K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 17. 03. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 17. 03. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 19:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes opět report z S3, tentokrát 18:47 z Prahy hl.n. směr Mělník: souprava 854 + Bdtn, obsazenost ~25 %, Satalice -5, Kbely -3. // ale jak vidím, tak ten Bdtn jede ráno do Prahy na spěšňáku, takže to se asi eliminovat nedá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lukfi.)
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1387
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 22:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lukfi: Díky za postřehy. Vlak 9534 (z Prahy 18:47) bývává obsazen více, dnešních 25% bude nějaký výkyv...
Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 22:48:41    Odkaz na tento příspěvek  

hroch: souhlas

122: to je samozrejme zbozne prani na duchod. odbocka tunelem nekde naproti rezi.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7970
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 22:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě for Ignác:
Já myslím, že vlaky od Tchýně by byly právě ty nejvhodnější pro ukončení před kapacitním hrdelm ve Veleslavíně. Ale je mi jasné, že si to maluji příliš optimisticky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 08:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch - Je pravda, že kombinace vlaku z Chýně do Veleslavína a metra by vytvořila nejrychlejší spojení z Chýně do centra Prahy. Problém vidím v tom, že je Chýně hodně rozlezlá, přibližně z půlky vsi je vlak prakticky nedostupný. I kdyby někdo z druhé půlky chodil na železniční zastávku, tak půjde třeba 20 minut, a výhoda rychlosti úplně zmizí. Co třeba zkombinovat celotýdenní autobus z Chýně do Zličína ve slušném intervalu a vlak do Veleslavína ve špičkách pracovních dní? Přišlo by mi to lepší, než když bude mít půlka Chýně kvůli vlaku mizernou dopravní obsluhu.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 10:05:19    Odkaz na tento příspěvek  

ignac: zopakuji to opet: i k nam na vesnici uz dorazila vymozenost dieselova i benzova motoru a ani bicykl uz neni takovou anarchistickou extravaganci, ja by se mohlo zdat. jinymi slovy u nas na vesnici je vcelku bezne jezdit k vlaku autem ci na kole, pokud to mame dal.

mezi dopravnimi stereotypy na vsi a na praze 1 je preci jenom nejaky rozdil.
Mosquitoe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 5-2008

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 10:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Chýni nevznikne u vlaku placené parkoviště, ideálně P+R? ;o) Když už to nejde na chalupoidě …
Nikdy se neptám následovně: „V co věříš?“, „Jaký je tvůj měsíční příjem?“ a „Koho jsi volil?“

Rodiče mě učili, že lhát se nemá … tak mlčím …
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 10:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morava létá z Brna, Ostravy, Vídně. Pak trochu možná z Bratislavy a Prahy(na posledním místě)
Ruzyně je hlavně pro Čechy. Ale do Ruska se létá i z Varů a Pardubic.
A ti bohatší lidé létají i z ostatních mezinárodních letišť, kde není pravidelná osobní doprava. Viz přílet německého mužstva do Mnichova Hradiště a dále busem do Liberce. Na co by se taky pletli někde na vzdálenější Ruzyni.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 11:04:23    Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzik: jo, v brne se cela morava nacpe do toho jednoho letadla, co tam za tejden pristane, zejo :-))) dtto v ostrave, kde je na letisti asi takovej provoz, jako na zastavce v chuchli.

z ruska se sice lita do varu, ale to je zcela specialni linka z ruska do ruska a vubec nic to nemeni na tom, ze jediny, co se u nas da povazovat za mezinarodni letiste, je ruzyne. ty ostatni jsou akorat nouzovy pristavaci drahy, kdyz to trosku prezenu.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 11:10:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ... - Vy jste z Polabí? Jinde jsem davy lidí jedoucích na kole k vlaku neviděl. Cestu autem nebo jinými smraďochy k vlaku, místo pořádné MHD neberu. Kdo chce ať si tam takhle dojede, nemůže se to ale nutit lidem kteří jsou zvyklí na veřejnou dopravu v docházkové vzdálenosti.

Vlak sice má mít přednost před autobusem, ale žádné pravidlo není absolutní, vždycky záleží na vytíženosti a na místních podmínkách. Vedlejší lokálka není hlavní trať a Chýně nejsou Řevnice. V Chýni, která je kousek od metra, udělá autobus celkově lepší službu.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 11:54:35    Odkaz na tento příspěvek  

ignac: to je hezke, ze neberete cestu smradochem k mhd, lec to jinymi slovy znamena, ze ignorujete realitu. normalni "venkovan" radeji dojede autem dva kilaky na vlak a je za 25 minut v centru, nez aby sel na "mhd v dochazkove vzdalenosti" a byl tam za trictvrte hodiny.

jinak co tu zase rikate o jakem nuceni? v pripade chyne (a uz se to tu taky resilo nedavno, ale opakovani matka moudrosti) je to vcelku jednoduche. bud z "navsi" busem do poli na zlicin a pak metrem (pricemz bus maji v dochazkove vzdalenosti plusminus vsichni), nebo (hypoptetickym) vlakem do centra (ten ma v dochazkove vzdalenosti neco pres polovinu lidi, zbytek se muze napblizit).

to je presne o tom vyberu (na kterem jste tak zarputile trval v radotine, pokud si vzpominate)

ad dotaz na polabi - treba v dobrichovicich jezdi cyklistu dost, v mokropsich take pribyva kol u stojanu pred nadrazim... i kdyz auta dnes prevazuji, to je fakt.

jinak, a nechci se vas dotknout, je naprosto zrejme, ze vubec nerozlisujete dopravni zvyklosti venkova a mesta - na venkove je akceptovatelna dochazkova vzdalenost vetsi, stejne jako je naprosto normalni se dopravovat k vhd autem. vzhledem k charakteru venkova opravdu nelze, aby mel kazdy zastavku za rohem (a jezdilo to zni kazdejch pul hodiny).
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 12:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ... - Pro Chýni by byl lepší autobus ve slušném intervalu a žádný vlak. Čili žádný zbytečný výběr, ale slušný interval, dobrá dostupnost dopravy pro všechny místní občany, a vzhledem k blízkosti metra i relativně slušná rychlost. Jinými slovy, nebourat to co je, naopak s přibývajícími počty lidí zkrátit hlavně mimošpičkové intervaly. (Nevím na co si mám vzpomínat, Radotín neřeším.)

Když už si někteří vymysleli vlak za každou cenu, tak se snažím hledat řešení, které omezí problémy vzniklé zavedením vlaku. To znamená vlak který nabídne spojení jiným směrem než autobus a v době kdy může být vytížen. Docela beru Hrochův nápad s Veleslavínem, snad se ta dvojkolejka někdy postaví. Ale víc než na špičku to nevidím, nikdo není večer zvědavý na střídavé odjezdy z Veleslavína a Zličína. Ve špičce by naopak bylo výhodou, že by vlak převzal část zátěže, a nemusel by se příliš posilovat autobus.

O rozdílu v dopravních zvyklostech na městě a na skutečném venkově vím asi 100x víc než Vy. Obce v těsné blízkosti Prahy už ale moc typickým venkovem nejsou. PID vzniknul právě proto, aby se se veřejná doprava v blízkém okolí Prahy přiblížila městským zvyklostem.

Nevidím důvod v Chýni bourat to co funguje a výměnit to za vlak dostupný z opačného konce obce jen 20 minutovou pěší cestou, na kole nebo autem. On by totiž nikdo nejezdil tím autem k vlaku co by jel přinejlepším jednou za půl hodiny, večer sotva po hodině. Kdo by sedl do auta, tak by jel minimálně na metro Zličín a tam zbytečně přetěžoval parkoviště, kde není volných míst nazbyt. Uděláte lépe, když nebudete kafrat do dopravní obsluhy obce, jejíž místní specifika nejste ochoten pochopit. Zřejmě jste odněkud z trati 171, tak si hleďte svého. Navíc, na to jak málo jste v obraze, píšete velmi konfrontačně. Jestli někdo ignoruje chýňskou realitu, tak jste to právě Vy, ty Vaše dedukce jsou úplně mimo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.190.214
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 14:25:48    Odkaz na tento příspěvek  

ad Plaňany:
Kraj ---> městys: "nic se měnit nebude"
Jinak zde moje připomínka k vlakovým tarifům, které městys zveřejnil.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 16:27:40    Odkaz na tento příspěvek  

ignac: vydejchejte se.

jediny, co sem si dovolil tvrdit, je, ze si dokazu predstavit z chyne neco do centra, nejlip pres prokopak a az na hlavak. veleslavin taky dobry, ale uz podstatne min.

a pak jsem si jeste dovolil dodat, ze i na priprazskem venkove je normalni chodit k mhd i dal nez na konec bloku, stejne jako je normalni jit ci jet tam, odkud mi jede rychlejsi spoj mym smerem.

vse ostatni, tedy neco o nahrazovani autobusu a bourani fungujiciho, jste si domyslel a tudiz se tak trochu hadate sam se sebou. tak se nenechte rusit.

co se tyce priblizovani mestskym zvyklostem - to je hezke, lec kdyz nekde mate na urcitem uzemi desetinu obyvatel nez na stejnem uzemi jinde, nemuze byt hustota ani intervaly nikdy stejne. takze prochazka ci gumokol jsou tu organickou soucasti dopravy a myslim, ze vzdycky budou.
me by se taky libilo, kdyby mi toho domu jezdilo (bydlim cca 5 kilaku od hranic prahy) ponekud vic, ale tak nejak chapu, ze to by nas tam muselo bydlet podstatne vic...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7972
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 17:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác:
Obsluhu Chýně vlakem zmiňuji na základě Vaší (oprávněné) připomínky, že vzniknou-li zastávky, bude potřeba na ně něčím jezdit.

Nijak nezpochybňuji fakt, že autobus je pro obsluhu Chýně rozumnější volba, ale zastávky nejspíš vzniknou, ať si o tom já, Vy nebo kdokoliv jiný myslí co chce.

Řeším-li pak přiřazovací problém na jedné straně 1) Kladno, 2) letiště a 3) Chýně a na druhé a) Veleslavín, b) Mas.n. a c) hl.n., pak mi přijdou nejrozumnější kombinace 1b, 2c a 3a, čili Chýně na Veleslavín je taková trochu "z nouze ctnost". Prostě si myslím, že má-li už něco z prvních tří relací končit mimo centrum, je to 3).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 18:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch - Rozumím, taky to tak beru.
Za sebe bych dodal, že 2c a 3a beru jen proto, že po tom je politická poptávka a přitom není politicky průchodné zdvojkolejnění až na Masnu. Rozumnější by mi přišlo 1b, 2b nebo nic, 3nic.

jirka z ... - Chýně přes prokopák by znamenalo neobsloužit jinou rathovu zastávku - hostivický hřbitov (nebo ji obsloužit blbě). Znamenalo by to taky nějakou formu zhoršení pro Nučice a špatnou obsluhu nové zastávky v Rudné. Znamenalo by to delší jízdní dobu než přes Veleslavín. Prostě kdybyste znal lépe místní okolnosti, tak byste nemohl tvrdit co tvrdíte. (Paradoxem je, že mnozí místní-naplavení podporují vlak, protože si naivně myslí, že bude jezdit do Prahy nejkratší cestou aspoň do Dejvic ...)

Politická poptávka po zastávce Chýni bohužel vznikla tak, že Ropid před lety naočkoval bývalou chýňskou starostku, a ta to s pomocí s.Ratha prosadila. Kdo by nechtěl vlak, když má slíbeno že ho na rozdíl od autobusu v plné výši zaplatí kraj, a že o autobus nepřijdou. Kdyby jim někdo férově řekl, že po zavedení vlaku bude snaha omezovat autobus, tak by si to asi hodně rozmysleli.
Současný Ropid sice má ideově jasno, ale prakticky moc neví co dělá, respektive nezajímá se o důsledky svého konání.
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 10:03:14    Odkaz na tento příspěvek  

ignac: no ja si prave nejsem uplne jist, jestli to, co rikam ja, nutne implikuje to, co rikate vy.

no a pak je taky otazka, o jakem stavu trati se bavime - jestli o tom dnesnim, s par dostavenymi rathozastavkami, nebo jestli se bavime o tom, co by slo provozovat, kdyby stav infrastruktury, vozidel a politicke kutury odpovidal letopoctu.

pokud plati prvni varianta, pak toho asi skutecne moc vydumat nelze, to je jasny....

pokud se bavime o variante druhe, pak bych si dokazal predstavit leccos. a jde samo i o to, jak se bude vyvijet osidleni v dane oblasti. je docela dobre mozne, ze za par desitek let se tamni sidelni kase rozplizne i na dalsi pole hostivice se spoji s brvemi a chyni a draha tak povede huste osidlenou oblasti.

proste, ja bych ohledne vlaku do chyne nebyl rozhodne tak striktni. autobus je sice fajn, ale logicky asi nepojede nikdy nikam jinam, nez k nejblizsimu metru. to asi bude vetsine lidi vzdycky stacit, ale myslim ze atraktivni vlakove spojeni do centra by jiste prazdnotou nezelo.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 10:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si naopak myslím, že vlak do každé není potřeba a autobus tady udělá lepší službu.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 10:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si naopak myslím, že vlak do každé není potřeba a autobus tady udělá lepší službu.

V ideálním světě krásného integrovaného systému je to více než 1000% pravda.
ALE! Co když odstřelené lokálka navazovala na hlavní trať, kde samozřejmě 810 vesele čekala na případné zpoždění přípojů z hlavní tratě.
A teď střih - provoz na lokálce se zastaví pro neekonomičnost a protože zastávky jsou v "polích", zavede se autobus, který bude vyjíždět z 500 m vzdáleného sutobusového nádraží a kterému bude úplně u zádele, zda vlak který dříve fungoval jako přípoj už dorazil, nebo ne. Dopravci autobusu je také jedno jestli dřívější vlakoví cestující měli nějaké vlakové předplatné, jen plať a pokud neexistuje IDS, tak plať hotově za každou jízdu (většinou v součtu daleko dražší než traťovka u ČD). A hle, ony ty výhody BUSu se nám nějak menší a menší...

Nechci obhajovat "kouřící" 810 s 10ti cestujícími na palubě ve špičce, ale pokud kraj nezajistí kvalitní IDS s návaznostmi, kulturními přestupy a podobně, holt je třeba platit jak vlak, tak i souběžný autobus.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 10:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, ale v tomhle případě autobus nejede k vlaku, ale k metru.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 10:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya - Nevím, jak se Váš popis týká propírané Chýně. Tam žádný vlak nikdy nestavěl. Zastávka má být na úplném okraji asi 1,5 km dlouhé obce. Autobus je přímý, má tři zastávky a jede k nejbližšímu metru pouhých 10 minut. Vlak v plánované trase po Semmeringu se za 10 minut nedostane ani do Řep k tramvaji.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:00:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasan, to se opravdu Chýně netýkalo. Myšleno obecně.
V Chýni by byl případný vlak nadstandard, který si v současné době nemůžeme dovolit.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:07:24    Odkaz na tento příspěvek  

lukfi: otazkou je, jak je definovana prdel. dle udaju tamniho mnv ma dnes cca 1200 oficialnich obyvatel (coz v priprazske realite bude znamenat vcetne trvale nehlasenych neco kolem 2 000)

dalsi otazkou je, esli tu "prdel" posuzovat samostatne, nebo jako soucasti vetsiho souprdeli, ktere tam drive nebo pozdeji mezi hostivici a rudnou vznikne vznikne a kde se jiz budeme bavit o desitkach tisic lidi, ktere bude potre

a treti otazkou je, zdali se cela tam ta oblast nestane normalnim predmestim prahy a jestli tam pak nebude potreba jakasi vlakotramvaj nebo co ja vim....

prave proto pisu, ze bych ohledne vlaku v te oblasti nebyl tak striktni (coz opravdu neznamena "atropidzrusisakumpraskvsechnyautobusyavsudeatjezdivlakprotozesem sotousajinksitonedokazupredstavit")
hlasat jednoduche pravdy je ta nejjednodussi vec na svete.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:26:38    Odkaz na tento příspěvek  

vypadl mi zaver jedne vety: ... ktere bude potreba nejak lifrovat do prahy, coz muze zpusobit slusne zahlceni silnic.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže ono hypotetické souprdelí bude pořád poměrně rozlehlé a většina lidí to bude mít k vlaku daleko, zatímco autobus může zastavit na víc místech, aniž by ho to zase tolik zdržovalo. Plus je tady to, co píše Ignác - zatímco autobus jede přímo k metru, vlak musí jet oklikou přes Hostivice nebo Rudnou.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 12:00:51    Odkaz na tento příspěvek  

lukfi: a kdyz ten autobus bude stavet na kazdem rohu (to bude asi muset tim souprdelim krizovat) pak se zase k tomu metru povlece sto let (a to este lidi nebudou zdaleka v praze, ale jen na zlicine).

role vlaku (kdyz uz tam je) by v pripade chyne, potazmo souprdeli, dle meho nemela byt v lifrovani substratu k nejblizsimu metru mezi polem a hitlermarketem (to skutecne nema za mak smyslu), ale nekam do prahy, nejlip az na hlavak. muzu jen zopakovat svuj nazor (zalozeny na letite zkusenosti priprazskeho dojizdece), ze vlak do centra by pro dost lidi byl natolik atraktivni, ze by se jim vyplatil i pres delsi cestu k nemu.

abych poslouzil konkretnim prikladem - z takove ritky jezdi autobus po strakonicky na smichov, presto existuji lide, kteri jezdi autem k vlaku do dobrichovic ci vsenor. protoze nez jit pres pul vesnice k autobusu, ktery mi pak jede 25 minut na smichov, muzu byt autem za stejnych 10 minut u vlaku a za 25 minut na hlavaku.

ono proste nic neni cernobile, o tom to cele je.

uzavru to konstatovanim, ze se domnivam, ze pri soucasnem stavu neni zeleznice schopna chyni nabidnout nic moc atraktivniho, lec ze potencial tam - zejmena do budoucna - je.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5013
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 12:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zrovna v případě Tchýně (a mnoha dalších míst v aglomeraci velikosti Prahy) bych kolejovou dopravu docela preferoval. Zejména pokud nabízí dost významnej bonus v podobě cest i jinými směry než je nejbližší metro (dnes realizované nepochybně z 95% auty). Aneb zkuste jet z Tchýně do:
- Prahy 6, Dejvic, Bubnů, centra a hlavně P4. Tam všude je bus přes Zlý čin téměř k hovnu a rychlejší bude i kolo. A tento směr vlak nabízí velmi elegantně s přestupem v Kostí vícech. Nějakých 25 minut na Hradčanskou, 35 na Masnu i s přestupem. Na tu Masnu to hnedle vyjde stejně jako tím busem a nejbližším metrem na kterým dokonce leží. Na Dejvickou nesporně natolik rychlejc že i o 5-7 minut delší docházka na vlak je furt výhodou.

Zkuste jet z Tchýně busem např. do vedlejší Rudný. Berouna. Kladna... Než se courák docourá na Zličín a i při ideální návaznosti na bus směr Kladno než ten spolyká lidi a vyprdelí se na okruh tak vlak bude někde na Vejhybce. A to uvažuju dnešní stav žel. infrastruktury.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 12:33:46    Odkaz na tento příspěvek  

petr vlcek: jo, ale chtelo by to ponekud vytunit infrastrukturu, to zas jo. a taky vymytit nesmrtelnou predstavu, ze vsichni z chyne delaj na zlicine, maximalne tak v jinonicich.

:-)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 13:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček - Z Chýně do Rudné, Hostivice a Motola jezdí přímý autobus. Nejezdí s ním ale žádné davy, to není poptávka na vlak. Nejvíc lidí jezdí do Prahy (ne do Zličína, tam většina jen přestupuje). Většina lidí, než by stihla dojít na budoucí vlakovou zastávku, tak je v metru. Mají to tedy do Buben nebo na Prahu 4 blíž metrem, než to budou mít vlakem. Vlak bude hlavně pro naplaveniny, co teď jsou mezi původní obcí a tratí.
Vada autobusu je poměrně dlouhý interval (sedlo 60, špička 30). To ale vlak nevyřeší. Naopak, vlak neumožní při dalším růstu obce interval zkracovat.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V případě Chýně (a jen tehdy) naprostý souhlas s Ignácem. Vlak v současnosti by byl velmi nešťastný a ani do budoucna nevidím žádný větší potenciál (zejména co se jeho zoufalé dostupnosti týče, což se projeví už v Chýni).
Berte to taky jako "letitou zkušenost přípražského dojížděče": když už někdo sedne do auta, tak jede až do Prahy. To by muselo být nevím co, aby ho to nalákalo. A v Chýni bohužel není a nebude nevím co, ale moc dobře vím co. Pomalý motorák jedoucí kamsi oklikou. Autobusem už bude každý dávno v metru, než by se do vlaku vůbec dostal.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5016
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak přesně:

bus jede na Zlý čin 10 minut. +5 na přestup na metro. +25 na náměstí republiky. Suma 40 minut.

Vlak 8 minut Hostí více. +4 přestup. +23 na masnu. Suma 35. To jsem se moc nesplet.

Když vemu přestup na C (bez šíleností typu zkratka Ječnou ev katakombák Muzeum - Můstek) tak to vyjde na Florenc za ca. 42 minut. Na Vltavskou v případě zastavení Sp a u mostu to bude nějakých 31. Tedy o fous rychlejc a hlavně POHODLNĚ.

O busu do Motola za půl hodiny (to snad bude rychlejší i přes Zličín...) nemluvě. A směr Kladno nevím kde je jaký jiný přípoj. Nač v Rudný nebo Hořelicích váže směr Beroun jsem taky nezkoumal - zázrak to ale asi nebude když i ty "Zličíny" Rudnou vesměs míjej.

Čili klasika - vlak nabízí širší možnosti zatímco bus "vesničku mou střediskovou". V tomto případě Zličín Mega Pole.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:48:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Jenže jste zapomněl na tu nejzákladnější věc. Autobus Vám pojede od baráku. Na vlak (pro značnou část obyvatel) dalších 10 nebo dokonce 15 minut chůze (pokud se Vám vůbec bude chtít).
Tím ten výpočet rázem ztrácí veškerou platnost a bus pro tu nejzákladnější dopravu vítězí na celé čáře.
Pokud jde o minoritní vztahy typu Kladno, tak by velmi prospělo, kdyby autobus z Chýně do Hostivice zajel k nádraží. Tím by to bylo pořešené zcela dostatečně.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 06:16:33    Odkaz na tento příspěvek  

"Berte to taky jako "letitou zkušenost přípražského dojížděče": když už někdo sedne do auta, tak jede až do Prahy. To by muselo být nevím co, aby ho to nalákalo."

Dovolím si drobně polemizovat. Jede-li dojížděč KOLEM vlakové zastávky, kde je možné ZAPARKOVAT, tak mu po čase dojde, že v případě TAKTOVÉ dopravy na ten vlak přejde. Zvlášť když v Praze dělá v dosahu Metra. Zkušenosti z 33 let dojíždění z Černošic...

Z Černošic na Kladno vlakem a zpět jen v případě požití na rodinných oslavách. Jinak zcela jasně auto, za třetinu času barák - barák. Za dobrého počasí kolmo, čas je +/- 5 minut shodný s vlakovou dopravou.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 848
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 09:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfor - Jak se vaše zkušenost týká Chýně?
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.92
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:05:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ignác - nijak. Však jsem taky jen drobně polemizoval, nedělám si nárok na univerzální platnost mých zkušeností. V Chýni jsem byl asi 2x na kole, takže nemám ani nárok.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:20:50    Odkaz na tento příspěvek  

masotous:
jiste, kazdy jede autem do prahy, kde s v zonach skvele parkuje. do peti let max budou uplne vsude a pude to jeste lip. a urcite vsichni z chyne a okoli hori touhou kazdy den jet na zlicin a pak vlat v krtku na tyci a nad cimkoli jinym by jen ohrnuli nos...
o tom, ze autobus neni pro chyni tak idealni a vseresici, jak by se mohlo zdat, svedci jeho interval, dany faktem, ze velka vetsina lidi dnes jezdi auty na zlicin - protoze nez by se plahocili na ten vas "autobus za rohem", to radsi za stejnou dobu dorazej autem pres pole primo na zlicin a usetrej 10 - 15 minut casu. pokud by jezdil vlak do centra, pak by podle meho nazoru spousta lidi nejela na zlicin k metru, ale k vlaku, protoze by pro ne prost byl lepsi a bez debat pohodlnejsi variantou, nez jedina dnesni moznost, kterou je cesta pres zlicin. neberte to jako prudu - ale vy mata zkusenoiost s dojizdenim z priprazskeho venkova, nebo ne?


honzaklonfar:
mam pocit, ze tohle autobusovym sotousum nikdy, nikdy, nikdy nevysvetlite. pravoverny autobusovy sotosvetonazor totiz lidi, dojizdejici k mhd autem, nejen neakceptuje, ba co vic, bere je jako neco, co by rozhodne melo nebejt, protoze to podryva dalsi nedilnou soucast pravoverneho autobusoveho sotosvetonazoru, konkretne tu o dochazkove vzdalenosti, ktera nesmi byt nikde delsi, nez 5 minut, i kdybyste nahodou bydlel v hajovne uprostred vojenskeho ujezdu brdy. (par mesicu nazpatek tu dokonce probihala debata, ve ktere nekolik excentrickych exotu volalo po mene vlacich a vice busech z radotina do prahy :-)

ignac:
s chyni to souvisi asi tak, ze kdyz by odtamntud jezdil stejne jakoz cernnosic vlak na hlavak, byla by to pro radu lidi velmi atraktivni linka. plus by ji krom chynskych a dalsich obyvatel pri trati mohli vyuzivat i lide z ptic, oujezda a podobnejch, stejne jako napr na 171 jezdi k vlaku lide z ruznych tech rovin, morin, morinek, cernolic, svinar a dalsich.
mohu jen po ste zopakovat, ze ac si stokrat myslite, ze gumokol je fuj (ac je to vlastne jen takovy mensi autobus :-), v praxi ho pro nablizovani k "socce" dost lidi pouziva. v takovejch revnicich stoji na tamnim "p+r" denne v prumeru 100 aut. v dobrichovicich sem vcera napocital 120, v mokropsech dnes cca 90, ze zkusenosti odhadnu dalsich 70 - 80 v ulicich kolem cernosickeho nadrazi a tak 200 v radotine. i v tech blbejch vsenorech jich rano stalo 32. a opravdu se nedomnivam, ze by udoli berounky obyval kmen, ktery by se choval uplne jinak, nez kmen na nahorni planine u letiste.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:21:58    Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: polemizoval, jo? no to ste si dovolil docela dost :-))))
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať do Chýně se nedá srovnávat s tratí přes Černošice snad vůbec v ničem. Zastávka bude "na mýtince" za vsí. Trať vede do Prahy oklikou, je plná poměrně ostrých oblouků a je jednokolejná. Z Chýně k metru do Zličína je to jen asi 6 km po silnici s poměrně malým provozem.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:49:20    Odkaz na tento příspěvek  

ignac: v tom s vami nesouhlasim. ano, trat je dnes jaka je, ale to snad neznamena, ze by takhle musela vypadat vzdycky. kolejovej svrsek adekvatni letopoctu, patricny pocet vyhyben, a slo by leccos....

a zastavka nebude na mytince za vsi, bude v pohodlne dochazkove vzdalenosti pro vice nez polovinu rozlohy dnesni chyne (a pro mnohem vic, esli se bude chyne rozlejzat jako doposud).

jinak - takova zastavka vsenory je take na mytince za vsi, kdyz je jeji umisteni vuci obci nemlich stejne, jako umisteni planovane zastavky chyne?

s tim zlicinem mate castecne pravdu - 6 minut po dnes (jestlipak i za 5 let) vcelku volne silnici. jeste k tomu pripoctete dobu na zaparkovani a cestu z parkingu do metra a 6 minut to nebude ani omylem, ja odhaduju tak 15. dalsi veci je, ze vubec neuvazujete o jine preferenci z pohledu cestujiciho, nez je preference casova. mnoho lidi vsak radeji pojede o trochu dele, ale hezky vsede a bez prestupu.

nechci se s vami nijak hadat, jen proste nerozumim tomu, proc tak tvrdosijte trvate na tom, ze bylide by nemeli zajem o prime spojeni s centrem prahy a ze je to tim padem nesmysl. ja si to proste, na zaklade svych zkusenosti s dojizdenim, nemyslim.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 11:30:35    Odkaz na tento příspěvek  

jinak at koukam jak koukam, vede z chyne trat do centra zhruba takovou oklikou, jako metro ze zlicina...
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 14:38:03    Odkaz na tento příspěvek  

jinak dotaz: co to kopu ty roztomile bagriky mezi radotinem a cernosicemi (aktualne dorazily do cernosic)? dokonce jsem zaregistroval i vybetonovane patky na nejake zarizeni o zakladne cca 2 x 2 metry. to je nova zabezpecovacka nebo co?
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 19:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obsluha železniční zastávky Chýně bude v praxi vypadat asi tak, že Ropid protáhne vzduchovozič S65 z Knížecí. Jízdní doba je 29 minut do Hostivice. Tam bude asi 7 minut pobyt (přípoj zároveň ze Smíchova na Kladno i z Dejvic do Chýně), a pak ještě asi 8 minut do Chýně. Celkem asi 44 minut. V případě, že se zahustí interval ve špičce na půlhodinu, tak se možná ještě zpomalí. Docházková vzdálenost až 1,5 km.

Od Anděla jede metro na Zličín asi 17 minut, asi 5 minut na přestup, a 10 minut do Chýně. V obci jsou tři zastávky, docházková vzdálenost zhruba do 500 metrů. Vlak z Knížecí do Chýně tedy bude prakticky nepoužitelný. Kdo pojede přes Anděl, pro toho bude autobus pořád jasně výhodnější.
O něco lepší to bude pro ty, kterým se hodí odjezd z Masaryčky nebo z Dejvic. Ti budou mít v Hostivici přestup ze spěšňáku, v případě zahuštění na půlhodinový interval i z osobáku. Kdo pojede v celou z Masaryčky, ten to stihne do Chýně asi za 37 minut, kdo v půl, tak asi za 46 minut.

Vlak tedy bude výhodou jen pro lidi, kteří dělají v Praze v blízkosti Masaryčky nebo někde v Dejvicích, a zároveň budou mít v Chýni vlakovou zastávku nejdále asi 700 metrů. To ale je nanejvýš polovina lidí, spíš méně, protože ta lokalita u tratě zatím není moc dostavěná a tempo výstavby v posledních letech hodně zpomalilo. A z té méně než poloviny jen ti, kterým se hodí jezdit do Dejvic nebo na Masaryčku.

Mně z toho vyplývá nejspíš to, že by se peníze určené na výstavbu zastávky a na provoz vlaků do Chýně daly utratit účelněji za něco jiného.
Jestli se ta zastávka na poslední chvíli neodpíská, tak aby se místní dali na modlení za zdvojkolejnění tratě do Veleslavína, aby s otevřením nové stanice metra mohly být jejich vlaky přetrasovány přímo k metru. Dál těžko, protože dolů na Masaryčku není zdvojkolejnění průchodné, a jednokolejka tak akorát pobere vlaky od Kladna.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7975
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 19:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ...:
Pravděpodobně příprava na rekonstrukce černošických přejezdů.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.57.99
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 23:04:01    Odkaz na tento příspěvek  

černošické přejezdy - vidím to jen potmě, ale zvonku to vyzerá minimálně na novou kabelizaci.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 4-2004

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 07:02:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Černošicách se připravuje reko přejezdů. Nově budou na PN.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 08:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A v Řevnicích a Karlštejně budou možná pro odjezdy zřízeny PN.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5026
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 09:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vlak tedy bude výhodou jen pro lidi, kteří dělají v Praze v blízkosti Masaryčky nebo někde v Dejvicích"

A pro ty co nejsou přímo na B resp. maj odněkud dobrý spojení na trať 120. Suchdol, Holešovice, Šiškov a dokonce i Pankrác a jižní konec C.
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 10:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Valis88: A v Řevnicích a Karlštejně budou možná pro odjezdy zřízeny PN
O tom zatím nic nevíme, ale každopádně po tom už léta voláme. Doposud marně.
21.12.2012 - Konec světa jako tragédie všeobecně sdílená, není zase až takovou osobní katastrofou.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 10:26:40    Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek - nejsem zabezpečovák. Mám "PN" chápat jako přivolávací návěst? Nebo jako přejezdník (aby fíra viděl jestli přejezd funguje či ne)?
Dík za odpověď!

Kdyby u betonování fundamentů před Slánkou v Černošicích byl můj děda, tak by příslušného pracovníka praštil přes ruce slovy "řemeslo braň se!"
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 11:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už proběhly jakési prohlídky, tak je to možná blízko. Jde o dodělání bílých světel pro přivolávací návěsti na odjezdových návěstidlech.
Světelný přejezdník by se asi nevyplatil, ale kdyby byly zřízeny PN a po dobu výluky pak kolíčkový zapojovač a na trati přenosný přejezdníky, bylo by to hned jiný kafe...
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 11:44:49    Odkaz na tento příspěvek  

hroch: diky.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 804
Registrován: 4-2004

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 11:55:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PN jako počítače náprav... Řemeslo braň se... ... hahaha moderní doba si žádá moderní technlogie, ni?
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 12:06:50    Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek - "Z PLR do MLR..." Ať žijou jednoznačné zkrátky! O počítačích náprav, které spouští přejezdy něco málo vím. Zkusím zjistit podrobnosti o předmětném úseku.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 05:56:17    Odkaz na tento příspěvek  

Když tolik probíráte tu linku přes Chýni, tak mám takový nápad. Berte to spíš jako takovou zajímavost, ale třeba to jednou někoho napadne i vážně. :-)

A ten nápad je... vlečka na Mořinu! :-)

Vlečka na Mořinu, pokud si ji prohlídneme na mapě, nevede až tak blbě.

Dovedl bych si tak představit jednou v budoucnosti linku, která by jezdila z Mořiny do Veleslavína přes Rudná město a Hostivice.

Pro cesty na Smíchov bych to moc neviděl, protože bus+metro by měly výrazně méně závleků = rychlejší + obslouží i obchodní centrum Zličín.

Ale přímé vlaky do Veleslavína, by si svoje cestující mohly najít. Zvlášt pokud by se ta trať někde přiblížila obcím od nichž je dál (navíc by je příjemně napojila na Hostivice a Kladno).

Pokud by jednou začaly jezdit vlaky z Chýně do Nučic přes budoucí Rudná-město... tak až by se Středočeský kraj zase nudil, tak by se vytvoření linky na Mořinu přímo nabízelo.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 06:03:23    Odkaz na tento příspěvek  

Projděme si ji pěkně od Rudné (tedy od nádraží Nučice) dolu:

1) V místě ulice "U Zastávky" by se postavila spojka mezi tratěmi.

2) V Nučicích u křížení s Tyršovou by se udělala zastávka Nučice-obec (relativně slušně v zástavbě).

3) u Tachlovic bychom trať přiblížily k ulici "Na Skalkách", takže docházka z Tachlovic pro 2/3 obce od 200 do 700m (vzhledem k rychlému spojení do Veleslavína za cca 30-35min snesitelné... tuhle vzdálenost jsou v Praze ochotní lidé chodit na metro)

4) poloha zastávky pro Kuchař je myslím jasná. Střed obce ani ne 300m od ní je perfektní.

5) Trněný Újezd je také jasný. Do středu obce 350m.

6) závlek trati ke Kozolupům bychom zavlekli ještě o trochu dál a tím bychom dosáhli pěší vzdálenost Kozolupů-bus od zastávky na trati kolem 550m

7) Mořina, ta je už trochu problém. Jen "přiblížení" trati k Mořině znamená zářez a přitom trať přiblížíme jen o 180m.

Jenže zastávka na současné trati by bohužel byla poměrně daleko. Pro západní část obce docházka kolem 700-900m, pro východní ještě více.

Pořádnější přiblížení trati k obci by bylo sklonově náročné (ale formou delšího zářezu by to snad i šlo). Docházka by pak byla 300-500m pro 2/3 obce. Což by za to i stálo.

Naopak "nepřiblížení" trati by umožnilo pokračovat až k Americe (pro víkendové vlaky pro turisty :D ).


Asi namítnete, že ten nápad je šílený. Že se jedná o malé vesničky (ale - Mořina, Nučice a Tachlovice se dají srovnat s takovými Zbuzany, ne?) a jednalo by o investici za pár desítek milionů (já bych to odhadnul tak na 150-200 i s tou spojkou a 2 přeložkami + přiblížením Mořině).

Ale kdyby si se kraj nudil, tak proč ne, ne?

Pokud by to opravdu jezdilo až do Veleslavína a JD z Mořiny do Veleslavína by byla řeknemě 40-45 minut, tak bych nepochyboval, že by si to cestující snadno našlo. Vlak+metrem jen 10min, by byl příjemnější než jet autem/busem k Bčku a v něm pak sedět 25minut na Můstek.

Navíc obcím by to udělalo velkou službu, neb by je to zatraktivnilo, díky perfekntí dostupnosti z Prahy.

A jako bonus by získaly nejen slušné spojení k metru A, ale také na Rudnou, Hostivice a Kladno. :-)

Snad bude vlečka na Mořinu ještě dlouho v provozu, aby se obce stihly tak rozrůst a Praha tak zbohatnout, že tenhle nápad někoho i smrtelně vážně napadne. :D Protože... proč ne? :-)
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 1-2011

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 06:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jo, pobavil jsem se dost
21.12.2012 - Konec světa jako tragédie všeobecně sdílená, není zase až takovou osobní katastrofou.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 09:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně to nepřijde o nic víc nebo míň vtipný, než zastávka někde v kopci nad Chýní, kam to mají všichni daleko. Když už jsme u fantazírování, tak já bych udělal "obchvat" Rudné - od Zbuzan, mezi Nučicema a Tachlovicema, křížilo by to tu vlečku a napojilo se někde za Krahulovem. Celkem něco přes 5 km relativně přímé trati a mohly by tudy jezdit rychlíky, než se pořádně opraví 171.

Trochu vážněji, máme na západ od Prahy několik "destinací" a několik tratí vedoucích do Prahy a je potřeba to nějak smysluplně nakombinovat; S65 do Chýně moc smysluplná není.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Vrážák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.141.251.132
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 12:52:48    Odkaz na tento příspěvek  

Mám podstatně rozumnější nápad: tratě prodat, koleje vytrhat, pozemky nabídnout k výstavbě. Vše obsloužit busy za desetinu ceny vlaku, jedoucí do 10min k rychlému metru. A nevymýšlet koniny na nesmyslných lokálkách a vlečkách s téměř nulovým potenciálem cestujících.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 14:39:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslím si, že autobus bude mít oproti vlaku typu 810/814 nějakou zásadní výhodu v nákladech. Samozřejmě ta vlečka na Mořinu je dost mimo mísu. Podobně jako ta Chýně. Teprve pokud by se tam výstavba zahustila, by mělo smysl tam posílat vlak.

Ale třeba S6 je podle mě trať s obrovským potenciálem - viz těch 80 lidí v šukafonu, který ani nejede na hlavní nádraží (tolik k tomu, jak všechno musí jet do centra, jinak je to zbytečné a nikdo tím nebude jezdit). Pokud by se podařilo ty vlaky protáhnout až na hl.n., do trati se trochu investovalo a nasadila se vozidla komfortem a jízdní dynamikou odpovídající 21. století, mohly by pak autobusy svážet lidi k vlaku namísto k metru.

Na toto téma taky trochu fiktivní návrh. S7 je klasická příměstská linka, takže ráno asi jezdí plná hlavně do Prahy a prázdná z Prahy (a odpoledne opačně), obzvlášť ty krátké z Dobřichovic/Řevnice/Radotína, které se na hl.n. obrací zase zpátky. Co kdyby tyhle vlaky, který jedou proti špičce (jenom ty, co začínají na hl.n., ne průjezdné z Úval), jezdily přes Krč, aby se přes Vyšehrad mohla procpat S6 a hypoteticky letištní linka ze Semmeringu?
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 16:52:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak... :-)

Není to až tak šílený... uznávám, je v tom lehká ironie a parafráze na Chýni, ale na druhou stranu... není to až taková konina.

Že úsek Rudná-Nučice_obec (ta nová zastávka u křížení s Tyršovou) bude jezdit tak +-10 lidí, to je nejspíš fakt. Ale nějaké lidi by si to tedy našlo. Přece jen... nebude to lokálka v divočině, ale rychlá příměstká. Sice do malých obcí, ale pořád to bude příměstká doprava. Navíc turisty by dovezla téměř až k Americe.

A nejsme na Vysočině či v Ústeckém kraji. Praha a její okolí si podobné výsledky dovolit může. Navíc by to vylepšilo skóre na úseku Nučice-Hostivice.

Nepochybujte, že bych sám těch 100-200 milionů, které by to stálo, radši vrazil do obnovení provozu na některých z opuštěných lokálek (132,113 nebo do zavedení Sp na 160 mezi Žihlí a Chomutovem či do protažení vlaků ze Sušice po vlečce do Sušice města atd, atd, atd...). Za ty peníze by to na 20 let udělalo mnohem víc užitku.

Ale nezapomínejme, že takhle svět nefunguje. Reálně je větší šance na to, že Mořina bude mít vlak, protože leží vedle bohaté Prahy, než že by Ústecký kraj obnovil pravidelný provoz na takové 113.