K-report
 

Archiv do 20.února 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Eurosprinter, Eurorunner a další mašinky od Siemensu » Staré archivy » Archiv do 20.února 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 00:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dj_cargo: rakouské firmy jsou velmi schopné...
...odklonění významné části polsko-maďarského uhlí z naší Ferdinandky na Skalité...
...z ostravských dolů v Přerově uhne a jede via ČM-vrchovinu a další české kopečky na Horní Dvořiště. Proč asi?


Už to mám!!! Vlaky musí jet přes největší kopce v okolí, protože to má v režii ČEZ, E.ON a další producenti energie.
Jestli by si v rámci snižování globální produkce CO2 neměli hráči prohodit kšefty. Ostravské uhlí po KFNB a kolem Dunaje a severoněmecko-slovenský tranzit na oplátku přes Kolín.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 08:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli by si v rámci snižování globální produkce CO2 neměli hráči prohodit kšefty. Ostravské uhlí po KFNB a kolem Dunaje a severoněmecko-slovenský tranzit na oplátku přes Kolín.

tak jim to poraďte (nebo aspoň Šípovi)

Jsem si vzpomněl ještě na jeden nový kšeft, poněkud popírající tranzitní/odklonovou teorii - vývozy maďarského přebytkového obilí do severoněmeckých přístavů, které byly nedávno zahájeny a budou probíhat celý letošní rok v řádu několika set tisíc tun. Vlaky jsou vedeny v režii CER (Maďarsko) - BRKS (Slovensko) - ČD - ITL.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 08:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud to Šíp myslí vážně (a já doufám, že ano), tak ve velmi blízké době očekávám navázání kontaktů se ŽSR. Bez spolupráce s Daliborem ztrácí u nás tato akce poněkud smysl.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 09:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aneb se domnívám, že to objíždění ČR (a SR) je dáno hlavně obchodní zdatností rakouských dopravců a speditérů.

Už asi po sté zde opakuji, že trh železniční nákladní dopravy ve střední a východní Evropně nerežírují dopravci.

Trochu rozpor.

Uznávám - nejde zdaleka jen o interoperabilitu. Pochopitelně, ITL to bude tlačit na Děčín a někdo další třeba zase přes Pasov.

Zájmem manažera infrastruktury by ovšem mělo být, aby jeho infrastruktura představovala co nejmenší překážku pro jakéhokoli dopravce.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 09:23:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu rozpor.

Co je na tom v případě Rakouska za rozpor? Nejvýznamnější dopravce a speditér tam přece jedno tělo jsou. Jsem myslel, že je to obecně známé.

Zájmem manažera infrastruktury by ovšem mělo být, aby jeho infrastruktura představovala co nejmenší překážku pro jakéhokoli dopravce.

Samozřejmě, to přece nikdo nezpochybňuje.

a někdo další třeba zase přes Pasov.

No a mě by právě zajímalo, kolik německých a maďarských dopravců nás přes ten Pasov objíždí.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 09:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak Waberers' to asi nebude . I když teda po zavedení dálničního mýta údajně tranzit trochu polevil.

Těch železničních samozřejmě moc nebude - ostatně stačí sledovat třeba mišmaš. Ale konkrétně u kontejneráku na ose HH - Budapešť je vidět, že třeba ani ty poplatky za DC nehrají takovou roli - tím myslím 40% slevu na kombi-vlaky na SŽDC.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 10:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Těch železničních samozřejmě moc nebude - ostatně stačí sledovat třeba mišmaš.

No právě. Já myslel, jestli mi třeba něco neuniká.

Ale konkrétně u kontejneráku na ose HH - Budapešť je vidět, že třeba ani ty poplatky za DC nehrají takovou roli - tím myslím 40% slevu na kombi-vlaky na SŽDC.

Samozřejmě. důležitější věc je, kdo je operátorem ("speditérem") těch inkriminovaných vlaků a na jaké dopravce má vazbu.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 10:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že třeba ani ty poplatky za DC nehrají takovou roli - tím myslím 40% slevu na kombi-vlaky na SŽDC.

V téhle souvislosti by mě zajímalo, kde pan Šíp bere ty své "desítky milionů" unikajících tržeb (pro SŽDC?).
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1911
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 11:50:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A teď mi vlastně došlo, že Wabererovi patří částečně i BILK v Pešti, kam zrovna jezdí třeba boxXpres.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 12:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kam zrovna jezdí třeba boxXpres.

Docela by mě zajímalo, jestli taková firma s hustou sítí v Německu vůbec uvažovala o alternativě přes ČR. Já si myslím, že ne. Nemají ty jejich vlaky Brémy/Hamburk - Budapešť náhodou nějakou zastávku v Mnichově nebo tam někde? A existuje ještě nějaký německý dopravce, který nás "objíždí"?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 16:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy: Myslíte, že při rychlobrzdě je stejně rychlé prolejzat strojovnou, jako otevřít jen jedny dveře v boku kabiny a vyskočit?

Znova - o vyskakování vůbec není řeč. To není prostě legální bezpečnostní prvek ať se Vám to líbí nebo ne a já měl pochopitelně na mysli, že v té strojovně setrvá. Ten nešťstník v Maďarsku asi nestihl nic udělat, natož někam skákat nebo lézt.

Když píšete o bezpečnosti: Proč by to muselo být jako bezpečnostní prvek součástí norem? Automobilky taky soutěží o nejbezpečnější auto, přestože všechna nová auta bezpečnostní normy splňují.

Právěže ty dveře z fíracimry ven nejsou právě kvůli bezpečnosti. Klasická ukázka jsou třeba severoamerické tzv. bezpečnostní kabiny - ty mají dveře z kabiny dokonce na čumáku - hrůza. Jenomže smyslem takovéhle konstrukce není samozřejmě ochránit fíru v případě srážky vlaků (od toho je primárně zabezpečovací zařízení a předpisové postupy a fíru by asi neochránila ani kabina z titanu), ale ochránit posádku při srážce třeba s náklaďákem, která je mnohokrát pravděpodobnější a kdy ten fíra nestačí kolikrát vůbec nic.

Třeba navrhovaná řada 755 z ČKD právě z tohohle důvodu neměla boční dveře do kabiny, protože zpřísnění norem, taktéž byl třeba jiný rám. Ano Brejlovec má sice dveře do kabiny, ale z hlediska bezpečnosti je to skořápka.

A ještě jedna věc - asi těžko můžete svému zaměstnanci a nebo třeba zákazníkovi oficiálně radit aby vyskakoval (z lokomotivy, traktoru, auta - to je vlastně fuk) - to Vás taky totiž můžou zažalovat pozůstalí.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 18:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ:
Tak ty boční dveře se do kabin nedávají proto, že bez těch dveří je kabina pevnější. Jinak tam samozřejmě ničemu nevadí. Já jako fíra bych byl radši, kdybych tu možnost rychlého výskoku měl. V Maďarsku (ale myslím, že i u nás) po výskoku se na fíru převrátily vozy nebo mašina. No, v krizových situacích moc času na rozmyšlení nemáte. Někdy je lepší vyskočit, někdy naopak.

Jo a jinak nemůžete fíru před srážkou nutit k ničemu a ni k lezení do strojovny ani k výskoku ani k lezení pod pult. On udělá to, co se mu zdá nejlepší, pokud si to stihne vůbec uvědomit. Stejně jako nesmíte oficiálně radit řidiči, že před srážkou musí udělat to a to. Za to by vás také pozůstalí mohli žalovat.
Jen jsem chtěl říct, že každý fíra bude rád, když bude mít víc možností úniku. Takže jako jediný rozumný argument proti dveřím v boku kabiny beru pevnost kabiny. No ale jak to, že řada ES64U4 ty dveře má? A jak to, že je má i řada 109E, terá dokonce splňuje budoucí TSI pro pevnost vozidel? Podotýkám, že 109E je o dost kratší než taurus, takže příčná chodbička ve strojovně by nebyla problém - prodloužila by se kastle.

Vo brejlovci se bavit nebudem, když má lehkou laminátovou kabinu. I proto nesmí do Němec.
Peca
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 12-2006


Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 19:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jaktože do Němec smí laminátky?
Uvezu to, pane Lorenc?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 19:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peca: Odkdy?
Peca
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 12-2006


Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 19:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ony vlastně jezdí do Rakous, co? To mi nějak nedocvaklo...
Žabotlamy, to je prostě klasa!
Firefox rulezzz
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 22:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně jako nesmíte oficiálně radit řidiči, že před srážkou musí udělat to a to. Za to by vás také pozůstalí mohli žalovat.

Ale prdlajz, právěže třeba u bagrů, traktorů na nákladáků bývá velmi obšírně popsáno co dělat už při pouhých symptomech problému: Jesliže kabina stroje začne svírat méně obvyklý úhel se zemí, je možné že se stroj převrací. Pevně se oběma rukama držte volantu, nevystrkujte končetiny z bezpečnostní kabiny .....a v žádném případě se nepokoušejte bezpečnostní kabinu opustit (další kapitoly se zabývají tímtéž při symptomech selhání brzd) V kabině bývá kolikrát i varovný štítek s podobným textem.


Uvědomte si, že když se někdo zabije/zmrzačí v kabině, která má atest (tj, papír a na něm štempl), tak je to OK (v Evropě). Zatímco když někomu budete doporučovat záchranu skokem (na což nikdy razítko nedostanete), tak to zavání těmi soudy.


Jen jsem chtěl říct, že každý fíra bude rád, když bude mít víc možností úniku.

O tom taky od počátku celé debaty nepochybuji, jenomže OBB požadovaly kabinu bez dveří a postačoval jim únikový otvor.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 22:51:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ale jak to, že řada ES64U4 ty dveře má?

Protože vychází z řady 189 (a nikoliv 1016/1116)a ty dveře se do strojovny nevejdou.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 10:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ale jak to, že řada ES64U4 ty dveře má?

Protože vychází z řady 189 (a nikoliv 1016/1116)a ty dveře se do strojovny nevejdou.


No to vím taky, ale jak to, že ty dveře má, když se tím otvorem pro dveře podle vás snižuje pevnost kabiny? A proč je má 109E, jejíž kabiny podle výrobce splňují nejpřísnější kritéria?

Jo a k těm bagrům:
Chápu, že když kabina má atest a vyskakování ne, tak lze doporučit jedině zůstat v kabině. Všechno ostatní, co atesty nebo výcvik řidičů nemá, nesmí být doporučeno. Ale: co uděláte, když se s vámi začne bagr převracet do nějaké opravdu hluboké díry a dveře kabiny budou otočeny zrovna od té díry? Já bych tedy zcela určitě doporučení nevyužil, a vyskočil bych. A to je právě to, co chci říct. Je to takový únik, který sice není atestovaný, ale někdy je mnohem bezpečnější, než zůstat v atestované kabině.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 12:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opravdu velmi zajímavá diskuze. Vyskočit nebo nevyskočit toť otázka...
Ale osobně za bezpečnější považuju únik do strojovny, viz i ta fotka z Maďarska. Vyskočení v trošku vyšší rychlosti považuju za sebevraždu, jen si vemte výšku kabiny nad zemí...
V knize Železničné nehody na Slovensku je popsaná jedna nehoda, kde fíra vyskočil na TEŽ z mašinky, která nebrzdila a jako napotvoru byl jediným vážně zraněným. Na mašině byl ještě vlakvedoucí. Jo sloupy podél trati jsou prevít.
Zdraví Martin
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 12:16:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
Záleží na konkrétní situaci. Třeba když stojím s vlakem a najednou uvidím, že se na mě řítí jiný vlak a že to neubrzdí. Tak radši hupsnu ven, než polezu do strojovny. Navíc u motorových lokomotiv hrozí, že uhořím ve strojovně. Je prostě pro fíru lepší mít v některých situacích dveře ven hned po ruce, než prolejzat ven strojovnou.

A jinak prý ES64F4 od DÚ ČR dostala další rok zkušebního provozu do Děčína. Siemens asi má opravdu problém se snížením rušivých proudů.
rgx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.78.134
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 14:52:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěci: co je na prodloužení zkušebního provozu divného? Stále platí norma, podle které je úroveň rušení mAx 100 mA, kdysi tady (nebo na DF ČD) proběhla zpráva, že Siemens je s rušením někde kolem 200 mA. Tak co podle vás má DÚ dělat? Osobně bych moc rád viděl, jak se na těch 100 mA "dostalo" Pendolino.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 15:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano to je snad jediná situace, která mne napadá, ale asi to není tak významné riziko a zdržení, aby bylo v bezpečnostních normách. Nebo, že by se na to zapomělo? Pak bys měl upozornit tvůrce norem.
Myslím, že to nemá cenu řešit, každý má jiný názor, ale u mne osobně, když došlo na lámání chleba, nenapadlo že bych skákal... Teda za jízdy.
Zdraví Martin
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 15:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ale jak to, že ty dveře má, když se tím otvorem pro dveře podle vás snižuje pevnost kabiny? A proč je má 109E, jejíž kabiny podle výrobce splňují nejpřísnější kritéria?

Nevim. 101 DB má taky dveře do kabiny 1016 nemá. Holt když 2 dělají totéž, není to totéž.

Všechno ostatní, co atesty nebo výcvik řidičů nemá, nesmí být doporučeno.

Ale lajz, právěže je rozumné a dokonce žádoucí radit. Jenomže nikdo nebude radit způsob záchrany, kde je vysoká pravděpodobnost zmrzačení se, resp. smrti. V baráku taky Požární směrnice popisují únikové cesty, ale není tam zmínka o skákání z okna. My třeba chůzi po požární unikové cestě v práci každoročně trénujeme, těžko nám ale někdo může předepsat skok ze 4. patra

co uděláte, když se s vámi začne bagr převracet do nějaké opravdu hluboké díry

Udělám asi to co, v té chvíli uznám za vhodné - stejně asi jako každý jiný. Z lokomotivy jedoucí stovkou bych ovšem sotva vyskočil, to by mi asi nedovolil pud sebezáchovy. Ovšem já zodpovídám sám za sebe, což ale neplatí o výrobcích a provozovatelích všelijakých zařízení od baráku přes lokomotivu až po bagr.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

knize Železničné nehody na Slovensku je popsaná jedna nehoda

Jo, mám jí zrovna na stole. Je tam popsána řada nehod, ale skokanů tam moc není. A to i v situacích, kdy na rozhodování se byla fůra času a trať nebyla lemována sloupy TV.

Proč třeba 13.10.1963 nevyskočil nebo aspoň nezalezl do strojovny strojvodca Rastislav a do poslední chvíle se držel řízení Pomeranče, řítícího se s 1100 tunami na háku rychlostí 110 km/h z Kremnických Baní do Štubně ? ((Nepřežil to pomocník na Pomeranči, fíra doživotně mrzák a skákající a utíkající četa ze stojící párovky to jenom "koupila" létající řepou.))
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 2-2004


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stále platí norma, podle které je úroveň rušení mAx 100 mA
Ne tak docela...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ:
No o lokomotivě jedoucí 100vkou tu píšete jenom Vy. Ona občas ta lokomotiva jede třeba jen 40, nebo dvacet, nebo i stojí a narazí do ní vysokou rychlostí něco jiného.

S tím pomerančem u Štubně... jak to mám asi vědět? Že nevyskočili ve 110 km/h, chápu, ale že nevlezli do strojovny? A proč ta četa z té páry vyskočila? Kdyby byla na 1116ce, tak by to třeba nestihla...


Martin2: Ale já přece nechci, aby se takové požadavjky zapsaly do bezpečnostních norem, už jsem to sem psal. Jen jako fíra bych byl radši, kdybych ty dveře měl hned po ruce a to na obou bocích každé kabiny.


Rgx:
Nic divného na tom není. Jen jsem to konstatoval. Siemens donedávna tvrdil, že úpravou softwaru limity splní. No, nedaří se mu to. Tak schválně, jak dopadne 109E s dvojitou hvězdou.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 17:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak schválně, jak dopadne 109E s dvojitou hvězdou.

Naprosto stejně jako Siemens. Dostane se mezi 150 - 200 mA stejně jako Siemens. Následně se zjistí, že to opravdu jinak nejde a že to vlastně nevadí, protože tady stejně ruší všechny lokomotivy (připomínám rušení polských odporovek) a norma se zvýší na dvojnásobek.



PS: A dovolí se provozovat lokomotivy o hmotnosti 92 tun.
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 17:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siemens ruší i v Dánsku,takže nedémonizovat jen ČR...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 17:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ:
Kde bereš tu jistotu?
Musím si to někam zkopírovat. Uvidíme, jestli ses trefil.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 18:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Do roka (možná do dvou).

O co se vsadíš?

Ttv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2007


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 20:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad:PŠ
Len potvrdzuješ moju domienku že 109E nebude tak rýchlo a bez problémov ako si to niektorí predstavujú

PS typujem že tvoju istotu ti dávajú fyzikálne zákony
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 20:35:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi tak.

Občas mi někdo tvrdí, že fyziku se podařilo ochcat jenom u Pendolína.

Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 21:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ:
Vsázet se nebudu, ale můžeš mi vysvětlit, proč 109E bude v rozmezí 150 až 200 mA, stejně jako Siemens? Můžeš mi vysvětlit, proč by pohon s dvojitými hvězdami měl produkovat stejně velké rušivé proudy v nežádoucích frekvencích?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 22:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemůžu, já měl fyziku naposledy v prváku.
Já chodím poslouchat ty, co tomu rozumí nejméně o dvě třídy výš než já.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 22:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ:
Koho chodíš poslouchat? Že bych si taky poslechl. Nebo mi (třeba mejlem) pošli jejich vysvětlení.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 23:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nepošlu. Musí Ti stačit to, co jsem napsal. A vyčkej času. Do dvou let...
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 23:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavá diskuse. Problém se fyziky lehce dotýká, ale elektromagnetická kompatabilita je dnes již téměř samostatná vědecká disciplina vycházející nejvíce z radiotechniky. Zákonodárci i vláda ji vzali za své v roce 1997 a tak si myslím, že lokotka ze Škodovky bude vyhovovat. Snížit rušení hotového stroje na polovinu je nesrovnatelně náročnější, než výroba stroje s polovičním rušením. Před půl stoletím rušil Piko vláček televizi i u sousedů. Dnes neruší ani tu vedle stojící. Pár kroků udělal výrobce vláčků a pár výrobce televizorů.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 08:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ona občas ta lokomotiva jede třeba jen 40, nebo dvacet, nebo i stojí

Jenomže na to jsou zase ty bezpečnostní prvky.

Že nevyskočili ve 110 km/h, chápu, ale že nevlezli do strojovny?

To se neptejte mě, ale dopravního psychologa - proč většina % řidičů drží panicky nohu na pedálu, přestože jsou kola ve smyku ?

A proč ta četa z té páry vyskočila? Kdyby byla na 1116ce, tak by to třeba nestihla...

Protože by na té párovce neměla žádnou šanci, z tendru a budky nezbylo nic. Stála na záhlaví a foukala vzduch a nějak se nedařilo odbrzdit nebo co. A byla včas varována z Hr. Kremenisko.

Takřka itentický případ se stal asi o 10 let později, ze Sergeje taky nikdo neskálal. A opakovalo se totéž, hradlař na Kremenisku včas varoval ostatní stanoviště. Vlak ale tentokrát za mocného houkání projel D. Štubňou, aby narazil o pár km dál na konec jiného nákladu jedoucího z Bystrice. Došlo k požáru lokomotivy a poleptání čety louhem z posledního vozu. Fíra i pomocník zemřeli v nemocnici.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 08:19:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zákonodárci i vláda ji vzali za své v roce 1997 a tak si myslím, že lokotka ze Škodovky bude vyhovovat.

Copak, parlament přijal novelu fyzikálních zákonů ? A nevíte náhodou, jestli nenovelizovali i Newtonovy zákony ?

Před půl stoletím rušil Piko vláček televizi i u sousedů. Dnes neruší ani tu vedle stojící.

Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 11:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Šimral:

Mně to nestačí. Na to abych Ti tohle mohl věřit, mi musíš předložit nějaké důkazy, nebo dát kontakt na ty lidi. Nebo mi aspoň napiš, jestli byli v předvánoční Pohádce.
No a jinak Ti nepřipadá divné, že 4spojené ešusy (= 8 MW) na ss trakci nepřekračovaly ani původní normu, kdežto jedna 6 MW lokomotiva jo?


Qěcy:
Ona občas ta lokomotiva jede třeba jen 40, nebo dvacet, nebo i stojí
RadekŠ:
Jenomže na to jsou zase ty bezpečnostní prvky.

Ano, to jsou, ale jen do SOUČTOVÉ RYCHLOSTI. Tedy když do lokomotivy jedoucí rychlostí 0 až 40 km/h má narazit protijedoucí vozidlo rychlostí třeba jen 40 až 50 km/h, tak tyto prvky teda OPRAVDU NESTAČÍ. A rychlý výskok tedy může být opravdu nejbezpečnějším řešením.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 12:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebo mi aspoň napiš, jestli byli v předvánoční Pohádce.


109E se tam neprobírala a ke zbytku je rozumné držet jazyk za zuby.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 12:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ:
Jestli jde o tajné informace, pak je někdo vynesl ze Škodovky ven. Tomu právě nechci věřit. Jestli o tajné informace nejde, pak nikdo jazyk za zuby držet nemusí.
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 13:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vaše úvahy o únikových cestách jsou zajímavé, ale jsou to jen úvahy. Já jsem se do podobného problému skutečně dostal, ale vyskočit ve 119 km/hod mě nenapadlo. Zvolil jsem strojovnu.
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 13:34:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ: Zákon č.22/1997 Sb. a nařízení vlády č.169/1997 Sb. se zabývají EMC, ale fyzikální zákony nemění. Jablko ze stromu spadne na hlavu novodobému Newtonovi stejně jako v minulosti. Jinak v době kdy stačí dvě stovky hlasů k tomu, aby planeta Pluto přestala být planetou, bych se drobné korekci ani moc nedivil. V zákoně jde o to, že naše el. výrobky z hlediska EMC musí vyhovovat našim i evropským normám. Z toho usuzuji, že perla Škodovky nebude překračovat u nás povolenou míru rušení. Není to takový problém a cesty jeho řešení jsou známé.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 14:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jka2005:
Ve 119 km/h bych si výskok z mašiny taky nevybral. Ani v osmdesáti. Možná ani ve čtyřiceti. Ale ve dvaceti bych skočil téměř jistě.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 15:23:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Šimral: Naprosto stejně jako Siemens. Dostane se mezi 150 - 200 mA stejně jako Siemens. Následně se zjistí, že to opravdu jinak nejde a že to vlastně nevadí, protože tady stejně ruší všechny lokomotivy (připomínám rušení polských odporovek) a norma se zvýší na dvojnásobek.

Dneska je situace poněkud jiná než v době schvalování Pendolina. EFCP jsou schopny nasazení na tratě a na KOA1 se nepochybně intenzivně pracuje. Navíc je tu ještě pozapomenutá možnost "poštelovat" KO pro 200 mA jako kdysi (dočasně :-() na trati Děčín - Praha pro testy Pendolina bez ledničky (to je asi vůbec nejlevnější možnost). Možná se s tratěmi (v předtuše problému) hýbně dřív než se Škodovka vůbec bude schvalovat a pak se bude tvrdit, že EMC limit 200 mA naprosto bez problému splnila. Nevěřím tomu, že to budou hrotit na poslední chvíli. Varovných zkušeností už je dost.

A dovolí se provozovat lokomotivy o hmotnosti 92 tun
Ale copak? Mašinka jim o šest tun ztěžkla? Já to tušil od chvíle, kdy Presswurst psal o záměně nově vyvíjeného trafa z ETD za již vyvinuté z ABB. Byla tam totiž poznámka, že bude potřeba extra tlumivka, se kterou se původně nepočítalo (protože nově použité trafo není pro tlumivkování dostatečné).

Je to vůbec nevýhoda, nebo to nakonec bude z nouze cnost? Vždyť zvýšená adhezní váha se může hodit, ne? Současné elektrické mašiny mají přechodnost C2 (včetně devadesátitunové řady 350). Byl by problém mít mašinu s přechodností řekněme D3? Kolik je zadrátovaných tratí, které nemají aspoň D3? Most - Chomutov, Poříčany - Nymburk, HK - TnO a Brno - Přerov (Olomouc). Ještě nějaká?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 2-2004


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 15:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MV: Proč jen dočasně? Klidně trvale do doby vybavení EFCP/KOA.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 15:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy: Tedy když do lokomotivy jedoucí rychlostí 0 až 40 km/h má narazit protijedoucí vozidlo rychlostí třeba jen 40 až 50 km/h, tak tyto prvky teda OPRAVDU NESTAČÍ. A rychlý výskok tedy může být opravdu nejbezpečnějším řešením.

To sice možná platí, ale nelze podle této úvahy KONSTRUOVAT. Je barák, ve kterém bydlíte odolný proti pádu dopravního letadla (protože to se může stát)? Anebo ho stavař postavil na odolnost proti běžnému zatížení (vlastní+užitná hmotnost, sníh na střeše, vítr apod.)? Proč asi?

Nepochybně by spoustu cestujících v letadlech zachránily při různých katastrofách padáky. Zajímalo by mě, proč je v letadlech nemají...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2622
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 15:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: Samozřejmě! Závorka dočasně se vztahovala k "jako kdysi". Někdo mi tvrdil, že při provozu záchodů s trubkou na koleje nepůjde trvale udržet malý svod. :-( Já bych zrušil spíš záchody typu "hnojič". Ale je tu samozřejmě možnost nasazovat EFCP až v případě, že se svodem skutečně budou problémy (a ne hned jenom proto, že je výrobce chce prodat v co největším množství :-)).
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 17:07:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad M_v:

K tomu "ztěžknutí" 109E alias 380-ky:

Kastle bez rámu 380-ky váží 22 t (údajně, já osobně ji nevážil...)), kdežto taurusí jen 11 t, čili dvojnásobek, je to proto, že TSI- VRT, požadavky na pevnost skříně nebo něco takovýho.......takže proto "sondáž" maníka ze Škodovky, který se minulý týden dostavil na O 12 s dotazem, jestli bude vadit, že mašina překročí 22,5 tuny na nápravu....

Zdravím...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 17:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

se s tratěmi (v předtuše problému) hýbně dřív než se Škodovka vůbec bude schvalovat

To možná jo. Otázka je ovšem s kterými a komu to bude vyhovovat.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 17:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DušanH a RadekŠ:

Já na tom skákání z mašiny nechci nic konstruovat. Neboli netrvám na dveřích do kabiny za každou cenu. Pouze říkám, že jestliže ty dveře do kabiny ničemu nevadí (pevnosti kabiny, prostoru v kabině, případně jiným normám, nebo nejsou příliš drahé, tak proč je neosadit?

CiPe, podrobnější info byste nedodal? Jinak ten hmotnostní rozdíl se mi zdá brutální, ovšem jestli ta jedenáctitunová kastle není z řad 1116 a 1016. 1216ky mají také ocelovou vyztuženou kabinu. No, začínají se vyjevovat zajímavé informácie.

K tomu rušení. Tak samozřejmě, že pokud se ŠT nepodaří snížit rušení pod normu, bude od kamarádů z ČD vyvinut náležitý tlak na urychlené osazení moderních KO, aby šlo změkčit normy. Ovšem stále mi chybí aspoň minimální důkazy potvrzující, že s tím má ŠT problém. Petře Šimrale, mohl bys aspoň potvrdit, že ty problémy byly zjištěny až/také při statických zkouškách a ladění pohonu 109E? Je už vůbec zkoušen jako celek?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 20:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petře Šimrale, mohl bys aspoň potvrdit, že ty problémy byly zjištěny až/také při statických zkouškách a ladění pohonu 109E? Je už vůbec zkoušen jako celek?

Jasně jsem Ti řekl, že to, co jsem řekl je vše. Víc Ti toho říkat nemíním a důkazy skládat nebudu.
Oni ti to ostatně potvrzují jiní. A věř tomu, že já to mám z jiných zdrojů.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2625
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 22:15:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ, Qěcy: Ono by to ani nebylo tak napínavý, kdyby se všechno vědělo hned. Takhle si můžeme vesele zaspekulovat, poskládat ze střípků obrázek (třeba úplně jiný než ten, z něhož střípky vznikly )...

Už první díl EMC thrilleru o Pendolinu byl strhující, u druhého (Siemens) jsme někde v půlce a třetí o mašince z Plzně se teprve natáčí.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 07:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dveře do kabiny ničemu nevadí (pevnosti kabiny, prostoru v kabině, případně jiným normám, nebo nejsou příliš drahé, tak proč je neosadit?

Protože si to u řady 1016/1116 přál zákazník. Zákazník není strojvedoucí a jeho dojmy, ale OBB.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 08:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za další jsou dveře do kabiny dalším (a těžko izolovatelným) zdrojem hluku.
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 08:38:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Qěcy:

Bohužel nedododal, protože kolem řady 380 se chodí po špičkách a protože "teprve" VÝVOJ FINÁLNÍHO PRODUKTU.....

Nicméně k tomu, zda hmotnost nad 90 tun "vadí" nebo ne (viz. dotaz M_v) asi toliko známého:

Řada FS E412 (3kv/15 kV f= 16,7 Hz) má tuším z výroby 92 tun a podmínka OBB pro jízdu přes Brenner na průjezd do Německa byla "odtučnění" loko o min. 4 tuny o což se tuším FS snažili - nakonec stejně neúspěšně.

A mašina povolení OBB nakonec získala, protože FS si nakonec ten "Brenner" dali jako podmínku jízdy (= reciprocita) připuštění řady 1216 OBB na síť FS...)...

Zdravím....
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 10:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

CiP:
Ano, takto se to dělá mezi národními dopravci. To jen naše ČD někteří stále obviňují z vyděračských praktik s tím, že jinde se to nedělá. A pak postupem času se objevují informace, že se to tak dělá úplně všude u molochů:
- SNCF a exces s prvním soukromým vlakem
- Railion a jeho praktiky vůči soukromým nákladním dopravcům, respektive zákazníkům
- OeBB - FS, jak píše CiP
- OeBB - ČD a řady 680 a Taurusy
- Vofuky na mnoha hranicích v Evropě, kde platí/neplatí "pohraniční ujednání" např. SNCF - DB, ČD a okolní národní dopravci



RadekŠ:
A proč žádaly OeBB zrovna kabiny bez dveří?

DušanH: To je sice pravda, ale dveře u Peršingů jsou přece jen mnohem zastaralejší, než u 1216. Na moderních dveřích může pištět tak maximálně klika a šplhací tyče při větru.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 12:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kabina bez dveří je o dost levnější, než s dveřmi. Nejde jenom o dveře samotné, ale i o přizpůsobení okolí dveří faktu, že tam jsou dveře. To má vliv i na tu pevnost - kabina s dveřmi zase nemůže být výrazně "měkčí" než kabina bez dveří. Proto musíte tuhost dohnat jinak, pochopitelně za vyšší cenu.
Ta izolace dveří se samozřejmě dá udělat, ale je to zase dražší. Dveře, které vedou zvenku do strojovny, nemusí být ani zvukově, ani tepelně tak izolované, jako dveře v kabině. A při svých úvahách o pištění kliky jste zapomněl na dost podstatný faktor, a to je tlakotěsnost...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 12:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

CiP: Řada FS E412 (3kv/15 kV f= 16,7 Hz) má tuším z výroby 92 tun a podmínka OBB pro jízdu přes Brenner na průjezd do Německa byla "odtučnění" loko o min. 4 tuny o což se tuším FS snažili - nakonec stejně neúspěšně.

V souvislosti s nadváhou mě napadly ještě dvě věci:

1) I když to u nás "ukecají", stejně nebudou mít středoevropsky ineroperabilní mašinu, protože v okolních zemích jim můžou házet klacky pod nohy. Leda zase výměnný obchod - my vám k nám pustíme rušící Taurusy, vy nám k sobě pustíte 380 s nadváhou.

2) Pamětníci, jaké byly přechodnosti u nás na hlavních tratích v době vzniku řady 350? Tehdy ještě sice ne devadesátitunová, ale přes 87 t měla i s dutými nápravami. Měla omezenou přechodnost třeba jen na trať Praha - Kutná Hora - Brno - Bratislava, nebo směla všude bez omezení?

Qěcy: Železnice byly v celé Evropě v minulém století budovány jako národní. Vždyť i TGV a ICE byly oddělené systémy, teprve Eurostar a letos LGV POS znamenají větší průlom VRT za hranice vlastní země. V tomto má PŠ nevýhodu. Nemůže oplátkou nabízet konkurenci vstup na svoje koleje, když žádné nemá :-( (možná má HO, to nevím. :-)).

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace