K-report
 

Archiv diskuse GVD obecně do 20. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD obecně » Archiv diskuse GVD obecně do 20. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7388
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 25. října 2011 - 00:15:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po delší době se s dovolením vrátím k jednomu z mých oblíbených témat.


„Stručné zdůvodnění“ projektu „Elektrizace trati Brno – Zastávka u Brna vč. PEÚ“ zmiňuje (a v občasných diskusích na toto téma to někteří diskusní kolegové zdůrazňovali jako jeden z největších přínosů této stavby), že „po ukončení stavby se předpokládá nasazení intervalové dopravy v rámci IDS Jmk v době špičky v taktu 15 min.“

Uvažoval jsem nad tím, za jakého předpokladu by se mohly na úsek Brno hlavní nádraží – Brno-Horní Heršpice za hodinu vejít 4 páry Os vlaků Brno – Zastávka spolu s předpokládanými 2 páry Os směrem na Moravské Bránice/od Moravských Bránic a 1 párem rychlíků směrem na Jihlavu.

Před časem jsem sem napsal názor, že to snad ani není možné vyjezdit. Ale nedávno mě napadlo jedno (nebo snad jediné možné?) řešení. Počítal jsem se současnými časovými polohami R-240, z čehož vyplynula i nutnost posunout časové polohy Os-244.

Podmínkou pro realizaci by mělo být:
- Zkrácení intervalu následných jízd ve směru Brno hl. n. – Brno-HH ze 4 min. (v letošním GVD např. interval mezi odjezdy SC 279 a R 817) na 3,5 min. (na jednu z kolejí (druhou „zleva“ na mostě přes Svratku) by se musely vejít až 4 vlaky během 15 min., což by při intervalu 4 min. nebylo realizovatelné)
- Zkrácení doby mezi odjezdem vlaku od 5. /6. nástupiště a příjezdem protijedoucího vlaku ke stejným nástupištím z 8 min. (v letošním GVD např. doba mezi odjezdem Os 4834 a příjezdem Os 4811) na (maximálně) 7,5 min.
- Zkrácení intervalu mezi příjezdem vlaku k 5. nebo 6. nástupišti a odjezdem jiného vlaku od stejných nástupišť až na 0 min. (za předpokladu, že jeden z vlaků pojede na 5. kolej u 5. nástupiště, kde dochází, vzhledem k její délce, k dřívějšímu uvolnění příslušné koleje pro protijedoucí vlak). Dnes se uvedený interval pohybuje mezi 0 a 0,5 minutami, viz:
http://www.youtube.com/watch?v=o5ZF8tCUtSs
http://www.youtube.com/watch?v=oQ29FK6iluw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0ThrI7qRfQM&feature=channel_video_title

Dva dotazy, které chci tímto směřovat ke kolegům z tohoto diskusního vlákna, kteří se touto problematikou zabývají nebo se o ni zajímají:
- Myslíte si, že uvedený jízdní řád by byl (zejména s ohledem přenášení zpoždění a dalších požadavků jako volné trasy pro vlaky jedoucí na toto odstavné nádraží nebo do tohoto depa vůbec reálně "vyjezditelný"?
- Případně, existuje snad jiný koncept, než který jsem uvedl v této tabulce a který počítá s 15-timinutovým intervalem osobních vlaků mezi Brnem a Zastávkou u Brna (+ 30-timin.-intervalem vlaků jedoucích směrem na Moravské Bránice)?
Máte případně takový koncept k dispozici?

Předem d
íky za vaše odpovědi a názory.


Zajímá mě to proto, jestli uvedená stavba (která, jak se zdá (za sebe říkám, že „bohužel“), nakonec bude realizována) bude mít alespoň nějaký reálný přínos (v podobě toho 15-timinutového intervalu, jak je prezentováno i v tom „stručném zdůvodnění"); anebo jestli po investování ČTYŘ MILIARD PĚTI SET PADESÁTI SEDMI MILIONŮ KORUN dojde jen k výsledku, který se bude pohybovat mezi třemi nevhodnými řešeními:
- Těch drátů využije jen malá část vlaků
- Dojde k rozlomení vozebního ramene Os vlaků v Zastávce a bude se zde přestupovat z "EOs" na "MOs"
- "Zjistí se", že „je potřeba“ vynaložit další miliardy korun na investice do navazujících traťových úseků

Mmch. pokud by uvedený koncept přece jen byl v brněnském uzlu "vyjezditelný", tak by to znamenalo, že v úseku Brno-HH Zhlaví státní silnice a AHr. Troubsko by jezdily vlaky minimálně v 7-minutových rozestupech.

To by se dalo vyjezdit i s existujícím zabezpečovacím zařízením (AHr. Troubsko).
Kdyby se "nemusely" stavět dráty, mohl by se úsek Brno-HH - Střelice nechat tak, jak je. A všechny potřebné vlaky by se tam vešly - tedy za předpokladu, že by se nevybudovaly předpokládané zastávky Ostopovice (obec s dostatečným autobusovým spojením linkami č. 403 a 404) a Brno-Starý Lískovec (existence zastávky vyžaduje další investice - nová silnice, prodloužení trolejbusové tratě, vyšší počet potřebných vozidel na prodloužených trolejbusových linkách); navíc by zde z časových důvodů pravděpodobně nemohly zastavovat vlaky linky S41 (JD Brno - Silůvky nejvýše 22 minut); a ve směru do Tetčic, Rosic a Zastávky (+ obcí, do kterých jezdí ze Zastávky návazné autobusy) je to od bohunické nemocnice a univerzitního kampusu nejrychlejší autobusovou linkou č. 405, resp. 406).

application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
240 - takt 15 minut.xlsx (11.1 k)


David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7389
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 25. října 2011 - 00:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)

Když jsem asi před rokem začal více přemýšlet nad tím, jak by se dalo realizovat přání diskusních kolegů ze Znojemska ohledně přímých vlaků Brno - Znojmo (protože na současné infrastruktuře a se současnými vozidly by si takové vlaky v úseku Hrušovany n/J. - Hodonice překážely s vlaky Břeclav - Znojmo), vyšel mi nakonec zajímavý výsledek, který by požadoval zvyšování rychlosti pravděpodobně jen ve dvou mezistaničních úsecích (1 na trati č. 240, 1 na trati č. 246), a při nasazení moderních motorových jednotek by se mohl snížit počet souprav potřebných pro pokrytí vozby všech vlaků na tratích č. 244 a č. 246 ze 13 na 10 (v obou případech bez uvážení posilových a záložních vozidel) s tím, že počet vlkm by přitom narostl (zvýšení počtu vlaků Brno - Ivančice a prodloužení vlaků Brno - Miroslav až do Znojma).

V tabulce, kterou jsem sem před časem vložil, jsem tehdy chybně odhadl jízdní doby zastávkových vlaků na trati č. 240 (příliš "našponované") a také časové polohy vlaků v úseku Mikulov - Břeclav (tehdy jsem neuvažoval zajištění návazností v Břeclavi od/na Os do Vídně). Zde uvádím opravenou verzi:
application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
240_ 244_ 246.xlsx (17.8 k)


Na rozdíl od situace, kterou jsem uvažoval tehdy, tak výčet potřebných úprav tratě mezi Brnem a Zasstávkou u Brna by se mohl zastavit na těchto dvou bodech:
- modernizace úseku Zastávka u Brna (vč.) - Tetčice (vč.): zdvoukolejnění tratě vč. autobloku, peronizace žst. Zastávka u Brna (s 0. SK), vnější nástupiště v žst. Tetčice
- zřízení AHr. Omice

(Bohužel, podle projektu "Elektrizace tratě Brno - Zastávka u Brna vč. PEÚ" se nepočítá ani s tou 0. SK v Zastávce...)

Všechny uvažované vlaky by se navíc v úseku Brno hlavní nádraží - Brno-Horní Heršpice vešly na "svoji" kolej (kolej zcela "vlevo" (= nejzápadnější) na mostě přes Svratku) a nepřekážely by si s vlaky jedoucími z Brna ve směru na Vranovice.

Tato představa mně osobně přijde tak smysluplná a obecně efektivní (mj. v návaznosti na skutečnost, že by mohlo dojít ke vzniku přípojů vlak/bus u nádraží v Laa a. d. Thaya - v současné době tyto přípoje bohužel o několik minut nevycházejí), že mi přijde docela škoda, že k její realizaci nedojde.
Teoreticky by stačilo, kdyby jedny "europeníze" nebyly utraceny za dráty mezi Brnem a Zastávkou a další nepotřebné věci mezi Brnem a Tetčicemi, ale aby došlo k jejich částečnému přesunu na modernizaci úseku Hrušovany nad Jevišovkou - Božice u Znojma + z hlediska zab. zař. celého úseku Hrušovany nad Jevišovkou - Znojmo; a kdyby za jiné "europeníze" bylo místo 17 Regioshuttlů pro kraj Vysočina bylo pořízeno cca 13 Desir pro tratě č. 244 a č. 246, kde by přinesly výrazně větší užitek. Ale bohužel.


A když jsem zmínil Vysočinu, tak tady přikládám tabulku, která navazuje na tabulku předchozí. Je souhrnem představ mých a několika kolegů z diskuse "Tratě na Vysočině":
- zavedení Sp vlaků Havlíčkův Brod - Znojmo
- upřednostnění meziregionálních Sp/R vlaků před klasickými zastávkovými Os vlaky
- uvedené Sp/R vlaky nově zastavují v některých dalších stanicích a zastávkách
- snaha o maximální "zjednovrstvení" - místo systému "1 x za 2 h rychlík a 1 x (ve špičce 2 x za 2 h) za hodinu Os" systém "1 x za 2 h Sp/R (ve špičce 2 x za 2 h), znamenající snížení počtu vlakových spojů, ale bez zhoršení přestupních návazností
- v návaznosti na předchozí bod - vznik podmínek pro zavedení takového IDS na Vysočině, jehož páteří by mohla být železniční doprava (aneb nesmířit se se sdělením odborníků z ÚDI Morava, že na Vysočině je "příliš malá hustota kolejí", a proto se s železnicí pro IDS na Vysočině nedá moc počítat)
application/vnd.ms-excel
Vysocina.xls (100.4 k)


Z uvedených tabulek si dovolím vypíchnout skutečnost, že uvažuji s rozdělením dnešních R Brno - České Budějovice na R/Sp Havlíčkův Brod - České Budějovice a na Sp/Os Brno - Jihlava město.
Sice by došlo k zavedení přestupu na trase ČB - Brno, ale na druhou stranu by vznikly návaznosti např. ve směrech např. ČB - Žďár nad Sázavou (s přestupem v HB) nebo např. Jindřichův Hradec - Chrudim; a při použití řídicího vozu (tak jako tak vhodného pro obracení u 6. nástupiště v Brně hl. n. - viz první tabulka v tomto příspěvku) by se dal zkrátit pobyt vlaků Brno - Jihlava město v žst. Jihlava).

Pozn. To, že v tabulce nejsou uvedeny tratě č. 212, 230 a 238, neznamená, že bych na nich zrušil osobní dopravu. Jen jsem se jimi v této tabulce nezabýval.


Jako poslední tabulku uvádím "vzorek" ranní a odpolední špičky v úseku Brno - Zastávka u Brna, snažící se dokázat, že 4 zastávkové vlaky za hodinu (ve špičce) se vejdou i na současnou infrastrukturu. Tabulka počítá výhradně s takovými jízdními dobami a dalšími technologickými časy, které jsou realizovány v aktuálním JŘ.
Sice by docházelo k vyčerpání kapacity v úseku Tetčice - Střelice, ale to by se případně dalo vyřešit instalací (již dříve zmíněného) AHr. Omice.
Podobnou tabulku jsem tu myslím už také jednou uváděl, ale toto je zpřesněná verze.
application/vnd.ms-excel
240_244-soucasna infrastruktura a vozidla.xls (36.4 k)



Nakonec krátká reakce na příspěvek P. Vlčka z 11. října:
To je úplně jedno jestli s minimem nebo maximem přepřahů. Mch to odjunáčtění bylo tehdy motivováno právě přenášením bordelu přes celou republiku.
- Nebylo to "odjunáčtění", nýbrž "odrožmberkování".
- Případný "bordel" se přenesl tak jako tak. Jestli přijel Rožmberk do Brna místo ve 20:37 třeba ve 21:10, tak přípoj na Ostravu (poslední rychlík, který toho dne z Brna tímto směrem jede; odjezd z Brna hl. n. má ve 21:02) stejně nemůže zpožděnému přípojnému vlaku odjet.
- Nebyl třeba problém okolo 7. hodiny ranní (kdy v Brně hl. n. přepřahal sudý Rožmberk) spíše problém s tím, že tím přepřahem překážel dalším vlakům, kterých tam v tu dobu jede docela hodně?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5885
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 25. října 2011 - 09:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, pokud má být doprava na 240 konkurenceschopná i v roce 2050, musí se do ní investovat, a to v celém úseku. Brno-Zastávka nesmí být jedinou investicí do tratě, měla by se rekonstruvat celá. Je otázkou, o kolik je dražší s dráty.
Pokud si vemeš šílené peníze za drátizaci, tak v té je zpravidla i úprava vlastní trati. Já osobně zastávám názor, že trať 240 by se měla zadrátovat celá a zdvoukolejnit by se měla minimálně Náměšť.
Nebudu teď podrobně studovat Tvé modely dopravy, určitě je možné postavit několik variant. Dá se třeba udělat to, že do Zastávky pojede zastávková linka v elektrice, a do Náměště a Třebíče zrychlená v motoru (proklad s dnešním rychlíkem) s tím, že zastavý všude se Zastávky. Předpokládám, že Jihomoravský kraj dal své požadavky na počty vlaků a rekonstrukce by měla být provedena tak, aby projelo vše a ještě zbyla rezerva. A pro takový počet vlaků zřejmě bude muset být infrastruktura upravena tak, aby se dalo jezdit dvoukolejně z Brna hl.n. až do Zastávky.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 25. října 2011 - 13:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David:

Malá poznámka k těm Vašim odstavcům:

Projekt jsem sice neviděl, nicméně vzhledem k faktu, že...cituji...cílem stavby je zvýšení traťové rychlosti až na 120 km/h...bych tady moc nepočítal se stávajícím - nebo dokonce nově instalovaným - automatickým hradlem. Spíš zde předpokládám instalaci trojznakového obousměrného elektronického AB s přenosem kódu LVZ bo jiné řešení dnes de facto platná legislativa ani neumožňuje viz. Dopravní řád drah.

ad Orky:

Já osobně zastávám názor, že trať 240 by se měla zadrátovat celá a zdvoukolejnit by se měla minimálně Náměšť.

Já bych se osobně nebránil tomu protáhnout tu zadrátovanou dvoukolejku klidně až do Jihlavy nicméně pouze za podmínky, že to drátování bude současně spojeno s modernizací stávající traťě s přeložkami na vyšší traťovou rychlost. Jinak mi i to "prosté drátování" do té Náměště přijde mimo mísu neb to je neúplné řešení splňující pořekladlo o té koze s vlkem co oba cosi žerou....
To už je vážně lepší se na to "vykváknout" a řešit příměstskou dopravu pouze v návaznosti na zlepšení služeb a využití stávající IDS-ky, takže jen elektrifikovaná dvoukolejka do té Zastávky a konec.....
Janyš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 4-2011
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 09:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš zde předpokládám instalaci trojznakového obousměrného elektronického AB s přenosem kódu LVZ bo jiné řešení dnes de facto platná legislativa ani neumožňuje viz. Dopravní řád drah.

On tam systém ABE bude. Dnešní legislativa nic jiného sice neumožňuje, ale SŽDC už připravuje změny v souvislosti s kódováním atomatických hradel
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7631
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 12:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janyš:
SŽDC už připravuje změny v souvislosti s kódováním atomatických hradel
Tak na to jsem vážně zvědavý, neb o té "přípravě" se už mluví pěkně dlouho.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 13:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch, Janyš:

...připravuje změny v souvislosti s kódováním atomatických hradel...

A to převedeno do prakticko-technického jazyka znamená jako co ? Že na "vzorové trati", která má AH a řekněme 2 traťové oddíly délky 5 km a zábrzdnou vzdálenost 1 000 m a traťovou V = 120 km/h bude při obsazeném druhém oddíle ve směru jízdy vlaku ten "následný vlak" chytat žlutý kód předvěsti na vzdálenost 4 km tj. při té 120-ce 120 sec tj. 2 minuty ?

Nebo tam bude kilometr před předvěstí pevná neproměnná návěst "Začátek příjmu kódu" nebo tak něco a do té doby se pojede klasicky na "živák" ?

PS: Ptám se jen proto, že různých bludů a různých variací těchto bludů jsem už pár slyšel a závěr byl vždycky takový, že v případě toho AH to NEJDE (= čti NENÍ ZÁJEM) vyřešit.

PS: Variantu alá ŽSR trať Bratislava - Trnava s AH a ETCS Level 1 záměrně opomíjím....
Janyš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 4-2011
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 14:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho, co dalo SŽDC na papír, dávají v tomto případě pro tratě do 120 km/h možnost volby, buď jet bez kódu nebo vysílat kód zeleného světla před místem začátku příjmu kódu předvěsti.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7635
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 15:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janyš:
A přes 120 km/h?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Janyš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 09:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přes 120 km/h už musí být zelený kód ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7637
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 11:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK. Napadlo mě jen, zda se s vyšší rychlostí jak 120 km/h při kódujících AH vůbec uvažuje nebo se to řeší zase jen "napůl".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 11:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ubohost, jinak už nevím jak to popsat: http://pardubice.idnes.cz/ceska-trebova-chce-vic-rychliku-na-nadr azi-pomoci-muze-boj-s-jancurou-1i8-/pardubice-zpravy.aspx?c=A1110 27_1675499_pardubice-zpravy_klu

EDIT: Kec č. 1: Českotřebovští železničáři zájem cestujících potvrzují. "Cestující v České Třebové by více zastavujících rychlíků uvítali, svědčí o tom i výzkumy mezi obyvateli," řekl přednosta provozního obvodu českotřebovské železniční stanice Martin Pecina.
Ohh, jaký to div - zkuste se zeptat cestujících v jakékoliv jiné obci, jistě vám odpoví: My těch vlaků tady máme moc, uberte prosím některé

Kec č. 2: Když už vlaky v České Třebové nepřibývají, aspoň se radujme z toho, že se v novém grafikonu od prosince neomezují, takže jsem spokojený. I tak bojuji za dva další, pak by byl stav optimální," řekl Václav Cempírek.
Aha, nepřibývají .
Člověk už fakt neví jestli se má smát nebo brečet, tohle je smutné..

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2991
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:24:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Opravdu nechápu, co je v České Třebové tak významného, že do a z Prahy jim jezdí dva až tři vlaky za hodinu celotýdenně? Má tohle třeba Ústí nad Labem či jiná, daleko významější města???

Požadavky by měly být adekvátní velikosti České Třebové a sídlům v okolí. A osobně si myslím, že tak, jak je to v současnosti zavedeno u vlaků jedoucích mezi Prahou a Brnem je to optimální. A z těch vlaků, co jezdí mezi Prahou a Olomoucí by měly zastavovat pouze rychlíky, čili ta nejpomalejší "rychlá" vrstva. Je snad pro těch pár lidí, co z ČT jedou dále, než za Olomouc (do Ostravy), problém přestoupit v Olomouci?
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1366
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Jedu li do měst Lanškroun, Moravská Třebová, Svitavy, Choceň, Ústí nad Orlicí či jiných z Ostravska. Tak nevidím důvod proč přestupovat v Olomouci a pak v Třebové, no a ještě třeba ve Svitavách pojedu li do Poličky....
Si děláte z lidí prdel...

Na Třebové není nic významného, ale prostě stojí v místě kam se dá přestoupit do dalších větších míst...
Netvrdím aby tam zastavovala Pendolina, či Jančura nebo v budoucnu Leo. Ale určitě část dálkovky, která ve výše uvedených městech nestaví, by zastavit v Třebové pro tento region měla...
Občas jedu do Vys. Mýta a k přestupům v Třebové a Chocni přidat ještě Olomouc. Tak bych Vám nepřál se semnou setkat...
Od Vás bych příspěvek zahlazujícící tento pojmenovaný region nečekal...
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 13:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To myslíte vážně? To je vtip, že. Ta "spádová" díra má asi 17 tisíc obyvatel s odřenejma ušima, skutečně zastavování každou hodinu rychlíkem, každou hodinu expresem a každé dvě hodiny EC je tak málo? To je skutečně drzost, co si v tom lhotákově dovolují, takhle luxusní spojení z Prahou nemají ani srovnatelná města této velikosti, Hranice na Moravě, Zábřeh na Moravě, Choceň, Ústí nad Orlicí atd...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5910
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 14:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Pro potřeby těch návazných míst tam je dostatek jiné dálkovky: IC do Olomouce po hodině, klasický rychlík skoro každou hodinu, EC do Brna po dvouhodině. Fakt nevidím důvod, proč by se tam mělo stavět dkoro každých 20 minut.
Význam ČT, co se týče přestupů mezi vlaky pořád klesá, deska už zbývá s těch železničních akorát Lanškroun a Moravská Třebová a u toho druhého je snaha vozit cestující busem do Svitav. Co tam zbyde za vazby? Mnohá města, kde EC nestaví vůbec, nebo ještě mnohem méně mají významnější vazby na okolní města než díra jménem Česká Třebová.
Já očekávám, že si to ta Česká Třebová nakonec vyřve, a stavět tam bude opět praktivky všechno. Obzvlášť když se do toho začnou motat vlivní politici. Ale radši než stavět se vším tam, tak bych radši část z toho zastavil v tý Chocni nebo Svitavách. Jančura moc dobře ví, proč si zvolil Ústí.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
David J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.169.8
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 16:38:20    Odkaz na tento příspěvek  

Jediné co bych změnil je prohození zastavování brněnských EC. EC jsou v současné podobě hlavně pro návazné stanice na nic. Kdyby došlo k prohození, mohly by mít stanice Ústí a Choceň (samozřejmě i další návazné) hodinový takt na Brno a o hodinu kratší cestu na Slovensko (myslim si, že o dost více zde využívané, než do Rakouska)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 20:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj la défense a jiní: Já ale právě píši, že to co mají postačuje. Tady se v příspěvcích píše o rušení Třebové a posmívá se každé snaze zastavit. Spíše si nerozumíme v tom co zastavit a co ne. Z Moravy(Ostravsko) musíte přestoupit v Olmíku, jak to Bramové navrhují. Od Prahy se dá použít přímý rychlík do Chocně(V.Mýta, Litomyšle), Ústí a dále i Třebové Svitav a v tom pak vzniká různý náhled na situaci v Třebové. Vy Jste všichni z druhé strany a názor z Ostravska je Vám u prdele, ať si ty hovada Ostravsko/Havířovské přestoupí třeba ve Svinově, Olomouci, Třebové i Chocni, chtějí li do Mejta....nebo Poličky(Svitavách)...

Pánové tentokrát bez šmajlíka s líbezným úsměvem...
Já také nikoho neurážím ani nesoptím aniž bych si řádně přečetl příspěvek....
Samozřejmě mě nikdo neurazil, ale někteří se tak cítí asi tedy.
Psané slovo je psané, no u piva by názorový rozdíl na zastavování v TŘEBOVÉ nevznikl, pevně věřím...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1369
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 20:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Až teď pořádně čtu Váš příspěvek, bo mě rozhodil ten příspěvek z předměstí Paříže. Já nejsem v nesouladu s někým, zde v poslední době přispívajícím. Ale byl jsem spíš chycen za slovo z důvodu toho, že z jiné strany pohledu by určitý přestup v Olmíku byl navíc. To si někdo nevzal v potaz.... Neboť ho to spíše jen nenapadlo....
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 21:01:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Váš názor je dost účelový. Tvrdit, že existují kvanta cestujících lidí z Ostravska do V. Mýta, Lanče a nevím kam všude. To zrovna můžu tvrdit, že cestují kvatna lidí z Břeclavska a Vsetínska směr Zábřežsko, Šumpersko a Jesenicko. A kolik přestupů musí podstoupit tito cestující Vás nezajímá, když zde nestaví např. Vestínské EC? Jenže obyvatlé těchto končin mají dost soudnosti na to, aby na rozdíl od třebováků vykřikovali, jak se chudáci nemají kam dostat.
Když někdo jede z Ostravska, není snad problém použít rychlé R do Přerova a následně přímé R do Zábru/Rudoltic/Lanče, Ústí/Letohradu či Chocně a dále např směr V. Mýto či Litomyšl. Netvrdím, že Třebová by se měla pro EC vlaky naprosto zrušit, ale naprosto nechápu přeceňování tohoto "veleuzlu". Jak již psal Orky, její význam klesá. Není zanedbatelný, ale současná nabídka převyšuje poptávku. Počet zastavujících vlaků je naddimenzovaný a proto považuji za vrchol drzosti vůči obyvatelům všech ostatních měst a obcí velkohubost starosty Č.T. nebo "odborníka" na dopravu prof. Cempírka (zaměřením logistik).
Problém není to, že zde zastavuje málo vlaků, ale že jeden zastavuje v 5:30, další v 5:40 a když chce chudinka ukřivděnej třebováček jet v 5:35 tak musí celých 5 (slovy PĚT) minut čekat. No jak on by k tomu přišel??

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 21:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, zní to účelově a dá se to vzít i ze směru jak uvádíte. No mě se týká co uvádím. Ale jak říkám u piva bychom to rozdělili bez emocí. Jsem rád, že Jste uvedl i jiný směr než Ostravský, protože Třebová v tomto případě spádová opravdu je. Žádné Hamburgy ani Pendolina tam netlačím, ale určitý Exy...
Jinak jsem samozřejmě vyjmenoval co se dalo...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1363
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 21:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: To jsem rád, že se alespoň částečně shodujeme. Jen mě prostě vážně mrzí, že starosta a prof. Cempírek jsou tak zahleděni do sebe a svého města, že přestávají vnímat tvrdou realitu, ve které se ruší některé využívané regionálky a ve které má mnoho krajských města mnohem mnohem horší spojení než nějaká Třebová.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 01:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: My se vesměs schodujeme...
Starosta Třebové má ale nezavidihodnou pozici. Dnes je cca 44 spojů, no před volbami by mohlo býti třeba 38. A to už je na výměnu...
Musel by se živit třeba jako zedník, Zedník...
Jarda, že...

Jsem z Havířova, v Mýtě mám dobrého známeho. Většinu rodiny v Třebové, Ústí. A jezdívám i do Poličky. Tak ten přestup v Olmíku bych fakt nebral...
Fandim vždycky ČD, NO V POSLEDNÍ DOBĚ co vidím u druhého nástupiště(u nás v Havířově) točit žlutého, začínám i o sobě(názoru) pochybovat...
Z jiného koutu republiky může Třebová vyznít nulově, neříkám že ne a nechci pro ně nadstandart...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 07:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Já prosím nic a nikoho nechci zahlazovat, nehledě na to, že v tomto regionu své dobré známé, za kterými občas jezdím. Jen jsem si dovolil taknějak upozornit na rozdíly České Třebové oproti jiným a větším městům, navíc s daleko větší spádovou oblastí a dovolil jsem si dát sem do diskuse názor, jak by to tu mělo se zastavováním vlaků vypadat.

Ale zcela vážně, kolik cestujících od Třebové jedoucích dál něž za Olomouc, je v každém vlaku? Vzhledem k velikosti Třebové a její spádové oblasti se dá říci celkem jednoduchý závěr: Odhaduji tak do deseti cestujících na vlak. Zanedbávám pochopitelně ty, kteří mají režijku.
Do Ostravy to totiž opravdu není na denní dojíždění a pochybuji, že daleko bližší Hranice na Moravě jsou natolik atraktivním cílem pro obyvatele Třebové a jejího okolí.......

A znovu opakuji, není v mém názoru nic osobního, mne se region České Třebové líbí, méně však už přeceňování a zbytečné protěžování tohoto místa jen proto, že to byla kdysi velmi významná stanice a v okolí bydlí mnoho současných i bývalých zaměstnanců drah.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 07:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky: Já očekávám, že si to ta Česká Třebová nakonec vyřve, a stavět tam bude opět praktivky všechno.

Na to bych si nevsadil. Ono každoroční trapné ublíženecké pindání z "Údolí Děsu", kde každá správná rodina má v knihovně na čestném místě předpisy D1 a D2, začíná sířit čím dál více lidí ...
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 08:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Nádražák: Jen mě prostě vážně mrzí, že starosta a prof. Cempírek jsou tak zahleděni do sebe a svého města, že přestávají vnímat tvrdou realitu, ve které se ruší některé využívané regionálky a ve které má mnoho krajských města mnohem mnohem horší spojení než nějaká Třebová.

Zastavování pokud možno všech vlaků v ČT je součást místního folklóru a politik, který by to neprosazoval jako by nebyl. Ale je dost možné, že starosta to tak vážně nemyslí a pouze tlumočí připomínky různých jedinců a skupin systémem Ctrl+C / Ctrl+V, protože si to nechce "doma" rozházet.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1364
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 10:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC 540: Chápu, že pro Vás konkrétně je relace Ostravsko - Třebová důležitá, ale přeci jen nalejme si čistého vína. Pro Třebovou není důležitá Ostrava, ale Olomouc a hlavně Praha. V tomto souhlasím s Bramem. Všimnětě si prosím, jaké jsou poměry cestujících v relacích východ/západ. Směr západ je to pochopitelně Praha + Pardubice a zde si myslím, že spojení 44 spojů denně je více než dost. Směr východ je to Zábřeh (+ Šumperk či Jeseník), neboť současná JD přímých spojů do/z Brna je pro některé příliš dlouhá - snad je jen otázkou času, kdy se s touto situací něco udělá. V tom případě se významnost Třebové ještě více sníží. No a další podstatná část lidí jede do Olomouce. Čili jak psal Bram, ty lidi směr Ostravsko se počítají na jedince.
Shrnuto: Pro spojení Č. T. - Zábřeh - Olomouc netřeba EC vlaků, pro spojení Praha jich je více než je zdrávo.

Jct: Těžko říct jak to je. Jestli pořád o tom, jací jsou utlačovaní chudáčci vyřvávaj lidi a starosta nechce preference ztratit nebo je to jeho vlasní iniciativa se snahou zviditelnit se a preference naopak získat. Tak jako se projevuje v mnoha ohledech pragocentrizmus, u tohoto tématu dochází k třebocentrizmu. Myslím, že kdyby prof. Cempírek soustředil více pozornosti na rušení regionálek na území svého kraje, přestože se kraj Olomoucký snažil situaci zachránit, udělal by lépe. Lidé nechtějí cestovat jen ze Třebové (a ve většině případů ještě k tomu zadarmo).
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 31. října 2011 - 00:32:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Nejsme ve sporu co se týká počtu zastavení 44 kusů v ČT. Nadstandart o tom žádná...
Nepožadožaduji zastavení Pendolin ani EC Brno a dále. Všechny směry obsluhují Rka. Jen ostravsko a tak nějak už i vsetínská větev by se zastavovat měla, alespoň vůči dnešnímu stavu a o nových dopravcích nediskutuji.
Ano, že pro Třebovou je důležitější směr Praha a Olmik, no nelámejme hůl či nepřidávejme přestup nezastavením EXŮ v Třebové pro výše zmíněné možné relace...
Brama jsem samozřejmě nechtěl ničím urazit a snad neurazil, ale Rka a Exy bych za současné situace stavěl...
Možná dojde k rozdělení zastavování v tomto kraji...
ČD-Třebová...
SA-Ústí...
Leo-Choceň(byť neavizuje na svých stránkách...)...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5924
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 31. října 2011 - 10:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540:
ČD-Třebová...
SA-Ústí...
Leo-Choceň(byť neavizuje na svých stránkách...)...

A pak se mohou konečně zrušit ty pomalíky do Olomouce. Expresy do Vsetína se navíc zastaví v Zábřehu a bude vyřešeno.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.219.3.98
Odesláno Pondělí, 31. října 2011 - 22:53:25    Odkaz na tento příspěvek  

Chtel bych se zeptat, proc je v zahlavi tabulkovych jizdnich radu napsano CD a.s.?
Ten jizdni rad je snad sestavovan SZDC ne?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5935
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 31. října 2011 - 23:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerozumím. V záhlaví JŘ (jakoby u vazby) v pdf na stránkách ČD, jak nových, tak starých, vidím všude SŽDC. Ve hlavičce vlastní tabulky, v řádce, co jsou čísla vlaku, je jak provozovatel dráhy tak provozovatel drážní dopravy a jsou odděleny lomítkem, např. SŽDC / ČD, SŽDC / Viamont (trať 149), SART / Veolia (trať 293) apod.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.219.3.98
Odesláno Úterý, 01. listopadu 2011 - 11:20:27    Odkaz na tento příspěvek  

Slo mi o to v hlavicce vlastni tabulky. Takze pro kazdou trat je urcen jeden "provozovatel drazni dopravy" a ty ostatni sou tam jakoby trpeni?

Prislo by mi logicke uvadet provozovatele az u jednotlivych vlaku - tedy nejspise jako poznamku, tak jak je to u tech trpenych ted.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5939
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 01. listopadu 2011 - 12:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondra_S: "Provozovatel dráhy" a "provozovatel drážní dopravy", přestože to zní hodně podobně, je rozdíl.
- Provozovatel dráhy se stará o infrastrukturu (vlastní trať) a logicky pro každou trať je jen jeden. Na valné většině tratí je to státní SŽDC, přesto jsou u nás dráhy, které spravuje někdo jiný, řeba právě Viamont či SART. V hlavičce tabulky je uveden jako první (před lomítkem). Zároveň je jeho povinností sestavit jízdní řád, který by měl sledovat požadavky příslušných provozovatelů drážní dopravy (dopravců).
- Provozovatel drážní dopravy je ten, kdo zajišťuje vlastní provoz vozidel, tedy u nás především ČD, Viamont, RegioJet a další. Na trati jich může jezdit libovolné množství až do vyčerpání kapacity dráhy, což je ošetřeno předpisy. V hlavičce tabulky je uveden za lomítkem. Pokud je jich víc, je za lomítkem jen jeden z nich a zbytek je v hlavičce vlaku označen inverzním číslem s poznámkou pod tabulkou.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7649
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 01. listopadu 2011 - 18:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondra_S:
Prislo by mi logicke uvadet provozovatele az u jednotlivych vlaku - tedy nejspise jako poznamku
Je-li na trati jeden výhradí provozovatel drážní dopravy nebo jsou ostatní ve výrazné menšině, tak mi přijde přehlednější současný systém. Nepovažuji za vhodné cpát do hlaviček a pod tabulku více poznámek než je nezbytně nutné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
BoH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.26.26
Odesláno Středa, 02. listopadu 2011 - 23:01:02    Odkaz na tento příspěvek  

Tak na toto téma se nemohu nepřidat :-) Za Zábřežsko a Šumpersko říkám - zachovat stávající stav a v žádném případě nerušit zastavování vlaků v České Třebové :-) Samozřejmě pro Pražáky, Plzeňáky, Ostraváky, Budějovičáky, Parbubičáky atd. je to bezvýznamná vesnice. Pro některé ovšem z nás se jedná o poměrně důležitý uzel (a můžu vás ujistit, že nejsem sám) směrem na Brno (a pokud vám vadí, že nechceme jezdit přímou koženkou, tak v tom případě bych vám ji přál, abyste museli jezdit). Nemyslím si, že je nutné zvyšování počtu zastavujících vlaků, ale rozhodně neomezovat. Kamenujte si mě jak chcete, ale odhaduji, že když tak brojíte proti zastavování, tak tudy jezdíte. A když tudy jezdíte, tak to koženka nebude. Berte prosím občas ohleduplnost na jiné, než na sebe, děkuji :-)

A jelikož tady už nebudu (a zapomenu se nejspíše podívat, zda mě tu někdo kamenuje), tak ano, i Svitavi a další spoluobčané si zaslouží lepší spojení. Od toho by podle mě se mělo vycházet při návrhu JD - hierarchicky od nejdůležitějších po méně důležité kategorie, které by vhodně doplňovaly páteřní spoje. Ale toho jistě tady naplácáte sami, tak si to užijte :-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7654
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 03. listopadu 2011 - 20:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BoH:
Stačí tedy na R Brno - Šumperk (a Brno/Olomouc - Praha) nasadit modernější vozidla a problém s Třebovou bude vyřešen. To říkám už dlouho.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Michalk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 04. listopadu 2011 - 09:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí tedy na R Brno - Šumperk (a Brno/Olomouc - Praha) nasadit modernější vozidla a problém s Třebovou bude vyřešen.

Tím bude vyřešeno jen za A.
Za B by bylo srovnat jízdní dobu (Brno - Zábřeh cca 1:45 - teoreticky 1:30 při kvalitní návaznosti - přes Třebovou s pohodlným přestupem EC/EC vs. cca 2:10 přímý rychlík, to je rozdíl třetina až čtvrtina cestovní doby).
Ještě by to teda chtělo za C, srovnat ceny, protože i SporoTiket je trasovaný přes Olomouc (delší trasa) a levněji než jízdenka přes Třebovou vyjde jen v té nejlevnější cenové hladině (pokud se bavíme o zákaznickém jízdném).
V současnosti ze Zábřeha do Brna to přes Třebovou je rychlejší, pohodlnější (a to nejen vozy - koridor vs. polorozpadlá jednokolejka) a levnější, i když pravda s jedním přestupem, než přes Olomouc.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7413
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 04. listopadu 2011 - 19:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S dovolením se ještě vrátím k tématu, o kterém jsem tu minulý týden napsal tyto dva příspěvky (omlouvám se, tuto diskusní skupinu jsem od té doby nesledoval, a až nyní jsem si všiml, že 2 ze 4 přiložených souborů jsou zřejmě uloženy v nekompatibilním formátu).

Může prosím kdokoliv, kdo se touto problematikou zabývá nebo se o ni zajímá, potvrdit/vyvrátit, jestli je koncept, který jsem v tabulce uvedl, "vyjezditelný" v úseku Brno hl. n. - Brno-Horní Heršpice; případně naznačit, za jaké jiné situace by bylo možné v uvedeném úseku provézt 4 páry Os vlaků Brno - Zastávka (předpokládané ve "stručném zdůvodnění"), dále 2 páry Os vlaků Brno - Moravské Bránice (- Ivančice/Miroslav) a 1 pár rychlíků Brno - Jihlava (- České Budějovice)?

Děkuji.

application/vnd.ms-excel
240 - takt 15 minut.xls (29.2 k)


P. S. Držme se prosím REÁLNÉHO stavu, že k úpravám (natož k takovým úpravám, které by byly žádoucí) v železničním uzlu Brno jen tak nedojde; navíc v tom "stručném zdůvodnění", které uvádí jako cílový stav 15-timinutový takt Os vlaků Brno - Zastávka u Brna, není zmínka o tom, že by pro jeho zavedení bylo potřeba i něco jiného, než "Elektrizace tratě Brno - Zastávka u Brna vč. PEÚ"...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7414
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 04. listopadu 2011 - 22:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Druhý soubor, který jsem minulý týden nahrál zřejmě v nekompatibilním fomátu:

application/vnd.ms-excel
240_ 244_ 246.xls (43.5 k)


... aneb úpravy infrastruktury (2. traťová kolej, zvyšování traťové rychlosti) provádět jen tam, kde to bude znamenat reálný přínos. (Bohužel, realita bývá poněkud jiná. )
Takové úpravy by podle uvedené tabulky stačily jen ve dvou traťových úsecích (uvažujeme-li "Jihomoravskou" část tratě č. 240 + celé tratě č. 244 a č. 246): Božice - Hrušovany a Zastávka - Tetčice.
Jinak už to není, kromě pár drobností, problém infrastruktury, ale vhodných vozidel (což platí hlavně pro tratě č. 244 a 246).

K příspěvkům Orkyho a Paula_red_Adaira z 25. října:

- Právě, že kdyby se neuvažovalo s těmi dráty, tak by se nemuselo v úseku BHH-ZSS - Střelice dělat vůbec nic (ani zvyšování traťové rychlosti), takže by nic nebránilo tomu, aby tam zůstalo stávající AHr.

- Kdyby se (znovu) neuvažovalo s těmi dráty, tak by se mohly modernizovat jednotlivé traťové úseky v libovolném pořadí. Bohužel, pokud se zároveň "drátuje", musí se modernizovat "krok za krokem".
A to považuji za další (jen s mírnou nadsázkou) neštěstí, protože právě z hlediska vhodného konceptu by např. bylo vhodné zrychlit úsek Kralice - Třebíč (dosažení JD 29 minut se 2 zastávkami), kdežto na úsek Zastávka u Brna - Kralice by se vůbec sahat nemuselo...
Pozn. Těch negativních věcí tam vidím daleko víc, ale to bych asi víceméně jen opakoval něco, co už jsem minimálně jednou na tyto stránky psal.

- Drobná otázka na závěr - víte, proč od nového JŘ dojde k uspíšení odjezdu odpoledních posilových vlaků Brno - Zastávka ze žst. Brno hl. n. z času X:07 na čas X:06?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7656
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 09:43:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalk:
Přispivatel BoH psal o kožence, ne o ceně a rychlosti.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Sobotínský drak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 11:33:15    Odkaz na tento příspěvek  

Brochu, Nrochu, Prober se už trochu, . Tobě je na Jablonecku hej, ale co my, chudácizpod Jeseníků, kteří nejsme ani Hanáci, ani Moravané, ani Češi, ani Slezané..., na nás každý kašle.
Michalk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 1-2005
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 09:37:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Můj text reaguje na Váš příspěvek, že pouhé nasazení lepších vozů problém vyřeší (nicméně - už aby ty lepší vozy byly, včera bylo ne za 5 minut 12, ale spíš půl jedné). Je teda pravda, že rameno Brno/Olomouc - Praha, co je v závorce, jsem nějak přehlédl a proto jsem vystartoval možná prudčeji než jsem měl. Samotné lepší vozy na šumperských rychlících by byly sice fajn, ale nestačilo by to. Jestliže se bavíme o všech rychlících (a to platí nejen na vyjmenované relace, ale i třeba Kolín-Ústí, se kterou nemám nic společného), pak už to je jiná. Nicméně je tady druhý problém: Budou z nich opravdu rychlíky (tj. nehnijící ve Svitavách a Skalici s jízdní dobou ČT - Bo jako rychlík s brejlovcem před drátizací)? To bohužel teď nebude a proto jsem taky psal to, co jsem napsal.
Michal Míšek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.162
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 08:28:57    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, je možné někde najít oficiální (případně alespoň neoficiální) čísla výše dotace na 1 km v drážní osobní dopravě v Plzeňském a Jihočeském kraji? Děkuji za radu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4052
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 09:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihočeský kraj dle dodatku č. 2 příslušné smlouvy uvádí jako částku, o kterou je krácena "dotace" v případě "neuskutečnění" spoje ve výši 97,78 Kč/vlkm pro období od 1.1.2011 do konce platnosti JŘ 2010/11. Tato sazba byla v předchozích letech stanovována jako podíl celkové kompenzace a počtu objednaných vlkm. Dodatek smlouvy by měl být stále ke stažení na webu kraje jako jednací materiál 500/ZK/10 a jeho přílohy. Na vlastní smlouvu bych snad též měl být schopen v případě zájmu nasměrovat.

Plzeňskou sazbu najdete v příslušné smlouvě. Nemám čas se teď probírat dodatky, tak si to v těch vícestránkových tifech najděte sám. Pokud objevíte a podělíte se o částku, tak se jistě nebude nikdo zlobit.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
pp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.74.168
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 16:21:12    Odkaz na tento příspěvek  

Nemá někdo odkaz na Pomůcky GVD 2011/2012. Díky.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 07:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sobotínský drak:
Tobě je na Jablonecku hej, ale co my, chudácizpod Jeseníků...

Sice to nepatřilo mně, ale stejně se vmísím do debaty:
Doufám, že to myslíte ze srandy, z nevědomosti nebo píšete opilý, protože stav infrastruktury na Jablonecku, potažmo v celém Libereckém kraji je zoufalý! A bohužel to platí o drtivé části republiky...
Sobotínský drak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 14:33:47    Odkaz na tento příspěvek  

otto Pospíšil: Za a) je správně . A ta zoufalá infrastruktura je celorepublikovým jevem., viz noční nehoda mezi Pardubicemi a Hradcem a hned následující ranní nehoda u Vyškova (zřejmě ze stejné příčiny). A to jsou tratě (dá se říci) celostátního významu, nikoliv lokálky...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6033
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 12:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách ÚK se objevil Dopravní plán 2012 - 2016
Vybírám některé zajímavé věci:
- prověření projíždění vybraných zastávek s velmi nízkými obraty (Choratice, Povrly-Roztoky, Mojžíř, Třebušice, Kyjice, Málkov, Veselé pod Rabštejnem, Horní Kamenice, Chřibská, Horní Řepčice, Ploskovice, Slatina pod Hazmburkem, Radonice nad Ohří, Slavětín, Veltěže, Háj u D., Sebuzín, Kotvina, )
- otevření přechodu Poustevna 2013, s tím souvisí změna konceptu na tratích 081 (otočení o cca půl hodiny, obnova žst. Markvartice), na 083 celá v Mikulášovicích dolní nádraží
- snaha protáhnout Sp/R od Nymburka do Šluknova
- mluví se o spuštění nového konceptu dálkové dopravy od GVD 2015. Dokonce u trati 081 se mluví o posouvání časových poloh u R Kolín-Rumburk, takže to vypadá, že dojde k rozvratu severovýchodního segmentu. Škoda, že ten nový koncept není veřejný.
- navrhují se některé tratě, u nichž bude sledována náhrada autobusovou dopravu, má jít o tratě, na nichý ve většině profilu nejezdí více jak 300 cestujících/den (073, 114 Louny-Postoloprty, Dobroměřice, 123, 095, 110 Louny-Slaný, 161, )
- snaha ukončit dotování některých tratí z kapitoly doprava a převedení do ryze turistického provozu (podobně jako 113, 164 apod.): 137, 084,
- snaha přesunout linku U51 (Sp vlaky Ústí-Chomutov) pod objednávku státu
- úprava některých linek v souvislosti s možnou elektrizací vybranách úseků (Kadaň předměstí, Litvínov)
- snaha posílít špičky na páteřních tratích na 30 minut (072 Ústí-Litoměřice, 090 ústí-Lovosice,130 Ústí-Teplice)
- trať 131 má sice podprůměrnou obsazenost, ale ÚK vidí potenciál, zkrácení intervalu špičky na 60 minut, při změně konceptu v roce 2015 vybrané spoje prodlouženy do Mostu
- trať 097 posílení špiček Žim-Teplice na 60 minut ve špičkách, ale na druhé straně má podprůměrné výsledky. Prý vhodná náhrady busy, ale obtížně proveditelná
- trať 124 - snaha o zachování původní objednávky před ukončením společné objednávky s MD, ÚK vidí potenciál ve spojnici, teoretická náhrady busy možná, ovšem vykoupená značným nárůstem výkonu v autobusové dopravě, takže by byla diskutabilní.
- trať 096 - UK vidí potenciál v příměstské dopravě, potřeba řešit itervalu 60 minut
- trať 098, 083 - spojení s linkou D.Poustevna-Rumburk
- trať 134 - spojení do linky Děčín-Ústí-Litvínov
- trať 135 - je možná náhrada busy v PD, ovšem úspora je diskutabilní s ohledem na využití technologického prostoje prodloužené linky od Litvínova. O víkendech jejediná linka, kde má smysl řešit objednávku turistického charakteru s peněz na dopr. obslužbžnost.
- trať 081 - snaha o kratší interval ve špičkáchm ovšem problém infrastruktury.
- trať 160 - ÚK chce zastavit rychlíky ve Vroutku a Petrohradě, ovšem brání infrastruktura
- Trilex - protočení o 30 minut, vazba v Rybništi.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 15:41:40    Odkaz na tento příspěvek  

Orky - Pokračuji z toho dopravního plánu:

3.4 Sumarizace požadavků na úpravu infrastruktury

Chronologické seřazení zároveň tak
představuje seřazení investičních priorit:

1) funkčnost k JŘ 2012/13:
- obnova žst. Markvartice pro pravidelná křižování Os vlaků
Plán dopravní obslužnosti Ústeckého kraje 143/159
- zvýšení traťové rychlosti v úseku Mikulášovice dolní nádraží – Rumburk (zkrácení
cestovní doby na 27 min)

2) funkčnost k JŘ 2013/14:
- úprava zabezpečovacího řízení v žst. Louny a přilehlého traťového úseku s cílem
snížení intervalu následné jízdy Louny – Louny předměstí a možnosti ukončování
vlaků v zast. Louny Střed (ze směru Louny)

3) funkčnost k JŘ 2014/15:
- elektrizace úseku Kadaň Prunéřov – Kadaň předměstí
- elektrizace úseku Louka u Litvínova – Litvínov
- zvýšení propustnosti úseku Děčín východ – Benešov nad Ploučnicí (v ideálním
případě zdvojkolejnění, nebo alespoň zřízení výhybny pro letmé křižování v polovině
úseku)
- zkrácení délky prostorových oddílů v úseku Děčín východ – Benešov nad Ploučnicí,
zvýšení traťové rychlosti v úseku Děčín východ – Benešov nad Ploučnicí,
- úprava zabezpečovacího zařízení (zkrácení intervalu postupných vjezdů a intervalu
křižování) v žst. Děčín východ, zvýšení propustnosti úseku Děčín hl.n. – Děčín
východ
- zvýšení traťové rychlosti v úseku Žihle – Žatec západ

4) funkčnost k JŘ 2015+ :
- zvýšení traťové rychlosti Lovosice – Litoměřice hor.n. a zkrácení intervalu křižování
v žst. Litoměřice hor.n.
- výstavba železniční zastávky Velké Žernoseky a zastávky Vrutice
- zvýšení traťové rychlosti a zabezpečení přejezdů Lovosice – Louny, zrušení málo
využívaných železničních přejezdů
- obnova žst. Solopysky anebo zvýšení traťové rychlosti v úseku Louny – Domoušice
na alespoň 80 km/h
- zvýšení traťové rychlosti v úseku Břvany – Obrnice na alespoň 80 km/h
- mírné zvýšení traťové rychlosti a zabezpečení přejezdů s cílem zkrácení cestovních
dob v úseku Teplice – Žim, zrušení málo využívaných železničních přejezdů
- zabezpečení přejezdů (zejména v intravilánu města Roudnice nad Labem), mírné
zvýšení traťové rychlosti ve směrově příznivých úsecích Roudnice nad Labem –
Račiněves, zrušení málo využívaných železničních přejezdů
- přesun míst zastavování v Bečově a Břvanech blíže k centrům obcí (náhradou za
zastavování ve stávajících žst.)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 15:57:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu návrhu Dopravního plánu Ústeckého kraje: pochopil jsem to správně, že o zásadních změnách se uvažuje od začátku JŘ 2014/15, kdy má vzniknout ten nový koncept dálkové dopravy, a na něj navázaný koncept dopravy regionální (tak nějak to v tom návrhu píšou) ?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7705
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Tak ten nový koncept dálkové dopravy by mě také opravdu hodně zajímal, protože zatím nevěřím tomu, že lze při otočení o 30 minut dosáhnout tolika přestupních vazeb v takové kvalitě jako dnes.

A nutno podotknout, že k těm úpravám infrastruktury jsem značně skeptický, jelikož nákladní doprava je na naprosté většině uvažovaných úseků nulová nebo mizerná a osobní doprava je sama o sobě bude ekonomicky zdůvodňovat jen dost těžko, zejména zůstane-li ve stávajícím rozsahu a nedojde-li k významnému zkrácení cestovních dob.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6035
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Inrastrukturním změnám v plánovaných termínech nevěřím, rozhodně ne elektrizaci příslušných úseků
Hroch: Já si myslím, že to nelze udělat lépe, než dnes. Hlavně to bude zásach do už zažitého systému, a to nebude bez následků. Ano, na protočení může vydělat Liberec, protože tam evidentně vše spěje k uzlu v půl. Určité uzly mohou být bez následků, ale třeba z České Lípy, či skoro celého Královehradeckého kraje, mám obavy.
Myslím si, že ten plán je spíš optimistická varianta, jak z hlediska infrastruktury, tak z hlediska zkracování intervalů.
Každopádně všechna čest, že to bylo zveřejněno. Většina konceptů, které se dávají veřejnosti, jsou fakticky o ničem nebo hudba daleké budoucnosti z říše snů.
Je skvělé, že se nebáli vložit na stránky určité souhrny sčítání alespoň v podobě pentlogramů. Z toho si už lze udělat určité zkušenosti. Třeba u takového OREDA je obsazenost na úrpvni státního tajemství a na veřejnost nesmí.
Ústecký kraj takhle dává najevo, co chce, a takhle by to mělo být všude. Proto má i větší šance dosáhnout na určité prostředky, protože je známo, na co je chce, protože má koncept. Toto jen dokazuje to, že plánování je v Ústeckém kraji na docela vysoké úrovni a mnohé kraje by si z nich mohli vzít příklad.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7706
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Souhlasím, že Ústecký kraj některé cíle deklaruje dlouhodobě a pokud by byla vůle na více místech, jistě by se s tím dalo alespoň něco dělat. Jiná věc bude to případné otočení o půl hodiny, protože to bude zákonitě generovat zcela rozdílné požadavky na infrastrukturu než jaké byly dosud a to právě nejen v Ústeckém kraji, ale v celém SV-kvadrantu, tj. i v kraji Libereckém, Královéhradeckém a zčásti i Středočeském. A proto bych ten koncept skutečně rád znal, abych např. viděl, jak velké chiméry to kde přináší.

Apropo jak to vypadá s otevřením trati D.Poustevna - Sebnitz ze saské strany?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:53:44    Odkaz na tento příspěvek  

Inrastrukturním změnám v plánovaných termínech nevěřím

v pohodě, to já taky ne. Ale každopádně aspoň člověk vidí, co kraj považuje za perspektivní a kde hrozí útlum. Na druhé straně, příští rok na podzim budou krajské volby, a ty (nejen) tímto dopravním plánem mohou hodně "zamávat", ať už pozitivně nebo negativně.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3202
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HROCH: Dolní Poustevna -Sebnitz: Na české straně opravena trať ke hraničnímu kolíku. Na německé straně se do počátku listopadu t.r. nedělo nic, takže trať nesjízdná.
lukas1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 21:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "otevření přechodu Poustevna 2013, s tím souvisí změna konceptu na tratích 081 (otočení o cca půl hodiny, obnova žst. Markvartice), na 083 celá v Mikulášovicích dolní nádraží
- snaha protáhnout Sp/R od Nymburka do Šluknova
- mluví se o spuštění nového konceptu dálkové dopravy od GVD 2015. Dokonce u trati 081 se mluví o posouvání časových poloh u R Kolín-Rumburk, takže to vypadá, že dojde k rozvratu severovýchodního segmentu. Škoda, že ten nový koncept není veřejný."

Znamená to, že chtějí protáhnou třeba R Kolín -Rumburk až do Šluknova? nebo Sp od Nymburka až do Šluknova?
Jestli se to vše uskuteční tak se budou dít velké věci

(Příspěvek byl editován uživatelem lukas1.)
Můj kanál na youtube: http://www.youtube.com/user/lukas2642
lukas1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 21:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: takto to vypadá u nás: https://www.k-report.net/discus/messages/28/56824.html?1321822151
A na Německé straně je to pořád zarostlé, nic s tím neudělali.
Můj kanál na youtube: http://www.youtube.com/user/lukas2642
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2536
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 22:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, to jsou VIZE, takže s rezervou, prosím.
Jinak už v příštím GVD bude jeden R do Šluknova zajíždět.
Jinak já hodnotím též kladně, že má UK kraj nějakou představu-a myslím ne špatnou.
Pořád lepší, než jen bezkoncepčně škrtat (zdravím JČK).
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 22:33:28    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak už v příštím GVD bude jeden R do Šluknova zajíždět.

Jeden v pracovní dny, o víkendu dokonce dva.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2537
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 22:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice "nikdy se to tak nedělalo",ale má to logiku-největší město v okolí a pro soupravy s řídícím vozem úvrať v Rbk no problem.