K-report
 

Archiv do 19.května 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse » Staré archivy » Archiv do 19.května 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3160
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 12:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad legalizace:
Jde i o to, aby člověk mohl říci: Mám hezkou značku a taky jsem si za ni legálně zaplatil.

Pak přestanou být hezké značky výsadou grázlů (čestný občan se za ni nebude muset stydět a grázl se s ní nebude muset chlubit, jak má všechno zmáklé)

Ad systém českých RZ:
Určitě by ho šlo zpřehlednit a nakombinovat tak, abychom se nebáli vyčerpatelnosti systému. 6 čísel ze sedmi znaků je opravdu těžko zapamatovatelných...

Souhlasím s Welkem, že značka je jednou z vizitek země a měla by být nositelem národní identity (a to nejsem nacionalista).

Osobně jsem velkým příznivcem rakouského, slovenského nebo německého systému
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9180
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jde i o to, aby člověk mohl říci: Mám hezkou značku a taky jsem si za ni legálně zaplatil.

Pak přestanou být hezké značky výsadou grázlů (čestný občan se za ni nebude muset stydět a grázl se s ní nebude muset chlubit, jak má všechno zmáklé)


Proč ne, proti tomu nic nemám. Samozřejmě, že zde šmelina se značkami existujem, to je jasné.
Ale neříkejte tomu korupce.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9181
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

6 čísel ze sedmi znaků

Je to šest číslic, ne čísel.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Online výběr PZ v ČR!

Když ouřad chce, pustí kačku a zprovozní přes internet leccos zadarmo, za co musí naší západní sousedé slušně zaplatit (obch.rejstřík, katastr nemovitostí, ověření pojištění vozidla atp.).

Jak už jsem psal v komoře zahraniční, můžou si Němci via internet ověřit, zda jej jejich vysněná PZ (výběr mají minimální) zrovna volná.
Vždyť u nás by to šlo také! Výhoda je, že součsný alfanumerák je opravdu jednoduchý, tedy programová náročnost malá. Spravoval by to Centrální registr vozidel (CRV) kam se údajně sbíhají všechna data. Urychlilo by to také centralizaci správy celé agendy (jeden server pro celou republiku spojený online se všemi ORP v republice). Když ale vidím, jak na poště běžně vypadává provozní program, takže naštvané frontě oznámí, že nejde nic, tak si dovedu představit lidi co jedou 50 km zaregistrovat vysněný povoz - a vono nic!
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:23:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad 3260:
Děkuji, jak jste to napsal. Nemám potřebu polemizovat s Mcbainem o jeho názoru "Pokud prokážete, že z tzv. hezkých čísel plynou nějaké "měřitelné" výhody taxe můžeme bavit dál. A pokud ty výhody ukážete, tak mi ještě ukažte jak je odstraníte legalizací tzv. hezkých čísel."

Korupce se vždy špatně dokazuje, byť je takzvaně očividná (nerovná se jednoznačná a už vůbec ne prokazatelná). Vzhledem k tomu, že RZ patří k vizitkám země, mělo by se i na ně vztahovat nazírání: Dělejme především to, co nezavání a nepoškozuje dobré jméno země (státu). Bohužel, tento názor zmizel se zánikem první republiky. A tak od politiků a úředníků slýcháme: Dokažte, že tato událost poškodila kredit.... a pak se postaráme, aby se událost neopakovala, nebo aby původce odstoupil.
Znovu opakuji, nechci nikoho lustrovat - morálně ani technicky - to je nesmysl a mrhání časem, energií, penězi. Ale má smysl přijmout takový systém (v tomto případě přidělování RZ), aby NENAHRÁVAL menším či větším hajzlíkům.
A jak Mcbain podotknul: Ten černý bavorák tam bude mít spíš tu 8B8 8888.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:36:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mcbain:
Možná jsem málo právně zdatný, proč nemám šmelině s RZ říkat korupce?
Jak jste uváděl, tak "Korupce to je, pokud z toho jednání plyne korumpujícímu nějaká výhoda."
Výhody vidím v prvé řadě ty neměřitelné:
a) Parkuji blbě, ale RZ dávám najevo, že si to můžu dovolit, poldové neopruzují, nebo jen formálně.
b) Moje ego je podle modelu "noví rusové" uspokojené: Jindřichovi jsem za hezké číslo dal o tisícovku víc, než Eman, tak mám tu RZ já a jsem větší king. (Eman má zase větší tetování a blonďatěší blondýnu. :-)
No, a pokud úředníci rovnou z krabice vytahují ZMP pak s nimi šmelí, tak to dělají za účelem, aby se nechali nějakou tou tisícovečkou zkorumpovat. Není to tak?
Předem děkuji za vysvětlení.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:46:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek: Evidenci hezkých čísel přes internet jsem tu nahodil jako jednu z cest již před více jak rokem. U některých diskutujících jsem vyvolal smršť odpovědí "...nejde to, zbytečné, drahé, neřešitelné mezi ORP, co když je více zájemců o stejnou RZ" atd. Opravdu, v době internetového obchodního rejstříku, internetového obchodu a internetových dražeb atd. skvostné argumenty.
Bohužel, padající server je můrou každého, kdo používá počítačovou síť jako pracovní nástroj a je limitovaný neúprosnými termíny. Takže nespolehlivost MŮŽE nikoliv MUSÍ být ještě nějakou dobu argumentem, proč to nejde - a tak šmelina (korupce) pokvete dál.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3162
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 13:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že by: o korupci se zřejmě nedalo hovořit v počátcích systému (viz 1B0 0001 na starém Unu či 1A0 0002 na Fabii a podobné případy).

Současný stav vidím ve velkých ORP jako silně korupční, v malých ORP je to spíš záležitost známých, kamarádů a vztahů maloměsta.

Takové Brno a jeho nedávno viděné 4B4 4444, 4B6 0000 či 4B4 0000 (vše na obřích černých ofroadech) už tak přátelsky nevypadá.

Ostatně kuřimští místní hajzlíci v naší ulici mají 4B6 0444 a 3B3 4950. Oba jezdí v zóně 20 padesátkou, oba mají také velké černé ofroady. To všechno je náhoda?
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3163
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě ke korupci: obrázek o zaměstnancích Odborů dopravy jsem si udělal také z korespondence s jednotlivými ORP: tam kde něco není v pořádku, tam není také odpověď.

To také není náhoda.

Hádejte, která ORP a její Odbor sociálních věcí měl na starost děti Anny Mauerové?
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9183
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by - poldové neopruzují, nebo jen formálně.

Tohle prokažte, a pak je to jasná korupce. Výhoda = nepruzení poldů.

Moje ego je podle modelu "noví rusové" uspokojené: Jindřichovi jsem za hezké číslo dal o tisícovku víc, než Eman, tak mám tu RZ já a jsem větší king. (Eman má zase větší tetování a blonďatěší blondýnu. :-)

Uspokojování ega snad není trestné v žádné zemi na světě. Trochu se nám to zvrhává směrem k nižším cenovým skupinám.

No, a pokud úředníci rovnou z krabice vytahují ZMP pak s nimi šmelí, tak to dělají za účelem, aby se nechali nějakou tou tisícovečkou zkorumpovat.

Současný stav vidím ve velkých ORP jako silně korupční


Znova - korupce je když...?

Takové Brno a jeho nedávno viděné 4B4 4444, 4B6 0000 či 4B4 0000 (vše na obřích černých ofroadech) už tak přátelsky nevypadá.

Teď je otázka, co je "korupčnější" - ty "hezké" značky", nebo "obří černé ofroady"?
Co se změní, když to "legalizujete"? Jen to, že ty peníze zkásne stát. Proč ne, ale neříkejte tomu "boj proti korupci". Protože šmelina s "hezkými značkami" prostě není korupce...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestle ...taxi...

Exemplární příklad, jak má hromada čísel znemožnit zákazníkovi zapamatovat si číslo vozu v kterém jel (byl okraden). Tvůrci těch čísel na dveřích taxi byli lidé, z nichž někteří(některé) se už ocitli před soudem pro různé delikty s taxislužbou spojené.
Ale k jádru: česká poctivá legální taxislužba má maximální kapacitu 9.000 vozidel (real 8.500 ks) pro celou republiku - vše nad to je úmyslně vytváření pnutí nebudu zde rozebírat kdo a proč. Na Prahu z toho připadá 2.500 ks (dnes 4.500 + hotelová taxi + ilegálové = cca.6.500!). Takže poznávací značku TAXI by mohly tvořit výlučně 4 číslice v emisním rozsahu 1 - 9, 10 - 99, 100 - 999, pro vozy umožňující přepravovat invalidní vozíky, 1000 - 9999 ostatní. U všech PZ jednotný prefix TAXI, který by ale opticky nebyl součástí alfanumerického kódu (jiný podklad jiná barva písmen) Snadno zapamatovatelné, nezaměnitelné...a ouvej, jak mi jeden člověk řekl když jsem mu značku 1 : 1 předváděl: "to přeci nejde pane, maj státně posvěcenej turbo-okrádač na taxametru, kam by přišli - každej hejhula by si je pak pamatoval!" tak nevim...
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4255
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přesně tak, nejedná se a ani nemůže jednat o korupci, čili úplatkářství. Úplatkářství je, cituji trestní zákon: "...v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu přijme nebo si dá slíbit úplatek...".
Jedná se tedy o pokus tímto ovlivnit nějaké rozhodnutí ve správním nebo soudním nebo jiném řízení před orgánem veřejné moci (např. přijetí na VŠ) ve svůj prospěch, ale rozhodně ne o vydání značky s "hezkým" číslem. To opravdu není úplatkářství.
Nic na to nemění, že ze strany úředníka se jedná o bezdůvodné obohacování a jednání v rozporu se svými povinnostmi, za což by mohl být na hodinu vyhozen.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Korupce je, když někomu vidám značku podle jeho přání za peníze pro sebe. Řečeno s nadsázkou socialisticky: na 4B4 4444 má právo Trabant i Mercedes, člověk s příjmem 15 0000 Kč i 100 000 Kč a oba bez peněz pro úředníka. Ale uznávám, že úředník je také jen člověk a proč si nevydělat - trestné to prostě není. Poptávka po hezkých číslech je, tak je jejich cena vyšší priorita než řada ve frontě.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9185
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Korupce je, když někomu vidám značku podle jeho přání za peníze pro sebe.

Ne, to právě korupce není, viz Quexův příspěvek. Je to maximálně to bezdůvodné obohacení nebo lidově šmelina. Ale ne korupce.

Řečeno s nadsázkou socialisticky: na 4B4 4444 má právo Trabant i Mercedes, člověk s příjmem 15 0000 Kč i 100 000 Kč a oba bez peněz pro úředníka.

Ano, právo na to mají. Ale "legalizací" "hezkých značek" se k 4B4 4444 Trabanty nepřiblíží.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Korupce - šmelina

Za komunistů si přisluhovači režimu "nechávali dávat" čísla, kterým dneska říkáme "protekční". Jasně tím dávali každé hlídce VB a lidem co to vnímali najevo, že jsou něco víc, než my. Tento stav přešel do dneška distribucí téhož vesměš stejné chamradi resp. jejich potomkům. Musíme pochopit, že ti lidé už po generace chtějí být in u koryta a to že to dosáhli se musí někde projevovat. Pořádný fáro, protekční číslo, nejnověji invalidní placka = PROSTĚ JÁ MŮŽU VŠECHNO (ICH CHEF DU NIX pro germanisty). To má ale obrovskou přitažlivost pro nás plebejce. Dovedu si představit uvadlou rozvedenou čtyřicátnici za šaltrem, na kterou tokový geroj ověšený zlatem vycení 24karátový chrup a ta mu zcela uchvácená vyndá ze zadní krabice požadované numerko v blahé naději, že třeba...Reálnější jsou různé slevy za zboží a služby. Dokázat jim to je ale příliš drahé! Je tedy putna zda korupce či šmelina - odbourá se nejrychleji zavedením inteligentního systému
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9188
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To má ale obrovskou přitažlivost pro nás plebejce. Dovedu si představit uvadlou rozvedenou čtyřicátnici za šaltrem, na kterou tokový geroj ověšený zlatem vycení 24karátový chrup a ta mu zcela uchvácená vyndá ze zadní krabice požadované numerko v blahé naději, že třeba...Reálnější jsou různé slevy za zboží a služby.

Jak říkám, trochu nám ta diskuze upadá směrem k nižším cenovým skupinám.

odbourá se nejrychleji zavedením inteligentního systému

A jak? Vždycky budou nějaké "hezké" kombinace.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain Vždycky budou nějaké "hezké" kombinace

Přijde na náročnost zákazníka. Holandský systém tří párů bloků s převažujícími písmeny by dnešní zájemce spíš odradil. Nemluvě už o německé praxi, která má základv kombinaci A- AA 111 přičemž na výběr jsou jen ta dvě písmena a tři čísla. Takže usměrnit to lze. Ale i kdyby budoucí systém měl třeba 8 míst a dalo se tam zadat cokoliv, tak při dnešní úrovni technologíí je skutečně hračka vytvořit jednoduchou aplikaci prohlížení a rezervace "hezkých" čísel. Problém co tolik dráždí by byl obratem odstraněn. Napadá mi příklad s rezervacemi žádaných knih v pražské městské knihovně. Zavedli Koniáše (něco vtipného by se hodilo i na PZ) a je klid a pohoda....
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: myslím, že ani Welek ani já nemluvíme o tom, že je špatné vlastnit černého ofroada s pěknou značkou. Šmelina (říkejme tomu tedy tak) ale přitahuje šmelináře (tedy tu méně čestnou část bohatších i chudších lidí).
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9192
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak při dnešní úrovni technologíí je skutečně hračka vytvořit jednoduchou aplikaci prohlížení a rezervace "hezkých" čísel. Problém co tolik dráždí by byl obratem odstraněn.

To právě nechápu - jaký "problém"? Jediné, co by se změnilo že by se penězi neobohacovali úředníci, ale peníze by tekly do veřejných rozpočtů. Proč ne. Ale na Trabanty by se "hezká čísla" určitě nedostala.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9193
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 14:59:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260 - myslím, že ani Welek ani já nemluvíme o tom, že je špatné vlastnit černého ofroada s pěknou značkou.

Sorry, ale mě připadá že tvrdíš:

Takové Brno a jeho nedávno viděné 4B4 4444, 4B6 0000 či 4B4 0000 (vše na obřích černých ofroadech) už tak přátelsky nevypadá.

Ostatně kuřimští místní hajzlíci v naší ulici mají 4B6 0444 a 3B3 4950. Oba jezdí v zóně 20 padesátkou, oba mají také velké černé ofroady. To všechno je náhoda?

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260

Ano, budeš můj mluvčí když se nas...naštvu

Další perla je z MHD. Těm klukům z MHD-nehodovky prej už nestačí, že se chovají jako policie, nosí podobné uniformy, modrý maják, měli by chtít i jakési extra PZ - bůh ví jaké! Takže tlak na budoucnost PZ bude, zřejmě odevšad..
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: ano tvrdím, protože oba kuřimské znám.

Slušný člověk neukazuje své bohatství na RZ, zlatém řetězu na krku či stylu jízdy. Ani nežije stylem, já můžu všechno zaplatit.

Když takový člověk udělá chybu, tak obvykle vytáhne nadutou šrajtofli a s bezcitným výrazem řekne: Tak kolik za to chcete, kolik vám mám dát?

S tímhle mám osobní kuřimskou zkušenost.

Není to o nižší cenové skupině, ale o vztahu k člověku a o pokoře. Některým lidem peníze charakter zkazí, jiným ne. To už ale není téma o RZ, ale o lidských hodnotách.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9197
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak v tom případě ale existuje jediná možnost - "hezké značky" prostě vůbec nevydávat a cíleně je ze systému odstranit.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:

paradoxní je, že například jediné rakouské na přání co jsem kdy viděl měly v názvu slova Tábor, Brno a ČSFR. to je taky náhoda nebo jen české, správné (podle Tebe) ego aplikované v zahraničí???

(Příspěvek byl editován uživatelem 3260.)
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:35:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Quex:
Děkuji za objasnění rozdílu mezi korupcí a bezdůvodným obohacováním. To je důležité, abychom věděli, o čem zde vlastně diskutujeme.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:38:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mcbain: Je nesmysl debatu posouvat k nižším cenovým skupinám. Jak jsme si před nedávnem mohli přečíst v Reflexu, při psaní (v médiích) by měli lidé (novináři) používat více korektní výrazy.
Vyvarujte se tedy takových výrazů, jako je šmelina, můžeme mít pouze obavu, zda při vydávání RZ nedochází k bezdůvodnému obohacování.
Předpokládám, že kolega 3260 opustí výraz grázlové a já se vzdám slova hajzlíci. Máme přeci na mysli jedince, kteří vnějšími atributy budí zdání, že se pohybují v nonkonformním prostředí. :-)
Z jiného sudu:
Nevšiml jsem si, že by tu někdo chtěl po orvelovsku vygumovat z paměti lidí hezká čísla. Za sebe jen opakuji, že se mi jako daňovému poplatníkovi příčí, aby rozličné obálky, hmotné či nehmotné plnění vedlo k bezdůvodnému obohacování úředníků. Nelíbí se mi to proto, že ač zahraniční zkušenosti ukazují, že lze značky na přání nebo hezká čísla zpoplatnit nebo vydražit - s příjmem pro stát, tak tato drobnost u nás nefunguje. Netvrdím, že to zaplní děravý státní rozpočet. Ale legální distribuce (trh?) hezkých RZ může být jedním z opatření, které zabrání, aby peníze z čehokoliv řízeného státem tekly jinam, než státu. Pak má stát peněz málo a hledá další cesty, jak si je vytáhnout, a to i ode mně.
Nedomáhám se toho, aby hezké kombinace byly korektně a proporciálně rozloženy mezi levná a drahá auta (to je zvrácenost typu "pozitivní diskriminace"). Rád bych se dočkal toho, že až uvidím např. značku 1A1 PEPA, tak budu vědět, že zase někdo přispěl v dražbě například do fondu dopravní infrastruktury. Současně také budu vědět, že např. dražba těchto RZ "zachránila" nějakou úřednici před pokušením z bezdůvodného obohacování.
Jsem zvědav, čeho se zase kdo chytne, aby slovíčkařil. Jak známo z politiky nebo právní praxe - buď můžeme vnímat smysl sdělení, nebo se vybíjet na jednotlivých slovíčkách. Každý ať dělá to, co mu jeho nadhled dovolí :-)
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 15:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rád bych se dočkal toho, že až uvidím např. značku 1A1 PEPA, tak budu vědět, že zase někdo přispěl v dražbě například do fondu dopravní infrastruktury.

A přesně tohle by mělo nalákat na hezké značky slušnější část populace a posunout tak pomyslný jazýček vah na lepší stranu.

Pokusím se nadnést nad těmi dvěma konkrétními kuřimskými grázly.

(Příspěvek byl editován uživatelem 3260.)
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 16:00:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad 3260:
Díky - líbí se mi, jak jste na konkrétních příkladech popsal, co jsem tady teoretizoval.

Ad Mcbain:
Nevidím důvod, proč utíkat od horké kaše - "hezké značky" prostě vůbec nevydávat a cíleně je ze systému odstranit." Tím jen (cíleně?) vyvoláte debatu, která značka je ještě hezká.
Osobně si myslím, že je lepší, aby jedinc, který vnějšími atributy budí zdání, že se pohybuje v nonkonformním prostředí, aspoň občas narazil a dozvěděl se, že se musí zařadit - mezi ostatní, kteří u počítače poctivě draží jejich vysněnou RZ. Určitě se mezi těmito "neformály" najdou ti, kteří na to budou mít lidi. Proč by ne - i to je docela uspokojující byznys vytipovávat hezké RZ, zastupovat ty, kteří na to nemají čas, chuť nebo buňky a inkasovat od nich poplatek za službu zajištění pěkné RZ na internétové RZ-burze.
Takový slušný RZ-makléř, nádhera.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9199
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 16:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji za objasnění rozdílu mezi korupcí a bezdůvodným obohacováním. To je důležité, abychom věděli, o čem zde vlastně diskutujeme.

Já jsem to věděl hned od začátku. Kvůli postihování bezdůvodného obohacování úředníků na výdejních místech ale není třeba měnit systém kódování značek ani nic jiného. To je postižitelné už teď.
Jsem tedy rád, že i ostatní mají jasno a pojem "korupce" odtud můžeme konečně vypustit.

Za sebe jen opakuji, že se mi jako daňovému poplatníkovi příčí, aby rozličné obálky, hmotné či nehmotné plnění vedlo k bezdůvodnému obohacování úředníků.

To se mi taky příčí.

Se zbytkem souhlasím, takže už příště nebudeme do této věcné debaty tahat pojmy jako "korupce", "blondýny", "tetování" a podobně. Paxe možná můžeme někam dostat.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9200
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 16:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevidím důvod, proč utíkat od horké kaše - "hezké značky" prostě vůbec nevydávat a cíleně je ze systému odstranit." Tím jen (cíleně?) vyvoláte debatu, která značka je ještě hezká.

Protože některým zde zřejmě kombinace "hezké auto" + "hezká značka" + "blondýna" + "zlatý řetěz" nějak vadí.

Osobně si myslím, že je lepší, aby jedinc, který vnějšími atributy budí zdání, že se pohybuje v nonkonformním prostředí, aspoň občas narazil a dozvěděl se, že se musí zařadit

Tímhle už právě chtete řešit něco "vyššího", než jsou jen značky. Nějaké "zařazování nonkonformních jedinců" opravdu řešit nehodlám.

Prostě:

1. postihování bezdůvodného obohacování úředníků - ano.
2. případné zavedení oficiálních značek na přání - proč ne (ale s bodem "1" to nesouvisí).

O ničem dalším diskutovat nehodlám. Já s lidmi se zlatými řetězy a blondýnami problém nemám.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3170
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 16:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože některým zde zřejmě kombinace "hezké auto" + "hezká značka" + "blondýna" + "zlatý řetěz" nějak vadí.

Bohužel právě šmelinářské prostředí je jedním z faktorů pravdivosti této rovnice. Opět podotýkám dvojí osobní zkušenost.

Zároveň však existuje i rovnice:
hezké auto + normální značka + hezká blondýna = slušný člověk
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 16:21:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mcbain:
Souhlasím s Vaším souhlasem :-)

Občas rád provokuji, pokud se Vás to dotklo - omlouvám se. Je to taková moje metoda, kterou někdy nadělám patálie, jindy rozproudím debatu k tématu, kdy nikdo nechce jako první kousnout do kyselého jablka. To se zdaleka netýká pouze této debaty. Nicméně mám ověřeno - funguje to.

Je otázka - jestli a kdy - se v oblasti komerčního výdeje RZ k něčemu smysluplnému dobereme. Ještě jsem ani nestačil jít pro noviny. Ten Welekem avizovaný článek se nakonec nekonal, že?

Myslím, že se nemusíme shodnout na tom, co všechno hezká čísla jsou, ani kam až pustit značky na přání. Důležitější je připravit na rozličných úrovních živnou půdu k tomu, aby mohl vzniknout prostor pro jistý tlak a následnou odbornou debatu např. pro vznik nového systému RZ vzor 2010.....
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3061
Registrován: 8-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 17:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mě 'firemní' noviny o pár vteřin zdulil ředitel před nosem :-)
ale máme internet, tak proč ho nevyužít: :-)
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=113&r=autox
články aktuálního dne jsou tam od 12:00
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 17:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha, už je tady zase spor o přidělování "hezkých kombinací"... no, už mě tu v minulosti přesvědčili, že nikdo neví, co je vlastně "hezká" nebo protekční značka a že když nevím, jak by to přidělování mělo prakticky probíhat, tak ho nemám prosazovat, ale přesto se musím u zdejší diskuse pozastavit:

Kdo vám řekl, že "korupce" znamená jen a pouze úplatkářství ve smyslu § 160 a § 161 trestního zákona? Úřednice vydávající plechové tabulky a zanášející je do evidence, ba ani její šéf o patro výš, nemá za úkol značky ani prodávat, ani posuzovat, komu jakou přidělí. Pokud vytáhne 4B4 4444 z krabičky v den, kdy jinak dává 3B8 2568-2579, tak sice nic přímo neporušuje, ale když si za to vezme pár tisícovek, tak to není korupce?? Jaký je rozdíl proti úředníkovi na "OPBH" v době pořadníků na byty, který někomu najednou přidělí krásný byt mimo pořadí? Jenom v tom, že byt je mnohem dražší, nedostatkovější a objektivně pro život potřebnější, ale princip je snad tentýž, ne?

Taky sem prosím v této souvislosti netahejme celkem nevinný občanskoprávní pojem "bezdůvodné obohacení", který nutně neoznačuje delikt ani ničí pochybení, ale často třeba situaci, ke které přijdu jako slepý k houslím - pokud mi někdo omylem zaplatí víc než měl a já si toho nevšimnu, pokud mi na účet přijde víc než mělo, je to bezdůvodné obohacení. Pokud jsem státní úředník, na mou kancelář stojí fronta a já vezmu nejprve někoho zezadu, kdo na mě mávne tisícovkou, tak jsem se bezdůvodně neobohatil, nýbrž jsem jednal korupčně.

Ostatně byla tu před časem ta fotka šesti aut před Míčánkami a tak úplně úřednicky to nepůsobilo (Superb- jo, ten mohl být vedoucího služební, Mercedes E, Alfa Romeo kupé, nová Octavia combi...) Omlouvám se, pokud někomu toto zase přijde jako "závan nižší cenové skupiny" nebo třeba "závist socky", ale svědčí to o tom, že na té práci budou jiné lákavé okolnosti než tabulkový plat... a na "frajerech se zlatými řetězy a blondýnami kolem krku" nepranýřuju jejich majetek, ať si kupují víc ofroudů i řetězů než průměrný občan, ať si mají značky 1A7 0007 nebo (třeba časem) 7A7 KING, ale rozčiluje mě ten přístup "když máš prachy, můžeš se na pravidla vykašlat". Protože si všechno můžeš zaplatit - protekční značka je v tomto směru jen velmi podružný střípek, ale přece. Vím, že do jisté míry to tak bylo vždy a všude, ale stejně vždycky budu v každé dílčí otázce pro to, aby se majetlové rozdíly pokud možno odrážely pokud možno jen v majetkové sféře.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 17:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Abych shrnul svou předchozí litanii: nehoruji za nic jako "rovnoměrná distribuce protekčních značek mezi Mercedesy a Trabanty", ale za jakoukoli větší průhlednost přidělování - ať již důsledně náhodné generování číselné kombinace, nebo nějaké dražby apod. Situace, kdy přijde škodovkář pro RZ, zeptá se, jestli by nebylo třeba 7A5 7755 a dozví se "teda to fakt nemáme" nebo "co si jako myslíte, že to tady rozdáváme jak se nám zachce, nebo co?", protože nějakej borec ji už má schovanou za pár kapříků, pro mě tedy korupcí je - vždyť úředníci mají v souvislosti se svou funkcí neoprávněný majetkový příjem.
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 18:16:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Korupci a šmelinu u nás pánové nevykořeníme, tak se nevysilujme.

Napadlo mě sestavit tabulku-ceník těch "prodejných" čísel. Ale jsem chabus na matiku. Zná někdo z Vás ten vzorec kterým se vypočítávají proměnné kombinace? v našem případě na formát ČYČ ČČČČ . Takže třeba 4Y4 4444 by byla kategorie (a), 4Z4 4400, 4411 (b) atd. atd. každá ta kategorie by se nějak ocenila. Např. (a) 20.000,- b) 10.000,- atd.

Fond silniční infrastruktury! }Tam by to mohlo jít, nebo obětem z nehod zaviněných kvalitou silnice.....
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 19:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebo obětem nehod zaviněných ofroudy s protekčními značkami
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 19:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek včera /69/ :
...Budou co nejdříve zavedeny značky na přání. Zřejmě cokoliv za prvním třímístným blokem
(1A1 PEPA , 1A1 PRD1 atp.) Mé černé srdce se směje, tohle "systém 2001" rozloží definitivně
Více zítra v MFDnes příloha AUTO.


MFDnes, dnes, /příloha AUTO/ :
"...Myslím, že není dobré měnit systém, který má svou číselnou logiku a historickou posloupnost. Bylo by přece lepší platit jen za "hezká" čísla, třeba 7777, ale nevtahovat do systému písmena, která ho rozbijí,"...

Ach ti novináři... všechno překroutí ! Nebo existuje jiné vysvětlení ?
Teda nevím, jak kdo, ale já ať koukám, jak koukám, vidím dva naprosto rozdílné pohledy na věc...
Ale to může být taky tím, že jsem již od útlého mládí rozumu mdlého, cenová skupina : "Nádražní bufáč"...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9206
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 20:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jef - Pokud vytáhne 4B4 4444 z krabičky v den, kdy jinak dává 3B8 2568-2579, tak sice nic přímo neporušuje, ale když si za to vezme pár tisícovek, tak to není korupce??

Ne. Je to "jen" to bezdůvodné obohacení.

Pokud jsem státní úředník, na mou kancelář stojí fronta a já vezmu nejprve někoho zezadu, kdo na mě mávne tisícovkou, tak jsem se bezdůvodně neobohatil, nýbrž jsem jednal korupčně.

Ano, v tomto případě je to jasná korupce.

Je tam ten rozdíl jasný?

A pokud někde na úřadě bují bezdůvodné obohacování se skrze tabulky RZ, tak je to i dnes řešitelné standartními zákonnými cestami.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 21:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: Já už s tím pak přestanu otravovat, ale kde je teda přesně ten jasný rozdíl? Předběhnutí fronty v obou případech, neoprávněný prospěch úředníka v obou případech, jenom to proběhne pokaždé jinak rafinovaně...

Dědek:
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9208
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 16. května 2007 - 21:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když za pomoci všimného předběhnu frontu čekajících (na výdej RZ ), a zkrátím si tím pobyt na úřadě o dvě hodiny, tak z toho mám jasný prospěch (úspora času). Tedy korupce.

Když za pomoci všimného vyfasuji nestandartní značku na auto tak z toho žádný prospěch (kromě oblažení svého ega) nemám, a tedy jít o korupci prostě jít nemůže.
Korupce by to byla jen v případě, že někdo prokáže, že "hezké značky" znamenají nějaké výhody, například před Policií. Pak by to bylo jasné.

V obou případech se samozřejmě úředník bezdůvodně obohatil, o tom není sporu. Ale to je řešitelné i dnes bez žádných změn ve výdeji a kódování tabulek RZ.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 16. května 2007 - 22:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek ad 1809 MFDnes Auto 16.5.2007

Takhle jsem to redaktorovi po nahlédnutí jeho pracovního textu autorizoval.....

Proto bych nerad hned od počátku dostal nálepku ODPŮRCE něčeho, co bych v navrhované podobě kriticky toleroval. Takže citaci mého postoje bych Vašimi slovy prosil upravit takto: (červeně delete), modře zařadit

Zavedení takzvaných značek na přání má i (odpůrce) své kritiky. „Současný systém z roku 2001 umožňuje distribuovat "hezká" čísla jako individuální, zpoplatnit je podobně jako ve Velké Británii a tak snížit náklad(u)y na celou agendu. Nový systém bude stát daňové poplatníky peníze a do dost problematické systematiky současné evidence registračních značek vnese problémy. Pokud se to skutečně podaří prosadit, klidně bych za (jednu značku) jedno individuální kódování vybíral až dvacet tisíc korun. Jestli si někdo může koupit auto za jeden a půl milionu, dvacet tisíc pro něj nic není. Další omezení by mohlo být časov(á)é. Zvláštní značka by platila třeba jen po dobu (jen) pěti let. Pak by se musela znovu předplatit,“ uvažuje Petr Marinov, autor knihy České poznávací značky.

....tu číselnou logikou a historickou posloupností si tam přidal, asi chtěl mými ústy zdůraznit ten systém, ale já se nezlobím, kluk je dobrej a možná ho tématika chytne a něco ještě bude chtít tímhle směrem napsat. Samozřejmě po důkladnějších rešeržích - tohle se dávalo dost narychlo dohromady viz mimochodné údaje o tom kde už se dá PZ na přání obstarat (ode má aktualizované správné údaje).

Ano, brojím proti "2001", viz moje knížka, kde vyčítám jeho tvůrcům opisování ve Vietnamu (co si to ten chlap prostě dovoluje!). Dnešní článek v MFDnes je však svého druhu unikum, zcela první, kde se veřejnost dovídá některé detaily z přípravy něčeho co může 100% ovlivnit aniž o tom ví, a tam jsem necítil vhodné a taktické hned polarizovat strany. "Systém 2001" zatím bohužel platí, plno lidí však nemá představu jako by měl vypadat jiný a lepší (co to je pane lepší? budou se teď ptát). Odstranit ho lze jedině jako předchozí režim, buď se znemožní sám (např. zaváděním dalších paskvilů á la sportovní trvalá PZ, nyní značky na přání), nebo ho k tomu donutí z různých důvodů okolnosti (naše veřejnost, třeba dohoda ze Schengenu vyžadující mj. naprosto přesné rozlišování vozidel, každej moped musí být ihned identifikovatelný - u nás ovšem težko...). Takže nejdřív co nejširší a nejpodrobnější vysvětlovací (osvětovou chceš-li) kampaň ať vůbec veřejnost ví oč jde, že je tu nějaká bohatá historie na kterou lze navázat vč. všech nutných souvislostí. S tím mohou pomoci média, obchod (prodej vozidel) a klubový život (veteráni, sběratelé). A až pak se lze do toho naplno opřít a konstruktivně bourat prohnilou monarchii V pracovní verzi textu stálo něco o připravovaných změnách v r. 2009, co konkrétně ovšem z p. Pokorného nevypadlo. Já jsem můj návrh nových českých PZ neskromně nazval MMX plus, tedy co by mohlo platit v r. 2010 a dalších. Očekával jsem kritickou odezvu a podněty k vylepšení na tomto serveru, zatím marně. Těch se mi hojně dostalo na knižním veletrhu, odhlédnu-li od detailní pitvy každé stránku od Vámose (díky za ni!) a mejlů od čtenářů. Takže takhle.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 07:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek : Dík za odpověď.

Přiznám se ale, že jsem ani jinou neočekával. Leč přišlo mi to "poBleskovsku" z celého toho článku vlastně "nejzajímavější" - taxem to z něj vyňal a použil proti tobě... .
V "konstruktivním bourání prohnilé monarchie" (pokud se pod tím neskrývá výstřel z křižníku Vyšehrad!) máš ve mně tichého spojence ("tichého" proto, že ti vzhledem k mým znalostem moc neporadím, jen tomu "bourání" budu ve skrytu duše fandit).
"Kritické odezvy a podněty k vylepšení" tvých představ do budoucna by se na tomto serveru třeba i objevily, ale část diskutujících (asi dost velká) zřejmě zatím nemá tušení, vo co go.
A ti, co o tvém projektu vědí? Něco už tady párkrát zaznělo ještě před tím, než jsi se zapojil a vždy to skončilo bohapustou přestřelkou různorodých nápadů. (Jinak to ani nemůže být a je to tak správné. ). Samozřejmě se nedalo očekávat, že by se tímhle způsobem dalo dojít k nějakému "společnému usnesení". Jeden reálný výsledek debat na tohle téma ale tady možná přecejen existuje - a to je to, že se do nich tím pádem už leckomu nechce.
Co se mě týče, uvítal bych jakoukoliv změnu v současném systému, která by vrátila kódování z úrovně krajů zpět na úroveň, kam podle mého selského rozumu patří - tedy v současnosti na úroveň ORP. Toť má hlavní (a vlastně raději jediná) vize budoucnosti českých PZ a musím se přiznat, že bych se jí moc rád dožil.
Jestli je to ale zároveň reálná záležitost po technické stránce, to rád přenechám skutečným odborníkům.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3171
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 07:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vrátila kódování z úrovně krajů zpět na úroveň, kam podle mého selského rozumu patří - tedy v současnosti na úroveň ORP.

S tím souhlasím, sice by bylo po analýze, ale okresní systém byl mezi lidmi oblíbený víc než ten krajský - byl hrou na cestách, identitou menších celků. ORP systém by byl pak LEVEL 2 této hry. Kódování by se dalo vymyslet, tak aby se nevyčerpal. Ostatně po 5 letech systému 2001 máme přehled o přibližných měsíčních potřebách jednotlivých ORP. To je dobrá živná půda a základ pro něco jako je rakouský či německý systém.

Ad korupce, šmelina a podobné JEFy:
Jsem rád, že tu i někdo jiný nastínil vozový park a RZ před pražskou výdejnou RZ.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 10:04:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
MMXplus - Očekával jsem kritickou odezvu a podněty k vylepšení na tomto serveru, zatím marně.
Co to je MMX plus vědí jen ti, co viděli Tvou knížku. A ani tam není popsán úplně jasně.
Když chceš reakce tady, tak ho tady musíš popsat.
Pak jsem ochoten jeho funkčnost tady zhodnotit (hodnocení "krásy" přenechám jiným)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 10:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Dědek a 3260

Návrat na registrační úroveň ORP je ta správná cesta a já myslím, že přijde rychleji, než si myslíme. že_by? píše, že tenhle server je zvenku monitorován - já doufám(!), že i těmi, kterým se nápadů nedostává, či se je bojí dát na stůl ač to mají třeba v popisu práce (šéf by žárlil?).

Právě dokončuji kódování všech současných 205 ORP (v knize uvádím na str. 78 výběr 80 ORP), které mj. respektuje kódování z let 1945-53 a pozdějších. Absolutní kapacita dvoupísmenového kódování je 676(26x26)pozic. Reálná kapacita, po vyloučení nepoužívaných písmen Q,W a opticky problematických kombinací (IO,OO, II apod.) je 480 - 528.

Nový systém však musí mít dopředu vyjasněnou existenční perspektivu. Bude to zase nesmyslné požírání jeho kapacity vydáváním nových sérií za ztracené tabulky, přeregistrace apod, ideální platforma pro šmelinu a jiné kriminální aktivity? Nebo důsledná recyklace jako minimální požadavek a přidělování značek na doživotí jako optimální stav? Pak se lze pustit do formování alfanumerického kódu - má vycházet z tradice, či vymýšlet extrabuřty jen abysme se odlišovali? A tady vidím úhelný kámen. Dokáží přesvědčit zastánci střídmé a praktické formy vyznavače "africké" cesty(hodně čísel a písmen!)?

Národy se ve vytváření PZ ovlivňují a navzájem inspirují. Podíváte-li se, např. na poválečný vývoj PZ Nizozemí, tak je nepochybná inspirace u našich tehdejších SPZ, resp. tzv. amerického kódování! Když jsem dumal nad stručnou a co nejjednotnější základní alfanumerickou formou českých PZ skončil jsem zase u starého amerického kódu ovšem s převahou písmen....

Všechny tyto úvahy však smete argument (často je mi předhazován), že všechna vylepšení budou znamenat "nesmyslné" investice do správní agendy a ztrátu pracovních míst což je nežádoucí. Taky vadí výraznější emancipace zákazníků vůči úřadům - ale to vyřeší Brusel, tam, kde to místním notáblům nevoní to za nás vyboxovávají jiní (bohužel).
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 10:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos MMX plus

Zkusím to - měl jsem zatím obavu, že to bude chápáno jako nevhodná reklama na cizí element v prostředí lovců reálných čísel...
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 10:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

poválečný vývoj PZ Nizozemí, tak je nepochybná inspirace u našich tehdejších SPZ
To jako že se holanďani v roce 1951 nechali inspirovat naším z roku 1953?

Tvůrci našeho systému se taky určitě neispirovali ve Vietnamu, protože se neinspirovali vůbec nikde - jak to funguje jinde je totiž skoro vůbec nezajímalo

S tou skutečně reálnou kapacitou MMX plus je to trochu jinak. Ale o tom, až to tady představíš
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 10:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vámos

Když si uděláš přehled jak např. v roce 1954 vypadaly všechny dostupné evropské PZ, tak československé (neposuzuj materiálové provedení tabulky a strukturu alfanumeráku!) z něj OPTICKY vychází nejlépe. A Nizozemci uvažovali o změnách...netvrdím však kategoricky, chraň přírodo, že koukli do ČR a hups měli to
Mimochodem Nizozemí v té době kupovalo nemalé množství čs. osobních vozů a tradice Skodovek se tam udržela snad až do Oktávie-kombi (viz kluby). Nevím jak dnes Fabia, nejsem odborník, jen laicky, při studiu jejich PZ...

Vietnam - stále víc se obávám, že v tomto punktu máš asi pravdu

MMX plus - ano, už jsi to zmiňoval, pokusím se v podrobnějším rozkladu vysvětlit
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 16:19:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Welek a ostatní:
Knihu nemám, na teze MMX+ se těším.
Osobně považuji za dobré:
1) kódování podle ORP ano - ale nepovažuji za nutné, aby ORP vždy měly dvoupísmenný kód - viz Německo
2) doživotní značky ano - při obnově vozového parku přenositelné na další vůz
3) považuji za dobrý německý systém, kdy jsou normalizované tabulky a normalizované fonty, ale RZ si můžu nechat nabouchat u soukromníka z homologovaného materiálu - po ztrátě značky výdej duplikátů (+ na úřadě povinné nálepky)
4) výroba značek viz bod 3 - tedy na držáku na bicykl na zádi auta třetí RZ v profiprovedení a ne samodomo jak je to dnes
5) fonty v obdobě německých - aby byly dobře a jednoznačně čitelné pro elektronickou identifikaci - mýto, radary atd.
6) kombinace čísel a písmen, která je trochu zapamatovatelná - ne evidenční číslo bankovní operace
7) značky na přání - ano, hezká čísla formou dražby (ten ceník, co navrhoval Welek třeba jednou tady někdo navrhne - není nutné stanovovat čásky,ale třeba násobky základní taxy...)
8) Patriotizmus - na značkách znaky ORP - příkladů je v Evropě dost
9) Recyklace - ano, např. po roce po odhlášení vydat kombinaci znovu.
10) Samostatné série pro taxi, policii - ano. Možná i pro velké autobusové dopravce.
11) RZ i pro trolejbusy - současný stav je také podivný. Trolejbus je sice dle zákona o drahách drážní vozidlo, proto nemá RZ. Ale - např. Zlín nasazuje trolejbus s pomocným pohonem (v autobusobé kastli - Citybus, tedy pro laika "jakýsi autobus bez značek") pravidelně i na čistokrevnou AUTOBUSOVOU linku. Takže i zde nám život jde jinam, než teorie.
atd.
Dědek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 12-2005


Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 20:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem moc rád, že tady od bóžího rána zazněly už celé čtyři hlasy pro budoucí "ponížení" kódování
z krajské úrovně na úroveň ORP...
...to už je skoro na "společné usnesení"

Tak jen houšť, myslím, že tohle by mohl být první krok, od kterého se posléze odvine VŠECHNO...

3260 : ...sice by bylo po analýze...
Ano. Bylo by po analýze v téhle podobě, která nám ale byla v roce 2001 víceméně "vnucena".
Nikdy jsem se natajil s tím, že beru regionální analýzu jako svojí malou osobní vzpouru proti "prvoplánové" neadresnosti a tím zároveň nezáživnosti současného systému.
Zdravě mě naštvala arogance jeho tvůrců a nakonec i prapodivné hlasy některých úředníků z výdejních míst -
"Co tady chcete místně určovat, vždyť se to nedá, všechno je jeden kraj".
Co je vlastně regionální analýza ?
Stesk po okresním kódování: "Když to nemůže být přímo na značkách, přijdem tomu na kloub jinak."
Hyň se hukáže, ouřado.

Ještě za jednu věc bych se od toho roku 2009 přimlouval a vize "značek na doživotí" mi jí, pokud jí dobře chápu?, trochu bourá :
K mému českému espézeťáckému folklóru neodmyslitelně po celá dlouhá léta patřilo chronologické načítání číselné řady (v běžném výdeji) a s tím spojená zábava ohledně "nejvyšších viděných". Je to ostatně, aspoň myslím, úzce spjato s bodem číslo 8) od žebyho - "patriotizmus" (dodám jen - pokud možno zdravě vypadající )
= (podle mě mimojiné) : Znak a kód ORP na značce + údaj, o kolikátou registraci jde...

...a hned můžeme jednodušeji porovnávat a sledovat třeba napínavý "boj" Konice s Kravařemi, severomoravského patriota potěší, jak si Orlová smlsne na Králíkách, zatímco Hlučín se poměří z Tišnovem, věčně nerovný zápas nám předvedou Dobříš a Dobruška se Zlínem a Veselí s Hořovicemi, zatímco notovat by si mohla Lysá nad Labem s Holešovem. Jistá řevnivost by mohla poznamenat duel Kralovic s Mnichovým Hradištěm a Pohořelic s Hořicemi. Zajímavou skupinu pro vzájemné porovnávání pak bude jistě tvořit tradiční "pěttet" v pořadí : Vodňany, Říčany, Ostrov, Sušice a Písek. V jistém smyslu pikantní boj nabídnou Teplice se Šlapanicemi, zatímco z duelu Kuřimi-u s Rakovníkem mám vážné obavy...jisté se zdá být to, že Černošice si to jednou pro vždy hladce vyřídí s Otrokovicemi.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 21:44:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mcbain v komoře nejvyšší RZ:
A 5005, Výtoň P2, 17.5.2007, Rolls Royce , typ 131
Už má "zelené" značky? Nebo ještě pořád jezdí jen se zadní RZ vzor samodomo a s černým písmenem a číslem?
Welek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2007 - 22:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dědek 1811 espézéťácký folklór

Jako absolutně bezkonkurenční první vlastník mé knížky víš, že v systému MMX+, bude za dvoupísmenovým kódem ORP blok 2 písmen a blok 2 čísel, která chronologii vytváří. Písmena půjdou v řadě AA-ZZ a dvoučíslí jako zkratka roku uvedení do provozu (1.1.-30.6.2007 = 07, 1.7.-31.12.2007 57) vytváří nádhernou chronologii. To bude vytvářet pořadí i tehdy, když řada AA-ZZ bude třídit vozidla podle zvoleného kritéria (buď kubatura, nebo ekologický limit). Já vím, že pro živou analýzu to je údaj když se jedná o doživotní číslo. Aktuální ORP stanoviště bude představovat onen registrační emblém zcela vpravo - v záhlaví kód ORP, pod ním znak kraje a na patě pod znakem by šlo umístit kontrolní kód ve tvaru 07AAA (07AAA-07ZZZ)který by označoval rok (07)a pořadí aktuální registrace (AAA-ZZZ) v onom ORP. V knížce jsem to neuvedl, nezdálo se mi to důležité....

že_by?
1) Německo napodobyli Poláci a výsledek všichni známe , mají v tom chudáci trochu ehm nepřehledno?
2) Trvalým odhlášením vozidla z provozu (export nebo šrot)je po karenční lhůtě 6 měsíců PZ volná. Ale to v systému MMX+ prakticky nic neznamená, protože kód roku výroby/prvního uvedení do provozu ji umožňuje využít znovu až za 100 let
3) U nás je všechno také homologizováno (tabulky mají jednotný EU rozměr) vč. typu písma (od r. 1953). Existují i proporční zmenšeniny písma(US-formát a mopedy)nikoliv však upravený zúžený font. V systému MMX+ není nutný, alfanumerák nebude mít nikdy víc než 6 znaků...to co dál popisuješ už MMX+ detailně rozvádí - holt si musíš knížku opatřit
4) Jasně - to taky.
5) Současné fonty plně vyhovují. Postačí rozlišit nulu a jedničku (v MMX+ uvádím jak) a trochu upravit řezy některých písmen a číslic (začali jsme řešit s Feudalem vloni na podzim). Pro diplomatická vozidla navrhuji upravený typ písma, aby se grázlům schopným všeho ztížil život (v knížce příklad logicky neuvádím). Tyhle tabulky (vydává Zamini) by se vyráběly na zakázku v zahraniční lisovně kam gauner velmi ztíženě dosáhne.
6) MMX+
7) Jak kasírovat prachy už někdo určitě šikovně vymyslí
8) Znaky určitě - viz MMX+ Nejsem si ovšem 100% jist že všech 205 současných ORP má znak (někdo určitě zjistí). Obcím ho přiděluje tuším prezident? na základě složitých postupů. Proto MMX+ ke každé ORP přiřazuje příslušný krajský znak.
9) viz 2)
10) MMX+ uvádí tyto emise - autodopravce nikoliv, stálo by však za úvahu viz Španělsko a dodatková oválná značka SP (veřejné služby)
11) Právě jeden kolejář mi zavedení PZ pro trolejbusy rozmluvil. Ale Tvůj argument je správný - MMX+ ho vezme v úvahu

Teze MMX+ uvedu, zatim trochu nestihám...
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 18. května 2007 - 02:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že by nám pasoval polský systém, Poláci to totiž vůbec nevyřešili, velkým hlavním městům vojvodství dali dvě písmena a větším městům písmena tři, což se jim stalo osudným, vypadá to, že si vůbec před zavedením systému nespočítali pravděpodobnost vyčerpání kombinací v poměru s obydleností daného "powiatu" (okresu). Zato u nás, kde naše ORP nejsou až tak početné, jako polské okresy, by se mohl systém kódování, podobný tomu polskému, klidně zavést. Ale mám větší sympatie k německému systému. Fonty bych nechal stejné, akorát nula by mohla být přetnutá (jak tomu je třebas na Slovensku). Taky by se mi líbil na tabulce znak dané ORP (jako mají Slovinci). A dokonce jsem pro, aby své vlastní značky měli: vojáci, policie, hasiči, záchranné služby, veřejná doprava, pracovní stroje, diplomaté přívěsy, cizinci a nákladní automobily (vím, je toho hodně, ale tak tomu je i v Dánsku a na Ukrajině a bůhvíkde ještě).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33430
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 18. května 2007 - 02:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Welek:
Dotaz přesunut sem, tady je docela zázrak, že jsem si ho vůbec všimnul...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9223
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 18. května 2007 - 08:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by - A 5005, Výtoň P2, 17.5.2007, Rolls Royce , typ 131
Už má "zelené" značky? Nebo ještě pořád jezdí jen se zadní RZ vzor samodomo a s černým písmenem a číslem?


Je to možný, je fakt že jsem si všiml jen zadní značky (víc jsem koukal po samotném vozidle ) a ta možná nebyla úplně standartní.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3172
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 18. května 2007 - 09:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad „lepší“ systém:
Přimlouval bych se za čitelnost a jednoznačnost kódů ORP, tedy aby nám nevznikly podobné věci jako HX pro Hořice a podobně. Třem písmenům bych se nebránil, pokud bychom dokázali říci, že Pohořelice vydají RZ tak málo, že si na 300 let vystačí s takovým systémem.

Vhozenou rukavicí je fakt, zda si nepomoci zvýšením znaků ze sedmi na osm v případě, že kód bude třípísmenný. Systém 3260 počítal s jedním písmenem pro krajská města, se zachováním zažitých okresních kódů (navázání na tradici) a se třemi písmeny pro „nováčky“ v lize, Vámos tu nastínil případ „velkých nově vzniklých ORP“ na příkladu Černošic.

Ten MMX+, jak jej tu nastiňuje Welek se mi zdá příliš překombinovaný a složitý a defakto dělá z RZ čtvrtletní předplatní jízdenku. Ale je možná jedinou správnou cestou, jak udělat z RZ identickou věc, nevyčerpat kód a přitom zůstat „v lidské formě“

Ať by se mělo nakonec přijít s čímkoliv, tak o moc hůř než Systém 2001 to dopadnout nemůže.

Jde o to si zkrátka na papír hodit možné varianty.

Systém z roku 1960 byl na konci své životnosti, něco nového přijít muselo, ale myslím, že převažovala pouze snaha, jak vyřešit nevyčerpatelnost systému. Nepřihlíželo se na žádnou tradici, vzhled ani identitu a zapamatovatelnost Systému 2001.
STAHUJ: Régiomap JM-kraje - aktualizace 30.4.2007 (xls)

3100. příspěvků kariéry (Liga velmistrů K-reportu)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 18. května 2007 - 09:52:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych určitě taky byl pro kódování na úrovni ORP! Ale pamatuji si, jak se v médiích při přechodu na systém podle krajů objevovaly především hlasy (totiž, když už se něco k tomuto tématu objevilo) volající po celostátním kódování - že prej když se někde hraje fotbal, tak si tam vybíjejí vztek na autě s pražskou/ostravskou/brněnskou/libereckou značkou, že prej Pražáci ohrnujou nos nad zmatkujícíma venkovskýma značkama a venkovani vrhají nenávistné pohledy za každým autem s "áčkem", v Brně pod ně radši lepí "nejsu Pražák" a tak dál... takže nevím, jakou by měl systém podle ORP všeobecnou podporu...

Aby pak ještě nakonec neprošel třeba celostátní systém s důslednou recyklací, takže nepůjde poznat místo vydání ani stáří a analytici budou moct sbírat leda tak jednotlivé kusy...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33441
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 18. května 2007 - 10:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I v takovém „nesystému” by se jistě nějaký systém našel. :-O

Ještě bych se vrátil k jednomu dotazu kdesi v hloubi diskuse ohledně slovenské komory. Je vyčleněna z cizích SPZ stejně jako mnoho jiných témat, kde jsou okolní státy (minimálně Slovensko) zvlášť a nevidím důvod na tom něco měnit (rozdělení ničemu nevadí).
U ostatního rozdělení („česká část”) se nějaké menší revizi nebráním, ale napřed bych byl rád, aby se to pořádně probralo (nejlépe osobně u pěnivého moku), abych s tím zase nekvedlal neustále tam a zase zpátky.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 12-2005


Odesláno Sobota, 19. května 2007 - 01:11:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A přijeli chdý rakušáci z Vídně

 

Já vim že to je spíš do zahraniční ale sem se to hodí líp.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Přeji vedení PMDP mnoho úspěchů v jeho snaze přivést podnik k naprosté zkáze.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace