K-report
 

Archiv do 11.listopadu 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Student Agency » Staré archivy » Archiv do 11.listopadu 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 00:44:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ares1:
Odejít není tak snadné. Jste-li pánem svého času a můžete cestovat, kdy se vám zachce, pak asi ano, jste-li však vázán pracovní dobou nebo rodinou, tak jde spíš o to zajistit si jízdenku co nejdřív, aby na zastávce zůstal stát někdo jiný. Síla SA tkví podle mého názoru mj. v tom, že nabízí spojení i ve zdánlivě okrajových částech dne.

Martin_zlivský:
Nechápu ani volbu vlaku (delší cesta, 2 x dražší), ani koženku (rozumím tomu v tramvaji, ale ne v dálkovém autobuse), asi jezdí na nějakou slevu, nebo jsou to milionáři. Nebo třeba ti cestující nezačínají/nekončí v Plzni, když se podíváte o víkendu na spojení Plzeň - Stříbro, Tachov, Mariánské Lázně, Domažlice, tak je to strašná bída. Tam je vlak často jedinou alternativou a přestup na autobus v Plzni už nechtějí řešit. Pro pracovní dny mě ale žádné další vysvětlení nenapadá. Mmch, proč si vybíráte vlak vy, jestli to teda není osobní otázka.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 01:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad ČSAD zast. já měl na mysli dopravu tam kde to lze využít konkurenci..Je pochopitelné že to někde nejde,obvzlášt jezdí-li tam jen jeden dopravce.
Do vlaku mě za normálních okolností také nikdo nedostane.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26953
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 01:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

delší cesta, 2 x dražší

Cena se dá srazit, když je vůle (a že za obyčejné jezdí málokdo soudný, kdo to opravdu platí), jízdní doba delší být nemusí (záleží na přesné relaci).
Koženka v busech samozřejmě není, tam by se spíš dala hledat analogie mezi vcelku pohodlnými sedačkami C 734 (a LC 735(?) na dálkových linkách) a moderními hrůzami třeba v MANech, ale občas i jiných lepších busech (ale to asi je opravdu spíš člověk od člověka). Na rychlících bývá už většina vozů bez koženky + pár klasických koženkových B - pár výjimek se na Plzeň ale stále najde.


Nebo třeba ti cestující nezačínají/nekončí v Plzni ... přestup na autobus v Plzni už nechtějí řešit. Pro pracovní dny mě ale žádné další vysvětlení nenapadá.

Přesně tak. A proč i na trase z Plzně do Prahy? Nevím, neptal jsem se jich a ani nemám přesné číslo, ale nějaký důvod k tomu asi mají :-). Stačí v Praze potřbovat někam po trase linky C, příp. v Plzni bydlet u nádraží, či linkách, jimž je to tam blíže jak na CAN.
A pár lidí je taky zvyklých jezdit vlakem, stejně jako někdo busem, a zvyky se těžko mění.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26955
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 02:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mmch, proč si vybíráte vlak vy, jestli to teda není osobní otázka.

Nevím, zda je, či není osobní, ale klidně odpovím, bo je to vcelku prosté:
Primárním důvodem je čtyři až pět spojů do civilizace, resp. o víkendu velký kulový. A přestupovat pak v krajským/okresním městě na bus (a pak stejně zase na vlak) by pro mne bylo krajně neefektivní a zbytečně drahé (a nepohodlné).
U tras přes Prahu si pak rád ušetřím jakékoliv přesuny, protože mne obtěžují (při cestě se chci vyspat nebo aspoň něco mně příjemnýho konat :-), jinak mohu jet rovnou , když pominu „poněkud” vyšší cenu), navíc takový přesun trvá (a ten čas se prakticky nedá využít) a stojí další peníze. (Přímé spoje nejedou, v lepším případě jede jeden denně s šílenou jízdní dobou.)

A pak vlastně ještě jedna, pro mne velmi důležitá, věc (týká se především dálkových tras):
Absolutně odmítám se předem svazovat např. rezervacemi (a stát za jízdy je pro mne nepřijatelné), protože dost často netuším, co bude za pět minut. U vlaku se mi jen velmi zřídka stane, že by nepobral, a když už, tak v první třídě se nějaké to volno vždycky najde. Za takovou jistotu si klidně i něco připlatím.
U autobusu bez rezervace mohu dost často jen doufat, že pojedu aspoň ve stoje a nezůstanu na zastávce. Posledně jsem takhle (ne)jel do Liberce (tam se vlakem z jihu prakticky nedá) - první spoj, na nějž jsem měl rezervaci, mi těsně ujel (kontrola jízdenek v metru při přestupu na Florenci, trvalo, než jsem ji vyhrabal a mezitím mi ujelo metro a další až za 10 minut...), další (za hodinu) byl vyprodanej a bohužel všichni přišli. Kdybych jel vyhlídkovou trasou vlakem, byl bych tam nakonec dřív...
Takový adrenalin si rád odpustím :-O
(Samozřejmě je mnoho věcí, jež mi na vlaku, resp. službách českých železničních dopravců vadí, ale ideální možnost neexistuje. Oslizlé kožence se snažím vyhýbat a vcelku úspěšně se mi to naštěstí daří. :-O)

Na místních linkách je mi to vcelku jedno, čím jedu. Když teda nějaká VHD vůbec jede a já ji hodlám využít.

(Omlouvám se za tuto grafomanii, ale nějak jsem se rozepsal... :-))
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Busman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 10-2005


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 09:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak mě napadlo, jestli je vůbec podle vyhlášky možné, aby během jízdy někdo chodil po dálkovém autobuse, případně seděl na schodech u řidiče. Tím myslím stevardky. Podle mě by měla sedět a být připoutaná, jako ostatní cestující. V Evropě jsou na tohle celkem vysoké pokuty. Jestli se to tu už řešilo, tak se omlouvám
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5499
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 09:24:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fajn. Proč jezdím mezi Prahou a Plzní vlakem?

a) Obvykle pokračuji do Pardubic. Do Pardubic se jezdí z hlavního nádraží. Na hlavní nádraží mě z Plzně doveze vlak, autobus nikoliv.
b) Málokdy plánuju cestu tak, abych mohl předem říct, kterým spojem pojedu, proto mi vyhovuje, když můžu kdykoliv pijít na nádraží a vím, že se bez problémů vejdu do nejbližšího spoje.
c) Cena - jak jsem říkal, mám studenstké jízdné, takže mě je to jedno - a věřte, že za obyčejné jízdné 130 Kč jezdí jen minimum cestujících, takže to nelze brát jako srovnávací kitérium.

Ještě bych mohl mluvit o tom, že do vlaku s sebou můžu vzít kolo (což také často využívám), že ve vlaku se mi líp spí, ...
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 13:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky za vysvětlení, pánové.
Pro řešení rezervací na poslední chvíli je vhodná otevřená jízdenka, samozřejmě když volné místo není, tak prostě není.
V obou případech uvádíte úsek Plzeň - Praha jen jako část cesty, pak vás chápu. Jsem na tom stejně, akorát pro mě je naopak cesta do centra Prahy zbytečná zajížďka a vychutnávám si lehkost přestupu na CAN v Plzni.
Otázka ceny - nevím, jestli je možné třeba na žákovský průkaz Plzeň - Pardubice kupovat i zlevněnou jízdenku PLZ - PHA, ale to asi není to hlavní. Pro mě je zas nepřijatelné si kupovat nějakou slevovou kartu na 3 roky. V krajním případě nutnosti použít vlak taky sáhnu po nějaké dostupné slevě jako zpáteční jízdné či jízdenka IDS, ale autobus nabízí normální jízdné bez nesmyslné karty a studování záludností tarifů IDS.
Pokud si pamatuji, tak do Prahy jezdívaly 2 slušnější vlaky, IR Mnichov - Praha a EC Dortmund - Praha. Dnešní stav neznám.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5503
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 13:26:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nevím, jestli je možné třeba na žákovský průkaz Plzeň - Pardubice kupovat i zlevněnou jízdenku PLZ - PHA

Je. Na žákovský průkaz můžu jet třeba i z Plzně do Berouna nebo z Pardubic do Kolína a nikdo to neřeší. A to ani v případě, kdy tam jedu za cílem zcela nestudijním. Ještě si nikdo nestěžoval - ono se to dá piliticky zdůvodnit třeba tak, že část cesty jedu vlakem/busem a zbytek mě odveze kamarád autem. Ale jak říkám, zatím jsme s tímhle problémy nikdy neměl.

Ostatně, znám lidi, kteří jezdí trasu Pardubice * Louny a Pardubice - Chomutov v kombinaci "vlak do Prahy, bus domů", protože jet do Chomutova a Loun vlakem je zdržovačka. Taky si kupovali lístek na vlak jen na část trasy a problém nebyl.
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 14:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ares1:
dopravu tam kde to lze využít konkurenci ... to někde nejde, obvzlášt jezdí-li tam jen jeden dopravce.

On je problém v tom, že konkurence sice existuje, ale mám z ní dojem, že jízdní řády se spíš přizpůsobují oběhu autobusů než cestujícím. Konkrétní příklad: plánuji šotocestu po severním Brněnsku, dneska už spoje Praha - Brno po silnici nemáme, tak musí začínat i končit v Brně. Jsem víceméně vázán konkrétními časy, přistoupím tedy k hledání spojení. Konkurence na první pohled velká. Tourbus - vyklízí pozice, z linky zbylo od zítřka torzo. Nepoužitelné. Eurolines - lepší, ale přestup Hlavní nádraží - Hotel Grand za 15 minut se mi nelíbí, nechci si zkazit celý den strachováním se o návaznost. Projíždějící linky vylučuju, bez místenky nechci riskovat. Zbyde SA, mají ty spoje nejlíp rozhozené. Měl jsem 2 varianty návratu do Brna, vždy vyšlo SA nejlépe. Je to jen jeden subjektivní příklad, ale podobně mi to vychází i na jiné cesty. Rád bych třeba zkusil Eurolines, ale nejde to. Musím do fronty k SA a doufat, že bude volné místo.

Martin_j:
Sním o tom, že bude jednou existovat síťovka na všechny existující linky autobusové i železniční a každý si bude moci jezdit, jak se mu zachce. Zatím tuto výhodu, jak je vidět, mají jenom studenti.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26982
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 14:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sním o tom, že bude jednou existovat síťovka na všechny existující linky autobusové i železniční a každý si bude moci jezdit, jak se mu zachce. Zatím tuto výhodu, jak je vidět, mají jenom studenti.

Na vlak už taková jízdenka existuje, za poměrně zajímavou cenu - cca 20 tisíc na rok.
Platí na vše (i první třídu) bez jakýchkoliv dalších poplatků, krom SC. S sebou lze bezplatně převážet i kolo.
Taková možnost u jiných dopravců chybí.

Jízdenka ale není samozřejmě vše.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26983
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 14:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro řešení rezervací na poslední chvíli je vhodná otevřená jízdenka...

=tarifní složitost (na obyčejné jízdné, tedy přijdu, zaplatím a jedu, bych měl smůlu).

Ta síťová jízdenka je opravdu asi nejlepší, samozřejmě jen za podmínky, že ji člověk využije (najezdí dost, aby se mu vyplatila).
Prostě do něčeho nasedneš a nic dalšího Tě nemusí trápit (akorát musíš napřed rozbít nějaký velký prasátko...).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 652
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 15:17:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad ČSAD ZAST. s SA již nejezdím a také to jde.Stačí podnikavost a dojedeš leckam.A jelikož si moc spoje nezjištuji je to adrenalin.Zatím jsem se domů vždy dostal.
Jiné to je pokud člověk jede za pracovními povinnostmi to už musím mít pevný řád.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 22:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_zlivský:
Otevřená jízdenka zas taková složitost není, když jsem to pochopil i já. A je to docela výhodné. Neznám sice podrobnosti té síťové jízdenky, ale myslím, že na vlak to nebude, že to bude jen na ČD. Síťovka existuje i na autobusy, u SA třeba jako jízdenka 7+ a 30+ na trasu PHA - Brno, totéž má i Eurolines (B.E.I.). Kvůli ani jedné z nich ale prasátko nezničím.

Ares1:
s SA již nejezdím
To slovíčko "již" je tam zajímavé, nějaký větší důvod? Je to asi individuální, ale improvizuju jenom doma s IDOSem, "v akci" dodržuju časový plán, abych viděl všechno, co jsem si naplánoval. Při improvizaci v terénu ale stejně musíte časem narazit na SA právě kvůli tomu jejich pokrytí celého dne. Osobně taky nejdřív koukám na normální dopravce, ale tam často nenacházím spoj, co hledám.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 10:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Před měsícem sliboval žlutý Radim zásadní renovaci audiosystémů a zežloutnutí posil. Skutečnost je taková, že o posilách ve standardu SA si mohou cestující jen zdát, některé spoje jsou po prostorové stránce naprosto úděsné, bohužel se čím dál častěji stává, že vypadnou žluté spoje garantované a místo nich jedou patráky. Ayatsy už očividně dosluhují a slibovaná náhrada za ně v nedohlednu. Vrácení 10% jízdného je slabou náplastí, vědět to dopředu, tak raději pojedu s BEI.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26997
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 10:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ČSAD:
Není to možná složitost, ale to ani ta zpáteční jízdenka


myslím, že na vlak to nebude, že to bude jen na ČD

Na ČD a smluvní dopravce. :-) Takže záleží, jak se s dalšími dopravci domluví, na mé trase zatím (bohužel?) vlak = ČD a zbytek je neveřejný.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Mirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 10:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Goldfinger: To je těžké. Já mnoho necestuji na trase Praha-Brno, ale minulý týden při cestě na Coach Progress jsme z Brna ráno jeli velmi pohodově a příjemně s Tourbusem a zpět zcela s opačnými pocity s Eurolines. Radima zatím pořád za skoro tři roky žlutých linek vynechávám.

Bohužel Eurolines se mi na první pokus s nimi tak znechutily, že příště (až zase někdy pojedu do Prahy), tak třeba s ČD (podle toho jak se budou od prosince chovat) a nebo s Radimem. Je škoda, že Tourbus tu linku nadále tlumí, protože cena velmi příznivá, ale důvody útlumu se snažím chápat.

Eurolines ve čtvrtek 26.10.2006 nabídli prostřednictvím dopravce "Sochora" Mercedes, který pro mne rozhodne neznamenal slibovaných 150 minut komfortu, ale téměř souvislou obavu o život (to je nadsázka samozřejmě). Prvně jsem se bál, když na mne slovensko-česky mluvící řidič s pivním medicimbalem promluvil ohledně mé velké tisícikorunové bankovky. Já fakt nic menšího neměl a chápu, že 145 Kč je malá suma, ale mohl to řešit jinak, než na mne řvát, že není banka a co si vůbec myslím.

Cesta po dálnici byla doprovázena vytrubováním několika "pomalu" jedoucích řidičů a nadáváním, jací jsou to kokoti a jestli ten kokot maďarskej neví, že u nás se na dálnici jezdí 130.

Pro mne jasná zpráva. Pokud neuvidím přistavenou novou Setru a budu mít jinou možnost, byť třeba s čekáním, tak s Eurolines už nepojedu. Vím, někteří řidiči napříč firmami jsou hulváti, ale tohle se B.E.I. nepovedlo a pro mne to byl opravdu nejhorší řidič za posledních cca 5 let.

Co se Radimových posil týká, tak neznám situaci na dalších linkách, ale to co jezdí z Brna, tak mi připadá vždy velmi slušné a rozhodně ne horší, než ten Mercedes Sochora. V pátek 13. například na jednom spoji odjížděly z Brna 2 žluté busy a pak ještě dvoupatrový Axial Venta.

A ještě si dovolím k tomu pátku 13. poznámku na věčné téma, co by bylo, kdyby Radim...
Sám pan Jančura se u Grandu v pátek 13. objevil a pracoval. A i když moje premiéra v jeho busech zatím stále nepřichází, nemohu se zbavit dojmu, že je to velmi šikovný člověk, který nemusí hledat teoretické poučky v literatuře, ale dokáže si ten marketing a image vytvářet sám se svým týmem.

A ty chyby, které na jeho linkách vídáme (a není jich málo), nechť si naleznou svého žalobce. Já tvrdím, že je špatně, pokud odjede spoj s hodinovým zpožděním, byť odůvodnitelným stavem na dálnici. Já tvrdím, že je špatně, pokud jsou autobusy označeny chybnými cílovými stanicemi (například spoj z Brna do Prahy London Express). Já tvrdím, že je špatně, pokud se řidiči chovají hulvátsky, avšak v souvislosti s nedostatkem kvalitních šoférů vím, jak je těžké toto řešit.

Ale všechna ta negativa jsou typická pro velkou část našich dopravců. Jen ta žlutá je hodně vidět. Nejmocnějším žalobcem jsou cestující. Výrazem jejich žaloby by měla být menší poptávka po kritizovaných službách. Nemám ovšem pocit, že jich ubývá, spíše naopak.

 
 
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 14:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasně, kvalitu u SA si už cestující zvykli brát samozřejmě, zatímco chyby neodpouštějí. Taky si vzpomínám na opačnou situaci, kdy jsem přišel na Deflorenc a na posile jelo travego, zatímco na řádném spoji se krčil notně ojetý ayats. Věřím, že Radim a jeho girls tuto rubriku čtou a pracují s ní.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27016
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 14:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kvalita je brána jako samozřejmost vždy, to není specialita SA, či dopravy. Pokud z ní chce někdo (dopravce) těžit, musí ji svým zákazníkům neustále zdůrazňovat :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1898
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 16:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak já se taky připojím. Tím spojem Eurolines, co uváděl Mirek, jsem jel taky, takového řidiče už jsem dlouho nezažil, měl jsem sto chutí napsat přátelský dopis B.E.I., ale zatím jsem si to rozmyslel. Shodou okolností s tím samým řidičem jel o den dříve Bobyk a svou zkušenost jistě napíše. Pokud se tak chová více jejich řidičů, tak je Radim ani za konkurenci považovat nemusí.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 22:30:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Autobusy 3 dopravců na Praha, ÚAN Florenc. Fotka není z nejlepších, ale nebylo příliš mnoho času ji udělat.
http://img102.imageshack.us/img102/5766/p1010850gj9.jpg
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5166
Registrován: 1-2005


Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 23:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Magiq a spol.: Co bych dodal? Odjezd ve 14:30 směr Brno. Že řidič velmi ochotně po výjezdu z Florence komunikoval s kamarády v žigulíku s ukrajinskými značkami, mi bylo fuk. Ale že se do toho kopečka nemohl rozjet, protože ani nadvakrát nepochopil, že tam tu jedničku bez spojky nenarve, už leccos předznamenalo. Řidič byl evidentně zvyklý na Ikarus, jinak si jeho styl řazení vysvětlit neumím. Po cca 60 km zajel na parkoviště, a aniž by nám, cestujícím, cokoli vysvětlil, zmizel, a po následujích 10 minut jsme zprávy o jeho činnosti získávali jen prostřednictvím zpětných zrcátek, v nichž jsme viděli dolívání vody z konve. Že nepadlo byť jedno slovo vysvětlení, proč a jak dlouhou budeme mít sekeru, nekomentuji (ale mohl jsem si na té benzince skočit pro plechovku piva, která by mě možná uklidnila...). Do Brna jsme dorazli s cca 20-30 minutovým zpožděním, před budovou hl-nádru jsme zkejsli dobrých deset minut. Docela by mě zajímalo, co bránilo řidiči otevřít dveře a vypustit dva lidi, co slušně prosili o otevření, aby stihli vlak v 17:2x.
Ospobně předpokládám, že pokud řidičem nebyl samotný majitel firmy, tak tato firma zajde na úbytě (možná i tak). Představa, že s magorem, co častěji než brzdu používá klakson, jedu kamkoli, mě docela děsí. A při popsaném stylu ježdění, dávám autobusu rok, maximálně dva (pokud dostane někoho, kdo ví, jak se s tím jezdí).
Ale aby to nevypadalo, že haním BEI, tak v pondělí na spoji v 11:45 ze Zvonce jel naprosto špičkový chlap, ochotný, sympatický, komunikativní, prostě nebe a dudy. I když mě jeho trojková Setra moc nezaujala
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 1-2006


Odesláno Úterý, 31. října 2006 - 09:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten nedostatek řidičů už je asi dost kritický, když musejí dopravci zaměstnat každého troubu, co aspoň umí držet volant. Občas se s podobným exotem taky setkám a to u různých dopravců.

Nedávno jsem v souvislosti s podobnými příspěvky v diskuích přemítal nad vlastními zkušenostmi a došel jsem zhruba k takovému složení řidičů linkových busů všeobecně (v procentech):
20% - profesionál. Umí řídit i na úrovni jednat s lidmi.
60% - průměr. Nenápadný, neoslní ale ani nenasere.
20% - blb, kterému bych nesvěřil ani valník s hnojem.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 31. října 2006 - 13:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To já znám taký nějaký ukrajince za volantem zvlášt jeden je známá firma na nejmenované relaci u nejmenovaného dopravce (nejmenované protože nechci uškodit) Jeho styl řazení je až tak zajímavý že u jeho svěřeného vozu začaly vyskakovat sudé kvalty.Na dálnici klidně vyřadí a jeho zlozvyků je víc.Nicméně se chová k lidem slušně a vstřícně a jezdim s nim v celku rád.trocha adrenalinu neuškodí aspoň se člověk nenudí.
Ale souhlasim s Gromitem v těch procentech nejhorší sou opravdu takový který neumí nic a příjemní jsou jak osina v nicméně řidiči teď chyběj snad u 90% firem tak si nemůžem moc vybírat.
AV 15-30
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 13:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vyřazování je normální a dělá to kde kdo (včetně mě). Záleží na to kde.
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 19:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Předali jste zkušenosti s řidičem do B.E.I. nebo jen tady na forum? Nerad bych se s tím řidičem potkal, až zase pojedu na Prahu Jinak s trojkovou Setrou a dobrým řidičem jsem jel minule, možná to byl ten samý..
A u SA pište řediteli, sám k tomu vybízí . Třeba se dozvíme proč některé věci nejsou jak sliboval.

PS: po několikáté opakované zkušenosti, kdy busy z Brna na Zlín jezdí nacpané i v časech mimo špičku se už těším na SA v této relaci. Aspoň bude u současných dopravců volněji...
www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5183
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 12:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minibox: Rozmýšlel jsem se, ale nakonec jsem se na to vybodl. Pro jistotu se ale Intouru 5S3 xxxx budu vyhýbat
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Driver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 23:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SA nabízí luxus,ale luxus v podobě odjezdu z ÚAN Ostrava po 15:35,více jak půlhodinové zpoždění na odjezdu(vzniklé opožděným příjezdem) .Čekání při sněžení v mrazu.Ještěže u SA podávají teplé nápoje.Případná technická zastávka,cca dalších 20 minut.Příjezd na Florenc bez zpoždění?
Je fakt,že počasí a dopr. situaci nelze ovlivnit.
Železnice má v tomto směru výhodu,takže v nastávajicím období bude docela konkurencí.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27111
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 00:21:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Železnice už vrtochy počasí pocítila - spadané listí nadělalo v neděli pořádnou paseku...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Lukáš Šmahel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.166.62
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 17:17:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já osobně jsem busem Praha - Plzeň nikdy nejel a asi by mne to ani nenapadlo.
Cena: Je naprosto totožná. Vlak stojí 80 Kč, bus stojí 80 Kč.
Zastávky: Praha hl.n. je víc v centru, i když rozdíl je nevelký. Plzeň CAN je někde v prčicích, osobně na téměř všechna místa, kam jsem kdy v Plzni potřeboval, je to lepší z hl.n. Je tam i lepší železniční uzel.
Frekvence: Vlak jede co hodinu a bus dejme tomu taky. Vlaky ale umožňují mnohem lepší přestupy v Plzni, potřebuji-li je.
Doba jízdy: Jestli pojedu 1:30 nebo 1:39, považuji za prakticky totožné. Cestu na Zličín nepovažuji za plnohodnotnou cestu Praha - Plzeň, z vlaku taky nevystupuji na Radotíně.
Obsazenost: Do vlaku se vejdu vždycky, pravda, jednou už to bylo s velkými problémy. Jelikož jezdím na poslední chvíli nehodí se mi rezervace dlouho dopředu.

Osobně vidím konkurenceschopné SA na lince Pha - Liberec, nechápu linku Pha - Ova (snad s výjimkou mezizastávek FM a NJ).
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 19:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad vyřazování kvaltů: To je snad jedna z nejhorších věcí, kterou může řidič u tak těžkého krámu udělat, tím hůře, když tím těžkým krámem je autobus plný lidí!
a) neřekl bych, že množství ušetřené nafty za to vůbec stojí
b) mizivé doplňování vzduchu do vzduchojemů
c) okamžitá nepřipravenost na nutnost přidat
d) přehřátí brzd!!! (moje noční můra když jsem jezdil)
Já jsem řadil i když jsem měl popojet i třeba jen metr z kopce v koloně, zkrátka než se hnou kola, tak řadím, už kvůli cestujícím a vlastnímu dobrému pocitu...
Nechci tady do ničeho nikomu kecat, ale řidič busu, kterého někdy vidím za jízdy vyřadit, je pro mě nebezpečný. Ne nadarmo je to zakázáno, stačí mi těch pár Karos popadaných z Alp. Od jisté doby se snažím tenhle zlozvyk omezovat i v osobáku.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 19:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ml636:nezbejvá než souhlasit,ale co říct na člověka pravděpodobně řidiče který řekne že je to normální a dělá to kde kdo!V životě jsem neviděl řidiče čsad vykvaltovat natož na dálnici ve vysoké rychlosti ono je to vlastně jedno kde Tady na tom je vidět jaké názory panují v současné elitní šoferské společnosti Je vidět že časy kdy si mohli autobusový dopravci vybírat své řidiče profesionály je ta tam.
AV 15-30
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 20:02:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no vono kvalitní řidiči radši zůstanou v čsad a podobných firmách, přece nebudou riskovat mafiánský praktiky např u sa
Busman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 10-2005


Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 21:24:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lukáš Šmahel: Z Prahy do Ostravy nebo opačně s SA pojede ten, který chce mít levnější jízdenku, tam je ta úspora docela velká.

ML636: Taky souhlasím. Často se setkávám, byť v městské dopravě, že řidič má zařazeno jenom když přidává, v ostatních případech jede na neutrál, i když brzdí z poměrně vysokých rychlostí. Tohle mě přivádí k šílenství!!!

Liberečák: Možná pořád lepší SA než kdejaký soukromník
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 21:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

6120:To já viděl vykvaltovat řidiče z nejednoho ČSAD a dokonce i na dálnici.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 22:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lukáš Šmahel: Jet do Plzně busem by mě také normálně vůbec nenapadlo, ale jednou jsem si zapoměl doma JP a musel jsem se dostat z Plzně do Prahy.

K tomu vyřazování:
Co když jsou řidiči nuceni k úsporám nafty pod pohrůžkou sebrání prémií?
Řekl bych, že jen tak z plezíru to řidič dělat nebude.
Byl jsem onehdá na Slovensku, jeli jsme kopcovitým terénem a pokud to bylo možné, tak řidič vyřazoval. Říkal, že má na svou C734 turbo normu 23l/100km a taky že s hrůzou čeká na zimu.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 4-2006


Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 22:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD Fousekx no tak to už jsou spíš zoufalé společnosti.Já mám jednu takovou příhodu:Řidič se na takové poradě ptá nadřízeného.Od kdy můžeme topit.Odpověd vedoucího zní.Až vám bude chladno na takové blbosti se neptejte.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 07. listopadu 2006 - 23:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bylo to Slovenské SAD. Na obranu musím říci, že to bylo asi před rokem, v době kdy výrazně vylétla cena ropy do závratných výšin a trochu se panikařilo.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 00:29:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fousekx: Když už něco takového nastane a není možná cesta přechodu k jinému dopravci, tak bych to řešil asi takhle: Seřídit motor a čerpadlo, jezdit s lehkou nohou a nenechávat zbytečně dlouho běžet motor před šichtou a na konečných- zvyk celé řady řidičů.(s údivem jsem tohle zažil u hodně řidičů známého pražského dopravce, kde se nadspotřeba zaručeně platí).
A na druhou stranu znám dopravce, kde se neplatí a někteří řidiči stejně vyřazují. Je to asi o tom, že postupně klesá celková váženost a profesionalita toho oboru..:o/

zzz: Je spousta firem co má jméno "čsad" ale s původním ČSAD už nemají nic společného, tedy ani morálku původních pravých králů silnic. Poslední pozůstatky za pár let odejdou do důchodu a potom už bude záležet na jedincích, nebo na štěstí brigádníků z osobáků.

Snad už nedojde k tomu, že autobusák (ještě tak před pár lety byl případ) si bude na lidech zkoušet, kolik vydrží bubnové brzdy při brzdění z kopce bez kvaltu a motorovky..
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 02:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lukáš Šmahel:
Protože jsem o SA vs. železnice Plzeň - Praha, také diskutoval, tak asi takto:

Cena: rozhodně nestojí obé 80 Kč. Pro cestu s ČD za 80 Kč musíte mít kartu za 600 Kč a její poměrnou část přičíst. A chcete-li být úplně fair, počítat 130 Kč, protože bez In-karty platíte 130 Kč u ČD a bez té samé In-karty 80 Kč u SA+DP Praha. Pokud navíc máte pražskou tramvajenku, platíte jen 60 Kč. Vaše hodnocení ukončení na Zličíně je opravdu jenom váš subjektivní pocit a stovky cestujících denně dokazují, že to není na překážku.

Zastávky: CAN v prčicích? Záleží, kam dál míříte. Přestup na MHD z vlaku je ale zdlouhavý a komplikovaný, obzvlášť s těžkým zavazadlem.

Frekvence spojů: autobusy jezdí častěji, pokud teda počítáme přímé nezastávkové spoje.

Doba jízdy: Záleží, kam/odkud přesně jedete. Relace centrum-centrum jsou přibližně stejné, ale ne každý jede do centra.

Obsazenost: Jistě, do vlaku se vejdete téměř vždy, ale taky můžete sedět v kupé uprostřed na 4sedačce proti směru jízdy v kuřáckém oddělení. (Doufám, že to není vaše oblíbené místo.)

V souvislosti se zdražením jízdného od nového GVD ubyde Času Dost další část zákazníků. Budoucnost RTExpressu vidím hodně dobře a autobusové dopravy ještě lépe.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 02:12:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad jízda bez zařazeného rychlostního stupně, jak se to odborně nazývá: setkal jsem se již s řidičem, který v zimě nejenže vůbec netopil, ale jel bez kvaltu i po rovince, každý decilitr nafty se hodí...
Jakub
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 835
Registrován: 8-2003


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 13:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ti Slováci často řeší spotřebu i tak, že pokud na zastávce stojí větší počet lidí, tak řidič vypne motor. Napřed jsem si myslel, že mu to zdechlo (stane se...), ale pak to bylo pravidelně. Zažito loni v létě u SAD Lipt.Mikuláš a letos v létě u SAD Poprad a Spišská Nová Ves.

No nevím, zda opětovné nastartování motoru nespotřebuje víc paliva než volnoběh na pár minut.
ICQ: 155-617-186
Mirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 14:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jakub: on by se ale v zastávce měl vypnout motor pokaždé, tedy pokud nenásleduje odjezd během pár sekund...

Jinak se vyřazuje samozřejmě všude, v nkěterých ČSAD si řidiči odebírají naftu domů, jiní zase mají pocit, že dostanou prémie...
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 15:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vzpomněl jsem si na případ, kdy jeden řidič MHD v koloně z mírného kopce dokonce vypnul motor!! Potom se dřel v zatáčce s volantem a celé to prostál samozřejmě na provozní brzdě. Neměl jsem ale odvahu mu jako kaštan něco říkat, ale kdybych měl mundúr, tak bych asi něco řekl.

Jakub: Ani moc ne, teplý motor většinou chytí bez plynu a na "škrtnutí".Já to řešil tak, že jakmile jsem neodjížděl dříve, než asi za minutu, tak jsem vypínal motor...
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 15:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky je otazka, jak je to s tou nizsi spotrebou pri jizde z kopce.

Pokud vyradim, tak je treba dodavat naftu, aby ten motor nezdechl. Pokud ale mam zarazeno, tak moderni motory vypnou privod paliva => se zarazenym rychlostnim stupnem se jede levneji. Alespon u osobnich aut to takhle funguje, a predpokladam, ze u novejsich autobusu to bude stejne.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 16:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Adam r:třeba u 954 to tak je.
Ml 636 tohle teď nevím jak myslíte:nebo na štěstí brigádníků z osobáků Každopádně tohle povolání ztrácí prestiž.Řekl bych že mělo i něco do sebe že většinu řidičů "vychovala" ČSLA.

Ad Plzeň-Praha jednoznačně autobus nemám čas někde stát frontu na Zet kartu navíc s rizikem že pokuď bude mít vlak zpoždění nemůžu nic dělat než čekat kdežto když se zpozdí čsad přijede štahlich nebo naopak alespoň tedy ve špičkách a to že je CAN torchu mmo je pravda ale nic vám nebrání vystoupit na Rokycanské.Vlakem se svezu rád ale praktičtější v tomto případě je přeci jen autobus
AV 15-30
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 19:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ml636: K vyřazování kvaltů jsem měl přesně stejnou otázku, jakou nakonec položil Adam_r (když jsem se dočetl až sem). S řízením náklaďáků mám jen dost omezené zkušenosti (přesto si nutnost jízdy se zařazenou odpovídající rychlostí z kopce vtloukanou nám v autoškole pamatuju dodnes).

Mám ale zkušenosti s několika generacemi osobních aut. U karburátovorého motoru jsem vyřazoval poměrně často (když bych musel s kvaltem přidat plyn, kdežto bez kvaltu to jelo akorát). V situaci, kdy se auto rozjíždělo víc než jsem chtěl, jsem jako první opatření zařadil rychlost. Jedna z motivací bylo i nedostatečné dobíjení starších aut při volnoběžných otáčkách.

Dneska s moderním autem s elektronickým vstřikováním benzínu vyřazuju mnohem míň než kdysi (moderní auto je těžší a má menší odpor vzduchu). Spoustu spádů či dojezdů ke křižovatkám totiž zvládnu i se zařazeným kvaltem a s nulovou spotřebou, kdežto volnoběžnou mám 0,6 l/hod. Diesely (díky absenci škrtící klapky) by měly brzdit ještě míň než benzíňáky.

Tak jak to tedy je? Lze s autobusem opravdu vyřazováním kvaltů něco ušetřit, nebo je to dnes už jen obecně tradovaný omyl?
Fikajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 21:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ML636: s údivem jsem tohle zažil u hodně řidičů známého pražského dopravce, kde se nadspotřeba zaručeně platí
A není to proto, že řidič onoho dopravce je rád, když to vůbec ráno natočí ? Nejednou jsem viděl jeho bus, jak ho řidič nahazuje ručně vzadu u motoru.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 21:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

6120: Myslel jsem to tak, že bude hodně záležet, jaké štěstí budou mít brigádníci. Narážel jsem tím na Nažidla 2003, kdy dvoupatrový Neoplan řídil najatý taxikář, který s Neoplanem předtím jel tolikrát, že by to šlo ukázat na prstech jedné ruky... Nevím, nakolik ČSLA na tom měla zásluhu, fakt je, že většina začínala jako automechanici, pak jako řidiči náklaďáků a linku, nebo zájezdy dostávali ti, kteří jezdili hezkých pár let bez větších problémů na městě. Dnes už může jít na "D" i řidič "B" a jsem pro, že alespoň zavedli ty psychotesty..

M_v: S těmi diesely je to relativní, sice nemají škrticí klapku, ale zase u dieselu je nutné dle mého názoru překonat vyšší odpory při tření a i při kompresi, takže diesel by měl brzdit více při stejném výkonu jako benzíňák. Při stejném objemu by brzdil méně. Ale zase moderní benzíny "stříkačky" buď klapku nemají, nebo mají, ale většinou je otevřená. (zavřená u např.vrstveného plnění, ale i tam je vždy jeden sací kanál volný). Na přesná čísla ale nemám školu, takže můžu jenom uvažovat. Ze zkušeností např. z osobáků to také nemůžu posoudit přesně, kvůli jiným převodovým poměrům u různých motorů, stejné jsem neměl možnost posoudit...
K tomu šetření- u nových motorů se skutečně vypíná přívod paliva, takže je zbytečné vyřazovat za účelem ušetření a u starších Karos s motory Liaz, se kterými jsem jezdil, tak tam jsem házel hned motorovku, která mi udržovala rychlost a ta zruší i vstřikování, takže se taky jede za "0". No a když se jelo bez plynu a bez motorovky, tak by to vyšlo nastejno, jako při vykvaltování, protože se tam tak jako tak vstřikuje jenom volnoběžné množství, ale s tím rozdílem, že motor v otáčkách se lépe maže+ věci, které jsem popisoval výše.
Naopak si myslím, že při vyřazování se toho spotřebuje více, protože při opětovném zařazení (hlavně u těch Liazek+ přev.Praga) je potřeba hodně meziplynu a s tím spojená nutnost vstříknout více nafty, než při běžném podřazení... Zkrátka mě přijde vyřazování u autobusu zbytečné, i kdyby to bylo sebevíc povolené a bezpečné. U karburátorových osobáků vyřazuju, ale s tím meziplynem je to tam nastejno (síla zvyku:-) ), takže jen na dlouhých a vyzkoušených klesáních, když je volno.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 21:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fikajs: I to je možné, ale tohle bylo na lince do Europarku a byl to celkem slušný stroj. Je ale možné, že nefungoval "bufík" a nechtěl aby vychladl autobus, i když v létě taky spousta řidičů zbytečně nechává běžet motory...
Když si představím, jak se s některými busy musí řidiči takhle trápit i na lince, tak je mi jich až líto.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 724
Registrován: 4-2006


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 21:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad řidiči no dřív spousta dobrých řidičů prošla předvojenskou autoškolou.Tam vzešli tísíce dobrých řidičů.A dnes?kolik mladých si může dovolit autoškolu na C a D zaplatit.?Pokud nenajde "sponzora" má smůlu a radši dělá jinde.Jinak ten systém postupu v kariéře měl velké plus.A tak se na dálkové linky a zájezdy dostávali jen ti nejlepší.Dneska přepravní firmy na kamiony naberou mladý a nezkušený řidiče.Jo někde se musí začít.Jenže dostane Mercedes za pár milionů a starej se.Pominu-li nedodržování AETRU v některých společnostech.
A řešení jak získávat řidiče?Jednoznačně je třeba dopravní škola kde zájemci budou mít nejen možnost získat výhodně papíry ale i budou se učit předpisy související např již zmíněný AETR ale i různé jiné dovednosti.
Jinak dřív musela být tuším dvouletá praxe na C jinak D nedostal.A zrušení této podmínky byla pěkná hloupost
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 21:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli se nepletu tak ten taxikář u nažidel snad neměl řidičák na nic jiného než osobák..?Je to tak?A to že se musí přidat meziplyn u opětovného zařazení Liaz+Praga je jasný takže se pravděpodobně celá uspora rovná nule alespoň pokuď nejedu několik kilometru na volno(ač jsem viděl výše popsaného šoféra zařadit pětku i BEZ meziplynu věřte tomu jde to!)U novějších vozu s omezovači rychlostí a šestistupňovou převodovkou je vyřazování naprosto zbytečné a nemá jediný logický důvod mimo zvyku protože taková C 954E víc jak 102 km za hodinu díky omezovači neudělá a otáčky na šestku nejsou až tak vysoké jako u starších vozů řady 700 na pětku při vysokých rychlostech nad 100km kde možná řidiči vyřazují taky proto že chtějí ulevit motoru.
AV 15-30
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 21:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ares1:Dnes jezdí plno lidí BEZ C rovnou s D už se to tady několikrát řešilo.Ono to jde ale ruku v ruce zrušením té armády protože tam si opravdu člověk udělal zadarmo C a praxi a někteří jedinci i D protože armdní autobusy jak víme byly a dodnes jsou.Dnes opravdu nemá tolik lidí nato dávat 20 tisíc a brát měsíčně 15 když to dnes dostane skoro všude bez dřiny a takové zodpovědnosti.takže asi tak Takže firmy si nemůžou vybírat.
AV 15-30
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 4-2006


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 22:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD 6120 jo tak to je.Ale právě ta škola by byla řešením.a i státu by se to vyplatilo
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 22:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsem pamětník, tak sám netuším, ale slyšel jsem, že řidičský průkaz C získaný v armádě bylo nutné při skončení základní vojenské služby zase vrátit.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5585
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 08. listopadu 2006 - 23:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli se nepletu tak ten taxikář u nažidel snad neměl řidičák na nic jiného než osobák..?

Prosím, rozlišovat řidičský průkaz a průkaz profesní způsobilosti. To jsou dvě různé věci... Takže ten taxikář měl řidičák, ale neměl k tomu patřičné školení v rozsahu 16 hodin ročně, které je povinné pro každého, kdo používá řidičák k obživě (když si koupím autobus proto, abych mohl vozit na výlet svoji rozvětvenou rodinu, profesák nepotřebuju).

Takhe to bylo...
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 14:44:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ml636: Ale zase moderní benzíny "stříkačky" buď klapku nemají, nebo mají, ale většinou je otevřená. To si zrovna nemyslím. Pokud vynechám ty úplně nejmodernější (FSI, BMW bez klapky řízené pouze proměnným zdvihem ventilů...), tak obyčejné EU4 stříkačky uvádí, že berou podtlak pro posilovač brzd ze sání motoru. Tzn. musí mít klapku přivřenou, jinak by se zařazeným kvaltem moc nebrzdily. Malé diesely mají pro posilovač svoji vývěvu, velké vozy brzdí vzduchem.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 09. listopadu 2006 - 17:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: To bude to nejmenší, vyřešit funkci posilovače brzd v závislosti na podtlaku... Tak je tam nějaké zúžené místo, např. to může být měřič množství nasávaného vzduchu. U přímého vstřikování je klasická škrticí klapka zbytečná, pokud nejde o to vrstvené plnění (v jednom kanálu), nebo se u některých typů používá při studeném startu, atd. ale jinak by neměla žádný význam. Samozřejmě u běžných nepřímých "stříkaček" klapky jsou normálně, to jsem se předtím dost unáhlil a přeskočil jeden vývojový stupeň..:-/
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 11-2004


Odesláno Pátek, 10. listopadu 2006 - 07:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vyřazování je totální kravina, nejezdí podle ní jen řidiči autobusů, ale co koukám, dělá to i 65% řidičů osobáků, což nechápu. Je pravda, že spotřeba na volnoběh je někdy i maličko vyšší než na výběh.

ve favoritu nevyhodím kvalt NIKDY. Ale PŘESTO je pravda, že v takových 100-110km/h i z mírného kopce na 5ku maličko brzdí. Chce to špetku plynu. kdyby měl šestikvalt, moh bych šestkou na dlouhých rovinkách a klesáních spořit. (Favoriťácký motor má velmi nízký odpor běhu tak při 1500ot/min, jde-li se výš, brzdí.)

ale ani ve stodvacítce nevyřazuju do 70km/h. Jenže když jede člověk po rovné silnici 100-110km/h, děsně to žere a řve. (i zmírného kopce si na čtverku žádá 1/4plynu) Proto zvlášť z mírných stoupání vyhodím.... Ale vždycky jen, když vidím hodně daleko dopředu i za sebe, a dopravní situace je přehledná. Navíc stodváce bez posilovače brzd jsou otáčky motoru ukradený, dokonce je jí jedna, zda motor běží. (brzdí pořád stejně, což už favorit, natož karosa, nedělají)

Tolik mé zkušenosti.
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 5-2003
Odesláno Sobota, 11. listopadu 2006 - 15:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak koukám, že než jsem se vrátil z Anglie jsem tu rozproudil solidní debatu.:-)

Shodou okolností jsem jel přes Nažidla asi před třemi týdny a opět jsem si lámal hlavu, co se tam vlastně tehdy stalo. Pokud jsem napsal, že vyřazuju, schvaluju to a dělá to kde kdo, tak uvedu pár odlišných případů.

Ke zmíněným Nažidlům. Nahoře na hraně kopce (ve směru od Dvořiště), ještě na rovince přibrzdím na cca 70 km/h, přeřadím na čtyřku a až dolů brzdím motorovkou. Přestanu brzdit motorovkou tak, abych měl dole cca 80, možná o chloupek víc, přeřadím na pětku a dupu ten kopec k Budějovicům. Za celou dobu nemusím šlápnout na brzdu.

Když jsem jezdil s náklaďákem, jezdil jsem z Cínovce tak, abych poprvé šlápl na nožní brzdu v Dubí před kruhákem. A věřte mi, že 24 tun za zadkem tlačí hodně. Radši pomalu, ale jistě.

Nicméně, jiný příklad. Jedu v sobotu v podvečer po suché silnici od Poděbrad na Hradec. Projedu okolo Kopičáku, rozjedu se na 85 a vykvaltuju. Vyjde to přesně tak, že u cedule Lovčice mám 60, zařadím za čtyři a jedu dál. Není provoz, nikoho nezdržuju, nikam nespěchám, a nikoho tím neohrožuju. Jezdím s jedním autobusem od jara, vím že vzduch fouká, nechcípá. Nebo je správný postup jet až 150 m před ceduli devadesát a pak řadit čtyřku a brzdit?

Možná jsem měl místo slova vyřazování použít slova výběh. Samozřejmě že nikdy nevyřazuji když by se mi auto z kopce rozjíždělo a musel bych brzdit nohou.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 11. listopadu 2006 - 16:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupak: Projedu okolo Kopičáku, rozjedu se na 85 a vykvaltuju. Vyjde to přesně tak, že u cedule Lovčice mám 60, zařadím za čtyři a jedu dál.

Tak se zeptám jinak: Kolik je volnoběžná spotřeba motoru? Jak se popsaná situace změní, když "rozjedu se na 85 a se zařazeným nejvyšším kvaltem jen sundám nohu z plynu"?

Bouře nevole se rozpoutala proti vyřazování, nikoli proti jízdě výběhem.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace