychlostech právě proto, že součinitel tření kotouč - obložení je nízký a ventilační výkon kotoučů vysoký. Proto jsou kotouče ve 200 km/h podstatně lépe chlazeny než ve řekněme 100 km/h. Snížení brzdného stupně se obvykle realizuje pro to, že se snižováním rychlosti stoupá součinitel tření brzdy a hrozí přebrzdění dvojkolí a smyk, tepelné zatížení kotoučů je již jen druhořadé, neb závisí na mařené kinetické energii a ta jest jak víme závislá na čtverci rychlosti. Tak tedy funguje jakákoli rychlíková brzdy, nemyslím si že Kňour na Taurusu by fungoval jinak.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 10:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: nemysím si, že jsme ve při, ale psal jsem o tom, že pokud má AM potřebu například 100 kVAr, tak tento stroj jako AG bude mít potřebu také 100 kVAr, protože tato potřeba je závislá na napětí a zjednodušeně řečeno udržuje magnetické pole.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 10:59:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nejsem odborník, ale ke sjetí obložení 1116 stačí docela málo. Přesněji dvě úplná zabrzdění z max. rychlosti bez použití elektriky.
Moje úvaha zní: Běžný provoz do Brna a pravidelné brzdění ze 160 se na obložení asi také podepíše, ale jak říkám nerozumím tomu a tahle úvaha je jen má spekulace, kterou potvrdí nebo vyvrátí praxe, zda-li nějaká bude....
Zdraví Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 11:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už jsme se dostali k OBB, tak by mne zajímalo zapojení hlavních obvodů mašin našich jižních sousedů. Teda mimo 1116, na kterou nám v práci dávali popis a návody k obsluze.
Zdraví Martin
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 12:19:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad VláďaH:

A víte, že nemám:--)). U os. vozů se špalkovou brzdou je to přesně tak jak popisujete, ale u mašin - třeba Tauruse - je to obráceně, tam nemáte 2 stupně kvůli tvaru průběhu součinitele tření jako u špalků, ale od určité rychlosti snižujete tepelné namáhání materiálu br. obložení.

PS: Taurus má na pultě bílou kontolku s textem "Hohe Bremsung" (vysoké brzdění, otrocky přeloženo), která do 160 km/h svítí (3,2 bar v BV), pak zhasne (přepnutí na max. 1,9 bar v BV):--))). 680-ka nemá tuším nic...

Zdravím..
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 12:41:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad.Citátor: Zajímavé, takže beru. Ovšem v předchozím příspěvku bylo tepelné namáhaní kotoučů (což neberu z výše uvedených důvodů), teď je uvedeno tepelné namáhání obložení, a to již akceptovat lze.
Od Martin 2: Přesněji dvě úplná zabrzdění z max. rychlosti bez použití elektriky.
Lze toto opravdu potvrdit? Pokud by to bylo skutečně tak, pak tedy uživatelské vlastnosti tohoto řešení brzdy jsou příšerné, konstrukční řešení taktéž složité, težké, nevýhodné z hlediska rotačních hmot apod. Čili tímto směrem asi cesta nevede.
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 12:53:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad VláďaH:

Já se ještě trochu "opravím" u toho Taura, ty hodnoty jsou 1,6 a 3,1 bar a na té bílé kontrolce je popiska "Hohe Abbremsung" - svítí jen v klidovém stavu loko při režimu brzdy "R" a rychlosti do 160 km/h, pak zhasíná....

Sorry za chybu a mějte pěkný den.
Otazník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.64
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 19:12:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dotaz: Jsou skutečně kotouče na našich vagónech dostatečně dimenzovaný? Jel jsem minulý týden rychlíkem na trase Kolín - Ústí a fíra kvůli zpoždění jel jak drak a pak brzdil do plnejch a povoloval těsně před zastavením, aby to necuklo. Ale po zastavení ty obložení stejně strašně smrděli a v kotoučích uplně praskalo, jak byly ohřátý. Ale díval jsem se v Mělníce a okýnka byli zelený, tak asi v pořádku?Taky jsem si všiml, že krom brzdění do zastavení brzdil skoro výhradně EDB a na normální brzdu nešahal. To je nějaký předpis, že má brzdit víc EDB a kdy, nebo je to jen na něm? Dík... jo a v Ústí jsme byli skoro včas.....nejhorší byli Kostomlaty, + 14 minut....
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 19:26:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Citátor Předpisový-,,S těmi 3 možnostmi el. brzdy...", díky jsem zase chytřejší, ale moc se mi toto řešení nelíbí. V souvislosti s tou kotoučovou brzdou mě napadlo, nevíte někdo jestli některý z výrobců nezkoušel brždění protiproudem anebo je tam nějaké vadítko? Díky za odpověď.
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 11-2006


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 19:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin zlivský (Číslo příspěvku: 27934):
a je to jediná podmínka? Minimálně vím, že to mají napsané na stanovišti, zda můžou, či ne.


ad Bobo (Číslo příspěvku: 5640):
Těch 120 stupňů máš na mysli kvůli fáz. posunu mezi sdruženými napětími na 110 kV (který je rovněž 120 stupňů)? Na článek se samozřejmě velice těším .

Jinak k debatě o vybavovacích dobách ochran - trochu to nakousl modiat - přesné (ani přibližné) časy vybavení zde diskutovaných ochran mi nejsou známy, ale je třeba mít na paměti, že při vypínání nadproudu (a tedy zhášení oblouku) u AC soustavy je třeba s vypnutím počkat do chvíle, kdy proud prochází nulovou hodnotou (tedy výrobcem musí být zaručeno, že zařízení je schopno s vypnutím čekat min. 10 ms na 25 kV, 50 Hz a 30 ms na 15 kV, 16+2/3 Hz; záleží na okamžiku vypínání (může to být i méně, uvedené hodnoty jsou pro nejnepříznivější případ; podotýkám, že není nutné vypnout hned při prvním průchodu nulou, zejména u mechanických principů půjde velmi pravděpodobně o několikátý průchod nulou). Moderní vakuová zhášedla jistého výrobce prý zaručují, že nebudou "trhat" proud nad 10 A. V opačném případě hrozí přepětí na indukčnostech zkratového obvodu.

Též se mi líbí, jak se rozhořela debata o Taurech bez brzdového odporníku. Martine2 (Číslo příspěvku: 418), já jsem nic takového netvrdil (ale je pravda, že tato skutečnost mě trochu překvapila, Taurům se totiž radši vyhýbám ). Moje soukromá domněnka je, že pokud umí brzdit elektricky jen s rekuperací, měl by u nás brzdit pneumaticky (jak se to tu již propírá). Pokud mu při rekuperačním brzdění ("doma") vzroste trolejové napětí, patrně se elektrická brzda vyřadí a začne brzdit jinak (ale je to jen má domněnka ).
I poté co jednou zemřeme
Tornáda budou stále hit.
Leč jen dokud žijem můžeme
tu pakáž sprejerskou vymýtit

návod na vymýcení pakáže - seriál ČT Poslední sezóna (jen ho přivázat o jednu kolej vedle )
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 20:56:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tornádo- souhlas, ale vakuová zhášedla právě mají tu necnost, že můžou vypnout v první půlperiodě (jsou příliš rychlá, mají nejkratší zdvih). Ale ve spojení s časem vybavení ochran jde spíš jen o teorii a vypnutí se odehraje v druhé půlperiodě.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 23:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad VláďaH: mám to o lidí, co mají nastarost Taury na jihu Čech. Mimo jiné jezdí do Linze na různé akce a i malé části TBZ se účastnili. No a na konec jsme se to tak nějak dozvěděli na pravidelném školení...
Jestli to je výhodné nebo není nevím a neumím posoudit. Konstrukci mašin nerozumím, jediné co umím je řídit je. Faktem je, že na 1116 hodně přes 90% brzdění obstará rekuperace. Při brzdění z nižších rychlostí se to prý tolik nesjíždí. No a taky je asi docela podstatné jak intenzivně se brzdí. Zde jsem mluvil o úplném zabrzdění, tedy max. tlak ve válcích, jenže takto se zpravidla pravidelně nebrzdí...
Zdraví Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 784
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 15:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

CiP a VláďaH: pravdu má tentokrát skutečně CiP.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28167
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 19:10:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tornádo:
Jediná určitě ne, spíš taková pomocná podmínka, jistě existuje nějaká tabulka, kde jsou dotyčné řady vozů a HV vypsány.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

Nevíte, do čeho jdete? Jeďte do Pelhřimova!
V sobotu 9. prosince i s doprovodným programem.


Podrobnosti zde.
cargo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.108.25
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 20:59:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chtěl bych se zeptat jestli neni nekde na netu clanek o tom posileni Carga??? od kdy, jake loko a proc vubec? Zatim toho moc nevim, ale zda se mi to jako dobry napad...
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 09:16:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Modiat: proč protiproudem, EDB nestačí?
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 14:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin Zlivský:
díky za reakci, já už jsem kdesi vyčmuchal jak to s těma rychlostma je, byly tam vypsané jednotlivé řady hnacích vozidel, kterých se to týká + již zmiňovaná nutnost mít kotoučové brzdy na všech vozech.
I poté co jednou zemřeme
Tornáda budou stále hit.
Leč jen dokud žijem můžeme
tu pakáž sprejerskou vymýtit

návod na vymýcení pakáže - seriál ČT Poslední sezóna (jen ho přivázat o jednu kolej vedle )

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace