K-report
 

Archiv do 05.června 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Železniční muzea a spolky » Staré archivy » Archiv do 05.června 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 10:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad vůz smíšené stavby vyrobený u Ringhoffera: V publikaci Osobní vozy Buštěhradské dráhy z pera Vladimíra Zusky najdem na straně 45 fotografii s pohledem do oddílu vozu Ce 469 z roku 1913. Vidíme na ní, že jsou fládrována sedadla, stropní palubky natřené bíle. Stěna je na fotografii nevýrazná a není příliš patrné, jak byla provedena její povrchová úprava.
Takovýchto fotografií existuje jistě povícero a z těch je možné čerpat. Jen se prohrabat buď podnikovým archivem, nebo se zeptat znalců ( takovým pan Zuska bezesporu je ) a poprosit je o dokumentaci z jejich archivu.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 10:36:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě ke dřevu. Před časem jsem se o tom bavil s truhlářem a ten tvrdí, že dřevo ze sušičky je pro tyhle účely nevhodné. A přitom nic jiného se běžně koupit nedá. Správně musí dřevo uzrát - to znamená, že musí podstoupit x cyklů, během kterých chytne vlhkost a zase vyschne a to trvá tak dlouho, až přestane pracovat. Teprve potom je použitelné, protože se nehne. Pokud tam někdo dá čerstvé dřevo ze sušičky, tak má naopak jistotu, že se určitě bude hýbat. Zkušený truhlář tohle ví, ale zákazník, který se nevyzná, může naletět. Dřevo ze sušičky je dobré pro interiéry například v bytech, kde je zajištěná konstantní vlhkost. Ale ve vagónu se při každém dešti mění vlhkost daleko víc než v bytě.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 17:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, zalezi, co schanite za drevo/druh. Ale jinak pokud chcete radne ususene a stale, tak doporucuji drevo pro letecke aplikace. sice uz to az tak normalne k dostani uz neni, ale jeste porad tento sortiment existuje, prece jenom je treba nejak opravovat oldtimery. Pripadne deleni na jakostni tridy poskytne prodejce. Pro zacatek se treba zkuste poptat na www.aviatik.cz jestli nemaji nejaky kontakt. Nebo http://www.aveko.com/ - tam to mozna bude nejlepsi.
Pavel
skype: pavel_pilny
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.233.232
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 18:27:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Bram: psal jste to vy, o několik příspěvků výše "zachovat co nejvíce dílů" - to ale jen na okraj, neberte to vážně. Úvahy o hradech a zámcích jste si na sebe vztáhl zcela dobrovolně - bylo to myšleno hodně obecně.
Možná se ne zcela shodneme v dřevu: je-li shnilé, pochopitelně vyhodit, bude-li po opálení mizerné, vyhodit taky. Zachovat se to dá, není-li tam 50 vrstev barvy a není-li původní povrch pouze lakovaný - potom to musíte vyhodit taky. Mírný rozdíl je v hodnocení opalovat s nejistým výsledkem nebo vyhodit a nahradit novým. Po zkušenostech (několik renovovaných vozů) se kloníme k výměně dřeva (pochopitelně za vzhledově shodné).
To zmar: s truhlářem se nemusíte bavit, u truhláře to musíte objednat a mít s ním dobrou smlouvu. Když se to rozleze, reklamujte. Náš truhlář má jakousi sušičku snad dokonce řízenou počítačem a nestalo se, že by se někde něco rozlezlo. Ty vagóny jezdí už několik let, jeden stojí v pivovaře (taky několik let) a topí v něm parou a teploty se tudíž velice střídají. A dřevo drží (kromě stropu tam je kompletně nový interiér). Palubky bereme od jiné firmy - čím to suší to nevím - a drží taky ...
To se těžko diskutuje, ale - zkuste si to a uvidíte.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 21:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jó, ještě tak najít tu správnou firmu. V roce 2004 jsme nechávali dělat nové plechové střechy u vozů Zs, Ztrc a Zt. Firma si s tím poradila dobře, výsledek je velmi dobrý. Ale při měření střechy mě mrazilo, klempíř sebevědomě bleskově vylezl na střechu a v předklonu měřil. Na tom by nebylo nic divného, kdyby vůz nestál na koleji pod zapnutou trolejí. Naštěstí se nenarovnal a tak ty střechy máme hotové. Je fakt, že ostatní části vozů se opravovaly spíše na efekt, ale díky nezatékání má trojice vozů pár desítek let před sebou.
V současné době řešíme opravy představků vozu Clm, kde díky letitému zatékání rozlezlými švy v plechové střeše nosníky střechy doslova vyhnily. Jenže ty nosníky byly vyrobeny z vrstvené překlišky, což je technologie asi už nedostupná, tak to nahrazujeme nosníky vyřezanými z fošen. Poznat to nepůjde, bude to stejně pod sololitem. Se dřevem je potíž, nedávná renovace vozu Px si vyžádala zcela novou fošnovou podlahu, po diskusích, zda to neošidit a neudělat ji z prken, nakonec zvítězila "tanková" tloušťka 7 cm. což byl zase problém pro firmy. Ale povedlo se a nezbývá jen doufat, že úbytek na objemu nebude tak velký.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 21:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad BDlm:

Jestli to seš ty, co si myslím, tak říkám ani jedno, ani druhé, ale třetí a to je ten Clm. Rozdělaných věcí máme stále dost. Navíc čištění vozu Blm postupuje zvolna, po bezdomovcích bude následovat asi radikální desinfekce a pak to musí odstát.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 21:48:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jaroměř: to, co tady předvádíte, mě vede k odprošení všech puritánů a Časovaných Kladiv (zvláště po Vašem příspěvku o vzduchu v pneumatikách). Bram i ostatní to vysvětlili dost jasně. Vám bych historický vůz opravdu nesvěřil. Pokud jde o Kladno, doufám, že žádného "experta" a "muzejníka" nenapadne zprovozňovat ho. Jistě, nejjednodušší a nejlevnější je udělat všechno nové. Nezkusíte ten sádlokarton?
Jenomže co je na lokomotivě či vozu vlastně původního? Při každé opravě v ŽOS se něco měnilo, doplňovalo, odebíralo.. Máme snad z 310.006 sundat boudu, protože není původní? (...) vás rychle přivedou k úvaze, že ani hrady a zámky se nesmí opravovat, ztrácí tak totiž historickou hodnotu ...
Alespoň si o tom něco přečtěte. Takhle vystavovat na odiv svoji nekompetentnost...
PS: Doufám, že Jaroměř nejste jenom Vy - jinak je to pro mě těžce depresivní poznání.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 21:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A poslední věc, při nátěru dřeva co upřednostnit. Email sice vypadá pár měsíců velmi pěkně, ale pak stejně zajde a začně se trhat. Dá se ale dobře omývat od nečistot. Disperze nedosahuje takového lesku, jako email, ale je zase poměrně stabilní a netrhá se. Když to někdo ušpiní, tak je dost obtížné to vyčistit. Ještě nás napadlo disperzi přelakovat. Nemá někdo větší zkušenosti?
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 22:13:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin Kašpar: zkoušeli jste oleják nebo epox? Snad každý synťák a nitrák při provozu praská... (zvl. pokud má větší vrstvu).
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.234.33
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 00:16:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To M.Kunt: rozdíl mezi teoretiky a těmi, co se tím živí (nejen Jaroměř) se bohužel zvětšuje. Něco podobného před časem proběhlo v úzkorozchodné sekci... taky tam každý radil, jak to (ti profíci) mají dělat.
Vy asi stěží vezmete na vědomí, že při opravách (lépe renovacích) se musí najít kompromis mezi puritánským lpěním na každém původním prkénku a novostavbou skříně. Jenomže to tak je .. a je to i o čase a o penězích. Ono se totiž může stát, že budete několik let oprašovat cenná historická prokénka a zatím vám dalších 10 vozů shnije, protože na ně nebude mít čas a peníze..
A chcete-li hodnotit nečí práci, či kompetentnost, musíte mít něco za sebou - nikoli jen teroretické bádání, ale práci. Obávám se, že opak je pravdou. Práce v Jaroměři je na rozdíl od vašich teoretických úvah vidět. Tedy pokud vám (kromě vozů) nestačí tři vlastními silami opravené parní mašiny a z větší části opravená rotunda ... nebo snad máte za sebou podobné výsledky?
BDlm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.163.215
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 00:28:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine,,nejdřív je potřeba udělat 009 tak můžem mislet na druhý. jaroměř,a Bram opravujem vůz podle toho jak vypadá,pak se rozhodnem jak opravovat. jestli neco vytrhat.nebo neco třeba opálit. už jsem se něco naopravoval. at žijou SKALICACI. 1,2,8,14,15,23,25,49.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 06:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: ....co se tím živí..... , teoretici a zvětšování propasti. Vy prostě za každou cenu chcete všechny pobít svojí pravdou. Nikdo tu nepíše ( 3 x podtrženo ) o tom, že by jste měl mít ryze muzejní přístup k čemukoliv. Prostě to nejde ( proč asi? ), už to tu psalo více lidí, včetně mne. A také mi připadá, že se tu vcelku zbytečně pouštíte do urážek těch, jež Vás kritizují, přičemž sám si o to sám vyřčeným ( napsaným ) přímo říkáte. To, co jste napsal o vypouštění sedmdesát let starého vzduchu z pneumatik a o boudě na 310.006 jsou opravdu perly hodné zaznamenání pro příští generace.
Pouze Vy tu létáte z extrému do extrému a ten svůj extrémní přístup ( vše vybourat ) obhajujete tím, že je to nejrychlejší, nejlevnější, nejlepší a že by vám při jiném postupu shnilo dalších deset vozů. A co takhle ty vozy dát pod střechu - místa v rotundě máte dost, nebo ty vozy, které by jste měli časem zájem renovovat nakonzervovat? Neříkej te mi, že během let zrekonstruujete všechny, co máte. To by jste museli existovat dalších sto let a to zaručit nemůžete. Stejně jako každý jiný. A to už se vám budou blížit k provedení potřebné opravy většího rozsahu i ty vozy, co jste již jako muzejní jednou opravili. Tak to prostě bylo, je a bude. Tím neříkám, že se vozů máte zbavovat, to rozhodně ne. Třeba své řady časem zmnožíte tak, že toho zvládnete více.......
topírenskej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.84.242
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 07:43:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: O vašic opravách parních loko bych radši pomlčel.měl jsem tu možnost vidět a hlavně slyšet teď tu polední,ano 423.0145 vypadá na pohled obstojně ( barva ovšem nejezdí),ale to jen do doby ,než se rozjede,tak jak mlátí rozvod a i trochu kulhá,to toho při vší úctě moc nenajezdí. 310.006 to je kapitola sama pro sebe a už to tu bylo několikrát rozebíráno,takže se k tomu vracet nebudu no a pokud vím,tak na zprovoznění 464.008 měl hlavní podíl p.Puš,že. Nebo mě budete přesvědčovat,že tomu tak nebylo ? Jen je zajímavé,proč opravujete samé jaksi ne vaše vlastní parní loko,ale tu zatím ještě vaši necháváte na pospas osudu ve Velenicích.....
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.253.24
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 09:47:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: Ale nikdo vám nic nenutí, každý nechť si dělá co chce. Jen jsme si dovolili napsat zkušenosti naší společnosti, co provozuje železniční muzeum (obávám se, že docela úspěšně ..) a to muzeum živí "ze svého" (podíl veřejných rozpočtů na nákladech včteně nákladů na opravy je řádově v jendotkách %). No a nemáme tolik času na opalování starých prkének, když je lze nahradit novými, vzhledově a funkčně stejnými, aniž vůz utrpí nějakou újmu. Toť vše.
Mmch. ten "vzuch v pneumatikách" je čirá prvada, byl jsem u toho, ač to autor toho výroku myslel v nadsázce, moc se mu do toho vypouštění nechtělo. Oni mají veteránisti jiná měřítka na původnost dílů ... Odstranění boudy na 310.006 byl před x lety zcela vážně myšlený návrh jednoho teoretika, co k nám zavítal, aby nás poučil o "správném muzejním přístupu". Tak co se divíte.
Jinak topírna je zcela plná lokomotiv, žádné vozy se tam nevejdou, vzniká projekt na dostavbu dalších 11 stání (podle výkresů z roku 1899). Vozů máme hodně, recept na rychlejší opravy se jmenuje peníze - aby bylo na subdodávky od truhlářů ...
Nemá cenu abychom se zrovna my dva dohadovali - přijeďte, dáme si kafe a nějaký ten mok od sponzora co se po něm jmenuje Expres Primátor...

Topírenskej: přesvědčovat vás budeme. Na 464 je přes 4000 spolkových hodin, to nám nikdo neodpáře. Dodělávalo to sice depo, ale o sobotách jsme sundavali a předělávali křivě natahané trubky, co "odborníci" vyrobili přes týden, aby mašina alepsoň k něčemu vypadal. A ona vypadá. O panu Pušovi se šířit nechci, tak jen pro popřádek: zajistil pro mašinu první práci - akci pro počítačovou firmu WYSE. Na vlastní mašině neudělal nic víc a nic míň než ostatní.
310.006 jde na řadu příští rok, můžete se zúčastnit. Stejně jako na 145 je ještě práce - leccos se projeví až až po první delší jízdě. No, i dneska pracujeme, můžete přijít pomoct. Kecalů, co jen radí, co by a jak - těch už za 10 let známe ...
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 23:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu mi uniká smysl výše uvedených dohadů. Většina vozidel je soukromým majetkém té či oné organizace (v horším případě fyzické osoby), která ji často vytáhla za pět minut dvanáct od plamenů autogenu. Takže hádat se tu, jestli použít prkno nové nebo opálit a vytmelit prkno starší, mi přijdou trochu mimo mísu. Abychom se uživili, čím dál častěji musíme dělat věci na efekt, mě se to taky moc nelíbí, ale je třeba volit menší zlo. Tak jsme koupili asi 30 kilo červenohnědého eternalu a doslova napatlali čtyři nákladní vozy (3 zetky, 1 uhlák). Střechy byly nové, na pojezdy se nesahlo. Muzejníci asi skřípou zubama, ale ostatních 99% návštěvnické veřejnosti to hodnotí tak, že čtyři vozy se z kategorie vraky přesunuly do kategorie "opravené". Pokud bychom postupovali jako v případě vozu D, tak bychom byli stále u jednoho vozu a výsledný efekt nula. Na to, abychom si s něčím hráli několik let, si nejdřív musíme vydělat.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 27. května 2006 - 23:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a ještě jedna konkrétní věc z praxe. Máme před opravou vůz bývalé ÚTD, roku výroby cca 1870 - 1880. Jde o maličkou zetku, krerá je sice téměř kompletní, avšak zub času se na ní dost podepsal. Pokud by se měla zachovat původní (tedy i s původními profilovanými palubkami), tak bychom ji měli strčit spíše někam pod "skleněný poklop". Pokud by měla být zajištěna další existence vozu, výměna dřevěných součástí bude asi dost podstatná. Určitým kompromisem je nechat původní kostru, která se ve spojích opraví případně vystuží a stropní palubky. Svislé venkovní palubky se tak jako tak musí udělat nově. Oplechování střechy rovněž. Problém pak nastane, zda nové venkovní palubky budou držet v té původní dřevěné kostře, zda místo vrutů nebude nutno použít spojení šroubem skrz. A teď, "babo raď"
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.239.138
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 08:58:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: ony ty dohady jistý smysl mají, alespoň se dozvíš, jak to dělají jinde...
Ad natřené vozy: ano, děláme to taky. Vedle vozů máme "na krku" muzeum, vy trať. Času, peněz a lidí málo - takže nutnost.
S venkovními palubkami stejný problém, ale větší s potřebnými vruty - křížové sice drží ve všem, ale to na 100 letý vůz jaksi nejde. Nemáte nějaký tip na "normální" vruty (stejný problém u sedaček u osobních vozů)?
Gtg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 11:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zeptejte se v Parsu Šumperk. Tam ty vruty s jednou drážkou dávali i do 854 .

Ty vozejčky se svislýma palubkama máte v Jaroměři i v Zubrnicích pěkný. Nebyl ten "služební vůz BCB" ve filmu Páni kluci některej z těch co jsou teď v Jaroměři?
Senor, senor, I can see that painted wagon
Smell the tail of the dragon
Can't stand the suspense anymore
Can you tell me who to contact here, senor ?
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 12:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máme tu druhý díl původní železniční inscenace Den otvorených vrát na http://zeleznicka.bloudil.cz i s pozvánkou na další (tentokráte normálněrozchodnou) akci poblíže Kolína motorová Myš
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 18:23:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jaroměř: nejvíce mě vždy potěší, jak o práci plamenně mluví ten, kdo letlampu v ruce nikdy nedržel. Jako kápo nějakého spolku či obchodní společnosti má však dnes plná ústa odbornosti. Jinak nemám potřebu zpovídat se (vystupuji pod svým skutečným jménem) kdejakému anonymu přenášejícímu odborné problémy do čistě osobní roviny.
Deset vozů shnije tomu, kdo to dopustí. Na provizorní zalátání děr (aby nezatékalo) a napuštění dřeva (třeba Luxolem) a kovu (třeba Eternalem) času a peněz nepotřebujete zase tak moc.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.84.39
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 22:42:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gtg: ano, je to vůz "BCB"
M.Kunt: V Jaroměři dělají všichni, včetně vedení spolku. Rukama a každou sobotu, zaměstnanci maji k té sobotě ještě 5 dnů pracovních. Pokud je mi známo, vedení strávilo loňskou dovolenou v kotli, válcovalo trubky. Jak to chodí v Jaroměři se můžete přesvědčit osobně, obchodní společnost tam nemáme. Navšívit nás ostatně to může každý, rádi si vyměníme zkušenosti. Pokud je známo, nestalo se, že bychom před někým zavírali dveře.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 29. května 2006 - 16:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: >>Pokud je mi známo, vedení strávilo loňskou dovolenou v kotli, válcovalo trubky.<<
Zrovna tuto činost je lepší zadat někomu, kdo se touto činností dlouhodobě zabýval a má s tím zkušenost. Je totiž nutné mít v rukou cit, aby náhodou nedošlo k tomu, že se v okolí zaválcovávané trubky vytvoří v trubkovnici plastické deformace. Je to dost nebezpečné, trubkovnice pak teče. Proto tuto činnost ve Výtopně Zlíchov sami neprovádíme a raději ji svěříme zkušeným pracovníkům kotlářské firmy, se kterou již drahně let spolupracujeme.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.92.124
Odesláno Pondělí, 29. května 2006 - 22:54:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vedení s tím má zkušenost od roku 1987, takovu zkušenost má z diskutujících málokdo. S plastickými deformacemi na nás nechoďte - důkladné školení ve škodovce, vč. materiálové zkušebny s kotelním komisařem za zády bylo k nezaplacení, kurs zaměřený na opravy parních lokomotiv s ing. Hálou a ing. Sedláčkem máme taky. Trubky nás naučil kolega kotlář, co se vyučil na kotlích pro 556.0 ... má snad někdo lepší znalosti z kotlařiny než vyučený kotlář? Ono je taky důležité zachovat kontinuitu řemesla, kotlářských firem (a lidí v nich) co umí lokomotivní kotle valem ubývá. Našemu nejmladšímu kotláři je 18 let ...
Mmch. trubkovnice nám neteče ...
topírenskej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.84.242
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 06:25:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak to tak čtu,tak vy jste pomalu druhý Velenice,to že vám zatím neteče trubkovice je hezký,ale mě by víc zajímalo,jak jste třeba prováděli defektoskopii náprav,když nebyly vyvázány,jak defektoskopii spojnic,když nebyly dole,jak zkoušku pružnic,když nabyly vyndány,jak defektoskopii závěsek pružnic,když nebyly vyndány.... jak jste provedli kontrolu parního stroje,když nebyl vyndán píst ani šoupátka....apod.To jsou přeci základní věci,co se vždy dělají u oprav parních i jiných lokomotiv....nezlobte se,ale toto moc o profesionalitě nesvědčí....
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 08:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: Co je to zkušenost s válcováním trubek od roku 1987? Vysvětlete to nejen mne poněkud podrobněji.
Zkušený kotlář válcuje trubky poněkud častěji než jednou za pět až deset let. Já Vám musím říci, že ačkoliv můžete mít za zády různých komisařů nespočet, tak úspěšné zaválcování trubek závisí jen a jen na tom, kdo válcuje. Může být totiž sebelépe teoreticky proškolen, ale výsledek jeho práce závisí opět na jeho citu. Nesmí trubku zaválcovat málo, ale ani moc. To se prostě člověk musí učit pod dohledem a jeden kotel mu k tomu stačit nebude. Je mi jasné, že situace bude horší a horší. Starých uhelných žárotrubých kotlů ubývá ( míněno tím stabilních, třeba v cukrovarech, které jsou stejně jako ty kotle vzácností ) a lokomotivních je ještě méně. Bohužel dnes mnohé firmy vyrábějící žárotrubé kotle do těchto kotlů trubky nezaválcují, ale jen zavaří.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.224.142
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 09:08:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Topírenskej: defektoskopie (u mašin co jezdí max. 50 km/h) je vynález ČD, jejich předpisy u nás neplatí. Pro kontrolu budeme dělat nápravy, ale tam se nic nevyvazuje. Parní stroj byl zkontrolován, podle očekávání OK. Mmch. Velenice nejsme, rozsah opravy se určí podle reálné potřeby, (mašina najezdila před odstavením po opravě jen pár tisíc km). Tedy žádné cykly, pravidelný parní provoz už skončil (to někteří ještě nepochopili).
Bram: 1987: 310.006, dělalo se to ve Škodovce, ale byli jsme nekompromisně zahnáni do kotle, abychom se to naučili. Válcování je poměrně snadná záležitost, jak na to jednou přijdete, tak už je potřeba hlavně hrubá síla (hlavně u kouřovek ...), tedy - když si pořádně připravíte konce. Ale takové pertlování konců u měděného topeniště je jinší zábava .....
Držíme se jednoduché zásady, že někdo musí pokračovat po nás - i v případě, že by to už nedělaly ani Velenice. A nemůžeme se spoléhat na kotlářské firmy - ty už dělají jen stabilní kotle a v tom je proti lokomotivnímu kotli sakra rozdíl - takže zkušenosti smíšené - něco od firmy (vybourání trubek), ale hlavní práce vlastními silami. Tím nechci říct, že se zříkáme práce externích koltářů i na tom válcování (času je málo), jenomže jak chcete kontrolovat dodavatelskou firmu, když s tím nemáte sám praktickou zkušenost?
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.68
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 09:10:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř:Pokud máte zkušenost s opravami lokomotivních kotlů od roku 1987 tak je fakt dlouhá ale důležitější je kolik kotlů a v jakém rozsahu jste dosud opravili.Kontrolní otázka: Jakým způsobem ev.čí technologií provádíte stažení a roztažení konců kotlových trubek?
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 10:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jako pouhý obdivovatel železnice netušící nic o fungování a personalistice našich muzejních sdružení bych se rád zorientoval? O co při vašich hádkách vlastně jde, co je vaší motivací? Strach o neodborně spravené stroje? Pouhá řevnivost a potřeba vyjádření "jen my to umíme nejlíp"? Nechtěná konkurence na muzejně-provozním trhu? Jsou za přezdívkami opravdu lidé, kteří dokážou posoudit odbornost opravy parní lokomotivy? Promiňte, ale představa člověka s letitými zkušenostmi s párou se mi nějak neslučuje s představou člověka sedícího velkou část dne u internetu. Tak jak to je?
Gtg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 10:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Šimek: I ten nejpracovitější muzejník má obvykle taky normální zaměstnání...takže přes týden trávit hodiny u internetu klidně může :-). V kotli tráví obvykle pouze víkendy.
Jinak debata jest to velmi podnětná a zajímavá.
Motivace? Pouhá výměna zkušeností řekl bych...
Jako pouhý obdivovatel železnice se toho můžeš docela dost dozvědět když budeš dávat dobrý pozor .
Senor, senor, I can see that painted wagon
Smell the tail of the dragon
Can't stand the suspense anymore
Can you tell me who to contact here, senor ?
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 10:51:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gtg: Ano, ano, když budeš dávat „Dobrý pozor“. A nejen obdivovatel železnice, ale každý z čtenářů!!!
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 11:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale já nepopírám, že debata je podnětná a zajímavá, ale věty typu "Jak to tak čtu,tak vy jste pomalu druhý Velenice,to že vám zatím neteče trubkovice je hezký ... toto moc o profesionalitě nesvědčí..." jsou jaksi hodnotící, nejedná se o "pouhou výměnu informací". Právě to poštěkávání a neustálá konfrontace, "jak to v tý Jaroměři ty amatéři prováděj" mě zarazila. Dával jsem totiž dobrý pozor, a proto už jen odpočítávám minuty, kdy dojde u 423.0145 k rozsypání rozvodu nebo výbuchu kotle, ještě že za sebou potáhne amatérsky opravené vozy s palubkami z OBI, že.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 12:49:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také mě tento způsob komunikace překvapuje. Železnice má velké množství příznivců, kteří jsou zaměřeni na všechny obory co na ní jsou. Jedná se o velkou a nebudu daleko od pravdy, asi největší skupinu příznivců. Proto se setkáte také s různými povahami a různými způsoby komunikace mezi železničními příznivci. Pomalu se díky tomuto spolkování začíná vytrácet vzájemná úcta a hlavně tolerance. Proto se bavíme o palubkách a ve skutečnosti to jsou někdy možná původně peřejky. Ta velká skupina fandů železnice se poslední dobou opravdu stává velice zajímavou skupinou. Co je nejvíc smutné, že se do různých debat dostávají jména lidí, kteří o vzniklé debatě ani nevědí a hlavně, nemohou se tím bránit. Uvidíte, že i na můj postřeh bude reakce a že skončím v některých očích jako vůl. A to jenom proto, že prostě on musí být alespoň v názoru lepší.
náhodný host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.4.28
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 14:29:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už mně vážně všichni štvete já se chci dočkat toho až tyhle kecalové a kritizovači se jednou seberou vemou do ruky brusku nebo jiné nářadí a stráví celej den opravou nějakýho vozidla nebo kusu tratě místo toho aby tady teoretizovali bez znalosti problému a finanční náročnosti
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.89.127
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 16:30:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení, už ta debata začíná být časově příliš náročná, takže resumé:
- snažíme se dělat maximum věci sami, abychom a) věděli sami, jak se to dělá (kontrola subdodávek je nutná), b) naučili to další generaci, c) ušetřili peníze.
- provozujeme poměrně velké muzeum, z toho plynou jistá omezení "čistého amatérismu" (už máme zaměsnanace)
- protože máme zaměstnance a poměrně velký provoz, fungujeme na trochu jiných principech, než běžné občanské sdružení, jeho členové se scházejí na sobotních brigádách (= jsme v obchodním rejstříku, platíme DPH ...). Tím neříkáme, že přesně tak a ne jinak to musí dělat všichni. Jen jsme nenašli jiné řešení, než zavést do naší práce i prvky, které jsou běžné spíše ve firmách...
- máme dost práce a je nás dost málo - proto jsme poněkud vysazení na žvanily, kteří jen radí jak by se to mělo dělat
- celou dobu platí naše nabídka: chcete-li své teorie dokázat v praxi, přijeďte a vezměte si sebou montérky. Ubytování zajištěno.
- jsme otevření všem názorům, jakékoli diskusi a jakékoli výměně zkušeností - zvažujeme seminář, či setkání - a jsme zvědaví, kdo se zúčastní ...
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 17:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě - peřejky, ten vůl jsem já. "Vytrácení vzájemné úcty"- to je to, co mě jako laika zarazilo, až šokovalo, letitá práce odvedená v Jaroměři mi přijde úžasná a těžko se mi chápalo, proč ji někdo neustále kritizuje. Proto jsem si dovolil zeptat se, možná za velkou skupinu lidí, kteří z různých důvodů (rodinné, finanční, vzdálenostní atd.) ruku k dílu nepřiloží, ale podpoří spolek zaplacením vstupného, jízdného, nákupem suvenýrů apod. Děkuji.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 17:48:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O těch palubkách se hovořilo již dříve, v jiných příspěvcích. Přitom když při posunu s odrazem přeskočila "zetka" přes nárazníky druhého vozu a poškodila se peřejka, tak viník platil za jednu zničenou peřejku pět korun. Ale to je z jiného soudku.
topírenskej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.84.242
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 20:35:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

all: jak už jsem tu psal,stroj 423.0145 jsem viděl a slyšel,toť vše,nyní se opět budu opakovat a prosím nehledejte v tom žádnou zášť a něco tomu podobného,jde mi především o to,že tu bylo už i spoludiskutujícím Bramem zmíněno,jedině Jaroměř je ta nej a toŤ vše,proto ta ironie.Že stroj 423.0145 není "v kondici",ano jak píšete laik nepozná,ale nelaik pozná,stačí když slyší a nemusí vidět. A nelaik slyšel,a proto se ptal,jak bylo opravováno to a to,aby se ujistil,proč to slyšel. Chapáto,pokud to vyznělo,jak píšete,tak pardon....Bohužel odpověď na mé otázky byla nulová,jak jste si všimli.Že lokomotiva najela jen pár km po opravě a pak byla odstavena není argument,který při případné poruše obstojí....po tolika letech nečinosti,jaksi nelaická zkušenost mě velí vše si řádně zkontrolovat a prověřit a né se hájit,to je jen vynález ČD.Tolik jen na vysvětlení a pro úplnost,Jaroměř není jaksi žádnou konkurencí apod....
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 21:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V posledních letech to tak chodí, že každá parní lokomotiva znovuzrozená není z počátku zcela fit. Např. 354.195, ale to se stáva i s novými lokomotivami (viz pendolína) i opravené lokomotivy po dílnách občas nejsou plně v kondici. Samozřejmě se dá předpokládat, že jaroměřáci brzy dají 423.0145 do takového stavu, jak potřebuje. Bohužel, každé další znovuzrození bude i v budoucnosti s problémy, všeobecně chybějí peníze na důkladné opravy v odborných dílnách a jak už v předchozích příspěvcích bylo nastíněno začínají chybět odbornící na některé speciální opravy. Staří odcházejí, noví se nevychovávají, oprava parní lokomotivy není běžnou záležitostí dnešní doby.Přesto a právě proto klobouk dolů před těmi, kteří podstoupí dlouhou a náročnou cestu zprovoznění, nebo jen opravení nějaké lokomotivy, nebo vozu na koleně.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.85.242
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 22:04:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad topírenskej: nechtěl jsem už - fakt ta diskuse stojí moc času, ale nedá mi to: jo, mašina mírně kulhá, ale včera se podařilo konečně povolit druhý indikační (někdo říká indikátorový) šroub na levé straně, takže už to konečně půjde postavit. Povolit nešel, je ocelový (na rozdíl od P strany, kde jsou šrouby bronzové - utrhnout jsme to nechtěli a jak praktici vědí, nejlepší je v takovém případě ohřát válec - což před zatopením jaksi nejde ... Stačí? (pro pořádek: defektoskopie je skutečně vynález ČD - nikde v obecně platných právních předpisech nic takového nenajdete).

ad Past: s opravami v odborných dílnách ani nepočítáme, spíš počítáme s tím, že v budoucnu žádné odborné dílny nebudou ...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 31. května 2006 - 08:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zopakuji kontrolní otázku pana Matyse pro Jaroměř: Jakým způsobem ev.čí technologií provádíte stažení a roztažení konců kotlových trubek?
Bylo by možné odpovědět? Je to otázka technická, do nikoho nerýpu.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.244.155
Odesláno Středa, 31. května 2006 - 13:15:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: přípravkem na soustruhu, za tepla. Kouřovky taky, jen se blbě shání soustruh s pětimetrovým ložem, ale povedlo se.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 31. května 2006 - 19:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jaroměř : ozvěte se mi prosím na mail, měl bych pro Vás možná zajímavou informaci. Dík motorová Myš
BDlm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.163.215
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 10:49:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nedělat defektoskopii je SEBEVRAŽDA! Dělame to pro svoji bezpečnost.Taková ulomená osa viz. parní válec no potěž ..
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 13:19:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Defektoskopie (třeba ultrazvuková), dělaná při GO po dlouhodobém odstavení a dále pak v rozumné periodicitě, na patřičné odborné úrovni, je určitě užitečná. Současné poměry v rigidní, v předpisech zakotvené defektoskopii u ČD však nejspíš vyhovují různým defektoskopickým firmám a různým drážním úředníkům, kt. se na defektoskopii pěkně obohacují, přičemž odborná úroveň = nic moc, spíše se provádí "šamanismus". Hlavně se ale kvůli tomu vede fůra papírování, a aby bylo liteře předpisů učiněno zadost.
clip
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.87.122
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 20:36:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kdy a kde se naposledy ulomila osa u parní lokomotivy?
Brutus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.38
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 23:43:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemusíš chodit tak daleko proti proudu času. Stačí si jen vzpomenout, proč nastalo před několika lety i na Slovensku rychlé zbavování se bobin. Ulomená ose hned za kolem uvnitř...
A pro ty ostatní domácí opraváře. Pokud dnes odmítáte defektoskopii plánovitě, jste vrazi, kteří by na koleje neměli být vůbec vpuštěni. Ono totiž i péra na lokomotivě, která nejezdí, stárnou a taky ztratí své nejlepší vlastnosti než měly zamlada. Přirezlýho nebylo vůbec nic, že ?
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.89
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 08:18:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brutus:Na lokomotivě jsou pružnice,péra jsou tak akorát v budíku.
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.89
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 08:25:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brutus:-Omlouvám se,možná jste myslel péra lok.čety,také už nejsou to co zamlada.
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 12:08:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

+Matys: možná by se našlo péro ve smyslu pružina v pojišťovacích ventilech.Jináč nedávno jsem nějaký listový pera hamroval a kam se hrabe defektoskopie.Defekt se projevil po pár úderech.Prostě to prasklo i když to vypadalo v celku.Ale samozřejmě je to zdlouhavé, sundavat a rozebírat pružnice a zkoušet na kovadlině.
clip
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.231.168
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 14:58:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, nikdo nemá žádnou zlomenou osu u parní lokomotivy? (s elektrikou nezaměňovat, provedení nápravy je úplně jiné). Voni totiž naši dědci defektoskopii neměli a nápravy jsou tudíž předimenzované, protože v počátcích železnice nápravy praskaly, tak se to zesilovalo tak dlouho, až praskat přestaly. No a proč by zorvna v 21. století zase začaly praskat? Jedině proto, že si na to ČD vymyslely předpis podle vzoru "co by kdyby" a rozsáhlá defektoskopická oddělení mají kšeft. No a aby kšeftu přibylo, tak by nejlepší bylo dělat defektoskopii na schody do boudy, - co kdyby pod nějakým hmotným fírou praskly a způsobily tak pracovní úraz?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 15:15:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

100 % souhlas. Hlavně jde o ty kšefty.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 16:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tedy příklady z poslední doby,které odhalila defektoskopie u parních loko,nešlo přímo o už prasklé osy,ale u 464.202 praskliny na obručích,museli se udělat nové,477.043 prasklá hvězdice a prasklina na zalomené ose (S1),opět se muselo vše vyrobit nové,498.022 vnitřní prasklina osy,trhlina na protiklice k výstředníkové tyči k prostřednímu šoupátku,prasklý čep na S1,vše vyrobit nové,310.23 trhlina na dvakrát zalomené ose (hnací náprava),opět musela být nahrazena novou......
No nejedná se vždy o osy,ale i taková prasklá protiklika udělá docela dobrou paseku a o hodně větší škodu,než stojí jaksi ta samotná defektoskopie a o ohrožení zdraví a života se už vůbec nebavím. Říkat si ,že nám se to vůbec nemůže přihodit a dělat defektoskopii je jen pro kšeft, je docela dobrá pošetilost,průserům se má předcházet,ne přijímat různá opatření,až když už je pozdě.Problém je v také v tom,že spousty prasklin pouhým okem nevidíte a ty vnitřní už vůbec ne. No a když se podíváte třeba do historie,tak prasklé protikliky u 498.1 byly dosti běžnou záležitostí....To jen tak na okraj...
Brutus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.125
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 21:37:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: čmoudik: Děkuji Ti kolego, přesně to jsem měl na mysli.
Pro ty modré soudruhy, kteří neexistenci svého odborného vzdělání nahrazují stupidními reakcemi jako Tupo...ek na téma péro či pružina, nemá smysl komentovat. Slangově se tomu v provozu tak říkalo vždy ...
Nic méně k věci. V tomto případě nedostatek peněz na defektoskopii není omluva ani argument. A řeči o nějakých kšeftech jsou tuplovaně Mimoň. Víte kolik to vůbec stojí ? Rozhodně ne tolik, aby to zodpovědný provozovatel železničního vozidla nemohl nechat udělat. Nejen pro svůjvlastní klid, ale především pro tu bezpečnost a předcházení možným malérům.
Rozhodně je to levnější než nová TPJ, pro ty natvrdlejší modré soudruhy, dnes se tomu říká TBZ...
Srdečně pozdravuji mého oblíbeného albíka 022 a jeho ošetřovatele.
clip
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.236.91
Odesláno Sobota, 03. června 2006 - 08:42:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No vidíte, takže v zásadě nic. Bavili jsme se o osách, o zaloměných jsem nepsal, tam je to samozřejmé. Ale u prostého tlustého kusu železa jezdícího nejvýše padesátkou je to v zásadě nesmysl. Podélné vnitřní trhliny (vzniklé válcováním základního materiálu) jsou nejméně nebezpečné, patrně s tím jezdí i řada vozů a nikdo o tom neví. Prasklou protikliku by měl poznat i bez defektoskopie každý, kdo se motá kolem lokomotiv, prasklou hvězdici taky. O obručích snad ani nemluvte, to pozná každý koloťuk a stačí mu na to kladívko.
No, chce-li to někdo pro jistotu defektoskopii dělat, budiž. Ale kdyby to bylo tak superdůležité, potom by se to dostalo do zákona o dráhách a do vyhlášek.
Ono se nic se nemá přehánět. A když někdo mocí mermo přehánět chce, tak ať použije předpisy ČD. Mimo ČD naštěstí neplatí, tam není používání vlastního rozumu na závadu.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 03. června 2006 - 09:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

právě že nic,protože jak už zde bylo napsáno,snáží se tomu předcházet a proto ta defektoskopie. Jak už jsem psal,až se stane bude pozdě.....Jestliže si opravu budete dělat samy,takzvaně svépomocí prosím,riziko si nesete samy,ale pokud vám to bude dělat aspoň trochu firma,které na tom záleží,tak vám to bez def. neudělá. Pro mě osobně to znamená pouze se na takto opravenou lokomotivu koukat z dostatečné vzdálenosti,toť vše,bohužel.....
u vozů provozovanách ČD se při opravách defektoskopie provádí taktéž....
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Neděle, 04. června 2006 - 11:41:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O této diskuzi neví co si myslet. Hovoří se zde o defektoskopii náprav, obručí, čepů apod. Ve prospěch defektoskopie hovoří i to, že se používá v jiných druzích dopravy, případně oborech. Lodě také jezdí pomalu a určitě se zde defektoskopie používá. Nejsem z oboru, ale viděl jsem rám podvozku tendru rychlíkové lokomotivy a byl jsem překvapen, kde se může trhlina objevit. Ke zjištění se nedošlo poklepem kladívka, nebo pohledem, ale právě jedním způsobem defektoskopie. Uvědomil jsem si, jaký asi musí mít vliv na pojezd takové lokomotivy jízda po regionální trati tendrem vpřed s max. rychlosti 50 km/h. Kolik „ran a štosů“ musí prodělat ten podvozek v obloucích a změnách nivelety. Docela to zavání myšlenkou, proč jeden majitel vozidla defektoskopii používá ve smyslu bezpečnosti provozu svých vozidel a druhý ne. O technických předpisech ČD si můžeme myslet cokoliv, ale domnívám se, že většina jich vznikla na základě zkušenosti a poznatků z provozu a hlavně z důvodů odstranění možného nebezpečí.
clip
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.89.235
Odesláno Neděle, 04. června 2006 - 16:34:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ona je ta diskuse o ničem. Když si chcete dělat defektoskopii i vrat u výtopny, dělějte si co chcete. Ve většině případů do bude vyhazování peněz, ale to je vaše věc (či věc vaší společnosti, firmy - a tedy vašeho zaměstnavatele, který vás ale rychle umravní). Jen mě na celé diskusi zaráží, jak každý prosazuje svůj pohled podle vzoru buď všechno, nebo nic. Co si tady všichni dokazujete? Nadřazenost nad "amatéry" nebo co vlastně? K defektoskopii ode mně naposledy: kdyby to bylo tak důležité, počítá s tím zákon o dráhách a prováděcí vyhlášky. Není to tam, tudíž stát nepovažuje absenci defektoskopie za zdroj obecného ohrožení. Že by na to ministerští úředníci zapomněli, tomu nevěřím, když se tady kontroluje, reguluje a upravuje zákonem snad úplně všechno.
Odpověď na prasklou nápravu jsem si našel v literatuře sám: Médon, Francie 1842. No, snad jsme od té doby udělali nějaký technický pokrok, nápravy kované ze svazků a svářkové železo se už snad nepoužívá.
topírenskej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.84.242
Odesláno Neděle, 04. června 2006 - 18:44:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Klidně i u vrat u výtopny,když na nich nebo s nima budu vozit lidi,ale to zase asi nepochopíte vy,když se mi zdá,že u vás spíše prosazujete jezdit za každou cenu,ale už vůbec nezáleží s čím nebo lépe řečeno v jakém to je tech. stavu......
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 12-2005
Odesláno Neděle, 04. června 2006 - 18:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ach jo, lidi, zase se tu hadate o prd. Jestli defektoskopii ne, ci ano. Osobne si myslim, ze v rozumne mire uplatnena ma sanci zabranit skodam a nemusi to byt jen skody na zdravi ci majetku tretich osob. Dale, nedestruktivnich defektoskopii je vic druhu, nez jenom ultrazvukem ci rentgenenm. A treba http://www.ptsndt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=27 zvladne te po zaskoleni sami i v kanalu, rekneme pri vecernim osetreni stroje.
Pavel
P.S. Jsem linej a spokojil jsem se s prvni kapilarni metodou, kterou jsem nasel.
skype: pavel_pilny
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 08:25:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Defektoskopie náprav dvojkolí parních lokomotiv se v běžněm provozu nikdy neprováděla a ani nebyla předepsána předpisy ČSD. Samozřejmě defektoskopie jiných částí parních lokomotiv se prováděla (zejména částí rozvodu), a to práškovou metodou (křídový prášek v oleji) a v souladu s tehdy platnými předpisy. Vady ojnic, spojnic, protiklik, hvězdic náprav, obručí se v praktickém provozu vyskytovaly. Bavil jsem se o problematice defektoskopie náprav parních lokomotiv s pracovníky jistého depa, kteří tuto činnost vykonávají na elektrických a motorových lokomotivách, a ti mi sdělili, že bez etalonů (t.j. vzorků vadných náprav) nejsou schopni vadu ultrazvukem vůbec zjistit. Můj názor na tuto problematiku je, že neprovádění defektoskopie náprav parních lokomotiv zejména dvouválcových lokomotiv nijakým způsobem nesnižuje bezpečnost drážní dopravy a že její provádění je pouze zlatým dolem pro Velenice, neboť těžko se prokazuje, zda příslušná náprava měla vadu nebo neměla. Vícepráce spojené s výměnou nápravy jsou dobrý byznys a nikdo jiný než Velenice to neumí. Jinak na parních lokomotivách opravovaných v depech ČD v osmdesátých a devadesátých letech se defektoskopie náprav taky nedělaly a není žádný problém.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace