K-report
 

Archiv do 22. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 22. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 22:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababo, nestavím se za nějaký OSŽ,FS a podobný. Stavím se za odbory jako takový. OSŽ, kde jsem chvíli byl, se stará akorát o kraviny, svý koryta a věci, o které nepřísluší se odborářům starat, jako je například hospodaření firmy. Naopak se OSŽ nezastane svých oveček, což jsem zažil nejen na své vlastní kůži. Proto jsem místní ZV OSŽ i a OSŽ jako takové poslal do prdele. Kdyby se odbory na České železnici staraly o to, o co mají a ne o to, o co nemají, tak by nejspíš železnice nebyla v takové řiti, jako dneska je.
Unitární železnice v USA mají velmi silné odbory. Přesto tyto firmy velice prosperují. Protože si firma hledí toho, čeho má, a odbory toho, čeho si zase mají hledět ony.

A neprzněte mou přezdívku, laskavě.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 10. ledna 2010 - 16:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A dle očekávání:

http://www.novinky.cz/ekonomika/188792-student-agency-chce-znat-s mlouvy-cd-jinak-se-obrati-na-brusel.html
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 19:49:15    Odkaz na tento příspěvek  

Teprve nedávno mě trklo, že SA, vlastněná Radimem Jančurou, údajně hodlala provozovat vlaky Regio Jet. Ten název = projev narcismu.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 21:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě perlička: SA je s.r.o., která 100% vlastní a.s. Regio Jet. Víc snad nemusím dodávat.
Jo, a ještě něco: RJ vlastní též Orbix Praha s.r.o. - a ta má schválené ty samé licence jako SA, jen je nejezdí. Proč asi?
Zababa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 08:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Když jsem si přečetl článek na konkurenčním webu, ohledně redukce spojů na na trati Opočno pod Orlickými horami - Dbruška, konečně mi došlo, že zde vůbec nejde jestli na kolejích budou modré vlaky ČD, žluté vlaky RJ, nebo vlaky jakéhokoliv jiného dopravce. Výběrová řízení nepotřebujeme jelikož nepotřebujeme železnici jako takovou a dvakrát tolik to platí u tratí regionálních... Proč hledat levnější alternativu k ČD nebo se snažit ČD donutit k minimalizaci nákladů, když stejně zůstane levnější doprava autobusová, která je navíc operativnější... Proč investovat do obnovy vozidlového parku, když můžeme nakoupit mnohonásobně levnější autobusy a těmi provozovat dopravu s polovičními náklady? Proč investovat do lokálních tratí, když tu je silniční síť, která se musí beztak udržovat? Proč zbytečně investovat do regionální dopravy, kterou nikdo nechce a raději dané investice neposkytnout do dopravy dálkové?
. . .
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 16:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jo, jen s doplněním: autobusy mají na silnici obdobné destruktivní účinky jako stejně těžký náklaďák a jsou-li jimi nahrazeny regionálky, jezdí po silnicích 2. a 3. třídy, které patří krajům, co odmítají financovat vlak. Co se "ušetří" na železnici, nasype se do silnic a pokud finance nejsou, půjčíme si (pokud vím, tak si kraje půjčují o sto šest). A užitek z takového řešení je nabíledni: už léta privátní autobusové filrmy s patřičným vlivem na všech krajích si přijdou na své, stejně tak stavební firmy, co opravují rozbité silnice. Co na tom, že železniční infrastrukturu udržuje stát (SŽDC), to je vlastně na škodu, protože státní finance kraje pod kontrolou jaksi nemají... Ale co, daňový poplatník to zaplatí.
Nejsmutnější je na tom holý fakt, že to tři měsíce před volbami nezajímá snad žádnou partaj ... proč taky, "staré" partaje v tom jedou všechny a ty nové to snad nechápou ...
Přitom klíč je jednoduchý: zjistit náklady/výnosy na jednotlivé tratě a podle toho dotovat - ale proč, když všechno spolknou ČD, které dostanou vždy pytel dotací na celý kraj najednou. A ať mi nikdo neříká, že pražská příměstská si na sebe nevydělá .. ono by asi na ty lokálky něco zbylo. Ale to se jaksi nechce ...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 17:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona kdyby se výkonově zpoplatnila veškerá silniční síť pro vozidla nad 3,5 tuny podle míry opotřebení silnic, tak by spousta dopravců přešla na různá mavečka a krátké sorky...

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 17:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pro doplnění: opotřebení vozovky roste se třetí až čtvrtou mocninou nápravového tlaku, takže když se sníží hmotnost na polovinu, sníží se účinky na osminu až šestnáctinu.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 18:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus
Značku Orbix má pan Jančura zaregistrovanou pro firemní produkty - ono v o oblasti bussines jízdenek a letenek působí jméno StudentAgency přece jen trochu nedůvěryhodně. (kdysi jsem snad četl v nějakém rozhovoru s ním)

RegiJet je a.s. zřejmě proto, aby byla firma jednoduše připravena na vstup kapitálového partnera - nehledejte v tom nic složitého.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 19:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Train50:
Brzděte. Velký bus má mezi 11 a 19t podle velikosti, "trabant" SOR má pod 10t úmyslně: reklamní tah a zárověň snaha nalákat dopravce na podstatně nížší mýtné.
Mikro-, Midi- busy jsou ještě lehčí.

A připomenu už na 5 vláknu: vlak má oprávnění jet, jen pokud veze alespoň 30 platících osob. Jinak zaříznout. Prostě: ekonomika.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5122
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 20:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus - SORka díky tomu, že je lehčí, má hlavně nižší spotřebu (ověřeno v dlouhodobý praxi, není to reklamní tah), mýtné platí všechny typy mimo 7,5 a upravených C9,5 s uměle sníženou obsaditelností od začátku. Btw. oprávnění pro jízdu busu máte vypočítaný taky?
Hledání jehly v kupce sena není nic oproti hledání stébla v kupce jehel.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 22:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A připomenu už na 5 vláknu: vlak má oprávnění jet, jen pokud veze alespoň 30 platících osob. Jinak zaříznout. Prostě: ekonomika.

Kolik lidí ti vychází u nedotovaného busu?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. února 2010 - 23:53:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze svého okolí znám přehršel busových jízd s <5 cestujícími, ale oni busové společnosti mají dobrou lobby na kraji. Obávám se, že dvě škodovky, co by tu frekvenci lehce odvezly, 1) méně poničí silnici, 2) nemusí dodržovat jízdní řád a pojedou kdy potřebují.
Někomu se to nemusí líbit, ale veřejná doprava nemá vůbec žádnou koncepci, už je to jen bitka o dotace, při které dráha tahá za kratší konec provazu. Náprava je relativně snadná: počítat, počítat a počítat. To by ale krajští úředníci zjistili, že nejlevnější je konkurence, ale to nechtějí politici, co je platí. Mmch. konkurence v busech není taky žádná: bývalé závody ČSAD, co se z nich po ´89 staly a.s., si žárlivě střeží svůj píseček a dokážou si zařídit, že tam zústanou v pozici lokálního monopolu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5598
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 00:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50:
Někomu se to nemusí líbit, ale veřejná doprava nemá vůbec žádnou koncepci, už je to jen bitka o dotace, při které dráha tahá za kratší konec provazu.
- Většina krajů drží železniční spojení i tam, kde by pro většinu lidí (i pro krajskou kasu) bylo lepší/levnější mít místo vlaků autobusy.
- Dálkové busy jezdí bez dotací, dálkové vlaky (včetně EC/IC) jsou dotovány.
- Na provoz regionálních vlaků přispívá kromě krajů i stát. Po "mimořádném dosypu" 3,2 mld. půjde o další "systémové dosypy", každý rok 2,65 mld. Kč.

Je skutečně pravda, že dráha tahá v bitce o dotace za kratší konec provazu?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5124
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 10:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Většina krajů drží železniční spojení i tam, kde by pro většinu lidí (i pro krajskou kasu) bylo lepší/levnější mít místo vlaků autobusy.

Kraje nedrží jen zbytečnou železniční dopravu, ale i zbytečný autobusový spoje, vím ze svýho okolí o hromadě nesmyslů v provedení dopravní obslužnosti, mj. vyplývající z náhrady vlaků autobusy. Není to tak krásně jednobarevný a ideální...
Hledání jehly v kupce sena není nic oproti hledání stébla v kupce jehel.
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 17. února 2010 - 12:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To David: jistě, že kratší konec provazu je na straně dráhy, příkladem je právě rušení spojů na regionálkách, ale taky omezování osobních vlaků na celostátních tratích - to vše bez jakéhokoli rozboru, bez úvahy o možné a levnější konkurenci k ČD, prostě se "nahradí autobusy" a ČD s tím rovnou souhlasí. Příkladů je hodně, poslední dobou Opočno - Dobruška, před časem Kopidlno - Dolní Bousov, pohledem do KJŘ toho zjistíte víc. Nikdo se vážně nezabývá ekonomickými dopady, vlivem na mobilitu (bus jak známio v So a Ne téměř nejezdí), prostě přijde spřátelená busová firma, ČD sklopí uši a je to. Ono to ČD pochopitelně vyhovuje, ušetří 810 co se "modernizuje" na Regionovu. A konkurence, která by to mohla jezdit levněji, se odstaví 10-ti letými smlouvami krajů s ČD. ČD jsou z 10-ti letých smluv nadšením bez sebe, ale už nikdo neřeší, jak to bude dál, dopravní výkon se v těch smlouvách sjednává na každý rok zvlášť, tedy není vyloučené další omezování. Takže lépe by bylo říci, že jsou to ČD, co jsou na kratším konci provazu, jenom to zatím nikomu nedošlo.
Tím neříkám, že je potřeba za každou cenu udržet provoz na všech regionálkách, ale rozhodnutí od zeleného stolu s za rohem čekající autobusovou společností je nesmysl.
A nenechte se uchlácholit štědrými sliby dotací ze státního rozpočtu - těch 2,65 mld je jen na základě usnesení vlády, které může jiná vláda (po volbách) lehce revokovat a memorandum MD/kraje/ČD je jen kus papíru bez právního významu. Státní kasa není bezedná a tanečky socialistů rychle vyprázdní i ten zbytek. Podívejte se kolem sebe - Maďarsko, Řecko .... V Maďarsku nejde na dotace veřejné železniční dopravy už ani forint, není z čeho brát. Myslíte, že se to u nás stát nemůže?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5601
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 13:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50:
rušení spojů na regionálkách, ale taky omezování osobních vlaků na celostátních tratích - to vše bez jakéhokoli rozboru, bez úvahy o možné a levnější konkurenci k ČD, prostě se "nahradí autobusy" a ČD s tím rovnou souhlasí. Příkladů je hodně, poslední dobou Opočno - Dobruška, před časem Kopidlno - Dolní Bousov, pohledem do KJŘ toho zjistíte víc.

Ano, to je pravda. Ale na druhou stranu:
- Dalšímu omezování vlakové dopravy zabránil i ten dosyp peněz do regionálky, který je dotací ve výši několika miliard korun. Jestli se dá hovořit o nějaké bitce o dotace a tahání za provaz, tak tady vlastně ani nebyl v tom tahání za provaz žádný soupeř. Tento státní příspěvek na regionální dopravu dostala pouze "dráha", ne autobusoví dopravci.

Nikdo se vážně nezabývá ekonomickými dopady, vlivem na mobilitu (bus jak známo v So a Ne téměř nejezdí)...
- V konkrétním případě tratě do Dobrušky náhradní bus pojede i v sobotu a neděli v dostatečném počtu spojů, ani okolí tratí v Ústeckém kraji, kde byla v minulosti zastavena regionální vlaková doprava, nejsou o víkendech bez autobusového spojení.
- Ale jinak je to fakt, ve většině krajů je o víkendech autobusové spojení mizerné až vůbec žádné (některé kraje snad ani víkendové spoje nehradí, musejí si je platit samotné obce).
Opačným příkladem však je případ tratě Vranovice - Pohořelice, kde jezdily vlaky jen v pracovních dnech, a k tomu navíc jezdilo po téměř souběžné silnici několik párů busů, z toho 1 - 2 páry i o víkendu.
Nyní tam jezdí bus linka se 4 páry víkendových spojů.
- Napadá mě taková otázka - proč tedy kraje nezruší třeba víkendové vlay a nenahradí je autobusy spřátelených firem?
ČD by měly méně výkonů (a dostaly za to méně peněz), naopak ty spřátelené bus-firmy by měly více výkonů a měly z nich i větší "vývar".

Tím neříkám, že je potřeba za každou cenu udržet provoz na všech regionálkách, ale rozhodnutí od zeleného stolu s za rohem čekající autobusovou společností je nesmysl.
Souhlasím, že stylem "od zeleného stolu" a "s za rohem čekající autobusovou společností" (a dodávám - bez integrace a zajištění přípojů) by se to dělat nemělo (a třeba organizátor v JMK to tak ani nedělal, tam se zastavení osobky na tratích č. 245, 253 a na části 300 avizovalo už dlouho dopředu a na bus-dopravce probíhalo výběrové řízení).

A konkurence, která by to mohla jezdit levněji, se odstaví 10-ti letými smlouvami krajů s ČD. ČD jsou z 10-ti letých smluv nadšením bez sebe, ale už nikdo neřeší, jak to bude dál, dopravní výkon se v těch smlouvách sjednává na každý rok zvlášť, tedy není vyloučené další omezování.

A nenechte se uchlácholit štědrými sliby dotací ze státního rozpočtu - těch 2,65 mld je jen na základě usnesení vlády, které může jiná vláda (po volbách) lehce revokovat a memorandum MD/kraje/ČD je jen kus papíru bez právního významu.

To zní logicky. Přiznávám, že tyto souvislosti jsem si vůbec neuvědomil.

Státní kasa není bezedná a tanečky socialistů rychle vyprázdní i ten zbytek. Podívejte se kolem sebe - Maďarsko, Řecko .... V Maďarsku nejde na dotace veřejné železniční dopravy už ani forint, není z čeho brát. Myslíte, že se to u nás stát nemůže?
Stát se to jistě může a je možné, že k tomu není daleko.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 246
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 17. února 2010 - 14:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak trochu čísel z nedotovaných bus linek:
a) náklady na bus (pořízení + údržba)
b) pohonné hmoty
c) řidič
d) poplatky pojištění, poplatky za dálnice, poplatky za vjezdy na AN
Kdo by čekal, že je i stejný poměr v nákladech na 1km, tak ho hodlám vyvézt z omylu: na nákladovosti se podílejí od nejvyšších položek:
c - b/d - a.
Nedotované dálkové linky konstruuji od roku 1990. Poměr nákladovosti je však téměř stejný: podle délky dálnice a vjezdů na nádraží se pohybuje mezi 21 a 26 osobami na km. A ceny jízdného držíme asi 20% pod zákaznickým jízdným ČernéDíry - oproti zlodějské tabulce značný rozdíl. A kromě trasy podél 270 máme i rychlejší časy - což se po dostavbě R35 opět změní v náš prospěch.
Nemohu si pomoci, ale stavba korytorů jen na 160km jsou jen vyhozené peníze - limit měl být od počátku 240km. Takhle to busy bude stále táhnout do přímé konkurence vlakům i na korytorech.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2834
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 18:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

20% z ceny zákaznického jízdného? to jezdíte ještě levněji než SA? Nebo básník myslel Obyčejné jízdné? :-)

David: nojono, on ten svět (a ani ta taktová doprava) neni černobílej...
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 4-2009

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 18:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemohu si pomoci, ale stavba korytorů jen na 160km jsou jen vyhozené peníze - limit měl být od počátku 240km.
Á, Boblick má zase svůj den. Mohu se zeptat, jak jste došel zrovna k takové rychlosti?

(Příspěvek byl editován uživatelem Němec z ova.)
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 17. února 2010 - 19:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Karlost:
SA je nejdražší dopravce všude tam, kde se dostane k dominantnímu postavení. Tak draho rozhodně nejezdíme.

Ad Němec_z_ova:
Že jsme "trochu" pozadu je známo. Tato rychlost byla doporučena už v roce 1983. Někde to přijali (Německo, Franci, Itálie), někde považují železnici za relikt 19.století a nedají do ní nic. U nás - jako obvykle - byla zvolena nejhorší možná varianta (nejnižší možná rychlost a nejdelší termín dokončení).
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2957
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 17. února 2010 - 19:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že jsme "trochu" pozadu je známo. Tato rychlost byla doporučena už v roce 1983.
Tak na mnoha místech to líp udělat nešlo a novostavby by vyšly poměrně draho. Takže těch 160 km/h není moc, ale jde to. Spíš je problém ve vozidlech, protože těch vlaků, které se rychle rozjedou na oněch 160 km/h, tu je opravdu žalostně málo.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 11. března 2010 - 20:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz

Za 10 min živě na ČT 24 v pořadu HydePark Jančura - využijte té příležitosti a položte mu nějaké otázky, ať to nejsou pořád stejné otázky na jedno brdo od lidí, kteří nemají moc přehled.
zakaznik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.168.232.237
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 11:40:08    Odkaz na tento příspěvek  

Jančura vyjíždí! :-)

První vlaky RegioJet
http://www.regiojet.cz/regiojet/tiskove-zpravy/co-se-blizi
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 11:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V rámci RJ boje s oranžovobolševiky a předvolebního boje zvolen naprosto perfektní cílový kraj. Po stránce provozně-dopravní kraj však nejliberálnější, tudíž v součtu logický tah.
zakaznik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.168.232.237
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 12:54:31    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Vety
"O všech jízdách a souvisejících akcích Vás budeme průběžně informovat. Stejně tak o tom, co budou naše vozidla dělat v následujících dnech."
náznačujú, že je to len začiatok a chystá sa spraviť akési "turné" po celej republike.
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 13:08:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bezesporu. a na palubě budou pěkné hostestky vysvětlovat, že díky krajským vládám čssd tady takové pěkné vláčky jezdit nebudou. snad to trochu pohne s preferencemi, hloupé procento může být rozhodující
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 2-2010

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 19:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejlépe pořádně obdařené, vláček bude zadarmo .. jé to bude Jančura krásnej

Škoda, že to kolik po krajích požadoval původně on nepřizná, stejně jako to, že ČD ty nové vozidla také budou nakupovat a nakonec i to, že na některé lokálky je na tom Desiro kapacitně tak jako 15 vozový rychlík do Hevlína
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 2-2010

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 19:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem prozkoumal jejich stránky, kde mají uveden jakýsi tarif a jakési SPPO. Jsem sám kdo se v tom tarifu nemůže nějak vyznat? Páté přes deváté, vše v jedné hromadě. Asi potřebuju nějaké vyšší vzdělání na to. A vybírat i za přepravu kočárků? To budou maminky odvařené.

SPPO mi naopak v mnoha pasážích nápadně připomínají SPPO ČD .. a to tak že Ctrl+c, Ctrl+v.
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Mr_nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žluté vlaky vyjedou poprvé na kozí dráhu. Za pětikorunu

http://ekonomika.idnes.cz/zlute-vlaky-vyjedou-poprve-na-kozi-drah u-za-petikorunu-pjf-/ekonomika.asp?c=A100411_135902_ekonomika_lf
Přehled vozidel v "Najbrtu": najbrt.ic.cz
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 12-2008

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bude sranda. Teď jen počkat, z koho si tu srandu uděláme.
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2557
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 16:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem velmi rád, že pan Jančura KONEČNĚ přešel od slov ke skutkům a zcela upřímně mu v těchto reálných aktivitách držím palce.
Myslím, že skutečné provozování vlaků je mnohem větší propagace a zviditelnění jeho firmy než doposud praktikovaná cesta "zviditelňování se" způsobem parazitujícím na mediálně řádně přefouknuté bublině nedostatků Českých drah (resp. na ČD neustále a mnohdy neoprávněně sváděných nedostatků naší železnice jako celku).

Pouze je škoda, že zmíněné zvláštní vlaky budou jezdit tak krátko. Aby s nimi lidé počítali při svých cestách to chce alespoň pár měsíců provozu klidně i za vyšší cenu...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 55077
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 20. dubna 2010 - 12:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozvánka na tiskovou konferenci : První žluté vlaky v České republice
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Hrdina_hlubin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 9-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 00:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://byznys.lidovky.cz/z-nemeckych-drah-se-rodi-evropsky-gigant -koupi-arrivy-se-usadi-i-v-cesku-1nk-/ln-doprava.asp?c=A100420_10 4932_ln-doprava_nev


Zvítězit, nebo zhebnout!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17738
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 13:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 13:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezkyy!
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 13:33:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://video.idnes.cz/?idVideo=V100422_124914_tv-zpravy_uba
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 8-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 13:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jančura to řekl správně - pouze u nás to je formule 1

jako kde se na to bere regiostará nebo vlastně všechno reko od ČD...
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
http://www.trainz-msk.ic.cz
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale některé věci přehnal - např. WiFi ani v západní Evropě není samozřejmost.
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 8-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:45:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je fuk, ale určitě min. ve vlacích vyšší kvality tam už asi je

dyť u nás blbnou i signály na mobil ... stačí jet z OVY do PHY
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
http://www.trainz-msk.ic.cz
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

www.regiojet.cz/provoz/jizdni-rady tohle bych chtěl fakt jezdit
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To byl jen příklad. Pan Jančura se totiž tváří, jako by třeba v Německu nejezdily starší vozy.
Motorové a elektrické jednotky tam jsou moderní (i když třeba řada 420 na S-Bahn není žádný zázrak), ale starších vozů na regionálních vlacích je pořád dost.

(Příspěvek byl editován uživatelem chio.)
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to sice ano, ale i 40 let staré regionální vozy jsou na západě na úrovni (interiéru) našich écéčkových bpee:-)
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zajímavá je taky tahle stránka a vození na hudební festivaly. jen tam chybí odkud:-)
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 16:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84: je pravda, že se o svoje vozy starají lépe než ČD, ale s tím interiérem bych byl opatrný
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 18:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Regiojet vyjíždí - žluté jaro začalo



Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 18:27:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 3. fotce je zajímavá kombinace 9580... a CZ-RJ.
Já jsem si myslel, že 3. a 4. číslice UIC kódu by měla označovat číselně zemi registrace (tedy buď 9580... a D-RJ; nebo 9554... a CZ-RJ)
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 18:32:52    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno kdosi (snad v tématu "Tratě v Ústeckém kraji") napsal v souvislosti s propagačními jízdami soupravy RegioJet SA, že teď se budou "bafuňáři" ČD třást strachy. Přirovnával Jančurův podnik ke "štice v rybníce", která snad konečně rozvíří hnijící vody podnikání v osobní železniční dopravě v ČR.
Podle mého názoru by se měla bát o dobré bydlo i "Langustova klika", která prý "s úctou, tradicí a láskou" obhospodařuje několik zhruba 50 let starých motoráků a přípojných vozů k nim a vehementně usiluje přisávat se k dalším a dalším penězovodům. Jenže kdo těmi jejich obstarožními motoráčky jezdí? Nanejvýš několik nic netušících turistů či pár šotoušů - ale ti si raději ten motorák vyfotí někde v krajině, ne že by byli platícími cestujícími.
Ale třeba se Langusta & Co. ničeho bát nemusí, protože má mocné ochránce. Naopak Jančurovi se budou házet klacky pod nohy, a jelikož je na tu naši "džungli" moc velký "slušňák", tak nakonec pro samé překážky rezignuje a železniční podnikání vzdá. Jsem na ten budoucí vývoj docela zvědavý (a ani mi příliš nevadí, že SA je takový "vyzobávač rozinek").
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 18:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: stačí se podívat na diskuse na portálech, jak pod každým článkem o Jančurovi nebo ČD naběhne úderka zaměstnanců ČD a šotoušů, kteří začnou prskat, jak je to všechno úžasné a Jančura je posel z pekel, cestování v 50 let starém šrotu je nádherná romantika a cestující mají být rádi, že vůbec jedou.

Malé odbočení: Je tato věta pravdivá?
Die Triebwagen der Reihe M 262.0 gelten mit einem Dienstalter von über 50 Jahren als die ältesten im Regelbetrieb befindlichen Dieseltriebwagen in Europa.
Motorový vůz řady M 262.0 se považuje se svým služebním věkem přes 50 let za nejstarší motorový vůz v pravidelném provozu v Evropě.
(zdroj: http://de.wikipedia.org/wiki/%C4%8CD-Baureihe_830)
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 18:56:00    Odkaz na tento příspěvek  

Rumunské "automotory" ("malaxy" řada 77 a "arpádi" 78) jsou předválečné, ale byly v minulosti rekonstruovány (i když to M262.0 na M262.1 také), některé nedávno už podruhé :-)

P.S. Na DF ČD se už "zaměstnaneckou úderkou" řeší, jak by vypadaly vyfintěné stewardky, kdyby měly 50x vyvěsit soupravu při objíždění...
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 19:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Správná poznámka byla, proč by si Jančura na regionálku pořizoval nevratné soupravy. To už chápe většina dopravců v Evropě. A i ČD to začíná docházet
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3069
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 19:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby měly 50x vyvěsit soupravu při objíždění...
Co vratné soupravy, automatická spřáhla .... Nic? Hlavně, že jsou zaměstnanci rádi, když dělají ještě posunovače

www.regiojet.cz/provoz/jizdni-rady tohle bych chtěl fakt jezdit
Je to holt vyzobávač rozinek
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 19:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trocha nedávné historie z netu:
vy pořád pomíjíte tu základní věc - žádné žluté vlaky nikdy vyjet neměly
...
Podle Žaludy Jančura jen mluví, ale není schopen s vlakem vyjet.
....
Pan Jančura má žluté vlaky na papíře a strojvůdce na Ukrajině.
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 19:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyzobávač rozinek to v tomto případě není. Ale udělá se na tom táááák krásným. 5 Kč za zpáteční jízdenku, bez dotací, na západě obvyklé Wi-Fi, na trati kde ty zku****é ČD zušily vlaky ... ale to se mu to bude jezdit ... žádný křižování, žádný omezení jinými vlaky, žádná sněhová ani větrná kalamita, žádná stržená trolej, ...
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 19:53:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem skeptik. Kecům o nových vlacích uvěřím až tehdy, kdy je vidím u nástupiště. Desiro ten předpoklad splnilo. Teď si počkám na RegioShuttle.
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 20:23:12    Odkaz na tento příspěvek  

Urpíne:Vyzobávač rozinek je tak maximálně ČD, když už jsme u toho oni dostávají v dálkovce cca 100 kč/km, kdežto dálkové busy jezdí bez dotací. Tím chci říct, že přinejmenším EC,IC vlaky měly být bez dotací na podnikatelské riziko.
Dále on protestuje vůči politikům a kozina není nic jiného než politiky odrovnaná trať.

Bohužel, si neuvědomuješ a nejen ty, že on jestli se chtěl zúčastnit výběrek aby mohl jezdit,stát se dopravcem, tak musel splnit několik podmínek. Ty splnil,protože zaměstnal Schmita s Paroubkem, kteří mu zajistili status dopravce tedy vyběhali licenci, osvědčení, pojištění alespoň do minimální výše 5 mega (to není zdarma) a odbornou způsobilost,přidělení kapacity dráhy atd.

Mám právě dojem, že pokud by nezačal do roka jezdit, tak o tyhle věci by přišel, tím by tratil peníze a čas, proto je lepší odjezdit pár vlaků za rok s prodělkem,ale reklamou zdarma.

Kozina je správný tah, hlavně aby tam nenastala mimořádná událost srážka vlaku s kozou:D
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12807
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 20:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 5 Kč, ČD taky dělaly prezentační jízdy za 1 Kč, nejdříve Milovice - Praha, příští pondělí chystají Havířov - Ostrava. A zaslechl jsem, že cosi chystají proti Jančurovi příští týden na té trase u Ústí, že snad proti němu na linku U1 nasadí ešusy, ale je to z agentury JPP, takže těžko soudit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 20:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Kozině, stejně jako na většině území Ústeckého a Moravskoslezského kraje hrozí srážka než s kozou spíše se sociálkomoušským volem. Těhle a hnědočechů je tam abnormální procento.

Jinak licence skutečně nutí dopravce zahájit do pevně daného termínu dopravu. Platí i na busech. A je to podezřelá novelizace právě z doby propuknutí sporů mezi Jančurou a MD. Nádražácká lobby si to v parlamentu uměla v tichosti zařídit.

Na druhou stranu nemám pochyb o tom, že RJ bude pokračovat ve stylu SA. Ve chvíli, kdy ho stát na koleje pustí, vyzobe rozinky a na tyhle propagační trasy rychle zapomene.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 22:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Největší rozinky je dotovaná doprava. A to jsem zvědav, jak je vyzobe, když kraje mají smlouvy ještě minimálně na 9 let a MD se nějak zadrhlo s vypisováním výběrek, které jim smlouva s ČD umožňuje
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 23:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Reaguješ určitě na mne? Přečti si můj příspěvek ještě několikrát dokola. Kdeč v něm zmiňuju že tahle jeho "doprava" je vyzobávání rozinek?
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás