K-report
 

Archiv do 17.května 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Staré archivy » Archiv do 17.května 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. května 2007 - 17:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasně že máš pravdu. Musí tam být ta posloupnost: přítah A, přítah B, drží A+B, odpad A, odpad B. V opačném směru samozřejmě opačně.
IV.koridor-2.etapa aktualizace 8.5.2007
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 09. května 2007 - 12:29:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi už to většina četla, ale zajímavej článeček "10 let elektronických stavědel na tratích v České republice":
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2007/7_8trate.htm

Nic není jisté...

http://www.brnosim.wz.cz
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 15:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ASE: tak to vysvětluje, proč na hradlech Kaz, Kosoř atd. dojde k vybavení hradlové zarážky až po uvolnění obvodu "IK",
ale pak tedy jeden dotaz: pokud hradlař z nějakého důvodu postaví "na volno" a vlak jede po té samé koleji, ale z druhé strany (po nesprávné), vybaví se hradlová zarážka ze správného směru? Tedy je ASE schopno rozpoznat jízdu vlaku nesprávným směrem?
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Martin0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 5-2004


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 19:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U souboru ASE je jedno z které strany se jede, jde tam o posloupnost přítahu relé, držení obou a odpad v opačném pořadí než relé přitahla
Čeština není můj koníček, proto prosím omluvte případné chyby.
Můj koníček je železnice.

ICQ 342 641 925
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 20:14:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak by mě nějak zajímal názor na použití elektronických SZZ na rozpracovaných stavbách. Asi tak před deseti lety byla vyzdvihována výrobci výhoda, že při změně konfigurace kolejiště stačí nasypat nový software a je hotovo, nemusí se drátovat. Praxe je však zcela opačná, dělá se všechno možné, jen aby se proboha nemusel měnit SW. Takže se při stavbě raději přizpůsobuje stávající zab. zař., tedy se drátuje, a až po dokončení kolejiště se spouští nové zařízení. Pokud má ke změně dojíz již za funkčního el. zařízení, znamená to všechno povypínat, pozamykat, přestavníky odpojit od přestavných tyčí a házet to ručně. Což u nových výhybek je dost problém, neb nemají výměníky a koule. Během "doby temna" se pak jezdí na "hubu" a to v řádech dnů. Tím jsou výhody el. zab. zař. dost devalvovány, protože např. při úpravách klasické reléovky při úpravách za provozu lze zajistit alespoň dohled a individální stavění výhybek a přivolávačky. Nehledě na cenu úprav. Je otázkou, zda nepřizpůsobit architekturu zařízení tak, aby byl možný nějaký nouzový provoz i při zkoušení nebo změně SW.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 20:59:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On se ale software např. Strančice, Uhříněves, mění při změně konfigurace kolejiště. Uhříněves asi už 3x. Nevím, jak jinde, ale tady to funguje bez větších potíží.
IV.koridor-2.etapa aktualizace 8.5.2007
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 21:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba v Lipníku nad Bečvou má výpravčí možnost nouzové obsluhy některých prvků (hlavně PN apod.), je tam ESA 11. A když se měnilo zab.zař. a docházelo ke změnám v kolejišti, měnil se software. Tak jak říká Plešoun.
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 11-2005


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 21:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar:
možná bych odlišil dvě věci... a to kompletní přestvbu zab zař ... a změnu konfigurace (třeba přidání ubrání jedné výhybky).
ta změna konfigurace bude mít u stavědel která jsou elektronická kratší dobu omezení provozu.

ale pokud se bude jednat o kompletní přestavbu tak to bude mít vždy velký vliv a je jedno jestli tam budu stavět ESU, ETB, nebo RZZ
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 22:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, ale jakýkoliv zásah do software, který je nutné zkoušet, znamená totální umrtvení celé stanice a přechod na "zabezpečení" - klíče, klika, lízátka, rozkazy, tvrdé přivolávačky, zatímco u starších zařízení lze zachovat základní funkce nebo provoz na nedotčených částí kolejiště. Tím tu nechci hájit třeba elektromehaniku, ale zejména u provizorních elektronických zařízení mi to přijde nedotažené do konce.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 06:33:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar:
no tak ne vždy je při výměně sw potřeba zkoušet vše, pokud se dodavatel sw zaručí že měnil jen určitou část, tak se dá přezkoušet jen ta část, ve které se do sw zasahovalo, není tedy nutné vše vypnout a zkoušet komplet
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 11:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun, Martin0: Ještě bych se vrátil k tomu souboru ASE, kde mi nejsou jasné dvě věci:
* Když by vlak vjel do úseku, tj. došlo by k přítahu relé A, B, ale pak se začal vracet, tj. došlo by odpadu B, A, tak v jakém stavu by se pak systém nacházel? Volný úsek a nevyhodnocení průjezdu vlaku (v případě použití na hradle, tedy nevybavení hradlové zarážky)?
* Potom ještě druhá otázka, obvod je indikován jako obsazený již po přítahu prvního relé, nebo až obou?
Tbtom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 11:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha:
...pokud se dodavatel sw zaručí...
To bude ten základní problém, dodavatel, i pokud by se zaručil, obecně není tím, kdo nakonec přezkušuje kompletní závislosti (de fakto nového zab.zař., jelikož sw ESA dnes plní veškeré zabezbečovací záležitosti). Jediným, na kom záleží, zda bude požadovat kompletní přezkoušení zařízení (a tedy jistou dobu "temna") je autorizovaná osoba, která předkládá veškeré doklady o provedení přezkoušení s vyplněním příslušných tabulek a mnoha podpisy k jednání o vydání průkazu způsobilosti na Drážní úřad. Záleží tedy jen na jeho přesvědčení, spolupráci a "důvěře" v pracovníky dodavatele, nakolik byla změněna pouze příslušná část sw. Z vlastní zkušenosti vím, že důvěřovat nelze... už jen z prostého faktu, že během aktivace dochází k nejrůznějším úpravám sw a existuje tedy celá řada "starších" verzí, které zpravidla bezpečnost rozhodně neohrožují, ale např. některé funkce chybí, či nejsou povoleny. Přesně taková verze se pak objeví ve chvíli skutečně nutné úpravy sw při nějaké změně v konfiguraci venkovních prvků.
Čili ano, je možné sw elektronických zab.zař. rychle přizpůsobovat změnám v kolejišti, tutéž rychlost však nelze s dodržením všech regulí a postupů pro aktivaci, uplatnit při spouštění takto upraveného zařízení. Pan Martin_kašpar má tedy pravdu, ve výsledku se i např. "jednoduchá" změna projeví "totálním" ochromením elektronického zab.zař.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 2-2004


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 11:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sonic: Potom ještě druhá otázka, obvod je indikován jako obsazený již po přítahu prvního relé, nebo až obou?
U PZZ vzhledem ke koexistenci ASE a paralelního KO v místě přejezdu pozemní komunikace je v případě přítomnosti vlaku obsazenost vyhodnocována pořád, pže relé paralelního KO je odpadlé
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 12:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: Díky. Ta otázka byla ale spíš myšlena při tom použití na hradle, kde má ASE a případný koexistující paralelní KO každý zvláštní indikaci obsazenosti + ještě "indikace průjezdu" hradlovou zarážkou (např. hr. Kazín).
MigoŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 12-2006


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 18:09:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady přikládám fotky těch počítadel ve Zlíně-Střed, ovládají vypínání obou přejezdů:
 
 
 
Blog: http://gasonuv.blog.cz
ICQ: 472-137-831
Skype: migagason
Naposled šotnut uživatelem K-Reportu: ( zatím jsem se nestal ničí obětí)
Šotnul uživatelů i neuživatelů K-Reportu: 5ks
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 4-2004


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 20:30:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

sonic: při jízdě postrku sice může dojít k dojetí postrku až na IK, ale odhláška dojde stejně až když se postrk vrátí do výchozí stanice (viz D2), tzn, že na IK buď vjede první vlak a projede i z postrkem nebo první projede vlak (tím dojde k normálnímu vybavení) a pak až postrk. Tedy je nepravděpodobné, že by se na IK něco otáčelo (kromě výluk...). A pokud jede vlak do km a zpět, asi bude zavedenajízda v mezistaničním oddíle (jinak ošetřeno výpravčím) ale hradlař stavět nebude, neb by rozházel HPB.

ad mrtvolný stav elektronického zab.zař.: v jisté době se nezřizovaly nouzové prvky, což se velice záhy ukázalo jako slepá ulička... i když se přepojuje nebo reinstaluje zab.zař, jde návěstidla ovládat prostřednictvím nouzového pultu. Sic musí být výměny zabezpečeny, většinou se nejedná o dlouhý stav, lze toto tolerovat. I když se bude přepojovat klasické RZZ, i tam dojde v jistém okamžiku ke ztrátě kontrol nad výměnama.
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 20:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezisek: Jasně, chápu, že aby nastal ten mnou popisovaný stav je velmi nepravděpodobné. Nicméně stejně by mě zajimalo, jak by ZZ v takovém případě reagovalo ... Díky
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 4-2004


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 21:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Může se to o nějaké výluce vyzkoušet. Ale neručím za škody na majetku a zdraví, které způsobí běsnící hradlař.
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 12:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo, co je tohle?
 
 
Nachází se to trati mezi KV-Dvory a Chodovem.
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 12:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sonic: Je to detektor plochých kol a indikátor horkoběžnosti. Popis je např. tady: http://www.starmon.cz/cs/produkty-asdek-phoenix.html
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 4-2004


Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 17:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další indikátor plochých kol je mezi Hulínem a Řikovicema, kontroluje to i rychlost vlak, výstup je v Přerově na st.12
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 1-2004


Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 20:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A když už jsme u toho, i když to se ZZ nemá zas tolik společného: Je to horkoběžnost, co způsobuje, že se od kol ozývají rytmické rány řádově 4× za sekundu? Frekvence se mění podle rychlosti a nemůže to být obroušením kol, protože jsem stejný zvuk slyšel jednou i od kola kamionu.
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Zv94
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 20:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezisek: Ten indikátor je přesněji v mezistaničním úseku Přerov-Říkovice kousek za zastávkou Horní Moštěnice.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 4-2004


Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 20:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zv94: ano, omlouvám se. Není pak něco i mezi Hulínem a Říkovicema?

Mirekm: nene, to co popisujete je ploška na kole a na zadržení takto závadných vozů slouží idikátor. Horkoběžnostmůže způsobit třebaneodbržděný vůz, zadřené ložisko apod.
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 20:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezisek: Podle papírů je indikátor tam, kde uvádíte. Přesněji v km 173,005 ve 2. traťové.
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 13. května 2007 - 23:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer: Díky.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 10:21:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mirekm: není to horkoběžnost (horká voda taky není slyšet :-), jsou to tzv. plochá místa aneb obuté kolo.
Tato místa vznikají při jízdě dvojkolí smykem, zanikají buď přirozeným obrušováním (u malých plošek, vůz musí mít litinové zdrže) nebo - častěji - přesoustružením profilu.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 13:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer: A co se s těmi plochými koly po projetí indikátoru dělá?

a) Pouze se evidují a zapisují do tabulek, jinak se neděje nic.
b) Evidují se a SŽDC vyměřuje dopravcům pokuty za mimořádné opotřebení trati + produkci hluku, která nakonec vede k nutnosti postavit (a zaplatit!) dalších X km PHS.
c) Vlak s vozy překračujícími "normu obutosti" se v nejblžší stanici odstaví a dopravce musí na vlastní náklady postižené vozy ze soupravy vyřadit.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 16:37:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Necelé c) je správně :-)
Výstup z indikátoru je do DK vhodné stanice (buď nejbližší nebo do blízkého uzlu - ty indikátory často bývají právě před uzly, protože ve staničce v hlubokém lese s tím ten výpravka moc nenadělá :-(
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2773
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 17:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš: No dobře, tak v uzlu. Jezisek psal, že jeden výstup je třeba v Přerově na St. 12, a pak nastane co? Na vagón se nalepí něco ve stylu "po vyložení nenakládat" a ten vesele jezdí obutý ještě další měsíc? Podle množství vozů obutých tak, že se za nimi obyčejní cestující otáčí, mám pocit, že buď je indikátorů málo, nebo jejich výstup není připojen k "akčnímu členu". :-(
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 17:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No pokud se nepletu, tak by měl vozmistr vůz prohlédnout a pak se sníží rychlost toho vozu. Jeden vozák jednou mluvil o 30 nebo 50km/h podle velikosti a hloubky plochy.
Jenže dopravce by zase mohl chtít po SŽDC náhradu za to kolo, protože v kolejích byla tráva, která klouže, když je mokro a nemá tam co dělat.
Prostě to je začarovanej kruh. SŽDC nic nechce po dopravcích pokud něco zničí, třeba upadlá písečníková trubka poničí počitadlo. ČD nic nechtějí po SŽDC, že jim větve ničí zrcátka a lak na vozech. Protože to je vše provázané. Až i správa kolejí bude pod SŽDC, tak snad se tyto poměry narovnají.
Příklad další: 451 jak nám pěkně ničí nové tratě, protože jim z převodovek teče olej (snad už je ekologickej) a SŽDC to nezajímá, protože správu tratí dělá ČD a ta si sobě nic účtovat nebude.
Zdraví Martin
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 1-2005


Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 17:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v : Alebo je nedostatok náhradných vozňov a tak sa vozeň s plochými kolesami nechá behať, pokiaľ sa dá. U nás behal motor 810 s takými plochami, že som to počul až v parku, keď sme čakali rodinu pri stanici. A trvalo asi 2 týždne kým ho vymenili.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 22:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám pro vás jednu hádanku, i když je jasná, ale chtěl bych znát vaše názory: Kdy svítí na odjezdovém návěstidle ZELENÁ současně s ČERVENOU?}
Necháme to otevřené do zítřka do 20:00? A potom to rozsekneme, jsme v diskusi zab.zař., tak do toho...
IV.koridor-2.etapa aktualizace 14.5.2007
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 709
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 23:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, odpoved je podle me celkem jednoducha, nebudu prozrazovat. Podobna vec se stala za me sluzby v Postupicich, kdy na vjezdu svitila soucasne zelena s horni zlutou.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 1-2005


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 07:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: keď svieti na návestidlo slnko, alebo si pán majster zasvieti reflektorom. Ináč len vtedy, keď sa technika zblázni a pokazí ! Ináč, ja som to už zažil a svietili všetky svetlá naraz. Ale bolo to ešte v skúšobnej prevádzke.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 07:45:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun:
no možností mě napadá více, ale na některé bych asi trochu potřeboval ujasnit situaci, ale jsem zvědav na rozřešení ;-)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 11:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych řekl, když Plešoun mění zelenou žárovku a za ním svítí sluníčko.
Zdraví Martin
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 11:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: To je jedna varianta, ale ta situace muze nastat i bez zasahu do navestidla.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 11:43:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přechodové stavy se taky uvažují?
Porucha kontrolního relé zeleného světla se uvažuje?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33390
Registrován: 4-2002


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 12:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun:
Je postaveno "40 a volno" a praskne žlutá?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 12:54:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin Zl.: ne, to spadne do samotné červené. Odpadne kontrola úplnosti návěstního znaku.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 13:48:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A já vím, kde se to stalo.... byl to zajímavej pohled. Nápověda: Není to plně provozní stav...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33399
Registrován: 4-2002


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 13:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AL:
Díky, přesné zapojení bohužel neznám.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 15:29:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: kdysi jsem viděl fotku podobného stavu v Nymborroughu. Ale každá žárovka svítila jinak intenzivně (už nevím, tuším ta červená slabě - anebo naopak :-).
Martin: já taky ne :-)
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 15:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nee, je to normální stav! Žádná porucha, žádný zásah do zařízení, prostě běžný jev, kdy všechno funguje tak, jak má
IV.koridor-2.etapa aktualizace 14.5.2007
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 874
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 16:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co stavy po uvedení do provozu?
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 18:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun:
a není to jen chvilkový stav?
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 19:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha: je, délka současného svícení zavisí na...
IV.koridor-2.etapa aktualizace 14.5.2007
Esíčko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.22.78
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 19:04:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to počas tej polsekundy, keď už N-ko ťahá a DS-ko ešte nie.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 4-2004


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 19:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když v Hulíně opřelo se návěstidlo o trolej, tak byla světelná light-show i z ohňostrojem...
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 20:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže je to tak: je postaveno VOLNO, projede vlak, šlápne. Rozsvítí se červená, návěstní relé (N) dále drží, protože má paralelně kondenzátor. Doba do jeho odpadu je závislá na stavu tohoto kondíku, může to být až kolem šesti vteřin. Je to dost dlouhá doba, aby si toho jevu všimli i cestující a několikrát mě upozorňovali. Proto jsem to sem dal jako hádanku. Je to normální provozní stav, ale málokdo si toho povšimne.
Ten kondík na N je proto, aby při přepnutí na náhradní zdroj, než se rozběhne rotační měnič, nedošlo ke změně návěstního znaku (prostě nespadlo návěstidlo). Ta doba se měří a musí být min.3 vteřiny.
Uvedený "jev" je v zapojení na elektromechanice.
Díky za váš zájem.
IV.koridor-2.etapa aktualizace 14.5.2007
Ice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 10-2002


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 20:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už se tu píše o různých zajímavostech ZZ z provozu, tak taky přihodim něco málo, aneb návěst "Rychlost 40 km/h a stůj" a "Rychlost 40 km/h, výstraha a stůj".
 
 

Ale abych upřesnil, co z fotek není úplně vidět, na návěstidle ve skutečnosti kromě horní žluté ("Očekávejte rychlost 40 km/h") kmitala i ta červená.
http://fotodoupe.net
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 3-2004


Odesláno Úterý, 15. května 2007 - 23:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A není také, že při rozsvícení dovolujícího znaku se nejdříve rozsvítí dovolující znak a pak až se "odepne" stůj(červené světlo)? I když tady ta prodleva asi bude mnohem menší.

Nic není jisté...

http://www.brnosim.wz.cz
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 01:00:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se netrefil. Uvazoval jsem stav, kdy kontrolni rele zeleneho svetla nepritahne i kdyz ta zelena sviti (napr. vadna dioda) a tak neprerusi obvod cerveneho svetla.
Ale tohodle jevu jsem si nikdy nevsiml, v (byvalych) Strancicich i v Senohrabech pri "slapnuti" doslo k okamzitemu zhasnuti zelene a rozsviceni cervene. Neni ta Benesovska elmech nejak jinak zapojena? A nebo je v Senohrabech nejaky spatny kondik, ktery tu zelenou neudrzi?
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 4-2004


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 08:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: mám na Vás dotaz: na elmech na benšovské i na berounské trati je tlačítko "náv. L (S) na volno", jež se tak často nevyskytuje. Můžete mi prosím říci, zda-li to plní nějakou zvláštní funkci nebo je to jen "dobový trend"? Např. v Čerčanech je třeba jen povytáhnout a návěstidlo se poství, zato v Dobři, v Řevnicách nebo Karl. je třeba držet déle, nebo se návěstidlo sic postaví ale hned zpadne.

Děkuju
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ježíšek: Totéž i v Letohradě, jenom tam se to povytáhne a drží déle.
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 12:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: V Praze-Vysočanech, kde je též elektromechanika, jsem byl svědkem na počernicko-satalickém zhlaví, že na odjezdovém návěstidle svítilo buď Volno, Rychlost 40 - pak volno nebo Rychlost 60 - pak volno. Vlak projel zhlaví, rozsvítilo se Stůj, ale několik vteřin ještě při tom svítila návěst dovolující jízdu - takže svítily pohromadě zelená, červená a dolní žlutá. Příčinu neznám.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 16:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezisek: je to tlačítko, které je na ho..., vlastně po přeložení návěstní kličky signalista ještě musí "podojit". Asi by se to dalo zrušit, ale dneska už to nemá cenu, tu chvíli se to už vydrží. Je to ve stanicích kde jsou vjezdy SSSR, jinde jsem tuto specialitu nepotkal.
IV.koridor-2.etapa aktualizace 14.5.2007
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 18:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hm... taková blbost a kolik to způsobí zlobení. Ale jak je to řešené, že když se použije "vhodné upamatovací pomůcky" tak při dalším postavení na volno se nepostaví na volno?

V Karlštejně je zase vjezd od Prahy vázán na překládání kol.záv. Když signalista nesrovná, po druhé už nepostaví návěstidlo. A aby to bylo ještě lepší, je tam taky vazba mezi kol.záv. St.2 a seřazovačkou "do stanice" na St.1...
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 20:00:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

použije "vhodné upamatovací pomůcky"
Ne, to nejde. Pro ilustraci, jak vypadá tento "vzor SSSR", foto - v kroužku je právě to diskutované tlačítko
 
IV.koridor-2.etapa aktualizace 14.5.2007

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace