K-report
 

Archiv do 17.května 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Všeobecná tramvajová diskuse » Archiv do 17.května 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 4-2005


Odesláno Středa, 04. dubna 2007 - 20:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3188: Záporná polarita (minus v troleji) je ještě v jednom bývalém českslovenském městě: Košicích.
Maccek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2007 - 10:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemohl by mi tu prosim nekdo poradit, kde bych mohl najit nejake podrobnejsi popisy pomocnych elektrickych zarizenich soucasnych tramvaji. Knizky, odkazy na net, atd.... Diky moc.
3188
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 16:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdar lidi, prosil bych jeste jednu rodu ohledne maturitnich otazek, opet staveni salinovyho vexlu - driv, kdyz jeste byly na troleji ty cedulky O-Z, jakym zpusobem si ridic hazel vexl? diky
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 18:28:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odběrem proudu z trolejového kontaktu (tzv. kontaktor). V Brně byly přestavníky vyhybek dvoucívkové - jedna cívka stavěla vyhybku do odbočky, druhá do přímého směru. První kontakt byl volící a na trolej byl připojen přes cívku ovládacího relé, které zapínalo 1. nebo 2. cívku přestavníku. Jestliže sběrač přejel kontaktor bez odběru proudu, nic se nedělo. O kousek dál byl stavěcí kontakt, při jehož propojení lištou sběrače s trolejí tekl proud z troleje přes stavěcí kontaktor do 1. cívky přestavníku - výhybka buď zůstala v přímém směru nebo se do přímého směru přestavila.
Při jízdě do odbočky projížděl řidič volící kontaktor s odběrem proudu, ovládací relé sepnulo do druhé polohy a při průjezdu stavěcím kontaktorem dostala proud z troleje druhá cívka přestavníku a výhybku přehodila do odbočky.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 18:44:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při jízdě musel být sběrač v kontaktu se stavěcím kontaktorem po celou dobu přestavování vyhybky, proto byla na kontaktoru rychlost omezena na 5 km/hod. Po zavedení provozu dvojčat byl sytém doplněn kontakty pro zablokování a odblokování vyhybky, aby se zamezilo podhození zadním vozem.
V Praze to bylo trochu jinak, přestavníky byly jednocívkové a vyhybka se odběrem proudy vždy přehodila do opačného směru, při průjezdu kontaktoru bez odběru se nepřehodila.
Tabulka Z - O (zet - nula)u dvoucívkového systému ukazovala, který směr se přestavuje pod proudem (zapnuto, většinou do odbočky) nebo bez proudu (O, většinou do přímého směru). U tramvají T3 byla těmito písmeny označena i tlačítka ovládání vyhybky. Tlačítko Z sepnulo stykač brzového odporu a sběračem tak procházel proud dimenzovaný na ovlivnění cívky ovládacího relé vyhybky. Šikovný řidič dokázal vyhybku přehodit i našlápnutím jízdního pedálu těsně před kontaktorem. Tlačítko O naopak vypínalo veškeré spotřebiče (např. topení, kalorifer), aby byl opravdu nulový odběr proudu. U dvounáravových tramvají s kontrolérem řidič před kontaktorem pouze zpomalil na oněh požadovaných 5 km / hod (při jízde ve směru O), případně přitáhl ruční brzdu a zařadil 1.-2. jízdní stupeň, čím jel pomalejí, tím odebíral větší proud (při jízdě ve směru Z).
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 19:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neco o ovladani tramvajovych vyhybek je zde - http://railways.pjp.cz/popis/mhd/vyhybky/vyhybky.html
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 20:32:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavé čtení, člověk se něco přiučí...

V Olomouci se používá bezkontaktní ovládání výhybek. Ovládá se pomocí třípolohového přepínače, který ovládá jednotku, která vysílá vlnění o rozdílných frekvencích (přepínač a jednotka v tramvaji). Příjmací jednotka rozezná frekvenci a podle toho přehodí výhybky do požadovaného směru (zabudována v blízkosti výhybky v průjezdném profilu).

V budoucnu by se výhybky měly přestavovat automaticky podle zadané linky a kursu v palubním počítači tramvaje.
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1201
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 21:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takhle, ten text je star tak odhadem dva az spis tri roky a mozna i dele. Cili "GPS" ala Ceske Budejovice, tri barevny system ala Pardubice (jo, jsou to trajfly a co ?) tam jeste neni zohlednen.
Neni muj, dole je uveden autor, ktery to tu puvodne publikoval formou prispevku a posleze prepsal do teto podoby. Chtelo by to aktualizaci, lec me znalosti a vedomosti v teto problematice jsou bidne, takze pokud by se na to tema nekdo nasel, z me strany mu braneno nebude, otazka jest co posleze na to puvodni autor.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Ybalgin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 1-2007


Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 21:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně nejspolehlivější způsob bylo tágo...
Hrubá síla zvítězila nad lží a nenávistí.
Jako jsem já miloval vás,tak se i vy milujte navzájem (znalí pochopí,neznalí ignorují...)
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 21:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ybalgin> Stale je Asi pred mesicem jsem jel Citadisem na lince "C" (Grenoble) a vyhybka se neprestavila (pouziva se nejake bezkontaktni ovladani, ktere je obvykle rizeno automaticky bez zasahu ridice). Tak jsem premyslel, co s tim bude delat, naces otevrel skrinku v kabine a tago otamtud ulovil a sel prehazovat klasicky .
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 13. dubna 2007 - 22:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Olomouci se používá bezkontaktní ovládání výhybek. Ovládá se pomocí třípolohového přepínače, který ovládá jednotku, která vysílá vlnění o rozdílných frekvencích (přepínač a jednotka v tramvaji). Příjmací jednotka rozezná frekvenci a podle toho přehodí výhybky do požadovaného směru (zabudována v blízkosti výhybky v průjezdném profilu).

Jeste doplnim, ze drive se v Olomouci pouzival system s proudovou a napetovou civkou (popsany v odkazu od pjp). Posledni vyhybka byla ze smycky "Nova ulice" odstranena priblizne pred 2-3 lety.
3188
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 14. dubna 2007 - 14:53:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB: diky za vycerpavajici informaci...

Bart: V budoucnu by se výhybky měly přestavovat automaticky podle zadané linky a kursu v palubním počítači tramvaje.

To uz v Brne davno funguje ;)}b}
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 14. dubna 2007 - 15:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3188> Zalezi, co je to "davno". Co vim, tak loni se teprve podarilo rozumne odladit bezkontaktni staveni vyhybek a zacaly se vypinat trolejove kontakty. V prvni fazi (asi pred 2 lety) se to nejak nedarilo, a staveni vyhybek byla spise loterie.

U trolejbusu v Brne ten stejny system ale jiz nejaky ten patek funguje. Ale to je dano tim, ze uz na zacatku se zvolilo vhodne umisteni vysilace (na konci jedne z faji) i prijmace (primo nad troleji). U tramvaji se to predelavalo, z vysilace na strese to rozumne "nedosahlo" na prijimac umisteny vedle troleje. Ted je prijimac umisteny mezi kolejnicemi v ose vozu a vysilac asi nekde na podvozku.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 5-2005


Odesláno Sobota, 14. dubna 2007 - 18:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

adam_r - (doplním) u trolejbusu je vysílač (nazývaný oficiálně vysílací cívka BSV (bezkontaktní stavění vyhýbek)) na pravém sběrači, těsně před průchodem silového kabelu 600V k botce laminátem sběrače. Snímací "kontaktor" je logicky tedy také na pravé (uzemněné plusové) troleji - ovšem s jednou jedinou velice zajímavou vyjímkou - a to sice snímači pro stavění vyhýbky na Pálavském náměstí. Snímač je zde za první vyhýbkou (rozbočení linek 26 / 27) a staví poloanglickou vyhýbku za konečnou zastávkou linky 27, sloužící k otáčení vozů přes Pálavák, aniž by se musela sundávat případná 27ička. Pro tuto vyhýbku je snímač jako jediný v celém Brně na levé troleji, údajně proto, že při průjezdu vozem tímto místem je sběrač v tak vychýlené pozici, že vysílací cívka je blíže levému drátu. Což ale není pravda, platí to pouze pro některé vozy, obyčejně kloubák si to hodí v pohodě a sólo nereaguje (jak kdo si najede). Navíc by ten snímač mohl být klidně i deset metrů dál, až za zatáčkou, a tímpádem bezpečně na pravé troleji.

Ještě když už o tom je řeč, přidám takový dílenský márfyho zákon. Pokud dojde na trolejbusu ke zlomení sběrače, z 90% je to sběrač pravý. To proto, aby se u toho poškodil vysílač a přetrhl stíněný kabel k němu, aby se to muselo vyfasovat nový, a současně proto, protože protáhnout sběračem kabel 600V a současně kabel pro vysílač je složitější, zvlášť u 22Tr, kde vedou k bleskojistce tlustší kabely.
1997 - 2007 Trolejbusová VOZOVNA KOMÍN 10 LET
(Bára!)
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 6-2005


Odesláno Neděle, 15. dubna 2007 - 01:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panove nevim jak vy ale ja jsem zasadne PROTI aby u tramvaji (zvlaste v Brne kde je toto nejdale) bylo zavedeno zcela automaticke staveni vyhybek dle palubniho pocitace...ridici jsou uz tak rozmlsani a zmacknout jeden cudlik 2-3krat za kolo neni zas velka prace navic...staci ze uz zastavky jsou v plne automatickem rezimu (zatimco trebas v Ove ridici mackaji cudlik)...jde mi hlavne o to ze kdyz to nejde prepalite s trajfem, muzete zastavit a prehodit faje zatimco u tramvaje toto NENI MOZNE!!!
Chceš-li uskutečnit své sny, probuď se!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1901
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 16. dubna 2007 - 20:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Izzy - když bude házení tramvekslů funkční a spolehlivé, proč ne. Moderní MHD žádá moderní řešení. To už nám tu s prominutím mohly zůstat proudové stavěčky u trolejbusů (nic proti nim). Jenomže ty už na trati nemáme vůbec. Nevidím důvod, proč by se řidič tramvaje, zvláště v přecpaném městě, nemohl plně věnovat řízení a házení vekslů nechat na technice (samosebou baldu mít vždycky k dispozici)
1997 - 2007 Trolejbusová VOZOVNA KOMÍN 10 LET
(Bára!)
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. dubna 2007 - 21:04:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vexle přes počítač nejsou špatné.Většinou se TT dělí v místech se zvýšeným pohybem lidí (přepravní uzly) a tak nemusím přesně v daném místě zmáčknout čudl,ale stačí se jen juknout na jazyky a návěstidlo a po zbytek cesty se věnovat autům a chodcům.Ono dříve tramvaják za šichtu potkal 3 auta 5 povozů a chodci byli disciplinovaní a proto mohl vexle házet růčo nebo jízdou,ručně si sypat písek atd...
To,že nemačkám čudl ještě neznamená,že tam prd dělám.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3771
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. dubna 2007 - 20:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akribius: přesně tak
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Hugo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 04. května 2007 - 18:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kto vie ake je to mesto???
 
 
 
Foto z netu
!!!MHD je ako smrť,nikdy nevieš kedy pride!!!

ICQ:233 682 093
E-MAIL: Muflol@azet.sk
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 04. května 2007 - 20:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hugo> Sarajevo. K2 myslim ani jinde v zahranici nejezdi.
Hugo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 04. května 2007 - 20:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Adam_r:jj prva je k2yu a druha modernizovana k2s s dosadenim tretieho
!!!MHD je ako smrť,nikdy nevieš kedy pride!!!

ICQ:233 682 093
E-MAIL: Muflol@azet.sk
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 7-2003


Odesláno Sobota, 05. května 2007 - 12:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Druha fotka je Satra 3. Reko z K2.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2809
Registrován: 11-2004


Odesláno Sobota, 05. května 2007 - 17:32:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za Olomoucem ve směru na Ostravu stál dnes kolem sedmé ráno polský Neoplan, za ním tahač s naloženou tramvají (s jistotou můžu říct akorát to, že měla na přídích po jednom světle). Asi padesát lidí stálo nahoře na krajnici. Nevíte o tom někdo něco?
Sháníme fotografie a předměty spjaté s autobusovou dopr. v Prostějově. Nabídky SMS zasílejte na 605840016

PV-57-09 a PV-67-39 zůstanou navždy legendami...

YCQ 352-006-583, Web o prostějovských autobusech s denní aktualizací
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 2-2006


Odesláno Neděle, 06. května 2007 - 13:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Všude už se to řeší a tady je pořád ticho po pěšině...
Dávam to záměrně sem, přestože se to zdánlivě týká jen Prahy, ale zřejmě by pro to bylo potřeba změnit i některé zákony.

Z denního tisku:
Taxíky pustí na trať pro tramvaje
Praha - Taxikáři, kteří převážejí po Praze klienty, by už na podzim mohli objíždět kolony stojících aut po tramvajových kolejích - a úplně beztrestně. Nápad chce prosadit náměstek primátora Rudolf Blažek.

„Tato myšlenka je stále otevřená. Mám připraven návrh, jak by se to případně dalo udělat,“ tvrdí Blažek. Jasno by mělo být na podzim letošního roku. „Vypracuji konkrétní řešení,“ slibuje náměstek. Na tramvajové koleje a autobusové pásy by však nemohli všichni taxikáři. „Týkalo by se to pouze řidičů, kteří mají ve voze klienta, kteří neudělali žádný přestupek a mají v pořádku všechny náležitosti podle vyhlášky hlavního města,“ upřesňuje Blažek. Domnívá se, že po zavedení nového pravidla by taxíkem mohlo jezdit víc lidí a z ulic by zmizela část automobilů.

Taxikáři nápad vítají. „Připravovali jsme to už dávno, takhle to funguje všude na Západě. Navíc Praha není město, ze kterého jen tak zmizí dopravní kolaps,“ říká šéf AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička.

Taxikáři už vybrali zhruba čtyřicet lokalit, kde by bylo možné, aby jejich auta jezdila po tramvajových pásech. „Auta jsou žlutá a jsou dobře vidět, takže problém by nebyl ani v bezpečnosti,“ tvrdí Kvasnička.

Nadšení taxikářů však nesdílí Dopravní podnik. „Rozhodnutí je sice na magistrátu, ale pokud by k tomu došlo, určitě bude nutná debata,“ upozorňuje mluvčí Dopravního podniku Michaela Kuchařová.


Ještě si k tomu dovolím přidat i názor ředitele pražské záchranky Schwarze publikovaný na stránkách DP-Arény.
O jeho inteligenci a morálních "kvalitách" si jistě každý udělá názor sám...

„Problém jízdy po tramvajovém tělese v Praze je dle mého názoru složitější a nelze jej takto jednoduše hodnotit. Všude ve světě zcela běžně jezdí po kolejích všichni účastníci silničního provozu a není to žádný problém. U nás, v Praze však někdo (dočetl jsem se včera v tom článku, že předseda odborů) neustále prosazuje privilegia tramvajím, která omezují ostatní účastníky provozu, ale také významně komplikují již možná neřešitelnou dopravní kalamitu v hlavním městě. Představa, že vyženete lidi z jejich aut, na které mají peníze a která si koupili právě proto, aby nemuseli jezdit smradlavými a špinavými tramvajemi plné páchnoucích bezdomovců, kapsářů i úchylů, je demagogická. Nikde ve světě se to nepodařilo a ve všech metropolích existuje hustá doprava jak individuální, tak hromadná. V každé metropoli můžete zajet autem až do centra nebo přímo na okraj uzavřené pěší zóny, kde pohodlně zaparkujete v parkovacím domě nebo na parkovišti.

Provoz v Praze je složitý a jako občan, lékař a ředitel ZZS jsem zásadně proti nesmyslným překážkám, které jsou v Praze vytvářeny pro preferenci tramvajové dopravy. Nikde jsem to ve světě neviděl, aby metropole měla takovéto bílé obrubníky, které komplikují dopravu, ničí kola aut a vytvářejí kalamitní zácpy. Už vůbec se neztotožním s tím, aby byl omezován provoz sanitních vozidel, které zachraňují lidské zdraví a životy. Sanity soukromých přepravců - nikoliv ZZS, na tramvajovém pásu nemají co pohledávat, ale to je úkolem Policie, aby je trestala a chytala stejně jako ostatní porušovatele předpisů - vyčůrány, kteří předbíhají, zkracují a usnadňují si průjezd Prahou. Buzerace sanitek ZZS HMP (nikoliv soukromých dopravních sanitek, které neprovádí akutní výkony a záchranu životů, ale jsou pouze zdravotním taxíkem) ze strany tramvají je nelidské zvěrstvo stejně jako snaha urychlit naší práci při záchraně pacientů v tramvaji nebo při blokování průjezdu stojící sanitky, kterou nebylo možné jinam zaparkovat.

Ve světě je zcela běžné, že nejen MHD, ale i taxíky, které jsou součástí MHD, používají zvýhodněné pruhy a tramvajové pásy pro rychlý průjezd městem. Nemám s tím proto problém, když budou po Praze taxíky s klienty jezdit po tramvajovém tělese. Obávám se pouze toho, že jim to bude znemožněno stejně, jako to bylo znemožněno našim sanitkám na úkor záchrany životů a zdraví občanů při budování příkopů na travnatém typu tramvajového pásu (Sokolovská, Ocelářská apod.).

Ano, prosazuji, aby naše sanitky mohly užívat také tramvajová tělesa a BUS pruhy, ale zatím marně...“
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 12-2005


Odesláno Neděle, 06. května 2007 - 13:46:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Study: to by mohla být nějaká ojetina ze západu na východ možná vídeňská tramvaj E do Krakova.
I seek you: 246-442-983
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2844
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 06. května 2007 - 18:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zahlídl sem to koutkem oka, vypadalo to jako T2...
Sháníme fotografie a předměty spjaté s autobusovou dopr. v Prostějově. Nabídky SMS zasílejte na 605840016

PV-57-09 a PV-67-39 zůstanou navždy legendami...

YCQ 352-006-583, Web o prostějovských autobusech s denní aktualizací
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6141
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 06. května 2007 - 18:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Týkalo by se to pouze řidičů, kteří mají ve voze klienta, kteří neudělali žádný přestupek a mají v pořádku všechny náležitosti podle vyhlášky hlavního města,“ upřesňuje Blažek.

To má být vtip? Jak se bude posuzovat, kdo udělal přestupek? A kdy ho neměl udělat? Jen s taxíkem nebo třeba jako chodec? Kdo to bude kontrolovat a jak? To jako policie zastaví taxíka jedoucího po kolejích, na deset minut ho zdrží, aby zjistili, že je vše v pořádku, a pak ho pustí dál? Pak mi uniká smysl celé vyhlášky...
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2881
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 06. května 2007 - 22:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Už před pár měsící jsem si přečetl rozhovor se Schwarzem a chtělo se mi zvracet. Doufal jsem, že ho někdo velmi rychle zpacifikuje a předloží mu protiargumenty. Místo toho tenhle kokot poskytne další ještě tvrdší a ještě ulhanější rozhovor. Velebnosti, du blejt. Vyvracet jeho lži o neexistenici preference MHD ve světě tady na krepu nemá smysl. Chtělo by to poskytnout některým novinám rozsáhlý rozbor řešení preference MHD ve vyspělejších končinách, než je Praha. A pro hloupé človíčky typu Schwarzů a spol. poskytnout i krásné fotografie oddělených provozů MHD od IAD.
Ten člověk musí bejt úplnej kretén.
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 06. května 2007 - 23:18:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty seš na to moc chytrej, nech to na pražákách
Sháníme fotografie a předměty spjaté s autobusovou dopr. v Prostějově. Nabídky SMS zasílejte na 605840016

PV-57-09 a PV-67-39 zůstanou navždy legendami...

YCQ 352-006-583, Web o prostějovských autobusech s denní aktualizací
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 08. května 2007 - 23:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Výběr z reakce ředitele ZZS na diskuzi (nejen) na DP-Areně (celý článek zde):

Vážení diskutující,

se zájmem jsem si přečetl Vaše příspěvky. Je smutné, že nemohu reagovat ke konkrétním příspěvkům a konkrétním lidem. Nesnáším anonymy a považuji je za zbabělost přispěvatele. Kdyby jste se museli pod příspěvky podepsat, tak byste nejspíše nepsali, co píšete. Pokud anonymní nevraživé a urážlivé příspěvky psali řidiči tramvají, pak se přikláním k názorům (které jsem zaznamenal na tramvajáckých webových stránkách), že všichni musí projít psychologickým vyšetřením před nástupem do DP, během zaměstnání pravidelně po 5 letech a vždy, když způsobí dopravní nehodu nebo vykazuje odklon od normálu a nebo figuruje ve stížnostech a mají s ním problémy ostatní zaměstnanci. Ze dvou vyjádření anonymních autorů(a) čiší závist, nenávist a zloba. Je mi autora líto a doporučuji mu návštěvu psychologa a rozhodně by neměl řídit žádný dopravní prostředek a už vůbec ne tramvaj. Jeho projev jeví známky syndromu vyhoření a stává se jako řidič nebezpečný okolí.

Děkuji autorovi stránek za odstranění mého e-mailu, který byl soukromou korespondencí s ním a nikoliv veřejné vyjádření. Obsahovalo odpovědi na položené otázky k danému tématu a můj názor na situaci. Ne svém názoru trvám a nehodlám jej měnit. Omlouvám se za použití možná nepřesné terminologie, ale já znám tramvajové koleje, tramvajové těleso a tramvajový pás, což používám. Jistě mi to prominete.

Nyní k jednotlivým informacím, které někteří anonymní pisatelé uvedli:

3.Tramvajový pás a ostatní účastníci provozu.
Nevím, kolik světových metropolí navštívil anonymní pisatel, ale možná je ovlivněn obrázky na webu tramvají, kde jsou zobrazeny samostatné tramvajové pásy pouze pro tramvaje z mnoha metropolí. Nutno ale zdůraznit, že tyto obrázky zobrazují jen několik málo procent takových tratí v uvedených městech nebo města, kde je dostatek prostoru pro jejich vybudování. V Praze je také máme, např. trať přes Braník do Modřan, Barrandovská trať apod. Takovéto změny nelze provádět např. na pražských nábřežích nebo na Malé straně a ve Vodičkově ulici, takže v Praze stejně jako i v jiných metropolích budou muset tramvaje jezdit společně s ostatními účastníky a nejen se sanitkami a taxíky po kolejovém tělese. Už se s tím smiřte a nevyvolávejte zbytečné konflikty.

4.Nikde ve světě nejezdí auta po kolejích.
Mám pocit, že anonymní autor tohoto textu je buď slepý nebo žije někde v izolaci a nebo je z jiné planety. Nejen normálně myslící člověk, ale i malé dítě ví a vidí, že auta po kolejích zcela běžně jezdí a to možná po více jak 50% všech tramvajový tras v Praze i jiných městech.

5.Rozbité sanitky.
Naše sanitní vozy nejsou rozbité, protože se opravují. Je ale pravdou, že právě díky obrubníkům (a nejen tramvajovým) jejich podvozky a kola značně trpí. Naši řidiči musí mnohokrát přejíždět přes obrubníky, aby se k nemocným a umírajícím včas nebo vůbec dostali v husté a převážnou část dne ucpané kalamitní pražské dopravě. Ostatní řidiči totiž nemají kam uhnout. Také velmi často musí najíždět na chodníky, bay při parkování na místě zásahu neblokovali dopravu, zejména MHD a zvláště tramvaje, protože kvůli tramvajím jsme přijali mnoho opatření, aby nebyla MHD a to zejména tramvajová blokována. Naši řidiči jsou ohleduplní nejen k řidičům tramvají a mrzí je situace, kdy řidič tramvaje jim neumožní plynulý průjezd nebo je jiným způsobem neochotně blokuje a dokonce ohrožuje. Máme každoročně několik dopravních nehod s tramvají, která jim nedala přednost, když spěchali k nemocnému. Přesto si myslím, že ohleduplných a slušných řidičů tramvají je většina a hulvátů nebo anonymních agresivních přispěvatelů v diskusi je mezi nimi jen hrstka. Nikde ve světě, kde jsem byl, jsem neviděl takové obrubníky, jako máme podél tramvajových pásů v Praze. Mnohokrát jsem také viděl, že tramvajový pás užívají zcela běžně i ostatní dopravní prostředky MHD (autobusy, taxíky) a složky IZS (sanitky ZZS, vozy policie a hasičů). Mám někdy pocit, že v Praze se projevuje stejně jako u některých diskutujících tzv. česká cesta, tzn. způsob řešení, který nikde jinde není nebo ten zahraniční model byl upraven po česku.

8.Nezkušení šoféři na ZZSHMP.
Toto je také dezinformace. Všichni řidiči jsou u nás profesionálové a splňují veškeré zákonné požadavky na práci u nás. Není přípustná jakákoliv diskriminace, kam by jistě patřilo i svévolné omezení zaměstnavatele pro výběr řidičů. Oproti řidičům tramvají musí naši řidiči mít platný řidičský průkaz s vyšší kvalifikací a praxi řidiče, ale krom toho i další povinné vzdělání a jsou zdravotníci, nikoliv jen řidiči. Nutno zdůraznit, že píši o řidičích rychlé složky, nikoliv převozové služby, kde kritéria jsou méně obtížná.

9.Arogantní a nevybíravé chování vůči pracovníkům záchranky.
Zde autor myslel nejspíše mé chování vůči zaměstnancům. Nevím, na základě čeho se takto vyjadřuje autor, ale nejspíše je ovlivněn negativními televizními reportážemi, kde se několik zaměstnanců, kteří měli nedostatky a pochybení v práci společně s částí odborářů snažili sesadit management organizace a v očích veřejnosti nás poškodit a ovlivnit ve svůj prospěch zástupce zřizovatele. Nebyla podána žádná žaloba ani sděleno žádné obvinění z důvodu, že bych někoho diskriminoval. Naopak jsem zaznamenal několik kauz, kdy se řidič tramvaje nebo MHD agresivně choval vůči cestujícím nebo bezdomovcům. Naši zaměstnanci (i já osobně) už ošetřili desítky zraněných cestujících, kteří byli na konečné vyhozeni z tramvaje. Mnohokrát jsem také viděl, jak se řidič tramvaje nevhodně choval k cestujícím nebo zavřel dveře před nosem dobíhajícímu i starým lidem, na které chvilku nepočkal.

11.Smradlavá tramvaj!
Nejsem sám, kdo takto hodnotí tramvaje. Jezdím MHD málo a tramvají už jen občas, ale stále zaznamenávám na zemi prach, zápach a ostatní nedostatky, které jsem popsal. Nikdy jsem neměl možnost vidět, že by řidič MHD vyloučil někoho znečištěného, zapáchajícího nebo nevhodně se chovajícího z přepravy, jak mu ukládá Jízdní řád. Naopak jsem zaznamenal mnoho názorů a zkušeností, kdy řidič dokonce odmítl pomoci cestujícím, kteří na nedostatky poukázali a o pomoc řešit situaci řidiče MHD požádali. Nesouhlasím z hygienického hlediska s látkovými potahy sedadel v MHD, jako většina cestujících, ale to je asi tak vše co s tím můžu udělat.

12.Pak nám dává pan doktor „takovýhle facky“!
Nevím, proč anonymní pisatel – asi řidič tramvaje – je tolik vztahovačný. Tramvaj přeci není jeho a nikdo nebrání tomu, aby znečištěné, zapáchající cestující a bezdomovce nebo i kapsáře z přepravy vyloučil, na každé konečné vytřel nebo alespoň uklidil odpadky, které tam někdo z hulvátů pohodil a tím sám přispěl k zlepšení čistoty MHD. Nikde není uvedeno, že by řidič tramvaje musel za jízdy svačit, kouřit nebo popíjet kávu, jak to občas vidím. Já se pouze vyjádřil k návrhu umožnit jízdu taxikům po kolejích a zmínil se i o kvalitě MHD, na což mám právo. Uvedl jsem oproti některým anonymním přispěvatelům pravdu, kterou zná většina Pražanů a uživatelů MHD, takže nazývat to „fackováním“ je víc než odvážné.

13.Vyjádření Schwarze na dresu cestujících.
Je vidět, že opět anonymní autor příspěvku mě nemá rád. Také je vidět, že překrucuje fakta. Já se nevyjadřoval k cestujícím, ale uvedl jsem, že tramvaje smrdí, jezdí v nich páchnoucí bezdomovci, špinaví lidé, ale i kapsáři a úchylové, což je důvod proč někteří lidé odmítají MHD jezdit a raději používají vlastní vozidla. Nejsou to jen lidé s vyššími příjmy a finančně zajištění, znám i lidi, kteří zrovna moc peněz nemají, ale mají spočítáno, že se jim vyplatí jezdit raději starším vozem z bazaru než MHD. A mám pravdu. Kdo si ji nechce přiznat, tak si sám sobě lže.

Překvapilo mě, kolik názorů z řad řidičů tramvají je tak agresivních a nekompromisních. Kdyby se takto chovali všichni, tak bychom zde ani nemohli snad žít. Není možné, aby kterákoliv skupina lidí se takto vyčlenila. Vždyť stejné požadavky, jako mají někteří tramvajáci, by mohli mít i ostatní řidiči (třeba právě řidiči taxi) nebo dokonce i jiné profese. Stejné požadavky na preferenci nebo přednost můžou požadovat řidiči zásobovacích vozidel nebo pošty a nebo opravárenských a servisních služeb, protože i oni dělají nenahraditelnou práci pro ostatní lidi a společnost nebo město. Nikdy jsem nesouhlasil s preferencí jakékoliv profese. Všichni si pamatujeme ze socialismu na preferenci např. horníků známým heslem: „Já jsem horník, kdo je víc?“ Občas i u našich zaměstnanců zaznamenávám snahy se vyvyšovat nad ostatní profese. Vždy se ptám, proč? Vždyť každý je potřebný a dělá nenahraditelnou práci pro společnost. Každé povolání a profese je potřebná a má svůj význam. Všichni jsou jen lidi a nikdo není nic víc. Prosím všechny slušné řidiče tramvají, aby byli i nadále ohleduplní k ostatním účastníkům a měli co nejméně nehod a nemuseli jsme zachraňovat tolik nemocných a zraněných nebo ohledávat zemřelých, jako doposud. A těm několika mrzoutům a nespokojeným doporučuji, aby si našli jiné povolání a řady tramvajáků raději opustili, protože jim kazí pověst i práci.

MUDr. Zdeněk Schwarz


Doporučuji přečíst celou verzi, než opět pan "doktor" změní názor a stáhne ji.
Opravdu nechápu, jak může být člověk s takovým morálním kreditem zaměstnán na tak zodpovědné pozici...
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 11-2004


Odesláno Středa, 09. května 2007 - 11:42:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nízkopodlažní tramvaje - jaká je jeich histoie v ČR?

RT6N bych nepočítal, ty nikdy nenastoupily pravidelný bezproblémový provoz. Rok začátků zkušebních jízd bych fomuloval jako "první neúspěšný pokus o nízkopodlažní tramvaj".

první neprototypová NP tramvaj v řádném provozu - byla v září 1998 Škoda 03T Astra v Ostravě?

a první reko na NP byla KT8D5N.RN2 (brněn ev. č. #1737) zařazená do provozu v únoru 2003 v Brně?

Uvádějte, prosím, opravy či případné celkové námitky.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 09. května 2007 - 11:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych to tak černě neviděl.Tak jako mezi námi tramvajáky je pár procent,co se z práce slušně řečeno zbláznili,tak i při náročném povolání jakým je práce u záchranky se toto stalo asi přímo jejich řediteli.To se prostě stává,nad jeho názory není třeba diskutovat.Každý z nich vidí,že má velké starosti a už je neumí řešit.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 4-2005


Odesláno Středa, 09. května 2007 - 16:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: V případě první reko tomu tak je. Možno doplnit, že se jedná o bývalý košický vůz ev.č. 519, rekonstruovaný v KOS Krnov.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.200.77
Odesláno Středa, 09. května 2007 - 16:29:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě libereckou RT6S z roku 1996, která papíry, ale nejezdí z úplně jiných důvorů, než RT6N.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 11-2004


Odesláno Středa, 09. května 2007 - 22:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Felix: nejsem zrovna za počítačem kde mám nějaké soupisy tramvají ale neopoměl jsi celou řadu KT8D5N (original made in ČKD)? Popřípadě s rekonstrukcí nevím kdy byla KT8D5R.N1 1510 v Ostravě, podle toho N1 by člověk řekl že dřív než N2 ale mohlo jít jen o měsíce a číslování mohlo jít podle navrhů výkresů takže nechci podávat špatné informace.
Ostrava: 2007 Genocida tramvají T3 započala wanpír se šíří 775,747
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )
Fotky nejen dopravní
Kdo si přečetl, že poslední písmenko mojeho nicku je Q má buď FF nebo neumí číst :-)
Citytrans
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.7.46
Odesláno Středa, 09. května 2007 - 23:28:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na www.citytrans.info jsou ke stažení komplet všechny fotografie, které se v současnosti nacházejí na stránkách.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 4-2005


Odesláno Středa, 09. května 2007 - 23:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg:
KT8D5N byly zařazeny do provozu až v roce 1999.
KT8D5R.N1 neznamená 1. v pořadí, ale jednosměrné provedení.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 14:41:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milý Felixi, RT6N1 jezdily, i když to dnešní generace šotoušů pomalu začíná popírat, protože si to nepamatují.
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 15:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Citytrans: Koukám, že i na Citytransu už se zabydlelo popisování fotek poloprůhledným textem přes snímek. Nechutné Nikdo Vás přece nenutí dávat fotky na web a můžete si je syslit pod polštářem, ale když už to uděláte s takovýmhle druhem popisku, tak je to skoro jako "Heč já to mám a vy to nemáte a mít nebudete" - hodně to připomíná filosofii té hromady šotoušů, co si fotí jen pro sebe a práší se jim v šuplíku na tunu negativů a v kompu už je třetí disk za dva roky ... nic proti tomu, pár takových syslošotoušů se řadí mezi mé dobré přátele (a za zveřejnění jenich fotky by mě zabili), ale takoví lidé s mentalitou "hlavně aby mi to někdo nevykoukal" by snad radši ani neměli dávat fotky na internet.
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2886
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 16:39:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Absolut:
Souhlasím. Bohužel se touto cestou vydali i na imhd.sk. A tam byla fotogalerie vždycky super. Teď na ty fotky raději nekoukám. Důvod byl prý, že si pár snímků občas ukradli novináři, které pak zveřejnili v tisku. Pořád si ale pokládám otázku "no a co?"
Mpenc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 18:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Causa Schwarz: přijde mi divné, že někdo, kdo má za šéfa město Prahu, plive na jinou, také městem řízenou a vlastněnou organizaci. Zcela jistě tím v očích veřejnosti snižuje její hodnotu a dokonce jedná v rozporu s dopravní politikou města. Myslím, že takový člověk může své názory říkat jen v případě, že bude jednat jako soukromá osoba, což evidentně nečiní. A navíc lže, jako když Rudé právo tiskne: Nikde jsem to ve světě neviděl, aby metropole měla takovéto bílé obrubníky, které komplikují dopravu, ničí kola aut a vytvářejí kalamitní zácpy.
1. várka: Istanbul, Vídeň, Paříž
 
 
 
2. várka: Amsterdam, Stuttgart, Drážďany
 
 
 
3. várka: Milán, Rotterdam, Řím
 
 
 
4. várka: Porto, Istanbul
 
 
5. várka ještě jeden Istanbul a Rotterdam
 
 

Ano, obrubníky někdy nejsou bílé a v případě Amsterdamu jsem si dovolil vyfotit oddělení cyklostezky od IAD. I to se v civilizovaných zemích dělá, protože to zachraňuje lidské životy. Někteří ovšem spíš myslí na ta kola sanitek a tak by nejraději, aby nebyly odděleny obrubníkem ani chodníky, jako je tomu místy na Ukrajině, v Rusku a jiných "vzorových" státech. Zácpy nevytvářejí obrubníky, ale auta. A to, že díky obrubníkům leckde projede sanitka hravě po tramvajové trati, to by se v případě bez instalace obrubníku rozhodně nestalo. Víme všichni, jak to vypadá na křižovatkách v Praze, kde bohužel oddělovací prvky být instalovány nemohou. Oddělovací prvky, užívané na téměř celém světě, vhodným způsobem dopravu usměrňují a i řadě automobilistů zjednodušují orientaci. Někteří tramvaje zdržovat nechtějí, jen neumí odhadnout potřebný boční odstup. Navíc je pro kapacitu křižovatek lepší, může-li do nich tramvaj vjet rychle a tím ji i rychleji vyklidit. O to dříve může odbočující vozidlo provést potřebný manévr a vozidla za ním pokračovat v jízdě.
Mpenc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 19:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A dále: Nevím, kolik světových metropolí navštívil anonymní pisatel, ale možná je ovlivněn obrázky na webu tramvají, kde jsou zobrazeny samostatné tramvajové pásy pouze pro tramvaje z mnoha metropolí. Nutno ale zdůraznit, že tyto obrázky zobrazují jen několik málo procent takových tratí v uvedených městech nebo města, kde je dostatek prostoru pro jejich vybudování.

Je to v průměru asi 70%. Paříž a Barcelona 90%, Praha 60%, Varšava 90%, Berlín 80%, Londýn 90%, Brusel bude někde u 60%, zato má i podpovrchovou tramvaj.


Naši zaměstnanci (i já osobně) už ošetřili desítky zraněných cestujících, kteří byli na konečné vyhozeni z tramvaje.
...
Nikdy jsem neměl možnost vidět, že by řidič MHD vyloučil někoho znečištěného, zapáchajícího nebo nevhodně se chovajícího z přepravy, jak mu ukládá Jízdní řád.

Bylo by dobré zůstat alespoň v průběhu jednoho jediného textu konzistentní v názorech. Jinak bude asi myšlen přepravní řád a ten řidiči dává právo zasáhnout (nic takového ale neukládá). Zato vnitřní předpis řidiči ukládá nepřepravovat cestující mezi výstupní a nástupní zastávkou.
Zapáchajících cestujících už jsem (jako cestující) vyhodil mnoho. Není třeba čekat, co udělá řidič, který v zavřené kabině navíc nic necítí.

...Já se nevyjadřoval k cestujícím, ale uvedl jsem, že tramvaje smrdí, jezdí v nich páchnoucí bezdomovci, špinaví lidé, ale i kapsáři a úchylové, což je důvod proč někteří lidé odmítají MHD jezdit...

Bezdomovci, špinaví lidé, kapsáři i úchylové chodí i nakupovat a neřekl bych, že titíž lidé, co odmítají MHD, kvůli tomu odmítají chodit do obchodů. To je jen prázdná póza a zástupný důvod.


...znám i lidi, kteří zrovna moc peněz nemají, ale mají spočítáno, že se jim vyplatí jezdit raději starším vozem z bazaru než MHD. A mám pravdu. Kdo si ji nechce přiznat, tak si sám sobě lže.

Pravdu tedy už zase mistr Schwarz nemá. Pokud si někdo spočítá, že se mu "vyplatí" jezdit autem, tak takový člověk neumí počítat a nedivím se, že nemá moc peněz.

Tramvajáci určitě nejsou ničím "víc", ale tramvajová doprava jednoznačně zachraňuje město před ještě horší dopravní situací. Jen kdyby někdo použil selský rozum a zkusil si představit, o kolik by se zmenšila dopravní zácpa, kdyby prvních padesát aut nahradil jeden autobus. A to mají tramvaje kapacitu ještě vyšší.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33241
Registrován: 4-2002


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 19:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cvut:
U těchto dvou fakult je to bohužel běžné, doporučuji se na jedné ze škol omluvit a využít náhradního termínu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3565
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 20:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cvut:
Proboha, do kolika diskuzí jsi to napsal?
Neroňte slzy do piva, život je kabaret
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 10. května 2007 - 20:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mpenc:
Mohu se s dovolením zeptat, proč to píšeš sem? Tady to nemá žádnou cenu. Proč to nepošleš na DP-arenu nebo přímu panu doktorovi?
 
 
Najdi sedm rozdílů
A já koho mi Schwarz pořád připomíná
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 11-2004


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 13:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

NP TRAMVAJE
neúspěšná slepá ulička:
1994 – začátek zkoušek prototypu RT6N
1997 – dodávka 4 sériových RT6N1 do Prahy, (myslím si, že..) nikdy nezískaly trvalé povolení k provozu
1997 – zprozněn prototyp RT6S, Praha, později se stal, ne na dlouho, jediným plně provozním v Liberci
září 1997 – začátek pravidelného provozu RT6N1 v Brně, později pro problémy odstaveny
říjen 2005 – zkušební provoz RT6N2 (modernizace jedné neprovozní RT6N1), Praha

první sériově vyráběné NP tramvaje:
červenec 1998 – druhý prototyp LTM 10.08 Astra poprvé s cestujícími, Plzeň
duben 1999 – první výjezd sériových Aster, Plzeň
led/únor 1999 - KT8D5N Brno

první rekonstrukce VP na NP:
únor 2003 - KT8D5R.N2 Brno (rekonstruován původní vůz z Košic)
červenec 2003 - KT8D5R.N1 Ostrava

zdroj:
www.wikipedia.com (česká a polská jazyková verze)
www.prahamhd.vhd.cz/Tramvaje/RT6N1.htm
www.tramvaje.com/typy.vozu/vozy.astra/astra.htm
www.bmhd.cz
www.mhdaktualne.net/krumpac.html
www.strassenbahnen-online.de/tatra/kt8d5/index.html


pozn: kde se píše tečka v KT8D5R.N2 a KT8D5.RN1 je na každým webu jinak. zřejmě to žádní šotouši nevědí. a ani výrobci! Na webu KOS Krnov je uvedeno KT8D5.RNx; na webu Pragoimex jednou KT8D5.RNx a dvakrát KT8D5R.Nx!!!
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 874
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 13:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix> RT6N bych nenazyval slepou ulickou, bo se jednalo o kopii uspesne koncepce. Zaslepila ji ale snaha usetrit za kazdou cenu (nekvalitni dily) a krach vyrobce.
-------------------------
Co se tyce oznacovani vozu a rekonstrukci, tak v tom zadny hlubsi smysl nehledej. Obcas i 2 uplne stejne vozy maji v oficielnich papirech jine oznaceni (klasicky T3P x T3R.P, K2P x K2R.P, T3T x T3M3, a mnoho dalsich). Naopak jako T3M se casto oznacuji jak vozy s TV1 (Praha,Brno), tak vozy s vyzbroji Skoda (Plzen, Liberec). Nedivil bych se, kdyby nektere reko kachny byly oficielne .RN2 a jine R.N2
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 4-2005


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 14:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Adam_r: Není do označení Plzeňských/Libereckých T3 s výzbrojí škoda přidáváno číslo? (T3M.0x...)

Docela by mě taky zajímalo, jestli je v oficiálním značení liberecká modernizace (zachována odporová výzbroj) "T3m" nebo jestli je to jen značení DPmL.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 16:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: nějak ve svém přehledu pomíjíš brněnské 1803 a 1801. První má TBZ a se zkouškami druhé se nepokračovalo kvůli nejistotě schválení typu.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 16:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: RT6N1 - v Praze 1996 - 1999 provozovány v rámci zkušebního provozu na vložených pořadích převážně na linkách 4, 7, 11 a 18.
V Brně jezdily ještě podstatně déle.
Trvalé povolení k provozu skutečně nikdy nezískaly.

zdroj:
http://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2007041701
http://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2006041012
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 4-2005


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 17:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, brněnská 1801 se sporadicky ukazovala v ulicích na lince 3 nebo 13 až do září 2004.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 17:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To že má 1803 TBZ vůbec nic neznamená.
Úspěšná TBZ je jen jednou, nikoli jedinou z podmínek pro získání PZDV.
TBZ mají všechny pražské RT6, je to jedna ze základních podmínek, aby vůbec mohly vyjet mimo zkušební kolej a areál DP.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 11. května 2007 - 20:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Manil: Dlužno dodat, že by se na tyto linky hodilo něco s nízkou podlahou a spoustou místa na stání...

Démon: Chtěl jsem tím hlavně říct, že úspěšně jezdily na pravidelných pořadích náročných linek a dojezdily až se blížil konec zkušebních km a tím pádem by byla nejistá návratnost jakéhokoliv většího zásahu.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 12. května 2007 - 09:08:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak Schwarz má opět fejeton v MF Dnes. Na netu bude přístupný až ve 12:00. Úplně se toho bojim.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 2-2006


Odesláno Sobota, 12. května 2007 - 13:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stále ty samé pohádky o bílých obrubnících zhoršujích bezpečnost provozu...
Asi panu doktorovi vadí, že tyto obrubníky pomáhají zachraňovat zdraví a životy a připravují ho tak o práci.
Jiná možnost už mě fakt nenapadá.
A jestli si něčím vysloužil svou neoblíbenost, tak právě svou arogancí, povýšeností a snahou vyjadřovat se i k věcem o kterých nemá ani to nejzákladnější povědomí.

Edit: Za přečtení stojí i další článek o kamionu pražské záchranky ilustrující "odbornost" a oblíbenost ředitele ZZSHMP v souvislosti s jeho vyjádřeními na DP-Areně.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 14. května 2007 - 09:07:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V souvislosti se Schwarzem jsem si vzpomněl, že tomu bude již 18 let, co jeden neoblíbený a nepříliš inteligentní komunistický funkcionář pronesl ve svém nejslavnějším projevu památnou větu: "Když to nezvládám, tu funkci, tak vodejdu...".
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 21:01:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak se všichni po....dívejte reexport z převážně NDR
 
 
Fotek mám asi 3000 ks včetně metra, vlaků, MHD, soch, mrakodrapů....
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 21:04:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

  Necvrnkněte si
Ondrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 5-2004


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 21:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arakain: moc pěkné, přesto:
- to už není zákaz fotografování?
- KT8 a T6B5 není reexport ale bylo dodáno jako nové.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 08:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arakaine nechceš to nějak zveřejnit(web atp)?Nebo mohl bych poprosit na meil j.pickzavinacseznam.cz?Dík.
Ondrys:on tam nikdy nebyl.Jednak to nebyla moc zajímavá destinace a pak bylo hlídáno abys nefotil něco co by se nehodilo .Je to jako když si pozveš návštěvu do bytu.Taky jí neukážeš bordel ve skříni a neumytý nádobí, ale jen ty uklizený pokoje.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace