K-report
 

Archiv do 22.června 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » 340 - modrá laminátka » Archiv do 22.června 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 18:54:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: ale jo, obecně se shodneme. Já jsem ale přesvědčen o účelnosti modernizace (a o tom píšu od začátku) právě do té rychlosti 140 km/h a právě pro ty výkony, pro které píšete že postačí řada 362. Loko 362 bude sice dostatek, ale v jakém stavu? ty mašiny mají už "nalítáno" opravdu dost a jejich poruchovost se přeci jenom zvyšuje. Nemyslím, že by v současném stavu přežily bez úprav oněch 15 let....
Čili koncepci bych viděl, jako zajištění "druhořadých" výkonů v elektrické trakci na dalších 15 let, snížení poruchovosti a údržby HV.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 884
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 19:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No dobře,ale tady se chystá megamonstrmodernizace na 160, o jejíž zbytečnosti jsem naprosto přesvědčen.

A když zmodernizujeme 163 první série, co s 362? Proč jsme je modernizovali, aby jezdily s Os nebo rychlíkama na tratích, kde pojedou max. 120? V Cargu budou využitelné taky obtížněji,pže nižší tažná síla....
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 3-2004


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 19:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

EC budou taženy 380, 350 a 680.
Na kolik je reálné, až budou 380, že k nám vůbec budou zajíždět loko. ř. 350 - už mají také svoje za sebou. :-( ? Pokud vůbec, tak si myslím, že v menším rozsahu, než dnes.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...

http://www.brnosim.wz.cz
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 19:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koudy: Možná ne na EC,ale budou - nějak ta vyrovnávka výkonů bude muset proběhnout.To, že by se železnice začaly chovat tržně, nepředpokládám.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33887
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 19:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Alorovec:
Jezdí. Ale opravdu stávající čelo významně neomezuje tažnou sílu?

Desiro:
V současnosti tu opravdu je významné množství vozů, které víc jak 140 nemohou. Ale myslíš si, že tomu tak bude věčně? Už při ±plynulém nákupu Xmz se uvolní poměrně dost B(p)ee a Bmee, které 160 mohou. A i když by výkony přibývaly, tak na ně budou potřeba také nějaké vozy a HV.
Ale bylo by možná dobré si spočítat, kolik je v současnosti vozů schopných jízdy nad 140, kolik bude k dispozici takových HV a kolikavozové soupravy by nám tak vyšly.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 20:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: já také megamodernizaci nepodporuju, řekl jsem zde svou vizi: Loko na 140Km/h při zachování mechanické části. Nově bych doasadil napěťový měnič IGBT pro ss pohon a novou řídící elektroniku.
Jinak znovu opakuji, že ty mašiny mají dnes takové proběhy, že prostě mají své odslouženo. Tudíž, když budu modernizovat nejstarší 163, nutně to neznamená, že mi někde budou zahálet činná a a porovozní 362. Celá léta se u těch mašin šidí údržba, nemluvě o nějakých investicích. Silová a řídící elektronika je již za svým zenitem a znovu opakuji že dalších 15 let rozhodně nepřežije. Nehledě na to, že už i dnes je problém se zajištěním náhradních dílů. Součástková základna je poplatná době vzniku...
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 20:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je zjevné, že pokud budu chtít mašinu na 160 a řeknu že chci ATM, tak z řady x63 nepoužiju ani hlavní rám. Protože ATM má přenos dutým hřídelem, tudíž nové podvozky, vypružení, prostě úplně jiná koncepce atd, atd...Těžko se pasují dnešní požadavky na koncepci z počátku 70tých let, od kdy se datují projekční práce na Esech...
I tak ale vzdávám čest škodováckým lokomotivám!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 21:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Copak 371 nejezdi 160???

Teoreticky ano, v praxi se to už tak jednoznačně říct nedá.
Neroňte slzy do piva, život je kabaret
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 29. května 2007 - 23:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímalo by mě, jak to je teda s tím "Nefukem". Funguje to, nefunguje? Vždyť snad tu mašinu zkoušeli před výrobou v aerodyn. tunelu, tak snad na tom nemůže být tak špatně, nebo ano?

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 732
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 08:08:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teoreticky ano, v praxi se to už tak jednoznačně říct nedá.

Tak tak, jedine z kopce s větrem v zádech.

jak to je teda s tím "Nefukem"

No nejsen zrovna odborník na aerodynamiku, ale tlačit před sebou sloupec vzduhu, který se nějak ideálně vytvaruje, mě přijde poněkud sporný.

já také megamodernizaci nepodporuju

Tak to já v zásadě ano. Ale souhlasím s tím, že je třeba nejdříve znát dlouhodobou koncepci a s tím i požadavky na hnací vozidla (např. klasická souprava vs. jednotka ř. 675). Bez toho tu můžeme tak max. breptat co by kdyby. Taktéž souhlasím s tím, že rekostrukce typu komplet nové podvozky, rozsáhlé úpravy rámu, komplet nová elektronika, atd., to už je výroba nové lokomotivy.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 09:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdeněk: Dobrá,ale v tom případě by stačilo provést modernizaci 362.

Martin: Bmee bych neuvažoval, časem bude potřeba jezdit 200 a tyhle vozy se na to hodí. Podvozky pro tuto rychlost vyhovují, stačí (a je možné) jim jen dosadit magnetbrzdu - mmcd. opět se ukazuje,že mašiny na 200 jsou potřeba a hlavně jsou standardem. Takže tu máme 40 vozů Bee ex Beel a 35 vozů Bpee ex Bhee, celkem 75 vozů, které stejně těch 160 nemůžou, i když smí jen o něco méně (příslušné modernizace 1. třídy nepočítám). Z toho se dá udělat 6-11 souprav. Pro to tedy 6-11+rezerva loko. Myslím,že se tyto vozy dají použít na ss s 151 event. s 380 tam, kde nepojedou víc než 155. Není pro jejich vedení potřeba provádět modernizace x63.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6220
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 12:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro - ale prvotní důvod pro změnu převodu u 362 byl úúúúúúúúplně jiný, než vmax=140.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 12:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BoBo: ?????
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6222
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 13:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

narážim na tohle: co s 362? Proč jsme je modernizovali, aby jezdily s Os nebo rychlíkama na tratích, kde pojedou max. 120?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 14:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

prvotní důvod pro změnu převodu u 362 byl úúúúúúúúplně jiný, než vmax=140

Snížení otáček motorů a tím i jejich vyšší životnost při v=120km/hod.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Alorovec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 3-2007


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 14:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Raspi: A proc se teda 371(koukam ze ne nadarmo se jim rika bastardi) davali na 160??? Ze stejnyho duvodu jako 362 na 140???
A.Jirgl
http://www.zeleznicehb.ic.cz
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 17:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: ve vedlejší diskuzi "řada 363" se mi potvrdilo, co říkám o zajištění provozuschopnosti lokomotiv 363. Mimo jiné o tom, jak v Brně je 363 158 vybrakována, aby mohly zatím jezdit jiné stroje...
Takže znovu říkám: pokud nebude generační obměna, je postupná modernizace opravdu nutná.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 17:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Polemizuji o účelnosti megamonstrmodernizace první série 163, ne o potřebě celkových modernizací. Jak už jsem řekl, reko si představit dovedu.
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 17:45:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: paráda...tak to bychom se celkem shodli...teď jen jak si představujete onu celkovou modernizaci...něco jste sice obecně naznačil, ale zkusme to trochu více podrobněji...
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 17:56:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A začnu já:
zůstává: hlavní rám, podvozky, skříň, transformátorová souprava, přenos kroutícího momentu i přenos tažné síly
nově: ss motory z koncepce 2 1/2 generace lokomotiv Škoda s vyšším výkonem, ale plně unifikované na stávající podvozky,
nové sběrače proudu,
nové napěťové měniče na bázi IGBT,
nová řídící elektronika (regulátor rychlosti, AVV, LSO, vícečlenné řízení, zavírání dveří...),
Na zvážení: náhrada paprskových dvojkolí,
nově řešené stanoviště strojvedoucího (klimatizace, atd...)
u cca 10ti lokomotiv nový transformátor v třísystémovém provedení
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 737
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 18:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proc se teda 371(koukam ze ne nadarmo se jim rika bastardi) davali na 160???

Tam byla potřeba ta rychlost. I když je prakticky jen teoretická.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2815
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 18:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyněk: Kolik je ten "vyšší výkon 2 1/2 generace"? Je slučitelný se starým trafem, nebo bude na střídavém systému omezeni (ne tak drastické) jako u modré laminátky?

Co chcete zvažovat na klimatizaci? Ta tam měla být už dávno a její cena se na lokomotivě ani nepozná.
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 18:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Máte pravdu, transformátorová souprava je limitující...takže je otázka, zda by měla být při modernizaci zachována...
Samozřejmě jsem myslel obecně celé stanoviště...klimatizaci jsem jen vypíchnul jako jeden z příkladů...ona tam dnes sice je, ale nefunkční...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 889
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 19:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Důležité vidím vyměnit poruchové celky a nahradit zařízení,která se dnes již nevyrábějí něčím novým. Naopak osvědčená zařízení ponechat. Tedy:
MOTORY, možná náhrada za Vámi uváděné nové.
UNIPULS za něco nového.
Možnost dosazení šroubového kompresoru.
Nová řídící elektronika - regulátor rychlosti, ETCS, AVV integrovaný do ETCS, vícečlenné řízení, zavírání dveří.

V žádném případě třetí trakční systém. Již jsem vysvětlil proč.

Proč nové sběrače? Ty stávající nedostačují?

Prováděl bych modernizace první série 163 dosazením trafa pro provoz na 25kV, Vmax zachovat, do carga. Možnost dosazení SHP po vzoru 163 034. Dále modernizce 362.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 19:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: souhlas,
Ten třetí systém jsem napsal pro cca 10 lokomotiv (přetahy ČB-Linz,ČB-Vídeň, tam by výkon lokomotiv plně dostačoval).
Sběrače: spíše tedy asi obložení. Plzeňáci měnili za jakési nové provedení.
Trafo je rovněž omezující článek, jak napsal M_V...už dnes díky trafu nelze na střídavině využít plných 870 kW na motoru...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 20:15:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třetí systém ne. Do osobky ho nevyužijete, tam potřebujete mašinu na 200, do nákladky sice ano, ale volil bych cestu nákupu nových vozidel. Důvody už jsem uváděl.

Doufám,že si uvědomujete, jaká je tohle strašná fantasmagorie? Prosazena bude samozřejmě megamonstrvarianta...
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 20:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nové trafo by kolik tak zhruba stálo?
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 20:31:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Raspi: netroufám si odhadnout...ale pakatel to rozhodně nebude...
Desiro: tak my se už shodujeme v dost věcech...akorát ten třetí systém...
jinak máte naprostou pravdu...to co jsme navrhli určitě neprojde...už vidím bafuňáře v Praze jak rozhoduje ve stylu 80tých let, kdy jel nejmenovavý náčelník LD do Prahy projednat možnosti zvýšení rychlosti na trati 220. A odpověď onoho bafuňáře byla: dokud tady budu já, tak se na týhle trati rychleji jezdit nebude!
:-))))))
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 07:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyněk: Dá se alespoň odhadnout cenový rozdíl pro jedno a dvou systémové trafo? Ono to asi vzhledem ke snížené frekvenci nebude až tak jednoduché.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 10:11:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: AVV integrovaný do ETCS,
A to je co za pasquil?

Možnost dosazení SHP po vzoru 163 034.
163.034 měla ACB, nikoliv SHP. To má nějaká 084 či kolik.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 14:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třetí systém ne. Do osobky ho nevyužijete

A spěšňáky z Budějc do Lince i Vídně bude komplet vozit Rakušák?
Poznejte kraj plný rybníků, lesů ale i křížků a božích muk, navštivte Zemi zamyšlenou.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 2-2004


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 14:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tím je myšlen RCB a OJV, který si bude polohu číst z eurobalíz. Nebo snad něco takového nechystáte?
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 08:42:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ale to neznamená "integrovaný do ETCS".
Do ETCS nejde integrovat nic (a s derivováním to bude asi podobné - prostě ETCS je funkce y = e^x :-)).
Zkoušeli jsme třeba pootočit ikonky, aby ikonka "stahni sběrač" vypadala podobně jako tabule "stahni sběrač" visící v trolejišti, či trochu upravit logiku téhle funkce, a narazili jsme na zeď subsetů, specifikací, ceneleků a podobných.
AVV bude z ETCS opravdu přejímat informaci o poloze (a ještě pár dalších dat, aby byla jednota místa, děje a času), ale bude bydlet ve svém domečku a mít svoje periferie (včetně snímačů MIBů, protože balízy budou jen na kousku tratě).
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6233
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 08:52:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no to musíte derivovat podle y :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 2-2005


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 18:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Ženský nebo chlast, jednou si na to dno sáhneš.
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 2-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 18:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

y'=e^x. mám rád když je Euler na x-tou. To se pak snadno derivuje i integruje.
Ženský nebo chlast, jednou si na to dno sáhneš.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 9-2002
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 18:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se dnes dovedel neco, co jsem necekal: Proc se misto te hypoteticke masiny delala 340 ? Neslo to udelat treba z tech 263, z nichz (asi) jedna jezdi a druha se rozebira ? Porad by to byly dva stroje a kdyby jeste "zmizely" jedna az dve 163 nebo 372, snad by to ani nevadilo. I kdyz u tech bastardu si tim zas az tak jisty nejsem.
ICQ 268-987-545
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 08:41:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Víte, regulace 263 je na trochu jiném (podstatně složitějším) principu než regulace 240, a přimět ji k činnosti na 16,7 Hz je nemožné bez předělání celých vnitřností.
A kdyby se místo (řekněme) čtyř 240 měly předělávat dvě 263, jedna 163 a jedna 372, co myslíte, že by bylo dražší ohledně projektování, konstruování, schvalování a nakonec i provozování?
Zkuste trochu protočit ten šedivej květák v lebce, možná na to přijdete sám :-)
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 08:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No dobre, ale zase, nevim do jake miry by bylo mozne prevzit jednotlive celky, je otazka, zda by se vyhorela 263 nedala pouzit jako prototypova rekonstrukce 361(3kV/25kV.50Hz/15kV.16.7Hz, ...) s loko rady 163 a pripadne 363. A podle uvazeni i nasledne posledni loko 263.
A otazka jest, zda by tato reko, nemelo vetsi smysl a vyznam jak reko 340.
Ostatne, jaky je vubec duvod techto dvou reko ? Vetsi turnusova potreba s duvodu vetsiho poctu vlaku, nebo zamer provozovani dvojicek ?
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 16:18:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rekonstrukce jedné 263 by mohla býti prototypovou pouze pro tu druhou 263. 163 má totiž zcela jiné vnitřnosti a 372 zase ještě jiné, krom toho má i jiné motory.
Takže byste musel mít trojí konstrukci, trojí projekci, trojí schvalovací postupy, ...
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 13. června 2007 - 20:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk.: Teď to možná asi nějak nechápu. Ale pokud je za transformátorem diodový usměrňovací můstek a vyhlazovací tlumivka, tak by snad mělo být teoreticky jedno, kolik má transformátor na primární straně odboček pro různá napětí. Na výstupu za usměrňovačem by mělo být v podstatě stále stejnosměrné napětí o stejné hodnotě. Rozdílná frekvence by snad problém neměla dělat.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 21:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ales Lies. - No, tady je jeste jedna otazka, kolik by to pri pripadne reko s puvodni masinky zbylo, teda kdyz vynecham zelezo ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 09:05:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Raspi: jenže ona 263 NEMÁ za trafem DIODOVÝ můstek, a v tom je zakopané jádro naondulovaného hafuši, pokud použiju jinou síťovou frekvenci. Zatímco 240 tam ten diodový můstek má, takže ta jiná frekvence tolik nevadí.

Z původní mašinky (263) by se při úpravě na dvojfrekvenční musela vyměnit celá řídicí elektronika (něco z fyzikálních důvodů, zbytek by se spláchl pro morální opotřebení, když už se do toho reje) a prověřit chování usměrňovače při snížené frekvenci (průběh oteplení během peiody).
Pokud bychom chtěli i ss, tak by musela ven i celá silovina. Pokud by se neměnilo trafo (resp. nedalo trafo 3x větší, úpravy jsou samozřejmě nutné každopádně), tak opět dostaneme mašinku s 1 MW na 15 kV.
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 09:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk.: Aha, tak to jsem netušil. Já měl za to, že to je jen další vývojová etapa trafo-můstek-pulzní měnič. To teda pro dva kusy fakt nemá cenu.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 16:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen jsem trochu polemizoval, co se dalo (v pripade tech nejezdicich 263) delat s zelezem, ktere neni moc ojete. Ze by to asi chtelo komplet jinou vyzbroj jsem tam zapomnel napsat. A Bastardi jsou potreba, takze...
ICQ 268-987-545
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 1-2004


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 17:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Řada 263 využívá řízený můstek pomocí tzv. vystřídaného řízení, na které má škodovka patent. Jedním z autorů vystřídaného řízení je docent Danzer ze škodovky.
Onen řízený můstek v sobě integruje jak funkci usměrňovače, tak pulzního měniče.
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 1-2004


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 17:55:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud to někoho zajímá, tak tady je něco z přednášek o vystřídaném řízení...

 
 
Miroslávek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení pánové,vaše diskuze je velice zajímavá,ale rekonstruke ř.240 ČD na ř.340 ČD byla pro tuto chvíli asi nejlepší možné řešení.
Nabízela se ještě možná rekonstrukce ř.372 ČD,ale počet 16 kusů a potřeba těchto lokomotiv na jiných relacích tuto možnost nedovolila,pokud by ovšem ČD neuvažovaly o případném odkoupení 19 kusů ř.180 DB po rozšíření Taurusů a jim podobných lokomotiv.
Použití lokomotiv s pulzní regulací na tuto rekonstrukci není vhodné.Klasická regulace (odporová nebo na 25kV/50Hz odbočkami na autotransformátoru)nemá takové nároky na vyhlazení usměrněného zvlněného proudu.U pulzní regulace jsou nároky vyšší a tím narůstá i hmotnost tlumivek.Zde nacházíme i důvod,proč byla zvolena odporová regulace u ř.372 ČD(180 DB)při požadavku lokomotivy do 84t.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1473
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 17:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobre, to ledascos vysvetluje, ale zas, ma byt loko rady 380, cili je teoreticky predpoklad na odlehceni pro rady 371/372 a mozna by nebylo odveci jim posleze v ramci velkych prohlidek "doplnit" i 25kV/50Hz, prece jenom nasledne pouziti by zrejme bylo vice univerzalni a potencialne by mohli odlehcit r.380 + vytvoreni zalohy za tuto radu. Nebo se mylim ? A osobne bych pro "atypicnost" zacal s 371.201 ... ;-)
Nebo jeste lepe s 371.005 ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6252
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 08:55:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

má být. ano, ale dvořiště se drátovalo kdy? to měl jezdit 10 let čmelák?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
372_0018
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2007
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 11:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Miroslavek:

Oni hlavně němci neměli zájem o tyristorovou pulsní regulaci. A těch zvěrstev co se na této řadě napáchalo ... . Ne nadarmo se jí říká Bastard.
372_0018
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 2-2007
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 11:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chcete usměrňovač?
Tady máte jeden oleják.

Olejově chlazený usměrňovač:
http://www.boletice.cz/loko/372/strojovna/IMG_2566.JPG
http://www.boletice.cz/loko/372/strojovna/IMG_2568.JPG
http://www.boletice.cz/loko/372/strojovna/IMG_2582.JPG
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2007 - 02:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale porad ty 263 jsou zelezo, ktere se nekde vali, misto toho, aby se naslo reseni to nejak rozumne upotrebit a zacalo vydelavat prachy - napriklad tak, ze by se z toho vsecko vyhazelo a postavila se tom ta 361, at uz to ma byt cokoliv. Vubec mi to pripomina vecnou kauzu Kraken nebo 860. Proste neni snaha tyhle prototypy rozumne upravit tak, aby byly pokud mozno aspon po strance rizeni a vsech moznych i nemoznych soucasti elektriky stejne.

Priklad 1

Co ma za regulator 471 ? IGBT menic. Tak vymyslime menic pro stejnosmerne TM ze stejnych tranzistoru a dame ho tam. O rizeni se tu rozepisovat nebudu - je vicemene stejne.

Priklad 2

263 CD se ruzne povaluji, zatimco ZSSK s nima jezdi. Nabizi se to za neco vymenit, ale tohle handlovani asi nikdo neschvali. Co s tim ? Delat na tom pokusy, jinak to skonci stejne, jako 169. Mmch, co s tim je ?

A bonus: IGBT by mohly byt zase tytez, jako na esusech, jen ve vetsim poctu.
ICQ 268-987-545
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6271
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 21. června 2007 - 08:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O rizeni se tu rozepisovat nebudu - je vicemene stejne. na to jsi přišel jak? řízení asynchronu je úúúúúúúúúúúúúúúúúúúplně jiný, než stejnosměrnýho trakčáku a to je jiný než cize buzenýho a to je jiný než co je 263.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2007 - 15:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rizeni je panel a asynchron nebo stejnosmerak muze mit regulator ze stejnych soucastek, ze je v techto pripadech pouzito jine schema, je jasny. Tam jsem narazel na AVV a na to, ze vystupy z tech lednic nacpanych vselijakymi IO lze pouzit, pokud to pracuje na urovnich H/L ve stejne voltazi.

Ze 263 maji jiny trakcaky, mi neni znamo. Nekdo tady ale psal, ze ty persingovy trakcaky se vali v nejakym skladu. Zaves do podvozku maji jiste stejny.
ICQ 268-987-545
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2007 - 15:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jeste poznamka: Pokud vim, lze ty lednice s elektronikou na 470 programovat, takze...
ICQ 268-987-545
Miroslávek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 22. června 2007 - 00:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Po napsání mého příspěvku jsem si uvědomil,že i rekonstrukce ř.372/371 ČD na napájení 25kV/50Hz není tak jednoduchá,jak se mi původně jevilo. Problém spočívá v trafoplechách transformátoru,který dodala někdejší NDR.Jsou na 16,7Hz.Já nevím,dají-li se použít na 50Hz.U 340 ČD z 50Hz na 16,7Hz takový problém nebyl(a přimotalo se jen pár závitů na autotransformátoru),opačně problém může nastat.Další úprava by asi spočívala ve vytvoření odboček,tentokrát asi ve třetině každého sekundárního vinutí.Důvod?Transformační poměr.Průřez plechů jádra transformátoru nabízí možnost využití plného výkonu lokomotivy.

3720018: O nezájmu někdejší NDR o tyristorovou regulaci mi není nic známo.Viděl bych důvod spíše v požadavku na váhu lokomotivy.A je i mnoho dalších,kterým by se mohlo říkat „bastard".Dnes se zase dějí z mého pohledu nevhodné rekonstrukce.Např. vývoj a rekonstrukce alternátorů a dobíjení baterie místo původního dynama u lokomotiv ř.130 ČD,když už existuje statický dobíječ,který se dá použít bez rozdílu na všechny ss.lokomotivy,které mají ještě dynamo.No co člověk,to názor.Děkuji za fotky olejového usměrňovače.

Provoz lokomotiv s malým počtem kusů,je bohužel(i mne to dosti,dosti mrzí) problém.První problém je tzv. poznání strojvedoucích.S takovou lokomotivou jezdí jen někteří „nadšenější“ a to ještě s posměchem ostaních a s rizikem neschopnosti na trati.Druhý problém jsou náhradní díly na tyto mnohdy atypické lokomotivy (ř.180,263,169,…).

Pánové,neznám Vás.Proto se omlouvám.Ale pro upřesnění.Komutátorové (seriové,derivační a cize buzené) motory se regulují napětím a proudem-což je mnohem jednodušší.Bezkomutátorové motory(asynchronní a synchronní) frekvenční a napěťovoproudovou kombinací-mnohem složitější.
U lokomotiv 163,162,263,363,362 jsou cize buzené komutátorové motory,ale elektronický regulátor tahu je reguluje podle po charakteristice seriového motoru.

P.s. Stroje 470,471 bohužel neznám.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pátek, 22. června 2007 - 09:32:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Agent: Co ma za regulator 471 ? IGBT menic. Tak vymyslime menic pro stejnosmerne TM ze stejnych tranzistoru a dame ho tam.
Prosím vás, raději mlčte. Máte v tom absalátní chaos. Pletete si měnič s regulátorem.

A bonus: IGBT by mohly byt zase tytez, jako na esusech, jen ve vetsim poctu.
Jenže to je problém. Spínací prvky se nedají řadit sériově a paralelně stejně jednoduše jako odpory či kondenzátory. Ne, že by to nešlo vůbec, ale je to problém - jednoprvkový měnič je sen každého konstruktéra a hlavně provozovatele.

Rizeni je panel a asynchron nebo stejnosmerak muze mit regulator ze stejnych soucastek
Nakonec, všechno je přece z křemíku, ne? :-)

Tam jsem narazel na AVV
AVV s tím nemá VŮBEC co dělat. Z něj někde na konci vypadne číslo od -100 do +100 (ať už analogově nebo v nějakém telegramu) a je-li za tím disel, kontrolér nebo měnič ho nezajímá.

Pokud vim, lze ty lednice s elektronikou na 470 programovat, takze...
Zmíněné lednice na 470 lze přeprogramovat pomocí lihové fixy, chloridu železa, kopce součástek, pájky a klubka cínu. :-)
Z programovatelných počítačů tam vypadne ono výše zmíněné číslo -100 až +100 (zde analogově -10 až +10 V), dál už je to diskrétní analogová regulace.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pátek, 22. června 2007 - 14:20:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miroslávek>
při používání 50 Hz trafa na 16 Hz sice nejsou problémy se ztrátami přemagnetováváním, ale jsou problémy s přesycováním (proto se na 340 musely přimotávat závity).
Při použití 16 Hz trafa na 50 Hz je tomu naopak - není přesycováno, ale má vyšší ztráty z přemagnetizovávání.
Snižovat proudové zatížení bude asi nutné v obou případech :-(
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pátek, 22. června 2007 - 14:21:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miroslávek>
při používání 50 Hz trafa na 16 Hz sice nejsou problémy se ztrátami přemagnetováváním, ale jsou problémy s přesycováním (proto se na 340 musely přimotávat závity).
Při použití 16 Hz trafa na 50 Hz je tomu naopak - není přesycováno, ale má vyšší ztráty z přemagnetizovávání.
Snižovat proudové zatížení bude asi nutné v obou případech :-(

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace