K-report
 

Archiv do 26.května 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Železniční muzea a spolky » Staré archivy » Archiv do 26.května 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 16. května 2006 - 12:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T212 za 335 tisíc..no to snad né... Za to můžu mít provozní bangli nebo hektora. Jinak T212 se pohybují kolem 40-80tis. Nad tu cenu bych to nekoupil ani náhodou. Jsou to židi. Mj. dostali tu T212 za pakatel.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 16. května 2006 - 12:24:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemyslete si, že na těch vozidlech NTM (v budoucnu v Chomutovském, příp. jiném depozitáři) budou moci nekvalifikovaní šotouši něco opravovat a remontovat. Tyto exponáty bude možno pouze draze a složitě restaurovat (v neprovozním stavu), na základě vypracovaného restaurátoského projektu, následně bude vypracována restaurátorská zpráva atd. Nebo (pravěpodobněji) tam budou rezavět a chátrat i nadále.
T212
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.63.136
Odesláno Úterý, 16. května 2006 - 21:31:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je opravdu trochu moc.....znám jeden spolek, kterému se podařilo získat taky T212, ale za pouhých 100 Kč, a to kompletní a při troše práce i pojízdnou. No tak za bangli nebo hektora je to zase docela málo. Například za hektora, který stojí nyní v Dyku chce jeho majitel 1,5 mil. :-)
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 16. května 2006 - 22:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale nám se tam líbí. Jen bych spíše očekával tok financí k nám ("jste tak hodní, že se o to staráte") a ne že budeme nuceni hledat sponzory v civilním sektoru, abychom si toto hoby mohli vůbec dovolit."A když se vám to nelíbí, tak dostanete výpověď..."
hopla
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.84.242
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 07:03:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se vámn tam líbí a baví vás to,tak v tom případě nezbývá bohužel nic jiného než zatnout zuby a dělat to co děláte,jinak to nejde a nepůjde,čekat,že se někdo smiluje a dá vám nějaké finance,to jistě uznáte ,že je blbost.Musíte si je pěkně vydobít,samozřejmě pokud narazíte na stejně smýšlející na druhé straně,tak je to jednodušší.ČD má si myslím svých starostí dost o své historické exponáty a proto se jim ani nedivím,že se nebudou starat a financovat cizí,to snad je normální,ne ? Jednou je to tak a nikdo z nás to asi nezmění a nářky a různé pomluvy ČD nic nezmění,ba naopak přilejí ještě olej do ohně...
hopla
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.84.242
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 07:06:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se vámn tam líbí a baví vás to,tak v tom případě nezbývá bohužel nic jiného než zatnout zuby a dělat to co děláte,jinak to nejde a nepůjde,čekat,že se někdo smiluje a dá vám nějaké finance,to jistě uznáte ,že je blbost.Musíte si je pěkně vydobít,samozřejmě pokud narazíte na stejně smýšlející na druhé straně,tak je to jednodušší.ČD má si myslím svých starostí dost o své historické exponáty a proto se jim ani nedivím,že se nebudou starat a financovat cizí,to snad je normální,ne ? Jednou je to tak a nikdo z nás to asi nezmění a nářky a různé pomluvy ČD nic nezmění,ba naopak přilejí ještě olej do ohně...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 07:48:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dovolím si ještě trochu morbidních představ o budoucnosti státního žel. muzejnictví: Na renovaci historických vozidel NTM bude vypsáno výběrové řízení. Dopadne tak, že subjektu, který nabídne největší úplatek, bude milostivě povoleno zrestaurovat na vlastní náklady konkrétní vozidlo. Případně podobné řešení ve stylu známého inzerátu: "Mám roztomilého králíčka. Viz foto. Pokud se mi do konce roku od vás nenashromáždí 5000 dolarů, tak ho zabiju a sním!".
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 07:58:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad hopla: Přesně tak. Dívím se, že je někdo ještě tak naivní, že si myslí, že dráha bude vůbec ještě něco dotovat. A když se Vám to nelíbí, kupte si svoje. Mašinek je po vlečkách ještě dost. My to děláme taky tak a je to nejlepší.. . Jenže to je zas asi pláč, že to budu dotovat z vlastní peněženky. No jinak to už asi nepůjde. Mj. A ta doba rádoby muzejníků, že pro páru všechno, ale ještě před tím peníze, začíná být naštěstí v háji. Protože nechávat si za to ještě platit a tvořit to v pracovní době, protože jsem se tak v depu dohod.... Já bych se za to styděl. Ale měl jsem tu čest to vidět u nejednoho spolku. A mj. jednomu muzejnímu kamarádovi se dokonce stalo, že ho nevzali na akci s párou, byť makal jak blb jen proto, že by si to nemohli napsat jako přesčasy a nebyly by penízky. No i takovej rádoby muzejní spolek dobytků je mezi námi. Ještě dnes to nechápu, co můžou být lidi taky za svině...

A pak se tady dohadujte o nějakých penězích. Kupte si to. Ostatní už to dávno dělají. ( Zubrnice, Posázavský Pacifik, Želez. Muzeum Zlonice, KHKD, My -Muzeum Dopravní Techniky a jiní další...).

Dělí se nám zrno od plev a tolik křiku a slz. Ovšem když se kácí les, létají třísky.

MDT.WZ.CZ
ŽMZ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 14:17:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mdt:
Právě naopak. Divím se, že se někdo beztrestně v roce 2002 dopustil podvodu či nedbalosti při dělení státní organizace ČD na SŽDC a akciovku ČD a nechal v rukách dopravce s dominantním postavení na trhu v dané oblasti i výtopny, které k účelu za nímž byl vytvořen nepotřebuje. A divím se všeználkům, kteří si myslí, že jsou tři vhodná řešení:
1/ Mít v nájmu pastoušku s výpovědní lhůtou maximálně několik měsíců, o kterou se vlastník ve smyslu zákona nestará - jen vybírá nájem;
2/ Koupit výtopnu od někoho jiného (že jich teda mimo vnitřky firem je);
3/ Postavit si nádraží "na zelené louce".
Samozřejmě je poslední varianta nejlepší. Jen pak ještě jako daňový poplatník zaplatíš likvidaci toho, co nikdo jiný nechce a tobě to nepřevedením na SŽDC znemožnili koupit.
KŽMZ
P.S. Vozidla jistě. Alespoň bude dost zachovaných exponátů z prostředí mimo ČD:-)
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 18. května 2006 - 21:13:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

něco mi někdy asi uteklo. Pamatujete si kdy vypsalo NTM výběrové řízení na opravu Komárka?? Má ho někdo ještě v ruce??
Já se pouze bojím té doby, kdy přijde fáze ruka ruku myje a vznikne neprůrazný trojúhelník - NTM vlastník, ČD provozovatel a Velenice - opravce.
Cy kdyby Nadace okřídlené kolo na začátku roku vypsala grantové řízení na podporu projektů?? Heslo: Máme tři miliony - řekněte na co se to dá použít.
Proč ne, když to dělají i jiné nadace??
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 18. května 2006 - 21:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nekvalifikovaní šotouši???

o tom snad rozhoduje Drážní úřad a zákony kdo co může. Jakkoliv si vážím práce ve Velenicích, tak si nemyslím, že jsou jediní a nejlepší.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 19. května 2006 - 10:47:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Několik malých parních lokomotiv v posledních letech také úspěšně opravili v Praze na Zlíchově. Pro JHMD zase opravuje jistá firma v Kamenici nad Lipou (nevím, do jaké míry i páru).
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 19. května 2006 - 14:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Právě proto si myslím, že by provozovatel a majitel měl hledat výhodné řešení. a nemyslím, že by mělo být i nejdražší.
Pragovkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.53.58
Odesláno Neděle, 21. května 2006 - 23:36:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud si dobře vzpomínám, tak asi před 10 lety byl v dráze nebo v železnici článek o opravě nějaké rakouské úzkorozchodné parní lokomotivě a opravovala ji nějaká firma v Tursku.

Jinak při opravě parní lokomotivy nemusí celou mašinu opravovat jedna firma. Někdy stačí nechat opravit odbornou firmou jenom kotel a ostatní věci opravit svépomocí (pokud to jde). A to neplatí jenom u parních lokomotiv, viz např. M131, které skoro každý opravuje na koloně.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 09:51:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten majitel firmy z Turska u Prahy si asi před 8 lety (v té době asi padesátiletý chlap) namluvil dvacetiletou servírku z jakési vinárny v Kralupech. Se svou původní manželkou se rozvedl. Od té doby se renovacím historických parních lok. už prakticky nevěnuje. Nanejvýš za velké peníze rozprodává své sbírky, náhradní díly a komponenty.
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 10:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pragovkář (S5T) a Cogwheel - P. Mach - Tursko
Mj. je to velká škoda, ten člověk opravdu uměl..
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 10:39:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také v Brně soukromník opravoval před deseti lety úzkorozchodné parní lokomotivy pro Rakousko. Jedna se zkoušela i v Jindřichově Hradci - U 40.
Také tam vyráběli historické osobní vozy.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 11:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S tou svépomocí bych to nepřeháněl. Je otázka, co se pod tímto slovem nechá schovat. Protože když chcete opravit na parní lokomotivě spodek vlastními silami, tak je nutné mít dost slušné strojní vybavení. Například ve Výtopně Zlíchov takové vybavení je, tři soustruhy, jedna frézka, jedna obrážečka, dvě stojanové vrtačky, lis, autogen, různé svářečky atd. a hlavně někdo, kdo tato zařízení umí obsluhovat. Pomíjím otázku finanční nákladnosti pořízení takového vybavení, jde už skoro do milionů.
Je také možné celou záležitost vyřešit jinak, na spodek se vyprdnout ( jen ho vyčistit a smontovat ), ale tato "oprava" je pak zdrojem vleklých poruch a problémů. Nebudu sahat do svědomí nikomu, ale lokomotiv, kde při zprovozňování byl opraven jen kotel a obroušena barva z budky, tendru a rámu, několik u nás pobíhá.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 12:24:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Výše uvedené strojní zařízení k provedení dokonalé hlavní opravy parní lokomotivy nemusíte vlastnit. V Brně před deseti lety vrtali i parní válce a regulovali plochy pro šoupátka (bloky válců demontovali a pak je nechali u velké strojírenské firmy obrobit), všechny lokomotivy dostaly nové obruče (buď je subdodavatelsky natáhli v ŹOS Č. Velenice nebo v DKV Olomouc), regulovaly se i spojniční a ojniční čepy, pravítka se navařovaly a brousily, ve dvou případech lokomotivy dostaly nové kotle (jeden z Velenic a jeden z Meiningenu), ložiska se nově vylila. Zkrátka řada věcí se řešila subdodavatelsky. I tak však byl podíl mateřské firmy na opravě lokomotivy většinový, neboť se vyráběly nové vany a budky, popelníky, přehřívače (lokomotivy byly na přehřátou páru), armatura se opravovala, oplechování kotlů bylo nové, izolace se dosadila, odlívaly se nové roštnice (ve slevarně na základě dodaného modelu), k obrobení ložisek a čepů se použila pronajatá vyvrtávačka a soustruh. I tak celková cena opravy pro zákazníka byla třetinová proti ŽOS České velenice.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.90.220
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 12:29:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Celou záležitost je možné skutečně řešit jinak. Sebedokonalejší strojní vybavení je pro kočku, když s ním neumíte opravdu dokonale zacházet (nemluvím o Zlíchovu). A to strojní vybavení taky něco stojí a pokud zahálí, tak nevydělává.
A spodek lokomotivy se nedělá zrovna pět dnů v týdnu. Ono je lepší to řešit subdodávkami prací, ostatně i za použití kalkulačky dojdete k témuž: materál platíte stejně a slušná dílna dělá za 250 - 300 Kč/hod. (podle vybavení). Pro naši poslední opravu si zapracovaly různé NC stroje a taky mašina na řezání plazmou - to si rozhodně pořizovat nebudeme ...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také vás nikdo nenutí k pořízení NC strojů, pro údržbu a opravyje to zcela zbytečné zařízení. Vždyť pořádl ze pořídit starší stroje za rozumnou cenu. Ale strojní zařízení prostě potřebujete pro i pro běžnou údržbu parních strojů. Tak to prostě bylo, je a bude. Nebo snad je lepší každou, byť sebemenší součástku nechat vyrobit u dodavatele? Samozřejmě některé věci se řeší vždy dodavatelsky - např výměna obručí.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.250.171
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 16:17:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skutečně to úplně základní. Výroba nových byť sebemenších součástí zásadně dodavatelsky. Vychází to nejlevněji. Řada dodavatelů jsou navíc sponzoři ...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 21:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale je to také nejpomalejší systém. Součástka se musí odvézt, obvykle je nutné mít její výkres. Není li, je nutné ho vypracovat tak, aby byl člověku nezainteresovanému do problematiky jasný. Navíc dodavatel nemá vždy čas ( rozuměj, že je to pro něj přítěž ), jde li o sponzora. A zda je dodavatelský systém nejlevnější, bych se přel. Je li dodavatel sponzorem, není co řešit. Ovšem v jiném případě.......... Hlavně by mne zajímalo, podle čeho srovnáváte. To, co člověk vyrobí ve svém volném čase má cenu materiálu a spotřebované energie.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.247.164
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 09:46:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

My máme tu smůlu - nebo štěstí, já nevím - že už si už 10 let musíme sehnat peníze na zaměstance, jako čistý koníček to při našem objemu práce (včetně provozu muzea) prostě nejde. Tedy není to za cenu materiálu a spotřebované energie a to i přesto, že dobrovolníci část práce zastanou. Museli jsme se dost naučit počítat - a použitím kalkulačky rychle zjistíte, že na občasné práce se nevyplatí pořizovat strojní vybavení - i stroj za cenu šrotu si na sebe musí vydělat, o nástrojích nemluvě. Dalším důvodem (kromě sponzorů) je i to, že záměčnické práce zvládne každý, je nás málo a svoje lidi si šetříme na opravdu odborné práce, které nelze nikde zadat, nebo za neúměrné peníze (ŽOS). Na poslední opravě 423 se to projevilo nejvíc: většina prací je demontáž/montáž, sváření, trubky z kotle ven a dovnitř, nátěry, oprava armatury a oprava parního stroje a pojezdu. Na to příliš moc strojů nepotřebujete, spíš šikovné ruce. Celkově to dělalo několik tisíc hodin, z toho asi tak 42 hodin soustružení ...
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 10:23:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to tak.
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.81
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 23:15:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jaroměř.Pokud chcete poctivě opravit pojezd,pohon,vnější rozvod a parní stroj, ani ty nejšikovnější ruce Vám bez obráběcích strojů nebudou nic platné.A to se nebavíme o dalších "drobnostech"jako je například táhloví brzdy nebo armatura.I tam jsou šikovné holé ruce málo.42 hodin obrábění při generálce lokomotivy je směšných.Pak je to tedy(mimo kotle)pouze tzv.generálka štětcem.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 08:46:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jaroměř: Pan Matys Vám sděluje své zkušenosti nabyté dlouholetou zkušeností při opravách parních lokomotiv. A to značně delší, než je existence jaroměřského muzea.
Ani já příliš nechápu pojem občasné práce ( míněno tedy obrábění, svařování a pod. ). I já bych si při své, vpravdě učňovské zkušenosti dovolil opět oponovat: Skoro pořád je potřeba něco obrábět a svařovat. Vždyť není li práce na lokomotivě, opravují se vozy. A tak je to pořád dokola. I oprava zchátralého historického vozu se prostě neobejde bez obrábění. Viz třeba již panem Matysem zmíněná oprava brzdy. Skoro vždy je nutná výroba nových pouzder, málokterý vůz vytažený z kopřiv těsně před svým odstavením byl v dílnách na generálce. Spíš to většinou bylo tak, že před tím šest let vesele hobloval koleje. A s parními lokomotivami je to skoro stejné. I když výjimky se také najdou.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.70.90
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 09:32:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milí pánové, každý má své zkušenosti, leč dovolím si tvrdit, u nás navíc obohacené (vynucenými) zkušenostmi z oblasti má dáti/dal. Prostě penízky hýbou světem a nevyužité strojní vybavení se nevyplatí. Chcete-li příklad, tak to probíhalo takto: do silničního vozidla bylo naloženo tyčoví, u těžších kusů jen samotná futra (pro maldší ročníky pouzdra) a odborníkovi byly zadány tolerance a druh materiálu. Následně se to vyložilo a namontovalo na lokomotivu. Toť vše. Jak prosté, milý Watsone... U ostatních dílů, taktéž vymonotovaných a odvezených, se používaly NC stroje a už zmíněné plazmové řezání - ono to jde docela rychle. Vezměte prosím na vědomí, že z hlediska dnešních pracovních postupů při obrábění je parní lokomotiva poměrně primitivní zařízení (dotazy dodavatelů na tolerance typu .. určitě jste se spletli, tam musí být setiny, ne desetiny.. jsou dost půvabné) a opravu dílů zvládne průměrně vybavený komunál. Jen se to chce oprostit od "výjimečnosti železnice" a "dobře strojně vybavených dep či dílen na opravu vozidel". Parní provoz skončil před 25 lety ...
U armatury se toho moc nesoustruží, pokud jste to někdy dělal, tak víte, že ruční fréza a brusná pasta a několik hodin ruční práce jsou tím správným pracovním postupem.
Ty tisícovky hodin jsou demontáž/montáž, čistění dílů, kotel, elektrika a hlavně sváření. Tendr se dělal prakticky nový a za takovou speciální práci na místě si nechá firma dobře zaplatit. Tady se pochopitelně vlastní svářeč vyplatí. Stejně tak se vyplatí vlastní kotláři. Ale už se rozhodně nevyplatí vlastní trubkárna, až do další opravy by zahálela ...
Shrnuto: co se vyplatí udělat doma, to děláme doma. Kde se to nevyplatí, tam nastoupí subdodávky. A u měřítka vyplatí/nevyplatí je pořizovací hodnota strojů na prvním místě. Těm počtům se nedivte - u nás se to vyvinulo z původního koníčka do docela slušného provozu, který musí být v zisku, neboť z toho zisku platí neziskové muzeum...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 09:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A u nás ( V.Z.) evidentně lezeme ještě po stromech........... U nás také patrně zkušenosti z oblasti má dáti/dal asi neplatí. A nevyužité strojní zařízení je co? To na čem se nepracuje v třísměnném provozu? Nebo se strojní zařízení nevyplatí jen účetně ( odpisy )?
Vyjímečnost železnice je jen klišé. A mimo jiné cesta do záhuby.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.84.33
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 12:13:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, výjimečnost železnice je cesta do záhuby, přesto je to velice běžné klišé. Bohužel si většina ještě stále nedovede představit rozdíl mezi "strojním vybavením depa" a strojním vybavením nebližší kovovýroby. Ale on ten rozdíl existuje - nejbližší kovovýroba je obvykle vybavena daleko lépe, než to depo.
Nové strojní zařízení minimálně v dvousměnném provozu, zánovní koupené z druhé ruky alespoň jednu směnu denně. V ŽOS se to vyplatí, při opravě jedné lokomotivy za dva roky už rozhodně ne. Existují pochopitelně kusy za cenu šrotu. S jednou wolmankou už zkušenosti máme: hezký exponát do dílny, ale tak vyběhaná, že se nedala seřídit .. Pokud u vás nelezete po stromech, tak si to spočítáte sami. Ledy, že byste "podědili" depo i se strojním vybavením za jednu korunu českou ...
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 12:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, pánové, pánové ... chvilku si vás tu čtu a nestačím se divit...
Přemýšlím, proč se Bram naváží do Jaroměřáka ... a asi mám akcie Kablo Kladno (=dlouhej kabel) páč mi to nějak pořád nedochází...
Prostě VZ to dělá jinak a SŽJ taky, myslím si že je důležitý konečný výsledek, ke kterému se dostanete... a ten by se měl hodnotit.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 12:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To se nestalo, po ČD nám nic nezbylo. Předpokládám, že to víte.
Dál bych to tu nerozváděl. Je to prostě střet koncepcí "udělej si sám" vs. "necháme si to vyrobit". Každá strana má svojí pravdu a tu si bude hájit. Šlo mne spíše o průzkum "bojem", jak se dělají opravy jinde.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 12:44:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomu rozumím :> tož se trochu poopičím a mám dotaz : Jak co nejefektivněji sundat 70 let vrstev laku ze dřeva - je to obložení stopu a stěn vozu...
Zkoušel jsem opalovací lampu elektrickou - malý výkon, benzínovou - velký výkon a u obou smrad a snaha o zahoření a ohoření podkladu. Mám i návrh na "barvožrouta" (odstraňovač nátěrů)- zkoušel jsem to kdysi na plechu, ale je to pomalé, hrozně to smrdí a je to drahé.... Někdo mi i radil louh, ale obložení je na stropě a "odmočit" se má barva a ne kůže z mého obličeje....
Jde o plochu cca 3 x 10 m :o) Díky !
P.S. Návrh - Pořiď si radši novej vagon, už jsem taky slyšel :o)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 13:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opravovali jsme osobní Rybák, který je ( asi )z roku 1939. Problém stejný co máš Ty. Po neúspěších s elektrickou opalovačkou jsme interiér opatrně opalovali samodujnou lampou ( tenhle název benzínovou opalovací lampu se mi strašně líbí ). Trvalo to dost dlouho, protože nikdo v tom příšerném smradu nevydržel pracovat nepřetržitě déle než dvě hodiny. Jinou metodu fakt neznám. Doporučuji jediné: Zaplaťte si Ukrajince, nám se to plně osvědčilo, nátěr opálili.

Jinak ten návrh na pořízení nového vagonu ( třeba Rybáku ) je super. Má drobnou vadu: Už půlstoletí nejsou ve výrobním programu našich vagonek.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 13:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě dodatek: Nikdo z Ukrajinců nezemřel. Je to ale děs, kam se dostali. Vagon nám také pomáhal opravovat kapelník, vysokoškolsky vzdělaný člověk. To si pak člověk naplno uvědomí, že něco není v pořádku, navíc mají mafiány na krku. Radši to nebudu dále rozvádět.
M_G
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.226.212
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 13:14:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odstraňovač nátěrů je podle mé chabé paměti jen obchodní název pro mix louhu s už nevím čím, bývalo to tam napsané.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.226.119
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 16:46:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Bram: průzkum bojem se povedl, skutečně to děláme jinak ... ale 423.0145 je pěkná, že ano..

K nátěrům: vozů jsme už dělali víc, (v pivovaru Náchod možno shlédnout ukázku, čepují v ní pivo) a osvědčilo se následující: vnitřní obložení zlikvidovat, zatopit s ním v mašině a v Baumaxu (OBI, Hornbachu) koupit nové palubky, (v dají se sehnat i ty pravé "rybákové" na stěny), na stěny mezi okny nová překližka (nestojí mnoho). Je to bezkonurenčně nejrychlejší a po přepočtu na hodiny strávené opalováním nátěru i nejlevnější. O ušetřeném zdraví nemluvě.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 16:58:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten strop jsou překližky. Nemám představu, kde je naohýbat, to chce podle mě kopyto, napařit a ohnout ty okraje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pavel Reiser.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 17:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: Kritizoval jsem snad vzhled 423.0145? Nikoliv, vypadá nádherně a jsem rád, že je zase v provozu. Taktéž jsem nekomentoval a nekritizoval rozsah opravy 423.0145, neb jsem opravu nedozoroval. Pokud si přečtu znova své příspěvky, oponoval jsem Vám zejména ve způsobu provedení opravy, tj. dodavatelský způsob. Přesný rozsah opravy znáte jen Vy, já Vám pod mašinu nepolezu a zkoumat jí nebudu.

Ale že by bylo nutné likvidovat celé vybavení zachovalého vozu? To snad ne! Jen to opálení chce zaplatit a vůz při něm řádně větrat. Vybouráním zachovalého interiéru člověk spíše nadělá více škody než užitku. Vybourat interiér není až zas tak zcela jednoduché, neboť palubky na něčem též drží. Je li to plech, je to v pohodě. Je li to dříví, poškození je velmi snadné. Zejména když si vzpomenu na nádherný německý pošťák pana Vaňka z Litoměřic, tak mi běhá mráz po zádech při pomyšlení, že by opravu provedl vybouráním interiéru a jeho znovupostavením. Pan Vaněk volil samozřejmě broušení a opalování a výsledek je prostě nádhera. Klobouk dolů.

Něco jiného je opravovat shnilý, polorozpadlý a nekompletní vůz řady Ce, který sloužil dvacet let jako obytný ve stavebním vlaku. Ale v případě vozu se zcela zachovalým interiérem.........

Pavel Reiser: Překližku lze napařit nad hrncem s vroucí vodou. Jde to, ale chce to trpělivost. Podobně lze ohnout sololit.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 17:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky a pařbě všeho druhu ZDAR !
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.64.146
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:37:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pavel Reiser: svého času jsem opaloval komplet strop vozu (palubky). Benzin se osvědčil, ale musí se špachtlí po letech. Zahoření se vyhnout nedá, ale je to stejně potřeba přebrousit (kotouč na vrtačku). Problém jsou profilované palubky (s obloučkem) - tam to záleží na šikovnosti. Když jsem si pořídil elektrickou letlampu, tak to šlo taky - žádný problém. Barvožrout je podle mě na dřevo blbost.
Zajímalo by mě, jaký nátětový systém uplatníte - nitrák? Oleják? Synťák?
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 21:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsem viděl ve Velenicích opravu skříně Komárka, tak tam dva dělnící používali na odstranění barvy interiéru elektrické fény. pořádného kalibru. nevím jaký výkon, značka. jen že žluté barvy.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 21:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K odstraňování nátěru - v žádném případě nedoporučuji používat k sundavání barvy chemii - je to drahé, málo účinné a hlavně se ta chemie dostane do dřeva a z něj pak zpětně do barvy. Takže pak zůstává klasika - špachtle a opalování propanem nebo elektricky.
K vybourání a náhradě novým materiálem - problém je v nízké kvalitě dřevěného materiálu, který je hlavně nedosušený, čerstvé prkno protažené v elektrické sušičce pracuje, mění tvar a rozměr. U sololitů je zase problém, že pro zakrytí stropu je potřeba deska šíře přes 3 m, což se zase nevyrábí a musí se to pracně spojovat a spoje maskovat (že Brame...).
U37002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 22:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co takhle do flexky (úhlové brusky) místo brusného kotouče hodit kotouč lamelový smirkový? bohužel zbytek smirkovým papírem v ruce, večer se prostě okoupete a je to.
www.sweb.cz/U37.002
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.248.234
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 23:46:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hodně dlouho jsme se snažili o postupy, které popisujete. Mmch. smirkový, či lamelový kotouč rychle odejde, zapeče se do něj olejová barva, kterou to naši předci natírali. Vrstvy barvy a hlavně červeného tmelu nejde normálně sundat, na tom prkně to je vždycky vidět a je i ve spárách - s tím už nejde dělat vůbec nic a ve výsledku to vypadá hrozně. O pracnosti nemluvě. Chcete-li vidět interiér Rybáku, renovovaný metodou výměny obložení stěn (palubky a překližka), potom doporučuju Pivovar Náchod. Tam se dělaly i nové lavice, protože ty staré nešly rozebrat a po opálení byly tak ohavné, že by to zákazník nepřebral. Vůz je tam už několik let, používá se celoročně (topí párou, pomocí které se jinak vaří pivo) a nové obložení je úplně v pořádku. Jediné, co praská je strop, který natěračská firma opálila a nově natřela. Jenomže tmel, kterým kdysi ŽOS "vylepšila" spáry mezi stropními palubkami udělal své. Měli jsme ty palubky na stropě vyhodit taky ....
No, máme jiné zkušenosti, ale je nás málo a ve stavu máme desítky vozů, čekajících na opravu, na pracné postupy prostě není čas. A taky truhlář, co nám dělá subdodávky je perfekcionista a nerad dává své výrobky do interiéru, na kterém je vidět, že pod barvou jsou opálená prkna, zvláště palubky "s obloučkem", které se dokonale opálit nedají ...
Mourekk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 02:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já neopravoval vagony, ale dveře v bytě a nějakou natřenou stěnu. Chemii opravdu lze použít na plech, na dřevo ne. Opaloval jsem buď benzínkou nebo propanbutanem, chce to grif, kterej málo kdo má. Broušení jsem si vylepšil tím, že když se kotouč zalepil, brousil jsem s ním gumovou podrážku (podpatek) starého škrpálu. Byl jsem překvapen, jak to pomáhá.Jinak vzhledem k pracnosti a tomu, že po broušení nemusí byt plocha hladká bych se klonil k novému obložení. Jedině je problém s tím že se palubky dost hýbou s vlhkostí takže sestavit s vůlí.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 07:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale palubky s obloučkem se opálit dají, stejně jako různé spáry. Opět to chce trpělivost. Jinak musím souhlasit s Martinem Kašparem, že dnešní dřevěné výrobky zdaleka nedosahují kvality těch, jenž byly vyráběny před padesáti a více lety. Snad jediná možnost by byla dříví nakoupit dopředu a nechat ho trochu uzrát ( alespoň rok ). Jenže kdo má dnes tak velké skladové prostory, že by si mohl tuto metodu dovolit. A je otázka, zda by ten rok stačil........ Dalším problémem je to, že se v Baumaxu, OBI apod. nedá koupit tvrdé dřevo, které je potřebné na nosné části. Navíc tyto části jsou různě ohýbané, např. střešní díly.
A je li po opálení něco extrémě ohavné, tak zde máme možnost danou věc vytmelit tmelem na dříví a přebrousit. Tmely na dříví narozdíl od dřeva zase dnes kvalitní jsou.
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.243.106
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 10:10:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistě, že to chce dobré dřevo. Ale ani s OBI nemáme špatné zkušenosti, zatím to funguje. O něco dražší jsou firmy, co dělají palubky na objednávku, ale za to máte jistotu. Rozhodně je to rychlejší, než opalování. A nová překližka mezi okny nemá chybu. Tvrdé dřevo dodává truhlář. Máme dva, oba jsou velice dobří, jeden z nich se živil přestavbou vozů na obytné, tak ví jak má vypadat dříví na nosných částech. Opravený vůz Clm, co na něj v Pardubicích kdysi pustili ložené Wapy a z představků byly třísky, je k vidění u nás. Všechno jde udělat ... Jen jde o to za kolik a jak rychle.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 10:24:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tvrdé dřevo (dub, buk) ztrácí přirozenou vlhkost pět let. I tak pak ještě pracuje a může nemile překvapit při zpracovávání. Proces se dá urychlit v sušičkách, kde se dřevo suší asi tři týdny. Ve dřevě je pak ale větší napětí a překvapení při zpracovávání ještě větší.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 20:12:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Naprostý souhlas s Bramem a Bohumilem, naprostý nesouhlas s Jaroměří ;-)). Chce to opravdu hodně trpělivosti, ale staré dřevo JE lepší. Navíc velká část vozů má fládrování a tam nějaké zatmelení vůbec nevadí (spíš je umění to fládrování - přiznávám, že jsem nikdy nedělal). Dneska jsou tmely úplně jinde, než když jsem opaloval vozy já, takže se provozem neuvolní.
Ad Jaroměř: smirkový kotouč rychle odejde, pokud se zapomenete a uděláte na něm "zub" - tomu se zabránit u členitých povrchů skoro nedá.
U lišt sedadel to chce jet "nadvakrát", nahrubo a načisto. Rozebrat se, pokud jsou vruty mosazné, sedadla rozhodně dají (puchýře na ruce jsou odměnou).
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 20:14:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě poznámka: možná tyhle postupy, pokud byly uplatněny u Komárka, jsou příčinou všeobecného kvičení o drahotě Velenic. Lidská práce (placená) opravdu drahá je.
Vycpat to novou překližkou zvládne celkem každý... (co takhle sádrokarton?).
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 21:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No Velenice nejsou drahý. Jsou i tací, kteří si to mohou dovolit. Pokud však budu volit mezi svými finančními možnostmi a schopností ten krám dát dohromady vlastním přičiněním, tak zvolím to druhé. I když kdybych to usílí dal do schánění peněz, tak to vyjde možná nastejno.
A taky jsem viděl práci Krnova a řekl bych, že pokud má zákazník dost peněz, tak se vyrobí v zásadě nová skříň vozu. časem možná dojdem ke zjištění, že si budem hýčkat historicky věrné vozy s původními palubkami a novostavby pro turisticky provozované vlaky s překližkou mezi okny.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.5
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 21:21:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

časem možná dojdem ke zjištění, že si budem hýčkat historicky věrné vozy s původními palubkami a novostavby pro turisticky provozované vlaky s překližkou mezi okny
Už aby to bylo. Hlavně, že se nebudou z historických vozů vyrábět novostavby
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 22:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přesně tak. Je škoda, když interiér s maximálním možným počtem zachovatelných dílů ve jménu jakéhosi šetření vybourá. Vůz tak ztrácí svou historickou hodnotu. Není možné se na něj dívat jen jako na výrobní prostředek. Pak nejsme muzejníci, ale byznysmeni. Ze své zkušenosti vím, že ideální muzejní přístup nelze použít. Zachovat vše nejde, něco je neopravitelné, jiné chybí. Ale zase je nutné se nedostávat do opačného extrému.
BDlm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.163.215
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 23:09:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je lepší opravovat Blm,nebo BDlm.PoradˇBRam.}}}
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.236.187
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 23:18:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám známého, co koupil automobil, stojící prokazatelně ve stodole kdesi na vsi už od 30. let. V pnematikách byl kupodivu stále zbytek vzduchu. Auto bylo třeba renovovat, ale vyskytl se problém: vypustit, či nevypustit z pneumatik vzduch, pocházející prokazatelně z 1. republiky? Vaše úvahy u původním dřevě mě připomínají totéž - vypustit, či nevypustit. A nezlobte se na mě - připadá mi to poněkud malicherné až hnidopišské. Železniční vozidlo ztrácí totiž historickou hodnotu přestavbou, nikoli výměnou opotřebených dílů za nové - pochopitelně identické s těmi původními. U lokomotiv bychom rychle dospěli k tomu, že je potřeba je postavit do haly NTM, provozem se přece opotřebí, nutno vyměnit třeba obruče na nové a ty provorepublikové vyhodit ... a lokomotiva ztratí historickou hodnotu (chudák 411.019 už tak dopadla, obruče fungl nové). Tyhle puritánské úvahy o původnosti a historické hodnotě vás rychle přivedou k úvaze, že ani hrady a zámky se nesmí opravovat, ztrácí tak totiž historickou hodnotu ...
Mmch: jak vypadal interiér vozu smíšené stavby když ho u Ringhofferů vyrobili? Měl lakované dřevo nebo tam byl fládr?
Gtg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 23:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Tyhle puritánské úvahy o původnosti a historické hodnotě vás rychle přivedou k úvaze, že ani hrady a zámky se nesmí opravovat, ztrácí tak totiž historickou hodnotu ..."
Divil by ses, kolik různejch přístupů a filosofií v tomhle směru existuje. Co opravit, co nahradit, co ponechat.. Pěknejch pár knih už se napsalo jenom k těm blbejm hradům...Neni to až tak jednoduchý..

No, kdyby chtěl někdo zprovozňovat třeba Kladno (kde by se asi třičtvrtě lokomotivy muselo vyrobit znovu), taky by to nebylo to pravé. Ta lokomotiva má dost velkou materiální hodnotu...
A taky záleží na přístupu. Pro každého je přijatelné něco jiného, tak ať to každý dělá po svém, tak je to nejlepší..
Senor, senor, I can see that painted wagon
Smell the tail of the dragon
Can't stand the suspense anymore
Can you tell me who to contact here, senor ?
Jaroměř
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.236.187
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 01:33:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, přístupů a filosofií je habaděj. Jenomže co je na lokomotivě či vozu vlastně původního? Při každé opravě v ŽOS se něco měnilo, doplňovalo, odebíralo.. Máme snad z 310.006 sundat boudu, protože není původní?
Kladno má materiální hodnotu mizivou (= hodnota železa). Za to historická hodnota je nevyčíslitelná..
Kořka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 10-2003
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 08:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Záleží na rozumu a citu.Železniční vozidlo historické bývá obvykle tak 40 až 100 let staré.A máte několik možností při zprovoznění:
1-buď uvést vozidlo do stavu vyjetí z továrny - to znamená velká přestavba(brzdy,spřáhlo,nátěr-pokud ho vlastně vůbec známe,.....)
2-nebo ho uvést do stavu ukončení provozu(což se mě jeví většinou nejoptimálněji) - i tak se ale nevyhneme různým "novým" dílům - obruče,špalky,ložiska,oprava rámu,lak......)
3- ještě zbývá možnost toto vozidlo upravit pro vlastní využití,např. pro dopravu osob - a investované peníze alespoň částečne získat zpět.
Každé vozidlo je jiné a neexistuje univerzální recept.Hlavní je používat hlavu.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 26. května 2006 - 08:07:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaroměř: Vy jste perfektní demonstrací přístupu, jemuž se říká z extrému do extrému. Proč proboha? Psal jsem tu ( a i jiní ), že musíte snad za každou cenu vše zachovat? Pominu li ryze muzejní přístup, který se o to snaží ( a je tak pro opravu do provozního stavu zcela nepoužitelný ), tak zde jako hlavní důvod ( a nejen já ) uvádím kvalitu materiálu a muzejní hledisko posouvám až na druhé místo. A to v případě dřevěných výrobků platí beze zbytku, nejsou li shnilé. V případě kovových materiálů je tomu povětšinou naopak. Ocel z devatenáctého století se kvalitou dnešním ocelím ( mluvím o ocelích uhlíkových konstrukčních používaných pro výrobu rámu a kotle ) nevyrovná. Navíc tyto materiály časem křehnou. Dále různé díly, například pánve a jejich ložiska, z důvodu jejich fyzického opotřebení, které by se negativně projevilo při jízdě, prostě nelze použít a je nutno vyrobit nové.
Co z toho vyplývá? Každou věc posoudit zvlášť ( hlavně rozumně ) a neuplatňovat extrémní přístupy ( alá NTM vs. byznysmen ).
Stačí?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace