K-report
 

Archive through 11.březen 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Železniční muzea a spolky » Staré archivy » Archive through 11.březen 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 01. listopadu 2005 - 23:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco do éteru...

V neděli 30.10.2005 se uzavřela jubilejní 10. sezóna 2005 v železničním muzeu Zubrnice. V letošním roce byly připraveny pro návštěvníky dvě nové expozice zabezpečovací a staniční techniky. Vyvrcholením sezóny 2005 mělo být III. setkání historických drezín, pro neúspěch v grantovém programu a tedy nedostatku finančních prostředků byla akce k velkému zklamání návštěvníků zrušena. Letos jich přesto do muzea našlo cestu 8043.
Zubrnická museální železnice mělo původně připraveny další projekty k rozšíření muzea o nové výstavní prostory. V plánu byla i úprava staniční budovy směrem k původnímu stavu, aby konečně došlo k naplnění její památkové podstaty. Národní památkový ústav má však s klíčovou částí budovy jiné záměry, které jsou však neslučitelné s muzejním využitím objektu a zejména jeho důstojné funkce.
Pokud se nám do jara nepodaří rozhodnutí památkového ústavu zvrátit, je velmi pravděpodobné, že sezóna 2005 byla na nádraží v Zubrnicích poslední.
První prostory muzea byly otevřeny pro veřejnost v květnu 1996. Za uplynulé desetiletí se muzeum vypracovalo na plnohodnotný turistický cíl. Přestože s výjimkou roku 2004 nebylo nikdy systematicky dotováno, poskytovalo návštěvníkům slušný standard. Některé atrakce byly v republikovém měřítku ojedinělé.
Všem, kteří se za uplynulé desetiletí jakýmkoliv způsobem pozitivně zasloužili o železniční muzeum Zubrnice, bychom chtěli tímto poděkovat a věříme, že v březnu 2006 bude možno otevřít 11 sezónu opět v Zubrnicích.

Za Zubrnickou museální železnici

ing. Martin Kašpar
předseda
"
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 02. listopadu 2005 - 09:59:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když do éteru, tak si prosím dejte více záležet. Prosím abyste mi větu: "Národní památkový ústav má však s klíčovou částí budovy jiné záměry, které jsou však neslučitelné s muzejním využitím objektu a zejména jeho důstojné funkce." nějak osvětlili. I když si odmyslím ten anakolut v závěru věty, tak tomu stejně nerozumim.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. listopadu 2005 - 00:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to trochu přešlapování po tenkém ledě, ale jde o spor využítí obytné části budovy, ZMŽ navrhuje odbytovat na nebytovku a začlenit do muzea, památkáři trvají na nastěhování jisté místní rodiny se všemi doprovodnými efekty, chovem sudokopytníků počínaje. Pokud se objekt odbytuje, nájemné nepodléhá regulaci a se správou budou mít památkáři o dost méně starostí (jestli nějaké vůbec). Ale já vím, peníze nejsou všechno.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 23. prosince 2005 - 10:29:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Před Vánoci snad trochu optimistickou zprávu:
Areál zbytku bývalého depa v Praze na Masaryčce by snad mohl být vyjmut ze stavební uzávěry a příští rok by tam tudíž mohly začít adaptační stavební práce na železniční a energetickou expozici NTM.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 23. prosince 2005 - 13:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

cowgheel: na konferenci u příležitosti 80. let "všudybylky" 354.195 se NTM nechalo slyšet, že příští rok bude na 1,5 roku zavřeno NTM (rekonstrukce) a pak se všechny síly vrhnou na nové muzeum dopravy a energie na Masně. Pro muzeum mají posloužit ony 2 celé budovy a prostor mezi nimi.

Na druhou stranu tam zaznělo, že M 124.001 je poslední opravovaný parní vůz (resp. lokomotiva) z majetku NTM.
http://karel-loko.wz.cz - web nejen o železnici
http://motovozy.vlaksim.com - Atlas motorových vozů Č(S)D
ICQ 264305638
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 26. prosince 2005 - 03:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, to bude, panecku, neco...
...Nebo ho zabiju mezi vsema cestujicima!!! ----
Konečný
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 18:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve spolupráci s Posázavským pacifikem pořádáme v jarním termínu 2006 víkendové jízdy zvl. nákladních, smíšených a osobních vlaků s historickými motorovými vozy a el. lokomotivami na Táborsku.
Další informace mejlem nebo na
www.posazavsky-pacifik.cz
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 22:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

potřeboval bych seznam hnacích vozidel,který jsou nastálo v muzeu v Lužný.moc dík
Cajt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.242.10
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 14:51:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak na takovýhle dotaz reagovat? Naskýtají se 2 možnosti:
a) To je hloupě položená otázka.
b) K čemu tyto údaje potřebujete? PŘIZNEJTE SE!
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 7-2002
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 11:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, mám na vás prosbu. Pro svoji diplomovou práci jsem si dal téma "Problematika financování muzejního železničního spolku". Sháním jakékoliv informace o historii, současnosti, případně budoucnosti žel. muzejnictví zejména v ČR. Velmi mne zajímají otázky finacování jak běžné činnosti, tak zejména financování provozu a údržby jednotlivých exponátů, problémy a možnosti financování spolků. Zkrátka vše ohledně fincování. Velmi bych proto uvítal, kdyby kdokoli, kdo má s muzejní činností co do činění, mi na mejl uvedený pod nickem nebo přímo sem do diskuse poskytl jakékoliv informace (osobní poznatky, literatura, různé odkazy,...). Vyvolám-li zde tímto dotazem diskusi na téma muzejnictví a finance, budu jedině rád.
Předem děkuji, Tomáš Klucký
"Jen bílou orchidej...."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 12:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cajt: a co je na tom divného,když chci vědět ,na co se mám v létě těšit!! Povětšinou vím ,co tam asi najdu,ale není to všechno!!
Hurvínek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.205.241
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 17:50:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Fantomasdc: Třeba taková Nadace Ušaté torpédo kdyby zveřejnila své plány a finance, mohla by získat více příznivců.
Nebo jiná firma, jejímž doživotním čestným předsedou je graduovaný expert managementu a marketingu Mgr. Amadeus Langusta, a která se snaží na šotouších hlavně vydělávat (dříve je sdružovala) - ta musí mít příjmy! Třeba už jenom z těch sběratelských burz. Ale na železničním muzejnictví to nějak není vidět.
Kdyby jejich funkcionářům nezůstávalo tolik za nehty, mohli už dávno mít vlastní kolejová vozidla a zdravě konkurovat třeba KHKD. Mohli třeba koupit ten Horthyho salonní vlak, když ho tenkrát Dromolog nechtěl, mohli ho nechat opravit a používat ho na charterové jízdy, např. údolím Berounky přes Nižbor na Křivoklát.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 20:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Fantomasdc: ˇProblematika se dá shrnout do dvou vět a to, že nejbližší pomocná ruka se nachází na konci vlastního ramene a nejbližší peníze se nacházejí ve vlastní peněžence. Pokud by ta práce měla mít praktický význam, tak by jste měl spíše hledat zdroje doposud nepříliš využívané.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 20:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dodatek: Stát obvykle nepomůže a sponzoři se nehrnou. Není to pro ně dost atraktivní, na rozdíl třeba od sponzoringu různých sportovních aktivit.
Potkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 21:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad-Fantomasdc: Nejen, že se nehrnou sponzoři a stát samozřejmě nepomůže, ale ani mladá krev (potencionální mladí členové), kteří by táhli káru dál se jaksi nehrnou.
Z mé zkušenosti, pravda na úzkém rozchodu, kde je vše poněkud snažší.
Fungující systém je možné např. udržet v právním celku Občanské neziskové sdružení, které má v majetku budovy, drážní těleso, vybavení spojené s provozem dráhy ev.vagóny, ale lokomotivy jsou v drtivé většině majetkem soukromých vlastníků, kteří jsou zároveň členy spolku.
Tím je zabezpečena zejména fungující péče o lokomotivy.
Ideální je naprostá finanční nezávislost, dle hesla "Jak si usteleš tak si lehneš !".
Vše jde sice velmi pomalu, když jde o financování ze soukromých zdrojů členů a ze vstupného či jízdného, ale zase je to zdravé pro spolek samotný, protože nehrozí efekt zkažení penězi, jak se často stává.
Cíl hospodaření muzea je pak zejména finanční soběstačnost a v tom lepším případě ještě našetření fin.prostředků na investice.
Naše malé muzeum a dráha žije jen s příspěvků vlastních členů, vstupného vybraného od návštěvníků a jednoho pravidelného sponzorského daru od obce v jejíž katastru se nacházíme (10 000,-Kč) ročně.
Fungujeme na pronajatém pozemku a bez el.přípojky!
A také to jde.
Ve spolku nás je něco kolem 20 členů.
Nemáme moc peněz, ale jsme sami svými pány, nemusíme lézt nikomu do zadku, ťukat slavnostně s papaláši na kolejnici, anebo se bát přiškrcení nějaké finanční pupeční šňůry vedoucí od prosperujícího podniku, což obvykle vede k ukončení činnosti a jsme toho často svědkem.
Jde to pomaleji, ale ve větší pohodě, vždyť to děláme pro radost.
Dobrákpozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 21:58:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dodatek II: Nepříjemné téma na diplomku. Informace Vám dá spíš spolek nebo ogranizace, která s tím skončila. Ta co ještě muzejničí Vám to neprozradí, protože to dělá tak jak může a tak aby přežila. Budete se muset spolehnout na vlastní schopnosti. V zahraničí to není jiné a doporučuji navázat nějaký kontakt s NTM. Tam se možná dozvíte alespoň legislativní stránku věci-snad.
Chocholoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 07:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

<i>Nemáme moc peněz, ale jsme sami svými pány, nemusíme lézt nikomu do zadku, ťukat slavnostně s papaláši na kolejnici, anebo se bát přiškrcení nějaké finanční pupeční šňůry vedoucí od prosperujícího podniku<i>

V životě je to ale obvykle tak, že člověk co má prachy nemusí nikomu lézt do zadku. Ty peníze totiž dávají taky nezávislost. Tedy vyjma bezdomovců a podobně.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 08:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale obvykle pro získání peněz jiných než z vlastní kapsy je nutné se stát rektálním alpinistou. Další možností je kriminální činnost.

A pokud se chce člověk věnovat muzejní činnosti, tak mu krom vlastního zaměstnání obvykle jiná možnost nezbývá. Podnikat a platit muzejní aktivitu z této činnosti jde teoreticky též, ale pak obvykle je podnikáním člověk natolik vytížen, že mu čas na muzejní aktivitu nezbývá.
Je prostě nutné, aby člověk měl stálé zaměstnání a mimo pracovní dobu měl čistou hlavu. Ono se vedení spolku zabývajícího se muzejní aktivitou dost blíží vedení firmy. Například předseda ZMŽ Martin Kašpar by asi tato slova potvrdil.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 21:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V jisté fázi se ukáže, že je nutné z neziskovky udělat obchodní společnost. Je to jednoduché, jakmile začnete provozovat něco pro veřejnost, ať je to muzeum nebo provoz, tak to je velký závazek a po určité době přestávají fungovat věci jako nadšení, udělat si volný čas a podobně. Dojde se do stádia, kdy je nutno občas doslova lidi dokopat do práce penězi. Protože každá rutinní opakující se činnost přestává být zábavná. U nás začal být problém s muzeem, kam chodí čím dál víc lidí a je stále častěji otevřeno. Pro členstvo už to "přestává" být zábavné, tak jsme loni poprvé zkusili placené brigádníky. Osvědčilo se to a letos už chci sezónu plně profesionalizovanou. Takže pak ten model funguje tak, že členstvo (aktivní) dělá na rozvojových a tedy zajímavých věcech, ty uvede do života, čímž nastává nezábavná rutina a pak by měl nastoupit placený personál. Tohle nejsou žádné novinky, příkladů společností, které jsou o dost napřed, netřeba uvádět.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 21:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jedna věc, těžce se u nás neosvědčila soukromá vozidla. I k neziskovce je třeba přistupovat jako k firmě, která má svůj vozový park. Už deset let jsou vozidla "firemní" a jedině dobře. Když si vzpomenu na nekonečné debaty o různých pochybných nájemních smlouvách, nejlépe, když se o vozidlo ještě dělili dva majitelé... Těžko pak dělat nějaký dlouhodobý záměr, když není jisto, zda majiteli xy za rok "nerupne v bedně" a své vozidlo si nebude chtít zpeněžit, protože třeba zatouží po opravě baráku a pod.
Potkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 23:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Chocholoušek: Měl jsem pane kolego na mysli hospodaření neziskového sdružení, které obvykle peněz nemá nazbyt a možnosti financování jsou velmi omezeny.
Pokud budete milionář a založíte si své vlastní soukromé museum tak je pochopitelné, že díky dostatečnému finančnímu zázemí nebudete nucen lézt nikomu do a nezávislosti si užijete dle libosti.
Ale to je snad logické.
A ještě poznatek na závěr.
Pokud něco vytvořím společně vlastníma rukama, s partou dobrých kamarádů v podstatě z ničeho a téměř bez probíraných financí, tak k si k tomu vytvořím podstatně silnější vztah, než když vysolím X milionů a nechám si vše postavit a opravit najatou firmou.
Mulťák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.192.245
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 09:48:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad. Podkan: "než když vysolím X milionů a nechám si vše postavit a opravit najatou firmou" - když máte "velkou" lokomotivu tak Vám nezbyde, než jednou za čas nějaký ten X milión vysolit... neznám spolek u kterého by to znamenalo oslabení vztahu k vozidlu. Opravy Albatrose v dílnách zatím platily ČD a nemám pocit, že by to lidem kolem nějak oslabilo vztah k této krásné lokomotivě ... problém je, kde a jak naplnit slánky.
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 12:38:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavně bacha na různé Bohumily Augusty, kteří jsou schopní občanské sdružený de facto vytunelovat. Tento pán totiž vlastní 60% podílu v KŽC s.r.o u kterého je vlastní občanské sdružení smluvně donuceno objednávat veškeré služby, které smrdí prachama.
Toto prosím není trestné, ale ty prachy prostě skončí v .... řiti.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 12:58:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O financování oprav parních lokmotiv by také mohl obsáhle povídat (kdyby ovšem chtěl) jistý pan David Laser či Maser (čti Lejzr či Mejzr). Snad vzhledem k jeho konexím lokomotiva 464.102 nesla krátce po svém znovuzprovoznění na "uších" loga firmy Omnipool. Měl někdo ze zde debatících tu čest setkat se s tímto člověkem osobně?
(znám jen hlášku z filmu Adéla ještě nevečeřela: "Solární ručnice - dar přítele Lejzra")
Amater
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 14:52:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, ale o něm se psalo v jednom Respektu jako o muži, který všechno změní, hlavně v NTM Praha. Jak je to vlastně s tou 464.102 a 498.014?
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 15:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cogwheel: Je to,spíše byl to pan Mejzr a bohužel po něm zbylo dost dluhů,řádově v milionech. Ve velenicích by mohli vyprávět,zaplatil pouze 60% ceny za opravu,zbytek nikoliv.No druhou stranu je ale pravda,že nejvíce díky němu 464.102 opět se stala a je provozuschopná mašinka.

Amater: Ano máte pravdu,že vše změnil,dokonce sám sebe předělal na ženu a to si nedělám srandu,proto mluvím o něm jako muži v čase minulém. Jinak obě patří NTM a první z nich má pronajatou KHKD.
Feďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 15:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Měl.Od tohoto pána či paní raději dejte ruce pryč.S pozdravem Fedurco Jiří
Potkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 16:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mulťák: Samozřejmě máte pravdu, mé zkušenosti se týkají pouze úzkého rozchodu.
Je jasné, že v případě rekonstrukce či oprav "velké" lokomotivy se vždy musí počítat s velkou finanční náročností, která se nemůže nahradit jinak než sehnáním patřičného obnosu.
Uvádíte příklad Albatrosu, kde je to evidentní.
Pokud se Vás mé zamyšlení nad financováním jakkoli dotklo, tak se omlouvám, vůbec jsem neměl na mysli takto nákladné rekonstrukce např.Albatros, ale spíše projekty týkající se dlouhodobého provozování muzeální dráhy.
Navíc se domnívám, že problematika lepšího či špatného vztahu k věcem či obecně vytvořeným hodnotám se vůbec netýká zmíněné krásné lokomotivy a lidí kolem ní.
Dobrákpozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 08:48:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážený pane Klucký, musím se Vám omluvit za to, že diplomka bude složitá. Okopírujte všechny předchozí příspěvky a máte diplomku hotovou. To je to, čemu se říká "psat to život". Myslím to samozřejmně humorně. Ale právě tyto připomínky všech předcházejících dokazují to, že celá problematika železničního muzejnictví tvrdý oříšek.
Bram_
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.140.1
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 11:10:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane Fedurco, nechcete nám osvětlit, jak jste například získával na opravu parních lokomotiv peněz Vy osobně? Mnohé by tu štokří anabáze docela dost zajímala a rádi bychom si přečetli informace z první ruky.
Feďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 10:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážený pane,
na Váš dotaz klidně odpovím, ale až budete mít dost odvahy se pod svůj dotaz podepsat.S pozdravem Fedurco Jiří
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 983
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 19:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuju vám za příspěvky do diskuse. Ještě bych se chtěl zeptat, jestli a jak moc se liší železniční od ostatního dopravního muzejictví. Mám na mysli náročnost časová, finanční, kvalifikační atp. Možná trochu zvláštní dotaz... Dá se to vůbec porovnat?
"Jen bílou orchidej...."
Potkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 21:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad-Fantomasdc: Myslím, že jde o náročnější záležitost než kupříkladu muzeum autoveteránů.
Jak zde bylo již zmíňeno, tak se v případě rekonstrukcí normálněrozchodných lokomotiv jedná o miliony tudíž náročnost finanční.
Pokud dokončím rekonstrukci např. historického automobilu, tak si jen počkám na pěkné slunečné počasí a můžu vyrazit na krásnou nostalgickou projížďku krajinou, ale na železnici je to trochu složitější.
Není to jen o strojích ale i o kolejišti.
V případě, že se chci projet po muzejní úzkorozchodné dráze, tak si musím nejprve sehnat koleje, pražce, hřeby, podkladnice, lašny, výhybky.....................atd..............aby bylo vůbec po čem jezdit.
Samozřejmě povolení, pronájem, či v ideálním případě koupit pozemek a budovy.
A věc ze všeho nejdůležitější, lidi, potřebuji partu natolik ujetých bláznů, kteří se to pokusí společně se mnou zrealizovat, navíc většina činností a prací na železnici a to i na úzkorozchodné, jsou operace s těžkými věcmi, neustálé přetahování nejrůznějších ocelových fundamentů a v neposlední řadě i požadavky na nezbytné, často poměrně rozsáhlé terénní úpravy a to vyžaduje kolektivní práci alespoň několika lidí.
Jsou tu navíc i nároky na vzájemné vztahy mezi lidmi.
Když se pohádám s kolegy v klubu veteránů, tak vezmu svoje auto a odjedu, ale když vznikne velký konflikt na železnici tak to končí buďto definitivním zánikem muzea, anebo rozpadem a následným rozdělením celého spolku, které vyústí v rozsáhlé stěhování a přesuny historické techniky jak jsme toho nedávno, bohužel mohli být svědky na Mladějovské průmyslové železnici.
Tudíž, když to shrneme tak můžeme klidně konstatovat, že je železniční muzeum poměrně problematický fenomén a proto se jedná o zcela specifický předmět kolektivní záliby, který je náročný časově, finančně a samozřejmě i kvalifikačně.
A ke všemu ještě velká dávka odpovědnosti za bezpečnost provozu dráhy.
Ale o to větší radost to člověku přináší.
Dobrákpozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 21:30:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tento dotaz není vůbec zvláštní, je na místě. Každé muzejnictví má svá specifika, to ale musí říct ti co to dělaji. Asi nejednodušší život mají autíčkáři, veškeré práce nohou dělat v garáži nebo stodole. Když ho opraví a auto vyhoví technické prohlídce (také to není jednoduché) a mají řídický průkaz tak prostě mohou jezdit a vychutnávat jízdu autem. Silnice je velice přístupná. Případně se zúčastnit nějaké soutěže, členem klubu apod. Železniční muzejnictví je dalším specifickým oborem, opravy vozidel musíte dělat ve smyslu platných vyhlášek. Opravovat železniční vozidla, svršek a ostatní části železnice smí pouze ten, kdo má tzv. certifikaci. Získání této odbornosti není také ze dne na den. Stejné je to s řízením, řídit kolejová vozidla může pouze osoba odborně způsobilá. Získání odbornosti je v porovnání s řidickým průkazem značně složitější a delší (zácvik, praxe, místo zácviku-dílny, depo). Ale pozor, budete při jakékoliv snaze jezdit po kolejích, které nemusí být Vaše. Další odbornost-dopravní, znalost předpisů. A to neprobírám otázku tratě a kolejí. Trošku stejné je také tramvajové muzejnictví. Dost odlišné, ale asi nejlépe na venek působící je vojenské letecké muzejnictví, to snad proto, že je to vlastně armádní věc. Lodní doprava je asi největší Popelka, nevím že by u nás byla provozní loď muzejního charakteru. Takže asi poznatky žádné. Časovou náročnost je nutné opět posuzovat případ od případu. Stejně tak i finanční otázka věci, těžko říct. Vím, že těmito několika řádky neřeknu vše, ale alespoň něco pro další diskutéry. Osobně si myslím, že jak železniční muzejnictví, letecko-vojenské, tramvajové případně lodní by mělo být realizováno za státní podpory a dohledu. Ale tímto rčením dráždím kobru bosou nohou. Porovnání by se dalo udělat, ale každý muzeální obor má své. To rozdělení na finanční, časové, kvalifikační máte rozdělené dobře.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 21:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky je třeba uvážit, v jaké zemi se to muzejnictví provozuje. V Čechách není asi typickým muzejníkem milionář, který radostně rozhazuje své nasyslené peníze. Před časem běžel v televizi dokument, kde se tato činnost přibližovala v USA a snad v Anglii. To málo, co si pamatuji, tak tam byly tři muzejní aktivity, které táhl burzovní makéř na penzi, realitní makléř na penzi a snad hudební producent. Je to asi trochu o kultuře, tady už je holt východ.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 21:52:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Potkan: hodně trefné.
Nějak všichni ztotožňují železniční muzejnictví = vozidla (lokomotivy), ale vždy to tak není (Hradec Králové, Rosice...).
Taky s tou drážní dopravou to může být u úzkorozchodek jednodušší ("kolotoč" nebo důlní drážku nekontroluje DÚ a zákon o drahách se na ně nevztahuje).
Dobrákpozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.6
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 22:21:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

FantomasSDC se také ptal na: Velmi mne zajímají otázky finacování jak běžné činnosti, tak zejména financování provozu a údržby jednotlivých exponátů, problémy a možnosti financování spolků. Zkrátka vše ohledně fincování.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 00:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No k finacování je potřeba uvést jedno specifikum, že je obtížné dělat nějaké plánování, nějaký přesný rozpočet. Protože nelze naplánovat, že v červenci najdeme nějaký vyřazený vůz, v srpnu bude naše žádost na "ČD promtně vyřízena" a v září dotyčnou věc kupujeme. Takže telefonáty typu - máme tady nějakou vyřazenou záležitost, když to do pátku nekoupíte, prodáme to kovošrotu - nejsou výjimečné a takové akce občas musí jít mimo standardní účetní postupy. "Naštěstí" těch věcí ke koupi už moc není, takže se situace bude spíše stabilizovat. Pokud by dotyčná osoba o to stála, můžu ji nechat nahlédnout do starších peněžních deníků, ty mají docela pro dané téma docela velkou vypovídací hodnotu.
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 00:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím. Jen bych chtěl podotknout, že je velice rozdílné dělat muzejní činnost sám a pod ČD. Znamená to úplně jiný přístup, hlavně co se týče finanční stránky. Zanedlouho se totiž přesně uvidí, kdo jaký opravdový muzejník je. Kdo sáhne do své „kešeně“ a našetří si ze svých úspor na nějaký ten exponát. A nejen já vím moc dobře, o čem mluvím. Je taky faktem, že mnohdy se člověk setká se spoustou urážek, závisti a ješitnosti. Pamatuji se, a není to tak dávno, na to, jak nás tady na serveru spousta lidí nazývala - „pubíci z MDT“. Bylo málo lidí, kdo se nás zastal. Odsoudili nás jen proto, že jsme mladí. Ale již dnes vím, že jsme dokázali víc, než oni. Máme svou vlastní vlečku, exponáty z železniční i silniční dopravy. Opravdu, ještě existuje mnoho lidí, kteří se vysmějí vaší snaze, kvůli věku. A ani si neuvědomují, že také nějak začínali. I tím se vyznačuje muzejní aktivita. Výjimkou je např. KHKD. Když jsme kdysi s Janem Jílkem, ještě jako zloničtí, chtěli dávat „do kupy“ M262.005, zachovali se k nám víc než přátelsky. Nebylo vidět rozdílu, kolik toho kdo udělal a že by se nad nás kdokoli povýšil. Pamatuji se i jak je z ostatních spolků pomlouvali, v té době jsem je neznal a dnes vím, že to bylo leda ze závisti a ješitnosti. Nic víc. KHKD je jeden z mála „spolků“, ze kterého si beru největší příklad nejen já, ale i mí kolegové. Vypracovali se natolik, že jsou závislí jen na sobě. Oni dobře vědí, o čem to opravdu všechno je. A čím víc to poznávám i já, tím víc si jich vážím.
Jeden z dalších spolků obdobný KHKD bude Posázavský Pacifik. Neznám je, ale co jsem slyšel, budou asi taky dobří.

Taky spolupráce. Zkuste se zeptat na to, jak mezi sebou spolky spolupracují a jak je jejich muzejničení opravdu muzejničení, a kdy hraničí s překupnictvím. Byl jsem opravdu překvapen některými finančními transakcemi. Dám příklad. Můj kamarád Pája mi dal kontakt na jistého pána, co vlastní několik vozidel, a má mezi nimi Karkulku. Víme, že Karkulku získal tak do cca 50 tis.Kč i s přepravou a opravovat jí rozhodně nebude. Inu volal jsem, že si buď karkulku pronajmeme a jeho věc zprovozníme za naše náklady a nebo že bychom ji koupili. A ejhle. Z muzejníka se v tu ránu stal takřka překupník. Kde bylo to nadšení, že by jeho Karkulka mohla jezdit. Ihned 4.50 za 1Kg plus daň. To bylo probuzení. Nechápu to doteď. Samozřejmě, že Karkulku chceme a tak šetříme. Ale již jsme sehnali a máme levnější Karkulku. A v tom to je, dalo by se spousta věcí, ale jde hlavně o přístup nejen k muzejničině jako takové, ale i ke spolupráci, a netěžit z toho. Mnozí totiž zapomínají na jednu věc. Jde nám všem o to, zachránit kus historie. Akorát že někdo na tom chce tak akorát vydělat. A pak špiní jméno těch, co se „ s holou prdelí“ tolik snaží.

Jinak pokud chcete, klidně Vás na nějaké muzejní martirium pozvu. Teď projednáváme odvoz lokomotivy a legislativu vlečky. Nemáme se za co stydět. Tak pokud budete chtít, tak se ozvěte, rádi Vám pomůžeme.

S pozdravem Milan Kokstein
Mdt.wz.cz
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 15:08:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, KHKD je klasa. Posázavský Pacifik se mi také jeví jako úspěšný muzejní spolek, který svá (pravda, novější) hist. vozidla dobře udržuje a chytře komerčně využívá - viz např. chystaný zájezd do ŽOS Č. Velenice.
Na druhou stranu přibližně v tomtéž regionu podstatně déle působí PVTKŽ (Podblanický vědeckotechnický klub železniční), který se mi nyní jeví jako stagnující. Když totiž vidím ty vraky vagonů v deponii ve Strančicích (býv. vlečka ACHP, nyní nákladiště dřeva), nebo v zarostlé deponii Lštění (býv. základna traťovky) - tam těm docela zajímavým vagonům byly zřejmě zcizeny pružnice, jsou nouzově nahrazeny dřevěnými špalíky). Nevím, jak to vypadá v deponii PVTKŽ Domašín, ale naskýtá se otázka, čím to asi je? Členský kádr asi bude odlišný, nebo se překrývá?
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 15:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, zda je stagnující, ale těch vozidel je škoda. Podle mě, z velkého nadšení zbylo málo. A samozřejmě existují ti, kteří jsou na tom biti a s vozidli nic dělat nemůžou, neboť jsou smluvně vázany. Takže výsledek je ten, že jeden či dva makají a na akci se přijdou všichni ostatní vyklánět z oken. A též sklízí největší úspěch. Je to škoda. Ovšem tím netvrdím, že u PVKTŽ to tak je. Pouze se to tak z venčí jeví.
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 995
Registrován: 7-2002
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 22:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Martin Kašpar + Mdt: Vámi nabízenou pomoc bych, pokud je to možno, rád využil.

Jinak ještě jednou - všem děkuji za příspěvky. A když v diskusi budete dále pokračovat, zlobit se nebudu
"Jen bílou orchidej...."
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 00:20:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě, pomůžeme. Ozvěte se k nám na email. Je pod nikem a nebo na našich stránkách mdt.wz.cz. S pozdravem Milan Kokstein.
CHZŽ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.157.121
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 17:57:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OS Chlumecká zahradní zeleznice hledá dalsí členy na práci na trati rozch. 600mm a vozidlech. Zrovna dnes jsme privezli 30m kolejí o rozch. 500mm a je treba je predelat na 600 a polozit na prazce. Koho tady práce baví at pise na obs.chzz@seznam.cz . Uvítáme lidi z našeho okolí - Kolín- Pardubice - Hradec králove - Jičín. dekujeme
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 23:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Fantomasdc: Myslím, že bychom mohli trochu pomoci, domluvím se s náčelníkem, co by se dalo pro Vás udělat. Určitě by nebylo od věci, kdybyste nás osobně navštívil a viděl vše v reálu, o konkrétních věcech si můžeme promluvit. Pokud budete mít zájem, dejte vědět, Kolínská řepařka je otevřena všem. Prozatím můžete kouknout na http://zeleznicka.bloudil.cz.

Co se týče výše proběhlé diskuse na téma "financování spolků", trošičku mi tam zavanuly narážky na náš způsob získávání peněz. Samozřejmě se snažíme získávat peníze od sponzorů, musíme si "užít" i to připíjení si s papalášema, protože to v našem případě bez nich (bohužel) nejde, jelikož víceméně "stavíme na zelené louce" a z původních vozidel máme jen torzo jedné zetky. Máme samozřejmě díky (nejen) kolínským firmám a EU větší možnosti na získání grantů, ale také daleko větší náklady na vše, co se stavbou souvisí. Nedodržení slibů jisté instituce a to, že z naší strany nebyl a nebude dán jediný úplatek, nám poněkud zkomplikovalo situaci, ale budeme se snažit i nadále náš rozjezd financovat z grantů. Je nám milejší mít na opravené parní mašince tabulku s logem sponzora, než aby stála o x let déle někde pod střechou a lidi se na ni jen smutně chodili dívat. Jinak opravy a přestavby ostatních vozidel řešíme vlastními prostředky a silami. Myslím, že v tomto "oboru" by poněkud bylo ku škodě věci hrdě odmítnout možnost získání peněz od někoho, kdo chce přispět. O to víc si vážím spolků, kde tyto možnosti tolik nemají (např. Solvay), moc dobře totiž vím, co dá práce a starostí udělat vlastníma rukama z hromady rezavého šrotu provozuschopné vozidlo. motorová Myš
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 09:39:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mixmouses : tak to ti s radostí podepisuju :o)

Už jsem se také v naší spolkovéí (ne)činnosti setkal s tím, že "Dáme vám sponzorský dar, ale chceme z něj x% zpět...". Prostě pračka. Tak jsme jim poděkovali a někdo by řekl - ztratili jsme potenciálního sponzora. Já bych to tak neviděl.
Co je dnes zajímavé, je pozice sponzorů dnes. Spousta firem vám raději pomůže materiálně nebo službami, než penězi. A ti co peníze mají a vyhazují je na blbosti (sponzoring koncertu vesnické kapely, po kterém zbude akorát bordel v podobě olepeného okresu, rozbité zastávky ČSAD a převrácených košů...).
Je třeba zajímavé, že jiné neziskovky umějí na grantech a příspěvcích vyzískat až 95% prostředků na svoji činnost. To u nás je to skoro naopak...
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 7-2002
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 12:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Pavel reiser: A důvod toho (ne)vyzískávání peněz z grantů je jaký?
"Jen bílou orchidej...."
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 12:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslíš jako u nás ? Nejsou v zásadě lidi.
S grantama je šílenej ouřad, i když věřím, že když člověk proti tomu otupí, a udělá si nějakou metodiku, tak to pak asi jde.... ale v pěti lidech....
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 19:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tohle zas podepíšu já, máme přesně ty samé zkušenosti. Světlá výjimka je Nadace partnerství, ta skutečně dělá svoji práci tak dobře, že jsem tomu ani nemohl uvěřit. Dneska mi to znovu dokázali.

Ad Fantomasdc : s náčelníkem je to domluvený, není problém se nám ozvat a probrat vše, co by Vás zajímalo. Pokud chcete, teď v sobotu jsme zase na brigádě, sice bez náčelníka, ale to snad nevadí. Dejte vědět, napíšu podrobnosti, kudy k nám.
Ctěné P.T. železniční obecenstvo dovoluji si pozvati na prohlídku fotek nejen ze železnic - http://fotomysak.bloudil.cz. motorová myš
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 21:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty granty jsou sice papírovina, ale pokud se to člověk naučí, tak pak to už je celkem rutina. Problém je trochu jinde, a to v programu grantů, kam se železniční muzejnictví dost těžko vejde. Občas se dostaneme do stejné kategorie s jinou neziskovkou, která se třeba stará o opuštěné děti, to pak při podepisování smluv není pocit nic moc.
Další problém u grantů je to, že jsou obvykle krátkodobé a časově ohraničené. V případě oprav vozidel se tam vejdou pouze věci, které lze rychle uvést do nějakého definovaného stavu a při opravě se nevyskytnou komplikace.
Konečně, všechno stojí a padá s kondicí "dominantního" dopravce, který má před veřejností dost špatnou pověst a s tím se vezou i soukromé neziskovky. Kolik úsilí stálo a asi bude ještě stát vysvětlování na krajském úřadě, že my (ZMŽ) opravdu, ale opravdu nemáme s ČD nic společného.
L_O_K_O_M_O_T_I_V_A
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.3.55
Odesláno Sobota, 25. února 2006 - 13:37:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opět vás všechny po dlouhé době zdravím,

hledám pro vydání kalendáře s železniční tematikou na rok 2007 fotografa, který se specializuje na parní lokomotivy. Po dlouhé a promyšlené úvaze, jsem odhodlán věnovat cca dva kalendářní měsíce parní trakci.Prosím tímto všechny případné zájemce o velmi kritické zhodnocení svých fotografických výtvorů, a zaslání ukázky v elektronické podobě na adresu pobuda@email.cz. Hlavní podmínkou je fotografie orientovaná na výšku. Přednost budou mít snímky pořízené na barevný(podmínkou) inverzní materiál(není podmínkou). Vítězný kandidát bude po domluvě finančně ohodnocen.

Děkuji vám za váš zájem.

Hezké fotky všem.

S pozdravem

Zdeněk Ulrich
přihlížející
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 10:03:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Wiking: To já bych byl víc ve střehu v případě KŽC doprava s.r.o., tam je ve stínu manželky daleko statečnější tunelář...kam se hrabe Gotthardbasistunel!
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 2-2004
Odesláno Pátek, 03. března 2006 - 12:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím,
je mi jasné, že je to asi ožehavé téma, ale mohl by mi někdo naznačit, co se stalo v KŽC, že se pak rozdělil (někdy v devadesátých letech)?
Díky.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 05. března 2006 - 12:48:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hezké nedělní poledne, dovoluji si Vás pozvat na nové info a fotky na http://zeleznicka.bloudil.cz, a zároveň bych chtěl přidat pár informací o Kolínské řepařce z jiných míst na http://www.nadacepartnerstvi.cz/cestina/granty/data/projekty/n1611.html. motorová Myš
Karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 11-2003
Odesláno Pondělí, 06. března 2006 - 08:20:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na zřízení Železničního muzea Výtopna Hanušovice můžeme definitivně zapomenout. V sobotu ráno tam spadla (pod tíhou sněhu) polovina rotundy, kde měla být deponována historická vozidla.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 06. března 2006 - 09:00:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Smutné snímky odtamtud jsou na http://zpst.wz.cz/
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 06. března 2006 - 13:36:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak se na ty fotky koukám, nebyla v těch Hanušovicích schovaná i nějaká parní lokomotiva? Třeba nedávno vzhledově obnovená 310.0102, kterou chtěla slavná Nadace Okřídlené kolo instalovat spolu s dalšími artefakty na volném prostranství u nádraží v Přerově?
G
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Pátek, 10. března 2006 - 21:59:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hehe, tak tohle je fakt vtipný - když vidím ten roztřísknutej Blm, jak asi vypadá M120.4? Má někdo zprávy? Nějak nám ta historická vozidla odcházejí do věčných lovišť...
liga_Aug_death
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.229.59
Odesláno Pátek, 10. března 2006 - 23:05:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Wiking, ad přihlížející
Chceme-li udržet naživu železniční spolky a muzejnictví - je třeba zabít..nikoli Sekala, žééé!!
A to myslím smrtelně vážně!!!
Pokud se najde v kruzích železniční nostalgie někdo, kdo politickým nicneobsahujícím řečněním získává kšefty na kterých vydělává né 10%, ale někde kolem třetiny až poloviny celkového obratu a přitom tyto finance neinvestuje do železniční historie, protože žádnou nemá, je to opravdu do nebe volající. Nechci vířit vody, ale co je moc, to je moc!!!!
zpst
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.43.238
Odesláno Sobota, 11. března 2006 - 14:02:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M120.417, stejně jako M131.101 jsou v pořádku, protože jsou umístěny v šumperském depu.
_______________________________________________________________________________
http://zpst.wz.cz

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace