K-report
 

Archiv do 21.června 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Železniční muzea a spolky » Staré archivy » Archiv do 21.června 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ocik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.24.27
Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 17:53:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prosil bych kratší příspěvky, ty dlouhý se mi moc číst nechcou
diskutující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.234.229
Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 18:51:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak sem nelez. Tohle je diskusní skupina a příspěvky slouží k výměně informací.
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.80
Odesláno Pátek, 09. června 2006 - 00:56:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bohumil:Je vidět,že víte o co jde.Napsal jste to naprosto přesně.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 1-2006


Odesláno Sobota, 10. června 2006 - 11:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak, a máme tu zase nějaké nové fotky a zprávičky z řepařky. Jako vždy na http://zeleznicka.bloudil.cz . motorová Myš
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 08:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukněte se na www.zelpage.cz a přečtěte si článek o "budoucnosti" železničního muzea na Masarykově nádraží v Praze. Fakt to stojí za to.
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 09:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hm, nemáte nějaký nápad, kam se může podít třeba jen část rozdílu peněz, které zbydou, když něco s cenou v řádu miliard s klidným srdcem vyměníte za něco s cenou v řádu milionů? A když se někdo ozve proti, hned ho odvoláte. Čím že to tu zavání? Korupcí? Určitě ne, to jsou přece jen Kupecké počty. Kubice, kde jsi? Chce se mi zvracet. Toto téma by se asi hodilo spíš do diskuze Železnice a politika.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 09:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi pár miliónů jde někomu, kdo o této záležitosti rozhoduje, nejspíše do kapsy.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 09:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mne tam to muzeum nesedí. Z depa už se stejně kus ukrojilo a na všech stranách je areál něčím omezen. Přístup z ulice neexistuje, od MHD to také není skvělé. Ale samozřejmě tlak na zbourání cené budovy, po opuštění dráhou bude velmi silný (i když ta poloha tak cená zatím není)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 10:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem také byl pro jinou, daleko vhodnější lokalitu - Bubny. Masaryčka je pro muzeum zcela nevhodnou lokalitou. Jenže Bubny prý ( byly ) jsou ještě neprůchodnější variantou. Má tam snad být nějaká nesmyslná olympijská vesnice. Potěš pánbůh. Tak z Prahy nám zůstane asi postupně jen Malá strana, Pražský hrad a Staré město. Ostatní bude přeměněno v kanceláře.
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 10:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistě, Bubny by byly po mnoha stránkách ideální, na už notně osekané Masaryčce si dokážu představit "skleníkovou" statickou expozici, ale o mnoho více ne. Jen mě přivádí k zoufalství, že projekt, na nějž už byly schváleny peníze, se zase ruší. Inu peníze holt neschválila vláda, k níž má pan Bürgermeister a kamarádi jistě daleko blíže. Navíc praktiky, kdy vyslovení nesouhlasu se už zase řeší vyhazovem - z toho jde mráz po zádech.
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 15:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: Budovy se zbourat nemůžou,jsou prohlášena za technickou památku,i když.....víme,co se stalo s bývalý vinohradským pivovarem,také byl památkou....Bubny jsou už definitivně mimo hru,právě proto,že tou památkou prohlášeny nejsou atd.Snad vše dobře dopadne a muzeum na Masně bude...
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 18:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jste si naprosto jist, ze prunik mnozin "muzeum na Masne" a "dopadnout dobre" netvori prazdnou mnozinu?
...u Semilassa potece kref. A za to ja vam rucim!!! ----
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 20:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No je třeba se smířit s tím, že železniční muzeum Prahu vůbec nevzrušuje. Tam je turistických lákadel, že další muzeum už by tu návštěvnost stejně nezvedlo. Navíc by takové zařízení trpělo pod neustálýnm tlakem realitních agentur. Ten Děčín si toho možná bude více vážit, nehledě k tomu, že prostorové možnosti jsou tam několikanásobné, tedy umožní muzeu rozvoj v dlouhodobé perspektivě. Další ne nepodstatnou věcí je fakt, že Praha nemá nárok (vzhledem k přepočtu HDP na obyvatele) na podporu ze strukturálních fondů, což by v Ústeckém kraji bylo bez problémů.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 21:38:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1) Usnesení vlády jsou obecně pro srandu králíkům (resortům i Financím). Zrovna dnes jsem byl na jednání o něčem podobném.
2) Praha muzeum zařízla rozhodnutím o stavební uzávěře. Bémova slova o "podpoře" jsou nehoráznost. Snahy pana Bürgermeistera jsou známé dostatečně (jeho sláva hvězd se dotýká).
3) Než muzeum v Děčíně, radši nic. Nejde přece jen o vystavování a ustájení vozidel (viz Strasshof, Lužná). Muzeum by mělo být centrem i výzkumu apod. Tohle realizovat v Děčíně prostě nejde (žádné badatelské zázemí, vysokoškolská pracoviště, odtržení od NTM apod.). Třeba muzeum v Holandsku (Utrecht, http://www.spoorwegmuseum.nl/) má dobrou přístupnost i zázemí (prakticky v centru města). I Olomouc má nějakou logiku, Děčín bohužel žádnou (je tam místo a nikdo to zrovna teď nechce, jako kdysi Vidnava)
4) K strukturálním fondům: než se něco začně dělat, budou nové operační programy a je otázkou, zda z nich bude možné na tento účel něco získat
5) Co dělá slavná nadace OK, kde se to jen hemží hlavouny?
6) Obávám se, že p. Kupec to nemá ze sebe...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nesouhlasil bych s tvrzením M. Kunta, který tvrdí než muzeum v Děčíně, tak radši nic. Není to zase tak od Prahy daleko, aby se tam nedalo dojet úohodlně i vlakem. Centrum výzkumu může vzniknout proto pohodlně i tam. Návaznost na vysokoškolská pracoviště? A jaká prosím - snad ne na nějaké historické obory fakult Univerzity Karlovy? Co ta s tím má společného? Spíše by se bádáním v železniční historii měli zabývat technici. Ale na ČVUT o tuto oblast zájem příliš není ( např. pan Z. Bauer sice vyučuje na Strojní fakultě ČVUT, ale bádání v železniční historii je jen jeho koníček, ne zaměstnání ) Většina bádání v železniční historii se tedy neděje u nás organizovaně, nýbrž povětšinou bádají jedinci a mají to jen jako koníček. A těm dojíždění do Děčína určitě vadit nebude.
Takže bude li v Děčíně dostatek prostoru i pro budoucí rozvoj muzea, budu jen rád, když tam vznikne. Praha o něj nestojí, nebude ho tedy mít. A je to dobře. Budou ho mít ti, kteří mu alespoň nebudou házet klacky pod nohy v podobě různých městotvorných "zájmů" investorů a nechají ho v klidu žít.
A nepodezírejte mne, že jsem ze severních Čech. Ne, jsem z Prahy.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:26:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bram: trochu jsem zaprovokoval. Sice si také nemyslím, že všechno musí být v Praze, ale ten Děčín se mi prostě nezdá. Taky ho navrhuje sám Kupec (zda muzeum Děčín opravdu chce jaxi není zatím známo).
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:37:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tisková zpráva NTM:
http://www.ntm.cz/info/zeleznicni-muzeum.pdf
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 08:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M.Kunt: Provokace - budiž. Ale ne ve stylu: "My Prahu nedáme, my ji radši zbouráme.
Je prostě nutné vzít jako fakt to, že Praha má jiné zájmy, než je nějaká železniční historie. Dále je si potřeba uvědomit, že 99,99% obyvatel Prahy vůbec nějaké železniční vůbec nezajímá. Je to smutné, ale je to tak. Když se o této problematice s kýmkoliv, kdo se o železnici příliš nebo vůbec nezajímá, bavím, tak zjišťuji, že jejich názor je následující: Když se tam postaví nějaké ty kanceláře a obchody, tak se to tam oživí. A muzeum? Na co? Vždyť se tam nedá nakupovat, nepromítají tam americké filmy atd.
Je to tristní, ale je to tak.
Nedělám si ovšem iluze o tom, že mnohé investory nedráždí i Národní muzeum na vrchu Václavského náměstí. Kdyby to jen trochu šlo, tak by tam okamžitě vznikl hotel, nebo kanceláře.

A většině lidí by to stejně bylo fuk.

A proti Děčínu není nutné být zaujatý. Je li tam prostor pro rozvoj dostatečný a tlak investorů na přetvoření drážních pozemků a budov v něco jiného minimální až nulový, tak tam opravdu muzeum nikomu vadit nebude a třeba i zastupitelstvo Děčína po určité době od jeho vzniku pocítí přínos i pro městskou pokladnu. Do města se časem budou sjíždět ve velkém návštěvníci muzea a ti také peníze utratí za mnohé jiné služby. A peníze ještě nikdy nikomu nesmrděly.
A také jak píše Martin Kašpar, bude možné při realizaci muzea využít i financí z EU, což by v případě Prahy nešlo.

A s Vidnavou bych Děčín raději nesrovnával, neb srovnání neobstojí.

Já si také myslím, že p. Kupec asi nemá plán na přestěhování muzea do Děčína ze své hlavy, ale dostal to nařízené.
Mourekk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já myslím , že tu plavou hejna kapříků.A Děčín mi vadí z toho důvodu, že je tam velké množství nepřizpůsobivých občanů a exponáty bodou obsahovat hodně barevných a jiných kovů. Takže za několik měsíců bude muzeum recyklováno. Jinak turisty využívaná Praha by asi byla lepší
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:05:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děčín je nepochybně hezké místo a prostor tam je. Ale je to tak z ruky, že z něj může být nanejvýš muzeum lokálního významu. Dovedete si představit, že tam budou jezdit lidé třeba z Moravy ? Zatímco do Prahy je dobré spojení z kteréhokoli místa v republice. Děčínské muzeum se stane svatostánkem pro lokálpatrioty, zatímco zbytek železniční veřejnosti si bude oprávněně myslet, že ředitel NTM si nahrabal do vlastní kapsy a muzeum pohřbil. Až někdo vyhlásí sbírku na zaplacení Ukrajince, co potichu uklidí ředitele NTM, dejte mi vědět. Přispěji.
Pragovkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.53.58
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:06:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Do Děčína je to taky blíž z Německa, takže velké procento návštěvníků muzea by byli Němci.
A nebo celé muzeum přesunout až do Drážďan......
...tam by si těch lokomotiv třeba vážili víc, než u nás.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děčín je ... tak z ruky, že z něj může být nanejvýš muzeum lokálního významu

Ano, třeba jako Národní železniční muzea v Yorku, Mylhúzách nebo Norimberku.

ředitel NTM si nahrabal

Jak jsem pochopil ze všech článků, tak NTM chce s dráhou prostory na Masně vyměnit za prostory v Děčíně. Dráha pak může prostory v centru Prahy buď využívat pro svůj provoz nebo prodat a tím aspoň trochu zredukovat svoji pověst "černé díry"
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:14:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také se tu někdo ptal, jak to v praxi probíhá, když ředitel vymění pozemek s cenou v miliardách za jiný s cenou v milionech. Obvykle zástupce zainteresované firmy (nebo úřadu) navštíví pana ředitele a zmíní se mu, že muzeum může obdržet sponzorský dar ve výši cca milionů korun. Ale rozhodování o jeho přidělení závisí na dalších okolnostech a může být ovlivněno ochotou vzdát se těch zajímavých pozemků v centru Prahy. Sponzorský dar může mít i formu grantu a jeho nositelem může být i pan ředitel osobně. Ve výsledku všechno proběhne formálně čistě a vlastně se nikdo žádného trestného činu nedopustí. Bohužel jediné účinné proti-řešení je ten Ukrajinec.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:26:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Do Děčína bude pravděpodobně jezdit víc návštěvníků z Německa, než od nás. S tím souhlasím. Ale bude to jen k naší škodě. To totiž neznamená, že by tam z Německa jezdilo tolik lidí (přece jen naše dráhy jsou pro ně poněkud cií), ale znamená to, že našich tam bude tak málo. Srovnejte návštěvnost železničních akcí pořádaných v okolí Prahy s akcemi v příhraničních oblastech. V Praze a u Prahy jich je několikanásobně víc a přesto jsou tam vždycky spousty lidí. Kdyby byla taková četnost akcí v Děčíně, tak tam lidé příjdou tak napoprvé. Ale o čtrnáct dní později tam už bude prázdno. Proč u Prahy fungují například pravidelné vlaky podle Sázavy ale u Děčína nic podobného nejezdí ?
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:26:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co takhle umístit to muzeum v obou rotundách depa ve Vršovicích a za miliardy utržené za prodej pozemků na Masaryčce vybudovat ve Vršovicích nové haly depa?
Ruprt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já myslím, že pro velkou část potenciálních návštěvníků z tuzemska je Děčín opravdu z dost z ruky. Pokud vůbec národní železniční muzeum někdy vznikne, mělo by být v Praze. Pokud by v Praze být nemohlo, tak někde, kam se dá pohodlně dostat z celé republiky, nejlépe někde, kde už je i jiné turistické lákadlo.
Pokud by NŽM v budoucnu vystavovalo několik omšelých nepojízdných parních lokomotiv a motorové vozy ř.810 ve všech nátěrových variantách, včetně polomáčené, tak by asi samo o sobě moc lidí nepřitáhlo:-)
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 10:59:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vršovice by nebylo špatné místo. Muzeum nemusí být bezpodmínečně na Masaryčce. Stačí, když bude z centra dobře dostupné a do Vršovického depa by mohly pendlovat zvláštní vlaky (jako měly jezdit od perónu Masaryčky dozadu do depa). O Vršovicích se pro muzeum uvažovalo už dřív a není mi jasné, proč z toho sešlo.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 11:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

umístit to muzeum v obou rotundách depa ve Vršovicích

Dobrý nápad. Akorát se bojím, že příjezd/příchod pro "civilisty" k vršovickému depu je tak komplikovaný, že by přišlo ještě méně návštěvníků než do Děčína.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 11:03:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.S.: miliardy za prodej pozemků neshrábne NTM, ale jejich současný majitel. Zainteresovaná osoba z toho bude mít jen provizi za to, že nepřekáží.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 13:08:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O žel. muzeu ve Vršovicích se uvažovalo za socialismu, před zhruba 30 lety. Jako depo měly být podle tehdejší koncepce pražského žel. uzlu zrušeny. Místo toho ale byly modernizovány.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 00:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No že by Lužná byla nějak extra dostupná, také není, a lidi tam jezdí. Že by se v Praze nekradla měď, to bych tedy silně pochyboval. že návštěvnost muzea, které leží ve spádové oblasti s řádově menším počtem obyvatelstva, ale u státních muzeí není návštěvnost na prvním místě, ta zajímá muzea soukromá. Navíc Praha je už po turistické stránce vydojená dost, zatímco jiné oblasti mají rozvoj ještě před sebou.
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 17:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

..u státních muzeí není návštěvnost na prvním místě...

Ano, to je prave ten pruser.
...u Semilassa potece kref. A za to ja vam rucim!!! ----
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 1-2004


Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 05:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Deka: Nesouhlasím s tebou. Kdyby se dejme tomu hradecké železniční muzeum (ač není státní) snažilo o vyšší návštěvnost, tak určitě ztratí na kvalitě, protože teď je dost odborné a kdyby tam mělo chodit víc lidí, muselo by se „zlaičtit“.
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 14:35:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Po prostudování novin se trochu vyjasnilo pozadí kolem likvidace Železničního muzea. Zatímco primátor Bém (ODS) chce, aby muzeum zůstalo na Masaryčce, tak ministr Jandák (ČSSD) 'hledá nejvhodnější umístění pro železniční muzeum'. Takže je to jako obvykle - za každou významnější korupcí jsou naši budovatelé socialismu :-(. Vlastně může být pan Zeithammer rád, že nedopadnul jako Mrázek.
M
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.83.96
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 01:24:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MASARYČKA Nejde jenom o depo, myslim že brzy přijde na řadu i nadraží, a co pak s Negrelliho viaduktem, když se po něm nejezdí? Navíc Bubny už maj soukromího majitele jestli se nepletu.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 08:14:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S masaryčkou to tak horké nebude - odsun za magistrálu je neproveditelný ( pro trať od Buben zcela a pro trať od Libně téměř ) a podtunelování hlavního nádraží zase natolik drahé a obtížné, že to není v nejbližších dvaceti letech možné zrealizovat. Takže o samotnou masaryčku bych se nebál. Za její záchranu může již rozpracované nové spojení. Představte si, že by se mělo začít teprve stavět, tak si Praha v rámci úspor prosadí defintivní nezapojení tratě z Libně a Vysočan do Masarykova nádraží. Asi by zbyla jedna kolej z Libně na most, aby se mohlo jezdit do Bubnů, kde by byly vlaky od Kralup a Kladna prozatímně ukončeny. Jak by to bylo definitivně dle současného magorstrátu, si lze domyslet: Od Kladna na Dlouhé míli a od Kralup v Holešovicích.
MaS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.198.70
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 11:10:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není to jen otázka muzea, ale také toho, že se jedná o naši nejstarší dochovanou výtopnu, která se přes 150 let intenzivního provozu vlastně mnoho nezměnila. Jde tady i o památkově chráněné budovy, pro které je muzejní využití opravdu nejlepší, protože zůstane zachován jejich účel, byť v trochu pozměněné podobě. Neznám v republice lepší místo pro umístění hlavních expozic Národního železničního muzea, respektive NTM. Technické muzeum má ve sbírce tolik kolejových vozidel, že jich bude na masaričce vystaven jen zlomek. Pro nás všechny, kteří se věnujeme provozu historických vozidel a historii našich železnic obecně, bude dobrý a prospěšný vznik tohoto muzea v centru Prahy, které bude sloužit jako výkladní skříň naší železniční historie.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 12:35:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že zde pláčete na špatném hrobě. Zkuste to vysvětlit třeba takovému Bürgermeistrovi a jeho klice.
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 12:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...které bude sloužit jako výkladní skříň naší železniční historie.

Aby bylo jasno, takoveto projekty slouzi prakticky vzdy k selfpromo (sebeprezentaci) osob, doporucuji nastudovat dokumenty nadace OK, ktere avizovaly delani z komarka velblouda. (Ehm, co povidam, zprovozneni vozu M124.001 komarek)
...u Semilassa potece kref. A za to ja vam rucim!!! ----
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 20:20:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aby bylo jasno, takoveto projekty slouzi prakticky vzdy k selfpromo (sebeprezentaci) osob
Proto mi pana Zeithammera není ani trochu líto, za ta léta jsem neviděl jedinou koncepci. Že toho zatím nikdo nebyl schopen, neznamená, že to nejde. Ale silná osobnost je nezbytná (Blava - Kubáček).

Hodně zajímavé je http://www.reflex.cz/Clanek23938.html. Kitát: Jednou jsem se opil v Londýně s ředitelem centra Heureka v Helsinkách a jedna jeho myšlenka mi navždy zůstala v hlavě. Říkal: "Kdybych si mohl vybrat, zda mít uprostřed muzea nádhernou parní lokomotivu, kam lidi mohou lézt, na všechno sahat, všechno otevírat a se vším si hrát, anebo jenom metr kolejí a jednoho herce, který je schopen vysvětlit, jak fungovala parní lokomotiva, vždycky si vyberu to druhé a vždycky na tom vydělám. Protože ta lokomotiva bez herce bude mrtvá a budu platit neuvěřitelné peníze za to, aby ji pořád dokola opravovali a přidělávali urvané zábradlí, kdežto herec bude umět reagovat vždy vstřícně a okamžitě."
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 7-2002


Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 22:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak já naopak s Děčínem souhlasím (proč, to asi nemusím moc zdůrazňovat). Co se týče toho "badatelskýho zázemí", tak informovaní vědí, že v Dc je detašované pracoviště ČVUT - Fakulta dopravní a Fakulta jaderné fyziky (či jak se to jmenuje). Co se týká podpory muzea v Dc, tak kdo o se o možném muzeu v Dc dozvěděl, "tak se zaradoval". Co se týká turistickejch lákadel, tak tu taky něco máme - Nár. park, Jedlová je taky "na dostřel", spousta rozhleden, ZOO, zámky (Děčín, Benešov, Jílové), i hrad by se našel... Prostě si myslím, že jestli muzeum bude, tak si svoje návštěvníky jistě najde.
"Jen bílou orchidej...."
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 08:19:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fantomassdc má pravdu. Důvody (bádání apod.)uváděné v předchozích příspěvcích nejsou opodstatněné. Stejně, když kdokoliv bádá, tak musí cestovat po celé republice a dokonce i do Vídně a třeba i dál. Vždyť to doporučují i někteří velcí badatelé. Otázka je, zde se celá záležitost podaří. Vždyť v minulosti byly pro žel. muzeum vybrány lokality jako Porcelánka-keramička v Hlubočepích, nádraží Těšnov, depo Praha Vršovice, depositář Čelákovice, depo Chomutov a vše je podle informací v tomto diskusním pořadu tabu. Musíme to brát s jistou reservou, rozhodující je stanovisko hlavního zúčastněného a to je NTM, a to zde není. Ten Děčín je ohromná plocha s budouvou umožňující neskonalé možnosti. Část plochy určitě umožní i něco přistavit. V nedávné době jsem si to prošel a hlavní bude si pospíšit, protože to depo nevypadá moc pěkně Dofejme, že se z toho nestane depozitář jako z P. Mas. pro ostatní sbírkové obory NTM a hlavně, že se toho dožijeme. Všichni zdůrazňují historický původ a cennost železnice s třícifernou dobou trvání a stále nic. Tato situace trvá již přes třicet let.
MaS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 09:34:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rád bych upozornil na to, že případný "přesun" do Děčína neznamená automaticky peníze na vybudování muzea. Pouze dojde k přesunu problému mimo centrum a obávám se známého: "sejde z očí, sejde z mysli". Souhlasím s p. Kuntem, železničnímu muzeu a vůbec celému NTM chybí koncepce, ale je to opravdu problém personální.
Ad. Cogwheel: Vím, že pláču na špatném hrobě, ale to asi mi všichni.
Ad. Fantomasdc: Otázka je, jaké zázemí železničnímu muzeu poskytnou detašovaná pracoviště ČVUT. Mnohem důležitější je schánění sponzorů muzea a to se pro instituci celostátního charakteru mnohem lépe dělá v Praze. Dnešní stav PR NTM je opravdu příšerný (oprati např. Národnímu muzeu nebo Národní knihovně).
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 09:46:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Otázku koncepční a personální v NTM nebudu hodnotit, protože bych se dopustil určité zaujatosti. Ale je to všechno spojeno opět s finančními prostředky. Jako chcete dělat koncepci, když jedním dopisem peníze dostanete a druhým dopise vám peníze MK sebere nebo upraví, myslím to obrazně. A to určitě není jen situace v NTM.
MaS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 10:02:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koncepci si musí každá muzejní instituce určit a pak za ní bojovat. Pokud ovšem i v muzeu existuje několik koncepcí, které si navzájem odporují, tak je to tragédie. Koncepce rozvoje má, stejně jako u soukromých firem, obsahovat krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé plány. Něco takového však NTM za současného vedení není schopné připravit. Základem pro sestavení takového to plánu je totiž nutné vědět co je to muzeu a jaké jsou důvody jeho existence. To současný ředitel neví a bohužel i Ing. Zeithammer má občas s těmito otázkami trochu problémy, alespoň se mi to tak jeví.
MaS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 10:05:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak s vámi (pozorovatel) souhlasím, že situace v naší kultuře je tragická. Váš příklad s dopisy je zcela přesný a opravdu se děje i u jiných institucí, než je NTM.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 14:02:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Pokud ovšem i v muzeu existuje několik koncepcí". Ano teď jste uhodil hřebíček na hlavičku. Ale můžete být sebelepší odborník na železnici, když vaš nápad zbourá jiný odborník, třeba na válečné lodě, protože je prostě váš nadřízený. Jeden z problémů je, že železnice by jako muzeální obor potřebovala svého vůdce, kterého v současné době u nás nemá. Existuje zde vůbec někdo, kdo by se mohl představit titulem železniční historik s patřičným vzděláním. A je možné takovouto specializaci získat na některé škole? Jasně, takový člověk by musel mít i určitou průbojnost. Prostě takový tažný kůň zde není. A vůbec, navrhuji tuto diskuzi skončit, protože opravdu pláčeme na špatnym hrobě a bez pohřební služby.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 22:37:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Existuje zde vůbec někdo, kdo by se mohl představit titulem železniční historik s patřičným vzděláním.
Třeba prof. Jakubec (vloni profesorem jmenován). Jenže muzeum pro vybudování expozice nepotřebuje superodborníka na železnici či historika, ale především muzejníka se zájmem o věc a organizačními schopnostmi. Ten by si odborný tým vybudoval. O koho se odborně opíral ing. Zeithammer? Jen sám o sebe a kádrové persony z Nadace OK.
Pokud stavíte "národní železniční" muzeum pouze na "vystavování vozidel" (ještě jen lokomotiv, vozy nic moc) a parních jízdách, je to trochu málo. To stačí u Lužné a Jaroměře (a potřebujeme vlastně ještě něco dalšího tohoto typu?). Já si umím představit Děčín jako deponii vozidel (ála Strasshof, Lužná) a Masnu jako muzeum a centrum, třeba bez napojení na koleje. Je v Děčíně velký sál pro kulturní akce apod. jako na Masně?
Můj názor: nepotřebujeme další železniční muzeum za každou cenu. Smysl má prezentace vývoje železnice a její centrum na úrovni 21. století, která bude dostupná pro běžného turistu (i ze zahraničí) a bude umět "muzejničit" ve všech významech toho slova.
Děčín se už snažil s celostátním muzeem - plavby, která má k Děčínu hodně blízko. Docela pěkné, kousek od nádraží v rámci okresního muzea. Nemám ale pocit, že by to nějak výrazně mávalo s návštěvností nebo by o tom moc lidí vědělo (jaká je podpora samosprávy, o které tu někdo mluvil, jí vlastněnému subjektu?). Stejné - spíš horší - to bude s "NŽM". Souhlas s MaS.
Rád bych připomněl "pomníky železničního muzejnictví": Třebová, Nymburk. Při jejich vzniku vždy stála silná osobnost, ale pak to "nějak vyšumnělo".
Mmch volná je výtopna ve Velenicích, a těch volných prostor okolo!
PS: Nemá někdo předkládací zpávu k "muzejnímu" usn. vl. 1147/2000?
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 23:25:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemohu tak uplně souhlasit. Vždyť ti muzejníci tam jsou a jaký je výsledek? Ing. K.Z. je ředitel, jsou tam i další muzejníci. Nedomnívám se, že za vše může ředitel, bohužel vše se na něho snese protože je ředitel. Tu kostru musí přece někdo dát nebo určit, pokud již nebyla dána a hlavně jí mít na papíře a občas si ji přečíst a plnit. A železniční muzeum bez napojení na veřejnou železniční síť si nedovedu dost dobře představit. Kromně toho, ta Masna jak říkáte je opravdu už jen záležitost budov. Nerozumím tomu, ale v minulosti se přece hovořilo o muzeu ve kterém návštěvník pozná život železnice i tím, že uvidí vybavení dílen a různých provozů a to bylo z Masny odvezeno. Proč dokáže DP Praha něco podobného ve Střešovicích, kde hlavním lákadlem jsou staré tramvaje. Ale máte tam možnost poznat i jiné obory městské dopravy. Vím, že je rozdíl mezi MHD a železnicí a také v těchto muzejnictvích (český jazyku promiň), ale oni dopraváci maji určitá pravidla a ta dodržují. K tomu patří také jízdy starou tamvají po městě. A představte si, že každoročně vědí kolik se prodalo vstupenek, kolik se svezlo lidí a kolik ta činnost stála, tzv. vyúčtování. A to se mě líbí i když je to třeba ztrátové. Určitě to dokážu jako daňový poplatník tolerovat, než pouhé konstatování, že nostalgie je ztrátová. Nechci stavět NŽM na jízdách a parních lokomotivách a rád bych se podíval i na nějakou výstavu se zaměřením na železnici. Ale stále pro splnění chybí ta osobnost, která dá vše dohromady, hlavně to množství různých názorů, které jsou vlastně stále stejné s cílem mít NŽM.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.75.53
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 08:00:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Všichni diskutéři nějak vynechávají to nejpodstatnější: peníze. Patrně se budeme muset rozloučit s myšlenkou, že "stát dá prostředky" na národní železniční muzeum. Už 15 let dokazuje že nedá, neboť nemá. A pokud má, je tady zdravotnictví a penzijní systém, což na rozdíl od železnice zajímá úplně každého voliče. V samotném resortu kultury je víc institucí s přídomkem "národní", které ovšem potřebují víc peněz na provoz a opravy anedbaných budov, než jich vůbec ministertvo kultury má k dispozici.
Takže se nedivme, že se železniční muzejnictví dalo svojí vlastní cestou, podle vzoru "co ekonomika umožní". Na příkladu Lužné a Jaroměře je vidět, že toho umožní docela dost i bez nějaké větší "státní" podpory.
Pro další postup jsou dvě možnosti: buď do omrzení diskutovat Masyryčka/Děčín/badatelské zázemí/kulturní sál, ovšem bez šance že na to "stát dá peníze", nebo rozvíjet to, co už tu je. V Lužné to slušně funguje (i přes fianční potíže zřizovatele, tedy ČD, v Jaroměři vzniká projekt, který zahrnuje dostavbu výtopny (na 19 stání), úzkorozchodnou železnici, depozitáře, archivní část, i ten kulturní sál tu máme. A vedle v Hradci muzeum sdělovací a zabezpečovací techniky. Mezitím je ještě Modrý pás Labe, což je projekt turistického využítí Labe mezi Hradcem a Jaroměří (jak známo, Labe mělo být splavné až do Jaroměře). Pokud někoho zajímá financování, tak se to jmenuje "sdružování prostředků". Ale víc neprozradím, jen to, že to není projekt ministerstva kultury a nijak v tom nefiguruje ani nadace OK.
Jen poznámka: Velenice jsou potřeba jako depozitář (právě o to by se mělo ministerstvo kultury starat - jde o zachování kulturního dědictví, které není zralé k vystavování obecenstvu), jenomže už padá střecha ....
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 08:19:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Chomutově střecha rotundy zatím nepadá. A děje se tam v režii NTM něco podstatného?
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.127.10
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 08:54:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad pozorovatel: jaké muzejníky má NTM v NŽM kromě pana Zeithammera? Fakt to nevím...
Ad Jaroměř: já vždycky tvrdil, že i NTM peníze potřebuje prioritně na něco jiného (a důležitějšího) než je NŽM - třeba dokončení Letné, následky povodní.
Stát má peněz relativně dost, jen je problém s jejich "vynakládáním". O "nedostatku" peněz ve zdravotnictví apod. to platí z velké části také.
S rozvíjením "toho, co už tu je" namísto výstavby nepřipraveného projektu NŽM nemám problém.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 09:23:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad netvrdíte, že železniční sbírky v NTM má na starosti pouze jeden člověk, a to ředitel. Vždyť byla v minulosti také vyhlášena výběrová řízení na zaměstnace pro správu železničních sbírek a ta měla určitě nějaký výsledek.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.127.10
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 10:25:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já nic netvrdím, já se jen ptal. Pokud jde o ta výběrová řízení, tak jedno bylo snad zrušeno.
MaS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 10:47:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také postrádám silnější osobnost s patřičnými znalostmi a zájmem. Není to jen problém NTM/NŽM. Osobně se domnívám že přiměřeně velké muzeum může vzniknout v každém kraji. Jde o to dát dohromady tým lidí, kteří jsou schopní takový projekt vymyslet, obhájit a provozovat (i pokud toto splní, stále je velice nejisté, že se takový proces podaří dotáhnout do vítězného konce, není však jiné cesty, než to zkoušet). To už není jen o lásce k železnici a její historii. Myslím, že na toto téma by mohli vyprávět v Jaroměři. Mají stálé zaměstnance a určitě není sranda je uživit.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 11:28:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O těch "stálých zaměstnancích" v Jaroměři by asi bylo vhodnější hovořit v jednotném čísle.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.75.67
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 13:20:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Jaroměři jsou dva stálí zaměstnanci + další na smlouvy. Mmch. je to i ve výroční zprávě na webu.
MaS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 13:29:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Info jsem opravdu čerpal z vašeho webu.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 16:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

k výběrovému řízení - požadavky veliké, ale podstatné by mělo být, zda ten člověk chce pro muzeum železnice dýchat. Bez toho je to zbytečné. Co je mu platné vzdělání apod, když k tomu bude přistupovat jen jako k práci.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 20:44:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prošel jsem si příslušné vládní usnesení. Jde o stažení všech vozidel NTM na jedno místo (něco by prý mohlo zůstat na Moravě, provozní v Lužné) z důvodů ochrany sbírkové fondu (před rozkradením apod.). Tedy vlastně veřejnosti přístupný depozitář. Pro to je asi opravdu lepší Děčín místo Masny. Ale nazývat to "Národním železničním muzeem", nevím...
Jinak dnes by mělo NŽM zaměstnávat 33 osob. Vládní usnesení je docela kvalitní, dokonce se závazkem pro MF uvolnit peníze do rozpočtu MK - pravděpodobně byly použity ze strany MK jinak (nebo jen MF "nezkrátilo o tolik rozpočet"), stejně tak možná tabulková místa pracovníků. Částka 260 milionů/5 let se mi nezdá přehnaná.
AD Jaroměř: netvařte se pořád, že nemáte nebo neusilujete o žádné prostředky z veřejných rozpočtů. Je úplně jedno, zda to platí kraj, obec, EU, nebo ministerstvo. Platí se to z daní tak jako tak (a je to v pořádku).

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace